Page 1

Lapsiperheiden terveysjulkaisu 2/2018 www.pisamat.fi

0,00 € Ota ja lue!

Palovammojen ensihoito Haasteena psoriaasi Aivoille tärkeät rasvahapot ENSIAPU – Heimlichin ote voi pelastaa tukehtuvan Periytyykö diabetes? Eksoottinen Meksiko

Vanhemman malli ohjaa lapsen

Eroon raskausarvista

mediankäyttöä

Jumppaa pömppövatsa pois!


Tässä numerossa:

Pisamat kertoo tuoreinta tietoa

Lapsi mediamaailmassa

lapsiperheiden

Yhteiset hetket median parissa antavat vahvan pohjan mediakasvatukselle. Mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja, MLL, kehittää mm. mediakasvatus­ materiaaleja ja -koulutuksia lasten, nuorten, vanhempien ja ammattilaisten mediataitojen tueksi.

6–8

Lapsen palovamman hoito Heti kotona annettu ensiapu on tärkeä.

Haasteena psoriaasi

Kolikon muotoiset hurjasti kutisevat läikät voivat kertoa psoriaasista. LT, ihotautien erikoislääkäri, ylilääkäri Carl Kyrklund, sydäntä lähellä ovat lasten ja nuorten iho-taudit. Toimii ihotauti-lääkäriasemalla Helsingissä. Asema tarjoaa lasten ja nuorten iho-tautien erikoishoitoja, joita ei ole saavilla muualla.

9

is

t

su P

it t el os

ee

– toimivia ja terveellisiä tuotteita lapsille ja äideille.

ama

Napakka ja nopea ensiapu

13

14–15

Jos lapsella on vierasesine hengitysteissä ja hän on ­tukehtumassa, nopea apu voi pelastaa lapsen hengen.

Sairaanhoitajat YAMK, Katarina Andersson ja AMK, Pia Tiimo, Jorvin sairaalan U2 Palovammakeskus- ja tehohoito. Työhön kuuluu palovammojen hoito ja lääkitseminen. ”Työ palovammapotilaiden parissa on haastavaa, mutta antoisaa. Parasta työssä on potilaan toipuminen ja aito kiitollisuus hoidosta.”

10–11

12

Pisamat suosittelee

Päiväkodit

Esittelyssä inspiroivia päiväkoteja pääkaupunkiseudulla ja Keravalla. Tarjolla on mm. luonto-, liikunta- sekä ­kielipainotteisia päiväkoteja.

Luo lapselle rikas ruokakulttuuri

Lasten antibioottihoidon tulee perustua huolelliseen diagnoosiin sekä tutkimusnäyttöön. Monipuolinen ruoka oikeanlaisin rasvahapoin voi vaikuttaa lapsen koko kehoon, oppimiseen, ylivilkkauteen ja suolistoon, toteaa Lastentautien erikoislääkäri ja osteopaatti D.O. Hanna Roiha, hyvinvointipalvelut Mommy&Me.

16

Voiko mulle tulla diabetes?

Monia mietityttää, voiko diabetes periytyä. Avaamme uusinta tietoa diabetestutkimustyöstä tänään. Erikoistuva lääkäri Sini Alanne perinnöllisyyslääketieteen poliklinikka, TYKS. Toimenkuvaan kuuluu perinnöllisyysneuvonta ja erilaisten perinnöllisten sairauksien diagnostiikka.

18–19

Pisamat lehti matkalla

22–24

Rantaparatiisien, värien ja vanhan kulttuurin maa tarjoaa jokaiselle jotain.

LT, perinnöllisyyslääketiede, erikoislääkäri Minna Kankuri-Tammilehto, TYKS, toimii myös kliinisenä opettajana Turun yliopistossa.

Eksoottinen Meksiko!

Kiva lomakohde myös lapsiperheille!

Raskausarvet

Jumppaa pömppövatsa pois!

Keho hyötyy, jos autamme sitä lempeillä harjoituksilla. Lantionpohjalihasten kuntouttaminen kannattaa, olitpa raskaana tai synnyttänyt. Riina Laaksonen on äitiysliikuntaan erikoistunut personal trainer, ravintovalmentaja Life Coachina LUPAUS Hyvinvointistudiolla, ­Helsinki. Toimii valmentajana Nordic Fit Mama -verkkovalmennuksissa.

Kansi Shutterstock

Käy lukemassa

hyvinvoinnista ja myös facebook & terveydestä. www.pisamat.fi.

Päätoimittaja Myynti ja markkinointi Eija Rasinen eija.rasinen@pisamat.fi puh. 040 736 4404

Nettisivut Tomi Tavio

Julkaisija Pisamat y-tunnus 1731393-5

Painopaikka Printall AS

25

Kikkoja raskausarpien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Plastiikkakirurginen sairaanhoitaja Hanna­ mari Dietz,Ihon Kevythoitoklinikka Hanna­ mari Dietz Oy. Pitää konsultaatiovastaanottoa, tekee vartalon kiinteytyshoitoja sekä ihon kevythoitoja.

26–27

Graafinen toteutus Jaana Viitakangas

Paperit LumiArt PEFC 130 g/m2 Novapress Silk PEFC REG 90 g/m2 Seuraava lehti ilmestyy helmikuussa 2019

Lehden vastuu ilmoituksen julkaisemisessa sattuneessa virheessä rajoittuu ilmoituksen hintaan. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 7 päivän k­ uluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisu­ ajankohdasta l­ukien. Lehti toimitetaan force m ­ ajeure varauksin.


NYT SAATAVILLA! Back to school

S

yksy, kiire, aikataulut. Hektisen arjen lomassa on tärkeää pitää huolta hyvinvoinnista ja varautua tulevaan flunssakauteen jo ennalta. MultiVit monivitamiinisuusuihke lapsille on suunniteltu erityisesti lapsia ajatellen. Se maistuu hyvälle, ja tuotteen käyttäminen on helppoa, nopeaa ja superhauskaa. Vadelmainen suihkaus maistuu mainiosti pikkuväelle – ja vähän isommillekin! Neljä suihkausta päivässä posken limakalvoille ja se on siinä – 14 tärkeää vitamiinia ja hivenainetta on nautittu hyvin imeytyvässä muodossa. Valmiste on hammas- ja vatsaystävällinen valinta, eikä sisällä aspartaamia tai muita keinotekoisia makeutusaineita. Tuote soveltuu yksivuotiaasta lähtien.

Lapsiperheen parhaat valinnat

Hyviä unia!

L

Kaikki tuotteemme imeytyvät tutkitusti ylivertaisesti! Suusuihkeet imeytyvät suun limakalvoilta suoraan verenkiertoon ja ihosuihkeet ja -voiteet iholta lihaksiston ja hermoston käyttöön – imeytymisreitti ohittaa suoliston. Tämä varmistaa vaikuttavien aineiden imeytymisen.

apsen kehityksen kannalta on tärkeää varmistaa riittävä unen määrä ja laatu. Toisinaan nukahtaminen saattaa olla kuitenkin hankalaa tai uni katkonaista. Uni Magnesiumvoide Junior tarjoaa apua univaikeuksien kanssa kamppaileville. Tuote on kehitetty erityisesti auttamaan lasta pääsemään rauhalliseen ja syvään uneen sekä edesauttamaan säännöllistä unirytmiä. Magnesium on luonnollinen relaksantti, jolla on rauhoittava vaikutus koko kehoon. Uni Magnesiumvoide Junior auttaa rentouttamaan lihaksia sekä helpottaa lihasjännitystä ja näin edesauttaa hyvää unen laatua. Voide on myös loistava apu lasten kokemiin kasvun aikaisiin jomotuksiin. Tuote soveltuu yksivuotiaille ja vanhemmille lapsille. Magnesiumia on saatavana myös ihosuihkeena ja hiutaleina, jotka sopivat erinomaisesti myös vauvoille.

Aurinkovitamiinia

D

-vitamiinin riittävä saanti on välttämätöntä lasten luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle. Se myös edistää mm. immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä auttaa hampaiden pysymistä normaaleina. Meille tärkeitä D-vitamiineja saadaan ravinnosta sekä auringosta, mutta harvoin riittävästi. NordicHealth D-vitamiiniperheestä löytyykin jokaiselle perheenjäsenelle sopiva vaihtoehto varmistamaan riittävä D-vitamiinitaso. Vauvoille kehitetty DLux Vauva D3-vitamiinisuusuihke ei aiheuta vatsavaivoja ja oikea määrä on helppo suihkauttaa vauvan suuhun. Yksi suihkaisu päivässä riittää! Perheen isommille lapsille on suunniteltu DLux Junior D3-vitamiinisuusuihke. Piparmintun makuinen valmiste on helppo ja hauska tapa ottaa päivän aurinkovitamiinit. Yksi suihkaisu päivässä varmistaa riittävän D-vitamiinitason.

Lisätietoja: ma–pe klo 9–17, puh. 044 737 7137, info@nordichealthsprays.fi, www.nordichealthsprays.fi


”Vanhemman olisi hyvä olla mukana lapsen harrasteissa, myös mediankäytössä.”

Sukellus lapsen mediamaailmaan Taasko lapsi istuu koneen ääressä omassa maailmassaan eikä mene edes ulos ilman muminaa ja jupinaa? Vanhemman olisi hyvä olla mukana lapsen harrasteissa, myös mediankäytössä. Jos parivuotias lapsi saa käteensä älypuhelimen, oppii hän nopeasti zuumaamaan kuvia ja painelemaan nappuloita, ja siitä se uusi maailma aukeaa. Myöhemmin kanavat laajenevat, ja käyttöön tulee lähes rajaton tarjonta. Oikein käytettynä media antaa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkaa. Kanavista löytyy paljon hyvää, hauskaa ja opettavaa, ­mutta myös vieraita ja pelottaviakin asioita. Vanhempien tulisi tietää, missä lapsi ”seikkailee”, ja olla turvana ja ohjaavana vanhempana joskus hämmentävissä ja pelottavissakin julkaisuissa. Lapsi tarvitsee paljon muutakin kuin median myllerryksen. Leikkiä, oloa rauhallisin mielin vanhemman seurassa, liikuntaa ja meille kaikille niin tärkeää unta. Vanhempi, ole lapselle läsnä, kerro asioista ja kysele, mikä häntä kiinnostaa! Antoisia yhteisiä hetkiä teille kaikille vanhemmille ja lapsille!

Shutterstock

Päätoimittaja

eija.rasinen@pisamat.fi

Pisamat

5


Lapsi & media

Turvallisesti median

Lapsen kanssa yhdessä tutkiskelu sekä kiinnostunut ja tasapainoinen suhtautuminen mediankäyttöön antaa vahvan pohjan mediakasvatukselle.

M

edia, kuten erilaiset pelit, ohjelmat, kirjat, laitteet ja sovellukset, ovat osa monien lapsiperheiden arkea ja yhtä lailla lasten kulttuuria. Kukin lapsi on omanlaisensa median­ käyttäjänä. Yhteiset hetket median parissa ovat arvokkaita ja auttavat tukemaan lapsen mediataitoja. Kotien media­ kasvatuksessa merkityksellistä on tasapainoisen median­ käytön harjoittelun lisäksi se, mitä laitteiden parissa tehdään ja miksi. Pelaamisesta, sovelluksista ja netin sisällöistä on ­hyvä olla valmis keskustelemaan, eikä vanhemman tarvitse osata tai tietää kaikkea ennalta ollakseen hyvä media­ kasvattaja.

6

Pisamat

Tarpeelliset turva- ja kaveritaidot Lapset ovat innokkaita ja usein näppäriä mediankäyttäjiä. On kuitenkin tärkeää, ettei lapsi jää yksin median äärelle. Vanhempien on hyvä tuntea lapsen mediankäyttöä ja tutustua esimerkiksi YouTube-videoihin ja -kanaviin, joita lapsi seuraa. Vanhempi on myös tärkeässä roolissa ohjatessaan lasta monipuolisten ja turvallisten sisältöjen ja luovan media­ tekemisen pariin. Vaikka digitaalisia laitteita olisi lapsenkin helppo käyttää, tarvitsee lapsi tukea turvallisten ja mielekkäiden sisältöjen löytämiseen. Kun lapsi oppii lukemaan ja kirjoittamaan, myös maailma netissä avartuu. Turvallista surffausta ja esimerkiksi hakusanojen käyttöä kannattaa harjoitella yhdessä lapsen kanssa.


parissa

sityisyydestä ja siitä, millaisia asioita eri palveluissa voi jakaa. Pienen lapsen turvallisuutta voi lisätä asettamalla puhelin tai mobiililaite lentotilaan esimerkiksi silloin, kun lapsi pelaa vanhemman laitteella. Lentotilaa käytettäessä puhelimella ei saa yhteyttä verkkoon, jolloin esimerkiksi viestin lähettäminen tai vahinko-ostojen tekeminen ei onnistu. Lapselle soveltuvien videoiden koostaminen valmiiksi videosoittolistaksi on yksi keino lisätä turvallisempaa netinkäyttöä.

Shutterstock

Jos jotain ikävää tulee vastaan Mikäli lapsi on kohdannut mediassa tai netissä jotain pelottavaa tai itselleen vielä käsittämätöntä, on tärkeä ottaa lapsen kokemus tosissaan. Lapselle median herättämät tunteet ovat todellisia, ja hän tarvitsee apua niiden käsittelyyn. Lasta voi pyytää kertomaan näkemästään, kehua kertomisesta ja rauhoittaa juttelemalla ja keksimällä muuta mieluista tekemistä. Jos lapsi on peloissaan jonkin näkemänsä tai kuulemansa uutissisällön vuoksi, lohduttavat rauhallisen aikuisen syli ja tieto siitä, että aikuisen kanssa lapsi on turvassa. On hyvä jutella, miten jatkossa pelottavat tilanteet voi estää, ja esimerkiksi varmistaa, että lapsi osaa sulkea käyttämänsä laitteen. Vanhempi voi myös luvata katsoa tarkemmin, mitä lapsi puuhaa medialaitteellaan. Tällainen lupaus auttaa lasta jakamaan omasta töppäyksestä nousevaa syyllisyyden tunnetta vanhemman kanssa.

Lapsen kasvaessa myös mediankäytöstä tulee itsenäisempää. Isompaakin lasta kannattaa pyytää näyttämään ja kertomaan, millaisten sisältöjen parissa hän viihtyy. Mediasta omaksutaan näkemyksiä ja käyttäytymismalleja. Siksi on tärkeää tukea lapsen kriittistä medialukutaitoa sekä pohtia lapsen kohtaamia sisältöjä hänen kanssaan. Median äärellä tarvitaan myös kaveritaitoja. Esimerkiksi ensimmäisen puhelimensa käyttöä opetteleva lapsi tarvitsee aikuisen tukea ymmärtääkseen, miten käyttäytyä kohteliaasti ja huomaavaisesti digitaalisissa ympäristöissä, kuten esimerkiksi jo monen kouluikäisen käyttämissä pikaviestisovelluksissa. Huomaavaista ja turvallista viestittelyä voi harjoitella ensin perheen yhteisessä ryhmässä. On tärkeää huolehtia yk-

Yhdessä sovitut säännöt Media eri muodoissaan on monelle lapselle ja nuorelle tärkeä osa arkea, vertaissuhteita ja harrastuksia. Lasta kannattaa ohjata kohti tasapainoista ja hyvinvoivaa mediankäyttöä. Päivään on hyvä sovittaa yhdessäoloa, leikkiä ja harrastuksia, unta ja liikkumista. Jo pientä lasta kannattaa tukea tunnistamaan ja sanoitta­ maan erilaisia tunteita, väsymystä tai levottomuutta ja sitä, miltä osin ne saattavat johtua pitkiksi venähtäneistä hetkis­ tä laitteiden äärellä. Aika ennen nukkumaanmenoa on syytä rauhoittaa hyvän ja riittävän unen turvaksi. Mediankäyttöä voi lopetella esimerkiksi viimeistään tuntia ennen nukkumaan­menoaikaa. Säännöt voivat liittyä ajankäyttöön, mutta niiden myötä voidaan sopia myös mediavapaista hetkistä ja tilanteista, jolloin laitteet laitetaan yhdessä sivuun. Esimerkiksi ruokailu­ hetket tai kyläreissut voivat olla hyviä hetkiä mediattomalle ajalle. Vaikka digitaaliset laitteet arkipäiväistyvät, ei niiden käyttö korvaa kasvokkaista vuorovaikutusta. Kotona voi olla myös eri-ikäisiä ja erilaisia mediasisältöjä käyttäviä pieniä ja isoja perheenjäseniä. Yhdessä sovituista säännöistä kaikkien on helpompi pitää kiinni. Isompien lasten ja nuorten kanssa omat puhelimet voidaan laittaa yöksi toiseen huoneeseen kännykkäparkkiin, jotta houkutus käyttää kännykkää sängyssä ei kasvaisi liian suureksi. Jos laitteiden parissa pääosin istutaan, on käyttöä hyvä tauottaa. Mikäli lapsen tai nuoren mediankäyttö, sisällöt tai median parissa kuluva aika huolettaa, huoli kannattaa ottaa avoimesti esille. Varaa aikaa rauhalliseen, yhteiseen keskusteluun siitä, miksi mediankäyttö on lapselle tärkeää ja miten se vaikuttaa muuhun arkeen ja hyvinvointiin.

Pisamat

7


Lapsi & media

Pelaaminen puhuttaa Digitaalisen mediankäytön lisääntyessä myös ­pelaamisesta on tullut entistä vahvempi osa monen lapsen ja nuoren maailmaa. Pienten lasten kohdalla pelaamista voi ajatella digitaalisena leikkinä osana lapsen muuta leikkikulttuuria. ­Vanhemmilla lapsilla ja nuorilla pelaaminen nivoutuu muuhun arkeen siinä missä muutkin kulttuurimuodot. Pelaaminen voi olla paitsi ajanvietettä, myös osalle merkityksellinen harrastus, johon suhtaudutaan samalla vakavuudella kuin vaikkapa musiikki- tai urheiluharrastukseen. Peleistä ja pelaamisesta kannattaa jutustella samaan arki­ seen tapaan, kuin vaikkapa koulupäivän kuulumisista tai harrastusten tapahtumista. Vanhempien on hyvä tuntea pelisisältöjä, joiden parissa vietetään aikaa. Pelaajat voivat esimerkiksi viestitellä toisilleen chatin kautta tai käydä keskustelua laajemmalla pelin sisäisellä foorumilla. Pelikeskustelujen yhteydessä voidaan käydä läpi digitaalisissa ympäristöissä tarvittavia kunnioittavan kohtaamisen taitoja ja oman yksityisyyden turvaamista.

voidaan viettää yhdessä aikaa pelaten tai sovelluksiin tutustuen. Avoin ja luottamuksellinen vuorovaikutussuhde lapsen ja vanhemman välillä luo tärkeän pohjan nykyajassa tärkeille mediataidoille ja lapsen hyvinvoinnille myös mediaympäristöissä. Vanhemman on hyvä silloin tällöin pysähtyä pohtimaan myös omaa mediankäyttöään ja sen vaikutusta arkeen ja läheisiin vuorovaikutussuhteisiin. Omaa esimerkkiään median­ käyttäjänä ei kannata aliarvioida. On hyvä miettiä, millaisia mediankäytön tapoja perheeseen on vakiintunut ja millaisia sosiaalisia tilanteita ja tunnelmia mediankäyttöön liittyy. Vanhempi antaa tärkeää mallia tasapainoisesta ja muita huomioi­ vasta vuorovaikutuksesta ja mediankäytöstä. Pienen lapsen suhde mediaan ja sen käyttöön muodostuu pitkälti vanhempien tai vanhempien sisarusten esimerkkien pohjalta.

Vanhemman mediankäyttö mallina Parhaimmillaan media ja digitaaliset laitteet tuovat arkeen iloa, hyötyä ja hauskaa yhteistä tekemistä. Mediankäytöstä voi tehdä aktiivisempaa yhdessä tutkien ja kokeillen. Yhteiset lukuhetket ovat monessa kodissa tuttu osa arkea, ja yhtä lailla

www.mll.fi/lapsetjamedia, www.mll.fi/mediakasvatus, www.mll.fi/vanhemmille/vinkkeja-lapsiperheen-arkeen

Kirjoittaja: Rauna Rahja, mediakasvatuksen suunnittelija, MLL Linkkejä:

MLL:n maksuton Vanhempainpuhelin p. 0800 92277 auttaa myös mediaan liittyvissä kysymyksissä.

UUSI MINISUN PEHMONALLE

on lapsille suunniteltu pehmeä ja pureskeltava monivitamiini- ja hivenainevalmiste päivittäiseen käyttöön. Tuote on nallenmuotoinen ja maistuu metsämarjalle. Ei sisällä A-vitamiinia. kaksi pakkauskokoa 60 ja 120 kpl.

ampaille h lle

Sopii p i en i

PEHMEÄT JA PURESKELTAVAT LASTEN VITAMIINIT

APTEEKISTA

UUSI MINISUN PEHMOFANTTI

on mansikan makuinen pehmeä ja pureskeltava lasten kalsium- ja D3-vitamiinivalmiste päivittäiseen käyttöön. Tuote on lapsille mieluinen ja siinä on täysin uusi annostelumuoto kalsiumlisälle. Pakkauskoko 60 kpl.

APTEEKISTA

Luontainen makeutusaine 8

Pisamat


! a u p Lapsen päälle A

Tapaturman hoito

kaatui kuumaa!

Kotona sattuu ja tapahtuu. Touhutessa kuuma neste on tyypillisin lapsen palovamman aiheuttaja.

Kotona annettu ensihoito on tärkeää Lapsen palovamman yleisin aiheuttaja on kuuma neste (kiehuva vesi, puuro, tee, kahvi). Toiseksi yleisimpiä ovat kontaktipalovammat (kuuma liesi, takanluukku, kiuas). Iältään 1–3-vuotiaat pojat saavat useammin palo­ vammoja kuin tytöt.

Mitä tehdä, jos lapsi on saanut palovamman?

Shutterstock

Kotona annettu ensihoito on tärkeää ennen omalle terveysasemalle tai lasten päivystys­ poliklinikalle tuloa. Tällä voidaan vähentää vamman syveneminen. Ensihoitona on altistuneen vaatteen poisto lapsen päältä ja palovamman viilennys juokse­ van veden alla (ei kylmägeelipusseja eikä jääpaloja). Lapselle voi antaa kipulääkettä jo ennen sairaalaan lähtöä (parasetamolia tai ibuprofeenia). Matkalla oman alueen päivystykseen voidaan palovamma suojata esimerkiksi puhtaalla pyyhkeellä. Viilennystä voidaan jatkaa myös sairaalassa. Oman alueen päivystykseen on syytä hakeutua, jos palovamman laajuus on kooltaan enemmän kuin lapsen yksi kämmen (kämmen = 1 % kehon pinta-alasta). Lasten päivystyksen lääkäri konsultoi palovammoihin erikoistunutta plastiikkakirurgia. Tarvittaessa kontrollit siirtyvät palovammapoliklinikalle, jossa arvioidaan palovamma ja sen jatkohoito.

Jos palovamma ei ole parantunut kolmeen viikkoon mennessä, harkitaan leikkausta. Pinnallinen palovamma paranee 2–3 viikossa. Syvempi palovamma vaatii ihon­ siirreleikkauksen parantuakseen nopeammin. Hoidon aikana sidokset eivät saa estää lapsen normaalia arkea ja leikkejä. Parantunut palovamma ei vaadi enää sidoksia. Ihoa tulee rasvata riittävästi hoitavilla perusvoiteilla (esimerkiksi Bepanthen-voide, Ceralan plus, Carbalan). Arvelle on suotuisaa hieronta rasvauksen yhteydessä, millä ehkäistään mahdollisia kiristyksiä ja arpikiinnikkeitä. Iholta on hyvä pestä vanha rasva pois ainakin kerran päivässä. Uimaan ja saunaan voi mennä, kun ei ole enää avonaisia haavoja. Palanut iho palaa herkemmin uudestaan auringossa. Ihoa tulee suojata korkea­ kertoimisilla aurinkosuojavoiteilla (SPF 50) ja vaatetuksella ainakin ensimmäisen vuoden ajan vammasta ihosyöpä- ja pigmentaatio­ riskin vuoksi.

Perheen tukeminen Lapsen palovamma voi aiheuttaa syyllisyyttä vanhemmille. Keskusteluapua saa jo palovammapoliklinikalta, tai sitä voi hakea omalta terveysasemalta ja neuvolasta. Iholiitto on valtakunnallinen ihotautia sairastavien ja heidän läheistensä järjestö, johon myös Suomen Palovammayhdistys ry kuuluu.

Jos lapsi saa palovamman, toimi näin: • Jäähdytä palovammaa viileällä v­ edellä 15–20 minuuttia ja poista tarvit­taessa vaatteet altistuneelta alueelta. • Toimi rauhallisesti! • Anna lapselle kipulääkettä (esimerkiksi ibuprofeenia tai parasetamolia). • Vie lapsi omalle terveysasemalle tai sairaalan päivystykseen.

Palovammayhdistys tukee palovamman koke­ neiden ja heidän läheistensä selviytymistä arkielämässä palovamman jälkeen. Yhdistys järjestää erilaista vertaistukitoimintaa. Palovammojen hoito on keskitetty Espooseen, uuteen Jorvin sairaalan palovammakeskukseen. Tiloissa hoidetaan tehohoitoisia ja vuodeosastokuntoisia potilaita. Uudet tilat mahdollistavat polikliinisten palovamma­ potilaiden keskitetyn hoidon keskuksessa.

Kirjoittajat: Sairaanhoitaja, AMK, Pia Tiimo, Jorvin sairaalan palovammakeskus, ja sairaanhoitaja, YAMK, Katarina Andersson, Jorvin sairaalan palovammakeskus.

Pisamat

9


Lapsen ihosairaus

Hurjasti kutisevat kolikon muotoiset läikät raajoissa, ­kasvoissa ja ­hiuspohjassa. Imeväisiässä läikkiä voi ­esiintyä myös vaippa-alueella. ­Voiko tämä olla psoriaasi?

Lasten psoriaasi haastaa koko perheen

Psoriaasi voi periytyä Joka kolmannella psoriaatikolla tauti esiintyy myös suvussa. Jos toisella vanhemmalla on psoriaasi, todennäköisyys, että lapselle puhkeaa psoriaasi, on tutkimuksissa ollut noin yhden suhde seitsemään. Psoriaasin aiheuttavia geenejä on löydetty, mutta vain pieni osa geenin kantajista sairastuu, eikä geenitesti psoriaasin suhteen ole potilastyössä käytössä. Psoriaasi on usein krooninen, mutta se voi välillä pysyä rauhallisena ja täysin oireettomana vuosikausia.

Psoriaasi oireilee yleensä ­pahiten talvikautena, auringonvalo parantaa usein tehokkaasti psoriaasi-ihottumaa 10

Pisamat

Psoriaasi on ihosairaus, joka voi näyttää erilaiselta potilaasta toiseen. Tyypillistä ovat kuitenkin punoittavat, kutiavat ja hilsehtivät psoriaasiplakit. Näitä muusta ihosta koholla olevia pyöreitä läiskiä esiintyy usein raajojen ojentajapinnoilla, kuten polvissa tai kyynärpäissä sekä alaselässä. Myös hiuspohjassa voi esiintyä psoriaatikolla paksua paakkumaista hilsettä, ja hiuspohjassa voi olla punoittavia kolikkomaisia alueita. Myös korvakäytävät voivat hilsehtiä. Joskus psoriaasissa sormen- tai varpaankynnet voivat liuskoittua, kynnet voivat irrota kärjestään alustastaan, ja niissä voi olla kellertäviä lauttamaisia värittymiä sekä kuoppia. Psoriaasi voi myös esiintyä genitaalialueella sekä taivealueella. Taive­psoriaasi on muusta psoriaasista poiketen kiiltävä, eikä se juurikaan hilsehdi. Psoriaasiin liittyy niin kutsuttu Köbnerin ilmiö, joka tarkoittaa, että psoriaasiplakkeja voi muodostua arpiin tai ihorikko-kohtiin. Tämä voi olla hyvä pitää mielessä, jos psoriaasia sairastava nuori miettii tatuoinnin hankkimista. Psoriaasi usein kutiaa.

Psoriaasin puhkeaminen ei katso ikää Lasten ja nuorten psoriaasi voi näyttäytyä hieman erilaisena kuin aikuisten psoriaasi. Lapsilla psoriaasiplakit ovat pieniä hilsehtiviä pisteitä, usein nuppineulan pään kokoisina. Tätä psoriaasimuotoa kutsutaan pisarapsoriaasiksi eli guttata-psoriksi. Nuorten psoriaasi puhkeaa usein jonkin infektion yhteydessä. Tavallinen infektiotauti, joka laukaisee psoriaasin, on angiina. Infektiot voivat myös pahentaa jo olemassa olevaa psoriaasia. Psoriaasi itsessään ei kuitenkaan tartu. Psoriaasia sairastavan ihoa saa koskea vapaasti, psoriaatikko saa käydä uimahallissa sekä harrastaa ja elää normaalisti. Psoriaatikon ei tarvitse välttää kesäaurinkoa, päinvastoin, usein kesällä tuntuu, että psorin oireet ovat lievemmät. Shutterstock

P

soriaasi on suhteellisen harvinainen varhaislapsuudessa. On todennäköisempää, että pienen lapsen yksittäinen hilseilevä läiskä on oire kuivan ihon ihottumasta. Kuitenkin 2–3% suomalaisista sairastaa psoriaasia. Se ei tartu ja rajoittuu usein ihoon, mutta voi myös aiheuttaa nivel­oireita. Psoriaasi voidaan saada oireettomaksi hyvällä hoidolla, mutta parantavaa hoitoa sille ei ole. Psoriaasi voi puhjeta jo tarhaiässä tai ilmaantua murrosikäiselle. Lasten ja nuorten psoriaasiin liittyy omia erityispiirteitä.


Lapsilla psoriaasi voidaan pitää jopa pelkällä paikallishoidolla hallinnassa.

Lapsella ja nuorella on yleensä vain iho-oireita Useimmiten psoriaasi diagnostisoidaan tutkimalla iho huolellisesti lääkärin vastaanotolla. Lapselle ja nuorelle on helpottavaa, että koepalat tai verikokeet eivät ole välttämättömiä diagnoosin kannalta. Psoriaasi aiheuttaa yleensä vain iho-oireita, mutta harvoin voi esiintyä myös niveloireita. Niveloireet tulevat useimmiten potilaille, joilla iho-oireet ovat hankalia, ja myös kynsimuutoksia esiintyy useammin niillä, joilla on niveloireita. Psoriaasin vaikutusta elämänlaatuun on tutkittu paljon, ja tiedämme, että psoriaasi vaivaa ja painaa potilaita paljon. Etenkin murrosiässä psoriaasi voi olla kova pala, koska se on näkyvä tauti, joka voi vaikuttaa itsetuntoon ja voi rajoittaa nuoren tekemisiä ja pukeutumista. Onneksi psoriaasiin on olemassa tehokkaita hoitoja, joita käyttämällä taudin oireet voidaan saada pois. Iho­ tautilääkärit ovat tottuneet hoitamaan psoriaasia, suhtautuvat tautiin vakavasti ja suunnittelevat potilaan hoidon yksilöllisesti.

Mikä lääkkeeksi lapsille ja nuorille? Alle 12-vuotiaiden psoriaasia hoidetaan useimmiten kortisonivoiteilla tai kortisoniliuoksilla. Myös reseptillä myytäviä lääkevoiteita, joissa ei ole kortisonia, kuten takrolimuusi-voiteita, on käytetty lasten psoriaasin hoidossa. Murrosikäisillä paikallishoidoksi voidaan valita yhdistelmävoide, jossa on D-vitamiinin sukulaisainetta kortisonin lisäksi. Tämä tehostaa hoidon tehoa. Tärkeää on myös hoitaa hiuspohjan psoriaasia sekä kynsioireita. Kynsioireiden ­hoito aloitetaan usein levittämällä lääkevoidetta kynsinauhoille. Hiuspohjaan taas levitetään liuosta, johon on uutettu vaikuttava lääkeaine. Hiuspohjaan on suunniteltu myös hilsettä kuorivia ­liuoksia. Murrosikäisille voidaan myös harkita tablettihoitoja sekä joissain tapauksissa myös valohoitoa. Nuoret sietävät usein hyvin tablettilääkitystä, joka sisältää A-vitamiinin sukulaisainetta. Usein hoitoja myös yhdistellään, esimerkiksi valohoitoa ja paikallishoitoa tai paikallishoitoa ja tablettihoitoa. Psoriaasin hoidot kehittyvät jatkuvasti. Vaikeassa psoriaasissa on nykyään käytössä myös pistettäviä biologisia hoitoja tilanteessa, jossa muista hoidoista ei ole saatu riittävää apua. Ihotautilääkärit ovat psoriaasin hoidon erityisosaajia. Usein näillä hoidoilla tauti voidaan saada hyvin rauhoittumaan ja jopa täysin pois näkyvistä. Psoriaasi ei siis ole allerginen tauti. Se ei johdu siitä, mitä potilas on tehnyt tai jättänyt tekemättä. Ruokavaliolla psoriaasia ei voi parantaa. Se ei tartu eikä rajoita harrastuksia. Se on kuitenkin näkyvä tauti, ja nuoret kärsivät siitä voimakkaasti. Onneksi tehokkaita ja turvallisia hoitoja on olemassa. Lapsilla psoriaasi voidaan pitää jopa pelkällä paikallishoidolla hallinnassa.

FIABV180001a/06.2018

Innovaatioita, joilla on merkitystä. AbbVie on maailmanlaajuinen, tutkimuslähtöinen biolääkealan yhtiö, joka aloitti toimintansa vuonna 2013. Keskitymme kehittämään maailman vakavimpiin sairauksiin lääkkeitä, joiden kliininen teho on osoitettu selkeästi ja potilashyöty on merkittävä. Toimimme immunologian, onkologian, virologian ja neurologian terapia-alueilla. Innovaatiomme tuovat potilaiden käyttöön uusia hoitomuotoja, jotka ratkaisevat maailmanlaajuisia terveysongelmia nyt ja tulevaisuudessa.

Asiantuntijana LT, ihotautien erikoislääkäri, ylilääkäri Carl Kyrklund, Ihosairaala-lääkäriasema, Helsinki.

Pisamat

11


YKSITYISET PÄIVÄKODIT JA HOITOPAIKAT

www.ankkalampi-ankdammen.fi – pieni, kodikas ja toiminnallisen kaksikielisyyden päiväkoti Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Turussa ESPOO Honey Monsters Englanninkielinen kielikylpy­ päiväkoti 4–6 vuotiaille suomenkielisille lapsille, myös esiopetus Joupinpuisto 2 puh. 09 805 3355 Avaruuskatu 1 E–F puh. 09 859 6535 www.honeymonsters.fi OH Lastentalo TENTAL YVÄTUULI LAS Hyvätuuli Musiikkipainotteinen päiväkoti 1–5 vuotiaat Lansatie 25 A puh. 040 565 0062 www.lastentalohyvatuuli.fi

O LO Lastentalo TENTAL UNATUULI LAS Lounatuuli 4–6 vuotiaat Musiikkipainotteinen varhais­kasvatus Nuijamäki 6 C puh. 050 302 4064 lastentalolounatuuli@gmail.com www.lastentalohyvatuuli.fi

Päiväkoti Viidakkorumpu Musiikki- ja draamakasvatuspainotteinen päiväkoti. Mahdollisuus musiikin, tanssin ja englannin kielen harrastamiseen. 1–6 vuotiaat Kuusiniementie 2 puh. 050 912 2715 info@paivakotiviidakkorumpu.fi Ruusun päiväkoti 1–5 vuotiaat, myös esiopetus Huvilinnanaukio 8 puh. 050 405 6054 ruusu.vaakuna@kolumbus.fi www.ruusunpaivakotioy.fi Sunrise Kindergarten Kokopäivä/puolipäivä 2–6 vuotiaat Kuunsäde 3 C puh. 09 888 6421 puh. 045 652 6532 www.sunrisefinland@org

Vuokrattava Vuokrattava vauvan ensisänky Vuokrattava vauvan ensisänky Vuokrattava vauvan ensisänky Vuokrattava • 4kk ikään asti vauvan ensisänky 4kk ikään asti vauvan ensisänky • •Turvallinen

• 4kk ikään asti • Turvallinen • 4kk ikään asti • •Ergonominen Ergonominen • Turvallinen 4kk ikään asti • Käytännöllinen ••Turvallinen Käytännöllinen • Ergonominen • •Hygieeninen • Turvallinen • Ergonominen • Hygieeninen • Käytännöllinen Ergonominen ••Käytännöllinen • Hygieeninen Lue lisää ja tilaa! • Käytännöllinen • Hygieeninen Lue lisää ja tilaa! • Hygieeninen www.vaavi.fi Lue lisää ja tilaa! Lue lisää ja tilaa! www.vaavi.fi Lue lisää ja tilaa! www.vaavi.fi

www.vaavi.fi

12

Pisamat

www.vaavi.fi

HELSINKI LuomuPäiväkoti Kirsikka 2–6 vuotiaat Pienet ja kodinomaiset päiväkotimme tarjoavat päivähoitoa Laajasalo: Suomensuontie 8 Itäkeskus: Kauppakartanon­ katu 14 puh. 050 351 0950 www.luomupaivakotikirsikka.net Suomalais-Venäläinen Päiväkoti Kalinka 2–6 vuotiaat Kaarelankuja 4 puh. 046 812 6867 www.svk-kannatus.fi kalinka@svk-kannatus.fi KERAVA Kaarnanpäiväkoti Musiikkia ja liikkumista luonnossa 1–6 vuotiaat Koivikontie 27 Tiedustelut: Anne Riihimäki puh. 050 405 6054 www.kaarnanpaivakoti.fi facebook – kaarnan päiväkoti

International Childcare and ­Education Centre

TÖÖLÖ: Dunckerinkatu 2A 2–3 puh. +358 (0)44 750 9189 sarah.soderholm@icec.fi info@icec.fi

Herttoniemi: Killingholmankuja 3 puh. +358 (0)44 750 9187 minna.heikkinen@icec.fi info@icec.fi Meilahti: Mäntytie 13 C 17 puh. +358 (0)44 750 9188 Kallioportaankatu 1 ja 7 puh. +358 (0)44 300 9191 nannu.parviainen@icec.fi info@icec.fi Westend: Kanervatie 6 puh. +358 (0)50 351 5326 emma.mcarthur@icec.fi info@icec.fi Kilo: Siuntiontie 3 Nursery puh. +358 (0)44 750 9190 Schoolroom puh. +358 (0)50 409 0479 marja.kemppainen@icec.fi info@icec.fi Suomen ja ruotsin­ kielinen ­päiväkoti Degerby: Degerbyntie 86 puh. +358 (0)44 750 9183 degerby@icec.fi www.icec.fi info@icec.fi


is

t

su

P

it t el

ee

Hyviä asioita

os

ama

lapsiperheen arkeen!

Nallen ihana puuro

Suojaa, kun sitä tarvitaan – yöaikaan

K

iireisiin aamuihin helppo ja samettinen Nalle Vikkelä Hunajainen omena pikakaurapuuro. Lisää vain kuuma vesi, ja puuro on valmis! Pehmeää samettisuutta saa, jos joukkoon lisää esim. luonnon­ jogurttia. Puuro on maltillisesti makeutettu hunajalla ja on kotimainen. Puuron ovh. 3,79 €.

ß

DryNites yövaipat auttavat lasta pääsemään yökasteluvaiheen yli sekä antavat rauhallisen yöunen koko perheelle.

Korjaava voide Vauvasta vaariin!

K

• Imukykyinen ja täydellinen istuvuus • 3 kokoa sekä tytöille että pojille 3 - 15v.

ß

Saatavilla hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista ympäri Suomen

ortisonivapaa Bepanthen Anti-Exem Creme ihottumaan, ärtyneen ihon ja allergisten reaktioiden hoitoon. Lievittää kutinaa ja punotusta sekä elvyttää ja korjaa sarveiskerrosta. Auttaa kutinaan 30 minuutissa. Voiteen ovh. 15,40 €.

RAIKASTA KOSTEUTTA JA HELEYTTÄ KASVOILLE

B ß

iothermin seerumi ja geeli antavat iholle tehokkaasti heleyttä ja syväkosteutta. Seerumi häivyttää myös hienoisia juonteita. Sopii kaikille ihotyypeille käytettäväksi päivittäin. Seerumin ovh. 55,00 € ja geelin ovh. 39,90 €.

Kotimaista Ksylitolia hampaille

K

Kokeile myös BedMats patjansuojaa.

sylitolipurukumin syömistä voi alkaa harjoitella noin 1,5–2 vuoden iässä yhdessä aikuisen kanssa. Täysksylitolipurkka on hyväksi 3–5 kertaa päivässä ruokai­ lun jälkeen, tärkeää on ksylitolin käyttö säännöllisesti. Vadelman maku on kuin namu, ja hyväksi hampaille! Purkan ovh. 3,29 €.

ß

Tutustu miniatyyriseen maailmaan

L

ß

Ilmainen näyte tilattavissa www.drynites.fi

astenkirja Pirkko Punarinta on erilainen ja mielenkiintoinen tuttavuus. Sukella miniatyyriseen maailmaan, missä sympaattiset pörröiset eläinhahmot seikkailevat viehättävissä huoneissa ja missä on tarjolla askarrellut pienet leivokset. Hauska myös miniatyyritaiteesta kiinnostuneille. BAZAR


Terveellinen ravinto

Saako lapsesi riittävästi aivoille tärkeitä Rasvahapot ovat tärkeitä, ja niiden tarve korostuu erityisesti lapsilla ja ­ikääntyvillä, joilla puutostilat voivat aiheuttaa vaihtelevia oireita. Lapsilla nämä voivat olla mahdollisesti keskittymisvaikeuksia ja ylivilkkautta, ikäihmisillä muistiin liittyviä haasteita.

14

Pisamat


rasvahappoja?

Mitkä ovat rasvahappoja? Rasvahapot ovat ravinnossa olevien rasvojen happoja. Ne voivat olla joko tyydyttyneessä, kertatyydyttymättömässä tai monityydyttymättömässä muodossa. Elimistölle tärkeimpiä ja tarpeellisimpia ovat tyydyttymättömät rasvahapot, joita kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi tai omegarasvahapoiksi. Elimistö kuluttaa välttämättömiä rasvahappoja vuoden jokaisena päivänä, mutta ei pysty niitä itse tuottamaan. Rasvahappojen kyky varastoitua ihmiskehoon on myös heikko. Mikäli säännöllisessä saannissa on ollut vajetta, puutteen korjaaminen ravitsemuksen keinoin voi viedä 2–3 kuukautta, jotta tärkeät rasvahapot kiinnittyvät jälleen solukalvoille.

R

asvahappoja tarvitaan mm. aivojen rakennus­ aineeksi, ja niiden säännöllinen saanti on tärkeää iästä riippumatta. Välttämättömistä rasva­hapoista DHA (dokosaheksaeenihappo) toimii mm. osana isoaivojen harmaan alueen koostumusta (aivokuori). Aivokuoressa tapahtuvat aistihavainnot, älyllinen toiminta, puheen säätely sekä motoriikka. Toisen välttämättömän omega-3-rasvahapon, EPAn (eikosapentaeenihappo), tiede­ tään hillitsevän tulehdustiloja ja vaikuttavan mielialaan ja tunnekeskukseen. Rasvahappojen imeytyminen elimistössä on yksilöllistä, ja tarvetta voivat hetkellisesti lisätä mm. stressi ja sairastelu. Imeytymiseen vaikuttaa myös suoliston kunto. Lasten riittämätön rasvahappojen saanti luo haasteita päivä­kodeille, kouluille ja opettajille, sillä sen puute voi vaikeuttaa lasten keskittymistä ja oppimista. Väsymys, uupumus ja mielialan heilahtelut voivat myös olla merkkejä liian vähäisestä rasvahappojen saannista.

ravinnossa näiden rasvahapposarjojen saannin suhde on keskimäärin 20–30:1, mutta monilla ihmisillä se voi olla yli 100:1. Euroopan Unionin antama suositus on 4:1. Sitä korkeampi suhdeluku lisää riskiä sairastua elintapasairauksiin, kuten allergioihin, oppimis-ja keskittymisvaikeuteen, diabetekseen, reumaan, sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpäsairauksiin. Yhtenä syynä on omega-6-rasvoista elimistössä syntyvät tulehdus­sytokiinit, joita omega-3-rasvahapot vastustavat. Mm. kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien räjähdysmäinen lisääntyminen Suomessa, myös lapsilla, on hälyttävä tosiasia, jonka edessä ruokavalion ja rasvahappojen saannin tarkastelu tulee välttämättömäksi.

Rasvahapoista hyötyä keskittymiseen ja oppimiseen Rasvahappojen hyödyllisiä vaikutuksia on tutkittu lapsilla jo vuodesta 1958. Niiden on todettu vaikuttavan suotuisesti mm. imeväisikäisten iho-oireisiin. Lisäksi laajat kansain­ väliset tutkimukset tukevat välttämättömien rasvahappojen hyötyä lapsen kognitiivisessa kehityksessä sekä psyykkisissä toiminnoissa. Ylivilkkaus ja keskittymishäiriöt puolestaan vaikeuttavat lapsen kognitiivista kehitystä, mm. oppimiskykyä. Jopa 5–20 %:lla suomalaislapsista on todettu olevan eriasteisia oppimisvaikeuksia. Näin ollen rasvahappojen riittävällä saannilla voidaan näiden tutkimusten mukaan edesauttaa lapsen keskittymistä ja oppimista.

Lapselle tulisi opettaa monipuolinen ruokakulttuuri Olisi tärkeää luoda ruokakulttuuria, jossa vanhempien esimerkillä ohjataan lasten kokeilunhalua ja arvostusta moni­ puolista ja vaihtelevaa ruokaa kohtaan. Samanaikaisesti tämän ruokakulttuurin olisi ulotuttava päiväkoteihin ja kouluihin, joissa lasten arkipäivien pääateriat yleensä nautitaan.

Oikeanlainen rasva vaikuttaa myös lapsen suolistoon Lapsilla rasvahappojen puute syntyy helposti nirsoilun, suppean tai epäterveellisen ruokavalion seurauksena. Välttämättömien rasvahappojen osuus lasten ruokavaliossa on usein liian pieni ja tyydyttyneiden rasvojen määrä liian suuri. Hyvät rasvat ovat pehmeitä rasvoja, joiden lähteitä ovat mm. kasvi­öljyt, kalat, pähkinät ja siemenet. Omega-6:n suhde omega-3:een on vääristynyt länsimaisessa ravinnossa lisäten ns. hiljaista, kroonista tulehdusta. Syömme siis liikaa omega-6-­rasvahappoja suhteessa omega-3:een. Länsi­maisessa

Terveyden tukipilarina monipuolinen ravinto, liikunta, uni ja lepo Elimistön tarvitsemat ravintoaineet tulisi saada ensisijaisesti ruokavaliosta. Monipuolinen ja tasapainoinen ravinto, liikunta, riittävä uni ja lepo sekä sosiaaliset suhteet muodostavat perustan ihmisen terveydelle. Välttämättömien rasvahappojen riittävä saanti päivittäisestä ruokavaliosta voi kuitenkin olla vaikeaa, erityisesti silloin, jos lapsi syö kovin valikoiden tai välttämättömien rasvahappojen lähteitä on esimerkiksi ­ruoka-allergian vuoksi ruokavaliossa niukasti. Tällöin lisä­ ravinne on hyvä vaihtoehto, kunhan kyseessä on mahdollisimman puhdas ravintolisä. Omega-3/6-yhdistelmävalmisteilla näyttäisi olevan paremmat vaikutukset kuin pelkillä omega-3-­valmisteilla. Tutkimukset puoltavat kalaöljyvalmisteiden käyttöä, joiden EPA/DHA/GLA (gammalinoleeni­ happo) suhde on 9:3:1. Varsinkin lapsia ajatellen puhdas kalaöljy maistuu raikkaalle, eikä se röyhtäytä.

”Tarjoa lapsellesi monipuolinen ruokavalio ja kiinnostus erilaisten makujen maailmaan.” Shutterstock

Asiantuntijana lastentautien erikoislääkäri, osteopaatti. D.O. Hanna Roiha, Hyvinvointipalvelut Mommy&Me.

Pisamat

15


ensiapuohje

Vierasesine hengitysteissä ja sen ensiapu

J

os lapsi nielaisee vierasesineen tai vaikkapa hedelmän siemenen, jonka epäillään joutuneen hengitysteihin, tulee aina hakeutua hoitoon. Oireina esiintyy yleensä voimakkaita yskänpuuskia ja hengitysvaikeuttakin. Kun pahin ensiärsytys on ohi, oireet voivat kuitenkin rauhoittua. Vinkunan, yskän ja heikentyneiden hengitys­ äänten oireyhdistelmä todetaan joka kolmannella lapsella. Usein lapsi osaa myös ilmoittaa ongelmasta. Aina tilanne ei kuitenkaan ole selvä, ja oireina voi olla ajoittainen yskiminen. Jos vierasesine jää keuhkoputkeen pitkäksi aikaa, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen. Vieras­esinettä epäiltäessä lapsi on syytä kuljettaa pystyasennossa ja rauhallisesti sairaalaan, jossa esine poistetaan hengitysteistä tähystimen avulla.

Selkään lyöminen tai Heimlichin ote Jos lapsi ei pysty puhumaan ja hän on tukehtumassa, vierasesine sijaitsee todennäköisesti ylhäällä ja tukkii hengitystiet kokonaan. Tällöin selkään lyöminen tai Heimlichin ote voivat siirtää esinettä ja pelastaa lapsen hengen. Jos lapsi pystyy puhumaan, tukos on vain osittainen. Selkään lyöminen soveltuu hätä­ ensiavuksi imeväisille ja aivan pikkulapsille. Vauvat asetetaan vatsalleen kämmenen, pikkulapset polvien päälle, ja lapojen väliin lyödään reippaasti avokämmenellä. Heimlichin ote eli käsien laittaminen takakautta rinnan ympärille ja äkillinen puristaminen rintalastan alueella sopii leikki- ja kouluikäisille. Ylävatsaan kohdistuvaa Heimlichin otetta suositellaan vasta aikuisen kokoisille murrosikäisille.

Lapsi, leikki-ikäinen

• Ota lapsi syliisi ja pidä lapsen pään taso vartaloa alempana. • Lyö kämmenellä 5 kertaa lapaluiden väliin. Sovita lyöntivoima lapsen kokoon. • Jos tämä ei auta vierasesineen irrottamiseksi, pyydä jotakuta paikalla olevista tekemään hätäilmoitus numeroon 112 tai tee hätäilmoitus itse. • Ellei vierasesine irtoa eikä lapsi ala hengittää, käytä Heimlichin otetta. • Jos lapsi menee tajuttomaksi, aloita painelu- ja puhalluselvytys. Elvytysrytmi on 5 alkupuhalluksen jälkeen 30 painelua, 2 ­puhallusta.

Vauva, alle 1-vuotias

• Ota lapsi syliisi ja pidä lapsen pään taso vartaloa alempana. • Lyö kämmenellä 5 kertaa lapaluiden väliin. Sovita lyöntivoima lapsen kokoon. • Jos tämä ei auta vierasesineen irrottamiseksi, pyydä jotakuta paikalla olevista tekemään hätäilmoitus numeroon 112 tai tee hätäilmoitus itse. • Käännä tämän jälkeen vauva selälleen päätä ja niskaa tukien ja paina kahdella sormella rintalastan alaosaa 5 kertaa. • Jos tämä ei auta, vuorottele 5 lyöntiä lapa­ luiden väliin ja 5 painelua rintalastaan. • Jos lapsi menee tajuttomaksi, aloita painelu-puhalluselvytys. Elvytysrytmi on 5 alkupuhalluksen jälkeen 30 painelua ja 2 puhallusta.

Käytettyjä lähteitä Blomgren K, Pyörälä S. Lasten vierasesinetapaturmat – hassua, hankalaa ja hengenvaarallista. Duodecim 2007;123(16):2019-25 1 Artikkelin tunnus: dlk00423 (018.010) © 2018 Kustannus Oy Duodecim

Hengitystieinfektio

Hengitystieinfektio aiheuttaa etenkin lapselle turvotusta kurkunpään seutuun. Kurkunpään tavallisia oireita ovat yöllä alkava hengenahdistus, vinkuva sisäänhengitys, ”haukkuva” yskä ja kuume. Lapsen itku vaikeuttaa jo ennestään vaikeaa hengitystä.

16

Pisamat

Toimi näin hengitystieinfektion aiheuttamassa hengenahdistuksessa:

• Nosta lapsi istuvaan asentoon ja rauhoita häntä. • Anna lapsen hengittää viileää ulkoilmaa tai anna hänelle höyryhengitystä. Viileä ulkoilma on parempi vaihtoehto, kun hengittäminen on vaikeaa.

Viileässä kurkunpään seudun turvotus laskee nopeammin kuin lämpimässä. Höyrystyvää ilmaa syntyy, kun olet lapsen kanssa virtaavan lämpimän veden läheisyydessä, kuten esimerkiksi kylpyammeen tai suihkun vieressä. On kuitenkin varottava aiheuttamasta palovammoja.

• Soita hätänumeroon 112, jos hengenahdistus ei mene ­nopeasti ohi ja tilanne selväs­ ti vaikeutuu tai jos lapsen tajunnan­taso laskee ja lapsi on kovin unelias. Lähde Ensiapuopas, 16.10.2017. Maaret Castrén, Henna Korte ja Kristiina Mylly­ rinne


KLIINISESTI TUTKITTU 9

3

1

ainutlaatuinen koostumus EPA:DHA:GLA 9:3:1


Diabeteksen tutkimus

Periytyykö diabetes?

18

Pisamat

T

yypin 2 diabetes on yleisin diabeteksen muoto, ja tyypin 2 diabeteksella onkin suuri merkitys kansanterveyden tasolla. Tyypin 2 diabetes alkaa yleensä vasta aikuisiällä, kun taas tyypin 1 diabetes alkaa yleensä varhaisaikuisuudessa ja nykyisin yhä useammin lapsuusiässä. Näiden kahden sairauden välille jää runsas joukko erilaisia diabeteksen harvinaisempia muotoja, kuten yhden geenin geenivirheen aiheuttama MODY-diabetes. Uusimpien arvioiden mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 500 000 diabetesta sairastavaa henkilöä, joista suurin osa sairastaa tyypin 2 diabetesta. Myös tyypin 1 diabetesta sairastavien määrä on merkittävä, noin 50 000 henkilöä. (1) Suomessa tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus väestössä on korkeinta maailmassa, mutta onneksi sen ilmaantuvuus ei ole viime vuosina enää kasvanut. Kirjoittajina erikoistuva lääkäri Sini Alanne, perinnöllisyyslääketieteen poliklinikka, TYKS, ja LT, erikoislääkäri Minna Kankuri-Tammilehto, perinnöllisyyslääketiede, TYKS, toimii myös kliinisenä opettajana Turun yliopistossa.

Shutterstock

Diabeteksesta puhutaan usein ­yhtenä sairautena. Nyky­käsityksen mukaan kyseessä on kuitenkin ryhmä taustaltaan hyvin erilaisia sokeriaineen­vaihdunnan sairauksia, missä ­yhdistävänä tekijänä on pitkä­ aikaisesti kohonnut verensokeri. Tämän artikkelin tarkoitus on antaa yleiskäsitys diabeteksesta ja avata diabeteksen geenitaustaa.


Tyypin 1 diabetes Onko taustalla perimä ja ­ympäristötekijät?

Tyypin 1 diabetes on haiman tuottaman insuliinin p­ uutoksesta johtuva autoimmuunisairaus, jossa sairauden aiheuttaja on ­kehon oman immuunijärjestelmän reaktio omia soluja vastaan, nimenomaan haiman saarekesoluja vastaan. Haiman saarekesolut tuottavat insuliinihormonia, joka säätelee elimistön sokeri­ aineenvaihduntaa ja pitää yllä oikeaa verensokeritasoa. Tyypin 1 diabeteksessa haiman saarekesolujen autoimmuunitulehdus johtaa hiljalleen insuliinia tuottavien solujen tuhoutumiseen ja insuliinipuutokseen. Suomalaisessa DIPP-tutkimuksessa vastasyntyneiltä etsitään tyypin 1 diabetekselle altistavia perintötekijöitä. Lapset, joilla todetaan altistavien perintötekijöiden perusteella kohonnut riski tyypin 1 diabetekseen, kutsutaan seurantatutkimukseen. Kansainvälinen TEDDY-tutkimus taas kartoittaa erilaisten ympäristötekijöiden vaikutusta tyypin 1 diabeteksessa. (2) Tyypin 1 diabeteksen autoimmuunitulehduksen syitä ei tarkasti tiedetä, mutta nykykäsityksen mukaan kyseessä on perinnöllisen alttiuden ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutus. Todennäköisesti taudin puhkeamiseen vaaditaan perinnöllisen alttiuden lisäksi jokin laukaiseva ympäristötekijä, kuten virus, suoliston mikrobiston muutos tai ravintotekijä. Perinnöllistä alt­ tiutta on tutkittu paljon, ja jo 1970-luvulla on tunnistettu perimän kromosomin 6 HLA-alueella olevan autoimmuunisairauksille merkityksellisiä geenejä. Nykyisin tiedetään, että tämän HLA-alueen muutokset kattavat noin 30–50 % tyypin 1 diabeteksen geneettisestä riskistä. Lisäksi tutkimuksissa on löydetty 50 muuta perimän geenimuutosta, joiden tiedetään lisäävän riskiä tyypin 1 diabetekseen. Todennäköisesti perinnöllinen alttius on usean eri geenimuutoksen monimutkainen yhdistelmä, joka luo jokaiselle yksilöllisen riskin sairastua tyypin 1 diabetekseen. Tieteellisissä tutkimuksissa voidaan jo perimän HLA-alueiden ja muiden tyypin 1 diabetekselle altistavien geenimuutosten perusteella laskea yksilöllinen riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. (4) Tyypin 1 diabetekseen sairastuneella henkilöllä on harvoin perinnöllisestä alttiudesta huolimatta perheessä toinen tyypin 1 diabetesta sairastava henkilö. Jos perheessä sisaruksella, äidillä tai isällä on diabetes, on lapsen riski sairastua vain 5–8 %. (1)

Lähteet

1. Diabetes (”sokeritauti”) Lääkärikirja Duodecim, 5.2.2018, sisätautien erikoislääkäri Pirjo Ilanne-Parikka 2. DIPP-tutkimus, dipp.fi 3.Tyypin 2 diabetes, Käypä hoito -suositus, 7.2.2018, Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Sisätautilääkärien yhdistyksen ja Diabetesliiton Lääkärineuvoston asettama työryhmä 4. Staging Presymptomatic Type 1 Diabetes: A Scientific Statement of JDRF, the Endocrine Society, and the American Diabetes Association, Diabetes Care 2015, Richard A. Insel et al. 5. Dietary energy intake is associated with type 2 diabetes risk markers in children. Diabetes Care 2014, Donin AS et al. 6. MODY-diabetes, Norio-keskus 7. Maturity-onset diabetes of the young; MODY, OMIM (Online Mendelian Inheritance in Man)

Tyypin 2 diabetes Suurin riskitekijä on ylipaino, myös lapsilla!

Tyypin 2 diabetes johtuu insuliiniresistenssistä eli insuliinin vaikutuksen heikentymisestä elimistön kudoksissa. Tämä tarkoittaa sitä, että insuliinia on aluksi yleensä riittävästi, mutta sen vaikutus kudoksiin on heikentynyt ja vaaditaan enemmän insuliinia sokerin siirtymiseen verestä kudoksiin. Hiljalleen haiman solujen kyky tuottaa jatkuvasti lisää insuliinia heikkenee, ja verensokeri alkaa nousta. Syyt ovat myös monitekijäiset, mutta suurin riskitekijä diabeteksen puhkeamiselle on ylipaino. Uutena ilmiönä onkin jo lapsuudessa puhkeava tyypin 2 diabetes. Tieteellisessä tutkimuksessa on todettu, että lapsilla ruokavalion kokonaisenergiamäärän kasvaminen on yhteydessä kudosten insuliiniresistenssin lisääntymiseen. (5) Tyypin 2 diabeteksessa noin kolmasosalla henkilöistä on perinnöllinen alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta vain harvoin pelkästään perinnöllinen alttius aiheuttaa diabeteksen puhkeamisen. Positiivista on kuitenkin se, että elintapamuutoksilla voidaan saada elimistön insuliinin tarve vähenemään tai jopa pysäyttää diabeteksen eteneminen.

MODY-diabetes perinnöllisiä diabeteksen muotoja

Harvinainen MODY-diabetes sisältää ryhmän perinnöllisiä diabeteksen muotoja, joita on Suomessa yhteensä noin 2 % kaikista diabeteksen muodoista. (6) MODY-diabeteksen tyyppejä tunne­ taan tällä hetkellä 14 erilaista, joista yleisimmät ovat MODY2 ja MODY3. (7) MODY-diabetes alkaa yleensä murrosiässä tai varhaisaikuisuudessa ja voidaan tästä syystä sekoittaa tyypin 1 diabetekseen. MODY-diabetesta epäillään, jos veressä ei todeta autoimmuunivasta-aineita, potilas on normaalipainoinen ja suvussa esiintyy useassa sukupolvessa nuorella iällä diabetesta. Yleisin MODY-diabeteksen muoto Suomessa on GCK-MODY eli MODY2. Oirekuva on lievä, alkaa yleensä jo syntymästä, ja verensokeri on vain hieman koholla. Sairaus ei etene iän myötä. Hoitona onkin yleensä vain ruokavaliohoito. GCK-MODY muistuttaakin usein tyypin 2 diabetesta. HNF1A-MODY eli MODY3 on toiseksi yleisin MODY-diabeteksen muoto Suomessa. HNF1AMODY alkaa yleensä murrosiässä tai raskauden aikana ja etenee pikku hiljaa insuliininpuutokseen, kuten tyypin 1 diabetes. MODYdiabetes johtuu aina perimän geenivirheestä ja periytyy suvussa vallitsevasti, eli sairastavalla henkilöllä on lapsia hankkiessaan 50 %:n todennäköisyys siihen, että lapsi perii geenivirheen. Lääketieteellinen tutkimus etenee vauhdilla, ja on mahdotonta ennustaa, mitä esimerkiksi 20 vuoden päästä tiedetään diabeteksesta. Tieteellisissä tutkimuksissa on kehitetty riskilaskentaa, mutta nykyään ei voida kuitenkaan luotettavasti ennustaa monitekijäisesti periytyvien tautien riskejä. Tärkeintä on huolehtia terveellisistä elintavoista ja tällä tavalla ehkäistä oman perheen diabeteksen riskiä.

Pisamat

19


NYT SAATAVILLA IPHONELLE JA ANDROIDILLE

Nyt on helppoa seurata glukoosiarvoja ja pysyä yhteydessä1

Nyt lapsesi voi tarkistaa ja jakaa glukoosiarvojaan kanssasi milloin tahansa2 ja missä tahansa3

Lapsesi glukoosiarvot lähetetään automaattisesti puhelimeesi

Skannaa FreeStyle Libre -sensori käyttämällä FreeStyle LibreLink -sovellusta, FreeStyle Libre -lukulaitetta tai molempia4, 5

NÄYTÄ

YHDISTÄ

1. LibreLinkUp on mobiilisovellus, jonka kehittäjä ja toimittaja on Newyu Inc. LibreLinkUpin käyttö edellyttää rekisteröitymistä LibreView-palveluun, jonka toimittavat Abbott ja Newyu Inc. | 2. Sensori vaatii 60 minuutin käynnistysajan. | 3. Sensori kestää vettä enintään metrin syvyyteen asti. Älä pidä pinnan alla 30 minuuttia pitempään. 4. FreeStyle LibreLink -sovelluksessa ja FreeStyle Libre -lukulaitteessa on samankaltaiset, mutta hieman erilaiset ominaisuudet. Glukoosiarvo on mitattava sormenpäästä verensokerimittarilla, jos glukoosiarvot muuttuvat nopeasti, koska silloin soluvälinesteen glukoosiarvot eivät vastaa veren glukoosiarvoja tarkasti; tai jos FreeStyle LibreLinksovellus ilmoittaa hypoglykemiasta tai lähestyvästä hypoglykemiasta; tai jos oireet eivät vastaa FreeStyle LibreLink -sovelluksen mittaamia lukemia. | 5. FreeStyle Libre -sensori on yhteydessä siihen FreeStyle Libre -lukulaitteeseen tai FreeStyle LibreLink -sovellukseen, jolla se aloitettiin. FreeStyle Libre -lukulaitteella aloitettu sensori on yhteydessä myös FreeStyle LibreLink -sovellukseen, jos sensori luetaan FreeStyle LibreLink -sovelluksella tunnin kuluessa aloituksesta. | 6. Potilas päättää itse, kenelle hän haluaa jakaa omia glukoositietojaan. Abbott ei ole millään tavalla vastuussa siitä miten henkilöt, joille tiedot jaetaan ryhtyvät asianmukaisiin toimenpiteisiin. Tietojen jakaminen tällä tavoin ei korvaa hoitoon hakeutumista. Ota aina yhteyttä hoitohenkilökuntaan, jos sinulla on kysyttävää diabeteksesta tai sen hoidosta. Simuloituja tietoja näytetään vain toiminnan havainnollistamiseksi. Tiedot eivät ole todellisilta potilailta. FreeStyle, Libre ja siihen liittyvät tavaramerkit eri lainkäyttöalueilla omistaa Abbott Diabetes Care Inc. Muut tavaramerkit ovat omistajiensa omaisuutta. © 2018 Abbott. Rev 1, FIFSLibre180052, April 2018 MONITORING SYSTEM 20FLASH GLUCOSE Pisamat

www.freestylediabetes.fi

0800 555 500 · Abbott Oy · Abbott Diabetes Care · Linnoitustie 4 · FI-02600 Espoo

Shutterstock

SKANNAA

Antaa sinulle mahdollisuuden seurata lapsesi glukoosiarvoja ympäri vuorokauden6


maitohappobakteerivalmiste koko perheen hyvinvointiin

Tiesitkö, että immuunipuolustuksen keskus on suolistossa. Kun se on kunnossa, flunssat ja vatsapöpöt eivät iske niin herkästi.

T

iedämme jatkuvasti enemmän suoliston merkityksestä terveyteemme. Meillä jokaisella on yksilöllinen suolistomikrobisto, jonka kehitykseen ovat vaikuttaneet muun muassa perimä, elintavat, ruokavalio ja käytetyt lääkkeet.

Suoliston mikrobikanta koostuu miljardeista bakteereista ja se on suurin vastustuskyvystä huolehtiva elin. Tasapainossa oleva suolistomikrobisto puolustaa elimistöä haitallisilta bakteereilta. "Tärkeintä on huolehtia terveellisistä elämäntavoista. Jos mikrobikanta joutuu kuitenkin koetukselle esimerkiksi infektiokierteen ja antibioottikuurin vuoksi, kannattaa suoliston bakteeritasapainoa hoitaa riittävän vahvalla maitohappo-bakteerivalmistella", Medans Oy:n toimitusjohtaja Juha Vanhanen kertoo.

Maitohappobakteerit vahvistavat suoliston normaalia bakteerikantaa ja auttavat siten vahvistamaan ihmisen vastustuskykyä. "Vivomixx maitohappobakteerivalmisteessa on 450 miljardia bakteeria ja bifidobakteeria kahdeksasta erilaisesta kannasta. Vahva Vivomixx sopii koko perheelle, aina vauvasta mummiin ja vaariin", Vanhanen selventää. Hyvä suoliston mikrobikanta saattaa vähentää myös riskiä sairastua allergioihin ja autoimmuunitauteihin, kuten reumaan tai keliakiaan. Tasapainossa olevasta suolistosta kiittää myös vatsa. Lisätietoa www.vivomixx.fi tai ota yhteyttä info@medans.fi


Pisamat matkalla

Värikäs Meksiko Karibianmeri, jonka aallot mutta paljon muustakin.

a l Ho

Õ Monet matkaajat suuntaavat Quintana Roo -osavaltioon Jukatanin niemimaalle. Osavaltion kuuluisa Maya Riviera on täynnä upeita hotelleja palveluineen kauniilla paratiisirannoilla. Turvallisuus voi mietityttää montaa matkailijaa, mutta Quintana Roon alueella on pääosin turvallista. Maya Rivieralla vierailee vuosittain miljoonia turisteja. Tämä kohde on suuressa suosiossa mm. PohjoisAmerikkalaisille, ja sen vuoksi turistit pärjäävät melko hyvin englannin kielellä.

Ñ Mayakulttuurin tarinat ovat kiehtovia, suorastaan uskomattomia! Tarinoita kuun­ nellessa tulee lähinnä mieleen Indiana Jonesin elokuvan kohtaukset. Mayat olivat myös äärimmäisen taitavia arkkitehtejä. Hyvä esimerkki on esimerkiksi se, että kun kuuluisan pääpyramidin edessä taputtaa käsiä, vastaa rakennus kuin Mayoille tärkeälle linnunhuudolla takaisin.

22

Pisamat


on eksoottinen tuttavuus matkailijalle. Huojuvat palmut, kristallin kirkas hyväilevät valkoista hiekkaa. Tämä on lyhyt kuvaus Meksikon paratiisista Tuhansia vuosia vanha Mayakulttuuri on kiehtova, siihen pääset parhaiten sisälle Chichen Itzan alueella oppaan johdattamana.

! o c i x e M Meksikon rannoilla on rikas ja näkemisen arvoinen lintukanta. Pelikaanit, Caribian flamingot ja muut värikkäät linnut elävät siellä. Voit myös nähdä delfiinit leikittelemässä vedessä sekä jättikilpikonnien munintaa hiekkarannalla. Ehdottomasti näkemisen arvoisia luontokokemuksia! × Paikallinen väestö jakautuu katu­ lapsista ökyrikkaisiin. Köyhyyttä näkee kaduilla, missä äidit imettävät vauvojaan ja kerjäävät rahaa. Ô Varakkaiden eli erittäin hyvinvoivien puolella asutaan suurissa linnamaisissa taloissa, missä palveluskuntaa on runsaasti. Tavallista on, että näiden perheiden lapset käyvät yksityiskoulua ja valkoisiin koulupukuihin puettuina viedään kotiapulaisen avustamana kouluun. ­Iltapäivisin äidit vievät lapsensa leikkimään leikkipuistoihin.

Ñ Meksikossa yksityisissä kouluissa aloitetaan 3-vuotiaana ja julkisissa kouluissa 6-vuotiaana. Julkisissa kouluissa peruskoulu kestää 9 vuotta. Jos vain perheillä on varaa, ovat yksityiset koulut suositumpia opetuksen paremman tason vuoksi. Viime vuosina hallitus on yrittänyt kitkeä korruption vaikutusta kouluihin. Pyrkimyksenä on parantaa opetuksen tasoa, sillä Meksiko on ollut jo vuosia Pisa-tutkimuksessa hännänhuippu. Lähes kaikki keskituloiset ja korkeatuloiset laittavatkin lapsensa yksityisiin kouluihin. Yksityisissä kouluissa hintataso on kohtuullisen korkea verraten keskiverto palkka­tasoon. Hinnat vaihtelevat 110– 500 € kuukaudessa lasta kohden. Yleensä lasten koulupäivä kestää viisi tuntia, johon sisältyy lounastauko sekä puolentunnin leikkiaika ulkona. Kouluruokailua ei ole, joten oppilaille pakataan kotoa eväät mukaan. Meksikolainen ruoka on herkullista. Se valmistetaan usein tuoreista raakaaineista ja paikallisista mausteista. Perinteisten tacojen ja burritojen lisäksi makeana palana kannattaa maistaa vasta­paistettuja churroja eli munkin tapaisia rinkeleitä. Tarjolla on myös ­virkistäviä alkoholittomia juomia, joita kutsutaan nimellä Aquas Frescas. Pisamat

23


Ñ Chichen Itzalla törmäsimme iguaaniin, joka seurasi ympärillä olevaa elämää paahtavassa auringossa paikallaan. Sen suomuinen iho suojaa sateelta, ja sen kaulan löysä iho saa auringon lämmön leviämään muualle kehoon no­ peasti. Laji selviää myös aavikkoisilla alueilla. Kooltaan suurimmat yksilöt voivat olla jopa 2,4 pitkiä! Mitä kosteampi sen elinympäristö on, sitä suuremmaksi iguaani kasvaa. Kasvissyöjä.

Pisamat matkalla

a Ho l ico! Mex Maatietoa

Meksikon sijainti

Meksikon alue käsittää Pohjois-Amerikan mantereen eteläisen kärjen ja Keski-Amerikan pohjoisimman osan. Pohjoisessa Meksikon naapurina on Yhdysvallat, etelässä Guatemala ja Belize. Meksikon itäpuolella sijaitsee Meksikon­ lahti sekä Karibianmeri ja lännessä Tyyni valtameri. Meksikon pinta-ala on 1 967 183 neliökilometriä eli maa on noin kuusi kertaa Suomen kokoinen. Pääkaupunki: Mexico

Teksti ja kuvat: Eija Rasinen

Ilmasto

Meksikon suuren pinta-alan ja korkeuserojen vuoksi ilmasto vaihtelee maan eri osissa. Karkeasti voidaan erottaa kolme ilmastovyöhykettä: trooppinen sadevyöhyke, lauhkea sadevyöhyke ja kuiva vyöhyke. Pääkaupungissa ­Méxicossa ilmasto on miellyttävä ja lämpö­tila 20 asteen tuntumassa ympäri vuoden joitakin talven lyhyitä kylmiä jaksoja lukuun ottamatta. Sadekausi kestää kesäkuusta marraskuulle. Rannikolla sadekautta vastaa hurrikaanikausi.

Erityiset ­turvallisuusriskit

Kidnappaukset ja sieppaukset ovat Meksikossa yleisiä, mutta ne eivät yleensä kohdistu matkailijoihin. Rikollisuus

Meksikossa rikollisuus on hyvin yleistä ja siihen voi liittyä väkivaltaa, joten ryöstötilanteessa ei tulisi tehdä vasta­ rintaa. Matkailukeskuksissa ja suurkaupungeissa liikuttaessa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta. Yöllä kaupungilla liikkumista jalkaisin on syytä välttää.

Luonnonolot

Meksikossa esiintyy usein maanjäristyksiä kesäkuusta marraskuun loppuun, jolloin hirmumyrskyt ja rankkasateet voivat aiheuttaa hätätilan useissa osissa maata, erityisesti rannikolla ja vuoristossa. Merivirrat ovat voimakkaita Tyynenmeren rannikolla. Terveys

Pääkaupungin ilmansaasteet ja sijainti korkeassa ilman­ alassa saattavat aiheuttaa erilaisia oireita ja tuntemuksia. Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi missään osassa maata. Matkaripulia esiintyy

yleisesti. Sen riskiä voi vähentää noudattamalla hyvää käsija ruokahygieniaa. Meksikossa esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa. Kaikille matkailijoille suositellaan kattavaa matka­ vakuutusta. Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on yleensä hyvä, mutta julkisen sektorin sairaanhoidossa on suuria puutteita. Valuutta 1,00 € = n. 20,14 MXN Lähde: Formin Finland


Äidin terveys

Vinkkejä äidin ihon hoitoon

➊ Venymäarpia ei aina pysty välttämään, koska painon noustessa nopeasti iho ei ehdi muodostaa kollageenia tarpeeksi nopeasti säilyttääkseen joustavuutensa ja iho 1 Ennaltaehkäise heikkenee. venymäarvet Rasvaa ihoa säännöllisesti ja varsinkin loppu­ raskauden aikana vältä tolkutonta sokerin syöntiä, koska tämä kasvattaa vauvaa kovasti. Juo riittävästi vettä. Kuori, kosteuta ja ravitse ihoa säännöllisesti. Syö tasa­painoisesti ja terveellisesti, useita kertoja päivässä, pieniä annoksia. Hyvä ihonhoito on äärimmäisen tärkeää.

➋ Dermapen mikroneulaus, jolla aktivoidaan kollagee2 Raskausarpien hoito

nin muodostus venymäarvissa. Hoitoa käytetään myös menestyksekkäästi aknearpisuuden sekä ikämuutosten hoitoon.

➌ Venyttynyttä ihoa esimerkiksi vatsalla voidaan hoitaa veitsettömällä radiotaajuusenergiaan ja ultraääneen perustuvalla Exilis Elite -ihonkiinteytyshoidolla. Hoito tiivistää ja uudelleen ryhdistää venyttyneitä kollageenisäikeitä sekä laukaisee uudiskollageenin muodostuksen ihossa. 3 Ihonlöysyyden hoito

➍ Ihosolujen luonnollinen väriaine, melaniini, ­nousee

auringonvalon vaikutuksesta pinnallisempiin iho­ kerroksiin suojaamaan ihosoluja UV-säteiden ­haitoilta. Pigmenttiläiskiä syntyy, kun iho tuottaa ­liiallisesti ­melaniinia. Elämän aikana saatu aurinkoaltistus, hormoni­toiminnan muutokset, raskaus ja erilaiset lääki­ tykset saattavat lisätä maksaläiskiä. Maksaläiskiä voit ennaltaehkäistä suojautumalla auringon haitallisilta UV-säteiltä aurinkosuojavoiteella, Suomessakin 4 jo helmikuulta alkaen. Jos sinulla on taipumus läiskiin, Maksaläiskien käytä kasvoilla vahvan pitoisuuden omaavaa C-vitamiini muodostus seerumia, kuten esimerkiksi Medik8. C-vitamiini tunja niiden netusti korjaa auringon aiheuttamia valovaurioita sekä ennaltaehkäisy suojelee ja vahvistaa ihoa uusia valovaurioita vastaan.

Äidin iho joutuu ­koetukselle ­raskauden edetessä. Ihoon ­muodostuu helposti venymä­arpia, ja siksi ihon hoito on tärkeää.

Shutterstock

Asiantuntijana plastiikkakirurginen sairaan­ hoitaja Hannamari Diez Teksti: Pisamat

➎ Hormonitoiminnan muutokset niin raskauden aikana kuin sen jälkeen ikääntyessä saattavat aiheuttaa ihon ohenemista ja kuivumista. Syö monipuolisesti, juo päivittäin pari litraa vettä. Käytä säännöllisesti hyvin imeytyvää kevyttä kosteus­ voidetta sekä lisäksi hyaluronihappo-seerumia ihon kosteutukseen. Vältä kuivattavia puhdistustuotteita. Valitse puhdistustuote, joka sisältää lisäksi esimerkiksi 5 Ihon kuivuus luonnollista kosteuttavaa glyseriiniä. ➏ Juvederm Volite on ihon syväkosteutushoito. Silloin kun tuntuu, ettei mikään kosteusvoide kosteuta riittävästi, on Juvederm Volitestä suuri apu. Ihoon pistellään pienen pienellä neulalla pieniä pisaroita hyaluronihappoa. Tämä parantaa ihon väriä ja ­rakennetta aktivoimalla ihon kollageeninmuodostusta. Hoito syvä­ kosteuttaa ihoa jopa yhdeksän kuukauden ajan. 6 Kun mikään ­Juvederm Volite on ainoa skinbooster-tyyppinen hoito, ei auta? jolla saa yhdellä kertahoidolla terapeuttisen tuloksen. Hoito tehdään viileäpuudutuksella, ja meikata saa ­normaalisti seuraavana päivänä.

Pisamat

25


Äidin hyvinvointi

Mistä johtuu ­pömppövatsa vielä ­raskauden ­jälkeen ja ­kuinka ­kuntouttaa vatsalihasten erkaantumaa?

Raskauden jälkeen

lempeitä harjoituksia

R

askaus muuttaa naisen kehoa monella tavalla: rinta­ kehä levenee, lantionympärys kasvaa, hormoni­ toiminta muuttuu ja aiheuttaa mm. nivelten löysty­ mistä. Syvät vatsalihakset, koko vatsakalvo ja jännesauma venyvät samaa tahtia kuin vatsa kasvaa. Samaan aikaan suorat vatsalihakset erkaantuvat vatsan eri puolille ja niiden välissä oleva valkoinen jännesauma (linea alba) levenee. Jos synnytyksen jälkeen suorat vatsalihakset eivät palaudu entiselleen, vaan niiden väliin jää “tilaa”, syvien vatsalihasten aktivointi on heikentynyt sekä lihasjäntevyys on alhainen, kutsutaan tilaa suorien vatsalihasten erkaantumaksi. Spontaani palautuminen tapahtuu noin vuoden kuluessa synnytyksestä muutaman ensimmäisen kuukauden ollessa aktiivisinta palautumistaikaa. Tällöin keho hyötyy siitä, jos autamme sitä lempeillä harjoituksilla. Kaikki lähtee lantionpohjasta, koko keskivartalon aktivaatio lähtee lantionpohjan lihaksista. Lantionpohjan harjoitukset suositellaan aloitettavaksi mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen.

Raskaus ja synnytys voi vaurioittaa lantionpohjan lihaksia Lantionpohjan lihakset toimivat normaalitilanteessa automaattisesti, mutta raskaus ja synnytys saattavat vaurioittaa niitä heiken­

26

Pisamat

täen niiden automaattista toimintaa. Pian synnytyksen jälkeen aloitettavien harjoitteiden tarkoitus on opettaa aivoja aktivoimaan lihaksia uudelleen. Lantionpohjan lihaksia ei välttämättä ennen raskautta ole erikseen treenattu, joten on tärkeää huomioida, ­että liika treenaaminen saattaa johtaa lihasten jumiutumiseen. Liian kireät lihakset saattavat oireilla eri tavoin, mm. virtsan­karkailuna tai yöllisenä hampaiden puremisena. Tämän vuoksi myös lihasten rentouttaminen on tärkeää. Syvien vatsalihasten harjoittelu kannattaa aloittaa pian synny­ tyksen jälkeisen tarkastuksen jälkeen. Syviä vatsalihaksia opetel­ laan jännittämään kontrolloidusti hengitystä apuna käyttäen. Myöhemmin on tarkoitus siirtää jännitys ja tuki osaksi normaaleja, päivittäisiä aktiviteetteja. Vatsarutistuksia, voimakkaita kiertoharjoituksia ja istumaan nousuja on syytä aluksi välttää. Suorien vatsalihasten harjoituksia ei tule tehdä ennen kuin tuntee, että vatsalihakset eivät erkaannu liikkeitä tehtäessä.

Mistä tunnistaa vatsalihasten erkaantuman? Vatsalihasten tila on mahdollista itse tunnustella lattialla selin­ makuulla. Koukista polvet ja rentouta vatsan lihakset. Nosta pää ja yläselkä irti lattiasta ja tunnustele sormilla navan ylä- ja


ala­puolella, vatsalihasten välistä. Testaa, kuinka syvälle sormet menevät ja kuinka pitkä tämä syvennys on. Normaalitilassa vatsa­lihasten välissä ei ole syvennystä ollenkaan. Useat ja tiheät raskaudet, yli 34-vuoden ikä ja mm. keisarileikkaus altistavat suorien vatsa­lihasten erkaantumalle. Erkaantuman riski pienenee, jos syviä vatsalihaksia harjoitetaan jo ennen raskautta ja raskauden aikana. Erkaantuman riski kasvaa monisikiöraskauden tai isokokoisen lapsen/vatsan myötä. Iso painonnousu ja liikkumattomuus saattavat myös altistaa suorien vatsalihasten erkaantumalle. Erkaantumasta on suuri vaikutus toimivalla keholla jaksamiseen ja hyvään elämänlaatuun. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa vatsalihasten harjoittelua. Pointtina ei ole ainoastaan se, että päästään takaisin entisiin mittoihin, eikä pieni pömppömaha edes haittaa, mutta muuna vaivana voivat olla esim. selkävaivat. Yksi yleinen syy alaselän kipuihin on heikentynyt syvien vatsalihasten aktivointi. Vatsalihasten ensisijainen tehtävä on keskivartalon tuen ylläpitäminen, joten jos vatsalihakset eivät ole kunnossa, keskivartalon tuki on heikkoa, mikä altistaa selkävaivojen lisäksi mm. virtsan- ja ulosteenpidätysongelmille ja kohdun- ja emättimen laskeumille. Vatsalihakset pitävät myös sisäelimet oikeilla paikoillaan. Vaikka nämä asiat eivät tuntuisi ajankohtaisilta nyt, ne voivat olla sitä tulevaisuudessa. Siksi on erittäin tärkeää huolehtia lihaskunnosta. Suorien vatsalihasten erkaantuma saattaa esiintyä jo vuosia sitten synnyttäneillä naisilla, mutta vatsa­ lihasten ja koko vartalon saaminen parempaan fyysiseen kuntoon on aina mahdollista eikä aloittaminen ole koskaan liian myöhäistä. C

M

Y

CM

MY

”Kärsin itse vatsalihasten e ­ rkaantumasta yli puolitoista vuotta ja ehdin o ­ massa treenissäni tehdä kaikki mahdolliset ­virheet alkaen siitä, että lähdin liian ­no­peasti liikkumaan liian kovaa. Tämän vuoksi oma kuntoutumiseni jatkuu vielä­ kin kuopukseni ollessa jo neljä vuotta. Nyt olen raskausliikuntaan erikoistunut personal trainer. Valmennamme äitejä sekä ­LUPAUS-studiollamme Helsingin keskustassa että verkossa Nordic Fit Mama -verkkovalmennuksilla. Kolmen lap­ sen äitinä tiedän, että äidin hyvinvoinnista hyötyy koko perhe. Lisäksi erkaantumasta kärsineenä tiedän, kuinka suuri v ­ aikutus toimivalla keholla on jaksamiseen ja ­hyvään elämänlaatuun.”

CY

CMY

K

Kirjoittaja: Riina Laaksonen, äitiysliikuntaan erikoistunut personal trainer.


NAUTI MATKASTA HUOLETTA. HEPATIITTI A

HEPATIITTI B

TARKISTA LOMAKOHTEESI ROKOTUSSUOSITUKSET: KYSY LISÄÄ LÄÄKÄRILTÄ TAI TERVEYDENHOITAJALTA. GSK, Piispansilta 9 A, 02230 Espoo, GSK-tuoteinfo puh. 010 3030 100, www.gsk.fi. 06/2018, FIN/TH/0002/16g(1)b 28

Pisamat

Profile for T

PISAMAT 2/2018  

PISAMAT 2/2018  

Profile for systeemit
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded