Page 1

Numero 2

Lauantaina 16. helmikuuta 2013

www.sykkeessa.fi

Uusi Päivä pitää Anun kiireisenä >>14

Terveys ja liikunta numero. Vyöhyketerapia antaa elimistölle tilaisuuden rentoutua ja uudistua >>4 Olemme ylensyöneitä mutta aliravittuja >> 6 Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen: Hyvinvointi on kokonaisuutena erittäin laaja käsite >> 8 Oikea luisteluasento tärkeää perusluistelutaidoissa >> 10 Repo Reipas aktivoi koululaisia liikkumaan >> 12 Jalat vaikuttavat ihmisen koko hyvinvointiin >> 16 Sotalapsen kokemukset koskettavat Varkauden Teatterissa >> 18


2

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

LÄHES 300 AUTOA MIKKELISSÄ!

Päätoimittaja Jaakko Ikonen Numero 2 lauantaina 16. helmikuuta 2013

Pääkirjoitus Introspektio – itsensä löytäminen

P M A

aasto ja siihen laskeutuminen tapahtui ympäri maailmaa 13. helmikuuta tänä vuonna. Yleismaailmallinen paasto alkaa laskiaissunnuntaista seuraavana keskiviikkona (tuhkakeskiviikko) ja päättyy pääsiäisyöhön. 40 päivää sisäistä matkaa kohti tuntematonta. Kenen rohkeus riittää?

eillä Suomessa on käynnissä eriskummallinen uskonsota, jota myllyttää valtamedia. Suurten viestimien tehtävä on ilmoittaa säännöllisemmin kuin tämän lehden kestoilmoittajien, montako ihmistä erosi kunakin ajanjaksona kirkosta. Jotenkin aistin aina oudolta tuntuvaa inhoa, kun Suomessa uutisoidaan kirkkoasioista. Toisin on, kun on hätä. ikanaan asuessani ja eläessäni katolilaisten kanssa sain nähdä hengellisyyden aivan jostain toisesta näkökulmasta kuin veroäyrin suuruudesta. Keski-Euroopassa laskiainen (tulee ajatuksesta laskeutua paastoon) on vuoden yksi suurimmista juhlista ellei suurin. Ihmettelin vuonna 2005 tammikuussa, miksi ihmiset pitävät keskellä talvea ulkona karnevaalit, joihin valmistaudutaan kuukausia etukäteen. Vasta nähtyäni matkan paastoon ja sen läpi kohti kirkasta kevättä oivalsin paaston merkityksen ihmisille. Pidättäytymällä ”kaikesta turhasta” näki jälleen sen, millä oli merkitystä. Ihminen turtuu, mutta se toimii myös toisinpäin, jos uskaltaa pysähtyä. Paasto mahdollistaa kaiken tärkeän näkemisen, jos on riittävästi rohkeutta kohdata itsensä.

K

irkko ja uskonto luo yhden mahdollisuuden lähestyä omaa sisäistä maailmaa. Vaihtoehtotapoja tutkia omaa sisäistä maailmaa on kuitenkin vähintään kymmenen kertaa enemmän kuin maailmassa on uskontoja.Valtapoliittisista syistä meidät on opetettu ajattelemaan kapeasti. On ilahduttavaa kuitenkin huomata, että yhä useampi Suomessakin uskaltaa lähteä omassa elämässään etsimään sitä omaa sisäistä ääntään, joka parhaassa tapauksessa johdattaa yksilön takaisin elämänlähteelle. Pääsääntöisesti matka voi alkaa ainoastaan kipeillä päätöksillä. Ensimmäinen askel on aina vaikein.

P

aasto voi parhaassa tapauksessa jäsentää asioita laajemmaltikin. Paasto tarjoaa valtavan mahdollisuuden havannoida myös ympäristöä. Parantunut havannointikyky syntyy tavallaan sivutuotteena. Kun ihminen saavuttaa sisäisen rauhan, niin optinen ja mentaallinen harhakin alkaa poistua. Se on matka itseyteen, mikä tuo sinulle kyvyn nähdä. Tätä soisi usean päätöksentekijän harjoittavan toimiensa yhteydessä. Otan esimerkin. Vielä muutama vuosi sitten oltiin rakentamassa valtavaa kauppakeskusta Pieksämäelle. Idea ja samalla koko Ideapark perustuu ajatukseen, että ihmiset kuluttavat valtavia määriä nyt ja jatkossa. Tällä viikolla uutisoitiin nettikaupan valtavasta kasvusta viime aikoina Suomessa. Erityisesti nuoret kuluttajat tilaavat tavaraa kotiin. Sovittavat, testaavat ja tekevät rauhassa ostopäätöksen kotona. En ole siis ainoa ihminen, jota ahdistaa mennä ostoskeskuksiin, katsomaan ihmislaumaa, jota johdetaan kuluttamaan enemmän ja enemmän. Missä on persoonallinen palvelu, rauha valita; myyjän ja ostajan kohtaaminen?

U

skon kasvuun ihmisten keskuudessa, en tavaroiden. Kun teemme asioita ihmiseltä ihmiselleperiaatteella, löydämme ne aidot tarpeet, joita erilaisin palveluin ja tuottein on viisasta tyydyttää. Täällä Soisalon talousalueella ihmiset omaavat kyvyn harkita asioita. Kyseinen kyky on tulevaisuudessa kullanarvoinen. Toivottavasti osaamme vaalia sitä oikein. Kun korvaamme savolaisen jahkailun uuden ajan viisaalla rohkeudella, on koittanut uusi aika. Kevät on uudistumista varten.

K

aunista hiihtoloma-aikaa kaikille yksilöille ja heidän muodostamille yhteisöille! Eletään rauhallisesti elämän luomassa sykkeessä.

Jaakko Ikonen toimitus@sykkeessa.fi

ILMESTYY MAALISKUUSSA 27.3.2013

3

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

NELIVETO

Toimitus

Vesa Moilanen p. 044 013 9205 vesavk.moilanen@pp.inet.fi toimitus@sykkeessa.fi

Teppo Välimäki p. 045 111 7055

14.800 Toyota HIACE 2.5 D4D 4ov -06 VAIN 67 tkm, sininen, lohkol., ilmastointi, 1 om, kaukolukko, sähköpeilit, 1 x airbag, liukuoven lasi, huoltokirja, seinät ja lattia vaneroitu, vetokoukku, 2xpyörät, CD-soitin, sininen. VÄHÄN AJETTU YKSITYISKÄYTÖSTÄ!

Myynti

Arja Lehtosalmi p. 050 341 5339

8.980

17.980

Subaru LEGACY 2.0 GL 4ov 4wd -02 232 tkm, harmaa, ABS-jarrut, vetokoukku, ilmastointi, 2 x airbag, 2x aluvanteet+pyörät, sähkölasit +peilit, stereot, lohkolämmitin+ sisähaara, maantiekulutus 7,2 l/100km. Luotettava ja järkevä NELIVETO talvikeleihin! KATSASTETTU 11/2012.

Seat LEON 1,6 TDI DPF CR Style 5ov -10 50 tkm, met.sininen, lohkol.+ sisähaara, sähköl+peilit, kaukolukko, aut.ilmastointi, 1 om, koukku, 4 x airbag, vak.nop.säädin, huoltok., monitoimiratti, CD, 2 x alupyörät, ESP, sadetunn., maantiekul. 3.9 l/100km Dieseliä, HIENO SEAT LEON ENSIMMÄISELTÄ OMISTAJALTA!

!

OUS

J TAR

Ilmoitus- ja sivunvalmistus Alessandra Zecca aineisto@sykkeessa.fi

Skoda OCTAVIA 1.9 TDI Ambient 5ov -05 170 tkm, punainen, sähkölasit +peilit, kaukolukko, lohkolämmitin +sisähaara, vak.nop.säädin, ilmastointi, CD-soitin, 6 x airbag, maantiekulutus 4.8 l/100kmm DIESELIÄ, luistonesto, huoltokirja, KATSASTETTU 1/-13.

www.sykkeessa.fi Ahlströminkatu 10 B 78250 Varkaus y: 2206498

10.980

13.980 Toyota AURIS 1,4 D-4D Linea Terra 5ov -09 70 tkm, valkoinen, ilmastointi, 1 omistaja, 6 x airbag, huoltokirja, ESP, ABS-jarrut, nahkaratti, 2xpyörät, Ajotietokone, integ. CD + rattisäätimet, valkoinen, 6-vaihteinen, CO2 130 g/km, maantiekulutus 4,5 l/100 km DIESELIÄ !

8.980 Peugeot 307 Trendy 1.6 5ov -05 118 tkm, harmaa, metallinhohto sumuvalot, lohkolämmitin +sisähaara, sähkölasit+peilit, kaukolukko, ilmastointi, ABS-jarrut, huoltokirja, 4 x airbag, katsastettu 10/-12, maantiekulutus 5.8 l/100km.

Sykkeessä

Painatus

-lehti on visuaalinen,

Savon Paino oy

kiinnostava ja dynaaminen

Ketunniementie 10, 50100 Mikkeli - Aukioloajat: ark. 9-18, la 10-15

Hannu Vesanka p. 040 053 4965

Ilkka Häkkänen p. 050 375 0106

Heikki Laine p. 0500 555 658

Kari Lampinen p. 050 065 6111

paikallismedia Keski-Savon alueella.

TULEVIA MATKOJA Helmikuun Sykkeessä on teemana:

Terveys, Kauneus, Hyvinvointi ja Urheilu Lue asiantuntijoiden vinkkejä ja mielipiteitä aiheesta.

16.2. VENE-messut, Helsinki, Hinta 30 eur/kulj, 40 eur/kulj ja lippu 13.4. PUUTARHA-messut, Helsinki, Hinta 30 eur/kulj, 40 eur/kulj ja lippu 26.5. Suosittu PUUTARHA-kierros Kohteet ja hinta myöhemmin.

HIIHTO-ja PÄÄSIÄISLOMALLA Tallinnaan Silja Europalla, risteily, auto mukana 5.-6.3. hinta 70–105 eur/hlö 8.-9.3. hinta 83-184 eur /hlö 29.-30.3. hinta 83-184 eur/hlö Hinta sis. kuljetukset ja risteilyn valitussa hyttiluokassa.

Katso lisää www-sivuiltamme 017-5586378, 0400 657328 www.kangaslamminauto.fi info@kangaslamminauto.fi

KIRJA-VARKAUDEN MUKANA KIRJAMESSUILLE Kirja-Varkaus järjestää bussimatkan Jyväskylän Kirjamessuille lauantaina 23.3.2013 Kirjamessujen teema on tänä vuonna ”Kirja-tarinan lumoissa, tiedon äärellä”. Kaunokirjallisuuden lisäksi messuilla ovat vahvasti esillä tietokirjat. Teema kuvastaa kaunokirjallisuuden ja hyvin kirjoitetun tietokirjallisuuden lopulta vähäistä eroa. Kirjamessujen kanssa samaan aikaan Jyväskylän Paviljongissa on myös kolmet muut messut. Joka toinen vuosi järjestettävillä Piha ja parveke -puutarhamessuilla on käytössään entistä suuremmat tilat. Perinteisen puutarhanhoidon lisäksi esitellään ideoita kaupunkien pienten pihojen ja parvekkeiden rakentamiseen ja sisustamiseen. Suomen kesään kuuluu myös hyvä ruoka ja erityisesti sen nauttiminen ulkona. Ruoka 2013 -messut ja Viini 2013 -tapahtuma täydentävät loistavasti messujen antia. Messuilta on löydettävissä myös näihin teemoihin liittyvää kirjallisuutta. Perheen pienemmille on luvassa ohjelmallinen lapsiparkki sekä oma konsertti ja yllätysohjelmaa. Kuljetuksen ja kaikille messuille oikeuttavan pääsylipun hinta on 35 euroa ja se peritään bussissa. Ilmoittautumiset 28.2. mennessä Harri Koivistoinen 040 716 1536 tai harri.koivistoinen@gmail.com tai kirjavarkaushallitus@gmail.com


4

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

Vyöhyketerapia antaa elimistölle tilaisuuden rentoutua ja uudistua Teksti & kuvat: Vesa Moilanen

Vyöhyketerapia on vanha luontaishoitomenetelmä, yksi luontaislääketieteen haaroista. Vyöhyketerapian juuret ulottuvat vuosituhansien taakse Mayaintiaanien sekä kiinalaisten ja Egyptin kulttuureihin. Vyöhyketerapia on siis kokemusperäinen hoitomuoto.

aineenvaihdunta ovat sairauksien synnyn takana - toki unohtamatta psyykkisiä syitä, joihin hoidossa voidaan vaikuttaa. - Vyöhyketerapia on keino ylläpitää terveyttä. Elimistön toimintojen korjautuminen ja elimistön puhdistuminen johtavat myös siihen, että ihmisen oma paranemisjärjestelmä toimii toivotulla

tavalla - monet vaivat paranevat tai ainakin helpottuvat. - Ihmiskeho heijastuu pienoiskoossa muualle kehoon, ikään kuin se olisi monistanut itsensä muualle kehoon. Voi sanoa, että ihmiskeho on kuin pieni maapallo. Osa heijastaa kokonaisuutta, kokonaisuus osaa. Mm. näihin sairauksiin vyöhyketerapiasta on ollut apua:

Vyöhyketerapiassa ihmistä hoidetaan kokonaisvaltaisesti kehon eri heijastepisteitä painelema, hieromalla. Perinteinen jalkavyöhyketerapia käsittää jalkaterien heijastepisteet, Refleksologia käsittää koko kehon heijasteet mm. kädet, korvat, kasvot, pään ja keskivartalon. Vyöhyketerapeutti, refleksologi Tiina Ikosen mukaan hoitoa voisi verrata sähkötykseen. Hoidon aikana hoitaja lähettää elimen vyöhykkeestä energiarataa pitkin viestin kyseessä olevaan elimeen. Aivot rekisteröivät sen ja tämän jälkeen ihmisen oma elimistö alkaa työskennellä korjatakseen häiriön. Vyöhyketerapialla pyritään tasoittamaan ja korjaamaan elimistön toimintoja, poistamaan kuona-aineita, vilkastuttamaan verenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä hormonitoimintaa. Useinhan kuona-ainekertymät ja huono

aineenvaihduntahäiriöt, allergiat, reumasairaudet, hormonaaliset vaivat, tuki- ja liikuntaelin ongelmat, stressi, jännitys ja paniikkihäiriöt, unihäiriöt, lapsettomuus, koliikki mm. - Nostaisin yhtenä tärkeänä asiana esille vauvojen koliikkihoidon, koska sen tavoitteena on vauvan ja koko perheen hyvinvointi. Koliikkihoidossa tehdään vyöhyketerapiaa kevyesti, mutta kokonaisvaltaisesti. Lisäksi vauvalle tehdään rentouttava kokovartalohieronta, jossa samalla tulevat käsitellyiksi muualla kuin jaloissa olevat vyöhykkeet. Myös vatsan alueen akupunktiopisteitä käsitellään. Tiina Ikosen hoitopöydän antimiin kuuluu koko kehon vyöhyketerapian lisäksi energiahoidot. Kiinalaisen lääketieteen filosofiassa puhutaan energiakanavista, energianliikkeen tasapainottamisesta. Tasapaino näkyy hyvinvointina. Kun todellisuus pilkotaan tarpeeksi pieniin osiin, on kaikki energiaa, jopa länsimaisesti ajatellen. Kokemusperäisten hoitojen asiantuntijalle kehon ja mielen tasapaino on terveyden perusta.

Vyöhyketerapeutti, refleksologi Tiina Ikonen sanoo, että jalasta voi aika hyvin lukea vaivat. kaikkein eniten hänen työssään kantaa, kun ihmiset paranevat ja voivat hyvin.

Hoidon yhteydessä ei tunneta kiirettä. Aikuisen ihmisen ensimmäinen hoitokerta haastatteluineen kestää puolisentoista tuntia,

vauvan koliikkihoitoon varataan kolme varttia. Hän myös vetää Matkalla itseensä-piirejä ja tekee hyvänolonluentoja. Tiina Ikosen yritys Vyöhyketerapia Vihreä Vyöhyke toimii Ahlströminkadulla. Sanotaan, että silmät ovat sielun peili, mutta jos refleksologilta kysytään, niin hän on aivan varma siitä, että myös jalat kertovat omistajansa sielusta, psyykkeestä ja fyysisestä tilasta. Sydämellisesti tervetuloa vyöhyketerapiaan!

Itä-Suomen luovat toimijat, Luoto ry järjestää toista kertaa Ruukin Helmi-kulttuuriviikon Warkauden Ruukissa Päiviönsaarella ajalla 18.-24.2. Viime vuoden tapaan viikon aikana yleisölle tarjotaan musiikkia, kuvataidetta, veistoksia, elokuvia, kirjallisuutta, runoutta, keskusteluja ja valtava määrä erilaisia työpajoja. Kuten viime vuonna, myös nyt järjestetään piilosilla olon SMkisa. Uutena avauksena kulttuuriviikkoon liittyy ensimmäistä kertaa jaettava Luoto ry:n kulttuuripalkinto.

- Viime vuoden Ruukin Helmi innosti jatkamaan. Alusta lähtien ideana on ollut tehdä poikkitaiteellinen kulttuuritapahtuma, joka sijoittuu muuhun ajankohtaan kuin kesään. Kylmään, lumiseen ajankohtaan on ideoitu tyhjyyttä täyttämään ohjelmaa laidasta laitaan, totesi Luoto ry:n edustajana Pekka Kinnunen, jonka mielestä tapahtuma sijoittuu ajallisesti hyvään saumaan myös siinä mielessä, että Varkauden kaupunki on käynnistänyt kampanjan ”Kierrätä hyvää Varkaudessa”. Siihen henkeen Ruukin Helmi istuu erinomaisesti. Kinnusen mukaan Ruukin Helmi-kulttuuripalkinnolla on tarkoitus palkita sellainen henkilö

tai yhdistys, joka tekee kaikessa hiljaisuudessa näkymätöntä ”myyräntyötä”, taustatyötä kulttuurinsaralla, josta jokainen pääsee nauttimaan jollakin tavalla. Kulttuuriviikon paneelikeskustelussa pohditaan, miten luovat alat voisivat olla avuksi Varkauden ja koko lähialueen tilanteessa - kyseessähän on kaikkien yhteinen asia. Keraamikko Leena Mäki-Patola totesi, että Warkauden Ruukki ja Ravintola Kaks´ Ruusua muodostavat hienon kokonaisuuden, jossa on hyvä tehdä erilaisia juttuja. - Täällä on helppo siirtyä paikasta toiseen ja tilat ovat sopivat hyvin erityyppisille ohjelmille, esiinty-

REILUSTI RELLUNKULMASTA! Rellunkulma I Relanderinkatu 57, Varkaus Rellunkulma II Relanderinkatu 56, Varkaus VÄRIKKÄÄT NUKKAMATOT ALK.

MENTALWARE TAI KUROMI KYLPYPYYHE

44,-

N VAI

Muki lahjapakkauksessa Enkelin Eväspussi taulu

JUMPPA-ASU caprit, toppi tai housut

SKECHER LENKKIKENGÄT

47,-

650 390

KAIKKI KUNTOILUVÄLINEET

-15 % 5,-

norm. 85,- nyt 72,25

63,-

8,-

VARASTOT KUNTOON TYÖKALULOKERIKKO

11

90

7 lokeroa + magneettinen työkalupidike

50 19 16,

SEINÄKELLO HALK. 60cm

229-

esim. VATSAPENKKI

JÄÄKIEKKOMAALI 183x122x76 ALK.

MENTALWARE PUSSILAKANASETTI

MEISTER HALKOMAKONE 6T JALUSTALLA

RISTIHALKOMATERÄ ALK. 13,-

TYÖKALUVAUNU TYÖKALUILLA 203-osainen

115-

METALLI VARASTOHYLLY 75x150cm

1850

TURVAVALJASSETTI sis. kokovartalovaljaat, turvaköyden, väliköyden koukkuhaalla, liukujarrun ja 2kpl rengashakoja

75,-

HINNAT VOIMASSA 28.2.2013 Katso valikoimaamme myös osoitteessa:

www.rellunkulma.fi Vyöhyketerapiasta on todettu olevan apua koliikkihoitona. Noin 98 % vauvoista pääsee eroon vaivasta keskimäärin kolmen hoitokerran jälkeen. Kahdella prosentilla vauvoista, joille hoito ei auta, on jokin muu vaiva, esimerkiksi allergia.

Ruukin Helmeä pyöritetään koko ensi viikko Teksti & kuvat: Vesa Moilanen

5

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

misille, näyttelyille ja työpajoille. Ruukin Helmi 2013-kulttuuriviikkoa on tehnyt vapaaehtoinen organisaatio, henkilöiden omien työtehtäviensä ohella.

Leena Mäki-Patola toivoo, että kulttuuriviikko olisi koko lähialueelle ulottuva tapahtuma. Luoto ry:n puheenjohtaja Mikko Keinonen toivoo, että yhdistys olisi yhteistyön synnyttäjä ja uuden tuoja.

- Nyt varkautelaisia yrityksiä on tullut tueksi ja ilman näitä tapahtuma ei olisi toteutunut. Kinnusen ja Mäki-Patolan mielestä olisi toivottavaa, että tapahtuma voisi laajentua lähialueelle ja vaikka vähän etäämmäksikin. - Mikään ei sulje pois, että tulevaisuudessa olisi tapahtumia myös Leppävirralla ja Joroisissa, Kinnunen aprikoi. Ruukin Helmi 2013-viikon koko ohjelma ja ohjelman päivitykset ovat nähtävissä osoitteessa: www.kulttuuriluoto.fi

Luoto ry:n edustaja Pekka Kinnusen mukaan Ruukin Helmi 2013-ohjelmaa rakennettaessa on ideoita tullut jo seuraavan vuoden helmelle.

Puh. 044 366 7792


6

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

7

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

Olemme ylensyöneitä mutta aliravittuja Teksti & kuvat: Vesa Moilanen

Ihmisiä on viime aikoina puhuttanut mm. ravintolisiä koskeva lainsäädäntö terveysväitteistä. EU-lainsäädäntö, joka koskee terveysväitteitä elintarvikkeissa ja ravintolisissä eli komission asetus (EU 432/2012) astui osittain voimaan joulukuussa. Hyväksyttyjä terveysväitteitä on muun muassa vitamiineista ja kivennäisaineista. Työ jatkuu edelleen erityisesti kasviperäisten vaikuttavien aineiden terveysväitteiden käsittelyn osalta. Varkauden Luonnonravinto Ky:n yrittäjä Jussi Tiihosen mielestä lainsäädäntö terveysväitteistä sekä selkeyttää että tavallaan rajoittaa alaa. Terveysväitteen saanut tuote voi hyödyntää sitä mainonnassaan. - Ravintoainevalmisteissa voi olla satoja vaikuttavia aineita, joita ei pysty tutkimaan samalla tavoin kuin lääkemolekyyliä. Ravintoainevalmisteiden osalta se ei ole tarpeellistakaan, koska ravintoainevalmisteissa turvallisuusalue on hyvin laaja. - On hyvä, että asioista puhutaan. Mutta en ymmärrä, mihin ItäSuomen yliopiston D-vitamiinitutkimuksella pyritään. On hyvä, että tutkimuksia tehdään, mutta miksi lähdetään keskeneräistä tutkimusta ”revittelemään” tiedotusvälineisiin, sanoo Tiihonen, jonka mukaan lääketehtaat valmistavat vitamiinivalmisteet. Lääketehtailla on oma valvonta ja vitamiinivalmisteet tehdään kuten lääkkeet - eränumeroin varustettuina. Ja analyysitodistukset kertovat tuotteiden sisältämät aineet. - Aurinko on D-vitamiinin luonnollinen lähde ja kohtuullinen lähde on rasvainen kala. D-vitamiini on monimuotoinen hormoni, joka vaikuttaa ihmisen koko elimistöön, muun muassa immuunijärjestelmään ja luuston kuntoon. Pidänkin D-vitamiinia kalkkia tärkeämpänä. Suomi on maitomaa, mutta silti meillä on valtavasti osteoporoosia. D-vitamiini ohella terveysväitteen on saanut melatoniini, joka luokiteltiin ravintoainevalmisteeksi. Tiihosen mukaan se turvallinen ja sitä on maailmalla käytetty vuosikymmenien ajan, erityisesti tasaamaan aikaerorasitusta.

Huolla itseäsi Jos vyö kiristää, dieettivalmisteet ovat apuvälineitä laittamaan painonhallintastartti alkuun. Yhtenä vaihtoehtona ovat ateriankorvikkeet, joissa tänä päivänä on tarjolla mm. lämpimiä keittoja, puuroja, kiisseleitä ja jopa pizzaa. Mutta jos ihminen ei muuta mitään ja lisää liikuntaa - ihmeitä ei tapahdu. Jussi Tiihosen mukaan ravinnossamme on liikaa hiilihydraatteja - Hiilihydraatit lihottavat, koska niistä muodostuu rasvaa ja ne aiheuttavat tulehdustilan elimistössä. Rasva ei lihota, vaan huonot hiilihydraatit. Ja ihminen tarvitsee kovia ja pehmeitä rasvoja. Ihmiset ovat erilaisia ja mikä on ylipaino. Voi olla tukeva henkilö ja terve. Naisilla kalkkiaineenvaihdunta on sidottu hormoneihin, ja muutaman kilon ylipainosta voi olla hyötyä, kun muodostuu sisäsyntyistä estrogeenia.

hammaslaborantti Sanna Itkonen • suun tarkistus • uusien hammasproteesien valmistus • proteesien pohjaus, korjaus ja puhdistus Ajanvaraukset ma-to klo 9-15, pe klo 9-12 puh. (017) 554 2350, 050 307 0302 Kunnan virastotalo, Kievarinkatu 4, LEPPÄVIRTA

Tiihosen mielestä karppaus toimii, jos ei mennä asiassa ääripäihin. - Eihän karppaus ole sitä, että syödään vain rasvaa. On mm. marjat ja hedelmät, mutta vältetään hiilihydraatteja. Eli rajoitetaan leipää ja perunaa. - Kaikkinensa tärkeintä on ihmisen oma hyvinvointi ja miltä tuntuu. Kaikki laboratorioarvot on ajettu niin alas, että niihin yltää harva. Sitten syyllistetään ihmisiä - eihän se niin mene. Selväähän on, että vatsaonteloon kertyvä rasva ei ole hyväksi. - Kun ruoka on hyvin energiapitoista ja sisältää niukasti suojaravinteita - kyllä se mahan täyttää, mutta ei vaikuta terveyteen. Ja asiantuntijat ovat huolissaan, että olemme ylensyöneitä ja samalla aliravittuja. Eli eikö terveellinen ja monipuolinen ruoka riitä? - Se olisi ihannetilanne, mutta kenen kohdalla se toteutuu ja mihin tutkimuksiin perustuu. Lautastutkimuksia on tehty, mutta pitäisi mitata pienoisravintotekijöitä. Antioksidanttiklinikoiden lääkärit ovat tehneet sitä jo pitkään. Mitataan ja korjataan tilanne, niin yleensä vaivatkin hellittävät. - Yksinkertaisella verikokeella käsivarresta kannattaisi mitata esimerkiksi D-vitamiini. Reumaliitto on miettinyt, pitäisikö alkaa mittauttaa, koska D-vitamiinista on suuri hyöty reumaa sairastaville ihmisille.

Laadukasta työtä ja hyvää palvelua Tähtitieto - ajankohtaisseminaari 2.3.2013. La klo 11-15 Arthousen kerhotila, Ahlströminkatu 8, Varkaus (käynti sisäpihan kautta) Teemana tällä kertaa on karmallinen yhteys sairauksiin! Yhdessä tutkimme sairauksien karmallisten yhteyksien mahdollisia syyaiheuttajia aikaisemmista kehollistumisista. Tarvittaessa käymme läpi myös osallistujia kiinnostavia ajankohtaisia ja päivänpolttavia aiheita. Mieti omia kysymyksiäsi valmiiksi? Hinta 45 € (sis.alv). Kahvit / teet lisukkeilla saatavana. Varkauden Luonnonravinnon Jussi Tiihonen kertoo kiinnostuksensa luontaistuotteisiin alkaneen yli kolme vuosikymmentä sitten. Terveellinen ja monipuolinen ruoka on luonnollisin tapa terveyteen, mutta hänen mielestään se harvoin riittää.

Tiihonen kertoo, kuinka maaperästä saatavat aineet ovat tärkeitä - seleeni, magnesium ja kaikki kivennäisaineet. Mutta näiden saanti on pienentynyt vuosikymmenien aikana merkittävästi. - Kasvava trendi on viime aikoina ollut luontaiskosmetiikkatuotteet, joita on Suomessa valmistettu yli kuuden vuosikymmenen ajan. Tuotteissa ei käytetä synteettisiä hajusteita, mutta toisaalta - tuoksuuhan luontokin, josta voi allergisoitua. - Samalla tavalla kuin autoa huolletaan, pitäisi jatkuvasti huoltaa ihmistä. Esimerkiksi nivelvaivoja voisi ennalta ehkäistä, eikä vasta sitten kun joku paikka pamahtaa.

Ennakkoilmoittautuminen on välttämätöntä: Tähtitieto www.tahtitieto.fi Eija & Kalevi p. 09-2917075 tai 0400 468207 Tervetuloa uusiin ulottuvuuksiin!

ERIKOISHAMMASTEKNIKKO

D-vitamiini on monimuotoinen hormoni, joka vaikuttaa koko elimistöön.

Erikoishammasteknikko

AJANVARAUS

Keijo Pesonen

PIRNANKATU 4, FORUM VARKAUS

Pirtinranta 2 C 30, 78200 Varkaus, puh. 050-404 82 87 jaanaliukko@hotmail.com

Hammaslaboratorio

SATU KOSKELA 017 552 3388 TAI 040 835 1401

Erikoishammasteknikko Jaana Liukko

Kauppakatu 11 puh. 017 - 552 8660 Avoinna: Ma-To klo 8.00 - 16.30 Pe klo 8.00 - 13.00 www.varkaudentekaripaja.com

Paikkaushoito l Purennan kuntoutus l Hammaskirurgiset toimenpiteet Esteettiset korjaukset l Keinojuurikirurgia ja protetiikka Hampaiston OPTG- kuvaukset l Erityisesti huomioimme pelkopotilaat (mahdollisuus hammashoitoon nukutuksessa) l Suuhygienistin palvelut

Hammaslääkärit Janne Aaltonen, Juha-Pekka Keijälä ja Satu Jäske. Ajanvaraus puh. 017-5526378

Kauppakatu 11, 78200 Varkaus www.varkaudenhammaskolmio.fi

TERVETULOA!


8

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen:

Hyvinvointi on kokonaisuutena erittäin laaja käsite Teksti & kuvat: Vesa Moilanen

Yksittäinen asia, mitä ihminen voi tehdä terveytensä eteen ja josta on eniten hyötyä, on liikkuminen. Toisaalta yksittäiset asiat eivät elämässä ratkaise - elämä on kokonaisuus. Näillä ajatuksilla käynnisti maalaislääkäri Tapani Kiminkinen luentonsa ”Mikä edistää terveyttä” Kylpylähotelli Kuntorannassa pidetyillä Terveyspysäkkipäivillä. Jo heti alkuun hän totesi, ettei Suomi ole hyvinvointiyhteiskunta, koska köyhä mies kuolee

12,5 vuotta nuorempana kuin hyvin toimeentuleva. Ja mielenterveydeltään sairas mies kuolee 20 vuotta nuorempana kuin ilman mielensairautta oleva mies. - Ajatellen terveyttä ja hyvinvointia, kannattaa uskoa tiedemiehiä ja ns. virallisia suosituksia päivitetyin tiedoin. Terveydessä on eletty ”muotiaikoja”, mutta elämässä ei ole pikavoittoja, vaan monet asiat vaikuttavat terveyteen. Hömpällä ei koskaan ole ollut sijaa, kun puhutaan vakavista sairauksista, sanoi Kiminkinen, joka kertomansa mukaan ei koskaan vastusta mitään uutta, esimerkiksi lääkkeitä, hivenaineita ja hoitoja - mutta kritiikittömästi ei voi mennä mukaan. - On hyvä, että karppaamisesta

on puhuttu. On ymmärretty, että kaikki hiilihydraatit eivät ole hyviä - pullamössö on pullamössöä Pariisissakin. Olisi käytettävä sellaista hiilihydraattia, mistä sokeri imeytyy hitaasti. Hyviä ”hiilareita” ovat vihannekset, kasvikset, hedelmät, suomalaiset marjat ja suomalainen täysjyväleipä. Viljassa on hyvää kuitu, mutta siinä on paljon myös valkuaista. Täysjyväruisleipä on tarkkaan tutkittu - se on yksi osa ravintoa ihmiselle, joka on sekasyöjä. - On kuitenkin muistettava, että kova rasva on valtimoiden kannalta haitallista. Tieteellisten tutkimusten perusteella on tarve vähentää kovan rasvan käyttöä. Pehmeissä rasvoissa suomalainen, kylmäpuristettu rypsiöljy on aivan erinomainen tuote. Kannattaa katsoa, mitä pitäisi syödä,

mutta ei kannata mennä ”lillukanvarsiin”. Lihomisepidemiasta puhuessaan Kiminkinen totesi karppaamisen olevan erittäin nopea ja tehokas laihdutuskeino. - Äärimmäisellä ruokavaliolla vuosikausia oltaessa ihminen saa vain vähän kuitua. Silloin paksusuolen syövän riski lisääntyy, samaten, jos käyttää ravintonaan yksinomaan punaista lihaa pitkiä aikoja. Ääriravinto ei sovi kasvaville lapsille, senioreille, huippuurheilijoille, monisairaille eikä diabeetikoille. - Kun ikää tulee enemmän, ravitsemussuositukset ovat toisenlaiset, mutta pohja on sama. Vanhalla iällä on tärkeää saada riittävästi ravintoa - reilusti ruokaa ja valkuaista. Suomalainen rasvaton maito on loistava tuote, sisältäen paljon valkuaista ja lisättynä D-vitamiinia ja kalkkia. Täysjyvästä saa valkuaista ja pitää saada riittävät määrät hivenaineita.

Lisää elinaikaa Kiminkisen mukaan on muistettava käyttää riittävästi nesteitä mutta ei viinaa. - Kaikki ryyppäävät Suomessa liikaa, myös naiset. Työikäisten naisten yleisin kuolinsyy on viina tänä päivänä. Vaikeistakin asioista pitää puhua avoimesti, muutoin ei päästä elämässä eteenpäin. Lääketiede on mennyt valtavasti eteenpäin ja on mahdollistanut pidemmän ihmiselämän. Kiminkisen mukaan vuoden 1941 tilanteeseen verrattuna olemme saaneet 20 vuotta lisää elinaikaa - myös yhteiskunnan kehityksen myötä. Tänä päivänä suomalainen nainen elää keskimäärin 84-vuotiaaksi ja mies 77-vuotiaaksi. - Korostan elämäntapojen merkitystä - mitä syöt, juot, liikut. Ne vaikuttavat siihen, mihin sairastutaan ja kuollaan. Vakka lääketiede on mennyt huimasti eteenpäin, Kiminkistä huolestuttaa ns. medikalisaatio, jossa aletaan kehittää lääkkeitä sellaisiin asioihin, mitkä pitäisi hoitaa elämäntavoilla.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen tähdentää, että jokainen itse voi vaikuttaa siihen, että elää terveempänä ja pidempään. On muistettava ”elää ihmisiksi”.

- On kuulema kehitteillä pilleri, joka korvaa liikkumisen. Ei elämä ole sellaista. Meidän pitää kunnioittaa geeniperimäämme geenit vaikuttavat terveyteemme. - Mutta kun geenimme eivät ole

enää päivitettyjä, saamme liikaa ravintoa ja liikumme liian vähän. Tämä vääjäämättä johtaa lihomiseen rikastuvissa yhteiskunnissa, ja sitä kautta ns. metabolinen oireyhtymä pääsee tukkimaan suonemme. Meidän geenimme ovat ajalta, jolloin elettiin metsästyksestä, kalastuksesta ja keräilytaloudesta - kaikki ruoka imeytyi hyvin, hän muistutti.

Kyökinpöytämalli Kokonaisuutena hyvinvointi on erittäin laaja käsite - fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja myös hengellinen. - Onko terveys vain sairauden puuttumista - ei niin. Se on enempi käsitys siitä, miten ihmisellä elämässä menee - kykeneekö nauttimaan Luojan antamasta ainutkertaisesta elämästä. - Paras koskaan tuntemani terveyden määritelmä on Sigmund Freudin määritelmä ”Rakastaa ja tehdä työtä” - että ihminen kykenee tuntemaan mielihyvää elämässä olemisesta. Lainaan myös useasti Raisa Cacciatoren lanseeraamaa hyvinvoinnin mallia, jota voisi kuvata keittiönpöytänä. Kaikkien jalkojen pitäisi olla tasapainossa. - Kaikista keskeisin terveyden ja hyvinvoinnin jalka on se, millaiset mallit saa lapsuudessa ydinperheessä. Vanhemmat ovat lasten ehdottomia auktoriteetteja - lapset ottavat mallia kaikesta mitä syödään ja juodaan, miten toiseen ihmiseen suhtaudutaan. - Jos lapset eivät tule kuulluiksi ja nähdyiksi, heidät ohitetaan perheessä, kun eletään itsekkyyden aikaa. Lapsista saattaa kehittyä sosiaalisesti hirviöitä ihmisiä, jotka eivät kykene osoittamaan myötätuntoa toista ihmistä kohtaan, tuntemaan häpeää ja syyllisyydentunteita. Kaikki me olemme yhtä raadollisia, kukaan meistä ei ole toista parempi. - Jos halutaan panostaa kansanterveyteen, olisi tehtävä sellaista yhteiskuntapolitiikkaa, jossa lapsiperheet otetaan huomioon. Että jokaiselle lapselle taattaisiin turvallinen ja oikeudenmukainen lapsuus.

Turvaverkot ohuet Maalaislääkäri Kiminkisen mielestä Suomessa ei arvosteta ikääntyviä ihmisiä. Hän sanoo-

9

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013 kin, että ikääntyviä ihmisiä osaavat maassamme arvostaa vain saamelaiset ja romaniväestö. - Sukupolvet erotetaan kätevästi toisistaan. Vanhemmat ihmiset laitetaan hoivakoteihin ja vanhustentaloihin, aikuiset ovat työssä, lapset koulussa ja päivähoidossa. Miten siinä tilanteessa kulttuuri ja tarinat siirtyvät vanhemmalta nuoremmalle sukupolvelle? - Turvaverkot perheiden ympärillä ovat hyvin ohuet. Palvelujärjestelmämme on aika etäinen ja usein välinpitämätön. Mitä enemmän keskitetään, sitä pienemmäksi yksittäinen ihminen käy rattaissa. Ja yhteisöllisyys, kokemusten jakaminen toiselle ihmiselle, on hävinnyt. Toiseksi pöydänjalaksi Kiminkinen nimeää oikeat ystävät. - Jos ihmisellä ei ole ystäviä tai unelmia, se on aika köyhää. Unelmat tulevaisuudesta antavat tavalliseen arkipäivään voimaa. Unelma voi olla mikä tahansa - paitsi nuorella ihmisellä eläkkeelle jääminen. Unelmilla, ystävillä ja suhtautumisella tulevaisuuteen on hyvinvoinnin kannalta keskeinen asia. Kolmas pöydänjalka on hyvä parisuhde. - Ei ole sama, miten kohtelemme toisia ihmisiä parisuhteessa, perheessä, seurakuntayhteisössä, järjestöissä ja työssä. Kiusaaminen

voi ääripäässä tappaa ihmisen. Jos elämässä tapahtuu jotakin hyvin dramaattista - ei välttämättä negatiivista - ollaan suuressa vaarassa pari ensimmäistä vuotta. Hyvä parisuhde antaa paljon voimaa, sanoi Kiminkinen, jonka mukaan yhteiskuntamme kaatuisi ilman omaishoitajia. Nuori polvi ei tahdo huolehtia vanhuksistaan ja jompikumpi sukupuoli on omaishoitajana. Kiminkisen mielestä olisi toivottavaa, että omaishoidontuki siirtyisi Kansaneläkelaitoksen hoidettavaksi eikä perustuisi siihen, onko kunnalla rahaa tasapuoliseen hoitoon. Neljäs tukijalka on ydinperhe, jonka muodostavat kaikki tärkeät aikuiset lapsen kehityksen kannalta - iskä ja äiskä, mummi ja ukki, naapurin sedät ja tädit. Kaikki, jotka lapsuudessa ovat olleet tärkeitä, muodostavat lapsen ydinperheen.

Pienkoteja vanhuksille Kun nelijalkainen kyökinpöytä on kunnossa, Kiminkisen mukaan ei olisi suuria kansanterveydellisiä ongelmia. Senioreista puhuttaessa on toinen pöytä, joka tulisi olla vanhemmille ihmisille hoivaa ja hoitoa järjestävällä jokaisella taholla. - Tärkein on jokapäiväinen liikkuminen, sitten jokapäiväinen

leipä ja aivojen fysioterapia. Ja neljäntenä jalkana se, että ihmisiä ei saa unohtaa hoivakoteihin. - Meidän läheisin omainen on tänäkin päivänä omainen - tämä on unohdettu. Tietysti aika on erilainen. Ennen elettiin agraarivaltaisessa yhteisössä, jossa oli monia sukupolvia yhdessä. - Mitä vanhemmaksi tullaan, sitä enemmän on oltava aktiivinen liikkumaan - luusto ei pysy kunnossa ilman liikuntaa. Jos on hyvässä fyysisessä kunnossa, pärjää kotona paremmin ja mahdollisimman pitkään. Jos omaisilla on taloudellisia mahdollisuuksia, heidän pitäisi enemmän auttaa ja ottaa vastuuta omaisistaan. - Vanhukset, jotka eivät enää pärjää kotona, olisivat pienkodeissa, 15-20 asukkaan yksiköissä. Siellä heitä hoidettaisiin erittäin aktiivisesti, elettäisiin paljon parempikuntoisina ja pidempään. Systeemi on kääntymässä tähän suuntaan, mutta vanhustenhoito on laitospainotteista, eikä äkkiä muutu. - Hoivakodeissa pitää soida vanhat virret ja vanha musiikki, pitää leipoa, olla pullantuoksua ja jouluntuoksua. Kauniit ruokapöydät, kukkia maljakoissa, asukkaat ja hoitajat ruokailevat yhdessä ja nauttivat yhteisestä ruokahetkestä, Kiminkinen visioi vanhustenhoivaa.

Tapani Kiminkinen totesi luennollaan, että ihmisiä jää paljon eläkkeelle ns. työelämästä. ”Eihän meillä ole mitään työelämää. On yksi kokonainen elämä, josta on paha jäädä eläkkeelle”, hän lainasi pastori, tietokirjailija Jaakko Heinimäen ajatuksia.

Etkö saanut Sykkeessä-lehteä? Ei hätää! Lehti nyt ja jatkossa saatavilla toimituksen osoitteesta Ahlströminkatu 10, Varkaus! Nautinnollisia lukuhetkiä.


10

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

Oikea luisteluasento tärkeää perusluistelutaidoissa Teksti & kuvat: Vesa Moilanen

Banaanihippaa, vessanpönttöhippaa, hiirenhäntäleikkiä sekä kupit ja vadit leikkiä. Kivaa. Ja lisäksi tasapainoharjoittelua, kyykistelyä, käännöstentekoa ja potkun suuntautumista oikeaan suuntaan. Warkiksen perusluistelunopetusta ovat varkautelaisten päiväkotien esikoululaiset ja jopa nuoremmat saanet jo usean vuoden ajan Varkauden jäähallilla. Linja-autokuljetukset päiväkodeilta jäähallille on parin vuoden ajan saatu yhteistyökumppanilta, Varkauden Aluelämpö Oy:ltä, joka tukee päiväkotien ja ala-asteiden ykkösluokkalaisten liikuntaan kertyneiden kustannusten osalta. Ala-asteikäisille, jääkiekkoseura on järjestänyt perinteisesti vuosittain reikäkiekkoturnaukset. Reikäkiekossa oli mukana 54 joukkuetta tytöissä ja pojissa 2-6 luokilta syksyllä 2012. Eli kaikkiaan peleissä oli mukana n. 850 koululaista. Tämän talven osalta ala-asteen ekaluokkalaiset saivat perusluistelunopetusta, he eivät osallistuneet reikäkiekko turnauksiin.

- Kaatumisesta lähdetään liikkeelle opetettaessa perusluistelua, jolla oikeastaan ei ole jääkiekon kanssa mitään tekemistä. Luistelunopetuksella tehdään seuraa tunnetuksi lapsiperheille ja tarjotaan mahdollisuus lapselle tulla halutessaan seuraan, toteaa Warkiksen valmennuspäällikkö Antti Immonen, jonka mukaan tämän talven aikana perusluisteluopetuksessa on käynyt parisataa lasta. - Ensiksi lapselle pyritään opettamaan oikea luisteluasento - vähän pylly alhaalla ja polvet koukussa. Kun nojaa luistimienläppiin, silloin lähtee menemään eteenpäin. Ja pää ylhäällä, ettei törmäile. Lapsi saa kokeilla, kuinka oikeansuuntaisella potkulla pääsee teenpäin. Opettaminen tapahtuu yleensä leikkien ja pelien kautta. - Päiväkotiluistelujen perusteella on tullut runsaasti kyselyjä ja ilmoittautumisia seuraan. Perheiden yhteisenä juttuna Warkis järjestää lauantaiaamuisin jäähallilla Naperoluistelua, jossa käydään läpi luistelun perusasioita. Pienimmille on tehty omia ratoja. Saa pelata, laulaa ja nauttia yhdessäolosta isoveljien, siskojen ja vanhempien kanssa.

Eemeli Mustaniemi (kuvassa oik.) oli Antti Immosen kaverina antamassa perusluistelunopetusta, kun Repokankaan päiväkodin lapsiryhmä oli saamassa oppia jäähallin jäällä.

Liikuntaa lisää Jääkiekkoseura Warkis liikuttaa varttuneempia lapsia Suomen Jääkiekkoliiton lanseeraamassa Leijona-kiekkokoulussa ja myös aikuisia Lapsi-vanhempi-luistelussa. Jääkiekon miesten edustusjoukkueen lisäksi seuralla 11 juniorijoukkuetta, joista kaiken kaikkiaan muodostuu parikymmentä peliryhmää.

Seuratoiminta on paljolti perheen lasten ja vanhempien yhteinen juttu. Ja kun seuraan muodostuu uusia peliryhmiä, niin tarvitaan myös aikuisia. Kaikkien ei tarvitse olla valmentajia, vaan tarvitaan kanttiininpitäjiä ja aikuisia myös muihin toimintoihin. - Vanhemmat voivat elää omaa, jo taakse jäänyttä peliuraa lapsen

kautta. Olisikin tärkeää tietää, miten kannustaa lasta eri ikäportaissa, Warkiksen valmennuspäällikkö Antti Immonen sanoo. Kannattaa ”googlettaa” sanoilla Huippuaikuisen valmennusvideo. Videolla Juhani Tamminen ja Mika Kojonkoski kertovat tärkeitä asioita lasten kannustamisesta liikuntaharrastuksissa.

- Itse olen huolissani lasten viikoittaisesta liikunnasta. Vaikka pienet lapset menevätkin juosten paikasta toiseen, 10–15-vuotiaiden ikäryhmässä tulee ongelma. - Terveyttä edistävän liikuntamäärän tulisi tässä ikäryhmässä olla 16-18 tuntia viikossa. Joukkueharjoituksilla päästään tästä määrästä puoleen ja loppu on etsittävä jostakin - siinä tulee haaste. - Pyrimmekin saamaan perheet innostumaan, tekemään yhdessä, pelailemaan pihalla, käydä hiihtämässä ja kävelylenkeillä, mäenlaskussa ja luistelemassa. Jos lapset eivät liiku, kuka meitä parin vuosikymmenen päästä elättää, pohtii Immonen, jonka mukaan huippu-urheiluun suuntaavan liikunnan tulisi olla viikkotasolla 30 tuntia. Tuoliharjoituksessa pitää potkaista kovempaa ja oikeaan suuntaan. Muovituolit ovat keveitä, luistavia ja luistelutukena turvallisia.

Ilmoitusmyynti Arja Lehtosalmi Puh. 050 341 5339 aineisto@sykkeessa.fi

11

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

IL LUKIJA-K

Äänestä paras artikkeli tässä lehdessä.

FUTSAL Joulutauko futsalissa meni menojaan ja kausi onkin kerinnyt edetä jo ratkaisupeleihin. Kun viimeksi asian vierestä kirjoiteltiin, oli jäljellä yksi ottelu ”syyskierrosta” sarjakärki Riverballin vieraana Joensuussa. Tuossa ottelussa kentällä olikin vain yksi joukkue ja se oli kotijoukkue eli ”taivaansiniset”, kuten kannattajat kovaan ääneen omiaan kannustivat Joensuun Areenassa. Lopputulos 11-2 ja Hukka-Pallo leuka rinnassa joulutauolle nuolemaan haavoja. Tässä vaiheesssa sarjassa sijoituttiin keskikastiin kymmenellä pisteellä seitsemästä ottelusta. Syksyn tehomiehiä olivat ennakko-odotusten mukaisest Dimitri Klimov (13+7) ja Tommi Lankinen (7+1), myös Diman nuori veli Pavel teki mukavat tehot (3+2) syksyn mittaan. Suurin kiitos tiukoista otteluista saavutetuista voitoista kuitenkin menee maalivahti Ville Rautiolle, ilman lukuisia paraatipelastuksia voisi Hu-Pan pistesarakkeen näyttämästä kympistä puuttua hyvinkin ykkönen edestä. Kuukausi meni nopeasti ilman pelejäkin ja ensimmäinen ottelu tauon jälkeen koitti Polvijärvellä PoPS78:n vieraana. Kolme edellistä joukkueiden kohtaamista niukasti voittanut Hu-Pa lähti luonnollisesti voitto mielessä retkelleen. Ottelussa PoPS pääsi kuin varkain kertaalleen johtoon, mutta Hukka-Pallon otettua ohjat, ei isäntiä päästetty enää kuin kertaalleen käymään tasoissa. Joni Rouvisen hattutemppu toisella puoliajalla piti huolen pisteiden matkaamisesta tälläkin kertaa Varkauteen numeroin 4-6. Seuraava ottelu oli kotiottelu liikuntatalolla Petäjäveten Petäjäisiä vastaan. Ottelu olikin melkoista vuoristorataa isäntien esityksen osalta. Vieraat iskivät vajaaseen varttiin itsensä jo 0-3 johtoon,

kotijoukkueen virhetilin täytyttyä jo seitsemän pelatun minuutin kohdalla. Reilun vartin Hu-Pa joutui itseään herättelemään, kunnes sai kavennettua numerot 2-3:een ennen taukoa. PetPet pääsi toisella puolikkaalla vielä kahdesti kahden maalin karkumatkallekin, kunnes ottelu huipentui reiluun puoleentoista minuuttiin: Kotijoukkueen aikalisä, ottelu tasoihin puoli minuuttia ennen loppua ja lopun kruunuksi voittomaali, kun pelikellossa oli jäljellä enää kaksi sekuntia. Näin siis PetPetin lähempääkin lähempänä olleet kauden avauspisteet saivat odottaa vielä seuraavaan otteluun. Tällä kertaa hattutemppuilijoita Hukka-Pallosta löytyi kaksin kappalein, Diman lisäksi myös loukkaantumisesta toipunut Daddy Jammeh osui kolmesti. Maalilla Ville Rautiota loistavasti tuurasi lonkkansa uhraten Olli Hämäläinen. Spektaakkelin jälkeen oli vuorossa jo kauden kolmas matka Keski-Suomeen, sarjassa ainoana Riverballin peesissä kestäneen FS Feeniksin vieraaksi. Ottelussa Hu-Pan peli kulki kohtalaisesti, mutta maalipaikoissa säästeltiin suotta. Heikot yritykset oli helppo isäntien maalivahdin torjua. Vaikka Hu-Pa pääsikin Ville Leskisen maaleilla kertaalleen käymään johdossa ensimmäisellä puolikkaalla, oli suurin syy numeroiden pysymiseen hillityissä 7-3:ssa lähestulkoon pelkästään Raution Villen ja maalitolppien ansiota. Näin siis Hukka-Pallolle harvinainen kahden ottelun voittoputkikin pääsi katkeamaan. Myös liiaksi Hu-Pan tehokkuuteen vaikuttaa tehoparin Tommin ja Diman puuttuminen. Miesten takaa ei tahdo löytyä maalinteosta vastuuta ottavia korvaajia. No, välillä on hävittävä että voitot tuntuvat taas makeammilta. Sellainen olikin edessä jo seuraavana viikonloppuna kotona Liikuntatalolla, kun vajaamiehinen Kampuksen Dynamon kolmosjoukkue saapui vieraaksi. Kahdella vaihtomiehellä reissussa olleen KaDy:n tappio näytti jo väistämättömältä kun taulussa oli lukemat 3-0 seitsemän minuutin kohdalla. Kuitenkin jostain syystä Hukka-Palloon iski puolivälissä avauspuolikasta ylimielisyys ja liike loppui niin miehiltä, kuin palloltakin. Niinpä vieraat kiittivät Hu-Pan tarjoamasta kävelyvauhdista ja iskivät vastahyökkäyksistä numerot tasoihin ennen taukoa. Eikä tässä vielä kaikki, vaikka Hu-Pa tauon jälkeen heti siirtyikin johtoon, päätti se päästää vieraat vielä pelin uudestaan mukaan ja jopa johtoonkin. Onneksi tällä kertaa hattutemppuilijoita kotijoukkueesta löytyi jopa kolme, kun Diman ja Daddyn lisäksi Lankisen Tommillakin oli pitkästä aikaa sihti kohdallaan hatun arvoisesti. Näin siis jyväskyläläiset saivat taipua numeroin 9-6 ja Hu-Pa huokaista helpotuksesta heikon esityksen jäljiltä. Kausi on edennyt jo siihen pisteeseen että ratkaisupelit ovat edessä. Sarjavoitosta kamppailevat tasapisteissä olevat Riverball ja Feeniks. Pronssin kohtalon ratkaisevat Ristiinan Pallo, Lohikosken Pallokerho ja Hukka-Pallo, joista HuPalla on molempia vastaan vielä ottelu pelaamatta. LPK kohdataan seuraavaksi vieraissa, Riverball saapuu ensimmäistä kertaa Varkauteen futsalin merkeissä ja kauden päättää vierasreissu Ristiinaan. Seuraavassa jutussa selviääkin kuinka lopulta kävi ja voidaan jäädä odottelemaan nurmien vihertymistä.

www.lakimajakka.fi

Lähetä vastaus osoitteeseen: Ahlströminkatu 10 B, 78250 Varkaus tai s-postiin: aineisto@sykkeessa.fi Kaikista osallistuneista arvomme palkinnoksi kahvi-paketin.

lta

kula k u k s i l o p o Akr -nurkassa julkistetaan aina lukijoiden originaaleja ja mielenkiintoisia kirjoituksia.

Sinäkin voit osallistua! Lähetä meille tarinasi, runosi, kertomuksesi tai mielipiteesi osoitteeseen: aineisto@sykkeessa.fi tai soita p. 050 341 5339

Paksumman ja tuuheamman näköiset hiukset jo 4 viikossa tai RAHAT TAKAISIN! KOSKEE VAIN NIOXIN TRIAL KIT -KOKEILUPAKKAUSJÄRJESTELMIÄ 1-6.

Parturi-Kampaamo

Vikkelät Sakset

Vaihtoehtoja on. Warkiksen valmennuspäällikkö Antti Immonen painottaa vanhempien suurta vastuuta lasten luisteluvälineiden kunnosta. Muutama vuosi sitten kiekkoseura jopa haki päiväkodeilta lasten luistimet jäähallille teroitettavaksi.

PAILU

Pirnankatu 4 (Forum), 78200 Varkaus

ma-pe 9-20 p. 045 320 4010

EDULLINEN BONACUREN Shampoo-hiushoito SESSA TAR JOUK

12,-

Tarjous voimassa koko helmikuun ajan.

Kampaamo Emilia Kaija Ruippo

Ahlströminkatu 8, 78250 Varkaus p. (017) 5512 844 050 5182 903


12

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

hyvin muun muassa Helsingissä ja Siilinjärvellä - miksi ei myös Repokankaalla?

Välitunneilla ei tarvitse olla toimettomana. Repokankaan koulun pihamaalla oli ennen aamuyhdeksää monenlaista aktiviteettia ja pallopeliä.

Repo Reipas aktivoi koululaisia liikkumaan Teksti & kuvat: Vesa Moilanen

Käynnissä olevan lukuvuoden alusta eli viime vuoden elokuusta on Repokankaan koulu ollut mukana Liikkuva kouluhankkeessa. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Opetushallituksen, aluehallintoviranomaisten ja järjestöjen yhteistyöllä toteutettava ohjelma, joka perustuu hallitusohjelmaan. Repokankaan koululla hankkeen nimenä on Repo Reipas. Liikkuva koulu-ohjelman tavoitteena on vakiinnuttaa suomalaisiin kouluihin liikunnallinen toimintakulttuuri ja jalkauttaa kouluihin fyysisen aktiivisuuden suositus lisäämällä liikkumista koulupäivään ja sen välittömään yhteyteen. Ohjelmaan osallistuvat koulut toteuttavat itse omia, yksilöllisiä suunnitelmiaan liikkumisen lisäämiseksi koulupäivään. Hankkeeseen rahoitusta tulee Veikkaukselta ja tutkivana tahona toimii Likes eli Liikunnan ja terveyden edistämiskeskus Jyväskylästä. Hankkeen jo toteutuneen pilottivaiheen jälkeen Repokankaan koulu Varkaudesta valittiin mukaan Itä-Suomen alueelta. Rahoitusta 3-vuotiseen hankkeeseen haetaan vuosi kerrallaan. - Kyseessä on hanke, joka ei lopu. Nyt luodaan malleja, miten saataisiin lasten liikkumisen ja fyysisen aktiivisuuden lisääntyminen osaksi arkipäivää, toimintatavaksi ja pääomaksi. Hanketta ei ole koettu turhanpäiväiseksi - hankkeella edistetään lasten hyvinvointia ja terveyttä, sanoo Repokankaan koulun rehtori Anne Suomalainen, jonka mukaan koulun lukuvuosisuunnitelmassa

jokainen opettaja tutkailee, kuinka jokaiseen koulupäivään saataisiin tunti fyysistä aktiviteettia liikuntatuntien lisäksi. Hankkeen kautta on voitu järjestää ”välkkäriohjaajakoulutus” 5-9-luokkalaisista. Tällä hetkellä koululla on 21 välituntiohjaajaa, joille on saatu välituntitoimintaa varten välineistöä - palloja, mailoja ja naruja. Lisäksi koulun vanhempaintoimikunnan järjestämän tempauksen tuotolla on pystytty hankkimaan liukureita ja pulkkia. - Aikuisen tuki on aina lapselle tärkeää. Välitunneilla on aina yksi välkkävalvoja välkkäriohjaajien tukena. Ideana on, että kenenkään ei tarvitse seista torottaa toimettomana.

Toiminnallinen oppitunti Osan hankevaroista voi käyttää puitteiden, esimerkiksi välineiden kunnostamiseen. Repokankaalla on hankittu hankkeen neljälle tiimille pussukat, jotka sisältävät mailoja, palloja ja erilaisia välineitä. Pussukat ovat luokissa ja lapset voivat ottaa välineitä mukaan lähtiessään välitunneille. Yläluokkalaisille on hankittu pyörillä oleva pingispöytä, joka antaa oivan mahdollisuuden taukojumppaan. Myös alaluokkalaiset ovat innostuneita pelaamaan pöytätennistä. Eli hankkeen myötä on lapsille konkreettisesti voitu näyttää, mitä on saatu. - Koulun liikuntasalinkäyttöä tarkasteltaessa huomattiin, että salissa oli puolentunnin taukoja. Liikkuva koulu-hankkeen tiimit ovat rantautuneet sinne ja tiettynä päivänä salissa on toiminta-

pisteet. Ja hiki päässä liikutaan tietyn välitunnin aikana. Myös oppitunnin aikana voi mennä vaikka varttitunnin ajaksi liikuntasalin aktiviteetteihin - sen on huomattu auttavan lasta keskittymään. Repokankaan koulun oppitunnit on rytmitetty niin, että aina ne eivät kestä 45 minuuttia, vaan pidetään myös vähän pidempi, toiminnallinen oppitunti. Opettajat itse ideoivat sellaista, mikä mahdollistaa lasten liikkumisen jotain kivaa ja toiminnallista. - Tokaluokkalaiset ovat tehneet kivan innovaation. Se on viikon liikuntajekku, jonka oppilaat kehittelevät, piirtävät ja kirjoittavat. Viikon alussa liikesarja laitetaan näkyville ja ennen paikalleen istumista oppilas voi omatoimisesti tehdä jekun. Ja naama on hymyssä. Koulun iltapäivisin tapahtuvaa kerhotoimintaa on rikastetuttu liikunnallisin kerhoin, mm. tanssikerholla ja salibandykerholla.. Opettajille on varattu koulupäivän jälkeen Liikkuva koulu-tunti. Sen aikana hankkeen kautta järjestetään tietyn teeman mukaista liikuntaa niille lapsille, jotka ehkä odottavat kyytiä tai ovat mukana iltapäivätoiminnassa. On pelejä, leikkejä, perinneleikkejä... Iltapäiväkerhotoiminnassa ulkoilu on tosi tärkeää - lapset kaipaavat saada happea. Rehtori Anne Suomalainen kertoo, että valtakunnallisten hanketapaamisten yhteydessä on saatu viestejä tuloksista. Työrauha on kohentunut ja kiusaaminen on vähentynyt, kun on järkevää tekemistä. Iloa on tullut lisää koulupäivään. - Tutkimuksissa on myös huomattu, että matematiikan oppimisessa on saavutettu parempia tuloksia.

Myös lukemisessa ja kirjoittamisessa on havaittu saavutetun parempia tuloksia, jos koulupäivä sisältää fyysisiä aktiviteetteja eli aivot aktivoituvat. Oppiminen vaatii suotuisan asenneilmaston ja hyvällä mielellä oppii.

”Bussi-idea” Repokankaan koulu haluaa innostaa myös muita varkautelaisia kouluja hakeutumaan hankkeen pariin. Repo Reippaan osalta vanhempaintoimikunta ja kaikki vanhemmat ovat olleet aktiivi-

sesti Liikkuva koulu-asiassa mukana. - Koulumatkaliikunta olisi yksi hieno asia. Kun lähellä asuvien lasten vanhemmat eivät kuljettaisi lapsiaan kouluun, voisi ajatella ”Pyöräilevä ja kävelevä koulubussi”-ideaa. Vanhempaintoimikunta otti pallon ideasta, ja jospa vaikka tulevana lukuvuonna saisi rakennettua vanhemmista, isovanhemmista ja naapureista verkoston. Olisi tietyt reitit, aikuinen reitin pysäkillä ja lapset voisivat turvallisesti kävellä porukalla kouluun tietyn aikataulun mukaan. Tämä on onnistunut

- Koulumatkoilla tapahtuu myös kiusaamista, jota ”bussi-idea” voisi ehkäistä. Tarvitaan yhteisöllisyyttä ja yhteen hiileen puhaltamista. Kovasti odotan, että uusien ekaluokkalaisten ensimmäisessä tapaamisesta alettaisiin asiasta puhua, samoin esikoululaisten vanhempien kanssa. Anne Suomalainen iloitsee Repokankaan koulun ympärille tehdyistä ihanista pihoista. Mutta koulun kentän ympäristössä olevat tekokukkulat ”työntävät pajua”. - Jos ne saisi raivattua, niin millaiset maastot olisi eri vuodenaikoina tehdä intervallijuttuja. Jos saisimme rahoitusta, voisi

kaupungin teknisen viraston ja alihankkijoiden kautta raivata kukkulat. Tai talkoilla - ammattilaisten avustamana, hän tähdentää. Liikkuva koulu-hanke on otettu Repokankaan koululla myös yhdeksi osaksi 6-luokkalaisten leirikoulua, jossa hankevaroilla toteutetaan seikkailullinen golf. Toukokuussa leirikoulu tapahtuu kouluviikon ajan Ahvenanmaalla. Liikkuva koulu-hanke on teemoittanut myös koulun juhlatilaisuuksia. Liikunta näytteli merkittävää roolia itsenäisyysjuhlassa ja pikkujouluissa oli telinerata salissa lapsille ja vanhemmille. Hanke on pyritty saamaan näkymään kaikessa - ja siinä on onnistuttu mainiosti.

Repokankaan koululla on ”täysi tohina” päällä aamuseitsemästä iltapäivän puoli viiteen. Aamu käynnistyi ekaluokkalaisilla kivalla liikuntahetkellä, jota veti erityisluokanopettaja Minna Taskinen. Liikuntatuokion jälkeen rauhoituttiin kouluaskareisiin.

Mielen ja kehon tulee toimia yhdessä hyvinvoinnin ylläpitämiseksi - Ohjaamme ihmisille kivuttomia harjoituksia, joissa kulunutta niveltä tai rankaa ei kuormiteta. Pikkuhiljaa harjoituksia lisätään, mennään ”porras portaalta” eteenpäin.

Teksti & kuva: Vesa Moilanen

Mikä on ihmiselle tärkeintä elämässä? Vastauksena on yleensä aina - terveys. Mutta käytämmekö nykyään enemmän rahaa terveyden tuhoamiseen kuin sen ylläpitämiseen? Katsottaessa esimerkiksi Työterveyslaitoksen tekemiä tutkimuksia sairastumisiin, työstä poissaoloihin ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen suurimpana aiheuttajana alkaa olla stressiperäiset sairaudet. - Nykyisin pystytään tieteellisesti todistamaan liiallisen stressihormonin (kortisonin, adrenaliinin ja noradrenaliinin) aiheuttamat ongelmat ihmiskehoon. Esimerkiksi aiemmin oli käsitys, että kolesteroliarvolla ja stressillä ei ole selkeää yhteyttä, tai että stressi ei vaikuttaisi kilpirauhasen toimintaan. Nykyisin tämä käsitys on muuttunut, sanoo fysioterapeutti Heidi Koponen Varkauden LadyLinesta.

Rehtori Anne Suomalaisen mukaan Liikkuva koulu-hanketta tehdään yhteistyöllä ja porukalla. Tämä on kivaa, hän sanoo.

13

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

Stressi on ihmishistorian alussa toiminut elimistön hälytysjärjestelmänä. Vaaran uhatessa stressihormonit aktivoivat kehomme ja mielemme ”puolusta tai pakene”-tilaan: sydämen syke kiihtyy, lihakset jännittyvät, aistit herkistyvät. Ikävä kyllä elimistömme ei erottele, onko kyseessä oikea vaaratilanne, vaan sama stressi-ilmiö syntyy pienemmistäkin ärsykkeistä.

Pidä itsestäsi huolta Asiakkaan tullessa ensimmäistä kertaa LadyLinelle, hänelle tehdään kuntokartoitus - mikä hänet on tuonut salille? Mitkä ovat asiakkaan tavoitteet, mitä hän haluaa saada aikaan. Sitten käydään läpi huomioitavia seikkoja eli mahdolliset sairaudet ja monestiko viikossa pääsee tulemaan ja paljonko kerrallaan voi kuntoilemiseen käyttää aikaa.

Jumppapallo soveltuu mainiosti monenlaisiin harjoitteisiin, kertovat fysioterapeutit Heidi Koponen (kuvassa vas.) ja Henna Vähäpassi Varkauden LadyLinesta.

- Stressi voi tulla ihan mistä vaan - ympäristötekijöistä, sosiaalisista asioista, työkiireestä tai riittämättömyyden tunteesta. Stressi voi ilmetä kehossa erilaisina tulehdussairauksina ja elimistön puolustuskyvyn laskemisena, eli sairastuu helpommin. Myös erilaisiin nivel- ja reumaperäisiin tulehdussairauksiin sekä lihasperäisiin kipuihin on stressihormonilla selkeä yhteys. LadyLinesta löytyy keinot stressinpurkuun, painonhallintaan, yleiskunnon kohotukseen ja liikunnan tuomaan hyvänolontun-

teeseen. LadyLine eroaa muista kuntosaleista sillä tavalla, että on oikeasti mietitty palvelutarjontaa naisille. - Täällä ei korostu fitness- tai bodausajattelu, vaan palvelut on ajateltu nimenomaan terveyden ylläpidon kannalta. Eli miten voi parantaa esimerkiksi kipeää olkapäätä ja saada siihen liikelaajuutta. Tai miten ”hartiajumia” saa pois ja ryhtiä parannettua. Erilaiset nivelrikot ovat erinomainen syy tulla LadyLinelle kuntouttamaan itseään.

- Yhdessä pohditaan keinot tavoitteisiin pääsemiseksi. Neuvomme harjoitukset kädestä pitäen ja salilta löytyykin yllättävän paljon asioita, joita pystyy tekemään. Palveluideologiamme viestii, että ei tarvitse olla kunnossa tullessaan, vaan täältä sitä kuntoa hankitaan. LadyLinen asiakkaina on kaikenikäisiä ja kaikenkokoisia, jokainen voi tuntea itsensä tervetulleeksi. Heidi Koponen tähdentää, että hälytyskellojen pitäisi soida, jos liikunnasta alkaa tulla pakonomainen, siitä tulee suorittamista ja kaikkea pitää mitata. - Aina ei tarvitse piiskata itseään - välillä voi olla lempeämpi. Muistuttaisin, että ennen kaikkea mielen ja kehon tulee toimia yhdessä.

Tämähän ei tarkoita sitä, että kun on stressiä, kannattaisi jättää kuntoilu vähäiseksi. - Usein ajattelemme, että kun on kiire ”jätän nyt tuon kuntosalin tai jumpan pois”. Kannattaa kuitenkin miettiä, mikä antaa minulle hyvinvointia ja energiaa päivittäiseen jaksamiseen? Mikä antaa voimavaroja. Vanha sanonta: ”Työt eivät tekemällä lopu” pitää minusta paikkansa, toteaa Heidi. LadyLinella on päivittäin kehonhuolto- sekä venyttely- ja rentousryhmiä. Kun saadaan pieneksi hetkeksi siirrettyä ajatus jonnekin muualle ja saadaan tuotettua keholle hyvä olo, silloin syntyy endorfiinin kaltaisia aineita, jotka ovat vasta-aineita stressihormonille. - Näin saadaan itse tuotettua kipu- ja masennuslääkkeitä pelkästään sillä, että rentoudutaan tai esimerkiksi venytellään. Liikunta ja rentoutuminen ovat yksi parhaimpia tapoja huolehtia hyvinvoinnista. Silti monesti olemme ensimmäisenä ”juustohöyläämässä” kuluja hyvinvointia lisäävistä harrastuksista. - Moniko meistä käyttää vaikkapa viisikymppiä kuukaudessa johonkin tärkeämpään kuin itsensä huoltamiseen? Pari euroa päivässä kulutetaan hyvin helposti moneen turhempaan asiaan. Jokaisella on vastuu siitä, että pitää itsestään huolta. Keholle ja mielelle saa hyvinvointia sopivasta, mukavasta liikunnassa Heidi Koponen sanoo.


14

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

U

usi Päivä pitää Anun kiireisenä

Teksti: Teppo Välimäki Kuvat: Tampereen komediateatteri

Suurelle kansalle näyttelijä Anu Raipia tuli erityisen hyvin tutuksi Uusi Päivä TV-sarjan myötä. Sarjassa Anu näyttelee perheen äitiä Minna Haavistoa perheessä, jonka asioita sarja seuraa hyvin keskeisesti. Sarjan uskotaan jatkuvan kasvaneiden katsojalukujen myötä ainakin vuoteen 2015 ja Anulla on juuri uusittu sopimus ensi vuoden kevääseen, mikä tarkoittaa sitä, että ainakin rooli Minna Haavisto pysyy ruuduissamme.

Sapattivapaata opetustyöstä

Oma ensimmäinen käsikirjoitus

Anu tuli viimetipassa 90-luvun puolivälissä Tampereen Komediateatterin oppilaskouluun opiskelemaan näyttelijäntyötä, kun jo 3-vuotiaana oli kerta päättänyt ryhtyä näyttelijäksi.

Anu jatkaa hyvin onnistunutta vierailua ensikesänä Jyväskylän Laajavuoren kesäteatterissa. Hän on kirjoittanut HC Andersenin tarinan pohjalta sadun Keisarin Uudet Vaatteet ja ohjaa sen myös itse. Tulkinnassa on säilytetty sadun hohto ja taika hieman modernisoituna, täsmentää Anu. Hän oli hyvin innoissaan saadessaan jatkopestin, koska viime kesän Peppi Pitkätossu meni Laajavuoressa nappiin ja Anun ohjauksesta tykättiin kovasti. ”Ohjaaminen on juuri sitä, mitä nyt haluankin tehdä”, kuvailee Anu.

Anu on valmistunut myös kasvatustieteilijäksi Tampereen Yliopistosta sekä ilmaisutaidonopettajaksi Jyväskylän Yliopistosta. Eivätkä nämä luvut olekaan menneet hukkaan, sillä hän on saanut oppejaan hyödyntää erityisesti Suomen Teatteriopiston (ent. Komediateatterin oppilaskoulun) opetustyössä, mikä on Anulle ollut myös mieluisaa puuhaa. Anu on myöhemmin opiskellut itsensä myös teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta. Tampereen komediateatterin lavalle Anu nousee tällä näytäntökaudella näytelmässä; Liisamaija Laaksosen räiskyvässä draamassa Lumikit. Mukana ovat myös mm. Tuija Vuolle, Liisa Roine sekä Emilia Pokkinen. Uusi Päivä -sarjan nauhoitukset pitävät Anun kiireisenä viikosta toiseen, eikä nyt ole syytä revetä kuin yhteen teatterirooliin. Syksyllä Anu jatkaa Luolanainen – monologinäytelmäänsä.

”Kuin teatteria koko elämä” Anun kohdalla tuon voi hyvin todeta, sillä hän on avioitunut teatterisuvusta tunnetun Panu Raipian kanssa ja he jatkavat yhdessä Panun isän ja äidin viitoittamaa tietä eli yksityisomistuksessa olevaa tamperelaista Komediateatterin pyörittämistä. Aikanaan Esko-isän ja Tapio Parkkisen jalalle laittama teatteri on kasvanut merkittävästi ja mukana teatteritoiminnassa on edelleen myös jo alkuvuosina perustettu koulutuspuoli. Nykyään opetusta annetaan myös Tampereen ympäristökunnissa.

15

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

Sarja tuo Anun mielestä asiat myönteisemmällä tavalla esiin ja luo näin positiivisemman kuvan. Sarjahan onkin tarkoitettu koko perheen katsottavaksi, eikä näin ollen tuo ihan kaikkea kamalaa esiin. ”Se on turvallinen koko perheen sarja”, jatkaa Anu. Uusi Päivä- sarjasta sanotaan, että se kuvaa kohotettua arkea, mutta Anusta se on myös kaunista katsottavaa. Anun omia oppilaita Suomen Teatteriopistosta esiintyy sarjassa ja pääsee näin ”framille”. Suomalaisista näyttelijöistä Anu ihailee valloittavaa Seela Sellaa, jonka kanssa Anu on saanut itsekin näytellä. ”Komedia kai minulle paremmin sopii. Ainakin tykkään sellaista enemmän tehdä”, pohtii Anu. Tällä hetkellä hän haaveilee, että pääsisi tekemään jonkun Niskavuoren hienoista naisrooleista. Politiikasta Anu ei kovasti perusta, mutta vaaliväittelyt ovat parasta herkkua. ”Ne ovat hyvää viihdettä ja farssia, sellaista eräänlaista teatteria sekin on. On hauska seurata kuinka vanha konkari nitistää useimmiten nuoren poliitikon ja vanha ei mene mistään lukkoon vaan selvittää toimittajien tentit kovalla rutiinilla. Joskus on hauska kuunnella poliitikkoa, joka saattaa puhua ummet ja lammet koskematta ollenkaan kysyttyyn aiheeseen. ” mietiskelee maailman menoa kiireinen näyttelijätär.

Mestareita maailmalle Kun komediateatterin oppilaskoulu eli nykyinen Suomen Teatteriopisto aloitti, oli näyttelijäntyön opetus vielä hyvin epävirallista valmistaviin vastaaviin kouluihin verrattuna. Nykyään Suomen Teatteriopisto on hyväksytty toisen asteen koulutuksen antajaksi ja arvostus teatterimaailmassa on selkeästi parantunut. Suomen Teatteriopistosta ovat oppinsa saaneet muiden muassa Putouksesta tuttu Armi Toivanen, Tangokuningatar Mervi Koponen ja Elonkerjuu yhtyessä artistina esiintyvä Juha Lagström. Myös monet maamme kaupunginteatterit ovat kiinnittäneet Suomen Teatteriopistossa oppinsa saaneita näyttelijöitä henkilöstöönsä. ”Hyvät ja ahkerat saavat töitä”, kuittaa Anu ja niinhän siinä on käynytkin.

Positiivinen ote Uusi Päivä on Anun mielestä positiivinen sarja. Se ei ole haastamassa Salattuja Elämiä, mutta jos niitä nyt vertailee, niin UP on varmasti myönteisempi ja realistisempi. Siinä käsitellään arjen asioita ja ihmissuhteita, mutta ei niin raskaalla otteella kuin Salatuissa Elämissä.

rikutorkkeli.com deathhawks.com

Ainakin me haluamme PLANTAASIN Varkauteen 2013...

”Lähdin hieman siistiytymään. Nähdään pian entistä ehompana.”

Terveisin, Jamifantti www.perheikonen.fi


16

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

Liikuntaharrastusta viedään eteenpäin Kiekkoa Kylille-hankkeella Teksti & kuva: Vesa Moilanen

Keskisavolaiset jääkiekkoseurat Pieksämäen Pallo-Sepot ry, Warkis Varkaus ry ja Leppävirran Kiekko-75 ovat lähteneet toteuttamaan Kiekkoa Kylillehanketta yhdessä maaseudun kehittämisyhdistysten, Mansikka ry:n ja Veej´jakaja ry:n kanssa. Hankkeen tavoitteena on lisätä koululaisten ja päiväkotilaisten fyysistä aktiivisuutta ja madaltaa kynnystä liikuntaharrastuksen aloittamiseen. Kyseessä on maaseudun kehittämishanke, joka käynnistyi viime marraskuun alussa ja jatkuu ensi vuoden huhtikuun loppuun saakka. Hanke aloitettiin kyläkoulujen ala-asteista ja mahdollisesti ensi syksyn aikana mukana ovat myös päiväkodit Leppävirralla ja Pieksämäellä.

Hankkeen jo toteutetut starttitapahtumat ovat saaneet sangen positiivisen vastaanoton. Projektipäällikkö Jani Jormakan mukaan hankkeessa mukana olevien koulujen määrä kasvaa jatkuvasti.

- Starttitapahtumat järjestetään 1-6-luokkalaisille luistelutapahtumana ja muulla tavalla sitten, kun ei ole ulkojäätä, jonkin muun yleisliikunnan muodossa. Hank-

Jalat vaikuttavat ihmisen koko hyvinvointiin rintaa ja naamioita. Teen myös klassisena hierontana alaraajahierontaa jalkateristä pakaraan saakka ja näin saadaan, kertoo Karoliina suositellen jalkahoitoa vuodenaikojen mukaan, 3-4 kertaa vuodessa. Varkauden Jalkaterapian asiakaskunnasta iso ryhmä ovat diabeetikot, joille jalkojenhoito on erityisen tärkeää. Myös reumaatikot, joilla on reuman aiheuttamia jalkojen virheasentoja, käyvät jalkahoidossa.

Teksti & kuva: Vesa Moilanen

Jalkaterän pieni ala ottaa ihmisen koko painon vastaan. Monesti jalkaterä on heikko lenkki ihmisen kokonaisuudessa. Mutta jos jalat ovat kunnossa, ne vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin. - Tänä päivän ihmiset pitävät huolta itsestään. Jalkojenhoidossa tärkeää on hygienia - päivittäinen pesu puhtaalla vedellä ja esimerkiksi suihkun jälkeen hyvä huuhtelu. Ja päivittäinen rasvaus, mutta ei varpaidenväliin, etteivät ne ala hautua ja ettei muodostu haavoja. Pesulla ja rasvauksella iho pysyy moitteettomassa kunnossa. Tottakai on muistettava kynsienleikkaus, ettei tule sisäänpäin kasvaneita kynsiä ja tulehduksia, neuvoo jalkaterapeutti (AMK) Karoliina Laitinen, jonka yritys Varkauden Jalkaterapia toimii yhteisissä tiloissa Kauneushoitola Terhin kanssa.

Jalkaterapeutti (AMK) Karoliina Laitinen kertoo, että miehiä käy nykyään jalkahoidossa likimain saman verran kuin naisia. Vuositasolla jalkahoidossa on hyvä käydä 3-4 kertaa.

- Yleisin on perusjalkahoito, jossa hoidetaan iho ja kynnet siisteiksi sekä tehdään rasvaus. Vähän pidempikestoisissa, hemmottelevissa luxus-jalkahoidoissa on mukana muun muassa kuo-

- Diabetes aiheuttaa useasti neuropatiaa eli suojaavan tunnon heikkenemistä ja iskemiaa eli verenkierron heikkenemistä. Diabeetikko ei välttämättä neuropatian vuoksi tunne esimerkiksi jalassa olevaa haavaa tai vaikkapa kengässä olleen kiven uppoutumista kantapäähän. Jalkahoidon yhteydessä jalat tarkastetaan perusteellisesti. Jalkakylvyn tapaan Varkauden Jalkaterapiassa saa detox-hoitoa, jonka kysyntä on kasvanut jat-

keella selvitetään, mitä kouluissa paikallisesti pystytään tekemään ja minkälaisia haluja koululla itsellään on hankkeeseen. - Esimerkiksi Oravikoskella oli puhetta, että saataisiin yleisliikuntakerho heti koulupäivän jälkeen. Eli jatkettaisiin bonusliikuntatunnilla siellä, missä hanke on käynnissä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jani Jormakka, jonka mukaan tarkoituksena on käydä läpi jääkiekkoseurojen alueella olevien kyläkoulujen halukkuus hankkeeseen.

Leppävirran Oravikosken koulun nelosluokkalaiset leijonanmetsästyspelin tiimellyksessä. (Kuva: Jani Jormakka)

- Miten pystyttäisiin paikallisesti lisäämään liikuntaa ja tarjoamaan maaseudun kyläkouluille tapahtumia. Siellä ei ole samanlaista mahdollisuutta kuin kaupunkikouluilla osallistua erilaisiin juttuihin liikunnan ja kulttuurin osalta. Kylillä hoidetaan kyllä todella hyvin liikuntapaikkoja, hän kiittelee. Kiekkoa Kylille-projektin tapahtumia ja juttuja voi seurata Warkiksen ja PiPS:n kotisivuilla blogista.

kuvasti. Hoito poistaa elimistöstä mm. lisäaineiden, tupakan ja stressin aiheuttamia kuona-aineita ja myrkkyjä. Hoitoastiassa on ionipuhdistin, vettä, merisuolaa ja pieni sähkövirtaus, joka lähtee puhdistamaan kehossa soluja. Tällöin soluihin palaa jälleen normaali sähkövaraus. - Tämän myötä ravintoaineet imeytyvät paremmin, kehon vireystila kohenee, aineenvaihdunta vilkastuu ja jopa turvotukset laskevat. Suositeltavaa on ottaa 20-30 minuuttia kestävä hoito kuuden kerran sarajana noin kuukauden aikana, jonka jälkeen kerran kuukaudessa ylläpitävänä hoitona, Karoliina Laitinen kertoo.

nerilla ja tietokoneella nähdään, miten jalat kuormittuvat. - Mittausten ja skannerikuvan perusteella lähdetään suunnittelemaan yksilöllisiä tukipohjallisia, joiden materiaalin kovuus katsotaan asiakaskohtaisesti. Pehmeä materiaali on hyvä esimerkiksi reumaatikoille ja diabeetikoille. Kova materiaali soveltuu jalan radikaaleihin virheasentoihin. Savonlinnassa toimiva pohjallispaja valmistaa tukipohjalliset parissa viikossa. Tukipohjallisten käyttöikä on Karoliina Laitisen mukaan noin kolme vuotta, jonka jälkeen pohjalliset tulisi uusia, koska jalanasento muuttuu. Lapsilla tukipohjallisia uusitaan jopa puolen vuoden välein, koska lapsen jalka kasvaa. - Tyypillisimpiä asiakkaita, jotka ottavat tukipohjallisia, tulee lääkäreiden ohjaamina. Osa hakeutuu hoitoon esimerkiksi jalkakipujen, kantapään, päkiän tai varpaiden kiputilojen takia. Tukipohjallisia otetaan myös siinä tilanteessa, jos polvessa, nilkassa, lonkan alueella tai jopa selässä on kipuja. - Jos jaloissa on pituuseroja, ne monesti heijastuvat selkään saakka. Tai jos nilkat menee ”linttaan”, kaaret ovat voimakkaasti laskeutuneet tai päinvastoin on hyvin korkeakaarinen jalka, ne voivat vaikuttaa ihmisessä hyvin pitkälle ylös saakka kipuiluna.

Jos on paljon liikkuva ihminen tai työ on ”jalkojen päällä olemista”, silloin jalat ovat kovassa käytössä ja kovettumia tulee helposti. Toisaalta asia on hyvin yksilöllistä - maratoonarin jaloissa voi olla hyvin sileä ja hyvä iho. Varkauden Jalkaterapian palveluihin kuuluvat myös yksilölliset tukipohjalliset. - Jalkatutkimus tehdään asteen tarkkuudella, mitataan jalkojen virheasennot. Katsotaan jalkaterän alueelta liikkuvuudet, tarkastetaan kaaret ja jalan rakenne. Jaloista otetaan kuvat 2D-skan-

Kaupunkilehti Sykkeessä luettavissa useissa paikoissa kaupungilla! Suomalaiset ovat suurimpia kahvinkuluttajia maailmassa ja yleisin kahvi on edelleen vaaleapaahtoinen suodatinkahvi. Kahvinkeitin on monelle ”aamunpelastus” kotosalla. Kahviloissa ja ravintoloissa kahvihetket tarjoavat mahdollisuuden sosiaaliseen tapahtumaan ja monesti myös mahdollisuuden lukea lehtiä. Kaupunkilehti Sykkeessä on mukana kahvilakulttuurissa ja palveluyrityksissä. Lehti löytyy nyt muun muassa seuraavista yrityksistä:

Kahvila Nautinto,

- Jokaiselle luokalle tai yhdistetylle luokkaryhmälle pidetään monipuolinen jääliikuntatunti - vähän erilaisin jutuin kuin koululiikunnassa. Yritämme etsiä lapsille uusia juttuja jäällä kokeiltavaksi. Ja sitten kun ei ole enää ulkojäätä, pidetään elämysliikuntaa pitkälle kevääseen saakka ja jatketaan syksyllä koulujen alettua. Tärkeintä on, että lapsille jää hyviä kokemuksia. Jormakka kertoo tavoitteena olevan myös saada jotakin pysyvää kyläkouluille.

Tukipohjalliset

17

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

Heli Nurminen: Varkautelainen kahvilakulttuuri voi oikein hyvin. Erikoiskahveja on opittu kysymään ja juomaan, uutuustuotteita menee kivasti. Porukkaa liikkuu hyvin ja myös maakunnasta kauppareissulle tulleet ihmiset poikkeavat kahville ja lounassalaatille.

Kahvila Ravintola Kaks Ruusua, Hanna Kinnunen:

Aina on tarjolla suolaista ja makeaa perustarpeisiin kahvittelussa. Päivittäin käy satakunta lounastajaa, on a la carte-lista ja toimintamme liittyy paljolti yritysten, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden juhlatapahtumiin.

Ravintola Kavaljeeri,

Katja Vänttinen: Meillä katsellaan paljon urheilukanavia ja jääkiekkoa. Ja viikonloppuisin lauletaan karaokea.

Uimahalli Ilopisaran kahvio,

Kahvila-Ravintola AnnMarget,

Teboil Relanderinkatu,

Anna Vainio: Kaikki valmistetaan itse, leivotaan alusta lähtien. Otamme huomioon erikoisruokavaliot, laktoosittomat ja gluteenittomat. Teemme myös muita erikoistuotteita tilauksesta.

Juha Kinnunen: Peruskahvilaravintolasta saa pienimuotoisesti myös ruokaannoksia ja tietysti kahvin kanssa suolaista ja makeaa kahvileiväksi. Huoltoaseman puolella hoituvat määräaikaishuollot ja korjaukset. Ja kun tuo auton huoltoon, samalla voi käyttää odotellessa kahvilapalveluja.

Ravintola Tyyskänhovi,

Cafe Ankkuri,

Lounasruokala HaniVeli,

Kahvila Aaretti,

Scandic Oscar,

Kisagrilli KGB,

Ruokaravintola Amanda,

Warkauden Portti

Hansun Pirtti,

Hotelli Joutsenkulma,

Cafeteria Konditoria Diogenes, Mira Riekkinen:

Parturi-Kampaamo Vikkelät Sakset,

Amanda Vepsä ja Vuokko Jurvanen: Uimassa ja kuntosalilla käyvät ihmiset käyttävät kahvilapalveluja. Salilta tultaessa menee energiajuomaa ja vettä. Monelle hetki kahvikupposen äärellä on sosiaalinen tapahtuma kaverin kanssa uinnin jälkeen.

Terttu Tolvanen: Toimimme erilaisten tilaisuuksien, kokousten, perhejuhlien ja päivittäisten ruokailujen pitopaikkana. Tietyt kokousryhmät käyvät kahvilla jatkuvasti - päiväsaikaan, iltaisin ja myös viikonloppuisin.

Anne Kuusisaari: Toivoisi, että ihmiset istahtaisivat kahvikupin ääreen. Valikoimiimme kuuluvat lounasruoan ohella mm. leivonnaiset ja pikkusuolaiset, hampurilaiset, pizzat ja myös gluteenittomat tuotteet.

Taina Kovero: Kahvilakulttuuri Varkaudessa on edistynyt mukavasti. Ihmiset ovat löytäneet erikoiskahvit, joiden menekki on lisääntynyt huomattavasti. Ihmiset tulevat hyvän kahvin ja kahvileivän perään.

Soili Tonteri: Hotelli Joutsenkulman Ravintola Joutsenkulma on lähiöpubi, josta saa nopeasti R-menun ruoka-annoksia ja päivittäin lounaspöydän antimia. Hotellissa on 17 huonetta, kaikki savuttomia huoneita. Yritys tekee myös pitopalvelua erilaisiin tilaisuuksiin.

Paula Itäpelto ja Liisa Kainulainen: Alkuun ajattelimme kahvilapalveluja kirjaston henkilökunnalle. Suurin osa asiakkaistamme on ulkopuolisia kävijöitä. Tarjoamme keittolounasta ja ruokailumahdollisuudet ja kahvittelut kirjaston alakerran ja auditorion kokousväelle. Tilauksesta valmistamme mm. täyte- ja voileipäkakkuja.

Eeva Anttikoski ja Jonna Nyrhinen: Ruokaravintolamme palvelee klo 17 jälkeen. Tällä hetkellä on käynnissä bliniviikot - blinit kuuluvat alkutalveen - meillä todellista lähiruokaa, erikoisuutena paikallinen sampi. Kahvipuolella asiakkaat kysyvät erikoiskahveja espressoa, cappuccinoa ja lattea.

Neste-liikenneasema ja sen kahvila/ravintola henkilökuntineen palvelee monin eri tavoin ruokakaupan ja ravintolan palvelujen osalta - on esimerkiksi aamiasbuffet, noutopöytälounas ja kotipizzaa.

Joka aamu laitet ukaan aromeja, mm. oikeita marjoja. Päivittäin vaihtuva lounaskeitto, lounassalaatti ja itse leivotut karjalanpiirakat kotipullat ovat tarjonnassa. Leipomiseen jauhot tulevat lähituottajalta Joroisista.

Kirsi Moilanen: Lounaspöydän antimista ja kahvista käyvät nauttimassa talon väki ja myös tehtailta käy porukkaa. Leipomuspuolella eletään ajanhermolla, Runebergin-tortut ja laskiaispullat olivat äskettäin tarjolla.

Leila Savolainen: Kahvilla porukkaa käy, mutta enempi ostavat ruokaa. Meillä on kaikki grillituotteet, tämä on ”vanhanajan grilli” ja iltapalat on tarjonnassa. Maustevalikoima on laaja ja kesäaikaan menee myös jäätelöä ja pehmistä.

Eila Markkanen: Toiminta painottuu paljolti ruokailuun. Lounasruokaa jotkut hakevat jo aamuyhdeksän jälkeen. Aamuisin on aina tuoreet, itse leivotut pullat ja aamupala. Kausiluontoisesti ajan mukaan leivotaan - laskiaispullat menivät kuin ”kuumille kiville”.

Kati Suominen: Talvisaikaan hiuspohjaa tahtoo hilseillä ja kutista - hiuspohja ei ehdi mukaan lämpötilanvaihteluihin. Hiukset voi olla ”arka aihe”, mutta nyt on saatavilla tuote, jolla saa paksummat ja tuuheammat hiukset.


18

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

MENOVINkkEJÄ

Sotalapsen kokemukset koskettavat Varkauden Teatterissa

kiinnostavia tapahtumia lähialueella

Varkauden Urheilugaala Teksti & kuvat: Vesa Moilanen

Varkauden Teatterissa kantaesityksenä ensi-iltansa jo saanut Äideistä parhain kertoo tarinan sotalapsesta, joka iäkkäänä miehenä lähtee sotaäidin hautajaisiin. Hän saa oman äitinsä Ruotsiin lähettämiä kirjeitä, joita lukee paluumatkalla Suomeen ja koko elämä muuttuu. Näytelmä pohjautuu Heikki Hietamiehen kirjoittamaan samannimiseen kirjaan, josta kuopiolainen, pitkänlinjan teatterimies, ohjaaja/kirjailija Pentti Pesä on dramatisoinut ja ohjannut Varkauden Teatterille. Näytelmän on lavastanut teatterinjohtaja Jukka Tyrväinen ja puvustanut Taina Peltomäki. Heikki Hietamies itse on ollut sotalapsena Ruotsissa, jonne vietiin tai lähti toista maailmansotaa pakoon noin 72.000 lasta, Tanskaan 4.200 ja Norjaan noin 100 äitiä ja lasta. Noin 15.000 jäi palaamatta Suomeen. Ensimmäiset sotalapset matkustivat Turusta Tukholmaan 15.12.1939 Arcturus-laivalla. Ensisijaisesti mukaan otettiin kaupunkilaislapsia, sillä kaupungit olivat suurimman pommitusuhan kohteita. Keskustelu sotalapsista käynnistyi Neuvostoliiton sortumisen jälkeen 1990-luvulla. Sotalapset järjestäytyivät ja perustivat en-

simmäisen yhdistyksensä vuonna 1991. Nyt osa sotalapsista on alkanut vaatia korvauksia kokemastaan väkivallasta ja hyväksikäytöstä. Ruotsin valtio ei ole vielä suostunut suomalaisten vaatimuksiin, vaikka lastenkodeissa kaltoin kohdelluille ruotsalaislapsille on korvaukset jo luvattu. - Tämän näytelmän valmistamisessa, kirjoittamisessa ja työryhmän kanssa jouduimme hakemaan uuden teatteriestetiikan - ainakaan minä en ole sellaista aiemmin käyttänyt. Näyttelijät tulevat vähäiseen lavastukseen ja joutuvat ottamaan yleisönsä. Miten täytyy toimia, jotta he täyttävät sekä näyttämön että katsomon. Jotenkin tykkään sellaisesta teatterista, jossa näyttelijä vangitsee yleisön pelkällä olemuksellaan ja ilmaisullaan, kertoi ennen ensi-iltaa Pentti Pesä, jonka mukaan Äideistä parhain-näytelmässä näyttelijöiden välillä on koko ajan näyttämöllä vastavoimia ja samoin päähenkilön ja katsomon välillä. - Dramatisoinnissa on oleellista hyväksyä kirjailijan maailma ja sukeltaa sen sisään. Kirjailijan maailmassa täytyy luoda uusi kieli, joka toimii näyttämöllä. Jotta kerronta muuttuu draamaksi, osittain toiminnaksi ja vastavoimiksi.

Urheilugaalan päätteeksi nuorten disco Aika: perjantaina 22.2.2013 klo 18 Paikka: Joutenlahden Kimppa Työpajojen liikuntasalissa

Ei jätä kylmäksi Äideistä parhain-näytelmä ei ole dokumenttia, mutta osa Hietamiehen kerronnasta on historiallisesti autenttista. Käyttämällä runsaasti dioja, näyttämölle saadaan enemmän ja katsomoon tapahtumien totuudentuntua.

Varkauden taidemuseolla

Arja Kastisen kanteleimprovisaatioita Sirpa Ylhäisen maalauksiin

Aika: 11.1.-24.2.2013 Paikka: Varkauden taidemuseo

Aika: 9.3.2013 klo 19 Paikka: Warkaus-Sali

Hyvät Mekaanisen Musiikin Ystävät, Lähestyy aika, jolloin ihmiset eri puolilla Eurooppaa (eikä ainoastaan etelässä) pitävät suunsa supussa, jos he haluavat välttää epämieluisia asioita. Tätä nimitetään asiantuntijakielellä itsesensuuriksi. Tämä johtaa, kuten tiedämme, itsetuhoon.

LEVYNJULKAISUKONSERTTI

Merja Horjanderille Äideistä parhain on viimeinen näytelmä ennen eläkkeelle siirtymistä. Äidin roolia hän luonnehtii mielenkiintoiseksi.

Poliittinen Kabaret Saksassa syntyi (tietääkseni) ensimmäisen maailmansodan jälkeen, pääasiassa Berliinissä. Sota seuraamuksineen, isänmaallisen sodan hurmoksesta, joka ei muka tuntenut luokkaeroja, herättiin äkkiä todellisuuteen, jossa jokainen tunsi itsensä petetyksi. Tuli luokkaviha, ennen kaikkea

70-VUOTISJUHLAKONSERTTI

Aika: 25.3.2013 klo 19 Paikka: Warkaus-Sali

Kaikki nämä kabaretistit, olivatko he sitten juutalaisia, kristittyjä tai ateisteja, eivät pystyneet estämään Adolf Hitleriä. Näytöstilat olivat liian pieniä ja yleisö ehkä liian elitististä. NSDAP:n joukkotapahtumat lupasivat tyhjiä sanoja, leipää ja

Jürgen Kempf Kabaretisti

Aika: 22-23.2.2013 Paikka: Mikkelin alue

Mummun saappaassa soi fox

Sotiminen ei ole koskaan ollut näin hauskaa!

monipuolisia Venäjä-elämyksiä kaikenikäisille

Aika: 16.-24.2.2013 Paikka: Kuopio

Aika: 22.2.2013 klo 19 Paikka: Mikkelin Teatteri, Savilahdenkatu 11

Taivaan tähden näyttely Aika: 10.3.2013 saakka Paikka: Mikkelin Taidemuseo

Football Landscapes Aika: 8.2.-28.4.2013 Paikka: Mikkelin Taidemuseo

Finland Ice Marathon

Aika: 20.-23.2.2013 Paikka: Kuopion matkustajasatama

Mestarijuoksija Hannes Kolehmainen

JUKKA KUOPPAMÄKI

Pelko siitä, että joku uusi Adolf Hitler saisi jalansijaa Euroopassa, on ohi. Mutta tietty vaara on olemassa, jos emme pysty saamaan joitakin asioita kuntoon. Poliittinen Kabaret on muuttanut päämääriään. Pankit, uskonnot, talous, populismi, korruptio, tasa-arvo, puolustus, luonto ja ympäristö, puolueet, Iso-Britannia, Putin, pedofiilit ja Joulupukki ovat taistelukentällä. Paljon on vielä tehtävää.

Kino Poleeni: ”Kilimanjaron lumet” Satutunti 3-6 -vuotiaille Konsertti: Edu Kettunen & Band Näyttely: 3=1 Kalevalajuhla

Venäläisen kulttuurin viikko

ERJA LYYTINEN - FORBIDDEN FRUIT

köyhät vastaan rikkaat. Älymystö vastaan tyhmiä (ennen kaikkea tietämättömyyttä), tämä kaikki sai ihmiset kaduille. Niillä, jotka halusivat käyttää sanan säilää, oli mahdollisuus monissa tiloissa, lavalla, kritisoida ja pilkata tätä kaikkea. He löysivät yleisönsä ja heistä tuli yleinen harmi. Saksan juutalaiset, joilla oli mustaa huumoria ja sanavalmista osumaa, olivat osallisina tähän kehitykseen.

SM Vaakuna ralli

18.2. 19.2. 21.2. 22.2. 26.2.

Paikka: Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus

Aika: 16.2.2013 klo 19 Paikka: Warkaus-Sali

aineisto@sykkeessa.fi

Poleeni

Kunnon sotamies Svejk

STAND UP JUHLASHOW 14 1/2 V.

Akropolis-kukkulalta

Aika: 24.2.2013 Paikka: Hotel Scandic Kuopiolla

Pe 1.3. klo 19 Kaupunkiretki, ensi-ilta La 23.3. klo 13 Sirkuspelle Hermanni, ensi-ilta

ILARI JOHANSSON

sirkushuveja. Juutalaiset, jotka voivat, pakenivat, tai päätyivät kaasukammioon. Muut (ei juutalaiset) viettivät vapaa-aikansa keskitysleireillä, rangaistuspataljoonissa tai työleireillä. Tätä elämää jatkoivat jotkut edelleen ”DDR:ssä”.

Paikka: Kuntorannantie 14, 78400 Varkaus

Varkauden Teatteri

Äideistä parhain herättää yleisössä varmasti monenlaisia tuntemuksia. Se ei jätä ketään kylmäksi ja vakavasta aihepiiristään huolimatta mukana on myös tilannekomiikkaa.

Pentti Pesän mukaan näytelmän valmistamisessa jo kirjoitusvaiheessa ja työryhmän kanssa toimiessa on haettu jollakin tavalla uutta teatteriestetiikkaa.

Hiihtotapahtuma Kuopion luonnonkauniissa talvimaisemassa

Aika: 1.3.-19.5.2013 Paikka: Varkauden taidemuseo Aika: 21.-24.2.2013 Paikka: Warkauden Ruukki

Äidin roolin näytelmässä tekee Merja Horjander, jolle Äideistä parhain on viimeinen näytelmä ennen eläkkeelle siirtymistä. - Luopumistyötä olen tehnyt monta vuotta. Tiedän, että jään eläkkeelle - kyseessä on oma, pieni kuolema. - Rooli on mielenkiintoinen ja se tulee olemaan minulle rakas. Pentin kanssa on turvallista ja hyvä tehdä. Siinä mielessä jää hyvät muistot ja hyvä mieli.

Puijon Laturetki

Aika: 22.2.2013 klo 13 Paikka: Mikkelin Teatteri, Savilahdenkatu 11

Ruukin Helmi

- Näytelmässä on erittäin paljon tuttua tarinaa ja samanlaisia elementtejä elämänpiiristä, josta olen kuullut isäni kertomuksissa ja muisteloissa, Jukka-Pekka Löhönen sanoo.

Ke 20.2. Hannu Matilainen solo Pe 22.2. Jade’s Band duo Ke 27.2. Hannu Tuovinen solo

Paikka: Kulttuurikeskus Poleeni

MUISTIKUVIA LAPSUUTENI VARKAUDESTA

Näyttelijöistä pääroolin tekevän Jukka-Pekka Löhösen isä on ollut sotalapsena ja Annika Kaistisen äiti on ollut vähän aikaa sotalapsena.

Kylpylä Hotelli Kuntoranta

Varkauden taidemuseolla

- Teatterityö on kiehtovaa - teatterin tekeminen on tuoreen toistamisen taidetta. Teatterin lumous on siinä, että oikeastaan mistä tahansa voi tehdä näytelmiä. Näyttämö on siitä ihmeellinen, että aikuinen uskoo olevansa lapsi ja näyttelee lasta, ja myös katsojat uskovat. Tässä näytelmässä aikuiset näyttelevät lapsia ja se tuntuu yhä oikealta ratkaisulta, Pesä pohtii.

Eero (Jukka-Pekka Löhönen) kertoo omaa tarinaansa ja on näyttämötapahtumien ja yleisön välisenä siltana - kaikki tapahtuu Eeron kautta. (Kuva: Varkauden Teatteri)

19

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

Maailmanennätyksiä, olympiakultamitaleja ja yli sata muuta palkintoa

Aika: 22.-23.3.2013 Paikka: Kuopion museo, Kauppakatu 23

Taitoluistelusta saa monipuolisen harrastuksen Teksti & kuvat: Vesa Moilanen

Varkauden Tarmo ry:n laaja-alaisen toiminnan lajivalikoimassa on jo vajaa parikymmentä vuotta ollut mukana taitoluistelu. Itse emoseura täytti viime vuonna 100-vuotta. Tarmon taitoluistelujaoston puheenjohtaja Päivi Tolvanen kertoo, että tällä hetkellä harrastuksen parissa on kuutisenkymmentä luistelijaa, mukana myös neljä näppärää poikaa. Luistelukoulussa on nykyisellään kolme ryhmää ja taitoluistelun puolella neljä ryhmää. - Luistelukoulu on vetänyt paljon lapsia. Liikkeelle lähdetään luistelun peruspotkuista, oikeaoppisesta kaatumisesta ja ylösnoususta. Luistelukouluun tulevista lapsista jotkut ovat ensimmäisiä kertoja jäällä, jotkut jo kestävät luistimilla. Pienten ryhmä pyritään pitämään tasoltaan matalana eli on helppo tulla mukaan. Lapsi siirretään ryhmissä ylöspäin heti,

kun hänen taitonsa sitä edellyttävät. Lapset kun oppivat asioita eri tahtia. Luistelukoululaiset ovat jäällä sunnuntaiaamuisin 45 minuuttia ja osa luistelukoululaisista käy myös perjantaisin valmentajan pitämällä jäällä ja oheisjumpassa. Taitoluisteluryhmät harjoittelevat keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin, kisaryhmä myös lauantaisin.

Diplomeja Taitoluistelu on monipuolista liikuntaa. Yhtä lasta kohden käytössä maksimissaan kolme jäätuntia viikossa. Lisäksi tulee oheisjumppa uimahallin peilisalissa - voimistelua, lihashuoltoa, tanssia - mitä valmentaja haluaa pitää. Oheisjumpassa ollaan eri ryhmissä taitotason ja koordinaatiokyvyn mukaan. Valmentajana toimii Tarja Kunnas-Saastamoinen, joka valmentaa myös Kuopion Taitoluistelijoissa KuTassa.

- KuTalta meille on tullut UppoNallen luistelukoulun opetusohjelma ja materiaalit eri harjoituskerroille. Meillä yhdistellään Uppo-Nalle-ohjelmat Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmaan ja suoritetaan tasodiplomeja. Näin ohjaajille saadaan hyvin kattava paketti harjoitustunnille. Lapset saavat diplomin itselleen todisteena saavutuksista, Tolvanen kertoo. Helmikuun alun minileiripäivää taitoluistelijat viettivät lauantain aamukahdeksasta iltapäivälle kello viiteen. Kisaryhmä oli jäällä neljä tuntia ja pienten ryhmä kaksi tuntia. Päivän aikana lapsille oli tarjolla tavanomaista enemmän yksilöllistä ohjausta jäällä ja uimahallin peilisalin oheisjumpassa. Juulia Ojanen ja Liisa Nokelainen ovat molemmat harrastaneet taitoluistelua puolenkymmentä vuotta. - On ihana tulla jäälle, saa tehdä piruetteja ja hyppyjä Tavoitteena on kisat Keuruulla maaliskuussa. Luistelu on tosi kivaa ja harrastusta jatketaan, tytöt sanovat.

Varkauden Tarmon taitoluistelujaoston puheenjohtaja Päivi Tolvanen (kuvassa oik.) ja taitoluistelijat Juulia Ojanen ja Liisa Nokelainen sanovat taitoluistelun olevan kivaa ja monipuolista liikuntaa.

Minileiripäivän luistelijat yhteispotretissa. Päivän aikana pystyttiin tavanomaista pienempien ryhmäkokojen ansiosta antamaan enemmän yksilöllistä ohjausta jäällä ja oheisjumpassa.


20

Sykkeessä nro 2 - 16. helmikuuta 2013

N U U KIHINTAAN K I K M L O HE H S A HINT ! Kelasin T A N Sinkki I L U H Tarj. voim. helmikuun loppuun.

AVATTU! Vyöhyketerapia Refleksologia Vauvojen koliikkihoito

Ryytimaankatu 2, Varkaus

p. 0424 989 230

Jurlique-luontaistuote kosmetiikka Energiahoidot

Vyohyketerapia Tiina Ikonen

ILMAINEN AKKUTESTI!

Ahlströminkatu 10, Varkaus Ajanvaraus 0400-171 234

HÄN AUTTOI SINUA. NYT ON SINUN VUOROSI AUTTAA.

5

9

50

50

100 tabl - 110,00/kg norm. 6,80

200 tabl - 95,00/kg norm. 11,25

Parhaat eväät miehiseen hyvinvointiin! Hyvä veli!

Oletko sinäkin jo tullut miehen ikään? WC:n ovi käy tiuhaan öisinkin. Vaimo muistuttaa pisaroista pytyn reunuksilla. Ja sänky on jäänyt vain nukkumiseen. Toisinaan myös sydämen hyvinvointi mietityttää.

15

Prostasin

Kolmitehoinen vahva granaattiomenauute, lykopeeni ja sinkkikapseli.

90

60 tabl. 30 g norm. 18,60

IHOLLE ja LIMAKALVOILLE

Jos et ehdi itse, me huolehdimme rakkaistasi. Kaikki kotihoitopalvelut meiltä. Kysy lisää.

Tutkittu ja monipuolinen tyrniöljykapseli.

Omega7 tyrniöljykapseli

KOTIPALVELU VERENPISARA

Kaksoistyrniöljykapseli

45

p. 050 581 2031 Kotitalousvähennys -45%

Uusi osoitteemme on 1.2.2013 alkaen Satakunnankatu 7, 78300 Varkaus

KIHINTAAN S HO K

Omega7 tyrnivoide Parasta ihollesi

00

12

00

150 kpl 428,60/kg norm. 58,-

Vahvat etyyliesteröidyt kalaöljyvalmisteet säästökoolla!

www.kotipalveluverenpisara.fi

E-EPA 500 mg

25

KOTIPALVELU Kokonaisvaltaista hoivaa ja huolenpitoa kotiisi. Yhteistyössä TUULA LIPPONEN, Lähihoitaja puh. 040 524 5500 Riitta Laakkonen Lähihoitaja puh. 0400 346 500

Pirkko Eronen Erikoissairaanhoitaja puh. 040 511 9200

LEPICOL

9

180 g 55,00/kg norm. 12,-

120 kpl 205,55/kg norm. 31,50

90

120 kpl 269,04/kg norm. 39,80

90

350 g 48,30/kg norm. 19,-

Tri Tolosen

BERBERIN

Sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan

Vahvat

00

60 kpl 294,10/kg norm. 19,-

32

Tule Runnin Kylpylään Iisalmeen!

26

90

120 kpl 263,70/kg norm. 33,50

UBIKINONI valmisteet SÄÄSTÖKOOSSA 50 mg

www.runni.fi

33

90

16

90

E-EPA 650 mg

vatsalle

15 Runni Cha Cha –kevättanssikarnevaalit 8.-10.3. -opi salsan, rumban ja cha cha:n salat! Tanssikurssiloma 2 vrk 157 € / hlö - Sis. majoitus jaetussa 2hh:ssa, puolihoito, vapaat kylpyläkäynnit, orkesteritanssit ja tanssikurssi pe-su. Runnin Paastokurssi 25.-29.3. -paastoa ryhmässä ravintoterapeutti Pirjo Aron johdolla! Paastokurssi 4 vrk 285 € / hlö - Sis. majoitus jaetussa 2hh:ssa, täydellinen paastopaketti, vapaat kylpyläkäynnit ja ohjattu paastoviikon ohjelma. H1-lisä 25 € / vrk. Kurssi toteutuu min. 15 osallistujalla. Ilmoittaudu heti, p. 017-7687 524.

50 ml norm. 21,-

00

180 kaps 410,25/kg norm. 39,80

100 mg

55

00

180 kaps 617,95/kg norm. 60,-

Palveleva ja asiantunteva terveystuotekauppa

Luonnonravinto

Kauppakatu 32, Varkaus puh. 017-366 9230 ma-pe 9-17, la 9-13 luonnonravinto.varkaus@dnainternet.net TOIMITAMME MYÖS POSTITSE! Kanta-asiakaskortilla lisää etuja! n

n

n

Palveluksessanne Jussi Tiihonen yli 24 v. kokemuksella

Sykkeessä nro 2/2013  

Sykkeessä nro 2/2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you