Page 1

Torniolainen Uusi KAUPUNKILEHTI

www.torniolainenoy.fi

No 24 • 25.6.2009 • Toimitus p. 050 411 0210 • Ilmoitusmyynti 040 571 0776 • Ilmoitusvalmistus 040 747 5027 / ilmoitukset@torniolainenoy.fi

Tutkimusmatkailijan perintö elää

Sonata Arcticalla hikinen levytyskesä

Jaguar-kuskit kohtaavat Torniossa

13 ILMIÖT JA IHMISET

4 UUTISET

TWIN CITY FESTIVALS

Pe 26.6. Mikko Mäkeläinen

La 27.6. Trio Trioliano Harri & Coronet Ke 1.7. Kari Vepsä

30 KULTTUURI

TORNIOHAPARANDA 17.-25.7.2009

EDULLISET ENNAKKOLIPUT NYT MYYNNISSÄ 23€

1 päivä

(portilta 25€)

37€

2 päivää

(portilta40€)

18€

alle 18 v. päivälippu

(portilta 20€)

:CC6@@DBNNCI>E6>@6I IDGC>D

8>INB6G@:I>C>C;De^hiZ H"B6G@:I IDGC>DC@6JEJC<>C=DI:AA>

twincityfestivals.com

5 päivää Huippuartisteja

@Zh`^k^^``d''#, 8Vg^cV?VVgcZ` ?Vg^H^aaVce~~ BVg`jh;V\ZgkVaa EZg_VciV^')#, #, EZg_VciV^&, GVhbjh EZigV BVg^h]V BVbWV =VeedgVY^d GVjWi^Zg 6ccZBVii^aV 9G#;ZZa\ddY ;gZYZg^`  AVjVciV^&-#, AVjVciV^'*#, 6ccV6WgZj EZiZEVg``dcZc BVg^VAjcY 6ccV:g^`hhdc :B9 @dde6gedcZc LVaYdhEZdeaZ Hjk^IZg~hc^h`V <gZZYnE^\ EBBE 

Pe 26.6. Martti Servo & Napander VIIKONLOPPUISIN alkuillasta Dj Goes Terassi *SÄÄVARAUS*

ULKONA ON RILLI KUUMANA! TARTU VARTHAASEEN!!

twincityfestivals.com

TEKSTARILIPPU OSOITTEESTA:

:ccV``da^ejicZi^hi~/lll#a^eej#Ò lll#a^eej#Ò

JBE>IJCC:A> >B6<:L:6GInŽVhjeVakZaj @"HjeZgbVg`ZiN``ŽcZc

=66E6G6CI6 >86B6M>

@:B>

EG>HB6 =DI:AA>B:G>=DK>

GDK6C>:B>>B6<:L:6GInŽVhjeVakZaj Hallituskatu 15, 95400 Tornio. P. 016-430360 • umpitunneli.fi

A>EJIC:I>HIt/

Ei koske ita! tte uutuustuo

ALE -40% -20%-30%

-50% -90%

OSA

Tai tarjoa hinta! Hyödynnä vahva euro!

Avoinna ma-to 10.30-18.30 (S.a.) kesäperjantait ja -lauantait suljettu

Norrmalmsvägen 14, Haaparanta, puh. 990-46-922-12221, www.tornedalshemslojd.se tornedalen@gmail.com

LÄÄKÄRIN VASTAANOTTO ja FYSIOTERAPIA

t Yleislääkärin palvelut t Pienkirurgiset toimenpit. t Laboratoriopalvelut t Urheiluvammat t Työterveyshuolto

CULT CINEMA

PE 26.06. - TO 02.07.

Itäranta 6, 95400 TORNIO | +358(0)44-0202 902 | www.cultcinema.fi | info@cultcinema.fi

MAAILMAN ENSI-ILTA KE 01.07.!

TÄY D E N PA LV E L U N L Ä Ä K Ä R I A S E M A

,BVQQBLBUV 503/*0t

ARVOMME KATSOJIEN KESKEN UPEITA ICE AGE -PALKINTOJA! 01.07. KE 16.00 ja 18.00 02.07. TO 16.00 ja 18.00 LIPUT 7 €

PALAAMME LOMALTA TI 30.06. HUIKEIDEN KESÄTARJOUKSIEN KERA -TERVETULOA! LAUANTAI

4.7.

LAUANTAI

11.7.

JACKSON POLLOCKS BAN D S LY B U LLIT

SISUSTAJAN ILOKSI!

SOVI KOTIKÄYNNISTÄ!

VARASTON TYHJENNYS!

Katoppa netistä lissää faktaa

OMPELUKESÄÄN! MÖKKIKANKAITA

3,-/m - VAHAKANKAAT alk. 6,90,-/m - POISTOVERHOJA 5,-/m - PITSIKAPAT alk.

VENEKANSAN KANKAITA:

- HOMESUOJATUT MARKIISIT - KEINONAHAT - IKKUNAMUOVI - VEDENPITÄVÄT KANKAAT - PURJERENKAAT - VAHVAT OMPELULANGAT

Puutarhakatu 8, p. 481 853, ma-pe 10.00-17.00

Lue uusin lehti netissä:

torniolainenoy.fi Uusi Torniolainen Kaupunkilehti


2 25.6.2009 UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24

TOIMITTAJALTA

KOLUMNI

ELINA SUHANKO

Rajallista rajattomuutta

Mervi Mustonen

Uutiselle kasvot

Olen asunut Torniossa nyt kolme vuotta, ja jaksan edelleen

hämmästellä sitä, että Ruotsi on aivan vieressä. On helppoa loikkailla toiselle puolelle. Hämmästelyä on aiheuttanut kuitenkin paljon kahden maan yhteiselo ja alueen kulttuurin syntyminen. Kaksoiskaupunki on kuin lihapullat suomalaisessa perunamuusissa, johon puolukat tuovat ripauksen lappilaisuutta. Omituinen gastronominen vertaus ehkä. Torniossa on jotakin erilaista vetovoimaa, mutta se ei kuitenkaan yksin vielä riitä, koska Haaparanta tarvitaan mukaan. Kummallakin on annettavaa toisilleen.

Luin joskus kirjan Vadelmavenepakolainen ja se oli hupaisaa

luettavaa erityisesti rajalla asuvana. Parhaiten kirjan ymmärtää jos on tutustunut suomalaiseen ja ruotsalaisen kulttuuriin. Lyhyesti tarinassa suomalainen tekee kaikkensa ollakseen ruotsalainen. Suomalaiset ovat tarinan päähenkilön mielestä juroja, hiljaisia, liian paljon alkoholia kuluttavia metsän ihmisiä. Kun taas Ruotsin puolella osataan olla solidaarisia, joustavia ja ihmiskeskeisiä kosmopoliitteja. Tyypillisiä yleistyksiä, joilla on huvittavaa pelailla. Kummastelua suomalaisissa herättänyt päähenkilö on pienestä lähtien vaatinut ruotsalaisia juhlapäiviä vapaaksi ja toteuttaa viimein unelmaansa täysin ruotsalaiseksi tulosta.

Uutinen tarkoittaa uutta tietoa ajankohtaisista asioista. Uutisia voidaan jakaa usealla eri tavalla, muun muassa sanomalehden, television, radion, matkapuhelimen ja Internetin välityksellä. Yhteistä näille kaikille on se, että ne ovat joukkotiedotusvälineitä, joilla voidaan viestiä suurille joukoille toistuvasti. Uutisen oletetaan vastaavan mitä-, missä-, milloin-, miksi-, miten- ja kuka- kysymyksiin. Uutisessa kerrotaan tärkein asia aina ensin ja juttua syventävät asiat vasta sen jälkeen,” kertoo Wikipedia.

Voiko hyvä asia olla uu-

tinen? Ilmeisesti ei, jos katsoo esimerkiksi iltapäivälehtien

otsikoita. Hyvissä uutisissa ei ole mitään uteliaisuutta herättävää, enintään joku voi tuntea kateutta toisen lottovoitosta tai ihmeparanemisesta. Uutisia kerrottaessa voi tietysti kysyä, kumpi ensin, hyvä vai huono. Ensin kerrottu hyvä voi antaa voimia ottaa huono vastaan tai huonon uutisen jälkeen kerrottu hyvä asia lievittää pahaa asiaa.

Lehdet ovat täynnä pieniä

tai isompiakin juttuja, joissa kerrotaan onnettomuuksista ja vahingoista. Niiden lukemiseen turtuu, eikä niitä mieti sen pitempään. Lukijaa ei juurikaan liikuta, jos yli 200 ihmistä kuolee lentokoneen räjähtämisessä tai viisi

nuorta elämää päättyy kovalla vauhdilla päin puuta. Asia saa uuden ulottuvuuden, kun kolarissa onkin osallisena alakerran poika tai sukulaistyttö. Uutinen saa silloin kasvot, eikä vain yksiä kasvoja vaan monet, sillä jokainen onnettomuus koskettaa uhrin lisäksi perhettä, sukua ja ystäviä. Iltapäivälehdet etsivät uutisilleen kasvoja. Ellei asianosainen halua kommentoida tapahtumaa, haastateltavaksi haetaan naapuri tai joku muu julkisuuteen halukas.

Aikamme

uutistulva

turruttaa niin, ettei yksittäisiin tapauksiin reagoi kovinkaan voimakkaasti. Toisten hätä jää nykyelämässä kaukaiseksi, el-

lei se kosketa omia läheisryhmiä. Juhannuksesta pohdittiin etukäteen, moniko hukkuu tai kuolee liikenteessä. Keitähän ne koskettavat?

Olin pari viikkoa sitten

Tampereella lähetysjuhlilla, joilla kerrottiin hyviäkin uutisia. Suomen Lähetysseura on vienyt 150 vuotta hyvää sanomaa Jeesuksesta. Evankeliumin lisäksi on hoidettu ihmisten koko elämää, koulutuksen, sairaanhoidon ym. kehitysyhteistyön avulla. Työ sai juhlilla konkreettiset kasvot ulkomaisten vieraiden puheenvuoroissa. On hyvä nähdä uutisten takaa oikea ihminen, joka elää ja kokee, iloitsee ja kärsii yhtä lailla kuin me itsekin.

VIIKON KUVA SUVI VINBLAD

Ehkä rajallakin eletään jonkinlaista identiteetin hakemista. Ehkä salaa ihaillaan, miten toisella puolella on asiat hoidettu. Kuitenkin kun asioita tehdään yhdessä rajan molemmin puolin, syntyy hauska kielen ja kulttuurin sekoitus. Parkkiintunut Pekka ja raikkaan oloinen Sven puhaltavat yhteen hiileen. Hieno esimerkki yhteishengestä on mielestäni Sotaooppera ja sen yhdessä luominen. Siinä yhdistyvät kaksi kieltä ja yhteinen historia, mistä muistuttaminen on tärkeää ja säilyttämisen arvoista. Se on mielestäni kulttuuriteko. Rajalla asuessaan saa välillä myös yliannostuksen raja-sanasta. Kaikki on rajatonta, vaikka kaikki on kuitenkin aina rajallista. Jokainen asia on rajallinen. Joka tapauksessa nämä kaksi maata ovat aina rinnakkain ja hyvä onkin jos nämä kaksi kulttuuria säilyvät ja elävät yhdessä elämänsä loppuun saakka.

GALLUP

Jaguareihin voi törmätä Tornion kaduilla lauantaina.

SUVI VINBLAD

Oletko ottanut talviturkin pois? Kuinka ahkerasti yleensä uit kesällä? Uusi Torniolainen Kaupunkilehti toimitus@torniolainenoy.fi Eliaksenkatu 10, 95400 TORNIO Fax: 016 430 021 Posti: PL 66, 95401 TORNIO TOIMITUSJOHTAJA Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 TOIMITUS Elina Suhanko p. 0400 383 074 toimitus@torniolainenoy.fi

Juho Vähä En ole voinut ottaa talviturkkia pois vielä tälle kesää, sillä varpaani on tulehtunut. Heti kun varvas paranee, menen uimaan. Yleensä kesäisin uin lähes joka päivä. Tutuimmaksi on tullut Torniojoen ranta, joka on kivenheiton päästä kotoa.

Juha Aalto En ole vielä uinut, kun on ollut niin kylmiä ilmoja. Sään lämmettyä olisi tarkoitus käydä uimassa. Hyvillä ilmoilla tulee uitua parikin kertaa viikossa. Ahkerimmin käyn Seskarön ja Pikisaaren uimarannoilla.

Räisänen Riitta Yleensä talviturkista on tullut luovuttua jo toukokuussa, mutta nyt se jäi juhannukselle. Lomalla ollessani uin 2 - 3 kertaa viikossa Kemijoen rannalla. Tänä kesänä luovuin talviturkista poikkeuksellisesti Kalajoella meressä. Vesi oli yllättävän kylmää.

ILMOITUSMATERIAALIT seuraavaan lehteen maanantaina klo 12 mennessä osoitteeseen ilmoitukset@torniolainenoy.fi Valmiit painokelpoiset pdf- ja eps-tiedostot tiistaina klo 16 mennessä.

Anitta Kolehmainen (lomalla 8.7. saakka)

ILMOITUSMYYNTI Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 johannes.jaakkola@torniolainenoy.fi

ULKOASU Creator / Juha Kolehmainen p. 040 2820588 info@mainostoimistocreator.fi KUSTANTAJA Torniolainen Oy

Malla Sadinmaa (lomalla 26.7. saakka) malla.sadinmaa@torniolainenoy.fi

PAINATUS Suomalainen Lehtipaino Oy

Mervi Kallio p. 040 760 2752 ilmoitukset@torniolainenoy.fi

JAKELU Itella Oyj


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

LYHYESTI

Viljelijät saivat neuvoja maisemien ja vesistöjen hoitoon Lapin ympäristökeskus kartoittaa tänä kesänä Tornion maaseutuluonnon monimuotoisuutta, jonka tiimoilta viime viikolla järjestettiin keskustelutilaisuuksia Arpelassa, Vojakkalassa ja Raumolla Tilaisuuksien tarkoitus oli hoitokohteiden ja hoitajien yhteen saattaminen, viljelijöiden ja yhdistysten kannustaminen maatalouden ympäristötuen erityistukien hakemiseen sekä vesiensuojelun edistäminen. Biologi Mikko Paajanen Lapin ympäristökeskukselta kertoo LUMO:n, eli luonnon monimuotoisuuden suunnitelun olevan tarpeellinen Tornion alueella runsaiden tulvaniittyjen ja viljelyn vuoksi.

Tulvansuojeluhanke etenee Tornion valtuusto hyväksyi jokisuun tulvansuojeluhankkeen puitesopimuksen äänestyksen jälkeen. Varavaltuutettu Pekka Oinonen (vihr.) esitti asian jättämistä pöydälle muun muassa sen kalleuden vuoksi. Esitystä kannattivat Matti Korteniemi (vihr.), Arvi Ojanperä (kesk.) ja Kaisa Rättyä (kesk.). Tornionjokisuun tulvansuojeluhankkeen toteuttamista koskeva puitesopimus on rajakaupunkien, ympäristökeskuksen ja Räddingsverketin yhteisesti toteutettava suunnitelma jokisuun ruoppaamisesta. Kustannukset ovat yhteensä 5,6 miljoonaa euroa, josta Tornion osuus on 18 prosenttia tai enintään miljoona euroa. Ruoppaustyöt on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Valtuusto hyväksyi kokouksessaan alueellinen kilpailukyky ja koheesioohjelman Tornion osalta, samoin Putaan kaupunginosan ja Karungin asemakaavaehdotukset. Pertti Keskitalolle myönnettiin ero lautamiehen tehtävistä. Hänen tilalleen valittiin Reino Ylikitti. (MM)

omistaja voi hakea ei-tuotannollisten investointien tukea raivauksiin ja monivaikutteisten kosteikkojen perustamiseen. Myös perinnebiotooppien hoitoon on oma tukensa. Perinnebiotoopeilla tarkoitetaan laiduntamisen ja niittämisen seurauksena syntyneitä luontotyyppejä, jotka omaavat rikkaan kasvi- ja hyönteislajiston. Tällaisia ovat esimerkiksi niityt, kedot, hakamaat ja metsälaitumet. Torniossa harvinaisia uhanalaisia eläviä lajeja ovat muun muassa luhtakultasiipi, jokipaju ja noidanlukot.

Viljelijä Anne-Mari Söderström seuraa biologi Mikko Paajasen sekä maanomistajien Pertti Anttilan, Vilho Junnolan ja Ville Alakujalan keskustelua Junnolan omistamasta saaresta, jonne olisi tarkoitus sijoittaa 600 lammasta.

- Raumon ja Vojakkalan alueelta löytyi

odotusten mukaisesti paljon pusikoituneita tulvaniittyalueita. Niitä alueita pitäisi päästä raivaamaan, jotta ne saataisiin laidunnuskuntoon. Arpelasta

Torniossa uhanalaisia lajeja ovat luhtakultasiipi, jokipaju ja noidanlukot

puolestaan löytyy hakamaita, joiden metsittyminen saataisiin vähenemään laiduntamalla. Tällaisia kunnostustoimia varten maanomistajat voivat hakea erilaisia tukia, Paajanen tähdentää.

Raumonjärveläinen maanomistaja ja viljelijä

Anne-Mari Söderström osallistui LUMO-yleisötilaisuuteen Raumolla. Söderström oli kiinnostunut tietämään, mitä

hänen omistamilleen vaikeasti viljeltäville alueille on tehtävissä. - Omistamiltani alueilta löytyy tulvaniittyjä. Myös yksi saari olisi tarkoitus muuttaa laidunalueeksi. Molemmat alueet vaativat toimenpiteitä, ja sitä varten olisi tarkoitus hakea tukia. Paajanen suosittelee Söderströmin kohteille maiseman ja luonnon monimuotoisuuden hoidon tukea. Lisäksi maan-

UUTISET 3

Keskusteltuamme erilaisista alueista viljelijöi-

den ja maanomistajien kanssa, voimme siirtyä maastoon selvittämään, mikä tukimuoto soveltuisi parhaiten millekin alueelle. Kartoitukset tullaan toteuttamaan kesän aikana, Paajanen kertoo. Kartoituksen jälkeen talvella ilmestyy raportti siitä millaisia kohteita Torniosta löytyy, ja miten niitä voitaisiin hoitaa. Käytännön toteutus on kiinni viljelijöiden, maanomistajien, kaupungin ja yhdistysten aktiivisuudesta SUVI VINBLAD

Parhaat grilliherkut K-supermarketista Atria Porsaan marinoidut

KASSLERPIHVIT 1 kg (3,99 kg)

3 3 99 1 99 3 99 rs

LOHIMARKKINAT JATKUVAT YKKÖSESSÄ JOKA PÄIVÄ TUORETTA LOHTA!

Valiojäätelö Pingviini

JÄÄTELÖTUUTIT

16

Voimassa to-la 25.-27.6.

90

NAUDAN ULKOFILEE palana

– RAIKASTA SATOA – VARHAISPERUNAT Suomi, 1 kg (1,29 kg)

Siemenetön kokonainen

VESIMELONI Espanja

VARHAISKAALI Suomi

kg

1 0 0

29 69 99 ps

kg

kg

BROILERIN FILEEPIHVI 500-520 g (7,98-7,67 kg)

Katso uudet ideat K-RuokaPirkasta.

ltk

-35 %

rs

-32 %

Ilman korttia 5,89 rs (11,78-11,33 kg)

– KESÄPÖYTÄÄN – INGMAN JÄÄTELÖVAUNU AVAA TÄNÄÄN PULLAPIRTIN KONSULENTTI MYYMÄLÄSSÄ PE 26.6. OHRARIESKA 3kpl

1 99 2

OVENSA 20 ERI MAKUA

89

AVAJAISTARJOUS

ps

INGMANNIN KONSULENTTI ESITTELEE PE 26.6. KLO 11-18

CREAMY-JÄÄTELÖT

TÄNÄÄN TUUTTI JA TAVALLINEN PALLO kaikki maut

ras

Hinnat voimassa to-su 25.-28.6. ellei toisin mainita ja K-Plussa-tarjoukset 1.7. asti.

original ja file 120-170 g (12,50-8,82 kg)

2

pkt

Ilman korttia 3,90-3,98/2 pkt (16,58-11,47 kg), yksittäin 1,95-1,99 pkt

Ilman korttia 3,09 ltk (7,36-7,05 kg)

Atria takuumurea

PEKONIT

00

ei laktoositon, 6 kpl/420-438 g (4,74-4,54 kg) 2 ltk/talous

MARJANMYYJÄT OVAT SAAPUNEET JÄLLEEN YKKÖSEN PIHALLE!

HK Amerikan

1

00 /pallo

-23-24 %

ERÄ MAKKAROITA

Huittisten grillijuuso 300 g, Tapola Aurella sinihomejuustomakkara 280 g, Savubratwursti 280 g, Tulikeppi chilimakkara 280 g ja Tulikukko grillimakkara 280 g, Kivikylän Huiluntuhti grillimakkara 400 g ja Juustotuhti 300 g, Zimbo aito mini bratwurst 240 g, Aito saksalainen bratwurst 300 g ja Gourmet rostbratwurst 300 g (9,38-5,63 kg)

4

50

Ilman korttia 5,38-6,18/2 pkt (7,48-12,04 kg), yksittäin 2,69-3,09 pkt

2

pkt

-16-27 %


4 UUTISET UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

Maupertuis-valtuuskunta vieraili Torniossa Maupertuis´n tutkimusmatkan jalanjäljillä ajanhenkeen pukeutuneena viime viikolla.

Tutkimusmatkailijan perintö elää Tornionjokilaaksossa Ranskalaisen matemaatikon ja tutkimusmatkailijan Pierre Louis Moreau de Maupertuis´n Lapin matkasta väitöskirjansa tehnyt filosofian tohtori Osmo Pekonen tutustui Tornionjokilaaksoon ranskalais-suomalais-yhdys-

valtalaisen ryhmänsä kanssa viime viikolla Ranskalaisryhmä tutustui Maupertuis´n jalanjälkiin Tornionjokilaaksossa käyden Maupertuis´n retkikunnan kulkemaa mittausreittiä. Ranskalaiseurueeseen kuu-

luivat suomalaisten lisäksi yhdysvaltalainen vastaväittäjä Mary Terrall, Maupertuistutkijat Olivier Courcelle ja Agncs Henri, kustannustoimittaja Mario Morisi ja suuren radiokanavan johtaja Marc Pallain. Ranskalais-

seurueen reitti kulki muun muassa Pellon Niemivaarassa, Kittisvaarassa, Svansteinissa, Kattilakoskella ja Aavasaksalla.

Ranskalaisryhmän mukana olivat myös elo-

kuvaohjaajat Alain-Michel Blanc ja Joél Foulon, jotka kuvasivat dokumenttielokuvaa Maupertuis´sta Tornionjokilaaksossa. Dokumentin kehyskertomuksena on Maupertuis´n retkikunnan mukaan lähteneen kahden torniolaistytön tarina ja Ranskan tiedeakatemian kiistely siitä, onko maapallo litistynyt navoiltaan. - Olemme olleet kahteen ranskalaiseen tv-kanavaan yhteydessä dokumentista,

Olemme olleet kahteen ranskalaiseen tv-kanavaan yhteydessä

mutta vielä ei ole selvillä, missä elokuva esitetään, elokuvaohjaajat kertovat.

Maupertuis on maailmankulttuurinen hah-

mo, tosin hän on tunnetumpi henkilö tieteen historiassa kuin yleisellä tasolla. Hän oli kuitenkin jollain tavalla menettänyt sydämensä pohjoi-

siin paikkoihin. - Maupertuis matkusti eri puolilla Eurooppaa ja hän halusi aina takaisin Skandinaviaan, maailman johtava Maupertuis-tutkija Terrall kertoo.

Maupertuis´ia on muistettu Torniossa kym-

menen vuotta sitten pystytetyllä nimikkopuistolla. Tornion kaupunkikierroksilla ei voi välttyä tutkimusmatkailijan nimen nousemista esille. Valtuuskunnan vierailun yhteydessä virisi myös keskustelua siitä, voisiko tutkimusmatkailijaa hyödyntää enemmänkin Tornionjokilaakson matkailussa. ELINA SUHANKO

Ranskalainen retkikunta tutki 1700-luvulla Torniolaaksoa Filosofian tohtori Osmo Pekosen väitöskirjassa luodaan kuva Tornionlaakson 1700-luvun kulttuurista alkuperäisten ranskalaislähteiden valossa. Väitös asemoituu osaksi varhaisimpien ulkomaisten Lapin-kävijöiden matkailuhistoriallista tutkimusta. Ranskalaisen matemaatikko ja tutkimusmatkailija Pierre Louis Moreau de Maupertuis (1698-1759) muistetaan hänen johtamastaan Ranskan kuninkaallisen tiedeakatemian astemittausretkikunnasta, joka oleskeli Tornionlaaksossa 1736-1737 ja jonka tehtävänä oli mitata maapallon muoto. Varsinaisen tehtävänsä ohella retkikunta teki kansatieteellisesti arvokkaita havaintoja Tornionlaakson asukkaiden elämästä. Pekosen tutkimus on ensimmäinen Suomessa kirjoitettu väitöskirja Maupertuis’n retkikunnan kulttuuri- ja matkailuhistoriallisesta puolesta. Tutkimus perustuu 1700-luvun alkuperäislähteisiin. Pekosen väitöskirjan keskushenkilö on retkikunnan pappi ja sielunhoitaja Réginald Outhier (1694-1774), jota ei ole aikaisemmin yhtä tarkasti tutkittu. Outhier toimi retkikunnan kronikoijana, mutta osallistui myös käytännön maanmittaukseen ja piirsi karttoja. Pekonen on löytänyt Ranskan arkistoissa tutkimistaan Outhierin

jälkeenjääneistä papereista muun muassa eräitä ennen tuntemattomia karttoja kuten Tornion ja Piitimen kartat. Tutkimus tarjoaa lähtökohtia nykymatkailun kehittämiselle Lapin ja erityisesti Tornionlaakson ainutlaatuisen matkailuhistorian jättämää kulttuuripääomaa hyödyntäen. Käytännön ehdotuksena työssä nostetaan esiin ajatus Pellossa sijainneen, Lapin sodassa lopullisesti tuhotun Korteniemen kartanon jälleenrakentamisesta Tornionlaakson matkailun kiintopisteeksi. Pappi Outhier kuvasi lämpimästi Korteniemen kestikievarissa kokemaansa vieraanvaraisuutta ja piirsi kartanon rakennuksista tarkan kuvan, joka näin on piirtynyt Euroopan kirjallisuuteen vanhimpana kuvauksena suomalaisesta talonpoikaistalosta. (MM)


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

5

a s s a n n a r a p a Ha Säästä 1500

2990 990 Säästä 500

SEK

SEK

EWF12049

Elektronisella ohjelmakoneistolla varustettu Electrolux-pyykinpesukone, jossa 1-5 kilon täyttömäärä, 1200 kierroksen säädettävä linkous ja paras pesu- sekä energialuokka. Korkeus 85 cm, leveys 60 cm ja syvyys 60 cm. (norm. hinta 4490:-)

LAN12349

Laadukas Landmaan-kaasugrilli, jossa sivukeittimen lisäksi kromattu grillausritilä, lämmönjakolevy ja piezo-sytytyin. Korkeus 91 cm, leveys 109 cm ja syvyys 52 cm. (norm. hinta 1490:-)

eli-C

Säästä 500

990

Kaap a j i-T tenn

An

SEK

Säästä 1000

4990

SEK

32PFL5404H

Philipsin 32” LCD-TV siisäänrakennetulla Boxer:in ja Comhem:in digiboksilla. MPEG4 vastaanottimella HD mahdollisuus kaapeliverkon kautta. Kuvanparannustekniikka, Pixel Plus HD antaa kirkkaan ja luonnollisen kuvan. 3 HDMI- sekä USB-liitäntä . Paino 13kg. (norm. hinta 5990:-)

NOK5310

Nokia 5310 XpressMusic -puhelin yhdistää monipuoliset ominaisuudet upeaan muotoiluun. Näppärästi taskussa tai käsilaukussa kulkevan laitteen paksuus on vain 9,9 millimetriä ja paino alle 71 grammaa. Puhelimeen on saatavilla muistikortti, jolle voit tallentaa lempimusiikkisi. (norm. hinta 1490:-)

Tarjoukset voimassa 28.6. saakka, tai niin kauan kun tuotteita on saatavilla.

Elgiganten Haparanda, Hästskovägen 4A, tel nr 0922-770301


6

UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

Onko hinnoilla mitään rajaa!

KesäALE

Suuri kesätuotteiden alennusmyynti on alkanut. Tule nyt Rajalla På Gränsen kauppakeskukseen tekemään todellisia löytöjä valtavasta valikoimasta – pienellä rahalla.

% 0 1 4 0 % 20% 30%

50%

uloa Tervet alotin sk Pohjoi mpaan suuri paan m ja uusi ppakau en!! se keskuk

Barents Champs pyöräilytapahtumien palkintojenjako ja ME-yritykset RG:ssä 4.–5.7.

a 26/6 perjantain

tapahtuu:

TÖS Y Ä N I T O 7 MU klo 15 ja 1

uksia kesän uutu sklubb l e p s g a r ens D Tornedal lo 14–17 k viihdyttää starjoilua i o k i r e ’s ld Café Arno sen aikana k muotinäytö paraati s i a j a v a eran Sotaoopp klo 16.30 a rooliasuiss y Tornio b d e r . i p s In 19.6.–14.8 ly e t t y ä n s valokuvau

Länsiranta 10, 95400 Tornio, puh. 020 760 7200 • Avoinna ark. 9–21, su 12–20, erikoisliikkeet ma–pe10–20, la 10–18 ja su 12–18 www.pagransen.fi


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

UUTISET 7

Keminmaalla myönteinen ydinvoimakannanotto Keminmaan valtuusto puoltaa ydinvoimalan mahdollista sijoittamista Simoon. Äänestyksessä puoltokannan otti 24 valtuutettua, 11 äänesti vastaan. Kielteisesti ydinvoimaan suhtautui vasemmistoliitosta neljä valtuutettua, keskustapuolueesta neljä, Keminmaalaisten parhaaksi-ryhmästä kaksi ja

sosiaalidemokraateista yksi. Kokoomuksen molemmat edustajat äänestivät puolesta.

Äänestykseen päädyttiin valtuutettu Ro-

land Bergin (vas.) esitettyä ja Katja Perttulan (vas.) kannatettua esitystä, että valtuusto antaisi asiasta

kunnanjohtajan esittämän lausunnon. Äänin 23 - 11 kunnanhallituksen esitys tuli valtuuston päätökseksi.

Valtuusto

hyväksyi

perhepäivähoitajille takuupalkkajärjestelmän, Hilkka Jääskön (vas.), Matti Luukkosen (vas.) ja Helena Haltun (vas.) aloitteen pohjalta.

Aloitteentekijät uskovat, että takuupalkka lisää halukkuutta hakeutua perhepäivähoitajaksi ja päätöksellä saadaan uusia työntekijöitä eläköityvien tilalle. Perhepäivähoitajille maksetaan elokuun alusta takuupalkkaa neljästä hoitolapsesta. MAARET MATTILA

Kuva havainnollistaa, miltä Fennovoiman ydinvoimalaitos saattaisi näyttää Simon Karsikossa. Kuva: Fennovoima.

Arviointikertomus puhutteli Tornion valtuustoa Tornion kaupungin tilinpäätös hyväksyttiin valtuustossa puheenvuoroitta. Tarkastuslautakunta toteaa arviointikertomuksessaan, että lähtökohtana ollut tavoite kattaa edellisten vuosien alijäämät onnistui. - Talousarvio toteutui miljoonan euron tavoitetta paremmin. Vaikka lainsäädännön edellyttämä alijäämän kattamisvelvoite on toteutunut, tulee kaupungin talous jatkossakin pitää terveenä ja elinvoimaisena. Arviointikertomuksessa lautakunta luo uskoa tulevaisuuteen taloudellisesta taantumasta huolimatta ja toteaa, että hyvin todennäköisesti koko Pohjoiskalotin alueen suuret investoinnit tulevat

toteutumaan. Lautakunnan mukaan nämä seikat tulee huomioida kuntastrategiassa. Lautakunnan puheenjohtajana Olavi Stoor (vas.) totesi, että kahden viimeisen vuoden aikana kaupunginhallitus on ottanut jämerän kannan esimerkiksi palauttaessaan sektoreille takaisin talousarvioesityksiä. Arviointikertomus herätti mielenkiintoa, valtuustoa puhutti niin kertomuksen ulko- kuin kirjoitusasu. Useissa puheenvuoroissa otettiin myös kantaa menneeseen ja tulevaan taloudenpitoon. Stoor vahvisti vielä, että tarkastuslautakunta ei halua olla operatiivinen johtaja, vaan sektoreiden ohjeistaja.

Palvelusektorilla viime vuoden budjetti ylittyi 1,7 miljoonaa euroa. Kustannusten ylitys johtui erikoissairaanhoidon menoista, jotka nousivat edelliseen vuoteen verrattuna seitsemän prosenttia eli 1,1 miljoonaa euroa. Päivähoidon kulut taas alittuivat 0,3 miljoonalla eurolla. Hoitotakuun asettamat määräajat hoitoon pääsemisessä ovat tulosalueen oman arvion mukaan toteutuneet. Potilastietojärjestelmästä ei ole kuitenkaan saatu tarkkaa tietoa, eikä asiakastyytyväisyyskyselyä ei ole toteutettu. Muun muassa hammaslääkärille pääsee noin kuukaudessa. Siirtoviivepotilaiden osalta on päästy tavoitteeseen, arviossa todetaan, et-

tä terveyskeskuksen osastot pääsivät omiin tiloihinsa ja akuuttiosastolla on tarpeeksi vaihtuvia paikkoja siirtoviivepotilaiden vastaanottamiseen.

Edellisellä valtuustokaudella toteutettu

kouluverkkoratkaisu, jossa supistettiin yläkoulujen ja lukioiden määrää, on lausunnon mukaan onnistunut. - Sijoittuminen ja sopeutuminen uusiin kouluihin on sujunut hyvin ja oppilailta saatu palaute on ollut pääosin hyvää. Valtuutettu Outi Keinänen (kesk.) otti puheenvuorossaan kantaa tarkastuslautakunnan kommenttiin. - Kaikki palaute ei suinkaan ole ollut positiivista.

Ylitys johtui erikoissairaanhoidon menoista, jotka nousivat 1,1 miljoonaa euroa Keinänen pohti, ovatko kaikki päätökset olleet viisaita ja sanoi, että kohtapuoliin ollaan isojen asioiden, kuten investointien edessä.

Kuluvan vuoden ennusteina on arvioitu, että

ylijäämää olisi edelleen luvassa 3,5 miljoonaa euroa, mutta vuonna 2010 ollaan menossa

kohti tiukkoja aikoja. Budjettiraamitus herätti vilkasta keskustelua. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Pelttari (kesk.) totesi omassa puheenvuorossaan muun muassa, että tulevina vuosina tulopohja tulee putoamaan radikaalisti. - Enemmän tai vähemmän tulee eteen lainanottoa, riippuen investointitasosta. Annikki Dunder (vas.) esitti laajan kannatuksen myötä, että olisi hyvä saada nähtäville lista kaupungin lakisääteisistä palveluista. Paula Aikio-Tallgren (kok.) muun muassa huomautti, että palvelujen lakisääteisyys pitää huomioida. MAARET MATTILA

Palvelutuottajat huolissaan Torniolaiset palvelutuottajat ovat lähestyneet valtuustoa esityksellään, jossa toivotaan kaupungin käynnistävän kehittämistoimia hyvinvointipalveluiden ja merkittävien palvelutuottajien toiminnan turvaamiseksi. Esityksessään he tahtovat

valtuutettujen kiinnittävän vakavaa huomiota pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja siihen, miten palvelurakenteen yhtäkkinen purkaminen ja alasajo vaikeuttavat palvelutuotannon kokonaisuutta. He toivovat Tornion uuden kuntastrategian val-

Nyt luottamus on vaakalaudalla

misteluissa huomioitavan valtakunnallisen linjauksen, tuottaa oman palvelutuotannon lisäksi ostopalveluina ja kolmannen sektorin toimintaa tukien. Palvelutuottajat toteavat, että uusi hankintalaki antaa vaihtoehtoja muun muassa

Meiltä

neuvottelumenettelyn käytölle hyvinvointipalveluissa. ”Pelisääntöjä tulisi selkeyttää. Aiemmin neuvotteluja on käyty ennakkoon, ennen kuin päätöksiä on aloitettu valmistella. Toimintamalli on todettu hyväksi. Nyt luottamus on vaakalaudalla ja

toivomme jatkossakin avointa asioiden valmistelua.” Palvelutuottajat esittävät neuvottelujen vuoropuhelujen käynnistämistä esimerkiksi talousarviovalmistelujen yhteydessä ja hyvissä ajoin palvelutuotantorakenteita suunniteltaessa.

Lukiokatu 2, Tornio. P. 480 345. Avoinna ark. 10-17, la 10-14

tuotteet edullisemmin

P bändi26.e6.

Polii-ii-ii-ii-si KAAMEA RANGAISTUS Showtime 21.00

Esim. Valokynät nyt 349 kr. (ovh. 385 kr.) Ripsivärit 265 kr. Huulipunat alk. 240 kr. Meikkivoide “Perfect Touch” 395 kr. Yövoide “Unit Intense” 50 ml nyt 499 kr. (ovh. 655 kr.)

Erä YLS meikkejä -50%

Meiltä myös YVRESSE tuoksu 60 ml 715 kr.

Kysy Jala bonuskorttia. Etusi kaikista tuotteista -5% Alueen laajiin tuoksuvalikoima KOSMETIIKKA

Torggatan 46 Haparanda puh. +46 922 10100 www.jalalek.se Puhumme suomea

AVOINNA s.a.: Ark. La Su

10-19 10-17 12-16

MUUTTO LÄHESTYY! HEINÄKUUSSA KAIKKI LOOSSIT

25€/6 pv

IIK TURISTE JA L

K E E L L Ä!

TOSITORI kiinni lauantaisin kesä- ja heinäkuussa


8

UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

MATTOJA

HAAPARANNALTA!

Pohjoisen laajimmat valikoimat, tonneittain laatumattoja! t Käsinkudotut puuvillaräsymatot t Puuvilla-viskoosi lankamatot makuuhuonesarjat t WM-Carpet nukkamatot Saxony, Cameron, Tessa (pölyämätön) t Shaggy Lyx -ryijymatot t Shaggy Juvel t Villawilton t Itämaiset käsinsolmitut villamatot t Lehmäntaljoja t Muovimatot t Sisalo tasokuteet t Kumipohjaiset käytävämatot myös metritavarana t Itämaiset käytävämatot t Puuvillaliinat t Räsyliinoja t Royal Palace Kevyet viskoosimatot t Mosaic

i t n y y m s y n n e j h y t Varaston

MEILTÄ MYÖS LAHJAKORTIT!

U U K JAT ! Ä L L I TÄYS

% 0 -2

% 0 -6

Nyt ainutlaatuinen tilaisuus, hyödynnä vahva euro!


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009

Barentsin pyÜräilymestaruuskilpailuista toivotaan vuosittaista ja kiertävää Pohjois-Suomen PyÜräily ry ja Alatornion Ahjo järjestävät Barents Championships 2009 kilpailut heinäkuun alussa Torniossa ja Haaparannalla Alatornion Ahjon miehet, Olavi Stoor ja Matti Purtanen kertovat, että viime vuonna kisat järjestettiin tauon jälkeen Norjassa ja ensi vuonna Suomen jälkeen toivotaan myÜs Ruotsin ja Venäjän ottavan vuoronsa järjestäjänä. - Aiempina vuosina kilpailut käytiin KalottipyÜräilyn nimellä. Barentsin mestaruuskisat aloitetaan 3. heinäkuuta perjantain prologireitillä Ruotsin Kukkolankoskelta Ylivojakkalaan. Lauantaina ovat vuorossa tempo-ajot Liakassa miesten joukkueille jatkuen

Suomen joukkue maalissa Barentsin kisoissa VadsjÜssä 27.7.2008. Kuvassa vasemmalta: Tuomo Pelttari, Pekka Hartikka, Jari Marjeta, Petri Pesonen, Juha Leppäkangas, Antti Kulmala, Timo Karvonen ja Jari Hautasaari. henkilÜkohtaisilla tempoilla. Iltapäivällä ajetaan yhteislähdÜllä maantieajo. Viimeinen kilpailupäivä

sunnuntai on myÜs kuntoilijoiden päivä. Lisensoidut kilpailijat pyÜräilevät 150 kilometrin Rajaväylän lenkin,

joka alkaa Torniosta kauppakeskuksen pihasta kohti Haaparantaa ja Matarenkia. Maali on Kivirannalla. KuntopyĂś-

räilijÜille lenkki on sama ja lähtÜ kymmenen minuuttia kilpailijoiden jälkeen. Alatornion Ahjosta mukana on kaksi pyÜräilijää, Pekka Mäkelä ja Jarko Räisänen. Lauantaina ja sunnuntaina yritetään myÜs rikkoa käsittä ajaen nopeuspyÜräilyn maailmanennätys Kauppakeskus Rajalla. Barents Championships 2009 kisoihin odotetaan satakunta pyÜräilijää Barentsin alueen neljästä maasta. Ikäluokkasarjoissa nuorimmat kilpailijat ovat kahdeksan vuotiaita. Stoor laskee, että muun muassa Venäjältä on tulossa iso ja nuori joukkue. Kilpailukanslia ja huolto- ja pesutilat ovat Lappiahallissa. Järjestäjien mukaan hallin uudet tilat tulevat pyÜräilyviikonloppuna testatuksi, ilmeisesti ensimmäistä kertaa, ison joukon voimin. MAARET MATTILA

Lapin lääninhallitus myĂśnsi avustuksia kerhotoimintaan Lapin lääninhallitus jakoi 17.6.2009 avustuksia 3.â&#x20AC;&#x201C;9.-luokkalaisten lasten ja nuorten iltapäiväkerhotoimintaa varten. Kerhotoiminnan valtionavustusta myĂśn-

nettiin 32 hankkeelle. Avustusta saaneet hankkeet sijaitsevat 18 kunnan alueella, ja niihin osallistuu hakemusten mukaan lähes 2 000 lasta ja nuorta. Avustusta oli jaetta-

vana yhteensä 62 000 euroa. Avustusta myĂśnnettiin lukuvuonna 2009â&#x20AC;&#x201C;2010 tapahtuvaa iltapäiväkerhotoimintaa varten. Kerhot kokoontuvat koulupäivän jälkeen

ä s e K

säännÜllisesti vähintään kerran viikossa. Kerhotoiminnan avustamisen tavoitteena on lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien lisääminen, lasten ja nuor-

9,90

GOLF-OSASTOLLA DRIVER MARKKINAT Miehille ja naisille

â&#x20AC;&#x153;mummoâ&#x20AC;?

 Nevada 3 Kupoliteltta Kolmen hengen kupoliteltta

Wilson Spine Taylor Made Buinen 08 Miehille ja naisille

Ilmatäytteinen

 

(99,90â&#x201A;Ź)

   

(349,-)

(399,-)

(349,-)

Camper 180 Air Makuualusta

(49,90)

Sierra Tour Kesämakuupussi

Ammattiopisto Lappian palvelualan aikuiskoulutus on järjestänyt Kemi-Keminmaa-Simo matkailuoppaan peruskurssin. Kurssi päättyi opastusnäyttÜihin, jonka aikana kurssilaiset esittelivät Kemi - Keminmaa - Simo -aluetta laajasti ja monipuolisesti, käsitellen alueen historiaa, luontoa, elinkeinoja sekä maamerkkejä. Esittelyyn kuuluivat tietysti myÜs matkailukohteet, kuten sisäsatama ja Kemin kirkkoa. OpastusnäyttÜjä olivat vastaanottamassa Suomen opasliiton ja paikallistietouden arvioijien nelihenkinen raati. Reilun puoli vuotta kestäneen matkailuoppaan peruskurssin aikana opiskelijat ovat perehtyneet muun muassa matkailuhallintoon ja -tietouteen, opastoimintaan kuin myÜs yhteiskunnallisiin asioihin. Opintoihin on kuulunut tutustumiskäyntejä mm. Jäänmurtaja Sampoon, kohdeopastuksia on ollut Lumilinnassa sekä Jalokivigalleriassa. Kurssilaiset saavat käyttää nimekettä auktorisoitu matkailuopas. TIEDOTTEET UUSITORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTEEN OSOITTEESEEN: toimitus@torniolainenoy.fi

-50%

! i o k al

Cobra S9

Ammattiopisto Lappiasta matkailuoppaita

kset Alennuyli jopa

(30,-/25,-/18,-)

Nopsa Ferie 28â&#x20AC;? polkupyĂśrä

LYHYESTI

KesäALE alkoi Intersporteissa!

] E L A [

Nike Swoosh t-paita miehille naisille tai junnuille

ten yhteisÜllisyyden ja osallistumisen vahvistaminen sekä uusien monipuolisten elämysten saaminen yhdessä ikäistensä kanssa.

UUTISET 9

29,90 15,90

Northbrook Jane tai Basic pikee

9,90 (24,-)

Adidas Nanoa vapaa-ajan kengät naisille

 (60,-)

Northbrook Olivia tai Travis shortsit

19,90 (39,90)

nukset n e l A SATOJA PAREJA Northbrook Jane tai Basic pikee jopa yli Vapaa-ajan kenkiä

50% -BVBOUBJOB'PPUCBMBODFKBMLBBOBMZZTJ lenkkitossuja sandaaleja

'PPUCBMBODFQPIKBMMJTFU49,90â&#x201A;Ź

)BMMJUVTLBUVt1VIt)60.BSL MB


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

KESÄLOMAN GRILLIHERKUT PALVELUSTAMME K-CITYMARKET TORNIOSTA HINNAT VOIMASSA TO-LA 25.-27.6.2009

TORNION KUUMIMMAT GRILLIHERKUT PALVELUSTAMME

3

95

Kokonainen Perämeren LOHI

myös puolikkaana

MEILTÄ PERÄMEREN LOHTA MYÖS FILEENÄ JA PALOINA

kg

6 90 12

Tornion JÄTTIPIHVIT PORSAAN KASSLERISTA Ruokamestarin GRILLIVARTAAT POSSUSTA JA NAUDASTA

90 kg

Kalamestarin GRILLIVALMIS LOHIHERKKU

kg

Marinoidut LOHI GRILLIKYLJYKSET

Perämeren lohesta

16 90 11

AVAAMME TÄYSIN UUDISTETUN VAASAN PAISTOJA TAIKINALEIPOMON. TULE MAISTELEMAAN HERKULLISIA UUTUUSTUOTTEITAMME Arvomme to-pe 10 kpl Vaasan paistopiste -tuotekasseja. Lipukkeet paistopisteestämme.

PERJANTAINA 100 ENSIMMÄISELLE ASIAKKAALLE PAISTOPISTEESTÄ VAASAN MINIPATONKI 130 G VELOITUKSETTA

Valio Pingviini TUUTIT 6 kpl/pkt

90 kg

kg

1

99

4,54-4,74/kg raj. 2 pkt/talous Ilman K-Plussa-korttia 3,09/pkt 7,05-7,36/kg)

pkt

-36%

UUTUUS! Vaasan RIEVÄ SEKALEIPÄ

Vaasan JÄTTI MAALAISPATONKI 250 g

kpl

3,96/kg

Vaasan MAALAISRUISLIMPPU 600 g

kpl

kpl

Suomalaiset VARHAISPERUNAT 1,5 kg 1,13/kg

Puhelun hinta 020-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 8.21 snt/puh + 6,9 snt/min (sis alv 22%), matkapuhelimesta 8,21 snt/puh + 14,9 snt/min (sis alv 22%).

Lisätiedot www.kesko.fi/ Vastuullisuus

TORNIO

0

99

4,65/kg

www.k-citymarket.fi

2 79 2

59

TORNIO Länsiranta 10, puh. 020 760 7200. MA-LA 9-21, SU 12-20.

1

69 ps

11


12 ILMIÖT JA IHMISETUUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009 LYHYESTI Peräpohjolan markkinoiden myyjien ilmoitusaikaa jatkettu Peräpohjolan markkinoille Haaparannalle voi tänä kesänä ilmoittautua aikaisempaa suurempi määrä markkinamyyjiä. Myyjien ilmoittautumisaikaa on jatkettu koko Sotaoopperan näytöspäivien ajalle tai niin kauan kuin myyntipöytiä riittää. Mahdollisimman suuren rajanylisen myyjämäärän kannustamiseksi kaikki pöytämaksut on tarkistettu 15 euroon/päivä. Myyntitehtävissä pärjää jokainen omalla kielellään. Hinnat määritellään ”markkinakurssin mukaan” eli 1 euro on 10 kruunua. Markkinat ovat auki yleisölle oopperan esityspäivinä 26.6. – 12.7. välisenä aikana klo 17.00 alkaen aina oopperan väliaikaan tai oopperan loppuun saakka. Myyjille varataan myyntipöydät katoksineen ilmoittautumisjärjestyksessä. Jokaisen myyjän ja esiintyjän tulee pukeutua 1800 – luvun alkupuolen asuihin ja varustaa myyntipöytänsä samassa hengessä. Tarkat ohjeet internetistä: www. tornio.fi/Markkinat

No Limit Drifting Day Keminmaalla Mukana mp-stunt Pohjoismaiden Mestari Tomi Kitola Nyt jo kolmatta kertaa järjestettävä koko perheen tapahtuma ”Drifting Day” säväyttää jälleen 27. 6. Ammattiopisto Lappian pihalla Keminmaalla; No Limit Motor Club Keminmaassa järjestää tapahtuman ”No Limit Drifting Day” Mielenkiintoisessa Drifting -kilpailussa ideana on ajaa sivuluisussa mahdollisimman suuressa kulmassa koko radan leveyttä hyödyntäen niin suurella nopeudella kuin mahdollista. Kilpailu käydään ”parkkipaikkakisana”, jonka etuna on, että katsojat näkevät käytännössä kuljettajan koko ajosuorituksen. Uusilla ratajärjestelyillä rata on saatu sekä pidemmäksi että nopeammaksi.

Ammattimaiset Drifting -tuomarit kertovat

ennen kisaa osallistujille tarkkaan perusteet, joilla pisteet tullaan jakamaan, siksi kilpailijoiden on oltava paikalla tuntia ennen tapahtuman alkua, eli jo klo 9. Jos kuljettaja ei halua osallistua itse

kilpailuun, niin radalle pääsee väliajoilla ajamaan omalla autollaan ja kokemaan oikean drifting-fiiliksen! Voittaja saa mukaansa 42-tuumaisen taulutelevision. Muillekin sijoille on luvassa palkintoja.

Pääsyliput moottorikerho on päättänyt pitää edullisena, sillä aikuiset pääsevät sisään viidellä eurolla ja alle 12-vuotiaat vanhempien seurassa ilmaiseksi. Tapahtumapaikan osoite on Autoilijantie 1. Keminmaa - Lipunmyynti alkaa klo 10.

Katsojille on tarjolla erikoisia kokemuksia, sillä väliajoille tulee viihdyttämään Streetbike Stuntriding Championship Nordic 2008 voittaja Tomi Kitola, eli moottoripyörästunttien hallitseva Pohjoismaiden Mestari. Tapahtumassa järjestetään myös näyttely, johon halukkaat voivat viedä harrastelaitteensa näytille. Näytteilleasettajien on oltava paikalla viimeistään klo 9.

Drifting Drifting on Japanissa alkunsa saanut autoharrastuksen muoto, jota on harrastettu ja kilpailtu Suomessa vuodesta 2006. Drifting sai alkunsa Japanin mutkaisilla vuoristoteillä, kun kuljettajat pyrkivät keksimään nopeimman tavan selviytyä tiukoista mutkista.

Pekka Töpöhäntä antaa kyytiä ennakkoluuloille Ennakkoluulot ja niiden voittaminen ovat tämän kesän teemoja Tornion kesäteatterissa. Näytelmässä Pekka Töpöhäntä saapuu suljettuun yhteisöön, jossa häneen kohdistuu ennakkoluuloja ja jopa rasismiakin. - Näihin ongelmiin voi törmätä tälläkin alueella. Näytelmä pyrkii kuitenkin välittämään ajatuksen, että ennakkoluulot ovat voitettavissa, selventää Pekka Töpöhäntä -näytelmän ohjaaja Kimmo Hirvenmäki.

Koko perheen näytelmällä on annettavaa sekä

lapsille että aikuisille, sillä molemmille suunnattua huumoria löytyy. Hirvenmäki ohjaa ja näyttelee talviaikana Kemin kaupunginteatterissa. Kovin suuria eroja hän ei am-

AUTOJEN HUOLLOT JA KORJAUKSET Ilmastointihuolto alk.

Mobil 1 5w/40 moottoriöljy vaihdettuna

70€ 10€ /l AVOINNA ARK. 7-18, LA 9-14

0035844 0741 855

mattilais- ja harrastajateatterin välillä näe. - Kesäteatteria tehdessä pitää muistaa että työskennellään. Kesäteatterin ohjaaminen on ollut rentoa. Esimerkiksi säiden vaihteluista on turha stressata, siihen kun ei voi vaikuttaa.

Kesäteatterin

nuorin

näyttelijälupaus Santeri Koskenranta 13, on hyvällä mielin näytelmän suhteen. Koskenranta on kartoittanut kokemustaan koulunäytelmissä ja Timo Viljakaisen jälkielämä –lyhytelokuvassa. Tällä kertaa Koskenrannalla on kaksi hyvin erilaista roolia: Uhoavan ja riidanhaluisen Vippe Villakoiran sekä hyväntahtoisen Teräskissan roolit. - Roolien erilaisuus ei ole

Santeri Koskenranta on harjoitellut Pekka Töpöhäntä –näytelmää ryhmän kanssa lähes päivittäin kesäkuun ajan. tuntunut vielä vaikealta. Tilannetta helpottaa myös se, että roolit erottaa toisistaan väliaika, eikä roolien kanssa joudu vuorottelemaan. Koskenrannan lapsuuden haaveammatti poliisi on vaihtunut esiintymisen myötä näyttelijän ammattiin. Hänen

mukaan alkujännityksestä päästyään näyttelemisestä tulee palkitsevan hyvä olo, joka saa kiinnostuksen alaan pysymään yllä. www.tornionkesateatteri.fi SUVI VINBLAD


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009

ILMIĂ&#x2013;T JA IHMISET 13

Jaguar-kuskit kohtaavat Torniossa Tornion katukuvassa voi nähdä 30 Jaguar-merkkistä autoa tänä lauantaina. Tähän mennessä Suomen suurin Jaguar-kuskien tapahtuma alkaa klo 10 Tornion ABC:n parkkipaikalla, jonne myÜs aiheesta kiinnostuneet voivat tulla tutustumaan autoihin. Kuskit lähtevät ajamaan klo 10.30 Kukkolankoskelle ja sieltä Haaparannan kautta Tornion Rantakartanolle syÜmään, jonne myÜs asiasta kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi. Hollolan Jaguar Clubin järjestämälle Pohjois-Suomen Lounasretkellä on ilmoittautunut 30 autoa ja 65 henkeä. Rajan tuntumassa tavatessa, saapuu kuskeista puolet Suomesta ja puolet Ruotsista. Kaukaisimmat autoharrastajat tulevat Tukholmasta ja Helsingistä saakka.

Tapahtuman

järjes-

â&#x20AC;?

En kutsuisi itseäni autoharrastajaksi, sillä Jaguarini ovat käyttÜautoja

Jaguarien omistajat Pertti Kurttio ja Arvo Kajava myÜntävät autojensa herättävän kiinnostusta liikenteessä ja huoltoasemilla. Pertti Kurttio on entisÜinyt itse Jaguarinsa. Auto katsastettiin museorekisteriin vuonna 2007.

täjät Arvo Kajava ja Pertti Kurttio listaavat Jaguarien eduiksi persoonallisuuden, hyvän ajettavuuden ja hiljaisuuden. Kajavalla on kaksi Jaguaria: Vuoden 1991 XJ40 ja vuoden 1995 X300 mallit.

- En kuitenkaan kutsuisi itseäni autoharrastajaksi, sillä Jaguarini ovat käyttÜautoja. X300 minulla on jokapäiväisessä käytÜssä.

Museorekisteriin kat-

sastettu Kurttion MK2 Jaguar on vuosimallia 63. - Olen kiinnostunut vanhoista autoista ja entisÜinyt niitä 20 vuotta. Vuonna 2006 ostin oman Jaguarini, jonka purin osiin ja entisÜin

alkuperäiseen kuntoonsa. EntisÜintiin meni yksi talvi. Osia piti tilata auton valmistusmaasta Isosta-Britanniasta saakka. SUVI VINBLAD

FIAT PUNTO 1.2i 5-ov. aj.97th -04 uudempi malli,ilmastointi,sähkĂśikkunat,huoltokirj a,ohj.tehostin,2-renkaat,aluvanteet HINTA 5.700â&#x201A;Ź

FORD FIESTA 1.3i aj.160th -00 ohjaustehostin, airbag, lokilämmitin, soitin, 2-renkaat HINTA 3.000â&#x201A;Ź

FORD ESCORT 1.6 CLX STW -91 lokilämmitin + sisäpistoke, vetokoukku, 2-renkaat, käy ja kukkuu, seuraava katsastus 8/2010 HINTA 850â&#x201A;Ź

FORD MONDEO 1.8i stw aj.190th -02 ilmastointi,sähkĂśikk.+peilit,huoltokirja,vetokoukk u, 2-renkaat,lokilämmitin HINTA 6.950â&#x201A;Ź

MAZDA 626 2.0i exclucive aj.160th -01 ilmastointi,vak.nop.säädin,ajot. kone, luistonesto, ym katsastettu 5/09 HINTA 6.900â&#x201A;Ź

MAZDA PREMACY 1.8i aj.190th -05 tila-auto,aut.ilmastointi,luistonesto,ajot.kone,vak. nop.säädin, huoltokirja,ym,ym HINTA 9.300â&#x201A;Ź

NISSAN PRIMERA 1.6i SLX AJ.185TH -97 lapinauto,ilmastointi,täys huoltokirja, vetokoukku, 2-renkaat,alut,katsastettu 5/09 HINTA 3.900â&#x201A;Ź

MB C 180 ESPRIT STW AJ.290TH -96 suomiauto,sähkĂśikk+peilit,cd,vetokoukku,2renkaat,alut,katsastettu 4/09 HINTA 5.900â&#x201A;Ź

TOYOTA AVENSIS 1.6i STW AJ.168TH -01 lapinauto,ilmastointi,huoltokirja,sähkĂśik+peilit,ajo t.kone,2-renkaat,ym HINTA 8.500â&#x201A;Ź

VOLVO 850 2.5-20v STW AUTOM.ML.210TH -95/96 aut.ilmastointi, vak.nop.säädin, ajot.kone, 2 x uudehkot renkaat ja 2xaluvanteet, ym, hieno HINTA 4.400â&#x201A;Ź

VW BORA 1.6i aj.238th -99 abs,airbagit,keskuslukko,huoltokirja,2renkaat,soitin,ehjä auto HINTA 5.400â&#x201A;Ź

VW PASSAT 1.6i aj.180th -01 uudempi malli, ilmastointi, sähkĂśik+peilit, cd, vetokoukku, 2-renkaat, huoltokirja,180th huolto tehty, suomiauto HINTA 8.500â&#x201A;Ź

Jokivarren Auto

03"7"*4&/4""3&/5*&70+",,"-"t QVI  t XXXKPLJWBSSFOBVUPDPN


14

UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

POISTOMYYNTI HAAPARANNALLA! -BBEVLBT BWPLFMBTFUUJKVOJPSJMMF Kela - vapa - siima (ovh. 71€)

$PMVNCJB NJFTUFOIPVTVU tTYYM (ovh. 57€)

14,50€ 9,50€ 4USFFUTLBUFLFOLÊ Salming tLPPU

18€

(ovh. 76€)

1FSIPLBMBTUVTTFUUJ ,JOFUJD t7BQBLFMBTJJNB (ovh. 171€)

47,50€ #BMMFSJOBLFOLJÊ

 QBSJB

,BJLLJVNCSPCZ LJNKPOFTTOFBLFST

19€

(ovh. 105€)

-BBEVLBUUQBJEBU tTYYM

 LQM

9,50€ (ovh. 56€)

,VNJTBBQBT4BTUB

tLPPU (ovh 104€)

9,50€ 38€ (ovh 28,30€)

"WPJOOB.B1F MB TV TB tQVI t,SBGUW FOU+ZTLJOUJMBU


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009

Rajaton suunnistuskilpailu vaatii nopeutta ja sujuvuutta Vauhdikas Twin City Sprint -suunnistuskisa kisataan perjantaina Torniossa. Osallistujia on yhteensä 108, kymmenistä seuroista Suomesta ja Ruotsista. Suurin osa kilpailijoista on miehiä ja nuoria. Naisia kisassa on vain neljä. Kilpasarjoja on aina 12-vuotiaista 70-vuotiaisiin saakka Rasteja on yhteensä 45, joista yksi rata sisältää keskimäärin 15 rastia. Matkan pituus vaihtelee sarjoittain 1,5 â&#x20AC;&#x201C; 3,6 kilometriin, joiden ennätysaikojen odotetaan vaihtelevan 12 â&#x20AC;&#x201C; 15 minuuttiin. LähdĂśt tapahtuvat sekä Suomen että Ruotsin puolella, ja myĂśs rasteja lĂśytyy rajan molemmin puolin. Pääosin suunnistajia voi nähdä puikkelihtimassa Suensaaren pohjoisosassa. Kisan maali on Pohjan stadionilla, jonne kisaa ja palkintojen jakoa voi tulla seuraamaan. - Tällainen nopeakulkui-

15

La 27.6. klo 15.00 Haaparannan tekonurmella

KiPs Kittilän palloseura

Kuljetus J. Lindqvist

Koko perheen suunnistustapahtuma Tornion Pohjan Stadionilla pe 26.6.2009 klo 18-20. Lyhyet sprinttiradat ja opastusta annetaan tarvittaessa. Ilmoittautuminen paikanpäällä. Ei karttamaksua.

Rajaton suunnistuskilpailun maalialueella uutta elektronista leimauslaitetta testaavat tapahtuman järjestäjät GÜstä Klippmark Haparanda OK:sta, Tero Taulavuori Alatornion Pirkoista ja Karl-Erik NystrÜm SeskarÜ IF:stä. nen puistomaasto vaatii kilpailijalta ennen kaikkea nopeutta. Kovavauhtiset maastosuunnistajat pärjäävät usein myÜs sprinttisuunnistuksessa, kertoo Alatornion Pirkkojen kilpailujohtaja Tero Taulavuori.

Tapahtumalla

pyri-

tään yhdistämään kilpa- ja

kuntosuunnistus. Kolmen seuran järjestämä tapahtuma tarjoaa myÜs lajista kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua suunnistustapahtumaan. Halukkaat voivat ilmoittautua paikanpäällä maksuttomaan lasten rastiralliin tai noin kahden

kilomerin mittaiseen kuntosuunnistukseen. Taulavuoren mukaan luvassa on vauhdikkaat kisat, sillä miesten pääsarjassa on mukana kolme SM-kisoissa 20 parhaan joukkoon sijoittunutta.

VETOKELA

RAPUMERRAT

Yleisurheilun 33. Rajakisat Pohjan Stadionilla la 27.6.2009 klo 14 alkaen. Lajeina mm. 110 m aitajuoksu, 200 m, maili, pituushyppy ja keihäänheitto sekä runsaasti lasten sarjoja. Tule seuraamaan kilpailuja paikanpäälle! Kanttiinissa on myynnissä kahvia, virvokkeita ja makkaraa sekä Suensaaren karttapostikorttia. Tervetuloa, Alatornion Pirkat Haparanda OK SeskarÜ IF

SUVI VINBLAD

Kinetic

Ravustus alkaa tuotapikaa

Rajaton Twin City Sprint -suunnistuskilpailu kahden valtakunnan rajalla ja keskellä Torniota pe 26.6.2009 klo 19 alkaen. Kilpailukeskus on Pohjan Stadion ja radat kiertävät Juhannussaaren alueella.

Veneen

IN T VA

NY

39,-

AIROT

Ovh.119â&#x201A;Ź

29,-

10 kpl

69,-

Kaupan päälle vapa!

Ovh.129â&#x201A;Ź

Terassin päälle

PUURILLI Kahvipannu kaupan päälle

Kanille

OFF

ASUNTO NYT

SĂ&#x201E;Ă&#x201E;SKIMYRKYT

N VAI

3 kpl

99,-

10,-

Ovh.175â&#x201A;Ź

Thermo

PULLOT

550,-

5,-

Ovh. 34â&#x201A;Ź

0,5 L 0,75L 1L

SYTYTYSPALAT 3 pkt

10,-

MEILTĂ&#x201E; t4PVUVWFOFFU t,BOPPUJU t+PMMBU t)BOLBJNFU t,FUUJOLJĂ&#x160; t,Ă&#x161;ZEFU tZNZN +BQBMKPOLBMBTUVTWĂ&#x160;MJOFJUĂ&#x160; NFJMUĂ&#x160;TOSI HALVALLA!


16

UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

17.- 2 (3­/4½7&34,3*%"/%&.64*,&7&/&."/(t#03%&3$3044*/(.64*$'&45*7"-

18.7.

24.7.-25.7.

Naisten Pinkasuun Ilmoittautuminenerä äjuoksuun ja Miesten P osss sähköpostilla oitteeseen: om

naisten.pinkasu@gmail.c

>C@`h6j HJ I:CEZE C6>H B^ZhiZc g~hh~_jd

&-#,#`ad&*

JJI:C6

Ilmoittautumiset Jari Sankalalle 040-5226481 tai jari.sankala@pp.inet.fi ma 20.7.2009 menness

7:68=KDAA:N 18.7. & 25.7.

17.-18.7.

7DG9:GA>C:L>AA6<: 17.-18. & 24.-25.7.

EA6N:GH

I6E6=IJB6IDG>Et>KtI

18.7. klo 11-17

17.7. klo 18

AD=I6JH:6AA6 :G>I6K6AA6 |aVAVe^c @Z^ii^ŽbZhiVg^i

@^^]`Z~eVeeVbded_Zc G~`gZ^h#@Vjc^^iVcV^h^V _V`dbZ^iVbded_V#

AD=>;:HI>K66A>I

Gt@G:>H

@JJB6C=:>Ct@JJC

:7:6I EA6N:GH 7DG9:GA>C E>C@6HJ

C6>HI:C

@JJB>BB6I7tC9>I A>EJI 23€

1 päivä

(portilta 25€)

37€

2 päivää

(portilta 40€)

18€

Harri Syrjänen

Ellen Jokikunnas

Jamppa Kääriäinen

alle 18 v. päivälippu

(portilta 20€)

;:HI6G>7JHH>

>I Gt@G:>H AD=>;:HI6G A:N 68=KDA 7:

A>EEJ?:C:CC6@@DBNNCI>E6>@6I IDGC>D 8>INB6G@:I>C>C;De^hiZ H"B6G@:I IDGC>DC@6JEJC<>C=DI:AA> JBE>IJCC:A> >B6<:L:6GInŽVhjeVakZaj @"HjeZgbVg`ZiN``ŽcZc

=66E6G6CI6

NA>IDGC>D

@:B>

GDK6C>:B>

>86B6M>

EG>HB6 =DI:AA>B:G>=DK>

I:7D>A

>B6<:L:6G @6=K>A6@6JEE6N=I>y

A>EJIC:I>HIt/

At=Iy/@:B>HIt@AD&.G:>II>/:@6"6J@>DAt=IyE6>@@6">HD=66G6"@66@6BD:CI#D =>CI6/*€ ;:HI6G>A>EEJE6AJJ/@AD%&#%%H6B66G:>II>tI6@6>H>C>ABD>II6J


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

25.7.

58*/$*5:'&45*7"-4 TORNIOHAPARANDA 17.-25.7.2009

twincityfestivals.com

5 päivää Huippuartisteja EZg_VciV^&,#, EZigV BVbWV GVjWi^Zg 9G#;ZZa\ddY

@Zh`^k^^``d''#, 8Vg^cV?VVgcZ` ?Vg^H^aaVce~~ BVg`jh;V\ZgkVaa  )#, EZg_VciV^' GVhbjh =VeedgVY^d 6ccZBVii^aV ;gZYZg^` BVg^h]V

HaVe7Ziin =Z^Y^@ngŽ

 AVjVciV^'*#, EBBE AVjVciV^&-#, EZiZEVg``dcZc 6ccV6WgZj 6ccV:g^`hhdc BVg^VAjcY @dde6gedcZc :B9 Hjk^IZg~hc^h`V LVaYdhEZdeaZ AVh`jiZa^cZ <gZZYnE^\ 

I]Z;gZoV

twincityfestivals.com

O:GDODC:"VajZVaaZ&-"kjdi^V^aaZ

DE";:HI6G>6AJ: JIJB>C:CE#)((&&iV^>C;D5IL>C8>IN;:HI>K6AH#8DB

TIVOLI

festivaalialueella ke 22.7.-la 25.7. klo 12-24

dhd^iiZZhiVlll#il^cX^in[Zhi^kVah#Xdb bZg`^iinc~`Z^`Vi!_d^hhVVaaZ&-k#VajZ

17


18 ILMIÖT JA IHMISETUUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009 LYHYESTI Meriveden pintalämpötila nousussa Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden pintalämpötila avomerellä nousee hiljalleen jo pohjoisillakin merialueilla. Ennusteen mukaan Suomenlahdella meriveden lämpötila nousee heinäkuun alkuun mennessä 14 - 17 asteeseen Selkämerellä 12 - 16 asteeseen ja Perämerellä 10 - 14 asteeseen. Rannikon läheisyydessä veden lämpötila on tähän aikaan vuodesta usein selvästi avomerta korkeampi. Ilmatieteen laitos laskee Itämerestä pitkiä ennusteita lämpötilan lisäksi virtauksille, jäätilanteelle sekä meren kemialliselle tilalle. Meren pitkäaikaisennusteet ovat pitkien sääennusteiden tapaan todennäköisyysennusteita. - Pitkän ajan tietokone-ennusteet eivät pyri ennustamaan tiettyjä tilanteita, vaan käytännössä ennuste antaa esimerkiksi lämpötilavälin, jolla merenpintalämpötila todennäköisimmin tulee vaihtelemaan, korostaa Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Tapani Stipa.

1800-luvun Tykkimiehet marssivat Torniosta Haaparannalle Suomen Sodan 1808 Tykkimiesten marssiesitys Torniosta Haaparannalle ennen Sotaooperan ensi-iltaa perjantaina 26.6.

ry kuuluu jäsenenä Eurooppalaiseen Asepukuhistoriallisten ryhmien Liittoon. Jäseniä yhdistyksessä on kolmisenkymmentä. Henkilöstön varustus on Hänen Majesteettinsa Kustaa IV Adolfin sotakolleegion vuonna 1974 antamien määräysten mukainen. Siinä on mukana tykkimiehistö, lipunkantaja lippuineen sekä rumpali. Tykkinä on kolmen tuuman kanuunan m/1756 jäljennös. Tulitoiminnan alkaessa (HUOMIO) yleisöä pyydetään suojaamaan kuulonsa.

Marssi lähtee Torniosta klo 17.30 s.a ja saapuu Haaparannan rantaan niin, että tykinlaukaukset ammutaan klo 18.00. Kauhajoelta kotoisin oleva Suomen Sodan Tykkimiehet

Elämystalous tulevaisuuden visiona Kemi – Tornio- alueen luovien alojen kehittämisohjelma on Lapin liiton alkuun vauhdittama strategia, jossa ensin koottiin kehittämiskeskuksen johdolla seudullisia työpajoja. Alueen toimijat etsivät työpajoissa omaleimaisia kehittämisen kohteita. Vuosi sitten strategia kirjattiin seudulliseksi luovien alojen kehittämissopimukseksi. Ohjelmapaperiin on koottu 40 toimijan ajatukset ja ideat.

Työpajoissa

tehdyt

suunnitelmat on käyty läpi tänä keväänä muun muassa Luovaa vetovoimaa-seminaarissa, jossa todettiin ohjelman olevan kattava kuvaus alueen luovan alan kehityksestä sekä toimenpiteistä. Luoviin aloihin katsottiin kuuluvan alueellisesti keskeisinä toimialoina musiikki- ja ohjelmapalvelut, luovien alojen koulutuspalvelut sekä liikunta- ja elämyspalvelut. Kehittämiskeskus linjaa, että alueelta löytyy paljon esittävän taiteen harrastajia

ja sitä kautta osaamista, voimakkaimpana alueena popmusiikki ja teatteri. Vahvinta yritystoimintaa taas ovat kehittämiskeskuksen mukaan markkinointiviestintä ja journalismi. Työllistävän vaikutuksen arvioidaan olevan 120 henkilötyövuotta. Alueella toimii 80 luovan alan yritystä sekä lisäksi 300 kulttuurijärjestöä.

Tavoitteeseen aiotaan päästä verkostoitumalla, koulutuksella, elinkeinopal-

veluilla, kuten uusien yrittäjien pilotoinnilla sekä kulttuuritoimijoiden- sekä yhdistysten kehittämismalleilla. Seutu pyrkii erottumaan muusta maasta omaleimaisuudella, kuten ainutlaatuisena matkailu- ja elinympäristönä. Erikoisuutena Haaparanta-Tornio-raja ja joki, jäätyvä meri saaristoineen ja laivoineen, esimerkkinä Jähti ja Sampo sekä Outokummun ruostumaton teräs ja kaivoksineen. Visiona on, että vuoteen 2013 mennessä Kemi – Tor-

nio-alue on palveluiden, muotoilun ja kehittämisen keskittymä elämystalouden sekä teollisuuden rajapinnoilla. Kehittämiskeskus toteuttaa ja päivittää yhdessä luovien alojen työryhmän kanssa ohjelmaa tänä vuonna aluekeskusohjelman avulla ja ensi vuonna Koheesio- ja kilpailukykyohjelman kautta. Puolet rahoituksesta tulee Työ- ja elinkeinoministeriöltä ja puolet alueen kunnilta. (MM)

TALOJA MYYTÄVÄNÄ HAAPARANNALLA

Keskusta, Östra Kyrkogatan 2 OK talo 2 krs.,6 h +k, 165m2 , Sauna, viihtyisä, korkea katto 2,70. Tontti 916m2. VH 110.000 €

Marielund, Orrvägen OK talo, 4 h +k, 104m2, tontti 1080m2. Sauna, autotalli, autokatos 3:lle autolle. VH 80.000€

Karungi, Södra Kyrkoholmen 31 OK talo, 5 h+k,120m2, kaakeliuuni.Sauna. Mahtavalla paikkaa. VH 80.000€

Karungi, Kyrkoholmen Seutuvägen 64 1 1/2 krs. OK talo, 5 h+k, 140m2 Maatila ja navettarakennus (25 ha). Sijaitsee pohjoisessa Kyrkholmenissa. Kalastus- ja metsästysoikeudet. VH 120.000€

Idrottsvägen 10, Seskarö 1 1/2 krs. OK TALO,4 h+k,111m2, Puulla lämmitettävä uuni keittiössä, sauna, autotalli ja erillinen vierasrakennus. VH. 65.000

Tornedalsvägen 466, Karungi 1 1/2 krs. OK talo. Asunto yläkerrassa, Kahvila alakerrassa, Pellettilämmitys, tontti 171 m2. VH. 28.000€

Puhumme Suomea

Mäklare Kenneth Laiti, N. Esplanaden 17, puh. 99046922-13500, www.lanshem.se/haparanda


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009

19

4 F V S B L V O U B M F I U J r / P   r      r + P L B L P U J J O 5P S O J P T T B

9SawZSW`W$dWWVbgg/\bW\aOO`SaaO â&#x2013; Kesäkuun viimeisenä sunnuntaina konfirmoitavia rippiläisiä viettää yhteistä viikkoa Antinsaaressa. Ryhmästä lĂśytyy koulukavereita, mutta tällä kertaa joukkoon mahtuu myĂśs paljon toisilleen uusia tuttavuuksia.

@W^^WY]cZc\bO`Y]Wbca Ă&#x201E;kkiseltään monet rippikoululaiset vastaavat leirille tulonsa syyksi kaverit ja naimaluvan saannin. Oppituntien ja muun yhteisen ohjelman myĂśtä hahmottuu syvällisempiäkin tarkoituksia, mitkä arkivilinässä jäävät vähemmälle pohdinnalle. Rippikoulussa pysähdytään nuoren elämänkysymysten ja aikuiseksi kasvamisen pohdiskelujen äärelle. Rippikou-

luopetus on arvojen ja elämänperuskysymysten pohtimista, yhdessä tekemisen ja olemisen kautta. Rippikoulussa keskeisenä osana on jumalanpalveluskasvatus, raamattuopetus ja hartauselämä. Luurit korvilla elävät nuoret tarvitsevat myÜs keskustelua elämästä, uskosta ja rukouksesta kasvokkain ikäistensä joukossa. Konfirmaatiossa nuori tunnustaa yhdessä seurakunnan kanssa kristillisen uskonsa.

6gdwX]cYY]VS\YW Antinsaaren leirin vetäjinä toimivat kappalainen Juhani Holma, nuorisotyÜnohjaaja Erkki Partanen ja perheneu-

3\aW[[wWaSS\gVbSWaSS\WZbOO\YccZccbcbcabc[WaZSWYWb

voja Tiina Muukkonen. Isoset Elina Väyrynen, Janne Sunnari ja Sofia Vuokila kehuvat tämänkertaista ryhmäänsä pirteäksi. Tällaisessa joukossa on mukava toimia.

7a]abS\[ObYOYS`V] Osa rippikoulun jälkeisessä isoskoulutuksessa mukana olevista nuorista on perustanut matkakerhon. YhteistyÜssä Tornion, Tervolan ja Kemin isoset ovat suunnitelleet syysmatkan Saksan Wittenbergiin. Matkakerholaiset osallistuvat rippikoulutapahtumaan, mikä ajoittuu uskonpuhdistuspäivään. BC=;=G:7<m@m

:SW`WZwWaSb9`WabO9ccaSZOXOBWWO@]WdOW\S\ ]R]bbOdObWZbO]VXSZ[OO


220

UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009

HO`bOca

DWWaWOaWOO Jumala on... â&#x2013; "Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä." Tällaisella iskulauseella ovat uskonnottomat kampanjoineet maailmalla bussien kyljissä. Kohta meillä Suomessakin. Miten kristitty vastaa tähän sloganiin? NäinkĂś: "Jumala on todennäkĂśisesti olemassa. Jatka siis murehtimista ja vihaa elämääsi."? Ei, vaan yksinkertaisesti näin: "Jumala on." ...rakastanut maailmaa niin paljon... â&#x2013;  Jumala ei vain ole olemassa. Hän ei ole sellainen hahmo, joka on ensin luonut maailman ja sitten jättänyt sen oman onnensa nojaa. Jumala pitää maailmaa kaiken aikaa yllä ja vaikuttaa meidän keskellämme, vaikkemme sitä huomaisikaan tai tunnustaisi. Tärkein asia, mitä Jumalasta voidaan sanoa, on se, että hän on rakkaus. Hän rakastaa koko maailmaa suuresti. Ja koska sinä epäilemättä olet osa tätä maailmaa, kohdistuu Jumalan rakkaus myĂśs sinuun. ...että antoi ainoan Poikansa... â&#x2013;  Jumala osoittaa rakkauttaan sinuun monella eri tavalla. Kaikki, mitä sinulla on, on lahjaa Jumalalta. Perhe, ystävät, omaisuus, terveys jne. Mutta Jumalan lahjoista suurin on hänen oma Poikansa Jeesus. Jeesuksen Jumala lähetti tänne maan päälle kuolemaan sinun puolestasi. Onko kukaan toinen rakastanut sinua niin paljon, että hän on mennyt kuolemaan puolestasi? Ei varmaankaan. Eikä varmasti ole ketään toista, joka olisi kuollut kaikkien maailman ihmisten puolesta. Sellainen on Jeesus. ...jottei yksikään, joka häneen uskoo... â&#x2013;  Jumalan rakkaus otetaan vastaan uskomalla Jeesukseen. Ei ole muuta tietä. Epäusko jättää ihmisen Jumalan rakkauden ulkopuolelle. Jos värjĂśttelet ulkona, tule ihmeessä lämmittelemään sisälle.

MS`dW\ZwVSbgaPZ]UW â&#x2013; Terveisiä lähetysjuhlilta Tampereelta! Oli hienoa saada taas kerran olla mukana. Minulle lähetysjuhlat ovat yksi kesän kohokohta. Aloitin juhlat jo perjantaiaamuna Tampere-talossa järjestetystä missiologisesta symposiumista, jonka aiheena oli tällä kertaa â&#x20AC;?Kristillinen kirkko globaalina vaikuttajanaâ&#x20AC;?. Puheenvuoroja ja alustuksia pitivät mm. dosentti Risto Ahonen, piispa Matti Repo, piispa Nicholas Tai Hongkongista, naistyĂśn koordinaattori Virginia Ivanez Venezuelasta ja pastori Marta Pinter Unkarista. Mukana oli myĂśs namibialainen Ongumbiro-musiikkiryhmä, jota saimme kuulla ja nähdä toissa sunnuntain televisiojumalanpalveluksessa.

Sekä symposiumin että koko juhlien tärkeimpänä asiana olivat ihmisoikeudet ja kĂśyhien puolesta puhuminen. Olihan juhlien teemaksi valittu â&#x20AC;?Uudet jaotâ&#x20AC;?. Suomalainen lähetystyĂś ja Suomen Lähetysseura viettävät tänä vuonna 150-vuotisjuhlia. Juhlan kunniaksi Tampereelle oli kutsuttu vieraita ulkomaisista yhteistyĂśkirkoista 30 eri maasta. Ohjelmaa oli niin runsaasti, ettei kaikkeen haluamaansa voinut mitenkään osallistua. Piti valita, minne menee. LähetystyĂśn oikeutuksesta keskustellaan jatkuvasti. Onko oikein, että kristinuskoa viedään maihin, joissa sitä ei vielä tunnusteta? Ondongan kuningas Immanuel Elifas ja kunigatar Seci-

lia Ndapanda Elifas Namibiasta käyttivät koskettavan puheenvuoron siitä, mitä suomalainen lähetystyÜ on heidän kotimaassaan saanut aikaan. He myÜs kiittivät lähetystyÜntekijÜistä. Tampereen juhlat olivat erilaiset kuin lähetysjuhlat yleensä. Ei ollut perinteistä juhlatelttaa, vaan palelimme Ratinan stadionin katsomossa. Joku mainitsikin, että olimme kaupunkifestareilla, joilla vietettiin myÜs Suomen Lähetysseuran 150-vuotisjuhlia. Hengellistä sanomaa kuultiin jumalanpalveluksissa ja seuroissa, mutta muuten pääpaino oli kehitysyhteistyÜssä. Minulle lähetysjuhlat ovat ennen kaikkea kohtaamisia. Juhlilla tapaan myÜs ihmisiä, joita

SO\Oac\\c\bOWYaW &$

"ac\\c\bOWVSZZc\bOWabO

9OR]\\cbXO XwZZSS\ZÂ&#x2021;gbg\gb

#%

#ac\\c\bOWVSZZc\bOWabO

BWS\`OWdOOXO

7V[WaS\OaWOSW]ZSbc][WbOZwVW[[wWabww\ aWZZwbc][W]dOZbOYccZccgYaW\8c[OZOZZS 8c[OZO ]\ O`[]ZZW\S\ 7aw 6w\ SbaWW ;SWbwYSV]bSbOO\O`[OVbO[OO\b]WaWO[ SYag\SWbwYcbaccag\bWaWwXOO\bOOag\ [SXOSRWabw[ww\]WYScRS\XOVgdggRS\ \WbO\bSSYaWBOWdOOaaOWZ]WbOO\X]YOWaSa b]bScbc[WabO9ccZc[[Sag\bWabS\aSc`O bOYOR]\\SSabOX]YO]\ZÂ&#x2021;gbg\gb Yc\bOO\X]YOSZww8c[OZO\O\bSSYaWO\bO [cYaSabO :Wbc`UW\S\dw`W(DWV`Sw :Wbc`UW\S\dw`W(DWV`Sw /ZYcdW`aWw( &#D]W[WVW\`OcYYO Xc]YaWaW\ &"/VOcbcOaYS\O`[]abO /ZYcdW`aWw("#;OOYOWYYWdOWYYO6S``O\ ]\""#=W>gVw6S\YW`WS\\w # 8SSaca[SWbwY]aYSbO\gb #!$9`WabcadOZ]dOZYScRS\ >wWdw\dW`aWw(! ;cWabO\^wWdww >wWdw\dW`aWw("!&=WO`[OVRO9`Wabca OcbcOabO $'mZwac`SaWSZc^O`YO "#!9WdW]\Y]Y]c`OaaO\W !' =W[WYaWbWSZZw6S``O\W #&'@OcVO\6S``OaWc\OO[SWbw %3\YÂ&#x2021;6S``OO8c[OZOO\W >wWdw\^aOZ[W(>a!( $ >wWdw\^aOZ[W(>a! ( #& ZcYcYO^^OZS(8]P!#(& ZcYcYO^^OZS(6]]a"( ' ZcYcYO^^OZS(@]]["(!' ZcYcYO^^OZS(3T ( 3dO\YSZWc[W(:ccY!(# 3dO\YSZWc[W(;Obb'('!

W WO\VObOZ]YcdOb

en juurikaan muuten näe. LähetystyÜntekijÜiden tapaamiset antavat uskoa omaan lähettäjän tehtävään ja jumalanpalveluksista saan voimaa elämääni. Uusien lähetystyÜntekijÜiden siunaaminen tehtäviinsä koskettaa joka vuosi yhtä syvästi. Ensi vuonna juhlat vietetään Varkaudessa.

9]Z[S\dO`bW\YW`YY] ZwVSbSbww\BD(aaw ac\\c\bOWaW\YZ] Kolmen vartin kirkko eli jumalanpalvelus lähetetään sunnuntaina 28. kesäkuuta. Jumalanpalveluksessa saarnaa pastori Harri Palmu. Mukana on lauluyhtye Vartti johtajanaan Pekka Nyman ja solistina esiintyy Jippu. Kolmen vartin kirkossa rukoillaan katsojien esirukousaiheiden puolesta. Muut kolmen vartin kirkot lähetetään sunnuntaisin 12. ja 26. heinäkuuta, 9. ja 16. elokuuta. Saarnaajina vuorottelevat Harri Palmu ja Satu Suonperä.

>wWdw\`cY]ca Jumala, taivaallinen Isämme. Sinä et tahdo, että yksikään luomasi ihminen joutuu hukkaan. Paljon enemmän kuin me etsimme sinua, sinä kannat huolta meistä. Anna meille herkät korvat kuulla kutsuva äänesi.

:cYWXObd]WdObZwVSbbwwEO\V]XOEOZ]YcdWO;O`bbW>c]\bWZOZZS ]a@OWbbWbWS "'##!9O`c\YWbOW[O`bbW^c]\bWZO.SdZTW

...joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän... â&#x2013; Tämän ajan ihminen kysyy usein erinäisistä asioista: "Mitä minä siitä hyĂśdyn?", tai "Mitä se minulle antaa?" Näin voinee kai kysyä myĂśs kristillisestä uskosta. Niin, mitä usko ihmisille sitten antaa? Murhetta ja kurjaa elämääkĂś? Murhe ja joskus kurjuuskin kuuluvat jokaisen ihmisen elämään hänen uskostaan tai epäuskostaan riippumatta. Joissain asioissa usko voi lisätä murhetta. Joissain taas vähentää. Mutta kristillisen uskon tähtäyspiste ei kuitenkaan ole tässä rajallisessa ja ajallisessa elämässä maan päälle. Jeesus lupaa kaikille uskovilleen ikuisen ja murheettoman elämän taivaassa. Se on jotain se. Tapaammehan siellä? ;/@9CA>73B7:m B]`\W]\aSc`OYc\\O\YSaw^O^^W

DWZXO\^cW\bWOa]bOOWYO\O(DwZWYO\YOO\`gaYWaggaYSawZZw'" 9cdO\ZwVSbbWDwW\Â&#x2021;9Â&#x2021;^[O\


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009

21!

@OXO\aSc`OYc\\WZZS

gVbSW\S\YSawZSVbW â&#x2013; Tornion ja Haaparannan seurakuntien yhteistyĂśhanke on kehittymässä visioista konkreettisiin tekoihin. Seurakuntien nimikkopĂśydän ääressä, Rajalla-kauppakeskuksessa, esiteltiin hankkeen tämänhetkistä tilannetta.

9WVZOcbc\SSb YOc^c\UWb ]R]bbOdObVww^O`WO

Juuri julkaistu seurakuntien yhteinen tiedotuslehti, Tillsammans-Yhdessä, on lähtenyt jakeluun. Kaupunkien yhteistyÜtä kuvastaa rajan liikenneympyrässä oleva kihlasormus-teos. Seurakuntien toiveena on lÜytää ensimmäinen hääpari, joka vihittäisiin liikekeskuksessa. Sponsorointiin osallistuvat liikkeet. Ensimmäinen pari voi viettää hääyÜnsä veloituksetta haaparantaisessa hotelli-ravintolassa Cape Eastissä. Seurakuntien yhteistyÜ-

9WVZOa]`[ca`OXO\ ZWWYS\\Sg[^g`waaw

2WOY]\WaaOb3WZO9OabcdOa/WZOGZW\w`w]WYXO6OO^O`O\\O\YW`YY]VS``O9W[[]AcZWZO \wYSdwbaSc`OYc\bWS\Zwa\w]Z]\bw`YSw\w`OXO\WV[WadW``OaaO logossa on rajakaupunkeja yhdistävä, elämää symboloiva virtaava vesi. Se lipuu näköaloja avaavien ikkunoiden lävitse. Jokeen piirrettiin

myÜs rajaviiva 200 vuotta sitten. Raja, mikä erotti aikanaan ihmiset eri valtioihin, ei ole enää este vuorovaikutukselle.

B]W[W\bOO`OXOZZO Rajalle, liikekeskusten läheisyyteen, halutaan luoda ekumeeninen kohtauspaikka.

Seurakunnat haluavat siten tulla lähelle rajalla liikkuvia ihmisiä. Tällä hetkellä seurakunnan tyÜntekijÜitä voi kohdata liikekeskuksessa

tarkoitukseen varatun oman kahvilapÜydän ääressä. Tulevaisuuden toiveena on saada rajalle yhteinen hengellinen, hiljaisuuden huone tai kappeli, missä voitaisiin toimittaa jumalanpalveluksia ja vihkimisiä. Kuluvan kesän ja loppuvuoden aikana on luvassa mm. yhteisiä retkiä, jumalanpalveluksia sekä laulu- ja konserttitilaisuuksia. Tarkempi tapahtumakalenteri lÜytyy seurakuntien yhteislehdestä. BC=;=G:7<m@m

@Oc[]\[caWYO\bWbdSbWgZSWaÂ&#x2021;\[cYOO\SaWbgYaSZZww\=WY(B]`dWaS\XO>SZZWYO\^O`WaYc\\Ob^WbWdwbS`WZOWaSabOYSawWaSabwXc[OZO\^OZdSZcY aSabOcZY]aOZZO8caaWB]`dWaS\[WSZSabwZOcZcXS\aO\Ob]ZWaOObc[OVbOdOabWa]dWbSbbcOYO\aO\awdSZWW\

9O\aO\ZOcZcYW`YY]`OdW\b]ZObS`OaaWZZO â&#x2013; Koleassa kesäsäässä Umpitunnelin terassilla koettiin erilainen jumalanpalvelus. Keskellä arki-iltaa noin sata ihmistä osallistui Tornion ja Haaparannan seurakuntien järjestämään kansanlaulukirkkoon.

GVbSWaZOcZcO VO\c`W\awSabgYaSZZw

Illassa laulettiin suomalaisiin kansansäveliin tehtyjä hengellisiä lauluja. Esilaulajina toimivat Raumon musikantit. Säestyksestä vastasi hanurilla Veikko Kari. Tilaisuus noudatti jumalanpalveluskaavaa.

@WabW\aO\][O YccZccYOWYWZZS Kirkkoherra Ari Juntunen puhui ristin sanomasta. Jokaisen ihmisen elämään tulee ristejä kannettavaksi. Kun ristit ovat raskaimmillaan, ne halutaan heittää pois. Katsomalla taaksepäin aikaa, jolloin meillä on ollut ristin kantamista, huomaamme taakkaamme liittyneen toisen puolen. Ristit saavat uuden merkityksen ja ne voidaan nähdä siunaukseksi meille. Jeesuksen risti on Jumalan rakkauden merkki ihmistä kohtaan. Siihen liittyy syn-

tien anteeksiantamus, voima ja toivo. Risti sisältää myÜs Jumalan ja ihmisen välisen yhteyden. Päivästä toiseen tarvitsemme apua oman ristimme kantamisessa. Kanssakulkija voi keventää taakkaa. Suurin apu tulee Jeesuksen rististä. BC=;=G:7<m@m

9W`YY]VS``O /`W8c\bc\S\^cVcW `WabW\aO\][OabO `OdW\b]ZOC[^W bc\\SZW\bS`OaaWZZO

/`YWWZZO\ZOcZcbWZOWaccbSS\Y]Y]]\bcW `c\aOOabW]aOZZWabcXWO

t,*3,,0-"*7"t3ZINĂ&#x160;UJMBVTKPLBLPUJJOt 7604*,&35"t+6-,"*4*+" 5PSOJPOTFVSBLVOUBt1­­50*.*55"+".BSUUJ1VPOUJMBQNBSUUJQVPOUJMB!FWMGJt t"JOFJTUPMFIUFFOTĂ&#x160;ILĂ&#x161;QPTUJMMBTPJMFLPJWJTUP!UPSOJPOMBBLTPOFUt'BLTJt1VIt"MLLVMBOSBJUUJ :MJUPSOJPt,645"/5"+"1SJWBU.FEJ0Zt t50*.*56,4&/7",*56*4&5"7645"+"55BSKB5FSWBIBVUBtUBSKBUFSWBIBVUB!FWMGJt5VPNP:MJOĂ&#x160;SĂ&#x160;tUVPNPZMJOBSB!QQJOFUGJt t*-.0*564)*//"5 FQNN BMWt1"*/"5644VPNBMBJOFO,JSKBQBJOP0Z ,BKBBOJt+",&-66VTJ5PSOJPMBJOFOLBVQVOLJMFIUJt4FVSBBWBOVNFSPUPSTUBJOBt


4

22

UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009 Kirkkoherranvirasto Parasniementie 115 95450 Tornio Puh. 016 441493 tai 016 480042 avoinna ma-pe klo 9- 15

www.tornio.seurakunta.net

JUMALANPALVELUKSET Sunnuntaina 28.6. Klo 10 Konfirmaatiomessu Alatornion kirkossa; saarna Ari Juntunen, lit. Markus Pietilä. Klo 11 Sanajumalanpalvelus Karungin kirkossa; Martti Puontila. Klo 12 Konfirmaatiomessu Tornion kirkossa; Juhani Holma. Sunnuntaina 5.7. Klo 10 Konfirmaatiomessu Alatornion kirkossa; saarna Markus Pietilä, lit. Jarkko Kuusisto. Klo 12 Konfirmaatiomessu Tornion kirkossa; saarna Mauri Laakso, lit. Heikki Turunen. Klo 19 (Huom! aika!) Messu Karungin kirkossa; Heikki Turunen.

Kolehdit 28.6. Lapsi- ja perhetyÜlle 5.7. Ahdingossa olevien henkilÜiden taloudelliseen avustamiseen Suomessa. Radiointi Jumalanpalvelukset radioidaan sunnuntaisin klo 10 Alatornion kirkosta Radio Pron kanavalla. MyÜs internetin välityksellä lähetystä on mahdollisuus kuunnella osoitteessa: www.radiopro.fi

Kesätoimintaa Pukulmin mÜkillä ma 29.6. klo 20 Miesten saunailta.

Karungin ry:

Su 5.7. klo 16 Seurat ry:llä Tornion ry, Kemintie 17:

Su 5.7. klo 18 kaksikieliset seurat (suomi/ruotsi) ry:llä, Niilo Kallioranta, Eero Kinnunen.

Seurat radiossa ja internetissä pääsääntÜisesti sunnuntaisin kello 16 Radio Prossa (92 MHz) ja internetissä www.tornionrauhanyhdistys.fi.

AcdWaSc`Ob`ORW]aaOXOW\bS`\SbWaaw :wVSbgaOXOb( b] #$YZ] " ^S $$YZ]$ " ZO %$YZ]$ " ac &$YZ]$ " [O '$YZ]$ Radio Pro 92 MHz (50 km:n säteellä Torniosta)

eeeacdWaSc`ObTW

Lauluillat keskiviikkoisin klo 19 Parasniemen lähetysaitalla. Kirkkokahvit Parasniemen lähetysaitalla sunnuntaisin Alatornion kirkossa toimitettavan jumalanpalveluksen jälkeen.

â&#x20AC;?LĂśysin lähteenâ&#x20AC;? Runo-Musiikki-Ilta la 4.7. klo 20 Parasniemen pappilassa; Kyllikki Lantto, Sinikka Lappeteläinen, Helvi Pirttisalo ja Anja Salo Oulun Seudun Lausujista, musiikki Maarja Korts. Vapaa pääsy.

VAMMAISTYĂ&#x2013;

YĂśsydänääniä Kauneimpia harmonikkasäveliä la 4.7. klo 21 Tornion kirkossa; harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi. Ohjelma 10 â&#x201A;Ź. Pihaseurat ke 8.7. klo 15 Jokipihassa, Kivirannantie 1. "Onni täällä vaihtelee"

Retki Kirkkopäiville

Jyväskylään 21.-23. elokuuta 2009. Ilm. ja tied. Martti Puontila p. 0400 599702

RAUHANYHDISTYKSEN TOIMINTAA

LĂ&#x201E;HETYS

YĂśmusiikkia We have a dream Vanhat virret ja hengelliset laulut la 27.6. klo 21 Tornion kirkossa; Paroni Paakkunainen trio & Mysterium â&#x20AC;&#x201C;kuoro. Ohjelma 10 â&#x201A;Ź.

Rippikoululeiri II 29.6. - 4.7. Saarenotassa Kemissä. Konfirmaatio 4.7. klo 12 Kemin kirkossa.

LAPSET, VARHAISNUORET JA NUORET Mukulapäivät - Aarretta etsimässä ohjelmassa askartelua, leikkiä, laulua, pelailua, seikkailuja, hiljentymistäâ&#x20AC;Ś. 7-12 â&#x20AC;&#x201C;vuotiaille tytĂśille ja pojille. Karungin srk-kodilla 30.6.-2.7. klo 10-14 Omat eväät mukaan! Tied. Katja Konttajärvi p. 0400 496402

TOIMITUKSET HAUDATTU: Eljas Emil Halmkrona 91 v., Kaisu Esteri Leppä 87 v., Unto Uolevi Hakala 80 v., Eila Emilia Ruonakangas 80 v. Jarmo Jouni Häkkinen 58 v. Jaakko Kaleva Kannala 27 v., Janne Antero Kivelä 25 v. KUULUTETTU: Aki Matias Tolonen ja Annemari Johanna Kolehmainen. Teemu Sakari Seppälä ja Maria Eveliina Päivärinta. Jari Tapani Arpi ja Kirsi Eveliina Mykkälä. VIHITTY: Janne Mikael Paakki ja Susanna Kaarina Leinonen. KASTETTU: Ella Olivia Paakki, Venla Juulia Leppäniemi, Märta Jenni Eleonoora Holappa, Martta Olivia Marin, Kiira Emilia Rydii Rasimus, Aki Valtteri KÜnÜnen.

S Sc`OYc\\O\YSawbgÂ&#x2021;\bSYWXwbcbcYaW( 9cYO]ZSb(;O`Yca>WSbWZw BgÂ&#x2021;bSVbwdwaW\gb(ASc`OYc\bO^Oab]`WYSaw^O^^W !/WYOWaS[[W\B]`\W]\aSc`OYc\\O\ aSc`OYc\bWS\^OZdSZcYaSaaO( %aSc`OYc\bO^Oab]`W\O/ZOb]`\W]\XOVSbYS\B]`\W]\ aSc`OYc\\OaaO) &YSaw^O^^W\O ";WbS\^wwRgWb][OZZSOZOZZSaWS\aW\^O^WYaWXO \gb]^WaYSZS[OO\ZwwYw`WYaW:cYW]OWYO\O ag\bgW VOOdS ZwwYSbWSbSS\ ]^WaYSZcabO 4gaWWYYO XO YS[WO XwWdwbYcWbS\YW\aWZZ]W\ZcYS[ObbOX]bS\S\d]W\cb^g`YWwZwwYWYaSS\6OW\ bS]Z]UWaSS\7aw]\RWOY]\WXOaWaY]OZ]WbbWbS]Z]UWO\]^W\\]b6SZaW\UWaaw dc]bbO OWS[[W\ :WawYaW caY]\OaWOb ]dOb ]ZZSSb ^S`VSSaaw[[S SaWZZw OW\O <w[w bSYWXwb dOWYcbbWdOb dOZW\bOO\W 9c\ OZ]WbW\ ]^WaYSZcb bOXcaW\ VSbWSbbwXObYO\bS]Z]UWOObcbYW\b]]\OabWDOZ[Wabc[WaS\XwZYSS\]^WaYS ZcVOZcXOXwWdWSZw`]^^OYOc^OZZO:wwYWaVOOdSSbVS`waWdwbccRSZZSS\ #9S``][ccbO[OZZOaO\OZZO][ObbgÂ&#x2021;bSVbwdwaWYSawZZw( 9OYaW`W^^WZSW`Ww:][ODWSb]aSaaOXc[OZO\^OZdSZcYaWOYW`Y]ZZWaWO b]W[WbcYaWOYOabSSbdWVYW[WaSbVOcbOcYaSbZOWb]aVO`bOcYaWO $;WYw]\dWW[SOWY]W\O]ZZcbS`WbgW\S\WZ]\OWVSSZw[waawaW:wwYSbWSbSS\]^WaYSZc]\YOWYYW\S\aOacc`WWZ]\OWVS:wwYSbWSRS]\dO`[OabWOZ]WabOVOOabOdW\[cbbO [gÂ&#x2021;a^OZYWbaSdW\XOW\\]abOdW\Bc\\S\WbaS\WSbc]WYScbSbcYaWYc\aOO\]^SbSZZOaWbw[WbS\WV[Wa`cc[Wab]W[WW %;Wbw]R]bObYSawZbw-/YYcXS\ZObOcbc[WabO

ž:Â&#x2021;gaW\ZwVbSS\ž `c\]aWWYYWWZbOZO"%YZ] >O`Oa\WS[S\^O^^WZOaaO â&#x20AC;?LĂśysin lähteenâ&#x20AC;? on Rajasoitto/Gränsspelet â&#x20AC;&#x201C; viikon tapahtuma esityspaikkana tunnelmallinen Parasniemen pappila. Ohjelma koostuu suomalaisesta runoudesta, unohtamatta torniolaista lyriikkaa. Esiintyjinä Kyllikki Lantto, Sinikka Lappeteläinen, Hellevi Pirttisalo ja Anja Salo Oulun Seudun Lausujista. Musiikista vastaa Maaria Korts. Tilaisuus kestää noin 40 min. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

AcdWaSc`ObOZYOdObbw\ww\=`W^wwaaw Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen suviseurat järjestetään Oripäässä torstaista maanantaihin 26.â&#x20AC;&#x201C;29.6. Oripää on 1300 asukkaan kunta Varsinais-Suomessa. Seura-alueena on pienlentokenttä kunnan keskustan tuntumassa. Suviseurojen tunnuslause on: Käykää kuulemaan, mitä Herra puhuu (Apt. 10:33). Sanat liittyvät Pietarin vierailuun Korneliuksen kodissa. Tässä kodissa Pietari saarnasi kuulijoille evankeliumia Kristuksesta: â&#x20AC;?joka uskoo häneen, saa hänen nimensä kautta synnit anteeksi.â&#x20AC;? Oripäässä otetaan käyttÜÜn suviseurahistorian neljäs seurateltta. Sen suunnittelussa on huomioitu erityisesti turvalli-

suus ja käytÜn helppous. Uusi teltta on hieman entistä isompi, mutta kuulijoita ei mahdu enempää, sillä kulkuväylät ovat turvallisuussyistä leveitä. Penkkien sijoittelussa on huomioitu lapsiperheet ja liikuntarajoitteiset. Heille on varattu alueita, joille on helppo asettua lastenvaunujen- ja rattaiden, pyÜrätuolien ja muiden liikkumisvälineiden kanssa. Näille alueille voivat sijoittua myÜs ne, jotka terveydellisistä syistä tuovat oman istuimen Suviseuroja voi seurata Radiopro:n ja internetin kautta. Edellisen kerran suviseurat olivat Varsinais-Suomessa vuonna 1975 Turussa.

9Â&#x2021;`bbWXcVZObASW\wX]SZZO Heränneiden eli kĂśrttien Herättäjäjuhlat vietetään Seinäjoella 3.â&#x20AC;&#x201C;5. heinäkuuta. Paikalle odotetaan yli 30 000 vierasta. Juhlien teema on Sallikaa lasten tulla. Jeesuksen sanat kuvastavat Herättäjäjuhlien tarkoitusta: kaikki ovat tervetulleita eikä kenellekään aseteta ehtoja tai vaatimuksia. Ohjelmassa on seuroja, Siionin virsiä, raamattuopetusta, Viimeiset kiusaukset -näytelmä sekä konsertteja. Saman viikonlopun toinen kesäjuhla on Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen Kansanlähetyspäivät 3.â&#x20AC;&#x201C; 5.7. Kouvolassa. Rautatiekaupungissa järjestettävän juhlan teema on Risteysasemalla.


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

23

NYT JATKUU TODELLINEN KOKO TALON T O T S I L L A M A V H O S U UIPP

H

I T N A L VA

I T N Y Y M N U U P P O L ! I T N Y Y ! ! I I M T T N N N U Y Y U Y Y M M N N OPP U U U U P P P P LO LO ! I T N MYY ! a l l i o n n i h ä l l i ä n t saa mistään

e a t i e t t o u t u t a ä merkki- ja la

Näit

N U U P LOP

E E T H Ä L T Y N

T E E T O U V T A M M I A K K LAADU JA T E M I S I A L A V DESING KRUUNUT

Ota oma kuljetus, saat tuotteet heti mukaan!

ET KESÄKALUSTE uta ... ja paljon mu

Vuokrasimme tilat ISKULLE! Nyt talo tyhjäksi! www.futop.fi

Alennukset ovat todellisia Maksutavat: käteinen, pankkikortti ja luottokortti sekä luottosopimukset

Pakkahuoneenkatu 1, Tornio, Greenline (Suomen tullin vieressä). Avoinna ark. klo 10-18, la 10-15, Puh. 016-447 245


24 KULTTUURI UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

Aawastock kiehtoi pienimuotoisuudellaan Vuoden tauon viettänyt juhannusfestivaali Aawastock järjestettiin taas Aavasaksan laella. Festivaali on yleensä pitäytynyt ”vaihtoehtoisessa” musiikkitarjonnassaan ja tänä vuonna sinne saapui muutamia satoja juhannusjuhlijoita. Pienimuotoisena säilynyt festivaali ei haluakaan olla kävijäharava

- Meänkieliset laulut ovat nousussa, Pääjärvi ennusti. Laulujen taustat ovat Pääjärven mukaan historiallisia ja kappaleista esimerkiksi Knapsu syntyi sattumalta. - Knapsu tarkoittaa miestä, joka tekee naisten töitä. Ja kerran tiskasin ja siivosin lomapaikassamme, jolloin kappale syntyi, Pääjärvi naureskeli. Pelle Miljoona heitti keikan uuden Unabomber-yhtyeensä kanssa.

Ylitornion oma gangsta Talonpoika Lalli sanaili räp-biiseillään Aawastockissa.

Yleisömäärän odotukset olivat Aawastockissa 700 kävijän luokkaa, mutta alemmaksi siitä jäätiin. Odotukset kävijöiden suhteen eivät olleet korkealla Aawastockin promoottori Tommi Lanton mukaan. Aawastock ei ole koskaan ollut mikään massatapahtuma eikä se musiikkianniltakaan ole sitä. - Artistit valittiin sen mukaan, että syntyy hyvä kontrasti. Meillä on ollut pilke silmäkulmassa mukana nytkin, sen takia teemana on nyt ”Son poka fästit”, Lantto sanoo.

haluttiin

Bändeistä kauimpaa

tullut Walkalone ei säikkynyt sääskiä vaan tuli Aawastockin juhannusjuhlaan. Bar Koodin järjestämän valtakunnallisen bändikilpailun voittajaksi selvinnyt yhtye hioo isompaa levy-yhtiökuviota. - Yritämme saada koko ajan tietoisuutta lisää. Mielellään tulemme pistokeikoille tänne, mielellään muutenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, pojat kertoivat.

Festivaaleilla oli muutamia samoja jokavuo-

tisia artisteja, kuten torniolaislähtöiset Moses Hazy ja Zacharius Carls Group. Ylitorniolainen Talonpoika Lalli julkaisi Aawastockissa uuden levynsä Lallin Kumautus, kun illan ennakkoluulotonta musiikkiantia vastasi oulu-

Ikäkuilua

myös pienentää ja Aurinkolavan tanssit houkuttelivat vanhempaakin väkeä paikalle. Dreams-yhtye soitti iskelmää koko illan ajan. - Halusimme pienentää sukupolvien välistä kuilua. Osa vanhemmista ihmisistä onkin kiitellyt kädestä pitäen, Lantto kommentoi.

Zacharius Carls Group on tuttu nimi Aawastockissa. laisryhmä Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen bändi. Reggae-henkinen Kaikukas-

ti edusti rytmiorkesteria ja Sydän sydän metallia. Festivaalin vetonaula oli garage-

rockyhtye 22 Pistepirkko. Päivän aikana lavalle nousi yllättäviäkin artisteja. Torvald

Pääjärvi laulatteli yleisön sydämiin meänkielellä yhdessä tyttäriensä kanssa.

Walkalone viihtyi Suomen korkeimmilla rockfestivaaleilla mainiosti. - Tämä on eksoottinen kokemus ja mystinen paikka. Ruohonjuuritason meininkiä, bändi kommentoi. ELINA SUHANKO


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009

25

TAPAHTUMATORIPĂ&#x201E;IVĂ&#x201E;T LA 18.7.

Tapahtuman juontaa

Ellen Jokikunnas

C6>HI:CE>C@6HJ

7DG9:GA>C:L>AA6<:

AD=>;:HI>K66A>I&&"&,

EA6N:GH

&&#%%"&,#%% Ad]^[Zhi^kVVa^i &'#%% 8djcigniVchh^V! 7dgYZga^cZ9VcXZgh &(#%% EaVnZgh"iVchh^iniÂ&#x17D;i &)#%%a~]iÂ&#x17D; CV^hiZcE^c`Vhj &)#(% 8djcigniVchh^i 7dgYZga^cZ9VcXZgh &*#%%a~]iÂ&#x17D; B^ZhiZceZg~hh~_jd`hj &+#%% EaVnZgh"iVchh^iniÂ&#x17D;i &.#%% ;Zhi^kVVa^`VgVd`Z &.#%%"''#%% K>E"iZaiiV >AA6C:H>>CIN?tI 6ccV6WgZj EaVnZgh"iVchh^iniÂ&#x17D;i BVg^VAjcY6_VcH~kZa :B9 EaVnZghĂ&#x201E;iVchh^iniÂ&#x17D;i LVaYdhEZdeaZ <gZZYnE^\ E^Y~i~bbZd^`ZjYZi V^`ViVjajbjjid`h^^c _Vd]_ZabVa^h~n`h^^c

LAPSILLE POMPPULINNA KLO 11-18

LA 25.7.

Tapahtuman juontaa + omaa ohjelmaa

Jamppa Kääriäinen

&&#%%"&'#(% HdeeVb^Z]Zc \g^aaVjh`djaj &'#%%"&-#%% 7ZVX]KdaaZn &(#%% EaVnZgh"iVchh^iniÂ&#x17D;i &(#(% HdeeVb^Z]Zc \g^aaVjhc~niÂ&#x17D;h &*#%%"&+#(% HdeeVb^Z]Zc \g^aaVjh`djaj &+#(% EaVnZgh"iVchh^iniÂ&#x17D;i &,#%% HdeeVb^Z]Zc \g^aaVjhc~niÂ&#x17D;h &.#%% ;Zhi^kVVa^`VgVd`Z &.#%%"''#%% K>E"iZaiiV >AA6C:H>>CIN?tI

GRILLAUSKOULU Harri Syrjänen

7:68=KDAA:N

I]Z;gZoV EZiZEVg``dcZc Hjk^IZg~hc^h`V EaVnZghĂ&#x201E;iVchh^iniÂ&#x17D;i @dde6gedcZc 6ccV:g^`hhdc EBBE Hjk^IZg~hc^h`V AVh`jiZa^cZ E^Y~i~bbZd^`ZjYZi V^`ViVjajbjjid`h^^c _Vd]_ZabVa^h~n`h^^c

LAPSILLE POMPPULINNA KLO 11-18

EA6N:GH

un info@twincityfestivals.com tai puh.016-43311, Ilmoittautuminen Harri Syrjäsen grillaus/kotikokki koulu an. Paikkoja rajoitetusti ilmoittaudu heti! koulun hinta 35â&#x201A;Ź/hlĂś sisältää valmistettavan ateri Kouluajat 11.00 â&#x20AC;&#x201C; 12.30 ja 15.00 -16.30.

Ilmoittaudu torikauppiaaksi sähkĂśpostilla tai p.016-43311 (klo 12-18) Toripaikat käytĂśssä klo 10-17 Toripaikat alk. 30â&#x201A;Ź/päivä

info@twincityfestivals.com twincityfestivals.com


26 UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009 KUNNAT TIEDOTTAVAT PEURAKALLION LOUHOKSELLE YMPÄRISTÖLUPA TORNIO Tornion kaupungin ympäristölautakunta Merkittävän historian ja kehittyvänon nykypäimyöntänyt Morenia Oy:n Peurakallion louvän Tornio – Perämerenkaaren rajattomien hokselle ympäristöluvan. Kuulutus ja päämahdollisuuksien kansainvälinen kaksoiskautösasiakirjat valitusosoituksineen nähpunki. Lisätietoja kunnastaovat www.tornio.fi. tävänä Tornion kaupungintalon ala-aulassa (os. Suensaarenkatu 4) 25.2.–30.3.2009. Lisätietoja päätöksestä saa vs. ympäristönsuojelusihteeri Minna Karhuselta HYVÄKSYTTY TONTTIJAKO puh. 040-770 3239 tai Tekninen johtaja hyväksyi 08.05.2009 tonttijaon 17. minna.karhunen@tornio.fi. Röyttän kaupunginosan kortteliin 1.

Tekninen johtaja hyväksyi 12.06.2009 tonttijaon 17. TORNION KAUPUNGIN TEKNISET Röyttän kaupunginosan kortteliin 4.

PALVELUT Ympäristönsuojelu TORNION KAUPUNGIN TEKNINEN KESKUS

KEMINMAA Keskellä Kemi-Tornio aluetta sijaitseva 8700 asukkaan Keminmaan kunta tarjoaa työ- ja asuinalueena maaKEMINMAANkeskellä kaupunseutumaisen jokivarsiympäristön keja, kaikkien väylien varrella. Lisätietoja kunnasta KUNTA www.keminmaa.fi.

Valtuuston kokous pidetään kunnanviraston valtuustosalissa maanantaina 15.6.2009 klo 18.00. Kokouksen esityslista 5/2009 on nähtävänä kunnan ilmoitustaululla ja kunnan kotisivuilla Internetissä 5.6.2009 lähtien. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä kunnanvirastolla torstaina 18.6.2009 klo 9.00 - 15.15. Pertti Sakaranaho valtuuston puheenjohtaja KEMINMAAN KUNTA

ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOKSIA NÄHTÄVÄNÄ PEURAKALLION LOUHOKSELLE

YMPÄRISTÖLUPA

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 30 §:n mukaisesti seuraavat asemakaavan muutosluonnokset on asetettu nähtäville:

Tornion kaupungin ympäristölautakunta on

Suensaari: myöntänyt Morenia Oy:n Peurakallion lou-

hokselle ympäristöluvan. Kuulutus ja pää-

Asemakaavan muutos ”Matkakoti” (VE 1. ja VE 3.) kostösasiakirjat valitusosoituksineen ovat nähkee Tornion kaupungin 9. Suensaaren kaupunginosan tävänä17Tornion kaupungintalon korttelin tontteja 62, 63 ja 70(vesilaitos).ala-aulassa Kaavamuutoksella liitetään osa vesilaitoksen tonttia tontteihin 62 (os. Suensaarenkatu 4) 25.2.–30.3.2009. ja 63. Lisätietoja päätöksestä saa vs. ympäristön-

suojelusihteeri Minna Karhuselta

Asemakaavan muutosluonnokset ovat nähtävillä 25.6. 040-770 3239 tai5. kerroksessa ja internetissä –puh. 8.7.2009 kaupungintalon osoitteessa: www.tornio.fi/kaavatori. Osalliset ja muut minna.karhunen@tornio.fi. torniolaiset voivat esittää luonnoksista mielipiteensä suullisesti tai kirjallisesti nähtävilläoloaikana.

TORNION KAUPUNGIN TEKNISET

Torniossa 25.6.2009 PALVELUT TEKNINEN KESKUS Ympäristönsuojelu Kaupunkirakenne

Merkittävän historian ja kehittyvän nykypäivän Tornio – Perämerenkaaren rajattomien mahdollisuuksien kansainvälinen kaksoiskaupunki julistaa Hyvinvointipalvelujen terveyspalvelut-tulosalueella haettavaksi

1. TERVEYSKESKUSAVUSTAJAN TOIMI vastaanotolla

2. TEKSTINKÄSITTELIJÄN TOIMI vastaanotolla

1. Kelpoisuusehtona tehtävään on terveydenhuollon ammattitutkinto (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1994/559, Asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1994/564). Palkkaus määräytyy KVTES:n mukaan (hinnoittelukohta 03HOI040), Torniossa on käytössä tehtävien vaativuuden arvioinnin mukainen palkkaus

PEURAKALLION LOUHOKSELLE YMPÄRISTÖLUPA

2. Tekstinkäsittelijä kirjoittaa sanelut puhtaaksi ja tekstinkäsittelijältä edellytetään vankkaa konekirjoitustaitoa sekä aikaisempaa kokemusta vastaavasta työstä että terveydenhuollon sanaston hallintaa. Palkkaus määräytyy Tornionmukaan kaupungin ympäristölautakunta on KVTES:n (hinnoittelukohta 01TOI020), Torniossa on käytössä tehtävien vaativuuden arvioinnin mukainen myöntänyt Morenia Oy:n Peurakallion loupalkkaus hokselle ympäristöluvan. Kuulutus ja pää-

tösasiakirjat valitusosoituksineen ovat näh-

Hakemukset, joita eikaupungintalon palauteta, on toimitettava ansiolutävänä Tornion ala-aulassa etteloineen, opinto- ja työtodistuksineen 17.7.2009 kello (os. Suensaarenkatu 4) 25.2.–30.3.2009. 15 mennessä Tornion sosiaalija terveyslautakunnalle Lisätietoja päätöksestä ympäristönosoitteella Suensaarenkatu 4, saa 95400vs. TORNIO. Tehtävään valitun on ennen tehtävän vastaanottamista esitettävä suojelusihteeri Minna Karhuselta hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan. Toimispuh. 040-770 3239 tai sa noudatetaan neljän kuukauden koeaikaa.

minna.karhunen@tornio.fi.

Lisätietoja tehtävistä antaa vastaanoton osastonhoitaja Päivi Rantamaula, puhelin 040-837 6080. TORNION KAUPUNGIN TEKNISET

PALVELUT KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TORNION Ympäristönsuojelu TERVEYSLAUTAKUNTA


KUNNAT TIEDOTTAVAT UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009 27 Leikkaa talteen

TORNIO - HAAPARANTA LINJA / LINJE Kesäaikataulu 1.7. - 23.8.2009

Leikkaa talteen

AIKATAULU 1.7.2009 ALKAEN, AJAT RUOTSIN AIKAA / SUOMEN AIKAA (oikeudet muutoksiin pidätetään) TIDTABELL START 1.7.2009 SVENSK TID/ FINSK TID (fÜrbehüll fÜr eventuell ändring)

Linjat kattavat Tornion ja Haaparannan keskeiset kaupunkialueet. Kysy lisätietoja kuljettajalta 040-5744650. Matkan hinta 1 â&#x201A;Ź / 10 kr /nousu. x = kulkee alueen kautta, a = tilattaessa, - = ei kulje alueen kautta. Stadstrafik som täcker centrala Haparanda och TorneĂĽ. Ring chauffĂśr direkt pĂĽ 070-379 57 35. Pris per enkel tur 10 kr / 1 euro. x = pĂĽstigning/avstigning, a = vid beställning, - = ingen kĂśrning Kyseessä kesäaikataulu 1.7. - 23.8.2009. Talviaikataulu päivittyy Tornion kaupungin sivuille www.tornio.fi.

Ennakkomarkkinointi

Märthantie 15, Tornio

2h+k+s 51m2 = 99 960â&#x201A;Ź 3h+k+s 60m2 = 114 000â&#x201A;Ź .VVUPLTFUNBIEPMMJTJB

Meiltä myÜs loma-asunto Ylläkseltä tunturimaisemalla, tai koti Kallijärven rannalta Keminmaasta 130"3$5*$.**/"-"0:t.BSLPQ

Yhdistykset - Seurat - JärjestÜt Tornion Kalevalaiset Naiset ry. Muistattehan

Tornionlaakso-excursion kesk 8.7. LähtĂś klo 8.30 Tornion linja-autoasemalta, reitti Ruotsin puolta Pajalaan ja Suomen puolta takaisin Tornioon. Matkan hinta opastuksineen 15 â&#x201A;Ź jäsenet (myĂśs Veteraaniopettajat) ja 20â&#x201A;Ź muut kerätään bussissa. Muut tapahtumat: ti 7.7. klo 14  tri Matti Enbusken luento  Aineen Taidemuseolla ja Kuoleman valtakunnassa -näyttely

Maakuntamuseossa (yht. 5 â&#x201A;Ź), Sotaooppera to 9.7. klo 19 sa. Avoin kohtaamispaikka Meän Talo, Vapaudenkatu 19. Tornio. p. 040-1821773, 040 5025 584 www.tornio.fi/MeanTalo, mean.talo@pp.inet.fi Meän Talon koko kesän avoinna ma-to klo 7-15, pe klo 7-14, Tietokone yleisĂśn käytettävissä, kopiokone yhdistysten käytettävissä, Tapahtumat kesän ajaksi. Aamuvirkut kokoontuvat ma-pe klo 7-9, MA:

klo 9-12 Ruokaryhmä, lounas kävijĂśille 2,50 â&#x201A;Ź, Klo 13 Tietovisa, TI: klo 11-12 ATKopetus, varaa aika, klo 12 Pelataan pihapelejä. KE: klo 11 vohvelikestit pihalla. TO: klo 11-12 ATK-opetus, varaa aika, klo11 retkipäivä. PE: klo 9-12 Ruokaryhmä, lounas kävijĂśille 2,50 â&#x201A;Ź. LA: klo 7-10 Vapaaehtoiset pitävät auki. TERVETULOA!

Tornion Veneseura ry

järjestää

veneilykoulutusta

Tiedote tulee toimittaa maanantaina klo 12 mennessä osoitteeseen seuratoiminta@torniolainenoy.fi â&#x20AC;˘ Lehdellä on oikeus jättää tiedote julkaisematta, jos se on yli 400 merkkiä pitkä tai jos se on tarkoitettu liiketoimintaan tai varainhankintaan. â&#x20AC;˘ Logon käyttĂś ilmoituksissa maksaa 50â&#x201A;Ź/vuosi.

7-13- vuotiaille lapsille pe 24.7 - su 26.7.09. Opetellaan turvallista vesillä liikkumista ja jollapurjehdusta.Vaatimuksena uimataito ja omat pelastusliivit.Kouluttajat Suomen veneilyliitosta.Lisätietoja Aaro Ponkala p.0405956589, Anneli Hookana p. 0405914016 ja kotisivut www.tornionveneseura.fi.

Lähtekää hoidettavan kanssa katsomaan hauskaa teatteriesitystä Pekka TĂśpĂśhäntää Tornion kesäteatteriin, su 12.7. klo 15:00. Liput 12â&#x201A;Ź/10â&#x201A;Ź. Lippuja varattu 20 kpl, soita ja varaa omasi 3.7. mennessä, yhdistyksen toimistolta puh. 016 447 888, tai Virpiltä puh. 0400 259 313.

Länsi-Pohjan Omaishoitajat ja Läheiset ry/POWER-projekti Omaishoitajat!

Tornion Kotiseutuseura ry järjestää lauantaina 4.7.2009 kotiseuturet-

ken Keminmaahan. Retken teemana on Suomen sota ja Keminmaan lohi. Hinta 30 euroa. Tiedustelut ja ilmoittautuminen: Minna Heljala puh. 0400-696139.

Partio Kuutin koulutusajot ma 29.6 klo 18 Letto Tauno H 040 5203796 . 6.7 ei koulutusajoa leirin vuoksi. Kuutin varaukset Juho T 0400 829611 Albatrossin ajot Markulta 0408481946


28

UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

Konsertti

KUNNAT TIEDOTTAVAT

Lauluyhtye Rajatapaus

Kevyttä kesäistä, mm. Beatlesin ja Abban musiikkia.

Ke 1.7. klo 18.00 Liput 3 e Aineen taidemuseo

RAJASOITTO GRÄNSSPELET HAPARANDA-TORNIO 1–5/7 2009

RAJASOITTO GRÄNSSPELET HAPARANDA-TORNIO 1–5/7 2009

Mieskuoro HUUTAJAT -konsertti

ke 1.7.2009 klo 19.00 Liput 10 e, ennakkoon kulttuuritoimisto ja kirjasto Musiikkitalo Tornio

AINEEN TAIDEMUSEO / TORNIO 5E

4/7 Lauantai 11.00 fi Torikonsertti

3/7 Perjantai 13.00 sve

Merkkivuoden luento / Samat sävelet – Eri harmonia / TornioHaaparannan musiikkielämä 200 v -luento / Fil tri Marja Mustakallio

Gränslösa Spelmän Essentia ja vokalistit

SVERIGEFINSKA FOLKHÖGSKOLA HAPARANDA, VAPAA PÄÄSY,

1/7 Keskiviikko 18.00 fi Lauluyhtye Rajatapaus

Aineen taidemuseo Tornio 3e

19.00 fi

Mieskuoro

Huutajat

KONSERTTI MUSIIKKITALO, TORNIO 10 E

18.00 sve Torikonsertti

Gränslösa Spelmän Gunnbjörn Hauknes ym. HAPARANDA

2/7 Torstai 18.00 fi Torikonsertti

Tornion Harmonikkakerho / Gunnbjörn Hauknes ym. KESÄTORI TORNIO

18.00 fi

Kansanmusiikkiryhmä

Albotanka Moldoviasta

15.00 sve

Sirkuskoulun oppilaiden esityksiä

Cirkus Cirkörs cirkusskola

IDROTTSHUSET, HAPARANDA

Gränslösa Spelmän Tornion harmonikkakerho Borderline Countrydancers Sång för alla -kuoro KESÄTORI TORNIO

13.00 sve

Pohjoiskalotin Avoin Viihdeharmonikkamestaruuskilpailu

FOLKETS HUS, HAPARANDA 5E

20.00 fi ”Löysin lähteen” Runo- ja musiikkiesitys

Sinikka Lappeteläinen, Kyllikki Lantto, Hellevi Pirttisalo, Anja Salo musiikki Maaria Koorts, PARASNIEMEN PAPPILA TORNIO VAPAA PÄÄSY

19.00 fi Rajattomasti rakkautta kansanmusiikkiin

Tornion harmonikkakerho Gränslösa Spelmen Pasi Hirvonen Erik Iivonen Niko Mäenalanen ÅSTRÖMIN KARTANO TORNIO 5E

21.00 fi Yösydänääniä

taiteilijaprofessori

Maria Kalaniemi

TORNION KIRKKO OHJELMA 10 E

5/7 Sunnuntai 11.00 sve Pelimannijumalanpalvelus

19.00 fi Myllyilta

KARL GUSTAV KYRKA, KARUNGI

Arpelan laulajat

ARPELAN MYLLY, TORNIO

21.00 sve Paratiisin Pojat J Karjalainen & Veli-Matti Järvenpää ja Pajala-Tatawin

14.00 fi Loiskis & Klovni Dodo

Koko perheen konsertti MUSIIKKITALO, TORNIO 4/6 E, PERHELIPPU 12 E

Maailmanmusiikkia linjalla Tunisia-Ranska-Tornionlaakso FOLKETS HUS, HAPARANDA 10 E

16.00 fi

Tornionlaakson viisuja

Essentia

E -CITY B&B, SAARENPÄÄNKATU, TORNIO, VAPAA PÄÄSY

info kulttuuritoimisto 050 597 1174

Lue uusin lehtemme netissä www.torniolainenoy.fi


PALVELUHAKEMISTO UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009 29 HUOLTOPALVELUT

AUTOJEN HUOLLOT JA KORJAUKSET Mobil 1 5w/40 moottoriöljy vaihdettuna

Ilmastointihuolto alk.

70€ 10€ /l AVOINNA ARK. 7-18, LA 9-14

0035844 0741 855

LASIALAN TYÖT

TV-HUOLTO

KONEURAKOINTIA

VAKUUTUSPALVELUT

Olemme menestyneet puolueettomissa vakuutusvertailuissa.

KOJARAP OY nostaa, lastaa, kaivaa, raivaa, ei asiakkaalla vaivaa puh. 040-751 0086 www.kojarap.fi

Pyydä tarjous!

Yhteyspäällikkö Juha Hoikka, puh. 050 554 6773. Hallituskatu 12 B 21, 95400 TORNIO

pohjantahti.fi MUUTTOKULJETUKSET

POMPPULINNA

Vuokrataan!

Kesätapahtumiin, yrityksille ja yksityisille. Tiedustelut 0400-691 190

Kotiin päin

Liikkeemme on suljettu

6.7. - 19.7.

Muuttokuljetukset kohtuu hinnoin

PESULA

Tilaa yhteensä 42m3 Tiedustelut: puh. 0400 691 190 TERVEYSPALVELUT

KOTIPALVELU

HAUTAUSTOIMISTO JA PITOPALVELU

TOIMIALA

HIERONTAPALVELUT

AAMUVASTAANOTTO keskiviikkoisin, 8-10 ilman ajanvarausta

Ravinnotta:

• Kokonaiskolesteroli • Kolesteroli + “hyvä” kolest. • Laaja rasva-arvomittaus (5 eri arvoa) • Verensokeri

Muut

Ohja

mat us ja • CRP (“pikasenkka”) eriaa • Hemoglobiini li • PSA (eturauhasseulonta, verikoe) • Virtsa, verenpaine, ompeleiden poisto

Vaivaako vatsa Huom! meillä:

• Gastroview tutkimus ma-ti (helikobakteeri / vatsalaukun tilanne) • Keliakia - pikatesti

Varaa aika! Muulloin terveystarkastukset ja mittaukset p. 044-033 8843. Tervetuloa!

Eliaksenkatu 10, 2. krs, 95400 Tornio, puh. 044-033 8843

KAIKKI LAKIASIAT JA OIKEUDENKÄYNNIT

HIERONTAA, URHEILUHIERONTAA MYÖS LASERHOITOA

Ota yhteyttä ilmoitusmyyjäämme ja pyydä tarjous edullisesta ilmoitussarjasta!

Koulutettu hieroja Taisto Halonen Lahjakortit • Myös iltaisin

MALLA p. 0400-394 274

Länsiranta 9, puh. 040-734 5310

MAANRAKENNUS


30 KULTTUURI UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

Kaikille avoin VALOKUVAUSKILPAILU ”ELÄMÄÄ RAJALLA” 1.1. – 31.12.2009

K

ilpailuun voit osallistua aiheella ”Elämää rajalla 2009”. Kilpailun tarkoituksena on tutkia ja esitellä valokuvataiteen keinoin 200 vuotta vanhan maailman rauhallisimman rajan sykkivää elämää, kulttuuria, rakennettua ympäristöä sekä luonnon ja ihmisen välistä yhteyttä Tornion ja Haaparannan alueella koko juhlavuoden ajan.

Kilpailu kostuu kuudesta osakilpailusta, joista jokaisen kolme parasta palkitaan. Osakilpailun voittajista valitaan kokonaiskilpailun voittaja, joka julkistetaan tammikuussa 2010. Valokuvien tulee olla jpg -muodossa, jotka toimitetaan osoitteeseen kuvakisa.rajalla@gmail. com tai cd:lle tallennettuna osoitteeseen Kulttuuritoimisto, Keskikatu 22, 95400 Tornio.

Palkinnot: osakilpailun voittajille tavarapalkintoja ja loppukilpailun voittaja palkitaan HDvideo kompaktikameralla ja 8gb:n muistikortilla (arvo 600 e). Lisätietoja kilpailusta www. tornionkameraseura.com Kilpailun järjestävät Tornion Kameraseura ry, Tornion ja Haaparannan matkailu- ja kulttuuritoimistot sekä Uusi Torniolainen Kaupunkilehti.

Vakavaksi vetää. Sonata Arctica hengähtää Tico-Tico-studiolla levynteon lomassa.

Sonata Arcticalla hikinen levytyskesä

Bändi painaa pitkää päivää uuden levyn kimpussa. Muun muassa Tico-Tico studiolla Kemissä on nauhoitettu basso- ja rumpuosuuksia Mitä sinne levyntekorintamalle oikein kuuluu bändin laulaja Tony Kakko? - Kiitos ihan hyvää. Kauhea kiire on juuri tällä hetkellä levyn kanssa. Sitten juhannuksen perään alkaakin harjoittelu kesän festareita ja syksyn rientoja varten. Sonata Acrtica starttaa Pohjois-Amerikan kiertueelle syyskuussa. Pohjoisen poikien tuhtia melodimetallista soitantaa kuullaan pitkin uutta mannerta, Los Angelesista Torontoon, ainakin 20 kau-

pungissa. Tony Kakko tuumaa bändin kanssa maailmaa kiertäneenä, että Jenkkeihin ja Kanadaan on mielenkiintoista päästä soittamaan. - Pohjois-Amerikasta on vielä valtaisia määriä paikkoja näkemättä. Levynteon vuoksi Sonata Arctica ei keikkaile kovin runsaasti tänä kesänä. - Aika vähäiseksi tämä kesäkeikkailu jää levynteon vuoksi. Harmittaa kyllä. Mutta tuleehan näitä kesiä.

Bändiä kuullaan onneksi kototantereella, Ke-

min sisäsatamassa elokuun alussa ja sitä ennen Norway rock-festivaaleilla Knivesdalissa, Vantaan Ankka-Rockissa ja Kuopion Rock-Cockfestareilla. Kemissä edellinen keikka oli vuonna 2006. Minkälaista

on esiintyä ”kotiväen” edessä? - Onko siitä oikeasti jo noin kauan? Kyllähän se on jännää ja erikoista. Paikalla ovat suunnilleen kaikki ihmiset jotka kotiseudulta tuntee, perhe ja kaverit. Siinä olisi jo melkein syytä loistaa. - Harvoin jännittää ennen keikkaa samalla tavalla, outo homma sinänsä. Ja onhan se yleisö luonnollisesti vähän erilaista joka paikassa. Suomessa on oikeasti hyvä meininki! Ja kiva kun saa puhua suomea. Kaikki vaan Tullinrantaan 8.elokuuta. Pidetään lysti ilta!

Syyskuussa julkaistava Sonata Arctican uusin

levy tulee sisältämään Kakon mukaan tuttua ja sonatamaisen joustavaa musiikkia. - Mukana on tällä kertaa myös ”normaalimpaa”, meille

perinteisempää materiaalia, mutta myös sitten sitä koukkuisampaa tavaraa. Kakko vihjaa, että kyseessä on todella vankka sekoitus vanhempaa tyyliä sekä jotain ihan uutta. - Levy kuulostaa isommalta kuin aiemmat. Uteluun siitä, mikä mahtaa olla levyn nimi, Kakko sanoo, että levy-yhtiö haluaa pitää asian vielä salaisena. - Levy-yhtiöllä on nimeen ”etuajo-oikeus”.

mit ovat kotimaan kultakannassa. Ensimmäinen levy, Ecliptica, julkaistiin jo vuonna 1999. Tony Kakko mittaa Suomen levymyyntiä muun maailman tilastoihin. - Suomi on ainoa maa, jossa olemme myyneet kultaa. Tällä hetkellä siis yli 15 000 kappaletta per albumi. Tuota mittaria käyttäen olemme Suomessa ”isoimmillamme” tällä haavaa. Tosin Japanissa ja Jenkeissä myydään hieman enemmän levyjä, ymmärtääkseni, mutta tässä tulee juuri tämä suhteellisuus esille. Jenkeissä kultaraja on 500 000. Me heilumme siellä marginaalissa. Olemme silti onnellisessa asemassa kun voimme kiertää ympäri maailmaa ja soittaa ihmisten edessä.

Sonata Arctican albu-

MAARET MATTILA

Suomessa on oikeasti hyvä meininki

Sotaoopperassa tekstitykset suomeksi ja ruotsiksi Sotaoopperaan on nyt hankittu taulut, joissa dialogi on tekstitetty ruotsin kielen osuuksissa suomeksi ja toisin-

päin. Suomalaiset ja ruotsalaiset voivat näin ollen ymmärtää tarinan dialogit. - Meitä pyydettiin teke-

MYYDÄÄN

mään käännökset. Ihmisillä oli sellainen pelko, että he eivät ymmärrä esitystä vieraan kielen takia, Sotaoopperan

tuottaja Hannu Alatalo sanoo. Sotaoopperan ensi-ilta on loppuunmyyty, mutta mui-

Saija aloittanut työt Silviassa

LEIKKAUS + PESU Vasta katsastettu, 2renkaat, pieni dieselvero, vetokoukku, keskuslukko, hyvät valot. hinta 1300€

hin esityksiin on vielä vapaita paikkoja. Varauksia on tehty yhteensä 8500 kappaletta. (ES)

PUH. 480 377 JÄÄKÄRINKATU 18-20

20€ Silvia

Parturikampaamo


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 â&#x20AC;˘ 25.6.2009

Jussin ristikko

Avattu uusi

31

HEVI'S deli & cafe

t vohvelit t keitot t salaatit t parilaleivät t kuppikakut

Nouda tai syÜ paikan päällä! Meillä käy myÜs lounassetelit.

HEVI'S deli & cafe

Laivurinkatu 2-4 p. 045-266 3559 ma-pe 10-18 la 10-16

HUIPPUTARJOUKSIA VOLVO S80:stä Käytä nyt vahva euron kurssi hyväksesi!

Vm. 1999 2000 2000 2000 2000 2001 2004 2004 2004 2005 2005 2006 2007 2007 2007 2008

Malli km Hinta Väri Volvo S80 2,4 140 hv (8,9l/100km) 297236 54.000 met.lila 291500 52.000 met.sin. Volvo S80 2,4 140 hv 237953 58.000 met.harmaa Volvo S80 2,4 170 hv 175700 69.000 met.beige Volvo S80 2,5 Diesel Volvo S80 T6 Automat 222399 61.000 met.pun. 96728 89.000 met.pun. Volvo S80 2,4 140 hv Business 77200 119.000 met.vihreä Volvo S80 2,4 140 hv Addition Volvo S80 2,4 170 hv Business Plus 71824 159.000 met.vihreä Volvo S80 2,5T Business m Stereo 105155 129.000 met.vihreä 130000 127.000 met.vihreä Volvo S80 2,4 140 hv Addition Volvo S80 D5 Addition Diesel 152711 139.000 met.harmaa Volvo S80 2,4 140 hv Classic 109500 139.000 met.kulta Volvo S80 2,5T Kinetic Automat 51817 199.000 met.harmaa Volvo S80 2,5T Kinetic Automat 51817 199.000 met.harmaa Volvo S80 D5 Kinetic Diesel Automat 41106 205.000 met.hopea Volvo S80 2,4D Momentum Diesel 21000 249.000 met.pun. Hinnat Ruotsin kruunuissa.

MYĂ&#x2013;S MERKKIHUOLLOT JA -VARAOSAT AMMATTITAIDOLLA! SOITA JA KYSY LISĂ&#x201E;Ă&#x201E; - PUHUMME SUOMEA!

NORDISKABIL KALIX, +46 923 69204, +46 70 555 5244 owe.sammuli@nordiskabil.se

Palvelemme nyt Torniossa Kemintiellä! Tarjous kesäkuun ajan! Tiilikuvio WVPEFOUBLVVQFMUJ 8,60â&#x201A;Ź/m2 Tiuha 20 WVPEFOUBLVVQFMUJ 6,60â&#x201A;Ź/m2 Sitä ei voi ylittää, Sitä ei voi alittaa, Sitä ei voi kiertää, Se häätyy lukea läpi

Hammashoitoa myĂśs kesällä HĂ&#x201E;Ă&#x201E;PARIEN Hampaiden valkaisu

250,-

Hymy kuin valkea huntu

Suun terveystarkastus Hammaskiven poisto Värjäytymien poisto Pastapuhdistus Fluorihoito 45 min hoito Kotihoidon ohjaus

75,-

40,-

SUUNVUORO Suuhygienisti Tuija Kohonen

050-514 2541 Hallituskatu 14 B 26

5. krs OP-talo, 95400 TORNIO suun.vuoro@pp.inet.fi MyĂśs iltaisin ja lauantaisin

Kurottajapalvelu 20 m asti. Asennus urakalla tai tuntipalkalla ,FNJOUJF 5PSOJPt.BSLP ,BVOP 'BY tLVKBOTVVNBSLP!HNBJMDPN

Ristikon ratkaisu

ark. 11-18 la 11-15 puh. 040-835 4050

Kysy myĂśs edullisia asennushintoja tuotteille!

Valkaisu sisältää/hlÜ: Suun terveystarkastus Hammaskiven poisto, fluoraus

Hammaskoru ja kiinnitys

Rakkaudella sisustamiseen

t,BUUP TFJOĂ&#x160;QFMMJUKBBMVTLBUUFFUt7FTJLPVSVU QVPMJQZĂ&#x161;SFĂ&#x160;KBLBOUJMMJOFOt,BUUPUVSWBUVPUUFFUKB QJJQVOQFMMJUt,BUUPKBTFJOĂ&#x160;UJLLBBU


32

UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI No 24 • 25.6.2009

Keittiöt | Komerot | Kylpyhuoneet | Kodinhoitohuoneet Liukuovijärjestelmät | Kaikki kodin kiintokalusteet

Rungot koottuina, komerot osina!

Kotimaiset kalusterunkomme valmistaa Martelakonserniin kuuluva Kidex Oy!

Tehokasta ja näyttävää auringonsuojausta!

Suojaa ja viilennä kotiasi tehokkaasti. KUVAN KEITTIÖ VAIN

Keittiö heti Kemin varastosta mukaan!

HALVEMPI

1490€

Hinta ei sisällä kodinkoneita eikä hanaa. Toimitus asennusvalmiina jopa vuorokaudessa.

Osta omakotitalosi laadukkaat kiintokalusteet halvemmalla. Kun ostat vähintään 8000€ arvoiset kiintokalusteet, saat kaupan päälle 700€ arvoisen Harvia Kivi -sähkökiukaan.

KEITTIÖ

ANTAA PARHAAT

LÖYLYT

KIINTOKALUSTEIDEN OSTAJALLE KAUPAN PÄÄLLE!

KIUKAAN TEHO 6,9 kW

HARVIA KIVI - SÄHKÖKIUKAAN ARVO:

AT HYTTYSIKKSUTNYÖNÄ MITTATILAU

SAUNAN KOKO 6-10 m3

700€

SISÄLTÄÄ 100 KILOA KIVIÄ - TARJOAA MUHKEAT LÖYLYT

TORNIO, Teollisuuskatu 8

Avoinna: 9-17, kesälauantait suljettu, puh. 075 326 7820

KEMI, Karjalahdenkatu 14 Avoinna: 9-17, kesälauantait suljettu, puh. 075 326 7780

ESPOO, JYVÄSKYLÄ, KEMI, TAMPERE, KUOPIO, OULU, PIETARSAARI, SALO, TORNIO, TURKU, HUITTINEN Tarjous on voimassa 20.6.–17.7.2009 tai niin kauan kuin tavaraa riittää.

www.keittiöjätti.fi

Kallistu halvempaan

Kahvi + voisilmäpulla

2€

Karhu

10

sis. pantit (5,05/l)

Gold 5W40 4l astia

16

MODEHUSETISSÄ

KESÄ

-30%

90 /kpl

NYT ALKAA

ALE!

Olut

8 x 0,33 l

Kemintie 8, 95420 Tornio Kemin Kaihdinpalvelu Oy Ark. 9-17, la 10-14 Keskuspuistokatu 13, 94100 Kemi Puh. 016-447 008 Puh. 016-254 459

Kesän -09 uutuuksista

90

PowerD 10/30 20l astia

Teboil Laukkanen Oy Kemintie 24, 95420 Tornio puh. 016-446 871

(Osa -50%)

46

90 Storg. 77, Haaparanta puh. +46922 - 10503 Avoinna: Ma-Pe 11-18 La 11-15 (s.a.)

Matarengivägen 17, Övertorneå puh. +46927 - 102 10 Avoinna: Ma-Pe 11-18 La 11-15 (s.a.)

Uusi Torniolainen 24  

tornio, Torniolainen