Page 31

Kallholmen

– BRYGGT MED ENVISHET OCH STOLTHET

i n t r e s s e t f ö r lo k a l p ro d u c e r a d ö l och mikrobryggerier har kommit för att stanna. I Swedish Lapland finns inte mindre än tre producenter som fokuserar på småskalig bryggeriverksamhet, och en av dessa hittar du i Skellefteå. De huvudsakliga ingredienserna kan summeras till passion och kristallklart vatten. Kallholmens Maltbryggeri startade sin verksamhet 2011 efter att Joseph Krýsl, bryggmästare från tjeckiska Pilsner Urquell, hjälpt grundaren Per Lundmark att bygga ett bryggverk i Skelleftehamn utanför Skellefteå. Även bryggprocessen har inspirerats från den tjeckiska traditionen där man avlägsnar en del av mäsken under processen för att sedan tillsätta den igen efter den resterande mäsken värmts upp. Det är en omständligare process, men det ger en produkt som har högre sötma och mer balanserad smak. – Vi brukar säga att vi brygger vår öl med norrländsk envishet och stolthet. Folk här är nog lite envisa av naturen, säger Tord Pantzare, VD på Kallholmen, med ett skratt. – Det är vårt sätt att berätta att smaken och hantverket är det viktigaste. Vi kallar vår öl för ”levande” eftersom den fortsätter utvecklas i flas-

kan tack vare vår bryggprocess som ger en ofiltrerad och opastöriserad öl med särskild karaktär. Utmärkelsen om att vara Sveriges finaste, är inte riktigt officiell än, men faktum är att Kallholmen vann guld i alla kategorier vid Mid Sweden Beer & Whisky Festival våren 2014. Enligt den röstande allmänheten gjorde de den bästa Lager, Ale och Stout. Ett omdöme som hamnat rätt i bryggarnas stolta hjärtan. Tord fortsätter att berätta att de vill ha en så naturlig produkt som möjligt, och har också ett fokus på att ta råvaror från närområdet. – I vårt närområde har vi, för det första, fantastisk vattenkvalitet. En riktig lyx och en av våra naturliga fördelar. Under en period arbetade vi med ekologisk malt, men vi kom snart underfund med att närodlade produkter blev mer hållbara på grund av transportpåverkan. Det betyder att vi idag tar vår malt från norra Finland. En annan intressant detalj är att draven, maltavfallet, går till en grisbonde som foder. Givetvis innan själva jäsningen påbörjats. – Att tillverka öl är en passion för oss. Men vi är också minst lika passionerade vad gäller att få fler att upptäcka riktigt fin öl och lokala råvaror. Och jag tror vi är på ganska god väg, avslutar Tord.

Nytt bryggeri, nattklubb och restaurang

Foto: Kallholmen

I maj 2015 får Skellefteå ett nytt landmärke. Då öppnar Kallholmens helt nybyggda bryggeri på älvens strand i centrala Skellefteå. Efterfrågan har växt snabbt och nu blir det mer lättillgängligt för besökare som är intresserade av hantverket och vill smaka god öl så färsk som det bara går. Det nya besöksmålet består av två hus, där det ena är själva bryggeriproduktionen med besökardel och det andra en restaurang/ nattklubb och café. Här hittar du självklart alla Kallholmens sorter i kranarna och ett helt unikt ölsortiment som bara kan avnjutas just på detta ställe.

Fler butiker för lokalproducerat

BURTRÄSK SALUHALL. Butiken ägs av matproducenter från Burträskområdet. Här finns det mesta från Burträskbydgen men butiken säljer även bland annat ekologiskt kaffe, te samt kryddor.

HANDELSGÅRDEN. Drivs av 13 kvinnliga företagare. Sortimentet består till stor del av lokalt hantverk.

SKAFFERIET. Välfyllda hyllor med delikatesser från hela världen, mycket utvalt ekologiskt och självklart har lokala producenter bästa hyllplats.

Vasabrogatan 3 www.burtrasksaluhall.se

Stationsgatan 12 www.handelsgarden.se

Nygatan 57 www.nygatan57.se 31

Destinations of Swedish Lapland Skellefteå sommar 2015 SV  

Besöksguide till Skellefteå i Swedish Lapland

Destinations of Swedish Lapland Skellefteå sommar 2015 SV  

Besöksguide till Skellefteå i Swedish Lapland

Advertisement