Page 1

KÖNNYED TÖRTÉNETEK A KÁVÉZÁS COSTA SZENVEDÉLYÉRŐL

2017 márciusa

BudapestMagazine Coffee Fedezd fel a trópusok kincsét: ÚJ OPS 19 KÁVÉNK PÁPUA ÚJ GUINEÁRÓL LIMITÁLT SZÉRIÁS KÁVÉKALAND A CSENDES ÓCEÁN SZÍVÉBŐL

A TAVASZI FRISSESSÉG ÁRNYALATAI

I

BOLDOG BOCIK VARÁZSEREJE

I

OLASZORSZÁG ÜVEGBE ZÁRVA


D o n u t L at t e H a r a p n i va l รณ a n finom.

 


HÍREK I FINOMSÁGOK I BÜSZKESÉGEINK I SZTORIK I PROGRAMOK 01. SZÁM

TARTALOM

BudapestMagazine Coffee

4

Felelős kiadó: Gótzy Miklós

OPS NO. 19 LIMITED EDITION Új limitált szériás pörköléssel dobogtatjuk meg a gurmé kávérajongók szívét a tavasszal. Kis mese az egzotikus Pápua ÚjGuinea egy gyümölcsös, édes, karamellás termőhely-szelektált egyedi pörköléséről, amivel csak egy kortyra van a mesés Csendes-óceán.

8

A BOLDOG BOCIK VARÁZSEREJE Egy rövid írás erejéig ellátogatunk az Etyektej gazdaságába, ahol nyomába szegődünk az édes, hófehér tej titkainak, amitől kedvenc Costa kávéd életre kel.

18

HELLO, COSTA GYŐR! Budapest és Nyíregyháza után újabb magyar városban avattunk Costa kávéházat, a helyszín ezúttal Győr. A 21. magyar üzletünkről gyűjtöttük össze a tudnivalókat.

20

AZ ESPRESSO LEGENDÁJA NYOMÁBAN Bár kedvenc, rövid kávéitalunk ma magától értetődőnek tűnik, létezése az 1960-as évek egy gépipari újításának köszönhető. A legendás FAEMA E61 espresso géppel kezdünk és haladunk a modern versenygépekig.

24

EURÓPA CSÚCSÁN A tavalyi év végén dupla öröm érte láncunkat: a kávésszakma legrangosabb szakmai rendezvényén, az Allegra Coffee Awards-on a Costa Coffee-t választották meg egyszerre Európa és a kelet-közép-európai régió legjobb kávézóláncának. Kis képriport.

A MOSTANI SZÁMUNK TOVÁBBI ANYAGAI 10 TAVASZI ITALOK 14 FALATNYI SÜTEMÉNYPILLANATOK 22 AZ ELLENÁLLHATATLAN SÜTEMÉNYEK TITKA 26 KÁVÉS SZTORIK A NAGYVILÁGBÓL 28 KULTÚRA 29 PROGRAM 30 FRISSÍTŐ TEAITALOK

Szerkesztő & szövegírási munkák: Bálint Dávid, www.szoveglabor.hu Szerkesztőségi munkatárs & korrektúra: Harta Viktor Tördelés, design és nyomdai előkészítés: Barabás Norbert, norbDSGN Studio www.norbdsgn.com Nyomdai munkák: Print City Europe Zrt., 1151 Budapest, Székely Elek utca 11. Hirdetésfelvétel és közönségkapcsolat: Pál Balázs marketing manager balazs.pal@costacoffee.com. A Costa Coffee Hungary hivatalos magazinja. Kiadja az L-Coffee Kft., Budapest, 1062 Teréz krt. 55-57. Megjelenik kéthavonta. Facebook-oldalunk: facebook/costacoffeehungary Ügyféloldal: costa.ugyfelkartya.hu ®Copyright © 2017 L-Coffee Kft . Minden jog fenntartva.


4 I Budapest Coffee Magazine

A TAVASZ EGY SZEMPILLANTÁS ALATT ELILLAN – TEDD EMLÉKEZETESSÉ ÚJ, EGYEDÜLÁLLÓ, TERMŐHELY-SZELEKTÁLT KÁVÉNK FELFEDEZÉSÉVEL! OPS 19 LIMITÁLT PÖRKÖLÉS: A NAPFÉNYES PÁPUA ÚJ-GUINEA TRÓPUSI PARADICSOMÁBÓL, A HELYI KÁVÉTERMELŐK LEGKIVÁLÓBB KÁVÉSZEMEIT FELHASZNÁLVA. ARANY SZÍNŰ CREMÁVAL, LÁGY, CITROMFÜVES ÉS GYÜMÖLCSÖS AROMÁKKAL, KÉNYEZTETŐ, KARAMELLÁS UTÓÍZZEL. Bár leginkább türkizkék óceáni vizéről, pompás partjairól, egzotikus törzsi kultúrájáról ismerheted, Pápua Új-Guinea többet kínál felfedezőjeként számodra háborítatlan édenkertnél. Legalábbis, ha magad is egyike vagy az újdonságokra nyitott gurmé kávékedvelőknek. A világ második legnagyobb szigete ugyanis a kiváló arabica kávék hazája is, amelyek trópusi, állandóan nedves klímáját kiegyensúlyozottsággal, harmonikus ízjegyekkel és intenzív aromákkal hálálják meg.

Az OPS 19-ről általánosságban elmondható, hogy bár édes jegyek jelennek meg a kávéban, de az nem kölcsönöz neki illatában vagy ízében „cukros” karaktert. Épp olyan aromás, testes, ahogy azt az olyan ínyenc kávékedvelők, mint te is szereted. HOGYAN KÓSTOLD A TÖKÉLETES ÉLVEZETÉRT?

Ennek a földi paradicsomnak a zöldkávé-piacon fellelhető tételeiből választotta ki számodra a Costa kávémestere, Gennarro Pelliccia vezette csapat annak az egyedi, termőhely-szelektált fajtának a szemeit, amelynek aromáit a tavaszi, nyári időszak limitált Costa pörkölésében élvezhetsz ki.

A kávékóstolás művészet, fogásait a világ számos iskolájában mesterek oktatják. Természetesen ahhoz, hogy saját magadnak növeld ennek a rituálénak az élvezetét, nem muszáj képesítést szerezned. Elég, ha magadhoz veszed espressódat, odafigyelsz néhány apróságra, és követed a következő lépéseket:

Az Old Paradise Street Limited Roast No. 19 testes kávét ad ki a csészédben, feketén, espressóként kóstolva az arany színű, világosbarna crema alatt lágy, citromfüves, gyümölcsös aromák tárulnak fel benne, amiből egy hosszan tartó, kellemes karamellás utóíz emelkedik ki. Olyan hosszabb, feketén fogyasztott kávéitalok esetében, mint például az Americano, ez utóbbit a sziget kávéfajtáira általánosságban jellemző édes, gyöngéd dió íz váltja fel. A tejes italokban is ez az ízvilág lesz a meghatározó finom, mandulás karakterrel.

Kezdd a kinézettel: hagyd, hogy a látvány hasson rád, vedd szemügyre az aranybarna cremaréteget. Majd hunyd be a szemed, és illatold meg kávéitalodat egy mély lélegzettel. Végül következhet az íz: hörpints bele az italba, és szürcsöld. Felismered az ízjegyeket? Majd következhet még egy korty, amit hagyj beömleni a nyelved alá, és figyeld meg, miként változnak az ízek. Végül az összhatást módosíthatod egy korty víz elfogyasztásával.


Budapest Coffee Magazine I 5

“Az Old Paradise Street limitált pörkölések jól tükrözik, hogyan változik a fogyasztói ízlésvilág, miként vált az egyre sokszínűbbé. Egyre nagyobb igény mutatkozik az italok személyre szabására, amit limitált pörköléseink elégítenek ki.” Gennaro Pelliccia, a Costa kávémestere


6 I Budapest Coffee Magazine

PÁPUA ÚJ-GUINEA ■ 5 magyarországnyi terület - 462 840 km² ■ Fővárosa Port Moresby, ami a sziget keleti csücskének déli partvonalán fekszik ■ Uralkodója II. Erzsébet pápua új-guineai királynő, államformája alkotmányos monarchia

■ 850 bennszülött nyelv és legalább ennyi népcsoport található területén ■ Az első kávécserjéket a britek ültettették a szigeten a 19. században ■ A kávé termesztése azóta az egyik fő gazdasági tevékenységgé vált

MIT TAKAR AZ OLD PARADISE STREET ELNEVEZÉS? Limitált pörköléseinket a Lambethben található pörkölőnkről neveztük el, amely több mint 40 éve forrása a világ összes Costa kávéjának. Ennek megfelelő gondossággal válogatjuk össze időről időre a zöldkávé-piac kimagasló minőségű, izgalmas ízprofilú kávészemeit, a folyamatot Gennaro Pellicia kávémesterünk és csapata felügyeli.

NEM SŰRŰN KÍSÉRLETEZEL A KÁVÉDDAL? MI LESZ, HA NEM ÍZLIK? Neked alkottuk meg Happy Taste garanciánkat! Van, aki szeret kísérletezni, és van, akit az édes állandóság tesz boldoggá. Ahhoz, hogy minden igényt kielégítsünk, kávézóinkban mindig megtalálod limitált szériás kávéink mellett kedvenc Mocha Italiádat, ami évtizedek óta jelenti a Costa kávék szívét. Utóbbi jelenléte garantálja, hogy ha nem vagy gyakorlott kávékóstoló, akkor se legyen semmi kockázat OPS 19 kávénk felfedezésében. Ha mégsem találjátok meg új limitált kávéfajtánkkal az összhangot, csak jelezd baristánknak, és mindenféle csűrés-csavarás, kibúvó helyett ingyen kicseréljük italodat szeretett Mocha Italiádra. Ez a mi Happy Taste garanciánk.

HOGY VÁLTOZIK AZ OPS 19 ÍZPROFILJA AZ EGYES KÁVÉFAJTÁKBAN? OLVASD EL, ÉS KORTYOLJ BELE! ESPRESSO: arany színű, világosbarna crema, citromfüves, gyümölcsös aromák társaságában, amiből egy hosszan tartó, kellemes, karamellás utóíz emelkedik ki AMERICANO: könnyed, barna crema, karamellre, pirított dióra emlékeztető illat és utóíz, amihez édes cukorkás ízjegyek is társulnak CAPPUCCINO: világosbarna kávégyűrű, mandulára és mogyoróra emlékeztető illat, könnyű karamellás, lágy tejes íz egy kis kesernyésséggel az utóízben FLAT WHITE: mandulás illat, gazdag, krémes textúra, lágy mandulás ízvilággal, határozott, de rövid, kesernyés lecsengéssel


M

Ö

D

édes

LC

S

Ö

S

Budapest Coffee Magazine I 7

G

Y

Ü

S

gyó

gyn

övé

nye

s

XCL

USIVE ROA ST

cs

s re

ok

ol

ád

és

E M A R K

A

virágos

LL

Á

c

S

e sz

s

Tiszta, gyümölcsös single origin pörkölés Pápua Új-Guineáról karamellás és diós ízjegyekkel


8 I Budapest Coffee Magazine

Az édes, friss tej nyomában, amitől kedvenc Cos

A BOLDOG BOCIK A kávézás kapcsán rengeteget beszélünk a kávé fajtáiról, őrléséről, pörköléséről. Méltatlanul kevés szó esik azonban a hosszabb italfajták meghatározó alkotóeleméről, a tejről. Holott rengeteg múlik azon, hogy az utóbbiból milyen minőséget használ baristád kávéd készítésekor. Mi a Costánál kizárólag kiváló alapanyagokból, szakértő odafigyelés mellett készítjük el italod. A mostani történetben annak járunk utána, hol élnek a boldog bocik, akik a kiváló, friss tejet adják a kávédhoz.

A tej minden kávét elvarázsol egy kicsit. Hozzáadásával a vajas lágyság felé toljuk el az ital karakterét, a tejben található zsír ugyanis csökkenti kávé savasságát, bársonyosabbá teszi azt. A tejben található tejcukortól édesebb felhangot kap italod, azonban az alku része, hogy ezzel párhuzamosan azért kávéd veszít aromájának intenzitásából. Bár ha ez egy bársonyos, hibátlanul texturált tej miatt történik, megbocsájtható. Fontos, hogy az ital készítésekor a tej hőmérséklete ne haladja meg a 60 fokot. Ebben a tartományban érvényesül ugyanis a legjobban a tejcukor édessége. Annak érdekében, hogy nap mint nap páratlanul friss, kiváló tejjel készült kávékat élvezhess a Costánál, immáron ötödik éve tudhatjuk beszállítóink között a Bicske-Etyek vonzáskörzetében működő, komplex élelmiszertermelést végző mezőgazdasági nagyüzemet, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt.-t (Egyektejet). Ami valóban a boldog bocik otthona.

Az Ödön-majorban – ahol immáron 200 éve folyik állattenyésztés – 2300 szarvasmarha, közülük 1100 tejelő tehén él úgy, hogy minden lépésüket vigyázó tekintetekkel figyelik születésüktől fogva. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy jól érezzék magukat, hiszen csakis odaadó törődés mellett adnak az állatok magas minőségű tejet. Gondozóik épp ezért ügyelnek az egészségükre, kényelmükre és tisztaságukra. A tehenek pedig meghálálják ezt a figyelmet: napi 3000 liter friss tej érkezik a herceghalmi tejüzembe. Itt a lehető legkímélőbb technológia alkalmazásával, precízen, kifogástalanul higiénikus környezetben, magas szaktudással állítják elő a minőségi pasztőrözött tejet, valamint a tejből készült prémium kategóriás termékeket. Utóbbiakat mindennemű adalékanyagoktól és ízfokozóktól mentesen állítják elő. Innét származik a különleges, egy éven át érlelet Hegedűs sajt is, mely gyógynövényes réten legelő tehenek tejéből készül.


Budapest Coffee Magazine I 9

sta kávéd életre kel

K VARÁZSEREJE

A közel 120 főnek megélhetést biztosító gazdaságban minden, az állattartással és a tejtermékek elkészítésével kapcsolatos feladatot helyben végeznek el. Saját maguk művelik a földet, helyben nő a takarmány, mellyel az állatokat etetik, a tejtermékek előállítását a földbe vetett magtól a tejüzemi feldolgozás utolsó mozzanatáig maguk végzik. Ahogy azt a Bicskei Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. igazgatója, Hegedűs Imre megfogalmazta a gazdaság honlapján: “Erkölcsi célom, hogy a természeti környezetemet, az életteremet, az általam megművelt termőföldet úgy használjam, annak termését, hozamát, lehetőségét úgy fordítsam embertársaim javára, hogy a munkában engem követő földműves nagyobb értékű és gazdagabb körülményeket találjon utánam, mint amit én találtam egy évtizeddel ezelőtt.”. Amennyiben te is szívesen támogatnád a magyar tejtermelőket, egyúttal fontos, hogy olyan friss tejet fogyassz, ami ellenőrzött

körülmények között, magas szaktudással, kiváló minőségben készül, egyszerűen megteheted. Térj be hozzánk, és vásárolj nálunk egy tejjel készült kávéitalt vagy egy pohár tejet. Ha így teszel, tudd, hogy olyan tejet iszol, ami közvetlenebbül nem is érkezhetne boldog, jól tartott tehenekből.

en gőzölt! s te le é k tö , iss Nemcsak fr özötti hőmérsékletig C fok k gét. A tej 48-60 º l természetes édessé . :) fe ed gőzölve tárja Mi is így készítjük nek


10 I Budapest Coffee Magazine

A TAVASZI FRISSESSÉG ÁRNYALATAI Nem tavasz a tavasz élénk színek és az első hűsítő italok nélkül, amelyek legalább annyira fontosak a szép idő kabaláiként, mint enyhet adó frissítőkként a napsütésben. Kávázóinkban mindkét kikeleti hozzávalót megtalálhatod az elkövetkezendő hónapokban: a buja rétek mélyzöldjével és az eper élénkpirosságával kápráztatnak el vadonatúj smoothie-jaink, míg az áfonya kékes-bíborát, a citrusok sárgáját és a grapefruit vörösét hozzák el megújult limonádéink. A latték kedvelőinek egyúttal megérkeztek a szép idővel az első izgalmas jegeskávé különlegességeink. Magyarországi ízpremierrel bemutatkozik a Pistachio és a Donut Latte.


Budapest Coffee Magazine I 11

TERMÉSZETESEK, GYÜMÖLCSÖSEK ÉS ELRABOLJÁK A SZÍVED A tavasz folyamán mutatkoznak új smoothie-jaink, amik maguk a korty természet, hiszen a gyümölcsök húsán vagy épp a zöldségeken kívül mindössze 100% -os almalevet adunk hozzájuk, mielőtt bársonyossá blendeljük őket. Bizony, a Costában nem vizet, cukrot, jeget találsz a poharadban a pénzedért, csak egészséges, szomjoltó turmixokat. Egy nagy löket nap érlelte vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, amitől energikus lesz a reggel. Az italok állandó részét képzik a továbbiakban kínálatunknak, bármikor megtalálod őket, ha egy pohár egészségre vágysz!

PAPAYA SUPREME SMOOTHIE Banánnal, eperrel és papajával

CREAMY MANGO MELONE SMOOTHIE Eperrel, mangóval és dinnyével

REVITALIZING SMOOTHIE Uborkával, almával és fodros kellel (a szezon egyik legtrendibb zöldsége, tele A-, C-, E-, K- és B6-vitaminnal, olyan értékes ásványi anyagokkal, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium)


12 I Budapest Coffee Magazine

MINDEGY, MELYIK ARCÁT MUTATJA A SZESZÉLYES KORA TAVASZ, A COSTA KÁVÁZÓK VENDÉGEKÉNT BIZTOSAN JÓL VÉGZŐDIK A NAPOD: SMOOTHIE-JAINK MELLETT A NAPSÜTÉSBEN PÁRATLANUL FRISSÍTENEK ÚJ JEGESKÁVÉINK ÉS CSUPA GYÜMÖLCS LIMONÁDÉINK, MÍG AZ ÚJ KÁVÉÍZEKET FORRÓ LATTÉK FORMÁJÁBAN IS KIÉLVEZHETED, HA ÉPP HIDEGEBBRE FORDUL AZ IDŐ. Válaszd végül jeges vagy épp forró változatukat, új lattéink biztosan olyan ízélményt kínálnak számodra, amit Magyarországon még nem kóstolhattál. A Pistachio Latte a pisztácia jellegzetes ízével egészíti ki Mocha Italia kávénk aromáit, annak mogyorós jegyeivel szép harmóniát nyújt. A forró és jeges változatok közül a csonthéjas ízét (bár kóstolója válogatja)az előbbiben érezheted ki intenzívebben. A latte tetején hántolt, sótlan pisztáciadarabkák adnak roppanós élményt az italodhoz. A Donut Lattéval, ahogy a neve is sejteti, fánk és kávé kortynyi találkozását

élvezheted ki. Az italban a fánkok pirított cukros, gazdag ízei jelennek meg. Elérkezett tehát a vissza nem térő alkalom, hogy utánajárj, tetszene-e egy iható fánk (itt a jeges változatban volt vendégeinknek intenzívebb az ízélmény). A jegeskávékhoz hasonlóan kíméletes, kézi mixeres eljárással készülnek új limonádéink is. Az édes, vintage üvegpohárkákban, finom rétegezéssel és színes díszítéssel készülő, jeges italok biztosan elvarázsolnak elfogyasztásuk idejére.


Budapest Coffee Magazine I 13

VERY BERRY LIMONÁDÉ Az áfonya kékes-bíbor színével, édes ízével alkottuk meg számodra, majd lédús gyümölcsdarabokkal hintettünk meg, hogy ellenállhatatlanul gyümölcsös legyen. A minden érzékedet kényeztető hatásról a tetejére kerülő illatos rozmaring ág gondoskodik.

PINK LEMONADE Nyugaton már minden szívet meghódított, hozzánk elképesztően stílusos pink színével most érkezett meg ez a gyümölcsös kedvenc, amit grapefruit és görögdinnye szirup varázsol intenzívvé. Találjatok egymásra hűsítő mentalevele alatt, és köszöntsétek divatosan a jó időt!

ORIENTAL LYCHEE LIMONÁDÉ Megszöknél a napi robot elől? Kortyolj bele frissítően gyümölcsös licsis limonádénkba, amiben egészen Ázsia szívéig vezetnek a trópusi ízek! Az év slágergyümölcséből kíméletes kézi mixeléssel készítettünk számodra klassz jeges italt, amit a bögrében citruskarikák pezsdítenek fel.


14 I Budapest Coffee Magazine

FALATNYI SÜTEMÉNYPILLANATOK ÉDES NAPSÜTÉSHEZ


Budapest Coffee Magazine I 15

HA SZERETED A NAPI RUTINT EGY-EGY SZERTARTÁSOS KÁVÉZÁSSAL MEGTÖRNI, AKKOR A TÖKÉLETES ÉN-IDŐHÖZ A JÓ TÁRSASÁG MELLETT MÉG SZÜKSÉGED LESZ EGY FALATNYI SÜTEMÉNYRE IS, AMI MEGÉDESÍTI A PILLANATOT. KÁVÉZÓINKBAN TAVASSZAL EHHEZ KLASSZIKUS TORTASZELETEINK MELLETT MINIFÁNKJAINK CUKORRAL VAGY ÉPP CSOKIVAL BEVONT VÁLTOZATAI, VALAMINT VINTAGE HANGULATÚ, OLASZ CSATOS ÜVEGES DESSZERTJEINK KÖZÜL VÁLOGATHATSZ KEDVEDRE. SZÁNJ MAGADRA VAGY OSSZ MEG NÉHÁNY ÉDES PERCET BARÁTAIDDAL EGY DESSZERTNYI SEMMITTEVÉS FÖLÖTT.


16 I Budapest Coffee Magazine

ELBŰVÖLŐ, ÉDES GYŰRŰK Míg a filmekben az USA-beli járőrök és a magánnyomozók kiváltsága a fánkmánia, addig a valóságban, ha kedvenc kávénkhoz elérhető közelségben tálalják fel a gyűrűs finomságokat, nincs ember, aki frissen ellen tudna nekik állni. Arról már ne is beszéljünk, ha olyan falatnyi változatban sütik ki őket, mint amiket kávézóinkban kóstolhatsz meg tavasszal. A töltetlen fánkokat három változatban

próbálhatod ki. Van fehér mázzal és vidám, tavaszi virágszórással készített változatunk, valamint két csokibevonós: egyiken mogyoró-, a másikon manduladarabkákkal. Ha nem tudsz választani, semmi baj, alapból három minit pakolhatsz fel a tányérodra egy vásárlással, így akár elsőre eldöntheted, melyik lesz a kedvenced.


Budapest Coffee Magazine I 17

EGY KIS OLASZORSZÁG CSATOS ÜVEGEKBE ZÁRVA A Costa-fivérek által megalkotott kávéblendünkben, espressónk karakterében mind a mai napig őrizzük láncunk olasz gyökereit, aminek ideális társaságot jelenthetnek az idei évben bemutatkozott csatos üveges desszertjeink. A vintage hangulatú üvegcsékben belekóstolhatsz tiramisunkba, amit valódi amaretto és kávélikőr varázsol intenzívvé, de ott van a polcokon panna cottánk is.

Utóbbi megbabonázó rozmaringos, sárgabarackos dzsemmel édesítve. Ha a panna cotta ismeretlen volna számodra, akkor (azon túl, hogy gyorsan pótold az elmaradást, mert isteni desszert) azt érdemes tudnod róla, hogy egy főzött, krémes édesség, amit általában friss gyümölcsökkel vagy gyümölcsszósszal, lekvárokkal ízesítenek. A desszert megszületését az észak-olasz Piemonthoz kötik, sőt, egyes legendák szerint kimondottan egy ottani magyar asszonynak köszönhetjük a receptet. Ui.: tiramisunk a hozzá használt valódi likőrök miatt tartalmaz alkoholt!


HELLO COSTA

18 I Budapest Coffee Magazine

VAN HÁROM APRÓCSKA TITOK, AMI ELVÁLASZTJA EGYMÁSTÓL AZ ÍZEK, TELTSÉG ÉS ERŐ HARMÓNIÁJÁVAL CSÁBÍTÓ KÁVÉKAT A KIÁBRÁNDÍTÓ, FEKETE LEVESRE EMLÉKEZTETŐ UTÁNZATOKTÓL: SZENVEDÉLY, SZAKÉRTELEM ÉS A TUDÁS. LEGALÁBBIS MI A COSTÁNÁL EBBEN HISZÜNK, EZ JELÖLTE KI AZ UTAT, AMIVEL KIS, KÉZMŰVES KÁVÉZÓBÓL A VILÁG MÁSODIK LEGNAGYOBB LÁNCÁVÁ FEJLŐDTÜNK. A KÁVÉ IRÁNTI RAJONGÁSUNKAT LEGUTÓBB A GYŐRIEKKEL OSZTOTTUK MEG, AHOL FEBRUÁRBAN NYITOTTUNK VADONATÚJ, ATLAS DIZÁJNUNKKAL OTTHONOSSÁ TETT ÜZLETET. A kávékészítés hivatás, nem lehet félvállról venni. Épp ezért az 1971-es nyitásunk óta odafigyelünk, hogy minden baristánk kifogástalan elméleti és gyakorlati képzésben részesüljön, amire országonként trénereink és képzési központjaink felügyelnek. Az odaadó munka kifizetődő, hiszen első üzletünk óta boltjaink száma meghaladja a 2000-et az Egyesült Királyságban, a szigetországon kívül pedig 30 országban 1280-nál is több helyen találkozhatsz velünk. Magyarországon 2017 elejéig 20 helyen készítettünk kávéitalokat, a tél utolsó hónapjában azonban egy merész lépéssel eltávolodtunk budapesti bázisunktól, és az ország nyugati felében vetettük meg lábunkat. Február 4-től a győri Árkádban vár hazai kávézóink

legfrissebb tagja, hogy kipróbáld Mocha Italia belendünk utánozhatatlan aromáit. „Nyíregyháza után ez a második kávézónk, amivel kilépünk a főváros határain túlra, emellett ez volt az első olyan nyitásunk, ahol az új Costa csapat első lépéseit több városból is segítették” – mondta el Pál Balázs, a Costa Coffe Hungary marketing managere. „A baristáink Budapesten sajátították el a kávékészítés fogásait, de a bolt indulását nyíregyházi kávézónk vezetője, Juhász Zoltán segítette” – fogalmazott Pál Balázs.


Budapest Coffee Magazine I 19

Hozzátette: mind Zoltán, mind a győri kávézó új főnöke, Kovács Éva Londonban dolgozott korábban a Costának, így a nyitás meglehetősen nemzetközire sikeredett. A helyszínen nemcsak a legfinomabb kávéitalokat élvezheted ki, de vendégünkként lehetőséged van szemügyre venni láncunk új, Atlas dizájnját is, ami hazánkban 2016 szeptemberében mutatkozott be a Costa Andrássy megújulásakor. Letisztult belső tér fémes hatással, amit a Costa bordó és szürke színei dominálnak. Az új nyitás az érzékeid mellett Costa klubkártyádnak is tartogat élményeket, hiszen azokra március elejétől már Győrben is gyűjtheted a pontokat, amelyekből a szezon klassz italújdonságai, a smoothie-k és gyümölcsös limonádéink után dupla szorzóval jár jóváírás.

ÍME: ZÓNK C ÚJ KÁVÉ , BUDAI ÚT 1. ŐR 9027 GY E 9-IG TÓL EST TÁS: R 8 A L T E A G V NYIT AT: REG SZOMB HÉTFŐE 7-IG AP: EST VASÁRN


20 I Budapest Coffee Magazine

FAEMA E 61 – egy mítosz története: az olasz „Fabbrica Apparecchiature Elettromeccaniche e Affini” elnevezés durva magyar fordításban elektromechanikus gépek és kapcsolódó termékek gyártását takarja. Azonban a Carlo Ernesto Valente alapította cég ennél sokkal többet tett. Megalkotta a 60-as években azt az espresso gépet, amit valamennyi ma műkő készülék előfutárának tekinthetünk.

AZ ESPRESSO LEGENDÁJA Mára a kávé szó kiejtése mindenkiben képes felidézni kedvenc csésze espressóját, amelyet mogyoróbarna cremája, finom textúrája, tartós aromája és kiegyensúlyozott, kerek íze tesz összetéveszthetetlenné. Arra már kevesen emlékeznek, hogy az 1960-as évekig maga a kávéfajta, sőt, alapvetően a kiegyensúlyozott kávéitalok sem léteztek. Megszületésükhöz szükség volt egy legendás szerkezet megálmodására, ami kisebb módosításokkal szinte változatlan konstrukcióban él tovább az olyan modern gépezetekben is, mint a Costa Astoria Vintage modellje. Utóbbi 30 év együttműködését formálta ultramodern versenyeszközzé. Az olasz FAEMA neve hazájában összekapcsolódott az 1945 utáni gépipari bummal, azonban a vállalkozás ennél sokkal többet tett a világ kávékedvelőiért. Az 1961ben bemutatott E61-gyel megalkotta az első modern kávégépet, amelynek megoldásai jelentik az alapját a bolygó minden egyes, azóta született ilyen eszközének. A gép újításai rendkívül egyszerűek voltak, mégis mindent

megváltoztattak. Korábban ugyanis a személyes tudáson és a szerencsén múlt, milyen lett egy csésze kávéital: a forrásig hevített vízzel leforrázott kávéőrlemény ugyanis általában megégett, hol sűrű lett, hol híg a végeredmény. Ezzel szemben az E61 belső rendszerében rendelkezik egy saját forró víztartállyal, amely biztosítja a folyadék állandó hőmérsékletét, illetve alapeleme egy elektronikus pumpa, amely az ideális, 9 baros nyomás megteremtéséért kezeskedik a szerkezeten belül. Az így szabályozott, állandó paraméterekkel rendelkező forró víz áramlik át a kar filterében található tömörített, finoman őrölt kávén. Ez teremti meg azt a testes, intenzív és aromás espresso élményt, ami a mindennapjaink része. Amennyiben szeretnéd a kávétörténelem egy darabkáján készíteni reggeli espressódat, a márka a mai napig aktív. Mind a klasszikus E61-et, mind annak félautomata vagy automata változatát megrendelheted tőlük. Honlapjuk: faema.com


Budapest Coffee Magazine I 21

EGY MODERN ERŐGÉP Míg az espresso gépek alapkonstrukciója nem változott, addig a készülékeket megannyi kényelmi funkcióval, digitális rásegítéssel egészítették ki tervezőik az évek során kezelhetőségük és italkészítési kapacitásuk növeléséért. Utóbbiak fontosak kávézóinkban is, hiszen naponta egy kistelepülés lélekszámával vetekedő mennyiségű, mintegy 4000 adag espressót készítenek el italaitokhoz baristáink. Ebben alapvető szerepe van a kávégépeknek is, hiszen tökéletes italt csak kifogástalan géppel készíthetnek el számodra. Láncunkat ebben a tekintetben az 1969-ben alapított CMA Astoria szakértelme segíti, akik több mint 30 éve partnereink a kézműves kávékészítésben. A Costákban a gyártó több típusát is szemügyre veheted, a munka dandárját olyan „igáslovak” végzik, mint a Valina, Marissa és Futura típusok. Azonban a Gozsduban és a Mammutban a mezőny dizájner gépe, a Vintage is szolgálatot teljesít, amit piros borítása és digitális kijelzőjének lámpái miatt csak „a Ferrari”-ként emlegetnek. A gép izgalmas megjelenése nem a véletlen műve, a készüléket kimondottan látványosnak szánta a gyártó, hiszen a Costának gyártott modell a bemutatkozás után barista bajnokságunk versenygépeként vizsgázott. A 2016-os, jubileumi versenyévben közel 17 000 baristánkat szolgálta ki megbízhatóan világszerte. A gép elektronikája különböző nyomás- és hőfokbeállítást tesz lehetővé az egyes karokon, amit az automatika szinten tart, így a versenyzők egyedi beállításigényeit is maradéktalanul kiszolgálja. A történet fonákját egyébként pont ez az összetettség, illetve az azt vezérlő elektronika jelenti. Az „igáslovakhoz” mérten (ahol leginkább manuálisan vezérelt, könnyebben cserélhető paneleket alkalmaztak) az érzékeny digitális alkatrészek könnyebben meghibásodnak. Mivel a napi működésünkben a versenyek kísérletezése helyett Mocha Italia blendünk és limitált pörkölésünk espressóinak folyamatos és egyformán kifogástalan, kiegyensúlyozott elkészítésében vagyunk érdekeltek, így a kávézóinkban is ritkábban találkozhatsz a piros „Ferrarival”. A gyártó honlapja: astoria.com


22 I Budapest Coffee Magazine

ÍZ, VÁLTOZATOSSÁG, SZENVEDÉLY AZ ELLENÁLLHATATLAN SÜTEMÉNYEK TITKA Immár 21 magyarországi üzlet alkotja a Costa hazai hálózatát, így nap mint nap nemcsak kávéból, de süteményekből is hatalmas menynyiség szükséges vendégeink kiszolgálásához. A kávézóinktól megszokott, hibátlan minőség fenntartása csak úgy oldható meg, ha láncunk egy prémium alapanyag-beszállítóval dolgozik

együtt cukrászatunkban. Ez a Martin Braun Kft., nevük 1931-es alapítása óta összefonódott a megbízható szakértelemmel ezen a területen. Ennek köszönhető, hogy napjainkra a vállalkozás a világ egyik vezető cukrászipari alapanyaggyártójává és forgalmazójává vált.

üteményeink születése egy kreatív ötleteléssel kezdődik. Szerencsére cukrászcsapatunk ezen a téren, a Martin Braun Kft.- nek hála, olyan partnerrel dolgozhat együtt, akiknek évtizedekre visszanyúló cukrászipari szakértelme mindig garancia a tökéletes végeredményre. Olyan minőségre, ami, beszéljünk akár ipari méretekről is a süteménykészítés kapcsán, bátran felveszi a versenyt bármely kézzel készített desszerttel. A közös munkánkról partnerünk üzletfejlesztési managere, Papp Bernadett mesélt magazinunknak:

kombinációinak ezrei, melyek mind kinézetük tekintetében fantasztikusak, mind pedig ízélményükben teljes harmóniát alkotnak. Kreativitása határtalan, így mindig olyan egyedi sütemény kínálatot mutat be a Costa Coffee számára, amivel kedvére tehetünk a kávézó visszatérő vendégeinek.

-A Costa Coffee munkatársaival két éve töretlen lelkesedéssel dolgozunk együtt. Számunkra nagyon fontos, hogy a minőségi termékeinken felül nagyon erős szakmai tapasztalattal is támogassuk, segítsük partnerünk munkáját. Mestercukrászunknak, Fris Péternek - minden túlzás nélkül - évtizedek óta a kisujjában van a cukrásztermékek fejlesztése, illetve sütemények

-A kreativitáson felül a gyorsaságra is nagymértékben szükség van egy ilyen munkafolyamat esetében, így akár 2-3 találkozót követően megszületik az a sütemény, melyet pár napon belül már a vendégek is villájukra szúrhatnak. A sikeres együttműködéshez elengedhetetlen a Costa Coffee termékmanagerének és csapatának felkészültsége, valamint gyors döntései. Amennyiben szeretnél részletesebben megismerkedni partnerünk munkájával, látogass el a Martin Braun Kft. hivatalos weboldalára: www.martinbraun.hu.


Budapest Coffee Magazine I 23


24 I Budapest Coffee Magazine

A TE HELYED EURÓPA ÉLÉN BUDAPEST ADOTT OTTHONT A KÁVÉSSZAKMA LEGRANGOSABB SZAKMAI RENDEZVÉNYÉNEK, AZ ALLEGRA COFFEE AWARDSNAK 2016. NOVEMBER 21-23. KÖZÖTT. A HILTONBAN TARTOTT DÍJÁTADÓN CSAPATUNKAT KÉTSZERES MEGTISZTELTETÉS ÉRTE, UGYANIS EGYSZERRE VÁLASZTOTTÁK MEG A COSTÁT A KONTINENS, VALAMINT A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI RÉGIÓ LEGJOBB KÁVÉZÓLÁNCÁNAK.


Az előbbi díj az Allegra legrangosabb elismerése, míg az utóbbi hazai csapatunk számára hatalmas eredmény, hiszen jelentős részt vállaltunk az ehhez szükséges munkában. Robert King, a franchise európai ügyvezetője a lánc csapatának küldött levelében kiemelte: „Szeretném átadni legőszintébb gratulációmat és köszönetemet mindnyájatoknak, hogy segítettek elnyerni ezeket az elismeréseket. Ezek a díjak szimbolizálják mindazt a szenvedélyt és energiát, ami baristáinkban és helyi csapatainkban megvan a márka és a kávézás kávézóinkban megtapasztalható egyedülálló élménye iránt, ami Costa Coffee-vá tesz minket. Ezek a díjak minden franchise partnerünk évekre visszanyúló, kemény munkájának és odaadásának eredményei, és azoké a Costa csapatoké, akik támogatják mindezt.”. Fotók: europeancoffeesymposium.com


26 I Budapest Coffee Magazine

IZGALMAS KÁVÉS SZTO

KAPSZULÁS VÍZ A TÖKÉLETES KÁVÉHOZ? Ké üljö bármilyen Készüljön bá il kiváló, ki áló mesterien i pörkölt ö köl kávébabokból kedvenc őrleményed, a forrón kivona-tolt feketéd 98%-át a víz teszi ki. Ezt azért érdemes szem előtt tartanod, mivel bár apróágnak tűnhet, de rossz minőségű csapvízzel (klóros, kemény, egyéb ásványi szennyeződések találhatóak benne) még a felsőkategóriás kávékból is születhet kiábrándító fekete. A Costánál mi emiatt vízszűrő berendezéseket et használunk, de a Barista Magazine cikke szerint egyy óhiói feltaláló páros ennél sokkal tovább ment: feltalálta lálta a kávék készítéshez patikamérlegen összeállított instant tant vizet! Szuper ötlet vagy egy újabb őrült startup hóbort? Ebben a pillanatban még nehéz megmondani a Third Wave Water névre keresztelt projektről. Ami biztos, hogy a találmány alapját egy meghatározott mennyiségű és arányú ásványi anyagokkal töltött kapszula jelenti, amit egy gallon - mintegy 3,8 liter – vízben kell feloldani a tökéletes „kávévíz” megalkotásához. Az ötletet a Telemetry Kávépörkölő Üzem alapítója, Taylor Minor és üzlettársa, Charles Nick jegyzi.


Budapest Coffee Magazine I 27

ORIK KÁVÉŐRÜLTEKNEK

ESPRESSO ELŐKELŐ PAPÍRSZEMÉTBEN SZERVÍROZVA Egy elvitelre kért kávé poharára húzott papírgyűrű élettartama percekben mérhető csupán. Mindössze ennyi időre van szükség, hogy betöltse funkcióját, mialatt a kávé annyit hűl, hogy puszta kézzel is megfoghatod a poharat. Ezzel története be is fejeződött. Egy londoni művész, Ray Brown azonban úgy döntött, ad egy második esélyt a papírgyűrűknek. Az elgondolás amúgy pofonegyszerű és rendkívül szellemes, Ray fogja a karikákat, széttépi őket, majd ragasztó segítségével újraformázza azokat csészék öntőformáiként. Így lesz a papírhulladékból időtálló eszköz, ami már nem csak pár percet képes kiszolgálni, hanem igazi csészékként újra és újra felhasználhatóvá válnak a mindennapok során. A férfi a Kickstarteren is keresett támogatókat a projektjéhez, itt kicsivel több mint ötezer font - hozzávetőlegesen 1,8 millió forint - gyűlt össze a különleges, porcelán edényekre. Fotók: raygbrown.com


ÚJABB MAGYAR OSCAR: SZOBROT ÉRT A MINDENKI LOS ANGELESBEN

28 I Budapest Coffee Magazine

WALESI DÍSZPOLGÁR LETT ARANY JÁNOS Posztumusz díszpolgári címet adományozott a walesi Montgomery polgármestere Arany Jánosnak, így tisztelegve az 500 lángsírba szállt bárd emlékét megéneklő költő előtt. Az idén 200 éve született Arany

ÓRIÁSI SIKERT HOZOTT A 2017-ES OSCAR-GÁLA: DEÁK KRISTÓF ALKOTÁSÁT, A MINDENKIT VÁLASZTOTTÁK A LEGJOBB RÖVIDFILMNEK AZ ANGYALOK VÁROSÁBAN. Újabb szívmelengető meglepetést tartogatott a hazai filmrajongóknak az Oscar-gála: 2016 után 2017-ben is magyar kézbe vándorolt egy szobrocska, mely minden filmes álmainak netovábbja. A Mindenki (angol címén, a Sing) 1991-ben játszódik. A történet egy hibásnak bizonyuló pedagógiai módszer körül sűrűsödik, ami totális ellentmondást teremt egy sikert és a tökéletes hangzást hajszoló karvezető és egy „csak” az éneklést kedvelő iskolai énekkar tagjai között. A gátlástalan énektanárnő görcsös sikerhajhászására végül a gyermekszereplők adnak markáns választ a 25 perces filmben.

balladájában halálba küldött énekmondók és Edward király történetét egyébként jobban ismerik itthon, mint Walesben.

PLAGIZÁLT BONO? 1,45 milliárd forintnyi dollárt követel a U2 frontemberétől Paul

„Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – mondta Deák Kristóf az Oscarral a kezében. A díjátadót egyébként az iskolában, egy pizsamapartin izgulták végig a filmben szereplő diákok, volt is hatalmas ujjongás, mikor kiderült, hogy a filmnek jár az amerikai filmakadémia díja.

Rose, egy brit dalszerző, gitáros. Szerinte Bono elemelte egyik dalának egyes elemeit, melyek aztán az 1991-ben megjelent Achtung Baby albumon csendültek fel. Hogy miért csak 26 év után perel, Rose azt mondta: anno nem akarta veszélyeztetni a karrierjét.

KACSAMESÉK ÚJRATÖLTVE 30 évvel bemutatása után folytatódnak Dagobert bácsi és unokaöccsei kalandjai. Az új sorozatot a Disney XD csatorna adja, a 23 részt a nyártól izgulhatod végig. Az alkotók szerencsére nem igazán tértek el az eredeti képi világtól, így az időutazás garantált lesz. Vajon megtanult azóta Kvák kapitány landolni?


program »

Budapest Coffee Magazine I 29

BUDAPESTRE JÖN A FOO FIGHTERS Két évtized után újra a magyar fővárosban lép fel a legendás amerikai rockcsapat, a Nirvana egykori dobosa, Dave Grohl által vezetett Foo Fighters. A nagy bejelentést február végén tette a turnét szervező Live Nation, ami érthető örömhírt jelentett az energikus gitárzenét fejrázással nyugtázók népes táborában. Az 1994-ben alapított, számos Grammy- és Brit Awards díjat elnyert, 25 millió eladott lemezzel büszkélkedő banda 1997-ben már járt hazánkban, akkor a Szigeten lépett fel. Idén június 26-án a Papp László Budapest Sportarénát robbantják fel, ha menni akarsz, jobb, ha már most megveszed a jegyet.

HÓVIRÁGÜNNEP ALCSÚTDOBOZON

TAVASZI FESZTIVÁLOZZ BUDAPESTEN!

Hóvirágünnepet hozott a március az Alcsútdobozi Arborétumba, ahol 2,5 hektárt borítanak be a hófehér szirmok. A Bicskétől 12 kilométerre található angolkert többek között az egyedülállóan hatalmas hóvirágmezejéről ismert. A védett virágok az elnyúlt tél miatt idén a szokásosnál egy kicsit később bújtak elő, mostanra viszont már vidáman hirdetik a tavaszt.

Közel 40 helyszínen 120 programnál is többet kínál az idén 37. alkalommal megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztivál. A március 31-e és április 23-a közötti fesztiválon a Programturizmus szerint olyan világsztárok lépnek fel, mint John Malkovich, Daniele Gatti, Georg Baselitz, vagy Pumeza Matshikiza.

A kert március 22-ig vár mindenkit, aki járna egyet a kikelet hírnökeinek tízezrei között. A folytatásban a nárciszok és a tulipánok bontogatják majd szirmaikat, így a március elmúltával is vonzó hétvégi úti cél a híres és gyönyörű arborétum.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik témája a 150 éve megkötött kiegyezés, illetve az azt képviselő dualizmus időszaka. Erről megemlékezve Liszt Koronázási miséjét is bemutatják, de az alkalomhoz illő produkcióval készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is. A részletekért keresd a fesztivál honlapját: www.btf.hu.


ióta a tea meghódította a nyugati világot, Srí Lanka szigetének egyedülállóan friss, tiszta és páratlanul aromás teái különleges helyet foglalnak el fogyasztói szívében. De mitől lett oly sokaknak a Ceylon tea a nagybetűs Tea? A vidék termőterületeinek földrajzi adottságai épp úgy közrejátszottak ebben, mint a tea készítésének évszázados, máig életben tartott tradíciója. Ez utóbbira olyan családi vállalkozások szaktudása felügyel, mint a Dilmah Tea. Kávézóinkban a márka zöld-, fekete- és gyümölcsteáiból választhatod ki kedvencedet. A világos, tiszta zöld teák érintetlen esszenciáját kóstolhatod meg a Pure Green Tea zöld teában. A fajta könnyű, lágy, frissítő főzettel rendelkezik, amit elegáns, halványsárga, kissé olívás szín és egy csipetnyi gyógynövényes aroma tesz ellenállhatatlanná. Ezeket az ízjegyeket kóstolhatod meg a hűsítő menta társaságában a Maroccoan Mint Green Tea mentás zöld tea filtereiben is, míg a Jasmine Green Tea teában a jázmin virág aromái teremtik meg a komplex ízhatást. Az erőteljes aromájú, sötét főzettel rendelkező klasszikus fekete teákból kettő vár rád kávézóinkban. A Dilmah Earl Grey Tea-ben a hibátlan, fekete tealevelek és a bergamott citrusossága teremt jellegzetes ízélményt. A Dilmah English Breakfast Tea pedig az ízek gyengéd óriása: határozott karakterrel, sötét, vöröses-barna főzettel, amit jellegzetes, finom ízjegyei mégis szépen lekerekítenek. Éppen ezért ideális teapárosítás intenzív fűszerezésű ételekhez.

Fotók: Dilmah Images

TEÁK ENERGIKUS TAVASZI REGGELEKHEZ

30 I Budapest Coffee Magazine

Amennyiben szeretnéd egy gyümölcsteával megédesíteni a napodat, ajánlatunk a Naturally Spicy Berry Tea – erdei gyümölcs tea, melynek főzetében csodás harmóniában olvad egybe az alma, a csipkebogyó, az eper, a málna, az őszibarack, a narancs, a hibiszkusz és a fahéj íze. A sort a Blackcurrant Fekezeribizlis Fekete Tea zárja, amivel a fekete ribiszke kellemes aromáit élvezheted, pompás fekete tealevelek társaságában. A kínálatban egy herbatea is helyet kapott: a kamillavirág nyugtató főzetéből mindössze néhány korty szükséges ahhoz, hogy harmóniát teremts a napodban.

KÓSTOLD MEG SRÍ LANKA ARANY KINCSÉT! DILMAH EXCEPTIONAL SPICE CHAI Március végéig a Costa kávézókban is elérhető a Dilmah Exceptional Spice Chai teája. Energetizáló és aromákban gazdag ital, amely valódi, friss ceyloni fekete teával és a sziget emblematikus fűszereivel – a fahéj, szegfűszeg és a gyömbér keverékével – gazdagítva készül. A szegfűszeg pikáns ízét a fahéj édeskés aromája, valamint a ceyloni Doombagastalawa vidéken termesztett és a helyszínen frissen csomagolt, közepesen testes fekete tea lágyítja. A hozzáadott csipetnyi gyömbértől érezzük igazán frissítőnek ezt az erős, gazdag ízvilágú Chai teát, amely valóban felmelegít és felpörget bármelyik reggelen.


Budapest Coffee Magazine I 31

Lágyan olvadó boldog pillanat A LINDOR csokoládéval még varázslatosabbnak tűnhet élete bármelyik pillanata, legyen bárhol. Amint kicsomagolja a csokoládégolyót, s belekóstol megtörve a csokoládéhéjat, az ellenálhatatlanul lágy töltelék azonnal olvadni kezd, elrepítve Önt egy boldog pillanatba. A LINDOR a Lindt Svájci Csokoládé Mesterének alkotása. Valódi szenvedéllyel a csokoládé iránt 1845 óta


COSTA COFFEE ALLEE

COSTA COFFEE DUNA PLAZA

COSTA COFFEE KÖKI

BP. XL. - Október 23-a u. 6-10. H-P 7.00-22.00 • SZ 8.00-22.00 • V 8.00-21.00 TEL.: +36 30 505 5401

BP. XIII. - Váci út 178. H-SZ 9.00-21.00 • V 9.00-21.00 TEL.: +36 30 963 4614

BP. XIX. - Vak Bottyán u. 75/C. H-P 8.00-21.00 • SZ 9.00-22.00 • V 9.00-21.00 TEL.: +36 30 611 9808

COSTA COFFEE ALLEE 2 (2. em)

COSTA COFFEE EIFFEL

COSTA COFFEE MAMMUT

BP. XL. - Október 23-a u. 6-10. H-P 7.00-22.00 • SZ 8.00-22.00 • V 8.00-21.00 TEL.: +36 30 637 8959

BP. VI. - Teréz Krt. 55-57. H-P 7.00-22.00 • SZ-V 8.00-21.00 TEL.: +36 30 536 0728

BP. II. - Lövőház u. 2. H-V 8.00-21.30 TEL.: +36 30 723 2322

COSTA COFFEE ANDRÁSSY

COSTA COFFEE GOZSDU

COSTA COFFEE PÓLUS

BP. VI. - Andrássy út 2. H-P 7.00-22.00 • SZ-V 8.00-21.00 TEL.: +36 30 490 3242

BP. VII. - Király u. 13. H-CS 7.00-24.00 • P 7.00-02.00 • SZ-V 8.00-24.00 TEL.: +36 30 507 3598

BP. - Szentmihályi út 131. H-P 8.00-20.00 • SZ 9.00-21.00 • V 10.00-20.00 TEL.: +36 30 635 7493

COSTA COFFEE BUDAÖRS

COSTA COFFEE GYôR

COSTA COFFEE ROOSEVELT

Tesco Budaörs, Kinizsi út 1-3. H-P 7.30-19.00 • SZ 8.30-19.00 • Vasárnap zárva! TEL.: +36 30 451 1659

Győr - Budai út 1. H-SZ 8.00-21.00 • V 8.00-19.00

BP. V. - Széchenyi tér 7-8. (volt Roosevelt tér) H-P 7.30-18.00 • SZ-V 10.00-18.00 TEL.: +36 30 861 3846

COSTA COFFEE BUDAWEST

COSTA COFFEE HÜVI

COSTA COFFEE VISION TOWERS

BP. XI. - Rétköz utca 5. H-P 7.00-19.00 • SZ-V 8.00-19.00 TEL.: +36 30 569 2063

BP. II. - Hidegkúti u. 1. H-SZ 7.00-22.00 • V 8.00-21.00

BP. XIII. - Váci út 29-31. H-P 7.00-20.00 • SZ-V 8.00-18.00 TEL.: +36 30 507 4267

COSTA COFFEE CAMPONA

COSTA COFFEE KÁLVIN

COSTA COFFEE WESTEND

BP. XXII. - Nagytétényi u. 37-43. H-P 8.00-21.00 • SZ 9.00-22.00 • V 9.00-21.00 TEL.: +36 30 247 3696

BP. V. - Kecskeméti u. 8. H-P 7.00-22.00 • SZ-V 8.00-21.00 TEL.: +36 30 467 4440

BP. VI. - Váci út 1-3. H-P 8.00-22.00 • SZ 9.00-22.00 • V 9.00-21.00 TEL.: +36 30 643 5039

COSTA COFFEE CORVIN

COSTA COFFEE KORZÓ

COSTA COFFEE ZRÍNYI

BP. VIII. - Futó u. 34-35. H-P 7.00-22.00 • SZ 8.00-22.00 • V 8.00-21.00 TEL.: +36 30 984 7033

Nyíregyháza - Nagy Imre tér ér 1. H-CS 9.00-20.00 • P-SZ 9.00-21.00 • Vasárnap zárva! 11 TEL.: +36 30 955 0711

BP. V. - Zrínyi u. 14. H-P 7.00-22.00 • SZ-V 8.00-22.00 TEL.: +36 30 659 7081

Facebo o facebo k-oldalunk: ok/co staco Ügyfél ffeehu oldalu ngary n k: costa .ugyfe lkartya .hu

Profile for Szöveglabor - szövegírás, kommunikáció

Budapest Coffee Magazine Vol.01  

Az év elején bemutatkozott a Costa Coffee magazinjának új kiadása: erősebb vizualitás, új méret, rengeteg fotó. Dizájn NorbDsgn stúdió, ta...

Budapest Coffee Magazine Vol.01  

Az év elején bemutatkozott a Costa Coffee magazinjának új kiadása: erősebb vizualitás, új méret, rengeteg fotó. Dizájn NorbDsgn stúdió, ta...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded