Page 1

PORTFÓLIÓ SZŰCS IMRE FERENC ÉPÍTÉSZMÉRÖK


TARTALOMJEGYZÉK VÁLOGATÁSAZ EGYETEMI MUNKÁIMBÓL ÖNÉLETRAJZ

4

MARS KUTATÓBÁZIS EGYIPTOM, KHARGA OÁZIS EGYETEMI TANULMÁNYTERV

6

MARGATI LÁTOGATÓKÖZPONT SZÍRIA, TARTUSZ EGYETEMI TANULMÁNYTERV

8

ENERGETIKAI KUTATÁS TDK 2014 BUDAPEST EGYETEMI KUTATÁSI FELADAT

10

MALOM REHABILITÁCIÓ MEZŐTÚR EGYETEMI KOMPLEX TERVEZÉSI FELADAT

12

KAJAK-KENU KÖZPONT MEZŐTÚR EGYETEMI DIPLOMA PROJEKT

16


VÁLOGATÁS A PÁLYÁZATI MUNKÁIMBÓL ZENEPAVILON BUDAPEST ORSZÁGOS ÖTLETPÁLYÁZAT

24

CSŰRSZÍNHÁZ RUDABÁNYA ORSZÁGOS ÖTLETPÁLYÁZAT

26

GRASKRAFT - ART OF FREEDOM PÁLYÁZAT BUDAPEST NEMZETKÖZI TERVPÁLYÁZAT

28

ÉPÍTÉSZKLUB BUDAPEST KÖZÖSSÉGI ÉPÍTÉS / SZAKMAI KÖR

30


SZŰCS IMRE FERENC ÉPÍTÉSZMÉRNÖK Születési idő: Levelezési cím: Telefon: E-mail:

1993. szeptember 4. 1091 Budapest, Üllői út 197-199. C 3/1 +36 20 435 1955 sz.imreferenc@gmail.com

Tanulmányok 2016-2017

2012- 2018 2008-2012

ERASMUS év

Czech Technical University-n Prágában töltöttem egy éves ERASMUS tanulmányomat.

Egyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán, osztatlan képzésben, műszaki szakirányon végeztem.

Középiskola

Mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium

Személyes készségek

Nyelvtudás Vezetői engedély

Programismeret

ArchiCAD 3dsMax Adobe Photoshop Office programcsalád

angol, B2

B kategóriás vezetői engedély

AutoCAD SketchUP WinWatt Revit

Tervezőirodai gyakorlat

NARMER Építészeti Stúdió, Vasáros Zsolt DLA

Dolgoztam az OMRRK megvalósulási tervein, photoscannes felméréseken. Szerkesztőként családi ház tervezésen. A fotót Lovas Klára készítette


Egyetemi projektek 2018

2015

Diploma projekt

Diplomamunkámban egy Körösök mentén kiépülő kajak-kenu hálózat megtervezésével foglalkoztam. A modulárisan fejleszthető megállópontok mintapéldányaként a mezőtúri állomást részletesen ki is dolgoztam, mind beruházási mind műszaki oldalról.

2014

Demonstrátori tevékenység az Ipar tanszéken

A tavaszi szemeszterben részt vettem az "Építészet alapjai" tantárgy oktatásában. Illetve részt veszek az őszi szemeszteri "Térkompozíció" tárgy konzultálásában.

2017

2017

2016

2015

Ipari revitalizációs tanulmány

Komplex tárgyból egy XIX. századi gőzmalom átalakítására adtam javaslatot. Elemeztem, megéri-e ilyen környezetben élelmiszeripari feldolgozást telepíteni, milyen nehézségek merülnek fel a hasznosítás során.

Botič workshop

Egy prágai workshop keretében a prágai Botič patak menti területek revitalizációjával foglalkoztunk. Ez alkalommal jó tapasztalatot szereztem sok különböző kultúrából érkező emberrel való együttműködésben, hiszen a csapatban volt német, ukrán, marokkói és cseh is.

Hassan Fathy nyomában Egyiptomban

Lehetőségem volt, három hetet Egyiptomban tölteni, mely során felmértünk több Hassan Fathy házat, illetve a TT400-as sír ásatásán dolgozhattam Luxorban.

Ipari Tájrehabilitáció Borsodban

Rudabányán terepmunkát követűen Tóth Viktorral és Pokol Júliával közösen „Iterációs tervezési kísérlet rozsdaövezetei környezetben” címmel TDK dolgozatot készítettünk. Munkánkat a zsűri különdíjjal jutalmazta.

Pályázatok 2018

Korok rétegei a Somlón

A felmérő hét folyamán több mint 10 borospincét mértünk fel. Tapasztalatot szereztem olyan amorf geometriájú objektumok pontos felmérésében mint a vályogházak, és a hagyományos technológiájú borászatok terei.

Hőtechnikai szimulációs TDK dolgozat

TDK dolgozatomat „Az épületfizikai szemlélet és méretezési eljárások fejlődése a lapostetők tervezésében 1945-től a rendszerváltásig” címmel írtam, melyben a korszak lapostetőit vizsgáltam számítógépes hőtechnikai szimulációk segítségével. Az Épületszerkezettan Tanszék különdíjában részesültem.

SZIGET nemzetközi pályázat, megépült installáció

Az Építész Klub keretében 5 fős alkotó csoporttal részt vettem a GRASKRAFT nevű installáció tervezésében és kivitelezésének lebonyolításában a SZIGET Fesztivál Art of Freedom pályázatán.

2017

CREATON országos hallgatói pályázat I. díj

2015

EQUITONE országos hallgatói pályázat I. díj

2013

Nagyapám háza pályázat

Michelisz Évával és Pokol Júliával közösen indultam a Tradíció és innováció pályázaton ahol a kerámia tetőcseréppel fedett Rudabányai Csűrszínházunkat első díjjal jutalmazták.

Tóth Viktorral közösen a Creaton Hungary Kft. Az anyag természete hallgatói pályázatára zenepavilont terveztünk a cég Linea típusú homlokzati szálcement paneljének felhasználásával. Munkánkat 1. díjjal ismerték el.

„Nagyapám háza” pályázat keretében hagyományos építési technológiával készült házak felújításán szereztem kiviteli gyakorlatom.

5


MARS KUTATÓBÁZIS

Funkció: kutatóbázis és látogatóközpont Helyszín: Egyiptom, Kharga oázis Méret: 2900 m2 Komplex 1. tervezési tárgy keretében koncepció szintű terv

Gyors tervezési feladat keretében, 4 nap alatt kellett működőképes funkcionális, formai, épületszerkezeti, épületgépészeti koncepciót fölállítani, egy a Kharga oázisban megépítésre kerülő Mars kutatóbázisra. A bázis a tervek szerint a marsi munkában részt vevő legénység pszichológiai reakcióit vizsgálja. Az önkénteseket a bázistól elszeparálva, a marsi körülményeket jól szimuláló sivatagi HAB-ban vizsgálják. Az adatokat a bázison szakértők értékelik. A tervezési program részét képezte egy 1000 m2-es temperált rakták, egy látogatóközpont és egy olajfinomítóval egybekötött algafarm is. Ezért a pincét föld alá süllyesztettem, födémit egyszerű bányászati technológiával biztosítottam. A pince alatt a mélyben állandó 12-15 °C-os hőmérsékletet hasznosító légbevezető járatokat alkalmaztam, melyek gépi rásegítés nélkül a központi rendszerből öntözött növények segítségével kellemes mikroklímát teremtenek a belső udvarokban. Az épületet erős kapukkal zártam le, melyek az esetleges biztonsági kockázatot jelentő események alatt hivatottak az épület védelmére.


A JELENLEGI ÉS A LEENDŐ BÁZIS ADOTTSÁGAI

Utah sivatagi bázis: koordináták: legmagasabb hőmérséklet: legalacsonyabb hőmérséklet: átlag hőmérséklet: napsütéses órák száma: csapadék: magasság:

38.4064,-110.7919 21,6 °C 2,3 °C 11,9 °C 3030 óra/év 144 mm/év 1309 m

Kharga oázis bázis koordináták: legmagasabb hőmérséklet: legalacsonyabb hőmérséklet: átlag hőmérséklet: napsütéses órák száma: csapadék: magasság:

A Vörös Bolygón: legmagasabb hőmérséklet: legalacsonyabb hőmérséklet: átlag hőmérséklet: csapadék:

HI-TECH ÉS A RÉGI MALQAF

A malqaf egy hagyományos perzsa építészeti elem, mely természetes legcserét hivatott segíteni. Légforgalmát tekinteve csoportokra oszható: uni- direkt, bi-direkt, mulitdirek szellőzésűre. Számos ország építészetében elterjedt szerkezet a Közel-Keleten.

20 °C -140 °C -63 °C 0 mm/év

MEGVALÓSÍTÁS MENETE

LÉGKONDICIONÁLÁSI KONCEPCIÓ Air condition concept chimney with low pressure

wind

storage under large amounts of soil like thermal mass

1. climate zone

1. climate zone storage's air engineering

2. climate zone

precooled air with airwell

water to evaporation

VÍZGAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓ

Excavation and FÖLDMUNKÁK foundation A helyi parnerek kiássák a pince

Water management concept outdoor

A HAB

water tower

Lab Sink

bottled water to drink

Fridge

Biology and Geology Laboratory

Stairs Up

irrigation/ humidification

electric water pump

photovoltaic panels toilets/ indoor sinks to air condition system

Battery Charging & Work Table

Engineering air lock

Workshop Engineering Storage Rack

Work Bench

EVA Preb Room Radio Charging

Sink Toilet

Gloves

EVA air lock

Boots

water well

1 2

sewage to special raceway pound

gödröt, majd elkészítik az aljzatbetont, benne kialakítva a passzív légkondícionáló rendszert. A bányászatból kölcsönvett mobil rendszerű biztosítási eljárással elkészítik a alagutakat, majd az építményt befedik talajjal. A felhordott tömeg hőtehetlenségéből adódóan megvédi a hűtött földalatti raktárakat, aljzatbetonal egy ütemben elkészíthetővé teszi a hűtő rendszer rásegítését.

SZÁLLÍTÁS

A precíziós épületszerkezetek az Államokban kerülnek legyártásra, és úgy kerültek megtervezésre, hogy a közeli katonai repülőtérre egy C17-essel szállítható legyen. Ez a típus az U.S. army legfontosabb légi szállító rendszere. Így elkülöníthető a magas technolgóaiai igényű szerkezetek és az előkészítő munkálatok gyártása.

25.4641, 30.6144 50,3 °C 0,0 °C 24,6 °C 3600 óra/év 2 mm/év 32 m

3 4 SZERELÉS

A helszínen a gyártó országból jött építés vezetők irányítása alatt, helyi mukások segítsével a talajegyenre felépítik a rendszert. A talpak raszzerben történő elhelyezése után felépítik az emelt magasságú padló lemezt. Erre jönnek a panel szerűen felépülő falak és födémek.

BEÜZEMELÉS

A gépészeti rendszerket, a légkondícionáló aktív egységét, a nepelemeket és a kút szivattyúját beszerelik az épületbe. Az irodai eszközök betelepítése után berendezik a laborokat és a műhelyeket. Ezt követően a kutató állomás működőképes. Erős PR tevékenység mellet kiépítik a kiállítást is, így új atrakcióval bővül a környék túrisra térképe.

7


MARGATI LÁTOGATÓKÖZPONT

Funkció: látogatóközpont Helyszín: Szíria, Tartusz Méret: 280 m2 Komplex 1. tárgy keretében koncepció szintű terv Az egynapos zh alkalmával az Ipar tanszék egy rendkívül érdekes feladatot írt ki. A program keretében javaslatot kellet adnunk Szíria legnagyobb keresztes várásnak Margat várának látogatóközpontjára. A feladat során az épületet a várhoz vezető keskeny hegygerincre kellet elhelyezni, a középkorban védelmi okokból épített, a békeidőben ciszternaként működő árokban. Az épületben el kellet helyezni egy vetítőtermet, egy múzeum shopot, egy mosdóblokkot és a vár 3 m átmérőjű makettjét bemutató termet. A feladat során fontosnak tartottam, hogy minél jobban elrejtőzzön az épület, hiszen az építési hely, a hegygerinc erőteljesen megjelenik a vár sziluettjében. A minél kisebb tömeghatás érdekében az épületet lesüllyesztett gerendákkal lebegtettem be a ciszternába, mely szintkülönbséget rámpa hidal át. Hogy a ciszterna méretét és erejét is bemutathassam a várat bemutató óriás makettet a ciszterna terében, mint újraértelmezett kiállítási térben helyeztem el, ahol ezt az új prezentációt szoborpark és kőtár veheti körül.


TÖRTÉNELMI RÉTEGEK

A maketten a látogatóknak lehetőségük van felülről is megvizsgálni a várat, megértve annak elhelyezkedését, szerkezetét. Rávetítve megjelenik a vár működése ostrom alatt.

9


ENERGETIKAI MODELLEZÉS TDK 2014 Téma: épület szerkezet felújítás Helyszín: Budapest Konzulens: Bakonyi Dániel

TDK dolgozatomat az Épületszerkezettani tanszéken Bakonyi Dániel konzultációjával írtam „Az épületfizikai szemlélet és méretezési eljárások fejlődése a lapostetők tervezésében 1945-től a rendszerváltásig” címmel. 2014 nyarát a korszak gazdasági, építéspolitikai és tudományos körülményeinek kutatásával töltöttem. A Lechner Központ tervtárában megfelelő mennyiségű szerkezeti részletet és csomópontot sikerült összegyűjteni az átfogó elemzésről míg a Központi Statisztikai Hivatal évkönyvei és háztartási statisztikái a korszakra jellemző energia fogyasztásról és energia függőségről és az építőiparra ható más gazdasági erőkről adtak képet. A kivitelezési terveiből hozott példák segítségével próbáltam meg képet festeni a korszak jellegzetes lapostető rétegrendjeiről, és azokat három, az épületfizikai és jogszabályi fejlődés következtében előtérbe kerülő méretesési módszer szemüvegén keresztül vizsgáltam. Közülük a legnagyobb hangsúly a HAM szimulációk eredményeinek kiértékelésére fektettem, próbáltam ezeket segítségével képet adni a szerkezetek működési mechanizmusairól.


AZ ORSZÁG ENERGIAPORTFÓLIÓJA (1960-2010)

RÉSZLETEK AZ OPPONENCIA MÉLTATÁSÁBÓL "A téma alapos feldolgozása és aktualitása miatt hiánypótló műnek tekinthető nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is."

"A téma felépítése igen tetszik, példamutató az az idő -és energiabefektetés, amit a téma kutatása és bevezetésében érdekében is elvégzett. ...Az energia ár folyamatában már gazdaságpolitikai történeti ismertetést is ad, ami izgalmas háttér tájékoztatásul szolgál, egyben részben magyarázatul is szolgál a lapostető rétegrendek fejlődésének."

NEDVESSÉG VÁNDORLÁS A SZERKEZET RÉTEGEIBEN

A VIZSGÁLT SZERKEZETEKRŐL

"A hazai épületállomány jelentős része lapostetős kialakítású, és ezeknek nagy hányada a TDK-dolgozatban bemutatott szerkezetű. Emiatt ezek esedékessé váló felújítása során azok bemutatott épületfizikai működése igen jó támpontot adhat a beavatkozási lehetőségekre."

11


MALOM REHABILITÁCIÓ

Funkció: tésztagyár és látogató központ Helyszín: Mezőtúr Méret: 1400 m2 Komplex tervezési feladat A régi gőzmalom épületének funkcionális és szerkezeti újragondolás során, három fő funkciót határoztam meg. Egy kisebb (napi 1-2t) malom egység, mely a

környéken termelt magas minőségű gabonából állít elő osztályozott fehér lisztet.

Ez az épület északi traktusában került kialakításra, két szint magasságban. A malom által előállított lisztet dolgozza fel a száraztészta üzem.

Második funkcionális csoport, a tészta üzem egységei. Magas gépesítéssel - a csomagolás és a raktározást is beleérve- közepes tésztaüzemként látja el a környék menzáit, éttermeit, kifőzdéit nagy kiszerelésű tésztával. A termelő funkciót kiszolgáló gépek az északi traktus második és harmadik emeleten találhatóak, míg az alapanyag és készáru raktárok ugyan csak az északi oldalon, a földszinten helyezkednek el. Harmadik funkcionális sarokpontként az épülethez kapcsolódik egy látogatóközpont, ahol a turisták megismerhetik a gyártástechnológiát, a kiállító

térben és a büfében pedig a környék mezőgazdasági múltját és jelenét. A bejárható útvonal az épület északi és déli traktusát elválasztó részben található,

míg a kiszolgáló funkciók (büfé, vetítőterem, kiállító terem) az északi traktusban került kialakításra.


LÁTOGATÓI RÁMPARENDSZER

KORSZERŰTLEN SZERKEZETEK

+25,28

+23,93

+23,63

+22,80

+22,50

+20,30

+20,00

+18,96

5%

0,41

1,29 1,08

1,29 1,08

5%

R4

+17,50

R3

+16,36

R6

3,86

0,11

0,63

1,00

1,53

+17,47

R3

+17,80

2,23

+17,67

3,75

2,29

2,55

5,06

+15,30

+15,00

+13,80 +13,70 0,66

0,26

R5

+13,55

2,40 2,14

+12,50

+12,35

R7

0,26

2,40 2,14

+12,10

+11,40 +11,30

ÚJ FUNKCIÓK, ÚJ SZERKEZETEK

27,93

0,26

+12,80 +12,60 +12,50

+10,30 2,40 2,15

0,25

+11,15

+10,20 +10,10

+10,02

+9,95

0,25

2,40 2,15

+9,00 +8,90

+8,75

+7,80 +7,70

R2

2,40 2,15

0,25

R2

Gépészeti akna

+9,70

+7,80

+7,55

+7,50

+6,35

+5,30

+5,19 +5,08

+5,00

+4,93

R1

13,09

0,26

+6,60 +6,50

2,82 2,56

0,26

2,62 2,36

+7,30

R1

0,26

2,40 2,14

+4,68

+3,79 +3,68

+2,80 2,40 2,15

0,26

+3,53

+2,79 +2,68

+2,53

+2,50

0,26

2,40 2,14

+2,28

+1,39 +1,28

R10

1,87

0,26

+1,13

+0,39 +0,28

R11

műkő attika lefedés vízszigetelés alá felvezetve

+0,30

műkő attika lefedés vízszigetelés alá felvezetve

+0,13 ±0,00

0,41 0,26

2,32 2,07

4,06

-0,12

-0,74 -0,84

R8

1,68

-1,92 -2,04

R9

R29 -2,67 -2,84

1,83

-3,60

1,46

1,46

-3,64

R29

-3,04

1,83

1,83

0,37

-2,67 -2,84

-3,04

1,46

R8

-2,19 -2,44

0,37

0,37

0,73 0,48 0,26

2,32

-0,99

-4,50 -4,50

-4,50

LÁTOGATÓI ÚTVONAL

A régi kémény kontúrját megidéző szerkezetben lift szállítja a látogatókat a legfelsőbb szintre, majd innen a malom technológiai logikai sorrendjében - mint ahogy a búza is végigment a gépsorokon- ismerhetik meg a régi eljárásokat.

13


120 180

120 180

0,78

0,20

1,05

150 210

három medencés mosogatós

0-14

6,11

1%

Látvány konyha

0,78

MT14,7 m2 kőporcelán

0,20 270 250

0,78

pénztár munkapult keményfa brukolattal

4,04

0,78

látványkonyha főzőlapja

6,11

0,98

4,90

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

0-05

1%

120 190

ERCO Hi-trac sín rendszer rámpa gerendáira rögzítve

1%

E2

MT25,3 m2 kőporcelán

ERCO Hi-trac sín rendszer vasbeton födémszerkezetről függesztve

90 210

80 210

13,90

1%

1% 1%

ERCO Hi-trac sín rendszer vasbeton födémszerkezetről függesztve

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

90 210

burkolati dilatáció

1

90 210

UP

90 210

A4 270 250

2,70

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

17,27

90 210

3,20

4,48

4,60

5,09

4,48

kiegye nlítő

1%

polcos tároló 2,50 m-es magasságig

közvetlen bejárat a kiállításhoz tolókocsis látogatók innen közelíthetik meg a kiállítást

1%

Férfi fekete-fehér öltöző

rámpa

4,18

2,94

5,09

17,30

MT78,6 m2 műgyanta adalékos beton

1,84

4,54

0,15

4,15

90 210

Készáru raktár

MT20,0 m2 műgyanta adalékos beton

1%

ERCO Quintessence típusú lámpa vasbeton födémről függesztve 9 db a munkapult felett

ERCO Hi-trac sín rendszer rámpa gerendáira rögzítve

0,15 polcos tároló 2,50 m-es magasságig

0-03

1%

0,78

1%

1%

180 210

0-01

1,30

0,60

0,31

5,20

0,15

4,38

BÉKA

Külső rakodótér

0,20

ERCO Pollux spot lámpa változtatható pozícióban 6 db/sín

5,52

1% 1%

3,86

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

80 210

80 210

90 210

1,29

ERCO Pollux spot lámpa változtatható pozícióban 6 db/sín

2,70

0,78

1,50

1,20

90 210

3,56

1% 1%

vasbeton pillérek 30/30

297 340

0,60

0,15

0,18

0,98

4,09

0,15

MT4,7 m2 kőporcelán

1,76

2,87

0-16

Raktározás

1,58

0,18

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

80 210

80 210

0,18

3,01

90 210

4,90 4,90

0,98

1,05

1,34

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

vasbeton mag

E2

0,15

0,17

0,18

0,98 0,98

4,90

1% 1%

MT6,4 m2 kőporcelán

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

1,12

2,98

1% 1%

0-15

Dolgozói öltöző

polcos tároló 2,50 m-es magasságig

4,13

80 210

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

1,13

5,55

0,18

180 210

4,09

0,78

90 210

5,40

5,12

5,27

7,84

4,04

1% 1%

4,04

0,15

0,18

0,18 6,11

0,98

0,78

1,85

2,24

1,82

160 210

1,27

7,87

1%

MT27,3 m21% kőporcelán

0,18

0,98

pm 0,60

0-04

Női fekete-fehér öltöző

90 210

1,39

0,98

pm 0,60

polcos tároló 2,50 m-es magasságig

zsalukó válaszfal fokozott mechanikai igénybevételre

0,78 0,11 0,78

0,87

pm 0,60

0,18

4,90 4,90

7,87

4,04 4,04 4,04

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

0,15 AJ-153

1,20

0,98

Gép és ze ti ak na 2,27

0,15

6,46

2,87

0-02

2,71

zsalukó válaszfal fokozott mechanikai igénybevételre

0,98

4,00 4,19

0,98

0,78

0,98

pm 0,60

4,04

0,18

0,29

120 180

1,34 1,20

fali kút

MT11,7 m2 műgyanta adalékos beton szerelt tűzálló gipszkarton aknafal

0,78

0,18

Belső rakodótér

0,15

7,38

5,27

0,20

1,12

3,92

0,98

0,98

0,98

3,66

1,38

0,18 2,72

1,20

4,15

pm 0,60

0,98

7,84 2,95

1,20

4,12

120 180

0,18 2,92

120 180

2,71

1,20

a zeti akn Gépés

0,15

A/22

1,38

0,20

FÖLDSZINT

2,51

3,11

0,98

3

90 210

6 7 8 9 13 14

ERCO Hi-trac sín rendszer vasbeton födémszerkezetről függesztve

15

90 210

H2

MT58,5 m2 műgyanta adalékos beton

12

14 17

9 x 0,1

=

13

1%

1 3,2

5

12

270 250

0-13

Fogyasztótér

11

MT56,1 m2 műgyanta adalékos beton

15x15 csempe burkolat 180 cm-es magaságig burkolva

1%

1% 16

MT19,2 m2 kőporcelán

ERCO Hi-trac sín rendszer vasbeton födémszerkezetről függesztve

10

Előtér

6

11

1%

DOWN

7

MT10,9 m2 linóleum

Rámpatér

MT23,7 m2 kőporcelán

2,70

15

17 2

Iroda

0-07

0-12

Dolgozói pihenő

16 1

4,11

MT16,5 m2 linóleum

4

4,65

4,65

Tárgyaló

MT17,5 m2 linóleum

3,27

Igazgatói iroda

0-09

8,64

0-06

4,98

4,65

2,94

9

8

1,82

10

Lépcső korlát

1,20

3,27 pm 0,60

120 180

120 180

120 180

0,96

0,98

0,02

homlokzatburkolat táblásított rozsdamentes acél szövet

0,98

0,87 0,12

0,98

0,98

0,98

0,98

0,98

0,98

0,98

120 180

pm 0,60

120 250

pm 0,60

0,78 0,20

1,80

pm 0,60

= 2,00

2,86

4,05 4,04

2,29

7,87 7,67 0,78

0,20

6,11

0,98 13

0,06 0,03 0,03

0,16

0,16

6,04

2,99

torokgerenda 22/17

torokgerenda 22/17

+15,38

8,54 8,48

+13,73 12,01 11,85

+13,40

+12,97 4,73

+12,33

R19 R25

1,67

R23 +11,33

torokgerenda 20/13

kőtőgerenda 20/23

6,09 5,97 1,36

0,29 0,23 0,30 0,06

R11 +8,93

0,26

szerelt álmennyezet és szerelt fal kapcsolata tőzgátló módon kialakítva

6,09

szarufa 20/13

IPE 300 acél gerenda fedélszék kötőgerendájának gyámolítása

6,09

R27

0,23

5,80

kőtőgerenda 20/23

IPE 300 acél gerenda fedélszék kötőgerendájának gyámolítása

+9,93

0,19

cserép lécezés 3/5

+10,93

székoszlop 23/23

R14 +8,53

0,25

0,51 0,13

+6,85

0,45

+6,59 +6,39

0,20

0,27

6,27 5,98 5,98

+6,59

+6,79

R24

R23

+6,13

3,46

R22 R19 0,17

0,17 3,33 2,96 2,96

0,12

0,20

0,37 0,20

+3,01

0,37

0,17

R12

+3,38

0,20

+3,71

+3,31

+3,21

3,21 2,84 2,84

+3,71 +3,61

0,13

0,23

0,10

R15

R17

0,38 0,21

0,21

0,05

+0,20

-0,21

4,28

-0,47

1,86

0,15

2,81 2,55 2,55

2,81 2,43 2,43

R8

-4,47

0,25 1,71

0,15

-2,81

1,31

1,71 1,46 0,25 1,27 0,15 0,200,05

0,15

0,37 0,20

0,17

R17 1,83 1,46 0,37 0,20 1,31 0,15 0,17

2,81 2,43

2,43

R8

-2,64 -2,81 -3,01 -3,16

1,31

1,83 1,46

-1,21

R8

3,79

-0,21

-0,81

R03

R18

±0,00

0,26 0,21

0,17

0,17 0,38

R16

+0,91 +0,17 ±0,00

0,20

R12

R02

R20

R15

1,51

3,31

3,54 3,31

+2,32

+1,31

R01

3,01

3,46 3,01 3,01

+4,72

R13

R26

R15 R21

3,08

3,58 3,08

R13

0,25

R28

+7,30 +7,19

0,20

0,10

szerelt gipszkarton fal acé szerelt hátszerkezettal köztes falakhoz kikötve és ékelve

+7,53

2,49

R05

R13

+6,13

14

R24

+13,33

R7

+13,10

0,12 0,12

A régi malomépület északi oldalán a tésztagyár funkciói a raktár az üzem csarnok és a dolgozói szociális blokk kapott helyet, míg déli oldalát a látogatóközpont tölti meg.

0,23

+14,73

-4,47

+3,31

R16

17

+16,39

R6 +15,53

16

szarufa 20/15

ÚJ FUNKCIÓK

A látogatók a földszinten a Tésztabisztróba érkeznek meg, ezt követően az alagsorban találják a ruhatárat. A tájékoztató film megtekintését követően a lifttel juthatnak el a látogatói útvonalként szolgáló rámpa kezdő pontjához.

oromfal bádogozás

+17,50

15

5%

+17,70

R08

21

+17,50

+18,96

5%

20

R09

+17,65

19

+19,48

R07

18

25

0,39

R14

17%

24

A/22

3,32 2,73

2,70

HOSSZMETSZET

23

0,24

G2

22

5,40

5,43

3,52 3,25

14

7,87

5,37

5,37

F2

9

4,04 4,05

12

0,78

5

1,17

9,42

4

4,19 3,03

1,17

0,18 22,35

3

3,92 2,74

1,17 3,33

11

0,18

10

3,56

8

4,15 2,99

1,15

0,18

7

4,12 2,96

1,18 3,76

2

3,11

6

2,50 0,98

25 x 0,08

4,98

0-10

5,00

0,18

vasbeton melvéd fal

0-11

ERCO Hi-trac sín rendszer vasbeton födémszerkezetről függesztve

5

90 210

4

90 210

3

H2

Custom Text

2

90 210

MT4,0 m2 linóleum

7,97

Közlekedő

90 210

1,80

2,30

1,20

0-08

0,18

0,18 90 210

0,30

0,66

0,66

0,18 0,30

0,18

vasbeton pillérek 30/30

10,85

0,15

5,17

2,23

GSEducationalVersion

34,27

22,36 0,98


KIÁLLÍTÓTEREK

A belső üzemterek templomokkal vetekedő arányai már puszta megjelenésükkel is képesek érzékeltetni, az iparágban az elmúlt 100 évben lezajlott változásokat. A kiállítóterekben régi malomgépek működésébe, fejlődésébe kapnak betekintés a látogatók.

15


KAJAK-KENU KÖZPONT Funkció: ifjúsági tábor Helyszín: Mezőtúr Méret: 2646 m2 Diploma projekt

Az Alföld területének csaknem 2/3-a átér, melyet a folyószabályozás védművei nélkül évente elöntene a víz. A XIX. századtól beinduló árvízi szabályozás gyökeresen alakította át a területet, karakteres kultúrtájat hagyva maga után. Ennek a folyamatnak a bemutatása jó szervező eleme lehet minden turisztikai programcsomagnak, legyen az hátizsákos túra szervezés, vendéglátás vagy kulturális program. Az Alföld hátizsákos turisztikai hálózata szakadozott, sok összeköttetés hiányzik belőle, melyek pótlásával és más járásmódokhoz való kapcsolódásával versenyképes hátizsákos hálózatot lehetne kialakítani a Körös-völgyének feltárásával. A Körös mentén kialakított kajak-kenus megállópontok rendszere, amely intenzíven kapcsolódik a kialakítandó biciklis hálózattal, gyaloglásra és lovaglásra kijelölt útvonalakkal hatékonyan tudja szervezni a terület hátizsákos turizmusát a folyóparttól távolabb eső városok, falvak megközelíthetőségét is segítheti mint gerinchálózat. Erre vonatkozó célkitúzések megtalálhatóak a GINOP-7.1.2-15 pályázati kiírásában is. A diplomaterv során ennek a rendszernek a mezőtúri állomását terveztem meg, mely a Budapest felől vonaton érkező turisták fogadását látja el, hiszen innen érhető el legelőször a Körös vízi úton.


TELEPÍTÉS

Mezőtúr, bár a város nem a Körös mentén fekszik, intentzív kapcsolatban van a folyóval a rajta átfolyó Berettyó segítségével. Ideális terep bemutatni, hogyan alakította az ember a tájat. Nagy kiterjedésű holtágak ugyan úgy megfigyelhetőek a területen, mint az irányt váltott folyók, vagy a különleges élőhelyként szolgáló kubikgödrök.

SZERKEZET

A kajakos brand kiépítésénél fontos szempont volt az egész útvonalon végigvonuló egységes arculat. Hogy az egész Körös mentén illeszthetőek legyenen a projekt épületei ezért a bárhol előforduló mezőgazdasági építészetből, a górék formavilágából merítettem. Az üzemben előregyártott fedélszéket és paneleket mobil autódaru segítségével állítják össze a helyszínen. A független, árnyékot adó tető a változó klíma mellet is képes lesz a megfelelő komfortot biztosítani a házakban, a lehető legolcsóbban.

17


STÉG ÉS TŰZRAKÓHELY 1-ES SZINTŰ MEGÁLLÓ

Olyan helyeken épülne ilyen megálló, ahol egy fontos vízgazdálkodási műtárgy található. Egy stég és egy kültéri tűzhely ami segíti a vízi túrázókat ebédkor.

Mesterszállás 702 fő Nagyrév

2

Cibakháza

KULCSOSHÁZ 2-ES SZINTŰ MEGÁLLÓ

A napi szakasz végén sátras kempingben pihenhetnek a túrázók. Ezek olyan települések mellett lennének kialakítva ahol van esti program kínálat. A kulcsos házban konyha, vizesblokk és egy kis mosoda található.

Tiszakécske

Tiszainoka

3

Istvánháza

SZÁLLÁS ÉS CSÓNAKHÁZ 3-AS SZINTŰ MEGÁLLÓ

Kulcsos ház és szállás mellet egy csónakházat is tartalmaz a program, amit a helyi kajakos klub használhat, kapcsolatot teremtve a túrázók és a helyi közösség között. Ezeken a pontokon bicikli és kenu bérlés is elérhető lenne.

2 Csongrád 16.564 fő

Magyartés

4

18

Szentes 27.898 fő CSONGRÁD MEGYE

Kunszentmárton 8484 fő 19,8 fKm

Szelevény 1086 fő 11,5 fKm Nagytőke Csongrád 16.564 fő 0,0 fKm

TÁJTÖRTÉNETI BEMUTATÓHÁZ 4-ES SZINTŰ MEGÁLLÓ

Ez a megálló típus azokon a pontokon kerül telepítésre, amelyek különösen fontosak a folyószabályozást bemutató koncepcióban. Egy bemutatóházzal kiegészülve oktatási funkciót is ellát.

Öcsöd 3230 fő

Cserkeszőlő

Tiszakürt

Öcsöd 3230 fő 36,4 fKm

Kajánújfalu

Békésszen duzzas

Békésszentandrás 3608 fő


4

3

4

2

1

Gyoma

Szarvas 16.275 fő 50,3 fKm

s Csabacsűd

2

Örménykút

1

Körösújfalu

Körösladány 4557 fő 100,8 fKm Vésztő

3

Köröstarcsa 2552 fő 98,4 fKm Csárdasz állás

Szarvas 16.275 fő

Körösladányi duzzasztó

Gyomaendrőd 13.295 fő 79,0 fKm

2

Komádi 5421 fő 135,4 fKm

Csökmő Újiráz 527 fő 124,7 fKm

Endrőd

ntandrási sztómű

Szeghalom

Dévaványa

1

Mezőtúri árvízkapu

1

Mezőtúr 16.675 fő 65,0 fKm

Zsadány

Okány

Bodoki Károly Vízügyi Múzeum

1

Köröstarcsa 2552 fő

Mezőgyán

Bélmegyer

Mezőberény 11241 fő

Hunya

Sarkadkeresztúr Tarhos

Kardos

4

Békés 19.433 fő Kamut Kondoros

Eperjes

Murony Doboz 4084 fő Mezőmegyer 124 fKm

Kétsoprony

M

ag

r ya

Méhkerék

2

sz

3

Szanazug üdülő övezet 128,6 fKm

M

a agy

Ro

ror

szá

nia

Telekgerendás

Gyulavári Gyula 30.658 fő

19

ág

m Ro

Kötegyán

Nagyszénás Csorvás

or

Sarkad

Geria Békéscsaba 60.334 fő

Gádoros

BÉKÉS MEGYE

Békés 19.433 fő 115 fKm

g

án

ia


-4,00 2,728

-2,00 ±0,00

-3,00

+0,80 19,520 5,480

33,590

11,154

74,776

+1,00

19,520 6,958 19,520 5,480

BÉRELHETŐ APARTMANOK

+0,80

+1,00

-4,00

+0,95

19,520

CSAPATÉPÍTŐ HÁZ 65,582

-1,00

focipályák 162,933

kosárpályák

parkoló

25 4,2 04

19,520

22,244 ±0,00

+0,25

FŐÉPÜLET

234,507

11,183

3,918

kemping

78,700

7,597

11,154

23,860

-3,00

KAJAK- KENU KÖZPONT 43,510

-4,00

-2,80

5,654

KÖZÖSSÉGI KÖNYHA

holtág

-3,00

21,730

APARTMANOK

-2,00

21,905

71,786

43,510

22,916

17,646

27,620 +0,25

-1,00

KAJAK-KENU KLUBHÁZ

22 ,84 5

FŐÉPÜLET

±0,00

kis tisztás

-3,00

kajakok ideiglenes tárolója

11 ,18 3

nagy tisztás

-2,00

20

24 ,76 3

K

LLÁ

GI

IFJÚ

-1,00

11 ,18 3

SZÁ

-0,80

11 ,18 3

-2,60

16 ,71 2 -2,00

i te

let

folyószabályozási bemutató park

és

5

8R x 16 7G x 30

-2,50

vít

5

8R x 16 7G x 30

DOWN 8 7 6 5 4 3 2 1 UP

TÁJTÖRTÉNETI BEMUTATÓ HÁZ

-1,30

DOWN 8 7 6 5 4 3 2 1 UP

A pojekt helyszíne a Mezőtúr északi részén található Bodzáskert városrész, ahol a telkek folyó menti részének egyesítésével kerül kialakításra az építési telek. A Főépületet és a Kajak- Kenu Klubházat magában foglaló fő tengely ketté osztja a területet. Déli oldalán találhatóak a Gyerektábor épületei. Északi oldalán található a Kemping a Közösség konyhával, és bérelhető Apartmanok. A program délen kiegészül egy Tájtörténeti Bemutatóházzal is.

25 ,02 5

-0,50

HELYSZÍNRAJZ

bicikli út

SO

11 ,18 3

IFJÚSÁGI SZÁLLÁS

stég

25 ,20 3

8,1 57


APARTMANOK

KAJAK-KENU KÖZPONT

21


alsó födémpanel tartószerkezete rétegelt ragsztott fa panel

PANELEK FELÉPÍTÉSE

IFJÚSÁGI SZÁLLÁS HOSSZMETSZETE

kőzetgyapot hőszigetelés mechanikailag rögzítve

R16

trapézlemez burkolat vázszerkezetre rögzítve hőszigetelés védelmeként

R5

hőszigetelés tartó váza, 1,2 mm-es OSB lapból épített doboz szerkezet

R2

R7

R1

R6

R3

R4

R3

falpanel tartószerkezete, rétegelt ragasztott fa panel

födémpanel

PANELEK SZERELÉSE

IFJÚSÁGI SZÁLLÁS KERESZTMETSZETE

ablak kiegészítő falpanel falpanel

R16

R7

nútos kapcsolat

alsó födémpanel trapézlemez lábazati gerenda alapozás

22

R8

R1

R4


IFJÚSÁGI SZÁLLÁSOK "L" ALAKÚ TELEPÍTÉSE

A FŐ TENGELY

23


ZENEPAVILON

Funkció: park pavilon Helyszín: Budapest Méret: 110 m2 A Creaton Hungary Kft. országos hallgatói tervpályázatára Tóth Viktorral közösen a Creaton Hungary Kft. Az anyag természete hallgatói pályázatán a városmajori iskoláknak tervezett zenepavilonnal indultunk. A helyszín és a lépték kiválasztása után egy több funkciós próbateremként és előadóteremként is üzemelő könnyű szerkezetes pavilont terveztünk. Úgy éreztük, hogy a parametrikus formavilágban megtalálhatjuk azt a megoldást mely egyszerre elégíti kis a belső tér emelt akusztikai igényét és az új esztétikai látásmódhoz tartozó kíváncsiságunkat. A forma hozadéka a homlokzati panel szokatlan alkalmazásmódja és az új épületszerkezeti problémák. Előképnek a 2015-ös milánói expó Vanke cég pavilonját választottuk. A Daniel Libeskind által tervezett épület számos negatív formájánál sok helyen burkolt tető rétegrendet alkalmaztak, melyet építőlemezekre lőtt technológiával felhordott habarcs szigeteléssel tettek vízhatlanná. Az iroda szerkezetválasztása a bonyolult, teljesen egyedi geometria miatt az acél szerkezetre esett.


25


CSŰRSZÍNHÁZ

Funkció: tájhánzhoz kapcsolódó csűrszínház Helyszín: Rudabánya Méret: 135 m2 A Creaton Hungary Kft. országos hallgatói tervpályázatára Michelisz Évával és Pokol Júliával közösen a Műegyetem 2017-es TDK-ján indultunk ezzel a munkával az Identitás és kultúra - "Kúltúrtáj" szekcióban. Munkánkat a zsűri 2. díjjal értékelte. Az elkészült dolgozatot a CREATON Hungary Kft. Tradíció és Innováció országos hallgatói pályázatán is megmérettettük, pályaművünket a zsűri 1. díjjal jutalmazta. A feladat kiírása alapján két meglévő, de áthelyezendő csűrnek kellet új funkciót találnunk. Tervünk a tájház egységét színesíti egy mozgalmas tér- és épületstruktúrával, amelyben nem csak színházi programoknak, hanem fesztiváloknak, filmvetítéseknek vagy vásárok is otthont adhat. A Ragályról áthozott csűr az utcafronton, az utcával párhuzamos hossztengellyel helyeztük el úgy, hogy jellegzetes kapu-szerű megnyitása betekintést nyújthasson az arra járóknak. A telek túlsó felében helyeztük el a rudabányai csűr befoglaló méreteit lekövető másik épületblokkot, amelyen több szerkezeti átalakítást is beterveztünk. Megtartottuk téglaszerkezetek, melyek helyiségek a komplexum kiszolgáló funkcióit látják el. A mögötte található, fa szerkezetű tömböket a bányásmúlthoz kapcsolódó csillekocsik futóműveire helyeztük, melyek a két épületet összekötő, térburkolatba süllyesztett sínpárokon mozognak.


MŰKÖDÉS

KERESZTMETSZET 215

+6,38

2,70

2,15

75

18

+5,57

21 15 2,635

nézőtér

+3,65

2,895

+3,88

+3,06 +2,79 +2,64

+6,38

+1,69

A csűrök mobil elhelyezhetősége segíti a négy évszakos használatot. Széttolva a nagy csűr színpadként szolgál a kis csűr fedett nézőtér vagy szolgáltatók befogadására alkalmas épületé alakul. Összetolva nagy méretű zárt rendezvényteret kapunk, melyen egy kisebb színpad szolgálja ki zenekarok igényeit.

színpad 72 25

+0,00 -0,20

18

15 21 25

+0,00 -0,17 -0,38

25

+0,45

27


GRASKRAFT - ART OF FREEDOM PÁLYÁZAT Funkció: fesztivál installáció Helyszín: Budapest, SZIGET fesztivál Méret: 60 légm3 A SZIGET fesztivál Art of Freedom pályázatára

Csapatunk tagjai az Építész Klubbal már több éve vesznek részt az Art of Freedom pályázaton, így az indulás idén sem volt kérdés. Installációnk a pályázat egyik kulcsszavára, a „fenntarthatóságra” reagálva újrahasznosított sörös rekeszekből épül. A gyárból a SZIGETRE szállított elemeket a helyszínen gyorskötözővel illesztjük egymáshoz, az áthidaló gerendákat racsnis hevederekkel, un. spaniferekkel rögzítjük össze, így biztosítva gerendák a húzott öveinek kellő stabilitását. A modulárisan illeszthető ládáknak köszönhetően változatos fekvő- és ülőfelületeket alakítunk ki. Egyes elemek mozgathatók saját karakterű találkozási pontokat létrehozva, mások stabilan biztosítják az installáció alapszerkezetét.


SZIGET FESZTIVÁLINSTALLÁCIÓ ÉPÍTÉS

A SZIGET Fesztivál Art of Freedom nemzetközi pályázatán a GRASKRAFT nevű alkotásunk megvételt nyert. A Dreher Sörgyárak Zrt-vel konzultálva lehetőségünk volt 480 db sörösrekeszből egy teljes egészében újrahasznosítható installációt építenünk. A legnehezebb szerkezeti kihívást a gerendák tartószerkezete jelentette, melyek a spaniferek segítségével úgy működnek mint egy vasbeton szerkezet.

29


ÉPÍTÉSZ KLUB

Téma: közösségi tevékenység / szakmai öntevékeny kör Helyszín: Budapest

Az Építész Klub a BME Építészmérnöki Karának szakmai öntevékeny szervezete. Körünket 2008-as alapítása óta azok a hallgatók alkotják, akik az egyetemi tevékenységek mellett szeretnének a szakmával foglalkozni, gyakorlati ismereteiket bővíteni, és ezeket megosztani hallgatótársaikkal. Aktuális témákban szervezünk szakmai előadásokat, technológiailag érdekes helyekre bejárásokat és részt veszünk olyan kortárs építészeti rendezvények szervezésében mint a Budapest100. A Bercsényi kollégium 5. emeletén található egy Műterem, melyet a klub önerőből fejleszt. Lehetőségeinkhez mérten szakmai anyagokkal és tartalmas programokkal próbáljuk megtölteni. Én 2013 óta klubozok, kezdetben segítettem megszervezi az előadásokat, a programon hangtechnikát kezeltem, Műterem padlójának a cseréjében segítettem. Ez az erő fogott meg már a kezdetek óta a klubban, a legelső gyűléstől kezdve úgy éreztem: ezek az emberek építenek. Utolsó projektemként ötöd magammal a SZIGET Art of Freedom pályázatán nyertes installációnk tervezésével és építésével foglalkoztam.


GSEducationalVersion

IFIEGYETEMI WORKSHOP

2018 nyarán Móré Bence klubtársammal lehetőségünk volt egy várostörténelmi workshoppot tartani a BME Ifiegyetemén középiskolás diákoknak. A 4 csoportba (szolgáltatás, ipar, lakhatás, infrastruktúra) osztott osztálynak történelmi korszakokba rendezett városépítészeti kihívásokat kellet teljesíteniük úgy, hogy a másik csapat eszközkészletét nem használhatták. A megoldásban csakis a közös megegyezés lehetett a kulcs.

31


ÉPÍTÖRI KÁRTYAJÁTÉK

Spengler Csaba és Horváth Marcell klubtársammal építészettörténet tanulást segítő kártyajátékot készítettünk. A játékban a feladat, hogy az épületeket egy közös idővonalba beépítve megtanuljuk az egyes épületek időbeli viszonyát egymáshoz képest. A kártyákon megtalálhatóak olyan hasznos információk mint az emlék helyszíne és a kultúrkör amiben épült ezzel is segítve a tantárgy tanulását.

ÉLELMISZERIPARI BEJÁRÁSOK

2017 őszi félévben a Komlex tervezési tárgyammal párhuzamosan (melyben tésztaüzemet terveztem) bejárás sorozatot szerveztem, hogy jobban megismerjük a hazai élelmiszer feldolgozó ipar működését, dilemmáit. A program keretében voltunk a Dreher kőbányai üzemében, a Szamos pilisvörösvári üzemében, a Zwack Soroksári úti gyárában és a Jósza tésztánál Gödöllőn.

32


ÉPÍTŐTÁBOROK

A nyaranként sok időt töltöttem építőtáborban. 2015-ban Ipolyvisken, 2017-ben és 2018-ban pedig az Építész Klub és az Urbanisztika tanszék közös szervezésű építőtáborában voltam Bernecebarátiban.

MUNKÁK

2017-ben egy védő tetőt építettünk a település lekvárfőző házához kapcsolódó hűtő konténer fölé, ezzel próbálva beleilleszteni azt a település arculatába. 2018-ban mivel a tábor már 10. volt a sorban a korábbi táborok alkotásainak felmérésével kezdtük a munkát, ahol szükségesnek láttok ott felújítottunk. Így újult meg az egyik legelső alkotás sorozat a Sisa Pista Tanösvény.

33


GSEducationalVersion

SZŰCS IMRE FERENC ÉPÍTÉSZMÉRNÖK Telefon: E-mail:

+36 20 435 1955 sz.imreferenc@gmail.com

PORTFÓLIÓ - Szűcs Imre Ferenc  
PORTFÓLIÓ - Szűcs Imre Ferenc  
Advertisement