Page 1

IDŐSEK VILÁGNAPJA 2013.

Az

melléklete • 2013. október 1.


2.

2 0 1

OLDAL

3

Idősek Világnapja

Tisztelt Idősek, Kedves Nyugdíjasok!

N

ehéz úgy kiejteni az idős szót, hogy ne kapcsolódjon össze bennünk azzal a szeretettel és tisztelettel, amelyet olyan ember iránt érzünk, aki az élet olykor rögös útján végigmenve bölcsen és emberien áll előttünk. A nagymamák, a nagypapák a családok szeretve tisztelt örömforrásai, olyan „kályhák”, akikhez az utódok egy-egy jó szóért, iránymutatásért fordulhatnak a nehéz pillanatokban.

Üres lenne a világ Önök nélkül. Ott állnak a fiatalok mellett, segítik gyermekeiket, olykor észrevétlen tündérként igazgatva el a ráncokat egy-egy család életén. Ami talán a mindennapok során fel sem tűnik az utódoknak, oly természetesnek veszik. És mégis, mennyire feltűnő, amikor hiányzik ez a gondoskodás... Fontosak nekünk. Fontosak a városnak is, hiszen értékes tapasztalataik segítenek bennünket számos fontos döntés meghozatalában. A város mintegy ötven aktívan működő nyugdíjas klubja bizonyítja, hogy az idősek akarHIRDETÉS

nak és tudnak is tenni azért, hogy nyugdíjas éveik minél tartalmasabban teljenek. A számtalan program lehetővé teszi, hogy kapcsolatot tartsanak egymással, barátságokat ápoljanak és felfedezzék hazánk szép tájait, de lehetőség az alkotó munkára is. Az Idősügyi Tanács pedig az a fórum, ahol elmondhatják javaslataikat, ötleteiket a város működésével kapcsolatban. Szolnok önkormányzata számít Önökre, és igyekszik minden segítséget megadni. Hiszen mi lehet annál fontosabb, mint hogy szüleink, nagyszüleink nyugalomban és biztonságban éljék mindennapjaikat. Megőrizzük a nyugdíjak értékét és csökkentjük a rezsit, ezek az intézkedések észrevehetően csökkentik a háztartások kiadásait. Igyekszünk elérni, hogy Önök is érezzék, tiszteljük és becsüljük Önöket.

Találkozzunk a város rendezvényein, látogassanak el a Szigligeti Színház, az Aba-novák Kulturális Központ programjaira, éljenek a nyugdíjas klubok biztosította lehetőségekkel! Keressük és találjuk meg egymást, hogy építő beszélgetésekkel vigyük előrébb városunkat.

A város nevében köszöntöm Önöket az Idősek Világnapján, köszönöm mindazt az erőfeszítést, amelyet a fiatalabb generációért vagy városunkért tesznek!

 Őszinte tisztelettel:  Szalay Ferenc polgármester  Idősügyi Tanács elnöke


2 0 1

3

Születésünk pillanatától kezdve öregszünk Jeanne Moreau szerint: „Az életben bekövetkezik az a pillanat, amikor rádöbbensz, hogy egy halálos betegséggel születtél, és ez az élet”. Az orvostudomány semmit sem tudott tenni, hogy a hagyományos élettartamot meghosszabbítsa, legfeljebb azt, hogy többen érjék meg ezt a lehetséges életkort. Valóban túlságosan szomorú dolog öregnek lenni, Lear király is gyűlölte az öregséget: „Ki e konok világnak kínpadján tovább is nyújtóztatja”. Mint Thinótosz, aki halhatatlanságot kért és kapott, de elfejtett mellé örök ifjúságot is kérni, így az örök élet kilátása éppolyan rémes és elviselhetetlen, mint a halálé, hacsak nem járul hozzá számtalan egyéb kincs. Az öregedés tele van ellentmondással: például azért, mert már a születéskor kezdődik. Vagy például azért, mert az öregedés folyamata a fiatal állatokban gyorsabb, mint az öregekben. Mi több, az orvostudomány csak azt tette lehetővé, hogy minél többen váljanak közülünk szenilissé. Aki manapság öreg korában természetes halállal hal meg, valójában a legtermészetellenesebben hal meg. Ha a természet világára gondolunk, nagyon kevés a valószínűsége annak, hogy bármilyen lény így végezze az életét, elég, ha a ragadozókra gondolunk, vagy az élet más veszélyeire. A kisebb madarak például 20-30 évig élnek, de a madarak populációjának mintegy a fele pusztul el minden évben. Az öregség mintegy egyre hajlamosabbá teszi az egyént, hogy véletlenszerű okok előidézzék a halálát. Megvizsgáltak egy kilencvennégy

Idősek Világnapja

3.

OLDAL

éves embert, aki úgy tűnt, valóban az évek súlyától, természetes okokból halt meg. Aztán kiderült, hogy erről szó sincs. A boncolás fényt derített rá, hogy néhány napja lebenyes tüdőgyulladásban szenvedett. Tehát nem idős kora miatt hunyt el. Milyen hosszú az élet? A Biblia egyik megállapítása szerint hetven év. Azokban a betegség sújtotta időkben, kezdve a leprától, a gyulladásoktól, pestistől az éhségig az emberi élettartamát ennyiben határozták meg. A nagyon öreg emberek mindig megmozgatják a képzeletet. A kis lélekszámú Grúziában állítólag kétezernél is több százéves idős ember él. Az érdekes híresztelés hitelességét nehéz megállapítani, hiszen, hiszen a legtöbb hosszú életű ember írástudatlan és nyilvántartás nélküli múltba nyúlik vissza. Mi változik? Számtalan változás játszódik le. Az öregedő emberek magassága 2,5 centiméterrel csökken. Megritkul fejükön a haj, viszont gazdagon sarjadzhat a fülükben és az orrukban. A szabad, külső hatásoknak kitett bőrfelületük szárazzá és ráncossá válik, valamint foltokban pigmentálódhat. A belső változások: az agy oxigénfogyasztása csökken. A szaglóképesség határozottan romlik, mivel a szaglóidegsejtek rostjai eltompulnak. A tüdő zsugorodik, az ízületek merevebbé válnak, a reflexek romlanak, a pupilla mozgása lomhább, a máj tömege csökken, az alapanyagcsere fokozatosan. Kihullanak a fogak, sorvadnak az állkapcsok, romlik a hallás, különösen a magas hangokra és romlik a látás. A nők méhe és petefészke az eredeti mennyiség kis töredékére zsugorodik, a férfiak prosztatája megnagyobbodhat, gesztenye nagyságúból alma nagyságúvá válik. És persze ott vannak az aggkori betegségek, mint a dementia senilis: az aggkori elmegyengeség. Ahogy Platón mondta: „Félj az öregségtől, mert nem egyedül jön”.

HIRDETÉS

A besenyszögi idősek otthonában minden nap hasznosan telik Besenyszögön kiemelt figyelmet fordítanak az idősekre. A település vezetése 1978 óta gondoskodik az idősek ellátásáról, így például megfelelő ellátást, szolgáltatásokat biztosítanak számukra az immár város központjában található idősek otthonában. Az intézményben ötven fő idős ember ellátására van lehetőség. A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Szociális Szolgáltató Besenyszögi Központja üzemelteti a bentlakásos otthont, emellett az ellátási forma mellett tartja fent továbbá hét település szociális ellátását. Ezek közé tartozik a nappali ellátás, szociális étkeztetés, családsegítés és gyermekjóléti szolgálat, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, tanyagondnoki szolgálat valamint a közösségi szenvedélybeteg ellátás. – Intézményünkben egyedülállókat, de házaspárokat is várunk – mondta el az intézmény elhelyezési feltételeivel kapcsolatban Csapó Pálné Klárika. Az intézményvezető kiemelte, hogy a lakókat akadálymentesített szobákban tudják elhelyezni, melyek többségében saját fürdőszoba szolgálja az ellátottak kényelmét. A beköltöző lakók ellátásáról kedves figyelmes, hozzáértő, az idős korúak ellátásában komoly tapasztalatokkal rendelkező vezető és szakképzett egészségügyi és szociális képzésben részt vett ápolószemélyzet gondoskodik. Súlyos fokú demens szakvéleménnyel rendelkező ellátottakat is tudnak fogadni. – Intézményünk ars poeticája, hogy az egészséges élet alapja a rendszeres tevékenység, amely az embert a hasznosság tudatával tölti el, ezáltal fokozza az önbecsülést, segíti a szervezet normális működését, és lassítja az öregedés folyamatát. Mindezek tudatában szervezzük időseink napi programját, mely magában foglalja a fizikai, szellemi, kulturális és szórakoztató foglalkozásokat, valamint a mentálhigiénés tanácsadást. Igény szerint állunk rendelkezésükre – emelte ki az intézményvezető.

Elérhetőségek: Tel: 56/487-075; www.szogiotthon.eoldal.hu

ALAPÍTVÁNY A SZAKMAI MUNKA SZÍNVONALÁNAK EMELÉSÉRE

Az Idősek Otthona férőhelyeinek fejlesztésére, a szakmai munka színvonalának emelésére hozták létre „A Besenyszögi Idősek Otthonáért Alapítványt”-t, amely közhasznú alapítvány. A kapott adományokat az alapító okiratban foglaltak szerint használják fel. Az adó 1%-át elfogadhatják. Az alapítvány számlája a Kunszentmárton és Vidéke Takarékszövetkezet Besenyszögi kirendeltségénél van vezetve, melynek számlaszáma: 69800157-10010969. Az alapítvány adószáma: 18830156-1-16. Minden kedves támogatójuknak köszönik a segítséget és minden érdeklődőt szeretettel várnak személyesen is.


4.

2 0 1

OLDAL

3

Idősek Világnapja

Milyen hatásokkal jár a termálfürdő? Fürödjünk, vagy igyunk a vizeinkből? Hidrosztatikai nyomás: álló helyzetben különösen a láb ereit nyomja össze a víztömeg. Az utisugó.hu információi szerint a víznyomás kb. 80 százaléka érvényesül a hasfalon át a hasüregben, ezért nő a nyomás a hasban. A haskörfogat 2-6 centiméterrel csökken. A kialakult nyomáskülönbség miatt a vérkeringés a szív felé gyorsul. Hőhatás: lazító, fájdalomcsökkentő, görcsoldó. Az ízületek is mozgathatóbbak lesznek. A meleg ingerli a hőérző receptorokat a bőrben, melyek az artériák menti idegfonatokra hatnak. közvetlen hatásként ingerületátvivő anyagok (pl. acetilkolin) szabadulnak fel. A vér hőmérséklete emelkedik a bőr felől. Kémiai hatás: a föld mélyéből jövő vizek olyan elemeket is tartalmaznak, melyek a felszíni vizekben nincsenek. A vízből a fürdőző testére rakódó sók bőringert okoznak, mely értágító anyagok felszabadulásához vezet. Megváltozik a szervezet ásványianyag-összetétele. Biológiai hatás: diffúzióval anyagcsere történik a bőrön át a test alkotói és a gyógyvíz elemei között. testünk így sok salakanyagtól is megszabadul. fokozódik a vesék kiválasztó működése, emiatt gyakrabban kell vizeletet üríteni. A szívre nagyobb teher hárul, gyorsul a keringés, változik a vérnyomás. Függ az anyagcsere a víz hőfokától és a mikroklímától. Általában 20-30 perces fürdés elég ahhoz, hogy a víz alkotórészei felszívódjanak. Belélegezzük gyógyfürdőzés során a gázokat. Ezt kihasználhatjuk asztmások és allergiások kezelésénél. Ellazítja a hörgőcskék simaizmát, kevesebb növényi pollennel találkozik a beteg, így nem gyötrik a náthás tünetek. Ivókúra során a tiszta termálvizet általában a medencébe befolyásnál töltjük pohárba. Amint iható hőmérsékletűre hűl, akkor isszuk meg kortyolgatva. Az ásványi anyagok a bélbolyhokban felszívódnak, tisztító, áthangoló hatást érünk el. Vegetatív idegrendszeri hatást is gyakran tapasztalunk: nyugodtabbak leszünk, kissé elfára-

dunk, jólesik fürdés után lepihenni. A vízgyógyászat finoman hat az akaratunktól független idegrendszerre: oldja a feszültséget, csökkenti az idegességet, az álmatlanságot, a változókori tüneteket, a magas vérnyomást. Mirigyeink is érzik a megváltozott környezetet: a nyálkahártyákon fokozottabb elválasztás indul meg, ezzel is tisztítva a testet. A belső elválasztású mirigyekből a bekerülő gázok és oldott sók fokozzák a hormonok vérbe áramlását. Fontos tudni a pajzsmirigybetegeknek, mennyi a víz jódtartalma, nehogy a golyva nagyobbodjon. A nemi mirigyekre is hat, ezért lehet jótékony hatású meddőségnél, impotenciánál, cikluszavarokban és a változókorban. Gyógyító vizek reneszánsza

A modern gyógyszeres terápia diadalútján a természetes gyógymódok hazánkban sajnos sokáig háttérbe szorultak. Alábecsülték a gyógynövények és készítményeik hatását, s hasonló sorsra jutottak az ásvány- és gyógyvizek, de a megfelelő ivóvizek is, amelyek pedig a betegségek megelőzése és gyógyítása területén is jelentős szerepet tölthetnek be. Ezek a gyógytényezők manapság szerencsére újraértékelésre és fokozódó felhasználásra kerültek, s napjainkban reneszánszukat élik. Magyarország Európa közepén fekszik, földrajzilag a Kárpátok és az Alpok által képzett védelmi vízgyűjtő rendszerében. Napjainkban újra lehetőségek nyíltak arra, hogy ezen a nagyon speciális területen, a jó ivó-, ásvány- és gyógyvizek megfelelő hasznosításával belátható időn belül ismét a világ élvonalába kerüljön. Kitűnő vizeink a Kárpát-medence sajátos adottságaival függnek össze. Itt a földkéreg az átlagosnál ugyanis jóval vékonyabb. A földmagma hőhatása erőteljesebben érvényesül. A fogyasztásra alkalmas ivó-, ásvány- és gyógyvizeink

HIRDETÉS

KIRÁNDULJON KUNORSZÁG SZÍVÉBE!

HÁROM AZ EGYBEN - GYÓGY- ÉS ÉLMÉNYFÜRDŐ, 30 SZOBÁS SZÁLLODA ÉS GYÓGYÁSZAT Gyógy- és élményfürdőnk 5 fedett és 2 (szezonálisan működő) szabadtéri medencével, gyógyés élménymedencékkel, úszómedencével, élményelemekkel felszerelt gyermekmedencékkel, pezsgőmedencével, óriáscsúszdával, wellness-részleggel, szaunavilággal várja látogatóit. Továbbá: sportolási lehetőségek, csónakázótó, büfék, nyári szezonban sportpályák. Szállodánk szobái családi, akadálymentesített, és igény esetén kiskedvenc-barát kivitelűek. A szobaár tartalmazza a fürdőbelépőt és a szaunavilág-látogatást. Hétköznapi árak, gyönyörű és nyugodt környezet, színes programok, rendezvények, éjszakai fürdőzések, galéria-kiállítások - egész évben!

KUMÁNIA GYÓGYÁSZAT Gyógyászati részlegünk fizioterápiás szakrendeléssel, fizioterápiás kezelések és fürdőgyógyászati szolgáltatások széles skálájával, saját fizioterápiás szakorvos rendelkezésre állásával várja a gyógyulni vágyó vendégeit, a hét minden napján!

5310 Kisújszállás, Rákóczi u. 12. www.kumania.hu +36 (59) 887-710 kumania@kumania.hu

KUMÁNIA - AHOL A CSEND ÉS NYUGALOM MINŐSÉGGEL TALÁLKOZIK.


2 0 1

3

pedig a Kárpát-medence másik ajándéka. Biológiailag értékes mikro- és makroelemekben gazdagok, ezért nem csak mint egyszerű termális fürdővizek, gyógyfürdők, hanem mint bevételre szánt palackozott vizek is jelentősek. Külön ki kell emelni az ivó-, ásvány- és gyógyvizek közül azokat, amelyek a volt Pannontenger visszahúzódásával, megszűnésével, ill. az után jöttek létre. Ezek nagy töménységű, világviszonylatban is egyedülálló gyógyvizek csoportját alkotják. Így jöttek létre a glaubersós, keserűsós, kénes, jódos, szódabikarbónás, konyhasós, timsós, vasas stb. vizeink rendkívül nagy számban és változatosságban. Ezért vizeink minden vonatkozásban térségünk egyik leggazdagabb és legértékesebb vízbázisaként, hazánk jelentős gazdasági erőforrásává válhatnak. Nem véletlen hát, hogy Mária Terézia korszakától egészen a második világháborúig Magyarországon egyedülálló gyógyvízkultúra jött létre, melyet a meglévő gyógyvízkincs mellett megalapozott a világszínvonal élvonalában álló kémiai analízis és az ezzel összefüggésben jelentkező precízen kidolgozott orvosi javallat, az egyetemes ásvány- és gyógyismeret, amellyel sajnos ma nem dicsekedhetünk, hozzáteszem, a meglévő technikai, tudományos, orvosi-gyógyszerészi és kulturális ismeretek mellett. Hazánkban a jó ivóvíz, az ásvány- és gyógyvizek korszerű kutatása és biológiai, orvosi hasznosítása ma még sok kívánnivalóval terhes. Mindenesetre az bizonyos, hogy vizeink a népbetegségek (reuma, cukorbetegség, csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek stb.) megelőzésében és gyógyításában nagy jövő előtt állnak. Hazánk nem pusztán szépségével vonzza ide a turistákat, de méltán híres, két évezredes múltra visszatekintő fürdőkultúrájával is. Az ország világszerte ismert gyógyvizeiről, s nincs még egy olyan főváros, ahol ennyi fürdő csalogatná a gyógyulni, vagy csupán felüdülni vágyókat. Magyarország különösen gazdag termálHIRDETÉS

Idősek Világnapja

vizekben, hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban pedig egyedülálló, így szinte nincs olyan betegség, amire gyógyírt ne kínálna az ország valamely pontján található gyógyfürdő, melyek legtöbbjében már wellness szolgáltatásokat és élményfürdőt is kínálnak. Most arra kerestük a választ, hogy milyen bajokra, mely típusú gyógyvíz jelent megoldást, melyikben ücsörögjünk, melyiket igyuk, melyiket használjuk szépítkezésre. Strandjaink többségében külön medencében van a gyógyvíz, a termálvíz, vagy az alacsonyabb hőfokú hévíz. A harminc fok feletti gyógyvízben mindenkinek jól esik megmártózni, mert ellazítja az izmokat, a hő hatására a bőr pórusai kitágulnak és megtisztulnak, így testszépítő hatásuk is van. Ha valamilyen panaszunk van, vagy szeretnénk megelőzi bizonyos betegségeket, célirányosan válogatunk gyógyfürdőink között. Gyógyvizeink egy része kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát ionokat tartalmaz, ami jótékonyan hat a reumatikus betegségekre, némelyikük emellett szénsavban is gazdag, ami már a szív- és gyomorbetegségek kezelésére szolgál. A reumás, izületi betegségeket orvosolja a kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát ionokat tartalmazó földes, meszes víz. Mivel a gyógyforrások vizei oldott ásványi anyagokat is tartalmaznak, ezért kiválóan alkalmasak ivókúrákra, hogy szervezetünket belülről is erősítsék. Ezek egy részét helyben fogyaszthatjuk, közvetlenül a forrásokhoz épített kutakból. Használjuk ki a lehetőséget, és minden nap egy-egy pohárral fogyasszunk belőle! A radioaktív vizeket is hatásosan alkalmazzák ivókúra formájában, közismerten fájdalomcsillapító hatásuk van, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, jótékonyan hatnak az anyagcserére. Régen a néphit igazi fiatalító hatást is tulajdonított ezeknek a vizeknek. A nátrium- és kloridionokat tartalmazó vizet iszogatva a nyálkahártyák hurutos megbetegedésein segíthetünk. A szakirodalomban alkalikusnak nevezett vizekben nátrium-, és hidrogén- karbonát-ionokat találunk, amelyek kiválóak a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kezelésére. A keserűvizeket szinte mindenki ismeri, és bizonyára használta is már, ezek magnéziumiont is tartalmaznak. Csapvízzel hígítva az ilyen vizet a gyomor-, a bél-, a máj-, és az epebetegek ivókúrájára használják. Az úgynevezett vasas vizekben lévő vas ugyan felszívódik a bőrön át, de a vashiány okozta vérszegénység esetén ivókúraként alkalmazva sokkal hatásosabbak. A jódos vizek ivókúrában a pajzsmirigy működésére hatnak. A kénes vizeket inkább krémekbe dolgozzák bele, hiszen a bőr különböző betegségeit orvosolják elsősorban, de jók a különböző reumás betegségek csillapítására is. HIRDETÉS

Túrkeve Termál és Élményfürdő, Szálló, Apartman strand * gyógyászat * wellness * az év minden napján

Cserkeszőlő, Fürdő u. 25. • Tel./fax: +36 56 568-465 • www.cserkeszolofurdo.hu Nyitva tartás 2013.10.01. - 2014.04.30. 08:00 – 20:00 Kedvezmények 2013.10.01. – 2014.04.30. • • • •

Délutáni belépőjegy: Gyógysó szoba: 15 perces masszázs: 30 perces masszázs:

16 órától – 1.000 Ft/fő 490 Ft/fő/óra 1.200 Ft/fő 1.990 Ft/fő

Reumatológus által felírt fürdőgyógyászati kezelések: Medencefürdő és 3 féle kezelés: 1.100 Ft/fő/alkalom, valamint választható a gyógysó szoba használata, vagy minden medence használata!

Felújítás alatt is várjuk kedves vendégeinket gyógykezelésekre. A nyitott gyógymedence egész évben üzemel.

A nyitva tartás ünnepnapokon változhat!

Széchenyi Pihenő Ká

rtya

E L F O G A D Ó H E LY

www.cserkeszolofurdo.hu

5.

OLDAL

Tel.: 56/361-534; Fax: 56/361-313; www.turkevetermal.hu www.facebook.com/turkeve; termal@externet.hu


6.

OLDAL

2 0 1

3

Idősek Világnapja

Mit tegyünk magasvérnyomás ellen?

Egy új brit vizsgálat, a HYVET eredményei igazolják, hogy azok az idős betegek, akik magas vérnyomásuk miatt gyógyszeres kezelésben részesülnek, hosszabb ideig élnek és kevésbé vannak kitéve az agyi érkatasztrófa veszélyének – adta hírül a webbeteg. A vérnyomáscsökkentő kezelés egyötödével csökkentette a halálozás veszélyét a vizsgálatban résztvevő betegek körében azokhoz képest, akik placebót kaptak –

ismertették az új vizsgálat eredményeit az Amerikai Kardiológus Társaság chicagói kongresszusán. A vérnyomáscsökkentő gyógyszer az agyi érkatasztrófa veszélyét egyharmaddal, statisztikailag jelentős módon csökkentette. Ez a vizsgálat – amely a legnagyobb, amiben a vérnyomáscsökkentő kezelés eredményeit vizsgálták igen idős betegekben – ellentmond azoknak a véleményeknek, hogy a magas vérnyomás kezelése ezen betegek esetén, nem jár számottevő előnyökkel. A vizsgálatot végző szakemberek kijelentették, hogy a vizsgálat eredményei alapján, az orvosoknak kezelni kell a magas vérnyomást idős betegek esetén is. „A mi vizsgálatunk előtt az orvosok bizonytalanok voltak abban, hogy a magas vérnyomás kezelése idős betegek esetén ugyanazokkal az előnyökkel jár-e, mint ahogy azt a fiatalabb betegek esetén tapasztaltuk” – mondta Cristopher Bullpitt, a Londoni Imperial College geriátria professzora, a vizsgálat egyik szerzője, aki így folytatta: „a mi eredményeink tisztán megmutatták, hogy az idős betegek számára nagy előnyökkel jár a kezelés”. A vizsgálatot idő előtt leállították, az aktív kezelés esetén talált előnyök miatt. A kutatók 3.845 magas vérnyomással rendelkező idős beteget vizsgáltak Európából, Kínából, Tunéziából valamint Ausztráliából, akik vagy placebót, vagy aktív kezelést kaptak. Azok esetében, akik aktív vérnyomás-csökkentő kezelést kaptak, a halálos agyi érkatasztrófák 39 százalékkal, a szívelégtelenség 64 százalékkal, a szív-érrendszeri események (a szívinfarktust is beleértve) 34 százalékkal kisebb arányban fordultak elő. Mindezek az előnyök már a kezelés első évében jelentkeztek. A fokozatosan kialakuló magas vérnyomás évekig semmilyen panaszt nem okoz, ezzel hamis biztonságérzetben tarthatja elszenvedőjét. A kezeletlen magas vérnyomás, ugyanakkor számos komoly betegség koc-

HIRDETÉS

A Szent Klára Idősek Otthona köszönti az időseket Október 1-je az Idősek Világnapja. A Szent Klára Idősek Otthonának munkatársai nevében köszöntöm az időseket. Otthonunkban gondoskodunk arról, hogy családias, szerető légkör vegye körül a hozzánk kerülőket. Az ápolás-gondozás, szakszerű ellátás mellett arra is törekszünk, hogy mindennapjaikat tevékeny foglalkozásokkal tegyük értékesebbé. Legutóbb szeptember közepén volt egyéni és nagy közös ünnepségünk. Ez utóbbi a szüreti mulatság volt. A derűs szeptemberi délelőttön préselődött a szőlő, készült a must. Kemencénkben sült a hurka és kolbász. Jó hangulatú programon vehettek részt otthonunk lakói, dolgozói. Öröm volt látni a csillogó szempárokat, hiszen ez munkánk igazi gyümölcse. Érdeklődni: Katolikus Szeretetszolgálat Szent Klára Idősek Otthona 5100 Jászberény, Ferencesek tere 1. Tel.: 57/412-616, Fax: 57/410-323 e-mail: egyhazio@invitel.hu Vargáné Deme Katalin intézményvezető

kázatát fokozza, ide értve a szívinfarktust és a stroke-ot. Az erekben keringő vér nyomását a szív munkája és az erek tágassága határozza meg. Minél több vért pumpál a szív és minél szűkebbek az erek, annál magasabb lesz a vérnyomás. Felnőtt egyén esetében magasvérnyomásról akkor beszélünk, ha a nyugalomban mért vérnyomás, meghaladja a 140/90 Hmm (Hmm higanymilliméter) értéket. Bármelyik érték emelkedett, az már magasvérnyomás. A legtöbb magasvérnyomástól szenvedő betegnél nincsenek különleges tünetek, sokszor még akkor sem, ha a vérnyomás veszélyesen magas tartományban van. Ha mégis kialakul panasz, az általában tompa fejfájás, látászavar, rossz közérzet, esetleg orrvérzés, legsúlyosabb esetben eszméletvesztés (ez lehet a frissen kialakult stroke jele, de anélkül is előfordulhat). A magasvérnyomás eseteinek 90-95 százalékában nem találnak egyértelmű okot a háttérben. És hogy mit tehetünk a magasvérnyomás ellen? Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Együnk kevesebb telített zsírt tartalmazó ételt. Szorítsa meg a konyhasó bevitelét. A sófogyasztás csökkentése nem mindenkinél eredményes, csak azoknál, akiknél a sok nátrium vérnyomásnövekedést okoz. Tartsuk meg az optimális súlyunkat! A rendszeres mozgás hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez és az ideális testsúly megtartásához. Napi legalább 30 perc mozgást próbáljunk beiktatni a mindennapi tevékenységeinkbe. A napi alkoholfogyasztása ne haladja meg a fél liter sört, vagy 2 dl bort, vagy fél dl röviditalt, különösen hölgyek esetében. Ne dohányozzunk! A dohányban található anyagok károsítják az erek falát bélelő sejteket, és felgyorsítják az erek megkeményedésének (elmeszesedésének) folyamatát. Amennyire csak lehetséges, csökkentsük a stresszhatást, aludjunk eleget, ez is nagy segítséget jelenthet.


Ne hagyjuk eltunyulni korosodó testünket! „Idősebbek is elkezdhetik” – volt az alcíme a televízióban egykor futó Tévétornának. Ma már helytállóbb lenne az „Idősebbek is kezdjék el” elnevezés, hiszen egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy a mozgásszegény életmód a kor előrehaladtával törvényszerűen mozgásszervi betegségekhez vezet. Néhány éve új játszóteret adtak át a londoni Hyde Parkban. Nem volna különösebben izgalmas e hír, ha nem tudnánk, hogy a teret kifejezetten idősek számára tervezték és építették. Nyitása óta nagyon népszerű a park, sorba kell állni az elliptikus trénernél és a helyben rögzített biciklinél. A híradások szerint az sem tántorította el az időseket, hogy voltak napok, amikor fagypont közeli hőmérsékletet mértek. Hasonló játszótér már Magyarországon, Győrben is működik. Amikor az Eötvös ligeti létesítményt 2008 novemberében átadták, Los Angeles, Berlin és Tokió után ez volt a negyedik ilyen játszótér a világon. A téren található például helyben járó gép, amelyen gyalogolva a dombra feljutáshoz szükséges izmokat lehet karban tartani. A gerincdoktornak nevezett „játék” a csigolyák „leporolására” alkalmas, a végtagok specialistája pedig a lábbal hajtható járópad és a taposó hinta. De a kis-alföldi idősek játszóteréről nem hiányzik a speciális rámpa, a kötélháló, az alacsony gerenda, a függőhíd, a nyújtó és a lépcsők sem. Sajnos a környéken élők elmesélése szerint a játszótér ritkán hangos az öregek zsivalyától, úgy tűnik, a magyar nyugdíjasok egyelőre szégyenlősek, nem mernek önfeledten hintázni, kalandozni. Márpedig ezt a szemérmességet és kényelmességet ideje elfelejteni. Lassan, de javulnak a magyar lakosság életkilátásai is, a várható átlagos élettartam egyre magasabb. Ráadásul az ötvenes évek eleji abortusztilalom korszakában született generáció, az úgynevezett Ratkó-gyerekek léptek nyugdíjas korba. A társadalombiztosításra egyre nagyobb terhet rónak majd az időseket sújtó betegségek: a szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás, a diabétesz, a rák valamint a csontok, az ízületek és az izmok betegségei. Testünk mozgató szervrendszerének alkotóelemei még egészséges idősekben is lassan sorvadnak. Csontsűrűségünk például 25-30 éves korban a legmagasabb, ezután a csontállomány lassan leépül. Nőknél a menopazua után a folyamat drámaian felgyorsulhat, férfiaknál viszont az

2 0 1

3

Idősek Világnapja

egyenletes csökkenés a jellemző. Izomzatunk is leépül a korral, valamint az idegrendszer sem úgy működik már, mint fiatalon. Különösen az egyensúlyozó rendszer és a látás-hallás romlása kiemelendő a testmozgás szempontjából. Az idősek nagy része fél belevágni a rendszeres testmozgásba: retteg az eleséstől, saját ügyetlenségétől vagy attól, hogy esetleg kinevetik. Ha azonban egyszer rászánják magukat, kiderül, hogy sokkal egyszerűbb, mint gondolták. Erősítő edzéssel a csont- és izomállomány tömege őrizhető meg. Nem szükséges azonban edzőterembe rohanni és súlyokat emelgetni ehhez. Otthon végzett tornagyakorlatokkal ugyanilyen kedvező hatást lehet elérni. Az unokák óvatos emelgetése vagy a nem túlságosan teletömött bevásárlószatyor hazacipelése ugyancsak erősíti az izmokat. Azonban! Jelezze kezelőorvosának, hogy sportolni szeretne. Ez különösen akkor fontos, ha már van kialakult betegsége. Orvosa hasznos tanácsokkal láthatja el a gyakorlatokat illetően, esetleg ajánlhat klubokat, ahová csatlakozhat. Fontos: ha a mozgás során éles fájdalom jelentkezik, vagy légszomjjal küzd, azonnal hagyja abba!

HIRDETÉS

A város nem hagyja magára idős lakóit Jászárokszállás önkormányzata minden korosztály számára igyekszik biztosítani azokat a szolgáltatásokat, amelyek a város lakóinak komfortérzetét növelik. Nem csak beszélnek a költségek csökkentéséről, hanem tesznek is érte – jegyezte meg Gergely Zoltán polgármester, amikor összefoglalta a városban, az idősek számára elérhető szolgáltatásokat.

Jó hangulatú közösségi összejöveteleken köszöntik a névnapjukat, születésnapjukat ünneplő lakókat

Idén januártól megszüntették Jászárokszálláson az építményadót. Az egyik legjelentősebb csoport akinek ez az intézkedés kiadáscsökkenéssel jár, az az idős egyedül élők csoportja, hiszen arányaiban számukra jelenti a legnagyobb csökkentést az intézkedés. Hasonlóképp könynyebbség az idősek számára, hogy a hetvenedik életévüket betöltött egyedülállók és a nyolcvanadik életévüket betöltött házaspárok számára 50 százalékos hulladékszállítási díjkedvezményt biztosít a település. A városban fél évszázada működik folyamatosan az idősellátás intézményrendszere, amelyet a mai igényeknek megfelelően folyamatosan korszerűsítenek. Jászárokszálláson 112

idős ember él a lehetőségként biztosított házi segítségnyújtás szolgáltatásával. Sokuk számára ez az Iskolakonyhán főzött ebéd házhozszállítását jelenti, ugyanakkor ez jó néhány idős városlakónál kiegészül azzal, hogy a szolgálat dolgozói segítenek a napi bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban, illetve esetenként ápolási feladatokban is. Mindezeken túl működik a város központjában a huszonnyolc férőhelyes Idősek Apartmanháza. A megnyitása óta folyamatosan teljes kihasználtsággal működő intézmény teljes ellátást nyújt, két férőhelyes szobákban. Nagyon sokat jelent az Apartmanház lakói számára, hogy a város központjában, a templomhoz, a piactérhez közel helyezkedik el az

intézmény. Ezzel a mindennapjaikat úgy tervezhetik meg, hogy közben nem szakadnak el ismerőseiktől, hozzátartozóiktól, a városi közösség aktív tagjai maradhatnak. Jellemzően a jászárokszállási idős jelentkezők számára biztosítanak helyet az otthonban. Rendszeresen szerveznek az intézményen belül is közösségi eseményeket, megemlékeznek a jeles ünnepekről, illetve a névnapokról, születésnapokról is. A térítési díjat a lakók teherbírását figyelembe véve állapítják meg, amely jelenleg 73000,- Ft/hó/fő. Az önkormányzat jelentős, éves szinten mintegy 30 millió forintos támogatással segíti az idősek számára biztosított szolgáltatások fenntartását.

7.

OLDAL


8.

OLDAL

2 0 1

3

Idősek Világnapja

A figyelmes táplálkozás meghosszabbíthatja az életet Ahogy idősödik az ember, úgy nem csak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is. Csökken az aktív testtömeg, sorvadnak az izmok és a szervek, lassul az alapanyagcsere. Kevesebbet mozognak, ezáltal csökken az energiaszükséglet is. Romlik a tápanyagok emésztése, felszívódása, gyengül a kiválasztás. Időskorra jellemző a székrekedés, ami miatt a hashajtók rendszeres szedése tápanyaghiányt okozhat. A webbeteg.hu azt tag-

lalja, hogy összességében a tápanyagok rosszabb hasznosulása miatt olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek tápanyagokban gazdagok. Idős korban megjelennek a krónikus betegségek (szív-és érrendszeri, ízületi betegségek, II-es típusú cukorbetegség), rágási nehézsé-

gek lépnek fel, melyekre külön-külön is nagy figyelmet kell szentelni táplálkozás szempontjából, de ezekre részletesen másik cikkben térek ki. A napi szükséges energiamennyiség 1800-2000 kcal. Naponta gyakran, minimum ötször kell étkezni, egyszerre csak kis mennyiségeket fogyasztva, mely kevésbé terheli az emésztőrendszert. A szénhidrátok tegyék ki az ételek 55-60 százalékát, lehetőség szerint teljes kiőrlésű gabonából készült termékek (barna kenyér, pékáruk), tészták, főzelékek, zöldségfélék, gyümölcsök, burgonya, barna rizs, édességek. Ezekből fedezhető a szükséges napi 30-35 g rost bevitele. A magas rosttartalmú ételeknek különösen nagy a jelentősége ebben a korban, hiszen általánosságban jellemző a székrekedés, a csökkent bélműködés és mozgásszegény életmód következtében. A rostok segítik az optimális emésztést, megkötik a gázokat, csökkentik a koleszterin-lerakódást, és a vércukorszintet egyenletes szinten tartják. Emellett a gazdag ásványi anyag és nyomelem tartalmuk is pozitív hatással van a szervezet

Előzzük meg a kiszáradást, figyeljünk a folyadékbevitelre! Ebben a korban kiemelten figyelni kell, hiszen csökken a szomjúságérzet. Viszonylag kis vízhiány (pl. láz, hasmenés, laborvizsgálat előtti szomjazás) könnyen okozhat kiszáradást, zavart a folyadékháztartásban.

Az elegendő vízmennyiség feltétele a kielégítő nyál- és emésztőnedv termelődésnek, a megfelelő bélműködésnek, és a hidratáltság fenntartásának. Naponta 2 liter folyadék (csapvíz, szénsavmentes ásványvíz) szükséges, emellett

gyümölcsteák, csümölcslevek fogyasztásával emelni lehet a bevitt mennyiséget. Az alkohol és koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak, emiatt érdemes keveset inni belőlük (napi 1dl bor, vagy 1 kávé megengedett).


2 0 1

3

egészére. A memória romlása lassítható C (zöldpaprika, narancs), B1 (máj, húsok), B2 (tojás, tej, sajt), B6 (zöldborsó, máj, rizs) és B12 (tojás, máj, kefír) vitaminokkal, valamint folsavval (élesztő,

hüvelyesek, máj, tojás). 60 év felett csökken a fehérjék hasznosulása, ezért növekszik a fehérjeigény (0,9-1,1 g/ttkg). Sovány húsok (csirkehús, sertéscomb, halak), húskészítmények (sonka), tej és

Idősek Világnapja

tejtermékek (sajtok, joghurt, kefir) fogyasztásával fedezhető ez a mennyiség. Tojást is lehet fogyasztani, de itt figyelembe kell venni a sárgájának a magas koleszterin tartalmát. A magas zsírtartalmú ételek (hurka, kolbász, disznósajt, stb.) fogyasztását korlátozni kell, különösen, ha túlsúly és/ vagy szív- és érrendszeri betegségek állnak fenn. Állati zsiradékok használata helyett növényi olajjal készítsék el ételeiket, és szorgalmazni kell a tengeri halak heti rendszerességű fogyasztását. Magas omega-6 és omega-3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően segítenek megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket. Vaj helyett margarint kenjenek a szendvicsre, de a legjobb, ha házi készítésű zöldségkrémeket, sajtkrémeket használnak.

HIRDETÉS

A Kunhegyesi Református Egyházközség Sarepta Idősek Otthona A Kunhegyesi Református Egyházközség gyülekezete számára mindig is nagyon fontos küldetés volt a gyermekek és elesettek közötti szolgálat. Ezt igazolja az a tény, hogy 2003-ban elindította a Sarepta Idősek Otthona és a Kunhegyesi Református Általános Iskola tevékenységét. A Sarepta Idősek Otthona szociális szolgáltatásit az elmúlt 10 év folyamán folyamatosan bővítette, úgy is mondhatnám szélesítette palettáját. Jelenleg a Sarepta Idősek Otthona 56 fő idős számára biztosít ápolás, gondozást kényelmes, barátságos környezetben, 21 kicsiny gyermek napi gondozását tudja biztosítani a Családi Napköziben. Az intézmény több szociális szolgáltatással igyekszik segíteni az igénybevevők számára. Az abádszalóki Gondozási Központ 100 fő pszichiátriai beteg részére nyújt nappali ellátást. Ezen kívül működik szociális étkeztetés, támogató szolgálat, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Az intézményben jelenleg 53 fő dolgozik, s közel 400 fő napi ellátásáról gondoskodik. Az elmúlt időszakban megújult intézményünk, szép, rendezett körülmények között végezzük napi tevékenységünket.

9.

OLDAL

Az intézményben dolgozók hivatástudata van jelen mindennapi tevékenységükben. Szociális szolgáltatásunk bármely területéről szívesen adunk felvilágosítást az 59/530-510-es telefonon. „Egymás terhét hordozzátok és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét” (Gal 6-2) Nagy Kálmán Igazgató-lelkész

KUNHEGYESI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG SAREPTA IDŐSEK OTTHONA KUNHEGYES, SZÉCHENYI U. 32. • TEL.:59/530-510 FAX: 59/530-511 • E-MAIL: sarepta1@freemail.hu Az IDŐSEK VILÁGNAPJA 2013 Az Axel Springer-Magyarország Kft. lapja. Kiadja: az Axel Sprin­ger-Ma­gyar­or­szág Kft. Fő­szer­kesz­tő-ki­adó­igaz­ga­tó: BÁN JÁ­NOS. Hir­de­té­si ve­ze­tő: FO­DOR BE­Á­TA. Ter­jesz­tés­ve­ze­tő: JÁ­NO­SI IM­RE. Ki­ad­ja az AS-M Kft. Jász-Nagy­kun-Szol­nok Me­gyei Iro­dá­ja. Kiadja az AS-M Kft. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája. A kiadásért felel a főszerkesztő-kiadóigazgató. Szerkesztőség és kiadóhivatal: 5001 Szolnok, Mészáros Lőrinc u. 2. Pf. 105. • Fax: 56/516-720, e-mail: ujneplap@axels.hu. Telefonos hirdetésfelvétel: 56/516-716. Készíti a Magyar Közlöny Lap-és Könyvkiadó Kft. Lajosmizse. Felelős vezető: Majláth Zsolt László ügyvezető igazgató. Web: www.kozlonynyomda.hu Nyomtatás időpontja: 2013/IX. hó. Terjesztés: a kiadó saját terjesztőhálózatával.


10.

OLDAL

2 0 1

3

Idősek Világnapja

Hogyan toljuk ki az élettartamunkat? Akár hat évvel is hosszabb lehet a várható élettartamuk azoknak a hetvenes éveikben járó embereknek, akik aktívak maradnak és egészséges életvitelt folytatnak – állítják svéd kutatók. A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai 1810, 75 év feletti embert vontak be követéses tanulmányukba, melynek eredményét a The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat online kiadásában ismertették. A 18 éven át tartó vizsgálat megállapításai szerint a leginkább egészségesnek tartott életmódot folytató férfiak hat évvel, a nők öt évvel élhetnek tovább. A szakértők hangsúlyozták, hogy sohasem késő elkezdeni az egészségesebb életvitelt, a szokások megváltoztatása még előrehaladott életkorban is növeli az élettartamot. A mozgásszegény életmód, a túlsúly, dohányzás és a mértéktelen ivás ezzel szemben káros az egészség, a jóllét szempontjából, és megrövidíti az életet. Számos érdekes összefüggés derült ki az adatok elemzéséből. A dohányosok például átlagosan egy évvel korábban haltak meg, ám azok, akik középkorúként leszoktak, csaknem ugyanolyan sokáig éltek, mint azok, akik soha nem dohányoztak. A rendszeres úszás, séta vagy torna körülbelül két évvel hosszabbította meg a várható élettartamot. Azok az emberek, akiknek széles családi vagy baráti köre volt, másfél évvel éltek tovább, mint azok a kortársaik, akiknek nem volt. Valamennyi adat kombinálásából számolták ki a kutatók, hogy a legegészségesebb életmódot folytató férfiak hat, a nők pedig öt évvel hosszabb életre számíthatnak. Úgy találták, hogy még 85 éves korban is négy évvel hosszabbította meg az életet az alacsony kockázatú életvitel. A szorongás meghosszabbíthatja az idősebb nők életét, míg a korosodó férfiaknál komoly kockázati

tényezőt jelenthet, állítja ezt már egy amerikai tanulmány. A kutatásban 1000, átlagosan 80 éves, otthon élő amerikai vett részt, akiknek szorongás miatti túlélési esélyeit 12 évig követték nyomon. Azoknál a nőknél, akik kevesebbet, illetve kevésbé aggódtak, 9 százalékkal volt magasabb a halálozási arány a kísérlet ideje alatt, ellentétben azokkal, akiknek a kutatás megkezdésétől szorongóbbak voltak. Jianping Zang, a Clevelandi Egyetem Pszichiátriai Osztályának orvosa szerint az aggodalmaskodás úgy fejti ki pozitív hatását a nőknél, hogy jobban odafigyelnek az egészségükre, gyakrabban keresik fel orvosukat, mint férfitársaik, így hamarabb derül fény betegségeikre, amiket időben kezelnek. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a kutatás nem vizsgálta, vajon a szorongó nők gyakrabban járnak-e orvoshoz, mint mások, valamint arra sem terjedt ki, hogy volt-e bármiféle egészségügyi rendellenességük. A férfiaknál egészen más eredményeket kaptak. A kutatás megkezdésekor az aggódásaik száma nem volt összefüggésben a halálozási aránnyal. Azonban azoknál a férfiaknál, akik idővel egyre szorongóbbak lettek, magasabb lett az elhalálozások száma, szemben azokkal, akiknél nem változott jelentősen az aggodalmaskodások mértéke. Az idő múltával tehát a szorongás mértékének növekedése a férfiakra nézve egyre veszélyesebb, míg a nőknél nem az időtényező, hanem a szorongás erőssége volt fontos. Természetesen további vizsgálatokra is szükség van (melyek figyelembe veszik a kísérletben résztvevők életmódját, előző betegségit) ahhoz, hogy pontosabb képet kaphassunk a fenti összefüggések helytállóságáról.


2 0 1

3

HIRDETÉS

Idősek Világnapja

11.

OLDAL

HIRDETÉS

INTÉZMÉNY BEMUTATÁS A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása 2007. október 1-én létrehozta a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményét. A létrehozott Intézmény székhelye 5000 Szolnok, Kaán Károly út 20. A létrehozott új intézmény az 1981 óta működő Szolnok MJV Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye helyett 2007. okt-1-től jogutódként látja el a működési engedély szerinti feladatait. A létrehozott intézmény komplexen biztosítja 6 településen az idősek számára az alapszolgáltatásokat, valamint teljes kistérségi szinten a szakosított ellátást. Ezek közül az ápolást-gondozást biztosító bentlakásos intézményei Szolnokon, négy telephelyen működnek, 256 férőhellyel. Az Intézmény a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott alapellátások, és szakosított ellátás közül az alábbiakat biztosítja

Szakosított ellátási formák: Ápolást, gondozást nyújtó intézmény: demens, általános Alapellátások telephelyei: I. Gondozási Központ Szolnok, Irgalmas u. 5., tel: 56/375-751 II. Gondozási Központ Szolnok, Városmajor u. 33., tel: 56/425-652 III. Gondozási Központ Szolnok, Tószegi u. 1., tel: 56/ 414-537 IV. Gondozási Központ Szolnok, Abonyi u. 32., tel: 56/514-405 V. Gondozási Központ Szolnok, Gagarin u. 27., tel: 56/374-963 VI. Gondozási Központ Szolnok, Radnóti u. 40., tel: 56/370-921 VII. Gondozási Központ Szolnok, Fiuemi u. 7., tel: 56/514-212 Bentlakásos intézményeink: I. Otthon Szolnok, Eötvös tér 7., tel: 56/ 423-002 II. Otthon Szolnok, Kaán K. u. 20., tel: 56/410-000 III. Otthon Szolnok, Abonyi u. 32., tel: 56/514-212 IV. Otthon Szolnok, Vízpart krt. 3., tel: 56/513-120

HIRDETÉS

GYÓGYSAROK

Fejlesztik a társulás idősotthonát Karcagon

SZAKÜZLET AJÁNLATA:

• SCHOLL, BATZ, BERKEMANN papucsok, cipők NAGY VÁLASZTÉKBAN kaphatók, egyes modellek AKCIÓS ÁRON (2013. október 1-31-ig, illetve a készlet erejéig).

*457862*

• Fűzős, tépőzáras, ,,kismamacipők” többféle kivitelben, a képek csak ízelítőt adnak a választékból, a teljes palettáért keressék üzletünket.

• • • • •

Lúdtalpbetétek: 1.510 Ft-tól Vérnyomásmérők 3 év garanciával is! Terramagon+7 matrac 79.900 Ft Házi betegápolás eszközei

GYÓGYSAROK,

SZOLNOK, TÓSZEGI ÚT 5. (Shell benzinkút mellett) EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI

KÁRTYÁKAT ELFOGADUNK!

Tel.: 56/210-043 www.gyogysarok-szolnok.hu

Tel.: 56/481-066 Fegyvernek, Felszabadulás út 128. HIRDETÉS

Alapellátások: Szociális étkeztetés; Házi segítségnyújtás; Nappali ellátás (idősek klubjai); Falu- és tanyagondnoki szolgáltatás; Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás; HIRDETÉS

Aranykor Idősek Otthona

Uniós és hazai támogatásból 180 millió forint összegű fejlesztés kezdődik a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás által működtetett Idősek Otthonában. Az alapkőletételre szeptember 30-án került sor a Kátai Gábor Kórház területén, ahol ünnepi beszédet mondott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, majd a köszöntőt Dobos László, a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke tartotta meg. Az épület energiatakarékossá történő felújítása és korszerűsítése mellett a lakók közvetlen lakókörnyezetének javítása érdekében infokommunikációs akadálymentesítést is megvalósítanak a karcagi Idősek Otthonában.

*457813*

A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény 5000 Szolnok Kaán K. út 20.


12.

OLDAL

2 0 1

3

Idősek Világnapja

FOKOZOT T V ÉDEL EM

A MINDENNA POK BA N

BÉR ES CSEPP E X T R A ®

BCSE201309AD

Napjaink megváltozott környezetében egyre több kihívással kell szembenéznünk. Megerôsített immunrendszerrel azonban ez nem jelenthet számunkra akadályt. Ehhez nyújt segítséget az emelt hatóanyag-tartalmú Béres Csepp Extra, mely szervezetünknek fokozott antioxidáns és immunvédelmet biztosít a betegségek megelôzésében és leküzdésében.

Megnövelt antioxidáns-tartalom, megerôsített immunvédelem! www.beres.hu A Béres Csepp Extra ® vény nélkül kapható roboráló gyógyszer. *Az akció idôtartama: 2013.okt.01-dec.31. Az akcióban részt vevô patikák: www.beres.hu

AÊKOCKçZATOKRîLʃSÊMELLƒKHATçSOKRîLÊ OLVASSAÊELÊAÊBETEGTçJƒKOZTATîT,Ê VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

IDŐSEK VILÁGNAPJA 2013  

Az Új Néplap ingyenes kiadványa

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you