Page 1

Turer på Fløyen 10 inspirerende turforslag for små og store.

www.floibanen.no


Velkommen til fjells! I Bergen kan du finne ro og fred på fjellet, bare 7–8 minutters reise fra byens pulserende liv. Byfjellene inviterer til et mangfold av natur- og turopplevelser. Her kan du ferdes på turveier og turstier i skog og lier, eller oppleve høyfjell og mer krevende løyper. Alt innenfor våre nære turområder. Tar du Fløibanen til Fløyens topp, så er du allerede i et spennende turområde med et stort utvalg av stier, turveier, løyper, utsiktspunkter og rasteplasser. Så nært byen, men samtidig så fjernt fra støy og larm. Svært mange benytter de mest brukte veiene i Fløyenområdet. Her har man gått tidligere og her er man kjent. Dermed går man gjerne glipp av mange spennende turopplevelser på nye og ukjente stier. Hvorfor ikke velge en ny rute hver gang du er på Fløyen, så kan du glede deg over spennende ruter og variasjon, og kanskje oppdage Byfjellene på en helt ny og annerledes måte.

2

For å hjelpe deg i gang har vi laget dette heftet med turforslag i Byfjellene, med Fløyen som utgangspunkt. Her presenterer vi 10 turforslag av forskjellig lengde og varighet. Felles for de alle er at de tar deg med på vandringer i et spennende terreng og på turstier du kanskje ikke har vært på tidligere. Samtidig er de fleste turene innom kjente og kjære steder i Fløyenområdet som for eksempel Brushytten, et begrep for bergensere og et turmål i seg selv. Turforslagene passer for folk i alle aldre, så lenge man er i normal god form og er kledd etter vær og føreforhold. Et par av turforslagene passer også godt for tur med barnevogn. Turene er gradert etter nasjonal standard, og er basert på eksisterende skilting i Byfjellene. Husk at værforholdene kan endre seg raskt i fjellet, så ha alltid med rikelig med varme klær, sko deg godt og ha gjerne med kart og kompass hvis du legger ut på en lengre tur.


En av de som kjenner Byfjellene, og spesielt Fløyenområdet som sin egen bukselomme, er Erik Ingvaldsen. Både som turgåer, fotograf og medlem av Dugnadsgjengen til Bergens Skogog Træplantningsselskap har han lokalkjennskap til de mange turmulighetene og de mindre brukte stiene og turveiene i Fløyenområdet. Han har vært en viktig medforfatter og konsulent i arbeidet med å velge ut og beskrive de forskjellige turforslagene. En stor takk til Erik Ingvaldsen for hans bidrag til å lage turforslagene, for bruk av foto og ikke minst for hans entusiasme og velvilje til å være med å lage denne folderen. Vi sender også en stor takk til Bergens Skog- og Træplantningsselskap og til Dugnadsgjengen som gjennom hele året sørger for at veiene vedlikeholdes, skog og kratt ryddes, nye utsiktspunkter og stier tilrettelegges, nye benker kommer på plass, og for at Fløyenområdet holdes rent og ryddig og til stor glede for oss alle.

Vi håper og tror at turguiden kan gi nye og gode turopplevelser, og at den kan være en inspirasjon til å utforske og bestige nye topper, både i Fløyenområdet og på andre fjell. Husk at når du ferdes i naturen så er det en del lover og regler som gjelder også her. Allemannsretten gir deg rett til å ferdes fritt i naturen og til å høste av naturens goder, men den gir deg også plikt til å ta vare på naturen til glede og nytte for oss alle, og våre etterkommere. Hva som er tillatt i Byfjellene når det gjelder bålbrenning, telting, etc. finner du på www.byfjellene.no. Vær også oppmerksom på at mobildekningen i Byfjellene er varierende. Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig god fornøyelse. Nyt turen og naturen og husk å velge en av de andre turene neste gang. God tur!

3


Fløyen - Fløyvarden - Fløyen

TUR 1

Distanse: 3,5 km Tid: ca. 1,5 time Kategori: Lett

Denne familieturen er godt egnet til å gi de små smaken på turlivets gleder uten at bena blir altfor trøtte. Med utgangspunkt i krysset bak øvre Fløibanestasjon tar du til venstre og følger Blåmansveien til krysset Blåmansveien-Skomakerdiket. Ved skiltet ”Fløyvarden” tar du til venstre igjen og følger stien forbi Regnhytten. Etter ca. 200 meter kommer du til et nytt skilt merket ”Fløyvarden”, og her følger du stien opp til høyre. Etter en liten stigning kommer du til en trapp, og etter trappen følger du stien som svinger mot venstre. Snart vil du se Fløyvarden på knausen rett imot. Den ligger 393 moh og byr på flott utsikt over Bergen med fjord og fjell – og kanskje en mulighet til å gi både store og små et velfortjent påfyll av energi? Fra Fløyvarden fortsetter stien nordover gjennom skogen, der dugnadsgjengen i Bergens Skogog Træplantningsselskap har ryddet flere flotte utsiktspunkter. Her kan du virkelig nyte synet av den majestetiske innseilingen til Vestlandets hovedstad. 4

Når du har fulgt stien ca 400 meter nord fra Fløyvarden, svinger den 90 grader til høyre. Her er løypen merket med rødmalte trestokker og pil. Etter en liten klopp går du opp en liten kneik. Deretter følger du stien til venstre, før du kommer til en ryddet plass med vidt utsyn – blant annet mot Herdlafjorden, Skredderdalen, Sandviksfjellet og Rundemanen. Deretter fortsetter du på merket sti i granskogen, som garantert byr på musikalske innslag fra kjøttmeis, granmeis eller noen av de andre av Fløyens utallige fjærkledde fastboende. Den som tar med fuglebok og kikkert får garantert mange fine opplevelser underveis. Etter ca 300 meter møter du stien fra Skredderdalen. Følg stien til høyre gjennom lett terreng til du kommer ut på en kryssende sti. Her tar du ned til høyre mot Blåmansvei, som du følger tilbake til Fløyen. Og på veien ned kan du nyte den følelsen av frihet du bare får ute i naturen, omgitt av alle dens lukter, lyder og farger.


N STEDER LANGS RUTEN 1 Skilt “Fløyvarden” 2 Fløyvarden 3 Utsiktspunkt

3

2

1

Fløysletten

Trollskogen

Fløyen


Fløyen - Skomakerdiket - Blåmansveien - Revurtjern - H. Griegs vei - Fløyen

TUR 2

Distanse: 4,5 km Tid: ca. 2 timer Kategori: Lett

Fra informasjonspunktet på Fløyen, i krysset bak øvre stasjon, følger du Bjørneseths vei til det idylliske Skomakerdiket. Her tar du til høyre og følger veien rundt vannet. Skomakerdiket byr på flotte opplevelser året rundt. Om vinteren, når isen er trygg, er det populært å stå på skøyter her. Det finnes også en flott akebakke ved vannet. På varme sommerdager kan du bade, eller ta en tur med en av kanoene som er til låns i sommersesongen. På sletten i enden av Skomakerdiket er det grillplass med benker, bord og rastehytte. Etter Skomakerdiket tar du til høyre opp bakken mot Blåmansveien. Når du kommer opp til krysset i Blåmansveien tar du til høyre og fortsetter oppover til den store S-svingen. Her står det et skilt merket ”Revurtjern” og ”Bjørnebu”. Bjørnebu er et grindverksbygg som kan brukes ved en rast. På demningen ved Revurtjern er det satt opp bord og benker.

6

Omkranset av vakker natur er dette et perfekt sted for en rastepause. Navnet Revurtjern kommer antagelig av at det i gamle dager ble observert rev i en steinur ved tjernet. Sjansen for å treffe den sky Mikkel er kanskje ikke så stor i dag, men i skogen rundt tjernet er det hengt opp en rekke fuglekasser, og særlig i hekkesesongen er det stor aktivitet blant småfuglene. På begge sider av Revurtjern kan du benytte gode stier og klopper. Returen går langs lyng og furuer rundt tjernet, og fortsetter på stien i nordlig retning mot Halfdan Griegs vei. Her går du mot venstre og fortsetter langs Halfdan Griegs vei og ned til Blåmansveien. I Blåmansveien tar du til høyre og følger veien ned til Fløyen. Smilet du gir alle som kommer i motsatt retning, forteller dem at de har noe godt i vente.


N STEDER LANGS RUTEN 1 Grillplass 2 Bjørnebu/rasteplass

Revurtjern

Fløyvarden

Torrfjellet

2

1

Fløyen Skomakerdiket


Fløyen - Blåsensvingen - Fjell-hytten - Brushytten - Fløyen

TUR 3

Distanse: 5 km Tid: ca. 2,5–3 timer Kategori: Lett

Dette er en fin familietur der en liten avstikker fra de mest brukte veiene fører deg inn i skogen på søre Midtfjellet. Starten går fra krysset bak øvre Fløibanestasjon, der du tar til venstre og følger Blåmansveien i retning av Brushytten. Etter å ha passert Revurtjern og den store S-svingen, kommer du opp til Blåsensvingen, der veien svinger ut på flaten mot Brushytten. Her finner du et skilt merket ”Fjell-hytten”, og tar av fra veien, mot høyre. Stien du kommer inn på har en del våte partier, men det er lagt ut klopper slik at du kommer tørrskodd frem selv om det skulle sildre og klukke friskt omkring deg. Etter å ha fulgt stien i ca 15 minutter kommer du til Fjell-hytten. Du befinner deg nå på søre Midtfjellet, der du har flott utsikt over Bergen, Byfjorden, Ulriken og store områder syd for byen. Herfra kan du skue de store linjene i landskapet og – hvis du tar turen flere ganger – se hvordan

8

årstidenes veksling skaper nye mønster i velkjent terreng. Fra Fjell-hytten er stien skiltet videre mot Blåmansveien. Terrenget er litt kupert og derfor godt egnet til å vekke fjellgeiten i familiens yngste. Stien er godt tilrettelagt med klopper over de våte partiene. Når du kommer ut på Blåmansveien, tar du til venstre mot Brushytten. Veien går rundt Blåmansvannet, der dvergbjørkene på myren vitner om Byfjellenes unike blanding av hardføre fjellplanter og frostømfintlige kystplanter. Brushytten er et yndet utfartssted for familier på søndagstur. Den opprinnelige hytten ble satt opp i 1931, men på grunn av dårlig forfatning ble den revet og bygd opp igjen i ny versjon i 2007. Her finner du både stellerom, toalett og oppholdsrom med servering. Fra Brushytten er det godt skiltet vei tilbake til Fløyen, og hvem vet – kanskje er du så heldig at du får nyte synet av Bergen badet i rød kveldssol?


N STEDER LANGS RUTEN 1 Skilt “Fjell-hytten” 2 Fjell-hytten 3 Brushytten

3 Blåmansvannet

2

1 Blåsensvingen

Revurtjern

Skomakerdiket

Fløyen


Fløyen - Lysløypen - Aasebu - Brushytten - Fløyen

TUR 4

Distanse: ca. 7 km Tid: ca. 3 timer Kategori: Lett

En lysløypetur på godt tilrettelagt underlag er ikke å forakte hverken sommer eller vinter. Ved informasjonspunktet på Fløyen tar du til venstre og følger Blåmansveien mot Brushytten. Etter ca én kilometer tar du til venstre ved skiltet som peker mot Halfdan Griegs vei. Etter en lett motbakke som gjør deg passe varm i kroppen, kommer du til lysløypetraseen. I skisesongen er lysløypen forbeholdt skiløpere. Resten av året er den ypperlig for dem som vil løpe eller gå, ikke bare på grunn av det myke underlaget, men også fordi sykling ikke er tillatt. De siste årene er store deler av traseen oppgradert med god drenering og treflis. Her er det stort sett tørt hele året. Ved lysløypetraseen fortsetter du til høyre på flaten innover Halfdan Griegs vei. Etter noen hundre meter tar du av på stien til høyre og følger lysløypen innover i terrenget og opp en bratt liten bakke (på folkemunne kallt ”Donald Ducken”). Her kommer du inn i lettere terreng mot Brushytten. 10

Rett før Brushytten svinger lysløypen ned mot venstre. Du går mot Storediket og følger veien langs bredden. Etter hvert får du et lite tjern på venstre side. Fortsett til du krysser veien og følg deretter lysløypen videre. Etter noen hundre meter svinger den litt mot høyre, og etter hvert kommer du til toppen av en bratt bakke. Vel nede tar du til høyre i bunnen av bakken og fortsett mot Aasebu. Her finner du et grindverksbygg og en varmestue som alltid er åpen og fritt kan benyttes til en rast. Og skulle du få selskap, kan du jo glede deg over at naturen gjør noe med oss nordmenn – på fjellet kommer vi i snakk med ukjente på en måte vi aldri gjør på bussen. Etter Aasebu fortsetter du i lysløypen gjennom et område med fin utsikt på høyre side over deler av Sandviken og Byfjorden. Så følger du lysløypen til Halfdan Griegs vei og skiltingen videre tilbake til Fløyen. Hva resten av dagen bringer, er ikke godt å vite. Kanskje har du allerede avtalt et kafébesøk med de nye vennene fra Aasebu?


N STEDER LANGS RUTEN 1 Halfdan Griegs vei 2 “Donald Ducken” 3 Brushytten 4 Aasebu

Storediket

4 Aasebu 2 3

Revurtjern 1

Fløyen Skomakerdiket


Fløyen - Skomakerdiket - Torrfjellet - under Fløyvarden - Trollskogen - Fløyen

TUR 5

Distanse: 4,5 km Tid: ca. 1,5–2 timer Kategori: Lett/Middels

Denne turen er kanskje litt tung for de aller minste, men når en liten hånd får leie en stor, er det utrolig hva som går. Starten går fra krysset bak øvre Fløibanestasjon. Herfra følger du Bjørneseths vei til Skomakerdiket, der du enten kan legge turen rundt vannet eller følge veien videre på venstre side av vannet. Litt opp i bakken til venstre for Skomakerdiket finner du en sti merket ”Torrfjellet” på venstre side av veien. Denne følger du oppover mot Torrfjellet.

og garanter holder dråpene ute. Etter ca 200 meter tar du av til høyre ved skiltet ”Fløyvarden”.

På toppen er det skilt som viser stien til en liten gapahuk og rasteplassen på Torrfjellet. Ta gjerne en liten avstikker her, særlig om du er interessert i fugler. Det henger en rekke fuglekasser her, noe som gir gode muligheter for å stifte bekjentskap med mange forskjellige finker, meiser og spetter.

Stien tilbake mot Fløyen går til venstre der terrenget flater ut. Her kommer du ned i et fredfullt område med majestetiske, gamle grantrær og steingjerder. Rett ut mot vest er et nytt fint utsiktspunkt som absolutt er verdt et besøk.

Hovedstien fortsetter ut til Blåmansveien og går videre opp til høyre. Ved veikrysset til Skomakerdiket følger du stien på venstre side. Den er skiltet mot ”Fløyvarden” og tar deg forbi grindverksbygget ”Regnhytten”, som har fått nytt skifertak 12

I stedet for å ta trappen mot Fløyvarden, fortsetter du rett frem inn i granskogen. Her lyser det i all verdens grønntoner slik det bare gjør i skoger der det er rikelig nedbør. Flere steder er det ryddet fine utsiktspunkter mot byen og fjorden. Deretter slynger stien seg gjennom delvis bratt og ulendt terreng ned mot et skogholt.

Fortsett opp langs veien og ta til venstre ned mot Fløysletten, kryss sletten og fortsett inn gjennom Trollskogen og tilbake til Fløyen.


N STEDER LANGS RUTEN 1 Skilt til Torrfjellet 2 Torrfjellet 3 Regnhytten

Fløyvarden

Revurtjern

3

1

Fløysletten

2 Trollskogen Fløyen

Skomakerdiket


Fløyen - BT-bu - Skomakerdiket - via toppen av Granbakken - Hardangerløypen Fjell-hytten - Blåmansveien - Fløyen

TUR 6

Distanse: ca. 5 km Tid: ca. 3–3,5 timer Kategori: Middels

Ifølge naturfilosofen Arne Næss gir ikke den tiende gangen vi klatrer opp i ett og samme tre en like intens opplevelse som den første. Dette er turen som gir de litt større barna noe å strekke seg etter. Fra informasjonspunktet på Fløyen følger du veien ned og forbi barnehagen Radiostasjonen. Fortsett videre inn Søre Kamvei til BT-bu, som byr på rastemuligheter og flott utsikt. Så tar du til venstre og følger stien opp gjennom barnålsduftende granskog til Skomakerdiket, der du svinger til høyre og går over demningen. Følg broen over bekken og finn skiltet ”Fjell-hytten”. Derfra følger du stien et lite stykke ned skråningen, før det blir jevn stigning opp mellom trærne. Når du kommer til punktet der stien deler seg, følger du skiltingen mot ”Skomakerhaugen” videre til venstre. Stien fortsetter mot toppen av Granbakken som tidligere var den gamle hoppbakken. Når du kommer frem til dette punktet har du en flott utsikt og ser bl.a. ned mot Skomakerdiket.

14

Turen fortsetter ned hoppbakken som er ryddet for trær og busker. Om vinteren er denne bakken populær som akebakke. Når du har forsert akebakken og kommet deg ned på sletten, tar du inn på stien ved rastehytten ved Skomakerdiket. Du følger kloppene opp gjennom skogen og fortsetter på god sti i jevn stigning mot toppen av Hardangerløypen. Her fortsetter stien til høyre mot Fjell-hytten. Terrenget er lett, og det er lagt ut solide klopper på våte partier. I godvær byr Fjell-hytten på storslagen utsikt i flere himmelretninger. Og hvis værgudene ikke er med deg, kan du heller la deg imponere av skyene som ruller truende inn mot fjellets gråsprengte majestet. Fra Fjell-hytten går stien i lett kupert terreng, først nedover og deretter opp mot Blåmansveien. God skilting gjør det lett å finne frem. Når du kommer til Blåmansveien fortsetter du til venstre mot Brushytten, og derfra videre tilbake til Fløyen.


N STEDER LANGS RUTEN 1 Søre Kamvei 2 BT-bu/utsiktspunkt 3 Rasteplass/Grillplass 4 Hardangerløypen 5 Fjell-hytten 6 Brushytten

6

Revurtjern

Blåmansvannet

4

Fløyen

3 Skomakerdiket

1 2

5


Fløyen - Brushytten - Skogmester Mos vei - Storediket - Nedrediket - Aasebu - Fløyen

TUR 7

Distanse: ca. 6 km Tid: 2–3 timer Kategori: Middels

Fra krysset bak Fløibanens øvre stasjon følger du skiltingen mot Brushytten. Rett før du kommer til Brushytten tar du til venstre og følger Skogmester Mos vei nordover, følg skilt Munkebotn, mot demningen ved Storediket. Der det er flott å nyte stillheten ved vannet på en godværsdag. Så fortsetter du over demningen og følger veien ned til Nedrediket. Denne veien ble grundig oppgradert av Bergens Skog- og Træplantningsselskap i 2010 og er lett å ferdes på. Det er fin grusvei, gode grøfter og flotte gråsteinsmurer mot terrenget. De som er ute etter et fint sted for en rundtur med barnevogn, trenger ikke lete lenger. Ved Nedrediket kan barn som trenger adspredelse speide etter dyr. Den som er tålmodig kan få øye på både ekorn og skogmus; en og annen gang er det også observert hegre her.

16

Veien fortsetter oppover gjennom Fløyens karakteristiske granskog. Der veien deler seg tar du av mot Aasebu, som ses ca 100 meter inn til høyre fra veikrysset. Her er det flere gode alternativer for den som vil ha en pause, blant annet en rastehytte og en liten varmestue som er åpen året rundt. Mat og drikke smaker aldri så godt som på tur, så det er kjekt både for liten og stor at det er noe i sekken. For å komme tilbake til Fløyen returnerer du fra Aasebu til veien og fortsetter til høyre på Halfdan Griegs vei ned til Blåmansveien. På Blåmansveien fortsetter du til høyre og følger skiltingen ned til Fløyen. Og mens du går kan du nyte den forunderlige følelsen av ikke bare å ha vært i naturen, men også en del av dens rolige puls.


N STEDER LANGS RUTEN 1 Brushytten 2 Skogmester Mos vei 3 Aasebu

Storediket Nedrediket

2 3

1

Revurtjern

Fløyen

Skomakerdiket


Fløyen - Brushytten - Rundemanen - Blåmanen - Brushytten - Fløyen

TUR 8

Distanse: ca. 7 km Tid: ca. 3,5 timer Kategori: Middels

Denne ruten byr på en av de flotteste utsiktene fra Fløyenområdet og er verdt å utforske uansett årstid. Fra informasjonspunktet på Fløyen følger du veien til Brushytten og fortsetter deretter til venstre mot Rundemanen. Ved det første vannet, Store Tindevann, tar du til venstre over broen, fortsetter ca 100 meter og følger veien til høyre forbi en bunkers, en del av restene etter Blaamanen batteri fra 2. verdenskrig. Du fortsetter på denne veien frem til nedstigningen mot Hyttelien, der du går inn på stien på høyre side av veien. Denne stien følger du på kammen øst for Tindevann. Ved enden av Store Tindevann går du først over demningen og deretter videre på nedsiden av den. Så følger du veien/stien nedover Blåmansveien mot Brushytten. Dersom du ønsker det, kan du ta en avstikker til et av de mektigste

18

utsiktspunktene på denne delen av Byfjellene. Når du kommer inn på kjørbar vei, er det et skilt på venstre side merket ”Kobbeltvedt”. Følger du stien og den røde merkingen gjennom granskogen i ca fem minutter, kommer du til et nytt flott utsiktspunkt. Her ser du utover Svartediket og langt sydover for Bergen. Etter denne avstikkeren, går du samme stien tilbake til Blåmansveien, tar til venstre og fortsetter mot Brushytten og tilbake til Fløyen. Og mens du går blir du kanskje streifet av en tanke som før eller senere treffer de fleste turgjengere: Det kan være tungt å komme seg ut av og til, men når du først er på tur, vil du helst ikke hjem igjen.


Rundemanen

N STEDER LANGS RUTEN 1 Brushytten 2 Demning 3 Skilt “Kobbeltvedt” 4 Utsiktspunkt

Lille Tindevann Storediket Store Tindevann

2

1 Blåmanen

Revurtjern

Fløyen

Skomakerdiket

Blåmansvannet

3

4


Fløyen - Rundemanen - Hyttelien - Våkendalen - Kobbeltvedt - Blåmansveien - Fløyen

TUR 9

Distanse: ca. 10 km Tid: 3–4 timer Kategori: Middels/tung

Hva med en liten reise bakover i tid, langs veier brukt i hundrevis av år av gårdbrukere som ville til byen? Etter lange tider i utilgjengelig tilbaketrukkethet, har den gamle ”byveien” fra Våkendalen kommet til heder og verdighet igjen ved hjelp av dugnadsgjengen i Bergens Skog- og Træplantningsselskap. Fra krysset bak øvre Fløibanestasjon følger du veien til Brushytten, videre opp til Rundemanen, fortsetter ned Hyttelien og videre forbi Tarlebøvannet. Her er det kanskje aller vakrest om høsten, når naturen spiller ut hele sitt fargeregister. Veien fra Rundemanen ned Hyttelien til Tarlebødemningen ble bygget i 1930-årene i forbindelse med byggingen av hoppbakken Bergensbakken. Den ”nye” turveien er restaurert og gjenskapt i lignende stil slik den opprinnelig ble bygget. På god grusvei fortsetter du nedover Våkendalen til du bokstavelig talt befinner deg på historisk grunn ved tuftene etter bosetningen på Kobbel-

20

tvedt. Disse ligger på høyre siden av veien, inn en traktorvei skiltet ”Blåmansveien”. På toppen av traktorveien fortsetter du inn i skogen på venstre side. Herfra er det merket sti opp til Blåmansveien. Stien følger den traseen man antar er den gamle ”byveien” for oppsitterne fra gårdene i Våkendalen. Før det ble anlagt kjørevei langs Svartediket, i første halvdel av 1800-tallet, gikk bøndene ofte over Fløyen når de skulle til byen for å kjøpe og selge varer. Denne ferdselen har antagelig pågått i mange hundre år. Stien er bratt og noe tung, men byr på flotte utsiktspunkter underveis. Du kan følge merkingen til Blåmansveien og deretter ta den vanlige ruten tilbake til Brushytten og videre til Fløyen – mens du grunner på at nærbutikk i historisk forstand virkelig er et relativt begrep.


N LANGS RUTEN 1 Brushytten 2 Skilt Kobbeltvedt 3 Utsiktspunkt

Rundemanen Hyttelien

Tarlebø vannet

Storediket

Våkendalen

Store Tindevann 3 1

Fløyen

Blåmanen

Skomakerdiket

Svartediket

2


Fløyen - over Vidden - Ulriken - Haukelandsveien

TUR 10

Distanse: ca. 18 km Tid: 5–6 timer Kategori: Middels/tung

Ekstra klær, mat og drikke anbefales for denne turen, som for en stor del går gjennom åpent høyfjellsterreng. Fra Fløyen følger du veien mot Brushytten og videre til Rundemanen og forbi Store Tindvann. Så tar du til venstre over broen og deretter veien til høyre. Først er det noe skiftende underlag, men ned mot Hyttelien er veien i god stand. Nederst i Hyttelien deler stien seg, og du fortsetter langs merket sti til venstre. Turen fortsetter østover, opp Jordalsskaret og til Øvre Jordalsvann. Her går du på vestsiden av vannet og over demningen. Stigningen opp til Trappefjellet er frisk – og på høyre side faller fjellet bratt ned til Tarlebøvannet – så det anbefales å holde til venstre på stien når det er vått og glatt. Belønningen kommer selvsagt på toppen av Trappefjellet, der du får fin utsikt nordover mot Jordalen og Eidsvåg. Stien snor seg videre, først i lett stigning, så ned i Borgarskaret og rett opp igjen på motsatt side. Deretter er det lett stigning innover Vidden. 22

På Vidden passerer man Storhaugen (662 moh) på høyre side. Den byr på en panoramautsikt som er verdt en liten avstikker; byen og havet i vest, den blinkende Folgefonna i sør og fjellheimen i Bergsdalen i øst. Varden på Storhaugen har fått navnet ”Menneskerettighetsvarden” etter at det ble satt opp en minneplate der under 60-årsmarkeringen for frigjøringen i 1945. Etter besøket på Storhaugen smetter du tilbake på stien som lokker deg videre langs varder og staker. Etter Smedmyren deler stien seg. Tar du til venstre kommer du til Turnerhytten, mens hovedtråkket fortsetter rett frem og ned mot Årstadhytten og Djervhytten. Hvis du vil ta Ulriksbanen ned, tar du av til høyre. Vil du fortsette til fots, trasker du videre sydover – forbi Årstadhytten over Lorthaug og nedover mot Skiveien, Montana og Haukeland sykehus. Og selv om det ikke er de høyeste tinder du akkurat har besteget, har du i alle fall fått en smak av det den norske filosofen og fjellklatreren Peter Wessel Zapffe kalte ”livets barske glæder”.


N Øvre LANGS RUTEN Jordalsvatn 1 Brushytten Rundemanen 2 Storhaugen 3 Turnerhytten Hyttelien Tarlebøvannet 4 Årstadhytten Trappefjellet 5 Ulriksbanen 6 Haukelandsveien (buss til sentrum) Store Tindevann

1 Blåmanen Borgarskaret Fløyen

Svartediket

2 6

5 Ulriken

4 3


FOTO: ERIK INGVALDSEN, NILS OLAV MEVATNE, SVEIN BRINGSDAL, PÅL HOFF, TERJE RAKKE, BERGEN TURLAG, MERCATOR KART AS

• Bading er tillatt i Skomakerdiket og Revurtjern • Båndtvang gjelder hele året • Ild i skog og mark er forbudt i perioden 15. april til 15. september. Ild i godkjente bål- og grillplasser er tillatt. • Motorferdsel i utmark er ikke tillatt Avgangstider Fløibanen kjører alle dager, hele året, og har avgang hvert 15. minutt eller oftere ved stor trafikk. Vetrlidsallmenningen 21, N-5014 Bergen Tel.: +47 55 33 68 00 • Fax: +47 55 33 68 01 E-mail: info@floibanen.no • www.floibanen.no Følg oss på facebook

Turbrosjyre  

Turbrosjyre

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you