Page 1

GRV105-Luzern

13-04-2010

10:04

Pagina 4

Een oorlog heeft de vijfhonderd jaar oude binnenstad duidelijk niet geteisterd. De prachtige kleurrijke beschilderingen nog altijd zijn intact.

Lente in 4

GRANDE


GRV105-Luzern

13-04-2010

10:04

Pagina 5

NIEUW!

De lezersreportage

Kunststudente Yasmina Streitt draagt haar afstudeerproject. Trots poseert ze tussen de zwanen aan de Reuss.

Luzern

TEKST SYLVIE VAN NIEUWERBURGH FOTOGRAFIE RUDI VAN BEEK

GRANDE

5


GRV105-Luzern

13-04-2010

10:04

Pagina 6

De ultieme Zwitserse droom, lezeres Sylvie van Nieuwerburgh beleefde hem in Luzern. Prentkaartromantiek omgeven door idyllische bergtaferelen, maar achter de traditionele façade schuilt een bruisende stad waar de hartslag van de wereld steeds harder klopt. Hoog tijd voor een uitgebreide kennismaking met Luzern.

L

aten we er niet flauw over doen: Luzern is een plek om verliefd op te worden. Bezienswaardigheden die een explosie aan endorfine stimuleren, zijn de middeleeuwse Kapellbrücke en de Museggmauer, een overdekte houten brug waar je schilderijen over de lokale en nationale geschiedenis en een stadsmuur met negen torens kunt bewonderen. Gelukkig is Luzern veel meer dan dat. Neem nu het futuristische Kultur- und Kongresszentrum Luzern (KKL), een verrassing zowel voor het oog als voor het oor. Muziekliefhebbers zullen ongetwijfeld versteld staan van het aanbod, met voorstellingen van de bovenste plank. Niet alleen in dit gebouw aan het Vierwoudstedenmeer viert de toonkunst hoogtij, ook elders in deze Zwitserse stad leeft de muziek. De KKL en de tientallen festivals die jaarlijks de revue passeren, maken van Luzern een ware muziekstad.

6

GRANDE

Leve de muziek Het strakke KKL, ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel en geopend in 2000, is het moderne weerwoord op de vele historische bruggen, pleinen en kerken die Luzern telt. Dit muziekpand heeft de stad een nieuw elan gegeven. Verdeeld over vijf verdiepingen, kunnen er 1.840 mensen plaatsnemen. Architectonisch nog opmerkelijker is het immense dak van twee voetbalvelden groot. Overdag weerspiegelen de golfjes van het meer in de onderkant van de aluminium panelen, maar wanneer de zon ondergaat, wordt het een zwart gat. Helaas is Nouvel vergeten de lichtmanager van de stad op te dragen het hele gebouw ’s avonds van gepast licht te voorzien. Het fenomenale klankbeeld trekt honderden musici en toeschouwers uit de hele wereld aan. Hiervoor is de akoestische ontwerper Russell Johnson verantwoordelijk. Hij koos ervoor om de wanden te pleisteren. Door dit oppervlak breekt de


GRV105-Luzern

13-04-2010

10:04

Pagina 7

De Kapellbr端cke is de belangrijkste trekpleister van de stad. De houten overdekte brug is al meerdere malen vernieuwd na branden en verwoestende weersomstandigheden.

weerkaatsing van het geluid in deeltjes en vermenigvuldigt het naar alle hoeken van de 19.000 vierkante meter grote zaal. Hierdoor is de intensiteit overal dezelfde. Zijn pareltje staat eveneens bekend om de absolute stilte die er heerst. Wanneer er niemand op de planken staat, is het geluidsniveau van achttien decibel niet eens door het menselijke oor waar te nemen. Bijna iedere avond brengt de muzikale fine fleur het publiek in vervoering. Veel klassiek, maar ook pop. Denk aan de verbluffende operazangeres Cecilia Bartoli, het Luzerner Sinfonieorchester, Diana Krall en onze Belg Milow. Naast het reguliere programma vinden er ook festivals plaats, waarbij klassiek de boventoon voert. Deze evenementen spelen zich niet alleen af in het KKL, maar ook in theaters, kerken en op straat. Aangezien Luzern een kleine stad is met slechts 60.000 inwoners, kun je er niet aan ontkomen. Muziek leeft er echt. Het bekendste voorbeeld is het Luzern Festival. Een kleine honderd jaar geleden zette een groepje pianisten dit festival op poten, ongetwijfeld zonder te vermoeden dat het zou uitgroeien tot een wereldberoemd evenement. Elke zomer brengen topartiesten gedurende vier weken de composities van onder meer Beethoven, Wagner (die enkele maanden in Luzern woonde) en Tchaikovsky weer tot leven. In navolging van dit succes wordt er jaarlijks een pianovariant in het najaar en een kortere editie met Pasen georganiseerd.

> GRANDE

7


GRV105-Luzern

13-04-2010

10:04

Pagina 8

Aan juweliers geen gebrek in Luzern.

De Reuss verdeelt de stad in het oude en nieuwe gedeelte. Het nieuwe deel is ‘slechts’ tweehonderd jaar oud.

Luzern gaat pop Niet alleen liefhebbers van klassieke muziek komen in de stad aan hun trekken. Er is ook een groot podium voor pop-, rock-, jazz- en bluesmuziek. Daar zijn het Blue Balls Festival en het Lucerne Blues Festival de bewijzen van. Tijdens Blue Balls treden ruim honderd artiesten op gedurende negen zomerdagen. Zo hebben al David Gray, Joss Stone en Jamie Lidell een show weggegeven op een van de podia aan het meer. Het Blues Festival draait in de novembermaand enkel om melancholische bluestoonladders. Hoewel van een kleiner kaliber dan Blue Balls, trekt het toch duizenden muziekliefhebbers naar het casino, waar het festival plaatsvindt. Is er geen festival aan de gang, dan zijn er wel altijd concerten van internationaal bekende en minder bekende lokale bandjes waarop je je heupen kunt losschudden. Schüur, te vergelijken met de Brusselse Ancienne Belgique, is daarvoor de populairste tent. Dat de Luzerners wel van een feestje houden, laten ze ook zien tijdens het carnaval. “Een week lang neemt iedereen vrij”, vertelt kunststudente Yasmina 8

GRANDE

Streitt. “We gaan dan de straat op in kleurrijke kostuums, maken luide muziek met een batterij van blaas- en slaginstrumenten en laten het bier rijkelijk vloeien.” Vooral dankzij de muziekfestiviteiten vinden toeristen hun weg naar deze oude stad. De talrijke evenementen geven kleur aan het middeleeuwse karakter. Daarom heeft het stadsbestuur één miljoen Zwitserse frank (ruim 664.000 euro) vrijgemaakt om een tweede muziektempel te bouwen. In 2012 gaan de deuren open. En of de muziek leeft!

De tikkende tijd Naast de vele muziekwinkels, bars en andere podia biedt Luzern ook veel winkelplezier. Zoals het een Zwitserse stad betaamt, zijn vooral de horloge- en juwelierszaken talrijk vertegenwoordigd. Eén adres springt eruit: Bucherer op de Schwanenplatz. Hier wanen we ons in Hongkong. Een horde gretige Aziaten bestudeert de duizenden modellen aandachtig. Voor hen staan verkopers klaar die hen in hun eigen taal kunnen helpen. “Dankzij de Chinese vakantiegangers ondervinden wij weinig hinder van de economische malaise”, verklaart Rolex-manager Paul Vuddon. “Zij hebben nog geld en laten dat graag zien door een chic uurwerk te kopen. Voor hen is dat een statussymbool. Om er zeker van te zijn dat het origineel is, komen ze hierheen.” Dagelijks krijgt de zaak zo’n tweeduizend mensen over de


GRV105-Luzern

13-04-2010

10:04

Pagina 9

De horloges van Zwitserse makelij zijn vooral in trek bij Aziatische toeristen. Voor hen is het een statussymbool.

vloer. Hoeveel er met een nieuwe Baume & Mercier, Tagheuer of Girard-Perregaux de deur uitgaan, wil Vuddon ons niet vertellen, maar dit is duidelijk een lucratieve bezigheid...

De onweerstaanbare Zwitserse charmes Het had niet veel gescheeld of Luzern was de hoofdstad van Zwitserland geworden, ware het niet dat de stad in 1848 tegen de federale constitutie stemde. Wat de locatie betreft, was het een prima keuze geweest. Een nog centralere ligging is immers onmogelijk, en bovendien helpt ook de natuur een handje: gelegen tussen de besneeuwde Alpentoppen en aan het Vierwoudstedenmeer geniet Luzern een prachtligging. Menig inwoner verwondert zich al jaren over de pracht in zijn stad. In tegenstelling tot onze regionen hebben de Zwitsers nooit oorlogen gekend en dat is duidelijk te zien aan de intacte beschilderingen op de huizen. Daarentegen hebben vele branden de Kapellbrücke over de Reuss wel geteisterd, waardoor deze meerdere keren in haar originele vorm gereconstrueerd is. Net zoals het KKL is dit evenzeer een icoon van de stad waar elke Luzerner bijzonder veel waarde aan hecht en dat elke muziekliefhebber en horlogejager ongetwijfeld vereeuwigt.

LUZERN PRAKTISCH Luzern is de hoofdplaats van het gelijknamige kanton en telt zo’n 60.000 inwoners. Het maakt deel uit van Duitstalig Zwitserland. De stad is de toegangspoort tot Centraal-Zwitserland en ligt aan het noordwestelijke uiteinde van het Vierwoudstedenmeer. KLIMAAT Vergelijkbaar met ons klimaat, hoewel de zomers in principe iets warmer zijn. Maar ook hier geldt: wisselvalligheid troef. ERHEEN De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is Zürich. Maar je kunt ook vliegen op Basel-Mülhouse en Genève. Brussels Airlines en Swiss hebben meerdere vluchten per dag. www.brusselsairlines.be, www.swiss.com. MEER INFORMATIE Officiële website: www.luzern.ch Lüzern Festival: www.lucernefestival.ch

Zwitserland

OPROEP Heb je zelf een meeslepend en verrassend reisverhaal (met bijbehorende foto’s) in je pen zitten? Mail het dan als de bliksem naar kevin.devos@grande.be. Misschien verschijnt jouw verhaal in een van de volgende GRANDE-nummers!

Luzern GRANDE

9

Lente in Luzern  

Lente in Luzern

Advertisement