Page 1

AskøyMagasinet 09.2011_omslag_Layout 1 07.09.11 12.07 Side 1

Rett hjem til alle

AskøyMagasinet Nr. 9-2011. Gratis magasin til alle husstander på Askøy og deler

av Bergen Vest. Opplag: 15.743 Informasjon

Kristoffer Larsen

Kan bli høstens joker ı STOR PÅ STILLAS ı PRISVINNENDE FOLKELIG GOURMET ı CHRISTIAN BORCH ı MANNEDAG I STRUSSHAMN ı KUNSTUTSTILLINGER ı KAMPINSPEKTØREN


AskøyMagasinet 09.2011_omslag_Layout 1 07.09.11 12.07 Side 2

Velkommen til Askøys Her sitter du sammen med våre erfarne spesialister og får råd og veiledning angående maling, gulv og tapet.

Stort utvalg i kvalitetstapet fra BORGE til vennlige priser.

spesialbutikk innen maling, gulv og tapet

LIGHT & SPACE Ny unik matt veggmaling fra Nordsjø

RG H

D L

Når du handler maling hos oss skal du vite at miljøet er tatt vare på. ÅPNINGSTIDER

Man-fre 10-17 • Torsdag 10-18 • Lørd 09-15

Riktig redskap til riktig produkt er viktig. Hos oss får du kvalifisert veiledning.

Storebotn Næringspark, (Like ved innkjørselsen) Første vei til venstre • Kun 5 minutter fra Askøybroen. Telfon 56 14 36 54 En bedrift i fasade og Interiørgruppen. Fasade & Interiør Gruppen AS utfører i dag det meste av utvendig og innvendig malerarbeid.


Kleppestø ÅPNINGSTIDER: Hverdager 10–21

Høstens trender finner du i våre butikker

(Kiwi 8–21 – Meny 8–23) Lørdag 10–18 (Meny 8–20) Meny åpent søndag 9–21 Velkommen innom til hyggelig handel med høstens nye trender.

www.kleppesto-senter.no


UTBEDRING: Askøy kommune har profilert veistrekket fra Kjerrgardskrysset og ca 400 meter retning Træet. Undersøkelsene dreier seg om mulighetene for å få lagt vannledning her – som igjen kan føre til utbedring av den skrale veien. (Foto: Yngve Johnsen)

Kan få utbedret veien Den smale og uoversiktlige vei en fra Kjerrgardskrysset og innover mot Træet kan bli utbedret. –Vi undersøker mulighetene for å legge vannledning her, men det er langt frem ennå, poengterer Anton Bøe, seksjonsleder for vann- og avløp i Askøy kommune. Det er et strekk på rundt 400 meter som «står igjen» før veistandarden innover mot Nordre Haugland og Træet kan sies å være komplett. Lenger inne har V/A-seksjonen og Statens vegvesen allerede sørget for god trafikksikkerhet.

Både myke og harde trafikanter har nysgjerrig sperret øynene opp i det siste. Strekket på 400 meter med ”kyrasti” har blitt profilert med godt synlige spraymerker. Mange har dermed gjort seg opp forhåpninger om at veien kan bli utbedret. Anton Bøe vil ikke bekrefte eller avkrefte noen ting. -Det som skjer nå, er at vi kartlegger mulighetene for å legge vannledning på dette strekket. Vannnettet må uansett forsterkes nordover på øyen, og vi vil være litt i forkant. Derfor setter vi i gang et forprosjekt ved hjelp av egne ressurser nå. Men om undersøkelsene munner ut i et samarbeid med Statens vegvesen, kan ikke Bøe si så mye om. -Det vet vi ikke ennå. Vi har hatt et godt samarbeid fra før, og det er jo lov å håpe at vi kan gå sammen

om noe her. Men det er i så fall Statens vegvesen som bestemmer og eventuelt bevilger penger til. Til slutt er det jo også et politisk spørsmål, minner han om. Det kan også være et alternativ å legge vannledningen langs ved en eventuell ny gangvei fra Træet skule til Fromreide (gjennom skogen på nordsiden av Fromripollen). -Hvis den gangveien blir en realitet, så er det et alternativ, sier Bøe.

NOEN DRØMMER OM RIKTIG FRISYRE - ANDRE VELGER DET Timebestilling på nett: www.saxen.as Bestill neste time direkte fra din iPhone. Last ned fixit timebestilling fra App Store.

4

AskøyMagasinet - 09-2011

Kleppestø Senter | Askøy Senter | Telefon 56 14 20 04

Yngve Johnsen, En-to-tekst yngve@tabloidsats.no


Lørdag 17. september i Strusshamn:

MANNEDAG!

t! snyhe n e d r Ve

mten, k på to u r b il 1 t 5 t MS 2 perfek RSAG torsag. Passer. O T O o M ed STIHL mpakt 2,2 KWrmtil kapping av v e o ll Sterk k på gården e . 800, R K , K n e K i hag ESJE

,-

4.790

p: GAV Ved kjø

mming destra

EQ 51 C-B

K J E Kå S E il t G A Vken kan brukesVik ing

2 je AG MS op super, hurtigk S R O T t MO uicks STIHL MS, men med Q

,-

5.290

Lik som Star t. y2 og Eas

00,R. 1.0 K K K SJE : GAVE p jø k d Ve

er jek Gaves dre Stihl ell rneutstyr. an ve . s k e kjøpe . kter. F produ

Stihl TIMBERSPORT SHOW

SISTE SJANSE!

-20%

SESONGENS

GRESSKLIPPERE HELE DAGEN

• AUKSJON

PÅ NOEN AV

SESONGENS GRESSKLIPPERE

LØRDAG KL. 13.00

GJØR ET KUPP

Representanter for STIHL og VIKING vil være tilstede mellom kl. 10.00-15.00

INGEN

Tilbudspakker på verneutstyr

MINSTEPRIS STAR T KL. 12.00

VERNEPAKKE Classic

VERNEPAKKE Comfort

VERNEPAKKE X-Fit

Vernebukse Classic Vernestøvel Classic Vedhuggerhjelm Orange

Vernebukse Comfort Vernestøvel Comfort Vedhuggerhjelm Orange

Vernebukse X-Fit Vernestøvel Comfort Skogshjelm Orange G 3000

Ord. pris 2.340,-

Ord. pris 3.740,-

Ord. pris 4.826,-

Mannepris:

1.990,-

Mannepris:

2.990,-

Kompostkvern

Kompostkvern

Løvblåser

GE 150

GE 35L

SHE 71

Meget effektsterk. Støysvak. Sikkerhetslås.

Arbeider still og kraftfull.Finkutter.

Stillegående. Med blåsesett og blåserør.

Ord. pris 3.990,-

Ord. pris 5.490,-

Ord. pris1.190,-

Mannepris:

Mannepris:

Mannepris:

3.490,-

4.490,-

Mannepris:

3.990,-

990,-

-1000 KR. PÅ SNØFRESERE PÅ MANNEDAGEN*

*GJELDER FØLGENDE MODELLER: Toro Power Max 826 OE Toro Power Max 1128 OXE Arians Compact ST 20 Ariens Beltefreser ST 24 LET Snapper 1924 EX Snapper L 1528 EX

Postboks 10, 5318 Strusshamn, tlf: 56 15 12 60

www.askoy-byggsenter.no


Dette er Askøy Bli kjent med Askøy! I denne spalten vil du finne oversiktsbilder av steder, bygninger og anlegg på Askøy – med tilhørende fakta.

Solvik syn- og mestringssenter Solvik syn- og mestringssenter ligger naturskjønt til ved Olderneset på Ask. Senteret tilbyr rehabiliteringskurs, aktiv rekreasjon og ferietilbud til blinde og svaksynte. Blant annet er det mulig for medlemmer, familie og ansatte i Norges blindeforbund å leie senterets tre ferieleiligheter. Senteret har også 15 dobbeltrom, undervisningsrom, peisestue, svømmebasseng, badstue, gymsal, sansehage og lekeplass. Populært er det også at senteret har trinnfri adkomst til sjø, med strand, båter, kanoer og kajakk. Det var tilbake i 1947 at blindeforbundet bygget en «tyskerbrakke» beregnet for feriested. Det ble kalt Feriehjemmet Solvik. I begynnelsen av 70-tallet tok man til med forskjellige rehabiliteringskurs, og i

6

AskøyMagasinet - 09-2011

1976 sto senteret ferdig slik man kjenner det i dag – bortsett fra bassengbygget, som ble reist i 1989. På Solvik syn- og mestringssenter jobber det i dag 13 personer, fordelt på nær åtte årsverk.

Foto: Yngve Johnsen


IPC Foma Sentralstøvsuger HG 1730 med 8 m. slangesett Kraftfull sentralstøvsuger. 6 års motorgaranti!

2990,MEKK Askøy Holmedalen 6 A 5300 Kleppestø Tlf: 56 15 03 00

IPC Foma støvsuger Handyvac

Hendig og kompakt poseløs støvsuger til fint støv. Perfekt til bil båt campingvogn o.l.

IPC Foma Sentralstøvsuger Sandstorm 1700 med 8 m. slangesett

Kompakt modell som tar liten plass. Ypperlig til leiligheter og hus opp til 200 m². 8 års motorgaranti!

3990,-

499,-

Høytrykksvasker Foma 720, 130 bar

Allsidig vasker med store hjul og god lagringsplass for utstyr. 3 års motor– og pumpegaranti

Høytrykksvasker Foma 825, 150 bar

Kraftig vasker med høy kvalitet i alle ledd. 3 års motor– og pumpegaranti!

Høytrykksvasker Foma Hot Line, 140 bar Liten, mobil enfaset varmtvanns-vasker. Leveres med høytrykkspistol med startlanse, spylelanse, vario jet dyse, turbodyse, skumpålegger, 8 m. Høytrykkslange og aut. Start/stopp system

3998,-

2498,-

8990,Bil

Båt

Hjem

Fritid AskøyMagasinet - 09-2011 7


8

AskøyMagasinet - 09-2011


Fakta: Christian Borc h Fød

Født i en vinkjeller på Strømsnes NRK-veteran Christian Borch (67) fikk en dramatisk start på livet. Hans mor gjemte seg i hui og hast i en vin-kjeller på prakteiendommen på Strømsnes midt under et flyangrep i 1944. Her ble han født.

to Erdalsholmene, er det nok mange som har hvilt øynene noen ekstra sekunder i retning den parklignende eiendommen som også har hus helt nede ved sjøkanten. Selve hovedgården ligger lenger oppe mot riksveien. For å komme hit med bil kjører man en liten stikkvei rett etter innkjørselen til Solnes Friluftsområde.

-Jo, det var vel en dramatisk start på livet, men jeg kan ikke si at jeg husker så mye fra den hendelsen, ler Christian Borch. -Men jeg har jo fått høre det fra venner og familie i alle år. At det kanskje har hatt betydning for hvordan jeg ble som person, hehe.

-Det var min oldefar, Johan Troye, som grunnla dette landstedet på slutten av 1800-tallet. Fortsatt er eiendommen i familiens eie. Jeg har tre fettere som driver stedet nå. Det er ikke lite arbeid akkurat, og jeg tror de bruker stedet mye, sier Borch. NTK-kjenisen er ikke akkurat fattig på ord når han beskriver landstedet på Strømsnes. -Det er rett og slett en eventyrlig eiendom, med eksotiske planter og trær, mange av dem importert fra fjerne strøk. Min oldefar hadde en glødende interesse for botanikk, forklarer han. - Og det er et imponerende veinett gjennom hele eiendommen, som man ellers bare forbinder med flotte parker, skryter han. -Det er japanske gullfisk i hagedammen også. Ikke rart jeg opplevde det som eksotisk og spenningsfylt, sier Borch. -Tennisbane er det også, legger han til.

Det var under et britisk angrep på tyske stillinger i 1944 alt skjedde så fort. Flyalarmen gikk, og familien gjemte seg i vinkjelleren, som ble brukt som bomberom hver gang sirenene hylte. Christians mor var dagsventende, og plutselig var fødselen i gang. I en vinkjeller på Askøy. Journalist, forfatter og nyhetsanker Christian Borch har sterk tilknytning til Askøy. Det er det sikkert ikke mange på Askøy som vet. -Jeg vil si at min tilhørighet til Askøy er ganske så grundig. Jeg er født der, jeg er døpt der, har bodd der og har hatt mange lykkelige sommerferier der som barn og ungdom, forteller han. -Man kan vel si at det var formative tider jeg hadde på Askøy, tilføyer den språkglade 67-åringen.. Det er nesten som vi kan høre en form for lettelse, eller kanskje lengsel, i stemmen hans når Askøymagasinet presenterer seg med sin forespørsel om intervju. Som om det var en gammel venn som ringte. -Å heeei, er den vennlige og imøtekommende reaksjonen når vi presenterer oss. -Jeg går rundt i et byggevaresenter akkurat nå, men det gjør meg ingenting å snakke om Askøy mens jeg gjør det, sier han. Borch bodde sine fem første år på Askøy, før familien flyttet til Oslo. De bodde svært så staselig til på Askøy. De som er godt kjent, spesielt båtfolk, vil nikke gjenkjennende når de hører at det er snakk om den praktfulle Troye-eiendommen ved Strømsnes. Den er ikke synlig fra vei, men fra sjøen, like ved de

Det er flere hus på eiendommen, og hovedgården er et gigantisk hus med svære stuer med blant annet tolv soverom. Eiendommen har lang sjølinje, med flere havneanlegg. Sjøen ble mye brukt av Christian og hans familie. Det er hans mor, Karen Troye, som kommer herfra. -De første fem årene av mitt liv bodde jeg her, og jeg er døpt i Ask kirke. For litt siden hadde jeg et foredrag i Knarvik, hvor temaet stril kom på banen. Egentlig føler jeg meg litt som en stril, ler han. - Etter at vi flyttet til Oslo kom jeg tilbake til Askøy hver sommer inntil jeg reiste til sjøs som 16-åring. Det var livlige tider, disse sommermånedene. Og sjøen ble en stor del av dette. Vi hadde tre oselvere som vi brukte mye. Det ble mye fisking og aktiviteter i og ved sjøen, husker han. Borch sa nylig til ukebladet Se og Hør at Askøy har betydd veldig mye for ham. -Ja, uten tvil. Mine beste minner er fra oppholdene jeg hadde her hos besteforeldrene mine på Askøy.

• • • •

t 2. juni 1944 Var redaktør i Morgenb ladet Har jobbet i The Times (London) Ansatt i NRK siden 197 8. Har vært utenriksreporter og nyh etsanker • Ble kåret til ”Årets nyh etsformidler” i 2001 • Fikk Gullruten som bes te nyhetsanker i 2004 • Ble kåret til ”Norges beste nyhetsanker” av TV2 Nettavisens lesere i 2005 • Har også mottatt ”Ly tterforeningens Ærespris”, ”Europabeveg elsens Pressepris” og ”Tekstilindustriens Ær espris”. • Hyppig brukt foredrags holder • Har skrevet tolv bøker . Den siste fra 2009, ”Sannhetens kår”, tar et oppgjør med den nye typen kapitalisme. Der alt er blitt et marked, alt skal pakkes inn og selges – selv politikken.

Det var der jeg var lykkeligst, og slikt glemmer man ikke, sier han. Han forteller videre at mormoren vekket hans intense lidenskap for kunst og maling. -Hun lærte meg å sitte stille på en knaus og se på bølgene, sier Borch. -Er det lenge siden du var her sist? -Neida, jeg var på landstedet senest i fjor. Det var min datter Ina og meg som besøkte det fantastiske stedet. Det er alltid like flott å komme tilbake til Askøy, slår Borch fast.

Yngve Johnsen, En-to-tekst yngve@tabloidsats.no

BODDE PÅ ASKØY: NRKs populære nyhetsanker, Christian Borch, ble født i en vinkjeller på Strømsnes, ble døpt i Ask kirke og bodde sine fem første år på Askøy. Deretter tilbrakte han hver sommer til han var 16 år på den praktfulle Troye-eiendommen på Strømsnes ved Erdal. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)

AskøyMagasinet - 09-2011 9


Takker reiseforsikringen

Hjerteinfarkt i ingenmannsland

Tirsdag 9. august ankom Kjell Gundersen Mongolia og dro ut til nomadene tre dager senere. Fredag 19. august fikk han et hjerteinfarkt midt i ødemarken, og etter mye om og men, og via ulike sykehus og et mongolsk maktspill, ble han fraktet med ambulansefly til Hong Kong 22. august. (Foto: Privat)

Etter å ha besøkt Mongolia i fjor banker hjertet til Kjell Gundersen ekstra hardt for nomadene på de øde slettene. Men under et nytt besøk i august sviktet hjertet - midt i ødemarken. Dette blir en jorden rundt-historie som stoppet etter 14 dager, i stedet for åtte måneder. I stedet for Australia, New Zealand, Fiji, Hawaii, New York og LA, så ble det ambulansefly fra Mongolia til Hong Kong. AskøyMagasinet skrev om Kjell Gundersens opphold hos nomadene i Mongolia i fjor, hvor han fortalte at han ville tilbake til sine nye venner, men besøket ble langt fra slik det var tenkt. Jeg landet i UlaanBaatar, Mongolia, 9. august og ble møtt av min kontaktperson, som hadde ordnet med taxi slik at jeg kom raskt frem til gjestehuset Golden Gobi sentralt i hovedstaden. Denne gangen hadde jeg fått enerom med hengelås, og i tillegg nøkkel til ytterdøren. Jeg var tydeligvis blitt VIP

10

AskøyMagasinet - 09-2011

siden i fjor. Tre dager senere ble jeg hentet av sjåføren som skulle kjøre meg ut til nomadene. Jeg handlet med meg all maten jeg trengte, samt at jeg hadde med varer fra taxfree-butikken som gaver. Vel fremme var gjensynsgleden meget stor. De visste jeg skulle komme, og vertsmor Baazan hadde ryddet og vasket hele dagen. Også det norske flagget var på plass. Jeg må si jeg ble både rørt og stolt over mottakelsen, og en dansk jente som bodde hos min familie fortalte meg at de hadde snakket om mitt besøk i flere dager. Boken med bilder jeg hadde sendt etter besøket i fjor hadde blitt tatt frem mange ganger og vist til alle som kom på besøk. Dagene som fulgte var som vanlig preget at rutiner, med dyrene i fokus. Etter noen dager merket jeg litt smerte i venstre armen, og trodde det var muskelsmerter etter alt arbeidet med å dra kalvene fra/til moren under melkingen. Det var også svært varmt. Fredag morgen sto vi opp som vanlig kl. 0600, og startet arbeidet med å hente inn kuene.

Melkingen startet, og min jobb var å leie kalvene til moren og tilbake når kua skulle melkes. Plutselig sa det stopp. BANG. Smerten i brystet var intens, og jeg klarte ikke å røre meg. Både Baazan og Dava skjønte at noe var galt og etter en stund klarte jeg å gå tilbake til GER (teltet). Smerten var den samme, enten jeg lå, sto eller satt. Tankene som for gjennom hodet mitt var; «skal dette bli stoppestedet mitt, og får jeg ikke se familien igjen». Jeg tenkte på barnebarna hjemme, og ba de om unnskyldning for at jeg kanskje ikke fikk se dem igjen. Men jeg kan ikke huske at jeg var redd for meg selv. Dava har blodtrykksmåler, og han ristet på hodet da han så tallene. Her er det ingen telefoner som fungerer, og hjelp finnes ikke. Heldigvis dukker det opp en sjåfør som egentlig skulle kommet dagen før, men da var veien stengt. Jeg fikk hjelp til å pakke ryggsekken, og det ble en kort avskjed. Da vi nærmet oss byen Altan Bulag, fikk jeg endelig dekning på mobilen og kunne ringe alarmsentralen i København


«Det eneste som sto i hodet mitt var å komme meg ut av dette sykehuset, ut av Mongolia, samme hvor»

undersøkelsen fordi risikoen er for stor for meg. Den samme legen står smilende foran meg, og ber meg underskrive papiret slik at undersøkelsen kan starte. Petrov melder til København at undersøkelsen fant sted klokken 1600… Det eneste som sto i hodet mitt var å komme meg ut av dette sykehuset, ut av Mongolia, samme hvor. Jeg fortalte også alarmsentralen at jeg vurderte å ta fly ut av landet selv. Jeg kunne gjort det, men da må jeg samtidig akseptere at forsikringsselskapet ikke har ansvar for meg. De var nok i en låst situasjon. De kunne ikke flytte meg noen steder, ingen ville ta i mot meg, de var utsatt for et spill fra korrupsjonskrefter i Mongolia og arbeidet hardt for å få meg ut av landet. Viseadministrerende på State Hospital kom på besøk til meg og ville vite hvem som betalte, og at de bare aksepterte kontanter. Han ville behandle meg med én måned liggende i sengen, og deretter starte med forsiktige bevegelser. Men jeg hadde tidlig mandag fått vite at et ambulansefly ville ta meg med til Hong Kong samme kveld. Klokken 2030 ble jeg trillet av gårde i rullestol, de ansatte ved sykehuset vinket til meg og sa de tross alt ville savne meg. Jeg lærte en god del om systemet i Mongolia disse tre dagene. Ombord i ambulanseflyet gikk alt på skinner. De tre legene visste nøyaktig hva de skulle gjøre, og brukte ikke lang tid på å koble meg til et apparat som ga beskjed om den minste forandring. Vi tok av ca. kl. 2300, og kort etter avgang fikk jeg både mat og drikke. Jeg fikk også sove en liten stund, og vi landet i Hong Kong kl. 0311 natt til tirsdag. Fremme på sykehuset gikk alt fort, og jeg fikk lov til både å barbere meg og ta en dusj. Enerom fikk jeg også. Legen undersøkte hjertet mitt kl 8.30 om morgenen, operasjonen ble gjennomført kl 18 og to timer senere var jeg tilbake på rommet igjen. Onsdag morgen kunne jeg stå opp og begynne å bevege meg igjen.

Kjell Gundersen sitt besøk hos Baazan (t.v.) og Dava på slettene i Mongolia ble ikke helt som planlagt. som Europeiske forsikring er tilknyttet. Jeg forklarte situasjonen, og fikk beskjed om hvilket sykehus jeg skulle dra til; SOSA Medica. Kl 1230, seks timer etter at jeg kjente smertene første gang, var jeg på sykehuset. Men problemene var langt fra over. Sjefslegen, Petrov, konstaterte at jeg hadde et hjerteinfarkt, men jeg fikk beskjed om at de ikke hadde utstyr til å undersøke hvilken behandling jeg trengte. Jeg måtte derfor overføres til et sykehus som hadde slikt utstyr. Petrov sto i jevnlig kontakt med legen på alarmsentralen i København. Kontaktpersonen min i Mongolia dukket også opp – en reddende engel, som jeg kunne kommunisere med. Jeg ble overført til et annet sykehus hvor det var nærmest umulig å snakke med noen. Jeg hadde hele tiden flere poser med væske hengende i stativer ved sengen, jeg hadde ikke dusjet på over en uke, barbert meg på tre dager eller skiftet undertøy. Jeg var svett, skitten og stirret inn i en lysegrønn vegg. Legen som skulle operere var på helgetur på landet, og jeg fikk inntrykk av at her skjer det ingenting! State Hospital nr. 3 hadde heller ikke kjøkken, og derfor ble det ikke servert mat.

I ettertid er det lett å se at alarmsentralen i København ikke hadde noen påvirkning på hva som skjedde og hvor jeg befant meg i Mongolia. Dette var nok et spill om å få mest mulig penger ut av min situasjon. Søndag fikk jeg besøk av en person som representerte forsikringsselskapene i Mongolia. Hun var sendt for å høre hvordan det sto til med meg, og om jeg trengte noe. På det tidspunktet visste jeg at Europeiske jobbet for å få meg ut av Mongolia, og besøket hadde liten betydning for meg. Her lå jeg, på et gammelt sykehus bygd av russerne for mange år siden, uten varmt vann eller mat. Det skulle være utstyr for å undersøke hva som var årsaken til hjerteinfarktet, men de kunne ikke operere. Like langt med andre ord. Og timene og dagene går. Søndag kommer endelig legen på jobb. Jeg blir bedt om å underskrive et papir før undersøkelsen, det fraskriver legen et hvert ansvar for hva som kunne oppstå. I det jeg skal til å signere tar jeg en siste telefon til København. De ber meg vente, og skal ringe tilbake. Etter kun få minutter får jeg en melding som sier at den mongolske legen fra SOS Medica har ringt København og frarådet at jeg tar

Når jeg skriver dette er det fredag 2. september og jeg er på vei til Norge igjen. Det ble en kort tur verden rundt. - Blir det en ny tur? - Jeg har hatt god tid til å tenke, og kanskje har jeg lagt noen planer for fremtiden uten at jeg har innrømmet de ovenfor meg selv ennå. Om jeg planlegger en ny tur verden rundt er usikkert. Jeg tviler på at det blir på samme måte som den jeg måtte avbryte. Men jeg må si at jeg ønsker å besøke mine venner nomadene en gang til, bare for at de skal se at det har gått bra med meg. Om det blir tidlig neste år, får tiden vise. Kjell Gundersen ønsker å takke kontaktpersonen sin i Mongolia, for uten henne er han usikker på hvordan dette hadde gått. - Uten henne ville jeg ikke vært i stand til å kommunisere med familien og alarmsentralen, og jeg ville ikke fått mat eller drikke. Jeg ville sannsynligvis skrevet under på en undersøkelse som innebar en stor risiko, og i hvilken forfatning jeg ville kommet ut at State Hospital nr. 3, er umulig å si. Jeg kan ikke få takket henne nok for det hun gjorde for meg. Jeg vet at dette også må ha kostet henne en god del penger, og jeg vil prøve å betale henne tilbake på et vis. Dag Folkestad/AskøyMagasinet.no dag@tabloidsats.no

AskøyMagasinet - 09-2011 11


introduser

ArtCool Inverter Stylish Excellence Eksepsjonelt stilfulle Lekkert og raffinert design -likevel kraftig!

Meget effektive Nordisk modell med garantert varmedrift ned til – 20 grader

Meget stillegående Ned til bare 19dB markedets mest stillegående

High-Intensity LED

MIRROR

Elegant skjerm med smart hvitt lys display

og White med herdet glassfront. Kommer i to størrelser, 5KW og 6 kW

Art Cool 12 – 6,0 kW COP 4,2

14KONTAKT 900, JOHN ARILD 16 HAUGEN 900,

WHITE

www.dogandbone.no

Art Cool 9 – 5,0 kW COP 4,6

SILVER

Ta kontakt for uforpliktende befaring Markedets lekreste varmepumper i tre utførelser. Mirror, Silver

Eks. montering Eks. montering PÅ 920 67 005 epost: post@bergenvarme.no

Stølabakken 4, 5307 Ask

Vi utfører servicer på alle typer varmepumper 12

AskøyMagasinet - 09-2011

tlf: 02 555 www.bauerenergi.no


Sivert Waagen 09.2011_Layout 1 08.09.11 15.54 Side 1

Alt på ett sted! Kom å se vårt store utvalg i ildsteder! Jondalstein Mange spennende nyheter!

Peiskos i høstværet? Vi har Tørr og god bjørkeved på lager.

Grus, singel, sand, fyllmasser leveres med grabb.

Tenker du Vi har det meste på nytt ildsted? du trenger til hagearbeidet! Vi kommer på uforpliktende befaring. Sammen utarbeider vi en god løsning til fornuftig pris! Vi leverer de fleste typer fyllmasser etc med grabb eller tippbil.

Stikk innom butikken for å se vårt store utvalg! Utleie av minigraver. Vi påtar oss også mindre graveoppdrag.

Vi er også behjelpelig med å fjerne masser og kvister. Dette blir da levert på godkjent deponi til avtalt pris. Kontakt oss og vi kommer gjerne på befaring!

Sand, sement, mørtel, armering, grus, fyllmasser, granitt, skifer.

Skarholmen, Tlf. 56 15 11 30 • post@waagen.no • www.waagen.no Åpningstider: Mandag-fredag 07.30-16.30 Torsdag 07.30-19.00 Lørdag 09.00-15.00


14

AskøyMagasinet - 09-2011


-Stort potensiale Askøyværingen Kristoffer Larsen (19) har gjort seg bemerket for Brannpublikummet med flere innhopp på A-laget denne sesongen. –Teknisk holder han allerede godt Tippeliganivå, skryter trener Rune Skarsfjord. Kristoffer Larsens guttedrøm om spill for Brann gikk i oppfyllelse denne sesongen. Først debuterte han for A-laget mot Tertnes i cupen. Deretter debuterte han på Brann Stadion mot Sogndal i samme turnering, før han gjorde sin første inntreden i Tippeligaen i det målløse oppgjøret mot Strømsgodset på Stadion. -Det har vært stort for meg, det er det ingen tvil om, smiler Kristoffer – som med Brann-gull i cupen vil bli den første norgesmester fra Askøy siden Øyvind Pettersen seiret i samme drakt i 1982. Brann-trener Rune Skarsfjord sier at Kristoffer har utviklet seg veldig godt siden han kom til Brann. -Det var andre i klubben som kjente til Kristoffer lenge før meg, så Brann har visst om potensialet hans lenge, sier han. -Nå er han i en klubb med større krav rundt seg, og det tror jeg har vært viktig for utviklingen. Kristoffer Larsen ble kjent for det bergenske publikum gjennom videoinnslaget i juniorens kamp mot Blackburn i fjor, der 19-åringen lekte seg med engelskmennene. Brann-trener Rune Skarsfjord legger ikke skjul på at han er imponert over de tekniske kvalitetene Kristoffer innehar. -Kristoffer er en kreativ type fotballspiller med veldig stort repertoar. Han har dessuten en veldig god fotballforståelse og blikk for spillet. Og når repertoaret er så stort, så får han dermed mulighet til utføre tankene sine, sier han. -Regnet du på forhånd med at Kristoffer kom til å debutere i Tippeligaen denne sesongen? -Slike ting er umulig å spå, men vi visste at han var en av dem som var i stand til å ta de siste stegene. Han ble ikke tatt ut i den første femmergruppen, men tanken var at han skulle inn der etter hvert, om det gikk som vi håpet. Og det gjorde det, sier Skarsfjord. Selv om Kristoffer Larsen ofte blender med sin finslepne teknikk, så er det på det rene at det er flere faktorer som spiller inn om en skal lykkes på øverste nivå i norsk fotball. Brann-treneren feier ingenting under teppet.

-Det er mye med Kristoffer som allerede er bra nok for Tippeliga-spill, men på andre områder har han nødt til å ta ganske store steg for å få en karriere på dette nivået. Det går først og fremst på den fysiske biten. Han har nødt til å bli sterkere, både i duellspill og i treningsmengde. Dessverre sliter han litt med knærne, og det er selvsagt også en avgjørende faktor for om han vil lykkes eller ei, sier Skarsfjord. -Han er bare 19 år, hvordan ser du for deg hans fotballfremtid? -På den ene siden er han bare 19 år og har mange år foran seg, men på den andre siden kom han såpass seint i gang at 19 år faktisk er ganske mye. Togene går fort i fotballen. Som oftest ville det være bedre å komme tidligere til en klubb som Brann, selv om det kanskje passet bra akkurat for Kristoffer. Nå er i hvert fall mulighetene lagt til rette for han, sier Skarsfjord. Skarsfjord synes Kristoffer har sklidd veldig godt inn i miljøet rundt A-stallen. -Ja, han er en veldig fin fyr. Han er trivelig, jordnær, ydmyk og lærevillig. Samtidig har han smilet på lur, så han fungerer helt upåklagelig i gruppen vår, skryter han. -Han har bare kontrakt ut denne sesongen. Hvordan er sjansene for fornyet kontrakt? -Vel, det skal i hvert fall han få vite før deg. -Når vil han få vite det da? -Det vet jeg ikke ennå. Det kommer an på rammene og strukturen klubben skal jobbe med neste år. Men det vil uansett bli en totalvurdering inn mot neste

års stall, der alle Bosman-spillerne blir evaluert på lik linje. Det eneste han kan gjøre nå er å vise seg mest mulig frem på hver eneste trening og kamp, understreker narvikingen. Da Askøymagasinet gjestet Brann Stadion ble Kristoffer Larsen testet før Brann 2 sin kamp mot Askøy. Han hadde merket smerte i kneet etter en økt i Vestlandshallen. Fysioterapeuten og Skarsfjord ble enige om at han skulle få prøve seg en omgang på Myrane. De 45 minuttene endte med to målgivende og to pene frisparkmål for Askøy-gutten. Kristoffer stortrives i Brann, og håper på forlengelse. -Jeg har ingen planer om å skifte klubb. Alt har gått raskere enn forventet etter at jeg ble tatt opp i stallen i juli. Så akkurat nå føler jeg at det går veldig bra i Brann, sier hovedpersonen selv.

Yngve Johnsen, En-to-tekst yngve@tabloidsats.no

AskøyMagasinet - 09-2011 15


TimberSport Show. Mestere i tømmerarbeid holder oppvisning under Mannedagen i Strusshamn til helgen.

Macho-show i Strusshamn Det blir fullt trøkk med blodtrimmede motorsager, skarpe økser og kroppsarbeid når noen av verdens beste menn innen tømmershow slår seg løs under Mannedagen i Strusshamn. - Vi ønsker å ha et par større arrangementer hvert år på Strusshamn Senter. Vårens arrangement slo vi sammen med Strusshamnfestivalen, og det ble en kjempesuksess. På et sentermøte ble det kastet mange gode baller opp i luften, og så har vi plukket ned noen av disse, og ønsker å lage et høstarrangement vi har kalt «Mannedagen». Det betyr ikke at kvinner og barn ikke er velkommen, det er mer at mye av innholdet er litt mer typisk mann, forteller varehussjef på Askøy Byggsenter, Jan Tore Moen. Han lover et arrangement for hele familien, men at spesielt TimberSportshowet vil appellere til de mannlige fremmøtte. Likevel, muskuløse menn med øks kan nok også trekke damer. - De fire som holder TimberSportshowet er henholdsvis verdensmester, nordisk mester, tre ganger norsk mester, samt juniormester, så dette er

folk som vet hva de driver med. Og at det blir show, det kan jeg garantere, sier Moen og gliser. - Internasjonalt er dette en stor sport. Også de andre butikkene på senteret slår på stortromma denne dagen, for å skape en happening i Strusshamn. - Vi er ikke så mange butikker her, men vi er gode aktører som kan få til ting sammen. Blant annet blir det en stor auksjon med varer fra de ulike butikkene ved senteret, og ingenting har en minstepris. Det betyr gode sjanser for å gjøre et varp, sier Moen. Elkjøp arrangerer uoffisielt norgesmesterskap i FIFA på Xbox, Rimi vil ha leverandører til stedet med mange smaksprøver, det blir bilutstilling og gode tilbud i alle butikker, lover Moen. – Blant annet skal vi trekke et stort gavekort på slutten av dagen som kan brukes på hele senteret.

Været er det ikke mye man kan få gjort noe med, men Moen krysser fingrene for at Strusshamn igjen skal vise seg fra sin beste side. - Hvor på senteret kan man oppleve alt dette? - Vi stenger av deler av parkeringsplassen mellom butikkene, her blir det god plass til TimbersSportshow, utstillinger, auksjon og demoutstyr. Og for de som frykter at det skal bli høy lyd, noe det garantert blir, så stiller vi med gratis øreplugger.

Dag Folkestad/AskøyMagasinet dag@tabloidsats.no


-for deg og ditt hjem

Strusshamn Senter

er! -også for kvinn

G A D E N N MA r e b m e t p e s . 7 1 , g a Lørd

g n i l l i t Biluts

A 6 Lim

samt gatebiler , il B Z P S g o il a Møller B Se fete biler fr 00 - 16.00 . 0 1 l. k r te n se fra Askøy Auto

w o h S t r o p S r e b m i Stihl T ke mestre is d r o n g o e k s r ter og no Kl. 13.00 Se verdensmes g a s k k to s g o rsag, øks behandle moto

n o j s k u A

pris uten minste

KL. 12.00 r e k k ti u b e r å v produkter fra te r e in m o d s n n På ma

VEKORT på vår Trekning av GA panje kl. 15.00 FACEBOOK kam

røver p s k a m S • joner s a r t s n o m e D

Velkommen til en hyggelig handel Mandag - fredag: 10-20 - Lørdag: 09-16 Rimi: Hverdager 07-23 - Lørdag: 08-21


MANNEDAG MED MANNESTOLER TIL

GUTTEPRISER! Oslo Recliner 4 seter Med 2 konsoller. Ordinær pris 24.990,-

Ta turen til Fagmøbler -vi serverer deg chips og cola!

IS

SPR G A D E

MANN

, 0 9 19.9

SPAR

5.000,-

SPAR

SPAR

3.000,-

3.000,-

RIS

AGSP

ED MANN

9.990,-

9.990,Royal 2 seter

Oslo Recliner Duo

Med konsoll. Ordinær pris 12.990,-

Duo stoloppsett. Ordinær pris 12.990,-

Med konsoll og elektrisk manurering av rygg og seter. Mannedagspris 11.000,- Ordinær pris 14.990,- Spar 3000.

Oslo Recliner 3 seter. 2 konsoller. Mannedagspris 15.990,Ordinær pris 19.990,- Spar 4.000,-

ASKØY Strusshamn Senter

Over broen, gjennom en tunell, to ganger til venstre, da finner du oss vel.

3=,0,5

2(5(

Bergen Frydenbøgården, Minde Allé 35

PRIS

DAGS

E MANN

RDEN

BØGÅ

FRYDEN

5

,9=,0,

5. -1•:( DANMARKSPLASS

KRAMBUA

Telefon 56 14 35 60

-

Åpent: mandag-fredag 10-20, lørdag 10-16 www.fagmobler.no


MANNE

2! 6 9 1 N E ID S E N E IS R P T E VI HAR PRESS

DAGEN Strusshamn Lørdag 17. sept.

EN! SJEKK PRIS

V 42” LCD-T

1

*

LG 42" LCD-TV 42LK450N

Fifa turnering!

IS MANNEDAGSPR

Premie: Xbox 360 4GB m/kinect + 2 spill

* Tilbudet forutsetter 12 mnd abonnement på Viasat Folkepakken. Abbonementsperioden regnes fra utløpet av prøveperioden på 2 mnd. Minstepris på kun abonnement ink paraboltuner, parabol. Standardmontering er 2788.- på 12mnd

DEMO Samsung kommer og viser frem lyd og bilde.

ASMA-TV 64” 3D PL D 37” FULL H

S MANNEDAGSPRI

S MANNEDAGSPRI

26995 Samsung 64" 3D Plasma-TV

3995 Philips 37" Full HD 37PFL4606H

PS64D8005XXE

Ta skrittet inn i en verden av Smart TV. Innovativ underholdning og avansert bildebehandling pakket inn i en elegant design. Integrert nettleser. Smart TV. Allshare (DLNA)

1495

499

Docking-stasjon for iPod/iPhone med unik kombinasjon av overraskende liten størrelse og kraftfull ytelse! Unik kombinasjon av overraskende liten størrelse og kraftfull ytelse! Fjernkontroll med de grunnleggende iPod-funksjonene. Koble til MP3-spiller, bærbare DVD- og CD-spillere gjennom AUX-inngangen

S MANNEDAGSPRI

S MANNEDAGSPRI

S MANNEDAGSPRI

Bose SoundDock II

37" LCD-TV 1oo hz fra Philips' 4000-serie i Full HD, høy bildekvalitet, 20W RMS Incredible surround og trykkfølsomme knapper. 3 x HDMI med Easylink. Pixel Plus HD-bildebehandling. 20W RMS Incredible Surround

2495

Compaq Presario 15,6" PRESCQ57205SO

Compaq Presario CQ57-205 er et ypperlig valg for deg som ønsker god ytelse og tøft design til en rimelig pris. 1.0 GHz AMD Fusion Dual-Core C-50 APU. AMD Radeon HD 6250M-grafikkløsning 2 GB minne & 320 GB lagringskapasitet

395

Sony bilstereo CDX-GT252MP CDXGT252MP

4 x 45W S-MOSFET forsterker. MP3-CD - spill av dine brente CD-er. FM-radio + AUX-inngang i front

S MANNEDAGSPRI

Alle griller

÷40%

Tilbudene i denne annonsen gjelder kun på Elkjøp Stormarked Askøy, Strusshamn senter. Vi tar forbehold om trykkfeil. Gjelder så langt lageret rekker


Tabloidsats.no

MANNE

DAGEN Strusshamn Lørdag 17. sept.

Se de elleville skogsarbeiderne i aksjon

Stihl TIMBERSPORT SHOW Strusshamn Senter lørdag, 17. sept. KL. 13.00

Opplev VERDENSMESTER, NORSKE OG NORDISKE MESTRE i motorsag, øks og stokksag! Her blir det oppvisning i gamle hogsttradisjoner og nåtidens moderne utstyr. Standard og trimmede sager. ( HOTSAW - Sag med 20 HK! )

Se mestrene i fartsfull og spennende konkurranse med hverandre. Kanskje blir noen fra publikum utfordret? Her blir det full action!

GRATIS ADGANG


r o f r e is r p r a h is r p Euro annfolk lørdag 17. september! skikkelige m

stk Partivare! 50

49

99

POLERMASKIN 180 MM 1300 W

stk Partivare! 20

899,-

Autorisert bilverksted i Strusshamn • Verkstedsarbeide til rett pris, med den kvalitet som du forventer og levert ferdig til avtalt tid. • Lakk og karosseriarbeid. Liten eller stor skade. For alle forsikringsselskaper. • Leiebil / taksering av skader. • Skreddersyr kilometer-service til din bil, på samme måte som merkeverksteder. Utfører du hovedservice hos oss får du 12 måneders MOBILITETS-GARANTI

Vi reparerer bilglass, steinsprut gratis.

DVD-SPILLER Denver MTW733 TWIN

stk Partivare! 40

499,DRILL Dewalt 3,6 C Ni-Mh

Konkurranse!

5 ÅRS GARANTI

PÅ DELER

For oss er det viktig at du som kunde føler trygghet når du overlater bilen i våre hender. Trygghet for at problemene dine blir løst til riktig tid og pris, og med den kvalitet r fast du forventer. Der andre stå

forsetter vi!

Vi trekker også ut 1 stk reisegavekort på kr 5.000 fra Ticket blant våre kunder denne dagen. Alt du trenger å gjøre er å skrive navnet ditt samt telefonnummer på baksiden av kvitteringen din, gi den til oss og så er du med i trekningen.

NB! Tilbudene gjelder bare lørdag 17. september hos Europris Askøy.

Europris Askøy Tlf 56 14 78 61 Åpent 10-20 (18)

Strusshamn senter Åpningstider: Mandag - fredag 08.00-16.00 Tlf: 400 43 323 askoyauto@live.com

VI UTFØRER REPARASJON OG DIAGNOSE AV ALLE TYPER BILER

AskøyMagasinet - 09-2011 21


Sjekk ovnen før fyringssesongen

- Det er viktig å sjekke at ovnen ikke har skader før fyringssesongen. Sjekk brennplatene og hvelvet, samt at røykrør og falser er tette, sier Leif Ellila hos Askøy Brensel. (Foto: Dag Folkestad)

Nå står fyringssesongen for dør, og det er mye penger å spare på å fyre riktig. I tillegg er det koselig å både se og kjenne veden bli omgjort til flammer. - Vi har kontrollert mange ildsteder allerede, gjerne for gamle kunder, i tillegg til at vi har montert mange nye ovner. Det er viktig å sjekke at brennplatene og hvelvet (plata øverst i ovnen, red.anm.) ikke er skadet, samt at røykrøret og falser er tette. I tillegg er det viktig å være bevisst på at det er nok lufttilførsel i rommet ovnen står i. Det er mye luft som går med når man skal fyre skikkelig, og om man har byttet vinduer eller bygget om siden sist ovnen var i bruk, kan det være at den nå får for lite luft, forklarer Leif Ellila hos Askøy Brensel. Å ha en rentbrennende ovn er av avgjørende betydning. Den forurenser langt mindre, samtidig som den utnytter varmen i mye større grad. - Om man har en vedovn fra før 2000 så er ikke denne rentbrennende. Den soter mer, og en ny ovn har en forbrenning på 82-85 prosent, mot de gamle ovnene som ligger godt under 50 prosent. Det betyr

22

AskøyMagasinet - 09-2011

også mye penger i ved, siden man bare trenger å bruke halvparten så mye for å få samme varmeeffekt, påpeker Ellila. Om hvelvet er oppbrent, så slipper man varmen rett i pipa. Det gir mindre varme i stua, og fare for for stor belasting på pipa. Det største problemet i dag er at moderne hus er for tette. Det er mye snakk om isolering og kald trekk, men det er ikke bare bra å bo i en plastpose, som Ellila sier. - Gamle hus har naturlig trekk, som gir ny luft som varmes raskere, og det blir god trekk gjennom ovn og pipe. Dermed blir det også mindre sot, for sot isolerer og slipper mindre varme ut i rommet. Nye hus har balansert ventilasjon, men ofte er det for lite luft som kommer inn i rommet der ovnen står. Avsug til kjøkken, bad og vaskerom gjør fort sitt til at trekken går feil vei i pipa. Og husk for all del å sette opp vinduet på kjøkkenet når du har kjøkkenvifta gående. Hvis ikke er du nesten garantert til å få røyken inn i stua, eller i beste fall dårlig fyr i peisen. At veden skal være tørr tar Ellila for gitt. - Mange unge er ikke så flinke til å fyre riktig, men mye kan læres, sier han med et smil, før han kommer

med et lite kjerringråd. - Ikke gjør ovnen helt rein. Da er det langt vanskeligere å få fyr. Aske og kull gir gode fyringsforhold.

Dag Folkestad/AskøyMagasinet dag@tabloidsats.no

Gode råd for vedfyring • Bruk alltid tørr ved: Våt ved gir mer utslipp av svevestøv, og varmenergien brukes til å drive ut fuktighet fra veden • Ha god trekk: Reguler varmen med hvor mye ved du legger i – ikke ved å regulere trekken • Vurder å bytte ut ditt gamle ildsted: Nye rentbrennende ovner utnytter mer av energien i veden, noe som gir lavere utslipp og mindre vedforbruk • Unngå sprengfyring: Du får mest nytte av veden når du fyrer med middels belastning. Legg heller i litt oftere og mindre, men med god trekk hele tiden Sintef Energi


Ovnen kan være ulovlig å bruke

TID FOR STEIN!

Har du tenkt å kjøpe nytt ildsted uten å sjekke om det er godkjent? Da kan peiskosen fort gå opp i røyk. Det nærmer seg årstiden da det er på tide å tenke på oppvarming av boligen igjen. Mange planlegger å skifte ut gamle, forurensende ildsteder, eller ønsker å kjøpe nytt av andre årsaker. Og kjøper man ny ovn eller peis, regner man selvsagt med at den kan brukes til det den er ment for. Men du kan faktisk risikere at du ikke har lov til å bruke et ildsted du har kjøpt i Norge. – Dersom ikke forhandleren har forsikret seg om at norske krav til partikkelutslipp er dokumentert, kan ildstedet være ulovlig å bruke. De aller fleste forhandlere kjenner dette kravet, men det kan være noen små cowboyer innimellom, som importerer nye produkter uten god nok dokumentasjon eller kvalitet, advarer avdelingssjef Asbjørn Østnor i SINTEF NBL.

- Kvalitetsstein - Direkte fra produsent - Gode priser - Stort utvalg - Gunstig transport

De som velger å importere ovn selv, løper en enda større risiko for å få et produkt som ikke kan brukes i Norge. I tillegg risikerer man at montører kan nekte å installere en ovn som ikke har de nødvendige godkjenninger. Det mange ikke vet er at CE-merking ikke er nok når det gjelder ildsteder. Norge har nemlig særkrav til miljøutslipp fra ovner fyrt med fast brensel. – Ildstedet skal tilfredsstille kravene til røykutslipp, og den norske testmetoden for partikkelutslipp er ikke sammenlignbar med metoden i Europa, hvor de kun tester CO-konsentrasjon ved nominell last, noe som ofte er rundt 75 % av maks, opplyser Østnor.

Nå også lørdagsåpent!

SINTEF NBL og SINTEF Certification får stadig henvendelser fra privatpersoner som har kjøpt eller planlegger å kjøpe nytt ildsted, og som spør om hva som må dokumenteres. – Kjøper du et ildsted med både CE-merke og dokumentasjon på at ovnen tilfredsstiller kravene i NS 3059, kan du være sikker på at du ikke plutselig sitter der en iskald vinterkveld med fyringsforbud fra kommunen, sier Østnor. Kilde: SINTEF Dag Folkestad/AskøyMagasinet dag@tabloidsats.no

Stort utvalg i murer og belegningsstein!

Åpningstider Lønningen: Man-Fre ..........................07-16 Torsdag ...........................07-19 Lørdag ..............................10-14 Åpningstider Askøy, Mjølkeviksvarden: Hverdager .......................09-16 NOBI Norsk Betongindustri AS Mjølkevikvarden, 5315 Herdla Telefon 56 15 16 00 NOBI Norsk Betongindustri AS Lønningsflaten 25, 5258 Blomsterdalen Telefon 55 22 61 00

www.nobi.no AskøyMagasinet - 09-2011 23


Suksesshistorien

SUKSESS: Øystein Rong er opprinnelig fra Follese. Nå har han drevet suksessbedriften Thermotech AS fra Haugesund i 24 år. (Foto: Privat)

Han gikk med en drøm om å bygge sitt eget firma innen gass- og oljebransjen - basert på kvalitet og seriøsitet. Det må være lov å si at Øystein Rong fra Follese traff blink. Til tross for over tretti år i ”eksil”, så levner ikke forretningsmannen Øystein Rong det minste tvil om hvor han kommer fra. -Jeg er så ekte askøyværing som man kan få det. Jeg er fra Follese, og Askøy er hjemme for meg, slår han fast uten betenkningstid. Det er bare til å si det som det er. Øystein Rong har så til de grader lykkes i næringslivet. Det er 24 år siden han startet Thermotech AS, og det har

24

AskøyMagasinet - 09-2011

vært overskudd i bedriften i 23 av disse årene. Bare i fjor gikk selskapet med et overskudd på over 20 millioner kroner. -Jo, bedriften har gått bra. Det er ingen hemmelighet. Vi har tjent bra med penger, sier Øystein ubeskjedent og befriende uredd jantelovens ”regler”. Thermotech Norge AS omsatte i fjor for 62 millioner kroner, og det var femti mann i arbeid under Øysteins vinger. Thermotech AS skal vi komme tilbake til. Først skal vi tilbake til 1951. For det er jo da det begynte. Da vesle Øystein Rong så dagens lys i Hovedstølen på Follese – et sted han mener var veldig bra å vokse opp. -Vi var jo ute hele dagen og lekte. Spilte fotball, og

var på Rundesteinen for å brenne bål. Det var en kjempeplass å vokse opp. Jeg har veldig gode barndomsminner, sier han på telefon fra Haugesund, der bedriften hans er lokalisert. -Jeg var i skolemusikken et par også. Men både fotball og musikk ble lagt på hyllen etter hvert, ler han. Øysteins foreldre, Theodor og Marie Rong, har vært døde i mange år nå, men fortsatt har han familie på Askøy. -Jeg har tre søsken boende på Askøy. Det er Svanhild Øvrebø i Kleppestø, Sandra Rong Harkestad på Follese og Magne Rong, også han boende på Follese. -Så du besøker Askøy av og til da? -Ja, det hender nå og da at jeg er på Askøy. Men etter at foreldrene mine døde, så må jeg vel innrømme at


Røtter fra Askøy: Øystein Rong Fakta: Fullt navn: Alder: Oppvokst: Bosted: Yrke: Sivil status:

Lenge hadde han gått med en tanke om å starte sin egen virksomhet. Det var en drøm som vokste seg til. -Jeg er av typen som ikke liker å bli kommandert. Og da er det best å være sin egen herre, ler han. Øystein forteller om en bransje som ofte kunne bære preg av det han selv kaller ”cowboyfakter”. -Jeg så og opplevde mye som jeg ikke likte. Det ga også næring til min drøm om å starte mitt eget firma. Jeg tenkte at dersom mitt firma opptrådte ryddig, leverte kvalitet og oppførte seg fint, så ville markedet registrere dette, sier han. Og det gikk ikke lenge før kunder ble trofaste til Thermotech AS. -Det var folk som advarte meg mot å gå inn i dette, men jeg hadde virkelig troen på det. Det er gøy å lykkes da, sier han.

det gjerne blir for sjeldent, sier han. (Sist helg var han imidlertid på Askøy – i forbindelse med en dobbel 50-årsdag) Øystein gikk folkeskolen på Follese, og tok realskolen i Florvåg. Etter en jobb som ”flisegutt” i kommunen søkte han seg til ingeniørskolen, og utdannet seg der. Her var han ferdig i 1975, hvorpå han avtjente verneplikten. Så pakket han sekken og forlot Askøy på slutten av syttitallet. -Det bar rett ut i olje- og gassvirksomheten. Jeg fikk meg jobb i Norgas AS, først på Stord og deretter Larvik og jobbet der helt til 1984. Deretter gikk veien til Stord, hvor jeg fikk jobb som daglig leder i Nor Heat AS. Her var jeg i tre år, forteller han.

Thermotech mål vel sies å være i et nisjemarked innen olje og gass. Det hele startet med varmebehandling, hvor Øysteins bedrift nå har blitt markedsleder i Norge. I den senere tid har bedriften også beveget seg inn på andre områder, og virksomheten har ekspandert. Maskinering av rør, med egenprodusert mobilt utstyr fra egen fabrikk i Estland, samt oppstart av bedrift i Singapore, krydret blant annet med agentvirksomheter i Kina – så skjønner man at det hele har blitt stort. -Min sønn Vegard Rong Koppang har nå tatt over som daglig leder i Thermotech AS. Selv er jeg nå å regne som konsernsjef for Thermotech Norge. Vi har totalt ti selskaper i gruppen vår. Det er også selskaper innenfor eiendom og investering, forteller Øystein.

Øystein Rong Nettopp fylt 60 Follese Karmøy Konsernsjef i Thermotech Norge AS Samboer, har fire barn og syv barnebarn

-For å være helt ærlig, så har fokus på penger og riktige investeringer faktisk blitt større etter hvert som årene har gått. I begynnelsen tenker man ikke så veldig mye på det, da fokuset er på å få bedriften til å gå. Jeg er svært samfunnsengasjert og interessert i børsen. Fokuset på investeringer og eiendom har tiltatt med årene, forteller Øystein. Samfunnsengasjementet medfører også sponsing, og Thermotech er blant ”gullmåkene” til FK Haugesund i Tippeligaen. Øysteins firma sponser nemlig byens kjæledegger med en kvart million kroner hvert år, og han innrømmer at klubben har overtatt Branns plass i hjertet hans. -Vel, det er litt vanskelig når Haugesund og Brann møtes. Det må jeg innrømme. Men nå har jeg vært 27 år i Haugesund, og det er naturlig at det bikker den veien. -Du har også tillagt deg litt Haugesund-dialekt? -Å, jeg vet ikke om jeg liker at du sier det. Jeg prøver å holde på dialekten min fra Askøy, men det er vel sånn at det sniker seg inn litt når man bor så lenge på en plass. -Men ekte askøyværing vil jeg uansett være, avslutter han.

Yngve Johnsen, En-to-tekst yngve@tabloidsats.no

I tillegg til Vegard i Haugesund har Øystein tre andre barn. To av dem bor på Askøy. Det er Turid Rong Eide, og Nils Kristian Rong Eide. Så er det Theodor Rong Koppang, som bor i Haugesund. -Jeg er heldig som har fått yngre og gode krefter inn i firmaet etter hvert. Om jeg sluttet nå, så ville sikkert ingen merket det, humrer han. -Og det er jo litt deilig det da. Jeg har fått reist mye, og det setter jeg pris på. Jeg har tatt det med ro de siste ti årene. Nå i oktober skal jeg på cruiseferie i tre uker, det blir herlig, sier han.

AskøyMagasinet - 09-2011 25


SUPERSALG! VINN GAVEKORT 00,PĂ…LYDENDE 20 n torsdag

Alle som handler i butikke d i trekningen 15/9 til lørdag 17/9 er me 2000,av et gavekort pülydende

UNIKE HÅNDLAGDE KRUKKER i terrakotta. Ca100 forskjellige Høyde 15-225cm

FRA

400,R

STORT UTVALG I REGNTĂ˜Y FOR

PLUKK 4 PLAGG

BARN OG VOKSNE

UTVALGTE PRODUKTER

BARN

FRA

99,-

KUN

500,-

300,LONE TEPPER

ASS. UTVALG

ASS. UTVALG

FRA

100,-

OK OUTLET KLEPPESTĂ˜ SENTER I underetasjen (tidligere Wallendahl) Ă…pningstider: man-fre 10-20, lør 10-18 4ELEFONsPOST OKOUTLETNO OK OUTLET DROTNINGSVIK SENTER ETGLIKEFÂ’R3OTRABROEN Ă…pningstider: man-fre 10-20, lør 10-18 4ELEFONsPOST OKOUTLETNO

AskøyMagasinet - 09-2011

FRA

KANEBO SMINKE Regntøy, allvÌrsjakker, eecegensere, eecebukser, ryggsekker m.m

26

SKO ASS. UTVALG

FRA

50,-

RESTESALG HAGEMĂ˜BLER

DROTNINGSVIK OG FANATO

RGET

OK OUTLET FANATORGET ETGVISAVIS.ILLE Ă…pningstider: man-fre 10-20, lør 10-18 4ELEFONsPOST OKOUTLETNO


Bli venn med ASKØYMAGASINET på VINN Vær med i trekningen av billetter til BYE & RØNNING SHOW

Høsten ! r e h er Wheat Hummel Hjorth Nova Star Tumble&Dry Phister&Philina CupCake Dundelina Aya Naya Lille Barn Danefæ Småfolk Chill Norway Katvig Minymo

Klampavikveien 4 (v/Esso-stasjonen) 5300 Kleppestø. Tlf. 47 92 42 40 Åpent: Ma-fr: 10-17, To: 10-19, Lø: 10-16 Se vår nye nettbutikk: renlykke.no

FFANTHOMAS HOO M S HOM

OLE BULL SCENE, 2. - 12. NOVEMBER

Hvitt er hvitt

Få nytt kjøkken i hvit høyglans til samme pris som standard hvit.

Kampanje på hvit høyglans.

Et valg av nye muligheter finner du på våre nye nettsider:

www.askoykjokken.no

Askøy Kjøkkensenter as Juvikflaten

5300 Kleppestø Man - ons & fre Tlf. 56 14 24 50 Torsdag post@askoykjokken.no Lørdag

10-16.30 10-19 10-15

G A G G E N A U • Q U O O K E R • B O S C H • S I E M E N S • M I E L E • G O R E N J E • R Ø R O S H E T T A • E I C O

AskøyMagasinet - 09-2011 27


- Det er mye jobb å drive Potetkjelleren og Galleri Nygaten, men når Bergenserne kårer oss til Bergens beste restaurant to år på rad, så er det jo bare kjekt, sier Kjartan Pedersen. (Alle foto: Dag Folkestad)


Driver Bergens beste restaurant Kjartan Pedersen (30) tok over Potetkjelleren som 20-åring. To år på rad er restauranten midt i Bergen sentrum kåret til Bergens beste, samtidig som de holder Galleri Nygaten i tipp topp stand. - Jeg skal ikke legge skjul på at det er mye jobb. Vanvittig mye jobb. Men har du først fått den indre driven så er det ikke så lett å stoppe. Kjartan Pedersen sitter tilbakelent i sofaen i Galleri Nygaten med en kopp kaffe mellom hendene. Han har nettopp servert 25 lunsjgjester, og det er mye som skal ryddes. Om et par timer åpner også dørene til Potetkjelleren noen steinkast unna, og etter å nylig ha blitt kåret til Bergens Beste av BTs lesere, for andre år på rad, er sjansen stor for at det kommer mange sultne mager. - Vi åpner klokken 16, så det er en god kombinasjon av businessfolk og private kunder – de som ønsker å unne seg litt ekstra. Pedersen er utdannet kokk og jobbet litt her og der før han tok over som kjøkkensjef på Potetkjelleren for 10 år siden. Etter noen måneder overtok han hele driften. - Det var jeg og en kompis (Øystein Sjøtun, journ.anm.) som tok over det som den gang var mer en kafé for klubbdamer, hvor poteten gikk igjen i alle rettene. Vi var litt vinglete til å begynne med, Øystein på kjøkkenet, jeg som servitør, og vi visste ikke helt hva vi ville – selv om vi hadde en idé. Sakte

men sikkert fikk vi utvidet konseptet og begynte med mat- og vinpakker i 2002. Det viste seg å være et godt konsept, og det er dette vi har utviklet videre frem til i dag. «Folkelig gourmet», har vi hatt som arbeidstittel, og filosofien har alltid vært at vi skal lage god mat. Alle som jobber her skal ha kunnskap om hva vi serverer, slik at kundene får best mulig service. Og så komponerer vi en ny 6-retter med vin hver måned. På den måten fornyer vi oss. - Og de som syns det blir masse med seks retter, og 34 timer ved bordet? - Om du ikke ønsker seks retter så er det fullt mulig å kjøpe mindre menyer og enkle retter. Vi har også 3, 4 og 5 retter, dermed er det noe for alle, sier Pedersen med et smil. Siden 2005 har Potetkjelleren også levert mat til Galleri Nygaten, dette unike bergenske selskapslokalet med murvegger, trapper og et vell av rom og ting å se på. - De siste to årene har vi også hatt ansvaret for å drifte stedet, fra booking til servering og vasking. Det er jo et fantastisk lokale hvor det er alt fra businesslunsjer til bryllup, runde dager og store fester. For litt siden hadde vi 700 mennesker innom på én fest! Maten som serveres lages på kjøkkenet i Potetkjelleren, hvor de har satt av plass til et eget produksjonskjøkken. - Det er en god kombinasjon å drive disse stedene, selv om vi lager mye arbeid for oss selv.

følelse å vite at man kan sysselsette rundt 12 personer, skal vi tro Pedersen. - Det er jo vilt å jobbe så mye og på tidspunkt når de fleste andre har fri. Men det å kunne ansette folk, betale lønn og være med å drive samfunnet er godt å vite. Vi prøver å gi mye tilbake til de ansatte – for det er ikke bare bare å jobbe i utelivsbransjen. Da blir fellesturer til Italia for å søke inspirasjon viktig. - Planer fremover? - Vi har fått mange henvendelser, men vi har lyst å satse på, og videreutvikle, vårt eget konsept. Vi skal ta vare på sjelen på Potetkjelleren. I fjor på denne tiden ble det første skiltet hengt opp på døra – det synlige beviset på at de var kåret til den beste restauranten i byn. - Det var stas og utrolig hyggelig. Og når vi nå fikk den samme utmerkelsen i år så må vi jo gjøre mye riktig. Vi fikk en veldig god høst i fjor etter kåring. Dessuten er vel alle gode ting tre, sier han og gliser. - Vi er «all in» for neste år. Men først skal vi servere nye og gamle gjester. - Blir du ikke lei? Pedersen drar litt på det. - Dette er ikke et yrke – det er et kall.

Dag Folkestad/AskøyMagasinet dag@tabloidsats.no

Til tross for at det er mye arbeid med å drive to slike opplevelsesrike steder, så gir det en god

AskøyMagasinet - 09-2011 29


Kort & Kulturelt Gram Per Person på LP og CD

Stiller ut i Galleri Neptun

Gram Per Person gir ut albumet «Fables for some» 29. oktober. Platen kommer både på CD og LP.

Kunstner Per Helge Hansen har atelieret sitt på Knausen senter i Florvåg. For tiden kan mange av maleriene hans oppleves på Galleri Neptun i Bergen.

Gram Per Person har medlemmer fra både Askøy og Bergen, og har vært i studio og laget et sterkt album i americana-stilen/coruntry rock. Det er fortsatt mange som trykker vinylen til sitt bryst, som liker å holde det store LP-coveret mellom hendene, og høre stiften gjenskape godlyd fra rillene. Chris Møller har skrevet fire av låtene, og synger og spiller gitar i bandet. - Tore Landro fra Florvåg er multikunstneren i bandet, og har designet coveret på platen. Møller har bodd i København og har sett hvor populært det er med vinyl. Platen er trykket i Nyhavn i København, på et Jazz-trykkeri. - Vi er musikkidealister hele gjengen, derfor valgte vi å gi den ut på LP. Vi ønsker å formidle kunsten vår på en mest mulig jordnær måte, men man får også CD-versjonen med i pakken. Det er jo en selvfølge i dag for å være med i den teknologiske musikkbransjen. Du må ha musikken digitalt om den skal selges for eksempel gjennom iTunes, men LP gir noe ekstra.

- Jeg ble invitert til Galleri Neptun for et år siden, men det er først nå jeg har fått muligheten til å lage utstillingen. Jeg måtte først få unna en avtalt utstilling i Slettebakken kirke mellom påske og pinse. Å male er et ensomt og tidkrevende arbeid, men jeg er privilegert som har leilighet i etasjen over mitt atelier, og kan stå tidlig opp og være i sving på atelieret før syv og slå på musikkanlegget. Det er mye musikk i mine malerier. - Hvorfor Galleri Neptun? - Fordelen med Galleri Neptun er tilgjengeligheten for folk. Her er det åpent hele døgnet. Jeg stiller bare ut nye malerier fra seint 2010 og i år, bortsett fra MORGENBAD (2006) fra Kreta. Det passet fint inn i denne utstillingen. Livsenergi er et stikkord for hva jeg vil med bildene, og under åpningen av utstillingen tilegnet jeg denne til min kjære familie, to døtre og en sønn og min gode ex-frue!

Atelier Ask Kristian Linz på vinyl Det meste av ny musikk kommer i dag ut på CD. Men fortsatt er det noen som sverger til den gode, gamle vinylen. Askøyartisten Kristian Linz har sluppet sin første singel «Sirkushest/Jeesus!» på det klassiske vinylformat. Linz er en resirkulert rocker, et friskt, ungt pust innen norsk visetradisjon og beskriver seg selv som «en artist som beveger seg i verdenslandskapet på norsk». I følge presseskrivet er han en artist som foretrekker å spille for kvinner generelt, men helst over 40. Han liker også å spille for demente, psykisk utviklingshemmede, barn og narkomane. Et eller annet sted på denne aksen befinner du deg også.

30

AskøyMagasinet - 09-2011

I Atelier Ask, hvor Kari Marie Bøhmer både bor og arbeider, kan man de neste tre søndagene oppleve hennes nye utstilling. - Det nye hagehuset/galleriet er nå ferdig, og her vil jeg vise frem noen av mine arbeider. Bøhmer kaller seg billedbygger, samt mer enn normalt interessert i interiør. - Jeg har alltid holdt på, og kreativiteten og nysgjerrigheten tar aldri pause. Jeg har laget rene malerier, laget papir, sydd klær og vesker og snekret bruksting til huset. Teknikken jeg bruker er såkalt collage, hvor jeg komponerer ved å rive og lime bilder, skisser, skrift og tall til nye bilder. Den samme teknikken bruker jeg til mine bilder laget av tre; tredimensjonale bilder. Det kan være drivved, nye materialer eller trekasser. Huset og atelieret på Ask er bygd på 30-tallet, og fullstendig restaurert. - Det er også en nydelig uteplass, så når folk kommer hit er det bare å slå seg ned og nyte utsikten, og nyte kaffe og muffins. Det er ikke bare atelieret i hagen som benyttes som utstillingslokale, også et nydelige kjellerrom tas i bruk. - Hvordan vil du beskrive deg som kunstner? - Mitt inntrykk er at alt jeg lager kan virke spennende og interessant for alle, uavhengig av alder. Jeg hadde blant annet besøk av en barnehagegruppe, og det var helt topp. Barn ser mye mer enn oss voksne!


Kropp og Sjel_09_2011_Layout 1 08.09.11 15.44 Side 1

Kropp & sjel Din guide til velvÌre NYHET! Trykkbølgebehandling -effektiv mot bl.a senebetennelse og muskelsmerter.

Vanjas

Hud- og kroppspleie

Dyp muskelmassasje Sliter du med stress/muskelspenninger?

Follese Vi henviser til røntgen, CT og MR og vüre kiropraktorer kan sykemelde i inntil 12 uker. Off. godkjente kiropraktorer /fysioterapeuter

Vi har ledig time pü dagen! Henvisning ikke nødvendig. TIMEBESTILLING: 56 14 39 20 www.vestkantklinikken.no

Akupunktur –effektiv mot alle typer plager/smerter som forürsakes av energiblokkeringer eller ubalanse i kroppen.

FĂĽ en dyp, terapeutisk muskelmassasje

Ansiktsbehandling - Dyprens - Aromaterapi Nakke - Skulder - Ryggmassasje - Lymfedrenasje HĂĽrfjerning med voks eller elektrolyse Farging av vipper og bryn - Forming av bryn HĂĽnd og fotpleie - Make.up - Gavekort Tlf: 56 15 64 60 Mob: 992 91 839 e-mail: vanjagra@online.no

Medl. av Norsk kiropraktorforening ¡ Norsk Fysioterapiforening

ASKĂ˜Y NAPRAPATI

9ZiiZ`Vck^WaVciVccZi]_ZaeZbZY/ Du für time raskt og trenger ingen henvisning. ™=dYZe^cZ$hk^bbZa]Zi ™Hi^kZh`jaYgZ ™Gn\\hbZgiZ ™HbZgiZ^]d[iZg$WZ``Zc ™>hX]^Vh

™@cZeaV\Zg ™CV``ZhbZgiZg ™IZcc^h"d\\da[VaWjZ ™BjhZVgb ™6X]^aaZhegdWaZbZg$EaVciVg[VhX^ii

CVegVeViZcZ

@cji6cYZghHigVcY>YVL^c\ZgHkZcYhZc ]daYZgi^akZY:cZg\^IgZc^c\hhZciZge€?jk^`

IZaZ[dc/)%'%++%% lll#Vh`ÂłncVegVeVi^#cd

Osteopati øker kroppens evne til ü lege seg selv gjennom manuell behandling av hele kroppen ved smerter og plager. Osteopati virker fordi man fokuserer pü sammenhenger i hele kroppen for ü finne ürsaken til smerten, som ofte kan vÌre et annet sted enn der smerten oppleves. Behandlingen vil bli tilrettelagt for hver enkelt pasient.

telefon: 97 77 93 77 mail: las-fjel@online.no www.askoyosteopati.no

Askøy Osteopati Klinikk

Leif Fjellheim Osteopat Do MNOF Avd Bergen: Folkets hus, Torgalmenningen 3B 5300 Kleppestø

Dyp muskelmassasje og velvĂŚre Aromaterapi Indisk kraniemassasje Negledesign Manikyr/pedikyr Shellac, neglelakken som holder i 14 dg. Muskelstimulator Oppstramming Form/ farge av vipper/ bryn

Fotpleie Voksing Aloe vera

Timebestilling: 901 09 762

Strusshamn Senter - Yello Treningssenter

Drømmer du om en slankere og strammere mage? 10 linger behand e-rygg g a av m XIMA med E Kun

50075000,,--

En hyggelig bieffekt av behadlingene er økt energinivü, styrking av immunforsvaret og reduksjon av evt. muskelsmerter, strekkmerker og arr. Velkommen til prøvetime

s Ord. pri

Ravnanger Senter - Telefon 53 50 00 10 www.healthatones.com

Velkommen til Strusshamn Tannklinikk! Strusshamn Tannklinikk ĂĽpnet i september 2008 og er en helt ny og moderne tannklinikk i Strusshamn Senter.

DINE FĂ˜TTERFORTJENER FORTJENER FAGFOLK! DINE FĂ˜TTER FAGFOLK!

 Fordypning Veiledning ominnen fottøy diabetes og egenpleieFotvorter  Fotvorter Hard Hardhud hud om fottøy og egenpleie Torner  Veiledning Torner  Fotsvette  Hudplager  Sopp i negl og hud Hudplager i negl og hud  Fotsvette Nedgrodd negl  Muskel- ogSopp skjelettlidelser/smerter.  Nedgrodd Silikon orteser for korrigering og avlastning negl Fransk pedikyr m.m. Fransk pedikyr

Timebestilling: 56 14 70 23 - 905 13 592

Iris Nilsen - Autorisert Fotterapeut

�STIMULERER KROPPENS NATURLIGE RESSURSER�

Mette H. Trolie Akupunktør NAFO/Sykepleier

Kleppeveien 18a (Vis-ĂĄ-vis Helsetunet)

www.irisfotklinikk.no

Telefon: 56 14 40 45 - AV-Huset, Kleppestø Kai

Hud og Kroppspleie Ă˜nsker du din annonse her? Ta kontakt med Tabloidsats pĂĽ tlf.: 56 15 12 20

• Ansiktsbehandling • Vipper & Bryn • Voksing • Fotpleie • Aroma- og Muskelmassasje • Gavekort m.m

Septembertilbud

á50% Negledesign & Vippeextension

Kleppestø Kai - AV Huset www.dinhud-askoy.com hudpleie@dinhud-askøy.com Telefon 56 14 29 55

Tannlege Ina Gulowsen Knudsen ønsker büde nye og gamle pasienter hjertelig velkommen. Telefon 56 15 00 20 www.strusshamntannklinikk.no

FOTTERAPI OG FOTPLEIE - En sentral rolle i forebygging av belastningslidelser

Askøy Fotklinikk Nina Kleppe - AV-Huset - Tlf 56 14 18 76

Oddbjrgs Naturmedisinske Klinikk Nyhet: MĂĽler blodtrykk i hovedpulsĂĽren avslører risiko for hjernslag og hjerteinfarkt • HOMĂ˜OPATI • BIOPATI • AKKUPUNKTUR • LASER/ULTRALYD-beh. muskler og ledd • HĂ…RANALYSE • LAVT STOFFSKIFTE-behandling • BIOMEDISIN-behandling

Oddbjrgs Hud & Kroppspleie •HUDPLEIE - MAKEUP TATOO - RESTILAN-beh. - FACE LIFT HUDSLIPING - MEDISINSK MASSASJE - MAGNETTROMMEL LYMFEDRENASJE - MUSKELSTIMULATOR

ÂŽ

Oddbjrg Stlsbotten Alternativ behandler. Off.godkjent helsearbeider med lang erfaring

Sartor Sorsenter ÂŤMinimarkedÂť 2.etg Tlf. 41327879 og 92656062 www.helsesjekken.no og facebook

AskøyMagasinet - 09-2011 31


Høst i hagen Det går ubønnhørlig mot høst, og tiden for utekos i hagen nærmer seg slutten. Da er det greit å gjøre seg kjent med ting som kan være greit å gjøre før vinteren kommer. Eline Hølmebakk har drevet enkeltpersonforetaket Alt Grønt siden 2005, og nå står hun på hodet i en rosebusk i Florvåg. - Nå på høsten er det viktig å hyppe rosene. Det vil si at jeg legger på ekstra jord rundt rotfestet/podestedet for å bevare dette best mulig gjennom vinteren. Barfrosten på våren kan være skummel. Så klipper jeg av roseblomstene, disse er jo fine å pynte med inne på bordet, mens selve beskjæringen venter jeg med til rundt mars. - Hva med frukttrær og beskjæring? - Det er best å gjøre dette på vinteren, når trærne er i dvale. Mars er en god måned til dette, forteller Hølmebakk, og legger til at hun elsker å beskjære trær. Hun har utdanning fra gartnerskole og har jobbet flere år i større «grøntanleggsbedrifter», men fant ut at dette var noe hun hadde lyst å drive selv. - Jeg så at det var et stort behov, spesielt blant eldre som sliter med å holde hagen i hevd. Jeg har bygd det sakte men sikkert opp, og nå har jeg også en del små og mellomstore bedrifter også, samt en del borettslag. I tillegg jobber jeg sammen med Jimmy, en annen anleggsgartner, som jobber mye med stein. Dermed kan vi tilby alt fra design av hager til ferdi-

ge uteområder med beplantning, belegningstein, murer og helleplasser. Vi kjører en tur til Øvre Kleppe, hvor en hageeier sliter med for mye mose i plenen. Hølmebakk har kommet frem til at «Plenkrutt» fungerer bra til denne jobben, og har bøtta full. - August er en fin måned til å hive på mosemiddel. I tillegg er det nå tid for høstens siste plenklipp. Bare husk å stille plenklipperen litt høyere enn vanlig. Det er en fordel at gresset ikke blir for kort, så får det mulighet til å trekke til seg lys og næring bedre ned i røttene. Gresset lagrer energien i røttene før det går i dvale. I bedet kommer en diger brunsnegl krypende. Denne er langt fra velkommen, og svisj, et raskt klipp med hagesaksa, så har Hølmebakk satt en effektiv stopper for denne sneglen. - Brunsnegler er noe herk! Man bør kvitte seg med disse gjennom hele sommersesongen, men nå på seinsommer/høst formerer seg de seg før de går i hi. Så jeg anbefaler alle å gjøre en ekstra innsats nå. - Noen gode måter å bli kvitt disse på? - Det er viktig å holde bed og hage fritt for gammelt løv og gress, så ta en høstopprydning. Brunsneglen liker seg på steder der det er vått, fuktig og råttent. Det er én ting Hølmebakk skyr mer enn brunsnegler, og det er pærebrann. Mattilsynet har påvist denne alvorlige plantesykdommen på Askøy, og gartneren oppfordrer alle til å fjerne bulkemispel og få denne hugget opp til flis. - Dette er en svært smittsom sykdom som sprer seg raskt og hvor det kan ende med at alle bulkemispelbuskene blir helt brune. Bulkemispel og pilemispel er vanlige prydbusker i hager og grøntanlegg, og smitten kan spre seg videre til eple-, pære- og rognebærtrær.

- Hvordan kan man se at man har fått pærebrann i hagen? - Synlige tegn på sykdommen er at toppskuddene plutselig visner til en krok på en ellers frisk gren. Når sykdommen utvikler seg kan planten få 4-5 bladpar som plutselig er brunsvidde, mens resten av bladene ser grønne og friske ut, forklarerer Hølmebakk og oppfordrer alle til å være oppmerksomme. Å jobbe ute er en fryd, når været er bra. Litt verre kan det være når det høljer ned, eller regnet går over til sludd. - Samtidig er det bare å kle seg godt, så er det en god følelse å være ute i frisk luft. Dessuten blir det ekstra deilig å sette seg inn i bilen og ta en kaffepause. I følge Hølmebakk kan de fleste hekkplanter klippes hele sesongen, men man kan være forsiktig med å klippe for hardt sent på høsten, siden vintergrønne planter trenger bladene for å få mesteparten av næringen. Hølmebakk har et godt tips til slutt, for tildekking av roser og stauder nå på høsten: - Jeg tar gjerne en tur i skogen og tar med meg einebusker hjem. Dette er effektivt, og ikke minst dekorativt, som dekke på plantene. Det er fint til jul også.

Dag Folkestad/AskøyMagasinet dag@tabloidsats.no

Hekkplanter kan klippes hele sesongen, men ta det litt rolig på høsten siden vintergrønne planter trenger blader for å få mye av næringen.

Brunsneglen formerer seg på seinsommer/høst, så nå er det på tide å gjøre en ekstra innsats med å kvitte seg med disse. Hold bedet ryddig, det liker ikke brunsneglen.

32

AskøyMagasinet - 09-2011

Plenkrutt fungerer godt mot mose i plen, i følge Eline Hølmebakk. – Når du nå tar årets siste plenklipp, så still klipperen litt høyere enn vanlig.


- Nå på høsten er det viktig å hyppe rosene, sier Eline Hølmebakk i Alt Grønt. – Dette gjør du ved å legge ekstra jord rotfestet.

AskøyMagasinet - 09-2011 33


Klatrer til toppen

34

AskøyMagasinet - 09-2011


«Vi fikk Oseberg, Brage og Troll, og har sikkert 70 prosent av markedet i Nordsjøen i dag. Kontakten med oljeselskapene har også vært god å ha i den videre veksten» Gunnar Strand, daglig leder Delta System Delta System var en pioner på levering av stillas og tilkomstutstyr i aluminium til oljebransjen på 90-tallet. Det gav dem en enorm vekst. I dag er de en av landets største, og bygger opp en stor fabrikk på Filippinene. Det hele startet i Storbotn næringspark i Åsane, og bedriften har vokst seg, ja nettopp, stor, med 15 mål tomt i ny næringspark; Storebotn næringspark på Askøy. Her har de vært i 3,5 år. - Vi startet under navnet BES i 1984, som drev med utleie, montering og demontering av stillas. Som ingeniør ønsket jeg å jobbe mer med produktutvikling og produksjon av stillas. Det gjorde sitt til at vi i 1994 solgte driftsdelen av selskapet og startet Delta System. Da vi kom med våre aluminiumsprodukter i Nordsjøen, først hos Hydro som produserte mye av aluminiumen vår, så tok det av. Det tok ikke lang tid før andre oljeselskaper ønsket seg slike stillaser som er langt lettere i vekt, samtidig som levetiden ble lengre. Det er et dyrere produkt i innkjøp, men i oljebransjen koster ting fort fryktelig mye penger – så da Hydro kunne kutte bemanningen fra 33 til 17 på de som holdt på med stillaser på plattformene, så ble utgiftene dramatisk redusert likevel, forteller daglig leder i Delta System, Gunnar Strand. - Både for oss og dem ble det en helt ny verden. Likevel, det var en lang vei å gå før stillasene i stål ble «kastet på sjøen».

- Det var mange og lange runder for å overbevise skeptikerne om aluminiumens fordeler, og vi måtte brøyte oss inn på markedet. Det var noen som mente at aluminium ikke tålte nok, at det er for elastisk. Og det tåler mindre varme enn stål. Men som jeg sa den gang; «aluminium smelter ved 500 grader - men hvor er du når det er 500 grader». Og siden Hydro produserte aluminium for oss så kunne de jo ikke nekte for at dette var god kvalitet, minnes Strand med et smil. – Vi fikk Oseberg, Brage og Troll, og har sikkert 70 prosent av markedet i Nordsjøen i dag. Kontakten med oljeselskapene har også vært god å ha i den videre veksten. Delta System er en bedrift som har gått bra, og som har vært på Gaselle-listene til Dagens Næringsliv. I 2003 flyttet de til Horsøy og begynte å planere ut den gamle sildeolje-øyen. - Du kan på mange måter si at vi banet vei for Framo. Vi hadde store planer om å planere ut øyen, men vi hadde jo ikke de økonomiske musklene som Framo har (nå er det Slumberger som har overtatt på Horsøy, red.anm.), så vi ville brukt mange år på arbeidet. Samtidig gjorde vi god butikk på Horsøy og har fått veldig gode lokaliteter her i Storebotn, med en stor og flat tomt. AskøyMagasinet får en omvisning på området, og det er seks haller på til sammen nærmere 5000 kvadratmeter med stillas-deler, et stort kontorbygg, samt en verkstedshall på 1000 kvm. - Vi tegner og designer alle stillas selv, og så produserer vi i utlandet. Tidligere produserte vi i Norge,

men til slutt kunne vi ikke konkurrere på pris, og da endte vi opp med produksjon i Polen. Her er vi deleier i en stor fabrikk og produserer mye for både Norge, Europa og Sør-Amerika. Vi har nettopp kommet i gang med leveranser til Brasil, og har i tre år levert enorme mengder stillaser til oljebransjen i Kazakstan. Strand reiser til Filippinene hver måned, hvor den nye fabrikken er under oppbygging. Det er herfra han ser for seg den videre veksten for bedriften. - Her bygger vi vår egen heleide fabrikk, og vi har 75 mann i arbeid. Vi har bygget opp i Storebotn og på Filippinene samtidig, og satser på å levere world wide fra den nye fabrikken. Polen vil fortsatt være en viktig stolpe for oss, men det er Filippinene som skal gi oss videre vekst.

Dag Folkestad/AskøyMagasinet dag@tabloidsats.no

AskøyMagasinet - 09-2011 35


Lillian Johansen, Kleppestø

– Fargene! Fine farger som brun og alle rødtonene.

Charlotte Gjevik, Kjerrgarden

– Jeg liker skolen – så når skolen begynner igjen faktisk.

Jorunn Haugland, Davanger

Lise Aasebø, Kollavåg

Tom-Erik Balestrand

Atle Thorgrimsen,

– Hvis det er fint vær – å gå på tur, for da er det mye mindre insekter enn det er på sommeren.

Harmon Araia, Kleppestø

– Jeg liker den ikke… Det kommer regn!

Marit Haugland, Birthe Bergfjord, Kjerrgarden og Fromreide

– Alt fra kakao til sol og kaldt ute. Også at dagene ikke er så hektiske; om sommeren føler du at du må være ute hele tiden, nå er de mer avslappende. Også har det ikke blitt vinter enda!

AskøyMagasinet - 09-2011

Melissa Carine Berg, Florvåg

– Ake!

Gudmund Kveldstad, Erdal

– Hva som er best med høsten? Jo, det er at frukten blir moden.

– Fargene! De gjør bra i sjelen. I alle fall oransje, som er favoritten.

– Alle fargene! Jeg foretrekker Strusshamn fargen rød, og da er det alltid litt – Jeg liker alt. Er jo pensjonist, brunt og rødt. Om høsten spiller sant! Må jo se positivt på det. jeg fotball på bingen.

36

Iren Nesset, Øvre Kleppe –

Te og stearinlys!

Hjan Robert Korneliuss, Sentrum

– Jeg liker ikke høst så veldig, da. Jeg er mer en sommerperson. Det beste er vel kanskje å være inne og nyte en god film.

Peter Johansen, Tveit

Christian Hanøy, Sotra

– Konfirmasjoner! Og så er det – Fargene tror jeg. Og så fisker litt trivelig at høstmørket kom- jeg mye på den tiden, det er litt mer, sånn at det blir mørkt om mer spennende på høsten. . kvelden.

Kim Andre Haugestad, Hjelteryggen

– Hva er best ved høsten? Det er vel... Godt spørsmål! Det er jo da regnet kommer, er det ikke det?

Harald Nordvik, Hauglandshella.

– Jeg syns ikke noe om høsten, jeg. Liker egentlig de andre årstidene bedre. Høsten ser jeg for meg er en lang vinter…


Birthe Midthun, Mathopen

– Klærne tror jeg. Det kommer alltid så mange fine klær! Sjal, strikkegenser, sko… !

Gunn Karin Pettersen, Åsane

– Nye høstklær! Kjøpe nye støvletter og ny kåpe, det er alltid gøy!

Anne Marthe Nassar, Øvre Kleppe

– Det tror jeg må bli når bladene begynner å falle ned fra trærne, med alle de fine fargene.

Ronny Håpoldøy, Fauskanger

Anne Torgersen, Davanger

– Jeg har egentlig ikke noe som jeg syns er best ved høsten sånn sett.. Tja, trærne blir fine, de skifter jo farge.

– De fine dagene med sol og høstfarger er finest. Skal kose meg på jobben.

30 på gaten

Hva liker du best ved høsten? Tekst og foto: Anine Leine Lerø, magasin@tabloidsats.no

Monica Andreassen, Breivik

Alexander Ulvesæter, Sotra

Idar Herland, Øvre Kleppe

Lisa Steinnes, Ask

Eirik Aamodt Drønen, Skarholmen

Bikini, Bikbok

– Fine farger på trærne! Omgivelsene. Det blir flere aktiviteter ute – gå turer og litt sånn.

– Det er gøy å leke i løv. Når det til slutt har falt ned så kan vi rake det sammen, og før det blåser vekk kan vi hoppe i det!

– At været er fint, og at man kan fange krabber, noe som jeg gjør om høsten.

– Jeg syns det er best når pappa skal ut og koste vekke blader, for det syns jeg er morsomt, å se på at han kaster alt ut i skauen! .

Adrian Nyhammer Olsen, Kleppestø

– Høstferien, og bursdagen din.

– Best ved høsten? Det må jo være fargene i naturen! Fine blader og trær.

– At jeg får meg en tur til Syden i høstferien

Fredrik Henriksen, Krokås

– Det er vel ikke så veldig mye som er bra med høsten. Det er da du holder deg hjemme. Men kanskje høstferien til ungene! Jentungen har høstferie på skolen, så da må vi finne på noe.

AskøyMagasinet - 09-2011 37


BERGENHELG

“Tidvis er det så ellevilt at man ler så man griner” Sunnmørsposten

RICKS TEATER, 9. SEPTEMBER - 1. OKTOBER

Bestilling: 09901 / bergenhelg.no Kun billetter: billettservice.no / 815 33 133

38

AskøyMagasinet - 09-2011


SE VÅR 300 KVM STORE BADEROMSUTSTILLING I 2.ETG T.O.M 6.11 LGERNS VI SED A SSO KONRLISER F om ssons.c

20%

nrad www.ko

PÅ HELE INDIGOSORTEMENTET! PÅ ALLE STØPEMARMORBADEKAR! PÅ HELE CLASSICSORTIMENTET! PÅ ENTRÉ DUSJSORTIMENT, BLANK ALUMINIUM MED KLART GLASS!

ÅPNINGSTIDER: Man, tirs, ons, fre 09.00-16.30 Torsdag 09.00-19.00 Lørdag 10.00-14.00

ANDERSEN & SØNN RØRLEGGERFORRETNING AS TELEFON 56 15 19 70 • post@rorandersen.no • Juvik

SALG HOS BABYLAND

på Drotningsvik senter salget starter idag. PAKKETILBUD:

6490,-

duovogn m/regntrekk, stelleveske, adapter, bilstol, spisestol med reg. høyde, reiseseng og vippestol med leke

veil 12890,-

Spisestol

Stellekommode med uttrekk

Tvilling paraplytrille

i tre med pute og brett veil 4190,-

2999,DUOVOGN

Vognpose, stelleveske, regntrekk, bilstol, adapter

7990,veil 11890,-

BABYLAN

Babyland www.koelstra.no

veil 1890,-

990,-

Bilstol 0-13 kg 595 9-36 kg 1295 15-36 kg 895

Alle vognposer -50%

2490,-

PARAPLY TRILLE

SENGEPAKKE

845,-

3490,veil 5490,-

veil 1690,-

Drotningsvikv. 132 Drotningsvik Senter 3. etg.

1299,veil 2290,-

DUOVOGN

veil 3990,-

m/kalesje, liggest. og regntrekk.

Paraplytrille

m/pose stelleveske regntr.

Seng m/ reg.side, med alt utstyr.

Tlf. 55 26 91 10

7990,veil 11890,-

Åpningstider:

Man-fre Lørdag

10-20 10-18

AskøyMagasinet - 09-2011 39


eseløret No er me midt i bokhausten, og eg har allereie fått lese to veldig bra bøker. Dei er svært forskjellige, men det er vanskeleg å sei at den eine er betre enn den andre, derfor kan eg anbefala begge to. Dra for gardinene, tenn eit stearinlys eller to og gløym at det plaskar ned ute, og kos deg med godt lesestoff. «Rom» av Emma Donoghue, Gyldendal forlag 2011 Her møter me fem år gamle Jack og Mamma. Dei to lever isolert i eit rom der alt dei ser av verda utanfor er gjennom «Takvindu». Mamma vart som 19-åring kidnappa og stengt inne i dette spesiallaga rommet. Her blir ho valdteken og føder først eit barn som dør, og fem år seinare blir Jack født. Mamma gjer sitt beste for at livet skal bli så normalt som mogeleg for Jack, og han veit ikkje om at det fins ei verd utanfor «Rom». Nesten kvar kveld kjem «Gamle-Erik» på besøk og har med seg det nødvendigaste til livsopphald. Men han har og andre ærend. Jack gøymer seg i klesskapet mens han tel knirk i senga og ventar på at «Gamle-Erik» skal gå. Historien blir fortalt med Jack sine ord, og trass det grusomme i forteljinga, er her glimt av humor, og me anar den grenselause kjærleiken mellom mor og son. Då Mamma prøver å fortelja Jack om verda utanfor, har han vanskar med å forstå det, og då dei til sist greier å rømja, blir livet utanfor eit sjokk for den vesle guten. Dette er ein svært sterk historie som er vel verd å lesa.

«Jeg skal gjøre deg så lykkelig» av Anne B. Ragde, Oktober forlag 2011 «Ungdommens Egen Heim» er namnet på ei nybygd blokk i utkanten av Trondheim. Året er 1965. Her bur åtte forskjellige familiar i dei fire etasjane. Kvinnene er heimeverande og får dagane til å gå med husvask, matlaging og spionering på og sladder om kvarandre. Mennene kjem heim frå arbeid og ventar at maten står på bordet. Mannen er herre i huset, og nåde den som forstyrrar han i middagskvilen! Han må vera utkvilt til å sjå Dagsrevyen. Fru Larsen er engelsk og utdanna frisør. Ho tek imot nabofruene og fargar hår og tek hjemmepermanent mens praten går om fruene som ikkje er til stades. Mennene har hemmelege draumar om den underskjønne unge fruen i fjerde etasje som gjer husarbeidet splitter naken. Det seier i alle fall ryktet. Mannen hennar er seljar, at han vågar å vera borte frå henne heile veka...Det kan verka som eit lett og sutalaust liv for dei fleste, men her fins og sterke skildringar av barn som slett ikkje har det så bra. Og stakkars undertrykte fru Berg som står på pinne for mannen sin og aldri får anna enn forakt til takk. Eg koste meg veldig med denne boka, og fleire med meg vil sikkert kjenna att tidstypiske ting og gjeremål som blir skildra her.

Fleire boktips på nett: haldisbokblogg.WordPress.com Haldis Petersen, Askøy Folkebibliotek

40

AskøyMagasinet - 09-2011


Hvem sier at ikke alle kan reise på første klasse?

Den helt nye

i40 stasjonsvogn fra kun kr 285.950,-

Da Hyundai lanserte sitt nye slagord «New Thinking. New Possibilities.» ønsket vi å utfordre etablerte sannheter. Vi ønsket å bevise at en vanlig familiebil kan leveres med egenskaper og utstyr du hittil bare har funnet i luksusbiler – og i40 viser at vi har fått det til. Hyundai i40 er en helt ny stasjonsvogn. Den har markedsledende ytelse på alt fra plass til sikkerhet, forbruk og utslipp, og en rekke teknologiske løsninger du tidligere bare har forbundet med langt dyrere biler. PS: Her kunne vi sikkert ha skrevet noen ord om kjøreglede og komfort, men slikt oppleves best på egen hånd.

Ubegrenset kjørelengde

Drivstoff forbruk blandet kjøring: fra 0,43 l pr mil. CO2 utslipp: fra 113 g/km. Bildet kan avvike fra tilbudt modell. Vi tar forbehold om trykkfeil og endringer.

v/Sartor Storsenter, Sotra Tlf. 56 31 68 00 www.lieco.no post@lieco.no

Åpningstider: Mandag - Fredag: 09.00-16.30 Torsdag: 09.00-19.00 Lørdag: 10.00-14.00

1 -2 0 1 1 197

40 ÅR

AskøyMagasinet - 09-2011 41


Foto: Torstein Olsen

Likt i ulikt

Det er fasinerende å oppdage hvordan den globale matkultur består av ingredienser, smakskombinasjoner og matretter som ligner på hverandre. Indisk chutney er ikke så veldig ulikt tyttebærsyltetøyet vi serverer til kjøttkaker. Den brukes på akkurat samme måte, og som en søt smakstilsetning til salt mat. Vestlandslefser og andre norske lefser har mye tilfelles med tortillalefser fra det meksikanske kjøkken, og kan brukes som wraps rundt både skinker og laks. Ikke ulikt fredagsklassikeren med kjøtt, salat og rømme. Pannekaker er de fleste av oss fleste vokst opp med,

42

AskøyMagasinet - 09-2011

gjerne med smør og sukker på, eller med nyrørte blåbær om sommeren. Fantastisk godt!Likeledes bruker vi pannekaker i en litt saltere utgave med stekt flesk til, og da kalles det fleskepanekaker og vi spiser dem til middag. Gjerne med smør og et lite sukkerdryss under de stekte bacinbitene. Igjen denne blandingen av søtt og salt, som vi kanskje uten å være oss det bevisst, forbinder med matretter fra fjerne strøk. Vi har disse smakskombinasjonene i vårt eget kjøkken også. Drar vi til Kina spiser de pannekaker til middag der også, og på restaurant Dinner i Oslo serverer de utrolig god pekingand i flortynne pannekaker med vårløk, agurkstrimler og hoi sin saus. Raspeballer er som kjent raspede poteter, mel, vann og salt. Skikkelig god husmannskost, og servert med saltkjøtt, røkte kjøttpølser og rotgrønnsaker, er dette tradisjonsmat som aldri kommer til å

gå av moten. Enkelte serverer sågar raspeballer med litt sirup til! Drar vi litt lenger sør, mot middelhavet tilberedes melne poteter tilnærmelsesmessig likt, men i Italia kalles det gnocci. I Nordafrika er det tradisjon å bruke kikerter. Disser kokes møre og blandes med løk, persille, koriander, litt kummin og salt. Alt eltes til en passe fast deig formes til runde baller for så å frityrstekes. Deres raspeballer kalles fellafel og serveres sammen med grillede grønnsaker og hummus, som er en kikerterpure, og slett ikke ulikt vår kålrotstappe til raspeballer. Polenta er en av Nord - Italias store stoltheter, og kan gi assosiasjoner til vår semulegrynsgraut. I tillegg til å servere den med grøtet konsistens tilsatt smør, grønnsaksbuljong og parmesan, kan polentaen også grilles. Grillet grøt høres unektelig rart ut, men fordi polentafrynene da kokes med mindre væske får


Matspalte: torhildsmatboks

Sprø kylling sin - saus og med hoi pannekaker: mandarinDu kan kjøpe fe i multinasjonal rdige pannekaker e trenger du bar butikker, da e å dampe dem siktig når de sk fo al brukes. Lag rer du dem selv gjør du følgende:

den en fastere konsistens. Settes polentaen i kjøleskapet en times tid er det lett å skjære biter som grilles på svært varm grillpanne. Serveres den myk som en grøt passer polenta svært godt med litt god skinke og gorgonzola til. Den kan også formes til små boller og frityrstekes, eller serveres som en grateng. Jeg synes det er veldig interessant å utforske alt det som faktisk binder oss sammen. Til tross for ulik kultur og tradisjoner er det faktisk langt flere gastronomiske likheter enn de som skiller. Bare tenk på de forskjellige krydder vi bruker i noen av våre mest tradisjonsrike matretter som sylte og ribberull med nellik og tranebærsyltetøy. Det er slett ikke ulikt svin i sursøt saus, og når vi spiser smalahove og synes det er kjempegodt blir det ikke like lett rynke på nesen over at de i Ecuador spiser kumage! Jeg har latt meg inspirere av min gastronomiske assosiasjonslek til å lage noen av mine favorittretter hvor jeg bruker lefser og asiatiske pannekaker. Dette er retter som kan serveres både til lunsj, kveldskos eller som en del av en tapasbuffet. Lefser med godt fyll: Jeg kunne brukt vestlandslefse, men fordi jeg er litt lat og ikke alltid tar meg tid til å bløtlegge lefsene bruker jeg her tortillalefser i stedet. Det går også fint an å bruke potetlefser. Du får cirka 5 -6 biter av hver lefse og beregn tre - fire biter til hver person hvis du

serverer dem sammen med annen mat. Jeg har også laget disse lefsene til forret og de smaker utmerket sammen med mangosalsa og urtevinaigrette. Kjøp enten snøfrisk eller philadelfiaost og bland med litt rømme eller cremefresh. Smak deg frem. Bland inn soltørkede tomater enten i olje eller ferdig bløtet og smak til med litt flytende honning, salt og pepper. Bruk stavmikser og kjør osteblandingen glatt. Smør et lag på hver lefse, dryss over ruccolasalat, litt finkuttet løk og legg på seranoskinke, kalkunskinke eller kylling. Det smaker også nydelig med laks i lefser, men da bruker jeg kun rømme eller cremefresh og kutter ut honningen. I tillegg smaker det godt med forskjellige urter som persille og dill til lakserullene. Rull lefsene til faste ruller og pakk dem i plastfolie til de skal brukes. De holder seg godt i kjøleskap og kan med fordel lages dagen før. Lefsene kan også fryses. Har du noen lefser igjen etter et middagsmåltid, pakk dem i plast og legg dem i kjøleskapet, da holder de seg mye lenger, og så kan du lage snacksmat i en fei om du får uventet besøk.

2 dl mel 0,75 dl varmt vann 1 ss sesamolje litt salt Kjør ingrediens ene i foodproc essor, spe med det varme vann et til du får en fast, fin deig. Pakk i plast og la hvile i 20 m in ut ter. Del deien i ca. 20 leiver , som kjevles syltynt og stek tørr panne. Ik es i ke la dem ta fo r mye farge. H det er lenge til vis de skal server es, er det lurt dampe dem fø å rst, slik at de bl ir saftige og go de. 2 store landky llinglår salt og pepper hoi sin - saus so m kjøpes i Asi a butikker Kyllinglårene be nes ut, bankes lett og legges på stekebrett. Kry dre med salt og pepper og stekes helt sprø i ovn på 200 grad er i 20 minutte r. 1 bunt vårløk 1 agurk Vårløk og agur k snittes i stri mler som pass inni pannekak er ene. Server sp rø kylling med en skje av hoi sin - sausen, vårlø k og agurk pakk inn i pannekak et ene. Dette gjør gjestene selv ve bordet, og tro d meg, beregn ri kelig for dette århundrets wra er ps!

AskøyMagasinet - 09-2011 43


Filmklipp

Filmnytt

Med The Way Back skildrer regissør Peter Weir flukten til syv fanger fra en sovjetisk fangeleir i 1941, og binder dermed sammen flere historier fra virkeligheten. Filmen er inspirert av Slavomir Rawicz' kritikerroste og bestselgende roman, The Long Walk.

Rio Den ganske nerdete papegøyen Blu bor i Minnesota sammen med sin eier og beste venn, Linda. En dag finner de ut at Blu ikke er det eneste gjenlevende eksemplaret av den sjeldne arten brilleara - det finnes en i Rio de Janeiro! Dermed reiser fugl og eier til eksotiske Brasil for at Blu skal få møte artsfrenden Jewel, men like etter ankomst blir de to papegøyene kidnappet av en gjeng smuglere. Takket være Jewels kløkt, og med assistanse fra noen lokale fugler, klarer den bevingede duoen å rømme. Nå må bare Blu lære seg å fly, bli kvitt kidnapperne som henger hakk i hæl og finne igjen Linda. Alder: Familiefilm Spilletid: 1 time 32 minutter

Fangenes flukt tar dem på en nådeløs reise over Sibirs iskalde tundra, over store strekninger av mongolske sletter, gjennom den glovarme Gobi-ørkenen og over de skrekkinngytende toppene av Himalaya-fjellene. Målet er å nå den indiske grensen - og dermed friheten. Hvert eneste landskap har mulighet til enten å holde dem i live eller å knuse dem på ferden, og overlevelsesinstinktet er deres mest verdifulle eiendel. Filmen byr på et stjernelag av skuespillere.

Hallpass Brødrene Bobby og Peter Farrelly har laget komedien Hallpass. To ulykkelige ektemenn (Owen Wilson og Jake Sudeikis) får én uke fri fra ekteskapet av konene sine (Jenna Fischer og Christina Applegate), et såkalt Hallpass, helt uten spørsmål. I en uke kan de gjøre hva de vil, med hvem de vil. Men fungerer det, 20 år etter sist gang de var singel? Og er det sånn at også konene har fått fri fra ekteskapet denne uken? Alder: 15 Spilletid: 1 time 41 minutter

Originaltittel: The Way back Regi: Peter Weir Alder: 11 år Kategori: Drama Tale: Engelsk Varighet: 2 timer 12 minutter

Fast & Furious 5 I Fast & Furious 5 gjenforenes Vin Diesel og Paul Walker med de øvrige stjernene fra hvert kapittel av den adrenalinfylte actionfilmserien. Denne gangen slår ekspolitimannen Brian O'Conner (Walker) seg sammen med eksfangen Dom Toretto (Diesel) - selv om de befinner seg på hver sin side av lovens lange arm. I tiden siden Brian og Mia hjalp Dom med å rømme fra fengselet, har de svidd gummi over mange landegrenser på flukt fra myndighetene. Nå er de trengt opp i et hjørne i Rio de Janeiro, hvor de må utføre en siste jobb i bytte mot friheten. Mens de setter sammen sitt eliteteam av racersjåfører, demrer det for de usannsynlige samarbeidspartnerne at de bare har én sjanse til å komme seg ut av klisteret for godt - nemlig å konfrontere den korrupte forretningsmannen som ønsker å se dem døde. Alder: 7 år Spilletid: 1 time 24 minutter


Litt i glasset Lett blanding Om sommeren ikke slipper taket helt, så kan det være bra med noen tips til en verandakveld. Høstmørket nærmer seg, da er rødvinen et godt alternativ. Dag Folkestad/Askoymagasinet.no dag@tabloidsats.no Hedos Cerasuolo d'Abruzzo

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

Folkefest på Askøy

Italia/Abruzzo 9296201 149,90,- (430 kr BIB!) 13,5 % Dyp rød. Aroma med preg av sødmefulle modne solbær, innslag av mynte, paprika og fat. Litt varm avslutning Aperitiff, lyst kjøtt og ost

Paul Masson

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

USA/California 1182301 / 4643606 (Flaske/BIB) 92,90,- / 339,90 (flaske/BIB) 12,5 % / 13% (flaske/BIB) Dyp rød farge, aromatisk fruktighet, snev av jordbærsyltetøy, rund Lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, grillmat

Ravenswood Zinfandel

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

USA/California 5278706 389,90 (300 cl) 14 % Tett, mørk rød med aroma av mørke bær, krydder og urter. God fruktighet og balanse Storfe, småvilt/fugl, storvilt

Zonnebloem Sauvignon Blanc

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

Sør-Afrika/Western Cape 4917806 349,90 (300 cl) 13 % Klar lys farge med hint av grønt. Intens duft og smak av sitrusfrukt, fin fruktighet, smak av tropisk frukt/grønne epler Aperitiff, fisk, grønnsaker

Prunotto Barbera d´Alba

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

Italia/Piemonte 3302101 139,90 13,5 % Dyp rød. Aroma preget av kirsebær, modne mørke bær, krydder og lakris over streif av fat og mineraler. Ung, frisk stil Lyst kjøtt, ost, svin

Cutty Sark

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk:

Skottland 13901 309,90 40 % Lys farge med mild toffeepreget duft, noe fat og frukt. Smørmalt i finish En nydelig blended whisky som gir flere smaker enn en single malt. Og akkurat som Cutty Sark-seilasen er whiskyen, med samme navn, storslagen og rimelig

Passer til:

ktob O . 2 2 g a Lørd Dørene åpner kl 20.00 konsertstart kl 21.00

Billettpriser kr 350,- + avgift Billettsalg hos Storheim på Kleppestø Torg og Billettservice. Kun 2000 billetter blir lagt ut for salg. Arrangør er Hetlevik IL i samarabeid med Amas Produksjon. Det blir satt opp nattbuss lokalt på Askøy og til Bergen Sentrum.

Boheme

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk:

! e i k o m S m u r o F y ø Ask er

Italia/Puglia 4541201 / 4550706 (flaske/BIB) 74,90,- / 289,90 (flaske/BIB) 10 % Dyp rød. Fruktighet med preg av mørke bær og krydder Fisk, svin, lyst kjøtt

AskøyMagasinet - 09-2011 45


Dag Folkestad/AskøyMagasinet dag@tabloidsats.no

Moderne USB-port for gammel PC

Skate – ny Androidtelefon Pris: ca 1900 kr

Targus USB 3.0 Express Card , kr 349,-

Kikkert med video SONY DEV-3, kr 12.000

Det er stor forskjell på USB 3.0, som nye bærbare datamaskiner i økende grad utstyres med, og den noe eldre standarden USB 2.0. Men hva gjør du hvis du vil ha stor overføringshastighet uten å måtte skifte ut datamaskinen din? Svaret er Targus’ nye USB 3.0 Express Card Adapter, som passer i de fleste bærbare datamaskiner. Det er bare å sette adapteren i datamaskinen, så har du alle de nye fordelene på den gamle datamaskinen. Nå kan man enkelt og greit flytte og sikre dataene sine med jevne mellomrom. Du kan bruke alle USB-medier og -kabler i den nye porten, som for eksempel en ekstern harddisk, USB-penn eller MP3-spiller.

ZTE kommer med en ny smarttelefon som gir brukeren mye for pengene, og Skate er den ideelle telefon for spill og videotitting. Telefonen har fått navnet Skate og er utstyrt med Android 2.3, som tilbyr brukeren et hav av ulike spill og applikasjoner via Android Market. Den 4,3 tommer store høyoppløste multiberøringsskjermen gir en bedre opplevelse både når man spiller og ser på bilder og video. Den store skjermen gjør det også lettere å se på kart og bruke telefonen som GPS. Telefonen har et 5 megapiksler-kamera og FM-radio.

Sony lanserer i november to kikkerter med videoopptaksmuligheter i HD, zoom, autofokus og bildestabilisator. Dermed kan du både kikke på fugler, dyr eller sportsutøvere, samtidig som du gjør opptak i full HD og stereolyd. Velkommen til en fremtidsvisjon, og en fancy, dog kostbar, duppeditt… Her får man opptil 20x zoom, og den optiske bildestabilisatoren SteadyShot Active Mode sørger for klare og tydelige opptak. HDMI-utgangen gjør det mulig å koble kikkerten til en HD- eller 3D-TV, og det er både videoopptak og -avspilling i 3D.

Nytt monsterunivers for små barn Velkommen til Dunderly, hvor litteratur, pedagogikk og teknologi møtes. Dette er Aschehougs nye univers for små barn, med flere bøker, spill, leker, apper, et nettsted og en cd. Alt lanseres 14. september. Dette er den største, samtidige litteraturlanseringen for små barn i norsk forlagshistorie! GAN Aschehoug har lenge ønsket å skape et helhetlig konsept med barnet i sentrum, som ikke er delt opp i skjønnlitteratur og pedagogikk, eller bøker og leker. Forlaget hyret derfor inn barnebokforfatter Endre Lund Eriksen («Pitbull-Terje») og illustratør/animatør Endre Skandfer («Kurt blir grusom»). Sammen har de to kreatørene skapt monstrene i Dunderly, bakgrunnshistorien og det visuelle universet. I Dunderly møtes litteratur, pedagogikk og teknologi. Her er det MYE moro for alle i aldersgruppen 2-7 år, men også for eldre unger er Dunderly et spennede sted. Det er laget egne spill for barnehager, både puslespill og lotto. Les mer på dunderly.no, og se etter appen for iPhone og Android, og besøk din lokale bokhandler.

Digitalt fra Gyldendal Forfatter og illustratør Åshild Kanstad Johnsen gav ut den prisbelønte og kritikerroste bildeboka «Kubbe lager museum» i 2010. Nå har Gyldendal laget en noe annerledes lekebok; «Kubbe rydder opp» for iPhone og iPad. Lekeboka er et nytt stort steg for Gyldendals innovasjon i det digitale barnebokfeltet. Andre digitale bøker fra Gyldendal som også må nevnes er «Lillesøster»-bøkene, samt «Trollet Tambar» (bildet). Disse egner seg svært godt for barn av foreldre med iPad/iPhone (og nå snart Android-familier), hvor de kan bla i bøkene på skjermen, og få høytlesning servert i lydbokformat! Kjøpes i Appstore.

46

AskøyMagasinet - 09-2011


Velg din kjøreskole på Askøy • Kjøretimer kan startes og avsluttes på Askøy etter avtale. • Kontakt oss for informasjon om våre trafikale grunnkurs og mørkekjøring. • Kjøreskolene tilsluttet Førerkorthuset har samlet 90års erfaring i trafikkopplæring. • Velg den kjøreskolen du ønsker ved enten å ringe direkte eller gå inn på en av skolens hjemmesider.

M 926 60 075 - www.haralds.no

ring på:

læ Vi tilbyr opp

g MC n u T • C M t t e •Moped •L mat) o t u A / l e u n •Bil (Ma er) g n e h l i T + l i B •BE (

M 957 84 407 www.krokaas-trafikkskole.no

M 995 30 683 www.heimlitrafikkskole.no

Enok Bernhardsen M 908 34 119 - www.lapp1.no

M 958 88 822 - www.vestnestrafikkskole.no

M 930 34 555 Epost: eno-be@online.no

www.førekorthuset.no - Gamle kleppeveien 18 B, vis a vis Helsetunet på Kleppestø

Rehabilitering tak og fasader • Tak & Fasader • Takrenner • Taksikringsutstyr • Beslag • Altankassetter • Takhetter • Varmepumper • Varmegjenvinning • Ventilasjon • Sentralstøvsuger KOBBER- OG BLIKKENSLAGERMESTER

Egil Lerø & Sønner as KLEPPEVEIEN 77, POSTBOKS 3, 5321 KLEPPESTØ TLF.: 56 15 22 10 -alt en Kobber- og Blikkenslagermester skal være

www.egillero.no - Epost: post@egillero.no AskøyMagasinet - 09-2011 47


Før og nå

Det er noe som heter at et bilde sier mer enn 1000 ord. Her er det TO bilder som viser Myrane i Kleppestø med ca 90 års mellomrom...

Myrane midt på 1920-tallet, med gårdsbruk og grøderike marker. Askøybroen er det ingen som spør etter, ei heller trafikkaos. Dette er rett og slett god, gammel askøyidyll. (Foto: O. Schumann Olsen, Bildesamlingen-UBB, hentet fra «Askøy stolt du stig or bylgja og din skire ynde ter» av Anders Bjarne Fossen)

I dag er den gamle historien for lengst erstattet av idrettsanlegg, videregående skole og en ungdomsskole som snart kan skinne i ny drakt. Ny historie skrives på Askøy, og de grønne markene er byttet ut med asfalt og grønt kunstgress. (Foto: Dag Folkestad)

48

AskøyMagasinet - 09-2011


BERGENHELG

FFANTHOMAS HOO M S HOM

OLE BULL SCENE, 2. - 12. NOVEMBER

Ring 09901 / bergenhelg.no Kun billetter: billettservice.no / 815 33 133

AskøyMagasinet - 09-2011 49


På tampen..

I år, som i fjor, og året før der igjen, kom tema overvekt og slanking på agendaen. Så snart sommeren nærmer seg og det er fare for å se folk i badetøy blusser diskusjonen opp igjen.

Det var også sånn at vi måtte komme oss på skolen for egen maskin. Jeg har mange gode, og noen dårlige, minner fra turen hjem fra skolen sammen med venner. Det samme var om vi skulle på fotballtrening eller musikkøving. Vi gikk til og fra, og noen heldige syklet.

For en tid siden så jeg en filmsnutt på NRK om campinglivet på 50tallet. Det som slo meg var hvor slanke de var. Eller for å si det som det er, de så magre ut etter dagens standard. Spesielt ungene. Så kommer det en undersøkelse som viser at de siste årene er det blitt 27.000 flere overvektige barn på tredjeklassenivå. Siden jeg faktisk har levd en stund kan jeg, basert på egne betraktninger og erfaringer, ha noe å si om forskjellen på gamledager kontra vår tid. Spesielt 60-tallet har jeg mye erfaring med. På bilder fra egen barndom kan man konstatere at de fleste var slanke. Overvekt var ikke et samfunnsproblem den gang. I dag er det dessverre ikke sånn.

I dag bor jeg tett ved en barrneskole og ser en helt annen virkelighet. Det er kaos utenfor skolen om morgenen. Foreldrene skal helst kjøre barna helt inn i klasserommet. Alternativt kan bilen parkeres helt ved porten eller på kryss og tvers i veien. At annen trafikk blir sperret får stå sin prøve. Det er sikkert godt ment, men jeg tror det virker mot sin hensikt. De fleste er enig om at gang- og sykkelstier til skolene er viktig. De færreste tar dem i bruk. Jeg føler meg helt sikker på at mange av de 27.000 overvektige barna hadde hatt det mye bedre om de hadde fått mindre brus, nesten ikke snop og tatt bena fatt til og fra skolen. Her er jeg redd foreldrene må hjelpe til.

For å ta mat og drikke. Jeg husker godt julefølelsen fra da jeg var liten. I kjelleren stod det en hel kasse brus. En hel kasse som vi skulle kose oss med i jule- og nyttårshelgen. Det var nesten som vi ikke fikk sove bare ved tanken. I dag er det vel nærmest sånn at ungene ikke for sove fordi de drikker brus hver eneste dag. Det samme når det gjaldt snop og godteri. Bare tanken på at det lå en spisspose med snop klar til lørdagskvelden var jo nesten uutholdelig.

Jeg kjenner nå at jeg gleder meg til jul og håper at det også i år står en hel kasse brus og venter på oss i kjelleren. Ha en sprek høst.

Torstein Olsen torstein@tabloidsats.no

AskøyMagasinet er ideutviklet, produsert og utgitt av askøyfirmaet Tabloidsats AS. AskøyMagasinet distribueres til alle husstander på Askøy og deler av Bergen Vest. Opplag: 15.743. Neste utgivelse: 13. oktober 2011. Telefon: 56 15 12 20, Fax: 56 14 46 20. E-post: magasin@tabloidsats.no www.tabloidsats.no. Vi ønsker å takke alle som har deltatt i våre redaksjonelle saker og alle våre annonsører. God fornøyelse! Redaktør / Daglig leder: Frode Nilsen, frode@tabloidsats.no Prosjektansvarlig: Torstein Olsen, torstein@tabloidsats.no Journalister: Dag Folkestad, dag@tabloidsats.no Yngve Johnsen, yngve@tabloidsats.no Markedskoordinator: Atle Færevåg atle@tabloidsats.no Grafiker: Christer Heggernes, christer@tabloidsats.no Salg: Vigdis Olsen vigdis@tabloidsats.no

50

AskøyMagasinet - 09-2011


AskøyMagasinet 09.2011_omslag_Layout 1 07.09.11 12.07 Side 3 AskøyBrensel 09.2011_Layout 1 07.09.11 11.31 Side 1

1961

50 ÅR

2011

Varmepumpe NYHETER

Vi har de utstillt klar for demo introduser

Er din varmepumpe klar for høsten og vinteren? Vi utfører service !

Sand Sement Leca Singel Skifer Hagemurer Vi har det !

Vi tilbyr nå GRATIS befaring av din ovn ! Sjekk ovnen nå – så er du klar når kulden kommer. Vår mann har 30 års erfaring med ovner.

Transportoppdrag Lastebil m/krane og grabb

Fyringsolje Salg og levering

Ta kontakt for avtale

Kom inn og se vårt store utvalg av ovner. Bildet viser Handøl 35T

Florvåg, 5329 Florvåg Telefon: 56 15 13 30 Telefaks: 56 14 39 70 E-post: abrensel@abrensel.no

Vi utfører service på varmepumper


AskøyMagasinet 09.2011_omslag_Layout 1 07.09.11 12.07 Side 4

w o h s e t o

M

g a d r Lø

r e b ptem

e s . 4 2

Radioservice Krinkelkroken Wallendahl Mx Sport Nille Ark Ica Bjørklund Fellini Zavanna Risøe Intersport Bare Barn

Masse tøffe nyheter fra Jack&Jones , Selected , ONLY og Blend BASIC Konkurranse: Nå kan alle handlende kunder hos KICK IT være med i trekningen av 2 stk kule Skateboard fra Session!! Høstens nyheter er her! BARE BARN Ullet er ankommet BARNEVOGNSERVICE

Mani Think Hair Wear Emil Basic Kick it Sense Barnevognservice B-Young CMYK Parfymelle Apotek 1 Buddy Notabene Ringo Askøy

avn n e n n åfi s s o p l ot! og tlf.nr. k Hje s a m nye t navn til vår forslag + ditt ekgaessen på torgeet),-

Vi har kostymer og tilbehør til de flest anledninger gjennom hele året. RINGO

ne id st itt nav en i po via vår netts Skriv d p og lever d ( l i a m lap oss på på en det til er. d n e s eller ptemb miert! 20. se innen blir pre

en Vinner

Saxen Frisør Princess Kid Life Brun og Blid Askøy Bingo Carlos Pizza Bianco Playcom Ann´s Interiør

www.askoysenter.no

ASKØY SENTER 10-20 (18) - Dagligvare 09-21 (19)

AM_09.2011  
AM_09.2011  

Nyhetsmagasin for Askoy

Advertisement