Page 1

Wakkerdammer December 2011


Editorial - door Flooros.

Toen ik me gisteren verveelde, besloot ik eens te snuffelen tussen alle oude verhalen die ik nog had. Verhalen die ik geschreven had op de middelbare, alleen, of samen met Januschka. Het valt me op hoeveel plezier ik toen had in schrijven. In plaats van op te letten bij wiskunde of aardrijkskunde, schreef ik hele schriften vol en liet ze soms aan mensen lezen. Ik had een heel collegeblok voor al mijn WvW-verhalen en geloof me, hij is vol. Het waren mijn eerste spellen, zo rond spel 20, waarvan ik hele verhaallijnen al uitdacht en prachtige romances uitschreef. Nu ik alles weer lees voel ik me weer vijftien. Ik weet nog wel dat ik bij elk verhaal een bepaald gevoel had, een bepaalde dreigende of juist blije atmosfeer. Ik kan het zo weer voelen. Waar is die tijd gebleven dat mijn creativiteit zo vrij was? Ik denk dat ik maar eens terug moet gaan naar die tijd. Me niet meer proberen volwassen te gedragen, niet meer verantwoordelijk zijn, maar doen wat ik wil. Ik laat mijn fantasie weer de vrije loop. Deze hele Wakkerdammer staat in het teken van verhalen. Korte en lange, maar ook verhalen die nog niet zijn opgeschreven maar vast nog in je eigen hoofd zitten. Schrijf niet omdat het moet voor school, zelfs niet omdat je gevoelens weg moet schrijven, en ook niet omdat je een WvW-deadline moet halen. Schrijf, omdat dat verhaal in je hoofd nu eindelijk eens verteld moet worden. Laat je inspireren door deze editie van de Wakkerdammer en denk verder. Niets is te gek, en ik hoop jullie allemaal weer tegen te komen tijdens Nanowrimo!

2


Redactioneel: de grenzen van sport - door Zabulus.

Nadat ze twee edities lang als hoofdredacteur heeft gefungeerd, heeft Flooros het stokje doorgegeven aan een nieuw persoon die de taak heeft te bewijzen dat hij de taak waardig is. Ik dus. Ik zal beginnen met Flooros te bedanken voor al het gedane werk en trachten de Wakkerdammer levendig en leuk te behouden. Wat al een extreme sport op zichzelf blijkt te zijn. Dit deel van de Wakkerdammer (een dubbeleditie) zal dan ook gaan over sport in de meest brede vorm van het woord. Extreme sporten, gewone dagelijkse sporten, en zelfs enkel het competitie element kunnen allemaal aan bod komen. Het verschil tussen de drie? Volgens Wikipedia zijn sporten waar veel gevaar bij komt kijken extreme sporten. Enkele voorbeelden daarvan zijn: klimmen, snowboarden, duiken, en snorkelen. Sommigen willen zelfs 'planking' als extreme sport betitelen. Ik noem deze, omdat ik ze zelf beoefen (op planking na dan) en er niks extreems aan vind. Als je gewoon jezelf goed voorbereid, is het niet gevaarlijker en in sommige gevallen minder gevaarlijk dan op amateur niveau voetballen. Je kunt namelijk weinig controle hebben over wat tegenstanders doen. In sommige gevallen zou ik niet eens spreken van sport. Duiken bijvoorbeeld gaat er over om zo weinig mogelijk en zo rustig mogelijk te doen onder de omstandig heden. Dan zou je in bed liggen ook een sport kunnen noemen. Dus kun je ook afvragen wat er allemaal onder sport zou moeten vallen. De algemene term slaat op fysieke activiteit, maar toch wordt bridge en schaken erkent als sport door het IOC. Toch zijn er veel meer activiteiten die zouden kunnen vallen onder de term sport. Dammen, Go, Kolonisten en sommige andere bordspelen kun je prima vergelijken met bridge en schaken in termen van vaardigheid en geluk. Of verschillende computerspelen, waar hand oog coรถrdinatie van essentieel belang zijn en er daarmee zeker fysieke activiteit is. Is dat geen sport?

3


Inhoudsopgave

p02. Editorial p03. Redactioneel: de grenzen van sport p05. De Mores van WvW p07. Verborgen boodschap p09. Sleaze and Dirt (part#1) p11. Filmrecentie "Shadow of the Sun" p12. Onderweg naar Wakkerdam p14. Effe wachten, nog effe wachten? Pannenkoeken! p15. Diepte-interview met Ralmuski p19. De horoscoop p21. De admin aan het woord p23. Onderweg naar Wakkerdam (reversed) p25. Himan interviewt Maedhros p28. Sleaze and Dirt (part#2)

4


De Mores van WvW - door Zabulus.

Wat we allemaal wel en niet mogen doen staat keurig netjes opgeschreven in de wetten die opgesteld zijn door de hoge heren in de eerste en tweede kamer. Steel niet, ontduik geen belastingen, moord niet en vele wetten meer. Het vergt een studie om al deze wetten te kunnen doorgronden. Je zou dus denken dat je dan alle regels kent die je nodig hebt voor het leven. Niets is minder waar. Er zijn zo veel meer regels die niet in de wetten staan. Wetten van etiquette en van omgangsvormen. Vele zijn geschreven, maar lang niet allemaal. De ongeschreven regels worden in studentenkringen ook wel de mores genoemd. Regels zoals: één bier is geen bier (want je drinkt niet alleen), niet met je rug tegen de bar staan (dat is onbeleefd tegen de barman), en niet zoenen in het openbaar (want dat is niet gezellig voor de omstanders). In ons gezellige spelletje weerwolven kennen de meeste spelers wel de geschreven spelregels. Regels zoals: Adellijken mogen niet vertellen dat ze adellijk zijn, je mag geen screenshots doorgeven, je mag je niet voordoen als iemand anders, enz enz. Maar eigenlijk zijn die regels veel breder dan enkel de geschreven regels op het forum. Gedragsregels, regels van sportiviteit, regels die het spel voor iedereen leuker maken. Een deel van deze ongeschreven regels ga ik hier vertellen om ze met iedereen te delen. Ik kan alvast verklappen dat ze bijna allemaal één ding gemeen hebben: Fair Play. Zo heb je af en toe als goedje dat iemand zegt adellijk te zijn. Nu staat op die straf de dood, maar weet de spelleider dat niet altijd. Het zal nadelig voor jouw kant zijn als het naar buiten komt. Toch dien je het te zeggen aan de spelleider. Anders win je misschien oneerlijk. Ook al komt de oneerlijkheid niet van jou vandaan. Zelfde geldt uiteraard voor andere manieren van valsspelen, of als je denkt of vindt dat iets niet fair of eerlijk is. Meld dat altijd aan de spelleider. Zo kunnen wij zorgen dat het spel zo leuk en eerlijk mogelijk gespeeld wordt, en dat iedereen er uiteindelijk meer van geniet.

5


Een moeilijke grens ligt op het moment van en het moment na overlijden. De regels zijn niet 100% duidelijk daarin en velen hebben de grenzen daar van wat kan en mag opgezocht. Ik vraag om die grens niet op te zoeken. Zo komt het wel eens voor dat een weerwolf als die weet dat hij doodgaat na de deadline info binnen krijgt. Naar mijn mening doet hij er goed aan deze info niet door te spelen aan de andere slechtjes. Je weet dat je eigenlijk dood bent. Dat je (nog) niet doodgeschreven bent doet daarin niet ter zake. Als je eenmaal dood bent, komt het regelmatig voor dat er emoties vrij komen. Ik ken ze. Ik heb ze ook gehad. Verbaasd, boos, onrechtvaardig. Het zijn moeilijke momenten om dan je in te houden. Maar het is dan beter om je emoties niet te uiten op het forum buiten het dodenboard. Daar is de plek, en ook de enige plek om je emoties te uiten. Daar weet je tenminste dat wat je zegt geen invloed zal hebben op het spel. Maar ik weet dat dat moeilijk is. En als laatste wil ik nog aanhalen over het spel spelen. Deze gaat minder over fair play, maar is desalniettemin een ongeschreven regel. Namelijk: speel actief. Doe je best met schrijven, ga netwerken. Ga niet aan de zijlijn staan en wachten totdat je dood bent of gewonnen hebt. Het spel wordt er niet leuker op. Zorg dat je nooit een deadline mist! Ja, ik weet dat ik het er misschien te vaak over heb. Over actief het spel spelen. Maar weet dat het één van de grootste ergernissen is in het spel. Niet alleen onder spelers, maar ook onder spelleiders. Dus speel liever één spel goed en actief, dan twee half en onoplettend. Daar hebben we allemaal baat bij. Leef dus volgens de mores.

6


Verborgen boodschap - door Zabulus.

Wij hebben hier op WvW de goede gewoonte om het spel te spelen met verhaal. Sommige doen hun best om er iets moois van te maken waar anderen enkel een stukje schrijven om dat ze moeten stemmen. Niet iedereen heeft de gave om er elke keer weer iets moois van te maken. Zij die die gave wel hebben zullen vaak niet alleen minder snel opgegeten worden door de wolven omdat ze het verhaal niet dood willen maken (nog zo’n mores, zie vorige column) maar ook mits ze creatief zijn, een extra wapen om weerwolven te vinden. Zij het als hulpje, of als goedje om het openbaar te maken. Elke keer (nou ja, bijna elke keer dan) zijn er wel weerwolven die de moeite nemen om te kijken of ze in de verhalen een hint kunnen vinden naar een zandmannetje, een sjamaan, of een welp die aan hun kant staat. Heel soms is het zelfs een neutraaltje (vaak de heks) die hint naar zijn rol. Voor weerwolven natuurlijk erg belangrijk om zo snel mogelijk te weten wie hun handlangers zijn, zodat ze weten wie ze niet moeten opeten en sneller een meerderheid kunnen vormen. Voorzichtigheid is daarbij uiteraard geboden, aangezien je nooit zeker weet of iemand die hint plaatst omdat die echt slecht of neutraal is, of enkel en alleen doet alsof. Laatste keer dat ik het deed was ik zandmannetje. Ik probeerde eerst subtiel te zijn door te zeggen dat ik wel sympathie had voor de slechte partij. Maar omdat ik het idee had dat het niet werd opgepikt, ging ik de dag er na wat minder subtiel te werk totdat ik uiteindelijk geconverteerd werd. Dan moet je denken aan zand in je post zetten, het hebben over Klaas Vaak, over slapen gaan, enz enz. Hierbij is creativiteit belangrijk dat het wel lijkt op een gewone post, maar voor de oplettende lezer meer te ontdekken valt. Zelfs als de goedjes het ontdekken, kun je gewoon zeggen dat je probeerde wolven te vinden voor de lynch, of dat het toeval was. Er is altijd wel een excuus voor je acties.

7


Persoonlijk vind ik het wel leuk om te doen, maar komt het er niet vaak van om het als dusdanig uit te voeren. Maar ik ben dan ook niet geweldig met de pen, en ik val te veel op. Men verwacht het van mij, en te veel spelers pluizen mijn post door op zoek naar die hint. Maar genoeg andere spelers die nog minder naam hebben dan ik en het prima kunnen uitvoeren. Het spel zal niet alleen leuker en spannender worden, maar ook het verhaal zal er beter van worden omdat er meer aandacht aan wordt besteed. Zelfs in dit verhaaltje is een hint verstopt naar een rol van WvW. Zeker geen onbekende bij de iets meer ervaren spelers, maar nog steeds effectief mits goed gebruikt. De enige grenzen die er zijn voor de hints zijn de grenzen van je eigen creativiteit.

8


Sleaze and Dirt (part #1) - door Linqy.

Een nieuwe Wakkerdammer en natuurlijk dan ook een heleboel nieuwe roddels. We hebben een nieuwe, uiterst grondige en zeer mysterieuze nieuwe roddeljager die de zware taak om prille liefdes aan het licht te brengen op zich zal nemen. Niet alleen zal deze jager door persoonlijk onderzoek speuren naar de sappigste roddels, ook zijn er de mogelijkheden om je eigen spannende avontuurtjes (of begluurde avontuurtjes) in te sturen voor een plaatsje in deze heerlijke roddelrubriek. Stuur een pm naar Roddeljager als je iets ontzettend smeuïgs hebt om te melden! Helaas moest onze ervaren onderzoeker deze editie concluderen dat het Sleaze en Dirt nieuws zich vooral betrekt op verbroken liefdes dit seizoen. Gebeurt het allemaal tegelijk om een reden of zit hier meer achter? De eenzaam achter gebleven koppeldeeltjes moeten weer wennen aan een nieuw leven als single. Sommigen pakken dat natuurlijk beter op dan anderen, zoals wel bleek tijdens de Champions League finale op 28 mei. We praten hier natuurlijk over de ontzettend sexy combinatie van Zabulus, Brokie en Himan die na een spannende nacht vol zweterig voetbal vermaak samen in één bed eindigden, slechts gekleed in het meest minimale kledingstuk. Onderbroeken. Onze reporter was zelf aanwezig toen de legendarische woorden werden gesproken “Eddo, wat ben je toch warm.” Waarna gekreun van Himan alleen maar duidelijk kon maken wat daarmee werd bedoeld. De ervaren Eddo staat erom bekend al meerdere mannen (Brokie al zovele malen dat tellen niet langer mogelijk is) te hebben verleid tot het ontdekken van nieuwe werelden. Wat er die nacht verder is gebeurd… er zijn drie mannen op deze wereld die daar meer van weten maar deze reporter heeft zo’n gevoel dat zij er geen woord over los zullen laten. Zoals degenen die het kampspel van Erwipro en Lianne wel zullen weten lijken er tijdens het schrijven van de verhalen in dit spel een hoop geheime fantasieën uitgevoerd te worden. Zabulus schijnt goed op de hoogte te zijn van de seksuele verlangens die Linqy koestert, niet alleen voor Meister maar natuurlijk ook voor 9


Kan deze ervaren, heerlijke en prachtige vrouw het in het echte leven wel laten om van de veel jongere Skunki af te blijven, of zijn de verhalen toch gebaseerd op de werkelijkheid? Ook Skykid lijkt meer gevoelens te koesteren voor Heartless dan hij zelf zou durven toegeven, blijkt wel uit de smachtende stukjes die een plaats vonden in 178. Heeft Insanity iets om te vrezen, of zullen we binnenkort het drietal kunnen begroeten als het eerste WVW trio-koppeltje? De meest spannende, en misschien wel shockerende beelden uit spel 178 suggereren echter dat Zabulus zich niet uitsluitend zou bezig houden met zijn eigen geslacht. Zal Drakinnetje zijn volgende slachtoffer gaan worden? Natuurlijk zijn er nog meer realistischere liefdes te vinden op het forum, die niet alleen hun weerslag vinden in de verzonnen verhaaltjes van andere spelers. Je komt er niet omheen dat Amandelbrood en Rowena Inara het nieuwe spetterende koppel zijn van ons prachtige forumpje. Glorieus afwezig in de meer spannende topics wordt toch wel duidelijk dat dit geen kinderliefde meer is. Wat er al is gebeurd op de grote motor van Amandel laat ik al reporter maar al te graag aan jullie verbeelding over! En waar tijdenlang werd gewacht op de aankondiging van de ware liefde tussen Skunki en Stefano (die toeschouwers heel bewust compleet aan het lijntje hielden) blijkt dat dit droomkoppel helaas geen realiteit zal worden. Al is de liefde tussen de twee natuurlijk immens, heeft onze Skunki ervoor gekozen het toch bij het andere geslacht te houden met een mysterieuze dame die nog niet bij veel van ons bekend is. Hopelijk zien we hier nog veel meer van. En last but not least zijn er natuurlijk weer nieuwtjes rond de eerlijke, vaak een beetje obsessieve en zelfs een beetje enge reacties in ons Fototopic, natuurlijk de beste plaats om de aankomende roddels te ontdekken. Brokie steekt zijn verlangens naar Dragonfly namelijk niet onder stoelen of banken, zal de arme dame in kwestie zich weten te verweren tegen de subtiele charmes van deze Don Juan? En terwijl de mannen duidelijk laten merken dat zij smachten naar (pikante) foto’s van Ralinde en Morana laten de dames hen liever in spanning, zo zie je maar weer waar een post in het verkeerde topic toe kan leiden. 10


Dat was het weer wat de roddels van deze editie betreft en natuurlijk ben ik alweer hard op jacht naar de nieuwste smeuïgste stukjes. Heb jij iets gezien dat je misschien liever niet had gezien, of weet jij iets dat de rest van de wereld ook zeker moet weten? Wil je toch de liefde verklaren aan die geheimzinnige crush of ben je gewoon desperately op zoek naar een date? Laat het weten! Pm naar Roddeljager!

Filmrecensie 'Shadow of the Sun' - door Prophet

In dit romantisch drama speelt Harvey Keitel de gevierde schrijver Weldon Parish, die geen regel heeft geschreven in twintig jaar, sinds de dood van zijn geliefde vrouw en heeft ervoor gekozen om te leven als een kluizenaar in een rustiek Italiaans dorp. Ervan overtuigd dat het vastleggen van Parish zijn bedrijf een groot financieel succes zou opleveren, stuurt de Londense uitgever, de heer Benton (John RhysDavies) een onervaren juniorredacteur, Jeremy Taylor (Joshua Jackson) naar het Italiaanse dorp om de schrijver ervan te overtuigen tot het opnieuw oppakken van het schrijven. Zelfvoldaan, arrogant, maar met een geheim verlangen om zelf te schrijven, wordt Jeremy al snel bij de hand genomen door Parish en door de relaxte manier van leven op het platteland in Italië begint Taylor zich af te vragen welke richting zijn eigen carrière op moet gaan wanneer hij verliefd wordt op Parish's dochter, Isabella (Claire Forlani). Wat volgt is geen grote verrassing - Jeremy krijgt de moed om zijn eigen talent te ontdekken, en helpt daarbij Parish in het omgaan met zijn verdriet en daardoor raakt Parish eindelijk weer eens de toetsen op zijn schrijfmachine. Zoals een goed romantisch drama af hoort te lopen, ontstaat er een bloeiende relatie tussen Taylor en Isabella. Schrijver/regisseur Brad Mirman heeft een aantal grappige personages in zijn script, van de priester die gek is van een drankje of twee (gespeeld door Giancarlo Gianni 11


ni) tot Weldon Parish zelf. Keitel’s past goed bij zijn rol als chagrijnige en onstuimige schrijver, maar het karakter is de gebruikelijke stereotype voorstelling van een creatief kunstenaar - half waanzinnig en half geïnspireerd en geneigd tot huilen over zijn schrijfmachine en worstelend met zijn onvermogen om te schrijven. De meeste creatieve artiesten bereiken hun succes door middel van hard werken, maar een film over iemand die hardwerkend en alleen in een kamer zit zou ongetwijfeld een stuk minder interessant worden. In de film komt ook nooit naar voren wat maakte dat Weldon Parish een groot schrijver was; afgezien van een korte glimp van de omslag van zijn bestseller 'The Shadow Dancers', iets wat de film wat meer diepte had gegeven als er meer aandacht aan besteed zou zijn. De film is duidelijk een Amerikaanse productie, uitgaande van de veronderstelling dat de Europese benadering van het leven meer ontspannen is, meer natuurlijk. Het is een goedbedoeld portret van het slaperige platteland van Italië. De dingen van de dorpelingen in de film zijn grappig en realistisch, en er is zeker goed gebruik gemaakt van het prachtige Toscaanse decor. Al met al een leuke film om eens

Onderweg naar Wakkerdam ~ door Flooros. Ondertussen op het gemeentehuis zat Frank achter zijn bureau te werken. Nadat bekend was geworden dat hij burgemeester werd van Wakkerdam, ging hij meteen aan het werk. Toen hij aankwam was het een grote bende, maar Frank had een grote schoonmaak gehouden. Nu zag het kantoor er eindelijk weer aantoonbaar uit. Frank zuchtte nog een keer, toen er op de deur werd geklopt. Nog voor Frank kon antwoorden, ging de deur al open en Eddo liep naar binnen. “Sorry dat ik zo binnen kom lopen, maar het is dringend!” zei Eddo. “Hoezo dat?” vroeg Frank, lichtjes geïrriteerd dat Eddo zomaar de deur open deed. “Er is vannacht weer iemand aangevallen door de weerwolven. Gelukkig heeft hij het nog wel overleefd, maar we moeten nu echt actie ondernemen,” zei Eddo. “Wie is het?” vroeg Frank. “Robin. Hij ligt nu in het ziekenhuis bij te komen. Floor is al bij hem.” Eddo schudde zijn hoofd. “Hij heeft nog geluk gehad. Een extra beet en Robin was er niet meer.” 12


“Hmm. Dit is niet meer normaal. Er moet echt iets gedaan worden,” riep Frank en hij sloeg met zijn hand op het bureau, dat helemaal begon te trillen. “Zeker omdat er nog iets is.” “Ow, wat dan?” vroeg Eddo verbaasd? “Nou ja, het is wel een beetje vreemd, maar…nou ja…weet je…ik vind Robin best leuk,” zei Frank. Nog voor Eddo kon antwoorden, werd er nogmaals op de deur geklopt. “Binnen,” riep Frank geïrriteerd. De deur ging langzaam open en Gerdien kwam schuifelend binnen. “I-i-ik hoorde het net van Robin. Wat verschrikkelijk.” Ze liep snel naar Frank toe en gaf hem een knuffel “Daar hadden we het ook net over,” zei Eddo. “We moeten nu echt wat doen. Dit kan zo niet langer!” Frank liet Gerdien toen los en knikte. “Je hebt gelijk. Ik ga er meteen wat aan doen.” Hij pakte een stapel papieren en begon druk te schrijven, terwijl Eddo en Gerdien er bij bleven staan en toe keken wat Frank allemaal van plan was. Floor stond in de ruimte met de kopieermachine toen ze Frank hoorde praten. Ze was helemaal niet bij Robin, niet meer althans. “..nouja.. weet je.. Ik vind Robin best leuk,” hoorde ze Frank zeggen en ze liet de stapel kopieerpapier vallen. Dus DAT was het. Ze zag hen al zo vaak stiekem samen smoezen! Ze was niet eens erg van slag. Guess I knew it all along, dacht ze. Ze was blij dat ze niet op Frank gestemd had voor burgemeester. Hij zou weleens… Nee, dat moest ze niet denken. Frank stond aan hun kant. Maar waarom waren hij en Robin dan niet eerlijk geweest over hun liefde? Ze bleef met vragen achter. Hoe gaat Frank dit oplossen, als Floor hem hiermee confronteert? Hoe gaat hij de wolven opsporen? Je leest het de volgende keer!

13


Effe wachten, nog effe wachten? Pannenkoeken! - door Himan. Daar zit je dan in de trein, ergens tussen Middelburg en Utrecht. Op tijd, want je wil natuurlijk goed overkomen op een meet, maar nee de mensen in het psychiatrisch ziekenhuis moeten weer zo nodig op dat moment voor jouw trein springen. Al snel kwam ik tot de conclusie: Dat kan nog wel een uurtje of twee duren. Helaas bleek dit zéér verkeerd ingeschat te zijn, want uiteindelijk bleek ik VIER uur te laat aangekomen te zijn in Utrecht. Gezellig was het wel in de trein daarentegen, zoals altijd als je daar een paar uurtjes in moet vertoeven en terwijl ik naar een duivenmelker aan het kijken was reden we uiteindelijk toch aan. Ondertussen was Skunkitim(zo staat het in mijn telefoon) me al aan het melden welke bus ik moest pakken om bij ze te komen en bij welke halte ik er uit moest. Voor een normaal mens is het vaak lastig om dat uit te zoeken, maar ik ben daar goed in dus het ging allemaal prima. Totdat ik op het knopje moest drukken om uit de bus te komen. Tsja, Weet ik veel? En daar stond ik dan, rondkijkend, in the middle of Utrecht. Al snel dacht ik dat ik de maling was genomen, er was helemaal geen meet hier, wat zou je op die plek moeten doen? Gelukkig kwamen Joëlle en Floor me al snel van de eenzaamheid redden en gingen we nadat we nog wat voedsel en vocht hadden gehaald naar het veldje. De rest zat hier al een tijdje en hadden al ijsjes gegeten en dat soort dingen en het zag er uit alsof het al die tijd zonder mij behoorlijk gezellig was. Gelukkig kon ik meteen iets leuks gaan doen namelijk Taipan. Een spel dat Floor ons uitlegde en ondanks dat Joëlle en ik alles vroegen aan Floor, 'Wat betekent dit kaartje ook alweer?' wonnen we dik. Na wat gedold te hebben en afscheid te hebben genomen gingen we naar het befaamde pannenkoekenhuis. Jummie, jummie natuurlijk en ook wel gezellig, maar het eten en de dag waren al snel weer op. Op het station werden nog twee potjes geweerwolfd en die werden allebei als wolf verloren. Helaas pindakaas. En nu weer terug in de trein naar huis voor het zevende en achtste uur die dag...

14


Ralmuski, van een spelleider op WeerwolvenvanWakkerdam naar admin, zoveel vragen, zoveel vragen... "Hoe werd je spelleider?" Ehm, ik heb op een meet in de Mac in Eindhoven een irl spel geleid waarbij de wolven de hamburgers vergiftigd hadden en de lynch bij de ingang opgehangen werd en dat soort dingen. Direct daarna vroeg Frank me eigenlijk om spelleider te worden. Maar dat heb ik in eerste instantie afgehouden omdat ik later dat jaar voor 6 maanden naar China zou vertrekken. Frank heeft me toen overgehaald in elk geval een spel te leiden voor die tijd om te zien of ik het wat vond. Dat werd het eerste Smurfenspel waar gekke smurfen de vrede bedreigden. Toen ik uiteindelijk gesetteld was in Beijing na een maand of vier en ik tijd over begon te houden daar heb ik vanuit China het Chinaspel geleid waar de nachten ook echt 's nachts waren (ik was toch wakker ivm tijdsverschil. ) Dat was eigenlijk het officiĂŤle begin al heb ik nooit een aankondiging gehad ofzo. ik was gewoon ineens spelleider vanaf toen. "Hoeveel tijdsverschil zit er tussen China en Nederland?" In de zomer zes uur, in de winter zeven. (ze doen niet aan zomertijd in China) "OkĂŠ, en naast spellen leiden, speel je ook spellen.. Ik las dat je favoriete rol heks is volgens het introductie stukje. (Zie "Over ons" -> "Spelleiders") Is dit nog steeds zo en waarom is dit?" True. En dat ben ik ook een paar keer geweest. Het is gewoon een ideale rol om mee te beginnen. Je hebt drankjes en je bent neutraal. En je kan dat nog uitspelen ook, want je kan mensen vermoorden of juist redden. Je kan alle kanten op en aan de start van het spel is opties hebben cruciaal. Ik begin dan met het aftasten welke kant het sterkst is en die ga ik dan helpen. Vaak zijn dat toch de goedjes omdat je dan gewoon meer aan je drankjes hebt (als slechtje iemand redden is een beetje raar). Maar de belangrijkste reden is dat je of de wolven niet kent, dus hun steunen

15


is gevaarlijk, ze kunnen je nog steeds opeten. Of je kent ze wel, maar wie zegt dat niet zo'n beetje iedereen ze al kent? Dus dan winnen ze ook niet. Hence, ik word bijna altijd goedje als heks. (niet doorvertellen. xD) "Ik zal het niet doorvertellen.. !" "Welke manier van spelen vind je zelf het fijnst/welke speltactiek gebruik je het meeste? Of verschilt dit enorm per kant die je hebt en per spel? (onafhankelijk van de rol dus..)" Wat mijn filosofie over het spel is, is dat iedereen speelt om zelf te winnen. Het gaat altijd fout bij mensen die zomaar wat doen om het doen zeg maar. Dat kun je niet voorspellen, dus ik anticipeer er ook maar niet op. Uit gesprekken met mensen probeer ik zoveel mogelijk te halen of wat ze zeggen ook de grootste kans is voor hen om uiteindelijk te winnen. Als ze zeggen je te steunen terwijl ze op een andere manier meer kans hebben te winnen, dan zullen ze dat vrijwel altijd doen. Maar ik pas mijn tactiek altijd aan aan mijn rol/alliantie natuurlijk. Want alles heeft andere mogelijkheden. "Oké, dat is inderdaad de meest logische keuze voor de speler die wil winnen. Terugkomend op je spelleiderscarrière.. Als ik je vraag om een top 3 te maken van de spellen die je hebt geleid, welke spellen zouden daar dan in staan? in welke volgorde en natuurlijk de vraag, waarom?" Ik wil er een top 5 van maken, zo heb ik uit elke periode wel iets. -Discworld (5) Het was gewoon te leuk om met DEATH te schrijven en het spel had een discworldwaardig plot, al zeg ik het zelf. Gewoon een erg leuk verhaalspel. -Het Chinaspel (4) Bijzonder omdat het echt vanuit China geleid werd. En ik veel research gedaan heb daar voor het verhaal, wat er ook wel goed uit kwam in het spel. -Jubileumspel 72 Monty Python (3) Chaos is leuk, vooral als niet iedereen weet wat er nu allemaal voor extra regels zijn die die chaos veroorzaken. Een geslaagd jubileum met ik meen 10 nachten en meer dan 70 pagina's discussie (onzin) -Trans Siberië Expresse (2) "De laatste officiële vraag: Als je ooit nog een spel zou leiden in de toekomst welk thema zou je dan graag (nog) eens willen leiden?" Dat weet ik niet. Op zich heb ik gedaan wat ik wilde doen en nu ik ben gestopt is dat nog steeds zo. De genres die ik nog had liggen waren wel leuk, maar niet zo dat ik ze per se wilde doen. Ik denk dat als het ooit zover komt ik nog één keer een Monty Python spel zou leiden en dan met nog meer geheime regels en nog meer chaos. Die manier van schrijven bij zulke spellen (ook discworld bv) ligt me gewoon wel. 16


Gewoon een van de best lopende spellen die ik me kan herinneren. Niet teveel lange lappen, ook niet te kleine zomaar stukjes met ff snel een stem, maar een met veel interactie z owel in het spel als in het verh a al . -Crime City 54A (1) Legendarisch bijna als je mensen er naderhand over hoort. Het had eigenlijk alles wat je van een spel hoopt, spanning, sterke verhaal lijnen en veel enthousiasme van iedereen. En een eervolle vermelding voor mijn beginnertjes uit 157. "Als je één spel ooit over zou mogen spelen/leiden welk spel zou dat zijn en waarom?" Ik zou snelspel#7 opnieuw leiden. Het ging lekker en Prison Break was ook een lekker thema. Maar die hebben we nooit goed afgemaakt omdat iemand per ongeluk mijn wolvenboards zichtbaar had gemaakt… "Ik had zelf eerder gedacht dat je 81/Love Boat had willen overspelen, maar dit was niet jouw keuze?" Ah, de welpendeceptie. Tja, dat is maar één keer leuk. Ook al lukte het niet helemaal, dan zou ik niet nog eens doen. "Gewoon omdat 't verrassingselement weg is?" Ja, precies. Ik zou weer iets nieuws verzinnen als ik wat geks wil. "Nu een vraag over je nieuwe functie als admin op WvW, wat wil je bereiken als admin?" Hmm, ik heb al het een en ander bereikt denk ik. (nieuwe smileys, spelleider toys ed) Maar ik wil aan de shop gaan sleutelen tot hij echt wat toevoegt aan het forum. De bank en de sikkels zoals ze nu zijn zijn volledig uit proportie gegaan, dus alles wat je nu maakt/verzint gaat niet werken. Er gaat dus het een en ander veranderen daaraan waarbij de mensen die nu heel veel geld hebben certificaten kunnen gaan kopen voor de boel gereset wordt. Zo heb je niet voor niets al dat geld gespaard, maar kunnen we wel op een leuke manier opnieuw beginnen. Verder wil ik bereiken

17


dat we nog heel lang op een leuke en gezellige manier spellen kunnen blijven spelen hier, met oude en nieuwe mensen door elkaar. Daarnaast ben ik met nog iets bezig, maar dat is nog geheim. "Je maakt me nieuwsgierig, je kan het mij best vertellen hoor.. " Dat kan, maar dat doe ik niet. "** Teleurgesteld kijkt**" It's going to be AWESOME! "Ik ben benieuwd.."

Persoonlijke Steekkaart

Forumnaam: Ralmuski Echte naam: Terence Geboortedatum: 29-03-78 Doet in het dagelijks leven: Tentoonstellingsmedewerker en acteur in het Tropenmuseum, Freelance Journalist, Spelleider Woont in: Den Bosch Hobbys: Computeren, spelletjes, voetbal, films kijken. Film om nooit te vergeten: Pff, wel meer dan 1 hoor. Der Untergang, Wong Fei Hong, Hero, The night before Christmas, Howls Flying castle etc etc. Meest stukgelezen boek: Hitchhikers guide to the galaxy. Spelleider sinds: Spel 24 Favoriete genres: Historische en reisscenarios. Leukste spel ooit gespeeld: 21, als geconverteerde ziener BM mijn zelfopgebouwde netwerk afgebroken, vermoord en verraden tot de overwinning erop volgde. Leukste spel ooit geleid: 35 - Trans Siberie Expresse Favoriete rol: Heks Minst favoriete rol: Burger 18


Bij dezen weer de horoscoop voor de komende tijd ~ door Katty. Tweelingen Het lijkt er op dat alles in je leven met muziek te maken heeft de komende dagen. Dat ene liedje dat je zo mooi vindt, zit meer in je hoofd dan normaal gesproken. Als je het dan ook nog op de radio hoort, ga je vermoeden dat het een teken is. Pieker er niet over; geniet er gewoon van. Kreeft Leen geen geld als je het niet terug kunt betalen. Leen geen spullen als je denkt dat ze niet heel terug komen. Hetzelfde telt voor uitlenen; leen alleen uit als je er vrij zeker van bent dat je het terug krijgt. Dan bespaar je jezelf en anderen de komende tijd veel gedoe. Leeuw Je bankrekening is niet blij met je impulsieve koopgedrag. Natuurlijk is alles wat je koopt leuk, maar heb je het ook nodig? En bovendien; kan je het betalen? Sta even stil als je weer iets leuks in je favoriete webshop ziet en onderdruk het hebbe-hebbehebbe-gevoel. Maagd In sociale contacten kan je nog wel eens een beetje afstandelijk overkomen. Dit is nadelig voor anderen, maar ook voor jezelf. Let er op dat je open overkomt als je met mensen in gesprek gaat. Lichaamstaal zegt ontzettend veel, dus hou daar rekening mee. Straal uit wat je voelt. Weegschaal Je houdt niet van bijgeloof, daar ben je te nuchter voor. Zwarte katten brengen geen ongeluk en er is niks mis met onder een ladder door lopen. Wees voorzichtig; het lot kan zomaar bepalen dat ongeluk je pad zal kruizen. En als je iets zegt kan een keertje afkloppen geen kwaad. 19


Schorpioen De laatste tijd heb je sterk de behoefte je mening te uiten over alles wat los en vast zit. Zelfs als je er totaal geen verstand van hebt, doe je alsof je dat hebt. Als iemand het niet met je eens is, voelt het als een persoonlijke afwijzing, maar als iemand je gelijk geeft, kan je dag ook niet meer stuk. Boogschutter Wees eerlijk in wat je voelt, denkt en zegt. Ook als je bang bent dat mensen er van zullen schrikken, is het vaak de beste optie. Eerlijkheid duurt ten slotte het langst. Dit betekent niet dat je elke gedachte maar gelijk uit moet spreken, maar als je iets zegt, laat dat dan de waarheid zijn. Steenbok Je kan het, je wil het, maar toch lijken dingen soms even niet te lukken. Sta er eens bij stil of je motivatie wel klopt. Wil je het om de juiste redenen? Geef jezelf dan eens een schop onder de kont en ga richting je doel. Dan zal je zien dat je die ook bereikt. You can do it! Waterman Je gunt iedereen het beste, maar cijfer jezelf niet weg. Houden van is niet hetzelfde als iemand altijd gelijk geven. Je wilt niet degene zijn die slecht nieuws brengt, maar het hoort er wel bij. Je gaat serieuze problemen krijgen met je geweten als je het verborgen houdt. Vissen Als je plannen hebt om met iets nieuws te beginnen, is dit wel het moment om dat te doen. Je hebt goed op een rijtje wat je wilt en hoe je dat wilt bereiken, dus de vraag is: wat houdt je tegen?! Als het financieel haalbaar is en je gaat er volledig voor, zal het waarschijnlijk lukken. Ram Soms gaat gewoon even alles mis. Je laat dingen vallen, stoot je aan de kast die daar al jaren staat en typen is ook al zo lastig. Laat tegenslagen je niet omlaag krijgen. Er is altijd morgen weer een dag en je mag er van uitgaan dat het dan weer goed en volgens planning gaat. 20


Stier Je hebt het er maar druk mee! Als er 48 uur in een dag zouden zitten zou het jou beter uitkomen, dan had je tenminste tijd voor alles wat je wilt en moet doen. Helaas zitten er maar 24 uur in een dag, dus plan je tijd zorgvuldig in en werp af en toe een oog op je agenda als je iets plant.

De admin aan het woord ~ uiteraard door Golovior. Ik kan van alles vertellen over verhalen. Verhalen zijn ondertussen mijn leven geworden. Alles wat ik zie zijn ongeveer verhalen. Het hele forum hier bestaat eruit. Ik ben van mening dat er ook niet zonder verhalen geleefd kan worden. Vroeger hoorde iedereen al verhalen, of zag ze. Elke film, elk boek, maar ook elke foto vertelt een verhaal. Een verhaal heel anders dan we op het forum mee bezig zijn, maar wel allemaal verhalen. Om me te richten op één soort verhalen kan ik natuurlijk heel makkelijk het forum nemen. Een plek waar ik op dit moment ongeveer 17,5% van mijn leven op door heb gebracht. Ik mag dan wel 27 zijn, maar het forum bestaat in Juli ook 5 jaar. 5 jaar vol verhalen, en al die verhalen samen, vormen ook weer 1 verhaal. Het verhaal van het forum. Het verhaal hoe het forum gestart is heb ik volgens mij al eens verteld, maar ik zal jullie een kort verhaal vertellen hoe ik hoop dat het forum er over een half jaar, na het 5 jarig bestaan, uit zal zien. ‘Nieuwsgierig opende Golovior het forum. De laatste maanden was het forum in hard tempo gegroeid. Zo hard dat hij er meer tijd in had moeten steken dan gedacht. Er moest van alles gebeuren. De geplande projecten, die al ruim een jaar in zijn hoofd zaten, waren in snel tempo afgewerkt nadat het eerste project was afgerond. Deze was in de zomer getest en nu net enkele maanden in gebruik. Dat liep goed en hij was tevreden met alles wat het effect was. De spelers vonden het fijn werken, maar ook de spelleiders hadden er erg veel plezier mee. Het tweede project was nu dus in sneltreintempo afgemaakt en het was tijd om dit project openbaar te maken zodat het volledig door de leden gebruikt kon gaan worden. 21


plaatste hij de link in het nieuwsboard, hopende dat, net als de vorige keer, de reacties positief zouden zijn. Dit keer zouden er geen klachten komen over het extra inloggen, aangezien het op dezelfde database liep en er dus niets extra’s ingelogd hoefde te worden als je bij het andere onderdeel al ingelogd was. Gespannen verzond hij het bericht en bleef even in het nieuwsboard hangen, hopende op snelle reacties. Het zou wel even duren, aangezien iedereen eerst het programma door wilde kijken voordat ze commentaar zouden geven.’ Hier stop ik mijn verhaal, aangezien ik het nu al lastig vind om alle projecten tot nu toe in ieder geval tot op zekere hoogte geheim te houden. Dat is iets wat jullie binnenkort dus allemaal te horen gaan krijgen. Verder kan ik nog vele verhalen vertellen. Ik zou ook een verhaal kunnen vertellen van het 10 jarig bestaan, maar dat is nog zover weg en verder dus nog zo onzeker dat ik daar nog even mijn mond over ga houden. Dat is dan weer mogelijk om te vertellen over 5 jaar, als we tegen het 10 jarige bestaan aan zitten. Zover zijn we echter nog lang niet. Er zullen nog vele verhalen volgen voordat we aan het 10 jarig bestaan zitten. We zitten nu bijna op 200 spellen. Met een beetje geluk zitten we met het 10 jarig bestaan aan spel 1000. Dat zal toch zeker wel een gigantische mijlpaal zijn. Dat op zich gaat al een groot verhaal worden, zeker als we iedereen die wil mee laten spelen, zal dat een groot iets worden. Het spel zal dan namelijk minimaal 60 spelers trekken, want als we minder spelers hebben, zal het nooit voor het 10jarig bestaan zijn. Maar opnieuw loop ik op de zaken vooruit. Laten we terug gaan naar het nu. Nu gaan we richting 5 jarig bestaan en het forum is dus al een heel verhaal waard. Ik weet dat ik verschillende mensen nieuwsgierig heb gemaakt met mijn verhaal van net, maar voor meer informatie zullen jullie nog iets langer af moeten wachten. Over een paar weken zitten we op ons 5jarig bestaan, en dan zal het duidelijk worden. Dan weten jullie in ieder geval een deel van mijn plannen. Plannen die uitgevoerd zijn en plannen die een hele verandering zullen gaan brengen naar het forum. Hoe, dat zien jullie dus wel over enkele weken. Voor nu hoop ik dat jullie allemaal nieuwsgierig zullen blijven wachten. In ieder geval veel plezier verder met het maken van verhalen, want het leven zit er vol mee, en we kunnen niet zonder.

22


Onderweg naar Wakkerdam (reversed) ~ door Stefano

Het is een stille, herfstochtend in het bos richting Wakkerdam. Iedereen slaapt nog, de ramen zijn nog dicht. De rood-gele blaadjes vallen van de bomen en landen zachtjes op de grond. Maar deze stilte zou niet lang duren, want vlak daarna werden de bomen en de bladeren opgeschrikt door hoefgetrappel. Het leek van ver te komen, maar het kwam steeds dichterbij. Na enkele minuten kwamen de paarden aangerend met daarop de ruiters. “Kom op! We moeten opschieten!” riep een van de ruiters. “Pff, kan het niet langzamer,” riep een andere ruiter. “Nee. Niet nu Brandenburg ten dode is opgeschrikt. We moeten zo snel mogelijk de burgemeester waarschuwen! En we zijn al laat. We moeten voor de avond valt eigenlijk al in Wakkerdam aankomen, maar ik ben er bang voor! Daarom moeten we nu dus opschieten.” En de ruiters reden weer door, op weg naar Wakkerdam. De dag begon stralend. Frank, die als burgemeester was aangesteld, had zijn wethouders bij elkaar geroepen. Het was tijd voor een verslag over het wel en wee van het stadje Wakkerdam. De laatste tijd gebeurde er vreemde dingen, maar niemand kon er een vinger opleggen. Niemand kon zeggen wat er nu gebeurde. “Goed. Vertel het eens. Wat hebben we?” Hij keek de kring rond en keek zijn wethouders een voor een aan. “De bom die we vonden in de winkel van Andrea,” zei Eddo, terwijl hij door zijn papieren bladerde. “Blijkbaar zijn we er snel genoeg bij geweest, want hij kon elk moment afgaan.” “Daarnaast zijn de leuzen die op de ramen van het huis van Bianca staan nog steeds niet weggeveegd. Die staan er nu ook al enkele weken op,” voegde Zoë daar aan toe. “En vergeet niet de vernieling van het standbeeld dat op het plein stond,” gooide Robin er nog bij. Frank zat te knikken, terwijl het ene probleem na het andere boven tafel kwam. Na een half uur waren alle problemen boven water. “Echt. Dit is niet meer normaal,” mompelde Adinda. “Er is zoveel gaande. Wat is de oorzaak hiervan…”

23


“Zou het Brandenburg zijn?” vroeg Eddo. “Die zitten toch achter veel van die aanvallen?” Frank streek door zijn baardje. “Het zou kunnen. Maar ik weet niet. Volgens mij is er meer aan de hand.” Maar voor nog iemand anders iets kon zeggen, werd de deur open gegooid en kwamen de ruiters binnen. “Het spijt me dat we zo komen binnenvallen burgemeester. Maar het is belangrijk. We moeten u spreken!” De ruiter hijgde even na. “En het liefst zonder de anderen!” zei hij daarna toen Eddo, Terence, Robin, Stefan en Kevin al waren opgestaan om de ruiters weg te jagen. “Wacht maar even,” zei Frank en hij hief bezwarend zijn hand omhoog. “Waarom mogen mijn wethouders er niet bij zijn?” “Omdat wat wij te vertellen hebben, alleen momenteel voor u geldt. Dan hebben wij ons werk gedaan. Wat er daarna gebeurd, dat is aan u. Wilt u het aan uw wethouders vertellen, dat is goed, maar dan ligt het niet aan ons wat er met Wakkerdam gebeurd.” Frank dacht even na. “Goed.” Hij keek zijn wethouders allemaal aan en zei: “Ik ben benieuwd wat ze willen zeggen. Als jullie nu ons even willen excuseren.” “Weet je het zeker Frank?” vroeg Terence met een zachte klank. Frank knikte. “Ik weet het zeker.” “Hmm, wat zouden die ruiters willen?” vroeg Adinda angstig, terwijl ze buiten stonden te wachten. “Als ze iets van ons willen, dan moeten ze ons niet boos maken,” zei Zoë en ze keek met een boze grijns naar de rest. “Ja, en jij moet je niet opwinden,” grijnsde Stefan. “Wat bedoel je…?” vroeg Zoë, alhoewel ze al wel wat witter werd. “Je weet wel wat ik bedoel. Ook al kan je soms eng overkomen, je hebt toch blijkbaar een zachte kant,” zei Stefan raadselachtig. De anderen keken hem nu vreemd aan. “Weet je soms iets?” vroeg Terence, terwijl hij Zoë aandachtig bekeek. “Als er iets is, moet ze het zelf vertellen,” zei Stefan en daarmee vond hij het wel gedaan. De rest blijkbaar niet, want ze begonnen nu Zoë te bestoken met allerlei vragen. Alleen voordat ze antwoord kon geven op al die vragen, ging de deur open en stapte Frank naar buiten. “Dames. Heren. Als jullie even mee naar binnen kunnen komen…Het is belangrijk!” 24


Wat is er aan de hand met Zoë? Wat is er gebeurd met Brandenburg? Waar komen al die vreemde aanvallen vandaan? En wat hebben de ruiters Frank verteld, dat nu weer door word verteld aan de wethouders? Je leest het in de volgende “Onderweg naar Wakkerdam”

Himan interviewt Maedhros Hoe gaat het met je? Zeer goed, met school gaat goed (gisteren eindelijk ontdekt dat ik voor wiskunde een AA had, wat het best mogelijke is), met mijzelf ook, het weer is goed (al was het 's ochtends nog koud), zeer goed dus. Hoe ben je op dit forum gekomen? Dat is al heel lang geleden gebeurd, maar goed. Ik zat op een ander forum, HPO waar Golovior (en Naantje en Morana en nog een aantal anderen) ook op zaten. Toen Golovior het forum oprichtte, kwamen ik (en een heel aantal anderen) ook op het forum. De eerste leden van het forum kwamen bijna allemaal van HPO (al zijn veel van de eerste leden al lang terug weg). Mijn eerste spel was trouwens spel 2. Je bent een tijdje weggeweest een maand terug, wat heb je allemaal gedaan? Via de school was er een stage georganiseerd op het Poolse zeilopleidingsschip Dar Mlodziezy (dat betekent Gift van de Jeugd). Met dat schip gingen wij, de eerstejaars dus, naar Ponta Delgado op het eiland Sao Miguel van de Azoren. Ondertussen moesten wij natuurlijk ook werken. Wij waren verdeeld in teams van een 10-tal mensen met een hogerejaars al coach voor elk team Wij hadden 4 soorten werk: watch, het grootste deel van je team stond dan op de training bridge, waar we o.a. de positie elke zoveel minuten (om het kwartier, om het half uur, afhankelijk van de schaal van de kaart) moesten plotten op de kaart (en oefeningen maken), 2 man stonden aan het wiel en 2 op uitkijk, 1 persoon moest op de echte bridge staan om daar om het uur de positie te plotten en elk half uur een logboek in te vullen 25


Stand-By was een ander soort werk daarbij moesten we van alle taken die moesten gebeuren aan boord doen en als er met de zeilen moest gewerkt worden, dan moesten wij dat doen die taken waren dingen als het koper polishen (of zoals wij het noemden: Kiwi'en, het merk van koperpoets was Kiwi), verven, chippen, schuren etc. er was ook nog AA (staat voor de initialen van 1 van onze docenten), wat les was (als hij er zin in had) en als er met de zeilen moest gewerkt worden daar ook mee helpen chippen? chippen is met een hamer (of een chippingaparaat, wat veel handiger is ) het roest van het metaal afkloppen (waarna het kon overgeverfd worden) een 4de taak was Duty, die duurde een hele dag, maar je moest niet de hele tijd werken, waardoor dat niet zo erg was (bovendien kon je die dag de laundry gebruiken), 3 mensen moesten de corridors en de douches schoonmaken, 3 mensen moesten helpen in de Galley (=scheepskeuken), 3 in de student mess (=eetzaal) en 1 in de Officer's mess (waar de docenten ook aten) tussendoor konden we ook allemaal (zelfs tijdens onze slaap) opgeroepen worden voor een sailing alarm dan moest iedereen aan dek komen om met de zeilen te werken Je moest dus ook nog 'het dek schrobben'? soms, maar eerlijk gezegd ging de bosun (bootsman) er toch altijd nog over met een hogedrukreiniger, waardoor het schrobben redelijk nutteloos was ) OkĂŠ, wil je later ook zoiets gaan doen als tijdens je stage? Zeker, maar eerlijk gezegd zijn veel van de taken die wij bij stand-by moesten doen dingen die normaal door de ratings (= matrozen) worden gedaan, en over het algemeen komen de meeste mensen uiteindelijk niet op zeilschepen terecht (al vind ik zeilschepen op zich zeker niet slecht, misschien dat ik me daarin wil specialiseren) hetgeen dat het meest overeen komt met mijn latere werk is normaal gezien watch op de bridge nog iets: de meeste schepen hebben geen groot houten stuurwiel meer zoals de Dar 26


Wat voor opleiding heb je hier dan voor nodig eigenlijk? Ik ben nu 1ste jaars Nautische Wetenschappen: in tegenstelling tot in Nederland is dit in Vlaanderen een Academische Bachelor waarna je nog een master kan halen (wat wel mijn bedoeling is) tegelijkertijd is het de bedoeling om ons STCW-certificaat te behalen STCW staat voor Steering, Training, Certificating & Watchkeeping dat is een internationaal certificaat dat officieel door de IMO (International Maritime Organisation, een VN-organisatie) wordt uitgekeerd, maar in praktijk door de vlaggenstaten; dat heb je nodig om als dekofficier dienst te doen op een schip dit gebeurt allemaal via de school trouwens maar je hebt er een jaar vaaruren voor nodig (niet in 1 geheel hoor ), sommige labo's op onze school tellen ook als vaaruren, dus dat halen we normaal wel tijdens de opleiding Hoeveel meets heb je meegemaakt en waar? Van het forum zelf maar 1 echte meet, bij Ralmuski's thuis, maar ik heb ook al minimeets gehad met meer WvW'ers dan niet-WvW'ers die niet via het forum waren. ovendien heb ik ook al meets via HPO gedaan waar ook veel WvW'ers bij waren OkÊ wat voor hobby’s heb je nog meer? Ik zit in een fanfare, waar ik bugel speel; ik heb een tijdje judo gedaan, maar dat lukt nu niet meer (gewoon met de schooluren), atletiek doe ik ook niet echt meer om dezelfde reden; ik ben sinds een jaar of zo actief in de gemeenteafdeling van N-VA (Een Vlaamse Republikeinse partij) ik lees ook graag boeken (vooral in het Engels), ik heb er in de 100, maar ik ga ook soms boeken lenen in de bieb, ik volg een aantal tv-series (vaak achteraf, omdat ik niet thuis ben als ze worden uitgezonden of zo, bovendien kan je dan de reclame voortspoelen) zie soms ook graag films luister graag naar muziek, vind het leuk om met google-sketchup dingen te maken van alles dus 27


Welk boek vind je een aanrader? Ik heb net Master & Commander gelezen, dat zeer goed leesbaar was (gaat over Jack Aubrey, een kapitein in de Royal Navy en Stephen Maturin, de Physician aan boord, tijdens de Napoleontische oorlogen), die vind ik aan te raden; De Dune-reeks is ook aan te raden (tenminste als je van SF houdt), de Aardkinderen-reeks van Jean M. Auel is ook interessant er zijn er zoveel interessante en aan te raden Als ik echt 1 reeks moet aanraden, dan is dat de Reizigers-cyclus van Diana Gabaldon (gaat over een moderne vrouw die door een kring vna stenen in het Schotland van de 18de eeuw terechtkomt), daarin komen onder andere de Jacobitische opstand tegen de Engelsen en de Amerikaanse Revolutie, de heksenvervolging etc. allemaal in voor, klinkt wat raar, maar het is zeker aan te raden OkĂŠ, Hoe kom je erbij om Bugel te gaan spelen? ik speelde eerst cornet (soort kleine trompet) en dan even trompet, maar ben op een bepaald ogenblik gewoon overgegaan op bugel (wat ongeveer dezelfde tonen heeft, maar dan veel zachter dan de klank van een trompet en een cornet) Wie zou je willen gaan interviewen voor de volgende Wakkerdammer?

Sleaze and Dirt (part #2) ~ door Linqy Hete zomermaanden, voor sommigen in ieder geval, zorgen voor hete verhalen. Ook al was het weer in Nederland nogal deprimerend, in roddelland was het een en al zonneschijn! Er zijn veel meetings geweest en deze zijn natuurlijk de perfecte broedplaats voor sappige geruchten. Helaas hebben niet alle relaties de zomermaanden overleefd (en in hoeverre sexy strandwachten en serveersters hier de oorzaak van waren zullen we achterwege laten), maar gelukkig is er ook een heleboel gebeurd op liefdesgebied.

28


WIDM-week: Oeioeioei, wat is een hele week in een afgelegen streek toch perfect voor het ontstaan van bergen roddels. Zo was de verschijning van Rosalinde (ook wel bekend als Isabella) de perfecte reden voor enkele van onze meer bekende leden om al hun geperfectioneerde versiertechnieken los te laten op het onschuldige meisje. Helaas voor hen was het hart van Isabella al verpand aan een ander. Een grote teleurstelling natuurlijk voor Shaddow, Bjoernie en vast nog een ander stel hitsige mannen die zich niet meer konden beheersen bij het aanschouwen van deze keukenprinses. Handjes vasthouden. De eerste tekenen van echte liefde! Sommigen slaan die fase echter gewoon compleet over. De spannende gebeurtenissen tijdens het intrigerende Wie Is De Mol Spel 2011 waren niets vergeleken bij de zinderende affaire van onze eigenste Lianne en Brokie. De vonken sprongen er tijdens de hele week aan alle kanten vanaf, en ondanks hun eigen waanideeën dat vast niemand doorhad wat er precies gebeurde was het meer dan duidelijk: Een nieuwe forumliefde is ontstaan! De keren dat forumgodin Geebster in de armen van de een of andere mannelijke, of vrouwelijke wvw-er belandde waren bijna ontelbaar gedurende deze heerlijke week. Menig keer was er een hele stapel mannen te zien, die zich vol enthousiasme wierpen op deze dame, die echter alle avances afsloeg met de gratie van een echte koningin. Één knuffel maakt nog geen roddels, maar zouden meer dan 1000 wel een basis zijn voor wat geruchten? Is de onmogelijke liefde tussen Stefano en Geebster echt zo onmogelijk? Je hoort het de volgende keer! Echte liefde doet pijn, dat wordt wel weer bewezen door Meister en Linqy, die elkaar gedurende week meerdere malen in de haren vlogen. Zo wordt de reputatie van meest enge wvw-er van deze jongedame wel weer bevestigd, maar menigeen moest toegeven dat Meister de meeste van de geweldadige behandelingen ook meer dan verdiend had. Kan de liefde echter ook stand houden als Meister elke nacht tot in de late uurtjes verkiest om zijn tijd door te brengen met admin Ralmuski? Wie weet wat er die avonden is gebeurd, met een paar biertjes achter de kiezen. Heb jij meer informatie over de bezigheden van Meister en Ralmuski? Laat het weten! 29


Gossip: Hoe jonger hoe beter, schijnen sommige heren van het forum te denken. Enkele van de piepjonge dames worden in de geruchten gelinkt aan de heel wat oudere mannen. Maar ook de dames zoeken het vaak een leeftijdscategorie lager! Is dit een trend die zich aan het ontwikkelen is, of is het echt alleen maar een grote put met geruchten. Brokie en Lianne zijn natuurlijk het perfecte voorbeeld van hoe jonge liefde goed kan uitpakken, maar schijnbaar zijn ook onze eigen forumopa Himan en Loveralph niet bij elkaar weg te slaan. Of heeft Roggie99 een betere kans bij deze mannengek? En wat te denken van Kakie? Wie oh wie zal het worden, of verkiest Loveralph geen van deze heren, en blijft zij lekker iedereen het hoofd gek maken? Laat het horen als je meer weet! Onmogelijke liefde: Soms heb je van die verliefdheden die gewoonweg niet realistisch zijn. Die niet kunnen, niet mogen, en gewoon nooit gaan werken. En wat is hiervan nu een beter voorbeeld dan die verliefdheden op beroemdheden die nooit zullen opbloeien tot een ware liefde. Neem onze eigen Naantje, het is ronduit fascinerend hoe iemand zo verliefd kan zijn op karakters uit een boek en film. Die arme Ron, Fred en George uit de Harry Potter reeksen zijn nergens veilig voor deze nieuwste Nederlandse aanwinst. Gewapend met borden beklad met I (Deathly Hallows) You bespringt zij haar helden. De arme jongens zouden echter niet weten wat hun overkwam wanneer deze meesteres zich echt op hen kon uitleven. Gelukkig voor hen bestaan er bodyguards! Maar Naantje is niet de enige met ongezonden fantasiĂŤn over onze helden uit de Harry Potter series. Ook Markm schijnt een voorkeur te hebben voor arme Emma Watson, die zich gelukkig veilig heeft weten te stellen door het afknippen van haar haren. Ze mag zichzelf gelukkig prijzen, want wanneer deze dronkenlap eenmaal een doelwit voor ogen heeft kan zelfs een biertje hem daar niet meer afhouden!

30


En ook Stefano maakt zichzelf populair in het Sexy Girls topic met zijn voorkeuren voor Rihanna, Britney, Gaga en natuurlijk Nicole Scherzinger. Over onmogelijke liefdes gesproken. De dames zijn natuurlijk wel prachtig, mooi en geweldig, maar helaas voor Stefan ook van het verkeerde geslacht. Kijken met de oogjes dus. Ondertussen kan Stefan zich echter wel goed vermaken met een groep wvw-ers die niks liever doet dan knuffelen! Natuurlijk is er veel meer gebeurd de afgelopen maanden, maar hierover meer in de volgende Sleaze and Dirt! En heb je zelf nog een hete zomerromance meegemaakt, stuur het vooral naar Roddeljager, en wie weet zie je je eigen naam nog terug in de volgende editie!

Niet alleen met Kerstmis maar het hele jaar door is de vreugde die je gaf de vreugde die je niet verloor 31

Wakkerdammer december 2011  
Wakkerdammer december 2011  

Wakkerdammer december 2011

Advertisement