Page 1

2011. május 850 HUF

MAGAZINE

FRISS HÍREK AZ ELEKTRONIKUS ZENE VILÁGÁBÓL

1


2


TARTALOMJEGYZÉK INTERJÚK

HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK

Hónap sztárja

Warm-up

Interjú Steve Lawlerrel

Feltörekvők

Interjú a Badgirls csapatával

Az év producere

Interjú Christian Smith-szel

7 éves a Truesounds csapata

Interjú

6-7. Rövid hírek a zene világából

Bulilógia

16-17. A zene hatása

Fesztivál info

36-39. Balaton Sound

Girls on the desk

41-45. A szebbik nem lemezlovasai

CsúcsTECHNOlógia

Technológiai újdonságok

Clubszemle

A Szikra bemutatása

Elektronikus zene

Az elektronikus zene története

Fókuszban a nagyváros

Egy éjszakám Budapesten

Jay Lumen

Jay Lumen a Great Stuff Booking -nál

4-5. 10-11. 12-13. 14-15. 22-23. 24-25. 26-27. 32-33. 46.

3


Warm-up▼ Írta: soundhead.hu Jackmaster mixeli a Fabriclive 57-et A Fabric sorozatban egyre több olyan lemezlovas kap lehetőséget, akik nem feltétlenül világhírűek, de a saját környzetükben, városukban legendának számítanak. „Egyetlen oka van, hogy nem írok zenét, mégpedig az, hogy nem megfelelő okok vezérelnének. Nem azért kell muzsikát írni, hogy felhívd magadra a figyelmet, mint dj. Szerintem manapság túl sokan csinálják ezt. Akkor fogok zenét írni, ha belülről jön és tényleg ki szeretnék fejezni valamilyen érzést” - meséli Jackmaster. Mitagadás, a skót dj-nek nem kell muzsikát írnia ahhoz, hogy maradandót alkosson, hiszen a Fabriclive 57 a tracklistából ítélve már önmagában elég emlékezetes lesz. A Fabriclive 57 május 16-án kerül a boltok polcaira. Steve Lawler sötét évtizede Sajnos a Lights Out Decade legnagyobb bánatunkra nem antológiaként funkcionál, hanem teljesen új számokat tartalmaz. Pedig mennyire izgalmas lett volna, ha Stevie régi, mocskos tribal gyöngyszemeket kever össze olyan számokkal, amiket mostanában pörget. Jó hír viszont, hogy a sajtóanyag szerint a Lights Out Decade-en hallható felvéteket Steve Lawler mind a saját ízlésére formálta, tehát nem egy átlagos mixalbummal lesz dolgunk. A lemez május 28-án jelenik meg a VIVA Music-on. Nick Warren mixeli a legújabb Balance-t Többször elpoénkodtunk már a gondolattal, hogy a progresszív house kezd visszajönni (az új Scuba maxi gyakorlatilag progi), de eddig nem igazán vettük komolyan. Most azonban úgy tűnik, hogy tényleg lehet valami ebben a kijelentésben, hiszen a Balance sorozat következő epizódját Nick Warren állítja össze. Nick Warrennel mint emberrel semmi bajunk nincs, hiszen egyrészt baromi jó arc, másrészt hiteles dj és kiváló producer (lsd Way Out West), csak éppen 2011-et írunk és nála bizony jobb választást is el tudtunk volna képzelni a sorozat kiagyalói részéről. No de majd jön a 19-es. Viszont, hogy valami pozitívat is írjunk a lemezről: óriási büszkeséggel tölt el minket, hogy a tracklistán egy magyar előadó, nevezetesen a mi Lank Petink neve is szerepel. Gratulálunk. A Balance 018 április 25-én lát napvilágot. Elhunyt a diszkó díva, Loleatta Holloway Hatvannégy éves korában elhunyt Loleatta Holloway, minden idők talán legzseniálisabb és legnagyobb hatással bíró disco vokalistája. Az amerikai művésznő a ’70-es évek végén robbant be a köztudatba a Salsoul Records egyik meghatározó művészeként. A Hit & Run, a Runaway és a Love Sensation, melyeket a Salsoul Orchestrával közösen készített, örökre slágerek maradnak, emellett Loleatta hangja az egyik legtöbbet felhasznált hang a diszkózenében. Loleatta hangja persze olyan e-zenei gigaslágerekről is ismerős lehet, mint Cevin Fisher Burning Upja, vagy a GTS What Goes Around Comes Aroundja. Nyugodj Békében Loleatta!

4


▼Warm-up Írta: soundhead.hu Tizenöt év után feloszlik a Faithless A hír elsősorban azok számára lehet sokkoló, akik még mindig a ’90-es évek végén érzik magukat és képzeletben önfeledten tombolnak egy partin az Insomniára. Bár az elektronikus zene egyik legsikeresebb formációjáról van szó, valljuk be: ez a lépés idő kérdése kellett, hogy legyen. Maxi Jazz megható levélben közölte az együttes rajongóival, hogy a Faithless a jelenlegi turné után nem folytatja pályafutását. „Nincsenek nézeteltéréseink az együttes többi tagjával, egyszerűen csak úgy éreztük, hogy már nincs több bennünk”.

Remixcsomagot kap Tron:Legacy soundtrack Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy filmzene komplett remixpakkot kap, de ha a Daft Punkról és a Tron Legacy című sci-firől van szó, akkor tudjuk, hogy bármi előfordulhat. Sajnos a soundtrack nem okozott maradandó károsodást és inkább a filmmel együtt volt élvezhető és szerethető, de a remixalbum sokat javíthat a megítélésén. Bevalljuk őszintén: fogalmunk sincs, ki kérte fel pont ezeket a producereket, hogy gondolják újra az album számait, a legegyszerűbb ha elfogadjuk, hogy a The Crystal Method nevű amerikai breakPete Tong lehetetlenre vállalkozott A Mixmag gigantikus „Ki minden idők legjobb beat duótól a shoegazer elektronika sztárján (M83) keresztül a feltörekvő fiatal tehetség, a chillwave egyik császárán át lemezlovasa” szavazása után Pete Tong nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy (Com Triuse) egy brit legendáig (Paul Oakenfold) mindenkinek segítségetekkel megtalálja az elmúlt 20 év megadatott a lehetőség, hogy a legjobbat hozza ki magából legnagyobb dance felvételét. Nyilván, ez és az általa választott Daft Punk trackből. még viccnek is rossz, hiszen mi egy 100-as listát sem tudnánk összeállítani, nemhogy kiválasztani belőle egyet. Deadbeat kiadót alapít és albumot ad ki Scott Monteith, alias Deadbeat szinte már olyan gyakran jár fellépni szeretett fővárosunkba, mint a hősidőkben Anthony Pappa vagy Dave Seaman, a különbség annyi, hogy ő még mindig tud újat mutatni. Reggae-vel és dancehallal átitatott dub techno szettjei igazi felüdülésnek számítanak. Nem is akárhol, hanem BLKRTZ nevű új kiadóján. Deadbeatnek olyan labeleken jelentek meg szerzeményei, mint a Cynosure, Wagon Repair, vagy a berlini ~scape, sőt mint megtudtuk, éppen utóbbi megszűnése ihletette Deadbeat saját kiadójának megalapítását . Deadbeat új albuma, a Drawn and Quartered június 20-án jelenik meg.”

5


S

teve Lawler az egyik legbefolyásosabb DJ és producer, munkája ízlésformáló, szettjeit az igényes house muzsikák jellemzik. Az elmúlt néhány évben teljesen meghódította a klubberek szívét szerte a világon: Szingapúrban, Miamiben, New Yorkban csakúgy, mint Ibizán, a Space-ben. Ez utóbbiban játszotta a legtöbb átütő sikerű szettet a szezonban. Két hónappal később elnyerte a „King Of Space” megtisztelő címet a helybeliek jóvoltából.

6


▼Interjú: Steve Lawler Írta: Lotfi Begi

Milyen felszerelést használsz a stúdiódban? A házam pincéjében alakítottam ki egy professzionális stúdiót, ahol a zenekészítés minden fázisát el tudom végezni. Három pár különböző monitorhangfal van felszerelve a biztos hangzás érdekében. Nálam az a legfontosabb dolog, hogy az általam készített dalok, remixek úgy dübörögjenek, hogy leszakadjon a plafon bárhol is játsszák le. Hála istennek, manapság már a VST-hangszerek korát éljük, amik szinte ugyanolyan hangzást biztosítanak, mint a vasak. Emellett azért megmaradt egy pár kedvenc hangszer is, mint pl. a Roland Handsonic dobgépe, vagy a Moog Little Phatty szintije. Mindemellett közel 1 Terra hangmintával küzdök, mert rendszerezni kellene, de ez képtelenség (nevet). Hogy kezdesz bele egy dal vagy egy remix elkészítésébe? Arra ne is számíts, hogy minden fortélyomat megosztom veletek, de azért van egy-két dolog, amit elárulhatok (nevet). Valójában mindennek az alapja a Logic, ebbe szoktam belekötni az Abletont. A Live-ban elkészítem a dobtémákat és a különböző zajokat, bevallom őszintén, ez a kedvenc részem. Van, hogy több órát elpepecselek egy-egy ilyen minta elkészítésén. Ez a legfontosabb rész, itt tudsz igazán egyedit alkotni, valami olyat, ami rád jellemző és azt mondják, hogy ez a te hangzásod. Ezt követően a basszus-, szinti- és dallamtémák már a Logicban készülnek, viszont több dolgot már nem árulhatok el! Kedvenc VST/Pluginek? Camel phat, TBK filters
Trilian
Reactor

Mi az, amin éppen most dolgozol?

Most fejeztem be egy remixet Shlomi Aber barátomnak, ami hamarosan megjelenik, Josh Wink kiadójánál, az Ovum Recordsnál. Illetve belekezdtem egy saját dal elkészítésébe is, ami szintén szerepelni fog a hamarosan megjelenő új lemezemen, aminek a címe Lights Out. Most azt gondolom, hogy kész vagyok a lemezzel, de ahogy ismerem magamat, még azon is dolgoznom kell egy kicsit. Emlékszel mi volt az a zene, ami megváltoztatta az életed, ami miatt belekezdtél a zenélésbe?

Nagyon sok ilyen van, nem tudnék választani. Összességében a zene volt az, ami megváltoztatott mindent, a gondolkodásomat a világhoz való hozzáállásomat, egyszóval mindent. A zenétől kapom a legtöbbet, nagyon szeretem, ahogy egy-egy zene hatással van a hangulatodra, az érzéseidre, az érzékszerveidre. Azt gondolom, hogy nem is vagy ember, ha nem érzed a zenét! Éveken át megszállottan gyűjtöttem a lemezeket, míg rájöttem, hogy a zenehallgatásnál csak egy jobb dolog létezik, ha te csinálod a zenét! Hogyan tovább, tervek az idei évre? A legfontosabb most, hogy befejezzem az új lemezemet és ezt minél szélesebb körben megismertessem a közönséggel. Aztán ugye itt van már a nyakunkon a Miami Winter Music konferencia, ahol mindig nagy dolgok dőlnek el. Itt gyűlik össze a szakma évente, itt tudod a leggyorsabban szétszórni a zenéidet, és természetesen óriási bulikat szoktunk rendezni. De a legközelebbi és legfontosabb tervem az, hogy újra Budapesten legyek, és csapjunk egy őrült nagy bulit az egyik kedvenc közönségemmel!

7


A tavaszi bezsongással együtt már a nyári partik szele is megcsap minket, főleg hogy napról napra kapjuk a legfrissebb információkat a szezon nyitóbulijainak időpontjairól. Már Ibizán is javában készültség van a legnevesebb klubok nyitására, a Space most opening-partijának line-upját is megszellőztette. Május 29-én nyitja meg kapuit a DJ Mag szavazásán a világ legjobb klub címet elnyerő ibizai szuperklub, ahol az Opening Fiesta keretein belül a legjobb hangrendszerrel felszerelt és a legsúlyosabb bulikat levezénylő zarándokhelye vonzza be a világ „főállású” klubbereit. Egy nyitóbuli persze a fellépő lemezlovasok részvételétől válik igazán izgalmassá, az ibizai szuperklub pedig a legjobbakat hozza fedélzetére a szezon indítására. A május végi nyitányon Jeff Mills, Fedde Le Grand és a Depeche Mode-ból imsert Andy Fletcher már biztos, hogy feltesz a Space pultjában, de a klub hét különböző helyszínén Carl Cox, John Digweed és Yousef exkluzív DJ-szettje is tetten érhető lesz. Na ilyen egy kihagyhatatlan ajánlat...

8


A napfény íze.


Egy új kutatás szerint az emberek nagyjából ugyanazért szeretik a zenét, amiért a szexet, a drogokat, a szerencsejátékot és az ízletes ételeket. Ha olyan zenét hallgatunk, ami megmozgat, sőt még bele is borzongunk az élvezetébe, az agy dopamint szabadít fel.

10


▼Bulilógia Írta: sg.hu

Mint kiderült már az is megindítja a motivációban és függőségben is szerepet játszó szórakoztató vegyület áramlását, ha pusztán a számunkra oly kedves zenei élményre várakozunk. A tanulmány elsőként von szilárd párhuzamot a dopamin kibocsátás és a zene élvezete között, biológiai magyarázatot adva arra, hogy a különböző kultúrákban miért játszik az emberi történelem kezdetétől fogva olyan nagy szerepet a zene. A zenén keresztül a tanulmány új betekintést nyújt az emberi élvezetrendszer működésébe.

“Ahogy hallgatjuk ezeket a dallamokat már előre tudjuk, várjuk, mi következik, és ezek az apró kognitív nüanszok adják ezt az elképesztő élvezetet” - magyarázta a kutatás vezetője, Valorie Sakimpoor, a kanadai McGill Egyetem idegtudósa, “A megerősítés vagy a jutalom szinte teljes egészében a dopamin miatt következik be. Ez alapvetően megmagyarázza, miért van velünk ilyen régóta a zene. A belőle nyert intenzív élvezet valójában egy biológiai megerősítés, és most már bizonyítottuk is”. A zene által keltett élvezetet intenzív érzelmi hullámzáshoz vezet, ami többek közt magába foglalja a szívverés felgyorsulását és a légzés mélységének fokozódását. A fizikai változások mellett az emberek gyakorta éreznek borzongást, vagy a hideg végig futását a testükön, Salimpoor csoportja és más kutatók is bizonyítékokat találtak, hogy amikor ez végbemegy, a vér az agy olyan területeire áramlik, ami dopamin kibocsátást eredményez.

A dopamin kapcsolat megerősítésére a kutatók nyolc zenerajongót kértek fel egy kísérletre, akik magukkal hozták a laboratóriumba kedvenc instrumentális zeneszámaikat is, elsősorban klasszikusokat, de akadt jazz, rock és popzene is. 15 percnyi zenehallgatás után a kutatók egy, a dopamin-receptorokhoz kötődő radioaktív anyagot fecskendeztek az alanyokba. Egy PET letapogatóval a kutatók nyomon követték az anyagot, aminek a vérben való körforgása azt jelezte, hogy az agy rengeteg dopamint szabadított fel, megkötve minden rendelkezésre álló receptort. Másnap már nem a kedvenceket hallgatták, ekkor a dopamin-receptorok teljesen nyitva maradtak. A kísérletek második szakaszában az alanyokat egy fMRI gépbe fektették és újra elkezdték játszani az őket megindító zenéket. A vizsgálatok kimutatták, hogy az agy a zenére való várakozás és a borzongás időtartama alatt egyaránt dopamint pumpál. A két dopamin termelő hullám az agy különböző területein ment végbe. “Elképesztő, hogy

képesek vagyunk dopamint kibocsátani valami absztrakt, összetett és nem anyagi dologra való várakozás közben” - mondta Salimpoor. “Ez az első tanulmány, ami bebizonyítja, hogy egy művészi stimulus hatására dopamint tudunk kibocsátani” A felfedezés arra utal, hogy akárcsak a szex és a drogok, a zene is lehet enyhén addiktív, mondta David Huron, az Ohio Állami Egyetem zeneészlelés kutatója. A dopamin egy olyan adaptív jutalom indukáló molekula, ami az állatokat már az éhségérzet kialakulása előtt élelem keresésére ösztönözni. Ugyanez okoz mámort pusztán a tűbe beáramló vér látványától, még mielőtt a kábítószer bejutna az erekbe a heroinfüggőknél.

11


2011.

JÚLIUS

7–10 ZAMÁRDI


▼Fesztivál info Írta: Sziget.hu

Ezúttal kilenc külföldi fellépő jelezte, hogy kiveszi a részét a buliból július 7-10 között Zamárdiban, ahol idén többek között az Underworlddel, a Portisheaddel, Snoop Doggal, Mikával és Tiëstoval is találkozhattok.

A techno zene hívei Jeff Mills, Len Faki és Paul Ritch bulijára készülhetnek már most, de az is biztos, hogy Guy J-vel, Bill Patrickkal, Marc Antonával, Mendóval, az Aeroplane-nel valamint a The Asteroids Galaxy Tourral bővült az ötödik Heineken Balaton Sound világszínvonalú programja. Júliusban a detroiti techno mozgalom ikonja, Jeff Mills is a keverőpult mögé lép Zamárdiban. Jeff Mills nemcsak a kilencvenes évek hőse, hanem a kétezres éveké is, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a szettjeit industrial techno alapokra is felépítő elektronikus zenész megállás nélkül, ipari mennyiségben, de csúcsminőségben gyártja az ütősebbnél ütősebb lemezeket és az e-zenei anyagokat. Szintén jó hír a műfajért rajongóknak, hogy az európai techno kultúra fellegvárából, Berlinből Zamárdiba érkezik Len Faki, aki intenzív és szenvedélyes, ugyanakkor intelligens és elgondolkodtató zenéiről, valamint hűvös precizitással megtervezett szettjeiről híres. Rajtuk kívül még a techno zenei híveit a tősgyökeres párizsi techno DJ és producer, Paul Ritch is leveszi majd a lábáról az idei Heineken Balaton Soundon közönségét. Nem csak a techno szerelmeseinek kedvez az idei ajánlat, hanem mindenkinek, aki nyitott a különleges elektronikus zenei produkciókra. Például Vito De Luca new disco anyagai repítik el a soundosokat az Aeroplane buliparadicsomába. Az Aeroplane eredetileg egy kéttagú electro formáció volt, akik bravúrosan ötvözték egymással a french house-t a nyolcvanas évek diszkó zenéinek stílusjegyeivel. Stephen Fasano nemrégiben hagyta magára DJ társát, Vito De Lucát, akit egy cseppet sem viselt meg a szakítás, hiszen 2010 szeptemberében, tíz hónap stúdiózás után jelent meg az Aeroplane első nagylemeze, melyet most ti élőben ismerhettek meg a Heineken Balaton Soundon. Vito De Luca Aeroplane-je mellett a német fővárosban zajló élénk elektronikus zenei élet népszerű figurája, Bill Patrick is fellép nálunk júliusban. Bill Patrick Seth Troxler kísérletében érkezik a fesztiválra, míg a progresszív house világában nyomuló izraeli DJ-producer, Guy J John Digweed kiadója, a Bedrock buliján mutatja meg magát. Az idei Heineken Balaton Soundon megrendezésre kerülő Cadenza-buliban Marc Antona is megmutatja magát. Marc Antona 2006 óta számít ismert DJ-nek, aki a világ buliközpontjaiban vesz részt népszerű tömegrendezvényeken, de Luciano kiadójának másik nagyágyúja, Mendo is a keverőpult mögé lép a Cadenza Stage buliban. Mendo tavaly csatlakozott Luciano világhírű Cadenza kiadójához, ahol azóta is futószalagon gyártja a jobbnál jobb house és tech house anyagokat. Kilencediknek pedig egy igazi kuriózum: Zamárdiban lép fel idén Magyarországon a The Asteroids Galaxy Tour, kiknek The Golden Age című dalát mindenki jól ismeri, hiszen ez a sláger feltűnt a Balaton Sound névadójának és főtámogatójának, a Heinekennek az idei reklámkampányában. Amolyan vidámabb-bohémabb kiadásai ők a Morcheebának, három évvel ezelőtt tűntek fel a popzenei univerzumban, és eddig egyetlen lemezük jelent meg, a 2009-es Fruit.

Július 7. Snoop Dogg Tiësto Gui Boratto Sebastian Ingrosso Axwell Seth Troxler DJ Krush Bill Patrick Július 8. Big Boi of Outkast Mika Portishead Mark Knight Fedde le Grand Ricardo Villalobos Fake Blood Magnetic Man Aeroplane Július 9. Hercules and Love Affair Underworld Luciano The Orb Karl Bartos Jeff Mills Len Faki Paul Ritch Marc Antona Mendo Július 10. Thievery Corporation David Guetta Armin Van Buuren John Digweed Josh Wink Steve Bug Guy J Simian Mobile Disco Rusko The Asteroids Galaxy Tour 13


Girls on the desk▼ Írta: Housemusic.hu

A szebbik nem lemezlovasai

Nem titok, hogy a DJ-zés egy meglehetősen férfiközpontú szakma. A brit Guardian megpróbált választ találni arra a kérdésre: miért szorul a gyengébb nem a bárpult mögé, ahelyett hogy a DJpultból igéznék a vendégeket? Milyen lehetőségei vannak a világ női DJ-jeinek a kitörésre? A helyzetet kiválóan leírja a DJ Mag top 100-as „Az egoizmus nagyon távol áll tőlem, ellentétben listája, melyen mindösszesen egyetlen nő szerepel– számos egyedül dolgozó DJ-vel. Számunkra az egész Lisa Lashes, a 99. helyen. nem arról szól, hogy ’figyelj csak ide, mi tudunk DJzni’, hanem sokkal inkább magáról a zenéről.” A női DJ-k egyik kitörési lehetősége a kétes dicsőséget jelentő, ám Kelet-Európa után a kontinens Mindazonáltal sok női DJ épít az újdonság vatöbbi részét is fokozatosan meghódító topless rázsára is. Sarah Bland, a londoni Tight Fit duó keverés. Hogy ez a módszer mennyire értékelhető egyik tagja a fő célkitűzést így fogalmazta meg: jónak, arról megoszlanak a vélemények. Sikeresnek mindenképpen sikeres a műfaj, hiszen a fél„Az az álmom, hogy elérjük azt a pontot, amikor már meztelen hölgyek gyakran tartanak teltházas buli- annyira jól játszunk, hogy az emberek elfelejtik, hogy kat; a topless DJ-zést ellenzők szerint ez azonban nők vagyunk.” korántsem a kiváló zenei tehetségnek köszönhető. A műfaj pártolói viszont úgy vélik: ahhoz, hogy Tegyük hozzá: topless DJ-ként ez meglehetősen egy DJ kiemelkedjen a népes mezőnyből, valami nehézkes lenne. igazán egyedivel és maradandóval kell megajándékoznia a közönséget – akár azzal is, hogy a zene keverése közben leveszi a ruháját. Sokkal inkább elfogadottabb, és a nők szélesebb köre számára elérhető és bevállalható módszer, hogy a DJ-k összeállnak, csapatba tömörülnek, és együtt próbálnak érvényesülni a férfiak világának számító elektronikus szcénában. Az alapötlet az, hogy a nők jobb csapatmunkások, mint a férfiak, és jobban tudják segíteni egymást ötleteikkel. Az biztos, hogy a nők névválasztásban kenterbe verik a férfiakat. A DJ-kollektívák olyan sokat mondó és szellemes neveket választnak, mint Octopussy, Queens of Noize, Shejay, vagy Chicks With Decks. Ez utóbbi csapat tagja, Hannah Wright szerint az igazi különbség a férfi és női DJ-k között az egó.

14


▼Girls on the desk Írta: Sylvii DJ Lucca, eredeti nevén: Lucie Kvasnicová. Cseh női DJ, főbb irányvonalai: techno, minimal. Karrierje 1999-ben kezdődött Boby center club nevű helyen Brünoban. Mára világszerte vannak felkérései. XMAG magazine 2003-ban Lucca-t választotta a leghíresebb cseh DJ-nek. 2004-ben megalapította saját lemezkiadóját Acapulco Records néven.

DJ Beauty, Nastia Beauty az ukrán szépség, a techno szcéna új színfoltja. 2008-ban lépett föl először hivatalosan közönség elé a hölgy, „őszinteségének” és dinamikus előadásmódjának köszönhetően, jelenleg alig lehet egy-egy dátumot beszorítani naptárába.

Miss Siva Magyarország legnagyobb nappali partyhelyének egyetlen női rezidens DJ-je, lágy nőies dallamaival meghódította a közönséget. Karrierje felfelé ível, számos hazai discoba hívják fellépésekre.

Ludmilla az egyik legsikeresebb női breakbeat DJ Európában. Régóta együtt zenélnek Beatman-nel (a Beatman & Ludmilla formáció megalakulása óta), nemzetközi fellépéseik, filmes soundtrackjeik vannak.

Anja Schneider egy igazán multikult személyiség, állandóan mozgásban van, amikor éppen nem zenél Európa valamelyik nagyvárosában, akkor saját, élő rádióműsort vezet, „Dance under the blue Moon” néven a Fritz rádión, ahol még meg nem jelent anyagokkal örvendezteti meg hallgatóságot, és olyan neveket invitál meg, akik utat mutatnak a nemzetközi elektronikus zenei szcéna előtt.

Miss Kittin 1995-ben és 96-ban országszerte játszott, először az illegális kelet-francia Dragon Bal raveken, majd Chicagoban Mike Dearbornnak, fellépett Moszkvában. 2002 szeptemberében A&R konzultánsként a német „Mute Records”-hoz szerződött, és emellett elvállalt egy rendszertelen időközönként sugárzott rádió show-t is Laurent Garnier webrádióján. Djként mindent elért, amiről csak álmodhatott, a hősei között játszat a világ legjobb helyein és partyjain.

15


Feltörekvők: Badgirls▼ Írta: Soundhead.hu

S L R I G D A B

10 éves jubileumi születésnap, az első önálló produceri album, az első DVD mozi, videoklipp, és egy önálló turné! Mindez az ország egyik legrégebben működő és legsikeresebb projektjétől a BADGIRLS-től! Shabaammal, Pat Duff-fal és James Cole-lal ültünk le mindezekről beszélgetni és még valami többről...

16


▼Feltörekvők: Badgirls Írta: Soundhead.hu

N

em is tudom hol kezdjem?! Annyi minden történik jutnak róla az eszembe. Honnan jött ez az ötlet, és veletek egyszerre, hogy sokan nincsenek is képben avassatok be, hogy készült és kikkel ez a video! azzal, mi mindennel is foglalkoztok éppen... Vegyük sorra mi az, ami aktuális nálatok! James Cole: Vagy 5 éve rendszeresen készítünk press-fotókat, ahol mindig profi stábbal dolgoShabaam: Kezdjük talán az állandó dolgokkal: zunk, dolgoztunk. Ez stylistot, olyan ruha kollekHavi rezidenciánk van Kecelen, ahol elsősorban ciókat, sminkest, fodrászt, professzionális fotóst, külhoni lemezlovasokra építve nem csak a prog- stúdiót, vagy különleges helyszínt, stb. jelentett, ramszervezésért, a házigazda szerepért, de a tel- mint amivel bárhol a világon egy komoly magajes üzemeltetésért is mi felelünk a Zsolttal kar- zin-fotózás jár. Egy laikus nincs tisztában azzal, öltve. E mellett havi rendszerességgel Szegeden hogy amit lát a nagyvilágban egy címlapon, vagy a Central - Retro klubban szervezünk Bagdirls egy DVD borítón, a mögött milyen stáb, milyen klubestet a hazai deep-és tech house lemezlo- munka és mennyi profizmus áll. Mi azt gondoljuk vasok bemutatásával. E két fő pilléren túl, Ba- már évek óta, hogy az arculati megjelenés közveján a Jani (James Cole - a szerk. megjegyzése) tít valamit, és ha mi minőséget, és azt szeretnénk nyitott egy klubot Venus néven (www.venusclub. megjeleníteni, amit elképzelünk a klubestről, vagy hu), ahol egy évben több kifejezett Badgirls bulin éppen magunkról, ahhoz nem elég a sufnituning! túl az összes house program szervezését is mi Vagyis hogy szólunk egy partifotós havernak, kibonyolítjuk mégha nem is játszunk mindegyiken. ülünk valami indusztriális környezetbe, kattinDunaújvárosban a Bowling-ban fogunk szintén tunk pár fotót és kész is... Ez egy szakma, egy évente úgy 6 alkalommal rendezvényt szervezni, nagyon komoly iparág, aminek megvannak a maga és Kecskeméten (elsősorban a BlingBling Nights kellékei és profi emberei, akik miatt a végtermék Klubban) is rendszeresen jelentkezünk a klubes- olyan jó lesz és mi ezt úgy érezzük megtaláltuk! tünkkel. Így tulajdonképpen 2+3 klubrezidenciánk Volt egy elképzelésünk a DVD címoldaláról és van. ehhez kerestünk egy stábot. Több világszerte is elismert szakemberrel tárgyaltunk a PlayboyJames Cole: A klubok mellett a Hungarian DJ tól, a CKM, FHM fotósain át minden mérvadó Festivalok - szervezésében is részt veszünk, ami- szakmabelit feltérképeztünk, végül a Krisztiánvel szerte az országban sok promoter barátunkkal nál (SP) maradtunk, akivel már tavaly is együtt karöltve és a hazai lemezlovasoknak terepet biz- dolgoztunk. Mi fotósként ismertük meg és nem tosítva bonyolítunk le nagyobb volumenű partikat. popsztárként!:) Az döntött mellette, hogy már isEz is egy komoly, önálló élettel bíró történet az mertük a munkáját, ráadásul halál jófej srác, aki életünkben. a szervezésben is profin együttműködött velünk és a stylist is (a másik fő pillére egy ilyen proPat Duff: A klub és megarendezvények szervezése jektnek) szintén rajta keresztül érkezett. Volt egy mellett a legújabb dolog az első produceri album koncepciónk, amihez heteken keresztül egyeztetmegalkotása volt, és a közeljövőben a produceri tünk, előkészítettük a dolgokat és meg is tudtuk dolgok kiteljesítése lesz. Ezt kötöttük össze a 10. valósítani. Ennek eredményét lehet látni a DVD-n jubileumi évre szánt DVD-vel, és egy hozzá kap- és a werkfilm ezt örökíti meg. Egyébként tényleg csolódó turnéval, melynek zenei anyagát maga a Cadenza, a Cocoon, vagy a Desolat, de a Swedish az album jelenti, képi világában pedig az elmúlt House Mafia ilyen jellegű dolgai is inspiráltak évek legjobb bulifelvételeiből állítottunk össze minket. Ma már minden komoly klubest-formáció, egy live mozit. stb él ezzel a marketing eszközzel, stílustól függetlenül, ami nem azt jelenti, hogy egymást máA DVD beharangozója egy tulajdonképpeni „videoklipp” solják, hiszen mindegyiknek megvan a sajátos íze, a fotózásról és a DVD is ennek hosszabb változatával képi világa és a projektre jellemző üzenete. Köszi kezdődik. Szerintem nagyon komoly lett, itthon nem a hasonlatot, az is volt a célunk, hogy olyan minagyon láttam még ehhez hasonló minőségű dolgot! nőséget produkáljunk, ami a világban is ér majd Leginkább a Cadenza, vagy a Cocoon-féle werkfilmek valamit!

17


Feltörekvők: Badgirls▼ Írta: Soundhead.hu

Ejtsünk szót a beltartalomról is! A 6 önálló track san finomítgattam, variáltam még a leadás előtt óriási pozitív meglepi volt számomra! Egytől-egyig is. Most már kezdem kapizsgálni mi is a szépsége nagyon komoly darabok! Miért kellett erre 10 évet a zeneírásnak, és az meg hihetetlen érzés, amikor várni?! játszod a saját zenédet és bejön az embereknek, vagy ahogy csak megszólal pl a keceli hangon és James Cole: Szerintem egyértelműen időhiány az, felrobban a ház tőle... ami ennek a hátterében állt! Ha valaki annyi mindennel foglalkozik egyszerre mint mi, és azt jól is Mit érdemes tudni a születésükről, milyen munkaakarja csinálni, akkor meg kell találni a hangsú- megosztásban készültek el az egyes darabok, kivel lyokat, hogy mire fókuszál éppen. Most volt itt az működtetek együtt? ideje ennek, mert most éreztük ennek szükségét. Így kimaradtak ugyan az iskola évek, a kezdeti Pat Duff & James Cole: Minden tracknsek önálló próbálkozások kudarcai és örömei, mert nekünk élete van a fogantatástól a születésig, melyek egyből valami olyan elvárásnak kellett megfe- során időbe tellett képbe kerülni magával a folelnünk, amellyel mi is viseltetünk bármely track lyamattal, hogy hogyan és miből áll elkészíteni iránt, mint dj. Reméljük sikerült:) egy-egy darabot egészen addig, míg megtalálod azt a sajátos ízt, amit szeretnél hallani. Shabaam: Eleinte megmondom őszintén nem is nagyon érdekelt az egész, nekem a dj-zés sokkal Az előbbi relatíve rövidebb és könnyebb dolog, az fontosabb volt mindig is. De ahogy haladtunk előre az idővel, nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem lesz elég. Sajnos az időbeosztásom sem tette sokszor lehetővé, hogy neki álljak zenét készíteni. Nem is beszélve arról, hogy ugye tök 0-ról kellett elindulni, hiszen régebben nem foglalkoztam zeneírással. Pat Duff: Én ugyan korábban pötyörésztem Abeltontól kezdve, Acidon át sokféle programmal, igazándiból soha nem fordítottam rá olyan komoly időt. Aztán ahogy a többiekkel megdumáltuk, hogy igen legalább 2-2 zenét összehoz mindenki az albumra és közeledett a határidő egyszer csak elkapott a gépszíj! Talán az utolsó pillanatban kezdtem el ráérezni, és utána már fanatiku-

18


▼Feltörekvők: Badgirls Írta: Soundhead.hu

utóbbi egy életre kihívást jelent majd. A technikai dolgokat úgyahogy meglehet tanulni, sok gyakorlással rutinná is válik, de az egyikünket sem elégített ki, hogy a már meglévő kész loopbankokból az épp aktuális divat tech house-ok 1000. darabját megcsináljuk! Ezt ma itthon és világszerte is több száz kissrác unalmában megteszi és még egész jó dolgok is kisülhetnek belőle, de ma már ezzel Dunát lehet rekeszteni, és ennél mi azért többre vágytunk! Djként is a több száz napi megjelenésből azonnal kiszűri az ember a jellegtelen, egykaptafa darabokat és a slágereket is, így mi valami olyat szerettünk volna, amit djként is lemerünk majd játszani, és mivel abban elég kritikusak vagyunk, így nem volt egyszerű akár csak önmagunknak is megfelelni! Ráadásul azt megvalósítani, amit szeretnél hallani, ami csak rád jellemző, és felismerhető dolog, az igazán nagy kihívás! Szerencsére a Duel Atiban ebben olyan partnerra leltünk, aki a lexikális, technikai tudás minden apróságával és tapasztalatával felvértezve a maga megalkuvást nem tűrő minőségi elvárásaival ebben tökéletesen a segítségünkre volt! Hangmérnökként, zenészként és producerként is a 15 éve megszerzett tudása volt az az alap, amire építhettünk. Ez persze önmagában nem elég, mert ő is egy művész akinek nem mondhatod azt, hogy na itt egy xy zene, én ilyet szeretnék, abból még nem fog valami jó és maradandó születni! Nem! Kölcsönös inspiráció, ráérzés, a művészet elengedhetetlen ihlető forrása és egy jó emberi, zenei, szakmai összhang kellett ahhoz, hogy ráérezzünk a közös dolgok ízére, ami legalább fél évbe telt! Az esetemben ő volt a kéz, ami festett és az én fejemben levő elképzelést váltotta valóra, a Petinél pedig már csak javítania kellett, vagy megmutatni egy-egy trükköt, ő olyan szinten elsajátította a technikai részét

is.Szóval hatalmas dolog és önálló embert kíván, hogy ebben is kiteljesedjen az ember, amiben jó volt megmártózni. Shabaam: Nekem hatalmas kihívás volt, hogy saját zenét készítsek, főleg úgy, hogy szinte semmit nem konyítottam egyik programhoz sem. Aztán eljött ennek is az ideje, hogy jobban megimerkedjek a zenekészítéssel. Hála istennek egy nagyon jó barátom segítséget nyújtott, és tőle egy félév alatt annyit tanultam, amivel már jóval könnyebb és átláthatóbb volt az egész. Persze így is rengeteg időre és főleg türelemre volt szükség, de úgy érzem, hogy megérte. Nyílván sok tanácsot és praktikát kaptam én is az Attilától, akinek ezért max respect! Ő már igazi profi ebben a témában, örülök, hogy segített még masszívabbá tenni a zenéimet! Nagyon sok jó zene készül itthon Magyarországon, de ilyen jellegűvel amit mi készítettünk, még nem nagyon találkoztam! Mi az, amit a turnéról már lehet tudni? Shabaam: Nem szeretnénk midenhova, minden áron elvinni, csak hogy növeljük a hakniszámot. Ez egy különleges dolog, különleges minőségben így a megcélzott 10 állomással elégedettek leszünk. Romániában és Szerbiában is szó van lemezbemutatóról, de első körben a hazai dolgokra koncentrálunk, és majd meglátjuk összejön-e ennél több is. A mai válságban lévő világban és benne a sokak által haldoklónak mondott hazai klubéletben ritka ez a mentalitás! Ma inkább azt látom, hogy „kispézből, okosba” akar mindenki mindent megcsinálni, még véletlen sem befektetni a jövőbe, inkább csak túlélni, vagy ellavírozni valahogy a pocsolyában...

19


Feltörekvők: Badgirls▼ Írta: Soundhead.hu

James Cole: Megélhetési diszkózásra rendezkedett be sok ember, nem csak itt, de külföldön is. Ami egyfelől érthető is, mert sokszor családot kell ebből eltartani, ugyanakkor szomorú látni, amikor egy-egy régi ikon elvállal mindenféle szart, akin a hazai promoterek még az utolsó bőrt is lenyúzzák, aki 40-50 évesen bohóckodik a fia korabeli generációknak, és már rég kihalt benne a tűz, ami régen ott lobogott benne. Egyszerűen csak egy lepakkant alkesz bohócot látsz, vagy olyasvalakit, aki felveszi a lét és tiplizik is a buliból, ahol még a zenéjét sem értik, de ő maga le is szarja már ezt. Ez persze nem korfüggő, nézz meg egy Villalobost, vagy Carolát, aki tud megújulni, up to date lenni, önkifejezni és előremutatni, aki ugyanúgy ikon a mai napig, vagy egy Svent, aki olyan kultuszt teremtett a Cocoonféle kongomerátum mellé, ami ma a világon egyedülálló, de ilyen lett a Cadenza, vagy a Deolat is! Nem is az a baj, hogy ez üzlet is egyben, mert persze hogy az! Tudomásul kell venni, hogy mára az egykor volt új zenei irányzat - irányzatok, a hozzájuk kapcsolódó kultúra, életérzés, társadalmi-politikai mondanivaló, stb, része lett a fogyasztói gépezetnek, a piacnak és el is veszett valahol benne. Puszta termékké avanzsált, egy önálló iparággá, amiben vannak hiteles és hitelüket vesztett figurák. És ez ma már a lényeg szerintem! A HITELESSÉG és a MINŐSÉG! Mert nem arról szól a dolog, hogy ez most underground, vagy overground! Ezek a kifejezések értelmüket vesztik akkor, amikor a Sven a Gallianoval, és a Diorral dolgozik a performancek-en vagy a fotózásokon milliókért, amikor 20.000 euroért játszik ő, vagy a Luciano, vagy a Villalobos, a Dubfire egy este! Hol underground ez?! Zeneiségben talán... De ez meg nagyon szubjektív dolog, és kívülről egy partiacrnak nagyon nehéz érezni a különbséget, mert ma már épp mindenki tech houset tol, vagy gyárt és amió-

20

ta itt a net, az olcsó pc-k, bárki tud djzni és zenét is csinálni, vagy akár bulit is szervezni. Illetve pont tök mindegy sokaknak, hogy te ezt x éve csinálod már, vagy épp aktuális divatból. A válság és a fenti folyamtok egy hatalmas túlkínálatot és szűkülő keresletet eredményeztek minden fent említett területen, ráadásul a minőségről a megfizethetőség felé billent a mérleg nyelve. Így olcsón tömegében jelennek meg ezek a dolgok és a tömegek igényei és anyagi lehetőségeik is e felé a dolog felé viszik magát az egész kultúrát és ehhez alkalmazkodik a piac is. Ezért van többeknek az az érzése, hogy egy nagy fossal teli gödörben tapicskolunk. Ma már nosztalgiával gondolunk a kultúra teremtő bulikra, az értékeket közvetítő sajtóra, vagy a guru típusú karizmatikus djkre, akiktől azt kaptuk, hogy ez nem csak szimplán egy-egy buli, vagy iparág, hanem valami több is ennél... Sokszor mi is meghasonlunk és szerintem a legtöbb régi arc a szakmában magunkkal és a közönséggel is, mert valóban ha erre tettük rá az életünket, szeretnénk abból megélni is, és ehhez esetenként kompromisszumokat is kell kötni a „mammon oltárán”. A kérdés csak az, hogy ezen kompromisszumok határát hol húzod meg, vagy hogy kötsz-e egyáltalán ilyeneket?! Biztos mi is léptünk már meg ilyet - ilyen, vagy olyan irányba, ezért nem ítélhetünk el ez alapján senkit. Itt jön megint csak a tükörbenézés, a minőség és a hitelesség, amire ma többen azt mondják, hogy nincs rá igény. Az emberek tescodiscoban, tescoáron, tescoérzést akarnak, tesco drogokkal átélni egy agymosott, értékek nélküli világban, amilyenné a klubok, partik világa is vált. Ez egy globális probléma, ami össztársadalmi, világszinten is jelentkezik, nem csak a partikultúrában. Mindenkinek fel kell tennie hát magában a kér-


▼Feltörekvők: Badgirls Írta: Soundhead.hu

dést, hogy ebben az új világban hol találja meg magát, és mit tud kezdeni ezzel a realitással. A megoldást én a saját kis közösségeinken belül megtartott hitelességben és minőségben látom és a folyamatos önreflekcióban. Ahogy a család, a barátok egy-egy sziget ebben a mocsárban számomra, úgy a szcénán belül is vannak olyan emberek, akikkel öröm együtt dolgozni, vagy eszmét cserélni, akik tartják egymásban a lelket. Vagy ott vannak azok a buliszigetek, mint Kecel, vagy Szeged, ahol meg tudjuk valósítani azt amit szeretnénk, és ott a djfeszt is ahol megint csak más igényeket elégítünk ki, vagy az újabb kihívások, mint Baja, vagy Dunaújváros és így tovább. A határt nap mint nap éreznie kell az embernek, hogy tud-e pl nemet mondani egy olyan felkérésre, (és a pénzre is ezáltal), ahol nem lenne hiteles, vagy hogy hiszi-e még, hogy ezzel önmagáról is kialakít egy képet és az olyan-e , mint amit elképzelt anno amikor ezt elkezdte, vagy amire vágyott. Az elmúlt egy évben ezeken is sokat rágódtam, kidumáltam magamból mindezt a Petivel, a Shabival éppúgy, mint a Dandyvel, vagy a Chriss-vel, de akár a Janka Tomival, a Duel Atival, a Snake-vel,

Jay-vel, Krikóval, a Hairy-sekkel lévő beszélgetéseimet is ide tudom sorolni. Sőt a Naga féle soundhead interjú is komoly gondolatokat ébresztett bennem, és önvizsgálatra késztetett - amiért külön köszönet neki, mert nemcsak önmaga elé tartott tükröt, hanem elém, elénk is! Máshogy látnak a fent említett kollégák sok mindent, mint én, mégis megtanultam elfogadni, hogy az is egy látásmód a világról és vannak benne közös dolgok. De a fiatalabb generáció is ráébreszt sokszor, hogy van értelme! Ott is van néhány olyan arc, aki hisz még mindabban, amiben egykoron én is, és aminek hiteles képviseletét most tőlem, tőlünk várják el. Így bár elkalandoztunk kicsit, ez a kérdés, hogy igen, ha ekkora szar a világ és abban a partikultúra, akkor mit lehet tenni, ma nagyon is aktuális mindenki számára! Beáll-e mindenki szart lapátolni, vagy vannak olyanok, akik a maguk elképzelései szerint, ha az olykor különböző is, tudnak, akarnak-e és hisznek-e benne, hogy még van értelme kis szigeteket építeni, fenntartani és tovább örökíteni? Nekem ma erről szól az e-zenei kultúra.

21


CsúcsTECHNOlógia▼ Írta: Sylvii

TOSHIBA-StorE ALU 2S A Toshiba legújabb külső merevlemeze. A nagy tárhely mellett gyorsabb adatátvitel jellemzi, másodpercenként akár 5 Gigabites adatátviteli sebesség is elérhető.

iPad 2 Összesen hat különböző változat az iPad 2-ből: 16, 32 és 64 GB belső tárhellyel felszerelt modellek közül lehet választani, wireless csatlakozással vagy anélkül. Ára: 139 990 Ft-tól

SONY-BDV-E980W BRAVIA® Internet Video, 3D, beépített Wi-Fi®, vezetéknélküli hátsó hangsugárzók, 2 HDMI® bemenet, iPod/iPhone dokkoló, vezetéknélküli internetes tartalomátvitel, 3D kép és Surround hangzás, vezetéknélküli hátsó hangsugárzók a kábelrengeteg csökkentésére

22


▼CsúcsTECHNOlógia Írta: Sylvii

Falra akasztható DVD lejátszó - LG DVS450H A piacon egyre több Blu-Ray lejátszó jelenik meg, szinte minden gyártó mühelyéből és rendszerint egy új DVD lejátszó nem kelt nagy feltünést, ám az LG új alkotása már a puszta külsejével is kitünik az amúgy jórészt unalmas külsejü lejátszók közül.

SONY ERICSSON Xperia Play Az Xperia PLAY rendelkezik a felhasználók által igényelt összes okostelefon-funkcióval, miközben magával ragadó játékélményt kínál. Ár: 152 990 Ft-tól

Skullcandy-Rocnation Aviator fejhallgató A Skullcandy és Rocnation kombinációjából született utcai és otthoni felhasználásra is alkalmas fejhallgató új stílust visz a zenehallgatásba. A fejhallgatóban 40 mm-es neodímium mágneses, mylar membrános hangszórók találhatók, melyek 20-20kHz frekvencia átvitelt biztosítanak.

Pioneer XW-NAC3 Az XW-NAC3 egyedülálló módon egyszerre két iPod vagy iPhone dokkolását biztosítja. Ár: 99.900 Ft

23


Clubszemle: Szikra▼ Írta: Szikra.hu

Budapesten –ahogyan más világvárosban is– az elmúlt évtizedekben fokozatosan megszűntek az igényesebb élőzenés, táncos, műsoros vacsorázó helyek, mulatók. Ősztől azonban mindez megváltozott, hiszen a SZIKRA megnyitásával egy teljesen egyedi kulturális központ, egy olyan klasszikus intézmény újra-nyitásáról van szó, amely már hosszú évek óta hiányzott a kulturált szórakozásra vágyók életéből.

“ 24

SZITA-SZITA PÉNTEK, SZERELEMCSÜTÖRTÖK, DOB-SZERDA


▼Clubszemle: Szikra Írta: Szikra.hu

V

ajon miről beszélt Nagy Natália a Csinibabában, amikor azt mondja: „a Szikrában elhúzzák a men�nyezetet”? Természetesen a Szikra moziról, amelyet olvasóink talán inkább Metro mozi néven ismertek. A SZIKRA műsorstruktúrája a „szita-szita péntek, szerelem-csütörtök, dob-szerda” kedves kis dalocskának szellemében fogant. Napokhoz köthető, ciklikusan nyomon követhető, folyamatosan ismétlődő programsávokat alakítottak ki annak érdekében, hogy minél könnyebben megjegyezzétek; mikor-mit láthattok-hallhattok náluk? Egyaránt megférnek a különleges, formabontó színházi és tánc előadások, jazz és unplugged zenei rendezvények, filmvetítések és filmes rendezvények, kortárs fotó-, plakát-, és képregény kiállítások, délelőtti és délutáni gyerekprogramok, éjszakai koncertek, DJ party, művészeti workshop-ok, irodalmi kamaraestek, vagy akár street-art fesztiválok. De a SZIKRA cool•tour•house szeretné megőrizni a hajdani UFA, majd MGM Scala, majd Szikra mozi, illetve legutolsó nevén Metro mozi hagyományait is.

A BPM egy olyan márkanév a budapesti éjszakai életben, melyet a fiatalabb generációnak sem kell bemutatni. Gondoljunk csak bele, mi magunk hányszor találkoztunk már fiatal partiarcokkal, akik a szcéna hazai felemelkedéséről beszélgetve leckeszerűen mondták fel a tényeket a BPM-ről, Molnár Béláról, a legendás keceli időkről. Digweed, Sasha, Chriss, Global Underground, Korona, Pacha, Home… és még folytathatnánk a sort a 90-es évek második fele óta legendás lemezlovasokról, ikonikus klubokról és az egész világ zenei fejlődését meghatározó brandekről. A csupasz tények az alábbiak: Molnár Béla és a BPM hosszú szünet után visszatér a budapesti elektronikus zenei életbe, nem is akárhogyan! Az eddig üresen álló, mostantól azonban multifunkcionális kultúrközpontként működő Szikra moziban a BPM ismét megmutatja, miképp értelmezi az első nagybetűs magyarországi Promoter a minőségi rendezvényszervezés fogalmát. 2010. november 5-én tehát ismét megnyitja kapuit a Teréz körúton a Nyugati pályaudvar közelében található, egykor moziként funkcionáló épület, hogy egy teljes körű belső átalakítás után Budapest új ékkövévé válhasson. A cool-tour-house elnevezés nem véletlen: a Szikra nem pusztán egy hétvégente üzemelő átlagos klub lesz, hanem ennél sokkal több: koncertek, kiállítások, színházi előadások és különleges rendezvények kapnak majd itt helyet. Az első rendezvénnyel rögtön fejest ugrunk a mélyvízbe, hiszen a Cocoon két fiatal, de máris hatalmas sikereket elért művésze látogat el hozzánk Sis és Ilario Alicante személyében. A magyar supportot pedig ki más adhatná, mint a BPM-mel ősidők óta egy húron pendülő Chriss Ronson valamint az Yvel & Tristan páros, így téve teljessé a Cre8tion Records csapatának megjelenését az éjszaka folyamán. 25


Elektronikus zene▼ Írta: Wikipédia

Az ezredforduló eljövetele után az elektronikus zene egyre nagyobb bázist talált magának. A kezdeti, kísérletezgetős garázs-műfajból elismert zenei irányzat lett. A világ legnagyobb DJ-i popsztároknak kijáró tiszteletet kaptak. Elég ha csak Tiësto-ra, Armin van Buurenre, vagy John Digweedre gondolunk. Egyre több ilyen szórakozóhely nyílt, és a fesztiválok közt is szuverenitást vívott ki magának a stílus. Elég csak a szerbiai EXIT fesztiválra, vagy a miami-i WMC-re gondolni. Megjelentek az első rádióállomások, amik csak ilyen zenével foglalkoztak. Ilyen volt a Kiss100, vagy a Proton Radió. A „popularizálódással” már nem elektronikus zenéről kellett beszélnünk, hanem nevükön kellett nevezni a kialakuló új stílusokat is. Egyre plasztikusabban domborodott ki a deep, a chillout, a minimal, a progresszív és még lehetne sorolni. Igaz persze az is, hogy a különböző stílusok között nagyon az átjárás.

Sokszor még maga a DJ, producer se tudja, hogy éppen trance vagy progressive számot alkotott.

26


▼Elektronikus zene Írta: Wikipédia

Egy kis történelem… Kezdetek

Maga az elektronikus hullámokkal történő hangtovábbítás Alexander Graham Bell ötlete. Az általa feltalált hangtovábbító eszköz legfontosabb része a membrán, mely az emberi fül működését másolja. Tulajdonképp a mai napig is ez a lelke a mikrofonoknak, és hangszórók többségének. 1878-ban Thomas Alva Edison szabadalmaztatta a kézi hajtású fonográfot, melyet évekkel később egy tölcsért is szerelt. A zenészek fellépéseiket az 1890-es évek elejétől kezdték rögzíteni, 1892-ben pedig megjelentek az első lapos gramofonlemezek. 1902-ben Valdemar Poulsen szabadalmaztatta az első mágnesességen alapuló hangrögzítő berendezést, a drótfelvevőt. A második világháborút követő időszakban az elektronikus zene arra volt hivatott, hogy haladó komponistákkal az élen felülmúlja a tradicionális hangszerek határait. A nagy számban írt modern elektronikus zenei kompozíciókat csak a kezdetnek tekintették a konkrét zene és a hangfelvevők kialakulásánál 1948-ban, hogy mihamarabb kialakulhasson az első korai analóg szintetizátor.

Azok a 70-es évek...

Az 1970-es években a stílust elsősorban a Kraftwerk karolta fel, akik különféle elektronikákat használtak, hogy szimbolizálják és néha mulatságosan ünnepeljék a modern és technikai világ elidegenülését; 1975-től a zenéjük tisztán és kompromisszumok nélkül elektronikus. NyugatNémetországban elsősorban elektronikus zenékkel váltak populárissá olyan együttesek, mint a Tangerine Dream, és a Can. A késő 70-es és korai 80-as években erőteljesen megindult az elektronikus hangszerek fejlesztése. Az analóg szintetizátorok

átadták helyüket a digitális szintiknek és sampler-eknek. Ezek az első hangmintavevők a korai szintikhez hasonlóan nagyméretű és megfizethetetlenül drága berendezések voltak – olyan cégek, mint a Fairlight és New England Digital 100 000 dollárokért adtak el hangszereket. Az 1980-as évek közepén ezen zeneeszközöket leváltották az olcsó és elérhető árú mintavevők. A késő 1970-es évektől rengeteg zenét alkottak ezekkel az eszközökkel. Olyan formációk, mint a Heaven 17, Severed Heads, The Human League, Yazoo, The Art of Noise, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Depeche Mode és a New Order új fejezeteket nyitottak az elektronikus zenei jelentésben. A Fad Gadget nevét egyenesen a new wave elektronikus zenei vonatkozásának atyjaként aposztrofálják.

House, Techno, Acid House

A chicagói house, a detroiti techno hangzás a korai 1980-as években és a későbbi angliai bázisú acid house vonal a késő 80-as és korai 1990-es években csak olaj volt a tűzre, hogy az elektronikus zene fejlődése és elfogadottsága kiteljesedjen és megtalálja helyét a táncparketten. Az elektronikus kompozíciók gépek által generált ritmusképletei jóval precízebbek, mint amire egy tradicionális ütőhangszeres képes lenne. A használható elektronikus hangszerek árainak zuhanása azt jelentette, hogy a popzene jelentős része elektronikusan készült. Olyan művészek, mint Björk, Moby hamar popularizálták a változatos formákat a fő zenei áramban (mainstream).

27


28


▼TOP10 Írta: Sylvii

TOP 10 0 1. Fedde Le Grand - Control Room (Original Club Mix) 02. Diddy-Dirty Money - Coming Home (Dirty South Club Mix) 03. Alex Kenji Federico Scavo - Get Funky (Original Mix) 04. Mord Fustang - Lick The Rainbow (Original Mix) 05. Tim Mason - The Moment (Steve Angello Mix) 06. Sean Miller & Daniel Dubb - Sinnerman (Original Mix) 07. Tiesto & Mark Knight Ft. Dino - Beautiful World (Original Club Mix) 08. Richard Dinsdale - DJ, You’ve Got My Love (Original Club Mix) 09. Umek and PHNTM - Dead Space (Original Club Mix) 10. 123XYZ - Groove Amigos (Original Club Mix)

29


Megjelenések▼ Írta: soundhead.hu

Megjelent – mit megjelent? Becsapódott! - az All Inn család legifjabb tagja, az All Inn Black harmadik kiadványa, a Funky Church Ep. A sublabel hitvallásához híven ezúttal ismét egy zseniális újonc mutatkozik be két elementáris hatású felvétellel. Ivel Tax (Takács Levente) a festői Erdély, azon belül is Transzilvánia gyermeke, aki egyebek közt hazája egyik legizgalmasabb újgenerációs klubjának, a Club Midinek a közönségét táncoltatja rendszeresen. Emellett gyakorta tűnik fel több más európai underground klubban is. Green Apple című műsora egyre népszerűbb, ami részben annak is köszönhető, hogy a showban feltűnnek Ivel saját zenei mestermunkái is. Legelőször mégis akkor kapta fel rá a szakma és a publikum igazán a fejét, amikor a Brotherhood című muzsikája megjelent a Terpsichore Recordsnál, ugyanis nem kisebb – sajnos időközben elhunyt – legendás DJ/ producer és énekes remixelte, mint a chicagói Aaron Carl, aki a Wallshaker Records alapítója volt. Az ifjú house-mester két újabb zenével tiszteleg a chicagói zenei gyökerek előtt, és erősíti Románia

30

egyre izmosabb house pódiumát. A Funky Chat és a The Church igazi egyenesági leszármazottja a „Szelek Városára” oly jellemző hangzásvilágnak a maga mélyen hullámzó, buja basszusaival, egekbe szökő szinti futamaival és hipnotikus, hol bugyborékoló, hol pedig szárnyaló hangfoszlányokkal, vokállal. Mindössze 250 darab készült a Funky Church-ből, és már február 16-án megjelent. Ínyencfalat a javából, le ne maradjatok róla!

A „Chriss Ronson and Yvel & Tristan - Rula” után itt az újabb Cre8tion Records bakelitmegjelenés, mely ezúttal a Budai & Vic pároshoz köthető. A négyszámos EP egy színtiszta funk aknamező, melyet könnyed, egyedi hangzás kísér a teljes hossza alatt. Budai és Vic már több, mint tíz éve zenél közösen, az ennyi idő alatt kialakult összhang maximálisan érezhető a négy szám kidolgozottságán. Saját, Egotraxx nevű labelüknél kezdték annak idején a munkát, majd olyan kiadóknál is jelentek meg felvételeik, mint a Plastic City, az Analytic Trail, a Seamless és a Manuel Music.

Az I Love Deep címke alatt pedig a mai napig futnak az azonos nevű rendezvények, illetve kiadóként és rádióműsorként is funkcionál az elnevezés. A Forever EP-vel most a Cre8tion Recordsnál tűnnek fel, méghozzá borítékolható sikerrel!

Igazi tech house bombával indítja az új esztendőt Son-Tec és az ifjú Paul Mad. A Do It EP két trekkje máris komoly fejvakarást okozott a nemzetközi élvonalnak a promóciós körben: legtöbben ugyanis annyira szeretik mind a két új nótát, hogy nem tudnak választani közülük. Az EP a francia Ron Costa Potobolo Recordsánál jelent meg január 31-én, a 46. kiadványként. A germánvonalas tech house lassan több mint két éve kezdte szédítő sikertúráját, s átvette az uralmat a világ legnevesebb táncparkettjein. Son-Tec és Paul Mad is ügyesen elkapta anno ezt a fonalat, ráérezve a groove-ok lüktetésének ízére. Maga a Son-Tec művésznév is e stílus felvirágzásának kedvéért született: a pszeudonim mögött rejlő Snake Sedrick ezzel még inkább érzékeltette saját irány-


▼Megjelenések Írta: soundhead.hu

váltását. Évtizedes múltra vis�szatekintő karrierje során számtalan sikeres szerzemény került ki Snake kezei közül. Kis hazánk egyik legismertebb e-zenésze önálló ügynökséget és kiadót futtat, miközben hétvégenként a lemezjátszók mögött állva osztja az igét. Szerzőtársa, Paul Mad az elmúlt két év talán legtermékenyebb producerpalántája, aki mindenféle stílusban brillírozik a műfaj vezető kiadóinál. A címadó zene éppen azt teszi, amit a cím mond: megcsinál! A Do It-ben a lépegetős groove egy atombunker erősségű basszust és sodró cineket kapott, amihez a torzított vokálszeletek adják a további izgalmas ízeket. A refrén mantraként történő ismétlése pedig valóban cselekvésre, helyesebben táncra sarkallja az embert. A Defect csibészes, fordított groove-ja ügyesen szaggatja

a parkettát, rugalmas dobpergései pedig teljesen élővé varázsolják a digitális ütemeket.

A palermói páros új EP-jével ismét sikerült magára vonnia a figyelmet az All Inn Recordsnak. Summed & Dot második visszatérése parádésra sikerült: az új zenék még izgalmasabbak, mint az előző két All Innes megjelenésüknél.

Eelke Kleijn Insane in the Mainframe Survival Tracklist

Insane in the Mainframe Insane in the Mainframe (Sound Process Remix)

Sander Kleinenberg The Healer This Is Recordings Tracklist:

Kimondottam érzelmes lüktetésű a címadó zene: az Arlem. Lassan hömpölygő tört ütemei alaposan megdolgozzák a hallgató lelkét. Az eredeti alapot lecserélve egy totálisan új arculatot adott a felvételnek a remixer, Tobias. Az All Inn kiadónál ezzel a feszes, vibráló darabbal mutatkozik be a Wagon Repair, a Perlon, a Ostgut Ton és az NSP labelek hangmérnöki végzettségű művésze. A remixet egyébként John Digweed is pörgette a híres Transitions show-jában. Digger nem spórolt az elismerő szavakkal sem.

The Healer The Healer (Shazam Remix) The Healer (Ferreck Dawn Remix)

Guy J Azimuth/Heliscope EP Remixes Bedrock Records Tracklist:

Azimuth Easy As Can Be (Tom Middleton Liquitech Mix) Heliscope (Egbert Remix)

Ethnica EP VIVa MUSIC Tracklist:

Andy & Mckenzie–Auli Denied–Chickasaw (Original) Hector Couto–Chacra Hector Couto–Asere Luca Bernardi–Love in Paris St Maarten–Tucumcari Caio Jardini–In the morning on Amazonia Jack Capitanio–Feel

31


SZBAN A N A G KU

M Á K BU A Z S DA J É

S ÁRO YV

32

N E T S E P

EG Y


▼Fókuszban a nagyváros Írta: Sylvii

2011.04.25. Húsvét vasárnap.

LÜTZENKIRCHEN

Egy dabasi kerti partira voltam hivatalos. Eredeti ötlet szerint egy tanyára mentünk volna ki sütögetni, de mivel az idő elromlott, szemerkélni kezdett az eső, így más helyszínt kellett találnunk, és a választás egy öreg házra esett, ami az egyik barátnőm papájáé, de teljesen lakatlan. Így hát felkerekedtünk és megnyitottuk barátnőmmel a partit. Egy kis eső után már mi is eléggé „eláztunk”. Sok-sok beszélgetés és hülyéskedés után hazajöttem elkészülődni, mivel egy hónapja vártam egy normális bulira, és a „Húsvét Szigetet” szemeltem ki. Voltak fenntartásaim az estével kapcsolatban, mivel már nem voltam józan és nem tudtam, hogy bírni fogom-e az éjszakázást. De mire odaértünk, minden kétségem elszállt. Összesen négyen mentünk: két haverom és a párom. Alex Kenjire voltak elsősorban kíváncsiak a többiek, így először a Coronitába mentünk. Gyorsan kiderült, hogy Alex Kenji helyett Bárány játszik, és azt sem értettem, egyáltalán mit keres itt ez a szerencsétlen, aki azt hiszi még mindig menő beledumálni a mikrofonba egy átkeverésnél, vagy végigpofázni akár 2 percet egy jó trackből. A lényeg, hogy ez a „dj” úgy felidegesített kb 10 perc alatt, hogy mondtam a többieknek, ne haragudjatok de ez sz.r és szeretném megnézni a Lützenkirchent. Beleegyeztek, így átsétáltunk a Dokk Arénába. Mondanom sem kell, hogy mennyire meglepődtünk, hogy a tömegnyomorból nem tömegnyomorba érkeztünk, hanem lézengtek az emberek. Ebből is látszik mennyire vevők manapság az igényes zenére az emberek. Azt szeretik, amit mindenki hallgat, ami a csapból is folyik. Én egész este Lützenkirchentől egy ismerős dallamot nem hallottam és nekem ettől volt fantasztikus az estém, nem attól hogy hányadék zenére tomboljak, amit már mindenki kívülről fúj. Na mindegy, ezen mindig kiakadok. Szóval Lützenkirchen… Egyik kedvencem lett, ez mostmár 100%. Nagyon rég nem hallottam ennyire változatos szettet. Amikor azt hittem, hogy ennél nem lehet jobb, jobb lett… És ami a legjobb volt az egészben, hogyha néha úgy is éreztem, hogy egy kicsit monoton technot játszik, a következő track kicsit más stílusú, tech-house-osabb volt. Folyamatosan szinten tartotta a bulit.

33


Fókuszban a nagyváros▼ Írta: Sylvii

LÜTZENKIRCHEN

A többiek kérleltek, hogy menjünk át STUDIO-ba, mert ott Classic Party van. Ennek kiváltképp örültem, mert annyira elegem van már a classic progressive-ből, hogy az fantasztikus, de mondtam gyerünk nézzük meg. Szerencsére elég nagy tömeg volt, így az ajtó után mondtam, hogy én erre nem vagyok felkészülve, és amúgy is Lützen sokkal jobb volt, ha a könyököm helyén egy hangszóró volna akkor classic zene szólna belőle, az tuti. Így aztán ismét visszatértünk a Dokkba. Innentől kezdve engem nem lehetett elvonszolni a tánctérről. A haverok mentek, amerre láttak, de én nem mertem megkockáztatni, hogy akár egy másodpercről is lemaradjak. Egyszercsak kitaláltam, hogy miután a DJ-pulthoz simán oda lehet férni, hiszen kevesen voltak csak kíváncsiak a mesterre, odamegyek autogrammot kérni, és természetesen kaptam is egy átkeverés után, szóval ez is megvolt… Nagyon sajnáltam amikor a szett végefele járt, aki zenél tudja mikor kezdik el visszafogni a bulit, így már én is tudtam kb az utolsó fél órában, hogy lassan megyünk mi is haza. Az utolsó track lenyűgöző volt, sírni tudtam volna (egy kis túlzással) :). És mi is indultunk haza, mikor átadta a stafétát, hogy kipihenjem a nap fáradalmait…

34


CORONITA AFTER MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB NAPPALI PARTYSOROZATA MISS SIVA AYDAN DEEP JUNIOR KÜHL SCHIIPMAN SLIDE

35


CHRISTIAN SMITH 36


▼Interjú: Christian Smith Írta: DJ Kodex

E

lsőként engedd meg, hogy gratuláljunk a tavalyi évedhez! Saját évvégi top100-as listánkon 5 zenével is szerepelsz és a number one is hozzád köthető, ez az At Les remixed. Mesélj ez utóbbiról! Miért pont ezt a klasszikust vetted elő újra? Amióta az eszemet tudom, és amióta DJ-zek, mindig is óriási rajongója voltam Carl Craig-nek. Imádtam a ‘90-es években készített zenéit, de mindig bajban voltam velük, hogy miképp illesszem be őket a szettjeimbe. Mindegyik egy kicsit nyers volt, nem is rendelkeztek a megfelelő ütemmel, ezért úgy gondoltam, hogy 15 év után kicsit felfrissítem őket, ennek a folyamatnak a szüleménye az At Les. Magam sem gondoltam volna, hogy egy ennyire ütős track lesz belőle, és Carl Craig is nagyon imádja! Ilyen erős 2010-es esztendő után joggal tesszük fel a kérdést: várhatunk-e a közel jövőben szerzői albumot? Szerencsére azt mondhatom, hogy igazán elfoglalt vagyok az utóbbi időkben, amit egyáltalán nem bánok. Ha épp nem a világ valamely részén játszom, azonnal stúdióba vonulok, és igen, készülök pár új dologgal! Épp rajta vagyok pár remixen, a tervek szerint jövő héten megjelenik egy új zeném a Tronic-nál, valamint júniusban is érkezik egy új, de az már a Bedrock-nál fog megjelenni. Mindezek mellett nagy erőkkel dolgozok a szerzői albumomon

is, szóval elmondhatom, hogy ha lehetőségem van rá, a hét összes napját a stúdióban töltöm. Mi volt számodra a tavalyi év csúcspontja? Ez egy igen nehéz kérdés. Volt számtalan nagyszerű fellépésem, de azt kell hogy mondjam, a Carl Craig remix mindenek felett áll. Sosem gondoltam volna, hogy Carl áldását fogja adni a remix elkészítésére, de úgy voltam vele, próba-szerencse. Végülis rábólintott, és azt gondolom, nem kellett csalódnia. Külön öröm számomra, hogy a saját kiadómnál, a Tronic-nál jelenhetett meg a remix. Szóval nyugodtan állíthatom, producerként ez volt a csúcspont tavaly. Ami a fellépéseket illeti, közel 100 fellépésem volt tavaly, köztük rengeteg kiemelkedő, főleg Argentínában, Japánban, de Európában is. Igazából nem is számít, hol játszok éppen, ha a klub tele van életrevaló emberekkel, akkor ott kő kövön nem marad. A világ téged jó egy évtizede ismerhetett meg, amikor John Selway-jel írtatok akkori tech-house zenéket. Ti anno hogy találtatok egymásra? John-nal nagyon fiatalon ismertük meg egymást.

37


Interjú: Christian Smith▼ Írta: DJ Kodex

Mindketten ifjú raverek voltunk, és ahogy annak lennie kellett, egy illegális raktár partin ismerkedtünk meg Washingtonban. Később Washingtonban jártam egyetemre, és mivel elég sokat beszélgettünk és a zenei ízlésünk is hasonló volt, ezért úgy döntöttünk, kipróbáljuk magunkat a stúdióban is. A közös munka nagyon jól sikerült, rengeteg sikert értünk el együtt, de ma ő New Yorkban él, én pedig Sao Paolo-ban, szóval az elmúlt 3 évben kénytelen voltam egyedül dolgozni… Ami így visszagondolva, végül is jó hatással volt rám, sikerült felfrissíteni a stílusom, amiről korábban sokan nem is tudtak. Tudod, ha hosszú ideig zenélsz együtt valakivel, akkor nincs olyan, ha csak te, hanem mindig csak párosként maradsz meg az emberek emlékezetében. Így hát az elmúlt 2-3 évben már csak a saját stílusomra tudok koncentrálni, saját remixeim és saját szerzeményeim vannak, aminek nagyon örülök. De továbbra is nagyon jó barátok vagyunk John-nal, és nagyon úgy fest, hogy ebben az évben újra összeállunk, és összehozunk valami újat, remélhetőleg. Látjuk, hogy folyamatosan ingázol Dél-Amerika és Európa közt. Ebből kifolyólag te kifejezetten jól látod mind a dél-amerikai mind az európai party-kultúrát. Mik a főbb különbségek? Ez nagyban függ attól, hogy Dél-Amerika melyik részén vagy éppen. Tudod, Dél-Amerika egy óriási földrész, sokkal nagyobb mint Európa. Brazíliában például igencsak felhígult az elektronikus zenei kultúra, és a köré épült marketing és kereskedelem teljesen elnyomja az underground részt. Minden kizárólag üzleti alapon működik, ellenben Európával. Ezzel szemben ott van Argentína és Chile, ami egész egyszerűen fantasztikus. Imádok ott játszani, legalább 6 fellépésem van ezekben az országokban évente. Mindemellett imádom Európát is, hiszen magam is európai vagyok. Sokkal inkább otthon érzem magam

38

Európában, és talán majd egyszer vissza is költözöm, bár most nagyon boldog életet élek Brazíliában. Ugyanakkor ha DJ-ként választanom kellene, hogy melyik kultúrában zenélnék szívesebben, egyértelműen Argentínát választanám. Akkor most végül is hol van a te otthonod? Nos, igen… Az otthonom jelenleg Brazíliában van, de amikor visszatérek Európába, igyekszem mindig meglátogatni a szüleimet, akik Svédországban élnek. Bár én sosem éltem Svédország ezen részén, éppen ezért nem is tudnám az otthonomnak nevezni, de ha Európában járok, igyekszem sok időt eltölteni ott. E mellett sokat vagyok Spanyolországban is, mert a szüleimnek van ott egy apartmanjuk, de Londonban is sokat tartózkodom, mert ott meg a testvérem lakik. A lakhelyed mennyire befolyásolja a stílusodat? Nem mondanám azt, hogy a helyi kultúra hatással lenne a zenei stílusomra. De tudod, Sao Paolo egy hatalmas város, több mint 20 millióan lakják, a világ második legnagyobb városa… Elég stresszesek itt a mindennapok, minden egy kicsit fel van gyorsulva, soha nem áll le az élet, minden nyitva van éjjel-nappal, és az emberek ennek megfelelően


▼Interjú: Christian Smith Írta: DJ Kodex

kimeríthetetlen energiával rendelkeznek. Ezzel szemben Svédországban minden sokkal nyugisabb, több idő marad a pihenésre, és itt kevesebbet is dolgozik az ember. Úgy gondolom, hogy ennek köszönhetően remek egyensúlyban élem az életem, van egy szerető feleségem, pozitívan látom a jövőt, mi kellhet még? Milyen kiemelt megjelenésekre számíthatunk idén a Tronic-nál? Manapság igen kevés kiadó koncentrál arra, hogy szerzői albumokat jelentessen meg. A Tronicnál is inkább az cél, hogy új producereket építsünk fel. Olyanokat, mint Wehbba, akinek tavaly jelent meg debütáló albuma nálunk, és amellett, hogy rengetegen remixelik a zenéit, ő maga is számtalan remix-felkérést kap azóta.

Személy szerint készülök egy mix-lemezzel is, ami kemény dió manapság. A legtöbb ilyen válogatás mind egy kaptafára készül, emiatt igen unalmasak is. Mindegyik csak arról szól, hogy egymás mellé kerülnek a jelen pillanat klub-slágerei, és semmi egyedit nem adnak a hallgatónak. Éppen ezért én valami egészen különlegessel készülök, rengeteg exkluzív felvétellel, melyeket még sehol sem hallhattál. Közben a Tronic label-t sem hagyjuk kihűlni, háromhetente érkezik itt új kiadvány, és rajta vagyunk, hogy saját Tronic esteket prezentáljunk a világ különböző pontjain. Így várható ebben az évben Tronic party Amsterdamban vagy a Detroit Music Festival-on is. Hogyan jut időd a sok fellépés és utazás mellett en�nyit stúdiózni? Mikor tudsz rá időt szakítani? Azért alszol eleget? Több mint 3 hete beteg vagyok, eléggé megfáztam, az orrom is folyik… Azt gondolom, ez elég kimerítő válasz a kérdésre. Egyáltalán nem alszom eleget, sokkal többet kellene magammal és az egészségemmel foglalkoznom. A ma esti fellépés után visszarepülök Brazíliába, és végre lesz egy pár napom, hogy pihenhessek. De most is csak ismételni tudom magamat: minden a kiegyensúlyozottságról szól. A munkának és a magánéletnek egyensúlyban kell lennie, ha ez megvan, akkor nincs probléma. Jelenleg szerencsére meg tudom oldani ezt, mindig sikerül elég időt találnom arra, hogy a családommal és a barátaimmal lehessek. De imádom a zenét, imádok fellépni, és imádok utazni is – bár a fájdalmat a hátsómban nehezem viselem el egy 14 órás repülőzés után… De mégis imádom csinálni ezt az egészet!

39


VOC AL DU BD U

LV OC AL V OCA L

UB BD

U BD

B

B U D

U DUB DUB DUB DUB A DUB DUB DUB D B NT E U UM R BD T E N M T U A R S L T I U N S N I STRUMENTAL D AL IN T B N U E UM R T NS

UM E

DU

O

LV A C

O V L CAL VOCA

TR

CA LV O

IX R M X E R I M E XR I EM CAL VOCAL VO

CA

REMI X REMI

M IX

RE X

I

N LI

S

B D VO U CA I B D L VO

RVEMIX REMIX REM O IX R DUCAL E

MIX R

EM

ELECTRONIC MUSIC

B

AL T N


A történet hét évvel ezelőtt kezdődött, méghozzá április 1-én. Ekkor határozott úgy három életvidám srác, hogy a közös jövő mellett teszi le a voksát. A bolondok napján, nélkülözve minden tréfát láttak neki tevékenységüknek, melynek szépen lassan beért a gyümölcse. A Truesounds nevet egyre többet lehetett látni, a tagokat pedig egyre inkább megszerette a közönség, elismerte a szakma. Dandy, Invoice és Mattan triója ma már fogalom, köszönhetően kitartásuknak, szorgalmuknak és közvetített pozitív energiáiknak. Sikerekről, csapatszellemről, spirituális eszmékről, jövőbeli tervekről és sok minden másról faggattuk őket a hetedik jubileum kapcsán…

41


Interjú: TRUESOUNSDS▼ Írta: SCHIIPMAN

Á

prilis 1-én lett hét éves a tsapat. Az évek Dandy: Szervezés, tárgyalás, „ugatás – dícsérés“ alatt szép sikereket értetek el, melyekhez – alkotó kreatív munka, azaz megjelenés és tiszta szívvel gratulálok. Szerintetek mi a imidzs eszmei része – „brénsztorming” és perTruesounds titka, minek köszönhetők eredmé- sze lemezlovas is vagyok. nyeitek? Invoice: A dj-zésen és a zeneíráson kívül én feTruesounds: Leginkább annak, hogy sosem lelek a webes megjelenések nagy részéért, betértünk el az elképzeléseinktől és az elmúlt hét leértve a truesounds.hu kezelését és web 2-es év alatt bármi történt velünk – gondolunk itt felületeket is, mint pl.: facebook, myspace, stb. kisebb s nagyobb kilengésekre – a cél és az irány az megmaradt. Egy megbízható pont va- Mattan: Dj-zek én is.:) Feladatom valamennyi gyunk a közönségünk számára, sem zeneileg grafika legyártása, ezek fejlesztése, legyen az nem kalandozunk nagyokat, sem a Tsapat nem flyer, web, névjegykártya, banner stb… Melletfordult ki önmagából. Tartjuk az irányt, ahogy te természetesen megy az agyalás az új arculaa hajózásban ezt mondani szokás. tokon, ötleteken és a kivitelezésen. Láthatóan harmonizáltok egymással és hárman alkottok egy egészt. Ti is így érzitek ezt? Dandy: Egységben az erő – talán nem is véletlen a mondás, nem? Eltelt 7 év, lehúztunk sok órát együtt, mindhárman változunk, de a láthatatlan összekötő kapcsok megmaradtak – ennek örülök. Jönnek hamarosan az élet komolyabb próbái, idősebbek vagyunk és konkrétabbak a célok a magánszférákban is, remélem jól vesszük majd ezt az akadályt is.

Bizonyára előfordulnak néha súrlódások köztetek. Hogyan léptek túl ezeken? Inkább kerülitek a problémákat vagy konfliktuskezelők vagytok?

Dandy: Én, mint a hurrikán szeretek dühöngeni és kipakolom, avagy kivetítem a feszkót. Vannak esetek, amikor nagy a csend körülöttem, ha épp rám jön a bolond óra. Ugyanakkor haverság ide vagy oda, esetenként a cél érdekében épp a megfelelő nem épp népszerű és kedves stílusban kell irányba tennem a srácokat a haladás érdekében. Sokadszorra mondom el az Invoice: Ahogyan a TS logónak is három „karja” életem során, a barátaim főnökének is lenni a van, úgy áll össze a valóságban is a 3 különbö- lehető legszarabb dolog. Felelős pozíció, „ketző egyéniség. Sok mindenben különbözünk, tős terror“, de ehhez is fel kellett nőnünk. világnézet szempontjából és más dolgokban is, de ezekkel az egyedi tulajdonságokkal na- Invoice: Olykor nehezen, de a legfontosabb, gyon szépen kiegészítjük egymást. A legtöbb hogy eddig mindig erősebben jöttünk ki a esetben teljesen különböző oldalakról tudunk konfliktusokból! Nem mondanám, hogy kerümegvizsgálni szituációkat és ezért mindenki löm az ilyen helyzeteket, de Petivel ellentétben szépen hozzá tud tenni a csapat agyalásaihoz.:) én nem szeretek ajtóstul rontani a házba, haMattan: Sokszor segít a döntéshozatalban, nem inkább egy kicsit lassabban több mérlehogy három különböző egyéniség találkozik. gelés után szeretek nekiugrani az eseteknek. Nagyobb egyensúly keletkezik így a dolgok- Mattan: Én nem játszom le az éppen felmerülő ban és a döntéshozás ideje is lerövidül. A ze- meccset, ha a cél érdeke megkívánja. Ha van nében is külön pályákon szörfözünk, de sok valami súrlódás, akkor igyekszem úgy alakítani kapcsolódási pont van így is minden műfajban. a dolgokat, hogy mindenkinek jó legyen. Minél jobban félrerakjuk az egot, annál gyorsabban Hogyan osztjátok fel a tsapaton belül a felada- oldódnak meg a problémák. tokat? Kinek, milyen szerepe van a Truesoundsban? Profin kezelitek tehát a belső világotokat, akárcsak a Truesounds nevet, melyet ma már az egész

42


▼Interjú: TRUESOUNSDS Írta: SCHIIPMAN

országban ismernek. Mely klubok tartoznak most a fennhatóságotok alá és milyen programokkal látjátok el őket? Truesounds: Nincs nekünk olyanunk, hogy „fennhatóságunk“, szívesen dolgozunk minden klubbal, ahol szívesen látnak minket és ahol akad közönség, akiknek zenélhetünk. Az igaz, hogy folyamatosan törekedünk rezidenciákra, ahol nem túlzottan nagy számmal egy évben, de rendszeresen megjelenhetünk. Fontos a vidék is és a főváros is. Jelenleg Budapest bázis a Clup Prestige, vidéken pedig a Club Helka a fix pont, mint Truesounds esedékesség. Ezen kívül az összes városban és megyében megfordulunk, de itt a meghívásos alapokon ülnek a fellépések. Nem mindenhol jött még át az info a vezetőknek, hogy ha hárman lépünk fel, akkor minden egy kicsit más és komplettebb az este és a létszám is nagyobb. Ezeken a helyeken bontva lépünk fel, de sem Invoice és Mattan, sem Dandy egyedül a rezidensel nem a tökéletes felállás. A költségeket nézik általában a booking-ok alkalmával és nem a projekt sikerességét vagy ez erősségét, ha hárman vagyunk. Viszont, semmilyen beleszólási jogunk nincs abba, hogy ki, mikor, kikkel és hogyan nyitja ki a buliját, így elfogadjuk a döntéseket és nem nyomulunk túlzottan. Jobban esik, ha valahol elsőre hármasban mehetünk, mert megkapjuk a bizalmat és bizonyítunk is – ez magában hordozza az „újra tábla“ lehetőségét is.

mindegy milyen arányban osztják azt el. Itthon még divat a „hamis gyöngy“ effekt és a felszínes dolgokba csúszik a pénz, míg a technika és a fontos effektek hiányoznak. De ez megint egy szakmai kérdés, vagy nincs megfelelő szakember a tulajdonosok mellett, akik a szaktudásukkal segítik a klubot azzal, hogy ha technikailag jó a klub: az embert vonz, és úgyis megtérül a pénz. Vagy a vezetők nem is hagyják, hogy valaki megmondja nekik. A nagyobb klubok általánosan jól felszereltnek mondhatók, de kiveri a biztosítékot bennem, amikor egy drága giccs, mint dísz ott figyel és büszkén áradozik a tulaj, hogy olaszból van meg sok millió volt, miközben nincs kontroll a dj pultban, vagy ha van akkor is minősíthetetlen, megöli a fülemet és a munkám sem tud 100%-os lenni. Invoice: Szerintem nincs két egyforma club és természetesen nincs két egyforma közönség sem. Néhol akkora a különbség, hogy a zenék, amiket az egyikben csak zárásként raknék fel, azok a másikban még csak a kezdetet jelentik. Ezeket a differenciákat fel kell ismerni és bizonyos keretek között, érdemes alkalmazkodni is a buli érdekében. Mattan: A legkülönbözőbb körülményekkel találkoztam már én is. Sajnos néhol már az élvezhetetlenségig leamortizált hangrendszer megöli ennek a zenének a lényegét.

Osztom az álláspontokat, kevés igényes és jól felszerelt klub működik hazánkban. Egyik ezek közül a Prestige, amelyben a hét éves születésnapot Regionális szinten milyen differenciák vannak a ünneplitek Henry Saiz társaságában. Miért erre a klubok között, mennyiben kell más igényekhez klubra és fellépőre esett a választásotok? alkalmazkodnotok? Dandy: Ez lett a szavazás eredménye. Nekem Dandy: Érezhető a zenei igény is a régiók kö- spec. mindegy volt ki jön, mert jó nevek voltak zött, technikailag pedig szinte mindenhol a kosárban. lenne mit javítani és követni a XXI. századi Invoice: A klubot nagyon szeretjük, míg a felszupportot, ami a fellépőket illeti. Ezt nem lépő zenéit egyenesen imádjuk. Több név is mint vendég fellépő mondom, hanem ami- jelen volt a tervezés során, de a közös agyalás kor látom, hogy hétről hétre milyen körülmé- Henry-t dobta ki! nyek között dolgozik egy-egy klub rezidense, Mattan: Mindkettőnek régóta nagy rajongója más műfajokban is, akkor jön ez a nagy szak- vagyok. Henry-t különösen régóta szerettem mai sóhaj, hogy más országokban ugyanazt a volna hallani. sok milliót invesztálnak a klubokba, csak nem

43


Interjú: TRUESOUNSDS▼ Írta: SCHIIPMAN

Hét év nagy idő, ami a számmisztika szempontjából is meghatározó, ugyanis sok esetben mérföldkő vagy sorsdöntő. Mit gondoltok erről? Éreztek hasonló jelentőséget a mostani évforduló mögött? Dandy: Konkrétan erre a hetedik évre fogalmazódott meg bennem egy adott irány, és szeretném elfelejteni a „majd csak lesz valahogy“ elvet, ami eddig sikeresen működött. Rengeteg szupportot és szerencsét kaptunk eddig a természettől, úgy érzem ezzel nem szabad visszaélni, mert ha nem tudsz élni a lehetőségeiddel, akkor az visszájára is fordulhat és jöhet egy negatív széria is. Hamarosan kiteszem a fiúknak a gondolataimat egy összejövetel alkalmával, és kitaláljuk az új utakat a jövőre. Nem vagyunk már gyerekek, nem játék egyikünk élete sem ilyen szinteken. Szóval, ha kellő alázatot és energiát fektetünk a dolgokba, akkor kegyes lesz hozzánk az univerzum és egy szép 7 év következik. Invoice: A kérdésed elejének tulajdonítom a legnagyobb jelentőséget, vagyis hogy „hét év nagy idő.” Úgy érzem, ha ilyen sikeresen tudtunk együtt munkálkodni az elmúlt 7 év során, akkor innen csak felfelé vezethet az út. Minden csak rajtunk múlik, nem a számmisztikán! Mattan: Nem tulajdonítok nagy jelentőséget a hetesnek. Ha úgy történnek a dolgok, akkor lehet, hogy később mérföldkőnek fogjuk hívni. Átgondolva az eltelt éveket, a TS történetében mire vagytok a legbüszkébbek? Dandy: Hogy még mindig együtt vagyunk ugyanazzal a lendülettel.

Dandy: Aham, kábéra. Ha öt évvel ezelőtt megtanultam volna jól beosztani az időmet, akkor ma csak a megfelelő dologgal tudnék mindig foglalkozni egy időben és nem százzal egyszerre. Na, ezen változtatnék. Invoice: Ha csak egy évvel előbb elkezdtem volna a zenekészítést, annak most nagyon tudnék örülni, de sebaj, mert a lelkesedésem így is töretlen! Mattan: Igyekszem nem rágódni rossz döntéseken, csak megpróbálom nem megismételni. Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Várhatók-e külföldi TS bázisok kialakítása vagy bármi más, amivel bővíteni szeretnétek a TS repertoárt? Dandy: Itthon szeretnénk pár dologban radikális változást. A fellépéseinkben is, de ehhez a megfelelő megállapodások kellenek. A külföld az jön majd, ha ott tart a dolog, kapcsolatépítés persze van. Én a CD-met szeretném már végre kihozni idén. Invoice: Az alap tervek egyértelműek! A többi pedig majd jön, ha jönnie kell, én spec. szeretem a spontaneitást! Mattan: Tovább fejlődni a csapattal, a grafikában a zeneírásban és a spirituál vonalon. Többet lenni a friss levegőn:). A zeneírás hallhatóan egyre jobban fekszik nektek. Milyen aktualitásokra számíthatunk e téren?

Invoice: Számos félkész zene fekszik a merevlemezen, ami még befejezésre vár, ha ügyesek vagyunk, akkor lesz köztük majd egy két Invoice: Kiemelni valamit szinte lehetetlen. nagy durranás is. Viszont amiről már most is Annyi biztos, hogy óriási dolognak éltem tényként lehet beszélni, az az, hogy hamameg azt, amikor tavaly ősszel kiugrottunk rosan megjelenik az Oversized Recorsds-on hármasban Luxemburgba zenélni egyet! a Sezer Uysal - Important News remixünk, Mattan: Csatlakozom Petihez… ami Timewriter és Ian F átértelmezésekkel együtt kerül majd kiadásra. Van-e olyan dolog, amin szívesen változtatnátok, másként csinálnátok?

44


▼Interjú: TRUESOUNSDS Írta: SCHIIPMAN

Várható valamikor önálló szerzemények megjelenése is, vagy maradtok továbbra is a remixeléseknél? Dandy: Nekem a remixelés továbbra is jobban fekszik az időhiány miatt. Sok esetben van az, ha önállót kellene csinálni, akkor százfelé kalandoznék, így ez nekem nem, szerintem Gergő előbb hoz ki originalt, mint én.

mert mindig ott leszünk a mikrofonok mögött. Mindemellett a srácoknak sem kell a vasárnapi pihenést megtörni, avagy nem kell életveszélyesen vidékről felvezetni alvás hiányában. Először Krisztiánnal egyeztettem erről, aztán a JustMusic-al és végül a fiúkkal. Jó ez a kérdés, mert már a pletyók nekünk is visszaköszöntek egyéb, hülye verziókról.

Invoice: A remixelés területén egyelőre úgy érzem, hogy még rengeteg lehetőség van, amit még nem próbáltunk ki. A saját zenéknél is egyre komolyabb szintekre érünk mind közösen, mind egyéniben, de ebben nem szeretnék kapkodni. Főleg mert mindenki jól láthatja, hogy akár egy jól eltalált zenével is milyen szép sikereket lehet elérni. Pontosan ezen okból kiindulva, ezt nem szeretném elkapkodni!

A mai világban az Internet az elsődleges információforrás, így érthető, miért érzitek fontosnak az online rádión való szereplést. Mi a véleményetek a különféle zenei portálokról, közösségi oldalakról? Nálatok is létszükséglet az itteni jelenlét és kommunikáció?

Dandy: Utálom, de kötelező napjainkban az időrabló közösségi jelenlét. Az én esetemben sokszor ez is csapatmunka, de a priv dolgokban személyesen kezelem a Saját label? levelezéseket. A hír jellegű dolgokkal az oldalaimon a fiúk szabadon garázdálkodhatTruesounds: Agyaltunk ezerrel ezen is, de nak. A soundcloud egy nagyon jó dolog, nem sietünk. Minden tudatos, kiszámított sok-sok területen felhasználható, szeretem és lassú, hogy ne hibázzunk ha egyszer ez nagyon. A netes PR és jelenlét sosem tartokijön. zott a gyengepontjaink közé, nem visszük túlzásba, csak kihasználjuk a nagyvilág által Egy ideje a Truesounds rádióműsor új idő- kapott lehetőségeket. Amiben ez nálunk pontban hallható a Justmusic.fm-en. A ko- előny, hogy a virtuál énünk semmiben sem rábbi Monitort váltotta le átköltözve vasár- tér el a valóstól, így nincs meglepetés a real nap délutánról. Mi vívta ki ezt a változást és találkozások alkalmával. mennyiben lett más a műsor? Invoice: Jelen korunkban ez egyszerűen Dandy: Erre egyszemélyben szeretnék vá- megkerülhetetlen. Olykor már nagyon tele laszolni. Ez a helyzet egy korábbi dolog van a nettel a t**öm, de nincs mese haladeredményeként jött elő. Mint ismeretes, a ni kell a korral. Ahogy a való életben is, így Monitor rádióműsorunk Chriss-el megfe- a neten is közvetlenül kommunikálok, de neklett abban, hogy nem tudtunk kellő- amikor kapok egyszerre húsz levelet, akkor képpen jelen lenni, és mint már ismeretes, nem mindig kapkodok a válaszadásban, ergo nem véka alá rejtett az info, Krisztián ezért szeretnék itt is elnézést kérni mindenéletében szakmai változások jöttek be, ami kitől:) a JustMusic.Fm-el való kapcsolatára is kihatott. Ekkor jött a villanás a fejemben, hogy Mattan: Minden a neten dől el, így ez nem transzformáljuk át az energiát és az időt az- kérdés. Ha van benned némi „kocka” vér az zal, hogy a vasárnapi TS-t behozzuk szerdá- csak előny lehet. ra. Így minden esetben lesz live fellépő és lesz a rádióműsinek valós rádiós feelingje,

45


Jay Lumen▼ Írta: pulzar.hu

Jay Lumen a Great Stuff Booking DJ ügynökségnél Igaz a pletyka!!! Hivatalosan is megerősítést nyert a hír miszerint 2011 áprilisától Jay Lumen a méltán híres DJ ügynökség, a Great Stuff Booking csapatát erősíti. Jay egyetlen magyarként olyan nevek között kapott helyet, mint Carlo Lio, Ramon Tapia, Lützenkirchen vagy a Spektre. Jay Lumen sikereire a közönség mellett természetesen a szak- a művészeknek csak saját önkifejezésükre kell koncenma is komoly figyelmet fordít. Mi sem bizonyítja ezt jobban, trálniuk és az úgynevezett háttérmunkák terhét, egy mint a Great Stuff Booking weboldalán megjelent 2011 áprili- abban profi team leveszi a vállukról. si hír. Az infó először csak „fű alatt” és különböző fórumokon, Nos, Jay Lumen ebben is irányt mutat hazánknak, hiszen úgy közösségi oldalakon terjedt, hiszen eleinte senki nem hitt a néz ki, hogy ezek az úgynevezett terhek immár nem nehezszemének egy ilyen szenzációgyanús információ láttán. ednek rá. Immár hivatalosan is megerősítjük: Jay Lumen 2011 áprilisától a Great Stuff Booking DJ ügynökség csapatához szerződött. Mint egyetlen magyarra a teamben, méltán lehetünk rá büszkék, hiszen olyan nevek mellett kapott helyet, mint Carlo Lio, Ramon Tapia, Lützenkirchen, Hermanez, vagy a Spektre. Jay útját tehát az új generációs DJk elitjét felkaroló ügynökség egyengeti, ahol egészen biztos helye van, hiszen tehetségét az évek során számtalanszor bizonyította, mind toplistás helyezéseivel, mind világ körüli és hazai fellépéseivel. Az ügynökségi szerződés már nagyon érett, mivel egy ilyen kvalitású tehetségek mellett ritkán szoktak elmenni a zeneipar hátterét képező zenei ügynökök. Természetesen ez az együttműködés az ügynökség számára nagyon komoly feladatot nem jelent, hiszen Jay Lumen turnénaptára így is tele van külföldi fellépésekkel. (Az együttműködés a hazai bulikra persze nem vonatkozik). Ugyanakkor a profi menedzsment minden művész számára nagyon fontos, legyen szó a művészetek bármely ágáról. Remélhetőleg Magyarországon is eljön az az idő, amikor

46

„Természetesen óriási megtiszteltetés ez és új lehetőségek kapuja a számomra. - válaszol kérdésünkre Jay – Remélem, hogy innentől tényleg kizárólag a zenélésre koncentrálhatok, ami igencsak megkönnyítené az életemet. Az meg, hogy egy ilyen impozáns csapatba kerülhettem már csak hab a tortán ?” Jay, mint láthatjuk továbbra is megorizte szerénységét, ám mi inkább azt mondhatjuk, hogy a csapat számára legalább annyira megtisztelo Jay Lumen személye. Továbbra is sok sikert hazánk üstökösének…!


ÁRAMLIK AZ ENERGIA A Flow Elixír 10 féle növényi kivonat összetevőjéből áll, melynek bázisa egy szexuális vágyat fokozó összetétel, mely a különböző növényekkel reagálva okoz kellemes élményt, egyedülállóan a világon!

47


MAGAZINE

SOUNDSHINE MAGAZIN  

This is a magazine about the electronic music.