Page 1

AskøyMagasinet 12.2011_omslag_Layout 1 07.12.11 12.58 Side 1

Rett hjem til alle

AskøyMagasinet Nr. 12-2011 • Opplag: 15.743 • Gratis magasin til alle husstander på Askøy og deler av Bergen Vest. Informasjon

God Jul! ı O` JUL MED DIN DEKORERING ı TORHILD MED KALKUNMIDDAG

ı JULECUPEN ı ALTERNATIV JUL PÅ ASKØY ı ı RØYKESLUTT ı NY TRYGVE PÅ FOTBALLBANEN


AskøyMagasinet 12.2011_omslag_Layout 1 07.12.11 12.58 Side 2

Hvem sier at ikke alle kan reise på første klasse?

Den helt nye

i40 stasjonsvogn fra kun kr 285.950,-

Da Hyundai lanserte sitt nye slagord «New Thinking. New Possibilities.» ønsket vi å utfordre etablerte sannheter. Vi ønsket å bevise at en vanlig familiebil kan leveres med egenskaper og utstyr du hittil bare har funnet i luksusbiler – og i40 viser at vi har fått det til. Hyundai i40 er en helt ny stasjonsvogn. Den har markedsledende ytelse på alt fra plass til sikkerhet, forbruk og utslipp, og en rekke teknologiske løsninger du tidligere bare har forbundet med langt dyrere biler. PS: Her kunne vi sikkert ha skrevet noen ord om kjøreglede og komfort, men slikt oppleves best på egen hånd.

Ubegrenset kjørelengde

Drivstoff forbruk blandet kjøring: fra 0,43 l pr mil. CO2 utslipp: fra 113 g/km. Bildet kan avvike fra tilbudt modell. Vi tar forbehold om trykkfeil og endringer.

v/Sartor Storsenter, Sotra Tlf. 56 31 68 00 www.lieco.no post@lieco.no

Åpningstider: Mandag - Fredag: 09.00-16.30 Torsdag: 09.00-19.00 Lørdag: 10.00-14.00

1-2 0 1 1 197

40 ÅR


Inspirasjon &

finner du i vårt julemagasin

ent

gsåp a d n ø

s. e d . 18

S

-19 kl. 14

ret sente e p ø j K køy på As ent til er åp som kl. 21 ger verda alle h

tt deg Beny re av vå KER EDIS PAKK ember i des Vi er stolte over å vise frem Askøys største pepperkakeøy. Den er åpen i senterets åpningstider frem til og med nyttårsaften. Vi takker alle barnehager, skoler og andre som har levert bidrag.

Tradisjonen tro serverer vi gratis vafler og kaffe til alle våre kunder i desember.

Lurer du på hva du skal kjøpe i Gi et gavekort. Med Kleppestø senter sitt gavekort kan mottakeren selv velge og vrake i alle våre butikker og spisesteder. Beløpet bestemmer du selv. Gavekortet er gyldig i 1 år fra kjøpsdato. Vi har fått ny gavekortautomat som er plassert i hovedinngangen!

Åpningstider i desember Hverdager kl. 10-21 - Lørdag kl. 10-18 Søndagsåpent 18. desember kl. 14-19 Julaften kl. 09-13. Nyttårsaften kl. 10-15


Romjulsblues til Strusshamn

Askøygruppen Jumpin´ Jive Band trør til med sin tradisjonsrike romjulsblues, men denne gang skifter de lokale til Norrønaheimen i Strusshamn. – Sjøhuset måtte melde pass av tekniske årsaker, sier bandleder Rune Berg Andersen, som likevel har tro på stinn brakke den 30. desember. – Dette arrangementet er så godt innarbeidet etter 14 år på rappen, at folk begynner å ringe meg allerede i oktober for å bestille billetter, så det lover godt, sier Berg Andersen til Askøymagasinet. Samarbeider Ettersom Sjøhuset i år måtte trekke seg fra det tradisjonsrike arrangementet, har Jumpin´ Jive Band denne gang alliert seg med Askøy Beat Club for å få arrangementet i havn i Norrønaheimen. Folkene herfra skal stå for vakthold og servering. – Vi skal legge rammene så tett opptil som mulig, med småborder rundt omkring, og full servering som man er vant til. Men her blir høyere under taket, og kanskje mer plass på dansegulvet. Til gjengjeld blir musikken selvsagt like bra som før, om ikke bedre, sier Berg Andersen med et smil.

en ny mann på gitar, nemlig Jørn Bekken. – Det betyr at vi blir seks mann på scenen ettersom vi også har med Lars Hammersland på piano og keyboard. Rytmeseksjonen er den samme solide med Eilif Lønheim på trommer, Jann Per Karlsen på bass og Leif Stenfeldt på sologitar, mens jeg selv tar meg av vokal og munnspill, sier Berg Andersen. – Det er en stund siden vi hørte fra bandet nå? – Ja, aktiviteten har ikke vært så veldig stor, men vi holder det gående med fire-fem jobber i året. Noen av guttene spiller også i andre band, så JJB spiller for det meste i avtalte perioder, og ikke minst på et slikt tradisjonsrikt arrangement som romjulsblues, til eksempel. –Dere var også i studio i fjor og laget innspillinger? – Ja, vi laget en demo-CD som vi sender rundt til arrangører for å promotere bandet. Den er ikke gitt ut offisielt. – Det går rykter om et aldri så lite jubileum for bandet neste år? – Ja, det er riktig. Jumpin´ Jive Band kan feire 20 år, så det må selvsagt markeres. Romjulsblues´en blir derfor en god oppkjøring mot jubileumsåret, sier Rune Berg Andersen, som lover fullt trøkk i Norrønaheimen på tampen av året.

Ny mann Siden sist er bandet blitt utvidet med

4

AskøyMagasinet - 12-2011

Jumpin´ Jive Band lover fullt trøkk når deres tradisjonsrike romjulsblues går av stabelen den 30. desember. Denne gang i Norrønaheimen i Strusshamn.

Askøys velfylte julehus!

Åpningstider: Man-fre 10-20, lør 10-18, søn 12-18

Rolf Erik Veland/Askøymagasinet rolf@tabliodsats.no Juvik, 5300 Kleppestø. Tlf: 56152929

askoy@mesterhagen.no - www.mesterhagen.no


JULEGAVER TIL FAR Lørdag 17. september i Strusshamn:

HOS ASKØY BYGGSENTER FINNER DU ET STORT UTVALG AV JULEGAVER

! D U B TIL ! D U B L TI

BOSCH OPPLADBAR DRILL Med to batteri PSR 10,8 LI-2 Ord. pris 1499,-

1099,-

STIHL KJEDESAG MS181 Effekt: 1,5 kw -2.0 HK Vekt: 4,6 kg. Sverd: 35 cm. Veil. pris 2.990,-

TESTVINNER

! D U B TIL

2.490,SNØFRESER

D! U B L I T

Toro 826 OE Meget effektsterk. Støysvak. Sikkerhetslås. Ord. pris 19.040,-

16.998,-

TILBUD PÅ VERNEUTST YR!

Classic Vernebukse Classic

1.210,-

Skogshjelm G3000

545,-

Vernestøvler fra 765,-

Den komplette leverandør innen snøryddingsutstyr.

Singel, salt, snømåkeutstyr, snøfres, strøvogner etc

Postboks 10, 5318 Strusshamn, tlf: 56 15 12 60

www.askoy-byggsenter.no


Elkjøp stormarked Askøy gir 30 dagers full returrett! Har du opplevd å handle en vare og ikke vært fornøyd? Hos oss kan du returnere alle varer innen 30 dagers og få pengene tilbake*. Ja, selv juletrærne våre kan du returnere. Det kan jo være de begynner å drysse utpå nyåret.

Mi

n.h

øyd

e 1 Gra 70 n Kun c 1 p 150 s m. r.ku tk. nde .

30, -

Det er dumt å betale for mye

Juletresalget år t t y! y ø starter n k s t A d o jøp gg k l o E l ju på søndag 18. desember d s o s G o e l al fra kl. 14.00!

Elkjøp Stormarked Askøy Strusshamnveien 30 5318 Strusshamn * Returretten gjelder ikke mobiler, produkter solgt med abb., samt hygieneprodukter.

6

AskøyMagasinet - 12-2011


Strusshamn_Senter_12.2011_Layout 1 08.12.11 11.39 Side 1

-for deg og ditt hjem

Strusshamn Senter Søndagsåpent 18. desember

kl.14-19 FLIS & VVS

China Restaurant

KONTORER:

Nye butikker Snart åpner det ny frisørsalong og nytt hagesenter hos oss i Strusshamn.

Mandag - fredag: Lørdag: Rimi: Hverdager Rimi: Lørdag

10 09 07 08

-

20 16 23 21

STRUSSHAMN TANNKLINIKK

Velkommen til en hyggelig handel


Solveig lager jul for

Solveig Nilsen hjelper rusavhengige i nød gjennom Frelsesarmeens bofellesskap i Bakkegaten. Selv trives hun blant fargerike veggmalerier på Nøstet der hun nå bor. FOTO. Rolf Erik Veland

Når klokkene ringer julen inn og de fleste av oss sitter trygt i våre hjem sammen med våre nærmeste, finnes det dem som ikke orker å tenke på julen i det hele tatt, de såkalte «gatens løse fugler» - de rusavhengige. – For mange av byens rusavhengige blir minnene om alt det tapte for sterke til å bære, sier Follese-jenten Solveig Nilsen, leder av Frelsesarmeens bo - og omsorgstilbud i Bergen.

8

AskøyMagasinet - 12-2011

48-åringen, som trådte sine barnesko på Follese, blir blank i øynene når hun snakker om de mange skjebner hun er blitt konfrontert med gjennom sitt seks års lange engasjement for Frelsesarmeen. – Jo, jeg har grått mine modige tårer for meg selv mange ganger etter samtaler med noen av dem som er lavest nede på vår sosiale rangstige, innrømmer Solveig. – Alle har jo sin historie å fortelle, men noen rører meg kanskje mer enn andre. sier hun.

Stort omsorgsbehov Som leder av Frelsesarmeens bo – og omsorgstilbud i Bakkegaten i Sandviken, har Solveig erfart at behovet for omsorg og trøst er ekstra stort i julen. For de 24 personene som bor fast i huset stelles det i stand til en skikkelig julefeiring på julaften, med sang og musikk, opplesing av jule-evangeliet, og med flott julemiddag servert ved bordene. I tillegg får alle hver sin personlige julegave, spesielt innkjøpt av de ansatte på huset. – Vi gjør det så hjemmekoselig som mulig, men ser


«gatens løse fugler» kom fra en trygg og bekymringsløs tilværelse på Askøy, ga livet i storbyen henne etter hvert et helt nytt syn på verden. – Det kom jo en hel rekke forskjellige mennesker til Sjømannskirken, ikke minst folk som hadde rusproblemer. Etter hvert oppdaget jeg at disse ikke var farlige, men tvert imot snille mennesker som hadde et personlig problem. Denne erfaringen bidro nok til å forme meg som person, og trigget følelsen av å ville hjelpe mennesker som ikke hadde det like godt som meg selv, sier Solveig. Takker læreren Som 11-åring kom hun tilbake til Askøy og Follese, kanskje litt mer verdensvant enn noen av de andre jevnaldrene i nabolaget. En av dem som oppdaget hennes omsorgsfølelse, var læreren Sverre Mathiesen. – I 6. klasse sa han til meg at « Du trenger ikke være mor til hele verden». De ordene fikk meg trolig til å innse at jeg ikke kan hjelpe alle, men bidra til å gjøre livet bedre for noen, sier Solveig, som sender en takk til læreren for de kloke ordene. I voksen alder har det aller meste av hennes liv og arbeid omfattet det å hjelpe mennesker til et bedre liv, både psykisk utviklingshemmede, rusavhengige eller folk med psykiske lidelser. Jobben i Frelsesarmeen med omsorg for byens rusavhengige har hun ledet gjennom seks år. – For meg har det alltid vært spennende å jobbe med mennesker, det å se muligheten i folk, og særlig når man lykkes i å få dem inn på et nytt spor i livet, betror hun oss. – Men det aller viktigste er at vi er der for dem som trenger oss, uansett om de lykkes eller ei. «Suppe, såpe og frelse» Solveig forteller videre at hun opplever at Frelsesarmeen har en høy grad av sosial samvittighet. – Vi snakker ikke bare, men gjør i praksis alt vi kan hele tiden for å hjelpe mennesker i nød. Vårt motto er «Suppe, såpe og frelse», et tilbud vi gir til dem som søker seg til oss. Uansett hvor langt ute den

enkelte er på kjøret, glemmer vi aldri at det er mennesker vi har med å gjøre. Mennesker som trenger all mulig hjelp til å gjenvinne noe av den verdigheten de har tapt gjennom et langt liv i rus. Den muligheten får de av oss i Bakkegaten, sier hun. – Hvor mange av disse beboerne er opptatt av åndelige spørsmål? – Noen er det selvsagt som føler trang til å snakke om slike ting, og ha en å be sammen med. Vi har blant annet en kapellan, Rune Andersen fra Frelsesarmeen, som er en del av miljøet her, og som også skal holde andakten julaften. Ellers setter vi ingen krav til kristen tro verken blant personale eller beboere, men vi gir tilbudet til dem som ønsker det. Julekonsert Nylig var Solveig Nilsen på scenen i Grieghallen der hun kunne ønske en fullsatt sal velkommen til Frelsesarmeens årlige Julekonsert, den syvende i rekken. Konferansier var ingen ringere enn Davy Wathne fra TV2. – Ingen sier nei når det er Frelsesarmeen som spør? – Nei, det kan jeg ikke huske å ha opplevd. Samtlige som stiller opp for oss gjør det gratis, for de vet jo at alt som kommer inn går til å hjelpe dem som har minst. Bare i julegryten som vi hadde hengt opp i foajeen i Grieghallen under konserten, kom det inn rundt 17.000 kroner, noe vi er svært fornøyde med. Det betyr at enda flere av dem som har lite fra før kan gå og hente julemat på slumstasjonen i Ladegårdsgaten. – Skal du selv delta i julefeiringen i Bakkegaten? – Nei, jeg har fri den helgen, men kommer sikkert til å stikke innom på dagen julaften for det. Selve julekvelden skal tilbringens på Askøy sammen med familien, forteller den glade Solveig Nilsen.

Rolf Erik Veland/ Askøymagasinet rolf@tabloidsats.no

Nylig var Solveig Nilsen den som kunne ønske velkommen til Frelsesarmeens tradisjonsrike Julekonsert i Grieghallen. Foto: Birger Hillestad

samtidig at noen ikke orker å delta. De graver seg dypt under teppene og prøver å stenge seg ute fra virkeligheten fordi julen minner dem altfor sterkt om lykkeligere dager, før alt gikk nedoverbakke. Det klarer de bare ikke, forteller Solveig. Oppdaget verden Selv har Solveig alltid hatt glede av å gi andre omsorg. Som åtte-åring fikk hun erfare verden fra en ny side da familien flyttet til København, der faren hadde fått jobb i Sjømannskirken. Fra en som

AskøyMagasinet - 12-2011 9


  

 1

 

5 1$+, + ,,"

 

$ '+ +,

"+&1

! " + &11,"

277 $$1" (%..22/)

 

 

"$ '+ 

$ '+ '

 1 + $+$ $! 51* 1+6 $ '+,4,1+"+* 4" + 41 +1*

+$5 

- ",+1" %/3 +4" (%77/)

.77  ! " $ ,""' (#2/)

"

$

1$+1 415 

 "'6"11

 

%3 """ ," (3#3/ )

" 10

$

AskøyMagasinet - 12-2011

 

$'+ ,1

'+ '

 

+

 

32 (37) * #% # % %.

! #

&" %/%3 %%# 4 1" %2 611+, 1" %.

$$

'+ 

 

32 (37) * #% # % %

&" #3%

! # 4 1" %2 611+, 1" %.

#! %* 4  %%%# 3* 4  #3% %* "611+, %337


Tid for den rette julebelysningen

NYHET Stort utvalg i gaveartikkler

Ta turen inn i vår moderne butikk og la deg inspirere! Vi har alt i belysning. Juvikflaten, 5300 Kleppestø - Tlf. 56 14 17 05 - www.solbergthomsen.no

Velg din kjøreskole på Askøy • Kjøretimer kan startes og avsluttes på Askøy etter avtale. • Kontakt oss for informasjon om våre trafikale grunnkurs og mørkekjøring. • Kjøreskolene tilsluttet Førerkorthuset har samlet 90års erfaring i trafikkopplæring. • Velg den kjøreskolen du ønsker ved enten å ringe direkte eller gå inn på en av skolens hjemmesider.

M 926 60 075 - www.haralds.no

læring Vi tilbyr opp

på:

ng MC u T • C M t t e L •Moped • omat) t u A / l e u n a •Bil (M nger) e h l i T + l i B ( •BE

M 957 84 407 www.krokaas-trafikkskole.no

M 995 30 683 www.heimlitrafikkskole.no

Enok Bernhardsen M 908 34 119 - www.lapp1.no

M 958 88 822 - www.vestnestrafikkskole.no

M 930 34 555 Epost: eno-be@online.no

www.førekorthuset.no - Gamle kleppeveien 18 B, vis a vis Helsetunet på Kleppestø AskøyMagasinet - 12-2011 11


Mistet mannen – men Til tross for den bunnløse sorgen over å ha mistet ektemann John, så kjempet Marianne Sinclair (39) videre for sønnen Aden (4) og drømmen om å starte sin egen butikk. Nå feirer hun hverdagene. Everyday moments er navnet på gave- og hobbybutikken ved Fromritoppen kjøpesenter. Navnet kan symbolisere både butikkens innhold, og hennes egen livssituasjon – der hun tar vare på hverdagene ved å leve ut butikkdrømmen, og ha et innholdsrikt liv med sønnen. Vi kan egentlig starte med det siste enken Marianne Sinclair sa til AskøyMagasinet i dette intervjuet. -Livet jeg har akkurat nå skal jeg kjempe for, og jeg skal feire hver eneste dag. Det har bare gått et drøyt år siden Mariannes ektemann John Sinclair døde på tragisk vis. Etter at de to flyttet tilbake til Norge fra USA i 2008, så tok han jobb som vedlikeholdsarbeider i Askøy kirkelige fellesråd. Han stelte og ordnet ved kirkegårdene på Askøy, og det var under en begravelse at John fikk hjerteinfarkt og døde. Dette skjedde i august i fjor, og Marianne er selvsagt preget av hendelsen og sorgen ennå. Enda verre er det å vite at det helst burde vært unngått. -Han var til lege to uker tidligere på grunn av smerter i hjertet. Men han ble sendt hjem uten utredninger. Jeg føler en bitterhet, det gjør jeg. Men foreløpig har jeg ikke hatt styrke til å gå videre med dette, sier hun. Styrke må hun likevel hatt mye av. Livet ble snudd totalt på hodet da hun fikk det tragiske budskapet for knapt halvannet år siden. Først og fremst er det guttungen Aden på fire år som har gitt henne styrken. -Uten Aden tror jeg ikke hadde klart det, rett og slett, sier hun. -Med en liten gutt å ta vare på, så klarer man å tvinge seg selv til å fungere. Man må rett og slett opp og ta seg av barnet. Det er mitt ansvar, sier hun. Samtidig berømmer hun sin egen familie og venner rundt henne for en enorm støtte. -Til tross for at jeg har vært borte så lenge i USA, så har folk virkelig stilt opp for meg her ute på Askøy, forteller Marianne. Vi skal hoppe noen år tilbake i tid. Marianne vokste opp på Fromreide, før hun tilbrakte to år som au-pair i henholdsvis USA og Tyskland. I sistnevnte land traff hun på John Sinclair, som var i oppdrag for den amerikanske hæren. Da skrev vi 1991, og den unge askøyjenten ble hodestups forelsket. -Det ble til at jeg fulgte kjærligheten. Han var fra Helena, Montana, og dit flyttet vi, forteller hun. Montana er helt nord mot grensen til Canada, og er et svært typisk ”cowboy-land” med sletter, hester, Pickup og rancher.

12

AskøyMagasinet - 12-2011

Her giftet de seg i 1995, og skulle etter hvert bo til sammen 17 år der. John jobbet i byggebransjen, mens Marianne var ”både her og der”. -Jeg har også jobbet innen byggebransjen, har vært gravemaskinfører til og med. Dessuten jobbet jeg som sekretær i fengselet i Montana og har vært innom helsevesenet. Men de siste åtte årene jobbet jeg som bartender i en sportsbar. Det bor rundt 40.000 personer i Helena, og det hele var litt sånn ”bygdete” som hun var vant til fra før. -Akkurat slik jeg liker det. Der et supert folkeslag, med mye sosiale sammenkomster, smiler hun. Med 17 års ”fartstid” i USA skulle en tro at Marianne hadde et godt sammenligningsgrunnlag med Norge. Hun sier at hun blir helt oppgitt av dem som klager på tilstander i Norge. -Det er kjempestore forskjeller, ikke minst i helsevesenet. En vanlig amerikansk familie må betale 1200 dollar i sykeforsikring hver måned. Hvis du ikke er rik, så må du virkelig jobbe mye for å ha råd til dette. Min svigerfar ble syk og hadde ikke forsikring. Han måtte ut med 100.000 kroner for behandlingen. -Kroner? -Nei, dollar… Mannen John var faktisk profesjonell bokser også. Og virkelig en dyktig en. -Ja, han var god. Han vant jo junior-olympics, og det var ikke mange kampene han tapte i sin karriere. Jeg så en del kamper, og det var jo veldig spesielt, smiler hun. Hun har også videoopptak fra flere kamper. -Det er jo tøft å se på når en man er glad i blir slått, og det renner blod og er blåmerker overalt. Men han knakk i hvert fall aldri nesen, smiler Marianne. Allerede som 24-åring måtte John likevel gi seg med boksingen på grunn av skader. Etter at moren og faren til John døde, så bestemte paret for å flytte til Norge. Ikke minst på grunn av velferdsordninger og totaløkonomi. De mente at Norge var et bedre sted for Aden å vokse opp. -Vi hadde lenge snakket om Norge. Jeg hadde litt hjemlengsel, og John mente at det nå var hans tid til å ”ofre” hjemlandet. -John elsket Norge han. Naturen her og fisket. Det å kunne spasere rett ned til båten fra hjemmet var egentlig ganske stort for han, sier hun. -Vi besøkte Norge omtrent hvert tredje år eller noe slikt. Det ble ikke råd til mer. Savnet var spesielt stort i høytidene. -Men jeg savnet egentlig ikke været, ler hun. –I Montana var det fine somre med mellom 20 og 40 grader. Så hadde vi to uker med høst, og deretter var det full vinter med mange minusgrader. I dag bor Marianne og Aden på Merkesvik, og livet må gå videre. Og det gjør hun ved å videreføre drømmen hun hadde om å starte for seg selv. Dette var noe hun hadde snakket om før. -Scrapbooking er virkelig stort i USA, og vi har troen på at dette kommer til å bli stort også her i Norge etter hvert, sier hun.

Scrapbooking er en hobby som går ut på å lage utklippsbøker eller fotoalbum hvor man designer hver side selv. Til dette behøves stort utvalg av papir, kartong, bokstaver og pynt av ulikt slag. -Det er ikke så mange steder man finner butikker som driver med dette. Da dette lokalet på Fromritoppen sto ledig, så lot jeg ikke sjansen gå fra meg. Jeg hadde fått litt forsikringspenger, og kunne våge å satse, forteller Marianne.


drømmen fikk leve

EGEN DRØM: Butikken Everyday moments på Fromritoppen er Marianne Sinclairs drøm. Den har vært god å ha i en svært vanskelig tid etter mannens plutselige bortgang. (FOTO: Yngve Johnsen)

I tillegg til scrapbooking er det andre hobbyartikler, brukskunst, garn og leker som dominerer hyllene i butikken Everyday moments. Videre driver hun kursing og har nettopp åpnet egen nettbutikk. Dessuten arrangerer hun arbeidsstue for barn annenhver lørdag. Hun åpnet 1. august, etter å ha gjennomført en spørreundersøkelse blant lokalbefolkningen om

hvilke varetyper de ønsket seg i butikken. -Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. De første to månedene var ganske stress, men nå har det gått seg til. Jeg har i starten klart å betale alle regningene og betalt ut lønn. Jeg er stolt av meg selv, smiler hun. -Det er en velsignelse å ha denne butikken akkurat nå. Det har gjort at jeg har sluppet å tenke så mye på alt det vonde. Og jeg har to ansatte på hen-

holdsvis 50 og 20 prosent stilling. Det gjør at jeg kan gå hjem og sikre kvalitetstid med Aden på ettermiddagen. Når kvelden kommer, så blir det nok litt papirarbeid igjen. Og det er helt greit. Jeg skal nok klare meg, sier hun bestemt.

Yngve Johnsen, En-to-tekst yngve@tabloidsats.no

AskøyMagasinet - 12-2011 13


AskøyBrensel 12.2011_Layout 1 08.12.11 08.38 Side 1

God Jul og Godt Nyttår! ...fra alle oss hos Askøy Brensel i Florvåg :-)

Varmepumpe NYHETER Vi har de utstilt klar for demo introduser

Transportoppdrag

Stort utvalg i

LAMELL GARDINER fra

Se vår utstilling i 2. etg. Fyringsolje og parafin Salg og levering

Markisemannen

Effektiv Is-smelter Magnesium Chloride Flakes

Veisalt 25 kg. sekk

-Som ikke skader belegningsstein og betong.

140,-

FLISER Kom inn og se vårt store utvalg av ovner. Bildet viser Handøl 35T

25 kg. sekk Kun kr.

Stort utvalg i

også i s e r e v Le ag! b g i B . 1000 kg

Florvåg, 5329 Florvåg Telefon: 56 15 13 30 Telefaks: 56 14 39 70 E-post: abrensel@abrensel.no

Vi utfører service på varmepumper


Julegavetips fra

99,-

179,-

499,-

KLOKKERADIO CR55WHITE

KLOKKERADIO AJ3121

IPOD-DOCKING CSMP145

Klokkeradio med vekkefunksjon og LED display

Klokkeradio med innebygd AM/FM-radio

Innebygget universal lader, spiller også din iPhone/iPod. Gode høytalere

klikk.no Teknisk ukeblad 29.06.2011 36/2011

TERNINGKAST 6 MUSIC ANGEL FRIENDZ MINI HØYTALERE

EN TIL ALT

199,-

249,LOGITECH UNIVERSAL FJERNKONTROLL

Liten og kompakt ekstrahøytaler til PC, mobil eller mp3-spiller. Flere farger. Kan kobles sammen for bedre lyd

499,DAB-RADIO P800 Dantax Portable P800 FM/DAB + radio

999,-

399,RADIO/CD SPILLER AZ102C Gled deg over de enkle tingene i livet. Denne CD-spilleren med radio er brukervennlig og har en elegant og bærbar utforming. Fås i rosa og sølv.

Harmony 200

299,-

DOCKING STASJON D80BLACK

Med trådløs Bluetooth-teknologi og inneb. strømforsyning behøver du bare å koble strømledningen i veggen, og så er du klar for å rocke.

899,IPOD-DOCKING DS3020 Elegant og kompakt med god lyd og pent design

499,-

MIKROANLEGG SCPM02EGS

KOMPAKTKAMERA L23

En virkelig perle for den som ikke har liten plass

Morsomt og rimelig 8 megapikselkamera som er laget slik at du kan ta bilder uansett hvor du er

I ÅR HAR VI STORT UTVALG I SPILL OG FILMER! Forbehold om trykkfeil, utsolgte varer.

JUVIKFLATEN, TELEFON 56 14 37 80

Janco Vår erfaring - Din trygghet


Arrangerer jul for

Anja Bauman er leder i «Alternativ jul Askøy». Sammen med andre frivillige, arbeider hun for at julen skal bli den beste dagen i året for alle. Julen nærmer seg med stormskritt og folk løper løpsk på kjøpesentrene for å handle inn gaver til familier og vennegjenger. Med en eim av pepperkaker og pinnekjøtt i luften, samler familier seg for å feire høytiden sammen. Det er derimot ikke alle som har det slikt. Skal arrangere jul for absolutt alle Julefeiringen er stor i Norge, og kakemenn er å se i butikkene så tidlig som i september. Det er ingen tvil om at ordtaket «Gleder seg som et barn på julaften» har røtter i dagens virkelighet, men det er ikke alle barn, og voksne sådan, som deler gleden. Det er akkurat dette Anja Bauman og de andre frivillige prøver å ta tak i. - Julen er for mange den beste dagen i året, men for andre kan det også være den verste, forteller Bauman. Sammen med de andre frivillige som arbeider med «Alternativ jul», jobber hun på spreng for å gjøre alt klart til den store dagen. Siden 2007 har de arrangert

16

AskøyMagasinet - 12-2011

en jul for alle mennesker som av ulike grunner ikke feirer jul på egenhånd, enten de ikke er i stand til det økonomisk, familiært eller annet. En mangfoldig folkemengde blir dermed samlet til en koselig og spesiell julaften. –Vårt grunnlag er at vi skal arrangere jul for absolutt alle som skulle ønske å være med, forteller Bauman. Alle som trenger oss skal vite om oss Nestleder Laila Bjørkhaug plukket opp idéen fra et lignende prosjekt i Bergen for noen år siden, og tenkte «Dette må vi ha på Askøy også». I dag er Bjørkhaug altså nestleder, mens Anja Bauman besitter ledervervet. Bjørkhaug fikk med seg flere frivillige, og den første julen det ble arrangert, i 2007, beskrives som en veldig vellykket jul. –Skulle jo trodd at etter fem år hadde folk visst hvem vi er, men tydeligvis ikke. Vi har derfor et økt fokus på publisitet i år, for vi har jo lyst til at alle som trenger oss skal vite om oss. Ingen skal sitte alene, beretter Bauman omtenksomt. «Alternativ Jul Askøy» har fått sin egen internettside, og Bauman langer ut om hvor stolt hun er av den. –Ja, den har en frivillig med MS laget. Jeg er overrasket og veldig fornøyd med den internettsiden. Det er

ofte slik at det er uføretrygdede og gjerne personer som har nok med sitt eget som er frivillig, men det er kanskje akkurat derfor også, spekulerer Bauman. Jeg tror ikke «Frivillighets-Norge» ville gått rundt på denne måten hvis ikke vi hadde disse menneskene. I år er det seks/syv frivillige, men ledelsen etterlyser flere. De føler den biten med å dekke bord, stelle med maten og sånn, går helt fint, men at de gjerne skulle hatt litt mer kontakt med gjestene. Bauman forteller at de frivillige på julaften får se noe flott som det er veldig vanskelig å få øye på på den måten andre steder, nemlig den gleden man får rundt julen. –Det hele handler om å feire jul, og feire den sammen med andre. Man har gjerne forskjellige grunner til å komme her. Noen er utenlandske, og vil være med på denne feiringen. Jeg ser på det som veldig viktig kulturelt for dem å være med på dette. Andre er gjerne eldre, enslige, rusmisbruker eller andre ting. Noen blir frivillig, andre blir gjest. Grensen der kan bli litt utvasket uansett, sier hun. Større og større I år er det anslått mellom 80 og 100 gjester, og sett bort fra fjoråret har antall gjester indikert en stigende kurve. Bauman forteller at det var rundt 60


alle gjester første året, og 89 i 2009, men i fjor gikk det ned igjen. –I fjor var det så få som hadde meldt seg som frivillige, så vi ville ikke gå ut med informasjon før vi visste at det var nok mennesker til å stelle i stand. Vi lærer noe nytt hvert år. Nytt av året er at det skal holdes på Samfunnshuset på Hanøy i stedet for Huset i Florvåg. –Vi har blitt større etterhvert, og på Hanøy er det plass til 190 mennesker, utdypes det. Tilpasser gjestenes religion og nasjonalitet Før jul styrer Bauman og gjengen på med forberedelser, økonomi, gjestelister, bordkort, alt som en kan tenke seg, og litt til. For at julen skal bli så bra så mulig, må alt sitte på plass. –Folk har vært veldig velvillige til å hjelpe. Bedrifter også. Hun forteller videre om at enkelte eldre har bedyrt sin frustrasjon over Juleevangeliets manglende tilstedeværelse. «Alternativ Jul» har mange muslimske gjester, og føler at det ikke kan bli for religiøst. –Det kan ikke bli så religiøst. Julen er riktignok en kristen høytid, men jeg er redd for å noen skal føle seg utilpass og bli «skremt bort». Ingen skal spørre «Hvorfor er du her»?, 'Har du ikke penger til å ha jul selv?'. Det viktigste er at alle skal føle seg velkommen. Pinnekjøtt og medisterpølser På julaften kjører en buss rundt øyen og plukker opp mennesker og tar de med til Samfunnshuset på Hanøy. Der blir de servert en skikkelig, erkenorsk

STØRST UTVALG - BEST PÅ PRIS STØRST UTVALG - BEST PÅ PRIS

RING I HVITT GULL m/dia 0,40ct TWSI ord kr 24990,KUN KR julemiddag, bestående av pinnekjøtt, kålrotstappe, poteter, pølser av flere kjøttslag, og også medisterkaker. Til dessert står riskrem, karamellpudding, og også alternativer for diabetikere. –Gjestene er veldig varierte, for å si det sånn, men likevel ønsker vi jo å beholde norske julematstradisjoner. Jeg er så glad de utenlandske er så begeistret for pinnekjøtt, veldig bra at det er lam som er tradisjonelt her, ler Bauman. Selvsagt er det også kaffe og julekaker under underholdningen, som for året er Berit Håpoldøy, som skal synge noen låter, før det tradisjon tro blir juletregang og nissebesøk. - Når jeg fikk telefonen tenkte at dette må jeg gjøre, det er bare en glede. Det betyr ganske mye for meg hvis noen finner glede i musikken min, forteller Håpoldøy. Besøk fra Nordpolen 40 prosent av gjestene er barn, og man kan ikke forvente at barna skal sitte fire timer i ro med matbordet. Derfor har «Alternativ Jul» ordnet med lekekrok for de minste, i tillegg til at en profesjonell julenisse kommer med underholdning, og deler ut en presang til hvert av barna. Det er det fineste, å se ungene åpne presangene og se lykken i dem. De blir gjerne mer glad for den ene presangen enn andre som sitter og åpner presanger i timesvis gjør. Det er vanskelig å ikke bli rørt av det.

16990,-

HJERTE I HVITT GULL med dia tot. 0,28ct WSI ord kr 5990,KUN KR

3990,COLLIE med hjerte med blanke steiner ord kr 299,KUN KR

199,-

Som armlenke ord kr 249,KUN KR

149,-

Fåes også med røde eller sorte steiner.

Adrian Nyhammer Olsen Askøymagasinet / magasin@tabloidsats.no

Små & store gaver

STORT UTVALG I SØLV ØREPYNT

JULENÅL

KUN KR

KR

49,-

119,-

399,Askøy Senter - Hverdager 10-20 • Lørdag 10-18

Kleppestø Senter - tlf. 56 14 46 50 AskøyMagasinet - 12-2011 17


 5(h;=8?(+C C4(/R?4( 8.;@4?(4;(?58A5D( ) 9@(.C Hilsen Butikksjef Rune Martin Abrahamsen, KIWI Florvåg og butikksjef Marianne Ø. Knutsen, KIWI Kleppestø

Hver dag i desember frem til julaften lodder vi ut en helside

pinnekjøtt

i alle våre butikker. Skriv navn og tlf. nr. på kassalappen, så ringer vi deg dersom du har vunnet. Gjelder alle KIWI-butikker i Hordaland og Sogn & Fjordane (gjelder ikke butikkene på Stord og Bømlo).

i såpent Søndag

14-20

7-23 (23)) KIWI Florvåg 8-21 (9-18) KIWI Kleppestø 18

AskøyMagasinet - 12-2011

er

desemb


Sivert Waagen 12.2011_Layout 1 07.12.11 12.49 Side 1

ALT PÅ ETT STED!!! Vi har strøkasser i flere størrelser!

Veisalt i 25 kg og 1000 kg på lager

Strøsingel trengs ofte på de mest isete dagene

Fåes i løs vekt, 25 kg og 1000 kg Du ringer vi bringer

Vi tilbyr også å strø for deg!

Vi har utvidet vår ovn og peisutstilling!

Tørr Bjørkeved i 40 liter sekk 4 sekker for kr

Ta kontakt for pris

Kom innom å bli inspirert!

199,-

Kranbiler med grabb

Vi har snøryddingsutstyr

Utleie minigraver 1250,- pr døgn inkl henger.

Sand, sement, mørtel, armering, grus, fyllmasser, granitt, skifer.

Skarholmen, Tlf. 56 15 11 30 • post@waagen.no • www.waagen.no Åpningstider: Mand-ons, fredag: 07.30-16,30 Tors: 07.30-19.00 lør: 09.00-15.00


15. desember er jeg røykfri!

Hypnoterapeut Ronny Hansen i Medicor på Torgallmenningen skal, ved bruk av hypnose, hjelpe Torstein Olsen (t.h) å blir røykfri. Oppi denne monteren skal Torstein kaste sin siste røykepakke torsdag 15. desember. Da skal han være røykfri for godt. (FOTO: Rolf Erik Veland)

Innbarket røyker gjennom snart 40 år, Torstein Olsen (57), prosjektleder i Askøymagasinet, vet at fallhøyden er stor når han utbasuner i all offentlighet at han har tatt sin siste røyk torsdag 15. desember 2011. – Dette er min personlige frigjøringsdag, sier han. Etter utallige forsøk på å slutte å røyke opp gjennom årene, er Torstein denne gang overbevist om at han skal klare det – for godt. 15. desember, samme dag som Askøymagasinet er på gaten, er satt som «deadline» for siste røyk, og starten på et nytt røykfritt liv. Torstein Olsen skal bli fri fra røykens slaveri! Grunnen til at han denne gang er så sikker i sin sak, er at han har søkt profesjonell hjelp fra en hypnotisør. – Ja, jeg skal hypnotiseres gjennom to omganger, og i dag, torsdag 15. desember har jeg min tredje og siste time. Deretter er jeg røykfri, sier Torstein. Askøymagasinet har vært flue på veggen underveis. VitaKoden Når dette leses, har Torstein allerede vært igjennom sin første hypnose-time hos hypnoterapeut Ronny Hansen på Torgallmenningen i Bergen. Hansen har utviklet den såkalte VitaKoden, en

20

AskøyMagasinet - 12-2011

metode som på kort tid har fått hundrevis av nordmenn til å slutte å røyke for godt. Han er en meget ettertraktet foreleser, og trolig den personen i Norge som vet mest om røykeslutt ved hjelp av hypnose. Like over nyttår utgir han boken «Røykfri NÅ!», en bok han mener skal hjelpe enda flere nordmenn til et røykfritt liv. Tre timer Gjennom tre behandlingstimer på 60 minutter hver, skal Torstein forvandles fra en innbarket røyker til en røykfri person. Ifølge ham selv røyker han i snitt cirka 20 sigaretter om dagen. Vi ankommer Hansens kontor til avtalt tid, torsdag 1. desember, uten å være klar over at Torstein har kun 14 dager igjen som røyker. Hans siste røykepakke skal kastes opp i en glass-monter i Hansens venteværelse, en monter som viser i kroner og øre hva alle røykepakkene som ligger der har kostet. Etter en innledende runde med utfylling av person-

lige opplysninger på diverse skjemaer, starter Hansen med å spørre hvor lenge han har røykt, og om hvor motivert han er for å slutte. Torstein svarer som sant er at han trolig har røykt i 40 år, og at han flere ganger har sluttet, uten å klare det over lengre tid. Nå er det alvor! 800.000 kroner opp i røyk – Så vidt jeg kan summere opp, har du røykt for cirka 800.000 kroner gjennom disse årene som røyker, sier Hansen plutselig, og ser spørrende på Torstein. Selv sitter Torstein som et lite spørsmålstegn; dette hadde han ikke tenkt over før! – Bortsett fra at du like gjerne kunne ha kastet pengene i ovnen og latt dem gå opp i røyk der, har du i tillegg skadet helsen din og forkortet livet ditt med adskillige år, er den brutale sannheten fra Hansens side. Hypnoterapeuten fortsetter - på en rolig måte- å forklare hvilke fordeler man kan oppnå med å være røykfri, og deretter - på en like rolig måte- å forklare hvilke giftstoffer man utsetter kroppen sin for ved røyking: Arsenikk, blåsyre, maursyre, nikotin og kul-


los, tilsammen 4000 kjemiske stoffer som ikke hører hjemme i en menneskekropp. Innimellom stiller han spørsmål til Torstein om når på døgnet han røyker, i hvilke situasjoner han røyker, hva han selv forbinder med det å røyke, og om hvordan familien og andre i hans nære omgivelser ser på dette. Mental avhengighet Underveis får Torstein rikelig informasjon om hvordan hans ubevisste sinn har styringen over hans røykevaner, og hvorfor det er så vanskelig for ham, og alle røykere, å slutte. – Det ubevisste sinnet er sjefen, og røykevanene dine sitter der. Din avhengighet er altså på det mentale plan, i motsetning til heroinavhengige som har fysisk avhengighet, forklarer Hansen. – Vi skal derfor få deg røykfri ved å påvirke ditt ubevisste sinn ved hjelp av hypnose, slik at vi sammen kan skru av «røykesignalene» fra underbevisstheten for godt, sier han. Hjemmelekse I løpet av de første 60 minuttene hos hypnoterapeuten, har Torstein fått lagt «grunnpakken» i det som skal føre til hans nye røykfrie liv. I tillegg får han med seg en hjemmelekse på fem oppgaver som han skal gå igjennom hver dag. Målet er å påvirke seg selv i en positiv retning, og endre innarbeidete tankevaner omkring røykingen. De to neste timene vil Hansen ta hypnose i bruk for å «påskynde» denne prosessen og avslutte behand-

lingen som skal ende med røykeslutt den 15. desember. – Det virker! Torstein selv er klar over at fallhøyden er stor, men har allerede etter første time endret innstilling fra å si «hvis jeg blir røykfri» til å si «når jeg blir røykfri». Hjemme sitter familien og krysser fingrene. – Du kan like gjerne med det samme si at 15. desember er din frigjøringsdag, for da blir du fri fra 40 års

røykeslaveri, sier hypnoterapeut Ronny Hansen, som er skråsikker i sin sak. – Jeg vet at dette virker, sier han enkelt og greit. Klarer Torstein å bli røykfri? Følg med i neste Askøymagasinet over nyttår!

Rolf Erik Veland/Askøymagasinet rolf@tabloidsats.no

Fra i dag av er det slutt på 40-års slaveri for Torstein Olsen.

Visste du at…

vårt ubevisste sinn (underbevisstheten) utgjør omkring 90 prosent av vår bevissthet, mens vårt bevisste sinn utgjør kun ti prosent?

ditt ubevisste sinn har bestemt seg for hva du vil, flere sekunder før du vet det selv?

ditt ubevisste sinn assosierer på en måte som er ukjent for deg, og at det derfor ofte ikke hjelper med viljestyrke, sunn fornuft eller at du sier til deg selv at du skal slutte med noe? Du fortsetter likevel.

med Ronny Hansens unike metode, som går ut på å påvirke ditt ubevisste sinn på ulike måter, bruker du kun få uker på å bli kvitt sigaretten for all fremtid ?

du ikke går opp i vekt etter at du har sluttet, slik mange gjør ?

metoden kan brukes også om du ønsker å slutte med snus ?

det finnes også samme behandlingstilbud her på Askøy. Hypnoterapeut Dag Robert Gjelsvik holder til på Juvikflaten 21.

Slutte å røyke nyttårsaften? – Glem det! Er du en av dem som planlegger å kutte røyken for et nytt og bedre liv på nyttårsaften? - Bare glem det med det samme, 90 prosent røyker igjen etter kort tid, hevder hypnoterapeut Ronny Hansen. – Bare det å sette opp nyttårsaften som det store vendepunktet i livet, viser hvor liten egenmotivasjon som ligger bak. Hvis man virkelig og inderlig ønsker å slutte, så hvorfor i all verden vente til nyttårsaften? Hvorfor ikke slutte i dag? spør Hansen retorisk. Han vet at grunnen til at de alle fleste begynner på ´an igjen etter kort tid, er at det ikke er reell vilje bak forsettene. – Slike «fromme» nyttårsforsetter er i nær hundre prosent av tilfellene et vagt ønske om at «går det så går det». Når man innerst inne vet at dette ikke vil holde over tid, kan man i ettertid trøste seg med at «jeg har i hvert fall prøvd». Med en slik innstilling,

har man tapt på forhånd, og kan like gjerne droppe hele greien, sier Hansen. Egen vilje må til – Det må en sterk egen vilje til for å kunne klare å slutte å røyke, noe annet er nytteløst. Jeg vet hva jeg snakker om, sier han. – Hvis en røyker som oppsøker meg for å få hjelp til å slutte å røyke, spør jeg alltid vedkommende om hvor høyt på en skala fra en til ti han eller hun er motivert for å slutte. Er svaret fem eller mindre, vil jeg alltid råde vedkommende til å gå hjem og tenke over saken, da jeg vet at en hypnosebehandling under slike omstendigheter ikke ville blitt vellykket, sier Ronny Hansen –For å lykkes med en hypnosebehandling må personen alltid bidra aktivt til å endre sin innstilling til røyking. Det vil si, bruke sitt bevisste sinn, sine bevisste tanker til å ta styringen over den dominerende underbevisstheten. Det er nemlig den som styrer røykeuvanene, og gjør det så vanskelig å slutte.

Her må man altså tenke bevisst over det man gjør, og dette krever øvelse, ikke fromme ønsker om å klare å slutte på nyttårsaften, sier han. Kommer med bok Like over nyttår kommer Ronny Hansen med en ny bok som har fått tittelen «Røykfri Nå!». – Dette er en bok med enorm påvirkningskraft overfor leseren, uten at den som leser den merker dette bevisst. Poenget er at denne boken skal gi leseren motivasjon til å kutte røyken, og hjelp til å slutte for godt. Av den grunn har jeg også lagt ved en CD som hjelper folk videre, og denne prosessen skal føre frem til den store Frigjøringsdagen, den dagen du tar din siste røyk. Etter det vil man ikke ha lyst på røyk i det hele tatt, hevder Ronny Hansen. – Det lyder nesten for utrolig? – Jeg er klar over det, men like fullt virker det! sier Hansen skråsikkert. Rolf Erik Veland/ Askøymagasinet rolf@tabloidsats.no

AskøyMagasinet - 12-2011 21


22

AskøyMagasinet - 12-2011


Drotningsvikv. 132, Godvik | Tlf 55 90 03 10 | Ă…pent 10 - 20 (10 - 18) Rema 1000: 07 - 22 (08 - 21)

SHOW P DROTNINGSĂ… VIK SENTER:

OPPTIL

3Œ.$%3 %KL. 15 / 16 / "%2 17

á50%

SĂ˜NDAGSĂ…

PEN $%3%-"% T 2 +, 

JULEGAVETIPS I ALLE VĂ…RE 4 BUTIKKER FANTASTISKE PRISER! DVD NYHETER T BEGRENSE ANTALL!

KERAMISKE KNIVER

DVD Kung Fu Panda 2 Hodejegerne

KUN

99,-

FRA

199,-

STORT UTVALG!

DEILIGE VARME SKINNTĂ˜FLER

HĂ…NDLAGEDE KRUKKER

5 armet Kandelaber Før 525,- NÅ KUN 220,-

Før 99,-

4ILBUDETGJELDERFREMTILJUL

Lystestaker i fattigmansølv 3M�&’R NÅ KUN 90,3TORE&’R NÅ KUN 150,-

NĂ…

50,-

á20%

R

R

DVD DVD ďŹ lmer

FRA

29,-

TRENINGSTĂ˜Y

'ENSERBUKSE6OKSNE

.YEVARERANKOMMET

KUN

R

2 DELT FLEECE

2 DELT SUPERUNDERTĂ˜Y

149,-

FRA

99,-

SKISETT

LĂ˜PESKO $IADORA&Â’R 

KUN

250,-

Barn 3TR 

KUN

2Â’DBLĂ? Ă?R Pr del

"ARN.AVIGARE

SVART KRYSTALLLYSEKRONE

VINTERSKO

600,Herre KUN 800,-

Dame KUN

&RA-ADAME&Â’R

199,-

NĂ…

999,+UN$ROTNINGSVIK

SPEIL R

DUNJAKKER "ARNOGVOKSNE .AVIGARE

&RA&ESTIVAL 'ULL&Â’R NĂ… 300,3Â’V&Â’R NĂ… 400,-

OK OUTLET KLEPPESTĂ˜ SENTER

OK OUTLET Ă˜YRANE TORG

I underetasjen (tidligere Wallendahl) Ă…pningstider: man-fre 10-20, lør 10-18 4ELEFONsPOST OKOUTLETNO

ETGVEDLEKETÂ’YBUTIKKEN Ă…pningstider: man-fre 10-20, lør 10-18 4ELEFONsPOST OKOUTLETNO

OK OUTLET DROTNINGSVIK SENTER

OK OUTLET FANATORGET

ETGLIKEFÂ’R3OTRABROEN Ă…pningstider: man-fre 10-20, lør 10-18 4ELEFONsPOST OKOUTLETNO

ETGVISAVIS.ILLE Ă…pningstider: man-fre 10-20, lør 10-18 4ELEFONsPOST OKOUTLETNO

AskøyMagasinet - 12-2011 23


Det er lov å være kreativ når julepynten skal på plass.

O jul med din deko Midten av desember er nådd og julen er for alvor i gang. Kakemenn og pepperkaker som har vært å finne på butikkhyllen siden utgangen av oktober, kan nå inntas med god samvittighet. Tiden er inne for å legge lavkarboen på hyllen sammen med stressende hverdager – det er tid for avslapping, god stemning og kvalitetstid med familie og venner! Julen er for de aller fleste fylt med varme og glede. Det er tiden for tradisjoner, tiden for å vise omsorg og omtanke med sine medmennesker! Ute har ikke værgudene blitt helt enige om hvilket vær vi skal få til jul i år. Meteorologene helgarderer seg med å melde litt sol, litt (les mye) regn, og en blanding av våt og tørr snø. Kaldt og surt er det, og det gir en ekstra god grunn til å gjøre det trivelig inne så vi ikke trenger bry oss med det som herjer utendørs. De aller fleste forandrer interiøret sitt i desember måned – ja, hvis de ikke begynner like tidlig som butikkene da...

I år behøver ikke juletreet være grønt.

24

AskøyMagasinet - 12-2011

Vi må helt tilbake på 1600-tallet for å finne opphavet til juledekoreringen. Det begynte i det små. Tyskland er landet og det var stort sett julemat som honningkaker, sukkerstenger og andre søtsaker som stod for pyntingen på datidens julemarkeder. På 1800-tallet utviklet det seg videre med blant annet glanspapir, engler og glasskuler i forskjellige størrelser, farger og former. Ikke minst har julelysene, både inne og ute, fått en ny dimensjon fra sitt utgangspunkt. Og man kan vel si at utviklingen ikke stopper der… Hvis vi tar for oss den tradisjonelle, klassiske julede-

koreringen, som i mine øyne innebærer en adventstid kledd i lillatoner, eller julens hovedfarge som vi vel alle er enige om er rød. Frisk grønnfarge hentet fra blant annet granen, og gull som en ”siste finish” kan vel også sees på som tradisjonelle julefarger. Mye er overlatt til tilfeldighetene og helheten har et stort, personlig preg over seg. Barnas hjemmelagde julepynt har en sentral plassering i stua og det selvhugde treet pyntes i fellesskap av både store og små. En kule her, en kule der, glitter og norske flagg overalt, julelys gjerne i flere farger og en blank, skinnende stjerne i toppen. Før hadde de bedre tid til juleforberedelsene – mor var ofte hjemme med barna og kunne dille og dalle mer enn hun var god for. Julebaksten inneholdt ikke mindre enn syv forskjellige sorter, og ordet kaos var vel heller fremmed. Spørsmålet om hvor store summer som skulle benyttes på julegaver var fjernt og spenningen enda større for hva som gjemte seg under treet selveste julekvelden – spesielt hos barna da! For julen er vel mest barnas tid? Med adventskalender og nedtelling lenge før snøen har lagt seg, sommerfugler i magen som går utover nattesøvnen det kan vel kalles årets høydepunkt. Skoler og barnehager steller i stand juleverksted hvor både baking og dekorering av doruller står på agendaen.


Fra den mer personlige og tilfeldige juledekoreringen, ser vi nå mer og mer moderne tankegang rundt interiøret i hjemmet - også i desember og juletiden. Fra den varme rødfargen og de grønne grannålene, har det hele blitt mer minimalistisk og fargeløst. Grannålene er byttet ut med bare kvister. Kaldere farger som blått, hvitt og grått dominerer, og symmetri spiller en vesentlig rolle. Den klassiske julestjernen i vinduet er kanskje byttet ut med en lysende glasskule. Et moderne, julepyntet hjem oppleves som stilfullt og rent. Det er mindre detaljer og mer luft i dekoreringen. Juletreet kan se ut til å ha gjennomgått et rutenett med planlegging, før det får sin plass i stuen – hvis det i det hele tatt er et juletre og finne? Juletreet er generelt et kapittel for seg selv. Fra det grønne, glitrende tre – god dag – til plenty alternativer av plastikktre. Noen til og med ferdigpyntet. Den moderne utgaven er snødekket, pyntet med blå og sølvfargede julekuler. Så hva kan grunnen til denne forandringen være? I dag føler jeg at stress har overtatt mye av julekosen for mange. Med hektiske hverdager, hus som skal vaskes ned og pyntes, julehandelen skal gjennomføres og så mye, mye mer – ja, da er det mange som kunne tenkt seg et par flere timer i døgnet! Alt blir gjort i siste liten og det hele kan bli veldig oppkavet. En får ikke tid til å komme seg i julestem-

rering ning og ikke tid til å roe ned og slappe av før den store kvelden er her. Jeg tror dette har ført til at mange har «forenklet» julen. En del velger snarveier som gjør det mer effektivt - også mindre personlig. Ikke alle legger samme sjel i forberedelsene som før. Ved siden av dårlig tid, har folk flest blitt mer opptatt av interiør. Vi bruker mye penger på det og vi betaler gjerne en ekspert for å få det helhetlig og perfekt – om det må til! Det finnes utallige utgaver av interiørmagasiner som gir tusenvis av tips til hvordan en kan få den «perfekte» jul. Vi inspireres av utlandske skikker og tradisjoner, hvor det gjerne er USA som topper listen. Personlig er jeg mest klassisk i juledekoreringen, samtidig er jeg som interiørkonsulent, naturligvis også opptatt av en rød tråd gjennom det hele. Det kan fort bli mange detaljer og mye å se på. Det er lett for at det blir ”litt mer” julepynt hvert år og dermed mer å plassere rundt i huset – som ikke har blitt større siden i fjor. Det gjelder å sette hjernen i spill og begynne den ”kreative ryddingen”. Så lenge en har en god tanke med det man gjør, er alt lov! Jeg tror det er viktig å ta vare på tradisjoner som gjør akkurat julen til den beste tiden i året. Om hjemmet ditt er fylt med varme eller kalde farger, spiller liten rolle så lenge stemningen og gleden er der! Så pust inn – pust ut.. Senk skuldrene og kos deg med dekoreringen av julehjemmet ditt!

Veronica A. Fagerlid /Askøymagasinet magasin@tabloidsats.no

Nå er det populært med gamle motiv på julepynten.

AskøyMagasinet - 12-2011 25


Kropp & sjel Din guide til velvĂŚre Vanjas

NYHET! Trykkbølgebehandling -effektiv mot bl.a senebetennelse og muskelsmerter.

Hud- og kroppspleie

Dyp muskelmassasje Sliter du med stress/muskelspenninger?

Follese Vi henviser til røntgen, CT og MR og vüre kiropraktorer kan sykemelde i inntil 12 uker. Off. godkjente kiropraktorer /fysioterapeuter

Vi har ledig time pü dagen! Henvisning ikke nødvendig. TIMEBESTILLING: 56 14 39 20 www.vestkantklinikken.no

Akupunktur –effektiv mot alle typer plager/smerter som forürsakes av energiblokkeringer eller ubalanse i kroppen.

FĂĽ en dyp, terapeutisk muskelmassasje

Ansiktsbehandling - Dyprens - Aromaterapi Nakke - Skulder - Ryggmassasje - Lymfedrenasje HĂĽrfjerning med voks eller elektrolyse Farging av vipper og bryn - Forming av bryn HĂĽnd og fotpleie - Make.up - Gavekort Tlf: 56 15 64 60 Mob: 992 91 839 e-mail: vanjagra@online.no

Medl. av Norsk kiropraktorforening ¡ Norsk Fysioterapiforening

ASKĂ˜Y NAPRAPATI

9ZiiZ`Vck^WaVciVccZi]_ZaeZbZY/ Du für time raskt og trenger ingen henvisning. ™=dYZe^cZ$hk^bbZa]Zi ™Hi^kZh`jaYgZ ™Gn\\hbZgiZ ™HbZgiZ^]d[iZg$WZ``Zc ™>hX]^Vh

™@cZeaV\Zg ™CV``ZhbZgiZg ™IZcc^h"d\\da[VaWjZ ™BjhZVgb ™6X]^aaZhegdWaZbZg$EaVciVg[VhX^ii

Osteopati øker kroppens evne til ü lege seg selv gjennom manuell behandling av hele kroppen ved smerter og plager. Osteopati virker fordi man fokuserer pü sammenhenger i hele kroppen for ü finne ürsaken til smerten, som ofte kan vÌre et annet sted enn der smerten oppleves. Behandlingen vil bli tilrettelagt for hver enkelt pasient.

telefon: 97 77 93 77 mail: las-fjel@online.no www.askoyosteopati.no

CVegVeViZcZ

Askøy Osteopati Klinikk

@cji6cYZghHigVcY>YVL^c\ZgHkZcYhZc ]daYZgi^akZY:cZg\^IgZc^c\hhZciZge€?jk^`

Leif Fjellheim Osteopat Do MNOF Avd Bergen: Folkets hus, Torgalmenningen 3B 5300 Kleppestø

IZaZ[dc/)%'%++%% lll#Vh`ÂłncVegVeVi^#cd

Dyp muskelmassasje og velvĂŚre Aromaterapi Indisk kraniemassasje Negledesign Manikyr/pedikyr Shellac, neglelakken som holder i 14 dg. Muskelstimulator Oppstramming Form/ farge av vipper/ bryn

Fotpleie Voksing Aloe vera

Timebestilling: 901 09 762

Strusshamn Senter - Yello Treningssenter

EXIMIA -det seriøse alternativet til plastisk kirurgi T FACELIF RGI IRU UTEN K nje Kampa linger and 10 beh Kun

5000,-

blir lingene Behand autorisert av rt ø tf u ier. sykeple

Anti-age Slanking Detox Smertelinadrende ved fibromyalgi, leddgikt og muskelknuter • Bedrer immunforsvar • Bedrer søvn • Gir økt energi • • • •

Ravnanger Senter - Telefon 53 50 00 10 www.healthatones.com

Velkommen til Strusshamn Tannklinikk! Strusshamn Tannklinikk ĂĽpnet i september 2008 og er en helt ny og moderne tannklinikk i Strusshamn Senter. DINE FĂ˜TTER FORTJENER FAGFOLK! Fordypning i diabetes

Gi en gave til en du er glad i. Gavekort til Jul!

�STIMULERER KROPPENS NATURLIGE RESSURSER�

Mette H. Trolie

Timebestilling: 56 14 70 23 - 905 13 592

Akupunktør NAFO/Sykepleier

Iris Nilsen - Autorisert Fotterapeut Kleppeveien 18a (Vis-ĂĄ-vis Helsetunet)

www.irisfotklinikk.no

Telefon: 56 14 40 45 - AV-Huset, Kleppestø Kai

VANNGYMNASTIKK

Fagmessig fotbehandling tlf. 56 14 29 55

Tykke negler Nedgrodde negler Torner, Vorter Hard og tørr hud Gode fotkremer

Ansiktsbehandling • Kroppsbehandling • Voksing Vipper & Bryn • Negledesign • Vippe Extension • Krystallsliping • NY! BOTOX & RESTYLANE • Gavekort m.m • •

Gavekort til jul?

TRENINGSTIDER VANNGYM: ASKĂ˜YHALLEN: Onsdag kl. 10.00-11.00 Torsdag kl. 20.00-21.00 ASKĂ˜Y TERAPIBAD: Torsdag kl. 12.00-13.00 Idrettslag kan kontakte oss for bestilling av egne timer Instruktører: Gunnlaug, Astrid og Kristin. Priser: Askøyhallen kr. 50,- / Terapibadet kr. 75,-

Info: www.askoyhallene.no / tlf. 56 15 27 10

Telefon 56 15 00 20 www.strusshamntannklinikk.no

ASKĂ˜Y FOTKLINIKK

ASKĂ˜Y TERAPIBAD/ASKĂ˜YHALLEN

Vanngym er gøy - og er trening for utholdenhet, styrke og smidighet. Som all fysisk aktivitet øker ogsü trening i vann forbrenningen. Dette er en treningsform som passer de aller fleste, büde unge og eldre, tykke og tynne, spreke - og folk med �vonter� og folk uten. En treningstime inneholder büde utholdenhet, styrke og bevegelighet.

Tannlege Ina Gulowsen Knudsen ønsker büde nye og gamle pasienter hjertelig velkommen.

www.dinhud-askoy.com / AV Huset (Kleppestø Kai)

NĂ… OGSĂ… LĂ˜RDAGSĂ…PENT!

k

Autorisert Fotterapeut Nina Kleppe Nina Kleppe - AV-Huset - Tlf 56 14 18 76

Oddbjrgs Naturmedisinske Klinikk Nyhet: MĂĽler blodtrykk i hovedpulsĂĽren avslører risiko for hjernslag og hjerteinfarkt • HOMĂ˜OPATI • BIOPATI • AKKUPUNKTUR • LASER/ULTRALYD-beh. muskler og ledd • HĂ…RANALYSE • LAVT STOFFSKIFTE-behandling • BIOMEDISIN-behandling

Oddbjrgs Hud & Kroppspleie •HUDPLEIE - MAKEUP TATOO - RESTILAN-beh. - FACE LIFT HUDSLIPING - MEDISINSK MASSASJE - MAGNETTROMMEL LYMFEDRENASJE - MUSKELSTIMULATOR

ÂŽ

Oddbjrg Stlsbotten Alternativ behandler. Off.godkjent helsearbeider med lang erfaring

Sartor Sorsenter ÂŤMinimarkedÂť 2.etg Tlf. 41327879 og 92656062 www.helsesjekken.no og facebook


DIAMANT

Julegaver til ekstrem lavpris!

Diamantring i hvitt gull 0,30ct. w/p:

5 998,-

* Pris etter kampanje 9 998,Kampanjen slutter 15. februar 2012

Alle julevarer

halv pris! Gjelder ikke juletre og juletrepynt.

Ved kjøp av et par

forlovelsesringer:

3 798,-

-50% på den rimeligste ringen Gjelder tom. 31.des.

1 998,-

Allianseringer hvitt gull med diamanter tot.0,15ct. / 0,05ct. w/si

-40%

XAR23305W, XAR23105W

179,-

Før 298,- Nå Ørepynt i sølv med krystaller

BSE20096

299,-

Før 498,- Nå Halssmykke i sølv med syntetisk perle og glass sten

BGF148, BGF148D3

KSP80224

SPAR

500,-

SPAR

1000,SPAR

1000,-

Tilbudet gjelder kun

Europris Askøy!

2 498,-

4 498,- Før 4 998,- Nå 3 998,-

Før 2 998,- Nå Halssmykke i hvitt gull med diamanter tot. 0,03ct. w/si

Før 5 498,- Nå Ørepynt i hvitt gull med diamanter tot. 0,06ct. w/si

MMP20011

MME20007

Ring i hvitt gull med diamanter tot. 0,03ct. w/si

MMR20009

SPAR

DIAMANTER

SPAR

500,-

1100,-

God Jul! 4 298,Dameklokke med diamanter, dato, 100m vanntett

2 298,-

Før 2 798,- Nå Dameklokke med stener DW0145

SXDE07P1

Europris Askøy Tlf 56 14 78 61 Åpent 10-20 (18)

Askøy Senter Tlf. 55 69 15 30 -

1 590,-

Før 2 690,- Nå Herreklokke med kronograf, 200m dykketett W10441

www.bjorklund.no

AskøyMagasinet - 12-2011 27


Boremaskin

DC740KA-QW Kompakt og lett boremaskin, leveres i koffert med 2 batterier 12 V 1,3 Ah. Førpris 1.299,-

BEGRENSET A N

OKTAN Med forbehold om trykkfeil

649,-

-50% !

EL K N O L TI

TALL

-50%

699,MOTORSAG 20X

Lettvekt sag som er enkel å starte og håndtere. Optimal for arbeid hjemme i hagen til beskjæring eller vedkutting. God kraft og komfortabel design. Utstyrt med bensinpumpe for rask og pålitelig start. Ergonomisk utformet håndtak med antivibrasjon-system. Med treghetsutløst kjedebrems som sikrer mot tilbakeslag. g. Leveres i praktisk bærebag.

Førpris 1399,-

BEGRENSET A N

07.17 (tors 19) 9-15 28

AskøyMagasinet - 12-2011

TALL

BARNET

TIL BARNE

89,Verktøysett til barn 12 deler. Før: 189,-

ASKØY

Tlf.: 97 19 70 00


Askøys største fotballhelter heter

TRYGVE SIGVALDSEN 1 privatlandskamp • 9 sesonger for Brann • 11 mål på 167 kamper

ANDERSEN Takk for lån av lagbilder fra Brann.no

27 landskamper • Kaptein for Brann • 11 mål på 98 kamper • Seriemester i 1963

JOHANNESSEN 5 landskamper • 181 mål på 312 kamper for Viking • 18 mål på 38 kamper for Brann • 2 ganger toppscorer i Eliteserien


Han kan bli Try

Akkurat i det askøyfotballen befinne har AskøyMagasinet trolig funnet suk Det er bare å kalle Det er nesten så spesielt at man lurer på om det faktisk kan være noe i det. De tre mest suksessrike fotballspillerne på Askøy gjennom tidene heter alle Trygve! Og hold deg fast; nå har ungdommen Trygve Bruvik Ellingstad fra Strusshamn (spiller i FK Fyllingsdalen) meldt seg inn i landslagsdiskusjonen og kan med full klaff bli et nytt blad ”Trygve fra Askøy”. Vi har Trygve ”Kviten” Sigvaldsen (1921 1992) som etter andre verdenskrig spilte fast på Branns A-lag hele ni sesonger. Vi har Trygve Andersen (77) som herjet som kaptein på Branns midtbane (og etter hvert som stopper) under gullårene 1962 og 1963, og som fikk så mange som 27 A-landskamper. Vi har Trygve Johannessen (58), som vant så mange som fire seriemesterskap og én NM-gull med Viking, og som var toppscorer i eliteserien to sesonger. Totalt 78 eliteseriemål signerte han ut, og fikk også tillit i fem A-landskamper. Og nå har vi også Trygve Bruvik Ellingstad (16), ett stort spiss-talent fra Strusshamn som har vært uttatt på regionsamling, og som nylig bare var ett forfall fra å bli med på aldersbestemt landslagssamling. Det blir litt sånn barnslig humring når karene hilser på hverandre. Helt automatisk, og på sedvanlig høflig vis, håndhilser de og presenterer seg med fornavn. -Det ser ut til at man må hete Trygve for å komme noen vei på Askøy, ler Andersen. De andre smiler og vet at det hele er ganske så kuriøst. -Det var jo allerede litt spesielt med meg, Andersen og Kviten. Og om det nå kommer en til fra Askøy med navn Trygve som slår gjennom, så blir det jo veldig spesielt, smiler Johannessen. -Det hadde vært artig om han når opp, legger han til. Hovedpersonen selv, Bruvik Ellingstad, flirer av det hele. Han har fått det med seg tidligere, blant annet fra sin far Erik. -Joda, jeg var klar over at det var noen Trygver fra Askøy som hadde gjort det bra tidligere. Det er jo

30

AskøyMagasinet - 12-2011

litt morsomt, nikker han. Det tar ikke lange tiden før fotballpraten begynner å surre blant de tre Trygvene. Den første Trygven (Kviten) døde i 1992, men Andersen husker han godt. -Ja, det var litt av en tøffing. Midtsopper var han. Han kom rett fra krigen og kriget videre for Brann, minnes Andersen. Andersen og Johannessen har også kjent hverandre helt siden ungdommen. Andersen var faktisk trener for Florvåg under klubbens storhetstid på midten av syttitallet. -Jada, jeg husker at jeg hentet Johannessen opp fra juniorlaget. -Så da kan vi jo si at det var du som oppdaget han, da? Hehe, jo, kanskje det. Egentlig tror jeg nok at han ville kommet seg dit han kom uansett. Han var en god spiller allerede da, bekrefter Andersen. -Scoret han mye da også? -Han scoret på alt.

Johannesen nikker og smiler skjevt. Han er vel antakelig ørlite stolt over sin glupskhet foran motstandernes mål. -Jeg husker Andersen også, fra før han ble min trener. Jeg var vel rundt ti år eller noe sånt når han holdt på oppe på Stadion. Jeg husker spesielt det enorme tilslaget han hadde på headinger. Han var en fantastisk hodespiller, skryter Johannessen. Unggutten Ellingstad ble født ti år etter at Johannessen la opp som toppspiller, så han har ingen minner, bare ”teori”. -Jeg har jo fått med meg at de gjorde det bra, understreker han. 16-åringen bor i Strusshamn og slet sine første fotballsko hos Follese FK, de lokale skogvokterne i bygden. For to år siden tok han steget over til Løv/Ham, som nå har blitt FK Fyllingsdalen. Her spiller han på juniorlaget.


ygve den fjerde

er seg på det laveste nivået noensinne, ksessformelen for øyens fotballfremtid. guttene for Trygve! I tillegg går han på toppidrettslinjen ved Tertnes videregående, hvor han hver uke trener tolv timer fotball. Han var på regionssamling i vår, og var i landslagsdiskusjonen ganske nylig. -Jeg liker best å ha delmål, og det første målet jeg har sett for meg er å komme med på et aldersbestemt landslag. Jeg vet at jeg ikke var langt unna sist, og det er fint å kunne ha noe å strekke seg etter, sier han.

Drømmen er jo å kunne spille for Brann, da, ler han. Han var toppscorer for Løv/Hams guttelag i fjor, til tross for at han bare spilte halvparten av lagets kamper. -Jeg satser som spiss, og har lyst til å jobbe hardt for å nå målene mine, sier han. Johannessen har jo som nevnt puttet en og annen scoring opp gjennom karrieren, og han er klar på hvilke råd han vil gi til en ny storscorende Trygve fra Askøy: -Det er trening som gjelder, og du må være bevisst på å lage gode vaner på treningen. Og som topp-

scorer skal du aldri være fornøyd før du banker alle sjansene i noten. Bommer du, så må du terpe. Detaljene foran kassen er utrolig viktig å bli kjent med, og du må være på hugget absolutt hele tiden. Plutselig kommer sjansen, og den skal i mål, sier han. -Og til slutt handler det om å være konsentrert, poengterer han. -Det holder ikke å hete Trygve altså? -Nei, du må ikke hete Trygve for å score mål, hehe. De tre er alle enige om at nivået på A-lagsfotballen på Askøy nå er verre enn noen gang. Ingen av dem har betenkeligheter med at talentet fra Follese reiser til Fyllingsdalen for å spille der. Det er en trend som forsterkes hvert eneste år. -Det har blitt sånn for de som har lyst til å satse ekstra. Nivået her på Askøy er ikke godt nok per i dag, mener Ellingstad, og får støtte fra Johannessen: -Hvis man mener noe med fotballen, så er det Bergen som gjelder. Tilbudet på Askøy er ikke bra nok, slår han fast. Trylleformelen med å skifte navn til Trygve høster ikke annet enn spøkefulle kommentarer. - Du skal bare se at navnet Trygve nå blomstrer opp igjen blant små guttebabyer på Askøy, ler Andersen. -Det er bare til å ønske han lykke til. Ingenting hadde vært bedre om vi hadde fått en til Trygve på høyt nivå fra Askøy, smiler Johannessen.

Yngve Johnsen, En-to-tekst yngve@tabloidsats.no

-

TRYGVE 2, 3 og 4: Trygve Andersen (tv.) og Trygve Johannessen (th.) er blant de få fotballsuksessene fra Askøy. Nå tyder mye på at det kommer en ny fotballpersonlighet fra Askøy med navn Trygve. Han heter Bruvik Ellingstad, er 16 år, og er i midten her. (FOTO: Yngve Johnsen)

AskøyMagasinet - 12-2011 31


Kristin Iversen Kalvø, Sandsli

Ingrid Sandvin, Hetlevik

Maren Heggernes, Follese

Lise Samdal, Øvre Kleppe

Det beste jeg har opplevd i 2011 er at jeg endelig har fått en valp!

Å begynne på skolen!

Jeg ble endelig kjæreste med min barndomsforelskelse.

Tobias Knudsen Johannessen, Kollavåg

Å ha friminutt og være i gymmen på skolen!

Gunnhild Kvalvik, Hanøy

Knut Johansen, Davanger

Torill Monsen, Krokåsfeltet

32

Å komme meg i jobb!

AskøyMagasinet - 12-2011

Det må være at jeg har blitt friskere etter å ha vært veldig syk.

Jeg står her på Askøysenteret på vegne av turlaget, og det beste jeg har opplevd i år må være å gå 4-fjellsturen med barnebarn.

Vilde Serene Birkelund, Ask

At laget mitt, Follese, ble seriemestre 2011!

Elin Veivåg, Tveit

Bjørg Kråvik Andreassen, Erdal

Torry Lauritsen, Hetlevik

At vi har det kjekt i lag som familie. Vi er nokså ny-innflyttet.

At min sønn fikk fagprøve – i dag!

Jeg tror kanskje det beste jeg har opplevd i 2011 er å begynne på ungdomsskolen.

Stine Larsen, Marikoven

Å bli tante til Celine!

Rita Fosse, Juvik

Kanye West konserten var helt fantastisk.

Anita Johansen,

Det beste som har hendt i 2011 Kvernhusdalen er at jeg har fått vite jeg skal bli At vi har kjøpt oss hytte i mormor igjen. Samnanger! Der er vi nå hver helg.

Andreas Almenningen, Erdal

Å få fagbrev, og jobb videre. Jeg jobber på AKER Solutions.

Gregor Wiese, Haugland

At jeg har begynt å bygge garasje! Gammel drøm.


Sigmund Schneider, Kvernhusdalen

Julenissen, Askøysenteret

Det var vel barnebarn nummer fire, tenker jeg.

Resultatene jeg har oppnådd etter lavkarbo-dietten. Ser du?

Birthe Midthun, Åsane

Jeg har en liten datter – å se henne vokse opp. Hun har lært å snakke og å gå på dette året.

Isabell Nilsen, Krokåsfeltet

At jeg fikk en tur til London i bursdagsgave!

Eva Andersen, Bergheimveien

At vi har noen fantastiske barnebarn er det som opptar meg mest nå. En gutt som skater og en jente som spiller håndball – prakteksemplarer!

29 på gaten

Hva er det beste du har opplevd i 2011? Tekst og foto: Anine Leine Lerø, magasin@tabloidsats.no

Ørjan Hamre, Drotningsvik

Renate Hetlevik, Davanger

Astrid Kleppe Ek, Kleppe

Nina Pettersen, Tveit

Magrethe Eide, Krokåsfeltet

John Sørensen, Juvik

2011? Konfirmasjonen min!

At vi fikk barnehageplass! Han var født etter 1. september og da har vi ikke lovfestet rett på plass i barnehagen.

Det var å få en liten datter som Jeg har fått vite at jeg skal bli heter Rakel Lovise. oldemor til to – i april og mai. Så dette ble en fin slutt på året.

Konf-Action! Det var seriøst noe av det gøyeste jeg har vært med på.

I 2010 var jeg på tur med hurtigruten: Bergen – Kirkenes, og på Galdhøpiggen. 2011 har væt mer avslappende… men jeg har blitt oldefar!

Emilie Rebecca Sture, Hetlevik

Det har vært et veldig bra år med jentegjengen! Vi har knyttet sterke vennskap gjennom fine stunder og samtaler. Også har jeg fått meg kjæreste.

AskøyMagasinet - 12-2011 33


Julenovelle av Anine Lerø

Drømmefanger Ved fingertuppene mine ligger gaffelen. Jeg rører den ikke. Bare ser på den. Etter tre lange minutter ser jeg ikke spiseredskapet lenger, men alle menneskene som har hatt det i munnen. Unge, gamle, menn, kvinner. Noen har kanskje brukt den som tannpirker. Jeg blunker for å bryte tanken og flytter blikket søkende over bordet – de har ikke tannpirkere her. «Hva er det Jørgen?» Mamma ser på meg fra andre siden av bordet. Hun bruker kniven til å skyve litt ris opp på gaffelen, og fører den mot munnen. Jeg ser ned på min egen, som ser sultent tilbake på meg. «Har du ikke lyst på mat?» Hun har senket gaffelen, og munnen hennes jobber raskt. «Jo», svarer jeg kort, og griper etter skjeen.

34

AskøyMagasinet - 12-2011

Jeg har aldri spist julemiddag på denne måten før. Jeg tenker ikke på bestikket, men på selve innpakningen. Det underlige papiret som denne julaften er pakket inn i. Jeg lurer på hva folk tenker når de ser oss. Hadde dette vært en annen torsdag hadde jeg ikke stilt meg selv det spørsmålet, men i dag står det 24. desember på søsteren min sin iPhone. Jeg ser

bort på henne. Hun er pen. Det lyset håret er ikke i hestehale slik som det pleier, men hviler på skuldrene hennes. «Kan du ikke legge ned mobilen, Elise.» De lyse krøllene danser da hun rister på hodet uten å løfte blikket. «Hvem snakker du med.» Krøllene stopper å danse. «Jeg har spurt mange ganger om det samme» sier mamma og ler. Alle andre er stille. «Legg ned mobilen, Elise! Det er julaften, for…!» Pappa biter seg selv av og er rød i fjeset. Som en julekule. Ansiktet hans er det eneste som minner meg om jul på restauranten.


«Har du begynt å lete etter jobb?» Bestefar strekker seg etter muggen med vann. Jeg ser bort på søsteren min som møter blikket mitt med det samme. Mamma smiler og spør bestefar om også hun kan få påfyll i glasset. Jeg ser at pappa sitter og tenker på hva han skal svare. «Ja», sier han. Det henger en drømmefanger i vinduet. Den er rød og oransje og lener seg litt mot høyre hver gang noen åpner døren inn til kjøkkenet. Jeg vil spørre mamma og pappa hvorfor de har valgt en kinesisk restaurant på julaften, men lar være. «Dette var godt», sier mamma. Hun har ikke lest den ut enda. Mamma ønsket seg bare en ting til jul og fjor, og den fikk hun – La meg synge deg stille sanger av Linda Olsson. Øynene hennes lyste da hun med forsiktige fingre brettet til side julepapiret. Hele julaften var pakket inn i et fint, rødt, silkepapir. Om kvelden satt søsteren min og leste i bruksanvisningen til sin nye mobil, jeg satt i sofaen og spiste riskrem, ved siden av meg satt mamma og leste, og fremfor oss – på det lille stuebordet – hadde pappa begynt på et puslespill med 2500 brikker. Det ville jo aldri bli plass der! «Men skal du leie inn noen til å hjelpe deg?» Den skrapende lyden av pappa sin gaffel mot hvit porselen blir borte, og han ser opp på bestefar. Summingen fra de andre gjestene redder oss fra stillheten som oppstår rundt bordet. Fingrene til søsteren min begynner å bevege seg raskt, og etterlater seg små klikkelyder – jeg lurer på hvem hun skriver med. «Hvordan er maten på hjemmet, da, Harald?» Jeg skjønner hva mamma prøver på, men et slikt spørsmål vil ikke skape den stemningen hun ønsker rundt bordet. «Bedre enn her!» Bestefar svarer raskt og tørker seg fort over leppene med en serviett. Mamma smiler og griper etter saltet. Pappa gjør det samme, og strør samtidig salt i såret: «På slike stedet smaker alt likt...» Det blir stille igjen. Jeg ser bort på båsen ved siden av oss. De er fire stykker, men hadde jeg kun holdt fokuset på den lille bordflaten, hadde jeg nok gjettet flere. Åtte hender sender, krysser og mottar skåler om hverandre. Jeg kjenner hvordan pulsen min stiger, men etter et halv minutt senkes den igjen, i takt med skålingen. Praten tar seg opp i båsen, og jeg snur meg tilbake til vår egen.

Pappa gjør noen store bevegelser med armene, og mamma beveger munnen samtidig som rynken i pannen krøller seg. Hvor lenge fulgte jeg med på de andre? Plutselig er jeg tilbake, og lydene blir skarpe. Mamma sin stemme er høy og pipete – pappa avbryter henne. «Men man kan jo ikke planlegge noe slikt, Linda! Jeg kan ikke planlegge noe slikt!» Jeg ser ned på tallerkenen min. «Jeg vet jo det! Selvfølgelig var det ikke det jeg mente!» De snakker om vannet. «Jeg sa jo flere ganger det med forsikring.» Bestefar snakker også om vannet. «Hva hjelper det nå, å si det, Ragnar?» Mamma sin stemme er så lys at søsteren min ser opp fra mobilen og bort på meg. Jeg møter blikket hennes – hun er feig som gjemmer seg. Jeg ser igjen opp på drømmefangeren som speiler seg i den mørke vindusruten. Ute er det begynt å snø, og to store stearinlys på hver sin side av inngangsdøren kaster et varmt lys over restauranten. «Hvorfor valgte dere en kinarestaurant?» plumper det ut av meg. Det blir stille. Pappa senker hendene, og mamma stopper å snakke. Øynene hennes blir store og blanke og jeg ser hvordan vannet kommer, akkurat som da mamma åpnet døren hjemme i går. En tåre renner nedover kinnet hennes. Den etterlater seg en fuktig sti. Akkurat som vannet som hadde omdannet hele underetasjen til en innsjø. Det var jeg som glemte å skru av før vi reiste vekk. En liten og svak stemme hoster beskjedent. Bestemor holder en svart, liten bok med gullkantede blad med begge hender. Den er åpen, og et gyllent bokmerke forteller at hun er kommet rett. Ingen sier noe. Bestemor puster sakte inn – og begynner å lese. Hun leser rolig. Mamma har lagt hånden sin på bordet, og pappa har lagt sin hånd på hennes. Bestefar sitter lent bakover i stolen, og søsteren min har lagt fra seg mobilen – Selv når den vibrerer, lar hun den ligge. Jeg sitter og ser ut av vinduet, forbi den oransje drømmefangeren, ut og opp der snøen daler fra mørket. Takk, tenker jeg. Så ser jeg bort på bestemor igjen. Selv da hun løfter hodet og ser rundt på oss – en etter en – kommer ordene som et vakkert stjernedryss på en mørk himmel. Hun kan juleevangeliet utenat.

Anine Lerø / Askøymagasinet magasin@tabloidsats.no

Gode gavetips hos Bademiljø

Zone Såpedispenser

Zone Badevekt

249,-

129,-

Zone Smykketre

299,-

Zo e Pedalbøtte Zone Zo

299,2

Zone Z one C Confetti onfetti B Baderomsitilbehør derom Finnes også å i hvit, hviit, grå b og lilla. grå, midnat midnattblå

Nordicform Gaveesker til mor og far Inneholder hvitt håndkle 50x70 cm med «Verdens beste mamma», eller «Verdens beste pappa», et rødt håndkle 50x70 cm, duftlys samt juletresåpe til pappa, og englesåpe til mamma.

199,-

Pressalit New Scandinacvia Klosettsete Med Softclose og Quick Release. Leveres i mange farger

1751,-

Vi har V h V har Vi h gavekort gavekort

s oss gaver hos os er hos le julegaAvlle finner ju r e n n Alle fi

Vi ønsker alle våre kunder en god jul og et godt nytt år

7I¾IVIXMPFYHToFEHIQMPN RS 7I¾IVIXMPFYHToFEHIQMPN RS

ANDERSEN & SØNN RØRLEGGERFORRETNING AS TELEFON 56 15 19 70 • post@rorandersen.no • Juvik ÅPNINGSTIDER: Man, tirs, ons, fre 09.00-16.30 Torsdag 09.00-19.00. Lørdag 10.00-14.00 Stengt Juleaften og nyttårsaften

AskøyMagasinet - 12-2011 35


eseløret Tid for nytt ”eseløre”. Skulle vel vore noko julestoff denne gongen, men for å sei det som det er, har eg ikkje fått lese noko i den stilen denne gongen. Tida strekk ikkje til, så det får bli to gode kriminalromanar som eg har fått lese i det siste innimellom jobb, familie og andre ting eg har på timeplanen. ”Ildmannen” av Torkill Damhaug kom på Cappelen Damm i 2011. Karsten er i gang med russetida på vidaregåande, og det nermar seg påske. Han er ein svært intelligent gut og på mange måtar skil han seg ut frå resten av klassen, han blir vel betrakta som litt nerdete. Men han er med på dei fleste russefestane likevel. I klassen går Jasmeen. Ho er andregenerasjons pakistanar, og ho er litt betatt av Karsten, og han er heller ikkje upåverka. Adrian er vikarlærar i klassen, og av ein eller annan grunn oppmuntrar han dei to, noko som viser seg å vera katastrofalt. Familien til Jasmeen får greie på det og trugar med å ta både han og familien hans. Karsten har ei veslesøster, Synne, som han er svært glad i, og når dei trugar med å ta henne, blir han desperat og ber Adrian om hjelp. Ein annan me blir kjent med, er Kai. Han er sørgeleg forsømt som barn, fornekta av si eiga mor, og dårleg behandla av adoptivfaren. Han vil ta hevn, og det gjer han ved å stifta brann på stader der han er blitt dårleg behandla. Kai er ein grusom person, og går ikkje av vegen for å myrda for å nå sine mål. Brannmysteria blir ikkje løyste, og neste gong me møter dei involverte personane, er det gått åtte år. Me møter att alle unntatt Karsten, han forsvann sporlaust den påsken. No er Synne blitt vaksen. Ho er forfattar og har bestemt seg for å finna ut kva som eigentleg skjedde med broren den gongen, og ho vil skriva bok om det for å få fred i sjela. Noko hende med Synne den kvelden Karsten forsvann, noko ho har fortrengt. Gradvis kjem hukommelsen tilbake, og ting blir farlege for Synne. Ho veit ikkje kven som er venn og kven som er fiende. Løysinga på kva som eigentleg hende er overraskande både for Synne og for lesarane…..

”Natthagen” av Knut Faldbakken kom på Gyldendal i 2011. Ein mann vender attende til Hamar etter fleire år i fengsel. Denne mannen vart skulda og dømt for å misbruka og ta livet av ei ung jente. Dette var den første drapssaka til etterforskar Jonfinn Valmann, politimannen me har stifta bekjentskap med i tidlegare kriminalromanar av Faldbakken. Mannen erklærte seg skuldig, men var han verkeleg det? No er mor hans død, og han er komen attende for å ordna opp i dødsboet etter mora, og så forsvinna derifrå for godt. Han er redd for å bli gjenkjent og bli hundsa av tidlegare naboar og kjente. Ein gon pedofil, alltid pedofil. Men så dukkar den fråskilde kona hans opp og vil gjenoppta forholdet deira, og gradvis utviklar det seg eit nytt vennskap mellom dei to. Han har gjennomgått behandling i fengselet og er tilsynelatande kvitt dei Ulovlege lystene sine. Men det er tilsynelatande. Blottande unge personar av begge kjønn har framleis ei magisk tiltrekkingskraft på han, og då ei ung jente forsvinn, blir han straks skulda for denne forsvinninga også. Då politiet er uvillige til straks å arrestera han, vil naboar danna borgarvern for å ta han. Jonfinn Valmann er slett ikkje sikker på at mannen er den skuldige, og kanskje var han ikkje skuldig sist heller. Han prøver å gå tilbake i dei gamle saksdokumenta for å finna ut om det er begått justismord, og om mordaren er ein heilt annan. Han blir besatt av denne saka, og kollegaene hans syns han overdriv. Til sist får saka si løysing, og Valmann kan igjen konsentrera seg om andre saker,,,, GOD JUL TIL ALLE ASKØYMAGASINET SINE LESARAR! Haldis Petersen, Askøy Folkebibliotek


HVA SKAL TIL men innimellom og avsluttet samtalen med den samme avtalen og plutselig en dag var det for sent. Det er i sånne situasjoner en blir påminnet om at enkelte ting bare ikke kan utsettes. Det er så lett å velge bort et lite besøk, og kanskje enkelte ganger også en liten telefon. Vi har det så travelt, og vi skal presse så mange ting inn i hverdagen vår, at det å sette av tid til å dra på besøk til mennesker vi er glade i - men som ikke er i vår daglige omgangskrets - er noe av det som skyves lettest på.

Forleden dag hadde jeg den tunge opplevelsen å følge en nær venn til graven. Det å ta farvel med en som står en nær er alltid en tung og trist opplevelse. Spesielt når vedkommende forlater oss i en alder som skulle tilsi at de enda kunne leve mye lenger. Å delta i en begravelse får meg alltid til å tenke på at en dag er det min tur å bli gjenstand for et tilsvarende rituale. Tanken på ens egen dødelighet er alltid ubehagelig, men det er nå engang slik at det eneste sikre med livet er at det en gang tar slutt. Dermed blir det enda viktigere å tenke igjennom hva vi faktisk bruker livet til. Ikke nødvendigis de store filosofiske spørsmålene om hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvor vi skal, men rett og slett - benytter jeg den gaven livet er på best mulig måte for meg og mine omgivelser? Da jeg satt i nevnte begravelse med klump i magen og tårer i øynene var tanken som plaget meg mest at jeg ikke hadde besøkt min gode venn på alt for lenge. - Joda, vi hadde snakket på telefonen med jevne mellomrom, og samtalene sluttet alltid med at vi avalte at det ikke skulle bli så lenge til vi satt av tid til å være sammen. Men, det ble som det ofte blir, det gikk travle uker og travle måneder, vi snakket sam-

t og r o k e l Ju e re d n e l a k helt s e r e l ev il f re m t ! n j u l af t e

Genius MOTIVERER

Men vi har det jo å travelt... Vi har så mye vi skal gjøre... Vi har så liten tid... Tid er den eneste ressursen i verden som er fordelt helt likt. Alle har akkurat like mye tid. 60 sekunder i hvert minutt, 60 minutter i hver time 24 timer i døgnet og så videre. At ikke alle har den samme totalsum av tid er ikke interessant i denne sammenhengen. Det det handler om er at hver og en av oss benytter våre sekunder minutter og timer ulikt. Det går nemlig ikke an å styre tiden. Den tikker ivei med samme hastighet uansett hva vi gjør eller hvor vi befinner oss. Vi kan derimot styre våre egne aktiviteter og utnyttelse av tiden. «Tiden strekker til for den som bruker den» sa Leonardo Da Vinci. Det nærmer seg jul, og de fleste av oss har et par ekstra dager fri. Ta deg tid til å besøke en gammel

tante, eller besteforeldre, eller en venn du ikke har sett på lenge. Bruk litt av din tid til å glede andre med ditt nærvær. Og om du ikke har anledning til å dra selv, så inviter noen du er glad i hjem til deg! Livet er rett og slett for kort til at vi ikke skal sette av tid til å omgås de menneskene vi er glade i, og det er viktig, for en dag er det nemlig forsent. Enten for oss - eller for dem. Ha en riktig fredfull juletid, ta vare på de du er glad i, og tenk over hvem du ikke har sett på lenge! Hilsen David

+000

:Xefe<FJ,''; d&(/$,,ddf^.'$*''dd ?\i_Xi[l[\kbfdgc\kk\]fkflkjkpi\k2 Æ\kjlg\ikbXd\iX_ljf^kffYa\bk`m\i jfd^`i[\^Xck]iXm`[m`eb\c k`c^f[k\c\

+0,-

 K@C9L; G8BB<

"=FKFBLIJ'#$m\i[`.00#$ "C¤I<9FB<E9<;I<9@C;<I'#$m\i[`)00#$ 4=LCCG8BB<K@C<E=8EK8JK@JBGI@J

@;<EJ =I<DK JPJK<D 8 I B8D<

-00

JXdjle^JK*'

M\i[\ejd`ejk\bfdgXbkbXd\iXd\[ qffd%BXd\iX\k_Xi)/ddm`[m`eb\c d\[*oqffd%›('d\^Xg`bjc\i›JdXik 8lkf›)#+ÉC:;jba\id

(000

+0,-+,00

`ebc%Yfb\e9\[i\ M`[\f\im\i[`bi)00

:XefeC<>I@8?=I)-

:Xefejd`ejk\f^c\kk\jk\m`[\fbXd\iXd\[ =lcc?;f^[peXd`jbY`c[\jkXY`c`j\i`e^]fi fgk`dXc]`cdbmXc`k\k%›)/oqffd›JdXik8lkf ›)d`ee\bfikjgfi›8ej`bkj^a\eba\ee`e^

Kleppestø senter - Tlf. 56 14 89 90

+0,-

`ebc%d`ee\$ bfik_fc[\i m\i[`bi()0

E`bfe(A(d&('$*'ddMI

=i\dk`[ji\kk\kbXd\iXd\[lkjb`]kYXifgk`bb%BXd\iX\k\ilkilj$ k\kd\[m\i[\ejiXjb\jk\Xlkf]fbljf^kXi('Y`c[\i`j\ble[\k% ›('#(d\^Xg`bjc\i›*ÉC:;jba\id›-'Y`c[\i`j\bl&Xlkf]fblj

nnn%\c`k\]fkf%ef AskøyMagasinet - 12-2011 37


Dag Folkestad/AskøyMagasinet dag@tabloidsats.no

Gi strøm til smarttelefonbatteriet ditt med Sonys nye bærbare USB-strømforsyning CP-A2LS og CP-ELS er enkle å ta med seg og enkle å bruke, og gir deg strøm når som helst og hvor som helst Med Sonys to nye bærbare USB-batteriladere kan du være sikker på at smarttelefonen din ikke går tom for strøm når du virkelig trenger den – uansett om du befinner deg på en flyplass eller på en strand.

Surf fra sofakroken iPad-en er hendig når du er på farten, men det å sitte for mye med den i sofaen kan gå hardt utover både skuldre og håndledd. Nå lanserer Targus derfor en spesialutviklet iPad-pute som du kan ha på fanget, og som både gjør det mer behagelig og mer ergonomisk å se film eller lese bøker på det populære nettbrettet.

D-Link lanserer livekameraapp for iPad og Android DPH-1565 (Wireless N PowerLine Gigabit Router) Når en trådløs 802.11n-ruter (WiFi) kombineres med PowerLine-teknologi til enheten DPH-1565 (Wireless N PowerLine Gigabit Router) får du en ruter som kan gi deg hastigheter på opptil 300 Mbps trådløst og opptil 500 Mbps gjennom strømnettet. Hvis du anskaffer denne ruteren slipper du å kjøpe flere ulike nettverksprodukter eller dra ledninger gjennom hele huset for å eliminere dødpunkter eller områder med dårligere trådløs ytelse. Ved hjelp av AES-kryptering beskyttes Powerline-nettverket mot ubudne gjester og avlytting, og med WEP-, WPA- og WPA2-kryptering er sikkerheten høy selv ved trådløs tilkobling. Doble brannmurer (SPI og NAT) bidrar også til å beskytte mot angrep fra Internett.

38

AskøyMagasinet - 12-2011

D-Link lanserer nå en app, ”mydlink+”, som er rettet mot brukere av iPad og Android-nettbrett. Den nye appen gjør det mulig å se på HD-video fra opptil fire nettverkskameraer samtidig.


Vi tuller ikke med julematen. Derfor lager vi pinnekjøttet selv. Ole G. Gundersen, kjøttmester

Noen velger å hurtigtørke pinnekjøttet. Det gjør ikke vi. Vi bruker god tid, lar kjøttet langtidstørke og kvalitetssjekker hver enkelt pinneside. Derfor er vårt pinnekjøtt litt dyrere. Men det er verdt det.

Safari kaller det

matlyst

Pinnekjøtt kg

Cateringmenyen med det lille ekstra! Catering til bedrifter og private. Bestill festmat, møtemat, snitter, lunsjmenyer eller flott koldtbord.

Ring for tilbud: Tlf. 55 50 75 00 Besøk vår hjemmeside www.safaricatering.no - og la deg friste! e-post: catering@safari.no

Vestkanten | Lagunen | Midtun | Laksevåg | Olsvik | Fantoft | Krambua | Støletorget | Øyrane Torg | Knarvik

salg kun til privat husholdning

90

229


O jul med din glede! Det er en god stund siden jeg kjente barnlig forventning til julen. Akkurat i overgangen fra barn til ungdom skjedde det uungåelige. Sitringen forsvant og jeg satt igjen med en ubestemmelig følelse av at det store glitrende juletoget hadde sust forbi, uten meg. Vemodig og forvirret skjønte jeg sakte men sikkert at julen ikke kom til å bli som før. At den tiden da jeg våknet grytidlig om morgenen full av forventning og sprekkeferdig av juleglede var en saga blott. Alt ble roligere og selv om jeg fremdeles kunne kjenne glede over synet av et funklende juletre kjente jeg ikke lenger den uutholdelige spenningen i kroppen.

Foto: Torstein Olsen

Da jeg ble enda litt eldre kom jeg i en fase hvor det ble naturlig å stille spørsmålstegn ved hele julefeiringen. Hva alt julerstresset, gavejaget og julestyret skulle være godt for. Jeg kunne bli mildt sagt provosert av lange gavekøer i butikkene og påtrengende julereklame i alt mellom to permer. Den kommersielle julen bød meg imot. Det gjør den forsåvidt fremdeles.

40

AskøyMagasinet - 12-2011

Julematen derimot har jeg aldri opponert mot. Fra første sirupsnipp og helt frem til pinnekjøttmiddag på selveste julekvelden var huset hjemme fyllt til randen av de deiligste dufter. Min mor som var av den gode gamle sorten som bakte til jul. Alle syv slag, og noen flere til. Svinerull og sylte lagde vi selv. Hjortebakkels stekt i sydende delfhiafett var fast tradisjon, og jeg kan ennå fornemme den deilige smaken av varme nystekte hjortebakkels. Kronen på verket var mors filadelfiakake som jeg alltid var med å lage. Den ble som regel montert sent på kvelden lillejulaften etter at treet var pyntet. Veldig stemningsfullt og jeg kunne formelig kjenne at julefreden senket seg over meg. Duften av pinnekjøtt har alltid vært magisk for meg, og selv om jeg i mitt virke som kokk er med på å tilberede minst ett tonn med pinnekjøptt i løpet av desember, er det likevel noe helt spesielt når duften brer seg i vårt eget hjem på selve julaften. Heldigvis er det slik, og til tross for at pinnekjøtt er sikringskost av det virkelig tunge slaget vil det alltid være julens høydepunkt for meg. Nyttårsaften derimot tar vi ingen reprise. Det vi ikke spiser opp på julaften blir til deilig romjulssuppe med rotgrønnsaker og purre. Pinnekjøtt sprøstekt på pannen er også god restemat, men så er det brått slutt.

Tørsten er bokstavelig talt slukket og atter kjennes trangen til lettere føde. For oss er kalkun tradisjonsmat på nyttårsaften. Saftige kalkunbryst med fløtesaus med marsalavin, rosenkål og dadler med nøtter er fantastisk godt. Duften av kalkun er nydelig og smaken karakterfast i sin mildhet. Opplevelsen en slik kalkunmiddag gir med sine rene sakrale smaker passer perfekt ved inngangen til et nytt år. Som voksne har vi forlengst skapt våre egne juletradisjoner. Det blir ikke mye kakebakst må jeg innrømme, men pepperkaker hører med, og ingen jul uten julehefter, juletulipaner, mimosa og en stor skål blandede nøtter. Juletreet har sin faste plass og julepynten likeså. Det er fint at det er slik, og voksenutgaven av meg har blitt mer mottagelig for den trygghet juletradisjoner representerer. Dessuten er det hevet over en hver tvil at vi trenger en lysfest nettopp når vinteren er på sitt mørkeste. Ved å gjøre ekstra stas på oss selv og de vi er glade i, drysser vi glitter på selve livet!


Matspalte: torhildsmatboks Oppskrift til 4 - 6 personer: 1.5 kilo kalkunbryst 1 pk fersk eller dypfryst rosenkål 3 mandelpoteter pr. person 3 dl tyttebær - nyrørte 10 ferske dadler 1 sitron 1 potte fersk timian 1 pose cashew, pistasjenøtter eller lignende 1 dl marsalavin 3 dl fløte 4 dl kalkunkraft ( eller hønsebuljong ) salt, sukker, pepper Kjøper du kalkunbryst på bein, så skjærer du brystet av, og lager kraft på brystbeinet. Jeg pleier å svi av beinet og legge det i en kasserolle sammen med, purre, gulrot, hvitløk, et par sitronbåter, lauvbærblad, salt, pepper og timian. Kok opp og la stå å putre en times tid. Sil av og kok inn kraften til det halve, ca. 4 5 dl. Ha i marsalavin, eller portvin og kok bort alkoholen. Tilsett fløte, smak til og jevn sausen med maizenne. Til slutt har du i stekesjy fra det ferdigstekte kalkunbrystet. Sett stekeovnen på 160 grader. Lag en lomme i kalkunbrystet og fyll det med hakkede dadler, nøtter, 2 ts sitronskall, litt sitronsaft 2 finkuttede småløk og rikelig med frisk timian. Brett sammen og bruk mathyssing for å binde det hele sammen. Stek på panne i smør og olje og stek videre i ovn i ca. 1/2 time pr. kilo. Kok opp vann og smør og la rosenkålen trekke til den er så vidt mør. Ha eventuelt kålen over i isvann og varm den lett i smør rett før servering. Rør tyttebær med sukker, smak deg frem. Server skiver av fyllt kalkunbryst sammen med rosenkål, tyttebær, raus saus og deilige mandelpoteter. Husk at rester av kalkun kan brukes i salater, både friske og kremede. Det kan også brukes til pålegg i baguetter, sandwicher og ciabatta.

Riktig God Jul!

AskøyMagasinet - 12-2011 41


Vin til julematen/nyttår Trimbach Tiesling

Christer Berens Valdepisòn

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk:

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk:

Passer til:

Frankrike 88801 149,90 13,0 % Gyllen farge, og en herlig aromatisk, blomsterpreget duft. Dette er en typeriktig,sitruspreget og frisk Riesling med stor fylde og lang ettersmak Flott til smaksrike retter av fisk og skalldyr, samt til lyst kjøtt.

Passer til:

Spania/ Yecla 5261401 130,00 13,5 % Dyp rød med fiolett kant. Fruktige aromaer av moreller, skogsbær, kaffe og sjokolade. Konsentrert og velbalansert vin med et klart innslag av tanniner. Flott frukt- og krydderpreg og god lengde. Passer til de fleste kjøttretter av svin, okse, vilt og er spesielt egnet til lam. Samt nytes godt sammen med modne oster.

Prom Essence Riesling

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk:

Passer til:

Tyskland 4330101 105,00 10,0 % Dyp gul farge med grønne toner. Herlig aroma med elementer av blomster,aprikos og fersken. Vinen er frisk og fruktig og har en behagelig ettersmak. Fisk, skalldyr, orientalsk og sterkt krydret mat. Et perfekt valg til sushi!

Masi Passo Doble

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk:

Passer til:

Argentina 4182301 119,90 13,5 % Dyp rød farge, med intense aromaer av modne bær og hint av krydder. Vinen er myk og velstrukturert med god frukt, innslag av krydder og med elegante tanniner. Pastaretter med kraftige sauser, grillet og stekt kjøtt eller vilt.

V

elkommen til Askøys spesialbutikk innen maling og tapet

våre en med og m m a s er du r råd Her sitt esialister og få og tapet. p s aling erfarne ående m g n a g in veiledn men! Velkom

RG H

D L

ÅPNINGSTIDER

Man-fre 10-17 • Torsdag 10-18 • Lørd 09-15 Storebotn Næringspark, Første vei til venstre • Storebotn 14 Fasade & Interiør Gruppen AS utfører i dag det meste av utvendig og innvendig malerarbeid.

42

AskøyMagasinet - 12-2011

Kun 5 minutter fra Askøybroen. Telfon 56 14 36 54


Litt i glasset

Best på pris & design

Peter Lehmann Barossa Shiraz

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk:

Passer til:

Australia 3175501 129,90,14,5% Dyp rød farge, og en rik og fruktig aroma av mørke bær, krydder og sjokolade. I munnen får du en fyldig vin med de samme elementene som i nesen, og et lett krydderpreg. Smaksrike retter av lam, okse og modne oster.

Feudi di San Marzano Negroamaro

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk:

Passer til:

Italia /Puglia 4816601 99,90 13,5 % Mørk og tett farge. Intens aroma med fremtredende elementer av modne skogsbær og bjørnebær. Konsentrert og velbalansert med mørk frukt, gode tanniner og en lang og fyldig smak. Pasta, pizza, rødt kjøtt, lam, svin, vilt og ost.

Masi Bonacosta Valpolicella Classico

Land: Italia / Veneto Varenr: 233701 Pris: 124,90 Alkoholinnhold: 12,0 % Karakteristikk: Frisk rød farge, ung og frisk med kirsebærpreget frukt. En aromatisk, velbalansert og rund Valpolicella. Passer til: Ypperlig til torsk, men også et godt valg til lyst kjøtt, pasta etc. Marqués de Cáceres Crianza

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakter:

Passer til:

Spania / Rioja 137201 109,90 13,0 % Dyp rubinrød farge. Nydelig aroma av mørke bær med innslag av vanilje og eik. I munnen er den kraftfull og velbalansert med bløthet og struktur. De fleste kjøttretter, vilt og oster. Uovertruffen til lam.

TØ FF E J U L E GAVER T I L H AM Jea n s . . . . . . . . . f r a 3 9 9 . Skjo r te . . . . . . . f r a 2 9 9 . Str ikk . . . . . . . . f r a 2 9 9 . T I L H ENNE Jea n s . . . . . . . . . f r a 2 0 0 . To p p er . . . . . . . f r a 1 0 0 . Str ikk . . . . . . . . f r a 2 0 0 . -

Lanson Black Label Brut

Land: Varenummer: Pris: Alkohol : Karakter:

Passer til:

Frankrike / Champagne 89101 339,00 12,5 % Strågul. Behagelige aromaer av modne epler, sitrus og toast. Frisk, fruktig og fyldig champagne med lang ettersmak. Tørr. Som aperitiff, til fisk, skalldyr, sushi, lyst kjøtt og koldtbord.

Åpent 10-20 (18) Torstein Olsen/Askoymagasinet.no torstein@tabloidsats.no

AskøyMagasinet - 12-2011 43


Filmklipp

The Hangover Part II

Filmnytt

Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms), Alan (Zach Galifianakis) og Doug (Justin Bartha) reiser til eksotiske Thailand i sammenheng med Stus bryllup. Hva kan gå galt? Regissør Todd Phillips’ eksplosivt morsomme oppfølger til hans prisbelønnede suksessfilm viser at selv om det som skjer i Las Vegas blir i Las Vegas, vil det som skjer i Bangkok nesten ikke være til å forestille seg!

Hodejegerne Dette er en gnistrende god thriller, der spenningen holder hele veien, uten ett eneste dødpunkt! Roger Brown (Aksel Hennie) er hodejegeren som robber sine kandidaters dyre kunst for å opprettholde levestandarden han føler han må ha for å holde på kjæresten Diana (Synnøve Macody Lund).

Smurfene Morsomt gjensyn med de små blå: Den underholdende familiefilmen Smurfene kombinerer dataanimasjon og levende skuespillere. Når den onde trollmannen Gargamel jager smurfene ut av landsbyen deres, tvinges de gjennom en portal ut av sin verden og inn i vår - hvor de lander midt i New Yorks Central Park. Smurfene må dermed finne en måte å komme tilbake til landsbyen på før Gargamel fanger dem, men den slags er lettere sagt enn gjort når man bare er tre epler høye …

Originaltittel: The Hangover Part II Alder: 15 år Kategori: Komedie Tale: Engelsk Varighet: 1 time 41 minutter

The Firm Tom Cruise er blitt Oscarnominert tre ganger, og i denne nervepirrende filmen basert på den internasjonale bestselgeren gjør han sin beste rolle noensinne. Her spiller han Mitch McDeere, en dyktig og ambisiøs nyutdannet jurist fra Harvard University. Drevet av et ønske om å begrave arbeiderklassebakgrunnen sin blir Mitch ansatt i et fremgangsrikt, lite advokatfirma i Memphis. Jobben gir Mitch og hans kone (Jeanne Tripplehorn) en levestandard de aldri hadde kunnet drømme om. Men når FBI-agenter konfronterer ham med bevis på korrupsjon og mord i firmaet, bestemmer han seg for å finne sannheten og havner i en dødelig kryssild mellom FBI, mafiaen og krefter som ikke viker for noe for å beskytte sine interesser – FIRMAET.


- en positiv opplevelse!

Velkommen til NOBI julecup

ASKテ郎 FORUM, RAVNANGER Puljer og kampoppsett pテ・ de neste sidene


-Dømming er gøy!

Det er en dårlig gjemt hemmelighet at dømming er kanskje ikke det unge fotballinteresserte har mest lyst til å holde på med. Da Askøymagasinet møtte opp på guttenes trening en snøfull mandagskveld, var Myrane fylt opp av snømåker styrt av slitne guttunger med frostrøyk stigende fra munnen. - Hater å måke, kommer det fra en av guttene. Dømte Nordkvelle, Djurdic og Larsen Kwarasey Tom Harald Grønevik skuer utover ungguttenes snømåking, vel vitende om at her har han dømt mange fotballkamper. Nå dømmer Grønevik på toppnivå, og gjorde en god figur som assistentdommer i kampen mellom Haugesund og Strømsgodset i siste serierunde. - Kontrastene fra Myrane til Haugesund Stadion er store hvis man ser på rammen rundt kampen. Samtidig er det bare en fotballkamp, som begge lagene har som formål å vinne, forteller 24-åringen. Askøys klubbdommer har dømt både Norway Cups gjeveste kamp, nemlig juniorfinalen i 2010, og har dømt aldersbestemte landslag. Nå håper han at flere tar utfordringen og blir dommer. - Fotball fungerer ikke uten en dommer, og i Norge er det veldig få dommere i forhold til lag og spillere. Penger en motivasjonsfaktor Småguttetrenerne hilser på 24-åringen, og selv de

46

AskøyMagasinet - 12-2011

synes det er litt kult at Askøy har dommer i Tippeligaen. I samtale mellom Grønevik og spillerne, forteller de yngre at de gjerne dømmer for pengene, og de synes det er ganske gøy. Grønevik forteller at han også begynte slik. - Penger var jo helt klart en motivasjonsfaktor, men etter hvert når du begynner å like det mer, blir det bare til en bonus. Har dømt hele sesongen Lagets hovedtrener, John Synnevåg, forteller at laget har hatt en fin sesong, men ser frem mot neste. I tillegg til lagets treninger, trener de ofte på egenhånd, i tillegg til Talent Askøy og dømming. Spillerne har gått på dommerkurs, og så godt som hele laget står oppført som dommer med mellom fem og syv kamper hver i Julecupen. - De har gått hele sesongen og dømt 5’er-fotball her på Myrane, så de kan dette. Det er jo jobben deres, sier Synnevåg med et smil. Satser på Julecupen Laget kom til semifinalen i årets kretsmesterskap, men nå står Julecupen for tur. Denne er høyt verdsatt blant guttene, i og med at det er første året de er med ”på ordentlig”, og kan vinne noe. - Naturligvis gleder vi oss. Jeg synes vi skulle kommet lenger i kretsmesterskapet, men slik ble det ikke, forteller Christian Gustavsen. Messi slår til igjen Lagkompis Marius Birkeland har ambisjoner om å bli den neste norske stjernen, og er med i ”Talent Askøy”, en samling av de beste spillerne på øyen. Du blir vel den nye Messi eller Ronaldo?

- Messi, Messi, kommer svaret mens begge guttene rister på hodet. Ikke dommer altså? - Nei, det vil jeg ikke, innrømmer Birkeland. Det er mye gøyere å spille. - Man må leve med kjeft Sin unge alder til tross, Grønevik har lært seg kanskje det viktigste for dommere: Aldri gi opp. - Det kommer tunge stunder, men man må heve seg over det. Det er av feil man lærer, sier han. Det kommer alltid noen kommentarer og sånn fra trenere og spillere, og det burde ikke være slik, men at det er dessverre slik det er. Grønevik kan berolige de mindre at det blir ikke så mye verre enn det man opplever som liten, uerfaren dommer. Ville bli spiss på Brann For å nå opp til der Grønevik er i dag, er det mye hardt arbeid som skal til. Som 15-åring tok han sitt første dommerkurs, noe Askøy Smågutter 98 har gjort allerede. Grønevik rykket opp og opp, og fant etter hvert ut at dette var noe han ville drive på med, i stedet for å spille fotball. - Jeg ville bli spiss på Brann, alles helt, og alt det der. Men jeg tenkte jo selv den gang da at det var drøm og ikke realitet. - Fotball fungerer ikke uten dommer På spørsmål om hva motivasjonen er, når både økonomi og arbeidsvilkår kommer til kort, er svaret reflektert. - Det spørsmålet har vi dommere stilt oss selv mange ganger også. Det er fotballgleden som får deg til å


13-åringene i Askøy Fotballklubb Smågutter 98 skal både spille og dømme i årets Julecup. Tippeligadommer Tom Harald Grønevik fryder seg over prosjektet.

møte opp hver gang. Fotball fungerer ikke uten dommer, og når du vet du lykkes i noe, er du selvsagt fornøyd med det. Han forteller at Norge har få dommere, men mange begynner og slutter igjen, grunnet kjeft og mangel på motivasjon. - Enkelte klarer ikke å ta seg selv i håret og si at ’Nå må jeg stoppe’, forteller han. Det største Tom Harald Grønevik sier han har opp-

levd i dommerkarrieren er uten tvil årets serieavslutning på Haugesund Stadion. - Når du står der kribler det i magen, du tenker ’Nå skjer det’, så kommer Tippeligafanfaren. Djurdic står bak deg, og du tenker ’Disse har du sett på TV’. Også står du der selv, forteller han. Studerer og arbeider utenom Med jobb og studier utenom er Tom Harald en opp-

tatt mann. Han forteller at det nesten ikke er mulig å kunne leve av dømming i dag. Det er bare et fåtall i Norge som klarer dette, mye grunnet en kort sesong. Likevel henger Grønevik i, og utsiktene for flere Tippeligakamper i 2012 ser bra ut.

Adrian Nyhammer Olsen Askøymagasinet / magasin@tabloidsats.no

Askøy Stjerne! Askøy fotballklubb ønsker å gi et tilbud til alle som har lyst til å spille fotball. Derfor valgte vi i AFK for ett år siden å starte opp med et eget lag for funksjonshemmede. Da vi startet opp laget for et år siden, var vi 8 spillere på første trening. Vi hadde våre første kamper i Askøy Forum i Nobi Julecup i desember 2010. Dette var både gøy og spennende. Målet med laget er å gi et tilbud til de spillerne som faller utenfor det ordinære fotballtilbudet, på grunn av ulike grader av funksjonshemming. Vi vil likevel poengtere at vi ikke spør etter diagnose om noen ønsker å spille sammen med oss. Alle skal være hjertelig velkommen! I dag er vi blitt 14 spillere og siden vi spiller 5er fot-

ball, er vi altså to lag. Vi trener en gang i uken og spiller kampene våre i Hordaland fotballkrets sin serie for funksjonshemmede; Stjerneserien. Vi spiller serierunder og ved hver serierunde møter vi lag fra hele Hordaland. Vi har som mål at fotball skal

være gøy! Og vi vil at alle spillerne skal kunne mestre ut i fra de forutsetninger de har. Vi er derfor fire trenere rundt Askøy sitt Stjernelag, for å kunne ivareta hver enkel spiller på en god måte.

AskøyMagasinet - 12-2011 47


PULJEOPPSETT JUNIOR Skogsvåg/Hald Askøy Nedrykkskam.2 Hetlevik IL Loddefjord 3 Løv-Ham Junior Erdal 1 Askøy 2 Follese

A-1

A-2

A-3 Askøy Nedrykkskam.1

Erdal 2 Loddefjord 1 Olsvik/Kjøkkelvik 2 A-4

Askøy 1 Loddefjord 2 Heltlevik IL 2 Olsvik/Kjøkkelvik 1

GUTTER Ask Hvit Askøy Laao Frøya 1 Hetlevik IL Ask Rød Erdal 1 Frøya 2 Loddefjord 2 Askøy Grom Erdal 2 Fyllingen 2A Løv-Ham Gutter 1 Vestsiden 1

B-1

B-2

B-3

B-5

Askøy Habbjackers Follese Gutter 16-2 Loddefjord 1 Vestsiden 2

SMÅGUTTER 97

Askøy 1 Erdal Gunners Hetlevik IL Loddefjord 4 Askøy 2 Erdal United Loddefjord 1 Nordsiden IL

C-1

C-2

Askøy 4 Follese 1 Nordsiden IL Vadmyra 4 Erdal Inge Loddefjord 1 Vadmyra 3 Askøy 5

Apollo Askøy Green B Follese Vokter Løv-Ham Tornado Ask Askøy Pink A Fyllingen Leeds Olsvik Elefant

D-5

D-6

Ask Rakett Askøy Skorpion B Follese Tiger Nest Sotra Askøy Falk A Bjarg Kvarts Hetlevik IL Nordsiden Tigers Askøy Falk B Erdal Bulldog Gneist Eagles Sotra Mørkerød

E-1

Askøy Gaupe A Erdal Vipers Minde Geopard Vadmyra Diamant E-2

Hetlevik IL Erdal Falk Loddefjord 1 Vestsiden Snublefot Askøy Green A Follese Skog Loddefjord 2 Vestsiden Tufte Fyllingen Rockets Askøy Red Askøy Blodturkis Loddefjord 3

C-3

E-5

E-6

C-4

Ask Follese 2 Nordsiden Dragons Vadmyra Brun

F-2

F-3

D-1

Askøy Turkis A Loddefjord 2 Olsvik Løve Vadmyra Lyseblå Sør Askøy Turkis B Loddefjord 3 Olsvik Puma Vadmyra Lysegrå

G-1

G-3

Askøy Havørn A Follese Star Nordsiden Barca Vestsiden Tveit 2

G-4

Askøy Havørn B Follese Stjerne Nordsiden Løve Loddefjord Rød

G-5

Askøy Kakkerlakkene Vestsiden Tveit 1 Rong G03 Loddefjord Grønn

Vestsiden Starwars Sort Vadmyra Sølv Olsvik Askøy Bjørnhai

F-4

F-5

AskøyMagasinet - 12-2011

Askøy Geopard Erdal Hvithai Minde Geopard Vadmyra Hvit A Askøy Hai A Follese Elefant Vadmyra Hvit B Vestsiden A

I-4

I-5

Askøy Kongeørn Hetlevik IL Vestsiden Allstar Loddefjord Hvit Ask

Askøy Bie A Rong IL Stars Loddefjord Blå Vestsiden Shaggy

H -1

Askøy Bie B Follese Puma Loddefjord Hvit Vestsiden Skubbi H-2

I-7

Askøy Flagger-Ørn Askøy Veps B Loddefjord Rød Vestsiden Stjerne

J-1

J-2

J-3

J-4

Askøy Panter Follesø Drage Minde Puma Olsvik Ulv H-5

X-2

Hetlevik IL Lyngbø SK 2 Vestsiden/Apollo/Nord siden 1 Askøy 98

X-3

LILLEJENTER 99

N-3

Ask Tiger Askøy T-Rex Follese Minikrutt Hvit Rong gutter 2005 Askøy Brontosaurus Erdal Neverlusen Gneist Taipan Skjergard gutter 05

X-4

Askøy Klatremus Erdal Pittbull Loddefjord Hvit Vestsiden Breiflabb Follese Minikrutt Blå Olsvik Rev 2

Askøy Mink Erdal Skruknott Loddefjord Rød Vestsiden Steinbit Follese Minikrutt Rød Askøy Mår A Follese Hvit Olsvik Gaupe Vestsiden Tveitagjengen Hvit

X-6

K-1

Askøy Dame Jr. 2 Hetlevik IL Loddefjord

Follese/Askøy 2 Erdal Pink Follese FK - 2 Hetlevik IL

Ask Rød 99 Askøy Mørk Lilla Follese Løvinner Vestsiden Hvit

O-2

S-1

Askøy Sommerfugl A Erdal Pusekatter Follese Rødnisse Loddefjord Rød

S-2

Askøy Sommerfugl B Follese Blånisse Loddefjord Hvit Nordsiden Bratz

K-2

LILLEJENTER 2000 Ask Ørn 1 Askøy Flammerød Erdal Svale Vestsiden Hvit Ask Ørn 2 Askøy Signalrød Nordsiden Ponies Askøy Puma

P-2

Ask Grønn Erdal Diamant Olsvik Lilla Nordsiden Puma

Q-1

Q-2

Askøy Puma A Hetlevik IL Loddefjord J01 Rød Vestsiden Sort Follese Miniladies 2

Q-3

Askøy Småjenter 97 Follese FK Vestsiden B Askøy 98

SMÅJENTER 98 N-1

Ask Småjenter 98 Kjøkkelvik 98 Vadmyra 1 Vestsiden/Apollo/Nord siden 2

Askøy Puma B Loddefjord J01 Grønn Olsvik Rosa Follese Miniladies 1

MINIJENTER 2002 Apollo Askøy Rev Follese Montana Loddefjord Grønn Olsvik Delfiner Erdal Rosa Hetlevik IL Vestsiden Jupiter Loddefjord Rød Askøy Binner Rong God jentene Vestsiden Venus Follese Hanna

Askøy Skogmus Erdal Marihøne Loddefjord Nordsiden Fana Fyllingen Tigers 1 Askøy Nest Sotra 1

Stjerne-2

L-2

M-2

T-2

Minijenter 2005

Stjerne-1

Ask Gul Erdal Perle Minde Mango Vestsiden Hvit

M-1

Askøy Marihøne Erdal Rosa Vadmyra Lilla J04 Vestsiden Sort

P-1

L-1

Ask Småjenter 97 Hetlevik IL Vadmyra Småjenter 97 Vestsiden A

T-1

Ask Follese Jenter 2004 Nordsiden Superjentene Vestsiden Hvit

O-3

Askøy Himmelblå Erdal Magma Follese Sweet Lions Vestsiden Sort

MINIJENTER 2001

Askøy Damer Jr. 1 Follese Vestsiden

Apollo Follese/Askøy 1 Loddefjord Vestsiden

Ask hvit 99 Askøy Lys Lilla Follese Tigers Nordsiden Tiger

O-1

Q-4

J-6

Minijenter 2003

Minijenter 2004

SMÅJENTER 97

Askøy Tiger Hetlevik IL Nordsiden Breiflabb Olsvik Puma Askøy Løve Follese Super

H-4

Erdal Lyngbø SK 1 Vadmyra 2 Vestsiden/Apollo/Nord siden 3

JENTER 95

J-5

H-3

Ask Løve Askøy Mår B Vestsiden Tveitagjengen Sort Olsvik Rev

N-2

X-1

DAMER JR.

MINIGUTTER 2004 Ask City Askøy Veps A Skjergard Beatles Erdal Blaziken

Minigutter 2005

X-5

I-6

G-7

Askøy Bjørn Erdal Blåhval Hetlevik IL Rong G9

I-3

G-2

Askøy Skorpion A Follese Hval Vestsiden Løvene A Vestsiden Starwars Hvit

Ask Askøy Jaguar Follese Kjapp Olsvik Piraja Vestsiden B

Askøy Dinosaur Erdal Ørn Minde Hotspurs 1 Vestsiden Haugland Sort Askøy Drage Follese Ellevill Minde Hotspurs 2 Loddefjord Blå

G-6

Apollo Askøy Hai B Follese Hvit Olsvik Alligator Nordsiden Gaupe

Apollo Erdal Ulv Loddefjord Gul Vestsiden Haugland Hvit

I-2

MINIGUTTER 2002

LILLEGUTTER 2000

Askøy Blodrød Follese 3 Nordsiden Knights Vadmyra Lyseblå Nord

F-7

Askøy Gaupe B Follese Hai Vadmyra Gull Vestsiden Løvene B

E-4

MINIGUTTER 2003 I-1

MINIGUTTER 2001

Askøy Indigo Askøy Pink B Loddefjord 4 Vestsiden Sleivspark

Erdal Hauk Loddefjord 1 Olsvik Tiger Vestsiden Monster

48

Follese 1 Minde Ivrig Rong IL 2 Fyllingen Rockets

F-6

D-4

F-1

SMÅGUTTER 98 Ask Erdal kurt Loddefjord 2 Vadmyra 1

Askøy 3 Kjøkkelvik 98 Tertnes 3 Vestsiden B

D-3

Erdal Løve Minde Favoritter Rong IL 1 Vestsiden Troll

E-3

Askøy Gutta Follese Gutter 16-1 Fyllingen 2B Nordsiden G16

Ask Askøy 4 Loddefjord 3 Rong IL

Askøy 2 Hetlevik IL Loddefjord 4 Vestsiden A

D-2

LILLEGUTTER 99

B-4

Apollo Askøy 3 Loddefjord 2 Askøy 5

Askøy 1 Follese 2 Loddefjord 3 Vadmyra 2

R-1

R-2

R-3

Fyllingen Tigers 2 Nest Sotra 2 Nest Sotra 3 Fyllingen Tigers 3

Y


Lørdag 11. Desember 2011

Fredag 9. Desember 2011 NR

KL.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

18:00 18:25 18:50 19:15 19:40 20:05 20:30 20:55 21:20 22:05 22.30

NR

KL.

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

18:00 18:25 18:50 19:15 19:40 20:05 20:30 20:55 21:20 21.50 22.15

BANE 1 PULJE HJEMMELAG N-2 N-1 N-3 N-2 N-1 N-3 N-2 N-1 N-3 Kvart N Kvart N

Erdal Ask Småjenter 98 Hetlevik IL Erdal Ask Småjenter 98 Hetlevik IL Erdal Ask Småjenter 98 Lyngbø SK 2 Vinner pulje N-3 Vinner pulje N-2

BANE 3 PULJE HJEMMELAG N-2 N-1 N-3 N-2 N-1 N-3 N-2 N-1 N-3 Kvart N Kvart N

Vadmyra 2 Vadmyra 1

BORTELAG

NR

KL.

Lyngbø SK 1 Kjøkkelvik 98 Lyngbø SK 2 Vadmyra 2 Vadmyra 1

58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92

08:30 08:55 09:20 09:45 10:10 10:35 11:00 11:25 11:50 12:15 12:40 13:05 13:30 13:55 14:20 14:45 15:10 15:35 16:00 16:25 16:50 17:15 17:40 18:05 18:30 18:55 19:20 19:45 20:10 20:35 21:00 21:25 21:50 22:15 22:40

Vestsiden/Apollo/Nordsiden 1 Vestsiden/Apollo/Nordsiden 3 Vestsiden/Apollo/Nordsiden 2 Vestsiden/Apollo/Nordsiden 1

Beste treer N Nr. 2 pulje N-3

BORTELAG Vestsiden/Apollo/Nordsiden 3 Vestsiden/Apollo/Nordsiden 2

Vestsiden/Apollo/Nordsiden 1 Askøy

Lyngbø SK 1 Kjøkkelvik 98 Lyngbø SK 2 Vadmyra 2 Kjøkkelvik 98 Hetlevik IL Nr. 2 pulje N-1 Vinner Pulje N-1

98

Vestsiden/Apollo/Nordsiden 3 Vestsiden/Apollo/Nordsiden 2

Askøy 98 Lyngbø SK 1 Vadmyra 1 Askøy 98 Nr. 2 pulje N-2 Nest beste treer N

Lørdag 10. Desember 2011 NR

KL.

23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57

08:30 08:55 09:20 09:45 10:10 10:35 11:00 11:25 11:50 12:15 12:40 13:05 13:30 13:55 14:20 14:45 15:10 15:35 16:00 16:25 16:50 17:15 17:40 18:05 18:30 18:55 19:20 19:45 20:10 20:35 21:00 21:25 21:50 22:15 22:40

PULJE D-1 D-2 D-3 D-1 D-2 D-3 D-1 D-2 D-3

BANE 1 HJEMMELAG

BORTELAG

Ask Erdal kurt Askøy 1 Follese 2 Askøy 2 Hetlevik IL Ask Loddefjord 2 Askøy 1 Loddefjord 3 Askøy 2 Loddefjord 4 Ask Vadmyra 1 Askøy 1 Vadmyra 2 Askøy 2 Vestsiden A Stjerne-1 Fana Fyllingen Tigers 1 Stjerne-1 Fyllingen Tigers 2 Nest Sotra 2 Stjerne-1 Fana Askøy Stjerne-1 Fyllingen Tigers 2 Nest Sotra 3 Stjerne-1 Fana Nest Sotra 1 Stjerne-1 Fyllingen Tigers 2 Fyllingen Tigers 3 A-1 Skogsvåg/Hald Askøy Nedrykkskam.2 A-2 Løv-Ham Junior Erdal 1 A-1 Skogsvåg/Hald Hetlevik IL 1 A-2 Løv-Ham Junior Askøy 2 A-1 Skogsvåg/Hald Loddefjord 3 A-2 Løv-Ham Junior Follese A-3 Askøy Nedrykkskam. 1 Erdal 2 A-4 Askøy 1 Loddefjord 2 K-1 Askøy Dame Jr. 2 Hetlevik IL A-3 Askøy Nedrykkskam. 1 Loddefjord 1 A-4 Askøy 1 Heltlevik IL 2 K-1 Askøy Dame Jr. 2 Loddefjord A-3 Askøy Nedrykkskam. 1 Olsvik/Kjøkkelvik 2 A-4 Askøy 1 Olsvik/Kjøkkelvik 1 K-1 Hetlevik IL Loddefjord Kvart-A Vinner pulje A-1 Nr. 2 pulje A-2 Play off K Nr. 2 pulje K-2 Nr. 3 pulje K-1 Kvart-A Vinner pulje A-3 Nr. 2 pulje A-4 Semi-K Vinner pulje K-1 Vinner kamp 54 Semi-A Vinner kamp 53 Vinner kamp 55

BANE 3 PULJE HJEMMELAG D-1 D-2 D-3 D-1 D-2 D-3 D-1 D-2 D-3

Loddefjord 2 Loddefjord 3 Loddefjord 4 Erdal kurt Follese 2 Hetlevik IL Erdal kurt Follese 2 Hetlevik IL Stjerne-1 Askøy Stjerne-2 Nest Sotra 3 Stjerne-1 Fyllingen Tigers 1 Stjerne-2 Nest Sotra 2 Stjerne-1 Fyllingen Tigers 1 Stjerne-2 Nest Sotra 2 A-1 Hetlevik IL 1 A-2 Askøy 2 A-1 Askøy Nedrykkskam.2 A-2 Erdal 1 A-1 Askøy Nedrykkskam.2 A-2 Erdal 1 A-3 Loddefjord 1 A-4 Heltlevik IL 2 K-2 Askøy Damer Jr. 1 A-3 Erdal 2 A-4 Loddefjord 2 K-2 Follese A-3 Erdal 2 A-4 Loddefjord 2 K-2 Askøy Damer Jr. 1 Kvart-A Vinner pulje A-2 Play off K Nr. 2 pulje K1 Kvart-A Vinner pulje A-4 Semi-K Vinner pulje K-2 Semi-A Vinner kamp 88

Søndag 11. Desember 2011

BORTELAG

NR

Vadmyra 1 Vadmyra 2 Vestsiden A Vadmyra 1 Vadmyra 2 Vestsiden A Loddefjord 2 Loddefjord 3 Loddefjord 4 Nest Sotra 1 Fyllingen Tigers 3 Nest Sotra 1 Fyllingen Tigers 3 Askøy Nest Sotra 3 Loddefjord 3 Follese Loddefjord 3 Follese Hetlevik IL 1 Askøy 2 Olsvik/Kjøkkelvik 2 Olsvik/Kjøkkelvik 1 Vestsiden Olsvik/Kjøkkelvik 2 Olsvik/Kjøkkelvik 1 Vestsiden Loddefjord 1 Heltlevik IL 2 Follese Nr. 2 pulje A-1 Nr. 3 pulje K-2 Nr. 2 pulje A-3 Vinner kamp 89 Vinner kamp 90

125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156

Søndag 11. Desember 2011 NR 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124

KL. 08:30 08:55 09:20 09:45 10:10 10:35 11:00 11:25 11:50 12:15 12:35 12:55 13:15 13:35 13:55 14:15 14:35 15:55 15:35 16:00 16:25 16:50 17:15 17:40 18:05 18:30 18:55 19:20 19:45 20:10 20:35 21:00

08:30 08:55 09:20 09:45 10:10 10:35 11:00 11:25 11:50 12:15 12:35 12:55 13:15 13:35 13:55 14:15 14:35 15:55 15:35 16:00 16:25 16:50 17:15 17:40 18:05 18:30 18:55 19:20 19:45 20:10 20:35 21:00

BANE 3 PULJE HJEMMELAG

BORTELAG

D-4 D-5 D-6 D-4 D-5 D-6 D-4 D-5 D-6 F-3 F-6 F-7 F-3 F-6 F-7 F-3 F-6 F-7 C-1 C-2 C-1 C-2 C-3 C-4 C-1 C-2 C-3 C-4 C-3 C-4 Kvart C Kvart C

Vestsiden B Vadmyra 4 Askøy 5 Vestsiden B Nordsiden IL Askøy 5 Tertnes 3 Vadmyra 4 Vadmyra 3 Vadmyra Lyseblå Sør Vestsiden Troll Fyllingen Rockets Vadmyra Lyseblå Sør Vestsiden Troll Fyllingen Rockets Olsvik Løve Rong IL 1 Rong IL 2 Askøy 5 Rong IL Askøy 5 Rong IL Loddefjord 4 Nordsiden IL Loddefjord 2 Loddefjord 3 Loddefjord 4 Erdal United Hetlevik IL Loddefjord 1 Toer C-1 Toer C-3

Tertnes 3 Nordsiden IL Vadmyra 3 Kjøkkelvik 98 Follese 1 Loddefjord 1 Kjøkkelvik 98 Follese 1 Loddefjord 1 Olsvik Løve Rong IL 1 Rong IL 2 Loddefjord 2 Minde Favoritter Minde Ivrig Loddefjord 2 Minde Favoritter Minde Ivrig Askøy 3 Loddefjord 3 Loddefjord 2 Askøy 4 Hetlevik IL Loddefjord 1 Askøy 3 Askøy 4 Erdal Gunners Nordsiden IL Erdal Gunners Erdal United Vinner C-2 Vinner C-4

Fredag 16. Desember 2011

BANE 1 PULJE HJEMMELAG

BORTELAG

NR

D-4 D-5 D-6 D-4 D-5 D-6 D-4 D-5 D-6 F-3 F-6 F-7 F-3 F-6 F-7 F-3 F-6 F-7 C-1 C-2 C-1 C-2 C-3 C-4 C-1 C-2 C-3 C-4 C-3 C-4 Kvart C Kvart C

Kjøkkelvik 98 Follese 1 Loddefjord 1 Tertnes 3 Vadmyra 4 Vadmyra 3 Vestsiden B Nordsiden IL Askøy 5 Loddefjord 2 Minde Favoritter Minde Ivrig Olsvik Løve Rong IL 1 Rong IL 2 Vadmyra Lyseblå Sør Vestsiden Troll Fyllingen Rockets Loddefjord 2 Askøy 4 Askøy 3 Loddefjord 3 Erdal Gunners Erdal United Askøy 5 Rong IL Hetlevik IL Loddefjord 1 Loddefjord 4 Nordsiden IL Toer C-2 Toer C-4

157 158 159 160 161 162 163

Askøy 3 Askøy 4 Erdal Inge Askøy 3 Askøy 4 Erdal Inge Askøy 3 Askøy 4 Erdal Inge Askøy Turkis A Erdal Løve Follese 1 Askøy Turkis A Erdal Løve Follese 1 Askøy Turkis A Erdal Løve Follese 1 Apollo Ask Apollo Ask Askøy 1 Askøy 2 Apollo Ask Askøy 1 Askøy 2 Askøy 1 Askøy 2 Vinner C-1 Vinner C-3

KL.

NR 164 165 166 167 168 169 170

KL. PULJE 18:00 18:25 18:50 19:15 19:40 20:05 20:50

M-1 M-2 M-1 M-2 M-1 M-2 Semi M

KL. PULJE 18:00 18:25 18:50 19:15 19:40 20:05 20:50

M-1 M-2 M-1 M-2 M-1 M-2 Semi M

BANE 1 HJEMMELAG

BORTELAG

Ask Småjenter 97 Follese FK Hetlevik IL Askøy Småjenter 97 Hetlevik IL Follese FK Vinner pulje M-2

Hetlevik IL Askøy 98 Vadmyra Småjenter -97 Follese FK Vestsiden A Vestsiden B Nr. 2 pulje M-1

BANE 3 HJEMMELAG

BORTELAG

Vadmyra Småjenter -97 Vestsiden A Askøy Småjenter 97 Vestsiden B Ask Småjenter 97 Vestsiden A Vestsiden B Askøy 98 Ask Småjenter 97 Vadmyra Småjenter -97 Askøy Småjenter 97 Askøy 98 Vinner pulje M-1 Nr. 2 pulje M-2

AskøyMagasinet - 12-2011 49


Lørdag 17. Desember 2011 NR 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206

KL. 08:30 08:50 09:10 10:30 10:50 11:10 11:30 11:50 12:10 12:30 12:50 13:10 13:30 13:50 14:10 14:30 14:50 15:10 15:30 15:50 16:10 16:30 16:50 17:15 17:40 18:05 18:30 18:55 19:20 19:45 20:10 20:35 21:00 21:25 21:50 22:15

Søndag 18. Desember 2011

BANE 1 PULJE HJEMMELAG

BORTELAG

NR

F-1 F-2 F-1 F-2 F-1 F-2 F-4 F-5 F-4 F-5 F-4 F-5 H-3 H-4 H-2 H-3 H-4 H-2 H-3 H-2 H-4 H-2 B-3 B-4 B-3 B-4 B-3 B-4 B-3 B-5 B-3 B-1 B-5 B-1 B-5 B-1

Follese 2 Follese 3 Nordsiden Dragons Nordsiden Knights Vadmyra Brun Vadmyra Lyseblå Nord Loddefjord 3 Loddefjord 1 Olsvik Puma Olsvik Tiger Vadmyra Lysegrå Vestsiden Monster Erdal Blåhval Erdal Hvithai Follese Kjapp Hetlevik IL Minde Geopard Olsvik Piraja Rong G9 Askøy Jaguar Vadmyra Hvit A Vestsiden B Erdal 2 Follese Gutter 16-1 Fyllingen 2A Fyllingen 2B Løv-Ham Gutter 1 Nordsiden G16 Vestsiden 1 Follese Gutter 16-2 Løv-Ham Gutter 1 Askøy Laao Loddefjord 1 Frøya 1 Loddefjord 1 Hetlevik IL

243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279

Ask Askøy Blodrød Ask Askøy Blodrød Ask Askøy Blodrød Askøy Turkis B Erdal Hauk Askøy Turkis B Erdal Hauk Askøy Turkis B Erdal Hauk Askøy Bjørn Askøy Geopard Ask Askøy Bjørn Askøy Geopard Follese Kjapp Askøy Bjørn Ask Askøy Geopard Ask Askøy Grom Askøy Gutta Askøy Grom Askøy Gutta Askøy Grom Askøy Gutta Løv-Ham Gutter 1 Askøy Habbjackers Fyllingen 2A Ask Hvit Askøy Habbjackers Ask Hvit Follese Gutter 16-2 Ask Hvit

BANE 1 KL. PULJE HJEMMELAG 08:40 09:00 09:20 09:40 10:00 10:20 10:40 11:00 11:20 11:40 12:00 12:20 12:40 13:00 13:20 13:40 14:00 14:20 14:40 15:00 15:20 15:40 16:00 16:20 16:40 17:00 17:20 17:40 18:00 18:20 18:40 19:05 19:30 19:55 20:20 20:45 21:35

P-2 P-2 G-2 G-2 P-2 P-2 G-2 G-2 P-2 P-2 G-2 G-2 G-3 G-3 G-4 G-4 G-3 G-3 G-4 P-1 G-4 G-3 P-1 G-3 G-4 P-1 G-4 P-1 P-1 P-1 B-2 L-1 B-2 L-1 L-2 L-1 L-2

Askøy Puma Askøy Signalrød Askøy Falk A Hetlevik IL Ask Ørn 2 Askøy Puma Askøy Falk A Bjarg Kvarts Askøy Puma Askøy Signalrød Nordsiden Tigers Hetlevik IL Askøy Falk B Gneist Eagles Askøy Gaupe A Minde Geopard Askøy Falk B Erdal Bulldog Minde Geopard Ask Ørn 1 Erdal Vipers Askøy Falk B Erdal Svale Erdal Bulldog Vadmyra Diamant Vestsiden Hvit Erdal Vipers Askøy Flammerød Ask Ørn 1 Askøy Flammerød Frøya 2 Apollo Erdal 1 Apollo Follese/Askøy 2 Apollo Erdal Pink

Søndag 18. Desember 2011

BORTELAG

NR

Ask Ørn 2 Nordsiden Ponies Bjarg Kvarts Nordsiden Tigers Nordsiden Ponies Askøy Signalrød Nordsiden Tigers Hetlevik IL Nordsiden Ponies Ask Ørn 2 Bjarg Kvarts Askøy Falk A Erdal Bulldog Sotra Mørkerød Erdal Vipers Vadmyra Diamant Sotra Mørkerød Gneist Eagles Askøy Gaupe A Askøy Flammerød Vadmyra Diamant Gneist Eagles Vestsiden Hvit Sotra Mørkerød Askøy Gaupe A Ask Ørn 1 Minde Geopard Erdal Svale Erdal Svale Vestsiden Hvit Loddefjord 2 Follese/Askøy 1 Loddefjord 2 Loddefjord Follese FK - 2 Vestsiden Follese FK - 2

316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339

BANE 3B KL. PULJE HJEMMELAG BORTELAG 08:40 09:00 09:20 09:40 10:00 10:20 10:40 11:00 11:20 11:40 12:00 12:20 12:40 13:00 13:20 13:40 14:00 14:20 14:40 15:00 15:20 15:40 16:00 16:20

X-1 X-2 X-1 X-2 X-1 X-2 X-4 X-3 X-4 X-3 X-4 X-3 X-4

Follese Minikrutt Hvit Askøy Mår B Askøy T-Rex Askøy Mår B Askøy T-Rex Loddefjord Hvit Gneist Taipan Askøy Klatremus Erdal Neverlusen Loddefjord Hvit Erdal Neverlusen Erdal Pittbull

X-5 X-6 X-5 X-6 X-5 Y X-6 Y X-5 Y

Loddefjord Rød Olsvik Gaupe Loddefjord Rød Follese Hvit Vestsiden Steinbit Loddefjord Follese Hvit Erdal Marihøne Askøy Mink Erdal Marihøne

Vestsiden Tveitagjengen Sort

Olsvik Rev Rong gutter 2005 Olsvik Rev Rong gutter 2005 Vestsiden Tveitagjengen Sort

Follese Minikrutt Hvit Vestsiden Breiflabb Skjergard gutter 05 Vestsiden Breiflabb Skjergard gutter 05 Olsvik Rev 2 Gneist Taipan Loddefjord Hvit Vestsiden Steinbit Vestsiden Tveitagjengen Hvit

Erdal Skruknott Vestsiden Tveitagjengen Hvit

Follese Minikrutt Rød Nordsiden Olsvik Gaupe Nordsiden Vestsiden Steinbit Loddefjord

Tirsdag 27. Desember 2011 NR 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242

BANE 3 PULJE HJEMMELAG

BORTELAG

NR

08:30 08:50 09:10 10:30 10:50 11:10 11:30 11:50 12:10 12:30 12:50 13:10 13:30 13:50 14:10 14:30 14:50 15:10 15:30 15:50 16:10 16:30 16:50 17:15 17:40 18:05 18:30 18:55 19:20 19:45 20:10 20:35 21:00 21:25 21:50 22:15

F-1 F-2 F-1 F-2 F-1 F-2 F-4 F-5 F-4 F-5 F-4 F-5 H-3 H-4 H-2 H-3 H-2 H-4 H-3 H-2 H-4 H-2 B-3 B-4 B-3 B-4 B-3 B-4 B-3 B-5 B-3 B-1 B-5 B-1 B-5 B-1

Vadmyra Brun Vadmyra Lyseblå Nord Vadmyra Brun Vadmyra Lyseblå Nord Nordsiden Dragons Nordsiden Knights Vadmyra Lysegrå Vestsiden Monster Vadmyra Lysegrå Vestsiden Monster Olsvik Puma Olsvik Tiger Rong G9 Vadmyra Hvit A Olsvik Piraja Rong G9 Vestsiden B Vadmyra Hvit A Hetlevik IL Olsvik Piraja Minde Geopard Follese Kjapp Vestsiden 1 Nordsiden G16 Vestsiden 1 Nordsiden G16 Løv-Ham Gutter 1 Fyllingen 2B Fyllingen 2A Vestsiden 2 Vestsiden 1 Hetlevik IL Vestsiden 2 Hetlevik IL Vestsiden 2 Frøya 1

280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303

08:40 09:00 09:20 09:40 10:00 10:20 10:40 11:00 11:20 11:40 12:00 12:20 12:40 13:00 13:20 13:40 14:00 14:20 14:40 15:00 15:20 15:40 16:00 16:20

X-1 X-2 X-1 X-2 X-1 X-2 X-4 X-3 X-4 X-3 X-4 X-3 X-4 X-4 X-5 X-6 X-5 X-6 X-5 Y X-6 Y X-5 Y

Ask Løve Ask Tiger Ask Løve Ask Tiger Ask Løve Ask Tiger Askøy Klatremus Askøy Brontosaurus Follese Minikrutt Blå Askøy Brontosaurus Erdal Pittbull Askøy Brontosaurus Askøy Klatremus Vestsiden Breiflabb Askøy Mink Askøy Mår A Askøy Mink Askøy Mår A Askøy Mink Askøy Skogmus Askøy Mår A Askøy Skogmus Erdal Skruknott Askøy Skogmus

304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315

16:40 17:00 17:25 17:50 18:15 18:40 19:05 19:30 19:55 20:20 20:45 21:10

B-2 B-2 L-2 L-2 B-2 L-1 B-2 L-1 L-2 L-1 L-2

PAUSE - Endring av baner Ask Rød Loddefjord 2 Erdal 1 Frøya 2 Follese/Askøy 2 Erdal Pink Follese FK - 2 Hetlevik IL Ask Rød Erdal 1 Loddefjord Vestsiden Ask Rød Frøya 2 Follese/Askøy 1 Vestsiden Erdal Pink Hetlevik IL Follese/Askøy 1 Loddefjord Follese/Askøy 2 Hetlevik IL

50

AskøyMagasinet - 12-2011

KL.

Nordsiden Dragons Nordsiden Knights Follese 2 Follese 3 Follese 2 Follese 3 Olsvik Puma Olsvik Tiger Loddefjord 3 Loddefjord 1 Loddefjord 3 Loddefjord 1 Hetlevik IL Minde Geopard Askøy Jaguar Erdal Blåhval Askøy Jaguar Erdal Hvithai Erdal Blåhval Vestsiden B Erdal Hvithai Askøy Jaguar Fyllingen 2A Fyllingen 2B Erdal 2 Follese Gutter 16-1 Erdal 2 Follese Gutter 16-1 Erdal 2 Loddefjord 1 Askøy Grom Frøya 1 Follese Gutter 16-2 Askøy Laao Askøy Habbjackers Askøy Laao

BANE 3A KL. PULJE HJEMMELAG BORTELAG Askøy Mår B Askøy T-Rex Vestsiden Tveitagjengen Sort

Follese Minikrutt Hvit Olsvik Rev Rong gutter 2005 Erdal Pittbull Erdal Neverlusen Olsvik Rev 2 Gneist Taipan Follese Minikrutt Blå Skjergard gutter 05 Follese Minikrutt Blå Olsvik Rev 2 Erdal Skruknott Follese Hvit Follese Minikrutt Rød Olsvik Gaupe Loddefjord Rød Erdal Marihøne Vestsiden Tveitagjengen Hvit

Loddefjord Follese Minikrutt Rød Nordsiden

NR 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378

BANE 1 KL. PULJE HJEMMELAG 09:00 09:20 09:40 10:00 10:20 10:40 11:00 11:20 11:40 12:00 12:20 12:40 13:00 13:20 13:40 14:00 14:20 14:40 15:00 15:20 15:40 16:00 16:20 16:40 17:00 17:20 17:40 18:00 18:20 18:40 19:00 19:20 19:40 20:00 20:20 20:40 21:00 21:20 21:45

Q-1 Q-2 Q-1 Q-2 Q-1 Q-2 Q-1 Q-2 Q-1 Q-2 Q-1 Q-2 Q-3 Q-3 Q-3 Q-3 Q-4 Q-3 Q-4 Q-3 Q-3 Q-4 Q-3 Q-4 Q-4 E-2 Q-4 E-3 E-4 E-3 E-2 E-3 E-4 E-2 E-1 E-4 E-1 E-3 E-1

Ask Grønn Ask Gul Ask Grønn Ask Gul Ask Grønn Ask Gul Erdal Diamant Erdal Perle Erdal Diamant Erdal Perle Olsvik Lilla Minde Mango Askøy Puma A Loddefjord J01 Rød Follese Miniladies 2 Hetlevik IL Askøy Puma B Vestsiden Sort Askøy Puma B Loddefjord J01 Rød Askøy Puma A Loddefjord J01 Grønn Hetlevik IL Loddefjord J01 Grønn Askøy Puma B Fyllingen Leeds Olsvik Rosa Askøy Indigo Hetlevik IL Loddefjord 4 Askøy Pink A Askøy Indigo Hetlevik IL Ask Apollo Hetlevik IL Apollo Askøy Indigo Apollo

BORTELAG Erdal Diamant Erdal Perle Olsvik Lilla Minde Mango Nordsiden Puma Vestsiden Hvit Olsvik Lilla Minde Mango Nordsiden Puma Vestsiden Hvit Nordsiden Puma Vestsiden Hvit Hetlevik IL Vestsiden Sort Askøy Puma A Loddefjord J01 Rød Loddefjord J01 Grønn Follese Miniladies 2 Olsvik Rosa Follese Miniladies 2 Vestsiden Sort Follese Miniladies 1 Follese Miniladies 2 Olsvik Rosa Follese Miniladies 1 Olsvik Elefant Follese Miniladies 1 Askøy Pink B Erdal Falk Vestsiden Sleivspark Fyllingen Leeds Loddefjord 4 Loddefjord 1 Fyllingen Leeds Askøy Green B Vestsiden Snublefot Follese Vokter Vestsiden Sleivspark Løv-Ham Tornado


Tirsdag 27. Desember 2011 NR 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417

NR 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444

BANE 3A KL. PULJEHJEMMELAG BORTELAG 09:00 09:20 09:40 10:00 10:20 10:40 11:00 11:20 11:40 12:00 12:20 12:40 13:00 13:20 13:40 14:00 14:20 14:40 15:00 15:20 15:40 16:00 16:20 16:40 17:00 17:30 17:40 18:00 18:20 18:40 19:00 19:20 19:40 20:00 20:20 20:40 21:00 21:20 21:45

J-1 J-2 J-1 J-2 J-1 J-2 J-3 J-4 J-3 J-4 J-3 J-4 T-1 T-2 T-1 T-2 T-1 T-2 J-5 J-6 J-5 J-6 J-5 J-6 J-5 J-5

Ask City Askøy Bie A Ask City Askøy Bie A Ask City Askøy Bie A Askøy Bie B Askøy Flagger-Ørn Askøy Bie B Askøy Flagger-Ørn Askøy Bie B Askøy Flagger-Ørn Ask Askøy Marihøne Ask Askøy Marihøne Ask Askøy Marihøne Askøy Tiger Askøy Panter Follese Super Askøy Panter Askøy Løve Askøy Panter Follese Super Askøy Tiger

Askøy Veps A Rong IL Stars Skjergard Beatles Loddefjord Blå Erdal Blaziken Vestsiden Shaggy Follese Puma Askøy Veps B Loddefjord Hvit Loddefjord Rød Vestsiden Skubbi Vestsiden Stjerne Follese Jenter 2004 Erdal Rosa Nordsiden Superjentene Vadmyra Lilla J04 Vestsiden Hvit Vestsiden Sort Nordsiden Breiflabb Follesø Drage Nordsiden Breiflabb Minde Puma Nordsiden Breiflabb Olsvik Ulv Olsvik Puma Olsvik Puma

E-2 E-4 E-2 E-3 E-4 E-2 E-1 E-4 E-1 E-3 E-1

PAUSE - Endre bane Ask Loddefjord 1 Olsvik Elefant Askøy Pink B Erdal Falk Askøy Pink A Follese Vokter Erdal Falk Askøy Green B Loddefjord 4 Askøy Green B

Askøy Pink A Vestsiden Snublefot Ask Vestsiden Sleivspark Vestsiden Snublefot Olsvik Elefant Løv-Ham Tornado Loddefjord 1 Løv-Ham Tornado Askøy Pink B Follese Vokter

BANE 3B KL. PULJEHJEMMELAG BORTELAG 09:00 09:20 09:40 10:00 10:20 10:40 11:00 11:20 11:40 12:00 12:20 12:40 13:00 13:20 13:40 14:00 14:20 14:40 15:00 15:20 15:40 16:00 16:20 16:40 17:00 17:30 17:40

J-1 J-2 J-1 J-2 J-1 J-2 J-3 J-4 J-3 J-4 J-3 J-4 T-1 T-2 T-1 T-2 T-1 T-2 J-5 J-6 J-5 J-6 J-5 J-6 J-5 J-5

Skjergard Beatles Erdal Blaziken Loddefjord Blå Vestsiden Shaggy Askøy Veps A Erdal Blaziken Rong IL Stars Vestsiden Shaggy Askøy Veps A Skjergard Beatles Rong IL Stars Loddefjord Blå Loddefjord Hvit Vestsiden Skubbi Loddefjord Rød Vestsiden Stjerne Follese Puma Vestsiden Skubbi Askøy Veps B Vestsiden Stjerne Follese Puma Loddefjord Hvit Askøy Veps B Loddefjord Rød Nordsiden Superjentene Vestsiden Hvit Vadmyra Lilla J04 Vestsiden Sort Follese Jenter 2004 Vestsiden Hvit Erdal Rosa Vestsiden Sort Follese Jenter 2004 Nordsiden Superjentene Erdal Rosa Vadmyra Lilla J04 Olsvik Puma Hetlevik IL Minde Puma Olsvik Ulv Askøy Løve Olsvik Puma Follesø Drage Olsvik Ulv Askøy Tiger Hetlevik IL Follesø Drage Minde Puma Askøy Løve Nordsiden Breiflabb Follese Super Hetlevik IL

Onsdag 28. Desember 2011 NR 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485

NR 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526

BANE 1 KL. PULJE HJEMMELAG 08:30 08:50 09:10 09:30 09:50 10:10 10:30 10:50 11:10 11:30 11:50 12:10 12:30 12:50 13:10 13:30 13:50 14:10 14:30 14:50 15:10 15:30 15:50 16:10 16:30 16:50 17:10 17:30 17:50 18:10 18:30 18:50 19:10 19:30 19:50 20:10 20:30 20:50 21:15 21:40 22:05

S-1 S-2 S-1 S-2 S-1 S-2 R-1 R-2 R-3 R-1 R-2 R-3 R-1 R-3 R-2 R-3 H-1 H-5 H-1 H-5 H-1 H-5 H-1 O-1 O-2 O-3 O-1 O-2 O-3 O-1 O-2 O-3 E-5 E-6 E-5 E-6 E-5 E-6

Askøy Sommerfugl A Askøy Sommerfugl B Askøy Sommerfugl A Askøy Sommerfugl B Askøy Sommerfugl A Askøy Sommerfugl B Apollo Olsvik Delfiner Loddefjord Rød Apollo Olsvik Delfiner Follese Hanna Apollo Vestsiden Venus Olsvik Delfiner Loddefjord Rød Apollo Askøy Hai A Follese Hvit Askøy Hai A Apollo Askøy Hai A Apollo Ask hvit 99 Ask Rød 99 Askøy Himmelblå Ask hvit 99 Ask Rød 99 Askøy Himmelblå Ask hvit 99 Ask Rød 99 Askøy Himmelblå Askøy Green A Fyllingen Rockets Askøy Green A Fyllingen Rockets Askøy Green A Fyllingen Rockets Play off B Nr. 2 pulje B-1 Kvart B Vinner pulje B-1 Kvart B Vinner pulje B-2

BORTELAG

NR

Erdal Pusekatter Follese Blånisse Follese Rødnisse Loddefjord Hvit Loddefjord Rød Nordsiden Bratz Askøy Rev Erdal Rosa Askøy Binner Follese Montana Hetlevik IL Loddefjord Rød Loddefjord Grønn Follese Hanna Vestsiden Jupiter Vestsiden Venus Nordsiden Gaupe Follese Elefant Askøy Hai B Vadmyra Hvit B Olsvik Alligator Vestsiden A Askøy Hai B Askøy Lys Lilla Askøy Mørk Lilla Erdal Magma Follese Tigers Follese Løvinner Follese Sweet Lions Nordsiden Tiger Vestsiden Hvit Vestsiden Sort Follese Skog Askøy Red Loddefjord 2 Askøy Blodturkis Vestsiden Tufte Loddefjord 3 Nr. 2 pulje B-2 Nr. 2 pulje B-5 Vinner kamp 524

527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565

BANE 3 KL. PULJEHJEMMELAG BORTELAG 08:30 08:50 09:10 09:30 09:50 10:10 10:30 10:50 11:10 11:30 11:50 12:10 12:30 12:50 13:10 13:30 13:50 14:10 14:30 14:50 15:10 15:30 15:50 16:10 16:30 16:50 17:10 17:30 17:50 18:10 18:30 18:50 19:10 19:30 19:50 20:10 20:30 20:50 21:15 21:40 22:05

S-1 S-2 S-1 S-2 S-1 S-2 R-1 R-2 R-3 R-1 R-2 R-3 R-1 R-3 R-2 R-3 H-1 H-5 H-1 H-5 H-1 H-5 H-1 O-1 O-2 O-3 O-1 O-2 O-3 O-1 O-2 O-3 E-5 E-6 E-5 E-6 E-5 E-6

Follese Rødnisse Loddefjord Hvit Erdal Pusekatter Follese Blånisse Erdal Pusekatter Follese Blånisse Follese Montana Hetlevik IL Rong God jentene Askøy Rev Erdal Rosa Askøy Binner Askøy Rev Loddefjord Rød Erdal Rosa Askøy Binner Olsvik Alligator Vadmyra Hvit B Olsvik Alligator Follese Elefant Follese Hvit Follese Elefant Follese Hvit Follese Tigers Follese Løvinner Follese Sweet Lions Askøy Lys Lilla Askøy Mørk Lilla Erdal Magma Askøy Lys Lilla Askøy Mørk Lilla Erdal Magma Loddefjord 2 Askøy Blodturkis Follese Skog Askøy Red Follese Skog Askøy Red Play off B Nr. 2 pulje B-3 Kvart B Vinner pulje B-4 Kvart BVinner pulje B-3

Torsdag 29. Desember 2011

Loddefjord Rød Nordsiden Bratz Loddefjord Rød Nordsiden Bratz Follese Rødnisse Loddefjord Hvit Loddefjord Grønn Vestsiden Jupiter Vestsiden Venus Loddefjord Grønn Vestsiden Jupiter Rong God jentene Follese Montana Rong God jentene Hetlevik IL Follese Hanna Askøy Hai B Vestsiden A Nordsiden Gaupe Vestsiden A Nordsiden Gaupe Vadmyra Hvit B Olsvik Alligator Nordsiden Tiger Vestsiden Hvit Vestsiden Sort Nordsiden Tiger Vestsiden Hvit Vestsiden Sort Follese Tigers Follese Løvinner Follese Sweet Lions Vestsiden Tufte Loddefjord 3 Vestsiden Tufte Loddefjord 3 Loddefjord 2 Askøy Blodturkis Nr. 2 pulje B-4 Vinner pulje B-5 Vinner kamp 483

NR 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602

BANE 1 KL. PULJE HJEMMELAG 08:40 09:00 09:20 09:40 10:00 10:20 10:40 11:00 11:20 11:40 12:00 12:20 12:40 13:00 13:20 13:40 14:00 14:20 14:40 15:00 15:20 15:40 16:00 16:20 16:40 17:00 17:20 17:40 18:00 18:20 18:40 19:00 19:20 19:40 20:00 20:25 20:50 21:15 21:40

I-1 I-2 I-1 I-2 I-1 I-2 I-3 I-4 I-3 I-4 I-3 I-4 I-5 I-6 I-7 I-5 I-6 I-7 I-5 I-6 I-7 G-1 I-7 G-5 G-1 G-5 G-1 G-5 G-6 G-7 G-6 G-7 G-6 G-7

BORTELAG

Apollo Askøy Dinosaur Apollo Askøy Dinosaur Apollo Askøy Dinosaur Askøy Drage Askøy Havørn A Askøy Drage Askøy Havørn A Askøy Drage Askøy Havørn A Askøy Havørn B Askøy Kakkerlakkene Askøy Kongeørn Askøy Havørn B Askøy Kakkerlakkene Askøy Kongeørn Askøy Havørn B Askøy Kakkerlakkene Loddefjord Hvit Ask Rakett Hetlevik IL Askøy Gaupe B Ask Rakett Askøy Gaupe B Ask Rakett Askøy Gaupe B Askøy Skorpion A

Erdal Ulv Erdal Ørn Loddefjord Gul Minde Hotspurs 1 Vestsiden Haugland Hvit Vestsiden Haugland Sort Follese Ellevill Follese Star Minde Hotspurs 2 Nordsiden Barca Loddefjord Blå Vestsiden Tveit 2 Follese Stjerne Vestsiden Tveit 1 Hetlevik IL Nordsiden Løve Rong G03 Ask Loddefjord Rød Loddefjord Grønn Ask Askøy Skorpion B Loddefjord Hvit Follese Hai Follese Tiger Vadmyra Gull Nest Sotra Vestsiden Løvene B Follese Hval Vestsiden Starwars Sort Vadmyra Sølv Askøy Skorpion A Vestsiden Løvene A Vestsiden Starwars Sort Olsvik Askøy Skorpion A Vestsiden Starwars Hvit Vestsiden Starwars Sort Askøy Bjørnhai Play off DNr. 2 pulje D-3 Nr. 2 pulje D-5 Play off DNr. 2 pulje D-2 Nr. 2 pulje D-1 Play off DVinner kamp 561 Vinner kamp 600 Kvart D Vinner pulje D-3 Vinner kamp 562 Kvart D Vinner pulje D-1 Vinner kamp 563

BANE 3 KL. PULJEHJEMMELAG BORTELAG 08:40 09:00 09:20 09:40 10:00 10:20 10:40 11:00 11:20 11:40 12:00 12:20 12:40 13:00 13:20 13:40 14:00 14:20 14:40 15:00 15:20 15:40 16:00 16:20 16:40 17:00 17:20 17:40 18:00 18:20 18:40 19:00 19:20 19:40 20:00 20:25 20:50

I-1 I-2 I-1 I-2 I-1 I-2 I-3 I-4 I-3 I-4 I-3 I-4 I-5 I-6 I-7 I-5 I-6 I-7 I-5 I-6 I-7 G-1 I-7 G-5 G-1 G-5 G-1 G-5 G-6 G-7 G-6 G-7 G-6 G-7

Loddefjord Gul Minde Hotspurs 1 Erdal Ulv Erdal Ørn Erdal Ulv Erdal Ørn Minde Hotspurs 2 Nordsiden Barca Follese Ellevill Follese Star Follese Ellevill Follese Star Nordsiden Løve Rong G03 Vestsiden Allstar Follese Stjerne Vestsiden Tveit 1 Hetlevik IL Follese Stjerne Vestsiden Tveit 1 Vestsiden Allstar Follese Tiger Hetlevik IL Vadmyra Gull Askøy Skorpion B Follese Hai Askøy Skorpion B Follese Hai Vestsiden Løvene A Olsvik Follese Hval Vadmyra Sølv Follese Hval Vadmyra Sølv Play off DNr. 2 pulje D-4 Kvart D Vinner pulje D-4 Kvart D Vinner pulje D-2

Vestsiden Haugland Hvit Vestsiden Haugland Sort Vestsiden Haugland Hvit Vestsiden Haugland Sort Loddefjord Gul Minde Hotspurs 1 Loddefjord Blå Vestsiden Tveit 2 Loddefjord Blå Vestsiden Tveit 2 Minde Hotspurs 2 Nordsiden Barca Loddefjord Rød Loddefjord Grønn Loddefjord Hvit Loddefjord Rød Loddefjord Grønn Vestsiden Allstar Nordsiden Løve Rong G03 Askøy Kongeørn Nest Sotra Ask Vestsiden Løvene B Nest Sotra Vestsiden Løvene B Follese Tiger Vadmyra Gull Vestsiden Starwars Hvit Askøy Bjørnhai Vestsiden Starwars Hvit Askøy Bjørnhai Vestsiden Løvene A Olsvik Nr. 2 pulje D-6 Vinner pulje D-5 Vinner pulje D-6

AskøyMagasinet - 12-2011 51


TURNERINGSREGLER De vanlige spilleregler med følgende unntak:

Fredag 30. Desember 2011 NR 603 604 605 606 607

NR 608 609 610 611 612

NR

KL. PULJE 08:30 09:00 09:30 10:00 10:30

Semi L Semi N Semi D Semi C Semi B

KL. PULJE 08:30 09:00 09:30 10:00 10:30

Semi L Semi N Semi D Semi C Semi B

KL. PULJE

BANE 1 HJEMMELAG

BORTELAG

Nr. 1 pulje L-1 Vinner kamp 10 Vinner kamp 564 Vinner kamp 121 Vinner Kamp 484

Nr. 2 pulje L-2 Vinner kamp 22 Vinner kamp 565 Vinner kamp 122 Vinner Kamp 526

BANE 3 HJEMMELAG

BORTELAG

Nr. 1 pulje L-2 Vinner kamp 11 Vinner kamp 601 Vinner kamp 153 Vinner Kamp 485

Nr. 2 pulje L-1 Vinner kamp 21 Vinner kamp 602 Vinner kamp 154 Vinner kamp 525

2. BALLEN 2.1. Det benyttes "Innendørsball" størrelse nr.4 i alle klassene.

HOVEDBANEN HJEMMELAG BORTELAG

613 13:30 N

Vinner kamp 604

614 14:20 D

Vinner kamp 605

615 15:10 M

Vinner kamp 163

616 16:00 C

Vinner kamp 606

617 16:50 L

Vinner kamp 603

618 17:40 B

Vinner kamp 613

619 18:30 K

Vinner kamp 56

620 19:20 A

Vinner kamp 57

1. SPILLEBANEN. 1.1. Banen er identisk med Askøy forum håndballbane. 1.2. Oppmerkingen følger de vanlige håndballinjer. En innbyttersone merkes opp på langsiden ved innbytterbenkene. Alt innbytte skal skje innenfor den oppmerkede sone. Unntak er klassene Y – T – J og X som spiller på tvers av en håndballbane. Ballen er ute av spille når det går ut over kortlinjen eller over vantet. 1.3. Som mål brukes håndballmål (2x3 m.). 1.4. Som målfelt regnes straffekastfeltet på banen. 1.5. Straffesparkfeltet følger den heltrukne 6-meterslinjen på banen. 1.6. Straffesparkmerket er rett foran hvert mål på 6-meterslinjen.

Vinner kamp 609 Finale N Vinner kamp 610 Finale D Vinner kamp 170 Finale M Vinner kammp 611 Finale C Vinner kamp 608 Finale L Vinner kamp 618 Finale B Vinner kamp 91 Finale K Vinner kamp 92 Finale A

3. ANTALL SPILLERE 3.1. I klassene A, B, C, D, K, L, M og N er det 5 spillere medregnet målvakt på banen samtidig. Det kan benyttes inntil 7 innbyttere. I klassene E, F, G, H, I, J, O, P, R, S, T, U og X er det 5 spillere medregnet målvakt på banen samtidig. Det kan benyttes inntil 7 innbyttere. 3.2. Innbytte kan skje under spillets gang, unntak for målvakten som kun kan skiftes ved stopp i spillet. Innbytte skal foretas innen innbyttersonen. Ny spiller kan ikke komme inn på spillebanen før den som skal erstattes, har passert sidelinjen i innbyttersonen. 3.3. Det må være 5 spillere medregnet målvakten på banen før kampen settes i gang. Lag som ikke oppfyller denne bestemmelsen, har tapt kampen og motstander vinner kampen 3-0. Unntak fra denne bestemmelsen er at i de tilfeller der mer enn 2 spillere blir utvist på ett av lagene, skal soningen av den siste utvisningen utsettes til ny spiller kan settes inn. 3.4. Kommer en spiller under innbytte inn på banen før den som erstattes er utenfor sidelinjen, kan dommeren stoppe kampen. Advarsel skal gis innbytteren. Hvis dommeren stopper kampen, skal spillet gjenopptas med et indirekte frispark fra det stedet ballen var da kampen stoppet. Dommeren kan vurdere om kampen skal stoppes eller om advarsel skal gis ved første stopp i spillet. Skjer feil innbytte når ballen er i straffefeltet, skal det frisparket tas fra 6-meterslinjen.

4. SPILLERENS UTSTYR 4.1. Det skal benyttes skotøy som ikke setter merke på underlaget. Med hensyn til drakter forholder en seg til de vanlige spillereglene. Leggbeskyttere skal benyttes. 5. DOMMEREN 5.1. Retningslinjer som i de vanlige spillereglene. 6. Assistent dommer 6.1. Assistent dommer skal ved hjelp av fløyte hjelpe dommeren å treffe avgjørelser, bortsett fra at det kun er dommeren som kan advare og vise ut en spiller. Ellers har assisterende dommer den samme myndighet som dommeren. Assisterende dommer har plikt til å passe på at innbytte skjer på riktig måte. Dersom dommer og assisterende dommer gir signal for en forseelse samtidig, og det er uenighet om hvilket lag som skal ha fordel, skal dommerens avgjørelse prioriteres. 7. SPILLETS VARIGHET 7.1. Ordinær spilletid i klassene: A, B, C, D, K, L, M og N 1 x 23 min E, F, O, P, E, F, G, H, I, J, O, P, R, S, T, U,Y og X 1 x 18 min. 7.2. I klassene A, B, C, D, K, L, M, N anvendes forlenget spilletid på 1 x 5 min. ved uavgjort etter ordinær tid i sluttspillet. Det lag som eventuelt scorer først, er vinner og kampen avbrytes. Er det forsatt uavgjort etter ekstraomganger, er vinner det lag med flest hjørnespark i hele kampen inkl. ekstraomg. Ved fortsatt uavgjort resultat, skal avgjørelsen skje ved loddtrekning i klassene C, D, M og N. I klassene A, B, K og L skal dette skje ved straffesparkkonkurranse. Her gjelder følgende regler; det er kun de spillerne som er på spillebanen når kampen avsluttes som kan delta i straffesparkkonkurransen. Det taes først 3 straffer til hver av lagene, står det fortsatt uavgjort taes så 1 og 1 straffe til en avgjørelse faller. I finalene i klassene C, D, M og N blir begge lag kåret som vinnere hvis det fortsatt er uavgjort og lik antall hjørnespark gjennom hele kampen. 7.3. I finalene er spilletiden 1 x 30 min, og ved uavgjort resultat følges reglene som i pkt. 7.2. 7.4. Det er oppnevnt tidtager, plassert utenfor spillebanen. Tidtageren plikter å påse at kampens varighet er i samsvar med denne regel, holde regning med 3-minutters perioden når en spiller er utvist, gi signal når omgangen er slutt og stoppe tiden når dommeren gir signal om det.

Stolt hovedsponsor for Julecup

• Hageprodukter • Avløpssystemer • Elementprodukter www.nobi.no 52

AskøyMagasinet - 12-2011


8. SPILLETS BEGYNNELSE 8.1. Det lag som spiller mot løpebanen tar avspark 8.2. Motspiller må være minst 5 meter fra ballen ved avspark. 9. BALLEN I OG UTE AV SPILL 9.1. Ballen er ute av spill når den treffer taket. Det blir da indirekte frispark til motstander. Er treffpunktet innenfor straffefeltet, tas det indirekte frisparket på straffemerket. 10. NÅR MÅL GJØRES 10.1. Som vanlige spilleregler 11. OFFSIDE Offsideregelen anvendes ikke. 12. FEIL OG OVERTREDELSER 12.1. I tillegg til de 9 typene forseelser som i henhold til de vanlige spillereglene skal straffes med direkte frispark, skal direkte frispark evt. straffespark, også dømmes om en spiller angriper en motspiller skulder mot skulder eller foretar en glidetackling for å nå ballen enten vedkommende treffer eller ikke. 12.2. Indirekte frispark skal idømmes etter de vanlige reglene, unntatt de 2 siste punktene nevnt under 12.1 ovenfor. Det skal idømmes indirekte frispark dersom målvakten har ballen under kontroll med hånd eller fot i mer enn 4 sekunder innenfor eget straffefelt. Tilbakespillsregelen gjelder kun i klassene med sluttspill. 12.3. Når det gjelder advarsler er det ingen endringer i de vanlige spillereglene bortsett fra ved feil innbytte. 12.4. Når det gjelder utvisninger er det ingen endringer i forhold til de vanlige spillereglene. En utvist spiller kan ikke komme inn i kampen igjen, og kan heller ikke oppholde seg på innbytterbenken. Ved utvisning må laget spille med færre spillere i 3 minutter. Tiden regnes fra det øyeblikket spillet gjenopptas etter utvisningen. Spilleren som skal inn, kan delta etter tegn fra tidtager. En utvist spiller må stå over lagets neste kamp, hvis ingen annen underretning er gitt. 13. FRISPARK 13.1. Motstander skal være minst 5 meter fra ballen ved alle frispark. Om dette ikke overholdes, skal spiller som står for nær advares. Hvis et lag drøyer mer enn 4 sekunder med å ta et frispark, skal motstander tildeles et indirekte frispark fra samme sted. 13.2. Et indirekte frispark til det angripende lag, skal tas fra det nærmeste sted på straffelinjen dersom forseelsen finner sted innenfor straffesparkfeltet.

14. STRAFFESPARK 14.1. Alle spillere unntatt den som skal ta straffesparket, må være utenfor straffesparkfeltet, bak ballen og minst 5 meter fra straffesparkmerket. 15. INNKAST/INNSPARK 15.1. Innkast erstattes med innspark. Det kan ikke lages mål direkte fra innspark. Spilleren som skal ta innspark, må stå på eller utenfor sidelinjen. Ballen skal ligge i ro på linjen og motstander må være minst 5 meter fra ballen. Om ikke innspark er tatt innen 4 sekunder, overtar motstander innsparket. 16. MÅLSPARK Målspark erstattes med målkast. Dette kan kun utføres av målvakten som må stå innenfor eget straffefelt. Målvakten har ikke lov å kaste ballen over midtstreken og må sette ballen i spill innen 4 sekunder. Målkastet er korrekt utført om ballen, før den kommer inn på motstanderens halvdel, treffer gulvet eller berører en annen spiller utenfor straffefeltet. Ballen er i spill straks den har passert 6 meterslinjen - straffefeltet. Motspiller må være utenfor straffefeltet inntil ballen er i spill. Om ballen passerer midtlinjen uten å ha vært i berøring med en annen spiller eller gulvet, skal motstander tildeles et indirekte frispark fra fritt valgt sted på midtbanen. Blir ballen berørt av med- eller motspiller før den har kommet utenfor 6 meterslinjen, skal målkastet tas på nytt. Bruker målvakten mer enn 4 sekunder for å få satt ballen i spill, tildeles motstanderen et indirekte frispark fra det nærmeste sted på 6 -meterslinjen. Gjør oppmerksom på at når keeper tar ball som er i spill, så gjelder ikke regelen for Målspark. Da har med andre ord keeper lov å kaste ballen over midten. 17. HJØRNESPARK 17.1. Hjørnespark skal tas fra det stedet hvor side- og kortlinjen møtes. Motspillere skal være minst 5 meter fra ballen. Blir ikke hjørnesparket korrekt utført, skal det tas om igjen. Dersom det ikke er utført innen 4 sekunder, tildeles motstanderen indirekte frispark

•I klassene E, F, G, H, I, J, O, P, R, S, T, U,Y og X gjelder ikke denne regelen. Det er i disse klassene også tillatt for målvakten å kaste ut ballen over midtstreken. Tilbakespillsregelen gjelder heller ikke i disse klassene. LAGLEDERS OPPGAVER: •Lagleder skal fylle ut og levere deltakerliste til sekretariatet i god tid før lagets første kamp. Det er viktig at nummer på spillerdraktene stemmer med nummer og navn på deltakerlisten, og at draktnumrene beholdes gjennom hele turneringen. •Lagleder har ansvar for laget og skal være tilstede med sitt lag når det oppholder seg i garderoben og påse at det ellers er ro og orden. Lagleder og maks 2 personer til, kan oppholde seg langs sidelinjen under kampen.

PROTESTER Det opprettes egen jury bestående av 3 personer under turneringen. De har som oppgave å behandle protester. En avgjørelse av juryen er endelig og kan ikke ankes. En protest må være levert til sekretariatet innen 1 time etter kampslutt og protestgebyr på kr 200,- må være betalt. Ellers følges vanlige regler i henhold til NFFs lov om protester. SPILLERBERETTIGELSE •En spiller er spilleberettiget for sin klubb etter NFFs reglement og aldersbestemmelser. Laget kan bestå av så mange spillere som du ønsker, men kun 7 innbytter pr. kamp. I klassene A, B, C, D, K, L, M og N er det ikke anledning til å bruke overårige spillere, selv om det er gitt dispensasjon fra kretsen i ordinær serie. Turneringsledelsen oppfordrer alle lagene om å stille med reine årsklasser og ikke benytte overårige i barnefotballen. •En spiller kan ikke delta på flere lag i en årsklasse. •Vi understreker også at turneringsadministrasjon kan fatte vedtak underveis i turneringen, dersom ikke overstående regler dekker behov for handling som dukker opp underveis i turneringen. Slike vedtak er det også mulig å protestere mot og da gjelder overnevnte protestregler. Slike endringer skal grunngis for de involverte skriftlig.

MERKNADER: 4 sekunders-regelen: •Hensikten med 4 sekunders-regelen er at spillet skal settes hurtig i gang etter stans. Det er opp til dommeren å avgjøre når tidsrammen på 4 sekunder er overskredet. Som rettesnor gjelder at det ikke skal gå mer enn 4 sekunder fra det tidspunktet spilleren/laget KAN sette ballen i spill og til den BLIR satt i spill.

Vi ønsker å takke våre samarbeidspartnere

Brødr Salomonsen AS

Storebotn Næringspark 5300 Kleppestø Tlf. 56 15 27 50. Fax 56 15 27 60 Medlem i Godkjent opplæringsbedrift innen betong- og maskinfag.

• Grunn- og betongentreprenør • Hovedentreprise • Totalentreprise • Byggefelt Lykke til med årets julecup AskøyMagasinet - 12-2011 53


Vi ønsker lykke til med julecupen i år!

Vest AS Er med å gi barnefotballen i AFK en positiv opplevelse.

Kranbiler for små og store løft!

ER DET NOE MER VI KAN GJØRE FOR DEG?

Telefon 55 15 41 40 fax 55 15 41 41 Vakt telefon: 982 17 900 post@transportoppdrag.no Adresse: Leirvikåsen 39 B – 5179 Godvik

www.transportoppdrag.no 54

AskøyMagasinet - 12-2011


ITT KJØPUD TSTYR SPORTS

HOS OSS- OG STØTT

DITT IDRETTSLAG! Vår ”grasrot” andel!

går ttslagene vi samarbeider med, Hvis du er medlem i ett av idre b. varen rett tilbake til din egen klub nemlig en del av det du betaler for i legges ned av ildsjeler og utøvere Vi vet at innsatsen og arbeidet som som driver med sport. klubben er utrolig verdigfull for alle

til alle lagene Derfor ønsker vi å gi noe tilbake e. som jobber for å spre idrettsgled

G-Sport Askøy

Kleppestøsenter. Tlf. 56 14 03 15

Har du fått julestrømmen i hus ? GarantiKraft er enkelt: Prisen din følger prisen på kraftbørsen. Lave priser her gir deg automatisk lav strømpris. Ved stigende priser har du tryggheten som ligger i pristaket.

Sikre deg billig strøm i vinter. Bestill GarantiKraft nå! 100 % fornybar strøm – ingen forskuddsbetaling – strømforsikring inkludert

Telefon 56 15 19 33/ Telefaks 56 15 19 01 E-post: kraftsalg@askoy-energi.no www.askoykraft.no

www.askoykraft.no AskøyMagasinet - 12-2011 55


BERGENHELG

ÅRETS JULEGAVETIPS! Rogaland Avis

Stavanger Aftenblad

OLE BULL SCENE FRA 19. JANUAR

Bestilling: 09901 / bergenhelg.no Kun billetter: billettservice.no / 815 33 133

56

AskøyMagasinet - 12-2011


Vi vil ønske alle vüre kunder, lesere og samarbeids-partnere en riktig God jul og et Godt Nyttür Hilsen alle oss i


På tampen...

I høst har jeg hatt en del jobbmøter i Bergen og da benytter jeg gjerne Snarveien. Flott tilbud for en kjapp tur til byen. Det som slår meg er hvor lite velkommen jeg føler meg når jeg ankommer Nøstet. Gravemaskiner, lastebiler, trafikk fra alle kanter med nytt kjøremønster fra dag til dag, og vi besøkende som må hoppe mellom alt dette for å komme oss helskinnet til sentrum. Hver vinter får vi høre om eksoslokket over Bergen. Forårsaket av blant annet bilkøer i alle retninger. Hva med å ta noen grep? På Askøy bor det nå mer enn 25.000 mennesker. Mange har sitt virke i Bergen og omliggende kommuner, og mange bruker egen bil. Klart det blir kø av slikt. Politikere på begge sider av Byfjorden har snakket om kollektivtrafikk så lenge jeg kan huske. Har det hjulpet ? Svaret er et rungende nei. Hvorfor tar ikke handelsstanden tak i dette? Først bergenserne, som tilsynelatende ikke er interessert i oss. Hvorfor presser de ikke på for å få Snarveien til å frakte striler til byen hele døgnet, i hvert fall til midnatt? På dagtid har jo Bergen mange spennende butikker å lokke med, og på kveldstid er det et utall av arrangementer som vi kan delta på. Alt dette uten at det blir eksoslokk over byen. Det må jo være god butikk i å frakte folk billig, eller helst gratis, til alt som ligger og venter. Det samme gjelder jo handelsstanden på Askøy. Her snakker vi om ti ganger så mye folk som kan lokkes til øy-shopping. Selvfølgelig blir det skjerpet konkurranse, men det har vi forbrukere bare godt av. Klarer vi å få bergenserne til oss vil det tilføre flere bussavganger og et bedre taxitilbud. Det kan faktisk være liv laga å kjøre taxi på Askøy. Butikkene vil få økt omsetning og kommunen vil tjene mer penger. Når kommunen tjener mer penger, vil skolene få nok blyanter, og helsevesenet kan tilby det som de er pålagt, - i tillegg til mye annet. Det er rett og slett bare fordeler med å la Snarveien gå frem og tilbake over fjorden med både bymann og stril. Da er det bare å glede seg til nytt og bedre Snarveien-tilbud. Ønsker dere alle en strålende jul og et fremgangsrikt nyttår. Torstein Olsen torstein@tabloidsats.no

AskøyMagasinet er ideutviklet, produsert og utgitt av askøyfirmaet Tabloidsats AS. AskøyMagasinet distribueres til alle husstander på Askøy og deler av Bergen Vest. Opplag: 15.743. Neste utgivelse: 12. januar 2012. Telefon: 56 15 12 20, Fax: 56 14 46 20. E-post: magasin@tabloidsats.no www.tabloidsats.no. Vi ønsker å takke alle som har deltatt i våre redaksjonelle saker og alle våre annonsører. God fornøyelse! Redaktør / Daglig leder: Frode Nilsen, frode@tabloidsats.no Prosjektansvarlig: Torstein Olsen, torstein@tabloidsats.no Journalister: Rolf Erik Veland rolf@tabloidsats.no Yngve Johnsen, yngve@tabloidsats.no Markedskoordinator: Atle Færevåg atle@tabloidsats.no Grafiker: Christer Heggernes, christer@tabloidsats.no Salg: Vigdis Olsen vigdis@tabloidsats.no

58

AskøyMagasinet - 12-2011


AskøyMagasinet 12.2011_omslag_Layout 1 07.12.11 12.58 Side 3

Julegavetips! SACCO SEKK

BARNESTOLER

TIM DVD, CD

Flere modeller

Enkel og dobbel hylle

PC PUTE 145,-

495 FRA

498

995

TV BENK Patrol. Hvit høyglans. 1.995,-

TV BENKER

FRA

895

895 GAVEN SOM PASSER ALLE Hos oss får du kjøpt elektroniske gavekort med det beløpet som måtte passe deg.

Stort utvalg i julegavetips fra vår småvareavdeling! ASKØY Strusshamn Senter

3=,0,5

2(5(

Bergen Frydenbøgården, Minde Allé 35

Over broen, gjennom en tunell, to ganger til venstre, da finner du oss vel.

RDEN

BØGÅ

FRYDEN

5.,9

-1•:( DANMARKSPLASS

=,0,5

KRAMBUA

Telefon 56 14 35 60

-

Åpent: mandag-fredag 10-20, lørdag 10-16 www.fagmobler.no


AskøyMagasinet 12.2011_omslag_Layout 1 07.12.11 12.58 Side 4

! s p i t e v a g Jule

Radioservice Krinkelkroken Wallendahl KappAhl Nille Ark Ica Bjørklund

SNOWTIGER SKISCOOTER Veil. pris 499,NÅ kr. 349,RINGO

Fellini Zavanna Risøe Intersport Bare Barn

REFLEX MERINO ULL Trøye og longs pr. del fra kr. 179,BARE BARN

Ull fra Lille Lam -20% BARNEVOGNSERVICE

Mani Think Hair Wear Emil Basic Sense

Ørepynt 248,Armbånd 248,Smykke 348,BJØRKLUND

Barnevognservice B-Young CMYK

SJAL stort utvalg kr. 199,EMIL

ÅPNINGSTIDER I JULEN: Søndag 18/12 14-19 Lørdag 24/12 10-13 (ICA 9-14) Lørdag 31/12 10-15 (ICA 9-16) JULEVERKSTED: Lørdag 17/12 Søndag 18/12

Parfymelle Apotek 1 Buddy Notabene Ringo Askøy

12-16 14-18

Saxen Frisør Princess

GAVEKORT - den perfekte gave til den som har alt.

Kid Life Brun og Blid

AskoyMagasinet.no

Valgfritt beløp fra kr. 100-8000,-

Askøy Bingo Carlos Pizza Mx Sport Bianco Playcom Anns Interiør

ASKØY SENTER 10-20 (18) - Dagligvare 09-21 (19) www.askoysenter.no

BIG BITE åpner før jul!

AM_12.2011  
AM_12.2011  

Nyhet fra Askoy

Advertisement