Page 1

WORKSHOP

Fototips van Edwin Smulders

Nederlands bekendste geheimen prijs

Een scherpe, goed belichte foto maken en iemands emoties op het juiste moment vastleggen, blijft een kwestie van veel oefenen. Er zijn echter een paar trucjes en handige weetjes die u hierbij helpen. Dit keer zijn het niet zomaar een paar tips. Nee, het zijn die van een ware rot in het vak: Edwin Smulders (40).

50

S

inds de introductie van de digitale camera en de cameratelefoon hebben we allemaal een camera op zak en fotograferen alles wat los en vast staat. Even op de sluiterknop drukken is eenvoudig, maar een accepta-

bel resultaat bereiken is een stuk moeilijker. Gelukkig worden de camera’s en lenzen steeds beter en dat maakt het kunstje wat eenvoudiger. Het neemt echter niet weg dat u er uw hoofd steeds bij moet houden, ook al hebt u nog zo’n

enorme professionele toeter in handen. Dat bewijst Edwin Smulders, de bekendste showbizzfotograaf van Nederland. Hij zit al 22 jaar in het vak en heeft inmiddels al heel wat bekende koppen voor z’n camera gehad. Dagelijks op zoek gaan naar scoops, zoals Wendy van Dijk die hand in hand loopt met haar kersverse vriend, zult u wellicht niet zo snel doen. Desondanks zijn Edwins tips bij het maken van uw vakantiekiekjes en familieportretten erg handig.

INVESTEER IN EEN GOEDE LENS

Kiest u voor een spiegelreflexcamera? Prima keuze. Met deze camera hebt u veel meer invloed op het fotoresultaat. Hierbij speelt de lens een zeer belangrijke rol. U mag hier niet op bezuinigen, omdat de lens – en niet de body – de kwaliteit van de foto bepaalt. Kies er eentje uit afhankelijk van uw budget en doel. Voor

Haal alles uit uw digitale camera

50-52_EdwinSmulders.indd 50

9/3/09 5:28:11 PM

p


e

paparazzo geeft

EDWIN SMULDERS OVER ZIJN VAK

landschapfotografie hebt u een groothoekobjectief nodig en voor portretten een telelens. Een 18-55 mm-exemplaar is een goede basislens om mee te starten. Edwin kiest een snelle lens met minder megapixels, omdat scoops secondewerk zijn. Een billboardfotograaf zou precies andersom kiezen. Hij moet enorme afdrukken maken waar hij alle tijd van de wereld voor heeft.

VEEL OEFENEN

Oefenen, oefenen en nog een keer oefenen. Alleen zo groeit u in uw kunnen, al moet u er wel gevoel voor hebben. Zo zijn er mensen die na twee jaar nog steeds niet kunnen golfen, terwijl anderen in een korte tijd enorme stappen voorwaarts maken omdat ze balgevoel hebben. Hetzelfde geldt voor fotografie, een foto moet u kunnen zien.

“Omdat Jan en alleman nu een camera hebben, moet ik harder werken. Ik heb echter twee streepjes voor. Ten eerste beschik ik over een uitzonderlijke lens tot 800 mm waarmee je dito close-ups maakt. Slechts drie mensen in Nederland hebben er zo eentje. Naast dit exemplaar heb ik nog talloze andere objectieven voor mijn Canon 3D Mark. Dus wat werkmateriaal betreft, zit het goed. Mijn tweede voordeel is dat ik de contacten heb. Ik weet waar bekend Nederland vertoeft en heb na al die jaren met de meesten een band. Het is geven en nemen en je daar aan houden. Van mijn vader heb ik geleerd om voor het ‘lange termijnarrangement’ te kiezen. Krediet opbouwen door akkoord te gaan die ene foto niet te publiceren. Later krijg je dit dubbel en dik terug. Zo heb ik Wendy van Dijk beloofd haar niet in haar dorp te fotograferen, maak ik met Leontien Borsato altijd een fotoafspraak zodat ze er tiptop uit kan zien en heb ik Katja’s buik die onder het water dik leek geknipt. Daarnaast is het de truc om zoveel mogelijk informatie voor jezelf te houden. Het zijn allemaal puzzelstukjes die mij naar een scoop leiden. Op jaarbasis heb ik zo’n vijf primeurs waar ik hard voor moet werken. Zo zal ik gerust vijf dagen voor iemands deur hangen als ik weet dat er daar wat gaat gebeuren. Ik ben niet zozeer gefascineerd door BN’ers, maar heb wel het doel om de beste in mijn vak te zijn. Ik wil scoren en dat betekent onder andere de prinsen met hun nieuwe vriendin als eerste vastleggen. Die kans krijg je immers maar één keer. Of ik ooit Alexia in een trouwjurk mag fotograferen, is nog maar de vraag. Misschien ben ik tegen die tijd wel gepensioneerd. Tot dan hoop ik dat bekend Nederland lekker naar buiten blijft gaan. Als ze zich netjes gedragen is er niets aan de hand, maar wanneer de verkeerde handen in elkaar zitten is het zo en niet anders. Een foto liegt namelijk niet.”

51

fotomagazine.info

50-52_EdwinSmulders.indd 51

9/3/09 5:28:26 PM


workshop

Zoom met verstand

Gebruik geen digitale zoom. Dit is funest voor een scherp fotoresultaat. Gebruik evenmin de optische zoom indien u met een 2.8 mm-lens fotografeert. Dan gaat de lichtsterkte van f/2.8 meteen naar f/5.6 en ook dan wordt het beeld minder scherp. Het is beter om op de computer een uitsnede te maken. Wanneer er geen telelens is, zoals op cameratelefoons, moet u dichtbij uw onderwerp gaan staan en de camera stilhouden (met twee handen!). Van veraf fotograferen heeft geen zin.

Sta scherp

52

Edwins slr-camera stelt hij steevast op tijdvoorkeuze in om de snelheid van de sluiteropening te bepalen. Zo heeft hij de minste kans op beweging, wat de scherpte van de foto ten goede komt. Wanneer u

een kleine digitale camera gebruikt, is het aan te raden de gezichtsherkenning aan te zetten voor gedetailleerde gezichten. Ook de lachherkenning komt van pas om op precies op het goede moment vrolijke emoties vast te leggen. Met succes ­onopvallend fotograferen met uw camera in een onhandige positie lukt het beste als de autofocus actief is.

Werk snel

Gebeurt er erg veel in een ‘split second’? Zet de camera dan aan het werk door de Multi shot-functie in te stellen. Zo maaktie in een korte tijd meerdere foto’s na elkaar en daar zal vast een goede tussen zitten. Wees zelf eveneens snel. Zodra u te lang naar iemand zit te staren, gaat u die persoon irriteren en kunt u een spontane foto wel vergeten.

Haal alles uit uw digitale camera

50-52_EdwinSmulders.indd 52

9/3/09 5:29:03 PM

Fototips van Edwin Smulders  

Workshop met Edwin Smulders

Advertisement