Page 1

WORK SAMPLE

TIANWEI XIE M.ARCH2+ WUSTL


metempsychosis CEMETERY DESIGN

2016 Spring - Individual Work

Actually, cementery is not designed for defuncts, but built for the living. The exsitance of cemetery is not to provide a place for storing cremains, while it is built because the living need space to memorize defuncts and seek for solace. Essentially, cemetery is the media which carries people's missing by which it got partly immutability. Looking forward into future, I hope to design a new type of tomb as a kind of public space, and it meanwhile retains the function of mourning someone, but in a quite different way.

1


GRAVESTONE

+

In the past, each person should have a tomb to put his or her ashes in and will cover nearly one square meter at least. It's not quite a space saving way.

In the cemetery, I expect one new way of yearning dead people. We could place an especially designed “stone” with one’s name in the water, and the stone in particular material will dissolve tardily, like the gradually vanishing memory about someone in our mind.

WREATH

+

+

Additionally, when people visit a grave, they usually bring a wreath. In this building, people may bring one cup of water from the “Spring” part, take it upstairs and add it into the water channel. People then walk with the flowing water, and finally see it falling into the Huangpu River (which actually is recycled). After that, they return to “Spring” part through a channel to see the living tree again, and leave the building by passing a bridge. (There was a traditional story in China about Naihe Bridge) Death is not the end. Being forgotten is.The flow of water brings activity to the cemetery, and the movement or sound eliminate the grief caused by quietness. In addition, the seemingly endless recycle of water represents the hope that the dead will still exist in the world in some other methods.

2


SITE

ELEMENTS

The cemetery locates at the place where used to be the EXPO site. Opposite the Huangpu river is China Pavilion, Mercedes Benz Arena which are now being used well, however, Zone E in Puxi Section, where hosted corporate pavilions and Urban Best Practices. While, in post-expo era, this area nearly falls into disuse. The site locates along the river and people who always passed by the bank are only residents nearby walking dogs and jogging, or those heading for PSA, which is most busy place there for its outstanding exhibition. The cemetery can be seen when walking on bank or across the river.

3


PLAN

SPRING

SUMMER

AUTUMN

WINTER

In the cemetery, there are four parts of room, one large living tree with water surrounding represents “Spring�, likewise, the pond, the fall and the dead tree on water-surface partly says Summer, Autumn and Winter. The water links all parts of the seasons . And the loop of seasons is similar to the metempsychosis of life.

LIGHTING

bright

dim

CONCEPT OF PLAN Axis

Metempsychosis

The way back spring from the farewell stairs was symmetrical in order to make it ritual.

4


5


6


HOUsing in berlin HOUDSING DESIGN

2017 Fall - Individual Work

The project is to design housing buildings located along the river in Berlin. And the feature of my design is that every unit in my building can get a view from both river and inner courtyard. The conceptual drawing shows that several blocks in the city are apparently composed by two parts. The old buildings survived in the Second World War, together with the new ones built around the old buildings consist a big new street block. In the new block, outlines of the buildings are still attached to the street lines, the height of the buildings is still lower than 70 feet, and courtyards are still laid in the block. In larger scale, those blocks form an city area, moreover, several areas make the whole Berlin. Thus, the logic of the project is that two things are composing a new larger object, whatever the scale is, and this idea will go through the whole design.

CONCEPTUAL DRAWING

7


VOLUMN MODEL

FIGURE GROUND

BIRD VIEW

VOLUMN GENERATION

SITE PLAN

FACADE MODEL

8


GROUND FLOOR PLAN

STANDARD FLOOR PLAN

UNIT PLAN

UNIT COLLAGE

9


Urban corridor URBAN COMPLEX DESIGN 2015 Spring - Pair Work

Within the site, the urban complex including three main functions ---commerce, office and hotel. The podium could not be higher than 24m, and the limit of tower is 100m. One of the main goal is to bring Sichuan Road back to its old active days. As there is already a city-scale urban complex nearby the football stadium, and for little public space all along Sichuan Rd. This urban complex is expected to provide eateries, entertainment and public space for residents around and people in the office and hotel building.

10


SITE

STADIUM

PARK

PLAZA

PARK PARK

Public Space Green Space

At the site, the subway station is floated above East Baoxing Rd, but where people are really active is Sichuan Rd on the east side. When we get out of the station, we should go downstairs and detour around the blocks to arrive the street, on the other hand, when walking on Sichuan Rd, the station also can not be seen, because buildings in the site obstruct the view. So we hope to build an urban corridor in the complex, and it will directly link the subway station and Sichuan Rd on second-storey high, by which people can pass through the building to get circle footbridge at the street corner. Otherwise, on Sichuan Rd, pedestrians can easily see the convex corridor along the street, which lead their view and footstep to the west --- the subway station.

MASTERPLAN

11


CORRIDOR

FORM GENERATION

Hotel

Office

Add public space into the site.

Ret ails

Discriminate different part active or not. Office tower locates at the end of sight line from Sichuan Rd. The hotel tower stands among trees and lawns.

Plaz a Dep Staorrtmen e t

Integrate blocks, lay scattered ones along the river in the middle of the site and the whole block with main commerce in next to the street.

Erect a walking base level on the second floor, lay a 24-hour-open urban corridor along East Baoxing Rd, and set a circle footbridge to connect other three commercial blocks at the street corner.

Erect a diagonal axis on the ground floor as a shortcut. Introduce public space and green space into the towers.

Discriminate solid blocks and transparent ones and do little changes in appearance. Divide tower into blocks in small scale in order to cater the whole building, and then lay hanging courts for leisure every a few floors.

12


13


14


15


Contemporary Art Pavilion 2013 Fall- Individual Work

In order to enrich life beyond physical, the pavilion will provide art areas and residential areas with new space for exhibition. The site locates near the university settlement, northeast of Shanghai, and is at one end of one creative street.It covers 20m×10m, and the east façade should adjoin the existing building. Since the key point is structure and vertical generation and the deficiency in area, so some of the function like storage or transportation of big stuff could be ignored.

16


SITE

Residential Commerice&Office Education Medicine CreativeIndustry

Students From SUFE

Students From FDU

The pavilion on Daxue Road locates at one corner of Chuangzhi Area, which is a Cultural and Creative Industrial Park. Daxue Road is one of places crowded with students from FDU (Fudan University) and SUFE (Shanghai University of Finance and Economics) and also the obligatory way for SUFE students heading for Wujiaochang (One of sub-centers of Shanghai). So the building can be easily seen from the crossroad, which means it is the representative of the whole park facing residents and students.

STRUCTURE 1. In order to support floorslabs and other gravity on them, it should be Multi-tube structure at the beginning.

2. After deciding different functions of each tube

(stairs, elevator or appearance), displace some solid walls with dense columns.

3. Twist the tubes to show similar faรงade around

and place a few beams to oppose twisting force.

17


FORM GENERATION

Link rectangles in different sizes and angles which at the bottom and the top of the structure, in order to achieve facade unity.

Transform the shape of figure at the pole. Change the idea from adding stories up into removing unnecessary parts away, leading the inner space circulation unblocked.

Finally, adjust height between floors and lay stairs or ramps to ensure the validity of staggered stories.

To avoid acute angles in the building, promote utilizing efficiency of indoor space, take the place of triangle with arc.

Slice the whole space to locate the primary position of floors. Classify the tubes, two are used for transportation, the one at corner for appearance.

18


CIRCULATION & PERSPECTIVE Since the pavilion locates at the corner of the street, and not only faces two universities but also links the creative street and residential areas. In the concept, the building may has similar faรงade from different directions.And the texture may close to transparent which makes the building conspicuous and penetrable as well.

19

Work Sample Tianwei Xie  
Work Sample Tianwei Xie  
Advertisement