Issuu on Google+

Architectural SYUKO KATO

PORTFOLIO


Contents

T-HOUSE

Hokusai Museum of Sumida Design Proposal

2009-2010

2008

Private House

Museum

78.66m2

4,920 ㎡

Kugayama Church

OGAL PLAZA

2008-2009

2008 - (under construction)

Private House / Church

Urban design

223.06m2

11.8 ha

Maison DOUZE

OGAL PLAZA Public Library

2008-2009

2009 - (under construction)

Housing

library / child care center / tenant / marche

533.20m2

6567.42m2

Kogakuin University Student Center

Street Library

2009

2005-2006

University Student Center

Urban pathway (Library・Park)

9,630 ㎡

78.66m2


n at io ul re g ac k tb

certain height

se

c e r t a i n he i ght

se

se

c e r t a i n he i ght

tb

tb

ac k

ac k

re g

re g

ul

ul

at io

at io

n

n

: beam : column

Volume

Structure 1st floor

Plan

Living

Atelier

Kitchen

Room

1st floor

Atelier Kitchen

Living

Living

Atelier Kitchen

1st floor

T-HOUSE

1st floor

1st floor

1st floor

The site is rich and green, located not far from the center of Tokyo. The owner, an artist, wanted to arrange and extend his atelier space into the living room. He also wanted a wall of bookshelves

2009-2010 Location: Tokyo, Japan Private House 78.66 ㎡

with a good view of the back covers. The first floor was thus totally allotted to one room where he would spend most of the day, the other rooms being arranged on the ground floor. Saw-toothed factory-type roofs with large openings of glass were formed to the South and to the North to maintain good ventilation, and light from the sky. This arrangement of rooms attained a notable effect of expanding the sense of space, while the division of the room is made naturally by sunshine shifting slowly along with the change in daylight. The transcience of the seasons as exhibited by the color of the forest is taken in through the view.

Position: Project Architect •

Managed project with responsibilities for all process.

Prepared and presented feasibility reports and design proposals to the client.

Produced detailed working drawings and specifications.

Resolved problems and issues that arose during construction.


sum mer

win ter

AC

AC

2

4

3

5

6

1 Dining 2 Living 3 Atelier 4 Bed Room 6 Tatami Room

section scale 1/200

Professional experience

5 Entrance Hall

Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute

  

1

from north side forest


119.5 650

75

300

1 Dining 2 Living 3 Atelier 4 Barcony 5 Room 6 Entrance 7 Tatami-room 8 Bath room 9 Storage 10 Terrace

70

2730

119.5

4550

2730

2

1

W=2600

2275

3

4 70.5

1

2

3

4

5

6

7

8

9

4

4125

880

960 w450

70

w860

119.5

820

17

70

300

350

1820

11

05

850

16

15

14

13

12

11

10

119.5

first floor plan 800

3185

910

1820

2730

119.5

PS

PS 70

365

85

70

350

365

70

85

floor board W850 D300

70

access bole 600×600

shelf

glass wool 24kg/㎡ 

300

AC 1680

1870

85

300

85

119.5

350

119.5

8645

shelf

Walk-in Closet

7

2730

2730

5

1650

1650

690 750

70

70

Storage

1100

3 2 1 200 200 200

119.5

64.5

119.5

119.5

64.5

310.5

9

70 119.5

350

70 70

3

64.5

2

860

W 600

64.5

450

820

750

shoes shelf

1

731

70 600 85

240

1820

8

240

909.5

960

1140

750

6

750

1820

10

750

750

790

70

4550

glass wool 24kg/㎡ 

4550

10

ventilation fan distribution board

N

ground floor plan scale 1/100

3185

910

1820 8645

2730


▽building hight

1 Living/Dining/Atelier 160

2 Entrance hall 3 Bath room 4 Closet eaves base: L-30×30×5 rust proofing paint +SOP eaves board: polycarbonate board t6 bolt@200 (SUS domed cap nut)

1465

5 Barcony

eaves gutter: galvalium steel panel bending

roof: structural ply wood t18 silicate calcium board t10 asphalt roofing purlin t30 galvalium steel panels rib-seam joint heat insulator 24kg/m3

ventilation fan panel: punched japanese lindesh veneert4

smoke detector BPLt18 2-M16

smoke detector

310

ceiling: ply wood t12 japanese lindesh veneert4

stainless Steel sink  W860 D510 H220

2250

microwave oven

balustrade:steel pipe bended +SOP top rail 30φ balustrer 10φ strut   20φ

balustrer: steel pipe 12φ rust proofing paint +SOP

5

stainless Steel sink  W470 D445 H200

balustrade: hot-dip gavanizing steel balustrade  30φ baluster 12φ strut  20φ

chestnut flooring t3 with under floor heating plywood t9 structural plywood t12

210

▽first floor level

2-M16 BPLt18 G3

1176.5

1000

barcony base pole: steel pipe 48.3φ×t6 rust proofing paint+SOP *joint:steel pipe 30φ

ceiling: ply wood t12 japanese lindesh veneert4

210

710 barcony flame: steel pipe 48.3φ×t6 rust proofing paint +SOP

ventilation fan

bracket light

2

counter  W1140

900

1250 40

FRP water proofing structural plywood t12

bath room mirror 450φ

4

floor: chestnut flooring t3 plywood t9 structural plywood t12

▽ground floor level

Washing Machine Pan 750 size

floor board: chestnut flooring t3 plywood t9 structural plywood t12

▽GL

floor:

20

345 325 200

800

wall:

3

2100

run:oak(OS+UC)

650

2250

2500 2460

three-sided mirror

960

ventilation fan

ceiling : FRP Waterproofing structural plywoodt12

beam: 150×105

Professional experience

40

floor: barcony board: steel grating base angle L-50×50×6 rust proofing painting +SOP

floor: FRP water proofing structural plywood t12

150

780 650

polyvinyl chloride flooring t3 plywood t9 structural plywood t12

2730 960

1820

910 8645

Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute

510

3720

1

1100

7070 6910

balustrade top rail: steel pipe 30φ rust proofing paint+SOP *joint: steel pipe 15φ

aluminium Composite Panel 

kitchen shelves: pine laminated veneer lumber 

850

2250

5

picture rail(W3.5M)

inside : heat insulator grass wool 24kg/m3     plaster boardt12     japanese linden veneert5.5+osmo color     (V6 part:structural plywood t12.5 +japanese linden veneert5.5)

ventilation fan

890

4896.5

tie rod: steel pipe 20φ rust proofing paint +SOP

curtain rail

aluminium channel C-80×40 lighting duct

external wall : outside: structural plywoodt12     waterproof sheet     furring stripst18 UB board acrylic paint

3720

4065 4025

eaves flame: steel pipe 30φ rust proofing panint +SOP

3185 800

sectional details scale 1/50


Volume

Density

chapel residence

Circulation

chapel

chapel

section

Kugayama Church

kitchen

residence residence

section

section

This church was located at the dead-end of a narrow lane to a densely inhabited neighborhood in the western suburb of Tokyo. On the top of a small hill and surrounded by buildings on almost all sides, this church could only be noticed from one corner where an

2008-2009 Location: Tokyo, Japan Private House / Church 223.08 ㎡

entrance was located. The chapel and the related functions were arranged into the basement, approached via exterior stairs. The pastor’s residence was open to a spacious patio mainly used for the communal activities. Climbing up the hill, and descending the deep stair lead to a dark prayer space. At the end of which worshipors would find the cross hung under the unexpectedly strong sunlight introduced from above. In contrast with this dark realm below, the upper sphere was fully lit through the central patio. A narrow path under eaves and pergola provided a transitional zone. Although there was essentially no garden, the approaching lane and the stairway to the basement were fringed with rich vegetation to cut the view from the disturbances of the outer world.

Position: Assistant Architect •

Joined team and discussed the objectives, requirements and budget of the project.

Assisted the project architect in producing drawings, models and images.

Adjusted and clarified the legal conditions including negotiations with the government office.


DN

12

8 4

12

3 1

11

10

2

6 6

5

ground floor plan

7

6

6 9

basement floor plan scale 1/400

1 lounge

2 patio 3 dining 4 kitchen 5 bed room 6 lavatory 7 bath room 8 entrance 9 hall 10 chapel 11 pastor's room 12 office

8

Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute Professional experience

basement floor chapel


1

2

5

3

6

4

1 2 3 4 5 6 7

Lounge Patio Dining Kitchen Chapel Office Pastor’s room

7

sectional details scale 1/100


Pit Pit

Professional experience

south elevation scale 1/100

Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute


second room water surroundings

work space

Section

Plan

Circulation section

maison DOUZE

section

section

This was a scheme for housing and studios for twelve artists. We designed the scheme to gain the maximum volume allowable within the legal conditions of Japanese regulations.

2008-2009 Location: Saitama, Japan Housing 533.20m2

Each unit had a ceiling height of four meters to allow for the production of large sized art work. The kitchen and bathroom were made smaller and lower to allow a loft space above which doubles as a sleeping area. This arrangement allows diagonal space and an expansion of the perceived area of the apartments as well as cross ventilation and views.

Position: Project Architect •

Managed the project from start to finish.

Negotiated with contractors and other professionals.

Visited the site regularly to check on progress, ensuring that the project ran on time and to budget.


Professional experience

Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute


A'

first floor loft plan

1 Main entrance 2 Entranc 3 Room 4 Kitchen 5 Bathroom 6 Terrace 7 Loft

A A'

first floor plan

A A'

ground floor loft plan

7

A A'

ground floor plan 4

5 2 3 1 section scale 1/500

6 A


1 2 3 4 5

5

Main entrance Entrance Storage Closet Loft

Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute

2

4 3

5 2

4

Professional experience

1 3

A-A’ section scale 1/100


Kogakuin University Student Center

Presented is a plan for a University Campus located in Hachioji, Tokyo. The site of the University is situated halfway up a mountain. One can get a bird’s eye view of whole the surrounding campus, and far down to the houses and streets of Hachioji town. “Two-fold Academy Rings” floating on “The Common Hill”

2009

The lecture rooms, the laboratories, and the other offices were so arranged as to form two-fold rings-structure with corridors

Location: Tokyo, Japan

following the traditional style of a college enclosing a courtyard.

University Student Center

Further, this open space of the courtyard rich in green was designed on a hill. The rings were constructed as if they looked like

9,630 ㎡

floated on the piloti, and the administration offices were situated beneath the courtyard of a hummock, named here “The Common Hill”, because it presented an easy access to the lecture rooms. Thus any access via piloti from the surrounding buildings of the campus was guaranteed, and the access paths to the offices became also smooth. The administration offices in the underground took advantage of the location that could receive light from above the hill. This configuration secured both realizing good views from the neighboring center down to the towns, and also enabling the lower height of the buildings. Position: Assistant Architect •

Arranged the qualification of the competitions for the first discussion.

Joined competition team and discussed concept design.

Prepared materials, such as models and CG images, and put them into one sheet of the presentation board.


Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute

Environment

Professional experience

Volume

Access


Hokusai Museum of Sumida Design Proposal

“A Casket floated in the sky” This proposal is for a Hokusai Museum planed in the site near the new Tokyo Tower under construction. The principal requirement for the new plan was a building that could contribute to the inhabitants of the city in a variety of their

2008

activities.

Location: Tokyo, Japan

The site neighbored a park facing to the main street of the name of Hokusai.

Museum

The new building was so planned as the citizens could make good use of the facility in their daily lives. An interface to function

4,920 ㎡

a smooth access to the building was formed in succession to the park. Above on the site was structured a wooden casket in a form of floating in the sky that took a precious collections and the material of Hokusai. The casket was equipped with display and information retrieval apparatus. It was expected that the museum might present a sight familiar with the citizens, as if a landmark floated in front of the park.

Position: Assistant Architect •

Arranged the qualification of the competitions for the first discussion.

Joined competition team and discussed concept design.

Prepared materials, such as models and CG images, and put them into one sheet of the presentation board.


Professional experience

Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute

Museum - City

Plan

Sunken garden between the park and the museum


OGAL PLAZA

This project was planed to connect the west side of the station in the pastoral area with the east side that featured the historical district ”Hizume” of an old post town once crowded for a few hundred years.

2008- (under construction) Location: Iwate, Japan Urban design 11.8 ha

The site was divided into three zones. Firstly the green principal street consisting of the municipal office, the library, community studio, store buildings, and a public square among those buildings, secondly the neighboring residential zone, and thirdly the peripheral zone of the site. The respective zones were so planed as they would “echo” with the neighboring districts depending on the proper background of the respective regions; 1. The green principal street was planed in reference to a scenery of an old village spread among the windbreak forests called “Egune”, 2. In the residential zone was adopted a “southern cornered housings” consisting of a stable and a residence jointed in the form of a letter “L”, as were often popular since the old time in Shiwa. A design guideline was further organized so that the designing of the streets and the buildings on the sites could be positively controlled. This guideline was made full use of in creating and maintaining environmental conditions of the town, in which the inhabitants and the visitors find the beauty and the prosperity, as well as of the cultural consistency. Position: Assistant Architect •

Joined team and discussed the objectives, requirements and budget of the project.

Assisted feasiblity study such as searching the local area conditions and similar scheme of the urban design project.

Assisted producing design guideline, making models and images.


Area

tradittional old area

paddy area

residential area paddy area

vacant lot

tradittional old area

green street & park sports ground

residential area

N

residential area

residential area

residential area

residential area paddy area

tradittional old area

green street & park sports ground

residential area

residential area

Site Residential zone Green street zone

TYPEⅠ

TYPEⅡ

TYPEⅢ

TYPEⅣ

TYPEⅤ

TYPEⅥ

square

L- ①

L- ②

square

L- ①

L- ②

Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute

The peripheral zone

site

Professional experience

TYPEⅠ~Ⅲ TYPEⅣ~Ⅵ

form

car

strage southern cornered housing

gate・wall・fence

public landscape 1m inside between the line

paddy area


OGAL PLAZA Public Library

This project was of the first building as belonged to the OGAL Urban Design Project. A library was planned to be constructed at the site near a station facing the green principal street. The plan was characterized as

2009 - (under construction) Location: Iwate, Japan library / child care center / tenant / marche 6567.42m2

to realize a facility in which not only the citizens could utilize it but also cultural exchanges among the citizens were to be actively promoted. Thus a large scale two-storied building of the floor space over 6,000 square meters was designed, in which the building consisted of three wooden-structures separated by two reinforced concrete-structures. This configuration enabled to apply for a large-scale complex-use wooden building. Further more, this scheme of the wooden building reduced the cost, and also contributed to use local wood, and so to reinvigorate local economies. In addition to the configuration of the complex building scheme, methods of construction were examined in detail to allow not only possible choice of the conventional Japanese method but also the wooden structure with the beautiful “mansard roof” that presented pillar-less space in the upper-story, as of the structure by Inayama Masahiro.

Position: Assistant Architect •

Joined competition team and discussed the objectives, requirements.

Assisted the project architect in producing drawings, models and images.

Adjusted and clarified the legal conditions and the budget of the project.


500 300 550

550

3000

500 300 3000

800 3000 550

8910 150 410

300 1820 5460

1820

1820

1820 5460

1820

1820

1820 5460

1820

1820

1820 5460

1820

1820

1820 5460

1820

250

5000 5500

250

1820

1820 5460

1820

1820

1820 5460

1820

1820

1820 5460

1820

1820

1820 5460

1820

1820

1820 5460

1820

1820

1820 5460

1820

1820

1820

1820

1820

1820

5460

450 700

Section S=1:1000

△GL

200

200

Y7

1820

Marche ▽1FL

1290 1090

2000 1500

750x500

200

1850 1500

750x500

2000

700

250

Y6

1820

180

2130

250

Y5

6000

Y4

6000 27300

Y3

5460

Y2

3460

2000

250

450 700

250

2000

2130

250

1820

4180

6000 27300

5460

3460

2000

250

1820

3390 5460

Section S=1:1000

Yasumitsu Matsunaga / Modern Architecture Institute

190 150

△1FL

250

▽2FL

library

Professional experience

public library

4200 3900

300

8160

civic hall

tenant

4150 3600

12710

studio

▽2FL

190

clinic

studio

exhibition space

300

11960

3600

EV hall

4200 3900

8160

4200 3900

300

3600

11960

exhibition space

child care center

▽2FL


STREET LIBRARY

A new concept of "an urban pathway" is proposed that would possibly draw inhabitants with the regional history and its color into the existing buildings, and so contribute daily to create new activities just by presenting transient places in which a variety of

2005-2006 Location: Yanaka, Japan Urban pathway (Library/Park)

voluntary interaction among them could more happen. In the course of the research attempted to re-examine how people tend to select their respective communities among urban spaces at the traditional downtown attention was focused onto the fertile public space where the narrow streets run and cross like web among the unique residential districts of complexity. This is the aim of the scheme to reform the open space so that the new urban pathways are contrived to lead and connect to the existing community center, and work as active streets rather than passive space keeping good privacy and safety isolation in the city, hopefully compatible with the traditional features of the old communities.

Diploma work for batchelor’s degree


Volume

Site

Personal Project / Diploma Work

Circulation

View from a street to the library


Architectural

PORTFOLIO

SYUKO KATO katosyuko@gmail.com


syuko kato portfolio