Page 1

Uusi

Nro 11 • 18.3.2010 • Toimitus p. 050 411 0210 • Ilmoitusmyynti 040 571 0776 / 0400 394 274 • Ilmoitusvalmistus 040 747 5027 / ilmoitukset@torniolainenoy.fi

www.torniolainenoy.fi

Unelmista

Jännittävät pelit lähestyvät

totta?

UUSI JUTTUSARJA ALKAA

6

5 UUTISET Saturday Night Fever Liput 2 LA 20.3. (sis. narikan) €

DISCOA AIKUISEMPAAN MAKUUN

TÄSSÄ JAKELUSSA MYÖS

Kevään hiuksissa lempeät värit

Unelmista

MERI-LAPIN KEVÄT & POHJAN MIESLAULAJIEN -LEHDET

8 ILMIÖT JA IHMISET

totta?

PE 19.3. IRINA

Lauri Tähkä ja Elonkerjuu 27.3.

Liput 25 € (sis. narikan)

Liput 15 € (sis. narikan)

tulossa PE 26.3. Marita Taavitsainen ja Koivuorkesteri

22,50 € KOLMAS NAINEN 1.4. Liput (sis. narikan)

Liput 14 € (sis. narikan)

Karaoke A&Bbaarissa PE-LA 21-03

106,4 MHz

KEMI

myös alaripset

Hieronta

Ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa

3x

40€ 52€ alaripset + 15€

KauneusKamari Puh. 0400-848 646

Elävä musiikki on Umpparin sielu

Hallituskatu 15, 95400 Tornio. P. 016-433360 • umpitunneli.fi

95 MHz

Ripsien pidennykset

Ma & Ti 18-23, Ke 18-04, To 18-23, Pe 18-04, La 14-04, Su 14-22

Itäranta 6, 95400 TORNIO +358(0)44-0202 902 www.cultcinema.fi info@cultcinema.fi

Cult

www.lallukka.fi p. 044-0338843

sis. lämpö

Kiertävä Fysio

PE-SU 17.30 | TI-TO 17.30 | 8 €

www.kiertavafysio.fi

Putaankatu 11, Elina Kokkonen, Tervetuloa

(sis. narikan)

EDULLISEMPI TEKSTARILIPPU OSOITTEESTA:

www.tornionkaupunginhotelli.fi TORNIO

Liput 16 €

VIIKATE 9.4.

Eliaksenkatu 10, 2. krs, 95400 Tornio, puh. 044-033 8843

Vv

PE-SU 20.00 | TI-TO 20.00 | 8 €

Yläkerta avoinna joka ilta Opiskelijoille AINA ILMAIN EN SISÄÄN PÄÄSY

KEVÄÄN VERHOUUTUUKSIA KOTIIN RAIKKAISSA VÄREISSÄ

Suosittua pääsiäiskangasta saapunut MA-TI 22-02, KE-LA 22-04

lev. 160 cm

ALE KANKAITA 1/2-HINTAAN

Kudotut päiväpeitteet lev. 280 cm

32€/m

SUUNNITTELU- JA NOPEA OMPELUPALVELU

KANGASKAUPPA ÖÖMANNILLA SABLETEX Torikatu 21, Tornio | Puh. 430 406, 040-7570 690


2 18.3.2010 UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI

TOIMITTAJALTA ANITTA KOLEHMAINEN

Jääpuikkojen helinää Pieniä valkoisia pajunkissoja kökötti jo Huruvaarantakaisessa metsässä. Valtavien lumivuorien ja karujen pajukoiden keskellä pajunkissat pilkistävät kevättä. Jääkiteet kimaltelevat kivasti hangella ja puiden oksilla. Pitkä pimeä talvi on taitettu.

Ihmeellinen valo kurkkii ikkunasta jo aamuseitsemältä.

Aina vain joka ikinen kevät pienen pienet pajunkissat sykähdyttävät mielen jotenkin kummallisen mukavaksi. Kevään herättämä aurinko riipii pimeän talven roskat hiuksistamme ja minunkin, melkein talveen jäätyneen, sydän alkaa sykkiä.

Vielä kohoavat savukiehkurat suorana kohti taivasta, mutta pajunkissojen ilmestyminen pakkasten vielä paukkuessa on lupaus kevään tulosta. Ihminen alkaa heräämään yhdessä luonnon kanssa ja kiikuttaa pian grillejä terasseilleen ja parvekkeilleen. Kaivaa lapioin kesää näkösälle.

” Minunkin,

Minun terassikausi on

jälleen avattu Huruvaarassa. Kahvikuppeja on jo jäänyt lumiselle terassille, kun iltapäivän aurinko on kutsunut ulos melkein talhetkeksi istahtamaan ja kuunveen jäätytelemaan kevään ääniä ja lintujen laulua. Etelänpuoleisella neen, sydän seinällä jääpuikot kimalsivat alkaa sykkiä ihanasti auringonpaisteessa ja ensimmäiset vesipisarat valuivat räystäältä. Kahvikupponen maistuu uskomattoman hyvältä ulkona.

KOLUMNI Seppo OfÖrsagd

Kunnan mies Tutkin listaa ammateista. On taas tehty kysely siitä, mitä ammatteja ihmiset arvostavat eniten ja kuten arvata sopii, listasta tuli pitkä. Moni tärkeä ammatti jäi harmittavasti häntäpäähän. Listan lopusta löytyy ovelta ovelle -myyjä, tv-luvan tarkastaja, mannekiini ja pysäköinninvalvoja. Älkää ainakaan mannekiinit masentuko, te teette arvokasta työtä. Rumat ovat kateellisia. Otin uudet lasit ja etsin listalta yhteiskunnan tärkeää ammattia, kunnan miestä. En löytänyt toiselta sijalta, vaikka sen olisi pitänyt olla ensimmäiseksi sijoittuneen kirurgin jälkeen. Toiseksi sijoittumisen voisi vielä hyväksyä, mutta se, ettei löydy ollenkaan, on jo katastrofi. Maailmalla on syttynyt sotia jalkapallotuloksenkin perusteella.

Kallistun sille kannalle, että äänestäjiä on manipuloitu. Onneksi kuitenkin kunnan syvämietteiset asukkaat tietävät totuuden, sen kuka pitää yhteisön rattaat pyörimässä ja maailman pystyssä, kunnan mies. Kunnan mies ei loukkaannu, sillä hänet on kovaksi keitetty ikuisen pilkan liemissä. Ketä on tässä maailmassa enemmän lyöty ja parjattu kuin tuota pyyteetöntä ja kovaa työjuhtaa? Ei ketään, sanon minä, mutta kunnan mies ei välitä, eikä loukkaannu, vaan nostaa ylpeästi päänsä ja jatkaa entistä kovemmin töitä yhteisen hyvän eteen. Listalta pois jäännin syyksi olen alkanut epäillä kuntien alasajoprosessia. Ihmisillä on alkanut usko horjua, mutta minä sanon teille, älkää menettä-

kö uskoanne kunnan mieheen. Luontokin on kunnan miehen ja meidän puolella. Seuraava tapaus on tosi, paitsi että nimi, paikka ja tapahtuma on muutettu. Kunnan mies Pena oli työkeikalla eräässä kunnan ylläpitämässä laitoksessa ja sai siellä harmittoman tuntuisesta sormen haavasta bakteerin sisäänsä. Se vei miehen sairaslomalle ja hyvä ettei tehnyt uurastajasta entistä, mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kunnan miehen elimistössä alkoivat hälytyskellot soida ja varotoimet käynnistyivät.

Kipeän peukalon kylkeen alkoi kasvaa uutta kudosta. Muutaman päivän jälkeen sormen kyljestä saattoi jo erottaa pienenpienen uuden kunnan miehen alun. Viikon kuluttua se oli vaaksan mittainen ja kyseli työmaan asioita. Pena toipui ja palasi takaisin ruotuun uuden innokkaan oppipojan kanssa ja elämä kunnassa soljuu taas rauhaisasti uomassaan, kuin muinoin tukki kesäillassa Tornionjoella. www.seppooforsagd.com

KOLEHMAINEN VIIKON KUVA ANITTA

Pienen kissanpennun silmät avautuivat eilen. Se kallisteli jännästi hentoa päätään ja katseli meitä ihmeissään. Se näki maailman ensikerran. Ja meidät myös ja ryömi sitten nopeasti turvaan emonsa rinnoille. Samoin kuin tuo kissanpentu ihmettelee meitä, samoin me ihmiset ihmettelemme aina kevään tuloa, niin arvelen. Aistimme keväässä jotain uutta – jotain lupauksia. Lupauksia paremmasta. Niin, terveisiä hiihtolomalta. Huruvaarasta.

Olen rämpinyt metsäsuksilla pitkin lähimetsiä. Siinä on jotain alkukantaista ja kiehtovaa, kun sukset ovat raskaat, eivät luista, mieheni metsäsaappaat eivät pysy äystimissä kiinni, hanki upottaa, hiki nousee pintaan ja tuntuu, että en jaksa enää senttiäkään. Olen vissiin aika pörrö ko nautin siitä. Onkohan tämä sitä keväthulluutta, olenkohan mie aivan terve? En varmaan olekaan, enkä halua ollakaan. Kevät on jälleen tehnyt tehtävänsä ja sekoittanut minut. Hyvä niin.

McDONNEL KAMUT PATRICK

Olemme lasten kanssa jo

askarrelleet pääsiäiskortteja, raeruohot laitetaan pian kasvamaan, ja pajunkissoja on pienessä ämpärissä. Tänään askel on kevyempi kuin eilen. Ja matkanteko on helpompaa. Mukavaa päivänjatkoa, pajunkissojen kuisketta ja jääpuikkojen helinää! Ihanaa kevätmatkaa Sinulle!

Uusi Torniolainen Kaupunkilehti

ILMOITUSMATERIAALIT seuraavaan lehteen 3 päivää enen ilmestymistä klo 12 mennessä. ilmoitukset@torniolainenoy.fi Valmiit painokelpoiset pdf- ja eps-tiedostot tiistaina klo 16 mennessä.

toimitus@torniolainenoy.fi Eliaksenkatu 10, 95400 TORNIO Fax: 016 430 021

ILMOITUSMYYNTI Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 johannes.jaakkola@torniolainenoy.fi

ULKOASU Mainostoimisto Crea Oy p. 044 282 0588 info@crea.fi

TOIMITUSJOHTAJA Johannes Jaakkola p. 040 571 0776

Malla Sadinmaa p. 0400 394 274 malla.sadinmaa@torniolainenoy.fi

KUSTANTAJA Torniolainen Oy

PÄÄTOIMITTAJA

Mervi Kallio p. 040 760 2752 mervi.kallio@torniolainenoy.fi

Anitta Kolehmainen p. 050 411 0210

anitta.kolehmainen@torniolainenoy.fi

PAINATUS Suomalainen Lehtipaino Oy JAKELUONGELMISSA OTA YHTEYTTÄ ITELLAAN P. 020-4529966

painavaa

LAATUA Tarjouspyynnöt p. 08 479 5211


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010

UUTISET 3

Lumikirkko nousi Talvisodan päättymisen muistoksi Laatokan ja Sortavalan puolivälissä sijainnut Lumivaaran kirkko on ollut esikuvana lumikirkolle, joka rakennettiin Keminmaahan Talvisodan päättymisen muistojuhlaan Talvisodan päättymisen muistojuhla Keminmaassa oli toteutettu hyvin pitkälle silloista aikaa mukaellen. Sota päättyi 13.3.1940 kello 11. Samaan aikaan alkoivat karjankellot kumista Keminmaassa viime lauantaina, jossa paikalliset järjestöt tarjoilivat evakkoruokaa, kauravellia ja vanikkaa, töpinässä oli kahvia ja munkkeja. Reserviläisten lumipuvut ja kuvaelma evakkojen raskaasta taipaleesta toivat oman historiallisen ajankuvansa keskelle nykyaikaa. Paavo Naukkarinen oli toiminut arkkitehtina kun Laatokan ja Sortavalan puolivälissä sijaitseva Lumivaaran kirkko rakennettiin muistojuhlaa varten paikalle lumesta. −Tämä on minun kotikirkkoni. Sain viime kesänä kilahduttaa vuonna 1935 ra-

Naukkarinen sanoo, että kirkko symboloi nimenomaan menetettyä kotiseutua. −Se lähdön hetki oli sellainen, että sen muistaa. Meitä oli äiti, äidin täti sekä neljä lasta, joista nuorin vajaan vuoden ikäinen, kun lähtökäsky tuli. Mukaan sai ottaa vain sen minkä jaksoi kantaa. Naukkarinen kertoo, että ajan myötä tultiin Rovaniemelle asti.

Mukaan sai ottaa vain sen minkä jaksoi kantaa

kaikkinensa 12 540 miestä, jotka Ruotsi oli vakuuttanut ja varustanut hyvin. Muistojuhlassa esiintyneet nuoret Oona Juopperi ja Maria Juopperi pitivät tilaisuutta merkittävänä, mutta heidän mielestään nykynuo-

Keminmaan muistojuhlassa puhunut Esko

Paavo Naukkarinen sai kuvaan seuraa Paulus Koskelasta, jonka äidin isoisä oli Lumivaaran kirkon suntio. kennetun kirkon kelloja ja silloin ajatus heräsi, että kirkko pitää rakentaa lumesta. Lumikirkko myös pystytettiin Keminmaahan. Rakenta-

jina ovat olleet Naukkarisen lisäksi useiden yhdistysten jäsenet. Evakkotaipaleelle viiden vuoden vanhana lähtenyt

Ylipiessa muisteli everstiluutnantti Ragnar Nordströmin osuutta Talvisotaan. −Nordström oli laivanvarustaja, joka auttoi pohjoisen Suomen puolustusta merkittävästi. Hänen laivansa upottua, vakuutusrahoilla hankittiin asepuutteeseen muun muassa 2000 kivääriä ja kahdeksan panssarintorjuntatykkiä. Ylipiessa listaa, että kaikkinensa Nordström käytti omia rahojaan, silloista rahaa liki 700 000 kruunua, joilla hankki Ruotsin sotilasviranomaisten avulla erilaisia varusteita. Ylipiessa kertoi myös vapaaehtoisten osuudesta. −Ruotsalaisia vapaaehtoisia oli Talvisodassa mukana

risolle kaukainen sota ei herätä paljonkaan tunteita. −Muistaminen on toki tärkeää. Meidän vanhemmillekin sota on jo kaukainen asia. Papan kanssa on juteltu joskus asioista ja koulussa tietysti on kurssi, josta olemme saaneet tietoa. Tosin pappakin oli vain kaksivuotias sodan aikana. Nuoret muistuttavat kuitenkin, että Talvisodalla on suuri merkitys. −Ilman sitä, voisimme olla Venäjän vallan alla. MAARET MATTILA

Takuumureaa lihaviikkoa K-supermarketista Pirkka rotukarja -tuoteperhe Pirkka rotukarjan lihat on tuoteperhe maukkaista kotimaisista lihantuotantoon jalostetuista nautaroduista. Rotukarjan nautojen liha on voimakkaamman makuista, mureampaa ja mehukkaampaa. Tämä johtuu ensisijaisesti nautojen nurmi- ja laiduntamisruokavaliosta. Saatavana mm. ulkofilepihveinä, suikalepaistina ja jauhelihana. Vienetta

JÄÄTELÖKAKUT 650ml (1,52L)

Ilman korttia 1,89/pkt

HK

4 3 95 90 29 11

VILJAPOSSUN SISÄPAISTI hunajapippuri n. 1,2 kg

95

Ilman korttia 7,59 kg

-34 %

kg

BROILERIN FILEEPIHVIT 500-520 g (7,58–7,29 kg)

Voimassa 18.–25.3.

79

Ilman korttia 4,99-5,29 rs (9,60-10,17 kg)

rs

-24-28 %

KENGURUN ULKOFILE

BIISONIN PIHVI

kg

Polar Wild

14

PORONKÄRISTYS

n. 700g, pakaste

90 kg

250 g (47,90kg)

ras

Atria

2

VERIMAKKARA 400 g (6,23 kg)

49 pkt

Atria perinteinen

KARJALANPAISTI 700 g (5,70 kg)

Ilman korttia 5,89 rs (8,41 kg)

-32 %

3

99

RUUKKUNARSISSI Suomi

Ilman korttia 1,99 kpl

1

TANKOMAKKARA 700 g (2,84 kg)

Suomi, 200 g (5,00 kg) Ilman korttia 2,38 rs (11,90 kg)

rs

LISÄKSI ESIM. STRUTSIN FILEISTÄ FILEPIHVEJÄ, MESTARIN LEIKKELEITÄ, HERKKURULLIA YMS. LIHAHERKKUJA HK Sininen, Sipulitee tai Lauantai

HERKKUSIENET

Atria

SAUNAPALVI ja KEITTOKINKKULEIKE Voimassa 28.3. asti

99 kpl

Hinnat voimassa to-su 18.-21.3., ellei toisin mainita.

TORNIO, KEMINTIE 54

ARK. 7-21, LA 7-21 JA SU 9-21

0

99

1 00 1 50 4 00 rs

-57 %

kpl

-49 %

2

pkt

350 g (6,43 kg) Ilman korttia 5,52-6,10/2 pkt (7,89-8,71 kg)

yksittäin 2,76-3,05 pkt

Kylmänen kermainen

SAVUPOROKEITTO ja lisäaineettomat

PORON- tai HIRVENLIHAKEITOT 300 g (9,97 kg)

pkt

-47 %

-18-26 %

2

99 pkt


4 UUTISET UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010 Kemissä luento energiavaihtoehdoista ja ydinvoimasta Tieteis- ja tietokirjailija Risto Isomäki luennoi Suomen energiavaihtoehdoista ja ydinvoimasta Kemin kulttuurikeskuksen pienessä auditoriossa torstaina 18.3.2010 klo 18 otsikolla: Suomen energiavaihtoehdot – onko ydinvoima järkevin ratkaisu? Isomäeltä ilmestyi viime vuoden lopulla ajankohtainen pamfletti ydinvoimakeskusteluun nimeltään ”Kosminen rakkaus vai suuri saatana” alaotsikkona 20 päätöstä ydinvoimasta. Muita tunnettuja Isomäen teoksia ovat Sarasvatin hiekkaa, Litium 6 ja viime vuonna ilmestynyt Jumalan pikkusormi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen järjestävät Kemin Seudun Luonnonsuojeluyhdistys ja Kemin työväenopisto.

TIEDOTTEET UUSITORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTEEN OSOITTEESEEN: toimitus@torniolainenoy.fi

Työllisyyden Lapissa uskotaan paranevan Pk-yritykset odottavat suhdanteiden nyt paranevan lähimmän vuoden aikana Lapissa ja koko maassa oman yrityksen kannalta Alueen pk-yritysten yleiset suhdannenäkymät ovat nyt hieman paremmat kuin koko maan suhdannenäkymät. Syksyn 2009 tilanteeseen verrattuna ovat sekä Lapissa että koko maassa suhdannenäkymät nousseet. Positiivisimmat ja muuta maata hieman paremmat odotukset kohdistuvat Lapissa liikevaihtoon, kannattavuuteen ja vakavaraisuuteen Verrattuna koko maan tuloksiin, Lapissa toimivien pk-yritysten suhdannenäkymät ovat keskimääräistä heikommat investointien arvon, viennin ja tuonnin arvon sekä tuotekehityspanostusten kohdalla.

Lapissa toimivat pkyritykset odottavat työlli-

syyden paranevan seuraavan vuoden aikana. Henkilökunnan määrän suhdanne-

Noin kolmasosa oli ottanut ulkopuolista rahoitusta

Yleiset suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana

näkymiä kuvaava saldoluku on alueella edelleen hieman pienempi kuin koko maassa keskimäärin. Henkilökunnan määrän suhdannenäkymät ovat Lapissa kuitenkin korkeammalla tasolla kuin syksyllä 2009. Lapin pk-yrityksillä työl-

MONITEHOLINSSIT

1€

www.specsavers.fi

LYHYESTI

listämisen suurimpana esteenä on kysynnän riittämättömyys sekä työvoiman saatavuus. Lapissa 27 prosentilla pk-yrityksistä ei ole tarvetta työllistää. Väestön ja työvoiman ikääntymisen sekä kilpailun osaajista ja elinikäisen kouluttautumisen arvioidaan

vaikuttavan eniten yritysten toimintaedellytyksiin Lapin alueella.

Koko maan pk-yrityksistä noin kolmasosa oli ot-

tanut ulkopuolista rahoitusta viimeisten 12 kuukauden aikana. Alueen pk-yrityksistä

noin neljä kymmenestä oli ottanut ulkopuolista rahoitusta. Suurin osa pk-yrityksistä ilmoittaa, että yrityksessä ei ole ollut tarvetta rahoituksen vakauttamiselle. Alueella 22 prosenttia ilmoittaa yrityksellä olleen maksuvaikeuksia. Yli puolet pk-yrityksistä lisäksi ilmoittaa, että asiakkailla on ollut maksuvaikeuksia viimeisen kolmen kuukauden aikana. Elinkeinoilmastossa on Lapissa parantamisen varaa. Sijaintikunnan ja yritysten välinen yhteistyö on varsinkin Kemi-Tornio alueella muuhun Lappiin ja varsinkin koko maahan verrattuna selkeästi huonommassa hoidossa. Sijaintikunnan elinkeinopolitiikka kokonaisuudessaan Lapin alueella saa yrittäjiltä huonomman arvosanan kuin muualla maassa.

Ringille uusi puheenjohtaja Kirjoittajaryhmä Ringin vuosikokouksessa 15.3. valittiin yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi Annukka Immonen ja varapuheenjohtajaksi Anita Myllykoski. Sihteerinä jatkaa Elsa Partala. Hallitukseen tulivat Mikko Heikkinen, Saara Heikkinen, Kaija Koivisto, Anna Kyrö, Virpi Summa ja Martti Takalo, va-

rajäseniksi Teuvo Karén, Toini Marjamaa, Irma Melin ja Kalevi Sipola.

Kokouksessa oltiin tyytyväisiä jäsenten aktiivisuuteen ja uusien jäsenten mukaantuloon. Kirjoitustaitoja hiotaan luovan kirjoittamisen seminaareissa ja opintopiirissä. Elokuussa osallistutaan

Pohjois-Suomen kirjamessuille Oulussa. Perinteinen syysmukkula kokoaa rinkiläiset yhteen.

Lorulai-lastenlorukilpailun sadosta ilmestyy syk-

syllä toiminnallinen lorukirja. Hanke toteutetaan erillisenä projektina, jossa on mukana mm. kolme eskariryhmää.

Kutsu

KATSOITPA LÄHELTÄ TAI KAUKAA, MONITEHOLINSSIEMME HINTA ON 1 €. Hyvän laadun ei tarvitse maksaa omaisuuksia. Ja koska suomalainen uskoo, kun näkee, tarjoamme nyt PENTAX-vakiomoniteholinssit 1 eurolla (totta; 50 senttiä/linssi) kaikille, jotka ostavat meiltä alkaen 79 euron hintaiset kehykset. Tervetuloa katsomaan. Tarjous koskee PENTAX-vakiomoniteholinssejä kehyksiin, joiden hinta on 79 € tai enemmän. Ostaessasi muut moniteholinssit kuin PENTAX-vakiomonitehot, annamme sinulle 89 € alennuksen. Lisämukavuuksista, esim. ohennuksista, veloitamme hinnaston mukaan. Tarjous voimassa 11.4.2010 asti kaikissa Specsavers Optikko –liikkeissä, eikä sitä voi yhdistää muihin tarjouksiin tai Valitse 2 maksa 1 –hinnoitteluun. Kehysvalikoima vaihtelee liikkeittäin. Tarjous ei koske linssityksiä omiin kehyksiin.

TORNION YRITTÄJIEN AAMUKAHVITILAISUUEEN Torstaina 25.3. klo 8.00 - 9.00 Tornion Raatihuoneella (Hallituskatu 9) Torniossa toimintansa aloittavan kotimaisen sijoituspalveluyrityksen, Amos Partners Oy:n Tornion konttorin sijoitusjohtaja Pekka Välimaa kertoo Tornion konttorin toiminnasta ja sen laajasta sijoituspalvelutarjonnasta. Lisäksi yhteistyökumppanin TH Meklareiden vakuutusmeklari Tomi Hiltunen kertoo vakuutusten kilpailuttamisesta.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan

Tornion Yrittäjät ry

Optikon tekemät näöntarkastukset kaikissa liikkeissämme. KEMI: Kauppakatu 12, puh. 016 282 588. Avoinna ma-pe 9–17, la suljettu TORNIO: Kauppakatu 11, puh. 016 270 004. Avoinna ma-pe 9–17, la 9–14 Katso muut Specsavers liikkeet: www.specsavers.fi

Uusin lehtemme luettavissa myös netissä: torniolainenoy.fi

Uusi Torniolainen Kaupunkilehti


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010

UUTISET 5

Tornion keskustassa ja Jani Hanska, Janne Niemelä ja Tomi Pokka tsemppailevat tulevia tärkeitä pelejään.

Jännittävät pelit lähestyvät kohdallaan, voi haastaa ketä vain, Janne, Tomi ja Jani pohtivat. Nimittäin divarikarsintoihin pääsyn eteen on tehty lujasti tÜitä, pitkäjänteistä yhteistyÜtä, henkinen puoli on pidetty kunnossa ja pokka on pitänyt, kun on esimerkiksi käännetty edelliskauden useat yhden maalin tappiot nyt tämän kauden yhden maalin voitoiksi.

Tulevana lauantaina on vieraspeli Nilsiässä SB –Savoa vastaan ja jatkuen siitä viikon päästä lauantaina Torniossa. Voitontahto on miehillä kova ja kotipeliin toivotaan runsaasti kotiyleisÜä siivittämään ToPV:n salibandyjoukkue kohti ykkÜsdivisioonaa. - Tämä on hienoa, ollaan eka kertaa ykkÜsdivarikarsinnoissa, viidettä vuotta sarjassa toisena olleet salibandymiehet iloitsevat.

Joukkueessa on vuosia ollut samoja pelaajia, on tullut uusia pelaajia sekä liittynyt myÜs entisiä pelaajia, pelipalaset pelaajien suhteen ovat loksahtaneet kohdalleen nopeasti. Salibandyjoukkue on ikään kuin tullut puskasta ja napsinut voittoja, nimittäin vielä joulun tienoilla eivät monetkaan pitäneet TopV:n joukkuetta uhkana ja nyt miehet taistelevat upeasti ykkÜsdivarin karsinnoissa.

Kun on itseluottamus

- Tähän on tultu erittäin

UUDET RYHMĂ„T perjantaina 19/3

�

Tämä on hienoa, ollaan eka kertaa ykkÜsdivarikarsinnoissa hyvän puolustuspelaamisien ansiosta ja maalivahtityÜskentelyn. Maalivahti on ollut tärkeissä peleissä viimeisenä lukkona, kertoo päävalmentaja Jani Hanska. - Olemme pelanneet tasaisia pelejä, sekin on vahvuutemme, kun meillä on tänä kautena ollut käytÜssä kolme vahvaa kentällistä, miehet painottavat.

t Paikkakunnan ainoa SUOMALAINEN katsastusasema t,PLPOBJTIJOOBMUBBO LAPIN EDULLISIN t5BTBQVPMJOFOIJOOPJUUFMV t*MNBJOFOKĂŠMLJUBSLBTUVT t ,BUTBTUVTJMNBOBKBOWBSBVTUB

Tervetuloa katsomaan jännittävää kotipeliämme Tornioon 27.3. alkaen klo 17! (AK)

Tervetuloa hyvän palvelun taloon!

Zumba klo 16.15 ja 17.15 (s.a) Chiball klo 18.15 (s.a) N IOEVTUSJWt)BBQBSBOUBt QVIt JOGP!GZTJPUFLTF

ALKAEN

Tornion Palloveikkojen salibandyjoukkueen maalivahti Janne Niemelä, valmentaja Tomi Pokka ja päävalmentaja Jani Hanska käyvät luottavaisin mielin tuleviin ykkÜsdivisioonan karsintoihin

40â‚Ź


6 Unelmista

totta?

UUSI JUTTUSARJA ALKAA

Lähetä oma unelmasi osoitteeseen toimitus@torniolainenoy.fi

Unelmista totta?

Johannalla ja Matilla on yhteinen unelma maatilasta. Senni kolme kuukautta huomasi omat jalat ja Jermu kaksi vuotta haluaisi jo päästä juoksentelemaan.

Johanna ja Matti haaveilevat maatilasta

Torniolaiset Johanna Kivelä ja Matti Kolehmainen haaveilevat maalle muuttamisesta

- Haluamme maalle asumaan, vanhaan maatilaan, sanoo Matti. - Olisi talo ja pari hehtaaria maata, se on meidän toive, Johanna lisää. Piikulle ostettaisiin heti oma poni, Johanna nauraa. - Ja minä haluan hevosen ja tallin. - Mie haluan korjata sitä tallia, hymyilee sähkömies Matti.

Mistä

kaikki

alkoi?

Johanna ja Matti kohtasivat Tornion Umpitunnelissa ja pienet kellot kuiskivat heti

jotain jännää sävelmää. Kun nuoret lähtivät illan päätteeksi kävelemään Umpparista pois, niin Johanna kysäisi Matilta, että niin muuten, missä sie asut? Matti vastasi, että Lemmikinkadulla ja Johanna sanoi, että niin hänkin. Niin, missä numerossa, Johanna jatkoi. Kuutosessa vastasi Matti ja Johannan sanoi, että niin minäkin. Missä rapussa, Johanna jatkoi ja Matti sanoi, että Brapussa. Niin minäkin, vastasi Johanna. - Johanna ei sanonut kumminkaan sammaa asuntoa, Matti nauraa.

Nuoret olivat asuneet

kolme kuukautta samassa talossa ja samassa rapussa kohtaamatta toisiaan. Pian

Niin muuten, missä sie asut?

yläkerran tyttö ja alakerran poika muuttivat yhteen, alakertaan Matin kolmioon ja hankkivat Jermukoiran. Seuraavana vuonna ystävänpäivänä mentiin kihloihin Kokkokankaan mäen ylimmällä nyppylällä, Torniossa. Nuoren perheen onni tuplaantui loppuvuodesta, kun maailmaan syntyi suloinen Senni –tyttönen.

Johanna

haaveilee

vanhasta kivinavetasta, mutta yleensäkin talon lisäksi olisi

hyvä olla, navetta, tai talli, tai ulkorakennus, jonka Matti voisi kunnostaa Johannalle mieluisaksi. Sellaiseksi, että Johanna, joka on ratsastuksenohjaaja, voisi työskennellä omalla tilallaan. Minimissään talossa pitäisi olla kaksi makuuhuonetta, ja se sijaitsisi Torniossa 25 kilometrin säteellä. Mutta jos löytyy jokin oikein ihana, niin silloin maatila voi olla kauempanakin.

- Tässä Lemmikinkadulla on ollut hyvä asua

ja tämä on hyvä taloyhtiö, mutta nyt tarvitsemme enemmän tilaa. Haluan touhuta maalla ja Johanna tarvitsee tilaa yritystoimilleen. - Ja haluamme kasvattaa lapsen maaseudulla, tähdentää Johanna –äiti, joka

voisi toimia maalla myös hierojana. - Jos joku haluaisi muuttaa maaseudulta kaupunkiin, niin vaihto olisi myös hieno asia. ANITTA KOLEHMAINEN

Ota yhteyttä toimitukseen sähköpostilla, jos sinulla on unelma, jonka haluat meille kertoa, tai jos voit auttaa Johannaa ja Mattia p. 050-5415751

toimitus@torniolainenoy.fi

Nyt voit ilmoittautua meille ja mahdolli sesti päästä kertomaan lehteemme haaveesi ja unel masi. Samalla kerrot lukijoille tarinaa elämästä si. Ehkäpä joku tai jotkut lehtemme lukijat voivat auttaa sinua toteuttamaan haaveesi. Parhaassa tapa uksessa lukijan unelmat voivat myös toteutua.


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010

7

Kauppakeskus Rajalla På Gränsenillä tapahtuu

Lauantaina 20.3. LAULUKILPAIL

U

ASKARTELUA HAUSKO JA KILPAILU JA ONNENPYÖRÄ

KIVOJA PELEJÄ PALKINT OJA KA

LEIKKINURK

PAULA-LEHM Ä

TEMPPURATA

äivän p o k o k a a h u u p a a v a k u Paljon m kaan! ajan klo 10–18. Tule mu Kevätkiertueen ainoa paikka Pohjois-Suomessa. Tervetuloa Rajalle Tornioon!

Länsiranta 10, 95400 Tornio, puh. 020 760 7200 Avoinna ma-pe 9–21, la 9–19, su 12–18 www.rajalla.com


8 ILMIÖT JA IHMISET UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010

Kevään hiuksissa hohtava Kevään ja kesän hiusmuoti suosii luonnollisia ja puhtaita värejä. Lempeään väriskaalaan kuuluu esimerkiksi lempeää kultaa, hopeaa, tai vaikka pehmeä kuparimahonki Pitkän kylmän kauden jälkeen on lupa värjätä hiukset lämpimillä sävyillä Selkeät orgaaniset muodot ovat hiusmuodissa in. Kevään 2010 leikkauslinjat ovat joko selkeästi lyhyttä tai selkeästi pitkää ja edelleen leikkauksissa säilyy porrastettu linja. Kiharaa ei vierasteta vieläkään ja luonnonkiharapehkoa kehotetaan jopa korostamaan. Keväällä kovin tukkajuttu tulee olemaan oman persoo-

Hiukset saavat olla ikään kuin tuulen tuivertama

nan korostaminen, eli enää hiuksia ei taiteilla liukuhihnameiningillä vaan vaikutteita lettiin haetaan esimerkiksi alakulttuureista.

L’Oréal Professionnel

julkaisee kaksi kertaa vuodessa kauden hiustrendit Pariisista. Myös sen mukaan kauden hiusmuoti on rentoa ja helppohoitoista. Kampauksen pohjana on hyvä leikkaus ja kaunis, eloisa väri. Värit ovat pehmeitä ja monisävyisiä, sävyjen kuitenkin sulautuen kauniisti yhteen.

PARTURIKAMPAAMO ANSU

Kevään muotia Goldwelliltä.

PARTURIKAMPAAMO HOVI

Anita Hurtig Kauppakatu 15 95400 Tornio p. 016-480 255

Soili Hyvärinen Valtakatu 30 94100 Kemi p. 016-223297

KULJUN PARTURIKAMPAAMO

PARTURILIIKE VIHTORI

Kitta Sirpa Birgitta Tornio P. 016-480 088

Tiina Hurtig Valtakatu 21-23 94100 Kemi p. 016-254 269

PARTURIKAMPAAMO HIUSCAMPA Pia Pöykkölä Hallituskatu 4 95400 Tornio p. 016-480 424

Rauni Seppi Rovaniementie 36 a 1 94400 Keminmaa p. 040-7478 045

HIUS- JA HIERONTAPISTE HELIANNE Lautiosaari P. 016-283 440

PARTURIKAMPAAMO HIUSPISTE

PARTURIKAMPAAMO PAULA Paula Kärenlampi Kemintie 20 95420 Tornio P. 016-445 033

PARTURIMO HIUSPISTE

INOA - Tulevaisuuden hiusväri Lorealin pääkouluttaja Riku Tuovinen kertoi kurssilaisille, että Loreal on tuonut maailman ensimmäisen kestovärin, joka vaalentaa ilman ammoniakkia. INOA hiusväri on täysin ammoniakiton ja hajuton. Hiusväri on ennenkokemattoman hellävarainen hiuksille ja hiuspohjalle ja

sopii siten useimmille allergisille asiakkaille. Se tuo avun työhön myös allergiasta kärsivälle kampaajalle. INOAn kerrotaan olevan täydellinen harmaiden hiusten peitto, siinä on kauniit värit ja kaunis kiilto. Ennen oli hiusväri, nyt on INOA

HIUS- JA HOITOPALVELU POPPI

PARTURIKAMPAAMO SILVIA

Valtakatu 5 2. krs Kemi P. 040-5346 714

Jääkärinkatu 18-20 95400 Tornio P. 016-480 377


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010

ILMIÖT JA IHMISET 9

at lempeät värit Muotoilussa korostetaan taipuisuutta tai hiukset saavat olla ikään kuin tuulen tuivertamat.

jotka muodostavat rennon särmikkään kokonaisuuden. Alakulttuureiden vaikutus näkyy myös SKT Academyn kevättrendeissä, Slaavilainen romantiikka, 90-luvun grunge, punk ja boheemi kiertolaisuus ovat vahvoja inspiraation lähteitä.

L’Oréalin pääkouluttaja Riku Tuovinen täh-

dentää, että kevään hiuksissa huokuu reipashenkisyys ja lempeät värit. Nyt hiuksia aletaan kammata, kun niitä on tähän saakka viimeistelyssä opetettu sekoittamaan vuodesta 1985 lähtien. Parikymmentä vuotta alalla työskennellyt Tuovinen painotti opeissaan hiusten kiiltoa ja hoitavuutta Kemi-Tornion kähertäjien järjestämässä koulutustilaisuudessa, Torniossa. Muoti ei hänen mukaan koostu pelkästään väreistä ja leikkaamisesta, vaan siihen kuuluu vahvasti, että hiukset pitää olla hyvässä kunnossa. Ammattitaitoisen kampaajan

Kähertäjien koulutustilaisuuteen osallistunut

Hanna-Kaisa Kulju, jolla on Salon Guldsaxen parturikampaamo Haaparannalla, kokee koulutustilaisuudet elintärkeiksi. Omia taitoja vahvistetaan useita kertoja vuodessa. Näin olaan ajan tasalla hiusmuodissa. Varsinkin nyt keväällä asiakkaat kyselevät häneltä kevään hiusmuoteja. - Ei sitä mitään opi, jos ei kouluttaudu. Kurssilla on ihanaa kohdata kollegoita ja kurssin jälkeen pursuaa aina uutta intoa ja energiaa. Hanna-Kaisa Kulju rohkaisee asiakkaita kokeilemaan uusia tyylejä. Hän on huomannut miten asiakkaat ovat olleet aivan innoissaan, kun ovat antaneet kampaajalle vapaat kädet ja saaneet aivan uuden ilmeen esille. - Uskaltautukaa vaan rohkeasti antamaan kampaajalle vapaat kädet toteuttaa itseään – saatatte piristyä uudella tavalla ja löytää oman salaisen tyylinne.

” Punk ja

boheemi kiertolaisuus ovat vahvoja inspiraation lähteitä

pitää tuntea asiakkaan hiukset ja hiuslaatu, ja sen pohjalta edetään persoonallisiin hiusluomuksiin. - Pieni ripaus muotia ja jokainen sitten soveltaa sitä persoonallisesti. Nyt aletaan hiuksia kammata, saa tehdä rullakampauksia, yms., Riku Tuovinen kertaa.

Kemi-Tornion kähertäjien järjestämään kevään

koulutustilaisuuteen osallistui yli 30 alan ammattilaisia Rovaniemeä ja Kemiä myöten sekä Haaparannalta ja Matarengistä. Erilaiset kurssit ja koulutukset ovat 70 vuotta toimineen Kemi-Tornion kähertäjien toiminnan selkäranka. Yhdistyksen puheenjohtajana ja puuhanaisena toimii Raija Pääkkölä.

SKT Academyn kevään

2010 hiusmuotikuvissa puolestaan kohtaavat rokki ja romantiikka. Kevään trendikokoelma rakentuu erilaisista tyyleistä ja vaikutteista,

SALON HENRI

Hanna-Kaisa Kuljulla on myös yksityinen kampaajakoulu Haaparannalla.

Riku Tuovinen opastamassa kurssilaisia esimerkein.

ANITTA KOLEHMAINEN

Tuomas Ahvenjärvi Laivurinkatu 10 95400 Tornio p. 016-480 903

PARTURILIIKE KE-VA Tarja Laine Koivuharjunkatu 34 94100 Kemi p. 016-223 247

PARTURIMO ARIA Eija Hytinkoski Laivurinkatu 14 95400 Tornio p. 016-481 458

SALON SARI

Sari Palander Holmantie 2 95450 Tornio P. 016-442 125

HIUS- JA PARTAPUOTI Raija Pääkkölä Itärinne 6 95450 Tornio p. 040-5576 149

Faktaa hiuksista

PARTURIKAMPAAMO LILJA

Ihmisillä on keskimäärin 100 000 hiusta päässään. Hiukset kasvavat kuukaudessa 1–1,5 senttimetriä ja päivittäin päästä irtoaa itsestään 20–150 lepovaiheessa olevaa hiusta. Nämä hiukset kasvavat kuitenkin takaisin. Hiusten määrään vaikuttaa myös sen väri: vaaleahiuksisilla on keskimäärin 150 000 hiusta, mustahiuksisilla 110 000, ruskeahiuksisilla 100 000 ja punahiuksisilla 75 000. Maailmalla yleisin hiusten väri on tumma. Tummat tai tummanruskeat hiukset ovat yleisimmät myös Euroopassa. Suomessa noin puolella väestöstä on vaaleat hiukset; vaalealla tarkoitetaan tässä värejä "maantienharmaasta" keltaiseen ja valkoiseen. Viidellä prosentilla on tummat hiukset, ja lopuilla ruskeat tai vaaleanruskeat. Suomalaisten hiukset ovat kenties vaaleimmat maailmassa. Länsi- ja Pohjois-Euroopassa esiintyviä punaisia hiuksia on joskus pidetty noituuden merkkinä, mikä on saattanut johtua maailman punahiuksisimpiin kuuluviin irlantilaisiin kohdistuneista epäluuloista.

HIUS-HANTTA Hannele Kaarlela Lampisenkuja 6 95500 Vojakkala P. 016-430 164

A&T HIUSSALONKI Laivurinkatu 2-4 TORNIO 016-481 599

HÅRMODE

Storgatan 73 HAPARANDA +46922 61144

PARTURIKAMPAAMO HIUS SANNA Pörhölänkatu 20 95590 Arpela p.040-772 4091

Iiris Söderström Kyläjoentie 20 95440 Kyläjoki p. 040-4878 846

PARTURIKAMPAAMO MIRAEL Neulojankatu 6 Tornio P. 040-5893 873

PARTURI PAULA STÅLNACKE

p. 0400 - 57 04 48 Rovatie 16 Tengeliö 95620 AAVASAKSA


10 >AB>yI?6>=B>H:I UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010 ILMIÖT JA IHMISET JJH>IDGC>DA6>C:C@6JEJC@>A:=I>Cgd&&™&-#(#'%&% &%

A^hVija^Idgc^bjbbdaVhiV Edee^"]^^]id^]^c ?nk~h`na~hi~Vhi^ Edee^"]^^]id^]^c ijaaji`dabZkjdi^Vh iniiŽcZcA^hV=Vg" _jd_V^]bZiiZa^hjj" gZhi^aVYjckVgiZZc aZcc~]i~cnii~Edee^ "eVej`V^_VV!_d`V `V^`Zca^h~`h^dhVh^ ej]jVEdee^"]^^]Ydi da^kViA^hV"iniŽaaZ Za~b~cZch^bb~^hZi ]^^]id`^aeV^aji#

>ad^hZieVc`^c_d]iV_ViIV^cV!BV^_V_VHVij

”Tornimummolaan” Karunkiin hiihtolomaksi tullut Lisa oli tornimummon mukaan myöskin ensikertaa suksien päällä elämänsä ensimmäisillä suksillaan! Meri-Lapin Suupohjan Osuuspankkien konttorinjohtajat Maija Harjuoja (Arpela), Taina Vähä (Tornio) ja Satu Nurmos (Kemi) täyttelevät lapsille ”lehtipankin” värein varustettuja ilmapalloja ja vihreänkeltainen Poppi –papukaija (palveluneuvoja Salme Koivunen) juttelee lapsien kanssa ja jakaa pienille hiihtäjille karkkeja.

@^kViEdee^"]^^]Ydi]j^eZcij^kVi`V^``^Zc]^^]i~_^ZceVa`^i" hZb^hZZc# Kemissä ja ajankohtaispäivä maanviljelijöille Arpelassa.

Ç

:ch^`ZgiVV hj`h^Zc e~~aa~

Hjjed]_Vc DhjjheVc`^c järjestämissä lasten iloisissa Poppi –hiihtokilpailuissa Tornion Karungissa viillätti Karungin Katajan hiihtoladuilla lähes puolisataa pientä hiihtäjää. Tornion konttorinjohtaja Taina Vähä kertoo, et-

A^hV^]bZiiZa^Edee^"eVej`V^_VV# tä kesällä kymppivuosia Meri-Lapissa juhliva Suupohjan Osuuspankki järjestää kevään

edetessä monia tapahtumia tulevan juhlan kunniaksi. Äskettäin järjestettiin Poppi

-rieha Arpelassa, nyt Karungissa ja tulossa on ennen kesää muun muassa naisteniltaa

AVhiZcEdee^"]^^]Yd^hhV lehtipankki lahjoitti Karungin urheiluseuralle uuden uutukaiset numerolaput, sillä pankkinaiset olivat panneet merkille, miten urheiluseuran entiset numerolaput olivat jo ajansaatossa rispaantuneet. Ja kun lapsilla on ollut hankala solmia lappuja kiinni, niin nämä uudet liivin malliset numerolaput sujahtivatkin lasten ylle kevyesti ihan omasta toimesta. Lisäksi pankki lahjoitti kaikki hiihtokilpailun mitalit ja muut palkinnot. Sarjoja kisassa oli 0-vuodesta 14 vuoteen.

- Haluamme tehdä hyvää, kun pankkimme on ollut täällä Meri-Lapissa jo upeat kymmenen vuotta, pankkinaiset iloitsevat. @^hd_Zc e~~iiZZ`h^ Lisa kolme vuotta sai mitalin kaulaan. Poppi –hulinat ilmapalloineen, papukajoineen, hiihtoineen sekä tietysti tornimummolassa vietetty hiihtoloma jäävät varmasti ikuisesti pienen Lisan mieleen. Jäämme odottamaan iloisin mielin Suomen suurimman paikallisosuuspankin kymppivuosien juhlintaa kesällä täällä Meri-Lapissa. 6C>II6@DA:=B6>C:C

JUMALANPALVELUKSET

”Katso Ristin Ihmettä”– PÄÄSIÄISTAPAHTUMA

Klo 10 Mukulamessu Alatornion kirkossa; saarna Raimo Kittilä, lit. Jarkko Kuusisto. Jp:n jälkeen yhteisvastuutapahtuma Parasniemen srk-talolla. HUOM! Klo 11 Karungin kirkossa EI OLE jumalanpalvelusta. Klo 12 Messu Tornion kirkossa; saarna Mauri Laakso, lit. Heikki Turunen, avustaa Alatornion Kirkkokuoro. Klo 18 Nuorten iltakirkko Karungin kirkossa; Ville Väkeväinen.

runoa, musiikkia, sanaa.

Sunnuntaina 21.3.

pe 26.3. klo 19 Karungin kirkossa;

RUKOUSTILAISUUS

- Rukous on silta luokse Jumalan – su 21.3. klo 15 Karungin kirkossa.

ILTA SÄRKYNEILLE

ti 23.3. klo 19 Alatornion kirkossa;

Pirkko Muhonen, Joel Hallikainen, Ari Juntunen.

AjZjjh^caZ]i^cZi^hi~lll#idgc^daV^cZcdn#[^ Jjh^Idgc^daV^cZc@Vjejc`^aZ]i^


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010

ILMIĂ–T JA IHMISET 11

LYHYESTI Tunturimessu Keminmaassa Lasse Heikkilän Tunturimessu esitetään Keminmaan koulukeskuksessa 27.3. klo 18. Tunturimessu on inspiroitunut säveltäjä Lasse Heikkilän vuosien aikana lisääntyneestä kiinnostuksesta pohjoiskalotin luontoa ja kulttuureja kohtaan. Se sijoittuu sekä teksteiltään että äänimaisemaltaan pohjoiseen. Messun elementit lÜytyvät tunturien keroilta ja syrjäisiltä saajoilta. Meditativinen tunnelma purkautuu välillä villiksi elämän ja sen luojan ylistykseksi. Tunturimessu esitettiin ensimmäisen kerran Marian kappelissa Levitunturin juurella keväällä 2007. Se julkaistiin silloin myÜs CD-levynä, jonka solistina lauloi Saila Seurujärvi Kittilästä. Tunturimessun toteutukset ovat sen jälkeen olleet hyvin vaihtelevia. Suomalaista messua yli kymmenen vuoden ajan taidolla esittäneen 11 hengen Valkia-ryhmän versio valmistui säveltäjän ohjauksessa kevääksi 2009.

TIEDOTTEET UUSITORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTEEN OSOITTEESEEN: toimitus@torniolainenoy.fi

Physio Phoenixin energinen porukka yhteiskuvassa terveyskonsultti Ritva Aho, kuntokeskustyÜn tyÜn lisäksi kielten lehtorina toimiva Kim Linblad, kuntosalityÜntekijä Janika Nousiainen ja fysioterapeutti ja kuntokeskusyrittäjä Jari Kotkansalo.

Kuntokeskus Physio Phoenix tarjoaa

Monipuolista hyvinvointia

HYVINVOINTIPĂ„IVĂ„T 27-28.3. la klo 10.30-15, su klo 16-21 HYVINVOINTIPASSILLA SAAT:

sRUOKAVALIO JATERVEYSLIIKUNTALUENNOT sVAPAAKUNTOSALIHARJOITTELUOPASTUSTA SOLARIUM sPURISTUSVOIMANVERENPAINEENMITTAUSTA s./.34/0 !%2/")#MM:5-"!! ()0(/00)! ,!4).-)8)! TARKEMPIOHJELMAKSWWWPHYSIOPHOENIXl

+%6ÂŻÂŻ.+/6)--!4()4)4 -testaa & rentoudu! ).&2!05.!3!5.! ()%2/.4!45/,)(/)$/4

Kesäksi kuntoon -tarjoukset!

15â‚Ź

KK  KKSOPIMUS Kuntosali/aerobic/fitness +!50!.0ÂŻÂŻ,,%+%(/.+//345-53-)44!53 +5.4/ /(*%,-!

99â‚Ź

(96).6/).4)0!33)XVAPAAVALINTAINEN .ORMâ‚Ź KUNTOSALIAEROBICSOLARIUM)0 SAUNAHIERONTATUOLI

Minimanikyyri- ja jalkahoitoja tarjolla! Turvehoito-esittelyt su! Kehonkoostumusmittauksia! Lahjakortti-ARVONTAA (3kpl)! Hyvinvointipassi 10₏/hlÜ sis.kaikki palvelut! Tarjoukset voim.28.3 asti! Jäsenet ILMAISEKSI voim. olevalla kk-kortilla (sis. k-sali/aerobic/luennot) Katso tarkempi ohjelma www.physiophoenix.fi Avoinna: ma-to klo 16-21, pe 15-20, la 10.30-13.30, su 16-21 Avainkortilla treenaat joka päivä 5-22. Lapintie 11-13, KEMI II-kerros. Puh. 050-3091 481

Kemiläiset kuntokeskus Physio Phoenixin yrittäjät Jari Kotkansalo ja Kim Lindblad tarjoavat monipuolisia liikunta- ja hyvinvointipalveluja yrityksessään. Kuntosalin leppoisa ilmapiiri takaa matalan kynnyksen päästää liikunnallinen ilo valloilleen

Tuki- ja liikuntaelinoireinen ei voi aina aloittaa omatoimista kuntosaliharjoittelua suoraan. Ensin tarvitaan fysioterapeuttinen tutkimus ja ohjaus, kuten esimerkiksi lääkinnällinen harjoitteluterapia-ohjelma. −Meillä on monipuolinen lht-sali eli lääkinnällinen harjoitteluterapiasali. Laitteet ovat helppokäyttĂśisiä liikuntarajoitteisillekin. Asiakas siis treenaa salilla fysioterapeutin ohjauksessa, usein lääkärin lähetteellä.

Kolme vuotta kesällä täyttävä kuntokeskus Physio Phoenix on paljon muutakin kuin pelkkä kuntosali. Jari Kotkansalo täsmentää laajaa palvelutarjontaa. −Liikuntapalvelujen lisäksi meillä voi muun muassa harrastaa spinningiä, zumbata ja Pilatesta. Tiloissa on myĂśs Infrapunasaunat ja halutessaan saa klassista hierontaa. Asiakas voi nauttia hierontatuolihoidoista ja solariumista. Uutuutena ovat painonhallinta- ja painonpudotusryhmät. Lisäksi tarjontaan kuuluu myĂśs kielipalvelu, joka voi olla esimerkiksi kielikylpyjumppaa. Kotkansalo korostaa fysioterapiapalveluja. −Asiakkaan tullessa fysioterapiaan tai kuntoutukseen, siitä jatkumo kuntosaliharjoitteluun on helppo ja turvallinen.

Kemin kuntosalien joukossa Physio Phoenix

pyrkii olemaan kaikkien ikäluokkien kuntokeskus, jossa käy väkeä lapsista senioreihin. −Pienessä kaupungissa on vaikeaa profiloitua erityisesti. Meillä käy paljon kuntoilijoita sekä räätälĂśimme jonkun verran myĂśs liikuntapalveluja suoraan urheiluseuroille sekä liikuntapäiviä ja luentoja yrityksille. Physio Phoenix panostaa yritysverkostointiin. −Olemme verkostoitumassa aktiivisesti. Esimerkkinä voisi mainita maratonkoulu, joka toimii yhteistyĂśssä Kemitiimin kanssa. Kim Linblad selventää, että maratonkoulussa ei katsota suoraan kohti maratonin maaliviivaa eikä aikaa ja juoksutehoa, vaan kaikkea mitä hyvään kuntoon ja lii-

�

Physio Phoenix pyrkii olemaan kaikkien ikäluokkien kuntokeskus kunnan iloon suinkin kuuluu.

Physio Phoenix on tuo-

nut asiakkailleen uusia tuotteita ainoana Kemissä. −Xtravaganza-painonhallintaohjelma alkoi elokuussa. Silloin käynnistyi kuukauden sisällä jo neljä ryhmää. Tällä hetkellä noin vuoden mittaiseen elämäntapamuutos-ohjelman on aloittanut jo kahdeksan eri ryhmää. Physio Phoenixin terveyskonsultti Ritva Aho kannustaa Xtravaganza-painonhallintaohjelman myĂśtä ihmisiä elämäntapamuutokseen ja toteaa, että perusterve ihminen on tervetullut ryhmään, eikä verenpaine tai muu kansansairaus ole esteenä. −Ryhmissä on henkilĂśitä, jotka ovat pudottaneet jopa 30 kiloa painoa. Edellytyksenä pitää olla, että itse sitoutuu muutokseen, pelkkä hetkellinen laihtuminen ei ole Xtravaganzan tavoite. MAARET MATTILA

Uusin lehtemme luettavissa myÜs netissä: torniolainenoy.fi


12 JJH>IDGC>DA6>C:C@6JEJC@>A:=I>Cgd&&™&-#(#'%&% UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010 E6AK:AJ=6@:B>HID &' HAUTAUSTOIMISTO JA PITOPALVELU

LOUNASPAIKAT

KOTIAPU

Satamakatu 12, Tornio avoinna arkisin klo 10-15

Hoiva, hieronta, siivous ja kotisairaanhoitopalvelut

Lounas klo 10.30-13.30 Pitopalvelut ja juhlatilat Tilaa ruoat ja leivonnaiset

Tilaa palvelut kotiin

Katso ruokalista www.meanhovi.com

www.hopeahoiva.com

Terveydenhoitaja Mirja Kuntohoitaja Kaisa

p. 040 – 5525 487

email: maria.keskimaunu@roosamaria.fi

RAKENNUSPALVELUT

KUNTOUTUSPALVELUT

P. 040-8017 017

RAKENNUSPALVELUT

RAKENNUSPALVELUT

Mielessä remontti?

KAIKKI KODIN REMONTIT yt Tilaa nen n ilmai iarvio t e r monttiisi! ko

Tehemmä niin pienet kuin suuretkin rempat Ota yhteyttä! HIERONTAPALVELUT

RAKENNUSPALVELUT

IRINAS MASSAGE & ZONTERAPI - Hoidot ja kivun lievittäminen -

jyrki.lehto@pp2.inet.fi

t,VJWBLVQQBVT t-JIBTTUJNVMBBUJP t4FMMVMJJUUJIPJEPU t*OUJBMBJOFOQÊÊIJFSPOUB t&OFSHJBIPJUP 3FJLJ

t7ZÚIZLFUFSBQJB 5 hoitoa 5% alennus 10 hoitoa -10% alennus Puh. +358 40 841 0517, Norrmalmsv. 2, Haaparanta, irina.paksuniemi@suomi24.fi

LASIPALVELUT

LUMITYÖT

t)JFSPOUB t,BMFWBMBJOFO KÊTFOLPSKBVT t7BJIUPFIUPIPJEPU t-BIKBLPSUJU

0MFONVVUUBOVU LBUVUBTPPO 5FSWFUVMPB

Uusi osoite: Eliaksenkatu 16, TORNIO Talo Puutarhakadun kulmassa n. 150 m linja-autoasemalta

PESULAT

TUO MATTOSI MEILLE PESUUN! • Eristyslasivalmistus • Lasialan työt • Terassilasitukset Puh.(016) 445 894 Fax (016) 447 185

Tornion Baletin Tuki ry:n

sääntömääräinen kevätkokous su 28.3. 2010 klo 18.00 (johtokunta kokoontuu klo17.00) Osuuspankilla, Satamakatu 4, 3. kerros. Tanssijoiden vanhemmat TERVETULOA johtokunta

Avoinna MA-KE, PE 8-16, TO 8-14 | www.rajapesu.fi

TORNION VIHREÄT AINEEN TAIDEMUSEON KAHVIOSSA TIISTAISIN KLO 16.30

N]Y^hin`hZi"?~g_ZhiŽi"Jg]Z^ajhZjgVi A~ch^"Ed]_VcHjdgVhZa`~^" hZign/IZgkZijadVajZccdaaZ! _d`V_~g_ZhiZi~~c@Zb^cbVVc `jccVciVadc kVaijjhidhVa^hhV '(#(#'%&%@ad/&,#(%Ehn`diZ" gVeZjii^$`g^^h^iZgVeZjii^ 6^cd Ed]_daVajZccd^/ÆkVbbVkd^" bVkVgVcVÇ!Æ[nnh^cZchV^gVjh V^]ZjiiVVbdciV`g^^h^~Ç!hZ`~ ÆhigZhh^ dc h^\cVVa^ `jjccZa" aV ^ihZ~Ç# @V^``^Zc ajZccdaaZ dhVaa^hij_Zc`Zh`ZcVgkdbbZ @Zb^cbVVc 8^in"BVg`Zi^c aV]_d^iiVbVc ]ZYZab~`dg^c @V]k^iVg_d^aj#IZgkZijadV @Vgjc\^c EVakZaj`di^ gn _V =deZV EVakZaji dn _~g_Zhi~~ '(#(#'%&% iZb"

eVj`hZc BZ~c =dk^hhV `ad &&#%%"&'#%%KZgZceV^cZZc_V ]Zbd\adW^^c^cb^iiVjhiV@Zg" ]di^aVhhV!=deZV]d^kVciZgkZ" nYZc]d^iV_V B^g_V @Z^c~cZc @ad &'#)*"&(#%% >aiVe~^k~c VkVjh! =deZV]d^kVc iZgkZ" nYZc]d^iV_V B^g_V @Z^c~cZc @ad&(#%%"&(#&*Ijda^_jbeeV! =deZV]d^kVc `jcid]d^iV_V @V^hV B~cingVciV @ad &(#&*" &)#%% I^ZidV `di^iVadjhk~" ]Zccn`hZhi~! Idgc^dc kZgd" id^b^hid VejaV^hkZgdh^]iZZg^ AZZcV GdbV``Vc^Zb^# @ad &)#%%"&*#%% I^ZidV ]d^id" _V kVbbV^hZijj`h^hiV! @ZaV kV" `jjijhh^]iZZg^Inii^HiVg`#@ad &*#%%E~^k~ce~~iŽh#

Idgc^dc )="n]Y^hinh _~g" _Zhi~~@d`deZg]ZZc`deeV" `jghh^c',#(#Cjdg^hdi^aVBZh" h^hh~ @^k^gVccVaaV `ad &%#%% Ä &*#%%# >abd^iiVjijb^cZc k^^bZ^hi~~c')#(#e#%)%*.' ,++, Idgc^dc HZc^dg^E^hiZ/ @V^`^aaZ hZc^dgZ^aaZ Vkd^b^V gZi`^~/ aV')#) GdkVc^Zb^ `~" YZciV^idbZhhji ]^ciV &+Z# I^"eZ &-"'&#* `naena~]diZaa^ @jccdceV^``V @jde^dc `na" _Zhh~ '*%Z# I^''#+ Hidg" [dghh`dh`^ &*Z# Hj-#- Djaj `Zh~iZViiZg^ (*Z# E~gcjc `naena~&)"''#-*(*Z#I^ZY# >gbV%)%"-)%,,*'_VG^^``V

%))"*()%**,# A~ch^"Ed]_Vc DbV^h]d^" iV_Vi _V A~]Z^hZi gn$ED" L:G"egd_Z`i^ :g^in^haVhiZc _V "cjdgiZc kVc]Zbe^Zc iV" eVVb^cZcid&-#(#`ad&-"'% @Zb^cbVVc `jccVck^gVhidc iV``V]jdcZZaaV# I^aV^hjjh Vkd^c `V^`^aaZ# K^ZgVVcV k^^i" idbV`^ZaZc d]_VV_V `Zgidd inŽhi~~c#IZgkZijadV I^Zid" `dcZZc `~niŽc eZgjh`jghh^ &(#"&*#)#'%&% Ed]_Vci~]i^" de^hidaaV#=^ciV*%h^h#`jgh" h^bViZg#_V`V]k^i#>abd^ii#&#)# bZccZhh~ ej]# %*% (*%* &**#

seuratoiminta@torniolainenoy.fi HlZc\^?Zc\^# IVchh^`jghh^i @Zb^hh~ Hnk~`Vc`VVc `dj" ajaaVhj'&#(#=VccVD_VcV]d deZiiVV `ad &+"&- gjbWVc Va`Z^iV _V Va`Z^h_Vi`dV! hZ`~ `ad &-"'% _Vi`diVhdc ]jbe" eVkVg^VVi^d^iV# Bj^hiVi]Vc/ hZjgVc `Zk~i`d`dj`hZZc dhVaa^hijcZZi_~hZcZihj'-#(# ^abV^hZ`h^ '] iVc\dijcc^aaZ AjZ a^h~~ lll#hlZc\^_Zc\^# cZi Idgc^d$=VeVgVcYV hj`j" iji`^_Vn]Y^hinh#Hj`jiji`^" bj`hZc e~^k~ aV '%#(# Idg" c^dc `^g_VhidhhV V^]ZZhZZc a^^iink~ iVeV]ijbV `ad &' " &*# DiV bj`VVc hj`ji^Zid_V#

EZgjh`jghh^ijadhhV!`ihlll# ]i\ZcZVad\^V#dg\ @Zb^cbVVc @na~i# NaZ^" cZc`d`djhAVji^dhVVgZc`n" a~iVadaaV De"iVad idghiV^cV &-#(#'%&%`ad&-#%%#@d`djh Vaj`h^`V]k^iVg_d^aj_Vh~~ciŽ" b~~g~^hZiVh^Vi#@d`dj`hZhhV `na~hjjcc^iZabVi _V `na^Zc `Z]^ii~b^cZc# EnnY~bbZ `V^``^V `na~id^b^`jci^V! n]" Y^hin`h^~ _V `na~a~^h^~ bj" `VVc `Zh`jhiZajjc `na^~ `Z]^ii~b~~c# E^YZi~~c `na~i VhjiijcV! kd^bVi n]iZZc! kd^b^hijkVi`na~i"`VbeVc_V# =Vaa^ijhennYZi~~ceV^`VaaZ_d `ad&,#%%#


E6AK:AJ=6@:B>HID SUOLAHOIDOT

UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010 JJH>IDGC>DA6>C:C@6JEJC@>A:=I>Cgd&&™&-#(#'%&%

13 &(

HIERONTAPALVELUT

SOITTIMET

HIERONTAA, URHEILUHIERONTAA MYÖS LASERHOITOA

KIT EDULLISESTI! MEILTÄ LAATUMER TTEET JA LEVYT! MYÖS KARAOKELAI

Koulutettu hieroja Taisto Halonen Lahjakortit • Myös iltaisin

Länsiranta 9, puh. 040-734 5310

Eliaksenkatu 11 016-480 450 www.tornionmusiikki.com

KATTOPALVELUT

IKKUNAPALVELUT

Ylivoimaisesti markkinoiden kätevin kaihdin SOLAR handy

tot, Kattoremontit myös konesaumaka n), ato um (sa kattopellit, räystäskourut kattoturvatuotteet

TJ-Pelti

Jouko Juopperi 0400 460 155 HAMMASLÄÄKÄRIT

TV-HUOLTO

HAMMASLÄÄKÄREITÄ

PÄÄKKÖ INKERI

Hallituskatu 12 B 22, puh. 431 766

Kevätaurinko paistaa päivä päivältä kirkkaammin!

Pelien Erikoisliike

ORAL HAMMASLÄÄKÄRIT TORNIO

Hallituskatu 14 A 12, puh. 481 921 – Mukka Leena

Meiltä uudet/käytetyt pelit Hyvä valikoima dvd elokuvia 2kpl 5eur

Hallituskatu 16 A 6, puh. 480 005

LÄNSIPOHJAN HAMMASHUOLTO

SIIVOUSPALVELUT

Tiesitkö että meille käy maksuvälineenä myös hyväkuntoiset pelit ja dvd elokuvat!

AINE ULLA

Kauppakatu 15, 3. krs, puh. 010 400 3450, www.oral.fi – Heikkinen Tuomo, – oikomishoidon EHL, HLT – Kantola Juha, suukirurgi EHL – Luosujärvi Hanne – Leino Ari, oikomishoidon EHL – Miettinen Ossi, HLK – Niska Kristiina – Peltola Matti, suukirurgian EHL – Peteri Antti – Piipponen Virpi - Timonen, Petra, parodontologi (erik.) – Vierola Sakari

PELIT JA ELOKUVAT

PELIKETUT Ostaa-Myy-Vaihtaa

Kemintie 4 95420 Tornio Ma - Pe 12:00 - 17:00 La 11:00 - 14:00

JOHANNES p. 040-571 0776 MERVI p. 040-760 2752

KEMINMAAN KUNTA KUNNANHALLITUS

t t t t

Fysikaaliset hoidot Hieronta Akupunktio Jalkojenhoidot

maaliskuun ajan.

P. 040-328 2414 / 073-094 5462

RajaApu Siivous- ja Rakennuspalvelut

Juristi Peter Salenvall Puh. 040-759 1925 Suomesta, (+46) 922 12075 Ruotsista Stationsgatan 32, 953 32 Haaparanta juristhuset@hotmail.com

Fysio Marin Fysioterapeutti

Satu Marin

Puh. 040-5421391

valtioneuvoston antamaa päätöstä tuloja varallisuusrajoista. Pientalojen energia-avustukseen sovelletaan tulorajoja, tukimuodoille ei ole määrätty varallisuusrajoja.

sallimissa puitteissa.

Hakemuslomakkeita ja tarkempia tietoja antaa asuntosihteeri Raija Pernu puh. (016) 227 614, Kunnantie 3, 94400 Keminmaa.

Hakemukset tulee toimittaa määräaikaan Avustusten myöntämisessä vanhuksille mennessä edellä mainittuun osoitteeja vammaisille, sekä talousjätevesijärjes- seen. telmän avustusten hakijoille sovelletaan KEMINMAAN KUNNANHALLITUS

KEVÄTTARJOUS -20 %

Kaikki lakiasiat ja oikeudenkäynnit Suomessa ja Ruotsissa

VUODEN 2010 KORJAUSJA ENERGIA-AVUSTUKSET ARAn myöntämät hissiavustukset ovat HAETTAVANA haettavissa ympäri vuoden määrärahojen 9.4.2010 MENNESSÄ Vuoden 2010 korjaus- ja energia-avustukset haettavana 9.4.2010 mennessä sekä suhdanneluonteiset energia-avustukset vähintään kaksi asuinhuoneistoa käsittäville kerros- ja rivitaloille (hakuaika 1.4. - 17.9.2010).

Muista nnys! kotitalousvähe

HIERONTAPALVELUT

TOIMIALA DiVn]iZnii~ ^abd^ijhbnn_~~bbZ _V ennY~iVg_djh ZYjaa^hZhiV ^abd^ijhhVg_VhiV

Varaa aika KOTISIIVOUKSELLE nyt;

KATUJEN TALVIKUNNOSSAPITO Katujen kunnossa- ja puhtaanapitolain mukaan kunta vastaa ajoratojen, pyöräteiden ja yhdistettyjen jalankulku- ja pyöräteiden talvikunnossapidosta. Tontinomistaja vastaa tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta ja siihen liittyen tonttiliittymän kohdalle auratun lumen ja jään poistamisesta sekä ojarummun avoinna pitämisestä. Talvikunnossapitotyökauden aikana on syytä muistaa, että:

- Älä työnnä pihasta tai liittymästä lunta katualueelle. - Kunta aurauttaa ajoradalta lumet jalkakäytävän viereen tai tonttiliittymään. Kiinteistönhaltijalle kuuluu näiden lumien poiskuljettaminen ja tonttiliittymien aukipito. Talvikaudella 2009 – 2010 kunnossapidosta vastaa YIT-Rakennus Oy Infrapalvelut. YIT:n päivystysnumero on 050-390 0418. TORNION KAUPUNKI Tekniset palvelut/Liikenneväylät


14 URHEILU UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010

Nappulat ja prinsessat valtaavat jalkapallokentät ensi kesänä Tornion Pallo -47 on käynnistänyt tyttöjalkapallon seurahankkeen ”Tytöt pelaa Torniossa” tämän vuoden alussa. Hanke on osa Suomen Palloliiton valtakunnallista projektia, johon valitaan jalkapalloseuroja ympäri maata. TP valittiin mukaan kausille 2010-2012 Projekti tähtää tyttöjalkapalloilijoiden ja naistoimitsijoiden määrän kasvuun sekä harrastusiän madaltamiseen. Tähän pyritään potkaisemalla käyntiin Nappulaliiga, johon sisältyy myös tyttöjen oma Prinsessafutis-toiminta, sekä Osallistumis- ja Taitopassit. Taustalla on tutkimustietoa 3-9-vuotiaiden lasten oppimisesta ja hyviä kokemuksia muilta projektiseuroilta. Perinteinen jalkapallokoulu korvataan Nappulaliigalla ja Prinsessafutiksella ensi kesänä. Aikeissa on järjestää pieniä pelipäiviä lapsille.

Hankkeen vastuuhenkilö Jyrki Riston mu-

kaan tällä hetkellä rekrytoidaan vetäjiä Prinsessafutikseen, sekä etsitään aktiivisesti yrityksiä tukemaan hanketta. Mainoskampanjaa rakennetaan parhaillaan: työn alla on ainakin reilusti toista metriä korkea banderolli, joka kulkee kevään mittaan mukana esittelytilaisuuksissa esikouluissa ja päiväkodeissa sekä edustaa Lappiahallissa.

Mitä sitten on tämä Prinsessafutis? Se on alle kouluikäisille tytöille suunnattua jalkapallolla maustettua liikuntaa. Tyttöjen sallitaan olla tyttömäisiä myös jalkapallokentällä. Prinsessat pääsevät ensi kesästä alkaen liikkumaan kerran viikossa Puuluodon nurmella moni-

Tytöt oppivat motorisia taitoja ja kehonhallintaa

puolisesti ja leikkimään yhdessä tuttuja leikkejä. Lisäelementtinä leikkeihin otetaan mukaan pallo. Tytöt oppivat motorisia taitoja ja kehonhallintaa sekä tutustuvat samalla lajiin. Tarkoituksena on tehdä harjoitteista mielekkäitä ja ottaa eritasoiset prinsessat huomioon.

Myös vanhempien tyttöjoukkueiden valmennusta aiotaan hankkeen tiimoilta kehittää. ”Oma enkka” -kulttuuria ja myönteistä ilmapiiriä painotetaan. Jokaista pelaajaa on arvostettava ja rohkaistava, jotta saadaan kaikki yrittämään parhaansa ja kehittymään. Varsinkin pienemmät tytöt tarvitsevat nykyistä enemmän ohjaajia,

mutta toisaalta myös rauhallista harjoitteluaikaa ja yksin tekemistä.

Tänä kesänä TP-47:lla

on tyttöjoukkue joka toisessa ikäluokassa. Projektin tavoitteena on tuplata pelaajamäärä, jotta joka vuodelle saataisiin muodostettua oma joukkue. Tähän tarvitaan lisää naistoimitsijoita valmentajiksi, joukkueenjohtajiksi, rahastonhoitajiksi ja huoltohenkilöiksi. Halukkaita kehotetaan ottamaan rohkeasti yhteyttä, seura kustantaa tarvittavan koulutuksen.

Viikonloppuna on hyvä tilaisuus tutustua nuorten tyttöjen jalkapallotoimintaan, sillä TP-47 järjestää viime syksynä edesmenneen pelaajansa Ulrikan muistoturnauksen Lappiahallilla 20.-21.3.10. Lauantaina pelaavat 00-99-syntyneet tytöt ja 00-syntyneet pojat. Sunnuntaina taitoja mittaavat pojat vuosimallia 01-02. Joukkueita on Rovaniemen ja Oulun väliltä. ANSSI GREKULA

TULE JA TUTUSTU A´LA CARTE -RUOKALISTAAMME!

Maalistarjous!

Perjantaisin maaliskuussa!

Tätä ilmoitusta vastaan ruokailu kahdelle puoleen hintaan Ei sis. juomia. Pöytävaraukset viimeistään päivää ennen. Mainitsethan koodin ILMOITUS, paikkoja rajoitetusti! Avoinna 18-23 Suomen aikaa.

Torget 7, 95331 Haparanda • +46 922-61490 • info@haparandastadshotell.se

www.haparandastadshotell.se


UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010 JJH>IDGC>DA6>C:C@6JEJC@>A:=I>Cgd&&™&-#(#'%&%

G^hi^``d

15 &*

BV^cV_VEZiZ

Kaakamon Kylätoimintayhdistys ry:n vuosikokous kylätalolla to 25.3 klo 18. Esillä sääntöjen määräämät asiat. Kahvitarjoilu. Johtokunta kokoontuu klo 17. Tervetuloa!

Johtokunta

PAM Liikealan Tornion os. 169 järjestää Ostos ja teatterimatkan Ouluun 24-25.4.2010 hotelli Arinaan. Näytös Albatrossi ja Heiskanen. Hinta 2hh/ 40 € jäsen ja puoliso 80€. Hinta sisältää matkan, majoituksen,teatterilipun ja ruokailun lauantaina ennen näytöstä. Lähtö la 10.30 linja-autoasemalta. Sitovat ilmoittautumiset Aila Norman 040-5867601 7.4.mennessä.

Tornion uimaseuran LASTEN UIMAKOULUT jatkuvat Ilmoittautumisia uusiin ryhmiin otetaan vastaan. Jaana p 040-9610657 ja Piia p 040-4114782

Tornion Kokoomus Ry:n KEVÄTKOKOUS tiistaina 30.3.2010 klo 18.00 Säästöpankki Optian kokoustiloissa (Hallituskatu 2, 2. krs) Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Tervetuloa!

Tornion 4H-yhdistys ry:n

GVi`V^hj

Sääntömääräinen kokous Tiistaina 30.3 klo 17.30 Putaan Osuuspankin kokoustilassa 2. krs, Kemintie 3. Esillä sääntöjen määräämät asiat Hallitus

Pohjan Tyttöjen ja Sissien vuosikokous Suenkololla 31.3.2010 klo.18.00

Länsiranta 13, Tornio, puh. 016 480 345. Avoinna ark. 10-17, la 10-14

KEVÄTSIIVOUKSEN AIKA! LAITA LUUTA HEILUMAAN JA TUO YLIMÄÄRÄISET TAVARAT

TOSITORILLE MYYNTIIN

LOOSSIVUOKRA

29€

/ 6 pv

HUIPPUKIRPPIS - HUIPPUPAIKALLA

FYSIOTEK KEMI -TORNIO aloitaa toimintansa Condian tiloissa Kauppakatu 16 Torniossa t'ZTJPUFSBQJBt).5UFSBQJB t"TLFMLMJOJLLBt5ZÚGZTJPUFSBQJB

PUH. 040-5450189


16 UUSI TORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTI Nro 11 • 18.3.2010

TERVETULOA MAALISTAPAHTUMAAN HOPEAHOVIIN! SATAMAKATU 12, TORNIO

Tiistaina 23.3.2010 OHJELMA: Klo 10.30-13.30 Meän Hovissa LOUNASTARJOUS t,FSNBTTBIBVEVUFUUVBMPIUB Ý t1FSÊQPIKBMBJOFOMJIBWFMMJ Ý -PVOBTTJTSVOTBBOTBMBBUUJQÚZEÊO  MFJWÊUKBSVPLBKVPNBUTFLÊ LBIWJ LPOWFIUJ Ruokailijoiden kesken arvotaan 3 kpl lounaslippuja.

Klo 11.00-12.00 Verenpaineen ja hemoglobiinin mittausta ,FSIPUJMBTTB )PQFBIPJWBOUFSWFZEFOIPJUBKB.JSKB,FJOÊOFO Klo 12.45-13.00 Iltapäivän avaus, Hopeahoivan UFSWFZEFOIPJUBKB.JSKB,FJOÊOFO Klo 13.00-13.15 Tuolijumppa, Hopeahoivan LVOUPIPJUBKB,BJTB.ÊOUZSBOUB Klo 13.15-14.00 Tietoa kotitalousvähennyksestä, 5PSOJPOWFSPUPJNJTUPBQVMBJTWFSPTJIUFFSJ-FFOB3PNBLLBOJFNJ Klo 14.00-15.00 Tietoa hoito- ja vammaisetuuksista, ,FMBWBLVVUVTTJIUFFSJ5ZUUJ4UBSL Klo 15.00 1ÊJWÊOQÊÊUÚT

IHMISEN KONEISTO

TARVITSEE

KAIKKIA HAMPAITA.

Haluatko uuden hampaan puuttuvan tilalle? Tai kenties asiantuntijan arvion ja toimenpidesuosituksen? Tule Tornion Oralin Avoimet Ovet -iltaan kuuntelemaan ajankohtaista asiaa implanteista. Esittelemme myĂśs implanttitiimimme toimintaa.

Aika: Maanantai 22.3.2010 klo 14-16 Paikka: Kauppakatu 15, 95400 Tornio Varaa aika maksuttomaan implanttihoidon arvioon numerosta: 010 400 3450 Lisätietoja myÜs verkosta: www.oral.fi

TERVETULOA! www.hopeahoiva.com

Oralista saat S-Etukortilla Bonusta!

www.meanhovi.com

9,90

HELIX ULTRA 5W-40

L/vaihdettuna

t AUTOT t KONEET t URAKAT t JĂ„TEHUOLTO t TALVIKUNNOSSAPITO - Hiekoitushiekka / sepeli

0207558290

LONGLIFE 5W-30 (mahd. pohjapanssarin irroitus ja kiinnitys ei sis.)

14,90

Huoltovalon nollaus kaikkiin autoihin KAHVI + PULLA

2,-

Huoltoaukea 95420 Tornio, puh. 040 1991 000

L/vaihdettuna

Meille voit jättää loton

Thule Rental muuttokärryt, trailerit myÜs meiltä Aukioloajat ma-pe 7-20 la 8-18 su 10-18

Uusi Torniolainen nro 11  
Uusi Torniolainen nro 11  

Tornio Kaupunkilehti Torniolainen

Advertisement