Page 1

Felületkezelés természetes anyagokkal


tartalom

Természetesen fest Olaj + viasz Melyiket válasszam? Hogy lesz jó? Kültéri kezelés Ápolás és tisztítás Falfestékek SANOLL natúr kozmetikumok

AURO – természetesen a legjobb!

AURO tisztítószerek


AURO – természetesen fest

Ha valami szépet és maradandót szeretnénk alkotni, általában természetes anyagokat választunk. Védelmükre és szépítésükre általában mégis lakkot, műanyag festékeket használunk. Biztosan ez a legjobb? Bár a mai festékkínálat túlsúlyban szintetikus festékekből áll, már régóta létezik természetes alternatíva: a lenolaj, a méhviasz, a kopálgyanta, a karnaubaviasz vagy a sellak olyan természetes eredetű anyagok, melyek a festés, felületkezelés évszázadokon keresztül használt és bevált alapanyagai. A mai természetes felületkezelő anyagok gyártása ezen a tudáson alapul, melyhez intenzív kutató- és fejlesztőmunka járult. Ez és a világ különböző részeiről származó kiváló nyersanyagok kifogástalan minőségű termékek előállítását teszik lehetővé.

Az AURO Naturfarben úttörőként, 1983 óta készíti következetesen ökologikus termékeit. Kültéri lazúrja 2006-ban a Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi magazin tesztjén 22 versenytársa előtt az első helyen végzett. Ez is bizonyítja, hogy természetes anyagokból is lehet korunk minden igényét kielégítő termékeket készíteni. A német cég alapítása óta az épületbiológia, az egészséges otthon és életmód elkötelezett harcosa. Nem egyszerűen ökologikus termékeket gyárt, hanem aktívan és tudatosan foglalkozik a környezetvédelemmel és jövőnket meghatározó kérdésekkel. 2007-ben elsőként – és a mai napig egyedüli festékgyártóként – elnyerte a „CO2-mentes gyártói minősítést”.

A szelíd kémia termékei Az AURO felületkezelő anyagai a „szelíd kémia” elvei szerint készülnek. Előállításuk jelentős része nem az üzemben, hanem a természetben, a növényekben lezajló szintézisek során történik. E természetes alapanyagokból nyersanyag és

4


auro-info: 30/39 69 439

környezetkímélő módon, egyszerű, átlátható eljárásokkal, környezetszennyező hulladékok keletkezése nélkül készülnek festékei. Nemcsak előállításuk és használatuk, hanem elhasználódásuk után sem károsítják az egészséget és a környezetet: tökéletesen lebomlanak és beilleszkednek az anyagok természetes körforgásába. A termékek Németországban, Svájcban és Ausztriában készülnek. Előállításuk teljes mértékben átlátható: 1984 óta minden doboz címkéjén megtalálható az adott termékhez felhasznált összes nyersanyag érthető elnevezése. A termékek ökológiai következetességét a kiváló ÖKOTEST minősítések, és a világ első festékgyártójaként megszerzett NaturePlus védjegy is tanúsítja.

Megoldás minden feladatra Az AURO a természetes festékek legszélesebb palettáját kínálja. Termékei korszerű megoldást jelentenek az otthon és a ház körül előforduló bármilyen felületkezelési feladatra mind új épületeknél, mind felújításoknál. Könnyen használhatók, rendkívül kiadósak, kiváló felületeket eredményeznek és egészséges lakóklímát biztosítanak. Az AURO-termékekkel kezelt számtalan középület – óvodák, iskolák, múzeumok, szállodák, éttermek – pedig azt bizonyítja, hogy ezek az anyagok nagy igénybevételű helyeken is tökéletesen megállják a helyüket.

sixay naturally home

Tömörfa bútoraink kezeléséhez és ápolásához kezdettől fogva természetes anyagokat használunk. A legjobbat kerestük, így ismertük meg az AURO olajait és viaszait. 1999 óta nemcsak használjuk, hanem forgalmazzuk is az AURO termékeit. Érintse meg bútoraink felületét, látogasson el hozzánk Sopronba a sixay házba, ahol minden felületet AURO anyagokkal kezeltünk. Sopron, Béke út 15. • Tel.: 99/505 990 www.sixay.com

5


Olajozás és viaszolás

A fafelületek olajozása és viaszolása a természetes SIXtematic • komód • © sixay 2003

felületkezelés iskolapéldája. A lakkozás és az olajozásviaszolás közti különbségek jól szemléltetik a természetes bevonatok filozófiáját és működését.

AURO – miért más? • Természetes szépség: az olaj és a viasz megőrzi és kiemeli a fa szépségét. Kellemes selymes fényű, bársonyos tapintású felületet adnak. Nem nyomják el a fa természetes karakterét: színét, fényét, illatát, tapintását – és nem változtatják műanyaggá felületét. • Védelem: az olaj és a viasz másként véd, mint a lakk: míg a lakkozás lényege, hogy a fa felületén kemény és kémiailag ellenálló filmréteget képez, az olaj és a viasz nem alkot összefüggő bevonatot a kezelt felületen. Az olaj a fa felületi rétegébe szívódik, és ott kikeményedve a rostokat szilárdítja – növeli a fa felületének keménységét és ellenálló képességét. Impregnálja a fát, azaz védi a szennyeződésektől, a túlzott nedvességfelvételtől, mégis hagyja lélegezni. • Sérülések: ahol a lakkfilm sérül, megszűnik a védelem, idővel a lakk alatt a fa beszürkül. Az olaj és a viasz akkor is véd, ha benyomódik, karcolódik, mert a fa felületét rugalmas gyanták és olajok itatják át. Mivel a viasz fénytörése kisebb mint a lakké, a hibák alig láthatók. • Javítás: míg a lakk csak teljes visszacsiszolás után, újralakkozással javítható, a viasz sérülése esetén könnyen, kis felületen házilag is javítható (lásd 17. oldal).

6

• Elhasználódás: míg a lakk használata során egyre kopottabb, elhasználtabb benyomást kelt, az olaj és a viasz megfelelő karbantartás mellett megőrzi eredeti szépségét, sőt egyre szebb és ellenállóbb lesz. A lestrapált felület viszszacsiszolás nélkül, gyorsan felújítható. • Tisztítás: a viaszolt felület portaszító, saját ápolószereivel könnyen, gyorsan tisztítható és felfrissíthető. • Páraáteresztő képesség: az olajozott-viaszolt fa él, lélegzik. A nyíltpórusú kezelés érvényesülni hagyja a fa kiváló épületbiológiai tulajdonságait. • Valóban környezetbarát termékek: megújuló nyersanyagokból – természetes, növényi és ásványi eredetű összetevőkből, szelíd kémiai eljárásokkal készülnek. Sem a gyártás, sem a használat közben, sem az elhasználódásuk után nem szennyezik a környezetet. • Valóban ártalmatlanok az egészségre: ismert összetevőkből, nem frissen kifejlesztett molekulákból készülnek. Nem tartalmaznak kiszámíthatatlan, és akár még a gyártó által sem ismert, az emberi egészséget alattomosan károsító anyagokat. • Gazdaságosak, mert rendkívül kiadósak: ugyanannak a felületnek a kezeléséhez sokkal kisebb mennyiség szükséges, mint szintetikus anyagokból. Veszteségmentesen felhasználhatók, nem szükséges költséges berendezés a felhordásukhoz.


auro-info: 30/39 69 439

• Egyszerűen használhatók: akár otthon, saját kivitelezésben is professzionális felületeket készíthetünk.

Olajozás és viaszolás

Zebra háló • © sixay 2001

Az olajozott, viaszolt felületek két rétegből épülnek fel: olajos impregnáló alapozórétegből és viasz fedőrétegből. Az olaj mélyen beszívódva a fába, rostjait átitatja, szilárdítja, védi felületét a sérülésektől, és jó tapadást biztosít a viasznak. A leheletfinom viaszréteg selymes fényt ad, vízlepergető, véd a szennyeződésektől és a kiszáradástól – ápolja és szépíti a fát. Az olajok, viaszok beltéri használatra szánt bútorok, nyílászárók, padlók, lépcsők, játékok és egyéb használati tárgyak, épületrészek színtelen vagy színes kezelésére alkalmas. Nemcsak fa, hanem parafa, más faalapú lapok, mázatlan kerámialapok, tégla, cotto, linóleum és más nedvszívó természetes anyagok impregnálására és kezelésére is alkalmasak.

7


Melyiket válasszam?

Aki olajokat, viaszokat keres, három különböző AUROrendszer termékei közül választhat. A narancshéjolaj oldószeres, az oldószermentes és a vízzel hígítható anyaggal kezelt kész felületek között nincs jelentős eltérés, különbözik azonban a felhordás módja és a négyzetméterre eső anyagár.

CLASSIC – klasszikus narancshéjolaj oldószeres termékek Az ökologikus felületkezelés úttörő termékei. Az 1970–80as évek óta készülnek. Jellegzetes narancsillatukat a tiszta növényi oldószer kölcsönzi a termékeknek. Folyékonyak, könnyen és gyorsan használhatók. Nem igényelnek speciális eszközöket, egyszerűen ecsettel felvihetők. Tagolt, profilos, faragott felületek kezelésére is kiválóak. Könnyen és mélyen beszívódnak, jól színezhetők. A kezelt anyagok (fa, parafa, kerámia stb.) színét feltüzelik. Az oldószermentes anyagokkal (PurSolid) kombinálva is használhatók. Hosszú ideig tárolhatók. Az oldószer és az illóolajok miatt C tűzveszélyességi osztályba tartoznak. Használat: házilag, kézzel is könnyen felhordhatók, szórásra is alkalmasak. A kézi felhordás részletes leírását lásd „Hogy lesz jó?” címmel a 10. oldalon. Ajánljuk: asztalosműhelyekbe egyedi gyártási feladatokhoz, kis szériában gyártott tömörfa és furnéros bútorok, beltéri ajtók stb. kezelésére. Helyszíni munkákhoz, lambériák, fal- és mennyezeti burkolat, beltéri beépített faanyag kezelésére. Hobbiasztalosoknak, barkácsolóknak kisbútorok, vagy akár parketta, hajópadló házilagos kezelésére.

8


auro-info: 30/39 69 439

CLASSIC

PurSolid

AQUA

klasszikus narancshéjolaj oldószeres

oldószermentes

vízzel hígítható, oldószermentes

narancsillatú, folyékony

sűrűn folyó vagy paszta állagú, enyhébb gyanta-, növényolajillatú

tejszerű, fehéres, folyékony emulzió

FÁRA KENVE

a fa színét feltüzeli, mélyíti, sötétíti

a fa színét feltüzeli, mélyíti, sötétíti

kevésbé tüzeli fel a színeket

FELHORDÁS

laikus számára is könnyen, házilag is használható, ecsettel felhordható, nem igényel speciális eszközt

felhordása megfelelő eszközök nélkül munkaigényes, szakemberek, profi felhasználók számára készül

laikus számára is könnyen, házilag is használható, ecsettel, hengerrel felhordható

fémspatulya, egytárcsás polírozógép, vlies, ped

lazúrecset (OrelMIX), velúr- vagy moherhenger, szórás

NÉV

MEGJELENÉS

SPECIÁLIS ESZKÖZÖK OLAJVISSZATÖRLÉS

10 perc

10 perc

nem kell

bármilyen célra van megfelelő anyag

főképp nagy felületekre, nagy igénybevételre, pl. padlókra, parkettákra, gépi felhordáshoz

bármilyen célra van megfelelő anyag. A magasabb csersavtartalmú fák és a trópusi fafajok esetén speciális alapozó használata szükséges (Nr. 117)

ÁR (Ft/m2) – olaj

200–650

60–300

190–330

ÁR (Ft/m2) – viasz

270–400

65–133

170–280

KOMBINÁLHATÓ

PurSoliddal

Classic-kal

nem kombinálható

korlátlan ideig eltartható

korlátlan ideig eltartható

eltartható kb. 2 évig. Felbontás, használat után a maradék romlékony.

tűzveszélyes + rongyok öngyulladása

rongyok öngyulladása

fagyásra érzékeny

ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉG

TÁROLÁS

VESZÉLYESSÉG

PurSolid – oldószermentes termékek

AQUA – vízzel hígítható termékek

A Classic-termékek oldószermentes változatai: sűrűn folyó olajok és paszta állagú viaszok. Nem tartalmaznak a felhordást megkönnyítő narancshéjolajat. Illatuk kevésbé intenzív. A fa színét ugyanúgy feltüzelik, mint a klasszikus termékek. Kiválóak nagy igénybevételű, nagy kiterjedésű felületek, pl. tömörfa padlók kezelésére. Még kiadósabbak és gazdaságosabbak, mint a Classictermékek. Hosszú ideig tárolhatók. Nem tűzveszélyesek. Használat: felvitelük, eloszlatásuk, polírozásuk ideális eszköze az egytárcsás csiszoló- és polírozógép, mellyel több száz négyzetméter is könnyen és gyorsan kezelhető. Részletesen lásd „Hogy lesz jó?” címszó alatt a 11. oldalon. Ajánljuk: inkább szakemberek számára, gépi felhordásra, mint otthoni használatra. Az oldószermentes keményviasz nagyobb igénybevételű felületek (asztallapok, munkalapok, lépcsők stb.) kezelésénél az egyedi gyártásban is nélkülözhetetlen. A klasszikus termékekkel kombináltan is használhatók.

Az AURO AQUA család termékei oldószermentesek. A fa színét kevésbé tüzelik fel, mint a klasszikus termékek. Házilag is könnyen használhatók. A vízzel hígítható rendszerben olyan anyagokat is találunk, amilyeneket a másik kettőben nem: lélegző parkettalakkot, magas- és selyemfényű páraáteresztő lakkokat, valamint színes kül- és beltéri gyantaolajlazúrt és zománcot. Szép tiszta színeik és tanúsítványaik (DIN EN 927, ÖKOTEST, NaturePlus, Stiftung Warentest) igazolják, hogy a mai kor minden igényének megfelelő, kiváló minőségű termékek. A megbontott AQUA-termékek szennyeződésekre érzékenyek, így megromolhatnak. Víztartalmuk miatt fagymentes helyen tárolandók. Nem tűzveszélyesek. Használat: ecsettel, hengerrel gyorsan és egyenletesen felvihetők, jól szórhatók. Részletes leírás a 11. oldalon, „Hogy lesz jó?” címmel.

9


Hogy lesz jó? Az olajozott, viaszolt felületek készítésének általános szabályai

CLASSIC – narancshéjolaj-hígítású termékek használata 1. Csak megfelelően előkészített felületen kapunk szép bevonatot. Leghatékonyabban úgy dolgozhatunk, hogy a gépi csiszolás után (P120-150) jól kinyomott nedves ruhával, szivaccsal áttöröljük a felületet. A nedvesség felhúzza a fa átvágott rostjait, amit finom (P180-220) papírral átcsiszolva tökéletes felületet kapunk. Ha ezt a lépést kihagyjuk, az olaj húzza fel a szálakat, ami sokkal több munkával csiszolható simára. 2. Az olajat egyenletesen és bőségesen ecsettel, hengerrel hordjuk fel. A cél, hogy úgy telítsük az anyagot, hogy az olajtól elzsírosított felületen a nedvesség, szennyeződések ne hagyjanak nyomot. Inhomogén szerkezetű fáknál gyakori, hogy a kezelt anyag „foltosodik” – ekkor az anyag nem kapott mindenütt elegendő olajat. Ilyenkor oszlassuk el a felhordott olajat, illetve kenjünk fel még. 3. 10 perc után a be nem szívódott olajat a felületről le kell törölni, különben fényes, ragacsos, nehezen eltávolítható foltokat hagy a felületen. 4. A visszatörölt alkatrészeket jól szellőző helyen hagyjuk száradni. A száradáshoz oxigén szükséges, a felületeket nem szabad letakarni, becsomagolni. 5. Száradás után a kezelt fát finoman át kell csiszolni (P240). Köztes csiszolásra akkor is szükség van, ha a felület tökéletesen simának tűnik, mert ez biztosítja a viasz tökéletes tapadását. A köztes csiszolást végezhetjük vliessel is, melyet az olaj kevésbé töm el. 6. A viaszt csak vékonyan szabad felhordani. A leheletfinom viaszréteg védi a felületet a kiszáradástól. A viaszok ecsettel (Nr. 181) vagy bedörzsöléssel (Nr. 171), hagyományos vagy forró szórással is felhordhatók. A cél: vékony, de összefüggő bevonatot kialakítani. Míg az olajokkal nem szabad spórolni, a viaszt nagyon takarékosan kell használni. Ha túl sok viaszt hordunk fel, nem tudjuk tökéletesen elpolírozni, nem fog megfelelően kikeményedni, emiatt pedig a felület ragacsos, érzékeny lesz. 7. Minden viasszal kezelt felületet polírozni kell. Csak a polírozás után kapunk egyenletes, sima, víztaszító felületet. A polírozáshoz puha nedvszívó ruhát vagy polírozógépet használhatunk. A viasszal telítődött rongyokkal már nem lehet szépen polírozni, időnként cserélni kell őket! 8. A polírozást a felhordás után 20–30 perccel kezdhetjük. Minél hosszabb ideig szárad a viasz, annál több munkával, de annál keményebbre és fényesebbre polírozható. Vigyázat! A viaszok kb. 60 perc után már nagyon nehezen, azután egyáltalán nem polírozhatók. 9. VIGYÁZAT! Az illóolajok oxidációs száradása erős hőfejlődéssel jár. Az olajjal, viasszal átitatott összegyűrt rongyok öngyulladásra hajlamosak. Használat után ne hagyjuk összegyűrve, hanem kiterítve szárítsuk ki őket. 10. A polírozott felület azonnal használható, járható, de a viasz teljes kikeményedése 2–3 hétig tart. Ez idő alatt kíméletesen használjuk, ne takarjuk le, és óvjuk a nedvességtől a frissen kezelt felületeket. 11. A kész felülethez saját ápolószereit használjuk. Más készítmények tartalmazhatnak olyan anyagokat – glicerint, szilikont stb. –, melyek megnehezítik a későbbi felújítást. A megfelelően ápolt felület sokáig megtartja szépségét, a fával együtt érik, idővel természetes patinát kap. Az így kezelt és ápolt felület hosszú idő után sem kelt elhasznált, lepusztult benyomást. Az esetleges sérülések helyileg, kis felületen is könnyen javíthatók.

nedves áttörlés

finomcsiszolás P240

olajozás

olaj visszatörlése

24 h-s száradás után, köztes csiszolás P240

Aki a fent leírt tanácsokhoz, szabályokhoz tartja magát, elégedett lesz a kapott felülettel.

viaszolás

20–30 perc polírozás

10


auro-info: 30/39 69 439

Az olajozásnak és a viaszolásnak van néhány egyszerű szabálya, melyeket be kell tartani ahhoz, hogy elégedettek legyünk a kész felülettel.

Különbségek a CLASSIC-termékek használatához képest

PurSolid – oldószermentes termékek Sűrűn folyó olajok és paszta állagú viaszok. Nem tartalmaznak a felhordást megkönnyítő narancshéjolajat, ezért ecsettel lassan és nehezen hordhatók fel. Gyorsan felvihetők viszont fém- vagy gumispatulyával, rövid bolyhú velúr- vagy moherhengerrel, illetve szórással. Felvitelük, eloszlatásuk, polírozásuk ideális eszköze az egytárcsás csiszoló- és polírozógép, mellyel több száz négyzetméter is könnyen és gyorsan kezelhető. 10 perccel a felhordás után az olajat be kell dörzsölni a felületbe, majd újabb 10 perc után nedvszívó ruhával a be nem szívódott felesleget le kell törölni. Az olaj bedörzsölése egytárcsás géppel fehér peddel, vagy kézzel fehér vliessel történhet. A keményviaszok kézzel ronggyal vagy fehér vliessel, géppel pedig fehér peddel hordhatók fel. Egyenletesen és vékonyan kell őket felkenni, majd 20–30 perc után polírozni. A PurSolid és Classic olajok egymással keverhetők, így könnyen felhordható és gazdaságos anyagokat kapunk. TIPP: Nr. 123+126 olajok 1:1 arányú keveréke.

AQUA – vízzel hígítható termékek Az AQUA-rendszerben az olaj és a viasz egyformán folyékony, fehéres, tejszerű emulzió. Használatuk egyszerű, házilag is könnyen kivitelezhető. A vizes olajokat műanyag sörtéjű lazúrecsettel, velúr- vagy moherhengerrel egyenletesen kell felvinni, de a felesleget nem kell visszatörölni. Száradása után a kikeményedett olaj nagyon jól csiszolható. Az AQUA viaszok szintén ecsettel vagy hengerrel hordhatók fel, és a többi termékkel azonos módon polírozhatók. A viaszokat ajánlott inkább vékonyan, vízzel erősen hígítva két rétegben felhordani, így sokkal szebb felületet kapunk. Puhafáknál, nagy igénybevétel esetén mindenképpen 2 réteg viaszt kell használni. A vízzel hígított anyagok romlékonyak, mindig csak annyi anyagot vegyünk ki és hígítsunk fel, amennyit biztosan elhasználunk, és a megmaradt anyagot ne öntsük vissza. Így a maradékok sokkal tovább eltarthatók.

11


Hogy lesz jó? Padlók kezelése Parketták, hajópadlók kezelésére ugyanazok a szabályok érvényesek, melyek a „Hogy lesz jó?” c. részben találhatók. A lépések röviden összefoglalva: • csiszolás hagyományos hengeres parkettacsiszoló géppel szálirányban P120 finomságig • csiszolás egytárcsás csiszológéppel, csiszolóráccsal – így minden csiszolási hiba kicsiszolható, és sokkal egyenletesebb és simább felületet kapunk • nedves szálfelhúzás meleg vízzel! • utolsó csiszolás P120 – P150 ráccsal, majd alapos portalanítás porszívóval • olajfelhordás hengerrel (Classic, Aqua) vagy fémspatulyával (PurSolid) • 10 perc száradás után bemasszírozás (PurSolid) és gondos visszatörlés • 24 óra száradás megfelelő szellőzés biztosításával • köztes csiszolás egytárcsás csiszológéppel piros peddel • viaszfelhordás fehér peddel (PurSolid – Nr. 171) vagy moherhengerrel (Aqua – Nr. 187) • polírozás 20–30 perc után géppel, filckoronggal, vagy más nedvszívó törlőkendővel. Fapadlók kezeléséről készült oktatófilmünk a www.auro.hu – használat linkje alatt megtekinthető.

olaj felhordása Nr. 126+150

20–30 perc száradás

visszatörlés kézzel

Színes felületek készítése Ha tartós színes felületet szeretnénk, válasszuk a Nr. 126 számú keményolajat, mely a Nr. 150 – természetes gyantaolaj-színezékekkel színezhető, max. 20%-ban. A felhordás ugyanúgy történik mint a színtelen olajoknál, de ha erősebb, mélyebb színeket szeretnénk, visszatörlés előtt hagyjuk akár 30–40 percig is állni az olajat a felületen. Igénybevett felületeknél – pl. padlóknál – egy másik réteg színtelen keményolajjal is fixáljuk a felületet! Ezután keményviasszal viaszoljuk (126+150)+126+171. Kisebb igénybevételű színes beltéri felületeket készíthetünk az AURO Nr. 160 – falazúrral is, melyre a Nr. 187 AQUA keményviaszt használjuk.

12

visszatörlés géppel

a kész olajozott felület


auro-info: 30/39 69 439

AURO – melyiket válasszam? – Termékajánlás a legáltalánosabb feladatokra Fa kezelése beltérben Padló, lépcső, és más erősen igénybevett felület keményfából (asztallap, komód lapja stb.) Padló, lépcső, és más erősen igénybevett felület puhafából vagy parafából

1. réteg

2. réteg

3. réteg

rendszer

121

171

-

Classic

123

171

-

PurSolid

127

187

-

Aqua

121

126

171

Classic

123

123

171

PurSolid

127

187

187

Aqua

126 + 150

126

171

Classic

Padlólakkozás (lélegző gyantaolajlakk)

127

267

267

Aqua

Átlagos igénybevételű bútorok (szekrény, ágy, szék, kisbútor), beltéri ajtók, tagolt felületű, faragott alkatrészek

121

181

-

Classic

124

184

-

Aqua

Olajozás és viaszolás egy anyaggal (2:1) – kis igénybevételre (lambéria, fal- és mennyezetburkolatok, szekrények belseje)

129

-

-

Classic

128

-

-

PurSolid

Tömörfa munkalapok (konyha, fürdőszoba)

108

108

-

PurSolid

126 + 150

181

-

Classic

160

187

-

Aqua

Színezett padló

Színes, lazúros beltéri fafelületek készítése (bútorok, ajtók, falburkolatok, más normál igénybevételű felületek) Világos fák természetes színének megőrzése, besárgulás elleni védelme (normál igénybevételű bútor, lambéria)

126 + 5% 150–90

173

Classic

102–92

173

Classic

Restaurálás sellakkal (magasfényű)

126

211

2×211

Classic

Restaurálás sellakkal (matt, selyemfényű)

126

211

2×213

Classic

Fa gyerekjátékok kezelése Fa kezelése kültérben

bármelyik eddigi 1. réteg

2. réteg

3. réteg

rendszer

Megelőző faanyagvédelem

111

-

-

Por

Lazúrozás (faház, nyílászáró, kerítés stb.)

160

160

160

Aqua

Teraszok, fapadlók, kerti bútorok

102

102

-

Classic

Színes vagy fehér zománc fedőfesték normál igénybevételre

124

253

2×260

Aqua

Fa gyerekjátékok, játszóterek kezelése

bármelyik eddigi 148

148

-

Aqua

Porózus, nedvszívó kövek, tégla

123

114

-

PurSolid

Klinker, cotto, márvány

114

114

-

Classic

Svédvörös fahomlokzatfesték Természetes kőfelületek kezelése kül- és beltérben

További információk, tanácsadás:

Jelmagyarázat: 2× = 2 rétegben

auro-info: 30/39 69 439

13


Faanyagok kültéri kezelése

Mindegy, hogy faház, kerti bútor, ajtó, ablak vagy kerítés készül belőle, a szabadban használt faanyag legnagyobb ellensége az erős napsütés. Mint ahogy az emberi bőrt, Óvoda, Stuttgart – AURO Nr. 160

a fát is a nap UV-sugarai károsítják leginkább. Bár a legtöbben szeretnék megőrizni a fa természetes színét, éghajlatunkon a faanyag tartós védelme csak színezéssel érhető el.

A kültéri kezelés feladata, hogy megőrizze a fa szépségét és védje az időjárási viszontagságoktól, a nap égető sugaraitól és a nedvességtől. Ha egy filmbevonat sérül, a fa nedvességet szív magába. Ha ez a nedvesség nem tud eltávozni, mert a lakk, festék nem páraáteresztő, a bevonat megrepedezik, lepattog, alatta a fa beszürkül. Tehát a jó kezelés nemcsak vízálló, hanem páraáteresztő is.

Lazúr, festék vagy olaj? Olajozást és festést már évszázadok óta használnak a fa védelmére, a lazúrok csak a hatvanas években születtek. A lazúrozás egyfajta köztes megoldás az olajozás és a fedőfestés közt. A festékek jobb védelmet biztosítanak a víz és a nedvesség ellen, a lazúrok pedig jobban ellenállnak az UV-sugárzásnak, egyszerűbben felhordhatók és könnyebben felújíthatók. A lazúrok színes bevonatok, alattuk a fa rajzolata látható marad. A színes festékek magas szárazanyag-tartalmú, viszonylag vastag bevonatok, melyek a fa saját színét és részben struktúráját is elfedik. Kertibútor- és teraszolajok: néhány olaj megszínezve kültérben is időjárásálló és kopásálló felületet ad.

14

AURO Nr. 160 Kültéri falazúr Az AURO oldószermentes, vízzel hígítható lazúrjai 25 színben kaphatók. A színek egymással tetszőlegesen keverhetők. Alapozás nélkül használhatók, így a bennük található finomra őrölt pigmentek mélyebben beszívódnak. Felület-előkészítés: a felület előkészítésénél ajánlott az utolsó csiszolás előtti nedves szálfelhúzás. Az utolsó csiszolás nyílászáróknál, finomabb szerkezeteknél P220, faházaknál, kerítéseknél P120-150 finomságú papírral történik. Használat: a lazúr első rétegét ajánlott 10% vízzel hígítva felhordani. Ha szép felületet szeretnénk, az újabb rétegek felhordása előtt finom köztes csiszolás javasolt. A második és harmadik réteget hígítatlanul hordjuk fel. Az AURO falazúrok nem peregnek le, nem kártyásodnak, csiszolás nélkül egyszerű átkenéssel felfrissíthetők, melyre kitettségtől függően 3–6 évente van szükség.

AURO Nr. 250 / 260 Színes festékek A Nr. 250 és 260 számú AURO zománcok is vízzel hígíthatók és 100%-ban oldószermentesek. A matt-selyemfényű Nr. 260 számú színes zománc csak beltéri használatra, a magasfényű Nr. 250 bel- és kültéri használatra is alkalmas.


auro-info: 30/39 69 439

Az AURO falazúrok és festékek kiváló műszaki tulajdonságait a legújabb európai szabványok (DIN EN 927) szerinti minősítések, valamint az ÖKOTEST és NaturePlus védjegyek is tanúsítják.

AURO Nr. 148 Svédvörös festék Több évszázados skandináv hagyomány, hogy a faházak nyers, fűrészelt külső deszka felületeit vörös festékkel védik. Az AURO svédvörös kültéri fahomlokzat festék egyszerűen használható, jól takaró festék, kezeletlen, nyers, fűrészelt felületű faanyagok kültéri védelmére és szépítésére. Vízzel hígítható, száradása után matt felületű fedőfesték. A svédvörös színe az időjárástól is függ: száraz napokon fakóbb, nyirkos, esős napokon élénkebb, sötétebb színű.

AURO Nr. 102 Kertibútor és terasz olaj

Németország legjobb kültéri lazúrja az AURO Nr. 160 Az összehasonlító táblázat és a teszt teljes fordítása megtalálható a honlapunkon: www.auro.hu.

A kékülés, a gombák és rovarok elleni megelőző faanyagvédelemhez az AURO Nr. 111 Bóros favédőszert ajánljuk.

AURO Nr. 123 Fa-keményolaj Ha valamilyen értékesebb anyagú felület szépségének megőrzése miatt kültérben a színtelen olajozást választjuk, számolni kell azzal, hogy a felületet gyakrabban kell felfrissíteni.

AURO Nr. 102, 123, 160

Klasszikus narancshéjolaj oldószeres, színezett olaj. Kerti bútorokra, teraszokra, kezeletlen vagy olajozott keményfa és telített fenyő faanyagokra használható. 6 színváltozatban készülnek: natur, teak, bangkirai, vörösfenyő, akác, mahagóni Igénybevett felületek, pl. kültéri fa járófelületek kezelésére is ideális megoldás, a lazúrnál és lakkoknál nagyobb kopásállósága miatt. Használat: felhordás egy vagy két rétegben ecsettel egyenletesen. A felhordást után kb. 30 perccel a be nem szívódott olajat tiszta, nem szálalódó, nedvszívó ruhával dörzsöljük be a felületbe, majd töröljük vissza. A megmaradt olajat a bútorok későbbi ápolására (olajba mártott ruhával vékonyan áttörölve) használhatjuk.

AURO a tesztgyőztes

15


Ápolás és tisztítás

Az olajozott, viaszolt felület akár örökéletű is lehet: a szakszerűen elkészített bevonat megfelelő ápolás, karbantartás mellett a szépségét nagyon sokáig megtartja. De mennyit kell ápolni ehhez? Nem annyit, mint sokan gondolják, akik óvakodnak a viaszolt felületet választani, félve attól, hogy nem nyújt megfelelő védelmet, gyakran kell felújítani, sokat kell ápolni. Ha így lenne, nem választanák óvodák, iskolák, múzeumok, hivatalok, szállodák és éttermek kezeléséhez ezt a módot. Egy jól elkészített, megfelelően ápolt viaszolt felület – a lakkozottal ellentétben – soha nem kerül olyan állapotba, hogy csak a nyers fáig való visszacsiszolással lehessen felújítani. Az AURO rendszereinek olyan saját ápoló- és tisztítószerei vannak, melyekkel az erősen szennyezett, elhasznált felületeket is kevés munkával tökéletes, újszerű állapotba lehet hozni.

Mindennapi tisztítás Mivel az olajozott-viaszolt felület portaszító, tisztántartásával eleve kevesebb a gond, a használatból adódó gyengébb szennyeződések langyos vízben megnedvesített, jól kicsavart ruhával eltávolíthatók. A makacsabb szennyeződések eltüntetéséhez különféle természetes ápoló- és tisztítószerek használhatók.

Tisztítás és ápolás egy lépésben Az AURO ápolószerei egyszerre tüntetik el a szennyeződéseket, és mint egy testápoló, visszatáplálják a kiszáradt felületek elveszett viasztartalmát. Lehetőleg csak saját tisztítószereket használjunk, és semmiképpen ne alkalmazzunk zsíroldó hatású háztartási tisztító- és súrolószereket!

16

AURO ápoló- és tisztítószerek Az AURO tisztító- és ápolószerek is természetes alapanyagokból – ecet, citromsav, alkohol, víz, narancshéjolaj, lenolaj, tiszta méhviasz, illóolajok stb. – készülnek. Tökéletesen illeszkednek a fához és természetes felületkezelési rendszereihez.


auro-info: 30/39 69 439

Az elhasználódástól és szennyezettségtől függően különféle anyagok közül választhatunk a felületek felfrissítéséhez: • AURO Nr. 421 Viaszbalzsam-tisztító – Erősen szennyezett olajozott-viaszolt felületek tisztítására és ápolására. A felületen leheletfinom viaszréteget képez. • AURO Nr. 431 Padlóápoló emulzió – Viaszolt felületek (parketták, fabútorok, parafa- és cotto padlók) rendszeres ápolására. Vízzel hígítható, viasztartalmú emulzió, felmosáshoz és nedves áttörléshez. • AURO Nr. 441 Cirbolyafenyő bútorfényező – Viaszolt és politúrozott bútorok rendszeres ápolására alkalmas viasz- és alkoholtartalmú politúr. Mivel cirbolyafenyő gyantát tartalmaz, moly- és rovarriasztó hatású. • AURO Nr. 421-01 Viaszbalzsam intenzív tisztító – Lestrapált, elkoszolódott felületek tisztítására, felfrissítésére alkalmas. Könnyen és gyorsan, átcsiszolás nélkül is tökéletesen fel lehet vele újítani az erősen elhasznált, szennyezett padlókat. Ragacsos, rosszul elkészített viaszolt felületek utólagos javítására is alkalmas. Olajozott-viaszolt bútor, ajtó, lambéria stb. (fa, parafa) Általános tisztítás

portörlés, nedves ruhás áttörlés

Gyorssegély (kisebb szennyeződések eltávolítása)

áttörlés 1–3% meleg vízben oldott AURO Nr. 431 padlóápoló emulzióval, nyirkos ruhával, finom polírozás

Intenzív ápolás (közepes vagy erős szennyeződések)

áttörlés 3–5% meleg vízben oldott AURO Nr. 431 padlóápoló emulzióval, nyirkos ruhával, finom polírozás

Felújítás (kisebb sérülésekkel)

AURO Nr. 421 viaszbalzsamtisztítóval, hígítatlanul

Olajozott-viaszolt padló

(fa, parafa, cotto, linóleum)

Általános tisztítás

söprés, porszívózás, feltörlés

Gyorssegély (kisebb szennyeződések eltávolítása)

áttörlés 1–3% meleg vízben oldott AURO Nr. 431 padlóápoló emulzióval, nyirkos ruhával, finom polírozás

Intenzív ápolás (közepes vagy erős szennyeződések)

áttörlés 3–5% meleg vízben oldott AURO Nr. 431 padlóápoló emulzióval, nyirkos ruhával, finom polírozás

Felújítás (kisebb sérülésekkel)

AURO Nr. 421 viaszbalzsamtisztítóval, hígítatlanul

Teljes felújítás (erősen szennyezett, elkoszolódott, sérült)

AURO 421-01 Viaszbalzsam intenzív tisztító – géppel bedörzsölve és átpolírozva

TIPP: makacs szennyeződések eltávolítása Ahol az ápolószer önmagában nem segít, finom (P240-es) csiszolópapírra vagy vliesre öntött ápolószerrel nedves csiszolást vethetünk be. Ehhez akár bevizezett konyhai mosogatószivacs dörzsi oldalát is használhatjuk.

TIPP: fafelületek sérüléseinek javítása Ne hagyjunk folyadékot hosszabb ideig állni a viaszolt felületen. Ha a folyadék hosszabb ideig nem tud elpárologni – például egy virágcserép vagy pohár alatt –, nyomot hagy. A bútoron felejtett nedves törlőkendő, szivacs is felhúzza a fa szálait, amitől a felület érdes lesz. Ha ez történik, a felületet finoman át kell csiszolni (P240) és ápolószerrel vagy viasszal kezelni. Vasalós trükk: Az esetleges durva benyomódások, karcolások, sérülések a felületből vizes ruhán keresztül forró vasalóval kigőzölhetők. A sérült részt ezután P240-es finomságú csiszolópapírral át kell csiszolni és a javítás helyét viasszal átkenni. Így a sérülés akár házilag is nyomtalanul javítható.

Linóleum, bőr, mázatlan kerámia, rozsdamentes acél és hasonló, nem bevonatos felületek ápolása • AURO Nr. 411 Növényszappan – Univerzális tisztítószer gyenge, közepes szennyeződések eltávolítására. Viaszt nem tartalmaz, ezért olajozott, viaszolt felületeket ne tisztítsunk vele rendszeresen, mert matt, szürkés felületűek lesznek. Lakkozott és lazúrozott felületek ápolása • AURO Nr. 435 Lakk- és lazúrtisztító – Könnyen oldódó, kíméletes, de nagyon jó tisztítóhatású koncentrátum. Meleg vízben oldva, nedves törlőkendővel felhordva használható.

17


Falfestékek

A természetes alapanyagú lélegző és páraáteresztő falfestékek javítják a lakótér klímáját, képesek nedvességet tárolni, és a szárazabb levegőjű időszakban leadni azt. Az AURO mindenféle beltéri felülethez és felhordási technikához kínál megoldást. A természetes alapú falfestékek minden igényt kielégítenek, amit egy megbízható falfestéktől elvárunk. Jól tapadnak, jól takarnak, kopásállóak és mindenekelőtt lélegző, páraáteresztő falakat biztosítanak. Ez épületbiológiai szempontból nagyon fontos tulajdonság, mivel a lélegző falfestékkel kezelt páraáteresztő építőanyagok javítják a lakótér klímáját – nedvességet képesek tárolni, és a szárazabb levegőjű időszakban leadni. Különösen a télen száraz levegőjű, fűtött lakásokban sok légúti megbetegedést lehetne megelőzni egészségesebb klíma kialakításával. Bár a hagyományos építőanyagok (tégla, vakolat, beton, fa stb.) többsége lélegző anyag, a kezelésükhöz használt műgyanta diszperziók lefojtják őket, megakadályozzák a természetes páradiffúziót. Ráadásul gyakran egészségre ártalmas adalékokat, konzerválóanyagokat is tartalmaznak. A műgyanta bázisú diszperziós falfestékek nem páraáteresztők, ezért a rosszul megépített épületek falai penészesedésre is hajlamosak. Régi épületek felújításánál, nyirkos helyiségek festésénél az AURO falfestékei technikailag is ideális választásnak bizonyulnak. A természetes festékek között csaknem minden falfelülethez (vakolatok, nyers falszerkezetek, belsőépítészeti lapok – Rigips, cementkötésű lap stb. – vagy fűrészporos és más festhető tapéták) találunk megoldást. A festék kiválasztásánál a kezelendő fal tulajdonságait, illetve a kívánt hatást kell figyelembe vennünk. Az egyes AURO festékek alkalmazási lehetőségeit mutatja a következő táblázat.

18

1. Természetes gyanta falfestékek • AURO Nr. 321 Természetes gyanta falfesték tiszta fehér falakhoz, valamint pasztellszínekhez. Ezzel a falfestékkel kell alapozni a Nr. 360 számú növénylazúrokkal vagy a Nr. 370 számú fallazúrviaszokkal való kezelés előtt is. • AURO Nr. 320 Törtfehér falfesték színes falfestékek, sötétebb tónusok kikeverésére alkalmas. Önmagában nem alkalmazható. • AURO Nr. 322 Nagy kopásállóságú falfesték segítségével dörzsálló felületek készíthetők a DIN 53778 szabványnak megfelelően.

2. Ásványi alapú falfestékek • A BioMilan Nr. 326 Mész-agyagkrém falfesték speciálisan agyag- és vályogvakolatra kifejlesztett termék, de használható cement- és mészvakolatra is. Önmagában csontszínű, a Nr. 330 vagy Nr. 770 számú színezékekkel pasztellszínek állíthatók elő. 7–10%-nál nagyobb arányban nem színezhető. A benne lévő mészszemcsék miatt enyhén érdes felületet ad. Ha simább felületet szeretnénk elérni, használat előtt szűrjük át. • Az AURO Nr. 328 Frissfehér fotokatalitikus légtisztító falfesték olyan speciális szerkezetű titán-dioxidot tartal-


auro-info: 30/39 69 439

maz, mely fény segítségével képes lebontani a kellemetlen szagokat okozó molekulákat. Fehér felületekhez ajánlott, mivel színezése rontja a légtisztító hatást. • Az AURO Nr. 751 Mész-kazein falfesték por alakban kerül forgalomba, felhasználáshoz vízzel kell kikeverni. A Nr. 770 számú színezékkel színezhető, sötét, intenzív színek is elérhetőek vele. Vizes helyiségekbe (konyha, fürdő) nem ajánljuk.

3. Színezékek • Az AURO Nr. 330 Falfesték színezék család a természetes gyanta falfestékek (Nr. 320, 321, 322) és a Mész-agyagkrém falfesték (Nr. 326) megszínezésére, illetve önálló használatra is alkalmas. 8 egymással keverhető színben kapható. • Az AURO Nr. 770 Mész-kazein falfesték színezék a Nr. 751 és 326 falfestékek színezésére, vagy önálló használatra alkalmas. 6 egymással keverhető színben, por alakban kerül forgalomba. A színmintákat megtekintheti honlapunkon, illetve a forgalmazó partnereinknél található színkártyákon.

4. A falfestékek használata A kezelendő felület megfelelő előkészítése a sikeres és szép festés alapfeltétele. A jól végzett előkészítés és alapozás a

első festés

5. Kreatív falfestési technikák Az AURO Nr. 360 növénylazúrok és a Nr. 370 fallazúr viaszok a falak kreatív lazúros színezésére alkalmasak. Előkészítésül Nr. 321 falfestékkel két rétegben kezelt falat igényelnek. A lazúrok felhordhatók ecsettel, effekthengerrrel, szivaccsal való pöttyözéssel, tumpfolással stb., a technikák részletes leírása megtalálható honlapunkon.

Nr. 320

Nr. 321

Nr. 326

Nr. 328

Nr. 751

erős színek kikeveréséhez

fehér vagy pasztell színhez

Biomilan mészagyakrém

fotokatalitikus légtisztító

mész-kazein porfesték

meszes vakolat – 1/2 évnél frissebb

+

+

++

meszes vakolat – 1/2 évnél régebbi

p

+

+

+

++

beton

p

++

p

+

+

agyag, vályog

p

p

++

p

+

gipszes vakolat

+

+

gipszkarton

+

+

p

fermacell

+

+

enyves festék *

diszperziós festék

+

+

agyagfesték

+

ásványi festék – pl. mész, szilikát

p

+

+

+

latexfesték

fűrészporos tapéta

+

+

textiltapéta

p

+

mintás papírtapéta *

p

Melyiket válasszam?

átfestés

későbbi felújítás során is rengeteg felesleges munkától kímél meg minket. A kezelendő felületnek száraznak, tisztának, szilárdnak, stabilnak, kémiailag semlegesnek és idegen anyag átütésektől mentesnek kell lennie. Ügyeljünk a felületi egyenetlenségek megszüntetésére. Különösen egyenetlen nedvszívó képességű, vagy erősen nedvszívó felületeknél (pl. gipszkarton, gipsz- vagy homokos vakolat) alapozásra van szükség. Ehhez a fedőfesték típusa szerint Nr. 301 Falfesték mélyalapozót vagy Nr. 721 Kazein alapozót használjunk. Normál nedvszívó képességű falaknál az első, alapozó réteghez 15–25% -ban vízzel hígított falfestéket használjunk. Repedések, lyukak, fugák és kisebb egyenetlenségek eltüntetéséhez, kikenéséhez a Nr. 329 Hézagtömítő glett alkalmas. Az alapozást, illetve az első réteg festék felhordását korongecsettel végezzük. Így az anyagot jobban bele tudjuk dolgozni a falba és két réteg festékkel tökéletes fedést érünk el.

Jelmagyarázat: – nem alkalmazható; p próbakezelés szükséges; + alkalmazható; ++ ajánlott, * újrafestés előtt ajánlott eltávolítani

19


Ökologikus tisztító- és ápolószerek AWALAN és AURO tisztítószerek Aki szagolt már eredeti citromolajat és közvetlenül utána „E” akárhányszáz „Citrusfresh” illatanyagot, az tudhatja, mi a különbség a természetes és a mesterségesen előállított anyagok között. És akkor még szó sem volt az egyéb különbségekről, legyenek azok akár környezeti, akár szó szerint a bőrünket érintő kérdések. A piszok és a baktériumok ellen hirdetett totális háborúval lépten-nyomon találkozhatunk a reklámokban. A tisztítószergyártók azzal kecsegtetnek, hogy egyetlen mozdulattal „letörölhetjük” az ellenfelet, és makulátlan tisztaságot varázsolhatunk otthonunkba. Ugyanakkor elgondolkodtatóak azok a tanulmányok, melyek például az ultratiszta környezet és az asztma kialakulásának kapcsolatára hívják fel a figyelmet. Az sem feltétlenül megnyugtató, hogy a steril környezet elérésének érdekében megtöltjük otthonunkat olyan kémiai anyagokkal – belélegezzük, vagy a bőrünkön keresztül felvesszük azokat –, melyek komoly környezeti pusztítást okoznának, ha nagyobb mennyiségben kiszabadulnának egy vegyi anyag gyárból. Vajon kis mennyiségben „barátságosabbak” ezek a szerek? Ahhoz, hogy otthonunkat megfelelő módon tisztán tartsuk, nem szükségesek kémiai szerek. Só, ecet, szóda, citromlé – ezek a hétköznapi anyagok gyakorlatilag tökéletesen és környezetkímélő módon tisztítanak. De ki az közülünk, aki szeretné mondjuk citromfacsarással kiegészíteni a ház körüli munkákat? Erre nincs is szükség, hiszen léteznek olyan természetes anyagokból előállított tisztítószerek, melyek kényelmesen és hatásosan, ugyanakkor a bőrünket és tüdőnket is kímélve tartják rendben környezetünket. Nem szükséges kompromisszumot kötnünk: a kényelmes felhasználás és a hatékony tisztítás jogos elvárások. Ilyen termékeket gyárt a természetes felületkezelő anyagairól már jól ismert AURO cég. AWALAN márkanév alatt a szappantól a tisztítószereken és mosogatószereken át a finommosóporig megtalálunk mindent, amire a mosáshoz, mosogatáshoz, tisztításhoz nap mint nap szükségünk van.

Új AURO tisztítószerek A 100% természetes összetevőkből álló új bio tisztítószerek bármely háztartásban előforduló feladatra hatékony megoldást kínálnak. A 20 különböző feladatra speciálisan kifejlesztett új termék egyszerűen adagolható, 500 ml kiszerelésben praktikus szórófejes műanyag flakonban, vagy csavarós kupakkal ellátott fémdobozban kapható. Konyhába / fürdőszobába ajánljuk: Nr. 650 Express intenzív tisztító A praktikus, szórófejes kiszerelésnek köszönhetően egyszerűen használható tisztítószer, mely könnyedén eltávolítja a makacs szennyeződéseket.

20

Nr. 651 Konyhai zsíroldó Erős konyhai tisztító, mely hatékonyan távolítja el a makacs zsíros szennyeződéseket, lerakódásokat a tűzhelyről, az elszívó felületéről vagy a konyhai munkalapról. Élelmiszer-tisztaságú, kíméletesen, mégis alaposan tisztítja a felületet. Nr. 660 Sütőtisztító Könnyen eltávolíthatóvá teszi a legmakacsabb szennyeződéseket, leégett ételmaradványokat a sütőben, tűzhelyről, grillrostélyról és főzőlapról. Élelmiszerekhez fogható tisztaságú, erős és hatékony! Nr. 663 Inox tisztító Csillogó tisztaságot kölcsönöz bármilyen nemesfém felületnek. A makacs foltokat és szennyeződéseket hatékonyan távolítja el a mosogatóról, főzőlapról és edényekről, miközben kíméletes a felülettel. Bútor- és padlótisztításra, ápolásra ajánljuk: Nr. 661 Padlótisztító és ápoló Olajozott, viaszolt és lakkozott fapadlók alapos tisztítására, és kíméletes ápolására. Használhatjuk laminált padlókra és cotto felületekre is. A felületet enyhén újraviaszolja és antisztatikussá teszi. Kíméletlen a szennyeződésekkel szemben, de óvja a fa felületét! Nr. 662 Intenzív bútorápoló Intenzív ápoló, viasztartalmú politúr portaszító hatással. Segít megőrizni a bútor szépségét és időtállóbbá teszi. A felületet antisztatikussá teszi. Nr. 658 Csempetisztító Megőrzi a csempék, kő járólapok természetes szépségét, alaposan tisztítja a legmakacsabb, akár nagyfelületű szennyeződéseket is. A kezelt felülettel kíméletes. Kül- és beltérben egyaránt használható.


auro-info: 30/39 69 439

SANOLL – Bio kozmetikumok A Sanoll család több mint 15 éve készít következetesen természetes kozmetikumokat tiroli családi üzemében. Termékeik nem tartalmaznak szintetikus konzerváló anyagot, illatanyagot, kőolajszármazékot, állatok leöléséből származó nyersanyagot. Tisztaságuk magáért beszél. A reklámok alapján azt gondolhatnánk, a bőrünk, hajunk ápolásához használt kozmetikumok csupa finom, értékes természetes hatóanyagból készülnek. Valljuk be, csábítóan is hangzik, ha egy krém azt ígéri, gyógynövény – vagy éppen gyümölcskivonattal kényezteti majd testünket. Csalódás csak a címke alaposabb tanulmányozásakor érhet bennünket, amikor kiderül, a csaliként használt természetes anyag csak az utolsó helyek egyikén bukkan fel az összetevők között. Ez azt jelenti, a kozmetikum a szintetikus anyagok mellett csak minimális mennyiségben tartalmazza a beígért természetes összetevőt. Helyette túlnyomórészt kémiai hatóanyagok, mesterséges illatanyagok, színezékek és tartósítószerek találhatók benne. A Sanoll család filozófiája nem erről szól. Martin Sanoll és családja Ausztriában, Tirolban működő kis üzemben készíti természetes biokozmetikumait. Termékeikből Az ÖKO-TEST magazin 2007. novemberi számában megjelent tusolóolaj-teszten a Sanoll Mákvirág tusolóolaj az első helyen végzett, megelőzve 18 ismert márkájú, szintetikus összetevőket is tartalmazó terméket. Ez is mutatja, hogy a biotermékek felveszik a versenyt a hagyományos kozmetikumokkal.

kizártak minden szintetikus alkotóelemet. A hatóanyagokat és segédanyagokat a legszigorúbb ökológiai, etikai és szociális követelmények szerint válogatják meg. Csak ellenőrzött öko- és Demeter termesztésből származó összetevőket választanak, és arra is figyelnek, hogy a hatóanyagokat a lehető legkíméletesebb módon nyerjék ki. Ezt az „Austria Bio Garantie” tanúsítvány is igazolja. Kozmetikumaik fő bázisa a tejsavó, a kecsketej és különféle növényi olajok, melyek könnyen felszívódnak, belülről segítik a sejtmegújulást, ezáltal bőrünk visszanyeri természetes ellenálló képességét. Kedvenceink a testi-lelki felfrissüléshez Tusoló- és fürdőtermékek A Sanoll tusoló- és fürdőtermékek gyengéd, harmonizáló, frissítő vagy nyugtató ápolás mellett szabadítják meg bőrünket a szennyeződésektől, az izzadtságtól és a felesleges faggyútól. Természetes cukortenzidek segítségével érik el az intenzív tisztító hatást anélkül, hogy a bőrt feleslegesen kiszárítanák. • Bázikus pH 7.7 tusfürdő: optimális pH értéke hatékonyan segíti megőrizni a bőr savköpenyének egyensúlyát és egészséges színének visszatérését. • Mákvirág tusolóolaj: fanyar illatú tusfürdő és testápoló egyben, intenzíven táplálja a bőrt. • Kecskevaj vitalizáló fürdő: magas illóolaj-tartalmának köszönhetően felpezsdíti a vérkeringést. Serkentő, inspiráló és mégis nyugtató. Remek fürdő megfázás esetén is. • Tejszínes mézes wellnessfürdő: a méz és a tejszín lágyan kényezteti a bőrt. • Kancatej avokádó-levendula tusfürdő: kellemes, relaxáló tusfürdő, mely gazdag hatóanyagai révén frissíti és egyben hatékonyan www.sanoll.hu ápolja a bőrt.

21


AURO-szakkereskedők 1016 Budapest, Aladár u. 17.

Glass Design Kft.

1/ 280 12 40

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Proximus Kft.

1/ 430 01 50

1085 Budapest, Üllői út 32.

Vatfor-Ca Kft.

1/ 235 03 56

1095 Budapest, Soroksári út 150.

Butorkeszites.Com

1/ 280 53 73

1133 Budapest, Hegedűs Gyula u. 65.

FATIK - csak parkettás anyagok!

1/ 350 73 35

1149 Budapest, Egressy út 23-25.

EuRoll Hungária Kft.

1/ 222 39 57

1149 Budapest, Mexikói út 6.

Intarzia Parketta Kft.

1/ 363 23 67

1154 Budapest, Szentmihályi út 54.

Kálmán Kft.

1/ 306 49 41

2040 Budaörs, Szabadság út 103.

P.B. Color Kft.

23/ 415 292

2045 Törökbálint, MAXCity C-1-002

Austro-Fa Kft.

23/ 532 288 23/ 382 584

2049 Diósd, Petőfi S. u. 31.

Kovács Gábor - Guriga Bútor

2100 Gödöllő, Szabadság út 3. (Városi piac)

Illés Lászlóné

28/ 419 224

2225 Üllő, Zsarókahegy 1.

NATI Kft.

29/ 322 184

3300 Eger, Mátyás Király u. 138.

Simon Bútoripari Kft.

36/ 410 925

3527 Miskolc, Zsigmondy út 9.

Mile Color Kft.

46/ 509 630

3600 Ózd, Egyházvölgy út 34.

Szurdok István

4026 Debrecen, Ibolya u. 2.

MultiColor '98 Bt.

4034 Debrecen, Vámospércsi u. 43.

Falco Depó-udvar

52/ 416 019

4400 Nyíregyháza, Debreceni út 103.

NATI Kft.

42/ 414 318 56/ 376 804

20/ 265 14 50 52/ 314 522

5000 Szolnok, Ady E. u. 25.

Tiszafa Kft.

5100 Jászberény, Nagykátai út 33.

Logilogo Kft.

57/ 415 480

5600 Békéscsaba, Szarvasi út 19.

Dure-Lux Kft.

66/ 448 847

5600 Békéscsaba, Kéthegyi út 7.

Szín-Fa-Lakk Kft.

66/ 325 255

6000 Kecskemét, Kaffka u. 3

Horváth Faipari Áruház

76/ 499 246

6300 Kalocsa, Dózsa György u. 71.

Faipari Szaküzlet - Schőn György

78/ 467 541

6344 Hajós, Szigeti főutca 17.

Láng László

78/ 405 108

6728 Szeged, Dorozsmai út 35.

Szín-Fa-Lakk Kft.

62/ 325 255

7100 Szekszárd, Epreskert u. 2/a.

Lambéria és Barkácsáruház

7100 Szekszárd, Óvoda u. 4.

Tasnádi Asztalos Bt.

7200 Dombóvár, Rákóczi u. 60.

Illia Barkács

7400 Kaposvár, Kond vezér u. 3

Kapos Festék Kft.

82/ 418 012

7629 Pécs, Névtelen u. 5.

Gyurasics Kft.

72/ 510 092

7632 Pécs, Siklósi u. 2.

Hársfa Áruház (Gyurasics Kft.)

72/ 512 730

8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 3

AUSTRO-FA Kft.

22/ 312 572

8200 Veszprém, Házgyári út 24.

Facentrum Kft.

88/ 566 530

8300 Tapolca, Nyárfa u. 3

Pálffy & Papp Kft.

87/ 414 665

8360 Keszthely, Sömögye-Dűlő

Eurofa 2000 Kft.

83/ 515 804

8440 Herend, 8-as út, Shell kútnál

Árkossy Bútor Kft.

8600 Siófok, Molnár István u. 12.

Krónusz János

8800 Nagykanizsa, Balatoni út 2.

Müller Kft. - festékbolt

8900 Zalaegerszeg, Kiserdei út

Gamper Üzletház Kft.

92/ 511 055

8960 Lenti, Petőfi S. u. 34/b.

Németh-Fa Kft.

92/ 551 025 96/ 511 860

74/ 510 323 30/ 95 72 941 74/ 463 829

88/ 513 630 30/ 94 69 679 93/ 320 982

9023 Győr, Mészáros Lőrinc u. 1.

Piktor festékbolt- Fészek Áruház

9028 Győr, Banai út 24/b

Mahagóni Faipari Centrum

96/ 411 294

9200 Mosonmagyaróvár, Nap u. 40.

Bástya Bútor - és Faipari Centrum

96/ 216 190

9200 Mosonmagyaróvár, Szellőrózsa 33-37.

László Iparcikk Kft.

9228 Halászi, Bem u. 28.

Abinito Kft.

9300 Csorna, Bartók Béla u. 50.

Bástya Bútor - és Faipari Centrum

96/ 260 887

9400 Sopron, Béke út 15.

sixay-ház

99/ 505 990

96/ 578 050 20/ 211 31 58

9400 Sopron, Győri út 48.

Bástya Bútor - és Faipari Centrum

99/ 324 515

9789 Szombathely-Sé, Hétvezér u. 8

Wéberker Kft.

94/ 540 509

9900 Körmend, Rákóczi u. 121.

Rábaferrsped Kft.

A mindenkori aktuális forgalmazói lista internetoldalunkon megtalálható.

20/ 95 88 679


Köszönjük, hogy a természetes megoldást választotta!

SIXthema7 – AURO • 2008. március Felelős kiadó: Szikszai László • 99/505-990. Kiadványszerkesztés: X-Meditor Kft., Győr

AURO katalógus 2008  
AURO katalógus 2008  

AURO katalógus 2008

Advertisement