Page 1

LEGENDEN


BræNDENDE DråBE r Gennem tre århundreder har Hennessy bevaret sin position som verdens bedste cognac. Allerede i familiefirmaets første år, bredte ryet om Hennessys brændende dråber sig i Europa, og de blev efterspurgt overalt. Det var Hennessy, der blev skænket for Napoleon, George Washington og kejseren af Japan, og med årene solgtes de kobberfarvede flasker på alle kontinenter. I dag er det stadig Hennessy, der skænkes ved internationale begivenheder; når noget særligt skal fejres og til festerne på de mest eksklusive restauranter i verdens metropoler. Historien om Hennessy er blevet en legende. En legende der begynder, da en soldat forlader den franske solkonges hær og ankommer til en helt særlig mark lidt nord for Bordeaux.


3


EN irLæNDE r i CoGNaC

Han havde kæmpet som lejesoldat for den franske konge i mange år. Ganske vist var han irsk af herkomst, men Richard Hennessy var så dygtig, at da han forlod hæren med rang af kaptajn, viste kongen sin taknemmelighed ved at forære ham en jordlod i nærheden af byen Cognac.

EN LEGENDE føDEs Richard Hennessy forlod slagmarken og satte foden på en bugnende vinmark i den frugtbare Charenteegn. Han opdagede, at selve vinen ikke smagte af noget særligt og destillerede den derfor til brændevin.


Resultatet var overvældende. Denne første flaske Hennessy cognac var den bedste brændevin, han nogensinde havde smagt i sit liv. Han så ud over sine marker: Cognacs druer måtte være noget ganske særligt. Han besluttede derfor at starte produktionen af en cognac, der skulle bære navnet: ”Hennessy”. Legenden var født.

fra CoGNaC tiL VErDEN I 1765 grundlagde han Jas Hennessy & Co. – et navn, som firmaet har beholdt helt op til vore dage. Da Richard døde, overtog sønnen, James Hennessy, firmaet, og

gennem otte generationer er det blevet drevet af familien Hennessy. Cognacen blev især solgt til London, og herfra blev den sejlet ud over havene og nåede de fjerneste afkroge af verden. Hennessy blev nydt i Fjernøsten, Australien, Amerika og fra 1794 især New York, hvor den stadig er den mest foretrukne cognac.

5


KUNst EN at forVaNDLE DrUEr ti L DråBEr

Al ægte cognac kommer fra et ganske lille område ved Charentefloden, lidt nord for Bordeaux. Her ligger byen Cognac med et opland på 75.000 hektar med vinmarker. De kølige vinde fra det nærtliggende Atlanterhav, de mange solskinsdage og den kalkholdige jord giver de ideelle betingelser for fremstilling af cognac.

UDVæLGELsEN af DrUEr Næsten al cognac er baseret på druen Ugni Blanc, der kan høstes sent, og som har lavt indhold af sukker og højt syreindhold. Hennessy er kompromisløs, når der skal købes druer fra de forskellige vinmarker, og


det er afgørende fra hvilke områder, druerne høstes. Cognac er inddelt i seks områder (crus). Hennessy køber udelukkende fra de fire første og fornemmeste crus: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fin Bois, der hver har deres egne karakteristika, og som ved blandingen giver meget forskellige smagsoplevelser.

fra DrUE tiL ”LiVEts VaND” Når druerne er plukket, bliver de først perset til vin. Der skal 13 kilo druer til 9 liter vin. Vinen destilleres herefter under åben ild i store kobberkedler. Vinteren igennem bliver den destilleret og forfi-

net, indtil man til sidst får en rendyrket eau de vie – ”livets vand”. De 9 liter vin er blevet til 1 liter eau de vie.

i HENNEssys KæLDrE Nu tager kældermesteren over. Han udvælger de bedste af de bedste eaux de vie og gemmer dem i håndlavede tønder, fremstillet af egetræ fra Limousinegnen. Nogle gemmes i fem, andre i over 200 år for at fremædle helt særlige aromaer. Under lagringen fordamper ca. fem procent af indholdet. Dette svind kaldes englenes andel og kan ses på husene i byen Cognac, hvor den tager form af sort skimmelsvamp.

7


EN LEGEND ar isK Ko NGEræKKE

Alle processer er vigtige, men det er Hennessy’s masterblender, som har det endelige ansvar for at blande de mange eaux de vie til den fuldendte cognac. Siden 1800 er alle Hennessys masterblendere kommet fra familien Fillioux. Generation efter generation har de stået for den vanskelige udvælgelse af eaux de vie og blandet dem – en proces, der også kaldes ”brylluppet”. Frugten af dette bryllup er de sublime cognacer, som er præsenteret på disse sider.


V.s

FiNE DE CoGNaC

V.S (Very Special) er produceret af en udsøgt blanding af omkring 40 eaux de vie. Det er den mest solgte Cognac i verden og er kendt for sin fornemme balance mellem styrke og finesse. Når man dufter til V.S, møder man noter af egetræ og hasselnød. Den første smag er frugtfyldt og forårsagtig frisk, eftersmagen har nuancer af vanilje fra det unge træ og en stor fylde. Den friske, frugtagtige smag gør Hennessy V.S oplagt til at indgå i en lang række cocktails og longdrinks.

Fine de Cognac er en moderne, elegant og blomsteragtig cognac, baseret på 60 forskellige eaux de vie. Med sin delikate bouquet har den især stor appel til yngre mennesker. Den er klar rødbrun med et gyldent skær og har en sødme i smagen med undertoner af citronskræl, kanel og honning. De meget blomster- og frugtagtige eaux de vie er lagret i kældrene mellem fire og ti år. Fine de Cognac er fantastisk, når den blandes med tonic eller ginger ale.

9


X.O I 1870 skabte Maurice Hennessy X.O (Extra Old). Blandet af 100 eaux de vie og med 10-30 års lagring, har den runde, krydrede og maskuline aromaer. Det første indtryk er fyldt af tørrede svesker eller figner, derpå strejf af chokolade og sort peber, blødt op af kanel, kryddernellike og kardemomme. Mange har opdaget den store nydelse ved X.O ’on the rocks’. Tilfør ganske enkelt en eller to isterninger og et stænk vand for at frigøre cognacens aromaer.


ParaDis EXtra

riCHarD HENNEssy

Med Paradis Extra bevæger man sig fra de gode til de exceptionelle cognacer. Den er baseret på flere hundrede eaux de vie, de ældste fra 1870. Paradis Extra har en gylden farve med nuancer af kobber. Smagen minder om tørret rose, et strejf af peber, kardemomme, kanel, trøffel og honning. Paradis Extra bør nydes i tulipanformede cognacglas, der overfører varme fra hånden og bevarer aromaen.

”Richard Hennessy” er formentlig verdens bedste cognac nogensinde, blandet til minde om grundlæggeren. Af de over 100 eaux de vie i denne kostbare cognac har flere lagret i 200 år. Det er en kompleks cognac med utallige aromaer af vanilje, blomsterolier, krydderier, peber, valnød og kandiseret frugt. At smage denne fabelagtige cognac er et privilegium. Nyd den i en lille ’snifter’ af fint krystal, der sikrer en gradvis frigivelse af en aroma, som aldrig glemmes.

11

Legenden  

Hennessy Cognac