Page 10

Manifesto?

A z e g y é n i f e l e l ő s s é g é s a tá r s a d a l m i f e l e l ő s s é g vá l l a l á s j e l e n t ő s é g é r ő l Elvész az én népem, mivelhogy tudomány nélkül való. Hóseás próféta könyve 4:6 Alapvetően érdekel, hogy mások hogyan gondolkodnak (vagy nem gondolkodnak), notórius kommentolvasó vagyok, általában a 100-200 elkövetett hozzászólás sem rettent már el, amikor meglátok egy-egy „élesebb” vagy „ütősebb” szalagcímet. Néhány olyan egészségügyi téma és társadalmi attitűd következik, melyektől az utóbbi időben megállt a kezemben a kávésbögre. Előre kell bocsátanom, hogy az itt szemléltetett problémák esetében az, hogy az egészségnevelés és az egészségtudatosság csak a tehetősebb emberek hóbortja, csak az érem egyik oldala.

Jövő nyártól kellemetlen kérdéseket tehet fel a háziorvos

(HVG)

„…az űrlap az orvosi kérdések mellett lényegében egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz, mert kitér a páciens munkaviszonyára, az életmódra (dohányzási, alkoholfogyasztási, étkezési szokások), hogy mennyire látja sötétnek a jövőjét, vagy hogy milyen korán kel reggel. Bár a nem direkt egészségügyi adatokkal kapcsolatban elvileg megtagadható a válaszadás, de ezt a lehetőséget csak a kérdéssor végén kínálja fel az űrlap.” Hogy ebből mi jön le egy laikusnak: „És ha nem válaszolok, akkor kapok egy injekciót és kinyírnak vele? Esetleg a továbbiakban nem írnak fel gyógyszert, nem utalnak kórházba, nem gyógyítanak semmilyen betegség esetén?” és „Ennek bizonyos kérdései azt hiszem érinti (és megsérti) a magánélethez való jogot... amihez semmi köze nincs se orvosnak, se senkinek!” Mi a valóság: Ezeket a kérdéseket egy normális anamnézis a világon MINDENHOL tartalmazza, persze a kórtörténetet már csak akkor vesszük fel, ha baj van... tényleg hülyeség kaput nyitni egy tudatosabb megelőzésnek. Pláne a holisztikus szemléletnek! (irónia)

Megváltoztatták a magas vérnyomás határértékét, talán már az öné sem normális

(HVG)

Milyen hatást ér el a cím? (Egy perces néma csendet kérek). Eredmény: megint kitalált valamit a gyógyszerlobbi-maffia, hogy több gyógyszert etessünk a lakossággal. Szó sincs arról, hogy prevenciós jelentősége lenne a szigorításnak. Bevezetés első sora: „Gyanútlan milliókat betegítenek meg? Akár így is – de nem csak így – értékelhető, hogy amerikai szívgyógyászok egy tollvonással leszállították a magas vérnyomás határértékét.” Alcímek: „Agresszív kezelés” és „Nemrég még a 210/100 sem volt rossz”. Biztosan nem kellett volna olyan oktatási rendszert kialakítanunk, ahol van egészségnevelés, vagy olyan egészségügyi intézményrendszert, ahol az orvostársadalom kétirányú kommunikációt folytat a lakossággal? Vagy van ilyen?

A sürgősségi osztályokról szóló hírekre most terjedelmi okokból nem térnék ki… 10

SZINAPSZIS // 2018. FEBRUÁR

Bíróság előtt a szülők, akiknek gyereke belehalt, mert nem kapott oltást

(HVG)

Na itt még a címnél is sokkal árnyaltabb a helyzet. Hogy mennyire tragikus, az vitathatatlan. Nade hogy itt elsősorban a K vitaminról van szó, míg mindenki a vakcinákról cseréli dühösen az eszmét…? Erre persze ráerősít, hogy a cikkhez használt illusztráció intramuszkuláris oltást ábrázol... Egyébként a hatvanas évek óta adnak világszerte újszülötteknek K vitamint, magát a K vitaminhiány miatt kialakuló kórképet még 1894-ben írták le (újszülöttkori vérzékenység – váratlanul jelentkező vérzés az emésztőrendszerben, ecchymosis és agyvérzés jelentkezhetnek), a K vitamin jelentőségét a 30-as években kezdtük kapizsgálni.. Így az egyik kedvenc hozzászólásom: “Régen nem volt K vitamin és mégis itt vagyunk. Hogyan van ez?“ Az idő valóban relatív, nade hogy a K vitamin, csak akkor létezne, ha tudunk róla... És ez a kognitív diszfunkció nem feltétlen az ő hibája!

Súlyos orvoshiány jöhet: (Szeretlek a végzős orvostanhallgatók Magyarország) 40 százaléka külföldre menne Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány helyen láttam leírva azt a tényt, hogy szakorvoshiány, nem pedig általános orvoshiány van... Azt pedig konkrétan sehol nem láttam még leírva, hogy a végzett általános orvosok mondjuk 60 százalékának nincs is rezidens hely meghirdetve. (Próbáltunk utánajárni, hogy évente hány rezidens hely kerül meghirdetésre, az ÁEEK honlapján legutóbb cca. 250 hely volt fenn egy excel táblázatban országos szinten – ez keresztféléves meghirdetés volt, de úgy tudom, az első félévre sem szokás többet meghirdetni (meg persze marad is vidéken betöltetlen hely). Hány általános orvos diplomát osztanak egy évben a négy egyetemen? Államilag támogatott képzésben kb. 1000-et. Ha valaki tudja, hány rezidenshely érhető el egy évben, kérem, hogy írja meg nekem. Abba most bele sem mennék, hogy ki „milyen orvos szeretne lenni”. (Persze nem számoltam azzal sem, hogy nem mindenki akar klinikus lenni...) Nade ennyire nem?

(HVG)

Abszurdisztán: a kórházi vezetőknek heti két jó hírt kell igazolniuk a kormánynak A legabszurdabb része, hogy a szektornak eszébe sem jutott eddig a pozitív kommunikáció? Vagy úgy ámblokk az egységes kétoldalú kommunikáció a „laikus” populációval. Csakhogy olyan korban élünk, az információforradalom korában, ahol a „splendid isolation” egyre kevésbé kellemes. Igen, vannak sikereink...

Szinapszis 2018. február  

XIV. évfolyam 5. szám

Szinapszis 2018. február  

XIV. évfolyam 5. szám

Advertisement