Page 1

10 · OKTOBER 2010

INSPIRATIE

“Zelfstandige, en daar 6 geniet ik elke dag van”

GOUDEN TIPS VOOR EEN GESLAAGDE START

OVraag: Is de spanning van een eigen onderneming iets voor jou? OAntwoord: Ook Elke Van Avondt (38) heeft lang getwijfeld, maar besloot uiteindelijk toch om haar droom waar te maken. “Het is chaotisch, maar ik geniet er elke dag van. Ik ben ervan overtuigd dat ik de goede keuze heb gemaakt”, meent ze.

Julie Pieters Startersadviseur bij UNIZO.

Voorbereiding

ONDERNEMEN

Het is van vitaal belang om u goed voor te bereiden. Maak een doordacht businessplan. Voer een marktanalyse uit om te kijken of uw idee haalbaar is.Dit duurt gemiddeld drie tot twaalf maanden.Dat is lang, maar het biedt wel meer slaagkansen.

1

Elke maakt juwelen op maat in zilveren glas. Haar bedrijf heet Atelier Eva. “Dat zijn mijn initialen. Ik heb altijd gedacht: als ik ooit een onderneming start, moet die sowieso Eva heten”, verklaart Elke. “De collectie is nu nog erg vrouwelijk. Stap per stap zal ik uitbreiden. Eén april ben ik begonnen. Dat vond ik wel een lachwekkende datum. Bovendien staat dit aan de vooravond van een lange feestperiode met communies en huwelijken.”

O Hoe ben je ermee begonnen? Ik kom uit een gezin van opticiens en ben dan ook afgestudeerd in die hoedanigheid. Gedurende acht jaar heb ik met mijn ouders in hun zaak gestaan. De winkel overnemen was echter geen optie. De lange openingstijden kon ik immers onmogelijk combineren met mijn gezin. Ik moest dus wat anders vinden en besloot om mijn droom waar te maken, namelijk zelf juwelen creëren. Als kind was ik daar altijd al mee bezig, en als hobby deed ik het nog steeds. Het traject loopbaanbegeleiding dreef me naar een opleiding tot goudsmid. Terwijl ik dit volgde, twijfelde ik echter nog steeds over een eigen onderneming. Dankzij de aanmoedigingen uit mijn omgeving, ben ik er dan toch maar voor gegaan en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

O Welke voorbereidingen heb je getroffen? Ook al had ik al ooit een cursus bedrijfsbeheer afgerond, heb ik dat nog eens opgefrist. Daarnaast nam ik deel aan de sessies van Mabizz. Dat zijn lezingen voor vrouwelijke startende ondernemers waarin we tips krijgen en ervaringen uitwisselen. Inspirerend en interessant. Toen een vrouw me vertelde dat ze zich sinds de oprichting van een eigen zaak nog nooit zo goed heeft gevoeld, wist ik zeker dat ik de goede beslissing genomen had. Als starter word je Elke Van Avondt Zelfstandige ondernemer. FOTO:PRIVÉ

Startkapitaal Controleer uw startkapitaal. Het is belangrijk om een goede balans te maken tussen uw eigen vermogen en vreemde middelen. De verhouding dient éénderde en tweederde te zijn.

2

Klantenbestand Veel starters hebben in het begin twee à drie klanten.Wanneer er eentje wegvalt,betekent dat ook eenderde van uw omzet verdwijnt. Om zulke scenario’s te vermijden, kan u er beter voor zorgen dat elke klant voor maximaal 20 procent van de omzet verantwoordelijk is.Bouw dus vanaf het begin een goed klantenbestand uit.

3

Administratie GENIETEN Elke: “Ik word nog steeds vrolijk van alle leuke reacties die ik krijg over mijn creaties.

4

FOTO: PRIVÉ

overspoeld door informatie. De steun die je kunt krijgen van experts en concullega’s is daarom erg belangrijk. Verder heb ik een businessplan gemaakt, waarin onder andere de financiële en marketingaanpak staat. Overigens volg ik nu nog steeds workshops,bijvoorbeeld timemanagement. Hoe meer informatie je vergaart, hoe beter. Samen met een plan vormen deze een goede houvast. O Bevalt het bestaan als zaakvoerder? Het is chaotisch, maar ik geniet er elke dag van. Ik word nog steeds vrolijk van alle leuke reacties die ik krijg over mijn creaties. Financieel loopt het nog niet erg hard, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt. Het is normaal dat je niet meteen een torenhoge omzet boekt. Een eigen zaak runnen, is een enorme leerschool. Maar gelukkig sta je er niet alleen voor.

Bij het starten en runnen van een onderneming komt er heel wat administratieve rompslomp kijken. Om deze omslachtigheid tot een minimum te beperken, is het zaak om uw administratie vanaf het begin goed bij te houden. Heb orde.

O Kan je je onderneming combineren met je gezin? Het vraagt veel van iedereen. Je moet compromissen vinden. Zo heb ik een aantal opendeurdagen per jaar en ben ik daarnaast enkel op afspraak open.Dankzij deze maatregel

kan ik toch veel bij mijn twee kinderen zijn.Wanneer één van de ouders een onderneming start, moet het hele gezin daar achter staan. SYLVIE VAN NIEUWERBURGH redactie.be@mediaplanet.com

DE CIJFERS O Vorig jaar zijn er in België ruim 35.000 eenmanszaken opgericht. Daarvan is 56,8 procent gestart door een man en 34,35 procent door een vrouw. De overige 8,85 procent is onbekend. Ten opzichte van 2005 is het aandeel vrouwelijke zaakvoerders met ruim 4 procent gestegen. Dit kan deels verklaard worden door de inspanningen die de overheid levert om hen te stimuleren. O De meerderheid van de vrouwen begint een onderneming in een vrouwvriendelijke sector. Denk aan kleinhandel,

gezondheid en maatschappelijke dienstverlening. O In 2009 daalde de overlevingsgraad naar 66 procent. Dit betekent dat afgelopen jaar nog slechts 66 procent van de zaken die vijf jaar geleden werden opgericht, actief was. In 2007 was dit nog 76 procent. Reden: de economische crisis. O Ook het aantal starters in België is fors gedaald. Vorig jaar waren er 63.000, in 2008 ruim 67.000 en in 2007 zelfs 70.000. Deze afname is eveneens een gevolg van de malaise.

Begeleiding Laat u goed begeleiden bij de oprichting. Ga niet over één nacht ijs. Win advies bij een boekhouder, een financieel en marketing expert. Een goede ondernemingsadviseur draagt bij tot het succes van uw zaak.

5

Niet twijfelen! Voor vrouwen heb ik nog een extra tip, niet twijfelen! Dat is voor niets nodig, want ze kunnen het. Ga er voor.Tracht daarbij een goede balans te vinden tussen werk en gezin. Werf eventueel een personeelslid aan voor bijvoorbeeld uw administratie, zodat u zich volledig kunt concentreren op de verkoop van uw product of dienst.

6

Zelfstandige, en daar geniet ik elke dag van  

Interview vrouwelijke ondernemer

Zelfstandige, en daar geniet ik elke dag van  

Interview vrouwelijke ondernemer

Advertisement