Page 1

Ναύπλιο, αξία στον χρόνο Τόπος ευλογηµένος και αυθεντικός ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟ ΒΗΜΑ - Τατιάνα Στάικου ∆ΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2011, | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 06/04/2011

To φρούριο Μπούρτζι

Πρώτη επίσηµη πρωτεύουσα της χώρας, το «Ανάπλι» ή η «Νάπολι της Ανατολής», όπως το ονόµασαν οι Ενετοί, είναι µόλις µιάµιση ώρα δρόµος από την Αθήνα και φηµίζεται για την ιστορία του και την πλούσια οµορφιά του.


Χαθείτε στην παλιά πόλη µε τα βενετσιάνικα, φράγκικα, οθωµανικά και διώροφα νεοκλασικά κτίρια και θαυµάστε την επιβλητική πλατεία Συντάγµατος, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το ∆ικαστικό Μέγαρο και τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, µπροστά στον οποίο δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Τις όµορφες νύχτες, φουντωτά νυχτολούλουδα, που ξεπηδούν πλάι σε σκαλιστές πέτρινες γούρνες, χαρίζουν το γλυκό άρωµά τους στους περαστικούς. Ταβερνάκια µε παραδοσιακή κουζίνα και µπαρ µε ιδιαίτερο διάκοσµο υπόσχονται µαγικές βραδιές. Τι να δείτε

Σήµα κατατεθέν της πόλης, το φρούριο Μπούρτζι, χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τους Ενετούς στη νησίδα των Αγίων Θεοδώρων. Μια βαριά αλυσίδα που το ένωνε µε το λιµάνι ήλεγχε την είσοδο των πλοίων. Αργότερα χρησιµοποιήθηκε ως φυλακή, ενώ στη δεκαετία του ’50 λειτούργησε ως ξενοδοχείο. Σήµερα είναι επισκέψιµο µε βαρκάκι από το λιµάνι.

Η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτελούσε την αρχαία ακρόπολη του Ναυπλίου. Μέσα στα τείχη της ακρόπολης και σε ύψος 216 µ. επάνω από την πόλη, υψώνεται επιβλητικό το φρούριο του Παλαµηδίου. Από τα πιο εντυπωσιακά βενετσιάνικα κάστρα που σώζονται στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε το 1714 από τον πορθητή Φραγκίσκο Μοροζίνη. Σε έναν από τους οκτώ προµαχώνες του φυλακίστηκαν οι αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Στάικος Σταϊκόπουλος. Οι «σπορτίφ» τύποι µπορούν να ανέβουν τα περίφηµα «999 σκαλοπάτια», ενώ υπάρχει πρόσβαση και µε αυτοκίνητο από την πίσω πλευρά.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου (πλατεία Συντάγµατος Ναυπλίου, τηλ. 27520 27502) στεγάζεται σε ένα υπέροχο βενετσιάνικο κτίριο και φιλοξενεί στις αίθουσές του, µεταξύ άλλων, ευρήµατα από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήµαν στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών, της Τίρυνθας και του Ηραίου. Αν έχετε χρόνο, αξίζει να επισκεφτείτε την ακρόπολη της Τίρυνθας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής ή τις Μυκήνες που απέχουν µισή ώρα µε το αυτοκίνητο.

Από τα παλαιότερα σωζόµενα δείγµατα οθωµανικής αρχιτεκτονικής στην πόλη είναι το «Τριανόν» ή παλαιό τζαµί στην πλατεία Συντάγµατος Ναυπλίου. Σήµερα λειτουργεί ως αίθουσα εκδηλώσεων ή και ως σινεµά, τους θερινούς µήνες. Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυµα «Βασίλειος Παπαντωνίου» (Βασ. Αλεξάνδρου 1 και Σοφρώνη, τηλ. 27520 28947) παρουσιάζει στο µουσείο του µια πλούσια συλλογή από ενδύµατα, παραδοσιακές στολές και άλλα ιστορικά κειµήλια που αποδεικνύουν την πλούσια εθνογραφική ιστορία του τόπου µας. Τους καλοκαιρινούς µήνες οι µουσικές νότες του Φεστιβάλ Ναυπλίου πληµµυρίζουν τα σοκάκια, τις πλατείες, αλλά και τα ιστορικά µνηµεία της πόλης. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη, µε Ελληνες αλλά και διεθνούς φήµης µουσικούς, γράφονται µελωδικά οι πολιτιστικές σελίδες της πόλης. Για

µια

εικονική

περιήγηση

στο

Ναύπλιο

κάντε

κλικ

εδώ.

∆ΙΑΜΟΝΗ Μέσα στα τείχη της Ακροναυπλίας, µε µοναδική θέα στον κόλπο της Αργολίδας και στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, το Nafplia Palace Hotel & Villas (Ακροναυπλία, τηλ. 27520 70800) συνδυάζει έναν ιστορικό προορισµό µε τη σύγχρονη πολυτέλεια. Ολοκαίνουργιες βίλες και µπανγκαλόου, µε ιδιωτικές πισίνες ή τζακούζι, δύο µπαρ, τρία εστιατόρια και spa συνθέτουν την κορυφαία επιλογή ναυπλιώτικης φιλοξενίας. Ο παραδοσιακός ξενώνας Αµυµώνη (Οθωνος 39, τηλ. 27520 99477) στην παλιά πόλη στεγάζεται σε ένα προσφάτως ανακαινισµένο αρχοντικό. Εξι δωµάτια και δύο σουίτες, διακοσµηµένες µε ιδιαίτερο γούστο, παραδοσιακά υλικά και ροµαντική, νεανική διάθεση, µε θέα το γραφικό Ναύπλιο.


Λίγο βήµατα πιο πέρα, σε ένα αναπαλαιωµένο σπίτι του 1860, βρίσκεται το Adiandi Boutique Hotel (Οθωνος 31, τηλ. 27520 22073), ένα ιδιαίτερο πάντρεµα διαφόρων στυλ, που συνδυάζει το παραδοσιακό µε το µοντέρνο και την πέτρα µε το σίδερο, σε πολύ προσιτές τιµές και µε ιδιαίτερη προσοχή στο σέρβις. ΦΑΓΗΤΟ Για φρέσκο ψάρι, που ψήνεται στα κάρβουνα µπροστά σας, καθήστε στον «Σαβούρα» (Μπουµπουλίνας 79, Λιµάνι Ναυπλίου, τηλ. 27520 27704) στην προκυµαία. Νόστιµες θαλασσινές γεύσεις µε κοσµική αύρα και άπλετη θέα προς τη θάλασσα. Αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσµία, περιπλανηθείτε στα σοκάκια στην πίσω πλευρά του λιµανιού και προτιµήστε µία από τις γραφικές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπεζάκια τους ανάµεσα στις δροσερές, κατάφυτες µοβ βουκαµβίλιες. Χωρίς θέα, αλλά µε άποψη.

ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ  

ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ