Page 1

SWEET IDEAS FOR GREAT BRANDS

2


Starka varumärken är inget man får, det är resultatet av ett målmedvetet arbete. Att utveckla starka varumärken kräver uthållighet och en väl avvägd mix mellan tradition och förnyelse i sättet att kommunicera. En grundläggande förutsättning för att lyckas tränga igenom informationsbruset är att marknadskommunikationen är tydlig och särskiljande. Kunder och konsumenter måste uppleva att avsändaren erbjuder ett mervärde oavsett om det är av fysisk eller emotionell karaktär. Vi har glädjen att vara en del av arbetet med marknadskommunikationen som några av Sveriges mest kända varumärken kontinuerligt arbetar på och finslipar. Ambitionen med denna publikation är att visa hur ett antal goda idéer genomförts som ett led i detta arbete.

3


EVENT

PRODUKTION ANNONS

MÄSSA IDÉPROCESS

BEHOV ÖNSKEMÅL MÅLSÄTTNING BUTIK

NÄTET IDÉPROCESS

LOGISTIK SÄLJMÖTE

TV

Design – Action – Kampanj Det finns tusentals varumärken och det görs miljoner köpbeslut varje dag. Men för att tränga igenom bruset och nå fram till kunder och konsumenter krävs det smarta kommunikativa idéer och attraktiva erbjudanden. En kampanj kan beskrivas som en kortare period av intensiv verksamhet. För oss innebär det att vi måste få idéhöjd, strategi, produktion och genomförande att bli en väl fungerande enhet som faller på plats under en tidsbegränsad period. Oavsett i vilket sammanhang kampanjen skall dyka upp – på TV, nätet, vid events eller i butiken, så är mekaniken densamma. Ett varumärkes kärnvärden ska kommuniceras på bästa sätt och budskapet måste anpassas till den befintliga varumärkesplattformen och den begränsade tiden. Vi har de verktyg och den kunskap som behövs för att genomföra varumärkesbyggande, relationsskapande och säljdrivande kampanjer på ett smidigt, rationellt och uppseendeväckande sätt.

4


5


THE CASES 6


Kund: Parrots Uppdrag: Skapa volymförsäljning av Parrots exotiska snacks. Asien är starkt förknippat med Ying och Yang och målet är balans i tillvaron. Vi skapade serveringsskålar inspirerade av denna form för att förstärka Parrots exotiska ursprung i kommunikationen med konsument. En mycket lyckad kampanj i 700 butiker.

7


8


Kund: Löfbergs Lila Uppdrag: Öka försäljningen av Löfbergs jubileumskaffe. Löfbergs använde ett antal tidstypiska layouter till sina kaffeförpackningar. Vi använde dessa till att skapa en jubileumsservis för att locka konsumenterna att välja detta kaffe. Muggarna fick konsumenten direkt i butik i samband med köpet av kaffe. En riksomfattande kampanj med exponeringar i drygt 800 butiker.

11


12


Kund: Santa Maria Uppdrag: Skapa det ultimata grilltillbehöret Santa Maria har ett brett sortiment av produkter och många av dem har sin bästa säljperiod under grillsäsongen. Vårt uppdrag var att skapa det ultimata grilltillbehöret som Santa Maria kunde använda till konsumenttävlingar och som införsäljningspremie till butikerna. Lösningen blev ett förkläde med plats för grillverktyg, burkhållare, kryddor etc. En stark imageprodukt med koppling till Santa Marias varumärke.

13


14


Kund: Göteborgs Kex Uppdrag: Sommarkampanj för Ballerina I samband med att Göteborgs Kex lanserade den nya Ballerinasmaken Apelsin fick vi uppdraget att ta hand om sommarkampanjen. Vi hade ett säljmål på 600 000 paket vilket nåddes efter en knapp månad. Genom att arbeta med burken som ett mervärde behövdes inget rabatterbjudande, vilket annars är det vanliga vid multipack.

15


16


Kund: Arkitektfirman Krook & Tjäder Uppdrag: Förpackning Krook & Tjäder är en av Sveriges största arkitektfirmor. En betydande del av deras arbete är offentliga byggnader och därför har de en egen avdelning för design av inredningsdetaljer. Vi fick i uppdrag att designa en förpackning för deras unika klädkrok under namnet ”Krook för kläder”

17


18


Kund: Mrs Cheng’s Uppdrag: Lyft intresset för Mrs Cheng’s smaksättningsprodukter Mrs Cheng är marknadsledande på soja men har också flera andra produkter som är bra inte minst till marinering. Vårt uppdrag var att lyfta dessa produkter inför grillsäsongen och lösningen blev en marineringsbox. Boxen är en smart produkt som snabbar upp marineringsprocessen genom att köttet ligger i vakuum. En folder med goda grillrecept följer också med och boxen är nu det givna tillbehöret vid grillen.

19


20


Kund: NCC Uppdrag: Cyklar till personalen Alla företag med självaktning har en miljöplan och en policy kring dessa frågor. Man är också mycket noga med att personalen skall trivas och friskvård är ofta ett återkommande ledord. En del, som NCC, tar uppgiften på allvar och erbjöd hela sin personal en egen cykel till mycket förmånligt pris för att stimulera dem att motionera såväl till och från jobbet som på fritiden. Drygt tusen personer hos NCC nappade på erbjudandet vilket är ganska imponerande. Andra företag som hakat på vårt koncept med företagscyklar är bland annat Strålfors, Vattenfall, Nordea, Handelsbanken och Astra.

23


24


Kund: Haugengruppen Uppdrag: Öka försäljning av varumärket Blue Dragon Blue Dragons sortiment innehåller ungefär 80 produkter. Varje år utökas sortimentet med ett par nya spännande produkter. Bredden i sortimentet gör en multiköpskampanj lämplig eftersom konsumenterna kan sätta ihop sin egen favoritkombination. Säljtriggern i kampanjen blev sällskapsspelet ”Dragons Den”, ett frågespel med frågor om allt möjligt under kategorier som ”Kultur & Kung Fu”, Orientens smaker” och ”Nirvana”.

25


26


Kund. Löfbergs Lila Uppdrag: Bygg distribution i samband med nyhetslanseringen av Löfbergs Finaste Inom kategorin kaffe är det hård konkurrens och priserna rejält pressade. Löfbergs Lila valda att möta denna situation med ett helt nytt sortiment högkvalitativt kaffe i spännande blandningar. Vi fick uppdraget att underlätta för Löfbergs att bygga sin butiksnärvaro genom en stark kampanj där konsumenten lockades med en espressobryggare i unik design. Kampanjen slog väl ut och Löfbergs har nu full listning i över 800 butiker.

27


28


Kund: Löfbergs Lila Uppdrag: Bygg distribution i samband med nyhetslanseringen av Löfbergs Finaste. Erfarenhetsmässigt vet vi att man når bäst resultatet när kampanjen genomförs systematiskt, med en tydlig målsättning. En nyckel är att sättet att exponera är funktionellt och anpassat för butiksmiljön. Här är ett exempel på hur vi levererar prepackade ställ, klart för skyltning. Såväl tid som kostnadsbesaprande, men också en garant för ett enhetligt genomförande.

29


30


Uppdrag: Design och produktion av ett Beauty Case för make-up artister Sonya har ett 1000-tal professionella make-up artister knutna till sig och detta är deras arbetsredskap. Make-up artister är ständigt på väg någonstans. Deras jobb är att få filmstjärnan, modellen eller bruden inför bröllopet att se sådär extra snygga ut. Skall deras jobb fungera måste arbetsmaterialet vara perfekt, även efter några timmars resande.

31


32


Kund: Kiviks Musteri Uppdrag: Butikskampanj för 75 årsfirandet Vår ambition vara att skapa en skyltning som återspeglar det lokala genuina intrycket av en sydsvensk fruktodlare och dryckesproducent. Exponeringarna ser ut som fruktlådor staplade på varandra och priset i den tillhörande konsumenttävlingen är en härlig weekend på Kronovalls vinslott, mitt på Österlen.

33


34


Kund: Schering Plough Uppdrag: Apotekskampanj Apoteket har för vissa produktkategorier egna varumärken i sortimentet. Det innebär att apotekspersonalen ofta rekommenderar dessa istället för produkter från fristående leverantörer. För Propyless del fanns ytterligare ett problem då produktbeskrivningen i Fass var missvisande. Vår lösning blev en gerillakampanj där varje enskild person på de 300 största apoteken fick ett personligt informationspaket om Propyless. Säljstatistiken visade mycket tydligt att detta var en lyckad åtgärd. Vi fick dock lova Apoteket AB att inte göra om det igen.

35


36


Kund: SKF Uppdrag: Gåva till all personal i samband med 100-årsfirandet. Som de flesta vet startade SKF i samband med en innovation som skulle få vävstolarna i Gamlestaden att fungera bättre. Leran i marken orsakade sättningar som fick vävstolarna att gå oregelbundet och SKF löste detta med hjälp av rullagret. Som en påminnelse om detta arv hämtade vi drygt 1000 kilo lera från marken i Gamlestaden. Denna lera arbetades sedan om till små guldklimpar, dvs. guldpläterad originallera. Alla 45 000 anställda fick sedan dessa guldklimpar i samband med firandet på 100-årsdagen.

37


38


Kund: Findus Uppdrag: Butikskampanj för Pastasåser. Skall en riktigt god pastarätt bli helt perfekt är det bara lite riven parmesanost på toppen som behövs. En parmesanrivare blev därför lösningen för vår kampanj och formgivningen fick inspiration från en välkänd italiensk designer. En god måltid från Findus blir nu helt perfekt.

39


40


Kund: Master Food Uppdrag: Öka försäljningen av Cesar hundmat och Sheba kattmat. Sheba och Cesar är premiummärken för djurmat. Det är klart att våra älsklingar skall äta sin mat på fint porslin, och matskålar med en liten guldkant blev lösningen på detta uppdrag. Skålarna blev snabbt uppskattade som samlarobjekt att man har kunnat hitta exemplar på eBay för 500 kronor.

41


42


Kund: Krook & Tjäder Uppdrag: Skapa ett sortiment av profilprodukter Krook & Tjäder har av naturliga skäl en bred kontaktyta mot beställare, entreprenörer och beslutsfattare. Som ett led i kommunikationen vill de därför ha ett specialutvecklat sortiment av profilprodukter som förstärker identiteten av en professionell och innovativ samarbetspartner.

43


44


Kund: Pågen Uppdrag: Sommarkampanj för bröd. Alla gillar att fika och sommaren bjuder på mängder av tillfällen att göra det utomhus. Vår kampanjidé byggde på fikamuggar av okrossbart material och de fanns i fyra olika sommarfärger. Kampanjen gick i ca 2000 butiker och är enligt Pågen en av deras bästa kampanjer någonsin. Påtår, ja tack!

45


46


Kund: Göteborg Energi Uppdrag: Sponsorsmaterial World Bio Energy 2010 Göteborg Energi var huvudsponsor för den stora konferensen World Bio Energy 2010. Vårt uppdrag var att ta fram sponsorsmaterialet och som en del i detta material såg vi till att det fanns kallt gott vatten att dricka. Energi i sin bästa form!

47


48


Kund: OLW Uppdrag: Butikskampanj i samband med Melodifestivalen. OLW har varit sponsor till melodifestivalen i flera år och vårt uppdrag var att skapa en butikskampanj med koppling till detta tema. Olw’s kommunikationsplattform innehåller nyckelord som: ”bjud på dig själv”, ”humor” och ”glimten i ögat”. Vi tog fasta på att alla kan sjunga, i alla fall i duschen, och erbjöd konsumenten en duschradio så att man kan sjunga med i sin favoritlåt.

49


50


Kund: SKF Uppdrag: Designa och producera profilmaterialet för 100-årsfirandet. SKF firade 100 årsjubileum 2007. Detta firande pågick under en stor del av året och var en viktig del av den totala marknadsföringen. Vi fick uppdraget att designa den kollektion av profilprodukter som användes World-Wide.

51


52


Kund: Kungsörnen Uppdrag: Höstkampanj för bakning Trenden att baka hemma blir bara starkare och starkare. Kungsörnen som har alla produkter för bakning i sitt sortiment gav oss i uppdrag att skapa en multiköpskampanj för att hänga på trenden. Vår lösning blev ”bakduken” som är det perfekta hjälpmedlet vid bakning, Man knådar och kavlar direkt på duken och det blir enkelt att komma igång. Självklart har vi utnyttjat utrymmet på duken för recept och inspiration.

53


54


Kund: Sockerbolaget Danisco Uppdrag: Öka försäljningen av Muscovado matlagningssocker. Vi fick uppdraget att skapa en nordisk butikskampanj för att försäljningen av Muscovado matlagningssocker. Lösningen blev en förvaringsburk med lufttätt transparent lock som förbättrar hållbarheten för sockret som annars har en tendens att stelna. Burkarna exponerades i butik tillsammans med en inspirationsfolder om hur sockret skall användas.

55


56


Kund: Swebus Uppdrag: Marknadsföra Swebus olika tjänster Vårt uppdrag var att sätta samman en kommunikationsplattform för Swebus olika tjänster. Som ett led i denna plan ingick deltagande i ett antal olika mässor med inriktning på transportsektorn och vi ansvarade för design och produktion av mässmontern.

57


58


Kund: Schering Plough Läkemedel Uppdrag: Öka markandsandelen för Propyless hudlotion Vårtt uppdrag för Schering Plough är brett då vi är ansvariga för all kommunikation inklusive tv-reklam. Som en del i kommunikationen valde vi ut distriktssköterskor som målgrupp då dessa är mycket viktiga genom sin rätt att skriva recept. Lösningen blev en planeringskalender anpassad för deras arbetssituation med såväl allmän fakta som specifik produktinformation om Propyless och lämpliga behandlingsområden.

59


60


Kund: Skånemejerier Uppdrag: Skapa en säljande kampanj för Bravo juice Bravo juice är en juice som tack vare sin kvalitet och pris uppskattas inte minst av barnfamiljer. Vårt uppdrag var att få Bravo att sticka ut bland de andra juicerna i butiken. Vad brukar barn vara förtjusta i? Just det, glass.

61


62


Kund: Kommunal Uppdrag: Minska medlemstappet Fackförbundet Kommunal har liksom andra fackförbund ett vikande medlemsantal och potentiella medlemmar har ibland svårt att se nyttan med ett medlemskap. Vår lösning blev ett pedagogiskt informationsmaterial under parollen ”Du har rätt” som varje arbetsplatsombud utrustades med. Vår syn är att arbetsplatsombudet är den viktigaste länken mellan medlemmarna och organisationen och den personens arbete måste uppmärksammas. Kampanjen slog mycket väl ut och som en av ordförandena uttryckte sig: Nu förstår till och med jag nyttan med kollektivavtal.

63


64


Kund: Sockerbolaget Danisco Uppdrag: Öka försäljningen av strösocker. Diskussionen om att vi skall dra ner på sockerkonsumtionen har pågått i några år nu vilket märkts i försäljningen. Vårt uppdrag var att ändra på detta faktum genom att lyfta fram sockret till en mer framskjuten position i butik. I vår enskilt största kampanj någonsin exponerades flera tusen butiker i Sverige och Danmark med prepackade ställ, en volym motsvarande 25 långtradare.

65


66


Kund: Räddningstjänsten i Göteborg Uppdrag; Julklapp till personalen Duktiga medarbetare skall såklart uppmärksammas och ibland kan det ske i form av en julgåva. I detta fall blev räddningstjänstens nya släckningsbil motivet för en härlig, stor badhandduk. Vi hoppas att alla blev nöjda med vårt inhopp som jultomte.

67


68


69


Kund: Rieber och Son Uppdrag: Få kockarna i storköksmiljöer att börja använda Eurospice Rieber och Son säljer olika kryddmixer till professionella användare i storkök. Mixerna säljs i stora förpackningar men kockarna behöver kunna dosera kryddorna från mer hanterbara enheter. Vår lösning blev kryddburkar med färdiga doseringshål som enkelt kan fyllas på efter behov.

70


Kund: Gothnet Uppdrag: Informera om Gothenburg Wireless Gothnet är ett dotterbolag till Göteborg Energi med ansvar att bygga ut bredbandsnätet i Västra Götalandsregionen. Som en del av den totala kommunikationen tog vi fram en t-shirt som indikerar om man befinner sig i ett trådlöst nätverk. En riktig snackis bland kunder och andra intressenter till Gothnet.

73


74


Kund: Santa Maria Uppdrag: Skapa en volymkampanj för Easy Cooking. Om man gillar god mat som är enkel och snabb att tillaga är oddsen stora att man också gillar snabb dukning. Kampanjprodukten blev en trendig bordslöpare som lyfter vilket köksbord som helst och festdukningen är därmed klar lika snabbt som maten.

75


76


Kund: Findus Uppdrag: Sportlovskampanj Findus gav oss i uppdrag att skapa en butikskampanj där de fick stor exponering innan och under sportlovsperioden. Lösningen blev en rikskampanj där huvudnumret, blev kaxiga mössor med löshår i olika färger. Ca 75 000 ungar slapp frysa om öronen i pulkabacken det året!

77


78


Kund: Göteborg Energi Uppdrag: Reklamutskick om förnybar energi Vårt uppdrag var att ta fram ett reklamutskick för att berätta om Göteborg Energis satsning på förnybar energi. För att göra utskicket ännu lite mer intressant bifogades små diodlampor som trots sitt starka sken drar mycket lite ström, helt i linje med god energihushållning.

79


80


Kund: Gevalia Uppdrag: Ta marknadsandelar på julförsäljningen av kaffe. Gevalia har kört en av de mest framgångsrika kampanjerna någonsin under temat ”När du får oväntat besök”. Det fanns ett antal varianter på temat med bland annat en kamel, en ubåt som kom upp ur marken och en skidåkare som åkt igenom en husvägg. Vi anpassade temat och gjorde pepparkaksformar av det. När kampanjen var slut hade drygt 350 000 konsumenter valt att dricka Gevalias kaffe till pepparkakorna.

81


82


Kund: Dafgård Uppdrag: Få konsumenten att välja bake off bröd från Dafgård. Bake off sortimentet på bröd är en expansiv kategori i butikerna. Det är dock svårt att marknadsföra brödet eftersom konsumenten inte väljer utifrån märke, bara efter typ och smak. Bake off brödet skyltas dessutom på olika platser i butiken. Vi kunde dock råda bot på detta problem genom skyltning på flera olika platser i butiken och med hjälp av en Voice Box berätta om kampanjen muntligt direkt vid hyllan.

83


84


Kund: Kommunal Uppdrag: Värvningskampanj för nya medlemmar Vi tog fram en bibel för arbetsplatsombuden som innehåller det mesta om vad nyttan är med att tillhöra en fackförening. Bokens texter tar upp viktiga frågeställningar på ett sätt som gör att svaret blir begripligt och meningsfullt. Parollen för kampanjen är ”Du har rätt”

85


86


Kund: Lantmännen Doggy Uppdrag: Öka försäljningen av hundfodret Doggy Professional Fokus var att hitta rätt typ av exponeringar för olika butikstyper och här använde vi såväl hängande kassett som golvställ. Kampanjen förstärktes med en rabattkupong samt en inbjudan till hundmingel på Doggy Day, en eventdag i våra fem största städer. 400 mindre butiker och 550 större var omfattningen på kampanjen. Apport!

87


88


Kund: Grazette Uppdrag: Ta marknadsandelar på salongerna Grazette är ett ledande varumärke på hårvårdsprodukter som bara säljs via frisörer och salonger. Vi skapade en säljstrategi som byggde på definierade säljmål som skulle nås med hjälp av prepackade ställ innehållade såväl Grazetteprodukter som direkta konsumentbelöningar. De knappt 1000 viktigaste salongerna var målgruppen för vår kampanj.

89


90


Kund: Gothnet Uppdrag: Få studenter att använda Gothenburg Wireless Gothnet vill informera nya studenter vid Göteborgs högskolor och universitet om Gothenburg Wireless surfportal som alla studenter kan använda. Lösningen blev ett enkelt studietillbehör som tydligt förklarar att det är bra fart i den trådlösa förbindelsen. För studenter med kompatibla telefoner räcker det dessutom att ta en bild på taggen som finns på den utdragbara banderollen i pennan. Då kopplar mobilen upp sig automatiskt. Surfs up!

91


92


Kund: Di Luca Uppdrag: Lyft Di Lucas Antipasti sortiment i butik Di Lica har en hรถgklassigt Antipastisortiment som passar perfekt ihop med deras olivolja. Pricken รถver i:et blir vรฅrt serveringsfat som togs fram speciellt fรถr denna kampanj.

93


94


Kund: Santa Maria Uppdrag: Befäst positionen som marknadsledare på Tex-Mex Santa Maria har ett mycket starkt sortiment inom kategorin Tex-Mex och är klara marknadsledare. För att visa övriga aktörer på ambitionen att behålla denna position fick vi uppdraget att skapa en volymdrivande kampanj i de ca 1000 största butikerna i Sverige. Temat blev dukning och med hjälp av serveringsskålar i Tex-Mex design sålde Santa Maria över 500 000 konsumentförpackningar Tex-Mex direkt kopplat till kampanjen under perioden.

95


96


Kund: Forever Living products Uppdrag: Designa laptopväska och mobilfodral Forever är mycket noga med att deras representanter har en framtoning som speglar företagets kvalitetsambitioner och image. Försäljningsarbetet bygger på personliga möten men även med denna affärsmetodik blir datorn och mobiltelefonen viktiga redskap.

97


98


Kund: Sia Glass Uppdrag: Öka butiksnärvaron för glassortimentet Världens Glass Sia Glass tillverkar och säljer ett premiumsortiment av glass under namnet Världens Glass. Glassen har namn som De Leche och Lemoncurd och smakämnena är hämtade från hela världen. Vår kampanjlösning blev ett frågespel, lite åt Trivial Pursuithållet under namnet ”Vet Du Var”, med kluriga frågor från alla världsdelar.

99


100


Kund: Kommunal Uppdrag: Rekrytera fler arbetsplatsombud För att få den fackliga verksamheten att fungera varje dag behövs arbetsplatsombud. Ombuden är den viktiga länken mellan organisationen och medlemmarna och det måste finnas ombud på varje arbetsplats. Som ett led i rekryteringen inkluderade vi en värvningspremie som en extra belöning för dem som vill ta ett vikigt uppdrag som arbetsplatsombud.

101


102


Kund: Sara Lee Uppdrag: Sätt fokus på Neutral KIDS Shampoo i butikshyllan Små barn gillar ofta inte att tvätta håret eftersom shampo lätt svider i ögonen. Neautral Kids är milt och ph-neutralt och innehåller inte parfym eller annat som kan skapa sveda. Det tyckte vi alla mammor och pappor skulle ha reda på och för barnen blev det ankor i badet nästa gång det var dags för hårtvätt.

103


104


Kund: AleLion Uppdrag: Väska för batteri AleLion har nyligen fått mycket publicitet för nyheten om att de skall bygga eldrivna Fiatbilar på sin fabrik i Ale. Ett annat produktområde de har är att tillverka uppladdningsbara batterier för golfvagnar. Vårt uppdrag var att designa och tillverka den väska som batteriet skall förvaras i. Resultatet blev en mjuk neoprenväska med hållare för laddningskabel och fönster så att laddningsindikatorn kan ses utan att man behöver ta ut batteriet. Fore!

105


106


Kund: Dipom-is Uppdrag: Öka försäljningen av glass i multipack. För Diplom-Is är det viktigt att komma så nära inköpstillfället som möjligt med sin kommunikation. Vår kampanj tog plats direkt bredvid frysdisken i butiken och alla hugade glassköpare fick möjligheten att få med sig en Hulkeninspirerad vattenpistol. Vad kan vara bättre än glass och vattenkrig en varm sommardag? Lyckad kampanj? Det kan man säga!

107


108


Kund: Dr Oetker Uppdrag: Skapa en uthållig sommarkampanj för fryst pizza. Dr Oetker är en tysk koncern som säljer fryst pizza under varumärket Ristorante. Ristorante Pizza har nyligen utsetts till årets produkt på svenska marknaden och kategorin visar god tillväxt. Vi fick uppdraget att skapa en säljdrivande konsumentkampanj med god räckvidd. Lösningen blev prepackade ställ i kombination med en konsumenttävling som målgruppen deltar i via SMS. Vinsten är såklart en resa till pizzans hemland Italien.

109


110


Kund: Santa Maria Uppdrag: butikskampanj och Smakdemonstration India Ett annat av Santa Marias starka områden är kategorin Indisk mat. För att lyfta detta varumärke skapade vi en riksomfattande butikskampanj med prepackade exponeringsställ som samtidigt stöddes av smakdemonstrationer i de största butikerna. Såklart måste demonstrationspersonalen ha snygga förkläden när de bjuder på så god mat.

111


112


Kund: Masterfoods Uppdrag: skapa volymförsäljning av Cesar hundfoder. I detta fall blev lösningen anpassad för de mindre butikerna som inte klarar golvställ på grund av platsbrist. Lösningen blev en hängande exponering där varje konsument tar en påse och fyller med Cesarprodukter. Kampanjen blev mycket lyckad och säg den hundägare som inte vill vara säker på att den lilla älsklingens tassar är torra och rena.

113


114


Kund: Santa Maria Uppdrag: Öka försäljningen av smaksättningsmixer under varumärket ”Easy Cooking” Easy Cooking är som namnet antyder ett enkelt sätt att laga god mat. För att visa detta för konsument gjorde Santa Maria en omfattande turné med smakdemonstrationer i butik. Här lagades den spännande rätten Cevapcici, Balkan style, en rätt där köttfärsen formas till små korvar innan den steks. Hur gör man köttfärskorvar ”the Easy way”? Man laddar vårt verktyg med köttförs, trycker till, och vips är korvarna klara. Easy cooking? Enklare blir det inte!

115


116


Kund: Göteborg Energi Uppdrag: Familjeevent på Liseberg Göteborg Energi är mycket aktiva på området förnybar energi och de är bland annat med i olika projekt med vindsnurror som byggs runt om i Göteborg. I samband med ett familjeevent på Liseberg fick såklart varje barn en egen vindsnurra så att de också kan känna sig delaktiga.

117


118


Kund: Wasabröd Uppdrag: Öka försäljningen av Wasa Solruta Wasabröd lägger mycket energi och resurser på sitt knäckebröd Solruta och önskemålet från Wasabröd var en kampanjlösning som skulle dubbla försäljningen under kampanjperioden. Vår lösning blev en komplett butiksexponering där det ingick en brödburk specialtillverkad för Solruta. Ca 100 000 konsumenter har nu en bra plats för sitt knäckebröd och en tom burk är en tydlig signal att köpa Solruta igen.

119


120


Kund: MSD Merck Sharp & Dohme Uppdrag: Marknadsför Aerius mot förskrivande läkare Aeruis är ett kraftfullt receptbelagt preparat mot allergiska besvär. Vårt uppdrag var att skapa en sammanfattad informationsbok om allergiska besvär och lyfta de områden där Aerius är lämplig som behandling. Kampanjen var en del av en större aktivitet som också innefattade en nydesign av Aerius hemsida. På sidan kan man bland annat kan få hjälp att identifiera orsaken till olika allergiska besvär.

121


122


Kund: Sockerbolaget Danisco Uppdrag: Öka försäljningen av strösocker. Hur mycket godare blir inte kaffet, frukostflingorna eller pannkakorna med lite socker på?. En ströare på bordet påminner om att göra det goda på tallriken ännu lite godare. En nordisk kampanj av det lite större slaget och nu har lite drygt 350 000 nordiska konsumenter en sockerströare på bordet.

123


124


Kund: Cadbury / Stimorol Uppdrag: Öka impulsköpen i kassalinjen Tuggummi är en kategori där försäljningen till stor del är impulsdriven. Det finns många alternativa produkter som konsumenten kan välja på och det krävs något extra för att styra inköpet till rätt produkt. Vår lösning blev en fickdosa som rymmer ett paket Stimorol. Det är en bättre förvaring än zip-lockpåsen de säljs i och som en kul detalj finns ett extrafack för begagnade tuggummin. Ingen vill väl slänga använda tuggummin på gatan!

125


126


Kund: Findus Uppdrag: Lansering Findus Wok I detta fall ville vi ha en liten varumärkesbyggare i fickformat. Findus Wok finns i portionsförpackning och är perfekt till en jobblunch. Med ett par äkta chop sticks i handen blir det nästan som att äta lunchen i på plats i Phuket. 100 000 par chop sticks hjälpte till i lanseringen.

127


128


Kund: Forever Living products Uppdrag: Väska för provkollektion Forever Living products är ledande i Sverige när det gäller försäljning via home party/relationsmarknadsföring. Deras specialområde är produkter baserade på Aloe Vera och och försäljningen sköts av en stor grupp konsulenter. Vårt uppdrag var att designa och producera en kollektionsväska för de kvinnliga konsulenterna som såväl skall rymma provkollektionen som signalera Forevers image och kvalitetsnivå.

129


130


Kund: Santa Maria Uppdrag: Profilprodukter för smakdemonstration Skall man få ut full effekt av en smakdemonstration är det inte bara maten som skall smaka bra. Personalen som arbetar med demonstrationen är representanter för varumärket och deras framträdande är viktigt för totalintrycket.

131


132


Kund: OLW Uppdrag: Skapa en stark butikskampanj för Supreme Supreme snacks är premiumsortimentet från OLW. Man har använt lite större omsorg i valet av råvaror och prisbilden är lite högre. Helt enkelt ett chips för finsmakarna. Vår lösning blev frågespelet ”Supreme, spelet om allt som är värt att veta” En av frågekategorierna heter ”Vett och etikett” och innehåller avslöjande frågor om hur man för sig på finare tillställningar. En liten twist på OLW’s grundsten för kommunikation: Att umgås och ha roligt tillsammans.

133


134


Kund: OLW Uppdrag: Lång sommarkampanj i butik. OLW är marknadsledande på chips på svenska marknaden. Under sommarperioden är säljarna inte lika aktiva i butik men det är en viktig försäljningsperiod. Vi skapade spelet ”Ordfejden” som är ett enkelt men underhållande sällskapsspel. Att umgås tillsammans är en viktig komponent i OLW’s kommunikationsplattform och spelet förstärker denna kommunikation. 135 000 konsumenter gillade vår kampanjidé.

135


136


Kund: General Mills / Old El Paso Uppdrag: Öka marknadsandelen på Tex-Mex Lösningen på uppdraget blev ett grilltillbehör som underlättar tillagning vid grillen. Medföljande inspirationsfolder med recept och tips hjälper till att flytta fram positionen och visa hur gott det kan bli med grillat istället för bara steka köttfärsen till tacos.

137


138


Kund: Krönleins bryggeri Uppdrag: Säljkampanj för bordsvattnet Aqua Cristall Krönleins har inte central distribution för sitt varumärke Aqua Cristall. De är därför beroende av att kunna sälja in sina produkter till varje enskild butik. Genom att kunna erbjuda butiken en färdig kampanj är det enklare för säljkåren att sälja in sortimentet. Totalt ca 450 butiker valde att ta in kampanjen.

139


140


Kund: Di Luca Uppdrag: Öka försäljningen av olivolja Di Luca är markandsledande på olivolja och har ett sortiment av högkvalitativa produkter. Ett sätt att öka konsumtionen och därmed försäljningen är att få konsumenten att skapa egna salladsdressingar . Vi lanserar därför DiLucas egen dressingmixer med färdiga recept. Kampanjen genomförs på riksnivå i 600 butiker och konsumenten får med sig mixern direkt.

141


142


Kund: Lantmännen Kronfågel Uppdrag: Få konsumenten att välja Kronfågels kylda sortiment i butik. Utbudet av kyckling är stort i butikerna och det finns många varianter att välja på. Kronfågel har ett kylt sortiment av kyckling med mycket hög kvalitet. Prisbilden är dock en nackdel i vissa fall då det finns billigare alternativ. Vår lösning blev lanseringen av kycklingpannan som konsumenten fick med sig direkt i butik. Här fick vi utrymme att närmare beskriva fördelarna med kyld kyckling från kronfågel samt ge dem möjlighet att prenumerera på spännande recept via SMS. En fantastiskt lyckad kampanj i över 1000 butiker.

143


144


Kund: Diplom-Is Uppdrag: Öka försäljningen av glass i servicehandeln. Kriget står mellan GB glass och Diplom-Is i butikerna och det gäller att få konsumenten att välja rätt. Till vår hjälp utvecklade vi karaktären Hank Prank som sade sig vara världsmästare i busringning. Genom att köpa glass från Diplom-Is kunde konsumenten få Hanks hjälp att busringa kompisar vilket lätt gjordes via SMS. En mycket lyckad kampanj som det skrevs en del om i branschtidningen Resumé.

145


146


Kund: OLW Uppdrag: Köputlösande kampanj för servicehandeln. OLW snacks köps ofta på impuls till exempel på bensinstationer och andra servicebutiker. Lösningen blev ett prepackat skyltställ med en trendig accessoar för folk i farten.

147


148


Kund: SCA Uppdrag: Lansering av ny pappersdispenser SCA lanserade nyligen sin helt nya hållare för torkpapper. Lanseringen skulle ske samtidigt på alla marknader i världen. Alla konferensdeltagare skulle få sitt informationsmaterial digitalt och vår lösning blev då specialdesignade USB-minnen som laddades med informationen i förväg.

149


150


Kund: Chiquita Uppdrag: Få konsument att prova Chiquita Smoothies Chiquita är synonymt med färsk frukt, men inte bara bananer. I sortimentet finns också en smoothie som fler och fler konsumenter upptäcker. Kampanjen genomfördes i två steg i totalt 500 butiker.

151


152


Kund: Schering Plough Uppdrag: Planeringskalender Uppdraget var att ta fram en samlad skrift om de olika produkter som Schering Plough har i sitt sortiment. Målgruppen var läkare med inriktning på de sjukdomar som Schering Plough har preparat för. För att göra trycksaken mer användbar är den samtidigt en komplett planeringskalender.

153


154


Kund: Swede Ponic Uppdrag: Skapa distribution för färska örter I samband med att Swede Ponic fick butikslistning på sina färska örter ville man ha en stark kampanj i butik. Färska örter är fantastiskt gott men de kan vara svåra att sköta. Vårt specialfat passar såklart bara till Swede Ponics kvadratiska krukor och med fatet blir det lika enkelt att vattna örterna som att bära med sig dem från fönsterbrädet till spisen eller bordet. Så snart den svenska marknaden var bearbetad tog vi kampanjkonceptet vidare till Europa. Tyskland, England, Belgien, Polen, Frankrike och Danmark kan nu hantera sina färska örter på samma sätt.

155


156


Kund: Unilever / Dove Uppdrag: Lansering av en ny duschkräm på den finska marknaden. Vår lösning blev en specialutvecklad duschborste som både hjälper till att skapa lödder och ge en lätt peelande effekt. Genomförandet blev prepackade golvställ som skickades direkt till butik genom vårt distributionssystem. En nyckelfärdig kampanj som når hela marknaden samtidigt.

157


158


Kund: Diplom-Is Uppdrag: Lanseringskampanj för deras nya storpack vaniljglass. När våren kommer går vi alla och tänker på att sommaren snart är här och att det skall bli skönt med sol och bad. Vi tog kampanjen direkt till frysdiskarna i butik och med en badmadrass fick vi konsumenterna på rätt tankar och därmed en bra försäljning av glass.

159


160


Kund: Findus Uppdrag: Förlängning av TV-kampanj till butiken. Findus har kört intensiv tv reklam där chefskocken står med pepparkvarnen och ger maten en sista piff innan den serveras till alla svenska kök. Vi tog temat till butik och 65 000 svenska konsumenter kan nu piffa till maten själva med hjälp av vår pepparkvarn.

161


162


Kund: OLW Uppdrag: Butikskampanj i servicehandeln OLW var officiell samarbetspartner till Svenska Fotbollförbundet vid förra världsmästerskapet. Inför finalomgångarna drog vi igång en kampanj i servicehandeln där alla kunde få en svensk flagga att fästa i bilrutan. Flaggorna var numrerade och på det viset del i ett stort lotteri där konsumenten kunde vinna bilar från Hyundai. Kampanjen blev en klar försäljningsmässig seger för OLW.

163


164


Kund:OLW Uppdrag: Selektiv kampanj i Stockholm tillsammans med Unibet Poker och snacks hör ihop och OLW ville hänga på boomen med poker som exploderade för några år sedan. Att vår kampanj sammanföll med spelföretagens tillstånd att driva pokerspel på nätet gjorde inte saken sämre. Kampanjen innehöll ett startkit med markers och kortlek men framför allt en omfattande beskrivning på hur man spelar Texas Hold ’em.

165


166


Kund: Santa Maria Uppdrag: Skapa volymförsäljning av kryddor i butik. Vi svenskar omsätter vårt kryddförråd i skafferiet ungefär vart fjärde år. Burkarna längst in vet man knappt vad de innehåller. Målet för kampanjen var att få oss konsumenter att byta ut de gamla kryddorna mot nya fräscha. Vår lösning blev en kryddtavla där man fäster kryddburkarna med hjälp av magnetklips. Tavlan blev en snygg inredningsdetalj samtidigt som användningen av kryddorna ökade. Våra tavlor finns nu i ca 80 000 svenskars hem och tydligen gillar man sättet att ha kryddorna på för det kommer fortfarande efterbeställningar på klips. Försäljningsökningen blev över 40% under kampanjperioden och det är inte kryddade siffror.

167


168


Kund: Kobbs Uppdrag: Öka försäljningen av Kobbs te i lösvikt. Kobbs te säljs under parollen ”Det personliga teet”. Vår lösning blev en temugg för riktiga teälskare. Muggen har en inbyggd sil så att man själv kan kontrollera styrkan, ett lock för att behålla värmen och ett silikonband runt för att inte bränna fingrarna. Tea anyone?

169


170


Kund: Triumfglass Uppdrag: Crosspromotion mars Triumfglass samarbetar med Masterfoods och tillverkar en Marsglass på licens. Inför sommaren ville bolagen skapa extra tryck för glassen i butik och vår lösning blev storleksanpassade kylväskor. Två paket Marsglass och en kylklamp och dagen på stranden är räddad.

171


172


Kund: Findus Uppdrag: Öka försäljningen av frysta produkter i Woksortimentet. Findus har ett brett sortiment av frysta grönsaker i olika blandningar under kategorin Wok. Blandningarna har namn som Thai, Lotus och Chinese och inspirationen är direkt hämtad från asiatisk matlagningskonst. Hur skall då dessa rätter tillagas på bästa sätt? Jo, såklart i en riktig wokpanna. Wokpannor exponerade på displayställ i butik blev vår lösning på kampanjen. Pappersbanderollen i pannan har receptinspiration men också en färdigfrankerad middagsinbjudning till bästa vännerna. Tillräcklighet med mat har man ju redan köpt hem.

173


174


design & Produktion: www.sweetspot.nu www.ibe.se 176

Sweetspot The cases  

Sweet ideas for great brands

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you