Page 19

ANNONS

TOMMASIS LILLA VINSKOLA

VAD ÄR SKILLNADEN? TOMMASI i Venetien, i hjärtat av den historiska Valpolicella Classico-regionen, är vinodlare som i flera generationer tillverkat viner med kraft och känsla. Alla de tre vinerna håller hög kvalitet, men varför ska du betala 281 eller 151 istället för 91 kr? Alla viner verkar ju vara gjorda på torkade druvor, så vad är det som skiljer dem åt? Amarone, Ripasso eller Appassionato – låt oss förklara de olika styrkorna i familjen Tommasi.

ALLA TRE VINER innehåller de italienska druvorna corvina veronese och rondinella. I Palanca Ripasso och Amarone ingår också corvinone, och i Amarone Classico druvan oseleta. Genom att torka druvorna innan de pressas så får man fram en mycket koncentrerad druvmust som tillför extra fyllighet, smak och doft till vinet. Amarone Classico della Valpolicella är det vin som är allra mest smakrikt och koncentrerat. Här har druvorna både fått ligga längre och torka och har lagrats längre på slavonska ekfat, vilket ger ett mycket kraftfullt vin med hög alkoholhalt. Alla dessa tre viner är tillverkade och lagrade på olika sätt och spelar helt i sin egen klass, därför är det inte riktigt rättvist att jämföra dem direkt mot varandra. Låt istället din egen smak, sällskapet och framförallt tillfället avgöra ditt val! TUNGVIKTAREN FÖR 281 KR – AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOCG 2010 NR: 22350 (15 %) De noga utvalda druvorna till amaronevinet skördas som vanligt på hösten. Direkt efter septemberskörden lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det får inte bli för fuktigt när vattnet från druvorna avdunstar, för då riskerar man att druvorna möglar. I fem månader får alla druvorna ligga och torka, därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett fylligt, smakrikt och alkoholrikt rött vin på 14-15 procent. Tommasi Amarone Classico lagras i 24-36 månader på slavonska 35 hl ekfat. Den längre lagringen gör att amaronevinet får en fin tegelröd nyans, som förstärks med åren. Alla flaskor som är äkta amarone har den speciella halsetiketten med ursprungsmärkningen docg, den allra högsta italienska kvalitetsmärkningen (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Perfekt för speciella tillfällen när det ska firas, till finmiddagen eller till ostbrickans hårdostar, gärna parmesan! Kan lagras i upp till 10 år.

MELLANKLASSEN FÖR 151 KR – PALANCA RIPASSO

VALPOLICELLA SUPERIORE DOC 2011 NR: 2133 (13 %) Ripasso är en metod som betyder att man jäser ett redan kvalitativt Valpolicella Superiorevin en gång till, tillsammans med de varma pressresterna av druvskal från tillverkningen av amaronevinet. Valpolicella Superiore är ett vin som är en blandning av färska och torkade druvor, som torkat betydligt kortare tid än för ett amaronevin. Den extra jäsningen förbättrar strukturen och karaktären hos ett redan stort vin till ett förträffligt vin, en Ripasso! En ny vinlag som instiftats innebär att man från årgång 2010 endast får producera två flaskor ripasso för varje flaska amarone. Tommasi Palanca Ripasso har fatlagrats i 18 månader på slavonska ekfat. Ett fylligt smakrikt vin för middagsbjudningen, passar lika bra vardag som helg, eller som avslutning till ostbrickan. Kan lagras i upp till 5 år. LÄTTVIKTAREN FÖR 91 KR – GRATICCIO APPASSIONATO PARZIALE 2011 NR: 5354 (13 %) BOX 3 LIT 285 KR Namnet Graticcio är den italienska benämningen på de träställningar där druvorna till vinet torkar. Samma metod används även vid amaroneproduktion. En viktig skillnad mellan Tommasi Amarone och Tommasi Graticcio Appassionato är dock att druvorna torkar betydligt kortare tid för vinet Tommasi Graticcio och att endast delar (parziale) av druvorna torkar innan pressning. Tommasi Graticcio Appassionato Parziale är lagrat i 9 månader på slavonska ekfat och är en mix av tre olika druvsorter som ger en intensiv, fruktig och komplex karaktär på detta vin, som håller exakt samma kvalitet på box som på flaska. Tommasi Graticcio på flaska passar till den lilla middagen, medan boxen passar bättre till de större kalasen. Graticcio på box serveras med fördel ur karaff.

Viticoltori dal 1902

Tommasi Wines Sweden

” L A F O R Z A D E L L A FA M I G L I A ”

www.hermanssonco.se

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem. De personliga hotellen

19

SWEDEN HOTELS MAGAZINE #3 2014 —

Sweden hotels magazine #3 2014  

Tips, reportage och besöksmål runt om i Sverige med hotellguide.