Page 34

swea stipendiat

A E W S h c o a e Bay Ar

A T E R G N GJORDE E

“Vad vill vi ha?” “Klimaträttvisa.” Ungdomar runt om i Bay Area gick under våren ut i klimatstrejk, inspirerade av svenska Greta Thunberg. Och, vid SWEA Internationals årsmöte utsågs 16-åringen till Årets Svenska Kvinna 2019. Fredagen den 15 mars tågade ovanligt många ungdomar i Bay Area ut från skolorna för att rädda klimatet. I såväl San Francisco som Los Altos samlade demonstrationerna ett stort antal människor, även lärare och föräldrar. Budskapet till de världens mäktiga var tydligt: det räcker nu, rädda klimatet, det är vår framtid ni förstör. Strax efter, vid SWEA Internationals årsmöte i Bangkok utsågs 16-åriga Greta Thunberg till Årets Svenska Kvinna 2019, en utmärkelse som föräras kvinnor som varit “ambassadörer” för Sverige i utlandet. Historien bakom Greta är det nog få som missat. Genom att skolstrejka för klimatet, och brandtalen som hon håller med allvarlig blick, har hon blivit en symbol för den yngre generationens miljöengagemang över hela världen. I mitten av mars hade Greta Thunbergs initiativ spridit sig till fler än 700 platser i 71 länder. Hon är också den yngsta någonsin att utses till Årets Svenska Kvinna. – Jag är stolt och glad över att SWEA inspireras av Gretas tydliga budskap och viktiga engagemang, som fått hela världen att stanna upp och lyssna, säger Christina Hallmert, SWEA Internationals ordförande. Utdelningen av utmärkelsen sker vid den årliga Sverigemiddagen i Stockholm den 9 augusti.

SWEA-JURYNS MOTIVERING:

Elever från Los Altos High tågade på eftermiddagen den 15 mars ut från skolan och längs El Camino Real, påhejade av tutande bilar.

Det som började som en skolstrejk utanför Riksdagshuset 2018 ledde bland annat till FN:s klimattoppmöte i Katowice och World Economic Forum i Davos. Greta representerar den yngre generationen som inte längre accepterar status quo, utan handlar i stället för att titta på. Genom sin fasta ståndpunkt har hon inspirerat människor i hela världen att agera för en förändring här och nu. SWEA International som global organisation vill genom utmärkelsen uppmärksamma Greta för hennes modiga insatser som opinionsbildare i miljöfrågan internationellt.

34

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

Text: Margaretha Levander

Profile for SWEA San Francisco Magasinet

SWEA-Magasinet San Francisco Nr 1, 2019  

SWEA-Magasinet San Francisco Nr 1, 2019  

Advertisement