Issuu on Google+

Sarofim Research Building project client

Fayez S. Sarofim Research Building, Houston

The University of Texas Health Science Center at Houston

architect

BNIM Architects

design team

Steve McDowell, FAIA;Mark Shapiro, AIA; Casey Cassias,

AIA; David Immenschuh; Kimberly Hickson, AIA; Filippo Castore, AIA contractor

Vaughn Construction

consultants

Burt Hill: Tom Donoghue, AIA (lab architect/MEP

design); Jaster-Quintanilla & Associates (structural); E&C Engineers (local MEP support); Clark Condon Associates (landscape); Walter P. Moore (civil); DataCom Design Group (AV/IT); Rolf Jensen & Associates (code); Worrell Design Group (food service); R.A. Heintges Architects (glazing); Facility Programming & Consulting (programming); Busby and Associates, Apex Cost Consultants (cost consultants); Waterscape Consultants (water feature) photographer

Richard Payne, FAIA

resources

concrete materials :

architectural concrete : system : panels :

66

t e x a s

a r c h i t e c t

NBK Keramik GMBH;

precast

wood ceilings : Decoustics; interior architectural woodwork : 3V Company; tile : Daltile; linoleum flooring : Forbo

clay tile rain screen

Linoleum; natural cork flooring : Natural Cork; acoustical panel ceilings and trims : Armstrong; decorative finishes :

Vaughn Construction;

Vaughn Construction; metal ceilings :

The Fayez S. Sarofim Research Building houses core research laboratories, administrative offices, and a glass auditorium. Located in the Texas Medical Center, the parti consists of a central atrium flanked by two wings—the southern containing administrative offices and the northern containing labs. The openness of the adjoining atrium gardens invites public passage through the building, giving the program a sense of transparency. Separation of the lab and office wings encourages meetings and conversation. Outdoor terraces provide spaces for relief, contemplation, or discussion. The varied paths of travel and multitude of destinations allow the building to be experienced in different ways, analogous to how a researcher might look at a problem from different perspectives. The client requested and received a high-performance, energy-efficient sustainable building. Exterior building skin is a clay tile rain-screen system and all interior materials and finishes were selected with highperformance criteria in mind.

Ceilings Plus;

metal

Byrne Metals Corp., curving wall metal ceilings : Ceilings Plus;

Tectum Panels; resilient floor tile : Expanko Systems; resilient wall base : Johnsonite Rubber Base, Roppe Corp.; mirrored glass : Binswanger Mirror; glazing systems : Viracon Glass, Dlubak Corp.

9 / 1 0

2 0 0 6


Texas Architect Sept/Oct 2006: Design Awards