Page 1

Az

• klete

mellé

KULT

ÚRA

be ptem e z s . 2012

+ TU

RIZM

US +

GASZ

O K N L O GulyásI

SZ

r 6-9.

TRON

ÓMIA

+ SP

2 0 1

ORT

ál 2 Fesztiv

14.


2.

OLDAL

2 0 1

2

Gulyás Fesztivál

A ’35-ös Nagykunsági Pásztortalálkozót eleveníti fel a jelenkori Gulyásfesztivál

T

alán már egyre többen tudják, hogy Szolnoki Gulyásfesztiválnak idén már „kéthetes”, azaz 77 éves múltja van. Bátrak voltak az akkori szervezők. A fesztivál múltjával kapcsolatban évekkel korábban rendkívül érdekes dokumentumra bukkant Kósa Károly szolnoki „múltkutató”. Aszerint a két világháború közötti időszakban, a nagy gazdasági világválságot követően, 1935-ben pattant ki a szikra az ötletgazdák fejében. A Gulyásfesztivál históriás könyve szerint nagyot gondolt egyszer egy öreg juhász, Farkas Gábor. Fejébe vette, hogy ös�szekürtöli társait egy ünnepi alkalomra. Elgondolásának megvalósításához társakat is talált Szintay-Major József és a szolnoki Blahó József személyében. Bizonyára a tárogatót is mesterien kezelő Blahó személye volt döntő abban,

Kecs­ke­gu­lyás A kecs­ke hú­sa kü­lön­le­ges, fur­csa il­la­tú, nem egy­for­mán sze­re­ti min­den­ki. Ezért abá­rol­ni kell, mint a juh­húst: sós-fok­ hagy­más víz­ben leg­alább jó fél­órá­ig vagy to­vább. Az­tán hi­deg víz­ben át­mos­ suk. A lá­bos­ban vagy a bog­rács­ban vö­ rös­hagy­mát pi­rí­tunk zsír­ban.

Meg­szór­juk da­rált pap­ri­ká­val, majd be­le­rak­juk a fel­da­ra­bolt húst, ve­gye­ sen. An­­nyi vi­zet ön­tünk rá, hogy el­lep­je. Sót, kö­mény­ma­got, csí­pős pap­ri­kát szó­ runk rá, s aki sze­re­ti a bors­fü­vet, azt is ad­hat még hoz­zá. Fe­dő nél­kül főz­zük. Egy­szer-két­szer pó­tol­juk a vi­zet, de ké­ sőbb csak süt­jük. Hoz­zá­va­lók 4-6 sze­mély­re: 1,5-2 kg kecs­ke­hús ve­gye­sen, 15 dkg zsír, 1 fej hagy­ma, sós-fok­hagy­más abár­lé, 1-2 csi­pet pap­ri­ka, kö­mény­mag, csí­pős pap­ri­ka íz­lés sze­rint, eset­leg bors­fű, só. (Só­lyom Fe­renc)

hogy a Nagykunsági Pásztortalálkozó helyszínéül Szolnokot választották. Az öreg juhászok bejárták szinte az egész országot, hogy propagandát csináljanak a találkozónak, s mindhármuknak szent meggyőződése volt, hogy erre az alkalomra több ezren sereglenek össze kies hazánk pásztorai közül. A fővédnökséget roffi Borbély György főispán, a védnökséget dr. Tóth Tamás szolnoki polgármester és vitéz Kenyeres János karcagi országgyűlési képviselő vállalta. A korabeli hírforrások szerint az akkori szervezők a programot ekképp állították össze: „1935. szeptember 22-dike délelőttjén az ünnepség résztvevői teljes díszben — az öreg pásztorok szamárháton, a pásztorlányok aranyozott sulyomkoszorúval ékesítve — felvonulnak a plébániatemplomba, ahol szentmisét hallgatnak. Utána a menet kivonul a Móricligetbe (a mai Tiszaligetbe), ahol 11 óra tájban a pásztorharangok, kolompok és csengők jeladására a pásztorok négyes szövetségének eskütétele következik. A nagykunsági pásztorok négy csoportot alkotnak: csikósok, gulyások, juhászok és kondások. Ez a négy pásztornép Szolnokon megalakítja a szövetséget, s egyben fogadalmat tesznek, hogy minden év június 18-án szentmisét hallgatnak a tartózkodási helyükhöz legközelebb eső templomban, továbbá, hogy minden évben így szeptember táján megtartják az országos pásztornapot...” Végül is, az első pásztortalálkozó programjaiból kevés valósult meg, ezáltal a folytatása is kérdésessé vált. Szerencsére tizennégy évvel ezelőtt voltak, akik vették a bátorságot, és felújították Farkas Gábor nemes ötletét.

Tóth Mór a Móricliget alapítója Az 1890-es évek elején Tóth Mór, Szolnok törvényszéki bírója engedélyt kapott a helyi elöljáróktól, hogy a Tisza bal partján, a híd lábánál, mintegy harmincholdnyi területen a fogház rabjaival erdőt telepítsen. Később gúnyból — netán elismerésből — Tóth Mórról Móricligetnek nevezték el a mai Tiszaliget területét.


Hirdetések

Gulyás esztivál 2F

2 0 1

3.

OLDAL

A tűzifás bográcsozást már honfoglaló őseink is értették

R

OBSITOS VÉDELEM VAGYONVÉDELMI ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI KFC - Távfelügyelet, - Takarítás, - Telepkarbantartás, - Zöldterület-kezelés.

5008 Szolnok, Kiss J. u. 5. Tel.: 56/526-072, 06-30/9671-715

*442088*

- Őrzés-védelem, - Vagyonvédelmi rendszerek telepítése vezeték nélküli módon is,

*000000*

ohanó korunk embere örül, ha egy kicsit kiszabadul a természetbe, a konyháját azonban nem viheti magával, ezért jól jöhet, ha érti a sütés-főzés tudományát. A közös sütés-főzésnek különleges hangulata van, mert mindenki résztvevő lehet. Segédkezhet, nyársat faraghat, fát hordhat a tűzre, forgathatja a húsokat, vizet önthet a bográcsban fövő ételre. A természet adta díszlet, a pattogó tűz, a szél susogása, a napfény vagy holdfény teljes összkomfortot szolgáltat. A látvány, az ételek különleges íze, illata felejthetetlen élményt nyújtanak. Így történik ez immáron tizennégy esztendeje a Szolnoki Gulyásfesztiválon is! Sok száz évvel ezelőtt őseink szinte ugyanilyen eszközökkel sütögettek, amiket ma is használunk, legföljebb az anyaguk volt más. Ilyenek a bográcsok, a nyársak, a rostélyok, stb. Közülük legnépszerűbb ma is a bogrács. A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. Honfoglaló őseink hatalmas cserépbográcsok körül élték, társadalmi, családi életüket. Sok pásztortörténetet, betyárlegendát őriznek öreg rézbográcsok. A formája az idők során nem változott, jellemzője az áthajló fül, amivel a tűz fölé akasztják. A bográcsban főzés sajátos zamattal, magyaros ízzel gazdagítja megszokott ételeinket, mert az alapanyagok nagy felületen érintkeznek a hővel, s így jobban megpirulnak-főnek, kellemes füstölt ízeket kölcsönözve legegyszerűbb, hagyományos ételeinknek is. A bogrács alá gyújtott tűz hevességét mindig az ételek készítéséhez kell igazítanunk: a hőt, a rárakott fa mennyiségével, a bogrács és tűz közötti távolság változtatásával, a bogrács mozgatásával vagy a parázsra szórt hamuval szabályozhatjuk. A bográcsos étkezés, főzés, a tábortűz romantikáját, a szabad tűz varázsát a messze terjedő finom illatok élményét adja. A bogrács, mint eszköz magyar specialitás, a legváltozatosabb ételek tartozéka. Ki bográcsban főz, ínyenceknek való szertartásos gyönyörűséget ad megismételhetetlen ízekkel. Az ételek különleges ízűek, zamatukat a parázstól, a pernye illatától, a pörzsöléstől kapják.


OLDAL

2

Gulyás Fesztivál

ű r e z s y g e s á y l u g A , t l o v l e t pásztoré rült e k k u l a t ál a r k o l a t z s a b b i r az ú

A

Lényegbeli különbségek Bográcsgulyás: fokhagymával, paradicsommal ízesített változat. Alföldi gulyás: zöldségekkel (répával, karalábéval stb.) gazdagon dúsított változat. Szegedi gulyás: zöldségekkel és csipetkével készített gulyás. Kolozsvári gulyás: édeskáposztával készül. Szerb gulyás: kelkáposztával dúsított, majorannával ízesített változat. Csángó gulyás: savanyúkáposztával készítik. Babgulyás: a hosszú időre beáztatott száraz tarkababot egyszerre teszik fel a hússal főni. Gazdagon kell fűszerezni. Juhászos birka: a kizsírozott edénybe rétegezve rakják bele a húst, a paprikát és a hagymát. A hús a saját levében fő meg, s az eredmény nagyon hasonlít a pörköltre.

K

ilenc éve küzdött ízületi problémákkal, járni is alig tudott V. L-né, mielőtt felkereste dr. Szalay Miklós rendelését.

– Rendszeresen jártam ortopédiára, reumatológiára, kezeléseket kaptam, amikor nagy fájdalmam volt, szteroid injekciókat kaptam, mégsem tapasztaltam javulást – meséli a szolnoki hölgy. V. L-né végül férje által talált dr. Szalay Miklósra. – Férjemnek gerincsérve volt, több éven át sikertelenül kezelték, ajánlották

neki, hogy próbálja ki az akupunktúrás kezelést. Neki bevált, azóta már fizikai munkát is tud végezni, ezért elhatároztam: én is elmegyek. Tíz kezelés után megszűnt a gyulladás a térdemben és lelappadt a bokadagadásom – meséli a hölgy, aki végül kiemelte, hogy leginkább a fájdalommentes érzés, ami felbecsülhetetlen számára. V. L-né ezért nagyon hálás a doktor úrnak. Az elmondottakat mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy múlt hétvégén végigtáncolt egy lakodalmat.

*442979*

Akupunktúrával ízületi problémák ellen

gulyás, közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyeket a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A magyar konyha alapjait képező három ételfajta (sőt bizonyos szempontból idesorolható a halászlé is) története elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki egyértelműen, hogy mely ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek Gulasch, goulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a „mi” gulyásunkétól. Több forrás is megegyezik abban, hogy az étel születését, elterjedését az alföldi pásztorélethez kapcsolja, amelynek kerete a külterjes állattenyésztés volt. A pásztorok a településektől távol élve maguknak főztek, és ehhez szinte egyetlen főzőedényük volt, a fémbogrács. Kenyeret, szalonnát, fűszereket hoztak magukkal, s a hús is adott volt. Az 1790-es évekig valószínűleg a marhahús volt jellemző, hiszen a legelőkön főleg magyar szürke marhát tartottak. Ekkor jelentek meg nagy számban a juhok, s a juhászok természetesen azoknak a húsát fogyasztották. Az első időkben köret (krumpli) nélkül fogyasztották, csak kenyérrel, a húsokat bicskahegyre tűzve, esetleg kanállal. Mivel a marhatenyésztés a társadalom több rétegének biztosította a jövedelmét, akik közvetlen kapcsolatba kerültek a pásztorokkal (földbirtokosok vagy megbízottaik, kereskedők, gazdag parasztok), előfordulhat, hogy korán megismerkedtek ezzel a könnyen elkészíthető, de ízletes étellel. Figyelembe véve készítésének egyszerűségét és a pásztorok életkörülményeit, elképzelhető, hogy a 18. század végére, első fennmaradt írásos megemlítésének idejére a gulyás (pörkölt, paprikás) mint ételtípus létezése már hosszú évszázadokra tekintett vissza. Fordulatot történetében a paprika megjelenése hozott, amelyet az első időkben kimondottan „paraszti” fűszernek tartottak.

Túrkeve Termál és Élményfürdő Túrkeve Termál és Élményfürdő Hotel, Apartman és Kemping Hotel, Apartman és Kemping *gyógyászat* wellness strand *gyógyászat*strand wellness

EZEN KÍVÜL: Onkológiai rehabilitáció, ge-

rinc- és ízületi betegségek, immunerősítés, nőgyógyászati betegségek és allergiakezelés, férfibetegség, máj-, gyomor-, és bélproblémák esetén, pajzsmirigy alul-, és túlműködése, valamint gócok és fogyókúra esetén is érdemes megkeresni az Akupunktúra Centrumot.

Akupunktúra Centrum

Dr. Szalay Miklós, Szolnok, Baross u. 62. fsz. 1. Hétfő, szerda 13-19 óráig Telefonszám: 70/779-0607

Szobafoglalás: 56/554-305

www.turkevetermal.hu www.facebook.com/turkeve

*443089*

4.

Hirdetések

2 0 1


Gulyás esztivál 2F

Képünk illusztráció.

2 0 1

5.

OLDAL

Novembertől keresse! Ügyfélszolgálati irodáinkban és terjesztőinknél.


6.

OLDAL

PROGRAM OK

2 0 1

2

Gulyás Fesztivál

Szolnoki Gulyásfesztivál

Hirdetések

14.

Nemzetközi Gulyásfőző és Hagyományőrző Fesztivál Szolnok, Tiszaliget – 2012. szeptember 6–9.

Kiemelt fesztiválprogramok

Szeptember 8. (szombat) – „2.” nap; Tiszaliget Gasztronómiai és turisztikai bemutatók • Külföldi díszvendég: Szerbia • Hazai díszvendég: Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter • Vajdasági főzőcsapatok bemutatója • Szolnok testvérvárosainak főző-bemutatója • A szolnoki Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és vendégei Zsűrizett Főzőversenyek • Magyarország Gulyáskirálya-díj (főzőverseny) • Huszárkonyha-díj (főzőverseny) • 6. Kárpát-medencei Ifjúsági és Diák Főzőfesztivál • Vajdasági vendégcsapatok főző-bemutatója Tisza-völgyi és régiós tájtermékek: magyar élelmiszer mustra • „Helyi piac” (termék-bemutató és -vásár) • Minőségi borok és pálinkák bemutatója és vására, fröccs-parti • Tájjellegű sajtok, mézek, házi lekvárok, gyógynövény szörpök, mézeskalácsok, fűszerpaprikák, házi készítésű savanyúságok, zsanna-manna magyar édességek • Bereczki Máté Gazdakör (kóstoltató)

Szeptember 6. (csütörtök) – „0.” nap; (Damjanich János múzeum) 10.00: Gulyás-konferencia – szakmai webfórum („Az Alföld, Magyarország éléskamrája” – magyar gyártók, magyar alapanyagok, helyi- és tájtermékek bemutatkozása, bemutatója) 17.00: Motoros felvonulás Szolnok utcáin

*442090*

Szeptember 7. (péntek) – „1.” nap; Kossuth tér 16.00: Ifjúsági néptánc csoportok bemutatkozása a Sebes zenekarral 17.00: Néptánc műsor 17.45: Országtánc (magyar néptáncra és népzenére komponált rekord-kísérlet) – Tisza Táncegyüttes, Sebes zenekar 18.00: Örömtánc (a lengyel Holajnicy néptánc együttes fellépése) 18.15: Örömtánc (a szerb Svilen Konac néptánc együttes fellépése) 18.30: A Holdviola Együttes koncertje

s á t r a t a y t u k . . a . n y e hog ny legy élmé

Képzés:

Szolnok, Tiszaligeti sétány lovas pálya, vasárnap délelõttönként


Szolnoki Gulyásfesztivál

Hirdetések

Nemzetközi Gulyásfőző és Hagyományőrző Fesztivál Szolnok, Tiszaliget – 2012. szeptember 6–9. 12.15: 13.00: 14.00: 15.00:

A Paprika színpad programja (a strandfürdőnél) 9.30: Abonyi Mazsorettcsoport és Fúvószenekar, gyermek fúvósok „menet” műsora 10.00: Gulyásfesztivál – főzőverseny megnyitó, ágyú szóval 10.30: Kéknefelejcs Népdalkör 11.00: „Vidám Bánátiak” kecskedudával és magyar nyenyere kísérettel 12.00: Fesztivál-köszöntő – díszvendégekkel, védnökökkel

Szeptember 9. (vasárnap) – „3.” nap; Tiszaliget • Főzz a családoddal! – családi főzőcske • Magyar gyártók, magyar alapanyagú termékei • Minősített és tájtermékek, kézműves vásár, kofahajó • Bemutatók, színpadi programok • Szabadidő, kultúra, sport és egészség, ügyességi népi erőjátékok

(Forrás: www.classprogramok.hu)

Elfeledett mesterségek — hagyományőrző kézműves termékek • Mesterség- és kézműves bemutatók: magyar motívumos bőráruk, fémtermékek, népi- és használati fonott áruk, bográcsok, népi és modern kerámia-árusítás, fafaragás, fajátékok, kékfestő, textil- és selyemfestő, kalap- és sapkakészítő, cipő- és csizmakészítő, csipkekészítő, gyöngyfűző, nemezelő, csuhéj-fonó, kötélverés, nádsíp-készítés, arcfestés Interaktív és szórakoztató közönség programok • Historia Szolnokiensis – V. Történelmi karnevál (korok-konyhák-táborok hagyományőrző bemutatók; római katonák, középkori lovagok, Rákóczi lovasai, Kuruc hagyományőrzők, íjászat, Magyar Hagyományőr Világszövetség bemutatói • Szolnok, a katonaváros (katonai hagyományok; repülőgép-szimulátor, fegyverbemutatók, kommandós arcfestés, katonai viselet-bemutató, a hadtáp alapeszköze a gulyáságyú, történelmi játszóház • A Czimre kutyaiskola bemutatója • Gólyalábú gulyásbábok a Tiszaligetben • A Szabadtűzi Lovagrend bemutatkozása • „Népi ítélkezés” – a Rákóczi lovasai műsora • Maci Múzeum (Rákóczifalva) • Könyv-bemutatók • Népi játékok, hagyományos és modernkori vidámparki játékok, gyermek-sziget • Zene-sziget – DJ Festival

16.00: 17.30: 19.00: 21.00:

Gulyás esztivál 2F

2 0 1

7.

OLDAL

Szihalmi lakodalmas Holajnicy Együttes (lengyel Bielsko-Biala megyei zenekar) Szabolcs Néptánc Együttes Svilen Konac Néptánc Együttes (szerb zene) és a Sarkantyútambura zenekar Magyarország Gulyáskirálya (eredményhirdetés) Anyám és Nyulam zenekar Bobán Marković koncert Beathoven zenekar

A Csipetke parkszínpad programja (a Sportcentrum területén) 9.00: Az abonyi gyermek fúvószenekar bemutatója 10.00: Gulyásfesztivál Szépe (szépségverseny) 12.30: Sarkantyú tambura zenekar (Vajdaság) 13.45: UC2 együttes 15.00: Alföldi Olajbányász Fúvószenekar 16.00: Kovács Tamás unplugged gitár-ének 16.30: Calmspirit trip-hop együttes 17.00: Etap rock 18.00: Táncház 19.00: Trafic Band retro rock 20.45: Čankišou zenekar (Csehország) 22.30: Firkin együttes (modern ír kocsmazene)

*443168*

14.

PROGRAM OK


2 0 1

8.

2

OLDAL

Gulyás Fesztivál

Hirdetések

VIKTOR

ARANYMŰVES ÉRTÉKNÖVELÉS TÖRTARANYÁT, HA BEDOLGOZZUK

T

együnk hát ki magunkért, mi szolnokiak e hét végén is!

Állandó törtarany- és törtezüst- vásárlás kimagasló áron. Szolnok, Magyar u. 10. • (Árkád presszó utcája.) Szombaton is nyitva!

Ahol hirdetése célba talál....

TEL.: 56/516-716

E-mail: szolnok@axels.hu

ANYAGÉRT KFT. 5000 Szolnok, Vízmû út 1. Tel.: 56/429-692, T./f: 56/525-000. E-mail: anyagert@chello.hu Nyitva: H-P. 7.00-16.00, Sz.: 7.00-12.00 óráig

ISO 9001

Tanúsított cég

Víz-, lefolyó- és csatornacsövek, szerelvények, szaniteráruk, Pedrollo szivattyúk.

Az érszűkület a mozgás gátja lehet. A Nashwan-Parasound készülék segít!

Az emberek legtöbbje csak akkor fordul orvoshoz, ha már komoly panaszai vannak. Pedig a korán felismert betegségek a mai orvostudomány állása szerint könnyen kezelhetőek. Hazánkban a halálozás 51 százaléka keringési megbetegedésre vezethető vissza. A stressz és a káros életmód, mint a cigarettázás és a zsíros ételek fogyasztása, a mozgásszegény életmód romboló hatását már csak akkor vesszük észre, amikor a mindennapi életünkben akadályt képeznek a vérellátási zavar okozása révén. Egyre gyakoribb a magas vérnyomás, a cukorbetegség, magas koleszterinszint. A gyakori stressz, a dohányzás, a mozgásszegény életmód gyakori jelenség. Ezek a betegségek mind-mind az érelmeszesedés, érszűkület kialakulásához vezethet. Zsibbadás, görcsök jelentkezhetnek. Séta közben hirtelen görcsök, fájdalmak keletkeznek a láb vádli vagy comb tájékán. Egyre rövidül a panasz nélkül megtehető táv. Még nyáron is szükség lesz a zoknira a hideg, fázós lábra. Fülzúgás, szédülés jelentkezhet. Mégis lassan jutunk arra a pontra, hogy elkezdjünk foglalkozni állapotunkkal. Pedig az érszűkület akár amputációhoz is vezethet. Nagy segítséget jelent az érszűkület kialakulásának illetve romlásának megelőzésében a Nashwan-Parasound készülék, mely infra-, ultra és hallható hanghullámok segítségével rugalmasabbá teszi az ér falát, és a beszűkült, elzáródott érszakasz környékén mellékerek képzésére serkenti a szervezetet. Mindössze 20 kezelés szükséges a pozitív hatás eléréséhez. Számos betegek szabadult meg kínzó panaszaitól a találmány segítségével, mely egész Magyarországon megtalálható. Az állapotfelmérés dopplerrel történik, mellyel gyorsan megállapítható a betegség foka. A vizsgálat és a kezelés is teljesen fájdalommentes.

AZ ÉRSZŰKÜLET AMPUTÁCIÓHOZ IS VEZETHET, TEGYEN ELLENE FÁJDALOMMENTESEN

Bár a nyár véget ért, az akció folytatódik!

JÓ HÍR mindazoknak, akik elkezdik a kezelést az e havi kezelendő csoporttal a Szolnok, József Attila utcában található rendelőben, hogy 20ezer forint kedvezményt biztosítanak a kúra árából. Nekik a vizsgálat ingyenes, egyébként az akció időtartama alatt – mely július 24-től visszavonásig tart – 3000 forint. További felvilágosítás és bejelentkezés: www.medhungary.com, 06-72/551-714, 06-20/541-1466, 06-30/729-5645, 06-70/290-3216

*442064*

A

Szolnoki Gulyásfesztivál — 2012. szeptember 6. és 9. között — immáron tizennegyedik alkalommal fogadja vendégeit a megyeszékhelyen; elsősorban a Tiszaligetben. A szervezők az idei rendezvény nemzetközi díszvendégének Szerbiát kérték fel, a hazaiak között pedig a Szatmár-Beregi Helyi Termék Klasztert lehet tisztelni. A 14. Szolnoki Gulyásfesztivál eseménysorozat szerves része az 6. Kárpát-medencei Ifjúsági és Diák Főzőfesztivál, illetve társprogramjai a Historia Szolnokiensis — V. Történelmi Karnevál, valamint a Magyar Hagyományőr Világszövetség bemutatói. A szolnoki gasztronómiai rendezvényre minden esztendőben több tízezren látogatnak el, ezért is nem mindegy, a vendégek milyen élményeket visznek magukkal haza.

gramm áron gyönyörű új ékszerhez juthat.

*442264*

*442068*

MÁR 1500-2000 Ft


Hirdetések

1. 2. 3.

Ja­vas­la­tok sza­bad­tűz­höz • Tűz­ra­kás­kor a két leg­vas­ta­gabb fa­ha­sá­bot te­gyük leg­alul­ra, a föld­re, és rá a töb­bit, hogy több le­ve­gő jus­son az égés­hez. • Hir­te­len lob­ba­nó, gyor­san for­ra­ló tü­zet vé­kony, szá­ raz ág­he­gyek­ből, vas­ta­gabb kö­rök­ből rak­ha­tunk. Vi­dé­künk leg­jobb tű­zi­fá­ja az akác. Fel­ha­so­gat­va nyer­sen is job­ban ég, mint a töb­bi fa­fé­le. • Több a le­ve­gő, jobb az égés, ha a fa­da­ra­bo­kat nem pár­hu­za­mo­san, ha­nem fer­dén, ré­zsút rak­juk egy­ más­ra. Ez­ál­tal a fel­tö­rő láng út­ja is sza­bad­dá vá­lik. • Ha tű­zünk nem kí­vánt erős­sé­gű­re vált át, vis­­sza­fojt­ hat­juk, le­csen­de­sít­het­jük, ha fa­da­rab­bal le­ütö­get­ jük, le­nyom­kod­juk a pa­ra­zsat.

Gulyás esztivál 2F

2 0 1

9.

OLDAL

Tíz­pa­ran­cso­lat az elő­ké­szü­le­tek ­hez

Lőtt­ vad­hú­sok­ban leg ­gyak előtt né­hány órá­ig hi­d ­rab­ban ben­ne ma­rad a vér, ezért fel­hasz­n á­lás eg víz­ben áz­tas­suk! Ugy an­úgy a füs­tölt hú­so­k at is. Ha­lak, fi­a­tal ál­la­tok hú­sát víz­ben áz­tat­ni, agyon­mos­ni nem ajá mert az ér­té­kes, ízes n­la­tos, szö­vet­ned­vek nagy ré­ sze ki­mo­só­dik. A z elő­só­zott hú­so­kat, ha­la­kat nem sza­bad ki­mos­ni. Sőt, az alá­juk sós le­vet, szö­vet­ned­ gyűlt az elő­ző­leg fel­hasz­nált vet is hasz­nál­juk fel! Ezt csak ak­kor te­het­j ük me só mennyi­sé­ge nem töb ség­nél. b az étel­hez szük­sé­ges g, ha men­­nyi­ A fa­gyasz­tott hú­so­kat csa ki­en­ged­tet­ni. A hir­te­len k hi­deg víz­ben vagy szo­ba­le­ve­gőn aján­la­ tos ki­en­ge­dett hús za­va­ros­ sá te­szi az ételt. Ke­szeg- vagy hús­sü­tő ros­té­lyun­kat hasz­ná­lat utá en ma­rok­ra fo­gott ága k­kal csu­ta­kol­juk tisz­tá­ n vagy előtt sep­rű­sze­rű­ ra! Nyárs­nak legj­obb a kö­ kény- és fűz­fa­ves­­sző, mert áll­ják a tü­zet. Sok cser­je- vagy fa­ves­­sző más sza­go­sít­ja az ételt. Min­dig a nyárs vas­ta­g abb vé­gét hán­csol­juk le, fa­rag­juk he­gyes­re és ra! Ha nagy da­ra­bo­k ill. be­ha­sít­juk a he­gyes at (tyú­kot, fá­cánt stb.) hú­zunk fel rá, kétf­e­ la­pos­ lé ha­sít­juk, vé­gét, és két he­lyen szú meg­aka­dá­lyoz­zuk az r­juk be a sü­ten­dő da­r el­for­du­lást. ab­ba, hogy Le­ve­sek, ha­lász­le­vek fő­zé­ lőbb, pör­köl­tek, pap­ri­ sé­re felül szű­kü­lő ala­kú bog­rács a leg­meg­f ká­sok, sül­tek ré­szé­re e­le­ szá­jú bog­rá­csok. pe­dig a ha­gyo­má­nyos szé­les Fő­zés előtt aján­la­tos a vas után pe­dig mi­nél ko­ráb­ ­bog­rá­csun­kat pa­rázs­ra té­ve ki­éget­ni. Fő­ zés ban ki­mos­ni, ki­tö­r ral vagy sza­lon­ná­val ki­ ken­ni, hogy ne rozs­dá­ öl­ni vagy meg­szá­rí­ta­ni, és zsír­ sod­jon meg. A tész­tá­nak, krump­l i­nak asze­rint vál­to­zik az étel­be­li íze, ahány­ for­má­ban vág­juk, ill. fé­le da­ra­bol­juk el. Pl. más koc­ka­tész­táé stb. a csig­ a­tész­ta íze, min ta

4. 5. 6. 7.

8. 9. 10.

Játék a nyelvtanulás! Szeptembertől ANGOL, NÉMET, OLASZ, ESZPERANTÓ, FRANCIA, SPANYOL, OROSZ tanfolyamok nagyoknak, OVIS ANGOL, ISKOLAELŐKÉSZÍTŐ játékos foglalkozások, SZOROBÁN kicsiknek. Német és magyar nyelvű színjátszókör iskolásoknak. CÉGES NYELVOKTATÁSHOZ kérje kedvező ajánlatunkat!

Öröm a mozgás! Jóga, pilates, aerobic, gerinctorna, zumba, ugrókötelezés, modern tánc, karate és még sok újdonság a megújult szandaszőlősi épületünkben!

AD Nyelviskola és Mozgásstúdió 5008 Szolnok, Fazekas M. u. 11-13. Tel.: 30/946-8844, 30/9780-951 nyelviskola2@invitel.hu www.adnyelvstudio.hu

www.facebook.com/adnyelvstudio Felnõttképzési nyilvántartási szám: 16-0033-07. Intézményakkreditációs szám: AL-1582

A GULYÁSFESZTIVÁL 2012 Az Axel Springer-Magyarország Kft. lapja. • Kiadja: az Axel Sprin­ger-Ma­gyar­or­szág Kft. Fő­szer­kesz­tő-ki­adó­igaz­ga­tó: BÁN JÁ­NOS. Hir­de­té­si ve­ze­tő: FO­DOR BE­Á­TA. Ter­jesz­tés­ve­ze­tő: JÁ­NO­SI IM­RE. Ki­ad­ja az AS-M Kft. Jász-Nagy­kun-Szol­nok Me­gyei Iro­dá­ja. Kiadja az AS-M Kft. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája. A kiadásért felel a főszerkesztő-kiadóigazgató. Szerkesztőség és kiadóhivatal: 5001 Szolnok, Mészáros Lőrinc u. 2. Pf. 105. • Fax: 56/516-720, e-mail: ujneplap@axels.hu. Telefonos hirdetésfelvétel: 56/516-716. Készíti a Magyar Közlöny Lap-és Könyvkiadó Kft. Lajosmizse. Felelős vezető: Majláth Zsolt László ügyvezető igazgató. Web: www.kozlonynyomda.hu • Nyomtatás időpontja: 2012/IX. hó. Terjesztés: a kiadó saját terjesztőhálózatával. Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy a különböző versenyeken, játékokon, akciókon, szavazásokon, rejtvénypályázatokon stb. résztvevők által személyesen, írásban, telefonon, SMS-ben, interneten, e-mailben megadott személyes adatok nyilvántartásunkba kerülnek. Az adatokat megadva hozzájárulnak ahhoz, hogy azok felhasználásával a Társaságunk érdekeltségébe tartozó cégek, amelyek az adatok feldolgozását is végzik (Axel Springer-Magyarország Kft., Axel Springer-Budapest Kiadói Kft., Harlequin Magyarország Kft., Zöld Újság Rt., Petőfi Lap- és Könyvkiadói Kft., Népújság Kft., Hungaropress Sajtóterjesztő Kft.), előfizetéses megrendelését teljesítsük, akcióira kiadványaira és egyéb szolgáltatásaira felhívjuk a figyelmet. Az érintettek felvilágosítást kérhetnek az általunk kezelt személyes adataik köréről, felhasználásuk módjáról és céljáról, és bármikor kérhetik azok helyesbítését, felhasználásuk korlátozását, illetve törlését.


10.

OLDAL

Hirdetés

2 0 1

2

Gulyás Fesztivál

GYARAPÍTSA PÉNZÉT NÁLUNK!

Akció ! 2012. szeptember 30-ig 3 hónapos lekötésű új betét esetén 1 millió Ft-tól fix évi 8,25

% kamat, EBKM : 8,51 %

nem akciós referencia kamat: évi 6,25 %, EBKM : 6,40 %

A betétben kizárólag új megtakarítási összeg helyezhető el !

Váltson, mert megéri !!! SZÁMLANYITÁSI AJÁNLAT !

Azon ügyfeleink részére, akik 2012. október 31-ig új lakossági vagy vállalkozói bankszámlát nyitnak • • •

az első 12 havi számlavezetési díjat elengedjük a bankkártya igénylés első éves díját elengedjük az első 12 hónapban kifizetett jutalékok és költségek összegének 25 %-át utólagosan visszafizetjük

ŐSZI HITEL AKCIÓ

2012.09.30-ig életbiztosítással évi 16,5 % kamatra max. 500.000 Ft 3 évre THM 23,4 % havi törlesztő: 17.704 Ft

évi 16 % kamatra max. 300.000 Ft 2 évre THM 23,52 % havi törlesztő: 14.690 Ft

ITT VOLTUNK, ITT VAGYUNK, ITT LESZÜNK ! Szolnok, Szapáry út 23., Cegléd, Kút u. 1., Törökszentmiklós, Táncsics u. 4. Tiszaföldvár, Martfű, Cibakháza, Kengyel, Tiszatenyő, Homok


Hirdetések

Húsa válogatja: megfontolandó tanácsok

Gulyás esztivál 2F

2 0 1

Fényezés nélküli horpadásés jégkárjavítás, karambolos autók javítása, teljes körû biztosítási ügyintézés, kárfelvétel.

*443172*

*442695*

1. Lőttvad-húsokban leggyakrabban benne marad a vér, ezért felhasználás előtt néhány óráig hideg vízben áztassuk! Ugyanúgy a füstölt húsokat is. 2. Halak, fiatal állatok húsát vízben áztatni, agyonmosni nem ajánlatos, mert az értékes, ízes szövetnedvek nagy része kimosódik. 3. Az elősózott húsokat, halakat nem szabad kimosni. Sőt, az alájuk gyűlt sós levet, szövetnedvet is használjuk fel! Ezt csak akkor tehetjük meg, ha az előzőleg felhasznált só mennyisége nem több az ételhez szükséges mennyiségnél. 4. A fagyasztott húsokat csak hideg vízben vagy szobalevegőn ajánlatos kiengedtetni. A hirtelen kiengedett hús zavarossá teszi az ételt. 5. Keszeg- vagy hússütő rostélyunkat használat után vagy előtt seprűszerűen marokra fogott ágakkal csutakoljuk tisztára! 6. Nyársnak legjobb a kökény- és fűzfavessző, mert állják a tüzet. Sok más cserje- vagy favessző szagosítja az ételt. 7. Mindig a nyárs vastagabb végét háncsoljuk le, faragjuk hegyesre és laposra! Ha nagy darabokat (tyúkot, fácánt stb.) húzunk fel rá, kétfelé hasítjuk, ill. behasítjuk a hegyes végét, és két helyen szúrjuk be a sütendő darabba, hogy megakadályozzuk az elfordulást. 8. Levesek, halászlevek főzésére felül szűkülő alakú bogrács a legmegfelelőbb, pörköltek, paprikások, sültek részére pedig a hagyományos széles szájú bográcsok. 9. Főzés előtt ajánlatos a vasbográcsunkat parázsra téve kiégetni. Főzés után pedig minél korábban kimosni, kitörölni vagy megszárítani, és zsírral vagy szalonnával kikenni, hogy ne rozsdásodjon meg. 10. A tésztának, krumplinak aszerint változik az ételbeli íze, ahányféle formában vágjuk, ill. daraboljuk el. Pl. más a csigatészta íze, mint a kockatésztáé stb. 11. A füst szükséges — jótevő — rossz a szabadtűzön főzéshez, sütéshez. Kellemesen szagosítja, ízesíti az ételeket, ettől van igazi szabadtűzi ízük. 12. Pirospaprikát forró, sercegő zsírban, olajban tűz fölött elkeverni csak víz azonnali hozzáöntésével vagy a bogrács levételével szabad. Ellenkező esetben megég, megkeseredik. 13. Pörkölt sütése, pirítása víz nélkül szinte lehetetlen; hamar odaéghet, megfeketedhet. Elkészültének első felében kevés vízben főzzük, puhítjuk a húsokat, csak azután sütjük, pirítjuk. 14. Pörkölteket, paprikásokat sózni főzési idejük utolsó harmadában szabad csak, amikorra az izomrostok már föllazultak. Ellenkező esetben végeik összekuccadnak, megedződnek, és sokára főnek meg. 15. Vad- és erős illatú húsokhoz nem hóbort a bor. Abárolja őket és tompítja ízüket. A szesz pedig néhány pillanat alatt elpárolog. 16. Gombaételek sózása, fűszerezése nagy óvatosságot igényel. Csak akkor csináljuk, ha már összeesett, tömege megállapodott. Egyébként felszívó hatása minimális, kevesebbet kíván minden fűszerből, mint a hús. 17. Ha alufóliában sütünk-főzünk, lazán tekerjük a fóliát, hogy a felszabaduló gőzök, gázok ki ne pukkasszák!

11.

OLDAL

Tóth Autószerviz Szolnok, Nagysándor J. út 29.  56/513-270

Új szakma - Új esély

• Tb- és bérügyi szakelőadó • Bérügyintéző • Vendéglátó eladó • Élelmiszer és vegyi áru-eladó • Ruházati eladó • Kereskedő boltvezető

*442673*

Hétvégenként új tanfolyamok!

Kamatmentes részletfizetés! Jelentkezzen időben! Határidő: szeptember 28. cím 5000 Szolnok, Verseghy park 8. I. em. web www.kit.hu mobil (06 20) 520-8369 e-mail szolnok@kit.hu F. ny. sz.: 01-0337-04

Int.-akkr. l.szám: AL-0010

Gyermeke allergiás étele valamely összetevőjére? A menza helyett, vegye igénybe a Papsajt futárszolgálatát, akik gyermeke iskolájába is kiszállítják a friss alapanyagokból készült diákmenüt egyéni igényekre szabva.

Papsajt Étterem és Kávéház,

Szolnok, Szapáry út 3. • Tel.: 30-594-0067

*442906*

Ja és a szülőknek is a munkahelyre! - gluténmentes, tejcukormentes, vegetáriánus, testsúly csökkentő (paleolit), cukorbetegeknek is

RAINBOW CAR

*444079*

AUTÓKOZMETIKA!

• Régi autók fényezésének felújítása • felületi karcok tompítása, eltüntetése • speciális polírozási technológiával • Kárpit-, bőrtisztítás • Nano technológiás szélvédő-bevonat Szolnok Kaán K. 7. tel.: 06/30-965-0191 „Minden ami autóápolás”


Gulyás Fesztivál

Minden tudás egy helyen! Szerezzen szakképesítést Szolnokon!

- Pénzügyi-számviteli ügyintézõ - Mérlegképes könyvelõ - Társadalombiztosítási és bérügyi szakelõadó - Bérügyintézõ - Adótanácsadó - Államháztartási mérlegképes könyvelõ - Ingatlanközvetítõ - Ingatlanvagyon-értékelõ és közvetítõ - Termékdíj ügyintézõ, vám és jövedéki ügyintézõ - Logisztikai ügyintézõ - Pénzügyi szolgáltatás közvetítõ hatósági képzés - Munkavédelmi technikus - Tûzvédelmi elõadó - Biztosításközvetítõ - Ékszerbecsüs - Élelmezésvezetõ

Most még a jelenlegi OKJ szerint, kedvezõ feltételekkel indulnak tanfolyamaink!

- Élelmiszerés vegyi áru eladó - Kereskedõ, boltvezetõ - Kereskedelmi ügyintézõ - Targoncavezetõ - Emelõgépkezelõ - Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelõ - Közbeszerzési referens - Minõségbiztosítási auditor - Nemzetközi szállítmányozási ügyintézõ - Számítástechnikai szoftverüzemeltetõ - Személyügyi ügyintézõ - Személyügyi gazdálkodó és fejlesztõ - Regisztrált mérlegképes könyvelõk kötelezõ szakmai továbbképzése Államháztartási és vállalkozási szakon

FNYSZ 01-0507-04, FAT: AL0036

Topképzéseink:

Bővebb felvilágítás a következő címen:

www.facebook.com/PerfektKepzes

Hega-West Kft. 5000 Szolnok, Tószegi út 37. Tel.: 56/513-083, e-mail: kudela.istvan@hega-west.hu, www.hega-west.hu

*442416*

Jelentkezési cím: Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. Szolnok, Verseghy park 8. e-mail: szolnok@perfekt.hu www.perfekt.hu/jasz Infóvonal: 56/422-276.

*442904*

OLDAL

2

*442090*

12.

Hirdetések

2 0 1

Gulyásfesztivál 2012  

Az Új Néplap ingyenes kiadványa