Page 1

lis/k lis kulturá á n o i g e R

özéleti lap, megjelenik 13 településen

2017. május

Ingyenes újság!

· Budakalász · Csobánka · Dunabogdány · Kisoroszi · Leányfalu · Pilisszentlászló · Pilisszentkereszt · Pomáz · Pócsmegyer · Szentendre · Szigetmonostor · Tahitótfalu · Visegrád

Bízz magadban! Rotary a fiatalokért

5

Nagyanyáink vására Bográcsba csüCSÜLÖK

Több százmillió fejlesztésre

A Tahitótfaluban épülő Egészségház látványterve

Az egyre növekvő lakosságszám idén elérte a hatezret. Felelősséget ró ránk Tahitótfalu központi elhelyezkedése, ezért a Szentendrei-sziget, és a 11-es út mentén lévő településekkel együtt húszezer lakó érdekeit is szem előtt kell tartanunk. A megépülő Egészségház elsősorban a helybeliek számára emeli az ellátási rendszer színvonalát, ugyanakkor az intézményben minden térségi lakó igénybe veheti a szakorvosi rendelők, magánpraxisok és gyógyszertárak szolgáltatásait, mely a 11-es főút mellett, a Szentendrei út és a Felső-villasor utca találkozásánál lévő önkormányzati ingatlanon valósul meg. (A polgármesterrel folytatott beszélgetésünket pedig a 3. oldalon írtuk meg).

14 éve

n! t á ba a l á g l az olvasók szo

5

Kulturális sokszínűség a DAM-ban

Eurovelo és a hidak A közelmúltban döntés született az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút Dunakanyarban haladó nyomvonalának kijelöléséről. A Szentendrei-szigetre bevezetett szakasz ügyében elsőként Dunabogdányban tartottak egyeztetést. A találkozón elhangzott, hogy az a döntés, miszerint az Eurovelo6 kerékpárút a Szentendrei-szigeten haladjon keresztül, turisztikai szempontok alapján született, de fontos volt az is, hogy a szigeti települések össze legyenek kötve a jobb parttal. A környezet védelme érdekében egy kerékpáros-gyalogos híd megépítését szorgalmazzák. Az egyeztetés végén azzal minden résztvevő egyetértett, hogy a Hajós utcánál csatlakozzon be a híd Kisorosziba, így a jobb parti kapcsolódás átkerült Dunabogdány közigazgatási határán belülre. (A gyalogoshíd kijelölésekről a 2. oldalon talál további információt)

6

Jó csapat a Masters aranyért!

7

Olaj az élet lámpásában Az idei esztendő a Család Éve a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtárban, ahol mindig is hangsúlyos szerepet kaptak a családi rendezvények. Idén az a célunk, hogy családi programjainkat a szokottnál is színesebbé tegyük. A családi kapcsolatok kezelésétől, a tömegsport rendezvényeken át a konyhába is eljutunk a Család Hetében, ami aztán családi mozizásba torkollik. A harmónia megteremtéséhez, az irodalmi élmények mellett, családi koncert is hozzájárul, mígnem a Gyereknappal záruló eseménysor végén Helka, a Balaton tündére mesés-manós álomvilágba repít minket. (A programról a 4. oldalon még többet is megtudhat).

A zene az kell… A Vujicsics Tihamér Zeneiskolában közel 700 gyerek tanul, ahol jelenleg a korábbi években is működő tanszakokra lehet jelentkezni, azonban a tervek szerint pótfelvételi lehet magánének, különböző jazz tantárgyak tanulására, és néptáncra is jelentkezhetnek majd a diákok. Arról, hogy az elképzelések valóra válhatnak-e, az illetékesek május 31-ig hoznak döntést. A Fiatal Művészek Ösztöndíja idén tíz növendék számára nyújt majd támogatást a kétfordulós megmérettetésre, melyre május 15-ig lehet benyújtani a pályamunkákat.

Következő lapszámunk június 5-én jelenik meg. www.dunakanyar.hu/PilisDunakanyarHírmondó 160 ezer online olvasóval

Legyen a Pilis-Dunakanyari Hírmondó olvasója 2017-ben is! VÁLASSZA a Pilis-Dunakanyar régió kulturális-közéleti lapját: Reklámfelvétel a +36 30/986-2737 számon és a pilis.dunaress@gmail.com címen

Itt csatlakozik a 11-es útról Kisoroszihoz a majdani gyalogoshíd

Körforgalmi változások Komoly figyelmet igényel majd az autósoktól eleinte, hogy helyesen használják az M0 végcsomópontjában lévő megújuló és bővülő körforgalmat. Aki Békásmegyer irányából érkezik, gyakorlatilag a megszokott módon tud az áruházakhoz eljutni, a többi becsatlakozásnál azonban változások lesznek. Szentendre és az M0 felől is két-két sávban lehet majd behajtani. S amire még figyelni kell, azt a 2. oldalon elolvashatja.

A díjak átadásakor ünnepli a Zeneiskola idős Bösendorfer zongorájának újjászületését is, amit még februárban bíztak mesterek kezére. (A zeneiskola részletes híreiért a 6. oldalra érdemes lapoznia.)

Mesélő képek

„Különös és ellentmondásos pályát futott be Berki Viola. A művészettörténész-szakma mindvégig respektálta művészetét, de a hazai mezőnyben elfoglalt helye és súlya máig tisztázatlan. Olyan alkotót mutat be a leányfalui AbaNovák Galéria, akit a közönség és a műgyűjtők hamar a szívükbe zártak, de akivel a műkritika, a szakmai közvélemény ambivalensen bánt. (Kiállítás ideje a 4. oldalon)

Leányfalu, Móricz Zs. u. 142. Tel.: 06-26-383-370 www.leanyfurdo.hu Nyitva minden nap 6–19 óráig. Péntek és szombat esténként zenés éjszakai fürdőzés 20–24 óráig.


2

XIV. évfolyam, május

Új sávok, új lámpák – új remény a közlekedőknek

A kis-Duna ág átkelői 2020 után épülhetnek meg

EUROVELO 6 – kijelölték a hidak helyszínét A találkozón elhangzott, a kormány turisztikai szempontok alapján döntött úgy, hogy a kerékpárút a szentendrei-szigeten haladjon keresztül, ám fontos volt az is, hogy a szigeti települések össze legyenek kötve a jobb parttal. A környezet védelme érdekében ezért egy kerékpáros-gyalogos híd megépítését szorgalmazzák. Bárhol is épül majd meg a VisegrádKisoroszi híd, Dunabogdánynak az öt kilométeres bicikliútjával mindenképpen csatlakoznia kell. Az egyeztetés végén azzal minden résztvevő egyetértett, hogy a Hajós utcánál legyen a hídfő, így a jobb parti kapcsolódás átkerült Dunabogdány közigazgatási határán belülre. Az egyeztetésen Sajtos Sándor polgármester hozzászólásában elhangzott, hogy Tahitótfalu évekkel ezelőtt kezdeményezte egy tűzoltóőrs és mentőállomás megépítését, amely a Tildy Zoltán hídon keresztül tenné elérhetővé a szigeti településeket. Lévén, hogy csak egy gyalogos-kerékpáros híd megépítését támogatják, Révész Máriusz kormánybiztos jelezte, hogy a Tahitótfaluban létesítendő katasztrófavédelmi központ megépítését minden módon szorgalmazni fogja. A megbeszélésen szó esett a szigeten áthaladó kerékpárút nyomvonaláról is. Ezzel kapcsolatban az érintettek jónak tartanák, ha az épülő kerékpárút egyben árvízvédelmi töltés is lenne, a várható többletköltségek miatt azonban erre nem kaptak ígéretet a településvezetők. Az egyeztetést helyszíni bejárás követte, ahol a felek megtekintették a leendő híd helyét, és azt, hogyan oldható meg Dunabogdánnyal az összekötés kiépítése.

Monostor már régóta vár A monostori híd kérdése több mint egy évtizedre nyúlik vissza. Akkoriban az M0-s híd mondhatni társberuházásaként szerepelt egy közforgalmú átkelő megépítése. Vitatható érdekellentétek és az álláspontok befagyása után várhatóan a nemzetközi kerékpárút hozza meg a sziget déli csúcsán lévő falu számára a megoldást. Az önkormányzat a napokban kapta kézhez a Fővárosi Vízművek levelét, mely szerint az egyetlen helyszín, ahol a közszolgáltató engedélyezi a híd megépítését, az a Határcsárdai átkelő melletti terület. Molnár Zsolt hangsúlyozta, legfőbb célkitűzésük, hogy Szigetmonostor a Szentendrei-sziget környezetvédelmét szem előtt tartva fejlődhessen. Áprilisi ülésén a testület felhatalmazta a településvezetőt az állásfoglalásnak megfelelő megállapodás aláírására. – Az eltelt sok év után most azt szeretnénk, ha minél hamarabb megépülne ez a híd! – Korábban Szentendre három becsatlakozási pontot jelölt ki, a Postás strand és a belváros lehetősége mellett a Határcsárda is szerepelt az elképzelések között. Telefonon már előzetesen egyeztettünk Verseghi-Nagy Miklóssal, aki szintén elfogadta a Fővárosi Vízművek állásfoglalását. Májusban kerítünk sort egy, a dunabogdányihoz hasonló egyeztetésre, ahol szándékaink szerint hivatalosan is megállapodnánk a kerékpáros-gyalogos híd helyéről.

A közelmúltban kormánydöntés született az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút Dunakanyarban haladó nyomvonalának kijelöléséről. A Szentendrei-szigetre bevezetett szakasz ügyében elsőként – Schuszter Gergely polgármester kezdeményezésére – Dunabogdányban tartottak egyeztetést. A helyszínbejáráson részt vett Révész Máriusz kormánybiztos, Berencsi Miklós, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpáros főosztályának vezetője, Pest megye főépítésze, a Fővárosi Vízművek, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselői, valamint a felső Duna-szakasz érintett településeinek képviselői is. A kijelölt helyszín több, nem csupán a környezetvédelmi szempontnak felel meg, de a monostori hídfő már a komphoz vezető aszfaltos útba is be tud becsatlakozni, közvetlenül a Dunaparton. Így csak az EuroVelo szabványnak megfelelő kiegészítéséket kell kiépíteni. Kivitelezés szempontjából mindenképpen gyors megoldást kínál ez az alternatíva. – Azt gondolom, hogy a komp megmarad, hiszen az autós forgalom lebonyolításához továbbra is szükséges a működése. Annyi változás lesz, hogy a sötétedés utáni személyszállításról már nem kell gondoskodnia a Dunai átkelőnek. A polgármester szerint a szigeten haladó gerincúton felfestéssel, vagy átminősítéssel vegyes forgalmú útként nem célszerű a majdani EuroVelo kerékpárutat létrehozni. A reggeli és a délutáni forgalom a Sziget úton ugyanis olyan intenzív, ami aggodalomra ad okot a kerékpárosok biztonságát tekintve, mert veszélyeztetné a kétkerekűn közlekedőket. Szigetmonostor ezért a gerincút és a Duna vonala közötti, önkormányzati tulajdonban lévő hat méter széles utat szeretné a beruházáshoz felajánlani.

Leányfalu kimaradt A most indult tárgyalássorozat részvevője volt a kezdetektől Leányfalu is. A projektben hangsúlyozott célkitűzésekhez – amelyek elsősorban turisztikai vonatkozásúak – a nagyközség számos létesítménnyel kapcsolódhatna. Többek között a Termálfürdő, a parti sétány és a Hajóállomás is a Dunakanyar látogatóinak kikapcsolódását szolgálja. – Amint értesültem a Szigetmonostor és Szentendre közötti átkelő ügyében tervezett egyeztetésről, kértem, Leányfalu részvételét is biztosítsák a szervezők a megbeszélésen. Korábban, mikor még kérdéses volt a 11-es menti, vagy a szigeti nyomvonal, Dunabogdánnyal együtt kértük, hogy ha nem is a főút mellett halad el a kerékpárút, akkor is csatlakozhassunk a rendszerhez. Ez a két település az, Szentendrétől északi irányban, ahol több kilométer hosszan már most is megvan a kiépített bicikli út, ezért különösebb ráfordítást a csatlakozás nem igényelne – adott hangot véleményének Losz­mann János, Leányfalu polgármestere. Elmondta, hogy a nyomvonallal kapcsolatos döntést megelőzően, a Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program keretében egy 270 millió forintos támogatási kérelmet nyújtottak be, hogy az EuroVelo 6 beruházás költségeihez ilyen módon

A Pilis-Dunakanyari régió 13 településének független lapja.  Alapítva 2004ben  Kiadó: Szólabda Stúdió  Főszerkesztő: Csatordai Katalin  Olvasószerkesztő: Dallos Nagy Kriszta  Munkatársak: Huszár Diána korrektor/szerkesztő riporter  Ferenczy Barbara PR-manager  Reklámfelvétel: a szerkesztőségi elérhetőségeken  Nyomdai előkészítés: KOCKA  Szerkesztőség levelezési címe: 2000 Szentendre, Duna-korzó 18. Mobil: 06(30)986-2737, E-mail: pilis.dunapress@gmail.com; www.dunakanyar.hu  Terjeszti a kiadói hálózat  Nyomda: Délkelet-Press Kft. ISSN 1786-1802

is hozzá tudjanak járulni. A projekt megvalósulásával Leányfalunál már csak a település északi határának Tahi hídfővel való összekötését kellett volna kiépíteni. – Úgy vélem Leányfalu kétségbe nem vonható turisztikai potenciáljának kiaknázása érdekében mi valóban minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy kapcsolódhassunk a hálózathoz.

Most azonban kettős a csalódás. Azon túl, hogy bár nem hivatalos forrásból, de értesültünk róla, hogy a VEKOP programba benyújtott kérelmünk nem nyert támogatást, jelen állapotot tekintve, ezzel a döntéssel a Leányfalu teljes hosszában kiépülő EuroVelo szabványos kerékpárút lehetőségével már nem számolhatunk. Ráadásul, ha a falu északi végétől a Tildy hídig sem épül ki egy használható becsatlakozás, azzal kerékpáros zsákfaluvá teszik a településünket. – Bízom benne, hogy a

döntéshozók ismernek az üggyel kapcsolatban minden körülményt, mert amikor eldőlt, hogy az EuroVelo6 a szigeten legyen, amely döntést mi természetesen elfogadjuk, nem gondolhatták komolyan, hogy a hálózatnak nem kell, hogy egybefüggő kapcsolata legyen a jobb parti településekkel. Ám ha megépül a két híd, akkor a kettő között, ha nem is szabványos, de használható ráhordó kerékpárútnak kellene lennie. A kapcsolódási lehetőségeket megvizsgálva, a polgármester akár a Pócsmegyer és Leányfalu között önálló projektként tervezett harmadik kis-Dunai hidat is megfelelőnek tartaná. Ennek – ahogyan lapunk márciusi számában is olvashatták – hídkijelölő tanulmánya már elkészült. A folyamatban lévő engedélyezési eljárások lezárultával megkezdik a terveztetést, hogy amen�nyiben a szükséges anyagi forrás rendelkezésre áll, az építés azonnal megkezdődhessen. A szigetre be-, illetve kivezető nemzetközi kerékpárút kijelölése tehát megtörtént, az EuroVelo 6 projekt keretében ehhez két kerékpáros-gyalogos híd létesül a kis-Duna ágon. A közúti forgalom kizárásával járó hátrányok csökkentése érdekében a kormányzati képviselők a kormánydöntést támogató előterjesztésben javaslatot tesznek a Tahitótfalui tűzoltóőrs és mentőállomás megépítésére is. A hidak tervezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást 2018 elejére írják ki. A megvalósítás így már biztosan a következő kormány feladata lesz, várhatóan 2020-ban. Ferenczy Barbara

mEGNYITOTTuNK Már reggelivel is várjuk! 8:00–11:00 Menü házi szörppel 1350 Ft Hétfőtől péntekig 11:00 –15:00

Mathias Rex Étterem és Panzió 2000 Szentendre, Kossuth Lajos utca 16. www.mathiasrexhotel.hu

Étterem nyitva tartás: minden nap 8:00–22:00 Asztalfoglalás: 06-20-200 9977

Rendezvényterem: esküvő, születésnap, céges rendezvények

Egészen biztosan komoly figyelmet igényel majd az autósoktól eleinte, hogy helyesen használják az M0 végcsomópontjában lévő megújuló és bővülő körforgalmat. Aki Békásmegyer irányából érkezik, gyakorlatilag a megszokott módon tud az áruházakhoz eljutni, a többi becsatlakozásnál azonban változások lesznek. Szentendre és az M0 felől is két-két sávban lehet majd behajtani. Arra azonban figyelni kell, hogy hol szeretnék elhagyni a csomópontot, nem mindegy ugyanis, melyik sávot választják. Ebben sematikus ábrákkal kiegészített útirányjelző táblák segítik majd a közlekedőket – tudtuk meg Kósa Veronikától. A Magyar Közút megbízott kommunikációs osztályvezetője hozzátette, újdonság lesz, hogy a körforgalomba való belépést közúti jelzőlámpák szabályozzák majd. „A jelzőlámpa rendszer forgalomfüggő üzemmódban (nem fix program alapján) fog működni. A választott forgalmi sáv a körpályából kivezeti az autóst a választott irányba. A körpályán belül iránytévesztés, váltás nem lehetséges, mivel az egyes forgalmi sávok közé telepítendő gömbsüvegsor fizikailag megakadályozza a sávváltást.” Az összesen 290 millió

forintos beruházás harmadik üteme április 20-án kezdődött el. Ebben az építési periódusban a kivitelező Swietelsky Zrt. a bevásárlóközpontok oldalán dolgozik az átalakításon, ahogyan a naponta arra

autózók tapasztalhatják is. Ezen a ponton plusz egy sávot építenek, vagyis a jövőben az Auchan felől már nem egy, hanem két sávon hajthatunk be a körforgóba. Annak érdekében, hogy mindehhez elegendő hely legyen, a szakemberek három terelőszigetet építenek át. A munkák ideje alatt továbbra is egy sávon, a szokott rendben lehet vezetni, csak kisebb fennakadásokkal kell számolni. Azokat a munkafolyamatokat, amelyek komolyabb torlódást okozhatnak – így a teljes útfelületet érintő marást, aszfaltozást és burkolatjel festést – éjszakai műszakban végzi majd el a kivitelező. A csomópont befejezését egyelőre 2017. második negyedévére ígérik.

Polgárpukkasztó csábítás

Ismét nyitva a Mathiász Szentendrén! Új színt hoz a szentendrei vendéglátásba az április végén újranyitott Mathias Rex Étterem és Panzió. A Kossuth Lajos utcában olyan gasztronómiai élményt kapnak a vendégek, mely egyszerre táplálkozik a hagyományból, és tekint előre a modern konyha újdonságai felé. Az étterem felejthetetlen ízeit egyként kínálja a szentendreieknek és az idelátogató turistáknak. Mindenki számára érdekes kalandnak ígérkezik a Jókai bableves krémes változata csülöknyárssal, de a maceszgombócos ka­csa­ra­gu­le­ves és a rántott borjúláb céklával tálalva is izgalmasan hangzik. A minőségi bisztróételek felé nyit a séf, aki attól sem riad vissza, hogy „polgárpukkasztó” fogásokat is tálaljon. Mit szólnának mondjuk egy panírozott májashurkához? Esetleg egy velőscsontból készülő majonézhez? Azok számára is érdemes lesz a Mathias Rexbe betérni, akik meleg ebédet szeretnének fogyasztani a hétköznapokon. Kétfogásos menüvel készül a vendéglő hétfőtől péntekig, melynek ára 1350 forint. Ezek a fogások is friss alapanyagokból készülnek. A konyhában saját készítésű, durumlisztből gyúrt házi tésztát használnak. Az étlapon olyan ételek is szerepelnek, melyeket laktóz- és gluténérzékenyek is fogyaszthatnak. A fogások mellé természetesen

italt is ajánl a Mathias Rex Étterem. A harmincöt fős terasz látványkonyhája nem csupán a pavlovi reakciókat indítja be, de vizuális élményt is kínál, így a kíváncsiskodók végignézhetik, miként kerül a tányérra az ínycsiklandó étel. Péntektől vasárnapig pedig élőzene is jár a vacsora mellé – nem is akármilyen! – de legyen ez egy új hely felfedezésének jutalma… A Mathias Étterem és Panzió vezetői a jövőben arra törekednek, hogy a sokrétű kulturális és gasztronómiai élményt szerző vendégeik eltöltsenek még pár napot Szentendrén. Erre helyben is lehetőségük van, hiszen az étterem mellett egy 27 fős panzió is működik. A komplexum – kiegészülve egy hatvan főt befogadó pincével – lehetővé teszi, hogy céges rendezvények, családi események otthona is lehessen. Rendszeresen tartanak itt üzleti reggeliket is. S ha már a reggelinél járunk: a látogatók minden nap 8-11 óra között betérhetnek egy omlettre, egy sajtkrémmel kínált bundás kenyérre, de akár kecskesajtkrémes ciabattát is választhatnak sült császárral a nap első étkezéseként. Rendszeresen visszatérni mindenképp érdemes lesz, ugyanis az étlapon szereplő ételek mellett a séf új és új ajánlatokkal lepi meg az ínyenceket. Emellett pedig programajánlatokkal is készül majd az újranyitott Mathias Rex Étterem és Panzió Szentendrén. (x)


3

Több százmilliós támogatás Tahitótfalunak A Kormány tavaly mintegy 35 milliárd forint költségvetési támogatás odaítéléséről döntött a települési önkormányzatok javára. Tahitótfalu 350 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Az önkormányzat 220 millió forintot új egészségügyi központ építésére fordít. A hozzá kapcsolódó út, járda és parkolók, valamint vízelvezetési rendszer kiépítését 48 millió forintból valósítják meg. Az ifjúsági tábort 57 millió forintból korszerűsítik, míg a fennmaradó részből a Petőfi Sándor utcát újítják fel. Sajtos Sándor polgármester hangsúlyozta, hogy a támogatás jelentős fejlesztésekre ad lehetőséget Tahitótfalunak. Olyan beruházásokat is meg tudnak így valósítani, amelyekre nincs más fedezet. Jelenleg négy vis maior pályázat van folyamatban. A településvezetés szeretné helyreállítani a hegyi utakban az időjárás okozta károkat, nyáron a gyermek- és háziorvosi rendelőt újítják fel, és ha a tavaly beadott energetikai fejlesztési kérelmet is pozitívan bírálják el, akkor három közintézmény üzemeltetését tudják gazdaságosabbá tenni. A Váci révhez vezető út melletti tábor kiviteli tervei is készülnek már. A rekonstrukció segíti az új Nemzeti Köznevelési Törvény előírta kötelezettségek betartását, melyek szerint a helyszín a nyári közétkeztetési feladatok ellátásának és iskolai táborozási programnak adhat helyet. A felújítás az egyházközösségek táborainak, rendezvényeinek és testvértelepülések csereprogramjainak lebonyolítását is szolgálná. A tervek szerint a központi téglaépület teljes homlokzati szigetelést, új nyílászárókat és tetőszerkezetet kap. A belső terek burkolatait, valamint a vizesblokkokat felújítják. A konyhába a tavaly felszámolt óvodai közkonyha még biztonságosan használható technikai eszközeit építik be. Amennyiben a keretösszeg lehetővé teszi, a tábor területén a faházakat is korszerűsítik. A Petőfi Sándor utca felújítását az ott

lévő óvoda teszi indokolttá. A járda és az út jelenlegi állapota az elmúlt fagyos telet követően tovább romlott, a gyalogos és autós közlekedés az eddigieknél is nehezebbé vált. A járda felújítását és a hozzá tartozó zöldfelületek kialakítását az ősszel átépített, szomszédos Kossuth utcának megfelelően alakítják ki.

Biztonság – védelem – nyugalom –  Az egyre növekvő lakosságszám idén elérte a hatezret. Felelősséget ró ránk Tahitótfalu központi elhelyezkedése, ezért a Szentendreisziget, és a 11-es út mentén lévő településekkel együtt húszezer lakó érdekeit is szem előtt kell tartanunk. Éppen úgy, ahogyan a Kormányablak telepítése és az orvosi ügyelet üzemeltetése esetén is tettük – fogalmazott a településvezető. Kifejtette, hogy az Egészségház elsősorban a helybeliek számára emeli az ellátási rendszer színvonalát, ugyanakkor az intézményben minden térségi lakó igénybe veheti a szakorvosi rendelők, magánpraxisok és gyógyszertárak szolgáltatásait. Sajtos Sándor elmondta, ennek érdekében a Szentendre Egészségügyi Intézményeinek igazgató főorvosával is megkezdték a tárgyalásokat. Az új központ Tahiban, a 11-es főút mellett, a Szentendrei út és a Felső-villasor utca találkozásánál lévő önkormányzati ingatlanon épül meg. – Bízom benne, hogy ez a beruházás alátámasztja majd az évek óta húzódó katasztrófavédelmi központ létrehozásának szükségességét. A Dunakanyar kizárólag egy főúton közelíthető meg, a szigetre pedig csak a Tildy Zoltán hídon lehet bejutni, ami nagyon megnehezíti az itt élők életének és vagyonának védelmét, a tűzoltók és a mentő gyors érkezését. –  Az Egészségház tervezésekor fontosnak tartottuk, hogy a tűzoltóőrs-mentőállomás épülete kapcsolódhasson az intézményhez. Amennyiben a régen várt kormányzati forrás rendelkezésre áll, az építés mihamarabb megkezdődhet – tájékoztatott a polgármester. (feb)

Hoz-e változást a választás Kisorosziban? Idén januárban feloszlatta magát Kisoroszi Képviselő-testülete. A törvény adta határidőn belül a Helyi Választási Bizottság kitűzte a voksolás időpontját május 14-re. Négy polgármester- és 14 képviselőjelölt közül választhatnak a névjegyzékben szereplők a szigeti településen. Nádasdi-Csontos Elek és Molnár Csaba között dőlt el a polgármesteri szék sorsa még 2014 októberében. Akkor előbbi nyert jelentős fölénnyel, a szavazatok közel 66 százalékát szerezte meg. Az időközi választáson rajtuk kívül még ketten indulnak a településvezetői posztért, Greff Gyuláné és Pálmai Ferenc még képviselőnek sem jelöltette magát három esztendővel ezelőtt. A polgármesterjelöltek közül Pálmai Ferenc a grémiumba kerülésért is küzdeni fog. Az lesz a település első embere, akire a legtöbb érvényes szavazat érkezik. A 14 képviselőjelöltből 4 került be a kisoroszi testületbe 2014-ben, most 15 jelölt közül választhatnak a szavazók. A május közepéig még regnáló önkormányzat két tagja, Hoványi

Dávid Csaba és Dr. Rozsályi Károly József nem indul újra. A Helyi Választási Bizottság április 12-i ülésén sorsolással döntötte el, hogy a jelöltek milyen sorrendben kerülnek fel a szavazólapokra. Az indulók egy része korábbi választásokon is szerepelt, többen viszont most elsőként döntöttek úgy, hogy kivennék részüket a helyi ügyek alakításából, köztük van Dr. Havas Henrik újságíró, műsorvezető is. A polgármester mellett ismét négytagú testület lesz, azok a jelöltek dolgozhatnak a jövőben az önkormányzatban, akik a legtöbb voksot kapják. Az időközi választás a szokott rend szerint zajlik majd, a szavazatokat reggel 6 és 19 óra között lehet leadni a Községháza épületében. Az öttagú új testület a soron következő országos önkormányzati választásokig kapja majd mandátumát, vagyis megbízásuk 2019-ig tart. 2014-ben 816 választóból 550-en mondtak véleményt a jelöltekről, hogy az időközi választáson is hasonló lesz-e az érdeklődés, hamarosan kiderül. (H)

Bolgár és Nemzetközi Konyha Szentendre, Dézsma utca 2/b. (a régi Művésztelepnél)

Nyitva naponta: 12–22 óráig Telefon, asztalfoglalás: +36 (20) 9100 899 facebook.com/hajósinas www.hajosinas.hu

TÉR-HÍR • KISTÉRSÉGI HÍREK  TÉR-HÍR • KISTÉRSÉGI HÍREK  TÉR-HÍR • KISTÉRSÉGI HÍREK  TÉR-HÍR • KISTÉRSÉGI HÍREK  TÉR-HÍR • KISTÉRSÉGI HÍREK

XIV. évfolyam, május

Lesz-e helyi BUBI? Két éve, 2015 nyarán készült el a terv arról, vajon hogyan valósulhatna meg a szentendrei közbringa rendszer. A Regionális Környezetvédelmi Központban dolgozó Katona Attila munkájából kiderül, a város élhetőbbé tételében is nagy szerepe lenne a hálózatnak: amellett, hogy turisztikai vonzerőt jelentene, növelné a mindennap kerekezők, sőt, az úgynevezett hivatásforgalmi kerékpározók számát is. A fogalom valójában azt jelenti, hogy sokan két keréken indulnának munkába, iskolába, de nem a saját biciklijükön. A közbringát ugyanis könnyedén felvehetnék a dokkoló állomáson, majd egy másikon le is tehetnék. Ugye mindenki ráismert már a BUBI-ra, vagyis a fővárosi bringahálózatra? A SzentendreÓbuda-Békásmegyer vonal is hasonló lenne, de külön rendszerként működne. Ráadásul kuriózum, ugyanis nincs olyan ország Európában, ahol az agglomerációban is lenne ilyen lehetőség. A projekt nagy részének fedezetét egy Európai Bizottság által kiírt pályázat adhatja. A tervek szerint az agglomerációs e-bringa

rendszer több mint egymilliárd forintos fejlesztés lenne, Szentendre és Óbuda-Békásmegyer közös projektjeként. (Eredetileg Budakalász is csatlakozott volna, részvételi szándékukat azonban megváltoztatták.) A kivitelezés költségeit nyolcvan százalékban fedezheti az Európai Unió. A pályázaton való indulás ötletével az AltaGo innovatív megoldásokat kutató cég kereste meg Szentendrét. Az önkormányzatoknak 275 millió forint önerőre van szüksége összesen, ebből mintegy 80 millió forint Szentendre része – derül ki a képviselő-testület áprilisi ülésének előterjesztéséből. Az ös�szegből 15 gyűjtőállomás épülhetne a városban, és mintegy 150 kerékpár kerülne forgalomba. Összesen azonban közel 350 közbringa, és 35 dokkolópont várná a kerekezőket a kísérleti agglomerációs rendszerben. Az, hogy a pályázat elnyeri-e az Európai Bizottság támogatását, ez év novemberében derül ki. Amennyiben sikeres lesz a benyújtott program, a város a következő három esztendő költségvetésében elkülöníti majd a projekthez szükséges saját forrást.

Nyitás a Duna felé A Dunakorzó egészen új képet mutat, amióta a meggyengült földgátat elbontották, és felépült a mobil árvízvédelmi fal. A helyiek közül sokan siratják az egykori sétányt, de így valóban közvetlenebb a város kapcsolata a méltóságteljesen hömpölygő folyóval. Közelségét igyekeznek is kihasználni: a parti éttermek üveges és nyitott teraszairól legeltethetik szemüket a vendégek a vízen és a szemközti sziget fáin. A Dunakorzó végén májusban kinyitott a Kacsakő, ám idén valami új is készül. Még 2015 végén kereste meg az önkormányzatot a Pásztor Révhajó Kft. és Szalai Péter helyi vállalkozó azzal az ötlettel, hogy többfunkciós úszóművet szeretnének telepíteni a Dunára, szemben a Görög utcával. Hogy mit is jelent mindez? Egy olyan vízen lebegő építményt, amelyen vendéglátóhely is működne, valamint ingyen használható közösségi teret is magában foglal. Itt nyugodtan napfürdőzhet bárki, de a tér akár vízi színpadként is működhet. Emellett kajakkal, kenuval és kisebb motoros csónakokkal is ki lehetne itt kötni, tulajdonképpen egy újabb kapu nyílhat a városra. „Parkolási díjat” kell majd fizetni, hasonlóan ahhoz, mint ha négy keréken érkezik valaki. A

felek között létrejött szerződés azonban leszögezi, hogy huzamosabb ideig nem lehet itt tárolni a hajókat. Szentendre városa közel két és félmillió forinttal támogatta a projektet. Áprilisban mindenki láthatta, hogy a munka megkezdődött a vízen, elkészült a pontonokra vezető híd, és a vasszerkezet egy része is állt már a hónap közepén. A szokatlanul kemény tél azonban jelentősen hátráltatta a munkát. Szalai Péter azt mondja, jelen állás szerint május végére készül el a Dunakorzó új látványossága. „A víznek van valami különleges vonzása. Érdekes, de az étterem kerthelyiségében is mindig azok az asztalok telnek meg először, melyek a legközelebb vannak a Dunához.” A vízi vendéglátóhelyen street food is várja majd az érkezőket: pontyfilét, fish and chipset vagy akár hamburgert is fogyaszthatnak a Dunán ringatózva, s hörpinthetnek mellé finom csapolt sört vagy limonádét. Jövőre újabb elemmel gazdagodik az úszómű, egy városnéző kishajó áll majd szolgálatba. A régi szentendrei révet újítják fel. A tervek szerint ezzel egy 20-30 perces utazást tehetnek a látogatók, a vízről szemlélve Szentendre felejthetetlen látképét. – hudi –

Fotópályázat Budakalászról

Érték és szépség

Ma már egyszerű dolog a fényképezés, hiszen küldheti be fotóját a fotopalyazat@budakalasz. állandóan ott lapul zsebünkben az arra alkal- hu címre. A pályázathoz szükséges még tudatni mas készülék. Az új okostelefonokat kiváló a készítő nevét, lakcímét, továbbá azt is, hol és kamerákkal szerelik fel, így szinte profi fotósnak mikor „lőtte” a fényképet. A legjobbak felkerülérezhetjük magunnek a város hivatalos kat. Az applikációk Facebook és In­ sta­ segítségével meg is gram oldalára, ahol szerkeszthetjük a kéaztán kezdődik a lájk­ peket, akár azonnal va­dá­szat. Aki a legjavíthatunk rajtuk. több kedvelést kapja, az lesz a nyertes. MárÁm ma is vannak, akik digitális fénykéciusban 37 pályamű pezőgépekkel, obérkezett, áprilisban jektívek váltogatásá- Az áprilisi díjazott képek: Madai Balázs – Csendélet a pedig még ennél is val igyekeznek egy- Kálvárián, Berencsi Sándor – Kanális többen kaptak kedvet egy pillanatot mega megmutatkozáshoz. örökíteni. A Budakalászi Hírmondó a város Az eredeti elképzelés ellenére végül mégsem csak támogatásával márciusban hirdetett először egy fotót díjaznak hónapról hónapra, a közönfotópályázatot, hogy „előcsalogassa” a helyiek ségdíjas mellett a szakmai zsűri is hirdet egy archívumából a Budakalász értékeit, szépségét nyertest. A legjobbak a város ikonikus jelképének másolatát, a Kalászi Kocsit, és egy emblémás bemutató felvételeket. Minden hónapban lehetőség nyílik a buda- esernyőt kapnak. Emellett fényképeik a Budakalásziaknak a bemutatkozásra. Aki szeretne kalászi Hírmondóval eljutnak minden háztaraz e havi versenyben részt venni, május 20-ig tásba.


4

XIV. évfolyam, május

Az éretlen Kosztolányi Könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Társaság a Leányfalu Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelyen. A találkozón Szilágyi Zsófia: Az éretlen Kosztolányi című kötetét ismerhetik meg a résztvevők. „Döntően a fiatal szerzőre voltam

Programok Leányfalun kíváncsi, de nem kezeltem átléphetetlen határként az 1920-as évet, hiszen éppen ezzel szerettem volna érvénytelenné tenni, hogy kizárólag az „érett” Kosztolányira legyünk kíváncsiak” – mondja legújabb tanulmánykötetéről az irodalomtörténész szerző. Az idei könyvfesztiválon nagy sikert aratott kötetről május 13-án, 10 órától TóthCzifra Júlia Kosztolányi-kutató, a kötet szerkesztője beszélget Szilágyi Zsófiával, aki egyúttal a leányfalui székhelyű Móricz Zsigmond Társaság elnöke is.

Mesélő képek Az Aba-Novák Galéria NŐművészNŐ sorozatában legközelebb Berki Violát ismerhetik meg a látogatók. Az alkotó közel két évtizede hunyt el, művészi pályájáról manapság ritkán esik szó. Szűcs Károly az Artmagazin című lapban 2012ben – többek között – ezt írta: „Különös és ellentmondásos pályát futott be Berki Viola. A művészettörténész-szakma mindvégig respektálta valamennyire

Leány-Faluház és Könyvtár Móricz Zsigmond út 124. • Tel.:06-26/383-454 Május 6. 17.00 Családi népi játszó- és táncház Abonyi Zsófia és Urbán Márton vezetésével. 18.00 Mese-mese (m)átka – Margit Alexa kiállításának megnyitója. Május 13. 18.00 Aba-Novák Galéria: FELNŐTT MESÉK – Berki Viola képzőművész kiállításának megnyitója. Megnyitja: Topor Tünde művészettörténész, közreműködik Szabó Enikő népdalénekes. Május 27. 15.00 Kiállítás megnyitó „VARIÁCIÓK EGY TÉMÁRA” A MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Építészeti Intézet hallgatóinak rajzi gondolatai a Klein-villáról és kertjéről. 17.00 Leányfalu Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelyén: A Leányfaluért Emlékérem átadása, Leányfalu helytörténeti képeslap kiállításának megnyitója. Június 4. 16.00 Az ÁSZ Hard Light csoport bemutatja: Ne cirkuszolj! történetek tőlünk, rólunk, nektek Janikovszky Éva nyomán. 19.00 Az ÁSZ Hard Fight csoport bemutatja: Adrian Mole újabb kínszenvedései a kamaszkor küszöbén – Sue Townsend regénye nyomán.

„A család is… olyan valami az életben, ami becses… Olaj az élet lámpásában.” (Gárdonyi Géza) Az idei esztendő a Család Éve a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtárban, ahol mindig is hangsúlyos szerepet kaptak a családi rendezvények. Alapvető célunk, hogy minden korosztályt megszólítsunk, érdeklődésüknek megfelelő programokat szervezzünk. Idén törekszünk

művészetét, de a hazai mezőnyben elfoglalt helye és súlya máig tisztázatlan. Olyan alkotót mutat be a galéria, akit a közönség és a műgyűjtők hamar a szívükbe zártak, de akivel a műkritika, a szakmai közvélemény ambivalensen bánt. Berki Viola kiállítása május 13-án, 18 órakor nyílik, a megnyitóra Topor Tünde művészettörténészt, az Artmagazin szerkesztőjét kérték föl a rende-

Olaj az élet lámpásában

arra, hogy családi programjainkat a szokottnál is színesebbé tegyük. Indítottunk például egy új sorozatot, amely a családi kapcsolatok harmonikus kezelését segíti elő. Ebben olyan neves előadóktól tanulhatunk, mint Bagdy Emőke, Pál Feri atya, Belső Nóra, vagy az október 6-án hozzánk látogató Vekerdy Tamás. Népszerű városi

tömegsport rendezvényeinkre jellemző, hogy egész családok neveznek, ezért idén külön családi és szenior kategóriákban is lehet indulni. Május 22-27-ig a CSALÁD HETE elnevezésű különleges programsorozattal kedveskedünk látogatóinknak. A hét a konyhában kezdődik, hiszen ez a családi élet

Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár Budakalász, Szentendrei út 9. • Telefon: +36 26/340-468 Kiállítás: Május 18. – június 6. „Gombor Csodaországban” – Gombor József, kapolcsi festőművész kiállítása. Megnyitó a Család Hete keretében, május 26-án 18.00 órakor. Program: Május 5. 17.00 Aprók tánca A táncot tanítja Bucsánszki Beáta, muzsikál a Budakalászi Tamburazenekar. Kézműves foglalkozás a Dunakanyar Népművészeti Egyesülettel. Május 6. 11.00-22.00 V. Kalászi Kocsi Fesztivál – Minden, ami keréken gurul! Álomhatár: veteránjárművek nyugatról és keletről Box utcán innen és túl: rally-, sportautók, szervizkamionok, autóversenyzők. Két keréken: múzeumi kerékpárok a 20-as évektől, BMX kerékpár, ruházat, védőfelszerelés bemutató a ‘70-’80-’90-es évekből. Színpadon: Katáng együttes zenés gyerekműsora, Benzin együttes, Zseton Pityu And The Cash, Bermuda Rock Band, IceCream Super Session, Omen, Deák Bill Gyula. A belépő karszalag elővételben kapható, egész napra és az összes programra, koncertre érvényes! Május 11. 18.00 „Történetek az útpadkáról” – Csender Levente és Ferdinandy György írók irodalmi beszélgetése. Május 13. 21.00-04.00 Nosztalgia Retro Party: Modern Talking. Jegyelővétel és információ: 0630/419-9397, 26/340-468 Május 19. 17.00 Nosztalgia táncest – a zenét a Zseton Duó szolgáltatja. Vendég: Balázs Pali. Május 20. 16.00-23.00 Egy húron pendülünk – akusztikus könnyűzenei minifesztivál. Fellépnek: Bérczesi Róbert (Hi­per­ kar­ ma), Vörös István Akusztik (Prognózis), Petruska, Barbie és Jancsó – Blaha Acoustic, Peca zenekar, Meszecsinka zenekar, Makó Dávid, Z.U.P. zenekar. Május 22-27. Család Hete – programok a családdal kapcsolatos témákban. „A család is… olyan valami az életben, ami becses… Olaj az élet lámpásában”. (Gárdonyi G.) Egy kü-

lönleges ajándékcsomaggal kedveskedünk a budakalászi családoknak, amelyből a család minden korosztálya csemegézhet! Lesz benne gasztronómia, film, pszichológia, klasszikus zene, festészet és irodalom. A belépés minden programunkra ingyenes! Május 22. 18.00 Serényi Zsolt, a Tetovált Séf Gasztro StandUp Főzőshow-ja, amelyet Vajtó Laci humora fűszerez. Május 23. 18.00 Beszélgetés az Ernelláék Farkaséknál című film alkotóival, majd 19.00-kor a film vetítése. Május 24. 18.00 Dr. Belső Nóra Utak egymáshoz című előadása beszélgetéssel. Május 25. 18.00: Örömzene koncert az Andrejszki család közreműködésével (Andrejszki Judit, Pejtsik Péter, Panna, Diána, Boglárka, Panni és Botond) Május 26. 18.00 Gombor Csodaországban – Gombor József, kapolcsi festőművész kiállításának megnyitója, Május 26. 19.00 Ketten és külön – Szabó T. Anna és Dragomán György költő-író házaspár közös estje. Május 27. 14.00 Egy nap a tündérek és manók birodalmában… Gyereknap. Május 23. 18.00-21.00 LEGO klub felnőtteknek. Téma: terepépítési technikák. Május 25. 6.00-19.00 LEGO klub gyermekeknek. Téma: Mit tud több ezer 2x4-es kocka? Május 26. 17.00-19.00 Írástörténeti előadás a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület szervezésében: Az ó-türk és a székely írás eredete Róna-Tas András és Sándor Klára elméletében. Előadó: Szekeres István, írástörténet kutató. Május 27. Gyereknap – egy nap a tündérek és manók birodalmában – egésznapos családi rendezvény. Kolompos koncert, Napszínpad, Trillamanó, Jelmezverseny, Lyn divatbemutató Manófalvi kalandvár, Kincsmosoda, Ugrabugra, Tombola. Május 30. 19.00 Vaszary Gábor: Ki a hunyó? – avagy Bubus című vígjátéka a Pesti Művész Színház előadásában.

zők. Az eseményen Szabó Enikő énekes Berki Viola kedves hangszerével lép fel.

Zenés félfogadás Mosolygós arcok, egyszerre dobbanó lábak, taps és igazi örömzene… Így lehetne összefoglalni röviden a Galéria Blues klub Leányfalu-Ház estjeit. A kezdeti gépzenés, filmes programok után élőzenés estek következtek, számos olyan előadó volt már, akit többször is „visszatapsoltak” a szervezők. Így lesz májusban is, Vas Zoli és Halper László duója, vagyis a Bluesügyi Hivatal tart zenés félfogadást. Vas Zoliék erősen szövegközpontú dalokkal jönnek, a magyar blues azon vonalát erősítik, ahol gúnyos, kissé csipkelődő sorok mentén látunk bele a hétköznapokba. A Vas-Halper duó (Bluesügyi Hivatal) blues estje május 9-én, 18 órakor kezdődik. legfontosabb helyszíne is. Serényi Zsolt, a tetovált séf gyorsan elkészíthető, egészséges és finom ételeket mutat meg nekünk Gasztro StandUp Show-jában, amelyet Vajtó Laci humorista fűszerez. Kedden egy családi mozizáson megismerkedhetünk Hajdu Szabolcs díjnyertes alkotásával, az Ernelláék Farkaséknál című filmmel és alkotóival. Szerdán Dr. Belső Nóra Utak egymáshoz című előadása segít eligazodni a párkapcsolati érintkezés útvesztőiben. A doktornő kérdésfelvetései, gondolatai, pszichiátriai praxisából hozott történetei új megvilágításba helyezik a mindannyiunk számára ismerős problémákat. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat a magyar régi zenei élet jelentős alakja, Andrejszki Judit barokk szoprán énekes, csembalista és orgonista. Férje, Pejtsik Péter csellón, basszusgitáron és hegedűn játszik, énekel, zenét szerez, szöveget ír. Csütörtökön öt gyermekükkel együtt adnak nekünk egy különleges családi koncertet, Család heten címmel. Szabó T. Anna és Dragomán György, népszerű költő-író házaspár Együtt és külön című estje pénteken nemcsak az irodalom kedvelőinek nyújt szórakozást. Közös életük huszonhat évének titkai villannak fel szópárbaj, anekdoták, felolvasás formájában. Gombor József, kapolcsi festőművész kiállítása már a gyereknapi tündéres-manós álomvilágba repít minket. A hét a várva várt Gyereknappal zárul, amely idén minden eddiginél különlegesebb lesz. Meseelőadások, koncertek, játékok, kézműves foglalkozások várják az egész családot. Az egyik legemlékezetesebb élménynek Nyulász Péter mesekönyvéből a veszprémi Kabóca Bábszínház készítette előadás ígérkezik: Helka, a Balaton tündére címmel. Az előadásban a vízen kis csónakok, vízi lények és állatok úsznak vagy a tóból bukkannak elő… Szeretettel várjuk látogatóinkat, a belépés minden programunkra ingyenes!

Leányfalu emlékezik A településen „Az 1956-os forradalmat követő megtorlás évtizedei címmel” készül dokumentumfilm a fiatal generáció számára. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja. Az 1956-os Pályázati Iroda által kiírt Zsigmond Vilmos Kollégium támogatásának köszönhetően a Faluház és Ravasz László Könyvtár Dr. Bibó István államminiszter emlékére 45 perces dokumentumfilmet készít Nagyistók Tibor vezető szerkesztő – műsorvezető (MTVA) rendezésében, fiatal filmesek közreműködésével. A film Dr. Bibó Istvánt és egyben az egész családot sújtó megtorlás történetét mutatja be, mely 1956-tól egészen 1989-ig tartott számukra. Ugyanakkor bemutatja azt a társadalmi szolidaritást is, mely segített a politikai foglyok családjainak e nehéz éveket, évtizedeket átvészelni. A Leányfalun élő Bibó Borbála ny. tanárnő, egész életét fiatalok között töltötte, nagyon jól ismeri őket. Visszaemlékezései gyermek- és fiatalkoráról egy életre szóló élményt nyújtanak a hallgatóság számára. Éppen ezért most egy dokumentumfilmben kívánjuk megörökíteni azt a történelmi kérdezz-feleleket, amelyben az autentikus forrás és a forgatásba bevont fiatalok folyamatosan feleleve-

nítik és hozzáférhetővé teszik az általa még – nyitott fórumon – el nem mondott történeteket. A film egyrészt szituatív módon, „nyitott kamerával” járja be az említett helyszíneket, ahol Bori, mint egy autentikus idegenvezető és szemtanú kalauzolja a fiatalokat. Másrészt a fiatalok értelmezik, beazonosítják a hallottakat, összevetvén történelmi forrásokkal. Szinte a forgatás közben és otthon, a nyersanyag megnézése közben derül ki számukra az 56-os események hihetetlen komolysága. Ráadásul a kamerát is a fiatalok kezelik. A korosztálynak megfelelő vizualitással, értelmezéssel, képi megfogalmazással és természetesen a közösségi média folyamatos bevonásával. A film tehát nem csak egy 45 perces hagyományos dokumentumfilm, hanem folyamatosan bővülő médiatermék és közösségépítő „videocontent”, mely fotósorozatokból, kortárs kommentekből, kapcsolódó forrásokból és a közösség által bővített információkból áll. A dokumentumfilm hitelesen hozzájárul a társadalmi emlékezet ébren tartásához, valamint a közös értékeken, múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez. A film bemutatóját 2017. június 15-re tervezzük a Faluház színháztermében. Szelekovszky Beáta

Eper? Akkor Tahitótfalu! Három napig Tahitótfaluban idén júniusban is az eper lesz a főszereplő. Az ország legnagyobb epertermelő vidékén egyenesen a földekről érkező friss gyümölcsöt kínálják majd a látogatóknak. Emellett helyben készült eperlekvárt kóstolhatnak, és vihetnek a vendégek, de lesz epertorta, eperpálinka, eperturmix, és nem lehet kihagyni az igazi Tahitótfalui Eperbort sem. Színes és mozgalmas programmal készülnek június 9-től 11-éig a 19. Eperfesztivál szervezői. A három nap huszonöt színpadi produkciót tartogat. A koradélutáni bábszínházzal, mesejátékkal és sportbemutatókkal elsősorban a gyerekek érdeklődésére számítanak, a délután pedig már a

felnőtteké. Pénteken a rock rajongók találhatnak kedvükre valót, a folkrock és rock tribute zenekarokat a Deák Bill Blues Band élő koncertje követi. Szombaton a rap és funky rajongók élvezhetik a délutánt, majd Nagy Feró és a Beatrice lép a színpadra. A vasárnap az operett, a mulatós és retro zenéé. Este az Irigy Hónaljmirigy koncertje zárja a háromnapos rendezvényt. A fesztiválon kézműves- és kirakodóvásár is lesz, a fiatalokat pedig óriás vidámpark is szórakoztatja majd. További részleteket a www.eperfesztival.eu, és az Eperfesztivál – Tahitótfalu facebook oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Programok Tahitótfaluban www.tahitotfalu.hu Május 13. 8.00-17.00 EEDE Családi Sportnap – a Tildy Zoltán híd melletti füves területen. Szervező: Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület. Június 9-10-11. 19. Eperfesztivál – Fesztiválpark. A Diákalkotók VII. Országos Tűzzománc Pályázata című kiállítás az Eperfesztivál idején és helyszínén látható. Díjkiosztó szombaton 15 órakor. Június 11. 18:00 EPERART. „Az Úr nevét síppal és dobbal, dicsérjétek lanttal, kobozzal…” – a szentendrei Kecskés együttes koncertje. Szervező: Vox Insulae Sziget Hangja Egyesület. Helyszín: református gyülekezeti terem (József A. u. 4.)

Művelődési Ház, Dunabogdány Kossuth u. • Telefon: 06-26/391-045 Május 6. 19.00 Milan Kundera: JAKAB ÉS AZ URA – helyi fiatalok előadásában. Belépő, támogatói hozzájárulással, mellyel a nyári – június 17-19. között megrendezésre kerülő – színházi fesztivált támogatja. FAKULT Egyesület. Május 7. HELYI BORZSONGÓ – a nemzetiségi önkormányzat által szervezett februári Borverseny válogatása, helyi borkészítők bormustrája. A részvétel kizárólag előzetes asztalfoglalással lehetséges: Telefon: 06-30/689-4126; 06-30/4729733.Május 8. 17.00 Milan Kundera: JAKAB ÉS AZ URA ismétlő előadás. Május 13. 19.00 Hogyan legyünk sikeresebbek? – címmel Láng Györgyi előadása. Május 14-15. PÜNKÖSDI FÚVÓSZENEI FESZTIVÁL a Művelődési Ház Rendezvényterén. A kétnapos rendezvényen 5 fúvószenekar és 1 mazsorett csoport lép fel. Június 4. 19-00 Nyárnyitó koncert – a Svábzenekar közreműködésével. Június 17-19. I. BOGDÁNYI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL június 17. 19.00 óra Színházi előadás gyermekeknek • június 18. 20.30 Ikrek előnyben – zenés színdarab. Közreműködik a Turay Ida Színház Társulata (Sasvári Sándor, Détár Enikő, Vásári Mónika, Nyírő Bea, Pásztor Máté, Patkó Béla (Kiki) • június 19. 20.30 Anconai Szerelmesek zenés vígjáték, helyi színjátszók előadása.


5

XIV. évfolyam, május A Momentumok Szentendre város múltjából és jelenéből című terjedelmes tanulmány eredetileg 1903-ban jelent meg Szerbiában, Pavle Szofrić – vagy, ahogy szülőhazájában, Magyarországon sokan ismerik: Szofrics Pál – gimnáziumi tanár tollából. 1857-ben született Szentendrén, és ott is nevelkedett. Diákkori emlékeit később szintén megírta, és meg is jelentette Szerbiában. Harmadik szentendrei vonatkozású írása néprajzi tárgyú: a szerbek karácsonyi szokásairól szól. Szofrics a pesti bölcsészkaron szerzett diplomát, majd harmincéves kora körül ő is elhagyta Szentendrét, ahogy akkorra már – a történelmi, gazdasági körülmények

Momentumok Szentendréről

Száz év viszontagságai

Szofrics Pál szentendrei vonatkozású műveinek első, magyar nyelvű kiadása Képek Szentendre – és a szerbség – történetéből címmel jelenik meg. A kötet a Dumtsa Jenő-emlékév alkalmából kerül majd az olvasók kezébe. megváltozása miatt – a szentendrei szerbek többsége. Szerbiába költözött, és haláláig ott tanított. Azonban érzelmi kötődése megmaradt a városhoz. Gazdag forrásanyag alapján mutatja be Szentendre történetét az ókortól saját koráig, kiemelve azokat a „momentumokat”, amelyeket népe

Pest Megyei Könyvtár Szentendre, Pátriárka u. 7. Május 3. 18.00 Zsíros kenyér extrákkal. Vendégünk: Halász Margit író. Beszélgetés és dedikálás a szerzővel – Olvasóterem. Május 10.18:00 Szentendre Szalon. Herceg Zsuzsanna restaurátor előadása Szentendrétől Szíriáig – Restaurátor műhely – titkok nélkül címmel. Május 19. 15.00 Író-olvasó-illusztrátor találkozó – Gyerekkönyvtár. Meghívott vendégek: Both Gabi író (A hintarabló-Lilipótvárosi kalandok, Palipál, a csupaszív lovag, Kakaókatona és Tejhercegnő című könyvek szerzője) és Rippl Renáta illusztrátor (Piroska, a hófehér nyuszi szerzője és illusztrátora és többek között a Mantyusok, Nino repülni akar, A szomorú kacagány című könyvek illusztrátora).Beszélgetéssel, kézműveskedéssel és kakaóval várunk! Május 24. 18.00 Dumtsa Jenő, a képeslapgyűjtő polgármester – kiállítás megnyitó és ea, a Dumtsa-emlékév keretében. Május 26. 14.00-18.00 Gyermeknapi KönyvTÉR. Programok: Könyvcserélde: hozz magaddal 5 könyvet, és választhatsz helyette 5 másikat! Társasjátékok, kézműveskedés, papírszínház. Május 31. 18.00 Szofrics Pál: Képek Szentendre – és a szerbség – történetéből, könyvbemutató és kerekasztal beszélgetés a Dumtsaemlékév keretében. Helyszín: Olvasóterem.

szempontjából különösen fontosnak tart. Mikor jelentek meg a mai Szentendre környékén az első délszláv telepesek? Kik voltak a guszlárok? Miért kellett Brankovics Györgynek, „az utolsó szerb despotának” 22 évig egy csehországi várban raboskodnia? Gerzelez ali miért ugratott le lovával egy szikla tetejéről? Hogyan köszöntötték a szentendrei szerb asszonyok Mária Teréziát? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatunk választ a most megjelenő könyvből. Szofrics Pált „Szentendre első krónikásának” nevezte Máté György helytörténész, és már az 1980-as években tervezte, hogy írásait megjelenteti. Ezért az említett három, szentendrei vonatkozású tanulmányt lefordíttatta, ám kiadásukra – ismeretlen okból – nem ke-

rült sor. Talán negyed század is eltelt, mialatt sorsuk jobbra fordulását várták. Ekkor kerültek a kezébe jelen sorok írójának a helytörténeti gyűjteményben. Szerencsére a Pest Megyei Könyvtár igazgatóját, Werner Ákost nem volt nehéz meggyőzni az írások fontosságáról és érdekességéről. Így a könyvtár – az önkormányzat támogatásával – vállalkozhatott rá, hogy 2017-ben, a Dumtsa Jenőemlékév keretében megjelenteti Szofrics Pál várostörténeti műveit, a Szentendrei Füzetek sorozat XI. köteteként. A könyv kiadásához a fordítókon kívül – Edelényi Mária, Vukovits Koszta és még valaki, akinek a kilétét a könyv megjelenésének pillanatában is homály fedi – nagy szükség volt még Stefanović Dimitrije nyelvészprofesszor, Stepanović Predrág író, nyelvész és irodalomtörténész mint szaklektor, valamint Szarvas Rita történelemtanár aktív közreműködésére. A könyvet május 31-én, szerdán 18 órától ismerhetik meg az érdeklődők a Pest Megyei Könyvtárban, Szentendrén. Gaján Éva, Pest Megyei Könyvtár

Sellő a fürdőben A Leányfalui Termálfürdő 45. évfordulója alkalmából avatták fel Nagy Kristóf szobrászművész Leányfalui Sellő névre keresztelt kőszobrát a gyógymedence melletti fürdőkertben. A művész a fürdő törzsvendégeként adományozta a térplasztikát, melynek fából készült tanulmányszobra szintén a parkban látható. Cser Erzsébet fürdőigazgató köszöntötte a településvezetőket és az esemény résztvevőit. A szobrot a készítő barátja, Vadász György Kossuth-,Ybl- és Prima Primissima díjas építész, a Nemzet Művésze avatta fel, akinek beszédét a szintén a baráti körhöz tartozó Kovács Ferenc hegedűjátéka követte. Nagy Kristóf adományát örökös tagsággal is megköszönte Leányfalu Termálfürdő vezetősége.

Nagyanyáink vására

Idén is megrendezi a Szigetmonostori Kistermelők Közhasznú Egyesülete (SZIKKE) a Szigetmonostori Kisállatvásárt – immár a tizenegyediket a sorban – a Faluházban, május 20-án. A hagyományos rendezvényen a szokásos elemekkel és természetesen újdonságokkal is készülünk. Főzőversenyünk mindig tematikus, idén a „Bográcsba’ csüCSÜLÖK” elnevezést kapta. Bárki bármit főzhet, a lényeg, hogy legyen benne csülök, nevezni a helyszínen lehet. Az elkészült ételekből a zsűrizés után vásárolni is lehet, a SZIKKE kemencéjében pedig friss, ropogós, csülkös SZIKKE-pita sül egész nap. A vásári forgatag része lesz idén is a kisállatok bemutatása, a helyi termelők portékái: lekvárok, szörpök, sajtok, húsáruk, sütemények, és a környék kézműves termékei: textiláruk, kerámiák, festmények, bőrdíszmű, fafaragások. A kicsiket pónifo-

FAKIVÁGÁS ALPINTECHNIKÁVAL VESZÉLYESSÉ VÁLT, KISZÁRADT FÁK KIVÁGÁSA

(döntés nélkül is, lebontással, anyagi felelősségvállalással)

• FÁK VISSZAVÁGÁSA, METSZÉSE • ELHANYAGOLT TELKEK, TERÜLETEK RENDBETÉTELE • BOZÓTIRTÁS, ZÖLD HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁSA • BOKROK, SÖVÉNYEK VISSZAVÁGÁSA • FÜVESÍTÉS, FŰNYÍRÁS, FŰKASZÁLÁS • KERTEK RENDSZERES FENNTARTÁSA, ÁPOLÁSA • KERTI BÚTOROK KÉSZÍTÉSE • AUTÓBEÁLLÓK, SZALETLIK ÉPÍTÉSE

TŰZIFA-ÁRUSÍTÁS

BÜKK, GYERTYÁN, TÖLGY ÉS AKÁC KUGLIBAN • HASÍTVA KALODás TŰZIFA 1,7 m3-es, 1 m3-es

20 km-es körzeten belül ingyenes házhozszállítás!

Tel.: 06-20 927-7885 E-mail: gyongykertkft@gmail.com

gattal és terményes játszóházzal várjuk, a nagyobbak a rekeszépítő-versenyen és a mászófalon próbálhatják ki az ügyességüket. Lesz tűzzománckészítés, terelési bemutató és állatsimogató is. A SZIKKE idén újdonságként saját keltetett naposcsibéit árulja, és előjegyzést is felvesz a szigetmonostori önkormányzat támogatásával vásárolt keltetőgépnek köszönhetően. Az elmaradhatatlan állatszépségversenyen két kategóriában kakasok és tyúkok versenyeznek majd egyedi díjakért. A vásárt tombolával zárjuk, melynek fődíjai idén is élő állatok. A program egész napos kikapcsolódást nyújt fiataloknak és régóta fiataloknak, családoknak és tenyésztőknek. A forgatag, a muzsika és a kínált portékák ismét visszaidéznek egy csipetet nagyanyáink hagyományos falusi vásáraiból.

Támogatás a fiatalokért A Rotary Club Szentendre idén is támogat oktatási intézményeket és diákokat. A Zeneiskolával közös pályázatuk tíz növendék hangszeres tanulásában segít (erről az 5. oldalon olvashatnak bővebben), de évek óta meghirdetik a Bízz magadban! középiskolásoknak szóló ösztöndíjat is, mely százezer forinttal támogatja a nyertes diákot elképzelései megvalósításában. Két különdíjast is hirdetnek majd, ők ötvenezer forintot vihetnek haza. Az induláshoz szükséges dokumentációt április 23-ig adhatták be a Szentendrén élő diákok. Eredményt egy szóbeli beszélgetést követően június közepén hirdetnek majd. Az ösztöndíjak mellett a Rotary rendszeresen tárgyadományokkal segíti a Bárczi Gusztáv Általános Iskolát. Idén több mint kétmillió forint értékben kaptak a gyerekek számítógépeket és további informatikai eszközöket. Annak érdekében, hogy az értelmi fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges mozgást is elősegítsék, az intézmény udvarán trambulint is felállítottak, valamint két edzőgép is helyet kapott. A Club szentendrei elnöke, Kovács Antal az iskolában tartott átadón elmondta, szeretnének a gyerekek tanulásához minél jobb feltételeket biztosítani, továbbá megmutatni azt, hogy milyen összefogás jön létre, amikor a gyerekek szellemi és fizikai körülményeinek javítása a cél. A szervezet az adventi adománygyűjtés és a már hagyománnyá vált nyári „kacsaúsztatás” bevételeit is felhasználta támogatásához.

Anyagtársítók az Erdész Galériában „2015 őszén meghívtam 5 kollégát, név szerint – Király Fannit, Gera Noémit, Majoros Katát, Bráda Juditot, Karsai Zsófit – hogy egy hosszú hétvégén Sopronban, a műhelyemben közösen ékszereket alkossunk. Nagyon érdekelnek a szakmák találkozásai, saját munkáim is gyakran anyagok társításával születnek. Tudatosan olyan alkotókat választottam akik kísérletezőek, nyitottak, s akiknek munkáit nagyra becsülöm. Bár nem vagyunk mindannyian ékszertervezők, de szívesen kirándulunk az ékszerek világába.” – Edőcs Márta üvegművész így emlékezik vissza a kezdetre, arra az első hétvégére, amelyen „izzott a levegő, és röpködtek az ötletek hat erős egyéniségű nőnek köszönhetően”. Ebből az izzásból, az első workshop hatására született az a kiállítás, amelyet 2016-ban Pannonhalmán, majd Sopronban láthatott a közönség. Ebben az évben újabb találkozót tartott az Anyagtársítók csoportja, amelynek különleges eredményét – korábbi munkáikkal együtt – ezúttal Szentendrén, az Erdész Galériában csodálhatják meg a látogatók május 25-én, a 19 órakor nyíló kiállításon, mely június 18-ig minden nap 10-től 18 óráig tekinthető meg. A tárlatot egy hetedik kiváló alkotó, Schaffer Erzsébet újságíró nyitja meg.

Egészségnap Szigetmonostoron Az ingyenes szűrőprogramot immár nyolcadik alkalommal tartjuk meg a településen az önkormányzat anyagi támogatásával. Az érkezők május 27-én a Faluházban, délelőtt tíz órától kettőig részt vehetnek bőr-melanóma, szemészeti, fül-orr-gégészeti, szájüregi vizsgálaton, nőgyógyászati rákszűrésen, légzéskapacitási vizsgálatokon, valamint számítógépes talpmérésen. Lehetőség van vérnyomás, vércukor, koleszterin mérésére is. Az önkormányzat az elmúlt évben két defibrillátort vásárolt, az idei egészségnapon a készülék használatával kapcsolatos tájékoztatót, bemutatót is tervezünk. A program évek óta hat lelkes ön-

kéntes munkájának köszönhető. Kezdetben a kisgyerekekre is felügyeltünk a mérési napon, de mára a rendezvény kinőtte a Faluház kereteit. Évente mintegy 100-150 ember, többnyire helyi lakos vesz részt a szűréseken. Az utóbbi két évben a munkába néhány fiatal is bekapcsolódott, korosztályuknak önállóan kezdték szervezni az egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatos programokat. Kiemelkedő a kapcsolatunk a pócsmegyeri egészségnap szervezőivel, kölcsönösen segítjük egymást a szűrések lebonyolításában, sőt az együttműködés eredményeként a tavaszi szűrést Szigetmonostor, míg az őszi szűrést Pócsmegyer vállalja. Fűrné Láng Erika

TERmOKING BT. 2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 49.

REDŐNYÖK GYÁRTÁSA ÉS SZERELÉSE

FA- ÉS MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK GYÁRTÁSA, BESZERELÉSE RÉGI ABLAKOK TELJES FELÚJÍTÁSA

SZÚNYOGHÁLÓK

Tel.: 06 (30) 221-8954


6

XIV. évfolyam, május

A Vujicsics Tihamér Zeneiskolában közel 700 gyerek tanul különféle tanszakokon. Az intézmény vezetője, Zakar Katalin már hosszú évek óta küzd azért, hogy ennél több diákot is felvehessenek, hiszen minden évben jelentős a visszautasított gyermekek száma. Szentendre Város Önkormányzata elvi hozzájárulását adta áprilisban, hogy a létszámot nyolcszáz fölé emelhessék, a végső döntést azonban a központ hozza majd meg. Jelenleg a korábbi években is működő tanszakokra lehet jelentkezni, pozitív válasz esetén azonban augusztusban-szeptemberben pótfelvételi lesz: a tervek szerint magánének- és különböző jazz tantárgyak tanulására, valamint a zsámbéki tanintézményhez hasonlóan néptáncra is jelentkezhetnek a gyerekek. Nem okoz gondot, ha többen lesznek a diákok, mert a város átadta a művészeti iskolának a Fehér ház felső szintjét, a Veresmarty-villa közvetlen szomszédságában. Arról, hogy az

Mozaikok a szentendrei zeneiskola életéből

A zene az kell…

elképzelések valóra válhatnak-e, az illetékesek május 31-ig hoznak döntést.

Ösztöndíj a fiatal művészeknek A szentendrei és környékbeli gyerekek előtt számos minta áll, miért érdemes az általános- és középiskolai tanórák mellett a zenére is áldozni a szabadidőből. Az iskola a Rotary Club Szentendrével közösen rangos pályázatot hirdetett, melynek keretösszege kétmillió forint. A Fiatal Művészek Ösztöndíja tíz növendék számára nyújt majd támogatást zene-, tánc-, ipar- és képzőművészet, valamint szín- és bábművészet kategóriában. A kétfordulós megmérettetésre május 15-ig lehet benyújtani a pályamunkákat. Az eredményhirdetés június 13-án várható, mely egyben egy másik esemény időpontja is. A díjak átadásával együtt köszöntik ugyanis a Zeneiskola idős Bösendorfer zongorájának újjászületését is.

A hangszert még februárban bízták mesterek kezére. A mintegy 2,5 milliós felújítási költségek közel felét a szentendrei önkormányzat állja, a többit adományokból fizeti az intézmény.

I. In Medias Brass Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei fesztivál és Verseny Kresz Richárd 2010 óta a Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára. Az In Medias Brass zenekar tagjaként számos versenyen szerepelt, és zenésztársaival együtt úgy látta, eljött az idő, hogy Magyarország a nyolcvanas évek után újra helyet adjon egy nem-

zetközi rézfúvós zenekari fesztiválnak. Az esemény a Levente Alapítvány, a Vujicsics Tihamér zeneiskola és természetesen az In Medias Brass kvintett közös szervezésében valósult meg. A kiírásra 117 versenyző jelentkezett, ők a zeneiskolásoktól a profikig megmérethették magukat, 12-20 éves korig. A szakmai zsűri a vendéglátó In Medias Brass zenekar tagjain kívül az angol Steven Mead, a japán Kazuhiro Nakamura és Dr. Hőna Gusztáv voltak. A legjobbak komoly pénzjutalmat vihettek haza, továbbá fellépési lehetőséget is kaptak neves koncerthelyszíneken.

Mesterhármas Pomázon

Tehetséggondozó programjainak támogatásáért pályázott a szakminisztériumhoz a Teleki-Wattay Művészeti Iskola. Három témában indultak, s valamennyi pályázatuk sikert aratott. Az első program célja egy olyan különleges projekt megvalósítása volt, amelynek témája J. S. Bach, és a neve betűiből alkotott misztikus BACH-motívum. A tematikus program során a fiatalok olyan műveket elemeztek, amelyek jelentősen meghatározták a géniusz munkásságát. A zenékhez digitális képi és fényeffekteket készítettek a tehetséges tanulók, melyeket a programot záró előadáson mutattak be.

A második pályázat egy kétszer 30 órás programmal a népzene és a néptánc összefüggését, összetettségét, valamint a hagyományőrzés jelentőségét értette meg alaposabban a diákokkal. A harmadik nyertes program keretében a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar az olaszországi Riva Del Garda városban megrendezett XIX. Flicorno d’ Oro nemzetközi fúvószenekari versenyen való részvételre pályázott. A növendékeket egy speciális, amerikai élsportolók számára kifejlesztett felkészülési módszerrel, a „kitűnő felkészülés” és „csúcsrajáratás” alkalmazásával készítették fel pedagógusaik a versenyre, ahol végül kiváló eredménnyel teljesítettek.

Kulturális sokszínűség a nemzetközivé lett DAM programjában A dunakanyari alternatív iskolában ősz óta már több nemzetiség képviselői is tanulnak. Az idei tanévet kínai, amerikai, holland, német, olasz, maláj portugál, brazil és vietnámi gyerekek kezdték együtt magyar társaikkal. –  Örömmel mondhatom, rengeteg a jelentkező. Nyolcvan főre tervezett iskolánk férőhelyeire 230 előjegyzés van, ami azt jelenti, hogy közel háromszoros a túljelentkezés. E tény kapcsán azonban ki kell jelentenünk, a közoktatás, mint rendszer, mára teljesen működésképtelen – mondta Rab András. Az intézményvezető arról beszélt, hogy a jelenlegi engedélyezési eljárás szerint egy új alternatív pedagógiai program elfogadtatása olyan nehézségekbe ütközik, hogy bővíteni nem, csak minőségileg változtatni tudnak. – A Dunakanyarban élő külföldiek egyértelműen az angol nyelvismeret magas szintje miatt választják az iskolát, legtöbbjük a fővárosi idegen nyelvű intézményekből érkezik. Ezekben a kínai, brit és amerikai iskolákban kizárólag az adott ország tanterve alapján, anyanyelven folyik az oktatás, és ha még otthon is ezt használja a gyerek, nem lesz képes a magyart elsajátítani. A DAM ezért felvette pedagógiai programjába a kulturális sokszínűséget, értékként kezeli, de mindezt magyar alapokra helyezve. A magyar alaptantervet magyarul hallgatják a diákok, segítséget azonban bármikor kaphatnak angolul. Tavaly szeptemberben pomázi és szentendrei iskolákban kezdték a tanévet azok a csobánkai diákok, akik a település megszüntetett általános iskolájának tanulói voltak. Az intézmény bezárása indulatokat kavart, és nem csak Csobánkán. Erről bővebben is olvashattak a Pilis-Dunakanyari Hírmondóban, ahogyan arról is, hogyan fogadták be az új iskolák a gyerekeket, valamint annak is utánajártunk, miként segíti tanulmányi előmenetelüket a CSODA Csobán-

Érdekesség, hogy a kínai gyerekek csak anyanyelvükön tudnak mikor idekerülnek. A szülők azonban fontosnak tartják a mielőbbi beilleszkedést, ezért rögtön magyar nevet is kapnak a kicsik, és igyekeznek számukra megteremteni a lehetőséget a nyelv elsajátítására. Nálunk minden óra magyarul zajlik a nemzeti tanterv alapján, de mivel a tanárok és a gyerekek is beszélnek társalgási szinten angolul, ezért amint szükséges, azonnal tudunk váltani. Az igazgató kijelentette, hogy a DAM magyar, ám mégis nemzetközi iskola. Ez pedig nem csak a külföldi

diákoknak jó, hiszen az itteni gyerekek közös játékok, előadások alkalmával ismerkednek az új osztálytársak nyelvével is. -A magyar gyerekre is nagyon jó hatással van ez a rendszer. Angol oktatásunk is sokkal hatékonyabbá vált, hiszen a gyerekek nap mint nap anyanyelvükön kívül más nyelven is beszélnek. Az intézmény nem csak ezzel segíti az idegen anyanyelvűek beilleszkedését. Karácsonykor például három ünnepséget tartottak, hogy a magyar hagyományok mellett a kínai és az arab kultúra értékeivel is megismerkedhes-

senek a „damosok”. -A tolerancia alapvetően a megértésből és elfogadásból születik, s a gyerekek természetes kíváncsisága ehhez jó alapot teremt. Megtanulják, hogy, bár a másik diák másként beszél, másként mutat, még harmóniában élhetnek a mindennapokban. Ez nekünk, tanároknak is fontos, hiszen egy befogadó, pozitív környezetben szinte észrevétlenné válik a tanulás kötelezettsége. Az idegen országokból érkező kulturális tudás pedig, amit ezek a gyerekek magukkal hoznak, pótolhatatlan értéket teremt. F.B.

Tel.: 06 (30) 4999381 www.damiskola.hu

Újra lesz tanítás Csobánkán kai Tanoda. A település önkormányzatának volt olyan szándéka, hogy egyházi kezelésbe adja iskoláját az újraindulás érdekében. Végül más megoldás született. A tankerület vezetője, Verebélyi Ákos tavaly novemberben kereste meg, és kérte fel a Barcsay Jenő Általános Iskola igazgatóját, hogy ha Csobánkán újra lesz iskola, akkor azt tagintézményként

indíthassák el. „Az a terv, hogy felmenő rendszerben működne az intézmény, tehát nem indítanánk most különböző évfolyamos osztályokat, ebben a tanévben még csak első osztály lesz. Aztán mennénk tovább, bízva abban, hogy lesz érdeklődés. Huszonnyolcan iratkoztak be idén, de ketten jelezték, hogy nem fognak még iskolába kerülni, mert tart a

szakértői vizsgálatuk, így valószínűleg egy évet óvodában maradnak” – mondta el Dr. Bilonka Judit. Az igazgató hozzátette, Csobánkán is a Barcsay pedagógiai programja alapján zajlik majd a tanítás. Két tanító dolgozik majd a tagiskolában, egyikük délelőttös osztálytanító, másikuk délutános napközis tanító lesz. Az újrainduló iskola tanévkezdéséről minden szükséges információt időben megoszt majd az iskola a szülőkkel. (HD)

„MINŐSÉG és BARÁTSÁGOS kiszolgálás elérhető áron!”

Láss, ne csak nézz!

Az Optikalász Optika Budakalászon 2001 óta várja szeretettel vásárlóit! Ez nem pusztán szófordulat, hiszen az elmúlt 16 évben üzletünk védjegyévé vált a kedves és barátságos kiszolgálás. Az Optikalászban mindig a maximumra törekszünk, hiszen egy tökéletesen elkészített szemüveg, vagy egy pontosan illesztett kontaktlencse minőségi változást hoz vásárlóink életébe. Soha nem dőlünk hátra, hiszünk a fejlődésben! Az optikában dolgozó, kiváló szakemberek munkáját a legmodernebb berendezések, vizsgáló eszközök is segítik. Az Optikalász óriási előnye az expressz szemüvegkészítés. A gyorsaság azonban soha nem megy a minőség rovására. Az azonnali szemüvegkészítést a saját műhely és csiszológép teszi lehetővé, hiszen mi nem máshol csiszoltatjuk a lencsét keretbe. A tökéletes látásélmény nem olcsó, de mi törekszünk arra, hogy megfizethető legyen. Optikánk Szemüveghitelt nyújtó üzlet, ezért ha a vásárlónak könnyebbséget jelent részletekben kifizetni a szemüveg árát, nálunk erre is van lehetőség. Büszkék va-

gyunk rá, hogy üzletünkben eddig mindenki megtalálta a neki tetsző szemüvegkeretet. Igaz, rendkívül széles a paletta: a visszafogottól a vagányon és színesen át a sportosig. A látásvizsgálat ingyenes, és a hét minden napján elérhető, ahogyan a szemnyomás mérés is. A magas szemnyomás a periférikus látás elvesztéséhez, szemvörösödéshez, fájdalomhoz és a látóideg rostok elhalásához vezethet. Egy egyszerű, rövid vizsgálattal mindez kiszűrhető. Akinek gyakran fáj a feje, hibás a szemmértéke, erősen fényérzékeny, vagy fárasztja a monitor nézése, mindenképpen érdemes bejelentkeznie hozzánk egy POLATESZT-re. A speciális vizsgálat a kétszemes együttlátás ellenőrzésére szolgál. Gyerekszemészeti rendelésünkre a környező településekről is érkeznek a családok. Üzletünkben Dr. Szamosi Anna vizsgálja a gyerekeket. A vizsgálatra telefonon a 0626/342-703-as számon lehet időpontot kérni, ugyanakkor gyerekszemészetünk népszerűsége miatt bizony fel kell készülni az 1-2 hónapos várakozási időre is!

Régi hagyományok – új eredmények a húszesztendős tótfalui iskolában Ebben a tanévben a ta­hi­tót­ fa­lui Pollack Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában új igazgató kezdte meg a munkát. Zakar Ágnessel az intézmény jelenéről, jövőjéről és az eddigi tapasztalatokról beszélgettünk. –  Egy iskolának két szervesen ös�szefüggő, mégis különálló része van. Az egyik a tantermek, az épület minősége, és a rendelkezésre álló eszközök. Ezek alapján érezzük szépnek, komfortosnak, hívogatónak. A másik az intézmény szellemisége. Idetartozik a tanárok felkészültsége, szemlélete, hogy mi az iskola valódi üzenete, s miért jó oda járni. Az önkormányzat a fenntartóváltás után is támogatja az iskolát. A termek és a vizesblokkok felújításában és a karbantartásban a tankerülettől kapott segítség mellett új táblával, függönyökkel, a lámpák és a megrongálódott padló cseréjével is hozzájárult a hatvanas években épült iskola korszerűsítéséhez. Eszközeink is gyarapodtak, a Tankerülettől a rendelkezésre álló keretösszegből ősz óta egy hordozható zongorával, egy erősítővel és mikrofonnal gazdagodott az intézmény, de több nélkülözhetetlen oktatási szoftvert is beszereztünk. Szintén a tankerületi keretből cseréltünk le több írásvetítőt és a hozzá tartozó vásznakat. Egy-két héten belül várhatóan jelentős iskolabútor-szállítmány is érkezik. A pótlás folyamatos, de az informatikai bővítésre már nem jut elegendő forrás, így más eszközökhöz is folyamodtak – az őszi papírgyűjtés, szülői bál, a tavaszi Pollack-gála bevétele is mind az informatikai eszközállomány fejlesztését irányozták elő. A község lakóinak, önkormányzatának és az iskola szülői összefogásának eredményeképpen tavaly három tanterembe telepítettek projektorokat és laptopokat. A múlt év végén jelentkező tanárhiányt is sikerült megoldani. –  A törekvések között vezető szerepet kapott a tehetséggondozás és a felzárkóztatás. A nyelvi órák mellett jövő-

re a matematika is többcsoportos oktatási rendszerbe kerül át. A tehetséges gyerekekkel idén országos versenyeken is dobogós helyet sikerült elérni. Nyelvvizsgára hét diák jelentkezett – sikerrel – a felsőtagozatból. Figyelünk arra, hogy a gyerekek teljesítményére felhívjuk az iskola figyelmét, nevük a dicsőségtáblánkra is felkerül. Egy iskolában természetesen vannak nehezebben kezelhető, problémásabb kisdiákok is. Velük én magam foglalkozom délutánonként, együtt tanulunk, sokat beszélgetünk, igyekszem segíteni a közösségbe való beilleszkedésüket. Tudniuk kell, hogy van megoldás a problémákra.

Nekem is jó érzés, hogy például egy korábban fegyelmi előtt álló diákunk éppen a múlt héten kapott igazgatói dicséretet kiemelkedő közösségi munkájáért! Tennivaló a közösségépítésben is van bőven. Nagy erőkkel keresünk német testvériskola kapcsolatot a cserediák programhoz, és ha az idei „Határtalanul” pályázat sikeres lesz, 35 hetedikes diákunk látogathat el nyáron Székelyföldre. A zeneiskola idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. Ebből az alkalomból tartották meg a Pollackgálát, ahol tanárok és diákok közös műsorát láthatta a tahitótfalui közönség. A rendezvényen gyűjtést kezdeményeztek, hogy egy digitális tábla vásárlásával újabb, korszerű oktatási eszközzel gazdagodhasson az intézmény. –  A beiratkozás lezajlott, két első osztályt indítunk szeptemberben. Mozgalmas és tevékeny évet tudhatunk magunk mögött a kollégákkal. Munkájukat – az önkormányzat anyagi támogatásával- a Tahitótfalui Óvoda vezetőjével közösen létrehozott díjjal szeretnénk jutalmazni. Az elismerést mostantól minden pedagógus napon, júniusban adjuk majd át az arra érdemeseknek.(F)


7

XIV. évfolyam, május

Masters aranyért indul a BSC Idén nyáron minden a vizes sportok körül forog majd Magyarországon. Nem kisebb eseménynek ad ugyanis otthont hazánk, mint a FINA Világbajnokságnak. Szurkolhatunk majd neves úszóinkért, a pólósokért, mű- és szinkronúszókért is Budapest több helyszínén és Balatonfüreden, július 14-31. között. Ám az augusztus is tartogat még izgalmat, ugyanis közel két héten át a Masters Világbajnokság zajlik majd. Olyan ismert sportolók bizonyíthatnak újra, akik egyszer már a nemzeti, majd a világ

élvonalába kerültek. A vízilabdások között medencébe száll többek között Stieber Mercédesz, KisPrimász Ágnes, valamint Pelle Anikó is. Ráadásul a Budakalász SC színeiben bizonyíthatják egykori ellenfeleiknek, hogy joggal tartanak igényt a legfényesebb éremre. A csapat kapitánya az az egykori válogatott Boros Júlia, aki sérülés miatt nem lehetett ott a 2005-ös világbajnokságon, ahol a magyar női válogatott aranyat nyert. Tőle származik az ötlet is, hogy a hazai rendezésű VB-n újra mutassák meg: tíz év elteltével, édesanyaként, már nem az élsportnak élve is tudnak jó csapatot épí-

teni. Az induláshoz szükségük volt egy egyesületre, mely végül a Budakalászi Sport Club lett. A szervezet hivatalosan is elindította vízilabda szakosztályát, amely erre az egy projektre szól. A lányok júliusban kezdik majd a felkészülést a világversenyre, addig mindenki önállóan edz. A fizikummal nincsen probléma, hiszen a legtöbben máig is edzőként dolgoznak, vagy másodosztályú együttesekben hódolnak a vízilabda iránti szenvedélyüknek. A csapat edzője Györe Lajos, aki két esztendeje kapta meg a Mesteredző címet. A lányok nyáron heti három alkalommal ugranak majd vízbe, hogy augusztus-

Árvácskák Szentendrén A hazai állatvédő egyesületek állami közfeladat ellátására vállalkoztak immár húsz éve. Végrehajtásához azonban nem kapunk pénzt. A lakosság 1%-os adó felajánlása az egyetlen fedezet, ám ennek nagyságrendje minden évben kérdéses, ezért nem tervezhető. Így óriási szükségünk van szakmai és anyagi segítségre. Sok civil és céges támogatónk van belföldön, képviselőik rendszeresen eljönnek a menhelyre, s felajánlják önkéntes munkájukat, szabadidejüket, kisebbnagyobb összegeket a működtetéshez. Helyi támogatóink közül szeretnénk kiemelni a Bibione Éttermet, a Príma Péket, az ÉMI céget, a Szentendrei Zumba Tánccsoportot, Schwartz Dávid énekest… csak hogy néhányat említsünk. Céges támogatóink más településekről: a fővárosból a GE, Budapest Bike Maffia, a Vodafone, a Hélia Szálloda és dolgozói, stb… akik többször is csapatépítő tréninget szerveztek hozzánk. Néhány éve németországi támogatóink Marion és Thilo Liche. A házaspár

Németországban, Gar­de­le­gen­ben az ottani állatmenhely önkéntes munkatársai. Rendszeresen látogatnak minket Szentendrén, szakmai tudásukat, állatvédelmi tapasztalataikat adják át vezetőinknek és a gondozóknak. Saját költségükön jönnek, és egy teljes hetet töltenek állatmenhelyünkön. Anyagi támogatást is kapunk tőlük, hoztak már kutya- és macskatápokat, kisállat-felszereléseket, a gondozóknak munkaruhát, cipőt, felszerelést. Az egyik évben tíz vadonatúj kutyaházat hoztak nekünk. Néhány esetben idős, hosszú évek óta a menhelyen ragadt, vagy éppen a bezártságot nagyon rosszul viselő kutyának saját lakóhelyük közelében felelős, új befogadó gazdát találtak. Nagyon jó érzés, hogy kilátástalan helyzetben lévő kutyáinknak, ha már itthon nem, legalább ily módon sikerül új, szerető családot találni. Horváth Ria Árvácska Állatvédő Egyesület, Szentendre

ban megmutathassák, a magyar női vízilabda válogatottnak a masterek között is jól cseng a neve. Az együttes összeállítása: Györe Lajos János (Mesteredző), Boros Júlia, Brávik Fruzsina, Szalkay Orsolya, Gazdag Erika, Gál Katalin, Gruber Laura, Győri Eszter, Ipacs Barbara, Kis-Primász Ágnes, Papp Tímea, Pelle Anikó, Stieber Mercedes Klàra, Szentkereszti Gabriella, Zsámbok Lili, ZsoldosRédei Kata. Aki többet is szeretne megtudni a csapatról és a felkészülésről, látogassa rendszeresen a „Női Masters Vízilabda csapata” nevű Facebook oldalt. (D)

Meghívó a IX. Pilis-túrára

„KÖZÖS UTAKON A BARÁTSÁG ELMÉLYÍTÉSE JEGYÉBEN “ A Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat a Pilisi Szlovákok Egyesületével közösen idén is megrendezi a

„Juraj Migaš emléktúrát“, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A rendezvény célja egyrészt, hogy tisztelegjünk őseink emléke előtt, másrészt, hogy hozzájuk hasonlóan, mi is átéljük nemzetiségeink és népeink közös összetartozásának élményét. Az esemény megfelelő alkalmat jelent arra is, hogy a résztvevők jelenlétükkel hozzájáruljanak a magyar és a szlovák nép barátságának elmélyítéséhez.

A túra időpontja: 2017. május 20. (szombat) Program: 9.00 - Találkozó a Pilisi Szlovákok Központjában

Rómaiak Leányfalun

Az elmúlt évben nem csak a résztvevő gyerekek, de szüleik körében is nagy sikert aratott a településen megrendezett római tábor. A szervezők ez évben, július 3-tól 7-ig ismét meghirdetik a programot, amelyet most Leányfalu Képviselő-testülete is támogat. A résztvevők a múzeumban és a könyvtárban sokat megtudhatnak Aquincum és Visegrád római emlékeiről és a leányfalui őrtoronyról. A gyerekek készíthetnek játékokat, öltözékeket, ismerkedhetnek a római családok életével, ünnepi szokásokkal, a légiók felépítésé-

Meghívó a IX. Pilis-túrára

(Pilisszentkereszt, Dobogókői u. 16.)

9.30 - Koszorúzás a Juraj Migaš emléktáblánál A túra 10.00 órakor indul

vel, de még a fürdőzési szokásokkal, sőt a konyhaművészettel is. Az utolsó estén Leányfalun, a római őrtoronynál fáklyás bemutatóra várják a közönséget. Jelentkezni május 31-éig Jékely Endrénénél a 0620/504-3310-es telefonszámon, vagy a jekelyteri@gmail.com e-mail címen, valamint Bedő Szilviánál, a 06-70/336-3837-es számon, és a konyvtar.leanyfalu@gmail.com címen lehet.

A túra összes résztvevőjének piknikkel egybekötött találkozása a Pilis-hegycsúcson: 12.00 órakor.

NYÁRI TÁBOROK

BOBPÁLYÁK

JÚNIUS 19. - AUGUSZTUS 25.

NYÁRI TÁBOROK

www.bobozas.hu

JÚNIUS 19. - AUGUSZTUS 25.

Visegrád-Nagyvillám, a 11 főútról 20/924-5961, 26/397-397 Design, redstone, server, command blocks

Sopron, a 84-es út mellett 20/433-3505, 99/334-266

PROGRAMOZÓ, "HACKER"

APP CAMP

ROBOTIKA

COOL TOOLS

Számítógépes játék készítése "Hacker": kódfejtés, szabadulás

Androidos applikációk tervezése, készítése

LEGO® és mBot robotok építése és programozása

Videóvágás, képszerkesztés, honlapkészítés

Design, redstone, server, command blocks

PROGRAMOZÓ, "HACKER"

APP CAMP

ROBOTIKA

COOL TOOLS

Számítógépes játék készítése "Hacker": kódfejtés, szabadulás

Androidos applikációk tervezése, készítése

LEGO® és mBot robotok építése és programozása

Videóvágás, képszerkesztés, honlapkészítés

KEZDŐ ÉS HALADÓ ÉLMÉNYTÁBOROK KEZDŐ ÉS HALADÓ ÉLMÉNYTÁBOROK 6-18 ÉVESEKNEK 6-18 ÉVESEKNEK

Nyitva az év minden napján

VÁLASSZ TÁBORT JELENTKEZZETEK! RÉSZLETEK A HONLAPON. VÁLASSZÉS TÁBORT ÉS JELENTKEZZETEK! RÉSZLETEK A HONLAPON.

Pályabérlés cégrendezvényekhez

logiscool.com logiscool.com 170506_nyari_plakat_A3_outl.indd 1

2017.05.03. 16:15:07

LOGISCOOL SZENTENDRE LOGISCOOL SZENTENDRE Castrum Center • 2000 Szentendre, Paprikabíró u. 21-23. Castrum Center • 2000 Szentendre, Paprikabíró u. 21-23. +36 70 408 4301 • hello.szentendre@logiscool.com +36 70 408 4301 • hello.szentendre@logiscool.com Logiscool Szentendre Logiscool Szentendre


8

XIV. évfolyam, május

Új

Renault MEGANE család Technológia a siker útján #újRenault

0% THM-mel Már 4 299 000 Ft-tól 5 év garanciával Az ajánlat a 2017.04.01-től megkötött vevői szerződésekre érvényes visszavonásig, valamennyi Renault személygépjármű modellre. A Renault Crédit finanszírozási ajánlat változó kamatozású, forint alapú konstrukció, THM 0%, minimum önerő 35%, maximális futamidő 48 hó, mely egyedi hitelképesség vizsgálat függvényében érvényes. A  THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A tájékoztatás nem teljes körű. A részletekért keresse fel hivatalos Renault Márkakereskedőjét. A Renault Crédit finanszírozást az UniCredit Leasing Hungary Zrt. nyújtja. A garancia 5 év vagy 100 000 km, a korábban lejárt érték erejéig. A feltüntetett ár az Új MEGANE GrandCoupé Life 1.6 kezdőára használtautó-beszámítás esetén. Új Renault MEGANE család vegyes fogyasztás: l/100 km: 3,7-6,4; CO2 -kibocsátás g/km: 95-144 NEDC-ciklus szerint. A feltüntetett üzemanyag-fogyasztás, illetve CO2 -kibocsátás a mindenkor hatályos szabályok által előírt mérések eredményei. A képen látható autók illusztrációk.

renault.hu

DEALER NEVE KFT. Renault Budapest

Renault Budapest dél-pest 789

Renault Budapest kelet-pest

VÁROS, UTCABudakalász 12., TEL.: 0036 123 456 2011 Budakalász, József attila u. 77. 1097 Budapest, könyves kálmán krt. 5. WWW.DEALER WEBCÍM.HU tel.: +36 (1) 465-0000 tel.: +36 (1) 476-3100

1173 Budapest, pesti út 16. tel.: +36 (1) 254-0404

renaultbudapest.hu

REN MEGANE Range 0THM_A5_Fekvo_210x148_201703_Dealer_v4.indd 1

03/04/17 14:52

MUNKALEHETŐSÉG

Szentendrei székhelyű cég keres

Rendezvény kivitelezési munkatársat Főbb feladatok, munkák: • •

Nyitási akciók májusban Ingyenes látásvizsgálat! Bejelentkezés: 06 26 951-467

Keret + lencse 9 900 Ft

(1 db keret + 1 pár műanyag lencse) Hoya Dioptriás napszemüveg lencse —20% kedvezménnyel már 7300 Ft/db-tól Bifokális lencsék már 9480 Ft/db-tól Hoya fényre sötétedő lencse —25% kedvezménnyel További kedvező ajánlatokról érdeklődjön személyesen az üzletben vagy telefonon. májusban az összes keretből —20% kedvezmény. 2022 Tahitótfalu, Szentendrei út 5-15 (Tesco udvar) Szeretettel várjuk újonnan megnyílt optikai szaküzletünkbe. További szolgáltatásaink: – gyermek keret 0 éves kortól – szemüveg javítás – kontaktlencse, ápolószer – napszemüvegek

Nyitva tartás Hétfő: zárva Kedd-péntek: 9:00-18:00-ig Szombat: 9:00-13:00-ig Vasárnap: zárva

Rendezvények lebonyolításához szükséges logisztikai feladatok ellátása Országosan dolgozunk, napról napra más-más helyszínen. Feladat része a sátrak építése, bontása, berendezése, arculati elemek beillesztése, anyag beszerzés, egyéb a Programokat érintő feladatok megvalósítása.

Az álláshoz tartozó elvárások: • • • • • • •

Fiatalos, lendületes életkép Jogosítvány Rugalmasság Kommunikációs készség Erős fizikum, ápolt megjelenés Munkához történő pozitív hozzáállás Ideális jelölt: férfi, életkor 25-45 éves korig

Amit kínálunk: • • • • •

Alkalmazotti munkaviszony Versenyképes jövedelem kezdő nettó bér: 250 000 Ft/hó Jó csapatszellem Családias környezet Biztos munkahely

Egyéb információ az állásról: •

A rendezvény kivitelezési munkatársak gyakran este, vagy akár a hajnali órában, a rendezvények előtt és után végzik a feladatokat, tehát a logisztikus kollégák ekkor dolgoznak, ezért kérjük, csak olyanok jelentkeznek, akiknek nem okoz problémát a hajnali kelés és akár éjszakai vezetés a következő rendezvényre. A másik kritérium, hogy vannak olyan események, amikor a teljes stáb akár egy hétig vidéki körúton van, ilyenkor nem megoldott a haza menetel, tehát a családtól ilyenkor távol maradunk, kérjük csak olyanok jelentkezzenek, akik ezen időszakokban ezt is vállalni tudják.

Munkavégzés helye: Szentendrei indulás – Országos kivitelezés Kérjük a fényképpel ellátott önéletrajzot az info@egeszsegprogram.eu címre küldjék.

Pilis-Dunakanyari Hírmondó 2017.05.  

Regionális közéleti, kulturális havilap

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you