Page 1


PÁSZTOR SÁNDOR

PÁSZTOR SÁNDOR

A mesék varázslatos hármas száma mindig valami szerencsés fordulatot jelöl: a harmadik szegénylegény sikerre viszi, amire testvérei képtelenek voltak, és a harmadik próba után elnyeri a királykisasszony kezét. A FuxFeszt harmadik kiadása is valami hasonló pozitív változást jelöl: az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja több ízben is bizonyította, hogy érdemes odafigyelni erre a sokszor elhanyagolt műfajra, hiszen a mesék ifjaknak és örökifjaknak egyaránt érvényes tanulságokat fogalmaznak meg. A Bihar Megyei Tanács üdvözli és lehetőségeihez mérten támogatja a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának ezen kezdeményezését, hiszen a nagyszalontai születésű Fux Pál országos és nemzetközi szinten elismert munkásságának szellemében létrehozott rendezvény az erdélyi magyar bábszínházi közösség és a régió feltörekvő generációinak kultúrabarát szellemben való fejlődéséhez járul hozzá.

Fermecata cifră trei din poveşti semnifică totdeauna o întorsătură norocoasă: cel de-al treilea fecior reuşeşte ceea ce fraţii lor nu au putut, iar, după a treia probă, o câştigă pe prinţesă. Şi ediţia trei a FuxFeszt semnifică o astfel de schimbare pozitivă. Festivalul Teatrelor de Păpuşi Profesioniste Maghiare din Transilvania a demonstrat, în mod repetat, că acest gen de multe ori ignorat merită atenţia noastră, deoarece transmite învăţături valabile atât pentru generaţiile tinere, cât şi pentru spectacorii mai în vârstă. Consiliul Judeţean Bihor salută şi, în măsura posibilităţilor, susţine această iniţiativă a Trupei Lilliput a Teatrului Szigligeti, evenimentul organizat în spiritul operei de faimă naţională şi internaţională a salonteanului Fux Pál contribuind la dezvoltarea comunităţii maghiare-transilvănene de teatru de păpuşi, dar şi a noilor generaţii din regiune, în spiritul culturii.

a Bihar Megyei Tanács elnöke

președintele Consiliul Județean Bihor


BIRÓ ROZÁLIA

BIRÓ ROZÁLIA

Tisztelt fesztiválozók és fesztiválozó közönség!

Stimaţi participanţi! Dragi spectatori!

Mérhetetlen büszkeséggel tölt el, hogy városunk egy ilyen színvonalas, gazdag programmal rendelkező, változatos fesztivált tudhat magáénak. Nagy örömömre szolgál, hogy egy olyan rendezvénynek lehetek a védnöke, ami gyerekeknek, családoknak szól. A szervező, házigazda társulat munkáját ismerve bizton állítom, hogy erőt, energiát, szabadidőt nem sajnálva mindent megtesznek azért, hogy a nagyváradi gyerekek minőségi bábszínházi előadásokkal találkozhassanak. Az idei fesztivál kínálatát megtekintve október első hete igazi rendezvénycsemege lesz a közönség számára. Szívből remélem, hogy az idei Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja városunk családjai és gyermekei számára idén is életre szóló élményt fog nyújtani!

Este o imensă mândrie pentru mine faptul că oraşul nostru are un festival atât de valoros, având un program atât de bogat de divers. Mă bucur deosebit de mult de faptul că pot fi patroana onorifică a unui eveniment adresat copiilor şi familiilor. Cunoscând activitatea trupei care îl găzduieşte, pot afirma cu certitudine că organizatorii fac tot ce le stă în putinţă, sacrificându-şi până şi timpul liber pentru ca micii spectatori orădeni să vadă spectacole de teatru de păpuşi realizate la cel mai ridicat nivel calitativ. Văzând oferta festivalului din acest an, prima săptămână a lunii octombrie va fi o adevărată delicatesă pentru publicul iubitor de evenimente bune.

fővédnök

patronul onorific al festivalului

Sper din suflet că ediţia din acest an a Festivalului Teatrelor de Păpuşi Profesioniste Maghiare din Transilvania va oferi, din nou, experienţe de neuitat familiilor şi copiilor oraşului nostru!


CZVIKKER KATALIN director-manager general Teatrul Szigligeti

CZVIKKER KATALIN a Szigligeti Színház főigazgatója

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy álom. Egy álom, mely nemcsak valósággá vált, de életünk része lett, tervezzük, szervezzük kétévente. Fux Feszt van, ha esik ha fúj, ha sok, ha kevés a támogató. Mi vagyunk a „legények a gáton” és teret adunk, lehetőséget teremtünk arra, hogy az erdélyi bábszakma újra és újra egymásra és a másra rácsodálkozhasson kétévente, itt Nagyváradon.

A fost odată, ca niciodată, a fost un vis. Un vis care nu numai că s-a realizat, dar a devenit parte din viaţa noastră, îl plănuim, îl organizăm în fiecare al doilea an. FuxFeszt există orice s-ar întâmpla, oricât de puţini susţinători ar avea. Noi suntem cei care nu se lasă, care oferă un prilej profesiei de păpuşerie din Transilvania să se întrunească bienal aici, la Oradea. Credem în puterea festivalului, l-am construit împreună, l-am pregătit împreună, şi astăzi, spre bucuria noastră, a tuturor, a devenit nu numai trainic, dar îşi şi generează singur provocările profesionale, şi se mândreşte cu valorificarea posibilităţilor şi a talentelor noastre. Este nevoie de acest for, de acest prilej, este nevoie de FuxFeszt! A treia oară, tot împreună, facem o nouă încercare. Mult succes!


BOTHÁZY-DARÓCZI RÉKA művészeti vezető Kedves kollégák! A III. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján tizennégy társulat és két színművészeti egyetem huszonkét előadása találkozik Nagyváradon. A Fux Fesztivál „népmesei” kiadásához értünk. Megszületett a harmadik, jelenleg a legkisebbik Fux, ami egyben azt is jelenti, hogy a rá váró feladat egyre nehezebb, az akadályok legyőzése egyre nagyobb lesz. A fesztivál 2015-ös kiadása után nem sokkal, egy gonosz sárkány lecsapott az erdélyi magyar bábjátszás Mesekirályára és örökre magával ragadta őt. Nagy Kopeczky Kálmán váratlan és tragikus halála nagy űrt hagyott maga után. Sajnos tüzes söprűnk, amivel a halált kisöprűzhetnék nincs. De   van sok emlékünk, előadásunk és bábosunk akik, ha az elmúlást kisöprűzni nem is tudják, Kálmán halhatatlanságát ezen a fesztiválon, a Cimborák Bábszínháznál rendezett  A só  című előadással biztosítani tudják. Hisszük, hogy továbbra is szükség van egy állandó fórumra, ahol az erdélyi magyar bábosok találkoznak, és valódi kapcsolatot alakítanak ki egymással. Még mindig nagyok a távolságok közöttünk, és a társulatok, bábszínházak közötti kapcsolat sem elég szoros.  Hittel és reménnyel dolgozunk azért, hogy a nagyváradi Fux Fesztivál ezeket a távolságokat képes legyen lecsökkenteni, a kapcsolatokat pedig szorosabbra fűzni.

BOTHÁZY-DARÓCZI RÉKA

director artistic Dragi colegi!

La al III-lea Festival al Teatrelor de Păpuşi Profesioniste Maghiare din Transilvania, 14 trupe şi două universităţi vor prezenta 22 de spectacole la Oradea. Am ajuns la ediţia „de basm” a Fux Festival. S-a născut cel de-al treilea, şi totodată, cel mai mic Fux, ceea ce înseamnă că probele care îl aşteaptă vor fi şi mai mari, depăşirea obstacolelor va fi şi mai grea. Cu puţin timp după ediţia din 2015 a festivalului, un balaur nemilos s-a năpustit asupra Regelui Basmelor păpuşeriei maghiare din Transilvania, răpindu-l pentru totdeauna. Dispariţia neaşteptată şi tragică a lui Nagy Kopeczky Kálmán a lăsat în urmă un gol imens. Din păcate, nu avem nici o mătură focoasă cu care am putea să măturăm moartea afară. Dar avem multe amintiri, spectacole şi păpuşari care, deşi nu pot mătura pierirea afară, pot totuşi, în cadrul acestui festival, să asigure imortalitatea lui Kálmán prin spectacolul „Sarea”, prezentat de Trupa Cimborák, în regia lui. Credem că este în continuare nevoie de un for permanent unde păpuşarii maghiari din Transilvania se întâlnesc şi creează legături reale între ei. Distanţele dintre noi sunt, în continuare, mari, iar legăturile dintre trupe, teatre de păpuşi, nu sunt destul de strânse. Muncim cu credinţă şi speranţă pentru ca Fux Festival din Oradea să reuşească să reducă aceste distanţe şi să strângă legăturile între noi.


ZSŰRI JURIUL

KOZSIK ILDIKÓ BÁBSZÍNÉSZ, TEATROLÓGUS Marosvásárhelyi előadóművész, bábművész, teatrológus, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára és doktorandusza. Actor mânuitor de păpuși, teatrolog, profesor la Universitatea de Arte Târgu Mureș.

6


MARIA MIERLUȚ SZÍNÉSZ, RENDEZŐ

A román színházi és bábszínházi élet kiemelkedő alakja. Színpadon „élő” és bábszínházi szerepekben egyaránt otthonosan mozog, emellett rendez is. Personalitatea marcantă a păpușeriei din România, actor și regizor.

VADAS LÁSZLÓ

SZÍNHÁZI ÉS BÁBSZÍNHÁZI RENDEZŐ, SZÍNÉSZ A kolozsvári születésű rendező a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színházrendező szakán végzett. Erdély-szerte rendez előadásokat, de színészként is láthatta már a közönség. Regizor de teatru și de teatru de păpuși.


Október hétfő

2.

10:00 VASKAKAS BÁBSZÍNHÁZ, GYŐR (MAGYARORSZÁG)

IZEG-MOZOG! (0-3) Helyszín: Szigligeti Stúdió Hangok, zajok, ízek, szagok, fények, színek, formák, felületek, tárgyak, gépek, élőlények. Feküdni, megfordulni, tapogatni, kúszni, mászni, lábra állni, tipegni, lépni, járni, futni, ugrálni, forogni. Enni, inni, aludni, figyelni, tanulni, beszélni. Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra. Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz.

8

Koreográfus: Fejes Kitty Díszlet: Horváth Márk, Markó-Valentyik Anna Konzulens: Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas Játssza: Markó-Valentyik Anna Támogatók, partnerek: Kezeslábas Családi Bábszínház, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest Az előadás időtartama: 20 perc, melyet 20 perc játékidő követ


10:00 TEATRUL DE PĂPUŞI VASKAKAS, UNGARIA

SE FOIEŞTE! (0-3) Locul spectacolului: Studioul Szigligeti

coregraf: Fejes Kitty scenografia: Horváth Márk, Markó-Valentyik Anna consultant: Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas / distinsă cu premiul Blattner Géza interpretează: Markó-Valentyik Anna Susţinători, parteneri: Teatru de Păpuşi şi Familie Kezeslábas, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică Durata spectacolului: 20 de minute

Voci, zgomote, gusturi, mirosuri, lumini, culori, forme, suprafeţe, obiecte, aparate, vietăţi. A sta culcat, a pipăi, a se rostogoli, a se târî, a merge în patru labe, a se ridica în picioare, a porni, a păşi, a merge, a alerga, a sări, a se învârti. A mânca, a dormi, a asculta, a învăţa, a vorbi. Oricât de incredibil pare,bebeluşi, copiii micuţi sub vârsta de trei ani, sunt şi ei receptivi la un spectacol de teatru. Desigur, nu unul oarecare, ci un joc pregătit în special pentru ei. Este ştiut, din lungi studii efectuate de psihologi, pedagogi şi artişti, faptul că trăirile artistice influenţează dezvoltarea încă din uter. Despre împărătesele chineze s-a povestit că atunci când au devenit însărcinate, nu aveau nevoie să privească, să asculte şi să miroase decât lucruri frumoase, ca şi fătul să fie frumos şi echilibrat. În China deja se ştia la vremea aceea ce psihologia ne învaţă astăzi: că primele nouă luni din viaţă – încă în uterul mamei – şi cei trei ani care urmează ne afectează toată viaţa. Ne orientează personalitatea, creativitatea, sănătatea sufletească, adică tot ce va deveni important mai târziu, într-o direcţie anume.


Október hétfő

2.

12:00 CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ, SEPSISZENTGYÖRGY

A SÓ (3+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem A közismert mese, amelynek alapötlete, archetípusa a fel nem ismert vagy félreismert értékekről, az igazi vagy álságos szeretetről, a világirodalom nagyjainál is – mint például Shakespeare Lear királya – felbukkan. E mese által nemcsak a jól megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt gondolkodást kapja ajándékba a néző, hanem ennél sokkal többet: az igazi szeretet, az egymásra való odafigyelés fontosságát, értékét. Az előadás igazi tündérmese, marionetttechnikával készült, hogy a gyermek a mese, az előadás bűvöletén keresztül értse meg, érezze át az igazi értékek megtartásának és felvállalásának szükségességét.

Rendező: Nagy Kopeczky Kálmán Játsszák: Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes, Vincze Tímea Zene: Filip Ignác Tervező: Deák Barna Technikusok: Nagy Nándor Zoltán, Péter Előd Kellékes: Kis Vizoli Mónika Az előadás időtartama: 50 perc

10


12:00 TEATRUL DE PĂPUŞI CIMBORÁK

SAREA – O POVESTE DESPRE IUBIRE (3+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare

regizor: Nagy Kopeczky Kálmán interpreţi: Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes, Vincze Tímea muzică: Filip Ignác designer: Deák Barna tehnicieni: Nagy Nándor Zoltán, Péter Előd recuziter: Kis Vizoli Mónika Durata spectacolului: 50 de minute

Povestea binecunoscută a cărei idee principală, arhetipul, problema valorilor înţelese greşit, iubire adevărată sau prefăcută, apare şi la marii clasici – de exemplu, la „Regele Lear” –, vorbind despre relaţii umane, adevăratele valori umane, ca aproape toate poveştile Moşului Elek. Prin această poveste, publicul nu primeşte doar la ce se aşteptă de la basmele populare, adică limbajul autentic, cotituri şi gândirea şireată, ci mult mai mult decât atât: importanţa şi valoarea iubirii adevărate şi grijii faţă de semeni. Spectacolul este un basm adevărat, realizat cu marionete, ca copilul, prin magia poveştii şi a spectacolului, să înţeleagă şi să simtă necesitatea păstrării şi angajamentului faţă de valorile adevărate.


Október hétfő

2.

17:00 KEZESLÁBAS CSALÁDI BÁBSZÍNHÁZ, MAGYARORSZÁG

ANYAJEGY (16+) Helyszín: Szigligeti Stúdió „Döbbenten tapasztalom, hogy hiába vagyok a közepén az életemnek, hiába vagyok én a Mama, mégsem vagyok az a nagy és mindenható lény, akinek annak idején az éppen ennyi idős szüleimet láttam. Felnőtt vagyok, de nem vagyok eléggé erős” előadás születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről: az élet legapróbb és legfontosabb kérdéseiről.

Szöveg: Szabó T. Anna Báb: Emőd Kriszta Művészeti munkatárs: Ellinger Edina, Gimesi Dóra Rendezte és játssza: Markó-Valentyik Anna Támogatók, partnerek: Csodamalom Bábszínház (Miskolc), Színház- és Filmművészeti Egyetem (Budapest), Vaskakas Bábszínház (Győr) Az előadás időtartama: 50 perc

12


17:00 TEATRUL DE PĂPUŞI ŞI PENTRU FAMILIE „KEZESLÁBAS”, UNGARIA

SEMNUL MAMEI (16+) Locul spectacolului: Studioul Szigligeti „Văd cu stupoare că degeaba mă aflu eu în centrul vieţii mele, degeaba sunt eu Mama, nu sunt acea creatura imensă şi atotputernică care, la vremea aceea, am crezut că sunt părinţii mei, ei fiind chiar la vârsta mea de acum. Sunt adultă, dar nu sunt destul de puternică.” Un spectacol despre naştere şi moarte, mame şi copii, bărbaţi şi femei. Despre cele mai mărunte şi cele mai importante întrebări ale vieţii.

text: Szabó T. Anna păpuşă: Emőd Kriszta consultanţi artistici: Ellinger Edina, Gimesi Dóra regizat şi jucat de: Markó-Valentyik Anna Susţinători şi parteneri: Teatrul de Păpuşo „Csodamalom”, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, Teatrul de Păpuşi „Vaskakas” Durata spectacolului: 50 de minute


Október hétfő

2.

20:00 LEDPUPPETS, MAGYARORSZÁG

AQUARIUM PROJECT (12+) Helyszín: Szigligeti Stúdió „A formáció számunkra egy izgalmas és örömteli útkeresés a bábszínház, a performansz és a látványszínház határmezsgyéin, amelynek során egyesülhetnek a színházi ágak különböző elemei és a kísérletező kedvünk dominálhat.” Makra Viktória és Lendváczky Zoltán a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész– bábszínész szakán diplomáztak. Szabadúszó alkotóként egyaránt részesei kő- és független színházi produkcióknak. Remsey Dávid illusztrátor, grafikus, a Magyar Iparművészeti Egyetemen (MOME) végzett vizuális kommunikáció szakon. Illusztrátori pályafutása mellett, családi indíttatásból kezdett a báb műfajával foglalkozni. Hármójuk találkozása során merült fel a közös alkotás gondolata. Találkozásuk eredményeként született meg a Ledpuppets: Aquarium-projektje. Az előadás időtartama: 30 perc

14


20:00 LED PUPPETS, UNGARIA

AQUARIUM PROJECT (12+) Locul spectacolului: Studioul Szigligeti „Pentru noi, formaţia este o căutare de drum interesantă şi fericită, între performance şi teatru vizual, în cursul căreia diferitele elemente ale formelor de teatru se pot împleti, şi domină energiile noastre creative.” Makra Viktória şi Lendváczky Zoltán au absolvit specializarea actorie şi păpuşerie a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică. Ca liberi profesionişti, lucrează atât la producţii de anvergură, cât şi la spectacole de teatru independent. Ilustratorul şi graficianul Remsey Dávid a absolvit specializarea de comunicare vizuală la Universitatea de Artă Decorativă Maghiară (MOME). Pe lângă cariera de ilustrator, a început să se ocupe de teatru de păpuşi fiind încurajat de familie. Proiectul „Aquarium” al Ledpuppets s-a născut din colaborarea celor trei.

Durata spectacolului: 30 de minute


Október kedd

3.

10:00 SZATMÁRNÉMETI ÉSZAKI SZÍNHÁZ HARAG GYÖRGY TÁRSULAT - BRIGHELLA BÁBTAGOZAT

TÖRTÉNET A TÁLRÓL ÉS A KANÁLRÓL (3+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem „Ez ám nem közönséges tál és kanál, hanem egész különleges darabok. Ez azonban csak akkor derül ki, ha a tálban a hozzá tartozó kanállal kavargatni kezdünk. Amint ezt tesszük, a tál megtelik a legízletesebb és legtáplálóbb levessel, amit csak kívánhatunk. És mindig tele lesz, akárhány éhes száj eszik is a levesből.” Író/Fordító: Nagy Viktória Éva Rendező: Schneider Jankó Díszlettervező: Schneider Jankó Jelmeztervező: Bartal Kiss Rita Zene: Czapp Ferenc Szereplők: Nagy Anikó, Bandura Emese, Nagy Tamás, Bandura Tibor Az előadás tartama: 40 perc VERSENYELŐADÁS

16


10:00 TRUPA HARAG GYÖRGY AL TEATRULUI DE NORD SATU MARE, SECŢIA DE TEATRU DE PĂPUŞI BRIGHELLA

DUPĂ MICHAEL ENDE: ÎNTÂMPLĂRI DESPRE CASTRON ŞI LINGURĂ (3+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare

autor, traducător: Nagy Viktória Éva regia: Schneider Jankó scenografia: Schneider Jankó costume: Bartal Kiss Rita muzică: Czapp Ferenc interpretat de: Nagy Anikó, Bandura Emese, Nagy Tamás, Bandura Tibor Durata spectacolului: 40 de minute SECȚIUNEA DE CONCURS

„Nu este vorba despre un castron și o lingură obișnuită, ele sunt niște obiecte speciale. Asta însă aflăm doar când lingura adecvată începe să se învârte în castron. În acel moment castronul se umple cu cea mai gustoasă supă pe care am gustat-o vreodată. Niciodată nu se va goli, toată lumea se poate ospăta.” három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz.


Október kedd

3.

12:00 TOMCSA SÁNDOR SZÍNHÁZ, SZÉKELYUDVARHELY

A NÉMA CIPŐ TÖRTÉNETE (4+) Helyszín: Szigligeti Stúdió Bábelőadás az elmagányosodásról, az elhagyatottságról, az újrafelfedezésről, vagy arról, hogy van-e lelkük a tárgyaknak? Ezen kérdéseket veti fel az előadás, és teszi mindezt a cipők szemszögéből, egész pontosan egy sportcipő sorsán keresztül. Egy bármilyen cipősszekrény, egy bármilyen lakásban, jelen esetben Andoréknál, nem csak mint bútor szerepel, hanem otthon is a cipőknek, lábbeliknek. Ezek a lábbelik az elmúlás veszélye alatt „tengetik életüket”, mesélik el sorsukat úgy, hogy vágyaikban a minél jobban elhasználtságról, vagyis a tartalmas életről beszélnek. Andorék cipősszekrényében az élet feldúltan zajlik - nyilván sok nyelvi humor, zene és dal segítségével - mígnem észreveszik, hogy hiányzik közülük valaki. Ebben a kontextusban derül ki a sárga sportcipőről, hogy alig használtan is lehet valami eldobott, mellőzött, és bár jó reménnyel kecsegtette az élet, egy használaton kívüli tárgy lett. A többi cipő összefog, hogy értelmet adjon a sárga sportcipő létének...

Író/Fordító: Anga Mária – Csepei Zsolt – Palocsay Kisó Kata – Hatházi András Rendező: Palocsay Kisó Kata Díszlettervező: Palocsay Kisó Kata, Hatházi Rebeka Jelmeztervező: Palocsay Kisó Kata, Hatházi Rebeka Zene: Pál Attila Szereplők: Mezei Gabriella, Márton Réka, Szűcs-Olcsváry Gellért, Pál Attila Az előadás időtartama: 45 perc

18


12:00 TEATRUL TOMCSA SÁNDOR ODORHEIU SECUIESC

POVESTEA UNUI PANTOF MUT (4+) Locul spectacolului: Studioul Szigligeti

Autori: Anga Mária – Csepei Zsolt – Palocsay Kisó Kata – Hatházi András regizor: Palocsy-Kisó Kata scenografia: Palocsy-Kisó Kata, Hatházi Rebeka costume: Palocsy-Kisó Kata, Hatházi Rebeka muzică: Pál Attila interpretat de: Mezei Gabriella, Márton Réka, Szűcs-Olcsváry Gellért, Pál Attila Durata spectacolului: 45 de minute

Un spectacol de teatru de păpuşi despre singurătate, izolare, redescoperire, sau dacă obiectele au suflet. Suflete reprezentate în spectacol de goblini. Sunt întrebările pe care spectacolul le ridică, toate din perspectiva pantofilor, sau mai exact, a unui pantof de sport. Un oarecare dulap de pantofi, într-un apartament oarecare, în cazul nostru, al familiei lui Andor, care nu este doar un obiect de mobilier, ci şi o casă pentru pantofi şi alte încălţăminte. Aceste încălţăminte trăiesc sub ameninţarea pieririi, povestindu-şi soarta şi dorinţa de a fi cât mai mult folosiţi, adică de a avea o viaţă cât mai substanţială. În dulapul de încălţăminte, viaţa este una agitată – desigur, povestită cu mult umor lingvistic, muzică şi cântec -, până se observă că cineva lipseşte. În acest context, legat de pantoful galben de sport, pantofii descoperă că cineva poate fi aruncat la o parte, uitat şi dacă este aproape nou, şi, cu toate că avea o viaţă plină de speranţă, a devenit un obiect nefolosit. Ceilalţi pantofi vor încerca împreună să dea un sens existenţei pantofului galben de sport – şi vor reuşi.


Október kedd

3.

17:00 CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ, SEPSISZENTGYÖRGY

CYBER CYRANO (13+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem Tasnádi István Cyber Cyrano című drámájának műfaji meghatározása a netdráma. „Net” mint kapcsolat, mint hálózat és ezeknek függvényei, de érthető konkrétan az internetre is. A „net” kifejezés mind emberi kapcsolatok sokasága is érvényes, elvont vagy konkrét értelemben is. Tasnádi István drámájában Zsuzsi szerelmes Mátéba, akinek viszont Heni tetszik, és ez egy olyan történés-sorozatot indít el, ami kontrolálhatatlan, következményei pedig kiszámíthatatlanok. Meddig terjed egy ember szabadsága? Miért és milyen erkölcsi igazság nevében manipulál egy ember egy másik embert? És miért hagyja manipulálni magát? Milyen arcot, valóságot mutatunk magunkról a “neten”, és kik vagyunk valójában? Jogunk van más ember életével játszani csak azért mert az nem szeret viszont minket? Vajon a nagybetűs szerelem elég mentség mindenre? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat az előadás, amely az „Y generáció”-ról/nak szól, akiket a felnőttek egyre nehezebben értenek, egy olyan korosztály aki kinőtt már a bábszínházból, de még nem nőtt bele a „nagyszínházba”.

Író/Fordító: Tasnádi István Dramaturg: Nagy Lázár Kincső Rendező: Nagy Lázár József Díszlet- és jelmeztervező: Ütő Gusztáv Szereplők: Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Vincze Tímea Az előadás időtartama: 90 perc

20


17:00 TEATRUL DE PĂPUŞI „CIMBORÁK” SFÂNTU GHEORGHE

CYBER CYRANO (13+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare

autor: Tasnádi István dramaturg: Nagy Lázár Kincső regizor: Nagy Lázár József scenografie şi costume: Ütő Gusztáv interpretat de: Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Vincze Tímea Durata spectacolului: 90 de minute

Ca gen, drama „Cyber Cyrano” de Tasnádi István este definit drept „dramă net”. „Net”, ca conectare, reţea şi tot ce implică acestea, dar se poate interpreta în mod concret ca însemnând „internet”. Expresia „net” este valabilă şi în sensul de relaţii omeneşti, atât la propriu, cât şi la figurat. În drama lui Tasnádi István, Zsuzsi se înderăgosteşte de Máté, care, în schimb, o place pe Heni, lucru care lansează o serie de evenimente incontrolabilă, cu consecinţe imprevizibile. Până unde se extinde libertatea unei persoane? De ce şi în numele cărui adevăr moral o manipulează o persoană pe cealaltă? Şi de ce se lasă manipulată? Ce faţă, ce realitate proiectăm despre noi pe „net”, şi cine suntem cu adevărat? Avem dreptul să ne jucăm cu viaţa celuilalt numai pentru că nu ne iubeşte? Oare iubirea poate fi o scuză pentru tot? Sunt întrebările la care caută răspunsuri spectacolul nostru adresat „generaţiei Y”, o generaţie din ce în ce mai greu înţeleasă de părinţi, o generaţie care este deja pre în vârstă pentru teatrul de păpuşi, dar prea tânără pentru teatru.


Október szerda

4.

10:00 CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ, SEPSISZENTGYÖRGY

A REST LEGÉNYRŐL

(4+)

Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem Hogyan lehet valaki teljes értékű tagja a társadalomnak úgy, hogy az ő létigazsága nem egyezik meg az elfogadott szabályokkal és elvárásokkal? Ez a mese, a másság elfogadásáról szól. Jankó a világ szemében rest, mégis egyetlen jó cselekedettel olyan tudás birtokába jut, amivel bármit megtehet. Ő mégsem él vissza ezzel a helyzettel, ettől válik igazi mesehőssé. Az előadásban ötvöződik az asztali bábjátszás és az árnyjáték technikája, a sajátos képi világ mellett, a hangulatok megteremtésében nagy szerepet játszik a népies zene. Az alkotók az előadást nagy szeretettel ajánlják minden 3 év fölötti nézőnek.

Dramaturg: Tamás István Rendező: Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos és Péter Orsolya Díszlet- és jelmeztervező: Simó Enikő Zene: Román Hunor Szereplők: Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes,Vincze Tímea Az előadás időtartama: 50 perc VERSENYELŐADÁS

22


10:00 TEATRUL DE PĂPUŞI „CIMBORÁK” SFÂNTU GHEORGHE

DESPRE FLĂCĂUL LENEŞ (4+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare

dramaturg: Tamás István regizori: Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos, Péter Orsolya scenografia: Simó Enikő muzica: Román Hunor interpreţi: Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes,Vincze Tímea Durata spectacolului: 50 de minute SECȚIUNEA DE CONCURS

Cum poate deveni cineva un membru valoros al societăţii când filosofia lui de viaţă nu corespunde regulilor şi aşteptărilor consacrate? Această poveste e despre acceptarea diferenţelor. În ochii lumii, Jankó e leneş, şi cu toate acestea, cu o singură faptă bună, dobândeşte o putere cu care poate să facă orice. Totuşi, el nu abuzează de această situaţie, lucru care îl face un adevărat erou de basm. Spectacolul Teatrului de Păpuşi „Cimborák” este adaptarea la scenă a basmului popular maghiar „Despre flăcăul leneş”. În spectacol se îmbină mai multe tehnici ale păpuşeriei, iar pe lângă aspectul vizual unic, muzica de inspiraţie populară joacă un rol deosebit de important. Recomandăm acest spectacol cu mult drag spectatorilor cu vârsta peste 3 ani.


Október szerda

4.

12:00 PUCK BÁBSZÍNHÁZ, KOLOZSVÁR

MIMORÓZART

(5+)

Helyszín: Szigligeti Stúdió A Mimorózart című előadás két művészzseni, Joan Miró képzőművész alkotásaiból és Wolfgang Amadeus Mozart zenéjéből született. Szöveg nélküli előadás, négy éven felüli korosztálynak, beleértve a felnőtt közönséget is. Az előadás szereplői utazók, bohócok, vándorok, akik megteremtik számunkra Mimorózart világát, ahol szabadon szárnyalhat a fantáziánk. A humor, a harmónia és a derű, a játék szabadsága a fő jellemzői az előadásnak. Képi világ: Joan Miró Zene: W. A. Mozart Forgatókönyv: Palocsay Kisó Kata Zenei összeállítás: Palocsay Kisó Kata Rendezés: Palocsay Kisó Kata Látványterv: Lőrincz Gyula

Koreográfia: Jakab Melinda Bohóctechnika: Hatházi András Díszlet- és bábkészítés: György László és Szabó Tünde Ügyelő: Kovács Ferenc Plakátterv: Lőrincz Gyula Szereplők: László Réka, Okos Attila Ákos, Urmánczi Jenő Az előadás időtartama: 50 perc VERSENYELŐADÁS

24


12:00 TEATRUL DE PĂPUŞI PUCK CLUJ NAPOCA

MIMORÓZART

(5+)

Locul spectacolului: Studioul Szigligeti

Spectacolul „Mimorozart” s-a născut din operele a doi genii: lucrările artistului plastic Joan Miró şi muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart. Un spectacol nonverbal pentru copii peste 4 ani, dar şi pentru adulţi. Personajele sunt călători, clovni, pribegi care îşi creează lumea Mimorozart, unde fantezia noastră poate zbura nestingherită. Umorul, armonia, optimismul şi libertatea jocului sunt cele mai importante caracteristici ale spectacolului. aspect vizual: Joan Miró muzica: W. A. Mozart scenariu: Palocsay Kisó Kata redactare muzicală: Palocsay Kisó Kata regia: Palocsay Kisó Kata design: Lőrincz Gyula Durata spectacolului: 50 de minute SECȚIUNEA DE CONCURS

coregrafie: Jakab Melinda tehnică clovni: Hatházi András realizare decoruri şi păpuşi: György László, Szabó Tünde regizor tehnic: Kovács Ferenc afiş: Lőrincz Gyula interpretat de: László Réka, Okos Attila Ákos, Urmánczi Jenő


Október szerda

4 .,

17:00 VAJDASÁGI MAGYAR BÁBSZÍNHÁZ

A KIS HERCEG

(6+)

Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem Egy klasszikus történet bábszínházi adaptációja Kishercegek, Pilóták és Rózsák részére. „… A csöppnyi játéktéren tehát elkezdődik, majd pergőre vált az előadás, Antoine de Saint-Exupéry klasszikussá vált regényének Kisherceg című színpadi adaptációja. Izgalmas, ahogy a két neves művész – Szloboda Tibor színész-rendező és Molnár Róbert színész-bábművész elénk varázsolják a sivatagban rekedt pilótának és a világűr kíváncsi utasának, a kis hercegnek különleges találkozását, majd kettejük átlényegülésével megelevenednek sorra távoli bolygók fura teremtményei, egy öntörvényű rózsa, a kietlen homoktenger lakói, s a kis herceg bábfigurája… Nekünk, a vele szemközt ülő publikumnak tőle, a kis hercegtől kell újratanulnunk a gyermeki tisztánlátás mikéntjét, melynek ismeretében feltárul előttünk a világ egy másik vetülete, azaz a lényeg, amely a hétköznapi szemlélő előtt rejtve marad…” (Csík Mónika)

Rendezés, díszlet, szereplők: Molnár Róbert és Szloboda Tibor Az előadás időtartama: 50 perc

26


17:00 TEATRUL DE PĂPUŞI MAGHIAR DIN VOIVODINA

MICUL PRINŢ (6+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare O poveste clasică, adaptată la teatru de păpuşi, adresată Micilor Prinţi, Piloţilor şi Trandafirilor. „În micuţul spaţiu de joacă începe, iar apot ia viteză spectacolul, adaptarea la scenă a romanului devenit clasic, Micul Prinţ, de Antoine de Saint-Exupéry. Este foarte interesant modul în care cei doi artişti renumiţi – actorul şi regizorul Szloboda Tibor şi actorul mânuitor de păpuşi Molnár Róbert – redau întâlnirea cu totul deosebită dintre pilotul blocat în deşert şi călătorul curios al universului, micul prinţ, după care cei doi se transformă în creaturile cuidate ale planetelor distante: un trandafir încăpătânat, locuitorii mării de nisip, dar şi păpuşa ce îl reprezintă pe micul prinţ... Noi, publicul, trebuie să reînvăţăm claritatea cu care un copil vede lumea, descoperind o altă dimensiune, cea a esenţialului, mereu ascuns pentru ochi...”

regizori, scenografi, interpreţi: Molnár Róbert és Szloboda Tibor Durata spectacolului: 50 de minute


Október szerda

4.

20:00 A MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM MESTERKÉPZŐS BÁBSZAKOS HALLGATÓINAK ELŐADÁSA

JÁTSZMÁK (14+) Helyszín: Szigligeti Stúdió Észrevsszük-e a gonosz jelenlétét, ha az az újdonság izgalmát hozza az életünkbe? Ha kíváncsiságunk teret ad neki, a harmóniát könnyen felválthatja a diszharmónia. A másodéves bábművészet szakos magiszteri osztály vizsgamunkája ezekre a kérdésekre keresi a választ az anyagok animációja szintjén, a humor eszközeivel. Pedagógiai feladatként a diákok egy olyan színpadi kísérletet állítanak animációs színpadra, amely a szót egyértelműen cselekvéssé, mozgássá alakítja át.

Irányító tanár : dr. lect. Lőrinczi Máthé Rozália Hallgatók: Barkó Judit Réka, Csortán Erzsébet, Daróczi István, Magi Krisztina, Nagy Mónika, Pilári Lili Eszter Az előadás időtartama: 25 perc

28


20:00 UNIVERSITATEA DE ARTE TÂRGU MUREȘ, MASTER ANUL II, SPECIALIZAREA ARTA PĂPUȘARILOR

JOCURI (14+) Locul spectacolului: Studioul Szigligeti Oare cum sesizăm prezența Răului, dacă aceasta ne amețește cu emoția Noutății? Armonia se transformă foarte ușor în disarmonie sub puterea curiozității. Spectacolul studenților-masteranzi din anul II. al Universității de Arte Târgu Mureș prezintă acest conflict al sinelui într-o manieră ironică, aplicând tehnici de animație de obiecte.

Profesor coordonator: dr. lect. Lőrinczi Máthé Rozália Studenți: Barkó Judit Réka, Csortán Erzsébet, Daróczi István, Magi Krisztina, Nagy Mónika, Pilári Lili Eszter Durata spectacolului: 25 de minute


5

Október . csütörtök

10:00 SZIGLIGETI SZÍNHÁZ LILLIPUT TÁRSULAT, NAGYVÁRAD

KISPIPI ÉS KISRÉCE (3+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, kisterem Az óvódás, kisiskolás korosztálynak készülő előadás a testvérféltékenységet fogja játékra. Hogyan éli meg egy kisgyerek, ha testvére születik? Miként próbálja feldolgozni, hogy ezután osztozkodnia kell? Hogyan lesz az élet császárából egy duli-fuli, sértődött kiskirály? Mit kezd a kistestvérrel, aki folyton őt másolja, de annyira, hogy az már az agyára megy? Én is, én is, én is – mást sem hall… Na, mit tesz ilyenkor? Húgi és Bátyó falura érkezik nagymamához. Nyár van, elnéző nagymama van, és sok-sok kaland ígérkezik. Bátyó persze semmit sem csinálhat, ami izgalmas, nagyfiús, mert a húginak még nem szabad, mert a húgira vigyázni kell, mert a húgi… És persze meg is történik a baj. Bátyó győz, talán sokkal inkább saját maga, mint húgi felett. De hogy miképp, azt egyelőre nem mesélem el…

Vlagyimir Szutyejev azonos című meséjét felhasználva írta és rendezte: Szabó Attila Tervező: Bartal Kiss Rita Zene: Bakos Árpád Játsszák: Oláh Anikó Katalin, Szabó J. Viktor, Balogh Judit, Hanyecz Debelka Róbert Az előadás időtartama: 55 perc

30


10:00 TRUPA LILLIPUT A TEATRULUI SZIGLIGETI, ORADEA

PUIUL ŞI BOBOCUL (3+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mică

Scris şi regizat de Szabó Attila, după povestea omonimă de Vladimir Suteev designer: Bartal Kiss Rita muzica: Bakos Árpád interpretat de: Oláh Anikó Katalin, Szabó J. Viktor, Balogh Judit, Hanyecz Debelka Róbert Durata spectacolului: 55 de minute

Foarte demult, într-o galaxie îndepărtată, Vladimir Suteev a scris o poveste numită „Puiul şi bobocul”. Însă nu foarte demult, şi Szabó Attila a scris o poveste omonimă, dar având un caracter diferit. Fiindcă – chiar dacă Puiul şi Bobocul apar şi aici –, în această poveste, protagoniştii sunt, de fapt, Frăţiorul (adică Lóri) şi Surioara (adică Zsófi), şi relaţia dintre cei doi, adică conflictele dintre fraţi. Deci? Ne trezim în mijlocul războiului steluţelor? Situaţia nu-i chiar aşa de gravă. Cu toate că există un Lord Întunecat în viaţa oricărui Frăţior, în prezenţa Surioarei sale. Întrebarea este ce va face cu el, cum îl va învinge? Şi mai important: pe cine? Răspunsurile la toate aceste întrebări le vom primi la Bunica, la ţară. Fiindcă o săptămână la ţară nu înseamnă doar cele mai bune clătite ale Bunicii, animalele de casă şi distracţie fără griji...


5

Október . csütörtök

12:00 ARIEL IFJÚSÁGI ÉS GYERMEKSZÍNHÁZ, MAROSVÁSÁRHELY

TŰZMADÁR (6+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem A Hétkezű Anyóka fogságba ejtette a Tűzmadarat, valahol fönt, a felhők felett. Ivánka úgy dönt, rendet tesz a világban: elindul, hogy kiszabadítsa a Tűzmadarat a sötét hatalmú Anyóka mindhét kezének karmaiból. Kalandos útja során segíti őt Borisz és a világűr többi csodabogara.

Író/Fordító: Kardos Tünde Rendező: Halasi Dániel Díszlet- és jelmeztervező: Mátravölgyi Ákos Zene: Monori András Koreográfus: Fosztó András Szereplők: Gáll Ágnes, Gönczy Katalin, Halmágyi Éva, Bonczidai Dezső, Cseke Péter, Szabó Dániel, Szőlősi-Pénzes Szilárd Az előadás időtartama: 50 perc VERSENYELŐADÁS

32


12:00 TEATRUL PENTRU COPII ŞI TINERET ARIEL, TÂRGU MUREŞ

PASĂREA DE FOC

(5+)

Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare Baba cu Şapte Mâini a capturat Pasărea de Foc, undeva sus, deasupra norilor. Micuţul Ivan decide să facă ordine în lume, şi porneşte la salvarea Păsării de Foc din ghearele fiecărei din cele şapte mâini ale Babei cu puteri sinistre. În cursul aventurilor, îl ajută Boris şi celelalte fiinţe ciudate ale universului. scriitor, traducător: Kardos Tünde regizor: Halasi Dániel scenograf: Mátravölgyi Ákos muzica: Monori András Koreográfus / coregraf: Fosztó András interpreţi: Gáll Ágnes, Gönczy Katalin, Halmágyi Éva, Bonczidai Dezső, Cseke Péter, Szabó Dániel, Szőlősi-Pénzes Szilárd Durata spectacolului: 50 de minute SECȚIUNEA DE CONCURS


5

Október ., csütörtök

17:00 SZIGLIGETI SZÍNHÁZ LILLIPUT TÁRSULAT, NAGYVÁRAD

TOLDI (10+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, kisterem - rendhagyó irodalomóra „Ezt a nagyon erős drámai művet megpróbáltuk szétszedni, a színház eszközeivel megerősíteni a szituációkat, és úgy eljátszani. Nemcsak a bábszínház eszközeit használjuk, vannak benne táncos elemek, rajzfilm (Gémes József: Daliás idők)...ötvözzük a mozgásszínházat, a bábszínházat, a színművészetet, a költészetet, így próbáltuk összegyúrni a drámát. Több oldalról is megerősítettük a mondanivalót. Fontosnak érzem, hogy ezeket a klasszikusokat eljuttassuk a tinédzserekhez. Abban reménykedem, hogy, ha megnézik az előadást, és felkeltjük az érdeklődésüket, talán esély van arra is, hogy elolvassák a művet és megérezzék nyelvünk gyönyörűségét.” Bartal Kiss Rita, rendező

Rendező: Bartal Kiss Rita Színpadkép: Bartal Kiss Rita Zeneszerzők: Szőke Kavinszki András, Varga Imre Koreográfus: Brugós Sándor Csaba Játsszák: Daróczi István, Hanyecz Debelka Róbert, Csepei Róbert, Varga Imre Az előadás időtartama: 50 perc VERSENYELŐADÁS

34


17:00 TRUPA LILLIPUT A TEATRULUI SZIGLIGETI, ORADEA

TOLDI (10+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mică oră extraordinară de literatură

regia: Bartal Kiss Rita scenografia: Bartal Kiss Rita compozitori: Szőke Kavinszki András, Varga Imre coregraf: Brugós Sándor Csaba interpretează: Daróczi István, Hanyecz Debelka Róbert, Csepei Róbert, Varga Imre Durata spectacolului: 50 de minute SECȚIUNEA DE CONCURS

„Am încercat să dezmembrăm această operă dramatică extrem de puternică, şi să amplificăm situaţiile cu mijloacele teatrului. Vom folosi nu doar mijloacele teatrului de păpuşi, ci vom adăuga şi elemente de dans, de desene animate, teatru de dans, teatru de păpuşi, actoria şi lira, şi în acest fel, încercăm să asamblăm un spectacol. Am amplificat mesajul din mai multe puncte de vedere. Cred că este foarte important să facem aceşti clasici accesibili adolescenţilor. Sper ca dacă se uită la spectacol, vor deveni interesaţi să citească opera, şi să simtă frumuseţea limbii noastre.”


Október péntek

6.

10:00 ROZSNYÓI MESESZÍNHÁZ, SZLOVÁKIA

ÖREGAPÁM MESEFÁJA (3+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem A népmesevilág és a polgárosodó mesteremberek mesevilága találkozik ebben az előadásban Badin Ádám nagyapja, Tepó és kedvenc mesefigurája, Szerencsés János által. Mindez meg van füszerezve egy élménydús élet tapasztalatával. Ezt a páratlan és érdekes mesevilágot rakjuk föl erre a mesefára, ahonnan majd szép lassan leszedegetjük és fölkínáljuk a kicsi és nagy gyermekek számára ízlelgetésre. Az előadásban ötvöződik a mesemondó és játszó ember. Kinyílnak a mesefa titkai. Egy olyan világ, ahol megoldódnak az élet dolgai.

Rendező-tervező: Környei Alice Zenei munkatárs: Dzsupin Pál, Czakó József Kivitelezés: Ulman István - Jaros Milo - Rigó Béla Játsszák és zenélik: Badin Ádám, Környei Alice, Czakó József Az előadás időtartama: 50 perc

36


10:00 TEATRUL DE POVEŞTI DIN ROŽŇAVA (SERBIA)

POMUL CU POVEŞTI (3+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare Lumea basmului popular se întâlneşte cu poveştile meşterilor pe cale de a deveni urbanizaţi, prin bunicul lui Badin Ádám, Tepó, şi personajul lui preferat, Ioan Norocosul. Totul „condimentat” cu experienţele unei vieţi pline de aventuri. Punem această lume feerică deosebit de interesantă pe acest pom cu poveşti, de unde o vom culege pe rând, şi o vom oferi copiilor mici şi mari, pentru a o gusta. Descoperim secretele pomului cu poveşti. O lume în care problemele vieţii sunt rezolvate.

regizor-designer: Környei Alice asistent muzical: Dzsupin Pál, Czakó József realizare: Ulman István - Jaros Milo - Rigó Béla interpretat şi cântat de: Badin Ádám, Környei Alice, Czakó József Durata spectacolului: 50 de minute


Október péntek

6.

12:00 CSIKY GERGELY ÁLLAMI MAGYAR SZÍNHÁZ, TEMESVÁR

PIROSKA (6+) Helyszín: Szigligeti Stúdió Egyszer volt, hol nem volt... Volt egyszer egy kislány. És ennek a kislánynak a története a meseirodalom egyik legismertebb kalandjává vált. A Piroska nem egyszerűen a Grimm testvérek híres meséjének temesvári változata. A Piroska zenetörténeti utazás Haendel-től a gyermekdalok feldolgozásáig és vissza. Sosztakovics, Sztravinszkij, Prokofijev, Saint-Saëns, Ravel, Debussy, Schubert, Beethoven, Dvořák, Haendel, Bartók idézetei csendülnek fel és fonódnak eggyé a kislány, a farkas, a nagymama és a vadász történetével. Bábelőadás a legkisebbeknek és a legnagyobbaknak, a mese és a zene szerelmeseinek egyaránt.

Rendező: Bereczki Csilla Díszlet- és jelmeztervező: Szakács Ferenc Bábtervező: Miareczky Edit Zene: Márkos Albert Zenei munkatárs: Tijana Stankovic Szereplők: Lukács Szilárd, Mihály Csongor, Nagy Dóra, Szilasi Eszter Júlia, Vass Richárd Az előadás időtartama: 50 perc VERSENYELŐADÁS

38


12:00 TEATRUL MAGHIAR DE STAT CSIKY GERGELY TIMIŞOARA

SCUFIŢA ROŞIE (6+) Locul spectacolului: Studioul Szigligeti

regia: Bereczki Csilla scenografia: Szakács Ferenc designer păpuşi: Miareczky Edit muzica: Márkos Albert asistent muzical: Tijana Stankovic interpretat de: Lukács Szilárd, Mihály Csongor, Nagy Dóra, Szilasi Eszter Júlia, Vass Richárd Durata spectacolului: 50 de minute SECȚIUNEA DE CONCURS

A fost odată, ca niciodată... a fost o fetiţă. Povestea acestei fetiţe a devenit una dintre cele mai cunoscute aventuri din literatura universală. Reimaginată de Bereczki Csilla, „Scufița roșie” este o călătorie prin istoria muzicii de la Mozart la recompunerea motivelor folclorice și înapoi. Reauzim compoziţiile lui Prokofiev, Stravinsky, Bach, Şostacovici și Ravel, melodii ce devin fondul pe care este proiectată clasica poveste a fetiței, a lupului, a bunicuței și a vânătorului. Un spectacol non-verbal pentru copii mici şi mari.


Október péntek

6.

17:00 A MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM HARMADÉVES ÉS MESTERKÉPZŐS BÁBSZAKOS HALLGATÓI

MAZSOLA-MESÉK

(Anya mesélj Mazsolát!, Apa, mesélj Mazsolát!) (3+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem Bálint Ágnes Mazsola történetei gyerekekhez és fel­nőt­tekhez egyaránt szólnak, céljuk a fiatalok megszólítása és szüleik szórakoztatása. A két előadás a hétköznapokat mutatja be gyerekszemmel, ugyanakkor humorosan beszél a gyereknevelés problematikájáról. Elszakad a nevelési kliséktől, és megmutatja a felnőttben bujkáló gyermeket.

Anya mesélj Mazsolát! – a III. éves hallgatók előadásában, rendező: Lőrinczi Máthé Rozália Apa, mesélj Mazsolát! - a II. éves mesterképzős hallgatók előadásában, rendező: Kozsik Novák Ildikó Az előadás időtartama: 60 perc két részletben, egy szünettel

40


17:00 STUDENŢII LA MASTERATUL DE ACTOR MÂNUITOR DE PĂPUŞI AL UNIVERSITĂŢII DE ARTE TÂRGU MUREŞ

POVEŞTILE LUI MAZSOLA (3+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare Poveştile cu Mazsola ale lui Bálint Ágnes se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor, cu scopul de a le vorbi tinerilor, dar şi de a-i distra pe părinţi. Cele două spectacole prezintă zilele obişnuite, prin ochii copiilor, şi totodată, vorbeşte cu umor despre problematica educaţiei. Se rupe de clişeele educaţiei copiilor, arătându-l pe copilul care se ascunde în adult.

Mamă, povesteşte-mi despre Mazsola! - spectacolul masteranzilor în anul III, regia: Lőrinczi Máthé Rozália Tata, povesteşte-mi despre Mazsola! - spectacolul masteranzilor în anul II, regia Kozsik Novák Ildikó Durata spectacolului: 60 de minute


Október szombat

7.

10:00 MÁRIA KIRÁLYNÉ SZÍNHÁZ, ARCADIA TÁRSULAT, NAGYVÁRAD

MAGYAR NÉPMESÉK (3+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem „Minél több mesét ismerünk, annál gazdagabbak vagyunk” Ez Igor Lungu színművész és rendező mottója, aki második előadását jegyzi a román néppel szomszédos nemzetek varázslatos népmeséiből. Az Orosz népmesék című előadás sikerét követően a magyar folklór fedi fel előttünk néhány, a Kárpát-medencét bejárt, gyönyörű népmeséjét. Az előadott mesék – A tréfás farkas, A szegény ember és a róka, A medve és a macska és A dicsekvő nyúl – rövid elbeszélések, amelyekben a játék öröme és a humor alkot harmóniát a szereplők jól meghatározott jellemével, illetve az egyes mesék tanulságával. A vizuális és zenei elemek, illetve a magyar kultúrára jellemző népviseletek egyvelege csodálatos utazásra hív bennünket a hazai képzeletbeli és hagyományos térben. Az elemek struktúrájából a román folklórral közös részleteket is felfedezhetünk, ami újfent igazolja a multikulturalitás meglétét már abban az időben, amikor az emberek a fonóban vagy a tűzhely mellett meséltek egymásnak.

42

dramaturg: Florian Silaghi, rendezte: Igor Lungu Játsszák: Armanca Serac și Igor Lungu Rendezte: Igor Lungu Díszlettervező: Oana Cernea

Az előadás időtartama: 50 perc


10:00 TRUPA ARCADIA, ORADEA

POVEȘTI POPULARE MAGHIARE (3+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare

dramaturg: Florian Silaghi, rendezte: Igor Lungu Cu: Armanca Serac și Igor Lungu Regia artistică: Igor Lungu Scenografia: Oana Cernea

Durata spectacolului: 50 de minute

Acesta este motto-ul actorului și regizorului Igor Lungu, care se află la al doilea proiect dedicat minunatelor povești tradiționale ale popoarelor învecinate. După succesul spectacolului „Povești populare rusești”, urmează ca folclorul maghiar să ne dezvăluie câteva dintre frumoasele basme care au circulat în Câmpia Panonică. Poveștile redate – „Lupul șugubăț”, „Omul sărac și vulpea păcălită”, „Ursul și pisica” și „Iepurașul lăudăros” – sunt scurte istorisiri în care plăcerea de joc și umorul se îmbină armonios cu caracterele bine creionate ale personajelor și morala care însoțește fiecare poveste. Îmbinarea dintre elemente vizuale, muzicale și vestimentare specifice culturii maghiare, ne vor trimite într-o călătorie fantastică în spațiul imaginar și tradițional autohton. În structura acestor elemente vom putea distinge și frânturi comune cu folclorul românesc, fapt care reconfirmă existența multiculturalității încă de pe vremea povestitului la șezători și la vatra satului.


Október szombat

7.

11:00 VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ, DEBRECEN

A SÓ (4+)

díjátadóval egybekötött előadás Helyszín: Szigligeti Színház, nagyterem Bámulatos Balabán, a hiú király felteszi lányainak a kérdést: mennyire szeretik őt? A két idősebb lány vége nincs hízelkedésbe kezd – a legkisebb lány válasza azonban egyszerű: úgy szereti édesapját, mint az emberek a sót. Ez az egyszerű válasz azonban vérig sérti a királyt: haragjában elűzi birodalmából legkisebb gyermekét, aki beáll segédszakácsnak a szomszéd király udvarába... Író: Kolozsi Angéla Dramaturg: Dobák Lívia Tervező: Mátravölgyi Ákos Zeneszerző: Czapp Ferenc Koreográfus: Barta Dóra Rendező: Kuthy Ágnes

Rendezőasszisztens: Nagy Mónika, Szabó Magdolna Játsszák: Baditz Dávid, Fekete Gréta/Nagy Mónika, Hajdú Péter, Kiss Gergely Máté m.v., Nagy Viktória Éva, Reschofsky György, Telenkó-Oláh Tímea Muzsikusok: Czapp Ferenc, Györgyfi Zsolt/Bócz István, Molnár Endre, Papp László Az előadás időtartama: 60 perc

44


11:00 TEATRUL DE PĂPUŞI VOJTINA, DEBREŢIN

SAREA (4+) Locul spectacolului: Teatrul Szigligeti, sala mare Regele orgolios le întreabă pe fiicele lui: cât de mult îl iubesc pe tatăl lor? Cele două fete mai mari încep să-l linguşească – răspunsul celei mai mici este însă foarte simplu: ea spune că îşi iubeşte tatăl aşa cum oamenii iubesc sarea. Acest răspuns simplu însă îl supără profund pe rege: mâhnit, o alungă pe copila cea mai mică, care se îşi găseşte de lucru în curtea regelui vecin...

autor: Kolozsi Angéla dramaturg: Dobák Lívia designer: Mátravölgyi Ákos compozitor: Czapp Ferenc coregraf: Barta Dóra regia: Kuthy Ágnes Durata spectacolului: 60 de minute

asistenţi regizori: Nagy Mónika, Szabó Magdolna interpretat de: Baditz Dávid, Fekete Gréta/Nagy Mónika, Hajdú Péter, Kiss Gergely Máté m.v., Nagy Viktória Éva, Reschofsky György, Telenkó-Oláh Tímea muzicanţi: Czapp Ferenc, Györgyfi Zsolt/Bócz István, Molnár Endre, Papp László


Október szombat

7.

15:00 MÁRKUSZÍNHÁZ, PÉCS

A REPÜLÉS TÖRTÉNETE (12+) Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem „Kitalálni egy repülőgépet, az semmi. Megépíteni azt, az a kezdet. Repülni, az minden” (O.Lilienthal) Ebben az előadásunkban kísérletet teszünk arra, hogy a természetes emberi impulzusokból milyen jelek születhetnek a bábszínpadon. Egy repülés lírai elbeszélése mozdulattal, gesztusokkal és zenei hangokkal kísérve. Játék a bábokkal, ahol végig követhetjük, az emberiség egyik vágyálmának beteljesülését: A Repülést. Főhősünk az ember, aki magában hordozza a világ összes feltalálóját, aki repüléssel foglalkozott vagy foglalkozni fog valaha. Megjelenik segítő társa: a kutya és a többiek, mint képzelet teremtette lényegek: léghajó, zeppelin, repülőgépek, helikopter, űrszondák…

Az előadás alkotói stábja: Buzás Mihály, Pilári Lili Eszter, Pilári Gábor, Polgár Zsuzsanna, Vajda Zsuzsanna A zeneszerző: Csernák Z. Samu. Zenei közreműködők: Csernák Z. Samu, Pilári Áron, Szabó D. Kornél, akik a jazz ritmusaival és dallamaival élő zenei játékkal kísérik az előadást. Az előadás időtartama: 60 perc

46


15:00 MÁRKUSZÍNHÁZ, PÉCS

ISTORIA ZBORULUI (12+) Locul spectacolului: Teatrul Arcadia, sala mare

Realizatorii spectacolului: Buzás Mihály, Pilári Lili Eszter, Pilári Gábor, Polgár Zsuzsanna, Vajda Zsuzsanna compozitor: Csernák Z. Samu. muzicieni: Csernák Z. Samu, Pilári Áron, Szabó D. Kornél, care acompaniază spectacolul cu ritmuri şi melodii jazz, cântate live

Durata spectacolului: 60 de minute

„Să inventezi un avion e nimic. Să-l construieşti e începutul. Să zbori e totul.” (O.Lilienthal) În spectacolul nostru, încercăm să aflăm ce fel de semne se pot naşte din impulsurile naturale omeneşti pe scena de teatru de păpuşi. Povestirea lirică a unui zbori prin mişcări, gesturi şi sunete muzicale. Un joc cu păpuşile, unde urmărim împlinirea uneia dintre cele mai mari dorinţe ale omenirii: Zborul. Protagonistul este omul care poartă în sine fiecare inventator care s-a ocupat sau se va ocupa vreodată de zbor. Apare partenerul care-l ajută mereu: câinele şi celelalte creaturi ale imaginaţiei: nave aeriene, zeppelini, avioane, elicopteri, nave spaţiale...


Társszervezők / Coorganizatori Szigligeti Tanoda Egyesület / Asociația Szigligeti Tanoda Szigligeti Kulturális és Jótékonysági Alapítvány / Fundația Culturală și de Binefacere Szigligeti Támogatóink:

Kiemelt médiapartnerek/ Parteneri media principali:

Médiapartnerek/ Parteneri media:

FuxFeszt 2017  

A III. Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának programfüzete

Advertisement