Page 1

Buyer’s guide

1

vragen over

skiboots op maat

Uit Welke materialen bestaan skiboots?

8

De buitenkant van de schoen wordt vervaardigd uit polyurethaan, in verschillende hardheden. Hoe harder de buitenschoen, hoe directer de lichaamsimpuls doorgegeven wordt aan de ski, en hoe zachter de schoen, hoe meer comfort. Wat iemand nodig heeft, is afhankelijk van zijn niveau en gewicht. Zo is een zacht exemplaar voor een zwaarlijvige skiër niet aangewezen, omdat zijn schoen zal plooien in plaats van impulsen doorgeven. De binnenschoen wordt afgewerkt met fluweelachtige materialen en verschillende soorten schuim. De buiten- en binnenschoen moeten op elkaar afgestemd zijn door zo weinig mogelijk ruimte/speling tussen beide na te streven.

Hoeveel kost bootfitting?

2 Wat is het nut van bootfitting? Bootfitting zorgt voor een optimaal comfort en een betere prestatie. Bovendien beleef je, zonder zere voeten, een fijnere vakantie.

3 Waarom moet die boot worden aangepast, is die zo al niet goed? Fabrikanten werken met een aantal leesten, variërend van een breedte van 95 tot 105 millimeter. Elke voet is echter anders. De voet is het meest complexe deel van ons lichaam. Hij dient niet alleen om te lopen, maar moet ook alles dragen en schokken opvangen. In een skischoen is zijn biomechanische rol daarentegen beperkt. Daarin zijn rollen, veren en zich verbreden voor sommige mensen niet zo eenvoudig, ze krijgen zelfs krampen. Wie daar last van heeft, kan dat verhelpen door zijn skiboot te laten aanpassen.

4 Waaraan wordt die boot aangepast?

Tintelende tenen? Overbelasting van de voetboogpees? Slapende voeten? Dit zijn mogelijke gevolgen van een slecht zittende skischoen. Bijzonder vervelend, want genieten van een afdaling kan je dan wel vergeten. Pas daarom je skiboots op maat aan in je A.S.Adventure store. Tien vragen en antwoorden over het belang van bootfitting.

40 | A.S.Magazine - Nr. 12 - 2010

De schoenspecialist creëert in de boot extra ruimte waar de voet dat nodig heeft, bijvoorbeeld waar er weefselverdikking is, of hij zet onderdelen vaster. Denk bijvoorbeeld aan het hielstuk: aan de buitenkant van de binnenschoen kan een extra laag gekleefd worden. In skiboots voor vrouwen pakt hij vaak ook het kuitvolume aan, omdat hun achillespees korter is. Om daar drukpuntproblemen te voorkomen, is meer ruimte nodig.

5 Hoe wordt dat precies gedaan? Om je schoen op maat aan te passen, wordt een analyse van je voet gemaakt. Met blote voeten moet je op een plaat staan, die meestal uitgerust is met een spiegeloppervlakte. Dit apparaat leest de lengte en breedte van je voet uit. Met deze gegevens kan de verkoper op basis van zijn expertise een juiste beoordeling maken.

6 Hoe ‘helpt’ bootfitting mij beter skiën? Je voet wordt beter ondersteund en er zijn geen drukpunten. Dat zorgt ervoor dat de impulsen van het lichaam via de schoen naar de ski directer worden overgebracht. Het verbetert de precisie van je techniek. Bootfitting helpt overigens ook indien je skitechniek niet perfect is. Een aangepaste schoen verhoogt namelijk je comfort, waardoor je geen krampen hebt en meer ontspannen de piste afdaalt.

7

Dat varieert van 20 tot 70 euro. Soms is het nodig dat de fitter de gehele binnenschoen op maat maakt. Enkel professionals of mensen met speciale medische noden laten dat doen. Voor de gemiddelde skiër volstaat het meestal om slechts enkele mechanismen te verstellen, zoals de canting afstellen en het voorvoetvolume, de kuit- en de enkelvulling aanpassen. Koop je je boots bij A.S.Adventure dan is de fitting gratis.

9 Hoe houd je je boots fris? Maak je geen illusies. Een schoen waarin je voet dagelijks vier à acht uur gekneld zit terwijl je intensief aan het sporten bent, écht fris houden, is onmogelijk. Er is echter wel een manier die het doel nagenoeg perfect benadert. Na het skiën haal je de binnenschoen en –zool eruit en laat je deze opdrogen in een ruimte op kamertemperatuur. Wanneer je eveneens een schoenendroger - die in een mum van tijd het vocht absorbeert - in de schoen plaatst, vertrek je ’s morgens gegarandeerd met droge skiboots op pad. Deze winter wordt er overigens een droger geleverd die uv-licht uitstraalt en daarmee ook de schoen desinfecteert. Dat is de Dry Warmer van Comform’able.

Hoelang duurt het aanpassen van je boot?

10

Wanneer je skischoenen koopt, gaan ze meteen op een warmeluchtblazer. Dan wordt het materiaal van de binnenschoenen kneedbaar. Bij het afkoelen houdt het de vorm van de voetafdruk vast die eerder van je voeten gemaakt werd. Dat duurt ongeveer een kwartier. Wanneer dat niet volstaat, is de fitter gewoon nog een uurtje bezig en je boot zit perfect.

Wanneer zijn je boots versleten en heb je nieuwe nodig? Je bent aan nieuwe boots toe zodra je voet los gaat zitten. Dat gebeurt wanneer de vulling platgedrukt is. Na tien à vijftien weken treedt dit verschijnsel op. Voor die tijd zul je wel soms hiel- en/of teenstukken moeten vervangen. Slijtage aan deze delen ontstaat wanneer je op harde ondergronden loopt, zoals een geasfalteerde parking. Als het gaat slijten, komt er speling tussen de schoen en de veiligheidsbinding. Daarom is dit tijdig vervangen noodzakelijk.

Meer informatie: Bootfitting wordt aangeboden in de A.S.Adventure Stores van Dendermonde, Lochristi en Schoten. Op www.asadventure.com vind je het hele assortiment skiboots, met beschrijving en prijs.

A.S.Magazine - Nr. 12 - 2010 | 41

10 vragen over skiboots op maat  
10 vragen over skiboots op maat  

Bootfitting

Advertisement