Page 1

MUKI_PIX

Monor integrált városközpont-fejlesztéshez kapcsolódó köztéri műalkotás

Tervezési és műszaki dokumentáció

2012 12 20


A muki_pix felületek elhelyezkedése Evangélikus templom mögötti park Kossuth Lajos u. és Bajza u. között

Önkormányzat előtti járdaszakasz Kossuth Lajos u. 78-80.

Helytörténeti gyűjtemény előtti járdaszakasz Kossuth Lajos u. 84.

Rendőrség előtti járdaszakasz Kossuth Lajos u. 86.

Forrás Áruház előtti járdaszakasz Forrás u. 2.

Római katolikus templom előtti járdaszakasz Kossuth Lajos u. 83.

Kossuth lajos Általános Iskola előtti járdaszakasz Kossuth Lajos u. 98.

Petőfi Sándor utca eleje

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


Művészeti koncepció A MUKI_PIX terülő művészeti rendszer a pályázat kiírásában hangsúlyozott emberközeliségre, az integráltságra a város léptékének megfelelő személyességre, intimitásra reflektál. A művészeti felvetés nem várja el, hogy szoborként vagy műalkotásként definiálódjon, formailag és tartalmilag belesimul az épített és természetes környezetbe. Mottója az együttélés, a játék, a természetes aktivitás. A MUKI_PIX leegyszerűsítve, egy-egy speciális tartalommal rendelkező egyedi térburkolati felületet takar. A művészeti alapgondolat lényegi része a tervezett rendszer variálhatósága és alkalmazkodó készsége a terület egyedi és változó paramétereihez. A rendszerben történő gondolkodás lehetővé tette, hogy a város különböző helyszíneire organikusan adaptálható legyen a művészeti felület. Ez nagyban segíti a felület kezelhetőségét karbantartását és lehetőséget hagy a felületek további bővítésére is. A MUKI_PIX felületein nem csak a hagyományhoz tartozó történetek jelennek meg, hanem a környéken jelenleg élő emberektől, kisboltok közönségétől, újságcikkekből gyújtött valós - nem valós mendemondák is. A művek nappali és éjszakai élménye elválik egymástól. Nappal a felület részletezettsége és visszafogott, de annál gazdagabb grafikai tartalma teszi izgalmassá és árnyalttá a vizuális megjelenést. Sötétedés után pedig egy fényaktivitás jelenik meg, ami a fákról lehulló levelek takarására, az emberek jelenlétére, az arra járó állatok mozgására reagál.

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


GRAFIKAI TARTALOM A MUKI_PIX 8 helyszínen, összesen 20 m2-nyi területen jelenik meg a város központjában. Négy kisebb (05-1m2) és négy nagyobb (5-6m2) felületet helyeztünk el Monor főutcáján. Az egyes felületeken a város múltjából és jelenéből vett valós történetek és városi legendákat mutatunk meg. Többhetes gyűjtőmunka előzte meg a végleges grafikai terveket. A Helytörténeti gyűjtemény mellett nagy segítségünkre voltak a helyi lakosok is. A velük készített interjúk, adták a megjelenített történetek legkedvesebb elemeit. Aktív munkatársaink voltak azok a fiatal Monoriak is, akik regisztrálták magukat a Facebook hálózatán létrehozott Muki_Pix felületen és hozzászólásaikkal, javaslataikkal azonnali visszajelzést tudtak adni a készülő munkával kapcsolatban. Végül az összegyűjtött anyagokat szelektáltuk és csoportosítottuk. A történetek grafikai megjelenítése két vizuális rétegben történik: egy “nappali” és egy “éjszakai” megjelenésre koncentráló grafikai gondolkodás alapján. A sztorik kulcsfontosságú elemei szimbólumszerű figurákká átírva, az aktív MUKI_PIX kockákba épülnek be és aktivizálódnak sötétedés után a felületek körüli mozgásra. A történetek további részletei a beton felületbe mélyített és patinázással kihangsúlyozott rajzolatként jelennek meg. A megjelenő grafikai nyelvezet szándékosan reflektál a nagyvárosok utcai grafikai stílusokr jelenlétére környezetünkben, a gyermekrajzok és társasjátékok vizuális elemeire. Ezeket tudatosan alkalmazza, keveri, hozz létre egy önálló képi rendszert. Ez a grafikai megjelenés ismert a fiatalok számára, de stilizáltságával nem idegen az idősebb korosztálytól sem. Reményeink szerint a rajzokat bárki könnyen értelmezheti. Nem volt célunk, az egyes történetek didaktikus megjelenítése. Fontosabbnak tartjuk, hogy a képek inspirálják a lakókat a meglévő tartalmak saját gondolataikkal, emlékeikkel történő kiegészítésre. A művészeti rendszer feladata a párbeszéd elindítása. Hosszútávon azt reméljük, hogy az alkotás révén a közösség tagjai nem csak az egyes történeteket ismerik meg, hanem, azokon keresztül saját tárgyi, emberi és kulturális környezetüket is.

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


MŰSZAKI TARTALOM A MUKI_PIX elemei 20x20 cm felületűek és 6 cm magasak. Az elemek egy normál térkőrendszerhez hasonlóan sorolhatóak különböző rakási struktúrákban. A rendszer passzív és aktív elemből épül fel. A passzív elemek tömör betonból készültek, felületüket egyedi, plasztikus és antracitszürke/fehér színekkel kiemelt grafikai mintázat fedi. Az aktív elemek 3 cm-es héjszerkezetű betonból készültek, felszíni felületükön 19 mm vastagságú üveg betéttel, valamint a passzív elemekéhez hasonló grafikai mintázattal rendelkeznek. Üregükben az alsó megvilágítást és a fényreakciót biztosító LED fényforrás, vezérlőpanel és infravörös érzékelők helyezkednek el. A LED-ek működését irányító szenzorok a közvetlen környezetük fényviszonyaira reagálnak: bármilyen beárnyékolásra (levelek, tárgyak, járókelők stb.) zárják az áramkört és az adott burkolati elem LED fényei világítani kezdenek. A fényaktivitás automatikus ritmusban történik. Az aktivizálodás után a fényerő lassan (kb. 5-10s alatt) halványul el, és a folyamat alatt bármikor újra reagál. A beton anyagára, gyártására, az elemek szállítására, beépítésére, rendeltetésszerű használatára, takarításának és karbantartásának módjára vonatkozó adatokat és műszaki leírást a dokumentáció 1. és 2. számú melléklete tartalmazza. Az aktív elemekbe elhelyezett elektronika műszaki adatait a 7. számú mellékletként csatolt Műszaki kiviteli tervdokumentáció tartalmazza. A tervdokumentáció kitér az egyes elemek és az egyes felületek áramfelvételi adataira, az elektromos vezetékek telepítési nyomvonalainak rajzaira valamint a városi elektromos hálózathoz csatlakozás helyére és módjára. Az elektromos rendszerbe beépített tápegységek és vízzáró tokozatok műszaki adatait illetve TÜV tanúsítványát a 4, 5. és 6. számú melléklet tartalmazza.

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


GYÁRTMÁNYTERV

2,500

15,000

2,500

20,000

infravörös jeladó műgyantába öntve, leárnyékolva

5 mm homokfújt üveg

infravörös szenzor műgyantába öntve leárnyékolva

C70 minőségű műag. szálerősítésű vízzáró és fagyálló beton

2,000

19 mm homokfújt üveg árnyékolt vezeték nyomtatott áramkör átlátszó neutrális szilikonba öntve

4,000

6,000

5 db LED fényforrás összes teljesítmény: 0,25W

impregnált felület

Sika ipari ragasztó felvezetése az elem falára Sika ipari ragasztó vízzáró kapcsolat 6,4mm-es furat

0,8 mm rozsdamentes acél fedőlemez 1,5 nmm vezeték - 24V váltóáram 1,5 nmm vezeték - 24V váltóáram

DGB-2,5 vízzáró kábelátvezető gumi elem

+ -

mechanikailag ellenálló elágazási szerelvény vízzáró géllel tömítve

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


AKTÍV ELEMEK FELÉPÍTÉSE

fagyálló finombeton háttérgrafika fényáteresztő üveg betét plasztikus grafikai részlet infravörös érzékelők

vízzáró átvezető gyűrűk kellősítő anyag NYÁK LED-sor rozsdamentes acél hátlap

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


KARBANTARTÁS és rendeltetésszerű használat A térkövek rendeltetésszerű használatát az 1. számú melléklet tartalmazza. A beton felületek szakszerű karbantartását a gyártó conrete by Giacotti cég a dokumentáció 3. számú mellékletét képező szerződés keretében vállalja. A karbantartás tartalmát és módját, valamint a gyártó cég által vállalt garanciát is ez a szerződés tartalmazza. Az aktív elemekben elhelyezett elektronika elemei (fehér színű LED fényforrás, infravörös érzékelők, NYÁK) egyenként rugalmas, nem nedvszívó szilikon gyantával vannak körülöntve, mely lég- és nedvességmentesen lezárja az alkatrészeket. Ezek kezelést, karbantartást nem igényelnek.

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


GYÁRTÁSI FOLYAMAT LÉPÉSEI Előkészítő munkák • grafikai koncepció kidolgozása • grafikai terv elkészítése (világító elemek és háttérgrafika) • grafikai terv gyártásra való előkészítése • világító elemek kivágása vizvágással 20 mm vastag síküvegből • háttérgrafika kivágása matricából • zsaluelőkészítés (csúszásgátló vagy perforált fólia beragasztása, háttérgrafika matricájának beragasztása, plasztikus grafikai elemek beragasztása) • zsalu összeépítése Betonöntés • beton beöntése a zsaluba, pihentetés Elem összeszerelési munkák és utómunkák • aktív elemek felületének homokfújással való mattítása (az üveg belső felülete is) • infravörös érzékelők helyének kifúrása (2 db, kb. 5 cm-re egymástól) • 1 mm átmérőjű, 5 mm hosszú üvegbotok készítése • 19,5 x 19,5 cm lapméretű, 0,8 mm vastag, két db 6,4 mm átmérőjű furattal ellátott rozsdamentes acél hátlapok gyártása • elektronika összeszerelése (NYÁK, LED, infravörös érzékelők) és kiöntése műgyantával (lég- és nedvességmentesítés) • üvegbotok beragasztása az érzékelők számára fúrt lyukakba ( az érzékelők mechanikai és időjárással szembeni védelmének biztosítása) • érzékelők beragasztása a lyukakba hőpisztollyal majd felöntése műgyantával • érzékelők hátuljának leárnyékolása fekete szilikonnal

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

• NYÁK és LED-sor beragasztása a betonelem belső falára (pontos elhelyezését a grafikai tartalom befolyásolta), majd leöntése kétkomponensű szilikonnal (levegőtől és nedvességtől való védelem biztosítása) • rozsdamentes acél hátlapok furataiba az átvezető gyűrűk (DGB-2,5 vízzáró gumi) bepattintása, az elektronika kábeleinek átvezetése • rozsdamentes acél hátlapok felragasztása a betonelemek hátuljára vízzáró ipari ragasztóval (tisztító: Sika Aktivátor-205, kellősítő: Sika-Primer 206 G+P, ragasztóanyag: Sikasil SG-20), a betonelemek oldalfalainak is teljes bevonása ugyanezzel a ragasztóanyaggal • betonelemek felületkezelése (fekete Keimfarben betonfesték bedörzsölése a háttérgrafika vonalaiba, polírozás, fehér Keimfarben betonfesték bedörzsölése a háttérgrafika részleteinek kiemelésére, impregnálás) Helyszíni beépítés • a beépítés helyszínén az elektromos védőcsövek elhelyezése, kábel behúzása, egyik végén a kandeláberre csatlakozás, másik végén IP67-es tokozatba helyezett tápegység rákötése • meglévő járdaburkolat felszedése a beépítési helyeken • ahol szükséges, 2 cm vastagságú sóderfeltöltés elhelyezése a betonelemek alatt • betonelemek rakási terv szerinti lerakása, ezzel egyidőben az elektromos kötések létrehozása soros és párhuzamos kapcsolással • az elemek elektromos rendszerének rákötése a tápegységre • környező járdakövek beszabása a művészeti felület mellé • síkegyeztetés kézi eszközökkel • fugázás száraz finomhomokkal

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


zsaluelőkészítés

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


ELEM ÖSSZESZERELÉSI MUNKÁK ÉS utómunkák

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


BETON felületkezelés

patinázás fekete betonfestékkel patinázás fehér betonfestékkel

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


tesztelések

bemerítéses vízállósági tesztelés

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

terheléses tesztelés

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


helyszíni beépítés

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


helyszíni beépítés

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


helyszíni beépítés

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


helyszíni beépítés

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


Rakási dokumentáció és elektromos bekötési rajz 1. Kossuth Lajos Általános Iskola előtti járdaszakasz / Kossuth Lajos u. 98. A felület csúszásgátlása perforált háttérfóliával biztosított.

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


Rakási dokumentáció és elektromos bekötési rajz 2. Római katolikus templom előtti járdaszakasz / Kossuth Lajos u. 83. A felület csúszásgátlása perforált háttérfóliával biztosított.

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


Rakási dokumentáció és elektromos bekötési rajz 3. Forrás Áruház előtti járdaszakasz / Forrás u. 2. A felület csúszásgátlása csúszászgátló háttérfóliával biztosított.

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


0,200 0,200

0,200

Rakási dokumentáció és elektromos bekötési rajz 4. Evangélikus templom mögötti park / Kossuth Lajos u. és Bajza u. közti terület

5,400

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

0,200

A felület csúszásgátlása perforált háttérfóliával biztosított.

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu 0,200

MUKI_PIX

www.szovetseg39.hu


A felület csúszásgátlása csúszászgátló háttérfóliával biztosított.

1

2

3

4

5

6

7

8

D

E

F

A

B

C

RENDŐRSÉG

G

H

1

aknafedél

Rakási dokumentáció és elektromos bekötési rajz 5. Rendőrség előtti járdaszakasz / Kossuth Lajos u. 86.

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

aknafedél

MUKI_PIX

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


előlépcső

Rakási dokumentáció és elektromos bekötési rajz 6. Helytörténeti Gyűjtemény előtti járdaszakasz / Kossuth Lajos u. 84 . A felület csúszásgátlása perforált háttérfóliával biztosított.

A

B

C

D 1 2 3 4

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


Rakási dokumentáció és elektromos bekötési rajz 7. Önkormányzat előtti járdaszakasz / Kossuth Lajos u. 78-80. A felület csúszásgátlása csúszászgátló háttérfóliával biztosított.

1 2 3 4 5 6 7 A B C D E F

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


Rakási dokumentáció és elektromos bekötési rajz 8. Petófi Sándor u. eleje

A felület csúszásgátlása perforált háttérfóliával biztosított.

1

2

3

4

5

6

7

A B C D E

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu


STÁBLISTA Koncepcióterv / pályázat Szövetség ’39 Művészeti Bázis (Baróthy Anna, Bozsó Melinda, Krauth Vera, Lajkó Nóra, Tóth Bálint)

Fejlesztő partnerek Betontechnológia: concrete by Giacotti Elektronika: Mes Kft.

Projektfelelős Baróthy Anna Tóth Bálint

Kivitelezők Woldem Kft. / vízvágás Színmix Kft. / fóliavágás Brekeke Kft., Marschall Design Kft. / habosított PVC marás Kiss Sándor, villamosmérnök / elektromos engedélyezési terv Nyúl József / erősáramú elektromos bekötések

Grafikai terv Orosz Richárd (1000%) Grafikai előkészítés Bozsó Melinda Művezető Tóth Bálint Asszisztencia Barakony Zsófia Bánsági Dávid Bozsó Miklós Csernák Janka Domonkos Tamás Jakab Renáta Kardos Kata Kardos Anna Krauth Vera Lajkó Nóra Lőcsei Gergő Miklós Bianka Vinkler Zsuzsa

MUKI_PIX

Szövetség’39 Művészeti Bázis

1074 Budapest Szövetség u. 39.

00 36 30 33 68 329

posta@szovetseg39.hu

www.szovetseg39.hu

MUKI_PIX_2012_HU  

A MUKI_PIX egy terülő művészeti rendszer, amely beton térburkolati elemek formájában terjeszkedik a városok járdáin és terein. Az egyedi mur...