Page 1

SZOLNOK 2009–2019


TARTALOM

POLGÁRMESTERI KÖSZÖNTŐ

Polgármesteri köszöntő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 Gazdaságfejlesztés és munkahely-teremtés. . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Új utakon – Infrastrukturális fejlesztések . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Mindenki Otthona – Egészségügy, szociális ellátás, családbarát intézkedések . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26 Piacképes tudás – Modern iskolák, otthonos óvodák . . . . . . . . 34 Kultúra, turizmus. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 Lélekben erősen – Hitélet Szolnokon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 Sport . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Tíz esztendő egy város történetében nem számottevő idő, ám arra mindenképpen kiváló időtáv, hogy egy városfejlesztési koncepció láthatóvá váljon, s az eredményeket összesíthessük. Önkormányzatunk és a szolnoki emberek közös munkájának eredménye szerepel ennek a kiadványnak a lapjain, úgy gondolom, jogosan lehetünk büszkék mindarra, amit együtt elértünk.

Szolnok, ahol a fejlődés töretlen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59

Városunkat pezsgő kulturális- és sportélet jellemzi, gazdaságunk remekül teljesít, oktatási, egészségügyi intézményeink folyamatosan újulnak meg, parkokat, utakat építünk.

Impresszum:

A néhány hónapon belül Szolnok határába érkező M4-es útnak köszönhetően sorra kopogtatnak ajtónkon a befektetők, s egy még erősebb város jövőképét mutatják nekünk.

Jövő a jelenben. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54

Kiadó: Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata; 5000 Szolnok, Kossuth tér 9. Minden jog fenntartva. Előkészítés: Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata; 5000 Szolnok, Kossuth tér 9. Fotók: Lescsinszky Zoltán, Sámson Réka, McHale Hungária Kft., Béres Gyógyszergyár Zrt. A kiadványban szereplő fotók és egyedi grafikai megoldások jogvédelem alatt állnak, azokat kiemelni, más célra felhasználni kizárólag a kiadó írásbeli engedélyével szabad.

Az épülő fürdők, a kívül-belül megújuló színház, a felújítással régi arcukat visszakapó templomaink, turisztikai fejlesztéseink már a jövő Szolnokját rajzolják elénk, s azt mutatják: a befektetett munka mindig megtérül. Fogadják és forgassák szeretettel, s legfőképpen büszkén ezt a kiadványt, hiszen mindannyiunk munkája van benne!

Szalay Ferenc polgármester

A kiadó a kiadványban szereplő adatok esetleges változásából adódó károkért nem vállal felelősséget. Kézirat lezárása: 2019. augusztus 5.

2

3


GAZDASÁGFEJLESZTÉS É S M U N K A H E LY-T E R E M T É S A Béres Gyógyszergyár Zrt. a szolnoki gazdasági élet egyik jelképe. A gyár folyamatos fejlődése mutatja, hogy miként lépett előre a megyeszékhely. A gyártókapacitás bővítése mellett Szolnokra költözött a kutatás-fejlesztés is, amivel minőségi munkahelyeket hozott városunkba hazánk legnagyobb családi tulajdonú magyar gyógyszergyára. A cég és a Béres Zrt. kapcsolata példaértékű, mi szolnokiak nem csupán egy befektetőt, egy munkaadót tisztelhetünk a Béres családban, hanem a kultúra, az egészségügy és a sport nagyvonalú mecénását is.

Hazánk legnagyobb, magyar családi tulajdonú gyógyszergyára Szolnokon építette ki gyártóbázisát. A dinamikusan bővülő gyár legutóbbi fejlesztését 2018 őszén avatták föl Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. 4

5


GAZDASÁGFEJLESZTÉS É S M U N K A H E LY-T E R E M T É S A Tisza fővárosa a hazai vasúti gépgyártás és járműjavítás fellegvára. A MÁV Start Zrt. Járműjavító bázisán nem csupán a mozdonyok és vasúti kocsik modernizálását végzik, itt fejlesztették ki ugyanis az új Intercity + kocsik prototípusát, melynek már a sorozatgyártása is elkezdődött. Jelenleg húsz fut belőlük a hazai vágányokon. Szolnokon épült fel továbbá a svájci Stadler vonatgyártó óriás magyarországi gyára. Azóta a cég a MÁV megrendelésére, illetve Európa számos országába motorvonatok százait gyártotta le kimagasló minőségben. A Stadler fejlesztései ráadásul nem álltak meg, az üzemcsarnok folyamatos gyártókapacitás növelése mellett egy új forgóvázüzemet építenek Szolnokon, ezzel is erősítve a gyárat, valamint a megyeszékhely gazdaságát.

Szolnokon a Stadler vonatgyárában, valamint a MÁV szolnoki járműjavító bázisán világszínvonalú vonatokat, illetve vonatkocsikat gyártanak. A svájci tulajdonú Stadler Európa számos országába szállítja a szolnoki ipari parki gyárából a motorvonatokat. 6

7


GAZDASÁGFEJLESZTÉS É S M U N K A H E LY-T E R E M T É S A szolnoki mezőgazdasági gépgyártás mindig is ismert és híres volt az országhatárokon túl is. Az egykori Mezőgép összeomlásával erre a tudásbázisra és szakértelemre épülve érkezett Szolnokra az ír McHale család világszerte ismert gépgyártó vállalata, felélesztve, majd továbbfejlesztve a mezőgazdasági gépek gyártását. A gyártelepen évről évre nőnek ki a földből a modern csarnokok, jelenleg is épül a cég új festőüzeme, továbbá az Írországban fejlesztett gépek összeszerelése mellett, szolnoki fejlesztésű gépek gyártása is elkezdődött. A Szolnokon készült, zöld színükről közismert kiváló gépeket a világ minden részére exportálják, ezzel is öregbítve városunk, s az itt dolgozó kiváló szakemberek hírnevét.

Szolnok évtizedeken keresztül volt a hazai mezőgazdasági gépgyártás központja. Az ír McHale-nek köszönhetően a szolnoki szakképzett munkaerő tudása nem veszett kárba, a világ számos országába eljutnak a Tószegi úti gyárban készült magas minőségű termékek. 8

9


ÚJ UTAKON INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK Ez az a terület, ahol hazánknak a legnagyobb lemaradást kell behoznia. A dinamikusan növekvő járműforgalom mellett egyre nagyobb az igény a kerékpárutakra, új parkokra, terekre. Szolnok katonaváros. Az itt szolgáló alakulatok a magyar hadsereg büszkeségei, ezt szimbolizálja az a különleges körforgalom, mely a Szandai rét és a Debreceni út találkozásánál található. A MI-24-es helikopter egykor Magyarországot szolgálta, s végleges helyét ebben a körforgalomban kapta meg.

A körforgalmak ma már nem csupán a közlekedést segítik, hanem az adott település képét is szebbé varázsolják. A szolnoki helikopteres körforgalom díjat is nyert, a Várkonyi téri pedig egy jelentős forgalmat bonyolító és szabályozó közlekedési csomópontként megváltoztatta a környék arculatát. 10

11


ÚJ UTAKON INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK Szolnok megújulásának legszebb példáját az új tereken, parkokon, virágos köztereken keresztül lehet a legjobban megismerni. A Tiszai hajósok tere a Tiszavirág gyaloghíddal együtt a város új jelképévé vált, rendezvények és programok állandó helyszíneként szerették meg a szolnokiak. A megújuló közösségi terek egyben alkalmat teremtenek arra, hogy együtt legyünk, kulturális eseményeken, kiállításokon, vásárokon, vagy éppen szép időben a padokon, a fák árnyékában hűsölve vitassuk meg a legfontosabb kérdéseket.

Szolnok ma parkjairól, gondozott zöldfelületeiről is ismert. A Nívó-díjat nyert Tiszai hajósok tere a gyaloghíddal ma a megyeszékhely jelképévé vált, míg az Eötvös téri, úgynevezett Gólya-park a gyermekes családok egyik kedvence nagy füves felületével. 12

13


ÚJ UTAKON INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK A Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd a Tisza első, s mindmáig egyetlen gyaloghídja. Megépítésével új életre kelt a folyópart belvárosi része, valamint a Tiszaliget is. A gyönyörű ívelésű különleges hídról azóta számos mesés felvétel készült, s mindenütt Szolnok egyik szimbóluma lett.

14

15


ÚJ UTAKON INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK Az elmúlt években Szolnok számos játszótere megújult. A bekerített parkokat modern, biztonságos játékokkal, ütéscsillapító felületekkel szerelte fel a város. A megyeszékhely legújabb játszótere a Tisza parkban található, gyorsan a szülők és a gyermekek kedvence lett.

16

JÓ GAZDAKÉNT VÁROSÜZEMELTETÉS Jelentős energiákat fordított városunk arra, hogy egy olyan városüzemeltetési céget hozzon létre, mely gyorsan, kellő szakértelemmel tud reagálni a kisebb-nagyobb problémákra. Parkjaink, játszótereink, köztereink állapota a jó gazda szemléletnek köszönhetően jelentősen javult. Fontos, s a városunk életét alapvetően meghatározza a hulladékgazdálkodás. Immár többségi városi tulajdonban lévő cég, az NHSZ dolgozik ezen a területen, s büszkén mondhatjuk, hogy országos szinten is példaértékű munkát végeznek Szolnokon. Sok még a teendőnk, az illegális lerakók felszámolása például visszatérő problémákat okoz, de a házhoz menő szelektív gyűjtés, a szelektív szigetek, a lomtalanítás, a zöldhulladék rendszeres elszállítása együttesen egy kiváló rendszert alkotnak.

17


ÚJ UTAKON INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK Szolnok arculatát alapvetően meghatározza a Tisza, mely éltetője volt a történelem során az itt élő embereknek. A folyópart pontosan ezért különleges szerepet tölt be a szolnokiak életében, s az út pontosan ezt a kapcsolatot erősíti. Dolgozunk azon, hogy állami segítséggel egy új belvárosi hidat építsünk, emellett évről évre egyre több utcát, járdaszakaszt újítsunk föl. Az M4-es az idei esztendő végéig már Budapest és Abony között elkészül, egy évvel később pedig elér Szolnok határáig. Belterületi útjaink közül sokat megújítottunk, de számos feladat vár még ránk, mint ahogyan a növekvő autóforgalomnak is meg kell tudnunk felelni.

Szolnok jövőjének záloga az M4-es autóút, melynek Budapestig tartó szakasza hamarosan elkészül.

A Puskás Tivadar út teljes felújításával egy városrész parkolási gondjai enyhültek. 18

A belvárost védő megerősített támfal biztonságot ad, a tetején épült gyönyörű sétány pedig a Tisza-partot tette a szolnokiak kedvencévé. 19


ÚJ UTAKON INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK Az új parkok, a bővülő vásárcsarnok mind-mind alapvetően határozzák meg városunk képét, azt a célt szolgálva, hogy az itt élők jobban érezzék magukat.

Szandaszőlős központja, a Lengyel Antal tér ma számos rendezvény helyszíne.

Szolnok arculata folyamatosan változik, épül, szépül. Szandaszőlőstől a Széchenyi városrészig számos közösségi térrel, zöldfelülettel gazdagodtunk, élhetőbbé téve ezzel Szolnokot.

Szép park és sétány épült a Széchenyin a Piros Iskola mellett. A Zöld ház előtti park gyönyörű lett, igazi közösségi térré vált.

Az utóbbi években több ütemben fejlődött a vásárcsarnok, legutóbb az útmenti árushelyek fölé épült fedél. 20

21


ÚJ UTAKON INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK Gyönyörű parkok, gondozott zöldfelületek, a megújuló energia tudatos használata mutatja, hogy Szolnok városa elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett.

Rendezvényeinken, az új intézmények építésénél kiemelt szempont a környezetbarát technológia, a megújuló energia használata. Figyelünk folyóink tisztaságára, modern, elektromos gépekkel takarítjuk a város utcáit, töltőket telepítünk az elektromos gépjárművel közlekedőknek, illetve segítjük a napelemes rendszerek bővítését. 22

23


ÚJ UTAKON INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK Sokan aligha látták még ebből a nézőpontból Szolnok talán legrégebbi, mai napig meglévő parkját a Tisza-parton. A 20. század elején kialakított Verseghy park megújulva, gyönyörű virágágyásaival a szolnokiak egyik közkedvelt pihenőhelye.

24

25


MINDENKI OTTHONA EGÉSZSÉGÜGY, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, CSALÁDBARÁT INTÉZKEDÉSEK Ez az a terület, melyért rendkívül sokat dolgozunk, de soha nem lehetünk elégedettek, mert mindig van miben előbbre lépni. Egészségügyi intézményeinket, orvosi rendelőinket, bölcsődéinket egymás után újítjuk föl. A modernizációból nem maradhattak ki az idősellátás helyszínei sem, a lakóotthonok modernek, az ellátás színvonala pedig kiváló. A szociális ágazat a feladatainak sokrétűsége miatt egy rendkívül nagy figyelmet igénylő terület, ahol kiváló kollégáink segítségével igyekszünk szebbé tenni a szolnokiak életét, a rászorulóknak pedig könnyebbé tenni a megélhetést. Családbarát intézkedéseinkkel is igyekszünk vonzóvá tenni Szolnokot, szeretnénk, ha az évről évre fejlődő gazdaság, az épülő-szépülő város miatt a lehető legtöbb fiatal iskolái elvégzése után hazaköltözne, s itt tervezné felnőtt életét.

Évről évre egyre több rendelőt újíttat föl a város, ahol európai körülmények között dolgozhatnak az orvosok és az ápolók. 26

27


MINDENKI OTTHONA EGÉSZSÉGÜGY, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, CSALÁDBARÁT INTÉZKEDÉSEK A Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet a megye egészségügyének legnagyobb intézménye, a gyógyítás központja. Az elmúlt esztendőkben szinte teljesen megújult, új épületblokkokkal, modern műtőkkel, osztályokkal vált a megye gyógyászati központjává.

A mai kornak megfelelő, tágas épületekkel vált modernebbé a szolnoki Hetényi Géza Kórház. A korszerű külső világszínvonalú műszerezettséget is takar. 28

29


MINDENKI OTTHONA EGÉSZSÉGÜGY, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, CSALÁDBARÁT INTÉZKEDÉSEK A város orvosi rendelői évről évre megújulnak. A Móra Ferenc úti rendelőintézet modern külsőt, s a mai kor színvonalához illeszkedő belsőt kapott. Már elkezdődött a Széchenyi városrész rendelőjének is a felújítása, s új rendelőt épít az önkormányzat a Temető úti helyére is.

Szolnok önkormányzata mindent megtesz azért, hogy a háziorvosok a lehető legmodernebb körülmények között fogadhassák betegeiket. A teljesen felújított Móra úti rendelő után a Széchenyi városrész rendelőjének épületét korszerűsítik. 30

31


MINDENKI OTTHONA EGÉSZSÉGÜGY, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, CSALÁDBARÁT INTÉZKEDÉSEK A kisgyermekes családok számára különösen fontos kérdés, hogy milyen nevelési intézmények találhatók a megyeszékhelyen. Bölcsődéink felújítva várják az apróságokat, olyan környezetet teremtve számukra, ahol minden szülő szívesen hagyja ott őket néhány órára.

Egymás után újulnak meg a szolnoki bölcsődék. Látványos lett a Simon Ferenc úti intézmény bővítése, hamarosan beköltözhetnek a gyerekek a Móra útra, s dolgoznak a szakemberek az Aranyi úton. 32

33


PIACKÉPES TUDÁS – MODERN ISKOLÁK, OTTHONOS ÓVODÁK Az elmúlt évek beruházásainak középpontjában a nevelési intézmények álltak. Újjáépített, teljesen felújított, modernizált óvodáink vannak immár többségében, legközelebb éppen a Szapáry úti ovit vehetik birtokba a gyermekek.

Egy biztos, Szolnokon jó óvodásnak lenni. Újjáépített, felújított intézmények várják a gyerekeket a Jósika úton, a Hold úton, újonnan létesítették a Mustármag óvodát, s beköltözés előtt áll a Szapáry úti intézmény. 34

35


PIACKÉPES TUDÁS – MODERN ISKOLÁK, OTTHONOS ÓVODÁK Az erős, és a kor elvárásaihoz igazodó oktatás nélkül nem lehet sikeres egy város. A szolnoki oktatási rendszer remek lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy kiváló alapokat szerezve végül arra a pályára juthassanak el, melyet megálmodtak maguknak. Ehhez városunk lehetőségei szerint mindent biztosít, egymás után újítjuk fel általános iskoláinkat is, s teremtünk modern feltételeket a tanuláshoz.

Egymás után újulnak meg Szolnok iskolái. A Fiumei úti-, a Kőrösi-Csoma Sándor-, a Széchenyi Piros-, a Szandaszőlősi , valamint a Szegő Gábor Általános Iskola is gyönyörű, s nem utolsó sorban modern lett! 36

37


PIACKÉPES TUDÁS – MODERN ISKOLÁK, OTTHONOS ÓVODÁK Az oktatás a jövőbe fordított legjobb befektetés. Ennek szellemében gondolkodik városunk önkormányzata, ezért újulnak meg középiskoláink is, azok technikai eszközei, felszereltsége. A célunk az, hogy minden szolnoki diák a kor elvárásainak megfelelő környezetben szerezhessen modern, piacképes tudást. Olyat, amivel megtalálhatja helyét az életben.

Piacképes tudást csak megfelelő környezetben szerezhetnek a diákok. A Széchenyiés a Verseghy Gimnázium, a Műszaki Szakképzési Centrum is megújult, s a helyi felsőoktatás pedig, immáron a Debreceni Egyetemmel együttműködve a gyönyörű tiszaligeti campusban kapott helyet. 38

39


KULTÚRA, TURIZMUS Egy közösség összetartó erejének meghatározója a kultúra. A szolnoki lokálpatriotizmus erősödése a helyi kulturális életben keresendő. A Szigligeti Színház, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a kórusok, a Művésztelep, a megannyi rendezvény, fesztivál tízezreket vonz, s egyben tesz büszkévé. A szolnoki kultúra turisztikai „exportcikké” is vált, országszerte, sőt, immár határokon túl is egyre többen ismerik városunk nevét színházunkon, művészeti együtteseinken, rendezvényeinken keresztül. Szolnok ezekben az években építette, építi meg turisztikai látványosságait, melyektől nem titkoltan azt várjuk, hogy hasonlóan a sportturizmushoz, nagyon sok embert vonzzanak az ország minden tájáról. A RepTár, az egykori vár feltárt részei, az épülőfélben lévő fürdők mind-mind ezt a célt hivatottak szolgálni.

A Tiszai hajósok tere közkedvelt rendezvénytérré vált, nyaranta sok ezren vesznek részt a Szimfonikus Zenekar Parti-túra koncertsorozatán. 40

41


KULTÚRA, TURIZMUS A RepTár Szolnok turisztikai mágnese, mely egyediségével és különlegességével nem csupán hazánkban, de Európában is párját ritkítja. Az egykori első szolnoki vasútállomás területén kialakított múzeum főépülete hazánk legrégebbi állomásépülete, ahogyan a szolnokiak hívják, az indóház.

A RepTár nem csupán a hazai katonai és polgári repülésnek állít emléket, hanem egyúttal megmentette városunk egyik nagy értékét, hazánk legrégebbi vasútállomását. 42

43


KULTÚRA, TURIZMUS

Szolnok kulturális rendezvényei népszerűek, színvonalasak, több korosztály kedvenceivé váltak. A különféle programokon rendre bemutatkoznak a megyeszékhely civil szervezetei is.

44

A Sörárium újra életre keltette a városháza hatalmas pincéjét. Az önmagában is gyönyörű épületrész modern kiegészítőkkel, érdekes kiállításával, valamint remek konyhájával várja a vendégeket. 45


KULTÚRA, TURIZMUS Szobrok. Emlékek a múltról a jelennek és a jövőnek, pillanatképek, ékességek. Szolnok köztereit egyre több szobor díszíti, sokuk közkedveltté vált az elmúlt esztendők során.

A Kossuth tér zsánerszobrai számos szolnoki számára amolyan családtaggá váltak. Egy-egy pillanatot adnak vissza a város életéből Kligl Sándor szobrászművész alkotásai. 46

47


KULTÚRA, TURIZMUS

A szobrok nem csupán élővé teszik a tereket, hanem emléket is állítanak az itt élők számára igazán fontos eseményeknek, személyeknek. A mártírhalált halt szalézi szerzetes, Boldog Sándor István önfeláldozása, Szapáry Gyula egykori miniszterelnök adománya, Himfy atya embersége az itt élő és alkotó emberek nagyszerűségét hirdeti. A Béres csepp, az országzászló, vagy éppen a kérészpárt formázó alkotások a közösség erejét, Szolnok egyediségét mutatják be. 48

49


LÉLEKBEN ERŐSEN – HITÉLET SZOLNOKON A hit az az erő, mely összetartja a közösségeket, adott esetben közösséget teremt. A keresztény-zsidó kultúra múltunk őrzője is egyben, a helyi identitás kialakításában, erősítésében különösen fontos a hitélet szerepe. Szolnokon virágzó keresztény felekezetek működnek, s az egykori erős zsidó hitközség is működik a ma napig. Templomaink az istentiszteleteken, miséken rendre megtelnek, a vallás pedig újra aktív részese lett mindennapjainknak. Iskolákat, óvodákat, bölcsődéket működtetnek a felekezetek, ezzel is színesítve Szolnok oktatási-nevelési rendszerét. Gyönyörű templomaink szinte egyszerre újulnak meg. A vártemplomot és a belvárosi nagytemplomot a történelmi múltat is életre keltve teljes egészében renoválják. Felújítják a református templomot, s jut pénz az evangélikusok közösségépítő beruházására is.

50

51


SPORT A szolnoki sportélet országszerte egyedülálló. A vízilabda és a kosárlabda országos és nemzetközi porondon is rendkívül szép eredményeket ért el. A vízilabdások Bajnokok Ligája győztesnek mondhatják magukat a számos bajnoki és kupaérem mellett, míg a kosárlabdázók szinte legyőzhetetlenek idehaza. De a két fő sportág mellett szép eredményeket hozott és hoz Szolnoknak a röplabda, a vívás, a kajak-kenu, az atlétika, az evezés, s rengeteg gyerek jár a futballklubba is.

52

53


JÖVŐ A JELENBEN

JÖVŐ A JELENBEN

Szolnok egyik legnagyobb ajándéka a termálvíz. Hamarosan két gyönyörű, modern strandot vehetnek birtokba a szolnokiak. A MÁV Strand őszre elkészül, míg a Tiszaligetben a nyár végén elindult egy új fürdőkomplexum építése.

Szolnok egy új sport- és rekreációs központtal gazdagodik rövid időn belül.

A Véső úti sporttelep teljes felújításával, újjáépítésével modern csarnokok, vívóterem, atlétikai centrum, fürdő és szálláshelyek szolgálják a kikapcsolódni vágyókat éppúgy, mint az élsportot választókat.

54

55


JÖVŐ A JELENBEN

JÖVŐ A JELENBEN

Szolnok kulturális élete egy teljesen megújult Művészteleppel, a történelmi vár feltárt maradványaival, valamint egy kívül-belül modernizált színházzal gazdagodik.

Egy park nem csupán a szépsége miatt fontos egy város életében, hanem tökéletes helyszíne az aktív kikapcsolódásnak. Alighanem Szolnok egyik legkedveltebb parkja lesz az egykori tüdőkórház ősfái környékén kialakítandó, játszótérrel, pihenőkkel, sportpályákkal felszerelt liget.

56

57


JÖVŐ A JELENBEN A Budapestet Szolnokkal összekötő M4-es út építése nagy erőkkel halad. Abonyig még az idén, Szolnokig pedig a következő esztendőben érhet el az út, ami új távlatokat nyit nem csupán a közlekedésben, de a gazdaságban is.

SZOLNOK, AHOL A FEJLŐDÉS TÖRETLEN • Temető úti rendelő újjáépítése • Vízpart körúti idősek otthona fejlesztése • Városmajor úti bölcsőde bővítése • Móra Ferenc úti bölcsőde felújítása • Eötvös téri alapszolgáltatási központ létrehozása • Szolnoki piacterek fejlesztése • Szolnoki középületek épületenergetikai fejlesztése • Gyalog- és kerékpárút létesítése a Szolnoki Ipari Parkban • Szolnoki Ipari Park ipari víz-és ipari szennyvízhálózatának fejlesztése • Külterületi közutak fejlesztése – a Patkó-, az Alcsisziget- és a Labda utca felújítása, valamint a kapcsolódó szikkasztó árkok kialakítása • Milléri turisztikai célterület elérhetőségét szolgáló út fejlesztése • Tiszai kikötő és kapcsolódó létesítmények fejlesztése • Mester út és környéke közlekedési hálózatának fejlesztése • „Jó úton haladunk! – útfejlesztések Szandaszőlősön, a Pletykafalu városrészben és Széchenyi lakótelepen • Új belvárosi Tisza-híd és Szandaszőlős városrészt elkerülő út létesítése • Elektromos gépjármű beszerzés • Holt-Tisza térségének csatornázási munkálatai (befejezés előtt)

58

59


Profile for Szolnok könyv

Szolnok 2009-2019  

Szolnok új utakon

Szolnok 2009-2019  

Szolnok új utakon

Advertisement