Page 18

Värmländska upplevelser Hör du till dem som vill upptäcka något extra på semestern? Vill du bli berörd och inspirerad? Då är Vämland platsen för dig! Kultur, att odla och förädla är något värmlänningarna tagit fasta på. Värmland erbjuder ett rikt utbud av sevärdheter! Det är aldrig långt till nya upplevelser.

Visste du att? Löfbergs är ett av Nordens största familjeägda kaffe rosterier och en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrademärkt kaffe. Huvudkontoroch rosteri i Karlstad. Sedan 1919 är Wasa den största tillverkaren av knäckebröd i världen. Produktionen sker i Filipstad och brödet säljs i 40 olika länder. Idag är Wasa en del av Barilla-koncernen. Var sjätte kartongförpackning i världen, som innehåller något flytande, är tillverkad av kartong från Skoghalls Bruk, Stora Enso. Skoghalls Bruk är därmed en av världens största tillverkare av livsmedelskartong. Kartong för bland annat juice, mjölk och vin produceras här.

Flottfärd på Klarälven

www.vildmark.se / Latitud: 60.148138 / Longitud: 13.02161

nordvärmland: Att åka med flotte på Klarälven innebär upp till tio mil av

”Huckleberry Finn-äventyr” för hela familjen. Sällskapet bygger, åker och river sin egen timmerflotte, efter anvisningar och råd från en instruktör på byggplatsen. På Klarälven flyter man fram med en hastighet av ca 2 km/tim. Att få se Värmlands vildmark och Klarälvens små byar från sjösidan är ett äventyr och en originell upplevelse.

Skandinaviens bästsäljande snacksprodukt Cheez Doodles produceras i Filipstad av OLW.

1001 Inventions

www.varmlandsmuseum.se / Latitud: 59.385002 / Longitud: 13.501199

karlstad: Värmlands Museum kommer som det första museum i Skandinavien att visa den internationella utställningen 1001 Inventions – Discover the Muslim Heritage in Our World. Utställningen är ett äventyr med 60 interaktiva stationer som sträcker sig genom 1000 år av innovation och vetenskap från 600 till 1600-talet. Genom en fantastisk utställning möter besökaren män och kvinnor som många aldrig hört talas om, och vars upptäckter ligger till grund för flera av de produkter och den teknik som vi använder idag. Utställningen har visats på Science Museum i London och sedan gått på Turné i USA och Mellanöstern och haft över tre miljoner besökare. Hösten 2013 är det premiär på Värmlands Museum.

Wermland Opera

www.wermlandopera.com / Latitud: 59.377966 / Longitud: 13.478723

karlstad: Med en professionell sångarensemble och heltidsanställd orkester erbjuder Wermland Opera konserter, musikaler och opera. Under 2013 sätter man upp Shrek The Musical som bygger på DreamWorks omtyckta filmproduktion. Denna Broadwaysuccé passar lika bra för barn som vuxna. Shrek The Musical får Sverigepremiär den 25 april 2013 på Wermland Opera.

Kristinehamns konstmuseum

www.kristinehamnskonstmuseum.com / Latitud: 59.3277 / Longitud: 14.0865

kristinehamn: Spännande, kaxiga och vackra utställningar som berör med varierat utställningsprogram. Maj till september är barnens tid då Jan Lööf kommer till Konstmuseet. Han har illustrerat flera populära barnböcker så som Sagan om det röda äpplet, Morfar är sjörövare och Skrot-Nisse. På utställningen visas många originalillustrationer av hans barnböcker och serier. Dessutom kommer flera av modellerna som byggdes till inspelningen av Skrot-Nisse och hans vänner att visas. Släpp fram barnet inom dig och kom. Här hittar du även butik, café och skrotverkstad.

Sweden Hotels i värmland Hotel Savoy Karlstad, se info sid 26

Sweden Hotels i närheten Hotell Aqva, Mariestad, se info sid 29 Nora Stadshotel, Nora, se info sid 30 Hotell Dalhall, Åmåls Stadshotell, Åmål se info sid 35

18—SWEDEN HOTELS MAGAZINE #1—2013

De personliga hotellen

Sweden Hotels Magazine #1 2013  

Tips, reportage och besöksmål runt om i Sverige med hotellguide.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you