Vrijwilligerskrant Hoogeveen

Page 1

Vrijwilligerskrant

Hoogeveen IK WIL IETS VOOR MEZELF DOEN… EN DOE DAARMEE OOK IETS VOOR EEN ANDER!

maart 2018 - www.vrijwilligershoogeveen.nl

Jongeren die zich vrijwillig inzetten. Waarom doen ze dat? Over hun beweegredenen, wat ze ervan leren en hoe ze zich erbij voelen, dat vertellen een aantal jonge mensen tussen de 15 en de 35 in deze krant. Voor onze campagne om meer mensen in Hoogeveen te activeren zich vrijwillig in te zetten, de campagne met de ‘estafettestok’, ligt de nadruk in 2018 op jeugd en jongeren. Heel veel vrijwillige klussen of maatjesprojecten kennen geen leeftijdsgrens. Het is leuk om te zien dat jongeren graag leeftijdsgenoten begeleiden bij iets waar ze ondersteuning bij nodig hebben of een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Andere jonge mensen kiezen er heel bewust voor zich juist voor ouderen in te zetten omdat ze dat graag willen doen en daar veel voldoening uithalen. Ook oriëntatie op een toekomstige studie of beroepskeuze

kan een rol spelen. In ieder geval kunnen zij deze vrijwilligerservaring vermelden op hun CV en zich daarmee onderscheiden. In deze krant vind je veel actuele vragen die door jong en oud in te vullen zijn. Wil je iets voor jezelf doen? Daar doe je ook een ander veel plezier mee. Kijk gauw of er iets voor je bij zit en neem contact op met VrijwilligersHoogeveen.

WERKGROEP ‘STEENBERGERPARK LEEFT’ ONTVANGT ESTAFETTESTOK De estafettestok Vrijwilligerswerk heeft de tweede bestemming in 2018 gevonden: de werkgroep Steenbergerpark Leeft nam de stok over van Scouting Hoogeveen. Net zoals bij de Scouting, heeft ook de werkgroep Steenbergerpark behoefte aan mensen die het leuk vinden mee te helpen bij het organiseren van activiteiten. Voorzitter a.i. Sjoerd Poppema (24) van Scouting Hoogeveen vertelt dat hij zelf al van kinds af aan betrokken is bij Scouting Hoogeveen, zoals veel van zijn jonge mede-vrijwilligers en leden. “Toch is het voor ons ook hard nodig dat er nieuwe mensen bij komen om al onze groepen te begeleiden. Het is echt niet nodig dat je ervaring hebt in de scoutingwereld: er zijn genoeg ervaren mensen om je wegwijs te maken. Als je maar enthousiast bent!”, aldus Sjoerd. De werkgroep Steenbergerpark heeft als doel het Steenbergerpark leuk, levendig, veilig en leefbaar te houden voor iedereen die er fietst, wandelt, sport of speelt. Sinds 2014 hebben zij verschillende aansprekende activiteiten georganiseerd, zoals diverse keren een openluchtbioscoop en picknick in het park, maar ook een jaarlijkse spooktocht en bellenblaas XXL.

WORD MAATJE! Wil jij wat betekenen voor je medemens, die om welke reden ook in een isolement is geraakt? Lijkt het je wat om samen met iemand op een ontspannen manier leuke dingen te ondernemen? Wandelen of winkelen, bijvoorbeeld of een museum bezoeken. Wij zoeken maatjes voor mensen die door een (licht) verstandelijke beperking moeite hebben om sociale contacten op te bouwen. Deze mensen willen ook graag leuke dingen ondernemen en gezellig praten over wat hen bezig houdt. Als maatje kun je een bijdrage leveren om deze mensen het plezier en zelfvertrouwen (terug) te geven dat ze nodig hebben om eigen contacten op te bouwen. Ervaar hoe leuk en zinvol het is om met mensen om te gaan met een (licht) verstandelijke beperking. Werktijd: ca. 2 uur per 2 weken. Administratief maatje voor mensen met een beperking Administratievoormekaar.nl is op zoek naar vrijwilligers die mensen met een beperking (verstandelijk, psychiatrisch en autistisch) voor langere tijd willen helpen bij het beheren van hun post en financiële administratie. In samenwerking met ambulante thuiszorgaanbieders is deze ondersteuning opgezet en uitgewerkt.

“Voor 2018 zijn de voorbereidingen voor bellenblaas XXL op 6 mei as. weer begonnen”, vertelt Carla Sloots, “en in september is er weer een bios in het park en eind oktober de spooktocht. Hedzer Noorderhaven vult aan: “Wij werken veel samen met o.a. IVN, Scouting, de Smederijen en anderen en dat is denk ik ook de toekomst van alle vrijwillige inzet: samenwerken en elkaar versterken waar dat kan. Wij zijn maar met weinig mensen, hebben jonge gezinnen en doen dit er vrijwillig naast, omdat wij er plezier in hebben en het onze wijk ten goede komt. Maar vele handen maken licht werk, dus alle versterking, zeker ook van jongeren, juichen wij toe.” Wie hier enthousiast van wordt of een leuk idee voor een evenement in het Steenbergerpark heeft, kan contact opnemen met de werkgroep via e-mail: steenbergerpark@gmail.com of volg Steenbergerpark op Facebook: https://www.facebook.com/Steenbergerpark.leeft

Omringd door jonge scouts /vrijwilligers, in het midden Sjoerd Poppema (Scouting) overha ndigt de etafettestok aan Hedzer Noorderhaven, Carla Sloots en Alma Heerenveen van de Werkgroep Steenbergerpark Leeft.

Gezellig en behulpzaam maatje gezocht Promens Care is op zoek naar een rustig volwassen persoon (M/V) die wekelijks contact kan en wil hebben met een cliënt (M). Na eerst even kennis te hebben gemaakt en indien er een klik blijkt te zijn, samen bespreken waarmee de vrijwilliger de cliënt kan helpen. Soms is er de vraag om een gezelschapspelletje te spelen, om te winkelen, te fietsen of om een klein klusje in huis te doen. De cliënt heeft autisme en daarom is het soms best spannend en moeilijk om dingen alleen te doen, daar kan de cliënt met enige regelmaat wel wat hulp bij gebruiken. Maatje voor leerlingen van ISK Maatje op Maat heeft als doel leerlingen succesvol een onderwijstraject te laten doorlopen. Een maatje stimuleert een leerling die daarbij een steuntje in de rug nodig heeft. Voor de internationale schakelklas (isk) van het RSG Wolfsbos zijn we op zoek naar verschillende maatjes. Isk bestaat uit nieuwkomers/ statushouders woonachtig in Hoogeveen en jongeren uit het asielzoekerscentrum. Voor diverse leerlingen van deze klas zijn we op zoek naar vrijwilligers die hun willen begeleiden. Vaak is dit op het gebied van huiswerk. Word jij een maatje voor één van deze leerlingen? Alleenstaande moeder zoekt maatje Voor een alleenstaande moeder (31) uit Hoogeveen zoekt maatje@home een maatje waarmee moeder leuke dingen kan

ondernemen, samen koken, wat leuks met haar en haar (verstandelijk beperkte) zoon (7 jaar).Moeder staat momenteel alleen voor de opvoeding en heeft haar studie weer opgepakt, dit maakt dat alle taken die komen kijken bij het opvoeden van een kindje best pittig vindt af en toe. Denk jij dat jij die gezellige toevoeging kan zijn voor zowel moeder als zoon, reageer dan op deze vacature! Zij zoeken hulp bij hun studie! Voor het project Maatje op Maat zijn we op zoek naar vrijwilligers die jongeren willen begeleiden. Maatje op Maat heeft als doel leerlingen succesvol een onderwijstraject te laten doorlopen. Een maatje stimuleert een leerling die daarbij een steuntje in de rug nodig heeft. Het gaat om leerlingen in het basisonderwijs, in het voortgezet onderwijs en in het MBO. Voetbalmaatje We zijn op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die af en toe met een jongeman van 10 jaar op pad wil gaan. Mede doordat zijn vader bijna niet in beeld is, zoekt deze jongen een maatje die met hem op pad kan gaan en kan voetballen. Ben jij die jongeman die graag activiteiten met hem wil ondernemen?

Deze vragen en vele andere zijn terug te vinden in de vacaturebank van vrijwilligershoogeveen.nl. E-mail: info@vrijwilligershoogeveen.nl. Tel: 0528 278 855.


“Samen van waarde!”

Word vrijwillger voor Bilderdijk, Olden Kinholt, Tonckenshuys of Weidesteyn

Vrijwilligers bij de NNCZ zijn voor onze cliënten van grote waarde. Zij geven cliënten net dat beetje extra aandacht. Zo kunt u iemand in uw buurt thuis bezoeken of een boodschap voor iemand doen. In de woonleefgroepen in de woonzorgcentra van de NNCZ wordt vaak gezamenlijk gegeten en de dag doorgebracht. Vrijwilligers kunnen helpen bij o.a. het koken, activiteiten en de krant lezen met cliënten in de gezamenlijke huiskamers. Samen zijn we van waarde! Interesse? Kijk op www.nncz.nl voor meer informatie of neem contact op met de receptie van één van onze vestigingen in het gebied waar u graag vrijwilligerswerk wilt doen. De NNCZ is een zorgorganisatie die ondersteuning biedt op het gebied van wonen, (thuis) zorg en welzijn. De NNCZ heeft een aantal werkgebieden; Hoogeveen, Hollandscheveld, Haren, Grijpskerk e.o. en Noordbroek e.o.

Maak een wandeling met bewoners 6FKHQN NRÔH LQ HHQ KXLVNDPHU

Help bij activiteiten

Maak een praatje Heeft u een uurtje over voor vrijwilligerswerk? Kom dan langs op de vrijwilligersmarkt en ga met ons in gesprek over de mogelijkheden. Of maak een vrijblijvende afspraak over vrijwilligerswerk met onze vrijwilligersbemiddelaar: e-mail vrijwilligers.care.hoogeveen@treant.nl/telefoon 0900 0591.

www.treant.nl

ONZE VRIJWILLIGERS HALEN ÁLLES UIT PAPIER! Area bedankt al haar vrijwilligers, die voor kerken, verenigingen en andere organisaties papier inzamelden. Samen zijn we goed op weg naar het hergebruik van papier. Zo zamelden we vorig jaar samen meer dan 3 miljoen kilo papier in.

DANK! Akkerweg 24 B • 7918TH Nieuwlande Goos: 06-16652423 • Marcel: 06-16918534 info@gm-infra.nl • www.gm-infra.nl

laat zien wat er in afval zit


Vrijwilligerskrant Hoogeveen Vrijwilligers ‘nieuwe stijl’ in opleiding

CITYTRAINERS IN HOOGEVEEN Op het moment van verschijnen van deze krant zijn de trainingen voor de eerste groep Citytrainers in Hoogeveen gestart. Een groep jonge mensen tussen de 14 en 23 jaar die graag activiteiten wil organiseren, volgt de training zodat zij deze activiteiten daarna kunnen gaan begeleiden in hun eigen wijk of buurt. Tijdens de training leren zij organiseren, presenteren, ontwikkelen en samenwerken zodat ze straks ook beter van start kunnen gaan bij een baan of een vervolgopleiding. Onderdeel van de cursus is coaching en persoonlijke begeleiding om te werken aan de skills en vaardigheden van de deelnemers. stage van 15 uur. Er is een groot netwerk vol mogelijkheden om de stage te vervullen. De training wordt feestelijk afgesloten met de uitreiking van een certificaat. Daarna kunnen de Citytrainers in hun eigen (of een andere) buurt aan de slag! De cursusleider en praktijkbegeleider zorgen ook na de cursus nog voor persoonlijke begeleiding.

Citytrainers is een samenwerking tussen Stichting Welzijnswerk, Bibliotheek Hoogeveen en Sportief Hoogeveen. Het project valt onder de paraplu van Jong Hoogeveen, om jongeren hun talenten optimaal te laten ontwikkelen. Deze jongeren worden opgeleid om als Citytrainer aan de slag te gaan. Onderdeel van het programma is ook een

betrokken bewoners en voor activiteiten op maat voor verschillende groepen in de wijk. Op die manier bouwen we samen aan een goede toekomst van de buurt.” Helemaal enthousiast en meedoen? We plaatsen je naam graag op de lijst voor de volgende trainingsronde! Mail naar sport@hoogeveen.nl of stuur een bericht via onze Facebook pagina Citytrainers Hoogeveen.

Harold Wassink van Sportief Hoogeveen over de rol van de Citytrainer: “de inzet van Citytrainers zorgt voor meer

BURGERCOACH HELPT MEE DE WERELD VERBREDEN Frianda (30) is een van de 3 vrijwillige burgercoaches in Hoogeveen. Een burgercoach biedt burgers ondersteuning bij het wegnemen van drempels, het opbouwen van netwerken en het onderzoeken van de(eigen) mogelijkheden om gebruik te maken van verschillende ondersteuningen die er in de omgeving zijn. “Voor sommige mensen is het niet zo eenvoudig om zelf tot de oplossing voor een probleem te komen of de juiste ondersteuning te vinden”, vertelt Frianda. De burgercoach kan op allerlei levensgebieden worden ingezet; voor sociaal contact, daginvulling, psychisch of fysiek welbevinden, huisvestingsvragen, financiën of praktisch functioneren. “Door met de client in gesprek te gaan over waar hij behoefte aan heeft, probeer ik hem te activeren om dingen te regelen en te werken aan het uitbreiden van zijn netwerk. Mailen, bellen,

regelen, coachen, dat is wat ik doe. Ik merk dat hij het fijn vindt dat ik wekelijks contact met hem heb en ik zie dat ik hem verder kan brengen en hem meer in zijn kracht heb gezet. Dat geeft mij dan weer voldoening.” Door het vrijwilligerwerk heeft Frianda ontdekt dat cliëntondersteuning ook iets is dat goed bij haar past. “Vorig jaar heb ik een opleiding tot Wmo-consulent afgerond en dit vrijwilligerswerk als burgercoach geeft mij de mogelijkheid

ervaring op te doen op het snijvlak van Wmo en cliëntondersteuning. Ik had geen idee dat dit soort vrijwilligerswerk bestond. Voor mij is het echt een eye-opener geweest: ik vind het heel leerzaam, het is goed voor mijn cv en natuurlijk hoop ik dat het me helpt aan een betaalde baan in deze richting te komen. Het verbreedt mijn wereld, maar ook die van mijn cliënt.”

“WEKELIJKS OP DE LAVENDEL” Iedere donderdagmiddag tussen 15.15 en 16.15 uur is Tess van der Weij (14) te vinden op de ‘huiskamer’ op de Lavendel in het NNCZ Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos. Na school, Tess zit op RSG Wolfsbos, locatie Groene Driehoek, steekt zij de straat over en wordt er door de bewoners naar haar uitgekeken. “Ik kom hier al sinds ik 12 ben. Mijn zus ging hier haar maatschappelijke stage doen en dat leek mij ook wel wat. Dus ben ik inmiddels al 1,5 jaar vrijwilliger, de jongste hier!” vertelt Tess enthousiast. Tijdens het koffie-uurtje zitten de bewoners gezellig bij elkaar en is er ruimte voor een spelletje of een praatje: “de mensen vertellen een verhaal over vroeger of ze vragen aan mij hoe het op school was. Of wat voor bloemen er beneden staan. Bij mooi weer

WORD MAATJE! Woordenschat vergroten Een vrolijke vijfjarige jongen van Afghaanse afkomst is op zoek naar jou! Zijn ouders en broer vinden de Nederlandse taal ook nog lastig. Mede hierdoor heeft hij ook zelf moeite met de Nederlandse taal. Wil jij hem helpen zijn woordenschat te vergroten? Wiskundig inzicht Een leuke en ondernemende jongedame van 12 jaar zoekt hulp bij school. Zij zit in de eerste klas van het VWO en heeft wat hulp nodig om het inzicht te krijgen bij wiskunde. 11 Jaar geleden is zij samen met haar ouders en haar broertje uit Palestina gevlucht en in Nederland is er nog een zusje bijgekomen die inmiddels in groep 4 zit. Help jij haar op weg? Nederlandse taal Twee 17-jarige jongedames, van Syrische afkomst willen heel graag volgend jaar naar het Alfa-college. Ondanks hun harde werken en inzet beheersen ze de Nederlandse taal nog net niet goed genoeg. Wil jij helpen om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen? Huiswerkmaatje Voor een jongedame van 9 jaar zoeken wij een huiswerkmaatje.

Samen met haar twee ouders en twee zusjes is zij gevlucht uit Syrië waardoor de Nederlandse taal nog niet volledig beheerst wordt. Als maatje in dit gezin is het de bedoeling om moeder te betrekken bij het huiswerk omdat moeder graag wil helpen maar dit nu niet altijd kan vanwege de taalbarrière. Wandelen, rommelmarkt bezoeken, winkelen, samen koffie drinken en praten Voor een getrouwde vrouw van rond de 50 zoeken we een maatje die met haar wil wandelen, naar een rommelmarkt of winkel wil gaan. Gezellig samen koffie drinken en praten is ook al lang goed. Zij heeft een milde vorm van straatvrees en depressiviteit en wil hier graag overheen komen, zodat ze ook vrijwilligerswerk kan gaan doen. Samen sportief bewegen Een psychisch kwetsbare man van 67 jaar zoekt een sportieve maatje van rond de 65 jaar om samen mee te sporten of te bewegen. Ben jij die sportieveling? Wandelen, fietsen, een goed gesprek, een terrasje pikken, uitstapjes maken, samen lezing bezoeken Voor een alleenstaande man van 58 jaar, zoeken we een maatje. Hij is zelf actief als vrijwilliger. Wandelen, fietsen, een goed gesprek, een terrasje pikken en uitstapjes maken of naar een lezing gaan zou hij graag met iemand doen. Lijkt het jou leuk om eens in de maand samen iets te ondernemen?

maak ik wel eens een wandelingetje met een bewoner. Als ik hier wegga, heb ik een heel voldaan gevoel.” “Ik heb een keer een vriendin meegenomen om te kijken hoe het hier is. Alleen gaan is toch wel spannend. Om een idee te krijgen wat het werk inhoudt, is het een goed idee om gewoon eens een kijkje te gaan nemen. Ze moeten wel op je kunnen rekenen als je eraan begint, maar dat is voor mij geen probleem. Op de achtergrond is er altijd iemand aanwezig bij wie ik terecht kan.” Behalve voor school, huiswerk, fanatiek trainen en sporten (volleybal) maakt Tess wekelijks dit uurtje vrij. Wie volgt haar voorbeeld? Kijk bij de actuele vragen in deze krant of er iets voor je bij zit!

Schuldpreventiemedewerker Een schuldpreventiemedewerker ondersteunt mensen bij een traject van schuldsanering. Het gaat meestal om mensen die financieel zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen. Een maatje biedt ondersteuning bij de administratie totdat de cliënt weer zelfredzaam is of tot een permanente oplossing gevonden is door middel van verwijzing naar een professionele organisatie. Een maatje biedt ondersteuning bij het invullen van formulieren en het opstellen van brieven en helpt bij het opstellen van een schuldenlijst. Verder helpt een maatje bij het opstellen van een budgetplan en bij het structureren van facturen (ordner). Samen is veel leuker dan alleen Een rustige en gevoelige jongeman van 28 jaar, die uit zichzelf niet zo snel contact legt, zoekt een maatje van rond zijn leeftijd om leuke dingen mee te gaan ondernemen. Hij heeft een brede interesse zoals rommelmarkten, bioscoop, spelletjes, dierentuin enz. Spreekt bovenstaande jou wel aan? Samen is immers véél leuker dan alleen. Deze vragen en vele andere zijn terug te vinden in de vacaturebank van vrijwilligershoogeveen.nl. E-mail: info@vrijwilligershoogeveen.nl. Tel: 0528 278 855.


Vrijwilligerskrant Hoogeveen DE GROOTSTE VRIJWILLIGERSACTIE VAN NEDERLAND Het Oranje Fonds organiseert op 9 en 10 maart 2018, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Nog geen vrijwilliger? Dan kun je tijdens NLdoet ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Voor organisaties is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen!

Doet u ook mee? Gezellig met uw familie, vrienden, kennissen, collega’s, sportmaatjes! Maak eens vrijblijvend kennis met vrijwillige inzet, steek uw handen uit de mouwen en neem een voldaan gevoel mee terug naar huis. Supergezellig en geheel gratis! Een overzicht van de klussen in de gemeente Hoogeveen vindt u hier! Aanmelden kan bij de vermelde contactpersonen.

NLDOET KLUSSEN OP VRIJDAG 9 MAART ZORGKWEKERIJ DE BLINKENDE WILG Hendrik Reindersweg 13 a, 7933 TW Pesse Mevrouw J. Goodijk 06-29026180 info@blinkendewilg.nl Klus:Opknappen werk- en opslagplek 09.00 – 14.30 uur STICHTING KLEDINGBANK DRENTHE Galvanistraat 1, 7903 AE Hoogeveen De heer H. Udding 06-43804104 h.udding@home.nl

Klus: opknappen nieuwe locatie 10.00 – 14.00 uur OUDERRAADVERENIGING OPENBARE BASISSCHOOL DE ZANDLOPER Cavaljéweg 29 7934 PJ Stuifzand Mevrouw S. Blokzijl 06-50232363 sandrablokzijl@hotmail.com Klus: Groen speelplein Vanaf 08.30 – 14.30 uur

STICHTING SPEEL-O-THEEK HOOGEVEEN De Ploeger 1, 7908 LL Hoogeveen De heer G. Sturing secretariaat@speelotheekhoogeveen.nl 0528-231273 Klus: Opknappen opslagruimte en loopfietsjes maken. 10.00 – 16.00 uur

henk.groote@kpnplanet.nl Klus: Opknappen speeltuin, o.a. speeltoestellen schilderen 08.30 – 16.00 uur

SPEELTUIN KINDERVREUGD ELIM van Leeuwenstraat 29, 7916 PP Elim De heer H. Groote 0528-351977

W.Z.C. BEATRIX Riegshoogtendijk 59, 7913 TZ Hollandscheveld Mevrouw M.H.J. Smit marlene.smit@nncz.nl 0528-348248 Klus: Opruimen en schoonmaken schuur en opslagruimtes woonzorgcentrum 09.30 – 14.00u

PROMENS-CARE Korenstraat 47, 7908 NL Hoogeveen Mevrouw S. van der Weele 06-22958977 l.thalen@promens-care.nl Klus: Kinderboerderij de Beestenbult opknapwerkzaamheden en voorjaarsklaar maken. 09.00 – 16.00 uur

VDH KRINGGROEP HOOGEVEEN EO Achteromsedijk 8, 7903 TL Hoogeveen De heer H. van Zuthem 06-22280518 hjvzuth@kpnmail.nl Klus: Plaatsen nieuwe lichtmasten oefenterrein en sausen kantine. Vanaf 08.00 – 12.30 uur

KONINKLIJKE VISIO Dr G H Amshoffweg 15, 7909 AK Hoogeveen Mevrouw E. Boelens 088-5857869 eefjeboelens@visio.org Klus: Een fijne terrastuin realiseren: een overkapping maken met een tuinhoekbank opstapelen plantenbakken, verwijderen en verplaatsen, geleide stenen leggen en bestraten. Vanaf 08.30 – 17.00 uur

PROFILA ZORG Brasem 45, 7908 WC Hoogeveen Mevrouw N. Logtenberg 06-57935518 n.logtenberg@profilazorg.nl Klus: Tuinonderhoud, kleine klusjes in de cliëntkamers en huiskamers, tuintafels en schuur beitsen en schoonmaakwerkzaamheden. Vanaf 08.00 – 16.00 uur

NLDOET KLUSSEN OP ZATERDAG 10 MAART VERENIGING ONS DORPSHUIS Hoofdweg 8, 7934 PE Stuifzand De heer G.W. Koopman 06- 50232363 gwkfokbedrijf@hotmail.com Klus: Houten zitjes repareren en beitsen, plantenbakken vervangen, plantjes planten, perkjes wieden, boompjes planten, heg snoeien, bladblazen en parkeerplaats vegen. 09.00 – 16.00 uur HOLLANDSCHEVELDSE TENNIS CLUB Otto Zomerweg 71, 7913 AG Hollandscheveld De heer A. Hop 0528-272751 hop.a@planet.nl Klus: Onderhoud lichtmasten, boom kappen, terras uitbreiden en fundering opslagruimte voorbereiden. 09.00 – 13.00 uur LANDSCHAPSBEHEER DRENTHE Meester Kosterweg 51, 7914 RH Noordscheschut Mevrouw P. Benjamins-Terpstra 06-17451066 plmbenjamins@hetnet.nl Klus: Rondom het belevingsbos inzaaien een bijvriendelijk bloemenmengsel en planten bomen en struiken aangeplant 11.00 – 15.30 uur SCOUTING HOOGEVEEN Voltastraat 35, 7903 AA Hoogeveen De heer H. Hommes 06-26440634 hans.hommes@scouting.nl Klus: Opknappen clubgebouw en ons gebouw in het Spaarbankbos 09.00 – 16.00 uur

HOSPICE WILLEM DE BOERHUIS HOOGEVEEN Duymaer van Twistweg 2, 7909 CB Hoogeveen Mevrouw K. Gorselink 0528-331652 info@hospicehoogeveen.nl Klus: Voorjaarsklaar maken 4 terrassen en een gemeenschappelijke tuin: groene aanslag en dor materiaal verwijderen met hogedrukspuit. 09.30 – 16.00 uur VAN BOEIJEN Meteorenlaan 66, 7904 CD Hoogeveen Mevrouw H.J. Jonge 06-21352033 j.b.de.jonge@hetnet.nl Klus: 3 Of 4 gangendiner koken voor de cliënten die wonen bij van Boeijen. Muzikanten zijn ook welkom evenals vrijwilligers die helpen met het aankleden van de zaal. 14.30 – 19.00 uur ZORGBOERDERIJ DE BOTERHOEK Calkoenswijk 17 a, 7911 TD Nieuweroord Mevrouw A.T. Scholten 0528-795035 info@zorgdiensten.com Klus: Snoeien bostuin, onderhoud en schoonmaken banken, zitjes en prieeltjes en een houtwal maken. 09.00 – 16.00 uur TAEKWONDOVERENIGING SIDOKWAN Trompstraat 1 A, 7907 AR Hoogeveen Mevrouw N. Kat 0528231895 secretariaat@sidokwan.nl Klus: Buitenkant clubgebouw schoonmaken en schilderen, de binnenkant opknappen en schoonmaken. Vanaf 08.30 – 13.00 uur

DE TRANS VELDRITS Nadirlaan 55, 7904 GJ Hoogeveen Mevrouw M. Nijenmanting 0612390338 mnijenmanting@detrans.nl Klus: Het opknappen en gezellig maken van de tuin, schutting vervangen en beplanten borders, tuinbank en afdak beitsen. 09.00 – 16.30 uur STICHTING HONDENSPEELTUIN HOOGEVEEN Roerdomplaan 32, 7905 EG Hoogeveen Mevrouw C. Engels 06-27398662 hondenspeeltuin.hoogeveen@gmail.com Klus: Opruimen hondenspeeltuin; stenen, puin, bramenstruiken en grote takken verwijderen 09.00 – 13.30 uur

VAN BOEIJEN Grote Beer 34 306, 7904 LW Hoogeveen Mevrouw M. Lijster 06-13193563 grotebeer@vanboeijen.nl Klus: Muur opknappen en schilderen samen met 2 cliënten van onze locatie. 10.00 – 13.00 uur IJSBAANVERENIGING HET VEENPLEKKIE TIENDEVEEN Molenweg 5 b, 7936 PA Tiendeveen De heer J. Pekel 0528-343601 jpekel@ziggo.nl Klus: Het aanbrengen van nieuwe ledverlichting. 09.00 – 12.00 uur


Vrijwilligerskrant Hoogeveen NLDOET KLUSSEN OP ZATERDAG 10 MAART TREANT CARE BILDERDIJK Bilderdijklaan 18, 7901 JE Hoogeveen Mevrouw E. Scheerhoorn 06-22146947 e.scheerhoorn@treant.nl Klus: Het schoonmaken van de balkons en het vullen van de bloembakken met voorjaarsbloemen. 09.00 – 13.00 uur OBS HET HOELTIEN Ds van Elvenstraat 2, 7916 RE Elim Mevrouw A.G. Koster-Kroezen 06-2090172 gkosterkroezen@gmail.com Klus: Het opknappen van schoolklassen met verf, het opknappen van de speelgoedopslag, maken van een speelgoedbak voor de hockeysticks, bloembakken verversen, ramen wassen binnen. 09.30 – 14.00 uur TREANT ZORGGROEP Dr G H Amshoffweg 4, 7909 AA Hoogeveen Mevrouw J. Jellema 06-20176145 secr.zorgweidesteyn@treant.nl Klus: De gezamenlijke ruimte op de begane grond van Weidesteyn opknappen en opfrissen. 10.00 – 15.00 uur VERENIGING PLAATSELIJK BELANG NIEUWLANDE Meester van Goorweg 42, 7918 TJ Nieuwlande De heer J. Giethoorn 0528-351960 zuidema-h@ziggo.nl Klus: Opknappen omgeving van de monumenten. 10.00 – 12.30 uur VANBOEIJEN De Kroon 2, 7904 KD Hoogeveen Mevrouw I. Hanssens 0522-236179 inge.hanssens@vanboeijen.nl Klus: Opknappen tuin, met creëren van gezellige hoekjes, schommelbank e.d. 10.00 – 19.00 uur

PLAATSELIJK BELANG NOORDSCHESCHUT Van Marleweg 11, 7914 RB Noordscheschut De heer W. van Engen 0528-264242 willemvanengen@ziggo.nl Klus: Ontwikkeling van ons Belevingsbos. 11.00 – 15.30 uur WOONZORGCENTRUM DE WESTERKIM Bosboomstraat 26, 7901 CN Hoogeveen Mevrouw Y. Kuijer 0528-264038 y.kuijer@westerkim.nl Klus: Opknappen en voorjaarsklaar maken terrassen, tuinen en balkons. 09.30 – 13.30 uur KORFBALVERENIGING ELKO Zuideropgaande 132, 7913 TR Hollandscheveld Mevrouw F.K. Wachtmeester 0528-351716 krista_okken@hotmail.com Klus: Veld speelklaar maken voor het nieuwe seizoen en uitbreidingen volleybalveld en tennisbaan. 09.00 – 12.00 uur STICHTING MFC NIEUWLANDE De Spil 1, 7918 AX Nieuwlande Mevrouw J.H. Kleine de Bruin 0528-231035 administratie@mfcdeopsteker.nl Klus: Uitgebreid schoonmaken gebouw en rondom het gebouw. Schilderwerk bijwerken. Meubilair nalopen op gebreken 09.00 – 13.30 uur KC HOOGEVEEN Achteromsedijk 8, 7903 TL Hoogeveen De heer A. Hilberink 0524-571226 andre@kchoogeveen.nl Klus: Opknappen van het terrein 09:30 - 15:30

VERENIGING PLAATSELIJK BELANG NIEUWLANDE Boerdijk 14, 7918 TB Nieuwlande De heer J.G. Bast 0528-352623 gerwin.bast@planet.nl Klus: Maken van een uitkijkpost aan de rand van het bos met uitzicht over de weilanden. 09.30 – 12.30 uur

VRIJWILLIGERSCOLLEGE: LEREN VAN ELKAAR! Het Vrijwilligerscollege is een initiatief van Vrijwilligers Hoogeveen. Binnen het Vrijwilligerscollege delen we belangeloos kennis en/of vaardigheden. Leren van elkaar dus! Vrijwilligerscolleges in maart en april Wetten en regelingen in 2018 Dinsdag 6 maart, 19.30 – 21.00 uur Een andere kijk op overleg Maandag 19 maart, 19.30 – 21.00 uur Autisme en psychische beperkingen Donderdag 22 maart, 15.00 – 17.00 uur Gemeenschappelijke Kredietbank (GKB), voorlichtingsbijeenkomst Dinsdag 27 maart, 19.30 – 21.30 uur Fondsenwerving Maandag 23 april, 19.30 – 21.00 uur Alle colleges vinden plaats in de Zuiderbreedte, Boekenberghstraat 12 te Hoogeveen Inschrijven kan via www.vrijwilligershoogeveen.nl/colleges. Let op: op onze website verschijnen regelmatig nieuwe colleges. Hou m in de gaten!

“JE HELPT IEMAND OM ZICH BETER TE VOELEN” ISK De ISK-afdeling verzorgt onderwijs aan anderstalige jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar. In de klas met reguliere ISKleerlingen zitten jongeren waarvan de ouders in Hoogeveen e.o. werken, statushouders, uitwisselingsstudenten of anders. Het belangrijkste doel voor deze leerlingen is om uiteindelijk te schakelen naar een klas in het regulier onderwijs. In de klas voor AZCleerlingen zitten jongeren die tijdelijk op RSG Wolfsbos onderwijs volgen en waarschijnlijk weer zullen vertrekken naar een ander AZC, wooneenheid of woning elders in Nederland. Het belangrijkste doel voor deze leerling is om zo snel mogelijk Nederlands te leren. Jeffrey assisteert iedere donderdag de docent in deze klas en begeleidt leerlingen bij hun vragen. “Als ze nog niet goed Nederlands spreken, is het vaak een kwestie van handen en voeten gebruiken om ze iets duidelijk te maken.” MAATJE OP MAAT Om de week bezoekt Jeffrey de 10-jarige Rick. Het was best spannend om kennis te maken, maar inmiddels is het ijs wel gebroken en verloopt het contact goed

tussen Rick en Jeffrey, en ook met de moeder van Rick. Rick is gediagnosticeerd met ADHD en ASS en heeft behoefte aan iemand die zo nu en dan iets leuks met hem onderneemt. Hij vindt het lastig contact met vriendjes te maken. Maatje op Maat is bedoeld om kinderen te ondersteunen die een steuntje in de rug nodig hebben. Het gaat om leerlingen van het basisonderwijs, in het voortgezet onderwijs en in het MBO. En het kan zijn op het gebied van onderwijs, maar ook op het het sociaal-emotionele vlak. “Ondanks ons leeftijdsverschil kijk ik er altijd weer naar uit naar hem toe te gaan. We delen wel enkele interesses, zoals gamen en YouTube fimpjes bekijken of maken. Meestal bespreken we even wat hij zoal gedaan heeft in de tussenliggende tijd en dan gaan we bijvoorbeeld Mindcraft spelen of fungeer ik als cameraman voor een filmpje op Rick zijn YouTube-kanaal,” aldus Jeffrey. “Rick wordt blij van mijn bezoekje en voor mij is het een mooie ervaring, je doet nieuwe contacten op en je kunt iemand helpen om zich beter te voelen.”

Jeffrey Doldersum (22 jaar) woont sinds kort in Zwolle, waar hij in het tweede jaar zit van de opleiding social work. In jaar 2 loopt Jeffrey 256 uur stage. Hij doet dit in de vorm van vrijwilligerswerk bij de Internationale Schakelklas (ISK) op RSG Wolfsbos en als vrijwilliger bij het project Maatje op Maat in Hoogeveen.


Laat dromen uitkomen met de TVM foundation! De TVM foundation geeft geld aan kleurrijke initiatieven op maatschappelijk, sociaal of cultureel

verbeteren? En kent u iemand die klant is van of werkt bij TVM? Vraag dan of ze u kunnen helpen en vraag

vlak. Samen zetten we dromen om in daden. Leden, klanten en medewerkers van de TVM groep kunnen een aanvraag indienen. Heeft u een concreet voorstel

samen een donatie aan.

om de leefbaarheid in uw buurt, dorp of stad te

Ga dan naar www.tvmfoundation.nl

Meer weten over de TVM foundation?

EXPERTS IN KUNSTSTOF VLOEREN VAN GOEDE BODEM

Thuiszorg in Hoogeveen natuurlijk bij de ZorgZaak

Epoxy vloeren - Acrylaat vloeren Polyethaan vloeren - Cementgebonden vloeren

Heeft u verpleging, verzorging, begeleiding of huishoudelijke hulp nodig en wilt u in uw eigen vertrouwde omgeving blijven wonen? De ZorgZaak

uw zorg, onze zaak

bel nu:

0528 -341965 of kijk op www.zorgzaak.nl

Wonen met Domesta Een goede vloer is een functionele vloer die snel en vakkundig is gelegd en jaren voldoet aan de hoogste eisen. Voor zo'n kunststof bedrijfsvloer schakelt u ons team van specialisten in dat weet dat elk uur telt. Daarom kiezen diverse grote en kleinere organisaties uit heel Nederland en Duitsland voor Vloertechniek Hoogeveen. Wij garanderen een vloer-op-maat voor nieuwbouw en renovatie. Neem contact op voor een vrijblijvend advies op maat. VLOERTECHNIEK HOOGEVEEN Lindberghstraat 27 | 7903 BM Hoogeveen T. 0528 265 237 | info@vloertechniekhoogeveen.nl www.vloertechniekhoogeveen.nl

Wonen op een manier die je ruimte om te leven geeft. In een wijk, straat of dorp waar iedereen zich prettig voelt. Waar jong en oud op elkaar kunnen rekenen. Daar zetten we ons voor in. Met jou en onze partners. Met Domesta.

Domesta t (0591) 57 01 00

info@domesta.nl www.domesta.nl


Vrijwilligerskrant Hoogeveen Matchen met gesloten portemonnee

EERSTE EDITIE BEURSVLOER HOOGEVEEN Op donderdag 22 maart vindt van 16.00 tot 18.00 uur in de foyer van Theater de Tamboer de eerste editie plaats van de Beursvloer Hoogeveen, een initiatief van de Hoogeveense Uitdaging. Tijdens dit evenement komen bedrijven en maatschappelijke organisaties samen en wordt er gekeken of zij onderling en met gesloten portemonnee iets voor elkaar kunnen betekenen door matches te sluiten. De aanwezige deelnemers gaan tijdens de Beusvloer met elkaar in gesprek en onderhandelen daarbij over vraag en/of aanbod. Een maatschappelijke organisatie kan bijvoorbeeld op zoek zijn naar iemand die verstand heeft van social media en de organisatie op dit gebied kan voorzien van advies. Op de Beursvloer leggen zij door in gesprek te gaan met andere aanwezigen (dit kan een andere maatschappelijke organisatie zijn, maar ook een bedrijf ) deze vraag voor en daarop kan de gesprekspartner aangeven hier wel of niet iets in te kunnen betekenen. Mochten zij hiervoor openstaan, dan is er sprake van een match. De vrager biedt op zijn of haar beurt een tegenpresentatie aan die past bij het karakter van de eigen organisatie (hoeft niet in dezelfde grootte, want vaak is een klein gebaar zoals iets lekkers bij de koffie al voldoende). Bij het in contact komen met de juiste personen worden de aanwezigen geholpen door hoekmannen en hoekvrouwen. Het enige wat

echt niet is toegestaan op de Beursvloer is het stellen van een geldvraag! VRAAG EN AANBOD ALVAST INDIENEN! Via www.hoogeveenseuitdaging.nl kan er van te voren vraag of aanbod ingediend worden. De deelnemers kunnen zich dan alvast voorbereiden en kijken met wie zij in gesprek willen gaan. Daarnaast kan de matchgroep van de Hoogeveense Uitdaging alvast geschikte gesprekspartners (bedrijven) uitnodigen voor de Beursvloer. Het ingediende vraag en aanbod wordt ingedeeld in vier thema’s, namelijk: handen uit de mouwen, materialen & faciliteiten, kunst & cultuur en kennis, kunde & expertise. Daarnaast kunnen organisaties en bedrijven die ter plekke vraag en/of aanbod bedenken dit via de regenbooghoek indienen en worden zij geholpen om met de juiste personen in contact te komen.

WAT MAAKT DIT EVENEMENT UNIEK? Door de Beursvloer ontstaan contacten tussen maatschappelijke organisaties en bedrijven die anders niet zo snel tot stand zouden zijn gekomen. Daarnaast heeft iedereen wel iets te vragen of aan te bieden en het evenement is dus geschikt voor iedereen. Door deel te nemen aan de Beursvloer laten bedrijven zien dat zij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en dat kan op meerdere manieren tot uiting komen, bijvoorbeeld: door het helpen als vrijwilliger bij het bakken van pannenkoeken voor ouderen (handen uit de mouwen), het geven van advies (kennis, kunde of expertise) of het beschikbaar stellen van stoelen die anders weggegooid zouden worden (materialen &faciliteiten). De maatschappelijke organisaties zijn juist weer erg geholpen met deze hulp of materialen en kunnen daardoor juist vaak verder. Alles matches zorgen ervoor dat wij met elkaar Hoogeveen een stukje mooier maken.

“WAT LEUK DAT JE ER BENT” Chantal Kleine (15) is als vrijwilliger regelmatig te vinden in het Woonzorgcentrum Beatrix in Hollandscheveld. Chantal zit in het vierde jaar van het VMBO op het RSG Wolfsbos, locatie Harm Smeenge. Na haar examen heeft zij plannen om op het Alfa College met de kappersopleiding te starten. Tijdens de maatschappelijke stage in het eerste en tweede jaar van het VMBO maakte Chantal kennis met het Beatrix. Ze kende het centrum al omdat haar overgrootopa er woonde en ze er regelmatig kwam. “Na de 30 uur maatschappelijke stage ben ik eigenlijk blijven hangen”, vertelt Chantal. “Ik help af en toe bij activiteiten zoals een spelletjesmiddag en schenk koffie en thee voor de bewoners. Veel bewoners kenden mij ook al van mijn bezoekjes aan opa. Hij vond het heel mooi dat ik hier stage ging lopen maar is inmiddels overleden.”

“De bewoners vinden het leuk als ik er ben en dat hoor ik dan ook vaak. En sommige mensen vertellen hele verhalen en vinden het fijn als iemand daar de tijd voor neemt. Je leert omgaan met oudere mensen en voert leuke gesprekken, dat vind ik er mooi aan om hier vrijwilligerswerk te doen. Ik denk niet dat het voor iedereen is weggelegd, je moet er wel voor geschikt zijn, maar ik kan het aanraden!”

info@vrijwilligershoogeveen.nl 0528 278 855 www.vrijwilligershoogeveen.nl Op de website kunt u een profiel aanmaken waarmee u kunt zoeken naar vacatures die bij u passen. Komt u er via de website niet uit of heeft u specifieke vragen, dan kunt u altijd een afspraak maken met een medewerker van Vrijwilligers Hoogeveen. Dit geldt voor particulieren, maar ook voor organisaties. NIEUWSBRIEF VrijwilligersHoogeveen geeft maandelijks een digitale nieuwsbrief uit. Hierin staat o.a. een overzicht van de geplande Vrijwilligerscolleges. Wilt u deze ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@vrijwilligershoogeveen.nl FACEBOOK https://www.facebook.com/ vrijwilligershoogeveen

VrijwilligersHoogeveen bedankt alle adverteerders voor het mede mogelijk maken van deze krant. Ook voor werknemers vrijwilligerswerk zijn wij uw partner! Maakt u gerust een afspraak!

WORD MAATJE! Tandemmaatje Vanwege mijn visuele beperking ben ik op zoek naar een voorfietser om zo nu en dan eens tochtjes te kunnen maken op de fiets. Fietsen op een tandem is niet voor iedereen vanzelfsprekend, dus bestaat er de mogelijkheid om eerst eens op veilig terrein te oefenen alvorens we de openbare weg op gaan. Wil jij mijn voorfietser zijn? Laten we het in ieder geval eens proberen! Samen er-op-uit Een licht autistische man van 35 jaar die nog maar kort in Hoogeveen woont, zoekt iemand om samen dingen mee te ondernemen. Hij heeft een zeer brede interesse en is sportief aangelegd. Ben jij een sportieve en begripvolle man die iemand wekelijks of om de 14 dagen kan ondersteunen om er samen op uit te gaan?

Weekendmaatje Weekendmaatje gezocht voor een vrouw van 49 jaar met een verstandelijke beperking om 1 á 2 keer per maand (liefst op de zondagmiddag) te gaan fietsen, koffie te drinken of een spelletje te doen! Maak het verschil in iemands leven Als vrijwilliger maak je het verschil in iemands leven die het niet meer ziet zitten vanwege zijn financiële situatie. Want schulden hakken er diep in. Vaak trekken mensen zich terug uit het sociale leven omdat ze geen geld hebben om ‘mee te doen’. Ze slapen slecht, zijn gespannen, schamen zich voor hun situatie, en piekeren wat ze moeten doen als er weer een deurwaarder aanbelt. Kort samengevat voelen zij zich vaak machteloos en wanhopig. Als maatje geef je weer hoop dat het goed kan komen. Dat lucht op en maakt dat iemand weer beter na kan denken. Hoe je dat doet? Je brengt overzicht in de inkomsten en uitgaven en de onbetaalde rekeningen. Daarna maak je samen een plan voor een oplossing. Maar zeker zo belangrijk is

dat je er voor iemand wilt zijn. Persoonlijke aandacht en luisteren naar iemands sores, dat alleen al betekent heel veel. Gezelligheid kent geen tijd Mensen met niet aangeboren hersenletsel kennen vaak geen grenzen. Deze ‘flapuits’ vinden het vaak moeilijk om contacten op een gezellige manier te onderhouden, hierin hebben ze begeleiding nodig. Heb jij er zin in om maatje te worden van één of meerdere van onze cliënten? Na kennismaking bepalen we bij welke cliënt u het best past zodat het voor u beiden een leuke ervaring is. De tijden zijn altijd in overleg waarbij wel gezegd moet worden dat de meeste van onze cliënten behoefte hebben aan regelmaat. Werktijd: in overleg, meeste vraag is naar eens per week op een vast tijdstip.

Deze vragen en vele andere zijn terug te vinden in de vacaturebank van vrijwilligershoogeveen.nl. E-mail: info@vrijwilligershoogeveen.nl. Tel: 0528 278 855.


Vrijwilligerstalent gezocht voor diverse projecten

Maak je nuttig, doe ervaring op, maak je CV compleet óf in het kader van een stage voor je opleiding. Wat je reden ook is: bezoek onze stand op de Vrijwilligersmarkt en laat je informeren over alle mogelijkheden.

:LM ]LMQ GH 5DEREDQN 7KXLVDGYLVHXUV

Stichting Welzijnswerk 0528 278 855 www.swwh.nl

Tandtechniek Prothetiek

(Q KHOSHQ X WKXLV ELM XZ GDJHOLMNVH EDQN]DNHQ

5DEREDQN 7KXLVDGYLVHXUV /DWHQ GH RPVWDQGLJKHGHQ KHW QLHW WRH RP RS GH EDQN WH NRPHQ" 'DQ NRPHQ ZH JUDDJ QDDU X PHW RQ]H JUDWLV WKXLVVHUYLFH 0DUJD 6WDYDVW O HQ 7LQHNH *LHWKRRUQ U KHOSHQ X JUDDJ DDQ KXLV 9RRU PHHU LQIRUPDWLH JD QDDU ZZZ UDEREDQN QO KGO

Brinkstraat 5 7902 AC Hoogeveen 0528 - 726116 info@bijt-bv.com www.hetkloosterhoogeveen.nl

%HO RI PDLO QDDU PRELHOH DGYLVHXU KGO#UDEREDQN QO (HQ DDQGHHO LQ HONDDU

Uw vakman bij inbraakschade en kozijnreparatie

WIST U DAT?

OVERGEWICHT (VET) VAAK SAMEN GAAT MET: DIABETES 2, JICHT, TE HOOG CHOLESTEROL, TE HOGE BLOEDDRUK, SLECHT SLAPEN SNURKEN, SLAAP APNEU.

HEEFT U LAST VAN ÉÉN VAN DEZE ONGEMAKKEN?

Achter de Broeken 10, 7963 PP Ruinen T. 0522-470016, F. 0522-470092 E. info@cosein.nl, I www.cosein.nl

WELLICHT KUNNEN WIJ U HELPEN AAN EEN FITTER EN GEZONDER LIJF.

Dealer en erkend reparateur van:

Voor Hoogeveen en omgeving

Nieuwe personen- en bedrijfsauto’s Occasions Private Lease Banden en overige accessoires Onderhoud en APK Schadeherstel

KOM LANGS EN LAAT VRIJBLIJVEND EEN BODYANALYSE MAKEN!

✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

AFVALPROGRAMMA

Beukemaplein 66-68 - 7906 AK Hoogeveen

www.autopalace.nl Auto Palace Hoogeveen Buitenvaart 2102, 7905 SX Verkoop: 088 – 003 50 80 volg ons op E-mail: hoogeveen@autopalace.nl Werkplaatsreceptie: 088 – 003 53 80

RIKUS

37 kilo afgevallen in 24 weken

0528 - 269 508

info@fantasticsports.nl


Vrijwilligerskrant Hoogeveen AAN DE SLAG, VRIJWILLIGERSWERK VOOR BEWONERS VAN HET AZC Voor het behoud van gezondheid is actief zijn essentieel. Met het project ‘Aan de slag’ wordt gestimuleerd dat asielzoekers en statushouders vrijwilligerswerk doen. Veerkracht van de mensen wordt bevorderd en talenten en vaardigheden worden benut. Daarnaast vergroot het de kans op succesvolle integratie in Nederland of een duurzame terugkeer naar land van herkomst.

VrijwilligersHoogeveen zoekt projecten, evenementen, klussen waar groepjes bewoners bij kunnen helpen, denk aan: - Activiteiten in het groen, zoals onderhoud van wijktuintjes en bossen. - Vrijwilligerswerk in de zorg, zoals activiteitenbegeleiding, wandelclubs en gezamenlijk koken en eten. - Klussen bij sportverenigingen, zoals onderhoud van terreinen, ondersteuning bij de organisatie van toernooien en open dagen. - Bijdragen in de organisatie van evenementen, zoals festivals, buurtfeesten, de Vierdaagse en Koningsdag. Omschrijving vrijwilligerswerk: - Laagdrempelig - Eenvoudig uitvoerbaar - Kennis van de Nederlandse taal is niet nodig - In samenwerking met Nederlandse vrijwilligers

- Aanvullend (extra) en ter versterking van regulier vrijwilligerswerk - Geschikt voor groepjes van 2-6 personen - Niet persoons- of tijdsafhankelijk. Een klus kan eenmalig zijn, maar ook wekelijks terugkerend, bijvoorbeeld een koffieochtend in een zorginstelling. Groepjes bewoners kunnen hier wekelijks in wisselende samenstelling naar toe. VrijwilligersHoogeveen werkt in Aan de Slag samen met het COA. Het afgelopen jaar zijn er al goede ervaringen opgedaan in de samenwerking met bewoners van het AZC. Organisaties als de Westerkim, SWW, Noorderbrug, Occultfest, Stichting Hartslag, Kunstwark in het Park e.a. hebben reeds verschillende AZC-bewoners welkom geheten. Kijk voor meer informatie over Aan de Slag Hoogeveen op onze Facebookpagina.

RESULTATEN AAN DE SLAG HOOGEVEEN 2017 In totaal hebben 31 verschillende organisaties klussen aangeboden. In totaal hebben we 482 klussen aangeboden (77 klussen van verschillende aard). 118 verschillende bewoners van het AZC hebben vrijwilligerswerkklussen gedaan. Deze bewoners hebben 25 verschillende nationaliteiten en spreken 15 verschillende talen!

VrijwilligersHoogeveen presenteert zich jaarlijks op de Open Dag van het AZC met alle vacatures die een relatie hebben met vrijwilligers en nieuwkomers. Op Wereldvluchtelingendag in juni besteden wij jaarlijks aandacht aan vrijwilligerswerk voor bewoners AZC en nieuwkomers. Er is een prettige samenwerking ontwikkeld met de medewerkers van het COA. Zo weten we elkaar snel te vinden.

Al sinds de komst van het AZC in Hoogeveen bemiddelt VrijwilligersHoogeveen vrijwilligers naar het AZC.

In het kader van Aan de Slag vonden nog enkele andere activiteiten plaats: verschillende bewoners presenteerden zich bij Kunstwark in ’t Park. Op verzoek van een aantal directeuren van

welzijnsinstellingen in Nederland hielden drie bewoners een presentatie over vrijwilligerswerk en wat het hen gebracht heeft. Ook presenteerden bewoners Aan de Slag bij de SWW tijdens de Open Bedrijvendag 2017. “Het positieve resultaat van 2017 hopen wij in 2018 minimaal te evenaren. Met de gezamenlijke inzet van vele organisaties uit Hoogeveen hebben wij daar alle vertrouwen in”, licht coördinator Mariëlle Vogelzang toe. Voor meer informatie Het project Aan de Slag wordt in Hoogeveen georganiseerd door VrijwilligersHoogeveen. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Aan de Slag Hoogeveen.

“VOOR MIJ IS HET EEN KLEINIGHEIDJE” Terwijl de Dwingeler Daansers met hun optreden in de grote zaal van de Westerkim beginnen en de bewoners aan de koffie zitten, neemt Tim even de tijd voor een interview. Tim is 16 jaar en zit in het examenjaar van het VBMO op de locatie Eduwiek. Tim is sinds anderhalf jaar vrijwilliger bij de Westerkim. “Met school hebben we verschillende zorgcentra bezocht en daarna leek het mij wel leuk hier iets te gaan doen. Nu ben ik hier iedere week als er activiteiten zijn. Dat is meestal 1 of 2 keer per week”, vertelt Tim enthousiast. “Tim is top”, zeggen zijn collega-vrijwilligers en medewerkster Grietje Thalen: “de bewoners lopen met hem weg.”

Tim verblikt of verbloost er niet van. Inmiddels kent hij alle bewoners en haalt ze wekelijks uit hun kamer voor het deelnemen aan de activiteiten. Verder schenkt hij koffie en thee en maakt gezellig een praatje tussendoor. “Als ik bezig ben, heb ik het gevoel dat ik me nuttig maak”, zegt hij. Tim vindt het vaak een kleinigheidje wat hij doet, maar bewoners zijn hem vaak zo dankbaar. Niet verbazingwekkend dat hij na zijn examen zijn opleiding wil vervolgen op het MBO richting ouderenzorg. Deze ervaring is alvast mooi meegenomen. Moniek van der Weide is vrijwilligerscoördinator bij de Westerkim: “Wij vinden het heel positief dat jonge mensen als Tim vrijwilligerswerk komen doen. De begeleiding ligt bij de collega waarbij hij meedraait en dit gaat heel goed. Zo willen wij er wel meer.”

“WE KOMEN ER SAMEN WEL UIT” In het kader daarvan is zij vrijwilliger bij Maatje op Maat in Hoogeveen. Eén keer per week ziet Amber de Syrische Nagham (15). Zij woont in de wijk Krakeel met haar familie en zit in de 3e klas op het RSG Wolfsbos, locatie Harm Smeenge. Nagham krijgt hulp van Amber bij haar huiswerk en het leren voor toetsen: “Vooral Nederlands en biologie vind ik moeilijk. Amber helpt mij goed hoor!” Amber moet zich natuurlijk ook weer in de leerstof verdiepen maar zegt: “we komen er samen altijd wel uit.” Op de vraag waarom andere jonge mensen haar voorbeeld zouden moeten volgen, is zij duidelijk:

Amber (18) is eerstejaars studente verpleegkunde op het Windesheim in Zwolle. Een van haar leerdoelstellingen is ‘hoe bouw ik een professionele relatie met iemand op?’.

“Het heeft voor iedereen toegevoegde waarde: het is interessant, fijn om iemand te kunnen helpen en kennis maken met mensen uit een andere cultuur is interessant. Ik voel me niet verplicht, doe het graag en je doet het niet alleen voor die ander, maar ook voor jezelf.” Denk je nu: goh, Maatje op Maat, dat lijkt me ook wel wat? Kijk dan op www.swwh.nl onder het kopje ‘jeugd en jongeren’.


www.dier.nu

Het Hoekje 24 7913 BC Hollandscheveld (0528) 34 35 59 www.BruinsAdministratie.nl

Fabian hoopt op een échte oplossing. Vraag ons magazine Voortleven aan via nierstichting.nl/nalaten

In Voortleven vertellen drie generaties over de impact van een nierziekte en leest u meer over de innovatieve projecten voor nierpatiënten. Ook vindt u in het magazine informatie over nalaten en het werk van de Nierstichting.

Een vertrouwd adres….

Help kinderen als Nala weer aan een familie

www.soskinderdorpen.nl

En, hoe wilt u voortleven?


Was een hartinfarct bij vrouwen altijd maar zo duidelijk te herkennen

Een betrouwbare test kan vrouwenharten redden. Geef nu via hartstichting.nl/vrouwenhart

Hou jij van ďŹ etsen en reizen? Fiets dan mee met Cycle for Plan in Malawi, Vietnam of Nicaragua!

www.plannederland.nl/ikďŹ etsmee


De nieuwe Kia Stonic. Niet te stoppen.

Vanaf

€ 18.995,-

Private lease vanaf €

309,- p.m.

De compacte crossover met hoge instap. Van Mossel Kia Zwolle Oude Meppelerweg 2, T. 088 - 08 70 160 Daarnaast kunt u ons ook vinden in: - Amersfoort Maanlander 12 - Apeldoorn Oude Apeldoornseweg 40B - Harderwijk Lorentzstraat 25 - Hengelo Höltersweg 30

ing T. 033 – 48 01 212 nieuwe vestig T. 055 - 36 82 840 stiging T. 0341 – 745 660 nieuwe ve T. 088 – 08 70 120

Winnaar van:

www.kia-vanmossel.nl

Gem. brandstofverbruik: 4,2 – 5,2 l/100km, 23,8 - 19,2 km/l. CO2-uitstoot: 109 – 118 g/km. Genoemde actie en bijbehorende consumentenadviesprijs zijn geldig voor de Kia Stonic met uiterste aankoopdatum en datum kentekenaanvraag van 28-02-2018 en uiterste registratiedatum van 31-03-2018. Genoemde prijs is inclusief btw/bpm en kosten rijklaarmaken bestaande uit: het transporteren van de auto, het reinigen en poetsen van de auto, de nulbeurt, de kentekenplaten, handling- en administratiekosten, recyclingsbijdrage, leges, kosten tenaamstelling, een modelspecifieke mattenset en een veiligheidshamer. Prijs is excl. metallic lak. Private leaseaanbod via Kia Autolease. De getoonde prijs betreft een vanaftarief gebaseerd op een looptijd van 48 maanden in combinatie met 10.000 km per jaar en ten minste 6 schadevrije jaren. Het product bevat alle componenten zoals voorgeschreven door Stichting Keurmerk Private Lease. Deze actie is alleen geldig op voorraadmodellen, zolang de voorraad strekt en is geldig t/m 31-03-2018. Informeer naar de complete actievoorwaarden bij uw Kia-dealer of kijk op kia.com. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden

t i V i Mob obielen t Ho

den t Sta- o og-laagbed

HUNEBOUW IS BESTE BOUWER VAN 2017 VOLGENS BOUWNU.NL

‘Met je werk wil je aan de wereld meebouwen’

p -stoelen

Hoogeveen – Het politiebureau in Hoogeveen, het Van der Valk hotel in Leeuwarden én Haarlem en energieneutrale woningen in Olst. Bouwbedrijf HuneBouw, gevestigd in Hoog-

nthe! e r D n a v d a voorra e t s t o len o r g é D Sta-op-stoe uils S cootm

Relaxfaute

len Scootmobie

eveen en Beilen, is overal in Nederland te vinden. Directeur en eigenaar Klaas Graveland (59) uit Beilen is daar maar wat trots op. ‘Van een dorpsaannemer zijn we de afgelopen decennia uitgegroeid tot een aannemer die ook bouwt voor de grotere opdrachtgevers. Denk aan Van der Valk, Treant, Fokker, woningcorporaties, een groot zuivelconcern, het Rijksvastgoedbedrijf, de politieorganisatie, een aantal zorg- en bankinstellingen etcetera.’

beste bouwer 2017

8,-8

Toch vindt Graveland het ook leuk wanneer er woningen gebouwd moeten worden en zijn bedrijf de opdracht krijgt. ‘Ik ben altijd woningen blijven bouwen. Vanaf de start tot nu. Het is een sector waarin HuneBouw zich optimaal thuis voelt. Daarin kunnen de vaklieden ‘hun ding’ doen en dat willen ze graag, bovendien zijn ze daar heel goed in!’ PASSIE, PLEZIER EN TEAMGEEST

edden Hoog-laagb G r a t i s

P

Dat heeft geresulteerd in een mooie 8.8 van de site Bouwnu.nl. ‘We hebben gewonnen in de categorie 10 tot 50 reviews. Zo’n titel is een mooie kroon op je werk. Werk dat mijn collega’s, samen met mij, met veel plezier uitvoeren. Het gaat hier om samenwerking, teamgeest en passie, niet alleen om het verdienen van de boterham. Hier maken we plezier met elkaar, maar ook met de klant.’

veen In Assen, Hooge en Schoonoord! llators Rolstoelen

Ro

u u r s

24

pechservice

voor de deur

Kijk voor een

website .a.n. op onze g z. n e w u ie ht n

ic totaal-overz

Haal- en brengservice

Gratis thuisadvies

Eigen servicedienst

it.nl www.mobiv

Zowel nieuw als z.g.a.n.

92) 42 11 04 5 (0 : T n e aat 18a, Ass ) 35 32 46 Zeilmakerstr b, Hoogeveen T: (0528 1 199 591) 38 16 5 (0 : T Schutstraat rd 9, S choonoo it.nl Tramstraat www.mobiv

Graveland begon zijn carrière in de bouw als timmerman, maar had als kind al de ambitie om een eigen timmerbedrijf te starten. Van timmerman werd hij snel uitvoerder, daarna hoofduitvoerder, bedrijfsleider en hoofd productie van een beursgenoteerd bouwbedrijf. ‘Toen vond ik het de stap wel waard om iets voor mezelf te beginnen. Ik ging op sollicitatiegesprek bij Ter Stege Bouw voor de functie van technisch directeur en tijdens dat gesprek gaf ik al aan dat ik het bedrijf ooit graag zou willen overnemen. Dat was mogelijk, tot mijn grote verbazing. Een mooie toevalstreffer. Ik ben daar in dienst getreden in 2000, in 2003 heb ik een deel van de aandelen overgenomen en in 2007 de rest. Toen heeft Graveland ook meteen een nieuwe bedrijfsnaam, HuneBouw, doorgevoerd. Het bedrijf heb ik dus al langer dan tien jaar in eigendom.’ VAN A TOT Z Door de jarenlange ervaring van Graveland en

zijn collega’s kan HuneBouw klanten van a tot z bedienen. ‘We hebben de juiste kennis aan boord en daarom kunnen we ook ontwerpen voor huizen aanleveren die van alle gemakken en comforteisen zijn voorzien. Voor energieneutrale woningen, maar ook voor woningen die juist energie opleveren of die zelfvoorzienend zijn. Zo hebben we vijf jaar geleden al een prachtige woning gebouwd in Dwingeloo die zelfvoorzienend is. De woningen in Olst zijn zelfs energie leverend. Dat kan ook een idee zijn voor toekomstige CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) projecten in Hoogeveen. Duurzaam, dat zijn ze allemaal. We kunnen daar dus in adviseren, maar het ook uitvoeren en nazorg leveren. Het is mooi dat je aan de wereld mee kan bouwen zoals je zelf denkt dat de wereld eruit moet komen te zien.’ Klanten zijn lyrisch over de energieneutrale nieuwbouwwoningen, voornamelijk over het comfort. ‘Vorige week hebben we een evaluatie gehad in Olst. Die mensen zijn zo gelukkig met hun huis. Een bevestiging dat je het goed doet. We zijn goed beoordeeld op onze klantgericht-

heid met een 8.8 gemiddeld. We leveren altijd veel kennis aan waar mensen blij mee verrast worden. Zo kunnen we zelfs een huis volledig hoogwaardig afgewerkt aanbieden. De binnendeuren, de uitgebreide keuken, een akoestisch plafond, de wand- en vloerafwerking et cetera. Aan alles is dan gedacht, ook qua inrichting. Het enige dat de nieuwe bewoners dan hoeven te doen is het schuiven met verhuisdozen. De door ons uitgedachte concepten hebben een enorm hoog comfort. Zo was er in Olst een echtpaar dat uit een oud huis kwam, waar eigenlijk veel aan moest gebeuren. Wanneer je dat hebt ervaren, weet je hoe fijn het is om in een behaaglijk huis te komen, waarin je alles merkt, al zet je de thermostaat maar een kwart graadje hoger. Ook geavanceerde koelsystemen zijn dan aangebracht. Maar ik durf te stellen dat er veel mensen zijn die het verschil niet kennen. Zo wel, dan weet je dat je beleving van een huis een veel hogere score krijgt. Je moet het gewoon ervaren.’ Ook werken bij HuneBouw? Kijk op www.hunebouw.nl voor de beschikbare vacatures.

HuneBouw B.V. | Stephensonstraat 3 | Postbus 170 | 7900 AD Hoogeveen | T 0528 22 70 70 | info@hunebouw.nl | www.hunebouw.nl


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.