Page 1

XXI. évfolyam 10. szám

2011. május 28.

Szentendrei olvasnivaló, kéthetente Rendőrségi számok 2. old. Kontra, rekontra 3. old. Csobánka 4.old. Útra Fel! 5. Az összefogás segíthet ... 6. Régóta vitatott kérdések 7. Hírmondó 8. Pont szövetkezet 9. Szentendrei diákok 12.

old. old. old. old. old. old.

Ára: 95 Ft

Önkormányzati jövő A Fidesz - KDNP kétharmados országgyűlési többsége lehetővé teszi, hogy módosítsanak az 1990-ben meghozott önkormányzati törvényen is. Nemrég ismertté vált egy koncepció, melyet napjainkban széles körben vitatanak a szakemberek. Az anyagból kiderül, takarékosabb önkormányzatokat szeretne látni a kormány, hiszen ma az államadósság 5 %-át ezek teszik ki. A kérdés persze most is az, milyen feladatokat kell majd ellátniuk a helyhatóságoknak és ehhez milyen bevételeket kapnak, illetve milyen adókat vethetnek ki. Kérdés az is, miként alakul a 2000 lakosnál kevesebbet számláló települések önigazgatása, mi lesz a volt megyei- és járási jogú

városok szerepe a térségekben és egyáltalán, szükség van-e a megyei önkormányzatokra. Sikerül-e megoldani azt a régi problémát, hogy az önkormányzati képviselők, igen komoly döntési jogosítványaik mellett, akár személyesen is felelősségre vonhatóak legyenek. Mindezekre a kérdésekre két szakembertől, Dietz Ferenc polgármestertől és Torba Nándortól, aki részt vett a 90-es önkormányzati törvény kidolgozásában is, kértünk választ. Riportjaink a 6-7-ik oldalakon olvashatóak.


2011. május 28.

2

2010 számokban A Rendőrkapitányság munkája Szentendrén Börcsök László alezredes, rendőrségi főtanácsos, immár tizenöt éve vezeti a szentendrei kapitányságot. 90-től az Ő kinevezéséig négyen is váltották egymást, tehát akár rendkívülinek is nevezhetjük ezt a hosszú időt. A Képviselő-testület áprilisi ülésén számolt be tavalyi eredményeikről, a bűnügyi helyzetről. Ismertetjük az érdekesebb számokat.

Bűnügyi osztály 2010-ben 756 esetben rendeltek el nyomozást, 2009-ben ez a szám 904 volt. 2009 2010 személy elleni bűncselekmények szándékos testi sértés 22 23 segítség elmulasztása 2 0 kényszerítés 0 2 zaklatás/magánlaksértés 23 29 közlekedési bűncselekmények közúti baleset okozása 14 9 ittas vezetés 30 18 cserbenhagyás 0 0 házasság, család, nemi erkölcs elleni bűncselekmények erőszakos közösülés 1 0 egyéb 1 8 Az államigazgatás és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények összesen 2 8 A közrend elleni bűncselekmények visszaélés lőfegyverrel 2 1 garázdaság 7 18 önbíráskodás 6 8 egyéb 97 80 gazdasági bűncselekmények lopás 338 251 ebből - gépkocsi 13 29 - gépkocsiból 45 39 - besurranás 6 15 - kerékpár 6 15 - motor 1 8 - öltözői 4 5 - zseblopás 6 4 betöréses lopás 123 161

sikkasztás 22 7 csalás 40 23 rablás 8 0 zsarolás 3 2 A közrendvédelmi osztály tevékenysége Négy körzeti megbízott lát el szolgálatot: a Belvárosban, Pannónia telepen, Püspökmajor lakótelep – Izbégen és Pismányban. Mindegyik területre más a jellemző. A Belvárosra elsősorban az alkalmi lopások és a szórakozóhelyekhez köthető bűncselekmények a jellemzőek. Izbégre a „falusias” jellegű kisebb betörések, lopások a jellemzőek. Püspökmajor lakótelep egészen más, sok a közös használatú helyiség, kevesebb biztonságtechnikával. A rendőrség tapasztalata szerint bár az összezártság nagyobb, nem alakul ki összetartó közösség, közönyösek egymás, ill. egymás vagyontárgyainak biztonsága iránt. Pannónia telepen az iparterület irodái és raktárai ellen követnek el betöréses lopásokat, de az utóbbi időben ezek száma nagymértékben csökkent a biztonságtechnikai berendezések elterjedésével. Pismányra továbbra is a családi házak, üdülők elleni betörések a jellemzőek. A biztonságtechnika itt is hiányos és az emberek közömbösek egymás iránt. Egy-egy nagyobb építkezés sok vendégmunkást vonz, ilyenkor „hullámszerűen” megszaporodnak a betörések. Az igazgatásrendészeti osztály tevékenysége A tavalyi, 4072 feljelentés 99 %-a közlekedési szabálysértés miatt történt. 1853 főt bírságoltak meg, összesen 53 890 000 forintra, ami átlagosan közel 30 ezer forintot jelent. A Polgárőrség Szentendre eredményeiről Mozsgai Endre elnök számolt be

Szentendrei 2008 kőrözött autók 7 kőrözött személyek 3 egyéb tettenért 9 eltűnt személyek keresése 5 (3) (a sikeres akciók száma) segítség a rendőrségnek 33 önálló intézkedés 75 önkorm. rendezv. 7 egyéb rendezv. 11 környezetvéd. akciók 20

2009 21 2 11

2010 13 4 15

4 (2) 2 (2) 39 108 6 10

45 150 8 12

15

12

Telefonos átverések A Belgrádban megtartott hitelcsalások megelőzésére vonatkozó fórumon, Marija Kusity, a fórum elnöke, a Raiffeisen Bank dolgozója a következő értesítést közölte: „Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket egy újfajta bűncselekményre. Európában már több ilyen történt, sajnos hozzánk is eljött. A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén megjelenik egy nem fogadott hívás. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is, hogy a telefon megcsörrenjen. A mobiltelefon-tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és ha a hívószámok a következők: +39., +390., +391., +392., +393., +394., (ebben a konkrét esetben +393193260045 szám volt), és mindjárt kitörli a számot, további következménye nem lesz, de ha felhívja ezt a számot, a bűnözők áldozatává válik. A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa jelentkezett az említett számra, és ezzel az egy hívással több mint 2000 eurós költsége keletkezett.” A Belügyminisztériumtól kapott információk szerint már több ilyen eset történt nálunk is. MSN veszély! Aki a Windows Live Messenger-t használja az msn-hez, a lap alján időnként megjelenik egy IQ-teszt. Ez egy nagy átverés!!!!! Ha rákattint és megcsinálja a feladatot, a telefonszámot fogja kérni „a válasz” megküldéséhez. Ha itt megadja a számot, és a tovább gombra kattint, kap egy sms-t. Ebben a pillanatban 1080 forintot levonnak a kártyáról, előfizetésről! Innen kezdve az IQ-tesztről már szó sincs, hanem tagja lett a „dada klubnak”, és ami a legszörnyűbb: HETENTE le fog vonni újabb 1080 forintokat a rendszer, egészen addig, amíg ki nem lép a dadából, de kilépni sem egyszerű, mert a honlapon nincs ilyen opció, hanem egy telefon-automatát hívogathat munkaidőben. Kalóz telefon! Megjelent egy kalóztelefonszám, amely a következő számjegyekkel kezdődik: +4478... Ne vegyék fel a telefont, ha ilyen számról van hívás, és ne hívják vissza, mert alkalmanként ez kb. 20 000 Ft-os költséget is jelenthet.


3

Hírlap

Kontra, rekontra ... Filó Andrással egy perről Két hónappal ezelőtt éles vita folyt újságunkban (is) arról az önkormányzati döntésről, mely egy terület régóta húzódó belterülebe vonásáról szólt. Az országos médiákat (pl. Index internetes hírportál) is megjárt ügy a bíróságon folytatódott, ahol dr. Filó András képviselő úr - első fokon - pert nyert. A tárgyaláson elhangzottak szerint Fekete János és Fülöp Zsolt LMP-s képviselők. - Megjelent az Index.hu-n, hogy 10 milliókat kaszálhat több szentendrei képviselő a belterületbe vonásokkal. Név szerint Dietz Ferenc polgármestert, Dicső Zoltánt és engem említettek. Már a cikk alap állítása is tévedés volt, hiszen nem belterületbe vonásról volt szó, erről már korábban döntés született, mindössze arról született döntés, hogy nem dobunk ki az ablakon hét millió forintot környezetvédelmi hatástanulmányra. Amikor ezt javasoltam, úgy gondolom, világosan indokoltam. A szóban lévő területen hatvan telek alakítható ki, egy teleken csak egy ház építhető, így mintegy 150 olyan ember költözne ide, akik ma is Szentendrén laknak, többségük szüleikkel együtt. Ehhez teljesen felesleges hatástanulmányt készíteni, amit egyébként a vonatkozó kormány rendelet sem ír elő kötelezően. Az Index ezt úgy írta le, mintha azért javasoltam volna, mert nekem és „képviselő társaimnak” hatalmas telkei lennének a területen. Nagy felhajtást csinált az ügyből az LMP, interpelláltak az országgyűlésben, felszólították még Orbán Viktort is, hogy foglaljon állást. - Önt mint Jobbik-os képviselőt támadták meg, de kapott a Fidesz és az MSZP is. - Azt írták, Szentendrén megalakult a nagykoalíció. A Jobbik etikai vizsgálatot is indított az ügyben, megismerve a tényeket, pl. azt, hogy ez a belterületbe vonás már a választási programunkban is szerepelt, természetesen felmentettek. Az Index-szel szemben mit kezdeményezett? - Először sajtó helyreigazítást kértem, nem is válaszoltak rá, ezért sajtó helyreigazítási pert indítottunk, ezek viszonylag gyorsan mennek. Első fokon már le is zárult, kötelezték az Index-et helyreigazításra. - Mi hangzott elé a tárgyaláson? - Az Index tanúként behozta Spirk Józsefet, aki a cikket írta. A bírónő kérdéseire elmondta, a mostani cikk egy 2009-es folytatása volt. Az számomra nyilvánvaló volt, hogy az egész mögött az LMP áll, hiszen itt volt négy országgyűlési képviselőjük is – köztük Jávor Benedek és Kukorelly Endre - a Szamos cukrászdában és erről beszéltek, igaz, nagyon kevés sikerrel, ki is fütyülték őket. Jobban jártak volna ha azt mondják: Uraim, minket félre tájékoztattak, mindenki vendégünk egy sörre vagy egy fagyira.

- Vissza a tárgyalásra. - Spirk József benyújtott egy három oldalas listát, melyen a szerintük érintett képviselők ingatlan tulajdonai vannak. Az érdekes az, hogy ilyen, személy szerinti adatgyűjtést, törvényesen, nem lehet végezni, legfeljebb kivételes, pl. bűnügyekben. Véleményem szerint ezt csak olyan valaki csinálhatta meg, aki hozzáfér az országos nyilvántartáshoz. Spirk úr azt mondta, hogy ugyanúgy, mint 2009-ben, az adatokat most is a helyi LMPs képviselőktől kapta. - Úgy tudom, képviselő-testületi ülésen ezeket elmondta. - Így van, de nem reagált rá senki. Hogy kik lehetnek az ötletet adó és esetleg adatokat is gyűjtő LMP-s képviselők, nem nehéz kitalálni. Mivel az önkormányzatban nincs ilyen, nem is indultak a helyi választáson, logikusan csak arra gondolhatok,hogy azokról van szó, akik az LMP kampányát az országgyűlési választások előtt segítették és jelenleg a Társaság az Élhető Szentendréért színeiben önkormányzat képviselők. - Reagált erre Fekete János vagy Fülöp Zsolt? - Nem. - Hogyan tovább? - Az Index valószínűleg fellebbez, de nem tudom elképzelni minek alapján, hiszen a mostani tárgyalás három és fél órája alatt mindent „kiveséztünk”, egyértelműen kiderült, hogy valótlan dolgokat állítottak és a képviselők egy fillérrel sem lettek gazdagabbak a belterületbe vonás miatt (Miért nem, erről korábban már írtunk. a szerk.). Utána személyiségi jogi pert indítok, kártérítési igénnyel. H. G.

Fekete János és Fülöp Zsolt válasza Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy reagálhatunk a dr. Filó Andrással készített riport bizonyos állításaira. Az írás néhány állítását nem hagyhatjuk szó nélkül. Először is az Egres út környéke fejlesztésre kijelölt terület, ami csak igen sajátos megközelítéssel értelmezhető belterületbe vonásként. Ha dr. Filó mégis úgy véli, hozott ilyen értelmű határozatot a Képviselőtestület, kérjük nevezze meg annak számát!

XXI. évfolyam 10. szám A hatástanulmány szükségességéről: Maga dr. Dietz Ferenc Polgármester Úr készíttetett arról előterjesztést, hogy szülessen hatástanulmány. Nem kétséges, hogy ő is megdöbbent, amikor a testületi ülésen dr. Filó Képviselő Úr (Jobbik) szóbeli módosító javaslatára a FIDESZ-es többség a hatástanulmány készítését leszavazta. A polgármester közölte a testülettel, hogy az önkormányzati törvény által biztosított jogával él, mert a döntés súlyosan sérti a város érdekét, ezért a legközelebbi testületi ülésen meg fogja ismételtetni a szavazást. Azt nyilván nem gondolta, hogy másodszorra is ugyanaz az eredmény fog születni, azaz a hatástanulmány elvetése. Pedig így történt. A szóban forgó területen 108 lakás építésére van lehetőség, ami mintegy 400 lakót jelent az újabb városrészben. Dr. Filó szavai arra engednek következtetni, hogy személyes jó kapcsolatot ápol az érintett területen ingatlannal rendelkező tulajdonostársaival, mintegy garantálva ezáltal azt is, hogy belátható időn belül az érintettek nem adják el – busás haszonnal – a telküket. Ennek azonban ellentmondani látszik az a tény, hogy a hatástanulmányt elutasító képviselőtestületi döntés utáni napon már megjelent az egyik helyi ingatlan-közvetítőnél egy olyan hirdetés, amely a szóban forgó terület egyik telkének eladására vonatkozott. Az írásban említett telek-lista (amely a képviselők által birtokolt telkek nagyságára és számára vonatkozik) összeállításához a TESZnek nincs semmi köze. És már csak ezért is – ismerve a tartalmát – azt javasoljuk, hogy ne a lista keletkezés-történetét vizsgáljuk, hanem a valóságtartalmát. Ezért azt kérdezzük dr. Filótól, megfelel-e a lista a valóságnak. Azt pedig már az unalomig ismételtük, hogy a TESZ minden párttól kellő távolságot tart. Van, amelyiktől kellőbbet. Fülöp Zsolt és Fekete János A TESZ önkormányzati képviselői dr. Filó András: A belterületbe vonásról 2000-ben, a szerkezeti terv elfogadásakor döntött a képviselőtestület. Ezt megerősítette a 2002-ben elfogadott HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat). Gondolom az LMP-s (TÉSZ) képviselők keverik a fogalmakat a szabályozási terv elfogadása és a belterületbe vonás elhatározása között. (Az egyik rendelet, a másik határozat.) Ha ismerné a Fekete-Fülöp páros a szabályozási terv előírásait (pl. beépítési %: 15), akkor nem írnának le hülyeségeket. Attól, mert valaki (nem én) eladott egy telket, mi változott? A Fekete-Fülöp féle lista jogellenesen készült, ráadásul egészen érdekes módon olyan ingatlanokat is minősít, amelyeknek köze sincs az általuk egyes fejlesztési területnek nevezett kategóriákhoz. (pl. már rég belterület)


2011. május 28.

4

Szomszédolás:

Csobánka Beszélgető partnerünk Winkler Sándor Józsefné, Csobánka polgármestere.

- Jelenleg hányan laknak Csobánkán? - Mintegy 3200-an. - Megnéztem a KSH honlapját, 1990ben még csak 1800 lakosa volt a községnek. Tehát húsz év alatt több, mint 70 %-kal nőtt a lakosság. Egy település, egy polgármester hogy tudja ezt kezelni? Egyrészt miként követhető ez a helyi szolgáltatásokkal, utakkal, biztonsággal, stb? Másrészt a beköltözőket nyilván Csobánka egyedi hangulata, környezete, a tiszta levegő vonzotta, feltehetően gondolkodásmódjuk – és érdekérvényesítő erejük is – eltér az „őslakosságétól”. - Csobánka négy nemzetiségű település, már ezt sem könnyű kezelni, de kétségtelen, a beköltözők elsősorban Budapestről jöttek és a városi ember mentalitása más, mint a falusié, nem könnyű összhangot teremteni

Az Egri csillagok c. film forgatásához az egri várról.

Szentendrei többszörösen is sújtja a kis létszámú osztályokat. - Én csak októbertől vagyok polgármester, de úgy látom, az önkormányzat jelentős, összesen ötven millió forintos folyószámla hitelére éppen azért van szükség, mert a működéshez szükséges források nem állnak rendelkezésünkre. Költségvetésünk nagyon kicsi, idén a 250 millió forintot sem éri el, ebből a helyi adóbevételünk 75 millió forint. Ez nem alacsony, de nem iparűzési, hanem ingatlan alapú adókból származik, telek, ház és gépkocsi. Sajnos, szinte fillérre ennyibe kerül az iskolánk fenntartása. - A hasonló helyzetben lévő Pilisszentlászló megszüntette az önkormányzati fenntartású általános iskolát és Szentendrével kötött szerződést. - Én nem szeretném bezáratni az iskolát, ez egy falu életére pusztító hatással van. Először az iskolát, aztán a postát, az óvodát…szép lassan az emberek elszivárognának, ha már ilyen közel van a város. A szociológusok már ismerik, felmérték ezt a folyamatot. Meg-

köztük. Ennek ellenére nagyon szép összefogásokra láthatunk példákat, legutóbb például az óvoda kiköltöztetésével kapcsolatban. Egy nagy beruházás, az óvoda bővítése előtt állunk és a szülők összefogása nélkül nem sikerült volna a művelődési házat – átmenetileg – alkalmassá tennünk. Óriási munka volt, sok hétvégén mozdultak meg a régiek és az újak, a romák és a magyarok, a szegények és a tehetősek, mindenki részt vállalt. Hasonló formában kívánjuk a Nemzetiségek Házát is felújítani, mert az önkormányzat bizony nem áll túl jól anyagiak dolgában. - Azt is olvastam Csobánkáról, hogy a 910-es, 20-as években nem volt ritka, Csobánka a magasból hogy az itt élő magyarok a szomszéd faluba küldték a gyerekeket magyarul tanulni. - Így van, elsősorban sváb falu volt Csobánka. - Visszatérve az anyagiakra, Csobánkán nincs jelentősebb ipar, tehát iparűzési adó se sok lehet. Miből bővítik az óvodát, miből építenek utat, egyáltalán, miből gazdálkodnak? bomlana a falusi élet, ha gyermekeink nem - Utat három forrásból építünk: elnyert ismerkedhetnének meg egymással, nem lesz pályázati pénzből, lakossági önerőből és 80 csobánkai kötődésük. Az egész országban millió forintos önkormányzati fejlesztési hiteltapasztalható „iskola turizmus” elszívja a gyeből, mely mögött ingatlan fedezet áll és húsz rekeket, a városokban lesznek a barátaik. Az év alatt kell visszafizetnünk. iskola bezárása a falu halálát is jelentheti. SzáA csobánkai önkormányzat munkra nagyon sokat jelentene, ha az állam legnagyobb költsége az átvállalná a pedagógus bérek kifizetését. iskola. Legnagyobb felaNyilván elvonna normatívát is, de nálunk a datunk az, hogy ennek a kis osztálylétszámok miatt a bérek annyival sorsát rendezzük. meghaladják a normatívát, hogy csak jól - Hány fős osztályok járhatunk. vannak? - Csobánka környezete gyönyörű, sokan - Nyolc-tíz gyerek jár egy kirándulnak erre. Van-e haszna a községnek osztályba. Mind a nyolc osza turizmusból? tályt itt járhatják, eddig volt - Sajnos nincs, nincsenek olyan létesítkilencedik és tizedik évményeink, ami vonzaná akár a hazai, akár a folyam is, de ezeket jövőre külföldi turizmust. Mégis, én abban látom a már nem indítjuk. Ilyen létjövőt, ha ebben az irányban mozdulunk el. szám mellet nagyon kevés a Ipar telepítésére nem szabad és nem is lehet normatív állami támogatás. gondolni. Első lépésként ki kell alakítani önálIsmét csak azt ló arculatunkat, országos hírű renkérdezem, hogyan lehet dezvényekre van szükségünk, melyek ide csaezt kezelni, hiszen a jelenépült makett, logatják az embereket, a példa lehet akár legi finanszírozási rendszer Kapolcs is, a település „felírta magát a


Hírlap térképre”. A lehetőségeink adottak, mivel az önkormányzat jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezik. Anélkül is jól szolgálhatják ezek céljainkat, hogy belterületbe vonnánk. - A 80-as évek végén épült meg az „Ózon” kemping, mely kezdetben színvonalas rendezvényeknek is helyt adott, majd bezárt. Ma sem működik? - Az önkormányzat azért adta el egy magán vállalkozásnak, hogy szállodát építsen Az Oszoly szikla

ide, elvi építési engedélye is van. Úgy tűnik azonban, hogy ez a beruházás nem fog megvalósulni, pedig Csobánka életében nagyon jelentős lett volna. Nekünk csak a turizmus, a falusi turizmus a kitörési lehetőségünk. - Ha Szentendrén Csobánkáról hallanak, a Dunakorzón történt verekedések „ugranak be”, ahol a hírek szerint a két település romái csaptak össze minden hétvégén. Mi erről a véleménye? - Akkor hallottam erről először, amikor meghívtak a szentendrei Polgármesteri Hivatalba egy erről folyó megbeszélésre. Érzékeny dologról van szó, nem tudom hány gyereket érint, de szerintem legfeljebb néhány renitenst. A csobánkai romák védelmében el kell mondanom, nincs szégyellnivalójuk, idén pl. 9 roma gyerek fog érettségizni. Ez az adat országosan is kiemelkedő. Meg kell keresni a kiváltó okokat a verekedések tekintetében és ezeket kell kezelni. Ez sajnos a megbeszélésen nem derült ki. - Én sem értem az egész összejövetelt, mert amennyiben néhány deviáns viselkedésű gyerekről van szó, mindkét településen, azt nem a két polgármesternek, hanem a rendőrségnek kellene kezelni. Hány roma él Csobánkán? - 6-700. Én sem értem, mit vártak tőlem, menjek oda pénteken este és szedjem össze őket? - Hogyan jellemezné egy, esetleg két mondatban Csobánkát? Csobánka mindenben egyedi, összetételében, iskolájában, környezetében,

5 mindenben. - Mit gondol, 15-20 év múlva milyen lesz a falu? - Nagyon remélem, hogy békés és virágos, élhető falu. Azt nehéz megjósolni, hogy tovább növekszik-e a lakosságszám. Vannak még eladó házak, de remélem, senki nem tervez további belterületbe vonásokat, építési telkek kialakítását. Horváth Gusztáv

Csobánka rövid története A település neve az iráni „suban” szóra vezethető vissza, amely pásztort jelent. A „csobán” szavunk a honfoglalás korára vezethető vissza. Csobánka személynevet 12021222-ben, míg Ssubanus alakban már 1177 körül említi írott forrás. Legkorábban 1698. január 3-án írták le a település ma is használatos hivatalos nevét Pest-Pilis-Solt vármegye adókivetési jegyzőkönyvében. A Csobánka név magyar, a -ka kicsinyítő képző is magyar. A középkori alapítású, de valószínűleg a kelta-római maradványokra épült Csobánka község és környéke - az egykori Borony - az őskortól lakott. A római korból maradt ránk egy sírkődarab, amely a katolikus templom kertjében ma is látható. A Csobánka, valamint a Borony név az Aba nemzetség egy-egy ágától származik. Az Árpád-kori Hont-Pázmány nemzetség itteni birtokai a XIII. században a pilisi ciszterciták tulajdonába kerültek, s ezeken a földeken, éppen úgy, mint a szomszédos Pomázon, a szőlőkultúra virágzott századokon át. Lakossága a török időszakban csaknem teljesen elpusztult. Benépesülése az 1690-es nagy török ellentámadást követően indult meg a délvidékről, ekkor Csernojevics Arzén szerb pátriarcha vezetésével nagyszámú rác (szerb) népesség érkezett a török csapatok elől és települt be a középkori Borony puszta területére. Ők lettek Csobánka második alapítói. A szerbek először pásztorkodással, később gyümölcs- és virágtermesztéssel foglalkoztak. A többi nemzetiség - így a sváb, a szlovák, a cigány - az 1700-as években telepedik le a faluban. A XVIII. század elején már élnek svábok Csobánkán, az 1725-ös összeírásban „Német Mihály molnárt” név szerint is szerepeltetik. A szlovákok a század második harmadában települnek ide, családneveik 1736-ban jelennek meg egy összeírásban. A cigányság 1760 után talál otthonra a faluban, eleik a kovácsmesterséget űzték. 1737-ben Csobánka a Wattay család birtokában volt. Az ortodox templom 1746ban, a római katolikus 1842-ben épült. A szerbek nagy része 1920, majd 1945 után hazaköltözött ősi földjére. Helyükbe visszatelepített felvidéki magyarok, az Alföldről jászladányiak és csángó beköltözők érkeztek.

XXI. évfolyam 10. szám

Útra fel! A tavasz beköszöntével akcióba léptek az utazási irodák. Változatos kínálatot tettek közzé, melyben rengeteg előfoglalási kedvezményt biztosítanak. Fontos azonban szót ejteni azokról a jogszabályi előírásokról, melyeket az utazási iroda az utazási szerződések megkötésekor köteles betartani. 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet rendelkezései alapján utazási szerződést írásban kell megkötni, és papíron, vagy más tartós adathordozón az utas rendelkezésére kell bocsátani. A szerződésben kötelező megjelölni forintban az utazási szerződés alapján fizetendő teljes díjat (mely tartalmazza a részvételi díjat, és az adó, illeték és egyéb kötelező terheket), valamint annak megfizetésének rendjét és módját, és a díj esetleges módosítására vonatkozó tájékoztatást. Fontos tudni, hogy az utazási szerződés megkötésekor előleg címén a szolgáltatás díja (részvételi díj) legfeljebb 40 százaléka követelhető. Ettől a rendelkezéstől csak abban az esetben lehet eltérni, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés ennél szigorúbb kötelezettséget ró az utazásszervezőre. Az utazási szerződés alapján fizetendő teljes díj teljes összegének megfizetését az utazásszervező legkorábban az utazás megkezdése előtt 30 nappal igényelheti, kivéve, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés alapján ennél korábbi teljesítésre van szükség. Milyen feltételek mellett van lehetősége az utazásszervezőnek a részvételi díj emelésére? Az utas által az utazási szerződés alapján fizetendő teljes díj csupán abban az esetben emelhető, ha a díjemelés lehetőségéről a szerződés rendelkezik. A díj emelésére kizárólag az alábbi költségek változása esetén van lehetősége az utazási irodának: a. a szállítási költségek (ideértve az üzemanyagköltségeket), b. az utazási szerződésben vállalt részszolgáltatásokkal kapcsolatos adó, illeték és egyéb kötelező terhek (így különösen üdülőhelyi díj, horgonyzási díj, repülőtéri illeték), vagy c. deviza az utazásszervező közreműködőjével kötött szerződésben meghatározott mutató szerinti - forintárfolyamának változása. Amennyiben az emelésre a szerződés alapján lehetőség van, a díjemelés mértékének abban az esetben is arányosnak kell lennie a költségek emelkedésének mértékével, és a szerződésben pontosan meg kell határozni a módosított díj számításának módját. A díjemelés indokát a díjemelés közlésével egyidejűleg közölni kell az utassal. Kiemelten fontos azonban, hogy az utas által az utazási szerződés alapján fizetendő teljes díj az utazás megkezdését megelőző 20 napon belül nem emelhető. Dr. Bezzegh Edina


2011. május 28.

Szentendrei

6

Az összefogás segíthet ... Beszélgetés dr. Dietz Ferenccel

- A koncepció számos helyen alternatívákat kínál a döntéshozóknak, de egy dolog biztosnak látszik: igazgatási területen csökkenni fog az önkormányzatok, ill. a helyi Polgármesteri Hivatalok szerepe. Egyetért ezzel? - Az a lényeg, hogy városunk valamennyi lakója ügyfélként minél gyorsabb és minél hatékonyabb kiszolgálást kapjon a hivatali ügyintézése során, ha az új rendszer ezt jobban biztosítja, akkor hajrá! Egyébként a hatósági ügyek szinte teljes egésze (okmányiroda, építéshatóság, gyámhatóság stb.), eddig is jegyzői hatáskörbe tartozott, amelybe sem a polgármesternek sem a testületnek nem volt beleszólási joga. Kistérségi szinten arra is figyelni kell, hogy az ügyintézés az ügyfél lakhelyétől minél gyorsabban elérhető legyen, ezért fejleszteni kell az E-Közigazgatást és a közösségi közlekedést is. - A megyék további szerepe bizonytalannak tűnik. Ez a kérdés Szentendrét is érinti, hiszen pl. négy helyi iskola fenntartója jelenleg a Pest Megyei Önkormányzat. Ön szerint mi lenne a helyes? - A legfontosabb, hogy az iskoláink finanszírozása, a pedagógusaink munkakörülményeinek, kiszámítható életpályájának és a tanulóink eddigi méltán híres, színvonalas oktatásának a biztosítása megoldott legyen. A szülőket soha nem a fenntartó személye, hanem a hasznosítható tudás megszerzése érdekli. A megye szerepével kapcsolatban az önkormányzatok többségi álláspontja az, hogy maradjon jelképes, az intézményfenntartó feladatokat megfelelő állami finanszírozás mellett más vegye át. - Eldőlni látszik, hogy az alapfokú oktatás személyi feltételeit az állam átvállalja. Mit gondol, források elvonásával fog ez járni? Miként változhatnak az alapfokú iskolákkal kapcsolatos döntési jogosítványok? - Az alapfokú oktatás mindig állami feladat volt, de az elmúlt időszakban évről-évre egyre több forrást kellett nekünk önkormányzatként és a szülőknek alapítványi befizetésként belerakni, hogy a magas szakmai színvonalat megőrizhessük és az iskola bezárásokat elkerüljük. A tervezet szerint a pedagó-

gus béreket az állami szervek, az épületek fenntartását az önkormányzatok fizetik. A bevételeink közül az iparűzési adó meg nem határozott része megyei fejlesztési alapba kerül, a személyi jövedelemadóból csak előírt feladatokra kapunk vissza és szóbeli előadásokon felmerült a gépjárműadó és az idegenforgalmi adó elvonása is. Ellentételezésként az önkormányzat jogosult lesz új adófajták bevezetésére, de ez a lakosság teherbíró képességének ismeretében elméleti lehetőség. A hatásköröket és a kötelező feladatokat az önkormányzati és az ágazati, a finanszírozást pedig a költségvetési törvény normaszövege fogja tartalmazni. Ha több kötelező feladatot vonnak el, illetve önként vállalt, de lakosságunk által megszokott feladatot központilag fizetnek, mint amennyi a bevételeink elvonása lesz, akkor jól járunk. A pedagógiai programokkal kapcsolatban véleményezési jogunk marad, a vezetők kinevezésénél reményeink szerint vétójogunk. - A koncepció, elsősorban a vélt felelőtlen gazdálkodás miatt meg kívánja teremteni a polgármester és a képviselőtestület tagjainak személyes felelősségét is, néha egészen meglepő módon. Működhete ez? - Minden állampolgár teljes joggal igényli az átláthatóságot, hiszen az ő adóforintjaikat költi a város az intézményekre, a beruházásokra. A politikai felelősség az önkormányzati választásokkal, a polgári és büntetőjogi felelősség a hatályos törvényi szabályok alapján most is fennáll. Önkormányzati kontroll van a Kormányhivatal, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék és a Magyar Államkincstár stb. rendszeres ellenőrzései alapján. A felelőtlen gazdálkodás megakadályozása, ha kell újabb megoldásokkal is támogatandó, de mindennek a jogrendszerbe illesztése rendkívül nehéz alkotmányjogi feladat. - Számomra a finanszírozás tekintetében csak az világos, szigorodni fog. De mit jelenthet a feladatfinanszírozásra történő átállás? - Az önkormányzatok gazdálkodása a rendszerváltás óta – az első két évet kivéve egyre nehezebb, az országos ügyekhez képest mégis helyben több a sikerélmény, mert a lokálpatriotizmus, az összefogás segít megoldani a közös problémákat. Többségében jelenleg is feladat finanszírozás folyik, de ez nem fedezi az ezek ellátásához szükséges kiadásokat, így az állandó, jelentős önkormányzati kiegészítés nélkülözhetetlen. A felhasználás és az ellenőrzés jelentős mértékben szigorodni fog. Ismételten mondom, az új rendszerben akár jobban is

járhatunk, ha a feladatok és költségek törvényi meghatározása után több forrás marad nálunk a jelenleginél. - Erősödni fog-e Szentendre kistérségi szerepe? - Ha tisztán szakmai szempontból közelítjük meg ezt a kérdést, Szentendre kiemelt szerepe a térségben mind infrastrukturálisan, mind kulturálisan megkérdőjelezhetetlen. A baráti szálak és az utak nem érnek véget a városhatárban, önmagában közvetlen környezete nélkül egyetlen település sem képes hosszútávon fejlődésre, ezért nem kérdés, hogy a kistérség lakosait segítenünk kell. Ma még nem tudjuk, hogy a jelenlegi kistérség egyben marad vagy létrejön egy Pomáz, Budakalász, Pilisszentkereszt, Csobánka új szövetség. A hangsúly nem az erősödésen van, hanem azon, hogy a szentendreiek és természetesen a kistérségi lakosok számára egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz-e az ügyintézés mind hatósági, mind önkormányzati témákban. Az önkormányzati rendszer átalakítása elsősorban a finanszírozási problémák miatt elkerülhetetlen, a törvény tervezetének az alapgondolata jó, de a helyzetelemzés helyenként hiányos, a megoldási javaslatok egy részét pedig alaposan át kell gondolni. Ha az önkormányzati szövetségek által képviselt szakmai észrevételeink beépülnek a normaszövegbe, mi, szentendrei lakosok sokat nyerhetünk az új szabályozással. Az alapötlet pontosítását igényli többek között, hogy önkormányzati feladat állami átvétele esetén (pl.: tűzoltóság), a több százmillió forint értékű ellátáshoz szükséges ingatlan és ingóság térítésmentes átadása helyett, a vagyonvesztés elkerülése érdekében legfeljebb a vagyoncsere a megfelelő megoldás.

Hot Jazz Band koncert a Parola Étteremben május 27-én, pénteken, 20-22 óráig. Belépődíj: 1900 Ft. Asztalfoglalás: 26 312-621


Hírlap - Mit értünk önkormányzatiság alatt? - Az állampolgárok önigazgatását, választott képviselőiken keresztül, de kötelezettségekkel. - Ön részt vett a 90-es, máig érvényes önkormányzati törvény előkészítésében, lát-e valami lényeges változtatási szándékot az új koncepcióban? - A 90-ben Magyarországon kialakított önkormányzati rendszer európai összehasonlításban is óriási önállóságot biztosít a településeknek. Olyan önkormányzatokat hoztunk létre, melyeknek felügyeletére, a kötelezettségek teljesítésének kikényszerítésére nem volt megfelelő eszközrendszer. Húsz év tapasztalata alapján azt mondhatom, teljes mértékben indokolt a változtatás. Nyilván sok ellenzője lesz, elsősorban az önkormányzatok részéről. Önállóságuk csorbítását fogják számon kérni. - Belevágtunk a közepébe, a hatósági feladatok többségét elvonnák az önkormányzatoktól. Miért jogos ez Ön szerint? - Ha a koncepcióból törvény lesz, az államigazgatási feladatokat a jövőben állami szervek fogják ellátni, nem adják ki „albérletbe” az önkormányzatoknak. Ez jó irány. Építéshatóság, választások, az okmányiroda feladatai, stb, ezek véleményem szerint nem tartoznak a helyi közügyekhez. - Az építéshatóság érzékeny dolog. - Az építési hatósági feladat hagyományosan államigazgatási feladat. A szabályok egységes betartatása indokolja ezt. - Veszélyes, ha a döntések „túl közel” vannak az emberekhez, sok példát mondhatnék. - Így van. A 90-es évek tornatermi programja is igazolja a helyi negatív ráhatások érvényesülését az építésigazgatásban, nem mindenben feleltek meg az építéshatósági előírásoknak. - A másik nagy ügy az oktatás. Itt milyen változást tervez a koncepció? - A koncepció szerint a pedagógus, és más oktatási közalkalmazottak bérét az állam közvetlenül biztosítja, csak az épület fenntartás feladatai maradnak az önkormányzatoknál. E mögött az a politikai szándék állhat, hogy egységes legyen az egész országban az ellátás színvonala, ne történjen meg az, mint pl. napjainkban, hogy - pl. Borsod megye egyes településein, - az önkormányzat a közalkalmazotti béreknek csak egy részét fizeti ki, mert nincs több pénz. A hiányt akkor tudják pótolni, ha bevételhez jutnak. - A Hírlap ebben a számában Csobánkán szomszédol. Winkler Sándorné polgármester asszony elmondta, az általános iskolájukba osztályonként átlagosan nyolc diák jár. A jelenlegi finanszírozás kétszeresen sújtja őket, teljes helyi adóbevételük az iskola fenntartására megy el. A bevezetendő rendszer ezt is megoldja? - Nem feltétlenül, lehet, hogy az állam másként szervezi meg a feladat ellátását és a 64 tanulónak máshol biztosítja az oktatást. Nagy kérdés az, hogy milyen hatásköröket

7

XXI. évfolyam 10. szám

Régóta vitatott kérdések Interjú Torba Nándorral vonnak el a finanszírozáshoz kapcsolva, pl. igazgató kinevezése, intézmény alapítás, pedagógiai program. Utóbbiról azt mondja a koncepció, ezek kidolgozásába bevonják majd az önkormányzatokat, magyarul: nem ők fognak dönteni. - Kistelepülések, körjegyzőség, járás, kistérség, megye, megyei jogú városok – ma kaotikus a helyzet. Hol születnek a döntések, ki, mire pályázhat, mit alapíthat és még inkább, mit zárhat be? – ezeket a Szentendrén is életbevágó kérdéseket – pl. a kisegítő és a zeneiskola - is rendezni kell. - Úgy tűnik, a jelenlegi kistérségi társulás jelentősen átalakul. Lesznek olyan feladatok, melyekre kötelezően társulni kell - nem tárgyalja a koncepció, hogy melyek ezek - és lesznek olyanok, melyekre önként társulnak, ha akarnak. Új, hogy a 2000-nél kevesebb lakost számláló településeken nem lesz önálló önkormányzati hivatal, ezek közös hivatala a járási központban, térségünkben Szentendrén lehet. Ugyancsak itt lesz várhatóan a járási kormányhivatal. Ebből profitálhatunk, az információk gyors megszerzése segítheti az itteni döntéseket. - Nagy kérdés, mi lesz a megyével? - Ma a megyei önkormányzatok nem felelnek meg az önkormányzatiság minden feltételének, nincsenek a saját döntésüktől függő bevételeik, pl. adókivetési jog, azok mind az állam által átadottak, illetve szabályozottak. A koncepció több megoldást vázol a megyék leendő szerepéről. Egy értelmes feladatot látok a koncepcióban, a területfejlesztést. Az egyik variáció szerint a megyei jogú városokhoz kerülnének a megyei fenntartású intézmények. Ez kifejezetten rossz lenne, hiszen a megyék lakosságának csak 20 %-át adják a megyei jogú városok, miközben a 80 % gyerekei is oda járnak majd. A megyei önkormányzatot viszont a megye összes lakosa választja, tehát indokolt, hogy a megyéhez kerüljön a választókat érintő területi közszolgáltatások biztosításának kötelezettsége. Ide kerülhetne azon települések alapfokú oktatásának ellátása is, ahol nagyon kevés a gyerek és nem fogadta be őket egy szomszédos önkormányzat sem. Nem intézmény fenntartásban kellene gondolkodni, hanem ellátási kötelezettségben. Csak akkor érdemes megyei önkormányzatot létrehozni, ha azt nem dísznek szánjuk, hanem valós feladatok ellátására kötelezzük. - Nagyon érdekes, amikor, láthatóan kínlódva, a koncepció a személyes felelősséget próbálja behozni az önkormányzati rendszerbe. Jelenleg a képviselők semmiért sem felelősek, a polgármester a vagyongazdálkodás jogszerűségért, tehát azért, hogy a szerződések jól legyenek aláírva. Túl messzire a koncepció sem megy, politikai

felelősséget szeretne megfogalmazni: Ha a település adóssággondozási eljárás alá kerül, akkor a testület tagjait és a polgármestert két cikluson keresztül ne lehessen újra választani. - Szakemberek körében régóta vitatott ez a kérdés, sokan kívánatosnak tartják a személyes felelősséget a köztulajdon védelme ügyében. Van erre példa a magyar önkormányzati rendszerben, a kiegyezést követő időszakban létezett ez a felelősség. Mára ez eltűnt és a koncepció csak politikai felelősségről ír, érthetetlen módon ezt a testületi döntésekből vezeti le, eszerint ha többség csődbe vitte a települést, a kisebbség is felelős. Ez indokolatlan, hiszen még az is előfordulhat, hogy a polgármester a rossz döntés ellen szavazott. Ugyanakkor tarthatatlan, ami az elmúlt húsz évben folyt, óriási vagyonokat vesztettek az önkormányzatok, sok esetben a képviselők, polgármesterek felelőtlensége miatt. Tehát itt van egy lépéskényszer, a szabályozásban bátornak és körültekintőnek kell lenni. H. G. 1876. évi VI. törvénycikk a közigazgatási bizottságról A törvényhatóságok kebelében a jelen törvény által megszabott módon és hatáskörrel közigazgatási bizottság állittatik fel…. 1. § A közigazgatási bizottság tagjai: a főispán - a fővárosban a főpolgármester - az alispán, illetőleg a polgármester, a főjegyző, a fővárosban e helyett az 1-ső alpolgármester, a tiszti ügyész, az árvaszék elnöke, illetőleg a hol külön elnök nincsen, a közgyülés által kijelölendő tagja, a főorvos, a királyi adófelügyelő, a kir. államépitészeti hivatalnak a törvényhatóságban lévő első hivatalnoka, a tanfelügyelő, a kir. ügyész, a posta és távirdai kerület igazgatója. A fővárosban tagja ezenkivül a fővárosi államrendőrség főkapitánya és a másod alpolgármester… A törvényhatósági közgyülésnek tiz választott tagja (van). 80. § A 63. és 73. §-ok eseteiben nyilvános névszerinti szavazásnak van helye, s azok, kik a felterjesztés megtételére szavaztak, a késedelem által netalán okozott károkért a törvény rendes utján felelősek. A törvény arról rendelkezik, hogy ha valamely törvényt az önkormányzatok késedelmesen vagy egyáltalán nem alkalmaznak a helyi önkormányzatokban és indokolatlanul terjesztenek fel magyarázatot vagy kifogást, magyarul: nem hajtják végre, akkor„nyilvános névszerinti szavazásnak van helye, s azok, kik a felterjesztés megtételére szavaztak, a késedelem által netalán okozott károkért a törvény rendes utján felelősek (vagyis teljes vagyonukkal,.


8

2011. május 14.

HÍRMONDÓ Reorganizáció

A Képviselő-testület áprilisban döntött arról, hogy a polgármester készíttesse el a város hosszútávú finanszírozását biztosító reorganizációs pénzügyi tervét. Egyszerűbben: a sikeres pályázatok önrészét biztosító 3,5 milliárdos kötvény kibocsátás tőkéjét 201213-ban el kell kezdeni törleszteni, ami önmagában is megoldhatatlan Szentendre éves költségvetéséből. Ráadásként a 3,5 milliárd kamatait eddig felhasználtuk, ennek kiesése is komoly gondot jelent. Ha már így alakult, ésszerű a kötvényt kibocsátó Raiffeisen bankkal tárgyalni a város pénzügyi „stratégiájáról”.

Uszoda

Az önkormányzat márciusban közbeszerzési pályázatot írt ki a V-8 Uszoda és Szabadidő központ üzemeltetésére. A kérdés az, vállalja-e valaki úgy a működtetést, hogy a jelenleginél kevesebbe kerüljön az önkormányzatnak. A jövő héten záruló pályázat 100 ezer forintba kerülő dokumentációs anyagát eddig két cég vette meg. A pályázónak 100 millió forintos bankgaranciát kell letennie, melyet, ha kudarcot vall, az önkormányzat lehívhat.

Pro Szentendre

Az önkormányzat európai uniós pályázatait a Pro Szentendre Kft. bonyolította. Élére még Szabó Imre (akkor még) miniszter és talán lokálpatrióta javasolta Bornemisza Miklóst, a társaság pénzügyi vezetője Simon Péter. Bornemisza úr (és Szabó Imre) megbízatása lejárt, helyére a képviselő-testület Szabó Zsófia, szentendrei lakos választotta. Fizetése havi 360 ezer forint.

Mobil gát

A hamarosan megépülő „mobil árvízvédelmi fal” őrzésére, kezelésére és karbantartására, mint ez az előzetes tervekben is szerepelt, szerződést kötött az önkormányzat a tűzoltósággal.

Kultúra

A Szentendrei Kulturális Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetői tisztét Závodszky Zoltán lemondása után Ivancsics Ilona töltötte be. A kiírt pályázatra heten jelentkeztek, közülük a képviselők Kolti Helgát, az Echo tv műsorvezetőjét választották. Ivancsics Ilona indult a pályázaton, de, mint ez kiderül egy másik lapban olvasott riportból, nem akart nyerni.

Hétszínvirág

Egy, immár három éves megállapodás értelmében a Pannónia utcai Hétszínvirág óvodát augusztus 31-i átadással az evangélikus egyház fogja működtetni. A korábbi viharok elültek, az óvoda dolgozói közül azok, akik nem kívánnak itt tovább dolgozni, vagy az új munkáltató nem kívánja alkalmazni őket, a város más óvodáiban kapnak munkát. Az „új” óvoda kiemelt hangsúlyt helyez a zenei nevelésre, új színt hozva a városi kínálatba.

Még mindig óvoda

Szintén korábbi döntés, hogy az óvodai férőhelyek számát – átmenetileg – konténerekkel bővítik, Püspökmajorban. A beruházásra kiírt pályázaton a legkedvezőbb ajánlat 13 millió forint volt, őszre megvalósulhat. Nem Püspökmajorban nőtt az óvodába – és iskolába járók – száma, hanem Pismányban, el kellene gondolkodni azon, nincs-e lehetőség egy ottani beruházásra.

Szentendrei ÁRVÁCSKA Állatvédő Egyesület május-június-júliusi programjai Gyermekek Irodalmi Pályázata 2011. - a Szentendrei Állatvédő Egyesület történetíró pályázatot hirdetett a város általános iskoláinak IV - VIII. osztályos tanulói részére, állatvédelmi témában. A pályázatra közel 80 gyermek adta be állatokkal kapcsolatos kedves történetét. Különösen az állatvédelem és az állatok iránt érzett felelősség szempontjából olyan sok értékes munka született, hogy a zsűri a szokásos díjakon felül több „állatvédelmi„ különdíjat is megítélt. Díjat nyert beadott fogalmazványával az Agy Tanoda 1, a Barcsay Ált. Iskola 2, az Izbégi Ált. Iskola 6, a II. Rákóczi Ált. Iskola 3, a Szt.András Ált. Iskola 3, és a Templomdombi Ált. Iskola 1 diákja. A díjazottak névszerinti felsorolását honlapunkon olvashatják. ( www.arvacska.hu/rendezvények ) ≈„Árvácska Buli” – Jótékonysági és Örökbefogadási Vásárt rendeztünk május 21-én a Regionális Környezetvédelmi Központ parkjában. A programok jól sikerültek, sok állatbarát és az állatvédelem gondolatával és gyakorlatával szimpatizáló helyi

Digitális nyomda Kossuth L. u. 22, a Takarékszövetkezet mellett.

Névjegyek, szórólapok

Szentendrei

Ny.sz:00901/2009

Kereskedő, boltvezető képzés május 13-tól 50 órában! Díja: 50 000 Ft *** Sportedzői tanfolyam (úszás, labdarúgás, kézilabda, fitness, küzdősport szakokon) május 23-tól 100 órában! Az elméleti képzés díja: 70 000 Ft Gyakorlat: megállapodás szerint. Munkanélkülieknek, gyeseseknek 10 % kedvezmény! Bővebb felvilágosítás: iroda@tanpalyaudvar.hu, www.tanpalyaudvar.hu Új Szentendrei Hírlap a Hírmondó Kft. lapja. Felelõs kiadó: a Hírmondó Kft. ügyvezetõ igazgatója Felelõs szerkesztõ: Kõszegi Judit Szerkesztõség és kiadóhivatal: Szentendre, Huba u. 6. Hirdetésfelvétel: - a HÉV végállomásnál lévõ zöldséges melletti újságos pavilonban; - Elõd u.15. Tel.: 314-700; valamint a szerkesztõség telefonján. E-mail: hirlap@szenhir.hu Tel.: 26 316-011, 20 4280-849 Fax: 26 500-533 Nyomdai elõkészítés: Hírmondó Kft. Nyomda: D,Sign Kft., Szentendre ISSN: 12190772

lakos vett részt az eseményen. Sokan kutyáikat is magukkal hozták. Legkedvesebb esemény a gazdis ill. keverék kutyák szépségversenye volt, ahol a zsűri 6 díjat osztott ki a legszebb kutyusoknak, ill. gazdijuknak. Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani a Regionális Környezetvédelmi Központnak, a szentendrei Szilágyi Pékségnek és a Surányi Cukrászdának, hogy ingyenes felajánlásukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez, és a gazdátlanul maradt állatok megsegítése ügyének. Nyári tábor 2011. – önkéntesség és állatvédelem a gyakorlatban, 10 – 18 éves korú fiataloknak kutyás tábor az Árvácska állatmenhelyen június 27 – július 23. között heti turnusokban. Részvételi díj: 8000.-Ft/fő/hét ( két kirándulás költségeire!). Több info: www.arvacska.hu/rendezvények Jelentkezés: horvatria@gmail.com, 06 20 220 0223.

www.digitalisnyomda.net

30 952-1972


9

Hírlap

XXI. évfolyam 10. szám

Pont Szövetkezet A PONT Közhasznú Szociális Szövetkezet 2009-ben alakult. Azzal a céllal hozták létre elsősorban szociális szakemberek, hogy a hátrányos helyzetű rétegeknek nyújtsanak segítséget, főként a foglalkoztatással. A szociális szövetkezet egy újszerű vállalkozási forma, amely nonprofit módon közhasznú tevékenységet lát el, de mégis piaci alapokon működik. Céljainkat pályázati forrásokból szeretnénk megvalósítani. Elsőként egy uniós pályázatnak köszönhetően kezdhetjük meg tevékenységünket, amely segítségével 19 fő, munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű ( 50 év feletti, pályakezdő, gyermekét egyedül nevelő, megváltozott munkaképességű, stb.) álláskereső számára biztosítunk munkát, terveink szerint hosszútávon. A 33 millió forinttal támogatott program 2011. április 15-én indult és 11 hónap áll rendelkezésre, ahhoz, hogy önfenntartóvá tegyük a megkezdett tevékenységet. Négy területen nyújtunk szolgáltatásokat: takarítás, kertrendezés, gyermekfelügyelet és idősgondozás. A helyi munkaügyi kirendeltség közreműködésével választottunk ki a munkatársainkat, illetve a képzésben részt vevőket. Szolgáltatásainkat elsősorban a kistérség 13

településén élő magánszemélyeknek, magánháztartásokba ajánljuk, de egyes munkákat vállalkozások részére is kínálunk. Munkatársaink mindegyike szakképzett és természetesen számlaképesek vagyunk. A pályázati forrás lehetőséget biztosít arra, hogy a programba, foglalkoztatásba bevont célcsoport komplex segítségnyújtásban részesülhessen, ami azt jelenti, hogy jogász, pszichológus, szociális munkás, tréner, nyújt segítséget heti rendszerességgel csoportos és egyéni tanácsadással, hogy segítse a programban való bennmaradást. A képzésben részt vevők részére pedagógus segítség, a képzési napokon gyermekfelügyelet áll rendelkezésre. A napokban már 4 fő szakképzett szociális gondozó várja a segítségre szorulók, vagy családtagjaik jelentkezését. A többi területen a 4-5 hónapos képzés után indulhatnak a szolgáltatások. Reméljük a projekt ideje alatt a lakosság megismeri a tevékenységünket, elégedett lesz szolgáltatásainkkal, és szervezetünk hasznos részévé válhat a város és a kistérség életének, mindennapjainak. Terveink szerint a közeljövőben még számos hasonló program indításában szeretnénk részt venni, hogy

Újabb beépítési roham lehet a budapesti agglomerációban

getmonostor közötti híd. Javaslatát az ellenzéki képviselő azzal indokolta, hogy a Dunahíd következtében megnövekvő gépjárműforgalom és terület igénybevétel jelentősen veszélyeztetné a Szentendrei-sziget egyediségét és az itt található nagy jelentőségű vízbázis védőterületét. Szintén aggályos a tököli repülőtér fejlesztésének terve, amely károsíthatja a Budapesttől délre eső térség ivóvízbázisát is. (A terv ellen évek óta tiltakozik a helyi lakosság.) A törvényjavaslat beépíthetővé tenné a korábbi honvédelmi területeket, így a páratlan természeti értékekkel rendelkező Tétényi-fennsíkot. Továbbá megnyílna az út „az 1914 előtt sportolási célra használt területek” beépítésére is. Az új törvénynek – a nemzetközi jó példákat követve – a beépítésbe vont területek jobb kihasználását, a természeti értékek megóvását, valamint a rendelkezésünkre álló, nagy költséggel megépített infrastruktúrák (víz- és csatornahálózat, oktatási és egészségügyi intézmények stb.) jobb kihasználtságát kellene ösztönöznie. A sikeres európai városok az elmúlt évtizedben fékezték a terjeszkedést, kompaktabb településszerkezetet alakítottak ki, és törekedtek a rozsdaövezetek újjáélesztésére. A Levegő Munkacsoport részletes javaslatokat juttatott el Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkárnak, kérve, hogy a kormány kezdeményezze a törvényjavaslat módosítását.

Tovább fokozódhatnak az ország gazdasági problémái és romolhat a környezet állapota, amennyiben a jelenlegi formájában kerül elfogadásra a budapesti agglomerációról szóló törvényjavaslat – állapította meg a Levegő Munkacsoport. Az országgyűlés előtt fekvő előterjesztés elfogadása esetén tovább fogynának a zöldterületek, folytatódhat a városi terjeszkedés. Ezzel tovább pusztulnának a természeti értékeink és a termőföld, növekedne a térségben a már most is gyakran elviselhetetlen gépjármű-forgalom. Ráadásul az új beépítések újabb infrastruktúra-építéseket kényszerítenének ki, ami jelentős anyagi áldozatokat követelne az egyébként is súlyos pénzügyi gondokkal küszködő államtól, önkormányzatoktól és a lakosságtól. A törvényjavaslat tartalmazza például a Szentendre és Szigetmonostor közötti ún. kis híd megépítésének lehetőségét. Ezzel veszély-be kerülne a Szentendrei-szigeti vízbázis, amely másfél millió embert lát el jó minőségű ivóvízzel, alacsony költségek mellett. Sem Szaló Péter államtitkár, sem a parlamenti szakbizottság nem támogatta Jávor Benedek (LMP) bizottsági elnök javaslatát arról, hogy ne épüljön meg a Szentendre-Szi-

minél több embernek tudjunk munkát, megélhetést biztosítani. Szociális szövetkezetünk missziója a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása, ennek érdekében munkálkodunk nap mint nap. Várjuk olyan érdeklődők, támogatók, önkéntesek csatlakozását, akik egyetértenek céljainkkal. Projektiroda: 2000 Szentendre, Dunakanyar krt. 14. Információ és a szolgáltatás megrendelése: 70/772-8585 Email: pontszovetkezet@gmail.com

A hétköznapok jogi útvesztői A DAS jogvédelmi szolgáltatást biztosít ügyfeleinek. A jogvégelemmel rendelkező magánszemélyek – jogos követeléseinek érvénye-sítéséhez, védekezéshez nyújtott erkölcsi, szakmai, anyagi támogatását látja el. Ismeri Ön a DAS szolgáltatásait? Érheti –e Önt baleset, hogy vétlen volt és más a felelős? Lehet Ön vétlen okozója egy balesetnek? Kerülhet-e jogi hátrányba munkája során? Érheti –e kár vásárlás kapcsán? Lehet-e problémája kórházi ellátással kapcsolatban? Igényelne jogi védelmet ezekben az esetekben? Szeretné tudni, hogyan lehet Ön jogvédett? Felvilágosítás: Kemenyeczki Edit Jogszerviz tanácsadó 06-20 430 9999 HÍRLEVÉL · HÍRLEVÉL · HÍRLEVÉL Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából nem csak ügyfeleinknek. www.das.hu


10

2011.május 28.

APRÓHIRDETÉSEK ÁLLÁS Diszkózást vállalok. 06 20 9848 704.

Háztartási munkát vállalok. Takarítás, vasalás, stb.06 70 649 8421.

INGATLAN Szentendrén, HÉV és busz végállomástól 200 méterre 65 nm-es tetőtéri lakás kiadó. Telefon: 06 20 347 4002, 06 30 400 2865. Tahiban 120 nm-es ház + 120 nm-es tetőtér előkészítve + 120 nm-es szuterénnel (vállalkozásra is alkalmas) eladó vagy elcserélhető kisebb házra, lakásra. Ára 26 millió Ft. 385 387 Szentendrei kertes házban különbejáratú 1 szobás komfortos rész kiadó, max. 2 fő részére, hosszó távra. 06 70 334 8425 Tahitótfaluban részben felújított parasztház sürgősen eladó. (3 szoba, fürdőszoba, WC, amerikai konyha, pince, udvar, melléképület. Tel.: 06 20 516 0102 Szentendrén eladó egy 110 nmes, két generációs, különbejáratú családi ház. Irányár: 36,9 M Ft. Telefon: 06 20 9658 757. Szentendrén két családi ház kiadó. T: 06 30 629 8606. Szentendrei kertes házban külön bejáratú egy szobás, komfortos rész kiadó max., két fő részére, hosszú távra. 06 70 334 8425. Albérlet! Szentendrén, a Pismány ABC-nélkertes családi ház. 06 20 9850 824 Szentendrén 2 szoba összkomfortos lakás kiadó. Két személygépkocsi beállási lehetőséggel. Érdeklődni: 06 26938979.

SZOLGÁLTATÁS Diplomamunkák, szakdolgozatok, névjegyek elkészítése. Fénymásolás, hőkötés, spirálkötés rövid határidővel. 312 858, egész nap.

Sipos Sándor gázkészülék javító Szerviz, karbantartás, üzembe helyezés. Cirkók, kazánok, boylerek, konvektorok, tűzhelyek és egyéb gázkészülékek javítása. Tel.: 30 9413 468 Villany-és antennaszerelés, parabola is. Kisgépjavítás. Tel.: 316 710 este. 06 30 9914 732, Mócsai. Víz-, gáz- és fűtésszerelést, kisebb javításokat vállalok teljes ügyintézéssel. Tel.: 30 9706 475. Ács – bádogos – tetőfedő – szigetelő (hang és hő) és szerkezetkész ház építése. Megbízható. Tel.: 70 578-1468. Asztalos munkát vállalok., fából mindent. 36 30/319 7278, 26/318 219.

Szentendrei

OKTATÁS

ADÁS-VÉTEL Öt darab új cserge takaró eladó Tel.: 06 20 516-0101. Jó állapotban lévő, klasszikus mérnőki tervezőasztal eladó. Tel.: 06 20 516-0102. Vásárolok régi papír és fémpénzt, bélyeget, képeslapot. Tel.: 385 387. Tanyasi kecsketej és sajt Érintetlen réteken legeltetett nyáj kínálja üde, egészséges és finom tejét. Tej 300,- Ft/liter Igény esetén házhozszállítás. Papp Adrienn 30 /661-9534

Kovács Éva kerámia szobrok eladók. (Esküvői pár, Koszorúslány, Kismama, Kislány virágcsokorral, Guggoló kislány) Tel.: 06 20 516 0102.

NÉMET: a kezdetektől a nyelvvizsgáig. Egyéni, kiscsoportos, beszédközpontú, szakmai nyelvvizsgára felkészítő foglalkozások. Tel.: 06 20 589 0771. Matematika oktatás minden szinten. 312-961.

EGYÉB Kiadó! Pomázon 80 nm-es üzlet bármilyen célra kiadó. 06 20 4628289. Szentendre központjában, a Dunakanyar körút belvárosi részén, 42 m2 iroda kiadó, akár alkalomszerűen is, pl. oktatás, vagy üzleti tárgyalás idejére. 06-20-9455362.

TÁRSKERESŐ Dunakanyar Társkereső. 06 20 823-2025. www.újrakezdés.hu

Masszázskezelések az Ön otthonában. Izom és izületi valamint nyirokrendszeri Problémák megszüntetése. 06 20 240 33 00 Moksa Elixír a szervezet öngyógyító rendszerének katalizátora. Megrekedt valamilyen élethelyzetben? Kérje ingyenes és kötelezettségmentes tájékoztatónkat. 00 36 30 659 4788 TUTTI 1001 aprócikk, Szentendre, Vasúti villasor 5. Új helyen várjuk 100 forintos jellegű boltunkban. Kínálatunkból: ajándéktárgyak, kívánság lampion, háztartásban szükséges hasznos napi cikkek, tisztító és tisztálkodószerek, illatszerek, műanyag edények, háztartási vegyi áruk, játékok. Az elérhető legjobb árakon! Faipari (bútor, épületasztalos munkák, helyszíni szerelés), kert építési munkák teljes körűen, 1995-ös árszinten. Tel.: 06 20 533-0067.

Kandallóépítés, vízfűtéses, légfűtéses. 06 20 594-4458.

Milliárdos (5-150 milliós) jogerős követelések átadók barter lehetőségével (autó, elfekvő készlet, ingatlan stb), faipari, építőipari munkák ellenében (gratis is). Budai ingatlanok 30 %-os értékben. Tel.: 06 20 533-0067. judit.duro@pappas.hu.

Digitális nyomda Kossuth L. u. 22, a Takarékszövetkezet mellett.

Névjegyek, szórólapok

www.digitalisnyomda.net

30 952-1972


XXI. évfolyam 10. szám

11

Hírlap

Kapa Melinda és Végh Éva festőművészek kiállítása a V-8 Galériában lehetőségekhez. Ez az időszak jellemzi legjobban az alkotó és alkotásai szintézisét, és ami az eddig elért minőségi munka fölé helyezi életművét. A technikai sajátosságok alapos ismerete, az univerzum végtelenségének felidézése és a tágas mégis egyedüli alkotói sors együttállása még sok lehetőséget kínál Végh Éva további alkotói munkája során. A Szentendrei V-8 Galériája a jövőben is lehetőséget kíván nyújtani ismert és kevésbé ismert, a képzőművészet nagy palettáján alkotó művészek bemutatkozásra. A kiállítás megtekinthető 2011. június 13-ig. AA

Kapa Melinda: Buborékfujó A két alkotóművész bemutatkozása, munkásságukat dicsérő elkötelezettségük méltán ad okot a Szentendrei V-8-ban rendezett kiállításuk megrendezésére. Mindkét alkotó egységes képanyaggal mégis a változatosság felmutatásával képviseli elhivatottságát. Azt a sokszor elcsépelt és feledésbe kényszeríttet fogalmat, amit „hivatásnak”, „elhivatottságnak” nevez a magyar nyelv. Elkötelezettségük megnyilvánul önmaguk igényes és tartalmas alkotásaiban, a művészeti oktatás folyamatában és a Nyergesújfalui Kernstok Károly Művészeti Körhöz tartozásukban. Ezzel együtt legnagyobb érdemük, hogyha eljutnak alkotó munkájuk egy-egy perióduséhoz, nyitva tartják a további fejlődés lehetőségét és irányát. Kapa Melinda alkotó rajztanár pasztellképei a technikai tudással együtt utazásra is hívnak bennünket. Utazásra a tájak városok birodalmába, az élmények, hangulatok világába és a legegyszerűbb jelenségek nagyszerűségébe. Az igényes rézkarcainak tartalmi és formai megjelenése sok más további hasonló alkotás megszületésére ösztönzik az alkotót. Végh Éva festőművész táblaképei virtuóz technikai tudást sugallnak mégis elvontságukkal hatnak. Alkotásaiban erőteljesen jelentkezik a bátorság felfedezése, és a bátorságra bíztatás, hogy lehet, szabad és kell is így képeket alkotni, mert minden alkotás legnagyobb érdeme a képzelet és az azon túli élmények megmutatása. Alkotó munkássága során a festészeti és tűzzománc készítési lehetőségeken túl eljutott a selyemkép festési

Termőföld: bomba üzlet? A termőföld ára 2008-2010 között 13 százalékkal nőtt. A hektáronkénti 638 ezer forinttal Fejér megyében a legdrágább a föld, míg a legolcsóbb Nógrád megyében 313 ezer forinttal Jó befektetésnek bizonyult a termőföld a pénzügyi válság éveiben, az OTP Jelzálogbank Ingatlanértékelési Főosztálya által készített termőföld értéktérkép szerint. 2008-2010 között ugyanis a magyar termőföld ára országos átlagban 13 százalékkal emelkedett, így egy hektár (10 ezer négyzetméter) ára átlagosan 458 ezer forint. Az elemzés kitér arra, hogy az árak változása nagyon eltérő országrészenként, hiszen egy hektár ára szélsőségesebb esetben 150 ezer és 1,5 millió között mozoghat. A vizsgált időszakban 32 kistérségben csökkentek az árak, 60-ban átlag alatt emelkedtek, 81-ben pedig átlag feletti volt a növekedés. A legnagyobb, 50 százalék feletti drágulást három kistérség produkálta: a szentendrei, a csengeri és gyáli. A földárak emelkedésében főként az infrastruktúra játszott szerepet. Olyan területek értékelődtek fel, amelyek főbb útvonalakhoz, vasútvonalakhoz, régióközpontokhoz, illetve autópályákhoz estek közel. blikk.hu

Világelső magyar hegyi kerékpárost büntettek a rendőrök bringázásért Családi

házak,

nyaralók,

közin-

tézmények generál kivitelezése, szerkezet építése, részfeladatok elvégzése: - utólagos alapmegerősítés, - köműves munkák, - szigetelés, - ács-tetőfedés, - villanyszerelés, - gyengeáramú rendszerek, - homlokzati szigetelés, - gipszkartonozás, - festés, mázolás, - burkolás, parkettázás, - térburkolás, kertépítési munkákat vállalunk.

Benkó Barbara, aki az U23-asok között vezeti a hegyikerékpárosok világranglistáját, május 9-én a szentendrei országúton edzett. Rendőrök állították meg, akik azt még elfogadták, hogy edzésen nem hord magánál iratot, de a csengő és a lámpa hiánya már büntetést ért. Benkó Barbara, aki az U23-asok között vezeti a hegyikerékpárosok világranglistáját, kerékpárja nem felelt meg a KRESZ-nek, ezért a rendőrség megbüntette, írja az Sportgéza. A bajnok május 9-én a szentendrei országúton kerékpározott, amikor rendőrök állították meg. A rendőrök szerint az is büntetést érdemelt, hogy Benkó a 11-es útról szabálytalanul akart letérni. A kerékpárosra, mivel együttműködő volt, a legalacsonyabb, 3000 forintos bírságot szabták ki. Benkó nem tiltakozott, tudomásul vette a büntetést. STOP/Index

Tervezés, műszaki ellenőrzés. Cégünk referenciái a www.bovillbau.hu–n megtekinthetők. Elérhetőségünk: bodnar.imre@bovillbau.hu Telefon: 06/20 243-30-64 Fax: 06-26-385 413

Vállalkozási szakon regisztrált mérlegképes könyvelő 30 éves szakmai gyakorlattal, szerződésben rögzített felelősséggel mérsékelt áron vállalja KFT-k, Bt-k, egyéni vállalkozások teljeskörű könyvelését, adatszolgáltatását (bér-, munkaügy is). Tel: 06/30/6262818


2011. május 28.

12

Szentendrei iskolások a világhálón A Lajta monitor vízrebocsátásának évfordulójára emlékeztek A Lajta Monitor hadihajó vízre bocsátásának 140. évfordulója alkalmából rendeztek interaktív történelemórát és vetélkedőt május 17-én, kedden Újpesten, a Magyar Honvédség Hadikikötőjében. A rendezvényen dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke mondott ünnepi beszédet. Száznegyven évvel ezelőtt, 1871. május 17-én Újpesten bocsátották vízre a Császári és Királyi Haditengerészet Maros-osztályú monitorhajóját, az SMS Leitha-t. Az évforduló alkalmából ünnepi állománygyűlést és egész napos történelmi vetélkedőt szervezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, az újpesti Hadikikötőben. A rendezvényre azokat a 9-12. osztályos tanulókat várták, akik az alakulat parancsnoka által, még az év elején közzétett felhívásra válaszolva beküldték saját pályaművüket a magyar hadihajózás és folyami örökség témakörében. A beérkezett műveket az alakulat parancsnoksága és a TIT Hajózástörténeti Modellező és Hagyományőrző Egyesülete által kijelölt szakmai zsűri értékelte. A legjobb tíz iskola kapott meghívást a május 17-i interaktív történelemórára. A versenyen aranyérmes csapat (összesen 22 fő) a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium felajánlásában egy hetet tölthet el, teljes ellátással a balatonkenesei honvédüdülőben. A második helyezett csapat tagjai – a Zoltán Gőzös Közhasznú

Alapítvány felajánlásával – egy hosszú hétvégét nyernek a neszmélyi hajó-skanzenban, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára felálló csapat – az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred felajánlásaként – részt vehet a két napos „Élet a hajón” című programon. Az ünnepi megemlékezés után kezdődő interaktív történelemórát két helyszínen, a Hadikikötőben és a főváros több pontján rendezték meg. A budapesti „geocachingen” minden csapatból tíz-tíz tanuló indult el, feladatuk pedig az volt, hogy magyar hajózástörténeti hagyományokat őrző helyszíneket azonosítsanak és érjenek el a fővárosban, előre megadott koordináták alapján. Meg kellett keresniük egyebek mellett a Várban, a Kapisztrán téren, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejárata előtt álló úgynevezett „boxerágyúkat”, amelyeket 1900ban a K.u.K. Maria Theresia Osztrák-Magyar páncélos cirkáló legénysége hozott el Kínából hadizsákmányként. Eközben a csapatok másik fele – azaz iskolánként tíz-tíz tanuló – a hadikikötőben, tíz feladatból álló műveltségi és ügyességi versenyen vett részt. A feladatok között szerepelt – egyebek mellett – evezés, célba lövés és sebesültszállítás is. A versenyben a csepeli Német Nemzetiségű Gimnázium és Kollégium csapata végzett az első helyen, megelőzve a budapesti Orsolya Rendi „Szent Angéla” Általános Iskola és Gimnázium, valamint a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium csapatait. Szűcs László, honvédelem.hu

Szentendrei

Több ezer középiskolás mérte össze informatikai tudását A Millenáris Parkban adta át dr. Gloviczki Zoltán, a közoktatásért felelős helyettes államtitkár a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny díjait. A Nemes Tihamér Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen a 2010/2011-es tanévben 3872 tanuló vett részt - közülük 911-en határon túli magyarok - mintegy 380 iskolából, két kategóriában és két korcsoportban. A budapesti döntőbe végül 136an jutottak el közülük. Az alkalmazások között a versenyzőknek képszerkesztési, szövegszerkesztési, táblázatkészítési és holnapkészítési feladatokat kellett megoldaniuk. Az első korcsoportban az egri Neumann János Középiskola nebulója, Bögös Ádám diadalmaskodott, míg a második korcsoport indulóiból hat tanulót találtak méltónak arra, hogy a Lengyelországban megrendezendő Közép-Európai Informatikai Diákolimpia magyar csapat kerettagjai legyenek. Közülük négyen a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium versenyzői, míg egy-egy diák a nagykanizsai Batthyányi Lajos Gimnáziumból, illetve a szentendrei Református Gimnáziumból érkezett. Forrás.sg.hu

Nyerítő drótszamarakon ferences diákok A Szentendrei Ferences Gimnázium igazgatója diákjaival tavaly nyáron két hét alatt lebiciklizett Rómába. A kalandos utazásról két résztvevő, Hajnal Géza és Sneé Gergely izgalmas könyvet írt, amelyet május első hetében mutattak be. Az egyik méltató Jelenits István piarista volt, aki „régi motoros”. A nyolcvanas években maga is megtette néhányszor ezt az utat diákjaival két keréken. Az első csoportjában volt Lukovits Milán egykori gimnazista, aki Jelenits tanár úr szerint egyszer úgy az árokba zuhant, hogy azt gondolta, egy életre elmegy a kedve a bringázástól. Most ő a szentendrei gimnázium igazgatója, ferences szerzetes, és nemcsak a tavalyi túrát vezette, de minden osztályát el szokta vinni erre a római kalandtúrára. Biciklizni, zarándokolni, együtt lenni ugyanis nagyon jó, minden megpróbáltatás ellenére, derül ki a Nyerítő drótszamarakból, melyben az igazgató Konstantin „álnéven szerepel”. A könyv beszerezhető a http://nyerítődrótszamarak.hu honlapon feltűntetett könyvesboltokban. A hőskorról még csak annyit, hogy Jelenits tanár úr sebességváltó nélküli Csepel kerékpáron tette meg először az 1200 kilométeres, igencsak lankás utat. Joggal utolsó szava a könyvnek: „MEGCSINÁLTUK!” VPP Hirporta hir@hirporta.hu

Új Szentendrei Hírlap 2011.05.28.  

Szentendrei olvasnivaló, kéthetente

Új Szentendrei Hírlap 2011.05.28.  

Szentendrei olvasnivaló, kéthetente

Advertisement