__MAIN_TEXT__

Page 1

2018

N#05

Philippe in 360° over virtual reality

18 Switch: industrieel ingenieur wordt tuinaannemer

42 Een week uit het leven van Lore die leren en werken combineert


illustratie: Gauvain aka Kobbejager (kobbejager.myportfolio.com) // p. 31


Everyone you will ever meet knows something you don’t. Bill Nye


IN DIT NUMMER

6 TOOLBOX WIELERVERZORGER

10 BORIS BAKE BOUTIQUE

Fietsmecanicien Timothy schoolt zich bij tot wielerverzorger.

Cursist Boris opende een webwinkel met artisanale patisserie.

7 COLUMN FIETSREVOLUTIE 2018

12 AANWEZIG ZIJN, AANSPREEKBAAR ZIJN, AANDACHT HEBBEN EN AUTHENTIEK ZIJN

En toch …

16 UX-DESIGNER Nikki ging na haar opleiding UX Designer als freelancer aan de slag.

Het is altijd al mijn plan geweest om zelfstandige te worden.

Peter doceert aan de nieuwe generatie WZC-directeurs.

BOOST #5

Michaël heeft een boon voor koffie.

18 SWITCH Het roer helemaal omgooien en voor een job gaan in een volstrekt nieuwe sector: je hebt er lef voor nodig. Wij spraken Jonathan, Mandy, Anne en Els die een carrière­switch van 180 graden maakten. Durvers die een plaatsje in BOOST meer dan verdienen.

8 CURSIST PHILIPPE IN 360° Philippe Taboureau heeft een passie voor animatie en volgt de opleiding Virtual Reality 360° producer.

24 KOFFIEKLETS

14 AL DOENDE LEER JE ERG SNEL BIJ Julie vond haar droomjob in de zorgsector.

Essentieel is dat een zorgkundige empathisch en warm is.

4

26 ELEKTRISCH RIJDEN Jean-François is installateur van elektrische laadpalen.

Het is mijn droom om iedereen op zonne- en windenergie te laten rijden.


2018

44 PASSIE VOOR HET VAK Docent versus cursist over de opleiding microbrouwer.

34 VASTGOED Tommy is al 5 jaar aan de slag in de vastgoedsector. 40 MAKERS

29 UITGEKNIPT

Wij maken makers: nieuwe creatieve hub voor ondernemende makers.

Tim volgt de opleiding communicatie- en marketing officer.

Annelies volgt de opleiding frituuruitbater. Gauvain volgt de opleiding fotografie.

Focus je bij het renoveren op de toekomstige energienormen.

Sonny, gespecialiseerd in fraudebestrijding- en preventie, volgde een opleiding prive-detective.

Cursist sommelier-conseil Johan runt samen met zijn vrouw Wijnhuis 75.

De praktijkoefening schaduwtechnieken vond ik geweldig.

48 CREATIEVE DUIZENDPOOT

50 KRUISVERHOOR

Jan volgt een opleiding tot renovatiecoördinator.

39 WIJNHUIS 75

Wie zijn onze cursisten? Wat doen ze? En vooral: waarom?

Aster lanceert silent disco in België.

36 RENOVATIECOÖRDINATOR

32 BEROEP ONDER DE LOEP

46 BIJ POT EN PINT

42 EEN WEEK UIT HET LEVEN VAN LORE Bio-ingenieur wordt brood- en banketbakker via een duale opleiding.

Ik heb bewust voor een opleiding gekozen die leren en werken combineert.

Jimmy Cowé, bedenker van interactief whodonit-detectivespel Crimibox.

COLOFON Boost is een uitgave van SYNTRA Midden-Vlaanderen Vormgeving:www.achttien.eu Coverbeeld: sarahshoot.be Fotografie: photo-cress.com sarahshoot.be

5


Fietsmecanicien Timothy schoolt zich bij tot wielerverzorger

TOOLBOX

WIELERVERZORGER

Timothy Geldhof was aan de slag als mecanicien bij een jeugdwielerploeg toen zijn ploeg met een tekort aan wieler­verzorgers kampte. Gepassioneerd door wielersport, besloot hij om zich te specialiseren in de logistieke, fysieke en mentale verzorging van wielrenners.

“Lang heb ik niet getwijfeld om mij in te schrijven in de opleiding wielverzorger. Sportvoeding en massages interesseren mij al lang. De opleiding start helemaal vanaf nul en alle aspecten van de job komen aan bod. We krijgen les van zeer bekwame docenten met tonnen ervaring in hun vakgebied. Ook de sfeer in onze groep zit zeer goed. We hebben een Facebook-groepje opgericht waar alle cursisten tips en ervaringen uitwisselen. Het is nog nooit voorgevallen dat ik geen goesting had om naar de les te gaan. Dat zegt genoeg.”

Als wielerverzorger neem je zo veel mogelijk uit handen van de wielrenner zodat hij zich volledig op de wedstrijd kan focussen. BOOST #5


FIETSREVOLUTIE 2018 EN TOCH … De fiets zou een overblijfsel uit een ver verleden kunnen zijn. De aandrijving is achterhaald, de snelheid stelt niets voor en ook het materiaal – meestal staal – is ouderwets. En toch is de fiets populairder dan ooit. Waarom zijn we nog steeds zo geïnteresseerd in dit simpele en eeuwen­oude vervoermiddel?

Wat spreekt je aan in de job van wielerverzorger? “De veelzijdigheid. Als wielerverzorger neem je zo veel mogelijk uit handen van de wielrenner zodat hij zich volledig op de wedstrijd kan focussen. Je treedt geregeld in actie op een moment dat de sporter tot rust komt en dan is het belangrijk dat je de wielrenner perfect aanvoelt. Je moet mensen op hun gemak kunnen stellen en voldoende communicatief zijn. Je neemt een stukje stress weg. Als de resultaten dan ook nog eens mooi zijn, is het leuk dat ik daaraan hebt meegewerkt.”

De fiets is milieuvriendelijk, geeft deels een antwoord op het klimaatprobleem. De fiets geeft je het vrijheidsgevoel, net zoals de auto, maar niet zoals het openbaar vervoer. De fiets houdt je in beweging. Een actieve pendelmethode is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Kortom, die fiets, die maakt je gelukkig. Fietsers zijn helden Steden worden alsmaar minder toegankelijk met de auto. Bakfietsers, speed-pedelec-fietsers, woon-werkfietsers enz. snappen het probleem en willen deel uitmaken van een gestage mobiliteitrevolutie. Die fietsers voelen zich ook helden van het fietspad. “Maak plaats, maak plaats, maak plaats”. We zijn er, we eisen onze plaats op en met hoe meer we er zijn, hoe meer invloed we hebben op een veranderende samenleving.

Momenteel ben je aan de slag bij de jeugd. Hoe zit het met je ambities voor de toekomst? “Het spreekt me wel aan om door te groeien maar mijn ambitie is niet grenzeloos. Het is een zeer mooie maar ook intensieve job. Als verzorger ben je al snel 220 dagen van huis. Dat is niet altijd gemakkelijk om te combineren met je privéleven. Je moet echt gepassioneerd zijn om het vol te houden. Als je puur wedstrijden wil zien, zal je bedrogen uitkomen. Als verzorger ben je te druk bezig op verschillende plaatsen op het parcours om veel van de wedstrijd te zien.”

De lokale fietsbranche mee met de evolutie Vroeger kocht je een fiets. Vandaag koop je een elektrische fiets, een plooifiets, een mountainbike, een speed-pedelec, een bakfiets, een ligfiets en ga zo maar door. Fietsenwinkels gaan zich specialiseren, kleinere winkels met een specifiek aanbod. De fietsmarkt evolueert snel, waardoor het noodzakelijk is voor vakhandelaars in de niche waarin ze actief zijn, op zoek te gaan naar opleidingen die aansluiten bij hun dagdagelijkse werking. Of, een opleiding die aansluit bij opportuniteiten die ze in de toekomst zien. “Bijscholing is cruciaal om je zelfstandige zaak duurzaam te maken.”

Hoe groot is de prestatiedruk bij een jeugdploeg? Krijgen de jongeren het ook mentaal zwaar te verduren? “Bij de jeugd primeert het plezier nog. Veel wielrenners stoppen op hun 18de omdat de combinatie met hogere studies niet vanzelfsprekend is. Maar wie het echt wil, kan het. Wilskracht en karakter zijn enorm belangrijk in sport. Het primeert zelfs op talent.”

REMBRAND NEIRINCKX

Ondernemer in de fietsbranche (brandwerk.be), auteur bij vivocyclo.com & ex-cursist SYNTRA Midden-Vlaanderen

Op zoek naar innovatieve opleiding in de fietssector? Surf naar www.syntra-mvl.be/fiets

Wielerfanaat? Ontdek alles over de opleiding wieler­ verzorger op www.syntra-mvl.be/wielerverzorger

7


BOOST #5

8


Cursist Philippe in 360° Duiken in koraalriffen? Rondwandelen in de Taj Mahal? Dat kan tegenwoordig simpelweg vanuit je luie zetel, dankzij virtual reality. De technologie duikt stilaan overal op. Philippe Taboureau heeft een passie voor animatie en volgt momenteel de opleiding Virtual Reality 360° producer. Philippe ontdekte zijn passie voor het driedimensionale op de animatiefilmschool waar hij zijn eerste 3D-model ontwikkelde. “Door middel van blauwdrukken maakte ik een waarheidsgetrouwe 3D-animatie van een Britse Mark IV Tank uit de Eerste Wereldoorlog. De Vlaamse filmmaker Raoul Servais apprecieerde mijn werk en gebruikte mijn tank in één van zijn animatiefilms.” Na zijn studie bleef Philippe experimenteren met 3D-animaties. De technieken gingen er echter razendsnel op vooruit en om up-to-date te blijven, volgt hij nu de SYNTRA-opleiding ‘Virtual Reality 360° producer’. De cursus was voor Philippe een nieuwe stap. “Tijdens de opleiding leer je hoe je ‘from scratch’ een virtualreality­product ontwikkelt. Je leert de basis fotografie en video­ montage en komt meer te weten over het volledige productieproces van VR. Op het einde heb je alle kennis om zelf een 360°-story te ontwikkelen.”

CREATIEVE VRIJHEID “De docenten geven veel tips en tricks en laten je kennis maken met nieuwe software. Natuurlijk krijg je ook ruimte om zelf te experimenteren. Met een camera en statief zet ik foto’s om in een volledig 360°-beeld. En voeg er animaties aan toe. De vrijheid die je krijgt om projecten zelf creatief in te vullen, vind ik zeker een pluspunt.”

Volgens Philippe is het belangrijk dat er veel geëxperimenteerd wordt met virtual reality, aangezien de techniek nog in haar kinderschoenen staat. “Wanneer er meer content is, zal de techniek meer gebruikt worden. Dit moet niet steeds op specifieke vraag zijn. Ik vind het leuk om de techniek ook te gebruiken als artistieke uitlaatklep.”

TOEKOMST VAN VIRTUAL REALITY Het ontging Philippe niet dat er steeds meer nuttige toepassingen bedacht worden om virtual reality te integreren in het dagelijkse leven. “Bij Volvo lopen al projecten om de trainingssessies van nieuwe medewerkers via VR aan te bieden. Zij leren dan in een virtuele wereld hoe ze een motor moeten samenstellen. Daarnaast kan virtual reality ook gebruikt worden om kinderen gerust te stellen bij de tandarts. Als je kinderen een VR-bril opzet waardoor het lijkt dat ze bijvoorbeeld in een bos zijn, zullen ze misschien veel rustiger worden. En winkels kunnen VR gebruiken om de klant virtueel de kleren te laten passen.” Er is duidelijk een toekomst om virtual reality te integreren in het dagelijkse leven. Maar voor die evolutie werkelijkheid wordt, is er nog veel werk aan de winkel volgens Philippe. “Voorlopig is virtual reality met je smartphone het meest toegankelijk, maar de kwaliteit ervan is niet optimaal. Pas wanneer de VR-brillen 9

lichter, comfortabeler en betaalbaarder worden, zal virtual reality echt boomen. Maar als je kijkt hoe razendsnel de technologie de voorbije jaren al is geëvolueerd, komt dit wellicht sneller dan we denken.” Zelf nieuwe dimensies creëren? Neem een kijkje op onze site: www.syntra-mvl.be/virtualreality

WIST JE DAT … • De eerste pogingen tot virtual reality stammen uit de 18e eeuw. Schilder Robert Barker bouwde in 1792 in Londen de ‘Rotunda’, een rond gebouw met panoramisch schilderwerk aan de binnenkant dat 360 graden rondliep. • In 1940 verschenen de eerste View Masters, de plastic stereoscopen met dia’s die jarenlang het favoriete speelgoed waren van duizenden kinderen. Tegenwoordig richt View Master zich op VR-brillen in combinatie met je smartphone. • Apple werkt al jaren in het geheim aan een slimme bril. Die moet virtual reality wereldwijd beschikbaar maken voor consumenten. • Virtual reality kan je een zeeziek gevoel geven. Dit komt doordat de virtuele bewegingen niet stroken met de fysieke. Nieuwe technologie moet deze ‘kinderziekte’ verhelpen.


BORIS BAKE BOUTIQUE Cursist Boris opende een webwinkel met artisanale patisserie

“ Met simpele grondstoffen een topproduct maken, dat geeft mij voldoening. ” Druk, druk, druk heeft hij het. Hij combi­neert een job in de verzekeringen met zijn hobby in de fitness én heeft de handen meer dan vol met de opstart van zijn online bakkerij “Boris Bake Boutique’. Omdat we ook niet vies zijn van een alliteratie: de bodybuildende bakker zag je onlangs het beste van zichzelf geven in ‘Bake Off Vlaanderen’. Een televisieprogramma waarin amateurbakkers het tegen elkaar opnemen. “Het was op aanraden van een mede­ cursist uit de opleiding brood- en banketbakker dat ik me heb ingeschreven voor het Vier-programma. Een leuke ervaring waardoor ik nu nog steeds op straat herkend word.” Wanneer besloot je om aan de slag te gaan met je passie? BOOST #5

“Een jaar of vier geleden begon ik te beseffen dat bureauwerk me eigenlijk niet ligt. Tot dan wist ik niet dat je een stiel kon leren via het volwassenonderwijs. Dat was helemaal nieuw voor mij. Ik schreef me in voor de avondopleiding “brood- en banketbakkerij”. Een heel praktijkgerichte opleiding waar je de basis onder de knie krijgt. Die basis moet je echt in de vingers hebben als je je ooit wil specialiseren. Volgend jaar start ik met opleiding ambachtelijk ijsbereider omdat ik ook ijs wil aanbieden in mijn zaak.” Voor je specialiteiten kunnen alle zoetebekken recent terecht bij “Boris Bake Boutique” “Klopt. In oktober opende mijn zaak met ambachtelijke patisserie in de Fabrieksstraat in

10


Waar ik nog van droom? Een afwasmachine! BORIS volgde de opleiding brood- en banketbakker. Hij is trots op zijn online bakkerij: www.boris.boutique

Sint-Lievens-Houtem. Ik specialiseer mij in dagverse taarten, macarons, croissants, koekjes, truffels, bokkepootjes… Je kan je bestelling afhalen in de zaak of gewoon thuis laten leveren via de post. Alles wordt met veel liefde en de grootste zorg eigenhandig door mij bereid.” Je bent ook nog halftijds aan de slag in een verzekeringskantoor. Geen voor de hand liggende combinatie wellicht. “Mijn collega’s weten dat ambachtelijke patisserie mijn passie is. Eén collega heeft ook de avondopleiding gevolgd en begrijpt dus helemaal wat er mij zo aanspreekt in het vak. Als je in de verzekeringssector klanten hoort, is het vaak om te klagen. Nu krijg ik vooral positieve feedback en mag ik complimenten in ontvangst nemen. Dat scheelt. Met simpele grondstoffen aan de slag gaan om een topproduct te creëren, dat geeft mij veel voldoening.” Heb je nog dromen en ambities voor de nabije komst? “Een afwasmachine! Het zou ook fijn zijn om personeel in dienst te nemen zodat mijn productie omhoog kan. Als ik luidop droom, zou ik ook graag een verbruikerszaal openen waar je ‘pateetjes’ kan eten. Maar dat is niet voor morgen.”

11

Droom jij er ook van om de beste bakker of patissier uit de streek te worden? Wij stomen je klaar voor de stiel. Alle info op www.syntra-mvl.be/brood


Bejaarden graag zien, daar begint het mee.

BOOST #5

12


Peter doceert aan de nieuwe generatie WZC-directeurs

“Aanwezig zijn, aanspreekbaar zijn, aandacht hebben en authentiek zijn.” Peter Mornie volgde enkele jaren geleden de opleiding beheerder woonzorgcentrum bij SYNTRA. Nu is hij directeur van het WZC Kartuizerhof te Lierde. Daarnaast stoomt hij als docent bij SYNTRA de nieuwe generatie WZC-directeurs klaar voor de toekomst. Kwaliteitsvolle zorg en out of the box denken kenmerken zijn visie. “Ik startte mijn carrière als verpleegkundige en heb dus een achtergrond in de zorg. Ik heb ook altijd al een passie gehad voor geriatrie. Een woonzorgcentrum is voor mij dan ook de ideale werkplek.” Na zelf cursist te zijn, doceer je nu in de opleiding beheerder woonzorgcentrum. Een goede voorbereiding op het echte werk? “Ja, zeker wel. Het is een tweejarige, vrij intensieve opleiding waarin je alles leert om een goede WZCdirecteur te zijn: wetgeving, HRbeleid, verschillende zorgaspecten … Ikzelf doceer voornamelijk de geriatrische vakken in het kader van zorgontwikkeling. Het valt mij altijd op hoe divers de groep cursisten is. Sommigen komen uit de zorg, anderen hebben helemaal geen ervaring in de sector. Dat zijn dan de mensen die een echte carrièreswitch ambiëren. Ik vind een achtergrond in de zorg wel een groot pluspunt voor een WZC-directeur. Maar ook

zonder voorkennis kan je een heel goede directeur worden als je je met de juiste mensen omringt.” Krijgen de cursisten de kans om praktijkervaring op te doen? “Er is geen verplichte stage, maar in het kader van het eindwerk kunnen cursisten wel stage lopen. Iets wat ik aanraad. Zowel bij het eindwerk als bij de cases die de cursisten bespreken, sta ik er ook op dat de link tussen praktijk en theorie wordt gemaakt. Daarnaast organiseren we een aantal bedrijfsbezoeken, zodat cursisten kunnen zien hoe het er in de realiteit aan toe gaat. Ik probeer ook het al te eenzijdige beeld van woonzorgcentra weg te werken. Ik vertel hen dan bijvoorbeeld dat ik ooit met enkele bewoners met een bootje ging varen of naar het museum ging. Dat out of the box denken wil ik echt meegeven.” Wat moet een goede WZC-beheerder in zich hebben? “Allereerst, een passie voor ouderen, bejaarden graag zien. Enkel zo kom je tot kwaliteitsvolle zorg. Je moet je bewoners bij naam kennen en weten wat er met hen gebeurt. Ik spreek altijd van de vier A’s: aanwezig zijn, aanspreekbaar zijn, aandacht hebben en authentiek zijn. Met dat laatste bedoel ik dat je niet ‘meneer de directeur’ moet 13

spelen, maar het echt moet zijn vanuit je persoonlijkheid. In mijn geval speelt de affiniteit met de zorg natuurlijk heel erg mee. Ik zoek het contact met de bewoners echt op en doe soms zelf een permanentie. Dat is vrij atypisch voor een directeur, maar ik zie alleen maar voordelen.” Welke carrière-opportuniteiten zijn er in de zorg? “Er zijn veel tekorten in de woonzorgcentra. Eigenlijk kunnen we op alle vlakken mensen gebruiken. Zo zal ik binnenkort ook in de nieuwe opleiding woonassistent doceren. Een goede begeleiding van bewoners van assistentiewoningen is zeker een meerwaarde. Voor mij is het belangrijk dat de taak van woon­ assistenten ruim wordt opgevat. De bewoners preventief screenen op het vlak van ondervoeding of val­risico bijvoorbeeld, of het nauwkeurig bijhouden van hun zorg­dossier. Op die manier kan je het verschil maken. Er komen ook steeds nieuwe WZC’s bij, wat uiteraard ook meer vacatures betekent. Goed nieuws dus voor de cursisten in een zorgrichting.” Ambities in de zorgsector? Alle info over ons ruim opleidingsaanbod op www.syntra-mvl.be/zorg


Julie vond haar droomjob in de zorgsector

“ Al doende leer je erg snel bij. ” Julie Verhulst volgde een duale opleiding zorgkundige via de leertijd. Een opleiding waar je al doende een job in de vingers krijgt. Na haar opleiding kon ze meteen aan de slag als zorgkundige in het woonzorgcentrum waar ze het vak leerde. Vol enthousiasme staat ze nu elke dag klaar voor de bewoners. “ZE ZAGEN IETS IN MIJ” Julie volgde een BUSO-opleiding tot logistiek assistent waar ze stage liep in een woonzorgcentrum. Het viel de zorgkundigen op hoeveel voeling ze had met de bewoners en de zorg op zich. Julie: “De zorgkundigen zagen echt iets in mij en stimuleerden mij om de opleiding tot zorgkundige te volgen. Ook mijn familie steunde mij volledig. Uiteindelijk koos ik voor de leertijd, een combinatie van werken en leren. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.” PRAKTIJKERVARING ALS EXTRA TROEF De duale opleiding zorgkundige legt de focus op praktijkervaring. Dat was iets wat Julie erg aansprak. In plaats van met de neus in de boeken te zitten, kon ze de theorie meteen in praktijk brengen. “Ik had twee dagen les per week, de overige dagen werkte ik al in het woonzorgcentrum. Ik heb echt heel

BOOST #5

veel bijgeleerd en zou het iedereen aanraden. Je leert meer in drie jaar omdat je al in de praktijk zit. Ook als je nadien effectief start, is dat een heel groot voordeel. Je weet immers al hoe alles in zijn werk gaat.”

Omdat alle begin natuurlijk even wennen is, worden de cursisten goed begeleid. Ze kunnen met al hun vragen terecht bij de docent en ook op hun werkplek worden ze bijgestaan door mensen met ervaring. “Ik had heel veel aan mijn leerkracht, die zelf verpleegkundige is. Ik kon steeds bij haar terecht met al mijn vragen. Er was één vaste leerkracht, waardoor we ook één aanspreekpunt hadden. We kregen vakken als anatomie, EHBO, vakken over medicatie … Hoewel de theorie mij soms deed zuchten, ben ik nu heel blij dat ik die kennis heb. Als één van de bewoners bepaalde medicatie moet nemen bijvoorbeeld, kan ik dat plaatsen.” MEER DAN PURE ZORGHANDELINGEN “De eerste taak van een zorgkundige is de bewoners bijstaan bij heel wat dagelijkse handelingen, zoals wassen, aankleden, eten … Maar essentieel is dat een zorgkundige empathisch en warm is. Ik haal zelf het meeste voldoening uit het 14

blij maken van de bewoners, ook door andere zaken dan pure zorghandelingen. Eens iemand schminken bijvoorbeeld. En ik luister naar hen. Tijdens de verzorging zal ik altijd eens polsen naar hoe het met hen gaat.”

De minder leuke aspecten van de job, horen er voor Julie gewoon bij. “Je moet kunnen omgaan met minder fijne zaken, zoals het overlijden van bewoners. Hoewel dat natuurlijk emotioneel is, kan ik daar vrij goed mee om. In de opleiding is er ook aandacht voor het rouwproces. Zo kunnen wij de familie goed begeleiden op dat moeilijke moment.”

EEN TOEKOMST IN DE ZORG? Julie is volledig overtuigd van haar keuze voor de zorgsector. In de toekomst zou ze zelfs nog verder willen gaan. “Ik zou het wel zien zitten om een opleiding tot verpleegkundige te volgen. Na enkele jaren dienst bestaat de mogelijkheid om die opleiding te combineren met mijn huidige job. Ik zou al voorkennis hebben, dus dat is zeker mooi meegenomen.” Wil je net als Julie al doende de job van zorgkundige leren? Surf naar www.syntra-mvl.be/zorgkundige


Essentieel is dat een zorgkundige empathisch en warm is.

15


FREELANCER Nikki ging na haar opleiding UX Designer als freelancer aan de slag

“Het is altijd al mijn plan geweest om zelfstandige te worden.”

De Nederlandse Nikki Weststrate is er eentje met pit. Als grafisch vormgeefster wilde ze zich verder verdiepen in het digitale luik. Ze schreef zich in voor de opleiding UX Designer en zei meteen volmondig “ja” toen ze gevraagd werd om het design van de SYNTRA-website onder handen te nemen. Angst om te ondernemen is haar volledig vreemd. “Ik heb in Nederland een allround opleiding gevolgd aan de Academie waar ik meer leerde over media­ styling, mode en interieur. Het verschil met een opleiding grafisch vormgever in België is dat de focus in Nederland meer op het artistieke ligt. Omdat ik merkte dat er in België veel vraag was naar gespecialiseerde kennis, koos ik voor een avondopleiding UX Designer bij SYNTRA Midden-Vlaanderen. Als BOOST #5

grafisch vormgeefster merkte ik dat het superbelangrijk is dat je ook iets afweet van het digitale luik. Want puur old school grafisch werk is een beetje dood.” Wie nog nooit van UX Designer gehoord heeft, zou afgeschrikt kunnen worden door de techniciteit die de term uitstraalt. Terecht? “Ik vond het een zeer toffe opleiding waar ik de kans kreeg om de 16

praktijk in te oefenen. UX Designer mag dan wel heel technisch klinken maar je hebt geen voorkennis nodig om de opleiding te starten. Het gaat vooral om een inzicht dat je moet krijgen. Kort samengevat leer je meer over de gebruiksvriendelijkheid van diensten en producten. Als UX Designer verbeter je de gebruikers­ervaring op vlak van websites, apps en webtoepassingen. Daar gaat veel onderzoek aan


NIKKI WESTRATE volgde de opleiding UX Designer. Ze is trots op haar job als freelancester www.nikkiwest.design

vooraf. De echte user interface komt er in een tweede fase aan te pas. Voor mij is dat het leukste werk. Ik vind het heel tof om mijn ideeën te concretiseren.” Je volgde de opleiding samen met 10 andere cursisten. Hoe was de sfeer in de groep? “De docent wist iedere les opnieuw iets interessants te brengen. Een realistische case die boeit. Het

was nooit saai. Echt een hele goeie leraar. Er zaten veel verschillende profielen in onze groep waardoor je ook van elkaar leert. Want iedereen bekijkt iets vanuit een andere invalshoek. Het contact tussen de cursisten zat zeer goed. We houden nu nog contact met elkaar.” Momenteel neem je voor SYNTRA Midden-Vlaanderen de website onder handen. Hoe pak je zoiets aan? 17

“Ik heb van SYNTRA carte blanche gekregen wat ik erg fijn vind. Ik mag vanaf nul ontwerpen maken voor de website en de SYNTRAplatformen. Ik werk momenteel als freelancer omdat ik liefst mijn eigen werk plan. Ik ben erg goed met deadlines en doelen. Angst om te ondernemen heb ik nooit gehad. Het is altijd al mijn plan geweest om zelfstandige te worden. Officieel ben ik 1 april gestart en ik heb al constant klanten gehad. Je levenskwaliteit als zelfstandige is volgens mij veel beter. Mijn droom is om in het buitenland met projecten aan de slag te gaan of voor een inter­ nationaal bedrijf te kunnen werken. Ik heb helemaal geen baksteen in de maag. Hechten aan een plek of huis is vreemd voor mij.”

Geïnspireerd door Nikki haar verhaal en wil je meer weten over de opleiding UX Designer? Surf naar www.syntra-mvl.be/UXdesigner


HCTIWS

BOOST #5

18


Het roer helemaal omgooien en voor een job gaan in een volstrekt nieuwe sector: je hebt er lef voor nodig. Wij spraken enkele cursisten die een carrièreswitch van 180 graden maakten. Durvers die een plaatsje in BOOST meer dan verdienen.

19


SWITCH

INDUSTRIEEL INGENIEUR TUINAANNEMER Jonathan had na zijn studies industrieel ingenieur meteen een job te pakken maar hij raakte er zijn ei niet in kwijt. Hij gaf zichzelf verschillende kansen maar kwam tot de vaststelling dat zittend werk niets voor hem was. Jonathan liet er geen gras over groeien en koos voor een opleiding tuinaannemer.

T

“Techniek heeft me altijd al geboeid. De keuze voor een opleiding industrieel ingenieur was dus snel gemaakt. Ik kon meteen aan de slag in de automobielsector waar ik verantwoordelijk was voor de technische kwaliteitsopvolging. Maar ik verveelde me. Mijn job was strikt afgebakend en ik had er naar mijn aanvoelen te weinig werk. Zelfs toen ik een hogere functie had en zeer zelfstandig kon werken had ik het gevoel dat ik niet genoeg om handen had.” Dat veranderde wellicht meteen toen je besloot om zelfstandig tuinaannemer te worden. “Klopt. Dat probleem was meteen opgelost. (lacht) Als tuinaannemer

BOOST #5

20

heb je onvoorspelbare en lange dagen. In het begin was de fysieke omschakeling zwaar maar dat ben ik nu stilaan gewoon. Als tuinaannemer is je job erg afwisselend. Niet alleen sta je in voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen, je plaatst ook tuinhuizen, terrassen en omheiningen. Ik heb nog even getwijfeld tussen een opleiding schrijnwerker en tuinaannemer. Dat ik uiteindelijk voor tuinaannemer koos, komt omdat je nadien zoveel richtingen uit kan.” Hoe blik je nu terug op die keuze? Beantwoordt de job aan je verwachtingen? “Eigenlijk combineer ik drie jobs. Naast zelfstandig tuinaannemer


JONATHAN volgde de opleiding tuinaannemer. Hij is trots op zijn eigen zaak www.pepetu.be

ben ik ook aan de slag bij de bioboerderij de Wassende Maan en geef ik les bij SYNTRA. Die afwisseling heb ik nodig en maakt het voor mij boeiend. Ik ben vooral gefascineerd door sier- en moestuinen. Het liefst ontwerp ik productieve tuinen die ook esthetisch zijn. Een moestuin vraagt misschien wat werk op vlak van onderhoud maar het verschaft veel plezier én de smaak van je groenten en fruit is stukken beter. Wat me vooral aanspreekt is dat je bij een moestuin iets creëert. Er is tastbaar resultaat waar ik veel voldoening uit haal. Bij een bureaujob miste ik dat. Ik verdien nu wel minder dan vroeger maar ik ga wel iedere dag blij werken.” De derde job waarover we het nog niet gehad hebben is lesgeven. Hoe ben je docent bij SYNTRA geworden? “Lesgeven is iets wat ik al jaren wou doen. Nu is de docent waar ik zelf ooit les van kreeg een collega van mij. Zijn passie voor het vak heeft me vroeger als cursist geïnspireerd. Hij heeft me getoond dat je als tuinaannemer continu kan bijleren. Dat

je er ook intellectuele voldoening kan uithalen. Want tuinaannemer is ook een intellectueel uitdagend beroep. Ik geef bodemkunde en praktijklessen. Aan 1 theorieles heb ik ongeveer 8 uur voorbereiding. Maar dat vind ik niet erg want ik verdiep me graag in de materie. Ik leer zo zelf ook bij.” Hoe bekijk je de opleiding nu je het parcours van cursist tot zelfstandig ondernemer hebt afgelegd? “Ik had quasi geen voorkennis toen ik aan de opleiding begon maar ik wist wel dat ik graag buiten werk. De opleiding heeft me enorm veel bijgebracht en zou ik aanraden aan iedereen die als zelfstandige wil starten. Je leert op korte tijd veel bij en je wordt echt in het vak ondergedompeld. Na je opleiding hoef je ook niet meteen grootse investeringen te doen. Je kan net als ik lowbudget starten. Een kraan of container is snel gehuurd. Het is dan ook niet mijn ambitie om bedrijfsleider te worden. Ik wil kleinschalig blijven werken. Dit is wat ik het liefste doe.” 21

Eigenlijk combineer ik drie jobs. Naast zelfstandig tuinaannemer ben ik aan de slag bij een bioboerderij en geef ik les. Meer info over ons opleidingsaanbod in de groen- en tuinsector via www.syntra-mvl.be/groenentuin


SWITCH

Ook Mandy, Anne en Els deden de switch

MANDY was onderzoekster in biomedische wetenschappen en maakte de switch naar apotheek-assistent

“Ik heb een master biomedische wetenschappen achter de rug maar ik stoorde me enorm aan de vriendjespolitiek die in de wetenschappelijke wereld heerste. Uit de loopbaanbegeleiding die ik volgde, bleek dat onderwijs iets voor mij was. Maar door gebrek aan respect van de leerlingen, ging ik toch op zoek naar een andere piste. Ik kwam uit bij apotheek-assistent: er is het sociale aspect maar ook op wetenschappelijk vlak is het erg interessant. Velen denken dat ik alles al weet maar ik leer hier enorm veel bij.�

BOOST #5

22


ANNE was F&B-manager en maakte de switch naar interieurinrichter

“Interieur is al altijd mijn passie geweest. Toen bleek dat interieurinrichter op de lijst van knelpuntberoepen staat, heb ik geen seconde getwijfeld om me in te schrijven. Ik vind het maf hoeveel we leren op korte tijd. Het leukste vind ik om gebruik te maken van aparte materialen en om niet voor de hand liggende oplossingen te bedenken. Mijn droom? Het liefst van al zou ik mijn eigen baas worden zodat ik volledig voor mijn idee kan gaan.”

ELS was financieel leidinggevende in de filmsector en maakte de switch naar fietstechnicus

“Ik was 27 jaar actief bij een filmdistributeur toen de sector het moeilijk kreeg door digitalisering en piraterij. Het moment brak aan om resoluut voor mijn passie te kiezen: fietsen. De opleiding is super. De techniek interesseert me enorm en ik vind het leuk om met mijn handen bezig te zijn. Binnenkort start ik als hoofd administratie bij de Fietsambassade en zal mijn technische achtergrond enorm goed van pas komen.”

23


KOFFIEKLETS

Michaël heeft een b n voor koffie Het regent in Roeselare wanneer klanten de koffiebar Crème de la Crema binnendruppelen. Ondanks het druilerige weer ziet de koffiebar er verrassend helder en luchtig uit. Het interieur doet Scandinavisch aan door de combinatie van witte elementen met blankhouten meubelen. Michaël voorziet iedere klant met dezelfde zorg en aandacht van een bakje troost. Alles in Crème de la Crema ademt de passie die Michaël voor zijn product voelt. “Mijn passie voor koffie is eigenlijk toevallig ontstaan. Intussen zo’n 12 jaar geleden. In het buitenland proefde ik een koffie die smaaktechnisch zoveel beter in elkaar zat dan de koffie die ik gewoon was. Een echt waw-gevoel. In België zijn we intussen zo gewoon geraakt aan middelmatige koffie dat velen amper nog weten hoe een kwalitatieve koffie smaakt. Thuis heb ik mij volledig verdiept in het product en leerde ik de stiel bij tal van binnenen buitenlandse cursussen.” Wat is het precies dat je zo boeiend vindt aan koffie? “De diversiteit. Er valt zoveel te ontdekken aan het product. Wist je dat koffie 800 verschillende smaakcomponenten bevat? Voor wijn zijn dat er 400. Er bestaan dan nog eens enorm veel variëteiten en de manier waarop je het product behandelt, verandert ook de smaak.” BOOST #5

Kan iedereen die het wil barista worden? Heeft iedereen het in zich? “Als je meer wil weten over koffie, moet je vooral open-minded zijn. Dan kan je het meeste bijleren. Sommigen hebben van nature een goed ontwikkeld smaakpalet, maar smaak kan je trainen. Als je de top wil bereiken, moet je een beetje nerdy zijn. Je moet de drang voelen om je constant verder te verdiepen in de materie. Waar ik bij mijn cursisten heel hard op hamer is op hun verantwoordelijkheid als barista. Je bent een rolmodel voor de ambacht. Je moet de fierheid op je product naar je omgeving uitdragen. Naast de technische vaardigheden die je als barista hoort te hebben, is respect voor de klant enorm belangrijk. Het aspect beleving is iets wat steeds harder begint door te wegen.” Je merkt meteen dat beleving in jullie zaak een grote rol speelt. De combinatie van de juwelengalerie van je vrouw Cynthia Jacobs en de koffiebar was wellicht erg vooruitstrevend toen je de zaak 7 jaar geleden opstartte. “Klopt. Vandaag vinden soortgelijke concepten veel sneller hun ingang. We kregen meteen aanbiedingen om ons concept te kopiëren naar het buitenland maar we hebben er voor gekozen om bij onze roots te blijven. Van zodra iets mainstream wordt, boeit het me minder. Ik heb al altijd een pionier willen zijn die de platgetreden paden verlaat. 24

Maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot.” Koffie is een trendy product geworden waar marketeers zijn opgesprongen. Wat vind je van die evolutie? “Koffie is big business geworden. Het verhaal dat er rond gecreëerd wordt, klopt niet altijd. Een koffieboer zal pas kwaliteit leveren als hem een eerlijke prijs gegarandeerd wordt. Daar wringt vaak het schoentje. Daarom werken wij via een duurzaam systeem van importeurs die de koffie rechtstreeks bij de boer aankopen en hem het vijfvoud betalen van de prijs die hij gewoon is.” Waar ligt jouw ambitie? Kriebelt het soms niet om internationaal te gaan? “De wereld veroveren is mijn ambitie niet. Dan moet je gedreven zijn door geld en macht. Ook al heb ik buitenlandse aanbiedingen gekregen, ik hou het liever klein, ambachtelijk en persoonlijk. Mijn focus ligt op creativiteit, vakmanschap en het menselijk aspect. Ik wil niet de grootste worden want dan heb ik geen voeling meer met mijn klanten. Maar het blijft een constante afweging tussen big business, ethiek en kwaliteit.” Denk je dat er ook een barista in jou schuilt? Kom meer te weten over onze koffie-opleidingen en bijscholingen op www.syntra-mvl.be/koffie


MICHAËL is barista expert, erkend SCA docent barista, Internationaal SCA-jurylid, coffee consultant en heeft een eigen koffiebar Crème de la Crema

3 TIPS VOOR HET PERFECTE ZWARTE GOUD 1. Water: gebruik geen leidingwater maar kwalitatief flessen­water. Voor filterkoffie is Spa Reine aan te raden. 2. Let op de kwaliteit van je koffie: de bonen die je kiest zijn cruciaal voor het aroma van je koffie. Gebruik vers gemalen bonen of je verliest veel van de aroma’s. 3. Extractietijd: de tijd die het water krijgt om alle kwaliteiten van je koffie op te nemen, zal mee de smaak bepalen. Duurt het contact tussen de koffie en het water te kort, zal je een waterachtige koffie krijgen. Laat je de koffie te lang trekken, zal hij te straf of te bitter smaken.

25


Het is mijn droom om iedereen op zonne- en windenergie te laten rijden.

BOOST #5

26


Jean-François is installateur van elektrische laadpalen

“ Het is aan de bedrijfsleiders om het goeie voorbeeld te tonen en elektrisch te rijden. “

Jean-François Cheyns is zaakvoerder van MobilityPlus: een bedrijf dat elektrisch rijden makkelijk wil maken door de installatie en het beheer van laadpalen. Zijn stokpaardjes? Duurzame mobiliteit en energie-efficiëntie. Hoe kwam je op het idee om een bedrijf te starten in elektrische laad­palen? “Ik was verantwoordelijk voor domoticatoepassingen in woningen toen een Tesla-eigenaar me vroeg of ik een laadoplossing in zijn woning kon integreren. Ik had al altijd een passie voor duurzame energie en techniek en ik besefte meteen hoe elektrische mobiliteit een positieve impact kon hebben op de wereld. Ik heb lang nagedacht over een goed concept omdat ik kost wat kost wou vermijden dat er cowboypraktijken in de markt zouden ontstaan.”

Met MobilityPlus installeren jullie laadpalen en faciliteren jullie het online beheer ervan. Wie zijn jullie klanten? “Momenteel focussen we ons vooral op de B2B-markt. Om mensen vertrouwen te doen krijgen in elektrische mobiliteit is het van cruciaal belang dat er geïnvesteerd wordt in laadinfrastructuur op bedrijven­ terreinen en bij shoppingcentra.”

“Het is volgens mij aan de bedrijfsleiders om het goeie voorbeeld te tonen en zelf elektrisch te rijden. Want elektrisch zien rijden, doet rijden. Ik ijver er ook voor om geïnstalleerde laadpalen publiek te maken omdat ik heel sterk geloof in een communityverhaal waar iedereen aan kan deelnemen.” 27


vervolg: Jean-François is installateur van elektrische laadpalen

Merk je dat het vertrouwen in elektrisch rijden groeit? “Ongeveer 2% van de Belgen rijdt elektrisch. Dat is een laag percentage maar er zit enorm veel groei op. In de buurlanden ligt dat cijfer veel hoger en we weten uit ervaring dat België zal volgen. Elektrisch rijden vraagt een andere mindset maar je went er snel aan. Het is niet de bedoeling dat je je auto volledig leegrijdt en dan pas gaat opladen. Voor je wagen is het net goed om geregeld bij te laden. Ik geloof dan ook heel erg in het laden op je werk. Je kan het laden ook integreren in je werkdag. Voorbeeld: je mails lezen in een business center terwijl je wagen laadt.” Je vertelt enorm gepassioneerd over je job. Waaruit haal jij je drive om dagelijks het beste van jezelf te geven? “Het is een enorm boeiende sector en energiemanagement is iets wat me fascineert. Ik pleit er ook voor dat de geleverde stroom voor onze laadpalen 100% groen is. Het is mijn droom om iedereen op zonneen windenergie te laten rijden. Concreet vertaald naar de realiteit: binnen de 5 jaar wil ik 10.000 laadpunten in ons beheer hebben die de gebruiker van de elektrische wagen makkelijk online kan terugvinden en raadplegen.” Geïnspireerd door bovenstaand verhaal? SYNTRA start een innovatieve opleiding installateur van elektrische laadpalen. Surf naar www.syntra-mvl.be/ duurzameenergie

BOOST #5

IN CIJFERS

in 2011

1500

werd in België de eerste publieke laadpaal geïnstalleerd

totaal aantal publieke laadpalen in België

20

2713

maximum aantal kilometer dat je moet rijden voor je een laadpaal tegenkomt

elektrische wagens werden afgelopen jaar in België ingeschreven

0

euro

4000 euro = de maximale premie die een particulier kan krijgen voor een elektrische wagen

verkeersbelasting voor 100% elektrische wagens in het Vlaams gewest

ENKELE TYPES ELEKTRISCHE WAGENS Tesla Model S of X

BMW i3

28

VW e-Golf

Citroen e-Berlingo

Nissan LEAF


Tim volgt de opleiding communicatie- en marketing officer

helllod wo r Rescue ranger

WAT WOU IK VROEGER WORDEN?

Marketing Officer LATER WORD IK:

Ik amuseer me op mijn stageplaats waar ik meer leer over marketing en de ontwikkeling van chatbots. WAAROM DEZE OPLEIDING?

Span je een jaar in en ontplooi jezelf.

TIP

ZO ZIE IK MEZELF

Huisje, tuintje, boompje met toffe job. IN 5 JAAR

29


Annelies volgt de opleiding frituuruitbater

n e s s tu de

n e t t a t a p

Snacks bakken FAVORIETE VAK

In de zomer rijd ik in Lokeren rond met ijskar Mima’s. ZO ZIE IK MEZELF IN 5 JAAR Om de winterperiode Samen met mijn man te overbruggen, zou ik een eigen frituur dat graag combineren uitbaten. De naam ligt met het uitbaten van al vast: Pomfriet. een frituur. WAAROM DEZE OPLEIDING?

Ook al is een opleidingsattest niet meer wettelijk verplicht, de kennis die je hier opdoet is echt noodzakelijk als je een eigen zaak wil starten. TIP

BOOST #5

30 30


Gauvain aka Kobbejager (kobbejager.myportfolio.com) volgt de opleiding fotografie

e l i m s Striptekenaar

WAT WOU IK VROEGER WORDEN?

Praktijkles op set FAVORIETE VAK

Perfecte aanvulling op mijn studies vormgeving en illustratie. WAAROM DEZE OPLEIDING?

Opstarten van een creatieve studio gecombineerd met een bar. ZO ZIE IK MEZELF IN 5 JAAR

Wees niet bang om je in te schrijven. De opleiding start vanaf nul en iedereen helpt elkaar. TIP

31


BEROEP ONDER DE LOEP Sonny, gespecialiseerd in fraudebestrijding- en preventie, volgde een opleiding prive-detective

“DE PRAKTIJKOEFENING SCHADUWTECHNIEKEN VOND IK GEW WELDIG.”

Wie meer wil weten over de indrukwekkende carrière van Sonny Luypaert, voorziet best wat tijd om in haar uitgebreid CV te duiken. Ooit gestart als boekhoudster in een Belgische kmo, heeft ze intussen meer dan 20 jaar wereldwijde ervaring in de financiële wereld. Als voorzitster van de ‘Association of Certified Fraud Examiners’ is ze gespecialiseerd in fraudebestrijding- en preventie. We vroegen ons af waarom iemand met een Bachelor Accounting & Banking, Master in Taks en een MBA nog een opleiding privé-detective wil volgen. “Als CFO heb ik verschillende fraudegevallen in diverse bedrijven onderzocht. Zo’n case uitspitten tot op het bot, vind ik fantastisch. Ik volgde de cursus Certified Fraud Examiner en werd voorzitter van ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) in België, onderdeel van de grootste fraudebestrijdingsorganisatie ter wereld. Maar als je in België informatie wil uitzoeken over bepaalde personen, ben je wettelijk verplicht om een diploma van privédetective op zak te hebben. Daarom schreef ik me dus in voor de opleiding. Mijn tante was BOOST #5

trouwens de eerste vrouwelijke detective van België. Een beroep dat me al van jongs af aan fascineert.” Hoe heb je de opleiding ervaren? “Ik heb de opleiding erg graag gedaan. Het spreekt een divers publiek aan: van winkelmedewerkers tot juristen. Dat maakt het boeiend. Het is bijzonder interessant om de wetgeving beter te leren kennen waaraan je als privé-detective moet houden. Daarnaast krijg je ook een goeie basis mee rond pyschologie, criminologie en deontologie… De praktijkoefening rond schaduwtechnieken vond ik ronduit geweldig. Groot voordeel is dat je les krijgt van docenten die in het vak staan. De opleiding is natuurlijk maar een start. Afhankelijk van de richting die je wil inslaan, is het de bedoeling dat je je nadien meer verdiept.” Momenteel ben je aan de slag als zelfstandig consultant. Hoe ziet die job er precies uit? “Bedrijven kunnen onder meer bij ons aankloppen voor een due diligence onderzoek. Bij een fusie of bedrijfsovername gaan wij na of de gepresenteerde informatie wel correct is en brengen we mogelijke risico’s 32

in beeld. We gaan de financiële cijfers op een forensische manier bekijken. Want soms is de waarheid achter de cijfers anders dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Een heel concreet voorbeeld: ligt de opgegeven voorraad ook effectief in het magazijn? Daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in pre-employment screenings. We lichten personen door die solliciteren voor een belangrijke functie want er wordt nog te vaak gelogen in CV’s. We bellen de referenties op en gaan de authenticiteit van diploma’s na. Ook kunnen we data op servers, harddiscs en in mailboxen op een forensische manier veiligstellen en analyseren.” Een boeiende job, wellicht. “De diversiteit in mijn job spreekt me enorm aan. Iedere opdracht is zo verschillend. Een probleem analyseren en mijn ervaringen toepassen op reële hedendaagse problemen: dat is mijn ding. Maar een onderzoek voer je nooit alleen. Daarom doen we onderzoeken en advisering met een team van experten. Daarnaast ga ik voor pure detectivewerk onder meer samenwerken met mijn neef die


SONNY LUYPAERT volgde de opleiding privé-detective. Ze is trots op haar voorzitterschap van de grootste fraudebestrijdingsorganisatie ter wereld.

ook de opleiding gevolgd heeft. Een fraudegeval uitspitten of iemand volgen op je eentje is bijzonder moeilijk. Bovendien kan je niet alles weten. Het is vooral belangrijk om te weten wanneer je er experten moet bijhalen.” Heeft iemand met wereldwijde ervaring in het vakgebied nog ambities? “Zeker. Mijn ambitie is om de Belgische ondernemer wakker te schudden. Zij worden nog te vaak getroffen door fraude. Ik zou hen graag preventief helpen. Want als je controles inbouwt kan je heel wat onregelmatigheden voor zijn. Vaak zijn bedrijfsleiders te druk bezig met hun business, waardoor ze te snel de administratie aan 1 vertrouwenspersoon afgeven. Daarnaast blijf ik ijveren voor een nieuwe wetgeving die de samenwerking tussen bedrijven, justitie en privédetectives vereenvoudigt. Daar is dringend nood aan en blijf ik op hameren.”

Schuilt er ook een Sherlock Holmes in jou? Surf naar www.syntra-mvl.be/ privé-detective voor meer info.

33


Het geeft een kick als ik mensen kan overtuigen om voor ons kantoor te kiezen.

BOOST #5

34


Tommy is al 5 jaar aan de slag in de vastgoedsector

“IN VASTGOED IS EEN KLANTGERICHTE HOUDING ERG BELANGRIJK.”

Het was eerder toevallig dat Tommy Rottiers in de vastgoedsector belandde maar eens hij van de job geproefd had, beet hij zich er meteen in vast. Vastbesloten om een professional in de sector te worden, schreef hij zich in voor de opleiding vastgoedmakelaar in campus Asse. Intussen is hij al 5 jaar aan de slag bij een immokantoor in Londerzeel. “5 jaar geleden vroeg de zaakvoerder van ‘Immo Van Wemmel en De Cat’ me tussen pot en pint of ik niemand wist die voor hen wilde werken. Ik was toen aan de slag op een logistieke dienst en koesterde al lang belangstelling voor de vastgoedsector. Normaal gezien kies ik altijd voor standvastigheid maar dit keer waagde ik de sprong naar onzekerheid. In de vakantie verdiepte ik me in vakliteratuur en tijdens mijn opzegperiode ging ik al mee op klantenbezoek.” Hoe ziet je functie er precies uit? “Mijn job is al van dag 1 erg divers. Ik sta zowel in voor de inkoop, verkoop als verhuur. Zowel de commerciële gesprekken als de administratie TOMMY ROTTIERS volgde de opleiding vastgoedmakelaar. Hij is trots op zijn gebetenheid in de sector. Meer weten? Bel +32 477 66 77 78

neem ik voor mijn rekening. Een allround functie dus. Doordat ik zoveel vrijheid kreeg, nam ik het roer in handen. Ik ging aan de slag met de sociale media, ik vernieuwde de website en stelde een marketing­ plan op. Stap voor stap voerde ik een mini-reorganisatie door. Na twee jaar konden we de vruchten écht plukken van de veranderingen en liepen de zaken erg vlot.” Je inspanningen rendeerden. “Precies. Ik heb altijd voor het kantoor gewerkt alsof het voor mezelf was. Je moet bereid zijn om je helemaal te smijten. Het is volgens mij ook de enige manier om in die sector te overleven. In de vastgoed­ sector is een klantgerichte houding erg belangrijk. Potentiële kopers willen een woning na de werkuren bekijken en verwachten ook dat je snel reageert. De ambitie die ik vroeger in de sport had, heb ik nu in mijn job gelegd. Ik heb een winnersmentaliteit en het geeft een kick als ik mensen kan overtuigen om voor ons kantoor te kiezen. Maar integriteit blijft voor mij enorm belangrijk. Ik ga me nooit opdringen. Ik ben service-minded en kies voor de gemoedelijke aanpak. Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken.”

Je had je al volledig in de sector ingewerkt maar toch besloot je om een opleiding te volgen. Vanwaar die keuze? “Dat was voor mij een logische stap. Ik ben ambitieus en ik wil me continu verrijken. Als student was ik niet de meest ijverige maar bij SYNTRA moest en zou ik goeie punten behalen. Ik zat tijdens de opleiding midden in verbouwingen en de combinatie van een job met een avondopleiding was niet altijd evident, maar ik heb doorgezet en de opleiding succesvol afgerond.” Je zei daarnet dat je ambitieus bent. Hoe zie je de toekomst? “Ik droom ervan om zelfstandige te worden. De zaakvoerders worden een jaartje ouder, dus eventueel word ik mede-eigenaar van de zaak waar ik nu aan de slag ben. Want ik heb enkele ideeën om opnieuw een frisse wind door de organisatie te laten waaien. Stilstaan is voor mij achteruitgaan. Ik vind het belangrijk om te blijven vernieuwen en investeren. Ach ja, ik weet niet wat de toekomst mij brengt. Maar 1 ding is zeker: dat ondernemende zit in mij en ik zou graag mijn eigen baas zijn.” Meer weten over de opleiding vastgoed? Surf naar www.syntra-mvl.be/vastgoed


TIPS BIJ HET RENOVEREN Maak een financieel plan op en denk er aan om alles goed te budgetteren.

Vraag prijzen op en vergelijk ze. Neem nooit overhaast beslissingen.

Plan je verbouwing goed: het is niet verstandig om een nieuwe vloer te leggen voordat je een nieuwe keuken installeert.

Denk toekomstgericht: soms is het noodzakelijk om een iets duurdere investering te doen in energiezuinige maatregelen waar je later de vruchten van plukt. Denk: zonnepanelen, warmtepompsysteem ‌

Timing is alles: spreek een einddatum af zodat je niet voor verrassingen komt te staan en volg alle afspraken nauwgezet op.

Vergeet geen noodzakelijke vergunningen aan te vragen. BOOST #5

36


Jan volgt een opleiding tot renovatiecoordinator

“ FOCUS JE BIJ HET RENOVEREN OP DE TOEKOMSTIGE ENERGIENORMEN. ” Bouwen en verbouwen wordt vaak de ultieme relatietest genoemd. Heb je een (ver)bouwproject op het oog maar wil je je relatie niet op de proef stellen? Misschien kan een renovatiecoördinator de redding betekenen. Een renovatiecoördinator is een organisatorisch talent met een rugzak vol bouwtechnische expertise die veel werk én stress uit handen neemt. Wij spraken Jan Staut, een energiedeskundige die een opleiding tot renovatiecoördinator volgt. “Ik ben al mijn leven lang bezig met renoveren en bouwen. Zowel voor mezelf als voor vrienden. Daarnaast voer ik in mijn job als energiedeskundige dagelijks energie-audits uit. Het sprak me aan om energievriendelijke renovaties te coördineren. Daarom heb ik me ingeschreven in de opleiding. Ik vind het enorm handig om een update te krijgen rond alle bouwtechnieken die constant evolueren.” Hoe zie jij de job van een renovatiecoördinator? “Als je bouwt of verbouwt kan je altijd voor verrassingen komen te staan. Maar hoe beter je plant, hoe kleiner die verrassingen zullen zijn.

Om alles vlot te laten verlopen, is het belangrijk dat alle projecten mooi op elkaar volgen. Een renovatiecoördinator houdt die timing nauwlettend in de gaten.” Je kaart meteen een frustratie aan die je erg vaak te horen krijgt bij mensen die (ver)bouwen. Afspraken die niet nagekomen worden. “In de bouwsector krijg je te maken met drukbezette aannemers. Planning is alles en goede afspraken maken met de aannemers is daarom van groot belang om de timing te doen kloppen. Regelmatig communiceren is daarom één van de middelen om te maken dat je in de aannemer zijn gedachten blijft. Maar dat is tijdrovend. Zeker als je dit als bouwheer moet combineren met een fulltime job. Een renovatie­ coördinator is hierbij een grote hulp.” Wat is volgens jou de grootste valkuil bij het renoveren? “Het is enorm belangrijk om bij het renoveren rekening te houden met de geldende energienormen. Anders loop je vroeg of laat tegen problemen aan. Ik raad aan om te focussen op de toekomstige energienormen. BENOveren heet dat 37

dan. Je woning nog energiezuiniger maken dan wat verplicht is. Maar ik besef dat niet iedereen het budget heeft om alle noodzakelijke ingrepen in één keer uit te voeren. Een gefaseerd plan is dan de oplossing. Daarvoor kan je bij een renovatiecoördinator terecht. Net als voor het aanvragen van subsidies en vergunningen.” Op welk budget moet je rekenen om een renovatiecoördinator in te schakelen? “Een renovatiecoördinator moet uiteraard betaald worden maar door de expertise haal je er ook veel voordeel uit. Veel problemen kunnen voorkomen worden door een correcte opvolging. Een klant beslist ook tot hoe ver hij begeleiding nodig heeft. Dat kan variëren van advies rond energiebesparende maatregelen tot tips over de afwerking. Ik heb zelf een achtergrond als decorateur, dus het renoveren van interieur is ook iets wat mij aanspreekt.” Ben je een organisatorisch talent met interesse in bouwtechniek? Surf naar www.syntra-mvl.be/renovatie voor meer info over de opleiding.


BOOST #5

38


Cursist sommelier-conseil Johan runt samen met zijn vrouw Wijnhuis 75

“ Het diploma van sommelier-conseil opent deuren die anders gesloten zouden blijven. ” Als je de wijnzaak van Johan en Kathleen binnenstapt, voel je je meteen welkom. Hun opzet om wijn te verkopen in een knusse, huiselijke sfeer kan je op zijn minst geslaagd noemen. Een leemte in de wijnwereld die Johan wilde opvullen nadat hij zijn diploma “sommelier-conseil” behaalde aan de Vlaamse Wijnacademie. “Door mijn job als ondernemer kwam ik vrij veel op restaurant. Als ik de wijnkaart onder mijn neus geschoven kreeg, kende ik amper iets van de wijnen die erop stonden. Ook in de winkel stond ik te staren op een muur van verschillende wijnflessen en zag ik door de bomen het bos niet meer. Daarom besloot ik me in te schrijven voor de opleiding sommelier-conseil. Een serieuze opleiding. Daar had ik me in het begin toch wat aan mispakt. Je krijgt les van verschillende experten in hun domein. Van een geoloog tot een wijnbouwer, wat het heel erg boeiend maakt.” Herinner je het moment waarop je besliste om een eigen zaak te openen? “Door de opleiding bezocht ik vaker wijnzaken en -bars en betrapte ik me vaak op het idee ‘Dit kan ik anders en beter’. Het belevingsaspect ontbreekt vaak. Daarom viel JOHAN VANDENHEULEN volgde de opleiding sommelier-conseil. Hij is trots op zijn eigen wijnzaak in Drongen: www.wijnhuis75.be

de beslissing om samen met mijn vrouw een zaak uit de grond te stampen waar de beleving start van zodra iemand de zaak binnenkomt. Wij willen niet de zoveelste wijnzaak zijn. Onze klanten kunnen op het gemak enkele wijnen proeven. Ook is het leuk om hen een stukje wijsheid over de wijn mee te geven. We merken dat dit erg geapprecieerd wordt. Je vindt hier trouwens geen enkele wijn die we zelf niet graag drinken. We maken er een punt van om alle wijnen zelf te gaan proeven. Soms bij de boeren rechtstreeks uit het vat. Veelal zijn die wijnen niet te vinden in onze regio of zelfs in België.” Wat zijn volgens jou de eigenschappen van een goede sommelier? “Wat voor mij belangrijk is: luisteren wat de klant precies wil en op basis daarvan een passende wijn voorstellen die hij of zij graag zal drinken. Want wijn is heel persoonlijk. Als je een etikettendrinker naar een andere wijnregio kan lokken, geeft dat veel voldoening. Dan weet je dat je iemand iets nieuws hebt bijgebracht. Het grootste vooroordeel dat over wijn bestaat is dat een goede wijn duur moet zijn. Daarom organiseren wij geregeld blinde degustaties waar vaak verrassingen naar boven komen. Er bestaat een hele resem fantastische wijnen tussen de 7 en 15 euro. Nu hangt er nog te vaak een sfeer van snobisme 39

rond wijn. Daarom zou ik de opleiding vooral aanraden aan jonge mensen. De volgende generatie zou hierin een kentering kunnen betekenen. Bovendien opent het diploma van sommelier-conseil dat je behaalt aan de Franse wijnuniversiteit deuren die anders gesloten zouden blijven. De universiteit in Suze-la-Rousse is goed gekend bij restauranthouders en wijnmakers waardoor ze sneller geneigd zijn om samen te werken.” Wat spreekt je precies aan in het product? Heb je er een idee van waarom wijn jouw passie is? “Wijn is een product dat levendig is. Bovendien is het gerelateerd aan alle fijne dingen in het leven zoals vakantie, gastronomie en gezelligheid. Vandaag reizen wij vooral in teken van een bepaalde wijnregio. In de toekomst zou ik me graag verder verdiepen in wijnen uit de Nieuwe Wereldlanden. Het is alleszins onze ambitie om onze collectie verder uit te breiden, maar het knusse en belevingsaspect gaan we nooit uit het oog verliezen. Het is goed zoals het is.”

Wijnliefhebber die door het bos de bomen niet meer ziet? Wij schenken voor jou klare wijn. Ontdek onze opleidingen op www.syntra-mvl.be/wijn


nieuw

e b . r o t

WAT IS QUBE?

Qube is een ontmoetingsplaats of ‘hub’ voor dynamische, ondernemende zielen met een passie voor vakmanschap. Creatieve vaklui die als geen ander erin slagen om techniek en ambacht te laten samenvloeien in een origineel ontwerp, idee of product. Denk daarbij aan de bakker die met de grootste zorg een eerlijk en puur product bereidt. Of de meubelmaker die zijn liefde voor hout in unieke ontwerpen vertaalt.

BOOST #5

a b qWIJuMAKEN MAKERS:

i n nieuwe creatieve hub voor ondernemende makers Schuilt er een maker in jou? Ben je een kunstenaar, creatieveling of vakman met een vat vol ideeën? Double check? Goed nieuws: QUBE helpt je graag met het waarmaken van je plannen.

WIL JIJ HET MAKEN? 5 ZAKEN WAARMEE QUBE JE KAN HELPEN:

1. Maak gebruik van onze professioneel uitgeruste ateliers en breng je idee tot leven. Ontwikkel je eerste prototype dat je kan aftoetsen bij potentiële klanten of interessante investeerders.

40

2. Heb je nood aan een 3D-printer, freesmachine, slijpschijf, werkbank of schuurmachine? In onze atelier vind je een uitgebreid gamma aan gespecialiseerde apparatuur.


DEZE MAKERS DEDEN HET JE VOOR

Valerie maakt schoenen en steunzolen op maat van patiënten, sporters en kinderen met voetproblemen.

Textielontwerpster Olu werkt volgens de filosofie van Slow Design en promoot ecologische productiemethodes als digitale textieldruk.

3. Zit je in de knoop bij de technische uitwerking van je concept? Doe je voordeel met ons ruim netwerk aan experten in een brede waaier van sectoren. Wij brengen je in contact met een vakman/-vrouw die de passie voor de stiel waar jij actief in bent deelt.

4. Ontmoet onze ondernemers­ coach die je met raad en daad bijstaat bij de commercialisering van je plannen.

Cursist houtbewerker Maarten start op eigen houtje.

5. Laat je inspireren door gelijk­ gestemde makers en wissel ervaringen uit.

MEER WETEN?

41

Of wil je graag een virtuele kijk nemen in onze praktijkateliers? Surf naar wijmakenmakers.be


Bio-ingenieur wordt brood- en banketbakker via een duale opleiding

“ IK HEB BEWUST VOOR EEN OPLEIDING GEKOZEN DIE LEREN EN WERKEN COMBINEERT. ” EEN WEEK UIT HET LEVEN VAN LORE...

MAANDAG Een dagje theorie. Meer te weten komen over financieel beleid helpt mij om een correcte inschatting te kunnen maken over de haalbaarheid van een eigen zaak.

Lore met de praktijkopleider Bart Van den Broeck.

DINSDAG Aan de slag met ‘koeken­man Dries’ met wie ik koffiekoeken maak in de bakkerij.

WOENSDAG Praktijkles op de campus met docent Frans die ons de artisanale knepen van het vak leert.

DONDERDAG Patisserie bereiden op de werkvloer.

Lore op de campus met docent Frans.

BOOST #5

VRIJDAG Laatste dagje in het leerbedrijf.

42

De geur van verse biscuit komt ons tegemoet wanneer we Lore opzoeken in haar praktijkatelier. Terwijl de perfect gebakken biscuittaarten uit de oven glijden, vertelt Lore ons waarom ze na haar studies bio-ingenieur voor een duale opleiding brood- en banketbakker koos. “Na mijn opleiding bio-ingenieur had ik weinig zin in een eentonige bureaujob. Ik was eigenlijk op zoek naar een cursus bedrijfsbeheer, toen ik op de opleiding brood- en banketbakker botste. Voeding was iets wat me al altijd interesseerde. Als kind hielp ik al graag mee de desserts klaarmaken, maar ik had er nooit bij stilgestaan of de bakkerstiel iets voor mij zou zijn. Tot ik er online meer over las.” Een bio-ingenieur die bakker wil worden, dat hoor je niet vaak. “Ja, dat klopt. Mijn omgeving vond mijn keuze in eerste instantie raar. Maar toen ik het motiveerde, snapten ze het beter. Tijdens mijn studies kreeg ik ook een vak ‘industriële bakkerij’ maar ik wou vooral weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat.”


Het is een geruststelling om te weten dat er iemand is bij wie je altijd terecht kan.

Lore met competentiecoach Karen.

Je volgt een opleiding waarbij je meer dan 60% van de tijd het vak leert op de werkvloer. Was dit belangrijk voor jou? “Ja, ik heb doelbewust voor een opleiding gekozen die leren en werken combineert. Het is volgens mij de enige manier om op 1 jaar tijd zoveel geleerd te krijgen. Je hebt er wel wat doorzettingsvermogen voor nodig want het is vrij intensief. De afwisseling tussen campus- en werkplekleren is boeiend. Zo vind ik het leuk om op de campus de traditionele en artisanale werkwijze aan te leren. Onze docent heeft jarenlange ervaring en leert ons hoe je een bladerdeeg handmatig uitrolt. Op de werkvloer komt daar al snel een machine bij kijken.” Je wordt ook begeleid door een competentiecoach die je tijdens je opleiding opvolgt. Hoe verloopt dat contact? “Mijn competentiecoach Karen springt af en toe eens binnen op mijn werkplek en in een praktijkles op de campus. Het is een geruststelling om te weten dat er iemand is bij wie je altijd terecht kan. Ze is ook erg aanspreekbaar.”

Een artisanale bakker moet vaak opboksen tegen de industriële productie waar alles sneller en goedkoper gaat. Vind je dat de traditionele bakker het respect krijgt dat hij verdient? “Als je 1 shift zou meedraaien in een bakkerij, zou je schrikken hoeveel uren werk er in alles kruipt. Ik vind het enorm knap dat bakkers de moed hebben om kwaliteit en versheid voorop te stellen en niet toegeven aan de druk om alles snel en goedkoop af te leveren.” Heb je al een idee wat je na de opleiding wil gaan doen? “Nog niet concreet. Ik speel met het idee om een eigen zaak te starten. Daarom ben ik benieuwd wat er uit het financieel plan komt dat ik opstel voor de lessen rond financieel beleid. Het ondernemerschap spreekt me erg aan maar misschien is het verstandiger om eerst ervaring op te doen.”

Wil je ook al doende een vak leren? Surf naar www.werkplekleren.be voor alle details over duaal leren.

43

Creaties van Lore om van te watertanden.


PASSIE VOOR HET VAK

DOCENT VERSUS CURSIST over de opleiding microbrouwer GEERT WELLEMAN geeft les in de opleiding microbrouwer.

Je eigen bier creëren geeft enorm veel voldoening.

“Het enige water dat echt lekker is, is het water dat een brouwerij is gepasseerd”. De toon is meteen gezet wanneer we Geert Welleman over zijn passie uithoren. 29 jaar lang al is hij gefascineerd door het vloeibare goud. Na vele jaren experimenteren startte hij een eigen microbrouwerij op waar hij zijn eigen bier het “Muurken” creëerde. Wij trokken naar Geraardsbergen en ontdekten het leven in de brouwerij. Hop hop! “Toen ik mijn legerdienst deed in 1988, was mijn beperkt kantinebudget er snel doorgejaagd. Dus ging ik creatief op zoek naar oplossingen. Ik schafte mij tijdens het militair verlof een handmolen en een ketel aan en verdiepte mij in het brouwen van bier. Tot mijn eigen verbazing was mijn eerste experiment lekker. Later doken er enkele kinderziektes op en volgde ik verschillende opleidingen om te kunnen begrijpen wat er fout liep en hoe ik het kon verhelpen.” Met al je jaren ervaring ben je de gedroomde docent voor de opleiding microbrouwer die in Oudenaarde plaatsvindt. Wat moeten we ons precies voorstellen bij zo’n opleiding? “Ik leer de cursisten op een ambachtelijke manier 8 verschillende biertjes brouwen. In het eerste jaar krijgen ze de basisprincipes onder de knie, in het tweede jaar wagen we ons aan complexere biertjes. De bedoeling is dat ze na de opleiding in staat zijn om volledig zelfstandig hun eigen bier te brouwen volgens een zelf samengesteld recept. Voorkennis voor deze opleiding is niet nodig. Je hebt enkel de goesting nodig om de knepen van het vak onder de knie te krijgen. En van bier houden natuurlijk.” De laatste jaren zijn kleinschalige, craft breweries enorm in opmars. Hoe komt dit volgens jou? “In de jaren 80 werden de kleinere brouwerijen overgenomen door de grote. Maar mensen raken die eenheidsworst beu. De Belg was de smaak van zijn fijner bier kwijt en daarom gaan veel liefhebbers aan de slag om zelf bier te brouwen waar er een ziel in zit. Is dat ook wat jou drijft bij het bierbrouwen? “Ja, je eigen ding creëren geeft enorm veel voldoening. Je koopt mout, hop, gist en kruiden en dan maak je daar een topproduct mee. Ik vind dat fantastisch. Nu is het mijn ambitie om die liefde en kennis door te geven aan andere liefhebbers.”

BOOST #5

Wil jij aan de slag met hop, mout en gerstekorrels? Ontdek hoe je een perfect biertje brouwt in de opleiding microbrouwerij.

www.syntra-mvl.be/opleiding/microbrouwer

44


Als ik luidop droom, verhuis ik naar Australië en open ik daar een café met Belgisch bier.

DIETER was al een tijdje op zoek naar een brouwopleiding waar de focus niet alleen op de brouwtechniek ligt.

Dieter was al een tijdje op zoek naar een allesomvattende brouwopleiding waar het niet uitsluitend om de techniek draait. Toen hij op de opleiding microbrouwer botste, ontstond er chemie. Wat Dieter en zijn docent Geert gemeen hebben? Het aanstekelijke enthousiasme als ze het over hun favoriete drank hebben. “Mijn interesse in bier is al een tijd sluimerend aanwezig. 5 jaar geleden heb ik samen met enkele maten een bierclub opgestart. We organiseren in ons dorp laagdrempelige activiteiten voor bierliefhebbers. Eén van die vrienden heeft een eigen brouwinstallatie waarmee we al eens aan de slag zijn geweest. Maar ik besefte meteen dat je niet moet lopen voordat je kan stappen. Je hebt veel bagage nodig voordat je een geslaagd biertje kan brouwen.” Bagage die je meekrijgt in de opleiding. Tevreden van? “Ik was al een tijdje op zoek naar een brouwopleiding maar vaak ligt de focus vooral op de brouwtechnische kant. Nu spreekt het volledig plaatje mij aan. Zo krijgen we ook meer zicht op de praktische kant (stockbeheer, verkoopstechnieken, wetgeving, …) voor onze eigen brouwerij. Iets wat ik tot hier toe altijd voor me uitgeschoven heb. Ik vind het goed dat ik nu aangemaand word om echt aan de slag te gaan met mijn idee.” Als eindproef moet je een recept schrijven en je eigen biertje brouwen. Kan je al iets lossen over je idee? “Ik wil een blond en alcoholarm bier brouwen dat tegelijk een ware smaakbom is. Een complex proces maar volgens mij is er nood aan een waardig alternatief voor zwaardere bieren. Het zou toch leuk zijn als je op café enkele lekkere biertjes met laag alcoholpercentage kan proeven zonder je zorgen te moeten maken over de terugrit naar huis.” Kan je benoemen wat je zo fantastisch vindt aan het brouwen? “Het ambachtelijke spreekt me erg aan. Het brouwproces duurt lang en je hebt als beginner een grote kans dat het ergens fout loopt. Zelfs als je het recept nauwgezet volgt. Onze docent Geert leert je de valkuilen en hoe je ze kan ontlopen. De passie voor het brouwen druipt van Geert af. Je kan niet anders dan respect voor hem hebben. Zijn eigen bier Muurken vind ik erg geslaagd. Je voelt dat er veel geëxperimenteer aan voorafgegaan is.” Je combineert de opleiding met een fulltime job als project manager in de marketing. Heb je professionele ambities in de biersector na de opleiding? “Ik denk niet dat ik mijn leven lang bediende zal blijven. Fier zijn op iets wat je eigenhandig gecreëerd hebt, dat lijkt me super. De goesting is er volledig maar rationeel heb ik nog enkele vraagtekens. Het vraagt een flinke investering om aan de slag te gaan. Als ik luidop droom, verhuis ik naar Australië en open ik daar een café met Belgisch bier.” 45


BIJ POT EN PINT De boog kan niet altijd gespannen staan. Dat hebben ze ook bij syntra begrepen. Iedere pauze opent de cafetaria haar deuren en troepen onze cursisten samen om even gas terug te nemen en bij te tanken. Meer hadden wij niet nodig om onze lederen jack aan te trekken en Paul Jambers-gewijs te onderzoeken wat onze cursisten drijft.

Na deze opleiding ga ik me vestigen als ondernemer in Antwerpen. F&N-Auto zal mijn zaak heten. Aan- en verkoop van auto’s interesseren mij. Mijn favoriete auto? Een Porsche. Of BMW. (lacht)

Naim rust even uit na les autotechniek

Ik werk al 5 jaar voor syntra. Het is hard werken maar het sociaal contact vind ik super. Ik heb graag veel om handen. Cursisten komen me geregeld iets vertellen aan de toog. Als ze stress hebben voor het examen, zie ik het meteen. Alessandra laaft de dorstigen

BOOST #5

46


We zijn allebei actief als zelfstandige elektricien. Het motiveert om met twee een bijscholing te volgen. Na een zware dag op het werk vraagt het soms wat moed om te vertrekken naar de campus maar als je niet alleen bent, sta je daar niet lang bij stil.

Pieter en Niels heffen glas op bijscholing koeltechniek

Tekenen is al van jongs af aan mijn passie. Vooral cartoons. Momenteel werk ik als verpleger op de geriatrie maar ik droom ervan om een creatieve richting in te slaan en tekenaar te worden. Daarom volg ik nu een opleiding grafisch vormgever. Jerwin droomt ervan om tekenaar te worden.

47


CREATIEVE DUIZENDPOOT Aster lanceert silent disco in België

“ Het leven is al serieus genoeg. ”

ASTER organiseert met Fonkel silent disco party’s: www.facebook.com/Fonkelsilentdisco

Met de resem opleidingen die Aster volgde aan SYNTRA MiddenVlaanderen zou hij met gemak onze nieuwe mascotte kunnen worden. De lijst is impressionant: podiumtechnieken, polyvalent administratief bediende, social media professional, bedrijfsbeheer tot zelfs cosmetisch beroepsmasseur. Tijdens het gesprek wordt snel duidelijk dat Aster niet voor één gat te vangen is. Momenteel heeft hij het druk met zijn uniek project Fonkel waarbij hij ‘silent disco’ in België introduceert. Silent disco is een concept waarbij de koptelefoons de speakers vervangen en geluidsoverlast dus geen probleem meer vormt. “Het schoolse systeem kon mij niet boeien. Toen ik in het middelbaar voor de tweede keer zou moeten dubbelen, ging ik op zoek naar een oplossing. Ik kwam uit op een leertijdopleiding podiumtechnieken. Zo kon ik als jongere drie jaar aan de slag bij het bedrijf Videohouse. Als camera- en beeldassistent mocht ik ook naar het buitenland. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Een ervaring waar ik veel aan gehad heb.” BOOST #5

Je kon bij Videohouse vast in dienst maar je besloot dit niet te doen. Waarom? “Intussen werd mijn alter ego DJ Fred Astèr steeds bekender en stond ik meer stil bij de richting die ik uit wilde. Ik besloot om naar het buitenland te trekken om te ontdekken wie ik was. Op een strand in Australië maakte ik voor het eerst een ‘silent disco party’ mee. Een feestje waar de muziek enkel via koptelefoons gespeeld wordt. Op zo’n feest krijgt iedereen een eigen koptelefoon en kan je kiezen uit drie verschillende kanalen. De gekleurde lichtjes aan de zijkant van de koptelefoon vertellen naar welke DJ je aan het luisteren bent. Zo voel je al snel een connectie met iemand die dezelfde muziek kiest. Bovendien lost het ook een praktisch probleem op want niemand heeft nog last van te luide muziek. Het volume van je koptelefoon kan je zelf aanpassen waardoor je er evengoed voor kan kiezen om een gezellig babbeltje met iemand te slaan. Of hoe muziek en technologie mensen kan samenbrengen.” 48

Wanneer viel je beslissing om het concept in België te introduceren? “Na 2 jaar reizen ging ik terug naar Gent en investeerde ik meteen in 150 koptelefoons: de start van mijn bedrijf Fonkel. Fonkel verwijst naar mijn naam die afgeleid is van het woord ster en naar een fonkelende sterrenhemel, want de bewegende kleurtjes op de koptelefoons roepen meteen dat beeld op. Het is mijn missie om via Fonkel de fantastische sfeer die ik in Australië beleefd heb ook naar België te brengen.” Je vertelt dit alsof er geen seconde twijfel aan voorafgegaan is. Nooit getwijfeld over de sprong naar het ondernemerschap? “Nee, ik ben meteen zelfstandige in hoofdberoep geworden. Te veel mensen maken je angstig voor het ondernemerschap. Zo kreeg ik vaak de opmerking ‘oei, je gaat nu moeten factureren’ terwijl dit eigenlijk weinig inhoudt en je veel digitaal geregeld krijgt. Mijn tijd investeer ik het liefst in creatieve zaken, daarom zorg ik ervoor dat de administratieve kant vlot loopt.


De startersadviseur van SYNTRA heeft me geholpen door me enkele cursussen aan te raden. Daar heb ik geleerd hoe je een deftig businessplan opstelt. Ik vond het motiverend om in die workshops in contact te komen met andere ondernemers. Het ondernemerschap is op mijn lijf geschreven. Het geeft me de vrijheid die ik nodig heb. Velen denken dat je als zelfstandige erop gebrand bent om veel te verdienen maar het is je eigen keuze hoe ver je daar wil in gaan. Het is kwestie van je prioriteiten te kiezen. Zo koop ik alles tweedehands en heb ik weinig luxe nodig. Belgen zijn veel comfort gewoon en gaan er te snel vanuit dat een rijkelijke levensstijl de enige optie is.” Welke ambities koester je nog? Hoe zie jij je toekomst? “Ik blijf iets doen zolang het me boeit. Als ik luidop droom, dan zou ik mijn concept willen uitbouwen tot een speeltuin voor volwassenen. Dansen in België is nog te veel gelinkt aan het nachtleven. Ik wil het uit deze context halen door van mijn feestjes een speels avontuur te maken, want het leven is al serieus genoeg.” Ook de sprong naar ondernemerschap wagen? Wij hebben alle tools in huis om je professioneel te begeleiden. Surf naar www.syntravoorstarters.be voor meer informatie.

49


BOOST #5

50


KRUISVERHOOR Plaats delict: campus Aalst

Tijd: 9u09

Getuige: Jimmy Cowé

Feiten: het bedenken van Crimibox, een interactief whodunit-detectivespel waarbij de grens tussen fictie en realiteit vervaagt.

Hoe kwam je op het idee om Crimibox te ontwikkelen? “Samen met mijn vriendin runde ik een ontbijtservice en cateringbedrijf in Aalst. Toen onze tweeling geboren werd, viel het me steeds zwaarder om voor dag en dauw op te staan. Van nature ben ik meer een avondmens en dat was moeilijk te rijmen met mijn job. Het was ook niet evident om die job te combineren met mijn administratieve functie bij de politie. Omdat het ondernemerschap op mijn lijf geschreven is, ging ik op zoek naar een andere uitdaging waar ik mijn ei kwijt kon.” Heeft je job bij de politie je geïnspireerd bij de creatie van Crimibox? “Ergens wel. Ik sta in voor de coördinatie van dossiers en er passeren af en toe elementen die ik verwerk in Crimibox. Let wel: het gaat bij Crimibox altijd om een fictieve moord, ook al kan het verhaal gebaseerd zijn op echte feiten.”

Hoe zit Crimibox precies in elkaar? “Je krijgt een doos toegestuurd met allerlei informatie over een onopgeloste moordzaak. Denk aan politie­ rapporten, getuigen­verslagen en bewijsstukken. Het is de bedoeling dat je de zaak tot het bot uitspit en de cold case oplost. Het onderzoek verloopt grotendeels online. Zo kan je bijvoorbeeld het Instagramprofiel van het slachtoffer bekijken, een videoverhoor van een verdachte bekijken of de ingescande inhoud van een prullenmand doorzoeken. We streven ernaar om alles zo echt mogelijk te maken zodat de grens tussen realiteit en fictie vervaagt. Wie echt vast zit met de zaak, heeft de mogelijkheid om een hulplijn in te schakelen. We hebben daarvoor een gesloten Facebook-groep opgericht waar je tips kan vragen of van gedachten kan wisselen met medespelers. Recent hebben we ook een app ontwikkeld waarmee je

onder meer toegang krijgt tot een persoonlijke chatbotassistent.” Crimibox werd in 2017 gelanceerd. Hoe zijn de eerste reacties? “Intussen hebben al meer dan 1000 spelers het eerste dossier opgelost. De reacties zijn erg positief. Onze klanten zijn vaak lief­ hebbers van ‘Escape Room’, een spel waarbij je fysiek in een kamer opgesloten wordt en je moet proberen te ontsnappen door het oplossen van puzzels. Via Facebookadvertenties hebben we die specifieke doelgroep goed kunnen bereiken. De opleiding social media professional die ik bij SYNTRA gevolgd heb, kwam daarbij erg goed van pas. Ik ben ervan overtuigd dat ons klantenbestand daardoor zo snel is kunnen groeien. Het strategisch marketingverhaal rond Crimibox is iets wat mij erg aanspreekt. Nadenken over nieuwe opportuniteiten en toepassingen. Als ik luidop droom, dan vertalen we Crimibox in alle talen en veroveren we de wereld.”

Wil je ook in de huid van een detective kruipen? Surf naar www.crimibox.be voor alle details.


Verantwoordelijke uitgever: Thierry Semey, SYNTRA Midden-Vlaanderen VZW, Nachtegaalstraat 8W1, 9240 Zele

volg ons op

www.SYNTRA-mvl.be

Profile for SYNTRA Midden-Vlaanderen

Boost 5.0  

In dit magazine pakken we uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin. Of...

Boost 5.0  

In dit magazine pakken we uit met succesvolle verhalen van cursisten waar we trots op zijn. Laat je inspireren door hun ondernemingszin. Of...

Advertisement