NSO Retail Magazine oktober 2021

Page 1

7

3e jaargang oktober 2021

Jos in gesprek met..... Starter Robert Amade

il NSO Reta 1 Beurs 202

he De branclk aar e ontmoetHouten o p in Ex

Gastcolumn Inspirator Daan Merckx

EDWIN EN JANET JAGEN OP BEURSINNOVATIESColofon /Redactioneel

NSO Retail Magazine is een uitgave van Stichting NSO Retail Activiteiten Hoofdredacteur Martijn Louws Eindredacteur Yvette Janssen Medewerkers aan dit nummer Gert Koudijs, Wilbur Gans, Maaike Tindemans, Paul Blonk en Deborah Maagdenberg Coverbeeld Herbert Wiggerman Adverteren in NSO Retail Magazine? Neem contact op met Wilbur Gans adverteren@nsoretail.nl 06 – 411 97 602 Uitgever Stichting NSO Retail Activiteiten Vormgeving & opmaak Colorscan, www.colorscan.nl Druk Ten Brink, Meppel Adres Stichting NSO Retail Activiteiten Postbus 762 3700 AT ZEIST Abonnementen NSO Retail Magazine verschijnt 8 keer per jaar. De NSO Retail MarktGids wordt in juni uitgegeven. Jaarabonnement Nederland € 30,00; overige Europese landen € 32,50; prijzen zijn exclusief BTW. Abonnementen lopen per kalenderjaar en kunnen tussentijds niet worden opgezegd. Nieuw abonnement? Tel. 088 – 00 342 20; magazine@nsoretail.nl Bij opgave adreswijziging kunt u een e-mail sturen met oude en nieuwe adressering naar magazine@nsoretail.nl. Doelgroep NSO Retail Magazine is het vakblad voor zelfstandige ondernemers in de Nederlandse tabaks- en gemaksdetailhandel en petrolbranche. Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. © SNRA 2020 Disclaimer Alle in NSO Retail Magazine opgenomen informatie is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. De juistheid en volledigheid kunnen echter niet worden gegarandeerd. Stichting NSO Retail Activiteiten en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die het directe of indirecte gevolg is van het gebruik van de opgenomen informatie.

3

Vrolijkheid Ik heb genoten op 3 oktober van het weer kunnen ontmoeten van ondernemers op onze beurs. Na twee mislukte pogingen hebben we elkaar weer gezien. En dan bedoel ik ook echt gezien. Elkaar begroeten en in de ogen kunnen kijken. Wat is dat een goed gevoel na ruim anderhalf jaar zoomen en bellen. Ik werd er in ieder geval vrolijk van. En ik was niet de enige, om mij heen zag ik ook veel positieve en vrolijke gezichten. In de afgelopen anderhalf jaar is er natuurlijk een enorme aanslag gepleegd op iedereen. Want iedereen heeft het zwaar gehad, en iedereen heeft zorgen gekend. Ieder op zijn eigen manier en iedereen heeft verschillende emoties bij deze pandemie. Wat we gemeen hebben in onze branche is dat we ruim vier maanden dicht moesten. Dicht, maar toch eigenlijk ook weer een beetje open. In deze hectische periode hebben wij vanuit het retailkantoor jullie goed kunnen helpen. Aan de ene kant door steeds duidelijk te maken bij de overheid welke steun nodig was en aan de andere kant door individueel heel veel ondernemers te begeleiden bij van alles en nog wat. Ik ben dan ook best trots op de medewerkers van ons kantoor. Maar ik ben net zo trots op de ondernemers in onze branche die altijd in de buurt zijn gebleven. In de buurt zijn voor de consument, voor bijvoorbeeld het helpen schrijven van een kaartje. En voor het verstrekken van het zoveelste postpakketje, zonder dat je je eigen waar mocht verkopen. Hulde aan die ondernemers. En wat was het fijn om elkaar dan ook nu weer te ontmoeten op de vakbeurs. Gewoon weer praten over producten en over mogelijkheden. En natuurlijk, daar hoort ook een beetje klagen bij. We staan voor een hele belangrijke periode in onze branche. Het nieuwe kabinet (het zal er toch eens van komen….) introduceert maatregelen om het aantal verkooppunten voor tabak te verkleinen. Een enorme uitdaging voor onze branche. Een uitdaging waarbij wij duidelijkheid moeten krijgen van de overheid over wat ze nu precies willen en wat er wel en niet kan. Maar tot die duidelijkheid er is, en nadat de maatregelen duidelijk zijn n geworden, moeten we elkaar nog vaak en intensief ontmoeteen. Wat betekenen de maatregelen voor uw winke el? Voor uw klantenstroom? Voor uw winkelforrmule? Voor uw toekomst als ondernemer? Opnieuw een uitdaging van formaat, dat begint met elkaar ontmoeten. Laten we dat vaak en met vrolijkheid doen.


Inhoud

4

In dit nummer

9 Jos in gesprek met... Startend Primera-ondernemer Robert Amade

10 Koplopers Overzicht van de NSO Retail Beurs 2021


5

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

18

Nabeschouwing NSO Retail Beurs 2021 Deelnemers en bezoekers aan het woord: ‘Het was top.’

En verder 6

Actueel Nieuws uit de retailbranche

24

12 Beursbezoekers Vivant-ondernemers Edwin en Janet van den Sigtenhorst

14 Podcast

Beursbezoekers

De buurtfunctie van de tabaks- en gemakswinkel

Ondernemer Ylona de Haan (l)

26 Winkelformuleplein Ondernemers in gesprek met formules en fabrikanten

30 Het grote genieten De specialist werd hartelijk ontvangen op NSO Retail Beurs

34 Kansspelen NLO over vrijgeven van de kansspelmarkt

39 Gastcolumn Retaildeskundige en inspirator Daan Merckx

36 Open kaart Nieuws van NSO Retail


Actueel

6

Smaakverbod houdt gemoederen bezig Het smaakverbod voor e-sigaretten houdt de gemoederen volop bezig. Zo wil het RIVM de selectie smaken beperken, iets wat door een aantal politieke partijen met gejuich is ontvangen. Maar aan de andere kant erkent het RIVM ook dat het verbod ertoe kan leiden dat de e-sigaret minder aantrekkelijk is als stopmiddel. En dat is voor de Esigbond reden om te pleiten voor een heroverweging van de maatregel. Het RIVM wil af van vele honderden smaakstoffen voor e-sigaretten. De selectie smaken moet worden beperkt tot 23, zo schrijft het instituut in een advies aan het kabinet. Maar het RIVM waarschuwt dat de e-sigaret door de reductie mogelijk ook minder aantrekkelijk wordt als hulpmiddel om te stoppen met roken. ‘Ook kan dit betekenen dat gebruikers zelf smaken gaan toevoegen. Dat kan met aroma’s die los zijn te verkrijgen.’ Het RIVM adviseert het ministerie van VWS hiermee rekening te houden bij het opstellen van nieuwe regels. HEROVERWEEG BELEID Dit is koren op de molen van de branchevereniging van e-sigaretwinkels Esigbond. Zij wil dat de overheid het smaakverbod in e-sigaretten heroverweegt nu het RIVM heeft aangegeven dat de e-sigaret zonder smaken minder aantrekkelijk is als

stopmiddel. ‘Willen wij in Nederland meer of minder rokers? De e-sigaret wordt vrijwel volledig gebruikt door ex-rokers en vrijwel niet door jongeren. Dan is een smaakverbod buitenproportioneel. We roepen het ministerie op tot betere regelgeving, zodat rokers toegang houden tot de voor hen belangrijke smaken, waardoor zij de traditionele sigaret voorgoed achter zich kunnen laten’, aldus Emil ’t Hart, voorzitter van de Esigbond. Smaakjes in e-sigaretten zijn volgens hem belangrijk voor een succesvolle overstap van roken naar de e-sigaret. Winkeliers zijn somber gesteld als de maatregel wordt doorgevoerd, omdat zij verwachten dat nog maar een fractie van de huidige gebruikers de e-sigaret zonder smaakje zal blijven gebruiken. Uit een rondgang van de Esigbond blijkt dat een op de acht winkeliers verwacht daardoor failliet te gaan.

Eric Herni van The Read Shop in Almere Haven. Hij is de overlast zat en voelt zich ongehoord door de gemeente. In het centrum van Almere Haven rijden er volgens winkeliers te veel scooters en fietsers met hoge snelheid door de winkelstraten. (Bron: 1Almere)

Nieuw; boek- en cadeauwinkel Relay op NS-stations Het Nederlandse retaillandschap kent vanaf begin oktober een nieuwe formule. Boek- en cadeauwinkel Relay opent dan namelijk de eerste winkel in Nederland. Dat gebeurt op het centrale treinstation van Breda. Na Breda volgen nog andere vestigingen op zes grote NS-treinstation in Nederland.

Relay neemt op de stations de plek in van Bruna, blijkt uit woorden van de NS-woordvoerder in het AD. ‘Het klopt dat er de afgelopen maanden meerdere Bruna’s zijn gesloten. Con-

tracten liepen af en Relay heeft het nieuwe contract voor zeven winkels binnengesleept. Het assortiment komt grotendeels overeen met wat Bruna verkocht. Dus dan heb je het vooral over boeken, kranten, tijdschriften, zoetwaren en cadeauartikelen.’ Niet alleen in Breda, ook in Den Haag, Amsterdam, Delft en Rotterdam opent de formule Relay zijn eerste winkels in ons land. Het gaat om twee filialen in Rotterdam en twee in Amsterdam. In de overige steden opent één winkel de deuren. LAGARDÈRE TRAVEL RETAIL Relay is eigendom van het Franse Lagardère Travel Retail. De Fransen zijn ook eigenaar van Smullers, de snackketen die 28 vestigingen op stations heeft. Ook op Schiphol is de onderneming actief met meerdere modewinkels. Dochterbedrijf Relay heeft duizend winkels in veertien landen en is vanaf november dus voor het eerst ook in ons land te vinden.


7

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

Recensies spelen een belangrijke rol bij online-aankopen van bijvoorbeeld boeken. Om de klant te beinvloeden plaatsen bedrijven neprecensies. Daar wil het kabinet nu een stokje voor steken. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van het demissionaire kabinet. ‘Een uitgebreide modernisering van de consumentenbescherming is hard nodig’, zegt Blok in een verklaring. Een verbod op positieve recensies tegen betaling maakt daar deel van uit. Als de Kamer instemt met het wetsvoorstel, moeten webwinkels als Bol. com vanaf voorjaar 2022 alle recensies op echtheid controleren voordat deze online verschijnen.

NLO komt met TOTO Sport en TOTO Casino Nederlandse Loterij was op 3 oktober aanwezig tijdens de NSO Retail Beurs. De grootste kansspelaanbieder van Nederland presenteerde een aantal vernieuwingen voor de loterijproducten, die winkeliers mogen verwachten in 2022. En natuurlijk sprak men op de beurs ook over de markt voor online kansspelen, die in datzelfde weekend werd opengesteld voor vergunninghouders.

online. TOTO was daarmee de eerste aanbieder die online is met live sportweddenschappen en casinospellen.’

Natuurlijk was de librialisering van de kansspelmarkt ook gespreksonderwerp op de stand van Nederlandse Loterij. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om online kansspelen aan te bieden voor iedereen die daarvoor een vergunning heeft gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Woordvoerder Sander van de Vooren van NLO: ‘TOTO Sport en TOTO Casino, de nieuwe spelmerken van Nederlandse Loterij, zijn sinds 2 oktober

Zij brachten de onderlinge afstand van de 150 grootste retailers in kaart. En wat blijkt? Kruidvat, Hema en Etos zijn de meest voorkomende buren in de Nederlandse retailsector. Kruidvat, Hema en Etos zoeken elkaar dus op. Dat geldt ook voor modewinkels, opticiens, parfumeriezaken, drogisterijen en banken. Die vind je in de Nederlandse winkelstraat opvallend vaak vlak bij elkaar. DE REDEN De reden daarvan is dat zij hetzelfde type klant

Zoveel bezoekers trok de NSO Retail Beurs

40

Dat was het aantal exposanten op de NSO Retail Beurs

7,9

Goede locatie levert omzet op Beter een goede buur dan verre vriend. Het gaat ook op in de retail. Ketens met hetzelfde type klanten zoekt elkaar dan ook opvallend vaak op, toont onderzoek van RetailSonar, expert in locatiestrategie, aan.

850

aantrekken en dat een winkellocatie op die manier al snel 20 procent extra omzet op kan leveren. ‘In de modesector kan dit zelfs oplopen tot 200 procent extra omzet’, vertelt Pieter-Jan De Smet van RetailSonar. ‘Daarbij speelt ook de afstand een grote rol: hoe dichterbij de buur, hoe krachtiger de mogelijke synergie.’ ONDERLINGE AFSTAND RetailSonar bracht de onderlinge afstand tussen de in totaal 19.633 winkels van de top 150 grootste Nederlandse retailers in kaart. Kruidvat is de vaakst voorkomende buur gevolgd door Hema en Etos. De analyse bevestigt dat Kruidvat voor veel retailers een onmisbare publiekstrekker is: 10.236 keer is Kruidvat binnen 250 meter van de top 150 grootste retailers gevestigd.

Dit is het cijfers dat bezoekers de NSO Retail Beurs gaven

81,7

Zoveel procent van de bezoekers zegt de NSO Retail Beurs waarschijnlijk of zeker opnieuw te bezoekenColumn

9

Jos in gesprek met…

Robert Amade staat aan de vooravond van een nieuw leven. Hij start als ondernemer. Bij Primera. In Wapenveld. De voormalig financieel adviseur en franchisenemer van De Hypotheker ziet uit naar de samenwerking met de formule, met de collega-ondernemers in zijn dorp en met de klanten.

‘Leuk, de financiële wereld. Die ken ik, ik heb zelf ook voor de start van mijn ondernemerschap gewerkt in het bankwezen. Hoezo heb jij nu de overstap gemaakt naar de retail?’

heb ik trouwens ook via Primera leren kennen. Zij kwamen bij mij thuis. Leuk, het verhaal was goed. En toen ik de cijfers van de winkel zag, dacht ik meteen’ dit moet ik doen.’

‘Ik heb 30 jaar in het wereldje rondgelopen. Eerst bij ‘Wij als NSO Retail roepen ook altijd dat je ondernemers ABNAmro bij verschillende bankfilialen en toen de stap gemaakt naar De Hypotheker. Bij ABNAmro was ik uitgegroeid en kon ik alleen nog naar de hoofdbank, dat wilde ik niet. Ik ben een mensen-mens, ga graag met mensen om. Op zo’n kantoor is dat toch anders dan in een filiaal waar ook klanten komen. Bij De Hypotheker kon ik dan ook goed mij ei kwijt, zeker ook omdat het een franchiseformule is. Dat is echt samenwerken, dat vind ik heel fijn en belangrijk. Het is niet ‘ik’, ‘jij’ en ‘zij’, maar het is ‘samen’. Dat is een kracht. Ik ben in 2000 gestart en ben gegroeid naar twee filialen, maar heb deze later verkocht om een groter filiaal te kopen in mijn woonplaats Apeldoorn. Maar ik wilde op een gegeven moment wat meer rust, ik heb daarom ook mijn laatste vestiging verkocht. Dat kwam goed uit, we gingen namelijk verhuizen en een huis bouwen in Hattem. Daarnaast heb ik vrijwilligerswerk gedaan, een leuke tijd. Maar toch ging het weer kriebelen en het moment e t dat ik de vacature acatu e van a de Primera e a in Wapenveld ape onder ogen kreeg stond ik zogezegd meteen aan. Dat is iets vo oor mij.’

commercieel moeten samenwerken. Maar fdat laat onverlet dat het ook een branche is waar het belangrijk is dat je echt onderneemt. Hoe zie jij dit?’

‘Wat sprak je vooral aan?’ ‘Allereerst de foormule en de

gen als de supermarkten in 2024 geen tabak meer mogen verkopen. Dat is best wel een din ng, volgens mij.’

hartelijkheid van de meensen achter de formule. Het is een ccoöperatie, je doet het dus met elkaar e en voor elkaar. Natuurlijk, het is je eigen toko en je doet hett in eerste instantie voor jezelff. Je moet je eigen broek ophoude en. Maar je krijgt ondersteuning, van n Primera en van NSO Retail. Zo heb ik veel contact gehad met Sylvia va an Kempen van NSO Retail, echt top. Via haar heb ik de aandachtspunten, de branche en de mogelijkhede en ook goed leren kennen. Die mogelijkheden

‘Je hebt geboren ondernemers, ondernemers die

nooit ondernemer worden en je hebt lerende ondernemers. Ik behoor tot die laatste groep. Ik stel mij kwetsbaar op, ik weet lang nog niet alles. Op 1 november neem ik de winkel officieel over, tot die tijd loop ik mee. Laatst vroeg een klant naar een bepaalde sigaret, die achter de deurtjes stond. Ik kon die niet vinden, maar met behulp van de klant kwam het goed. Dat vinden klanten helemaal niet erg, en zo leer ik de klanten en de winkel kennen.’

‘Als het gaat om tabak, dat wordt steeds een beetje minder. Houd je daarmee al rekening?’

‘Eerst zullen we nog wel wat groei te verwerken krij

‘Mooie kans voor onzze winkels, maar wel vragen wij als NSO Reta ail aandacht voor zaken als voorraadbeh heer en veiligheid, het beheersen van de klantenstromen in de winkel, enzovoortts.’

‘Ik kijk verder dan 2024. Ik

heb interesse in nieuwe dieenstverleningsvormen als Geldmaat en in producten als sieraden, spellen en n wenskaarten. Je moet continu vernieuwen en verrassen. Dat in combinatie met perssoonlijke aandacht - ik heb al extra nieuw we medewerkers aangenomen - en de samen nwerking met de formule is de sleutel tot succes.’


Koplopers

10

Leuke mix In totaal ruim 40 exposanten. Van de bek e ende tabaksfabrikanten tot leveranciers va v n cadeaus, babyartikelen en wenskaarten. n Ook dienstverleners als ING,, ANB en Wu Wutr tric tr ich waic ren aanwezig. De diversiite t it was daa arm mee e groter dan ooit. Er werden en nie euw uwe e ar arti tike ti ke kele ele l n gepresenteerd, leuke beu eurs eu rsaa rs aanb nbie ie edi ding ngen ng en ‘verkocht’ en bezoekers werden geïnfforrmeerd over alle marktontwikkelingen.

Foto: 11Fotocredit

Podcastgesprekken

NSO Retail Beurs 2021 vond op 3 oktober plaats in Expo Houten. Het was de editie die een jaar geleden had moeten plaatsvinden, maar toen door corona werd uitgesteld. Maar van uitstel kwam geen afstel, en de beurs was er niet minder succesvol om. Een overzicht.

In n de st stan an nd va van n NS NSO O Re eta tail il von onde de en de d hel ele e d g door int da nter eres essa sant nte e po podc dcas astg tg gesspr prek e ke ek ken n plaa pl aats. Onder le eid idin ing g van van di dire rect ctteu eurr Ja anw nwil ille il lem le m Burrgering van NSO Re Bu Reta taill en re ta eta aillde d skkun und dige dige Daan Merck c x. Aan ck a de ta afe fel nu dir irec ecte teur ur Gerrri rt van Oo ostten n van Con onve ve eni nien ence en ce Con once cept pt (re rech cch hts t ) mett te me ege g nover he em Ja Janw n ille em Bu Burg rg ger eri ring, naas na asst he hem m Da D an n Mer erck ckkx en ckx n schuin ch h te egeno ove ver hem he m Pe Pete ete terr Cr Cram am mer e . In I het ges esprek gin ng he et over ov er de bu buur urtf ur t un tf unct c ie van a de ta tabaks-- en gemakkswinkel. An ma nde dere ond nder erwe werrpen die ter tafel kw wa am men waren n nieuw uw we vormen en van dienstv t erleni le ening ng, de toeko k ms ko mstt va van n tabakk in de gema m kswink wi nkels nk ells en de ka kans nsen ns en voo oor de spe p ciaalzaak.


11

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 20 21

Blije bezoekers

Lekker happen

Blijijije Bl e ge g zich hte ten. n. Dat wass duiide deli l jk zic li icht httbaar op de beursvl vloe o r. Nie iet g ge ek ook,, het is bijijn na 3,5 5 jaa a r ge g le ede den n da at al alle le e bellan angg ghebb he bben bb e den n in de br bran anch an ch he el e ka k a arr wee e r kond den zie en en spr prek eken ek en.. He en et we werd rd een ouu derwetse vakbeurs met ve eel gezelligh hei eid d, enthousiaste exposanten en retailers. In totaal bezochten 850 men nsen de beurs en er namen ruim 40 exposa s nten deel.

Het centrale thema van de NS SO Re Reta ta ail il Beu eurs rs 202 0211 w wa as ‘o ont ntmo moet mo eten et en’.’. Bel en elan an ngr grijijijkk sp spee eerp ee rpun rp untt da un daar arbi ar bijj wa bi ware ren re n na natu tuur tu ur-ur lijk jkk de st stan ands an ds van de ex expo posa po sant sa nten, wa nt waar ar de re eta ail en fa fabr briibr ika ant nten en elk lkaa aarr ui aa uitg tgeb tg ebre eb r id re d kon ond den sp spre re eke ken n en inffor orma mati ma tie ti e ko ond nden en e n uit itwi wiss wi ssel ss elen el en.. Ma en Maar ar min inssten enss zo z bel elan angr grijijjk vo voo or het th hem ema a wa wass he hett ca cate teri te ring ri ngpl ng plei pl ein ei n. In de n. e och hte end d wer erd d da daar ar ontbijt gese se erv rvee eerd ee rd d voor oor de eerste 10 100 0 be ezo zoek eker erss en e loo pende de dag a kon o den n de bezoekerss er koffi ffie, frisd s ra anken en een heerl rllijijke ke lun unch ch ‘scoren’.

Hartelijke ontvangst Niet gevat in dit beeld, maar natuurlijk waren de commerciële samenw n erkingsverbanden ookk aan nwezig op de beursvlo l er. Zij lo verzamelden zich op het winkelformuleplein. Bezoekers werden er hartelijk ontv on tvan an nge en. De formules ware wa ren n aanw aa anw wez ezig ig g met e diverse col o le lega ga’s ’s,, wa waar aron onde d r de d diire r ct ctie ie e, me mens nsen en van de m rk ma rket etin inga g fd ga fdel elin ing g en de sale sa lesm smen en nsen se en diie ve veel el bij de ondernemers op bez on ezoe ezoe oekk kome ko men. n. All lle e sm smak ake en war en arren en zich zi ch htb tbaa aarr ve aa v rt rteg egen eg en nwo w o orrdiigd op de de sta t nd nd. Du Dus, s, wie ie vragen vr e of op opme me errkkin inge en h d, ha d kon zijijn n of haarr an antwoor wo orde den n vind n en op he hett wink wi nkel elfo lform formul ulep ul eple le ein. in n.


Beursbezoekers

12


13

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

‘Lekker Edwin en Janet van den Sigtenhorst hebben vier Vivant-winkels in Rhenen, Leersum, Veenendaal en VeenendaalOost. Alle reden om de NSO Retail Beurs te bezoeken, op zoek naar bekenden voor een leuk gesprek en jagen op nieuwtjes en interessante acties. TEKST MARTIJN LOUWS FOTOGRAFIE HERBERT WIGGERMAN

0

‘Leuk’, zegt Edwin over zijn beursbezoek. ‘En’, vult hij meteen aan, ‘de catering is altijd goed. Echt heerlijk. En hier op het plein hebben we al veel mensen gezien en gesproken.’ Ondertussen neemt Edwin een hap van zijn vers belegde broodje. Zijn vrouw Janet neemt het woord over. ‘Achttien jaar geleden zijn Edwin en ik in Rhenen begonnen met onze eerste winkel. Maar we wonen in Leersum, daar wilden we ons daarom ook graag vestigen. En dat is ongeveer vijf jaar geleden gelukt. Een jaar later konden we in Veenendaal een winkel overnemen en recent nog hebben wij in de nieuwe wijk Veenendaal-Oost onze vierde winkel geopend.’ Met name voor de winkel in Leersum zoeken Edwin en Janet aanvullingen. ‘Deze winkel hebben we recent vernieuwd, en omdat het plaatselijke warenhuisje ermee is gestopt liggen er mogelijkheden op het gebied van speelgoed en huishoudartikelen. Maar veel van de aanbieders hier kennen we al goed. En echte innovaties zie ik niet op hun stands’, aldus Janet.

HET MANDJE VAN… De ondernemers zijn bijzonder actief met hun winkels en hun assortimenten. Neem de huishoudartikelen, dat vinden de ondernemers volgens eigen zeggen leuk om te doen. Het is iets nieuws waar ze tot voor kort nog geen ervaring mee hadden. Zij hebben er zelfs een hele dag bij de groothandel voor doorgebracht. Alle artikelen gezien, veel geleerd. ‘We verkopen vooral die producten van Leifheit, Brabantia en Curver voor dagelijks gebruik. Die je nu nodig hebt en waar je niet op kan wachten. Je kunt het meteen naar huis nemen in plaats van dat je het bestelt en daarna als pakketje later in onze winkel ophaalt’, vertelt Janet. Ook hebben ze al ‘het mandje van’ geïntroduceerd. Kinderen die binnenkort jarig zijn kunnen een mandje vullen en die zetten de ondernemers dan apart. En de kinderen die op het feestje komen kunnen dan uit dit mandje een cadeautje uitkiezen. Zo weten zij zeker dat ze iets geven wat de jarige graag wil. Dergelijke initiatieven delen de ondernemers graag in de gesprekken op de beurs. ‘En we krijgen ook leuke ideeën van anderen te horen. Dat maakt de beurs leuk en belangrijk; je wilt toch je bestaande contacten bij bijvoorbeeld de fabrikanten goed onderhouden. Verder hebben we wat leuke acties gezien en doen we hier en daar wat inkopen. Ook leuk, lekker shoppen.’


Podcastgesprekken

14

‘Wij waren, zijn en blijven als winkels Plaats delict; de stand van NSO Retail. Wat; een podcast. Onderwerp; de buurtfunctie van de tabaks- en gemakswinkels. Deelnemers; Christel Teeuwen van Primera en Marc Pontier van Audax. Gespreksleiders; retaildeskundige Daan Merkx en NSO Retail-directeur Janwillem Burgering. TEKST MARTIJN LOUWS FOTOGRAFIE HERBERT WIGGERMAN

‘H

oe hebben jullie de afgelopen periode ervaren?’, was de eerste vraag die Burgering aan Teeuwen en Pontier stelde. ‘Het was een turbulente periode. Allereerst natuurlijk de winkelsluiting, maar ook na de heropening zag je de onzekerheid terug in financiële, rationele en emotionele zaken. Waar gaat het naar toe? En er waren

grote verschillen tussen winkels in wijken, buurten en stadscentra’, zegt Pontier. Hij vertelt verder dat Audax veel ondersteuning heeft geboden. ‘Heel belangrijk, je doet het samen.’ Ook bij Primera is dat ‘wij’ gevoel altijd sterk aanwezig (geweest), blijkt uit de woorden van Teeuwen. ‘Het was natuurlijk een hele rare tijd voor onze ondernemers. Daarom hebben we alles op alles gezet om iedereen direct na de verplichte sluiting zo goed mogelijk te faciliteren. Er


15

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

Janwillen Burgering en Daan Merckx in gesprek met Christel Teeuwen en Marc Pontier.

kwam ontzettend veel informatie los, en in overleg met onder meer NSO retail hebben we die informatie gekanaliseerd richting de ondernemers. Dat werd enorm gewaardeerd, juist in deze tijd heb je veel aan samenwerken.’

STEUNMAATREGELEN Ondanks de enorm effort die de formules hebben geleverd, en ondanks de steunmaatregelen van de overheid, is er toch een aantal ondernemers tussen het wal en schip beland. ‘De steun van de overheid is goed geweest voor de meeste ondernemers. Maar door de snelheid waarmee de regels werden ingevoerd, en het feit dat de praktijk weerbarstiger is, kon een aantal ondernemers nergens aanspraak op maken, ik denk zo’n 5 tot 10 procent. Dat is erg vervelend’, aldus Pontier. Teeuwen van Primera zegt dat zij geen geluiden kent van ondernemers in ‘haar’ cooperatie die in de problemen zijn gekomen. ‘De steunpakketten zijn goed geweest voor onze winkels.’ Toch heeft de sluiting wel een stevig effect op de sector gehad. ‘Wij lagen tot 15 december 7 procent voor op prognose, het zou een top jaar worden.’ Pontier knikt instemmend. ‘Mensen hadden de weg naar de buurtwinkel gevonden. Ook wij zouden een fantastisch jaar afsluiten.’ Maar dat liep net even anders. In de drukste periode van het jaar moesten

PODCASTGESPREKKEN Op de stand van NSO Retail stond een ronde tafel met vier microfoons. Daar vonden de podcastgesprekken plaats. De hele dag door waren er gesprekken met gasten over actuele en relevante onderwerpen. Bezoekers konden hierbij live aanwezig zijn, meepraten en vragen stellen. De gesprekken, onder leiding van retaildeskundige Daan Merkx en NSO Retail-directeur Janwillem Burgering, zijn opgenomen en zijn na afloop van de beurs als podcast uitgezonden. De gesprekken gingen onder meer over de buurtfunctie van de tabaks- en gemakswinkels, de toekomst van tabaksverkoop, de verkoopbeperkingen en de nieuwe vormen van dienstverlening in de winkels. Aan het eind van de middag was voormalig Primera-directeur Gert van Doorn in de podcaststudio te gast. Hij blikte terug op ruim 20 jaar branche-ervaring en gaf zijn tips voor de toekomst.

de deuren dicht van de tabaks- en gemakswinkels. ‘De groei zat vooral in de groepen die een relatie hebben met het thuiswerken en thuiszijn. Kantoor en lezen deden het goed. De categorie wenskaarten groeide ook fantastisch’ zegt Teeuwen. Pontier vult aan. ‘Mensen gingen zich op andere manieren inspannen en thuiszijn werd ineens anders ingevuld. Men zocht ontspanning in boeken en tijdschriften. Kinderboeken deden het bijvoorbeeld heel goed en non-fictie, zoals kook- en hobbyboeken. Maar ook een categorie als speelgoed groeide hard.’


PA N T E R F I LT E R R E D VERRASSEND VANILLE AROMA


17

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

Er vonden diverse podcastgesprekken plaatsen met een brede groep deelnemers. Op deze foto Gerrit van Oosten (CC en Peter Kramer (JTI).

HEROPENING Voor de heropening en terugkeer naar de winkel hebben Primera en Audax flink uitgepakt met een welkom terug-campagne. Bij Primera was dat onder de noemer; ‘Fijn je weer te zien’. ‘Deze hebben we samen met de ondernemers meteen na de heropening gelanceerd. Dat heeft veel goodwill opgeleverd, we zien dat de meeste klanten weer terug zijn gekeerd naar de winkel. Maar niet iedereen en er zijn nog altijd verschillen per winkel. Daar ligt nog een uitdaging, al zien we langzaamaan de oude kooppatronen weer terug. Dus dat komt goed.’ Ook Pontier is positief gestemd. ‘Doordat winkels open bleven voor postale en bancaire diensten, hebben ze klanten weten te binden. Dat is heel elementair geweest. Dat geldt ook voor de lokale binding. Ondernemers die lokaal de verbinding hebben met bijvoorbeeld het verenigingsleven, die doen het snel goed. Het is namelijk een factor van betekenis gebleken hoe je verschil kunt maken als fysieke winkel.’ Dat geldt overigens ook voor thuisbezorging. ‘Ondernemers die zich hebben ingespannen voor thuisbezorging, die hebben de gunning behouden en daarmee ook de omzet’, zegt Teeuwen. Dat geldt volgens haar overigens niet voor tabak. ‘Dat blijft onder niveau. Wat moeten we

doen om die klanten terug te krijgen? Dat is lastig. Je kunt er bij tabak niet veel invloed op uitoefenen. Ze hebben hiervoor nu hun loopje naar de supermarkt, dat is lastig om om te buigen. Ook zien we de grenseffecten weer ontstaan, ook daar kunnen we niets aan doen.’

VERRASSEN De focus ligt bij Primera daarom ook op zaken waar ze wel invloed op hebben. ‘Onder de noemer verbeteren, verrassen en vertellen zetten we nieuwe stappen. Zo zetten we in op het verder verbeteren van de dienstverlening met bijvoorbeeld Geldmaat. Hiermee optimaliseert ook de buurtfunctie van onze winkels, dat zie ik echt als een kans. Maar ook de relatie tussen de fysieke winkel en de online winkel die altijd open is, is essentieel. Afgelopen jaar deden we 21 miljoen omzet online, dit jaar hopen we uit te komen op 27 miljoen euro.’ Ook bij Audax zien ze online als belangrijk speerpunt. Pontier: ‘We zien dat het digitaal aanwezig zijn heel belangrijk is gebleken in de coronatijd en daarna. Wij helpen ondernemers dan ook in de breedte om digitaal zichtbaar te zijn, dat is essentieel. Zo waren, zijn en blijven we relevant.’


Nabeschouwing NSO Retail Beurs 2021

18

‘Het is Ontmoeten. Dat was het centrale thema van de NSO Retail Beurs 2021 op 3 oktober in Expo Houten. En er werd ontmoet. Volop. De ruim veertig exposanten ontvangen ruim 850 bezoekers. Er werd gepraat, gehandeld en genoten, zo blijkt uit de rondvraag langs verschillende deelnemers en bezoekers. ‘Eindelijk zie ik mijn collega’s weer eens live.’ TEKST MARTIJN LOUWS FOTOGRAFIE HERBERT WIGGERMAN

B

ij binnenkomst stuit de bezoeker op de immense stand van Philip Morris. De boodschap daar; we gaan toe naar een rookloze toekomst. Met IQOS speelt de fabrikant op die toekomst in. Andere deelnemers zijn minder uitgesproken, maar dat maakt een bezoek aan de stands niet minder interessant. Martin Speelman van Foox is positief verrast door de opkomst. ‘Het is heel druk. Gaaf.’ Foox staat volgens Speelman op de NSO Retail Beurs om klanten te ontmoeten. ‘Nee, we werven geen nieuwe klanten. Foox mag als belangrijke distributiepartner voor de gehele tabaks- en gemaksbranche gewoon niet ontbreken, daarom zijn we hier. We spreken bestaande klanten, delen met hun

onze visie en zij geven ons informatie waarmee we verder kunnen.’ Foox is op de beurs met de gehele buitendienst aanwezig. ‘Voor ons is klantcontact het belangrijkste’, verklaart Speelman. ‘Bovendien is de beurs, zeker gezien alle ontwikkelingen binnen de tabaks- en gemaksbranche, een uitgelezen mogelijkheid om hierover met onze klanten van gedachten te wisselen en waar nodig te adviseren.’

OP ZOEK NAAR BIJPRODUCTEN Michael Hendriks is één van de bezoekende retailers. Hij heeft een Tabac & Gifts-winkel aan de Maasstraat in Amsterdam-Zuid en is op de beurs vooral op zoek naar bijproducten. ‘Cadeauartikelen bijvoorbeeld. Of huisparfums. En spellen.” Als het om dat


NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

laatste gaat is hij op de stand van 999 Games aan het goede adres. Op de stand daar was het opvallend druk. Helemaal gek is dit niet, door de coronapandemie heeft de consument spelletjes opnieuw ontdekt. De verkoop ervan is bij 999 Games verdubbeld in het afgelopen jaar. ‘En wij zien deze stijging doorzetten in 2021’, zei René Knip van 999 Games al in aanloop naar de NSO Retail Beurs. 999 Games heeft een groot assortiment games, van de bekendste titels, stelt Knip. Om de omzet en omloopsnelheid te verhogen voor de winkelier heeft de aanbieder van games een nieuwe presentatie ontwikkeld; de Carrousel. Deze Carrousel bevat de beste titels met een maximale adviesprijs van onder de 15 euro. Op de beurs staat deze nieuwe presentatievorm dan ook volop in de belangstelling. ‘We spreken nieuwe ondernemers die ons nog niet kennen, hen nemen we mee in de gamewereld’, laat Knip weten. Hij is tevreden over de beurs. ‘Al had ik graag wel wat meer diversiteit gezien. Veel exposanten boden vergelijkbare producten, met name de tabaksindustrie. Meer veelzijdigheid in exposanten is gewenst bij een volgende beurs.’

DE EERSTE KEER Ook bij Boosterbox een drukte van belang. Zij nemen deel aan de NSO Retail Beurs omdat men graag ondernemers met een assortiment boeken en gemaksproducten wil ontmoeten. ‘Wij hebben een breed assortiment van spellen en puzzels, die een goede aanvulling kunnen zijn op hun bestaande assortiment’, verklaart Arend Smit van Boosterbox. In die doelstelling is het bedrijf ogenschijnlijk geslaagd,

19


Nabeschouwing NSO Retail Beurs 2021

20

de drukte op de stand is rond dit middaguur groot. Het was de eerste keer dat Boosterbox deelnam.

GEMOEDELIJKE DE SFEER Bij UEG spreken ze over een ‘redelijke’ beurs. ‘De opkomst was prima, maar je merkt toch ook dat veel ondernemers wegblijven. Dit komt voornamelijk omdat het maar één moment is, denken wij. Daarnaast was er een piek tussen twaalf en twee uur. Ervoor en erna waren er heel weinig bezoekers’, zegt Joey Baart, Head of Marketing bij UEG Holland, na afloop. UEG

had geen doelstellingen gekoppeld aan de beurs. ‘De sfeer was gemoedelijk, dat is mij persoonlijk het meeste bijgebleven.’ En dat ondanks de naderende regels, die toch een flinke druk leggen op de markt van het elektronisch roken. ‘Bij ons was het grootste gespreksonderwerp het smaakverbod. Helaas kunnen wij er ook verder nog niets over zeggen, maar we merken wel echt dat dit enorm leeft onder de ondernemers.’ Ondanks de veranderende wetten en regels blijft UEG zich focussen op productontwikkeling. ‘We hebben een nieuwe wegwerp e-sigaret geïntroduceerd op de beurs, eentje die volledig uitverkocht is geraakt door beursorders.’ UEG deelde de stand overigens met Alfons ’t Hart Trading. Na de overname van ’t Hart door UEG versterken beide partijen elkaar. Zowel ’t Hart als UEG hebben een eigen buitendienst en bezoeken naast elkaar, en ieder op zijn eigen manier, de winkeliers. Daarbij profiteert men van elkaars expertise. Ook op de beurs. Bij ’t Hart vooral rokersbenodigdheden, terwijl UEG focuste op het e-roken en alles wat daarbij hoort. De bezoekers konden hiermee dus twee vliegen in één klap slaan, en dat deden ze dan ook in grote getalen tussen twaalf en twee.

ONTZETTEND LEUK Ook Jolanda de Jong (foto op pagina 21, linksboven), die met haar zus Leony op de beurs is, heeft de stand van UEG bezocht. ‘Ik zit al 24 jaar in dit vak, er


21

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

verandert veel. Op het gebied van roken, maar ook als het gaat om de manier van kopen. In coronatijd hebben we veel producten bij de mensen thuisbezorgd, dat vonden ze hartstikke fijn. En daarvan profiteren we nu, nu we weer open mogen zijn. Die mensen wisten al vrij snel weer de weg naar de winkel te vinden, naast dat ze ons ook nog steeds vragen of we de producten niet kunnen thuisbezorgen’, vertelt Jolanda, eigenaresse van de tabaksshop in Roosendaal. Zij is helemaal in haar element op de beurs. ‘Joh, dit is ontzettend leuk. Eindelijk spreken we weer mensen uit het vak. Ik heb hier wel naar uitgekeken.’ En of ze ook iets nieuws heeft gespot? ‘Nog niet, komt zo wel. Ik ben nog niet rond geweest. ik kijk naar uitbreiding in kantoorartikelen bijvoorbeeld. Maar het is wel een puzzel, de winkel is al best vol. We kunnen dus ook niet eindeloos nieuwe artikelen blijven toevoegen aan ons assortiment.’

SAMEN MET MIJN BAAS Ron Jansen is iets minder ervaren in het vak dan Jolanda. Hij is bedrijfsleider van de Primera in Driebergen. Deze Primera is onderdeel van de naastgelegen Jumbo-supermarkt van de ondernemers Van Veldhuizen in het Utrechtse dorp. ‘Ja, ik ben hier samen met mijn baas. Erg gezellig en leuk om dit eens te zien en om mijn collega’s te ontmoeten. Eindelijk. Het is mijn eerste keer, we hebben de Primera na-

melijk nog niet zo lang’, zegt Ron. Samen met de heropening van de pas verbouwde Jumbo werd recent in het aangrenzende pand in Driebergen ook de Primera geopend. ‘De kwaliteit van de Jumbo-service is ook terug te vinden in de Primera’, zegt Ron. Hij was de voormalig bedrijfsleider van de Jumbo en heeft nu de stap gezet naar de Primera. ‘Leuk dat ik deze unieke kans heb gekregen. Ik zie het dan ook als een mooie nieuwe uitdaging waarin ik nog veel leren kan. En daarom ben ik ook hier, ik zie en hoor veel. En spreek de nodige mensen. Top.’


Er roken bijna

3 miljoen volwassenen in Nederland. Velen van hen stoppen niet. Voor hen zijn er betere alternatieven beschikbaar. Wie kan hen daarin het best adviseren ? Jij, de tabaksverkoper. Dat biedt aantrekkelijke kansen voor jou als ondernemer.

Ga je met ons mee in deze verandering?

&RQÀGHQWLsOH LQIRUPDWLH &RPPHUFLsOH LQIRUPDWLH 8LWVOXLWHQG EHVWHPG YRRU SHUVRQHQ ZHUN]DDP LQ GH WDEDNVKDQGHO 'H]H LQIRUPDWLH PDJ QLHW JHNRSLHHUG GRRUJHVWXXUG YHUVSUHLG RSJHKDQJHQ QRFK JHEUXLNW ZRUGHQ YRRU DQGHUH GRHOHLQGHQ 9 8 Philip Morris Benelux BV, Borsbeeksebrug 24, 2600 Berchem.

Dit product is niet risicovrij en levert bij gebruik met tabaksticks de verslavende stof nicotine af. Alleen voor volwassenen.


23

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

Verandering is gaande; snel naar een rookvrije generatie Philip Morris is enorm ambitieus in de stappen die het met IQOS zet richting een rookvrije toekomst. En die ambitie leidt tot verandering, in Nederland en daarbuiten. Daarom keek Philip Morris op de NSO Retail Beurs op 3 oktober in Expo Houten met ondernemers vooruit naar de toekomst.

0

Philip Morris was naar de NSO Retail Beurs gekomen met alleen de rookvrije producten IQOS en HEETS. De insteek van de fabrikant was daarmee meteen duidelijk; de marktleider zet vol in op een rookvrije toekomst. Dat betekent overigens niet dat Philip Morris de conventionele sigaretten opgeeft, deze categorie blijft men ondersteunen. Maar, zo was te horen op de stand, de verandering is in volle gang. Daarom werden de bezoekende ondernemers meegenomen in het IQOS-verhaal. De stand was zo opgebouwd dat de retailer in het eerste deel informatie kreeg over IQOS, alle IQOS-apparaten en de ambities van Philip Morris. Verderop in de stand werd de focus gelegd op de verschillende HEETS-varianten en hoe retailers het IQOS-verhaal duidelijk kunnen uitleggen aan hun consumenten. Immers, informatie delen, zodat retailers klanten goed kunnen informeren, is de sleutel tot succes, weet ook Philip Morris.

Belangrijke rol retailers De Nederlandse regering stelt dat zij tegen 2040 een rookvrije generatie wil realiseren, dat wil zeggen dat minder dan 5 procent van de volwassen Nederlanders rookt. Op dit moment rookt nog zo’n 20 procent van de Nederlandse volwassenen, ofwel bijna 3 miljoen mensen. Philip Morris gelooft echter dat een rookvrije generatie veel eerder een feit kan zijn als volwassen rokers zich goed kunnen informeren over rookvrije alternatieven. Hierin ziet de fabrikant een belangrijke rol voor de retailers. Dat werd hen ook verteld op de stand, zo was te beluisteren. ‘Er zijn nog steeds bijna 3 miljoen rokende volwassenen in Nederland. De beste keuze die zij kunnen maken is om volledig te stoppen met tabak en met de consumptie van nicotine. Maar de praktijk is dat niet iedereen dat doet, ondanks een opeenstapeling van traditionele tabaksontmoedigingsmaatregelen vanuit de overheid. Voor volwassen

De stand van IQOS op de NSO Retail Beurs.

rokers die anders zouden doorroken zijn rookvrije alternatieven een betere keuze, waaronder IQOS. En jij als tabaksverkoper bent in de situatie om hen daarin te adviseren, want ze komen bij jou tabak kopen. En jij kent jouw klanten het best. Die uitgangspositie biedt mooie kansen.’

Mooie verschuiving Lucas Minke van Primera Minke in het centrum van Groningen is een belangrijk verkooppunt van IQOS. Deels vanwege het unieke karakter van de winkel met veel Aziatische klanten en deels vanwege het geloof van de ondernemer in een rookloze toekomst. ‘Natuurlijk ben ik op de NSO Retail Beurs geweest. Dat mag je niet missen. En natuurlijk heb ik de stand van Philip Morris bezocht. Niet voor het verhaal over IQOS, dat ken ik goed. Ik heb een goed en leuk contact met de vertegenwoordigers van Philip Morris, vandaar. Nee, het is goed om de mensen van Philip Morris weer eens live te spreken in een andere setting en de hand te schudden. De stand was mooie, lekker fris en modern ingericht. Dat vind ik ook heel goed, want de wereld verandert. Ook als het om roken gaat’, vertelt Minke. Hij laat weten dat steeds meer klanten op zoek zijn naar alternatieven voor de conventionele sigaret. ‘Ik wijs ze dan altijd op IQOS. IQOS benadert het traditionele roken het best, maar is potentieel veel minder schadelijk. Dat vinden de meesten erg interessant.’ Daarnaast heeft Minke al veel bestande klanten die komen voor IQOS. ‘Ik heb natuurlijk geen doorsneewinkel. Ik zit in het centrum van Groningen met veel buitenlandse toeristen en studenten. Vooral veel Aziaten, in dat werelddeel is IQOS al heel groot. Zij komen dan heel gericht.’ Bij de Nederlandse consumenten, die nog niet allemaal bekend zijn met IQOS, moet het verhaal van IQOS goed worden verteld, realiseert Minke zich. ‘Heel belangrijk om de juiste informatie te geven over wat de voordelen zijn en hoe ze IQOS moeten gebruiken. Zo zorg je voor een goede gebruikerservaring en herhaalaankopen.’

In de gesprekken werden ondernemers ook meegenomen in de ontwikkeling die IQOS doormaakt. ‘Wereldwijd zien wij al een hele mooie verschuiving en hebben inmiddels 14,7 miljoen volwassen rokers de overstap gemaakt naar het product IQOS. Wij zijn inmiddels in 66 markten actief met IQOS en HEETS, iets waar wij enorm trots op zijn. In Nederland zien we ook een hele mooie stijging. Maar hoe is dat bij u in de winkel?’ Op deze manier kreeg Philip Morris de bevestiging van op de winkelvloer via de tabaksondernemer en werd het voor de marktleider duidelijk dat verandering volop bezig is. De ambitie om tegen 2025 meer dan 50 procent van de netto-omzet te realiseren met rookvrije producten komt wereldwijd dan ook steeds dichterbij. Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met Philip Morris.


24

Beursbezoekers


25

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

‘Ik ga direct het aan’ Ylona de Haan heeft een tabaksshop in Rijswijk. De omzet van haar zaak blijft sinds de heropening achter op de prognoses. Op de beurs zoekt de onderneemster dan ook naar producten en categorieën waarmee ze klanten aan zich kan binden. TEKST MARTIJN LOUWS FOTOGRAFIE HERTBERT WIGGERMAN

0

‘Ik zit al vijftien jaar in dit vak, maar zo lastig als het nu is, is het nog niet eerder geweest’, zegt Ylona meteen aan het begin van het gesprek op de beursvloer (zie foto, Ylona staat links). Zij heeft een winkel in Rijswijk, aan de Henri Dunantlaan. ‘Er zitten supermarkten in de buurt, ik denk dat veel klanten na de heropening daar zijn blijven hangen voor hun tabaksaankopen.’ Ylona moest net als alle andere tabaks- en gemakszaken haar winkel voor maanden sluiten vanwege de coronapandemie. ‘Dat was een hardgelach’, blikt zij terug. ‘In de drukste periode van het jaar. En nu, nu blijven de klanten ook nog weg. In dezelfde periode vorig jaar had ik no 250 klanten per dag, nu zijn dat er 150.’

SIERANDEN EN SJAALS; MISSCHIEN WEL Het is de reden dat Ylona de beurs samen met haar dochter bezoekt. Op zoek naar nieuwe categorieën en producten. ‘Ik zoek het vooral in de bijproducten, in sieraden, sjaals en babyproducten.’ Wat dat betreft wordt Ylona op haar wenken bediend. Op de beurs opvallend veel van deze aanbieders. ‘Ja, dat maakt het leuk en interessant om hier te zijn’, zegt Ylona. Ze komt net van de stand van 999 Games en Boosterbox gelopen. ‘Maar ik heb al veel spellen en games in het assortiment, dat volstaat. Aanvullingen op dat gebied zijn dus niet nodig.’ Nouka dan? Door de grote vraag naar gifts met goeie marges, is het marktaandeel van die partij in de gemaks- en tabakswinkels erg aan het groeien. Om meer klanten te kunnen bereiken, staan zij op de NSO Retail Beurs. Ylona: ‘Leuke artikelen met een goede marge, dat past wel in mijn winkel. Ik ga direct het gesprek aan.’


Winkelformuleplein

26

‘Een echte vakbeurs, het is dat het weer kan’ De commerciële samenwerkingsverbanden waren allemaal aanwezig op de NSO Retail Beurs 2021. En niet zonder reden. De branche verandert en ondernemers konden samen met de mensen achter de formules sparren over de toekomst(visie). En passant werd er ook met fabrikanten gesproken over assortimenten, prijzen en marges. TEKST MARTIJN LOUWS FOTOGRAFIE HERBERT WIGGERMAN & MARTIJN LOUWS

‘O

f de beurs aan de verwachtingen heeft voldaan? Ja’, zegt Marc Pontier van Audax volmondig. Hij is blij dat hij en zijn collega’s voor het eerst sinds corona veel ondernemers tegelijk in het echt hebben kunnen ontmoeten. ‘Vooral het samenzijn met vakgenoten en de ondernemers is mij bijgebleven. En vanuit dit netwerken hebben we goede ervaringen kunnen uitwisselen.’ Pontier heeft veel ondernemers gesproken van verschillende formules én verschillende delen van het land. En hij heeft deelgenomen aan de podcast die ging over de

buurtfunctie van de tabaks- en gemakswinkel en dat die na corona nog meer kansen biedt. ‘Een erg leuk initiatief en leuke manier van communiceren. Mijn tip aan de organisatie; ga er na deze beurs mee door.’

ROERIGE TIJD Ook Gerrit van Oosten van Convenience Concept is enthousiast over de beurs. ‘Vooraf keken we er enorm naar uit om na een roerige tijd alle branchegenoten weer live te kunnen ontmoeten. Voor de tabaks- en gemakssector is de NSO Retail Beurs de plek waar iedereen samenkomt. Even weg uit zijn of haar eigen omgeving, bekende en nieuwe mensen ontmoeten; aspecten die zorgen voor nieuwe inzichten met een positief effect op de lange termijn. En dat alles is zeker gelukt. We hebben veel mensen, zowel ondernemers als participanten, kunnen spreken en voor ons was de rode draad ontmoeten en verbinden.’

VOLOP IN BEWEGING

Erdal Erer van Tabac & Gifts in gesprek met de mensen van Vandermarliere.

Convenience Concept is met ruim 250 aangesloten winkels één van de grootste formulehuizen in de branche. En ze zijn volop in beweging met onder meer de Kansspelclub en Giftclub, waarin ondernemers samenkomen die zich hebben gespecialiseerd in ofwel kansspelen ofwel gifts. Daarnaast heeft Convenience Concept de Compaenen-winkels stap voor stap omgezet naar Tobacconist. Dat is de nieuwe naam voor de tabaksspeciaalzaakformule van Convenience Concept. Ook op de beurs aandacht voor al die ontwikkelingen. Van Oosten: ‘Eindelijk elkaar weer live zien en ontmoeten en van gedachten wisselen over de branche nu en de branche in de toekomst. Wat komt er allemaal op ons af? Wat betekent dat op branche- en winkelniveau? Hoe kunnen we gezamenlijk - ondernemer, branchevereniging, commerci-


27

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

Ondernemers, formules en fabrikanten in gesprek met elkaar op het winkelformuleplein.

ele organisatie en participanten - ons het beste op de veranderingen voorbereiden? Deze vragen leven bij alle partijen en de beurs was een mooi platform om de eerste gedachten af te tasten.’

OPVALLEND VEEL LEDEN Een andere formule die de wind in de zeilen heeft, en die aanwezig was op de beurs, is Tabac & Gifts. Voorzitter Erdal Erer en districtsmanager Desmond Terlien van Tabac & Gifts lopen rond en spreken leden (en dat zijn er opvallend veel, zegt Erer) en niet-leden. ‘We krijgen veel aanvragen. Niet specifiek hier hoor, maar dat gaat al een tijdje zo’ bevestigt Erer. Hij verklaart het succes van de formule aan de hand van een aantal punten. ‘Wij hebben geen grote overhead, we doen het met een paar mensen. Ik als voorzitter, Desmond en we hebben Lucien voor de administratie. En dat heeft voordelen: alle vergoedingen gaan rechtstreeks naar de aangesloten ondernemers. Daarnaast is en blijft de ondernemer baas in eigen zaak. Het enige waartoe wij hem of haar verplichten zijn de afspraken rondom de tabakspresentatie. Nieuw daarbij is dat wij op het gebied van de automatisering op termijn overgaan van ProPOSS naar Aspos van Valk. Dat systeem biedt net iets meer mogelijkheden, denken wij. Bovendien werken de meeste ondernemers in onze branche met

Aspos, dat maakt een overstap naar ons dan gelijk minder complex.’

52 WINKELS Inmiddels heeft de club 52 winkels. De komende jaren zal dat aantal verdubbelen, verwacht Erer. Onder meer ondernemers van Vivant, waar onder meer Terlien zelf een verleden heeft, vinden de weg naar Tabac & Gifts. Waar de formule van oorsprong vooral in en rond Rotterdam gevestigd was, duiken nu zaken in het hele land op. ‘We groeien naar de honderd winkels toe. Daarbij hebben we straks een landelijke dekking’, aldus Erer. Hij verontschuldigt zich. ‘Ik moet verder.’ De volgende ondernemers staan namelijk alweer op hem te wachten. En even later schuift hij aan bij Vandermarliere in de stand voor een gesprek over assortimenten, prijzen en marges. Erer: ‘Het is zoals het gaat op een echte vakbeurs, mooi dat het weer kan.’


28

Bezoekersenquête


29

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

Wat vonden bezoekers van de

Expo Houten was op zondag 3 oktober het decor voor de NSO Retail Beurs 2021. Ruim 850 bezoekers wisten de weg naar de vakbeurs te vinden waar ‘ontmoeten’ als thema centraal stond. De organisatie kijkt tevreden terug op het evenement. Maar wat vonden de bezoekers ervan? TEKST WILBUR GANS FOTOGRAFIE HERBERT WIGGERMAN

0

Met een verbreding van het exposantenaanbod en de mogelijkheid om na 3,5 jaar alle belanghebbenden uit de branche weer te zien en te spreken, en alle enthousiaste retailers weer te ontmoeten, was de eerste zondag van de maand oktober een succesvolle dag. Maar wat vonden bezoekers van de NSO Retail Beurs 2021? Deze vraag legden wij de bezoekers daags na de beurs voor in een bezoekersenquête.

RAPPORTCIJFER 7,9 De belangrijkste graadmeter om het evenement te beoordelen is natuurlijk het rapportcijfer. De bezoekers gaven de NSO Retail Beurs 2021 een 7,9. Men was gemiddeld 2 tot 4 uur aanwezig. In 2018 is de vakbeurs voor het eerst in Houten georganiseerd. In de ogen van de beursorganisatie een goed en makkelijk bereikbare locatie, centraal gelegen met gratis en ruime parkeergelegenheid. Ook als het om deze editie gaat zijn de bezoekers tevreden over de locatie. Maar liefst 95,7 procent vindt Expo Houten een geschikte locatie voor het evenement. Ook de openingstijden (100 procent), de zondag (87 procent) en de datum (99,1 procent) vallen goed bij bezoekers in de smaak.

NOG STAPPEN ZETTEN Op het gebied van exposantenaanbod kan de organisatie nog stappen zetten. 35,7 procent vond het aanbod niet gevarieerd genoeg en miste bedrijven als Hallmark, Post NL, DHL, Mascotte en Kamphuis. Daarnaast hadden bezoekers graag nog meer aanbieders van cadeauartikelen, wenskaarten, boeken en meer alternatieven op het gebied van vapeproducten op de beursvloer gezien.

SFEER EN AMBIANCE De sfeer en ambiance (87 procent goed tot uitstekend) en de catering (72 procent goed tot uitstekend) werd door bezoekers voldoende beoordeeld. Op de vraag of bezoekers de beurs in de huidige opzet eventueel volgend jaar weer zouden bezoeken geeft 56,5 procent aan dit zeker van plan te zijn, 25,2 procent waarschijnlijk wel en 8,7 procent weet het nog niet. De organisatie bedankt iedereen voor het invullen van de enquête. Het geeft hen handvatten om de NSO Retail Beurs waar nodig verder te verbeteren.


30

Het grote genieten

‘Eindelijk weer als


31

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

De tabaksspecialist werd op de NSO Retail Beurs op zijn wenken bediend, onder meer door de grote groep sigarenfabrikanten die aanwezig was. Er werden nieuwe producten gepresenteerd, er werd over de markt gepraat, maar er werd vooral ‘ontmoet’. TEKST & FOTOGRAFIE MARTIJN LOUWS

‘H

eeft de beurs aan de verwachtingen voldaan en zijn jullie doelstellingen bereikt? Absoluut’, zegt Valérie Pieters, Marketing Activation Manager Benelux bij Scandinavian Tobacco Group (STG), na afloop resoluut. ‘Na twee turbulente jaren was de beurs een fijn weerzien met de klanten die talrijk aanwezig waren.’ STG zette als specialist in sigaren op de stand in op het directe contact met de belangrijkste handelspartners, de tabakszaken. ‘Zij zijn de ambassadeurs van ons product, vandaar. Het enthousiasme van de klanten op onze stand, en de vele bezoekers, is mij het meeste bijgebleven’, vertelt Peters.

BELANGRIJKSTE MERKEN STG pakte dit jaar uit met een stand waar de belangrijkste merken in de kijker werden gezet. En aangezien STG sterk is in de premium merken, werd de focus gelegd op La Paz, Balmoral en Oud Kampen. Maar ook het sterk groeiende segment filter en flavor was te vinden op de stand met merken als Panter Filter en Mehari’s filter. ‘Natuurlijk hadden we ook veel te melden over de lancering van onze nieuw Club Lions en, niet te vergeten, over de wijnactie. Maar we hebben ook vooral geluisterd naar de ondernemers. Het blijkt dat covid en de impact op hun business veel ondernemers hoog zit. Goed om daarover met elkaar in gesprek te gaan en te kijken waar we elkaar kunnen helpen.’

STRENGE CONTROLES Ook bij Vandermarliere Cigar Family gingen ze het gesprek hierover aan met de bezoekende retailers. ‘Daarnaast waren de strenge controles van NVWA onderwerp van gesprek’, vertelt Bernard Isebaert van Vandermarliere Cigar Family. Hij weet dat ondernemers worstelen met alle wetten en regels. ‘Grappig, we hebben de NVWA op de beurs ook op bezoek ge-


Branch in beweging

32

had. Dus zelfs hier worden we gecontroleerd.’ Isebaert zegt verder dat de beurs aan de verwachtingen heeft voldaan. ‘We blikken met een voldaan gevoel terug op de beurs, het aantal bezoekers was ruim bevredigend. De speciaalzaken en tabaks- en gemakswinkels waren in groten getale aanwezig en toonden duidelijk interesse in het assortiment en in ons verhaal.’ Vandermarliere Cigar Family greep de NSO Retail Beurs namelijk aan om de naamswijziging van J. Cortès naar Vandermarliere Cigar Family bekend te maken onder de tabaksretailers in Nederland. Daarnaast werd het verhaal van De Olifant, dat recent is overgenomen door Vandermarliere Cigar Family, verteld. ‘We merkten alom tevredenheid bij de retailers dat het merk Olifant kan blijven bestaan en dat de kwaliteit en continuïteit gewaarborgd blijven. De klanten beschouwen ons als een totaalpartner voor sigaren en cigarillo’s’, stelt Isebaert tevreden vast. Daarmee is een belangrijke doelstelling van de beursdeelname voor Vandermarliere bereikt. ‘De beurs heeft ons de mogelijkheid geboden om van private label tot premium shortfillers en handmade in één keer voor te stellen op één grote stand’, aldus Isebaert. Hierbij lag volgens hem de focus op op cigarillos, op de Neos Mini Red filter, op het premium shortfillers segment, met op de eerste plaats De Olifant. ‘De Olifant sigaren worden in cederhouten kistjes verpakt, een perfecte combinatie voor het aroma van de sigaren. Daarom zijn voor de grootverpakkingen, die niet

in ceder zitten, handige cederhouten meeneemverpakkingen ontworpen. Iedere sigarensoort heeft zijn eigen cederhoutenkistje, waardoor de aroma’s goed behouden blijven en de sigaren niet breken als mensen deze onderweg bij zich dragen’, legt Isebearts uit. De kistjes zijn in de speciaalzaak te koop voor een paar euro. ‘Voor de liefhebber is dit een uitkomst, een prachtig kistje waarin de genietende roker zijn mooiste sigaren kan bewaren.’

DE OLIFANT; LIMITED EDITIONS Thomas Klaphake was ook aanwezig. Hij is ook tevreden en spreekt van een warm bad waarin hij is beland. ‘Vandermarliere deelt onze passie voor sigaren, dat is een match. Aan de andere kant kan ik ook niet ontkennen dat het wel een beetje pijn doet. We hebben afscheid moeten nemen van mensen, dat is nooit fijn. Maar we kijken vooruit. De fabriek in Kampen blijft gevestigd aan de Voorstraat. En ook de winkel van De Eenhoorn aan de Oudestraat, waar koffie en thee worden verkocht, blijft bestaan. ‘Twee van de negen machines blijven over in de fabriek’, zegt Klaphake. ‘We gaan het pand opnieuw inrichten. De Eenhoorn breidt de activiteiten uit en gaat ook bier verkopen.’ De fabriek blijft verder een ontvangstplek voor relaties, aldus Klaphake. En we doen veel rondleidingen. ‘En op termijn komen we zelfs bijvoorbeeld met limited editions vanuit Kampen, die kans biedt Vandermarliere ons ook.’


33

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

DYNAMISCH Bij Heupink & Bloemen Tabak aandacht voor de historie van het bedrijf. ‘Wij zijn een familiebedrijf uit Ootmarsum, een tabaksbedrijf dat trots is op z’n erfgoed, vakmanschap en tabakswaren. We verkopen tabak over de hele wereld en natuurlijk ook in Nederland. We hebben veel vakkennis over tabak en hebben de bezoekers meer vertelt over onze producten en ons bedrijf dat inmiddels al 181 jaar bestaat’, vertelt Audrey Reijmer van Heupink & Bloemen Tabak. Ondanks dat zij dit verhaal goed hebben kunnen vertellen aan de bezoekers, voldeed de beurs slechts gedeeltelijk aan de verwachting. ‘Er waren niet veel innovaties te zien. Dat zal ook komen door de branche waarin wij ons bevinden en de daaraan gekoppelde wetgeving. Ook was de opkomst laag in onze ogen’, aldus Reijmer. Ondanks deze, in haar ogen beperkte opkomst, heeft Heupink & Bloemen toch met ondernemers kunnen spreken over verschillende ontwikkelingen. ‘De tabaksmarkt is dynamisch, voor Heupink belangrijk om daarover met klanten in gesprek te gaan. Bovendien presenteerden wij onze producten, zoals Look Out-kerftabak en Black Devil-sigaretten. Ook hebben we op de beurs Texas-sigaren geïntroduceerd, dat is door de lage opkomst gedeeltelijk geslaagd. Orders bleven achter. De ondernemers die er waren hadden de hand op de knip. Maar goed, ze vonden het wel heel fijn dat Heupink & Bloemen er was en we hebben met

hen goed kunnen praten over de introductie, over de toekomst, over de handel en wat er gebeurt als supermarkten geen rookwaren meer mogen verkopen. Hier kwam al naar boven dat er in grote steden tabakswinkels op komen naast of vlak bij de supermarkt. Vragen van ondernemers waren dan ook: Kan dat en mag dat? Je moest toch voor bepaalde tijd zijn ingeschreven als tabakspeciaalzaak?’

GEEN VERWACHTINGEN Ook bij Ritmeester lag in de stand de nadruk op het contact met ondernemers en hun medewerkers. ‘Om heel eerlijk te zijn hadden we niet echt een verwachting. Vooraf was het voor ons moeilijk in te schatten hoeveel bezoekers de NSO Retail Beurs zou trekken en hoe de sfeer zou zijn. Doelstelling was om ondernemers met open armen te ontvangen op onze beursstand om daar meer te vertellen over onze producten en om eventuele vragen te beantwoorden’, zegt Marc den Adel van Ritmeester. Hij vertelt dat Ritmeester ‘aardig wat’ ondernemers en winkelmedewerkers heeft gesproken. ‘Gespreksonderwerpen waren onder meer het afdekken van tabak, nieuwe tabaks- en rookwarenwet en de forse groei van Ritmeester Cigars.’ Het viel Den Adel op dat het bij aanvang van de beurs voor iedereen een beetje onwennig was. ‘Maar al snel genoot iedereen van het gezellige samenzijn. Het voelde eindelijk weer een beetje als vanouds.’

DEZE RUBRIEK WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR


Kansspelmarkt

34

Kansspelmarkt open in

Nederlandse Loterij was op 3 oktober aanwezig tijdens de NSO Retail Beurs. De grootste kansspelaanbieder van Nederland presenteerde een aantal vernieuwingen voor de loterijproducten, die winkeliers mogen verwachten in 2022. En natuurlijk sprak men in de stand over de markt voor online kansspelen, die in datzelfde weekend werd opengesteld voor vergunninghouders. TEKST MARTIJN LOUWS FOTOGRAFIE NLO

0

Er is volop dynamiek in de markt van kansspelen. Dat was duidelijk merkbaar op de stand van Nederlandse Loterij. De kansspelaanbieder introduceerde namelijk een aantal vernieuwingen. Zo lanceert men onder het merk Staatsloterij de ‘tonnenmaand’, waarbij er extra prijzen van 100.000 euro worden toegevoegd aan het prijzenpakket van de trekkingen op 10 januari en 10 februari 2022. Eurojackpot breidt het aantal trekkingen uit naar 2 keer per week, vanaf 25 maart 2022 en de Jackpot kan groeien naar een recordhoogte van 120 miljoen euro. ‘Dit alles staat op de planning voor volgend jaar’, zegt woordvoerder Sander van de Vooren van Nederlandse Loterij. ‘Maar’, haast hij zich te zeggen, dit jaar is niet voorbij. De klassiekers, zoals de Decemberkalender van Krasloten en de Oudejaarstrekking van Staatsloterij staan nog voor de deur.’

GOEDE DOELEN In de Nederlandse kansspelmarkt heeft Nederlandse Loterij een unieke positie. Nederlandse Loterij geeft elk jaar vrijwel haar gehele resultaat aan de Nederlandse sport via NOC*NSF, aan achttien goede doelen die zich richten op gezondheid, welzijn en beweging via de stichting Aanwending Loterijgelden Nederland en aan de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën. In 2020 ging het om een bedrag van 168,5 miljoen euro. Naast TOTO Sport en TOTO Casino zijn Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO Winkel spelmerken van Nederlandse Loterij.

Beursbezoekers konden zich op de stand van NLO vermaken met een racesimulator.


35

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

VERGUNNINGHOUDERS In hetzelfde weekend van de NSO Retail Beurs, werd de markt voor online kansspelen opengesteld voor vergunninghouders. Natuurlijk was dat ook gespreksonderwerp op de stand. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om online kansspelen aan te bieden voor iedereen die daarvoor een vergunning heeft gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Van de Vooren: ‘TOTO Sport en TOTO Casino, de nieuwe spelmerken van Nederlandse Loterij, zijn sinds 2 oktober online. TOTO was daarmee de eerste aanbieder die online is met live sportweddenschappen en casinospellen.’ De Ksa heeft Nederlandse Loterij op 29 september een vergunning verleend om online kansspelen te mogen aanbieden. ‘Wij hebben lang toegewerkt en uitgekeken naar dit moment, wij zien dat het online aanbod een goede aanvulling is op het bestaande brede aanbod van kansspelen in de winkel. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om op een verantwoorde manier kansspelen aan te bieden. Meespelen moet een spelletje blijven. Hierbij past een breed aanbod van leuke spelletjes die je via verschillende kanalen kunt spelen’, aldus Van de Vooren. De winkel is volgens hem een unieke plek voor merk- en spelbeleving, nu en in de toekomst. ‘Retailers zijn een onmisbare schakel om onze spelers op een verantwoorde wijze mee te laten spelen en plezier te laten beleven aan leuke kansspelen.’

10 VERGUNNINGEN De Kansspelautoriteit heeft aan 10 bedrijven laten weten dat zij een vergunning krijgen waarmee zij sinds 1 oktober 2021 via internet kansspelen aan mogen bieden. Naast Nederlandse Loterij met TOTO zijn dit FPO Nederland, Holland Casino, NSUS Malta Limited, Play North Limited, Tombola International Malta Plc, Hillside (New Media Malta) Plc, Bingoal Nederland, Betent en LiveScore Malta Limited. Spelers die online willen gokken en verder geen risico willen lopen kunnen dat doen bij deze aanbieders. Zij hebben een vergunning van de Kansspelautoriteit en worden onderworpen aan strenge regels. De speler is zo verzekerd van een eerlijk spel en de aanbieder moet opletten of de speler niet over zijn grenzen heen gaat. De Kansspelautoriteit heeft sinds kort de Kansspelwijzer op haar site gezet. Daarmee kan de speler controleren of een gokbedrijf een vergunning heeft in Nederland. René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit, zegt dat de 10 vergunningen die nu zijn verleend, pas het begin is. Jansen: ‘Er zijn nog aanvragen in behandeling. Er is een categorie aanbieders die nog geen vergunningsaanvraag in mocht dienen. Dat is het gevolg van de motie Postema die werd ingediend tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Mogelijk hebben ook andere aanbieders belangstelling, maar wachten zij met het indienen van een aanvraag omdat zij er nog niet klaar voor zijn. Er moet aan strenge voorwaarden worden voldaan en er wordt streng getoetst door de Kansspelautoriteit. Maar er komen zeker nog vergunninghouders bij.’ Eerder dit jaar maakte de Kansspelautoriteit bekend dat er 29 aanvragen werden ingediend. Er is sprake van een open stelsel: alle aanvragers die aan de voorwaarden voldoen, krijgen een vergunning.


Open kaart

36

NSO RETAIL BEURS 2021 WAS SUCCESVOL

NSO LEDENRAAD BIJEEN

Op zondag 3 oktober was Expo Houten het decor van de NSO Retail Beurs 2021. Na bijna 3,5 jaar (april 2018) was er eindelijk weer de mogelijkheid om elkaar te zien, te spreken en de hand te schudden. Het werd een ouderwetse vakbeurs met veel gezelligheid, enthousiaste exposanten en positieve geluiden. Met een tevreden gevoel kijkt de beursorganisatie terug op het evenement. Wilbur Gans: ‘Het was een mooie en gezellige dag waarop we weer veel belanghebbenden uit de branche hebben mogen ontmoeten. We hebben ruim 850 bezoekers verwelkomd, die gingen met een positief gevoel naar huis terug. Dat positiviteit overheerst blijkt ook uit de bezoekers- en exposantenenquête die we na de beurs hebben uitzet. Onverminderd waren zowel bezoekers als ook de exposanten tevreden over de organisatie, de locatie, de exposanten en het programma. Natuurlijk zaten daar ook wat aandachtspuntjes tussen, daar gaan we mee aan de slag op weg naar de volgende editie van de vakbeurs.’

In de NSO Ledenraad is onlangs gesproken over een nieuwe organisatiestructuur voor brancheorganisatie NSO Retail. Ondernemers in de branche staan de komende jaren voor bijzondere uitdagingen en de brancheorganisatie past zich daar op aan. Afscheid werd genomen van ledenraadsleden Marius Verdouw en Henk Haklander, beiden hebben onlangs hun winkel verkocht. De vergadering heeft Christel Teeuwen (nieuwe algemeen directeur Primera) als bestuurslid benoemd. Zij volgt daarin Gert van Doorn op.

NSO RETAIL LANCEERT SERIE PODCASTS Op de beursvloer van de NSO Retail Beurs 2021 was op de stand van NSO Retail een podcaststudio ingericht. Gedurende de beursdag vonden daar, onder leiding van Janwillem Burgering en retaildeskundige Daan Merckx, interessante en inspiratievolle gesprekken plaats. Per onderwerp gingen beide presentatoren in gesprek met twee gasten uit de branche. Hierbij werden onderwerpen besproken als uitdagingen bij tabaksverkoop nà 2024, kansen voor de speciaalzaak, de meerwaarde van zelfstandig ondernemerschap en de buurtfunctie van de tabaks- en gemakswinkel. Ook is er een podcast opgenomen met Gert van Doorn, ex-directeur van Primera, met een terugblik op 20 jaar in de branche en tips voor de toekomst. De podcasts zijn te beluisteren op de website van NSO Retail.

BETROKKEN ONDERNEMERS GEZOCHT VOOR COMMISSIE SPECIAALZAKEN Alle ondernemers in de branche krijgen de komende jaren te maken met een veranderingsproces. Ook de ondernemers met een speciaalzaak. NSO Retail wil deze ondernemers optimaal begeleiden in dit veranderingsproces. Daarvoor heeft het bestuur van NSO Retail een commissie speciaalzaken ingesteld. Deze commissie heeft onder meer als taak het adviseren (gevraagd en ongevraagd) van het bestuur van NSO Retail over alle zaken die van invloed zijn op het ondernemerschap van een retailer met een speciaalzaak. Met name op het gebied van wet- en regelgeving. Meer informatie over de werkwijze van deze nieuwe commissie is te lezen in het reglement commissie speciaalzaken op de webiste van NSO Retail. Ondernemers die hun kennis en ervaring willen inzetten voor de toekomst en die van de collega’s met een speciaalzaak, kunnen zich kandidaat stellen voor deze commissie. Dat kan via nso@nsoretail.nl.

CONTROLEURS NVWA ACTIEF IN WINKELS Op het bureau van NSO Retail krijgen we de afgelopen weken veel meldingen binnen over NVWA-controles. De controleurs zijn op pad en kijken naar de naleving van de leeftijdsgrens, uitstalverbod, ‘plain packaging’ en roken op de werkplek. In de NSO Reader Tabaksproducten en Rookwaren is te lezen waar ondernemers op moeten letten bij de verkoop van die producten. Zo moeten bijvoorbeeld alle tabaksproducten (ook de sloffen) en rookwaren zodanig in het schap geplaatst zijn dat de gezondheidswaarschuwing volledig zichtbaar en leesbaar zijn. Controle gehad van de NVWA? Meld het altijd via nso@nsoretail.nl. Binnenkort vindt een gesprek plaats met de NVWA over de naleving en handhaving van de regels in de praktijk. De ervaring van ondernemers worden hierbij graag meegenomen door NSOP Retail.


37

NS O RETA IL MAGA ZINE O KTO B ER 2 0 2 1

ONLINE GOKMARKT IS VANAF 1 OKTOBER GELEGALISEERD; NIEUWE TOETREDERS De Wet Kansspelen op afstand maakt het vanaf 1 oktober mogelijk om legaal online te gokken. De Kansspelautoriteit (KSA) heeft daartoe 10 vergunningen afgegeven die via internet kansspelen aan mogen bieden. Daaronder twee Nederlandse bedrijven: Nederlandse Loterij Organisatie en Holland Casino. Eerder dit jaar maakte de KSA bekend dat er 29 aanvragen werden ingediend. Daarvan zijn er dus 10 gehonoreerd. De Kansspelautoriteit verwacht dat er op korte termijn meer vergunninghouders bij gaan komen, omdat er een groep bedrijven nog een aanvraag gaat indienen. Verwacht wordt dat er rond juli 2022 een compleet beeld is van hoe de online kansspelmarkt in Nederland eruit gaat zien.

SUBSIDIEREGELING VERDUURZAMING MKB-BEDRIJVEN

Ondernemer met een tabaks- en gemakswinkel vallen (nog) niet onder de Energiebesparingplicht. MKB-ondernemers die toch aan de slag willen met energie besparen en meer verduurzamen, kunnen gebruikmaken van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Met deze subsidie kunnen ondernemers een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het energieadvies geeft inzicht in het verder verduurzamen van de onderneming. Ook geeft de SVM subsidie voor het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. Ondernemers kunnen subsidie krijgen voor bijvoorbeeld advies over en ondersteuning bij het verduurzamen van hun bedrijfspand of bedrijfsvoering, voor het opstellen van een energieadvies op maat door een gespecialiseerde adviseur en voor de ondersteuning bij de uitvoering van het advies. Kijk op de website www.rvo.nl voor meer informatie (zoek op: Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)).

Dagelijks komen er op het secretariaat van het NSO-kantoor in Zeist tal van ondernemersvragen binnen. Het NSO Retail Magazine pikt er hier in iedere uitgave een aantal uit, én geeft de antwoorden.

Ben ik verplicht om mijn definitieve omzetten door te geven aan het UWV en RVO? Als u, door omzetverlies tijdens corona, gebruik gemaakt heeft van de mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij het UWV en RVO dan dient u uw definitieve omzetten door te geven zodra u hierover beschikt. Iedere aanvraagperiode heeft een andere deadline om uw definitieve gegevens aan te leveren. Levert u niet op tijd aan dan moet u het hele voorschot binnen twee manden terugbetalen. Check daarom op de site van het UWV, voor de tegemoetkoming tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), en/of RVO, voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wanneer u de definitieve omzetten moet aanleveren.

Mag ik een werknemer vragen of deze gevaccineerd is? Geen vraag te gek 088 - 00 342 20 nso@nsoretail.nl www.nsoretail.nl

Ja dat mag, maar u dient wel de privacy van uw medewerkers te respecteren. Dat betekent dat u wel mag vragen of een werknemer gevaccineerd is, of een geldig test- of herstelbewijs heeft, maar het antwoord op deze vraag mag u niet vastleggen. Het betreft namelijk een gezondheidsgegeven. Een medewerker is derhalve ook niet verplicht om antwoord te geven op deze vraag.


HAAL NOG MEER VOORDEEL UIT UW LIDMAATSCHAP Naast algemene belangenbehartiging biedt de NSO haar leden ook individueel ledenvoordeel. In de NSO ledenwinkel profiteren leden van kortingen op producten en diensten via collega-brancheorganisatie INretail.

KIJK VOOR ALLE NSO LEDEN VOORDELEN OP

Telecom

NSORETAIL.NL/ L/ VOORDEEL

De scherpst mogelijke collectieve tarieven voor telefonie en internet.

BHV

Training Goed getrainde bedrijfshulpverleners zijn niet alleen wettelijk verplicht, maar óók onmisbaar in elke winkel!

Brandstof pas Als lid van de NSO profiteert u exclusief van een vaste korting op de landelijke adviesprijs op brandstof.


Gastcolumn

39

Als ‘Manager Retail & Inspiratie’ bij Areaal Advies organiseert Daan Merckx inspiratietours voor retailers en heeft hij het met ondernemers vaak over relevant zijn én blijven in de retail.

H

et moment dat ik hoorde over de uitdaging waar tabaks- en gemakswinkels voor staan met al die verschillende typen consumenten en productgroepen moest ik direct denken aan Apotheek Dirk Broeckx in Antwerpen. Een apotheek? Ik hoor jullie denken. Misschien is een apotheek inderdaad niet het meest voor de hand liggend vergelijk, maar dit is niet zomaar een apotheek. Vanaf de buitenkant lijkt het een traditionele apotheek, met zo’n groen kruis aan de gevel. Aan de deur hangt een bordje met de openingstijden. En als de apotheek is gesloten staat er: ‘Hier bent u DICHT bij de oplossing van uw problemen’. Humor werkt altijd, maar is deze apotheek überhaupt weleens dicht? Bij binnenkomst waan je jezelf in een ‘gewone’ apotheek. Links en rechts wat schappen met producten en uiteraard de bekende balie. Ikzelf ben trouwens een enorme fan van winkels zonder balie, een balie is namelijk zo ouderwets. Winkels zonder balie werken veel laagdrempeliger en zien er daardoor veel gastvrijer uit. En daarnaast win en/of bespaar je ook nog eens veel vierkante meters! De materialen die zijn gebruikt zijn helemaal van deze tijd. Veel hout en een mooie groenwand. Rechts valt mij een groot touchscreen aan de muur op. Hiermee kun je ‘swippend’ alle producten vinden en aanklikken. Best gênant als je voor een wat ‘intiemer’ probleem komt en iedereen kan meekijken hoe je bijvoorbeeld de aambeienzalf aanklikt op het grote scherm, merk ik op. ‘Daarom hebben we hier ook een kleiner (privé) scherm staan Daan’, vertelt de heer Broeckx. Overal is hier blijkbaar over nagedacht. Het aangeklikte product wordt vanuit het geautomatiseerde magazijn achter in de apotheek via een soort lopende band voor je ‘gepicked’. En we zijn nog niet klaar. Buiten aan de zijkant van het pand staat een grote vendingmachine. Hierin liggen producten die mensen altijd nét nodig hebben als de apotheek gesloten is. Babyvoeding, ibuprofen, aspirientjes, condooms, predictorsticks, etc. Maar Apotheek Broeckx gaat nóg verder. Je kunt buiten openingstijd ook gewoon je recept scannen bij de vendingmachine. Vanuit het geautomatiseerde magazijn wordt jouw recept via de eerdergenoemde lopende band naar de vendingmachine getransporteerd. Apotheek Broeckx is eigenlijk gewoon 24/7 open! Johan Cruijff zei ooit: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Dat geldt ook voor deze apotheek. In de kern bedient deze apotheek namelijk twee soorten consumenten in één concept: De traditionele consument die bij de apotheek komt, waarbij de medewerker het product uit het schap haalt en afrekent. Deze consument maakt ook graag nog een praatje met de apotheker of de assistent(e). En daarnaast wordt de nieuwe (generatie Z) consument, die veel meer vanuit gemak en snelheid denkt, op de wenken bediend. Die komt binnen, zoekt al swipped het product, rekent af en loopt de apotheek uit. Als je dit projecteert op de klanten en producten in een tabaks- en gemakswinkel, dan zie je heel veel overeenkomsten. Daarom is inspiratie opdoen zo belangrijk! Daan Merckx Manager Retail & Inspiratie bij Areaal Advies