Page 1

Szécsi Nóra 7.a nyelvtan 2. csoport

Jókai Mór:AZ ARANYEMBER Az aranyemberben a többségnek az nem tetszett, hogy túl sok volt benne az unalmas, hosszú leírás, jellemzés és sok régies név, szövegrészlet volt, amit csak nehézkesen, sokszor elolvasva értettünk meg. Itt van példának az első pár oldal, ahol hosszú tájleírás található, amit a legtöbb embernek (köztük Sipinek is) gondot okozott értelmezni, viszont Pankának és Daninak kifejezetten tetszett, hogy sok a tanító jellegű rész a könyvben. Pankának szerette a leíró részeket (amik az osztály többi tagjának kevésbé voltak kedvesek), mert így könnyebben eltudta képzelni a helyszíneket, szereplőket. Mindenfajta szereplőtípus megjelent a könyvben (segítő, ellenség, jutalom…mint a mesékben), és a gondolataikba is beleláttunk, ez Pankának szintén elnyerte a tetszését. Daninak nem tetszettek az ellenszenves szereplők, és cselekedeteik, de ez alapvető, hiszen a rosszaknak az a szerepük egy történetben, hogy rossz érzést keltsenek az olvasóban, így gondolom ezzel a véleménnyel mindenki egyet ért. A történet


cselekménye izgalmas volt mindenki szerint, csak Sipinek az nem tetszett, hogy ez egy elég hihetetlen történet, mert Dani szerint is Timárnak mindig csak szerencséje volt, és a valós életben nincs nagy esély arra, hogy ez mind megtörténjen, ezért is nehéz elképzelni ezt az egész történetet. Zsombort zavarta olvasás közben, a régies írás, mert „c” helyett, mindig „cz”-t írnak. Panka szerint sok volt a nyomasztó rész, mint például mikor Timár öngyilkos akart lenni (ami mellesleg Sipi kedvenc része), és a sok leíró rész miatt, akadozott a cselekmény. A történetnek hirtelen lett vége, és ez engem nagyon zavart, de Pankának tetszik, mert így elgondolkodhatunk, hogy mik történtek a kimaradt részekben, és mik fognak. A végén leírta, hogy mi lesz sok év múlva, mikor már Noémi és Timár unokái is felnőnek, és nekem az a rész tetszik a legjobban. (Kristófnak az a rész tetszik, amikor átvizsgálják a hajót, és Ali Csorbadzsi lefizetteti Timárral az ellenőröket, és Fabula uram karaktere a legszimpatikusabb neki. Danit a sziget berendezkedése izgatta fel a legjobban.) Minden ember, aki olvassa ezt a könyvet, megtalálja a magára legjobban jellemző szereplőt (vagy akinek legszívesebben a helyében lenne) ebben a könyvben. Én Almira életét irigylem a


legjobban, mert egy kedves családban, egy csendes, nyugalmas szigeten élt (ami hasonlít egy édenkerthez) és jól bántak vele. Nem nézték le mint egy háziállatot, hanem ugyanúgy viselkedtek vele, mint egy emberrel. Esztinek Noémi élete tetszik a legjobban, mert nem ismerte a pénzt, a kapzsiságot és egy szép, háborítatlan szigeten élt anyjával, és állataival. Bori, és Marci szerint Fabula uramnak van a legjobb élete, mert tisztességes, nem vakította el Timár sok pénze és ahhoz képest, hogy másoknak mekkora gondjaik voltak, az ő felesége halála eltörpült a többi katasztrófa mellett. Leó egy mellékszereplő bőrébe bújna be legszívesebben, akit úgy hívtak, hogy Galambos. Ő volt az a halász, akinek a segédei Timár jelenlétében kifogták a FOGAS KIRÁLYT. Mivel egy barátságos embernek ismertünk meg, és sok halászpajtása volt, ezért neki is jó, nyugalmas, örömökkel teli élete volt.

Érdekes

hogy „Dódi2”-t sok ember választotta (köztük Dani, Kató, Beni…). Ezt a döntést azzal indokolták, hogy a kis Dódinak boldog élete volt, mert szabadként, egy szerető családban élhetett, és mivel a külvilágtól el volt zárva, nem kellett foglalkoznia a politikai háborúkkal, harcokkal. Minden embernek más az ideális szereplő.


Az Időfutár, és az Aranyember két különböző stílus. Embertől függ, hogy kinek melyik tetszik jobban. Én úgy érzem, hogy az Időfutárt sokkal könnyebben tudtam olvasni, mert az egy modern kiadású könyv, ez meg több száz éves, komoly olvasmány, így az időfutárban a mai kor nyelve jelenik meg, a szleng, az Aranyemberben pedig a múlt kor nyelvezete, amit mi Z-generáció, kevésbé értünk meg. Ettől függetlenül hasznos, hogy az Aranyember egy kötelező olvasmány, mert a gyererekek (mi) így leglább megtudják, hogy milyen egy igazi, szép, részletes leírás (hiszen mint láttuk, Jókai Mór nem a tömör válaszú, szűkszavú emberek csoportjába tartozik). Az Időfutárban kevés volt a szereplő, és ez egy kicsit zavart, viszont az Aranyemberben már túl sok volt, és így könnyen bele lehetett zavarodni. Mind a kettőben volt valami rossz és jó, ezért nem tudom eldönteni, hogy melyik tetszik jobban. Az izgalmas, modern Időfutár, vagy a komoly, gyönyörű leírásokat tartalmazó Aranyember. Talán az Időfutárt sokkal szívesebben olvastam, mert azt még elsőre is könnyű volt olvasni, viszont az Aranyembert (a Tanár úr is mondta), hogy másodjára elolvasva érdekesebb, de én még nem olvastam el kétszer.

Az aranyember  
Az aranyember  
Advertisement