Page 1

SYLWIA PILACIK Architecture selected works 2013 - 2016

PORTFOLIO


s.pilacik@gmail.com

+ 46 767 99 61 28 (SE) + 48 511 19 83 89 (PL)


EDUCATION

LUND UNIVERSITY, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA, SWEDEN 2014 - now International Master’s Programme in Architecture TECHNICAL UNIVERSITY OF DENMARK 2010-2011 Exchange Programme in Civil Engineering LODZ UNIVERSITY OF TECHNOLOGY, POLAND 2008 - 2012 International Bachelor’s Programme in Architecture Engineering

PRACTICE NAME

Sylwia Aleksandra Piłacik

BIRTH

01.03.1989

CITIZENSHIP CONTACT

ROBUST ARCHITECTS/ Prague/ Czech Republic 07.2015 – 08.2015 Junior Architect Work in design team of the competition: “Blanka Tunnel - visual transformation”. Individual project: Villa extension - from concept to detailing.

Polish

SKANSKA S.A./ Green Horizon/ Lodz/ Poland 03.2013 – 06.2013 Junior Civil Engineer

s.pilacik@gmail.com

Construction Site Management of the 33000 m2 , LEED - Certified office development of SKANSKA Property; responsible for quality checks of architectural details and project documentation.

Stationsvägen 1 241 74 Stehag Sweden

EMPLOYMENT

MK DESIGN STUDIO/ Lodz/ Poland 11.2013 – 01.2014 Junior Architect Commercial and Residential complex in Lodz - Architectural measurements and digital drafting.

PROFILE

Creative student of architecture Seeking new ways of architectural exploration

ANDEL’S BUSINESS HOTEL/ Lodz/ Poland 2011 – 2013 PUBLICATIONS

Highly interested in expanding knowledge in architecture and sustainable urban development

LUND SCHOOL OF ARCHITECTURE, SWEDEN Sustainable Urban design “Sustainable Urban Dynamics” • “Claim the Edge Space” - AxSud, Lund University April 2016 LUND SCHOOL OF ARCHITECTURE, SWEDEN Advanced Architectural Design “Dwelling typologies” • “autumn workshop” • “4 days · 47 dwellings” - Issuu October 2014

SKILLS

RELATED SKILLS

LANGUAGES OTHER INTERESTS

AutoCad Archicad Sketch Up Revit Rhino+Grass+Vray Adobe InDesign, Illustrator, Photoshop Corel Draw Microsoft Office Windows 7, Vista, XP Driving Licence B Free hand drawing, Hand model making Communicative, Creative, Well-organized, Patient Responsible and Respectful to others Polish, English, Spanish (basic), Swedish (learning) Graphic Design, Art, Experimental Cooking, Sport, Travelling


project’s timeline


A HOUSE WITHOUT FUNCTION 120 hours competition year: collaboration:

2016 Olaf Dunski

In the present time the architectural discourse has been shifted to a purely political and programmatic agenda. You are requested to take an antithetical position in order to think about architecture in its most essential and fundamental values. The current tendency implies a hierarchical order that doesn’t consider composition and tectonics until the end of the development of a project. The aim is to revert the normal sequence of the design process. Architectural choices will define a project based on pure spatial qualities rather than economic or programmatic organisation. Is it possible to imagine architecture without site and program? If so how can they complement initial spatial qualities? You are requested to design a house. The house will be a place suitable for human scale. A primary space that is conceived through your own intimate, personal and critical vision of architecture.

01


Master´s Essentials They travelled fast... In a blink of an eye they were standing in front of Master´s house. In the dusk he could hardly see where they were, but it did not matter for this house could sit anywhere. It would have imposed its structure equally on any site, being above all a finite form. Neither big nor small, a tetrahedron with all four pinnacles removed, it had four triangular openings in their place. Three entrances were all derived from Master´s body lengths – but the most human measure was His mind.

Three rising corridors led to a small chamber in the center of the structure. Here, beneath the stars glowing through the fourth opening at the top, a fire place kept an eternal flame. This was the heart of the house. It was then, that he made sketches which he would later show during his visits on Earth.


CLAIM THE SPACE Dense+Green Center of Zhangjiakou year: site: tutors:

2016 Zhangjiakou, China Martin Arfalk, Nicholas Bigelow / MANDAWORKS

Zhangjiakou currently is a city growing towards the south, breaking the city into two different parts. One is a remain of old city with a lot vibrant life on the streets (hutong neighbourhoods, food markets, street vendors, etc.) with poor quality buildings. Whereas, second one is to become new financial district of Zhangjiakou. The aim of this project is to reconnect this two separate parts and give a new meaning for historic part, where the site is located. This project is based on new traffic hierarchy. Zhangjiakou north nowadays is dominated by large roads, where major roads meet on the site area, causing big traffic issue for the city. Proposal gives a clear solution with new way for public transportation from north to south. Under proposed new developments, subway line and underground parking hubs will reduce land tension and allow for more greenery and sustainable transportation approach. Another key of the project is to propose new dense urban network complemented by green spine. Spine is a public green corridor with different niches/ squares. Design is aiming to accommodate a diverse group of people and create more housing, retail, services, and cultural places within the area of project. Green spine is a new way to bind and activate hutong neighbourhoods in Zhangjiakou.

02


ZHANGJIAKOU ZHANGJIAKOU

country scale

region


ZHANGJIAKOU

SITE

province

city


CONNECTING CITY PARTS

OLD RAILWAY TRACK AS FUTURE GREEN PATH

NEW TRAFFIC CYCLE

TRANSPORTATION HIERARCHY

NO

YES

YES

YES!

BIG STREETS & PLOTS

URBAN DENSITY

PARK IN THE CITY

NEW CHARACTER FOR SITE DISTRICTS

City & site scale strategy


SITE CONNECTORS

GREEN PARK WITH DIFFERENT NICHES/CHARACTER

PEDESTRIAN FRIENDLY APROACH

METRO LINE

SHORT DISTANCES

“BUSY” WELL CONECTED DISTRICTS

SMALLER CITY BLOCKS

DENSIFICATION WITHIN SMALLER CITY BLOCKS

“SEWING” THE SITE WITH GREEN SPINE


from monolit block structure

to perforated block structure


Detailed Master Plan


A TRIBUTE TO THE FOREST Gustav Adolf Torg in Malmö year: tutors:

2015 Christer Malmström, Jesús Mateo

Considering the theme of Urban Roofs in the city I wanted to work very closely with current nature, existing at Gustav Adolf Torg in Malmö. The project took its inspiration from Mitt-I-City, place where trees were the most valuable for the square. “A tribute to the forest” is a try to bring part of the forest to the public spaces. A city square is a place, where people socialized by meeting other people. Designing a space, which has a lot of focus on the trees, green spaces and nature we can create a totally different view of city plaza. Close presence of the cemetery, which is partially a city park, enhance a need for continuation a green line to Gustav Adolf Torg. The project takes place on 1/3 of the existing square and is turned into a “city forest”, open for everyone. Shape of the new square is reformed and lowered to create a slanted landscape from northern to southern part of the square. Most of the trees on the square are left untouched. At the north part of the new square pavilion-like structure has its place. Pavilion is partially an open space for small/single entrepreneurship and partially a small cafeteria/coffee shop, open up to the internal patio area. At the southern part of the square, sculpture-like structure, creates new city exhibition space. On the left side of the gallery area there is located art-workshop space, possibly partially open for public. The art workshop space has a small living unit. The space of art workshop is suspended above the square to give a sense of a tree house placed in the middle of the forest.

03


now

then

Intensity of the green space By creating “a city forest� on Gustav Adolf Torg, intensity of green areas at the public space will be increased. The design will provide a new plan for vegetation. Most of the existing trees will stay untouched, at the left space new trees will be planted


GUSTAF ADOLFS TORG

60

m

3

m

60

m

130

700 m

Site

700 m

Intensity of the green space on the site

The site is located close the cemetery at the south side of the square, and Slottsparken, park which surrounds Malmöhus, also close presence of the water gives nice overview on the square. By creating “a city forest” on Gustav Adolf Torg, intensity of green areas at the public space will be increased. The design will provide a new plan for vegetation. Most of the existing trees will stay untouched, at the leftover space will be planted new trees, which in next years will create a sense of the forest at the square.


Perception - from the forest to...


the public square


3%

3.0m 3%

84 .0

m

m

1.5m

0.5m

1%

45 .0 m

0%

0.5m

Square layers


City forest


Space perception


N

Gustav Adolf | Malmรถ | Plan


Ground level


First floor


VORONOI PAVILION year: collaboration: tutors:

2015 Margaret Metchev John Stack Ross

The aim of the project was to experiment with parametric design and digital fabrication. The goal was to create pavilion-like structure that would be a place for special events during annual culture festival in Malmรถ. This design aims to give new meeting point for the festival Voronoi pavilion is based on the definition where a plane is divided into regions based on closeness of its points in a specific region of the plane. For this design Grasshopper was used to design the voronoi pattern which lately was transferred to the whole structure. By using attraction point, panels achieved different gradation of openness. The pavilion is a try to create perforated structure where light and shadow play main role.

04


Form generation


Fabrication


URBAN VILLAGE IN MALMÖ

year: collaboration: tutors:

2014 Margaret Metchevv Christer Malmström

Considering our theme of shared housing for the semester we wanted to achieve shared housing (on varied levels and scales) to house a whole community, a life cycle of people from birth to death. Thus we have created different dwelling typologies that would house different people at different times in their life. We wanted to achieve this while considering how dense could we make a dwelling before we impeded on its qualities and liveability. Due to our varied typologies we imagine people of all demographics to be able to live here, from a student to a growing family. We define an urban village as a district that combines the characteristics of city dwelling – central location, privacy, underground parking, public services and amenities – with the characteristics of suburban life: gardens, multilevel living and a neighbourhood community. Voronoi Parametric Design and the Village. Our initial site studies caused us to understand the site as a central connection point for many existing areas of the city, such as the Central station, Vastra Hamnen, Malmö Museum, Malmö University, etc. The site is divided by the modular, non-repetitive pattern of the voronoi parametric design using grasshopper. The negative spaces between modules becomes a complex grid, of intersecting paths. The paths allow for greater accessibility and exploration through the site while creating a sense of intimacy that is often felt in a “village” typology.

05


Malmรถ


shared space: kitchen + bathroom + common room

shared space: garden + playground

students

single/couples

families

elderly shared space: kitchen + common room

shared space: kitchen + dining room + common room

The Urban Village an urban village = medium - density housing, mixed use, zoning, good public transit and an emphasis on pedestrianization and public area


P

Urban village plan


WORKSHOP

ground floor Type A family unit 3 units 5 person unit/3 person unit +common garden

ground floor Type A family unit 1 unit 5 person unit +common garden/balcony

1’st floor Type A family unit 3 units 5 person unit/3 person unit +common balcony

ground floor Type A family unit 1 units 4 person unit +common garden

ground floor Type A family unit 1 unit 5 person unit +common garden/ workshop/balcony

ground floor Type B studio unit | single/ couples 6 units max. 2 person unit +gallery area


ground floor live & work commerce space

1’st floor Type B accessible unit | elderly/ single/ couples 6 units max. 2 person unit + common public corridor


2’nd floor Type C studio unit | single/ couples/students 4 units max. 4 person unit

3’rd floor Type D family unit | families 4 units max. 4 person unit + common public corridor/garden


THE SAME Identity of a street year: collaboration:

2015 Olaf Dunski

In everyday life we commonly use addresses as a way to find our destination point, unless we are lost in new district. What then would be our guide? This project is a try to answer this question. The aim of this competition was to create new street identification for Stegny district, Warsaw, Poland. Stegny for its inhabitants are very easy to follow but strangers have problems to find their way and usually they get lost, which is mainly due specific district layout. Created proposal tries to give identity to every building by placing perforated fibre-cement plates on windowless walls which will mark street name and its number. Perforated panels are used to renew building faรงades and increase light illumination on the building. Since most of the streets in this district have geographical names, maps were used to illustrate places from where the name comes from.

06


B

A

Stegny | Warszawa


B

A

District communication map


tracing

Crimea outline panel Perforated panel system

structure frame


B16 - DESIGN WAREHOUSE

year: tutors:

2013 Anetta Kepczynska - Walczak

B16 building is a remnant of the old factory, belonged to the French industrialist Paul Desurmont. In the 1979s all industrial buildings become part of Lodz University of Technology. B16 in the heyday of Desurmont’s factory probably was one of the auxiliary warehouses belonging to the mill buildings. Design warehouse is a place created within the area of old factory storehouse. The main aim of the design was to create attractive place, mainly for students of architecture to work and develop their creative abilities. The entire space in the building is divided in the three main zones: I. Sculpture workshop area with exhibition space II. Modelling area with workshop space III. Student working space Appropriate communication between designed building and university buildings may serve revive to this part of the campus. The new form of B16 building is designed due to students needs. This project is a proposal not only to preserve a history but also to give a new meaning, new character to that place. For many years abandoned building may glow once more and become a new point on student’s working & social map, where vibrant student’s life mix with demanding architectural environment.

07


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

B16 - current situation

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


Ground floor


Functional diagram | ground floor


First floor


Functional diagram | first floor


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


“BLANKA” TUNNEL Chimney visual transformation year: site: collaboration:

2015 Prague, Czech Republic ROBUST architects

“Blanka” tunnel is a tunnel built under the old city of Prague to lower the traffic issue in the center of the city. Due to ventilation conditions at some places in the city “Blanka” left high concrete chimneys, which by its inhabitants are not perceived as attractive. Our goal was to change people’s perception and give them place where they could spend time with their families. Since around the site there is a lot of greenery we decided to covered the chimney with wood and allow people to climb up the chimney. In close area of the climbing chimney there is hidden, partially placed in a terrain slope, restaurant/bar with WC and place for all needed equipment to climb. All this gives inhabitants and not only a new way to actively spend their free time in their neighbourhood .

08


New chimney surroundings


s.pilacik@gmail.com + 46 767 99 61 28 (SE) + 48 511 19 83 89 (PL)


2016

Sylwia Pilacik: Portfolio 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you