Page 1

-MAGASINET SAN FRANCISCO

SANFRANCISCO.SWEA.ORG NR 1 SOMMAR 2019

sport Sommar, sol och

SWEOR ger tips om nya aktiviteter!

SÅ FIXAR DU

JOBB i Silicon Valley

AREN K S R O F A SVENSK

D N A R T S K E MARIA dien hiv i r a p m ä k e b

In


The

Swedish American Patriotic League presents the

125th

MIDSUMMER Saturday, June 22, 2019 at

SVEADAL

8220 Croy Road, Morgan Hill, CA 95037

The Swedish American Patriotic League is pleased to announce the 125th Midsummer Celebration We hope you can join us as we celebrate our Swedish heritage with dancing around the maypole, a Swedish boutique, Midsummer Ceremony and parade, evening dinner and dance and more. For dinner tickets, schedule of events and more information, please go to

www.sveadal.org/midsummer


INNEHÅLL SWEA-MAGASINET

redaktionen

vår/sommar 2019

ANSVARIG UTGIVARE Lena Axelsson Tfn: (831) 420-7212 president@sweasanfrancisco.org

SID 4: JOBB Tips och goda råd om hur man tar sig in på den amerikanska arbetsmarknaden. SID 7: FRÅGA JURISTERNA Starta eget? US Law for Nordics reder ut skillnader mellan olika bolagsformer.

REDAKTÖR Margaretha Levander Tfn: (650) 804-3980 editor@sweasanfrancisco.org

SID 8: AKTIV SEMESTER Testa en ny sport i sommar!

ART DIRECTOR Catarina Danielsson Tfn: +46 768-558556 REDAKTÖR Katarina Warnström Tfn: (408) 608-7850 REDAKTÖR/FOTOGRAF Kajsa Zackrisson Tfn: (650) 390-3095 TRYCK Metro DISC 2 utgåvor per år ANNONSANSVARIG Michaela Taylor Tfn: (415) 691-7191 advertising@sweasanfrancisco.org Om du är intresserad av att annonsera i vår tidning, kontakta oss för pris.

SID 12: LIVSAVGÖRANDE FORSKNING Maria Ekstrand hjälper hivsmittade i Indien.

Sommaren är här!

Åtminstone i min familj är sommaren lite extra efterlängtad i år. Trots att vi som svenskar borde vara vana vid kyla och slask så var det några månader i början av året då det kändes som regnet aldrig skulle ta slut. Många svenskar i Bay Area åker till Sverige över sommaren, men även för oss som stannar på hemmaplan finns det mycket att göra. Kanske är det dags att testa en ny sport? I det här numret berättar Sweor om varför de fastnade för tennis, mountainbike, ridning, yoga och vågsurfning. Sommaren kan också vara en bra tid för planering, under resten av året går det mesta så fort och vintermörkret gör att kvällarna blir korta. I de här numret kör vi tema; söka jobb, med många tips om vad du bör tänka på. Eller så kanske du nöjer dig med att kasta dig i hängmattan för att läsa senaste numret av SWEA-Magasinet. Det är inte så dumt det heller. Trevlig sommar! önskar Margaretha och resten av redaktionen.

SID 14: RESEREPORTAGE Maria Brant tar oss med bland grottor och vulkaner i Kaskadbergen. SID 16: PÅ GÅNG I EKOSYSTEMET Möt Vinnovas nya chef och kolla in höstens utbud i det svenska ekosystemet. SID 18: SVERIGE-KOLLEN Nya momsregler, högskolefusk och bostadsbrist SID 22: GLAD MIDSOMMAR! Här kan du fira årets längsta dag i Bay Area. SID 24: VI I SWEA 40-årskalas, utmärkelser, ny ordförande och styrelse, nya medlemmar och full fart i grupperna.

Redaktionens smultronställen EUROPEISK SOFISTIKATION Ta ett svalkande glas på någon av uteserveringarna på Santana Row. Europeisk känsla!

KLASSISKT AMERIKANSKT För en rakt igenom amerikansk känsla, ta bilen till en klassisk drive-in-biograf. Finns i bl a San Jose och Concord.

SIKTA MOT STJÄRNORNA Besök Lick Observatory utanför San Jose och få en makalös vy av stjärnhimlen i det som tidigare var världens största teleskop.

SUMMER IN THE CITY Vid Shorline Lake i Mountain View kan du testa segling, vindsurfning, kajak, SUP eller trampbåt. Eller bara bada och äta gott på bistron.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

3


“Var inte rädd för att be om hjälp” Rekryteraren Andrea Tegstam uppmanar arbetssökande svenskor att se över sin historia, och att inte tveka att kontakt med personer som du tror kan föra dig framåt. – Pay it forward-kulturen fungerar i Silicon Valley, säger hon. När svenska Andrea Tegstam flyttade tillbaka till Kalifornien från Spanien för fyra år sedan – den här gången till Sonoma County – var inte möjligheterna att få jobb något hon oroade sig över. – Förra gången vi bodde här pendlade jag från East Bay till Menlo Park där jag arbetade som programansvarig på Institute for the Future, så jag tänkte att d et går väl säkert bra att pendla härifrån också ner till Silicon Valley. Trafiksituationen, och barn hemma som behövde skjuts, gjorde dock att det inte var så lätt som hon tänkt sig. – Efter en intervju tittade rekryteraren på min profil och föreslog att jag i stället skulle börja arbeta som rekryterare, tillsammans med henne, huvudsakligen på distans. Sagt och gjort. De första åren arbetade Andrea som teknisk rekryterare med att bygga team för Silicon Valley-startups, men sedan snart ett år ligger fokus på chefsrekrytering av personer till ledande befattningar för Westwood & Wilshire Executive Search. Att hitta jobb i Kalifornien kan dock, åtminstone om du är nyinflyttad och inte bott i den här delen av världen tidigare, kännas nästan oöverstigligt svårt. Men arbetsmarknaden här är, enligt Andrea, fylld av möjligheter. Många företag söker med ljus och lykta efter personal att anställa.

Byta jobb

I SILICON VALLEY 4

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019 Text: Margaretha Levander

– Mycket handlar om att visa att du är en sympatisk och bra person att arbeta tillsammans med och att du kan tillföra något till företaget, säger Andrea, och fortsätter: – Tveka inte att ta kontakt på till exempel Linkedin med personer på företag du vill jobba på, eller inom ditt yrke/din bransch. Pay it forward-kulturen fungerar i Silicon Valley, de flesta försöker hjälpa till om de kan. Ju tydligare du är med vad du vill desto bättre. Du kan enligt Andrea börja med de nätverk du har, som det svenska, och sedan jobba aktivt för att skapa nya kontakter. – Föreslå ett informellt möte, en lunch eller en fika. Men innan du börjar söka jobb eller kontakta folk bör du se till att du har ett CV och en karriärshistoria som hänger ihop. – Se till att du kan förklara luckor, om du till exempel varit hemma med barn eller arbetat med något projekt, säger Andrea.


Linkedin är en viktig plattform, både för rekryterare och arbetssökande. – Där kan du skriva, under ”job seeking preferences” så att bara rekryterare ser, att du söker jobb och vem du är, säger Andrea. Det är, enligt henne, viktigt att du på Linkedin har ett nytaget foto som du känner dig bekväm med, och ett väl genomgånget CV.

Hur fick du ditt jobb? Vi besökte en av vårens SWEA Professionalträffar för att ta reda på hur några av våra egna Sweor gjorde när de fick sina senaste jobb.

Anki Handal Vinnerås

– Även om du skickar med ett CV när du söker jobb så tittar rekryterare på Linkedin också, och då är det viktigt att det inte står olika saker.

Var jobbar du? Jag jobbar med business development på Braloba, ett schweiziskt företag med cirka 1 500 anställda som tillverkar klockarmband.

Ett annat tips är att få med rätt nyckelord så att du dyker upp i sökningar.

Amerikaner är väldigt bra på att berätta om sig själva, måste jag skryta?

Hur fick du jobbet? Genom svenska kontakter. Nu har jag jobbat där i tre år och har fått igång ordrar lokalt. Tidigare arbetade jag med account management på Cisco i tolv år.

– Du ska se till att lyfta fram dina starka sidor, men inte överdriva. Det viktiga är att visa vad du kan göra för företaget där du söker jobb och att du är lika bra som en amerikan, eller bättre.

Lotti Hermansson

Är det okej att ge svenska referenser?

Hur fick du ditt senaste jobb? Jag blev rekryterad direkt från mitt tidigare jobb. Jag är utbildad arkitekt och fokuserar på high end design. Jag jobbar med interiördesign, både renovering och utbyggnationer. Nu startar jag eget företag.

– Det går bra, men tala om att de pratar engelska. Alla vet inte hur bra svenskar är på engelska.

Hur förbereder jag mig för en arbetsintervju? – Fundera över vilka frågor som kan komma, och träna på att svara framför spegeln. Engelskan behöver du inte oroa dig för, kom ihåg att det är bättre att prata, och visa att du förstår, än att vara tyst. Förbered också dina egna frågor, om rollen, företaget med mera. Det visar att du läst på och verkligen är intresserad.

Elin Kronander

Klädstilen i Silicon Valley är väldigt avslappnad, ska jag klä mig på samma sätt för en intervju?

Var jobbar du? Jag är Data Scientist på William’s Learning Solutions. Tidigare forskade jag inom neurobiologi men lärde mig att programmera i Python genom onlinekurser.

– Nej, jag skulle rekommendera dig att klä upp dig, det är ett sätt att visa respekt. Du kanske inte behöver ha dräkt, men ta gärna en snygg blus och en kavaj.

Hur fick du jobbet? Jag var på ett event med SACC (Swedish-American Chamber of commerse) där en av panelmedlemmarna var mentor till grundaren av företaget. Därifrån fick jag kontakten. Jag började jobba i februari 2018 och jobbar mycket hemifrån. Det är flexibelt.

Andrea Tegstam uppmanar arbetssökande Sweor att ha en öppen attityd. Ibland händer saker som inte riktigt var planerade. Själv var hon inställd på att jobba med vin och internationell marknadsföring, men rekryterarjobbet dök upp och har möjliggjort att jobba med Silicon Valleys high tech startups och få insikter i ny teknologi, även om hon bor omgiven av vingårdar och böljande druvfält. Text: Kajsa Zachrisson

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

5


jobbmarknaden i Silicon Valley

Så fixar du jobb

I KALIFORNIEN 1. Odla ditt VARUMÄRKE

Se till att du har en välskött sida på Linkedin, och andra sociala medier, där det du vill jobba med lyfts fram på ett bra sätt. Dela artiklar om ämnen som intresserar dig, gärna med egna kommentarer. Se till att använda hashtags som gör att dina inlägg blir lästa, och av rätt personer.

3. Hitta nya KONTAKTER

Gå med i nya professionella nätverk, både på sociala medier och "in real life". Det finns förmodligen betydligt fler än du tror.

6. Se till att anpassa ditt CV efter VARJE JOBB DU SÖKER

Fråga dig vad som är viktigt att lyfta fram för just den här anställningen, och håll den kort, max en till två sidor.

9. Arbeta på DISTANS

Låt dig inte begränsas av geografin. Många jobb, även för svenska företag, kan utföras även i Kalifornien.

2. Odla den svenska GEMENSKAPEN

Som svensk i Kalifornien har du ett fantastiskt nätverk inom räckhåll. Det handlar inte bara om svenska bolag, även på många amerikanska bolag arbetar det svenskar på olika positioner och de flesta blir faktiskt bara glada över att kunna hjälpa till.

4. Förbered dig för att NÄTVERKA

När du nätverkar ska du inte prata om vädret eller dina barn, åtminstone inte om du söker jobb. Förbered tre saker som du kan säga på några minuter och som ger en bild av vem du är professionellt, och vart du är på väg.

7. Bygg på meritlistan MED KURSER

Bay Area är ett mekka för vidareutbildning, se till att utnyttja det. Här är några länkar: „„ Stanford University https://continuingstudies. stanford.edu „„ Foothill College https://foothill.edu/programs/ „„ San Francisco State University https://cel.sfsu.edu

11. Anlita PROFFS

Till skillnad från Sverige där det inte är tillåtet att mot betalning hjälpa enskilda arbetssökande finns det i USA en uppsjö av CV-skribenter och rekryterare som kan hjälpa dig. Det kan även vara bra att träna med en engelsklärare inför arbetsintervjun, vi är många som vet hur det känns när man nervöst letar efter de rätta facktermerna.

6

Möjligheterna är många, men att söka jobb i ett nytt land kan vara en utmaning. Här är tolv saker att tänka på.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019 Text: Margaretha Levander

En bra början är att gå på Swea Professionals events. Men kolla även vad de övriga svenska och nordiska organisationerna erbjuder. „„ Swedish American Chamber of Commerce http://www.sacc-sf.org „„ Silicon Vikings www.siliconvikings.com

5. Skriv ett kort, tydligt och personligt ANSÖKNINGSBREV

Rekryterare är ofta stressade och får mängder av ansökningar, så det gäller att fånga hens intresse redan i första raden.

8. Bygg på meritlistan med VOLONTÄRJOBB

Att skaffa nya amerikanska erfarenheter kan vara en effektiv väg till drömjobbet, och då får du även en användbar referens och nya kontakter.

10. Starta EGET

Ett alternativ till att söka anställning är att erbjuda dina tjänster som konsult. Inte minst om du är ny på den amerikanska marknaden kan det vara en bra ingång som gör attt du får arbetserfarenhet, referenser och nya kontakter. På nästa sida berättar SWEA:s jurister vad du bör tänka på innan du startar ett eget amerikanskt bolag.

12. Tänk NYTT

Fastna inte i vad du jobbat med tidigare, våga tänk på vad du kan och vill bidra med. Brinner du för miljö eller djur? Blir du glad av att prata med människor? Har du speciella kunskaper – som till exempel svenska språket – som företag här efterfrågar?


fråga juristerna

Maria Ingelsson

Starta eget

Sara Maxence

Olivia Gorajewski

bolag!

Fråga:

Hur startar jag bolag i USA, så jag kan ta betalt för mina tjänster?

Svar:

I den nya gigekonomin är det många som väljer att frilansa istället för att ta en anställning. Innan du tar ett frilansuppdrag i USA finns det dock några saker du behöver tänka på. Oavsett om du är anställd eller arbetar som konsult behöver du arbetstillstånd. Om du är osäker på vad som gäller, kan en visumjurist ge råd. Tänk på att det kan ta många månader att få ett arbetstillstånd, så var ute i god tid. Nästa fråga är vilken bolagsform du ska välja. Om du tänkt jobba ensam i din verksamhet och vara helt självfinansierad är den enklaste lösningen ofta att starta ett så kallat ”Sole Proprietorship”. Är ni två eller fler kallas den här enklaste formen för “Partnership”. Det är egentligen inte en formell bolagsform, men det är den formen som många småföretagare väljer i USA. Det påminner om ”enskild firma” i Sverige. Fördelen är att det är väldigt enkelt att sätta upp och det kräver väldigt liten administration. Nackdelen är att man har ett obegränsat ansvar för de skulder som uppkommer i verksamheten. Inkomsten beskattas precis som vanlig lön. Om du istället vill ha en bolagsform som gör att din privata ekonomi är skild från bolagets, kan du välja att starta ett LLC eller ett C Corporation, som är två andra vanliga bolagsformer. Precis som med svenska aktiebolag, så sätter dessa bolagsformer upp en ”gränslinje” mellan bolaget och ägaren, som inte kan bli personligt ansvarig för bolagets skulder så länge som ägaren agerat enligt gällande regler och drivit verksamheten på ett ansvarsfullt sätt. Observera att inte alla typer av verksamheter kan starta ett bolag med begränsat ansvar. Vi ser ofta att entreprenörer startar LLC och C Corporations när de tänkt växa, anställa personal eller för den delen tänkt ta in kapital. För enmansföretagaren, som vill jobba i mindre projekt och vill ha en låg starttröskel, fungerar ofta ett Sole Proprietorship bra. Det är dock alltid bra att stämma av med en skattejurist innan du bestämmer dig.

Det enda som behövs för att komma igång med ditt Sole Proprietorship är att du registrerar dig hos ditt county och/eller din stad, och ser till att ha de tillstånd som behövs. Vilka tillstånd du behöver skiljer sig åt från stad till stad och skiljer sig också åt beroende på vilken verksamhet du bedriver. Här kan du läsa om vad som gäller för just dig: http://www.calgold. ca.gov/. Om du vill att ditt "företag" ska ha ett annat namn än ditt personliga namn (kallas ”DBA” eller ”Doing Business As”) så är det en extra process då du måste säkerställa att ingen annan i Kalifornien har ett liknande namn men det är också relativt enkelt. Om du inte har några anställda så behöver du inte ett EIN (employment identification number) men i vissa fall kan banken behöva det om du vill öppna ett "företagskonto". I så fall ansöker du om ett EIN hos IRS. Att öppna ett företagskonto i banken är inget krav, men kan vara ett enkelt sätt att hålla isär de kostnader du har för bolaget, och som kan vara avdragsgilla, från dina vanliga checkkonto för mat och andra vardagliga utgifter. Du deklarerar inkomsterna i din firma tillsammans med dina personliga inkomster. Du kan göra vissa avdrag för till exempel hemmakontor och arbetsutrustning. Oavsett vilken bolagsform du väljer är det viktigt att du tar reda på vilka försäkringar du behöver. Olika verksamheter är förstås olika riskabla men för småföretagare är premien ofta låg samtidigt som det ger en trygghet, särskilt i ett land där tvistebenägenheten är hög. Dessutom kommer säkert många kunder fråga efter det. Slutligen är det bra att känna till att det finns motsvarande regler i USA som i Sverige, när det gäller gränsdragningen mellan anställd och enskild. Om du jobbar åt en enda uppdragsgivare, med sådana arbetsuppgifter som bolaget lika gärna kunde ha anställt någon att utföra, så kan du i praktiken komma att betraktas som anställd i skattehänseende eller arbetstagarskyddshänseende, även om du fakturerat uppdragsgivaren via din firma. Detta är förmodligen viktigare för uppdragsgivaren att ha koll på än för dig, men bra att känna till att reglerna kring detta alltså inte är mer generösa i USA än i Sverige (som många tror).

- US LAW FOR NORDICS www.uslawfornordics.com

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

7


ommar, sol SOCH SPORT

sport i Bay Area

Nu är sommaren här och vi kan se fram emot härligt lata dagar i solen. Eller inte. En aktiv semester innebär också vila från vardagen eftersom man gör någonting annat. Varför inte prova något helt nytt? Här tipsar några aktiva kvinnor om sina sporter och hur man ska gå till väga för att komma igång.

L

Mountainbike

OUISE KOBIN

Berätta om din mountainbikebakgrund

Jag började cykla år 2000. Innan dess tävlade jag i distanslöpning men efter många år – och tusentals sprungna mil – fick jag förslitningsskador. Min första mountainbiketävling var ett 24-timmarslopp. Jag vann med 80 miles marginal till tvåan och kom i mål bara minuter efter den manliga segraren. Efter det fortsatte jag att tävla i flerdagarstävlingar i Nord- och Sydamerika men även i Europa och Afrika. Jag hade en manager som lyckades få in sponsorpengar så att jag kunde få betalt. Nu tävlar jag inte på den nivån utan åker bara för att det är så roligt.

Vad är tjusningen med mountainbike?

Jag gillar att vara ute i naturen, tycker det är kul att köra fort och gillar det tekniska i att köra i terräng. Man kan ju avverka mycket längre sträckor på cykel än om man går eller springer också, så man får se mer. För mig låg tjusningen i att tävla att jag fick se så mycket av världen och träffa Den 8 november så många likasinnade och otroligt trevliga människor. håller Louise en

Har du tips på bra leder i Bay Area? För nybörjare tycker jag att John Nicholas Trail strax utanför Los Gatos är jättebra. Den är även kul för mer vana cyklister. Wilder i Santa Cruz har de bästa utsikterna.

Hur ska man gå till väga om man vill prova?

föreläsning om åldrande och vikten av motion och hälsa. Håll utkik i höstens program!

Det finns många camps, även sådana som riktar sig speciellt till kvinnliga nybörjare. Jag skulle föreslå att man går till en bra cykelaffär i närheten av där man bor. De har ofta bra lokal information och man kan även hyra cykel om man vill prova på.

8

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

Text: Katarina Warnström


V

Vågsurfning

IVECA SJÖSTEDT

Berätta om din surfningsbakgrund

Jag började vågsurfa på Guldkusten i Australien som 17-årig utbytesstudent. Jag var väldigt fascinerad av skejt/surf/snowboard-sporterna och hade åkt en del snowboard innan. Båda sporterna handlar mycket om balans och att bara försöka om och om igen tills det går.

Vad är tjusningen med vågsurfning?

Att få fart av vågorna och att vara i vattnet. Det är en sådan kick när man lyckas bedöma en våg rätt och komma upp på brädan precis i tid för att få skjuts av vågen.

Har du tips på bra surfstränder i Bay Area?

Jag gillar Linda Mar i Pacifica och Cowell Beach i Santa Cruz. Många tycker att det är för mycket folk i Pacifica och att det ofta är grått men jag tycker om gemenskapen och grått väder är inte ett problem som svensk... Men glöm inte våtdräkt för Stilla havet är iskallt.

Hur ska man gå till väga om man vill prova?

I Pacifica finns Nor Cal Surf Shop som ger lektioner och i Santa Cruz finns bland annat Cowell's Beach Surf Shop. Tar man lektioner ingår både bräda och våtdräkt i priset. Går man i surfskola är instruktören med och ser till att det blir bra timing så att man lyckas komma upp på brädan i rätt tid. Man kan såklart lära sig själv också. Eftersom det krävs mycket balans och stabilitet tror jag att yoga och core-träning ökar chanserna att lyckas med vågsurfning. Och envishet. I slutändan handlar det om att ramla, försöka igen, ramla, försöka igen, ramla igen och så vidare.

Billigaste Priset Till Sverige. 1204 Fifth Avenue San Rafael, CA 94901 415-454-4932 Fax: 415-454-5783

www.skytours.com GARANTERAT!

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

9


K

sport i Bay Area

Tennis

ATARINA WARNSTRÖM

Berätta om din tennisbakgrund

Jag gick en nybörjarkurs för vuxna med några kompisar för snart 18 år sedan och efter det fortsatte samma gäng att spela varje vecka. Ibland hade vi tränare men mest bollade vi bara med varandra för att hålla igång. Här i USA gick jag på ett par träningstillfällen på en klubb och började spela seriespel förra året. Innan dess hade jag aldrig tävlat i tennis så det var en omställning. Det nationella tennisförbundet, USTA, har ett rankningssystem som gör att man placeras i ”rätt nivå” utifrån vilka man vunnit respektive förlorat mot. På så sätt möter man alltid jämna motståndare.

Vad är tjusningen med tennis?

Det är så sjukt roligt! Jag avskyr att jogga men handlar det om att jaga en tennisboll kan jag springa i timmar. Men det är inte bara fysik, det är en hel del strategi i tennis också. Och omväxling! Trots alla tiotusentals bolltillslag som jag haft genom åren är inte det ena det andra likt. Tennis är också väldigt socialt, man spelar ju alltid med minst en till person, tre till i dubbel. I vår serie blir det dessutom mat, mingel och skumpa efter varje match. Här i Kalifornien är det extra härligt eftersom man kan spela utomhus året runt.

Har du tips på bra ställen att spela på?

Om du har någon att spela med så finns det mängder av allmänna tennisbanor i parker och i anslutning till skolor som man ofta får använda helt gratis. Kontakta annars närmaste tennisklubb och se om de har öppna träningstillfällen. Är du sugen på seriespel så kan du leta efter närmaste tennisklubb på USTA/Norcal:s hemsida. Dock är det inte alla klubbar som tillåter gästspelare och att gå med som medlem kan vara dyrt.

Hur ska man gå till väga om man vill prova?

Om man aldrig har spelat förut rekommenderar jag att ta några lektioner för att få in grunderna. Det behöver inte vara privatlektioner utan kan vara grupplektioner, så kallade clinics, som tennisklubbarna har. Sedan är det bara att träna. Youtube är också en outsinlig källa för tips på hur man ska spela och tänka.

10

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

K

Yoga

AROLINA EKLUND

Berätta om din yogabakgrund

Jag började yoga mer regelbundet efter en semesterresa på Barbados där jag hade förmånen att praktisera vid en strand med en underbar yogalärare. Jag upptäckte genast en starkare närvaro och kroppskännedom under dessa pass. Jag gillar att praktisera hot yoga i ungefär 30 graders värme då det hjälper till att förbättra min flexibilitet och ser till att musklerna får tillgång till mer syresatt blod. En helt annan form av yoga, kundalini, känner jag ger många fördelar såsom en känsla av att vara i större balans och mer tillfreds med mig själv och livet i allmänhet. Kundalini-pass inkluderar ofta ”chanting” och ibland en helande gongmeditation där ljudvibrationerna från gongen kan försätta en i ett härligt tillstånd. Sedan jag flyttade till Santa Rosa för snart två år sedan har jag upptäckt forrest yoga som fokuserar på core-styrka och ett starkare band till ”livskraften” (spirit) för att skapa en djupare relation till sitt ”egentliga jag” (authentic self ).

Vad är tjusningen med yoga?

Nar man praktiserar yoga så kan man känna en helande effekt på både kropp och själ. Fysiska övningar som fokuserar på andningen ger en starkare närvaro och ett lugn som man har med sig ut i vardagen. Man kan känna sig gladare efter bara ett pass och med regelbunden övning kan många kroppsliga och även känslomässiga smärtor försvinna. Yoga betyder ”förening” på sanskrit och kan tolkas som en sammanslutning av individen; det gudomliga, eller spirituella, och medvetandet. Man kan känna sig mer hel som in sin tur ger en känsla av frid, till och med lycka, med allt som är.


Har du tips på bra yogakonton att följa för hemmaträning?

Under flera år hade jag inte möjlighet att praktisera i en studio och då prenumererade jag på yogaglo.com. Andra bra möjligheter att praktisera hemma inkluderar gaia.com och YogaJournal på YouTube.

Hur ska man gå till väga om man skulle vilja prova?

Det finns en uppsjö av yogapass och retreats runt Bay Area. Själv tänker jag testa outdooryogasf. com på stranden (Baker Beach i San Francisco) och kan varmt rekommendera Yoga in the Grove utanför Sebastopol där ett yogapass i en Redwood Grove efterföljs av vin och tilltugg.

M

Ridning

ARIA ELFWING

Berätta om din bakgrund inom ridning

Jag började rida i tonåren och höll igång fram tills jag fick barn. Nu är det framför allt mina tre tjejer på 6, 11 och 13 år som är aktiva. Trots att jag inte själv red när barnen var små var hästar det enda de pratade om så när de fyllde fem fick de börja ta lektioner. Barnen var ganska motvilliga till att flytta till Kalifornien så att hitta ett stall var bland det vi prioriterade högst.

Vad är tjusningen med ridning? Det är en fin sport eftersom du måste träna på att vara målmedveten och bestämd men ändå känslig och inlyssnande för att kunna styra ett djur som är betydligt större och starkare än vad du är. Du är aldrig ensam utan ni är ett team tillsammans och du har en annan individ att ta hänsyn till och ta hand om. Gruppen har ofta roligt tillsammans och lär sig mycket av varandra både i och utanför arenan.

Alla kan uppskatta ridning, oavsett ålder och nivå. För mig var det bästa att vi hade så otroligt roligt och utvecklades tillsammans i ridgruppen. Min minsting gillar att hon kan slappna av så bra på hästryggen. Mellantjejen tycker lika mycket om att sköta och kela med hästen som att rida. Hon har för närvarande tagit en paus i lektio-

nerna och vi lånar istället en häst som hon kan rida på egen hand några gånger i veckan. 13-åringen får ett lyckorus när hon hittar rätt känsla och får en samstämmighet med hästen. Så vi älskar alla ridning, men på lite olika sätt.

Har du tips på bra ställen att rida på i Bay Area?

Det finns väldigt många ställen att rida på i Kalifornien. Vi har testat turridning på stranden i Half Moon Bay. Det finns större ställen som Garrods Farm och Woodside och många mindre stall med duktiga instruktörer där man ofta även kan hänga i stallet och pyssla med hästarna. Vi rider idag på Lone Oak i San Martin. Där finns möjligheter att både ta lektioner, hyra egen häst, tävla och gå på läger. Just lektionerna skiljer sig mot Sverige där det ofta är 8-12 ekipage på varje lektion. Här är det ofta semi- eller privata lektioner.

Hur ska man gå till väga om man vill prova?

Det finns många nybörjarläger för barn i området och clinics och läger för erfarna ryttare. Jag är osäker på om det finns läger för vuxna nybörjare men att ta lektioner är inga problem. Jag kan absolut rekommendera att ta en privatlektion bland de många mindre stallen där du verkligen får med dig grunderna från början. Lite dyrare än att rida i grupp, och så klart jobbigt att ha en person fokusera på bara dig, men det ger mycket tillbaka då en liten justering kan ge stor utdelning.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

11


sweaprofessional

”I Indien gör min

HIV-FORSKNING SKILLNAD” Svenska forskaren Maria Ekstrand delar sin tid mellan San Francisco och Bangalore i Indien. Genom att studera beteenden försöker hon, och hennes kollegor, att minska stigmatiseringen kring hiv – vilket ibland kräver nya grepp som yogalärare, jurister och telefonkedjor. Det har gått mer än 30 år sedan Maria Ekstrand första gången anlände till San Francisco, och förälskade sig i regionen. -Jag sökte alla jobb som fanns att söka här, fick en tjänst på UCSF och planerade att forska inom området hjärtpatienter och beteendemedicin, berättar hon. Några år tidigare hade de första rapporterade fallen av aids i San Francisco öppnat världens ögon för sjukdomen, som till en början verkade drabba mest homosexuella män. Och Maria förstod ganska snabbt att det inte var hjärtsjukdomar, utan hiv hon skulle fokusera på. -På den tiden fanns det fortfarande inga mediciner, och frågan blev varför en del omedelbart lyckades ändra sitt beteende och alltid använda kondom, medan andra fortsatte med oskyddat sex trots riskerna.

12

I början hade Maria i sin forskning fokus på San Francisco och USA men ett globalt träningsprogram med inbjudna forskare och läkare från utvecklingsländer blev en vändpunkt. -Efter att ha fungerat som handledare till några av deltagarna efter de åkt hem insåg jag att medan det i USA knappast skulle märkas om jag slutade med min forskning så behövdes jag verkligen i de här länderna. Beteendet var detsamma, även om den indiska kulturen var väldigt olik den amerikanska. -Men jag är ju svensk, så jag tyckte inte det var så märkligt att lära mig om hur en ny kultur fungerar, säger Maria. Sedan 2002 fokuserar Maria i sin forskning enbart på hiv-infekterade i Indien, och hon är vid sidan om arbetet på UCSF knuten till St. John’s National Academy of Health Sciences in Bangalore. -Jag åker dit fyra till fem gånger per år och stannar några veckor, och eftersom jag varit ensamstående med tre barn största delen av tiden

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019 Text: Margaretha Levander

som jag bott i San Francisco har jag tvingats pussla en del för att få ihop det. Mellan besöken kommer de indiska studenter som hon handleder hit till henne i San Francisco. Syftet med Maria Ekstrands forskning är att minska stigmatiseringen kring hiv, vilket är ett stort problem i många länder, inklusive Indien. -Även om det har hänt mycket så är det fortfarande så på landsbygden att folk inte talar om att de är smittade och många undviker att gå till apotek och läkare eftersom de är rädda att någon ska få reda på att de har hiv, berättar hon. Inom den offentliga vården finns inte, säger Maria, den avskildhet som vi är vana vid. Ett positivt besked på hiv-testet från läkaren kan ibland höras av samtliga i väntrummet. -Dessutom gör bristen på privatliv, många bor tillsammans med familj och släktingar i små bostäder, att det är svårt att sköta sin medicinering utan att någon ser och börjar ställa frågor.


FAKTA Professor of Medicine University of California, San Francisco & Berkeley St. John’s Research Institute, Bangalore, India. Bor: Mill Valley Familj: Tre barn. Den äldsta dottern Jessica bor i Mill Valley med sina två döttrar och jobbar för reform inom kriminalvården, mellanbarnet Matthew har doktorerat i Computer Science och arbetar för Google i Seattle, och yngsta dottern Mohini (som syns på bilden) går första året på University of Oregon, där hon läser fysiologi.

Maria och hennes kollegor tog fram ett program med bland annat yogalärare, nutritionister och jurister. -Många smittade känner inte till vilka rättigheter de har i samhället, och de är oroliga för saker som vad som skulle hända med deras barn om de dör och många av kvinnorna är utsatta för våld i hemmet. Med fler aktiviteter på programmet är det dessutom enklare för de smittade att komma till gruppen. -Nu kan de säga till svärmor att de ska på sin yoga eller att de ska lära sig laga hälsosam mat, och i slutet av kursen får de ett diplom. En mer direkt metod för att få dem att sköta sin medicinering är telefonbuddies. En smittad som är bra på att ta sin medicin ringer en signal till någon annan som de är oroliga för ska missa, och lägger sedan på. Andra saker som forskarna testat är sms – med meddelanden som bara mottagaren förstår, samt appar. St. John’s National Academy of Health Sciences in Bangalore arbetar också aktivt med vårdpersonalen på kliniker och sjukhus. -Även bland dem är stigman kring hiv ett stort problem. Vi lär dem att de inte behöver handskar för att ta blodtryck eller dubbla handskar för blodprov, säger Maria. Hur är situationen generellt när det gäller hiv i Indien? -I Indien är allt i så stor skala, så även om andelen är liten så blir antalet smittade många, tror att de räknar med några miljoner människor som är infekterade med hiv i dagsläget. Är det någon grupp som är värre drabbad än andra? -Nej, men rikare kan lättare hålla det hemligt genom att gå till privata kliniker.

Maria berättar om en indisk kvinna som bad henne att försöka få forskarna att ta fram en medicin som bara behövde tas en gång om dagen. -Den enda stunden då den här kvinnan har möjlighet att ta sin medicin är när hon badar sina barn på kvällen, då tar hon lite av badvattnet och sköljer ner den. Numera får indier medicin direkt när det konstateras att de är infekterade med hiv, och läkemedelsbolagen har avstått från sina patent vilket innebär att den så kallade första nivån av mediciner är billiga. Men även om hiv-medicin är effektiv och billig så förlåter den inte dåligt beteende speciellt väl, berättar Maria. -Det räcker att missa två dagar för att så småningom utveckla resistens, och då måste du gå upp på nästa nivå av mediciner som är väsentligt mycket dyrare. För att se till att de infekterade sköter sin medicinering arbetar Maria och hennes kollegor på olika sätt. Det finns grupper med hiv-smittade som, numera, träffas regelbundet. -Men det är svårt att få folk att komma in bara för att lära sig ta ett piller eller hur de sätter på en kondom. Så när vi pratade med dem första åren frågade vi vad de ville ha, och fick svaret att de vill lära sig leva ett hälsosamt och tillfredsställande liv.

För kvinnor sägs ofta att giftermål är den största enskilda risken, stämmer det? -Precis som på andra håll i världen så är det mer okej för män att ha sex före äktenskapet, och även att ha sex med andra när de är gifta och kvinnorna har ofta inte tillräcklig makt för att kunna kräva att männen ska använda kondom. Så ja, det är nog fortfarande så. Men det finns hopp, inte bara i Indien utan i hela världen. Dagens medicin är så effektiv att hiv-virus inte kan ses i blodet längre, vilket innebär att de infekterade inte kan smitta längre. FN:s mål är att hiv ska vara utrotat 2030. -I Indien är stigman kring hiv ett jättestort hinder för att bli av med de där sista procenten, säger Maria. Hon beskriver genom hela intervjun sitt arbete som fantastiskt givande och roligt. Att San Francisco dessutom är något av ett ground zero för hiv och alltid haft en stor homosexuell population gör att det här både finns många duktiga forskare och flera av de medicinbolag som varit med och utvecklat de nya effektiva medicinerna. -Mina kollegor är helt underbara, vi har ett fantastiskt samarbete. Tyvärr var en del av dem jag arbetade med de första åren själva smittade, och dog innan de nya medicinerna kom, säger Maria. Nästa år kommer dessutom att bli speciellt för hiv-forskning i Bay Area. Då kommer den årliga stora hiv-konferensen återigen att hållas i San Francisco, 30 år efter förra gången. Att det har hänt väldigt mycket sedan dess är ingen överdrift att säga.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

13


VULKANISKT AKTIV

minisemester i Norra Kalifornien Som nykomlingar i Bay Area har vi i vår familj siktat in oss på helgutflykter. De ger oss nya upplevelser samtidigt som vi hushåller med de få, men ack så värdefulla, semesterdagarna. Vi gillar aktiva semestrar med barnen och här i Kalifornien finns fantastisk natur åt alla håll. Längs Kaskadbergen i norra Kalifornien och Oregon finns flera vulkaniska nationalparker - som hittat för oss om går igång på stora naturupplevelser!

14

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019Text: Margaretha Levander


swea on the road

Maria Brant tog maken Fredrik och barnen Saga och Lucas på minisemester bland grottor och vulkaner.

Oemotståndlig badpaus i Shasta Dam. Grottorna i Lava Beds är inget för klaustrofobiska.

Vi åkte andra veckan i augusti, vilket är en bra tid för att snön ska ha hunnit smälta i bergen. Bilresan är drygt sex timmar och vi valde att ta lite pauser för att slippa en alltför tråkig och intensiv bildag. Efter lunch i Redding tog vi en avstickare förbi Shasta Dam, en fantastiskt vacker, blåskimrande sjö med härligt, varmt vatten - helt oemotståndlig i sommarvärmen trots att vi inte hade med oss badkläder. Som svenskar har vi ju badat i underkläder förut och ingen har dött av det. Vi hade hittat ett perfekt Airbnb-hus i samhället Alturas, en timme från vårt mål Lava Beds National Monument. Några restauranger och två mataffärer räckte för våra två övernattningar. Lava Beds består av otaliga grottor som bildats av underjordiska lavaströmmar. Av flera hundra kända grottor, har cirka 25 utforskats genomgående och kategoriserats i olika svårighetsgrader för allmänheten. I de lättaste kan man gå upprätt på ganska jämnt underlag, medan man i de svårare grottorna måste ha hjälm, kompass, rep och säkerhetsutrustning. Ficklampor finns att låna i besökscentret och dem måste man alltid ha med sig. Ett tips är dock att ta med egna pannlampor som lyser ordentligt. Med två barn räcker det att tillbringa en heldag i Lava Beds National Monuments. Ett tjugotal grottor ligger runt besökscentret och längs en några kilometer lång slinga. Några av grottorna stängs på sommaren för att skydda de stora fladdermuskolonierna som återkommer varje år för att föda ungar. Se till att kontrollera med besökscentret vilka grottor som är stängda för tillfället.

Vandring i vildmarken i Lassen National Park. Ingen badpaus i Lake Helen.

Vår favorit bland grottorna är Golden Dome, som är täckt av en bakterie som lyser som guld i mörkret. Trots att den bara klassas som medelsvår, var vi inte de enda som gick vilse. Efter att flera gånger ha undrat om vi inte var tillbaka på samma plats som tidigare, började vi lägga stenar som markeringar och kunde sedan ganska lätt ta oss ut igen. Tur att man läste både Tintin och Fem-böckerna som barn…

Snart var vi tillbaka i Alturas för en mysig kväll i byn innan vår sista natt i huset. Följande dag tog vi oss söderut mot Lassen National Park. Merparten av de två timmarnas bilresa i bergen var vi helt utan mobiltäckning. Så här i efterhand hade det varit smart att ladda ner kartorna innan vi åkte. Lassen National Park är fortfarande vulkaniskt aktiv med kokande lera, heta källor, rykande svavelpelare och kolsyrasjöar. Hela parken ligger på över 2 000 meters höjd, så bilväg såväl som vandringsleder öppnar först när snön har smält, någon gång mellan maj och slutet av juli. Det gäller att kolla status innan man åker. Vägen genom parken är några mil och slingrar sig genom väldigt varierande landskap på en relativt liten yta. Bakom nästan varje krök finns en rastplats och start för ännu en eller några vandringsleder. Totalt finns det över 150 miles leder att välja mellan. Många besökare har med sig husvagnar och stannar för att vandra i flera dagar. Vi vandrade från rastplatsen Kings Creek till Bumpass Hell, som är det mest vulkaniskt aktiva området. Hela dalen osar svavel, röken bolmar och sanden har färgats karaktäristiskt gul. Det är drygt fem kilometer uppför genom öppna skogar och blommande ängar. Distansen var ganska lagom för våra barn, åtta och elva år gamla, och vi kunde glädja oss åt att det skulle bli betydligt lättare att gå tillbaka nedför sedan. Nästa anhalt för oss blev Lake Helen, där snön låg stabilt kvar och isen på sjön inte såg ut att vara på väg att smälta på ett bra tag. Härifrån kan man vandra fyra kilometer upp till Lassen Peak, som med sina 3 187 meter över havet är en av de högsta topparna i Kaskadbergen. Efter en halv dag i vulkanisk natur var det lagom långt att köra hem till South Bay igen. Och räkna ner dagarna till nästa helgutflykt med känsla av minisemester. Text: Maria Brant

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

15


på gång i ekosystemet

5 frågor ... till Inger Gustavsson som i augusti förra året tillträdde som chef för Vinnovas kontor i Palo Alto. Hur känns det, har du hunnit landa i ditt nya jobb?

Det känns väldigt bra! Jobbet har landat och vi är på god väg att utveckla Vinnovas närvaro i Silicon Valley. Jag har fått ett fantastiskt stöd av det svenska nätverket och har ett starkt mandat hemifrån att driva utveckling. Något som är helt avgörande är att även resten av familjen har trivts från första dagen.

Vad har du för bakgrund?

De senaste tio åren har jag jobbat på Vinnova. Innan dess var jag verksam i Tyskland i 16 år i gränslandet mellan forskning och konsultverksamhet. Tematiskt har jag jobbat med transporter/ mobilitet, stadsutveckling och offentlig sektor som innovationskraft.

Är Vinnova en svensk myndighet?

Ja, Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet med uppdraget att stärka Sverige som forsknings- och innovationsland. Målet är att bidra till hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation. Sverige ska vara en ledande global aktör inom forskning och innovation och ett attraktivt land för investeringar och entreprenörskap.

16

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

På vilket sätt jobbar ni med att stärka Sverige som forsknings- och innovationsland här i Silicon Valley?

Vår närvaro i Silicon Valley är en resurs för att stärka internationell samverkan. Vi medfinansierar till exempel ett projekt där ett antal universitet i Sverige via dialog med de framstående universiteten på amerikanska västkusten utforskar hur man kan möta de samhällsutmaningar vi står inför och hur ett förnyat akademiskt ledarskap utformas. Ett annat exempel är vår satsning kring framtidens mobilitet. Målet med satsningen är att bidra till att koppla samman forskning, företag, offentlig sektor och kapital i Sverige och i Silicon Valley och angripa våra gemensamma utmaningar med framtidens mobilitet.

Är det något projekt som ligger dig extra varmt om hjärtat?

Vår verksamhet på Nordic Innovation House har varit fokuserad på utbildningsinsatser och support åt startups i olika utvecklingsstadier. Vi jobbar nu med att utveckla verksamheten till att i högre grad erbjuda även större företag och offentliga organisationer ett nätverk av kontakter till centrala aktörer i Silicon Valley. Här finns en resurs med utvecklat nätverk och en plats för mjuklandning för människor och organisationer som söker tillgång till området. Text: Katarina Warnström

På gång I förra numret av SWEAMagasinet utforskade vi vad som skiljer de olika aktörerna med svensk koppling i Silicon Valley åt. Nu är vi nyfikna på hur planerna ser ut inför hösten. Flera av organisationerna har evenemang som är öppna för alla så ta chansen att både lära dig något nytt och träffa nya människor.

P SWEA Under hösten kommer det bjudas på föreläsningar och lättare tilltugg i biblioteket på Swedish-American Hall, i anslutning till bibliotekets öppethållande som är den andra söndagen i månaden. Mer information kommer via mail och på Facebook, men boka in dessa datum redan nu.

„„ 8 september Lena Axelsson -

Stress och emotionell hälsa

„„ 13 oktober AM Alströmer -

Drottning Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (Gustav Vasas andra hustru) „„ 10 november Louise Kobin - Träning och motion: Extra viktigt när vi åldras


I EKOSYSTEMET P The Swedish-American Chamber of Commerce

Hösten på The Swedish-American Chamber of Commerce bjuder på event inom en rad aktuella ämnen. Preliminära teman är Future of Retail, Sustainable Leadership, Biotech & Digital Health, California GDPR och Medical Insurance - How does it Work? Dessutom planeras innovativa samevenemang med svenska företag och lärosäten. Återkommande aktiviteter är den kvartalsvisa After Work:en och det populära julbordet som i år kommer att vara den 6 december - boka in i kalendern redan nu. De flesta av Handelskammarens evenemang är öppna för alla, håll utkik på sacc-sf.org för senaste nytt.

Nordic Innovation House och Vinnova

P

Ett av höstens stora event är Nordic Women in Tech som genomförs tillsammans med SWEA Professional den 26 september. Missa inte det! Dessutom planeras en rad aktiviteter runt satsningen Future Mobility som är ett initiativ att stötta intressenter inom Mobilitet från de nordiska länderna i Silicon Valley. Många aktiviteter och evenemang är i planeringsfasen just nu men håll utkik på de digitala kanalerna under hösten.

P Business Sweden

Nytt är att Business Sweden numera formellt är med i Nordic Innovation House och kommer att vara än mer involverade i gemensamma aktiviteter, bland annat inom initiativet Mobility som startade i höstas. I samarbete med Energimyndigheten driver Business Sweden även Cleantech Hub i San Francisco där företag kan ansöka om att vara del i programmet. Sverige har mycket kompetens och lång erfarenhet av förnybar energi, gröna transporter och innovationer inom hållbarhetsområdet. Syftet med Cleantech Hub är att sprida den kunskapen, men också att hjälpa svenska Cleantech-företag att växa och etablera sig utomlands.

P Svenska kyrkan Den andra söndagen i månaden är det gudstjänst med efterföljande kyrkkaffe i Norska sjömanskyrkan i San Francisco. Höstens datum är den 8 sep, 13 okt, 10 nov och 8 dec. På eftermiddagen den 8 december blir det dessutom luciafirande i kyrkan. Varannan fredag med start den 6 september bjuds föräldrar och barn till barngrupp med sång, rörelser, pyssel och lek. Studentmiddagar anordnas första onsdagen varje månad under hösten. Mer information samt datum och tider för gudstjänster i Los Altos finns på svenskakyrkan.se/sanfrancisco samt på Svenska kyrkans Facebooksida.

P The Scandinavian School

The Scandinavian School ordnar två skandinaviska sommarläger, 29 juli2 augusti samt 5-9 augusti. I slutet av augusti börjar terminen med svenska språkprogram för förskolebarn och skolbarn K-8 i San Francisco, Marin och Menlo Park. Dessutom blir det vuxenklasser i svenska, norska, danska och finska. Andra aktiviteter att se fram emot under hösten är innebandy för barn, svensk bakning med Mia Ahlström och dansk rågbrödsbakning med Pernille Oland. Oscar Broberg välkomnar stora och små till workshops i akvarellmålning. Missa inte heller vikingadagen i oktober! För datum, tider och mer information, se scandinavianschool.org.

P Svenska skolan i Silicon Valley

I Los Gatos firar Svenska skolan många av våra svenska traditioner och då välkomnas alla svensktalande familjer. I augusti hålls ett sommarläger och i december är det dags för det årliga luciafirandet, en stämningsfull tillställning med skönsång och lussebullar som också fungerar som en fundraising för skolan. Mer information om höstens aktiviteter - och om verksamhetens svenskundervisning för barn - finns på skolans Facebooksida. SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

17


postnord

Säkrare gåvor till mormor efter

SOMMAREN

Många svenskar i USA är upprörda efter att vänner och släktingar i Sverige tvingats betala moms och tull på skickade gåvor. Nu lovar PostNord bättring, men uppmanar avsändarna att noga fylla i alla uppgifter som krävs. Efter att ett nytt direktiv utfärdats från Tullverket har PostNord fått hård kritik från svenskar bosatta i USA. Här är några exempel hämtade från Facebook. “Jag skickade en födelsedagspresent till mamma, som hon fick lösa ut för 250 kronor. Helt sjukt.” “Ett pyttepaket värt 16 dollar som var en gåva, och tydligt märkt som det, skulle beläggas med 108 kronor i avgifter tyckte PostNord. Nu bråkade jag och brorsan från båda håll och det släpptes avgiftsfritt men det tog någon månad extra innan det levererades.” ”En konfirmationspresent fick lösas ut. Pinsamt!”

18

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

Problemen började för drygt ett år sedan då Sverige införde nya momsregler för paket med lågt värde som skickas från länder utanför EU. Syftet var framförallt att komma åt den växande privatimporten från Kina. I samband med ändringen gav Tullverket PostNord i uppdrag att se till att reglerna efterföljs. Varor som beställs från länder utanför EU ska beläggas med moms, och vid större belopp även tull, från första kronan. Tidigare låg ansvaret hos köparen. Gåvor från och till privatpersoner som är värda mindre än 500 kronor ska dock även i fortsättningen vara momsbefriade. Peter Hesslin, ansvarig för kundupplevelser på PostNord, medger att det varit en del inkörningsproblem när det gäller privata gåvor. – Vi är fullt medvetna om att vi haft utmaningar och att det påverkat en del av de sändningar som kommer till Sverige, även om jag inte kan svara på varför just USA-svenskarna i exemplen haft problem, säger han. En förklaring är, enligt Peter Hesslin, att PostNord hanterar försändelserna manuellt – för närvarande runt 20 000 till 25 000 per dag – vilket är ett tungt merarbete för personalen. Dessutom ställer ofullständiga uppgifter och slarvig handstil till ytterligare problem. När gåvor

Text: Margaretha Levander

från utlandet skickas med vanlig post finns det nämligen ingen elektronisk information om paketet och dess innehåll. Varje paket måste vid ankomsten till PostNord i Sverige registreras med avsändare, mottagare, innehåll, värde och valuta. – I detta moment kan det ibland bli fel vilket är beklagligt, säger Peter Hesslin. Dessutom gör Tullverket vid behov en granskning om en sändning ska släppas igenom som gåva eller inte. För att komma tillrätta med problemen kommer PostNord efter sommaren att börja använda maskininläsning för att identifiera gåvor, vilket ska göra processen både mer korrekt och snabbare. – Men Tullverkets process kan vi inte påverka, säger Peter Hesslin.

Vad behöver ni från mig för att min gåva ska komma fram så snabbt som möjligt, och utan avgifter eller moms? – Se till att samtliga fält på tulldeklarationen är korrekt ifyllda och att informationen är lätt att tyda, skriv gärna med blockbokstäver, samt att värdet understiger 500 kronor om det är en gåva.

Ovanstående uppgifter bör, enligt Peter Hesslin, även finnas på gåvor som postas som vanliga brev med porto. – Om det skulle saknas information kan det hända att paketet går i retur då PostNord inte har rätt att öppna post och därmed har mycket svårt att komplettera saknade uppgifter.

Vad händer om jag vill skicka en lite dyrare gåva, kan jag betala tullavgiften i förskott? – Nej tyvärr, när det gäller postala paket och sändningar belastar moms och eventuell tull alltid mottagaren.

Vilka är de normala leveranstiderna från olika delar av USA till Sverige? – Det kan påverkas av många faktorer; hur lång tid det tar i USA, transporten från USA till Sverige samt hanteringen i Sverige. Jag skulle räkna med runt en vecka för själva transporten, sedan kommer den manuella processen i Sverige för att registrera och hantera moms och tull, eventuell betalning av mottagaren samt ett par dagar från betalning till dess att paketet lämnar vårt lager för leverans till mottagaren, säger Peter Hesslin.


Gåvor till Sverige

– FAKTA

Den 1 mars 2018 infördes nya momsregler för försändelser av lågt värde som skickas till Sverige från länder utanför EU. Dessa försändelser var tidigare i praktiken momsbefriade. I samband med regeländringen fick PostNord nya direktiv från Tullverket. De nya reglerna innebär att mottagaren ska betala moms på 25 procent av värdet samt hanteringsavgift på 75 kronor innan varan skickas till mottagaren. Men, om det är en gåva som är värd 500 kronor eller mindre behöver mottagaren inte betala någon tull eller moms. Det gäller även för paket som innehåller flera separata gåvor till personer i samma familj, som var för sig är värda mindre än 500 kronor. Det finns dock ytterligare några krav för att ditt paket eller brev ska räknas som gåva: 1. Det är något som du skickar vid ett enstaka tillfälle. 2. Såväl avsändaren som mottagaren är privatpersoner. 3. Gåvan är avsedd för privat bruk. Om din gåva är värd mer än 500 kronor men högst 1 600 kronor ska moms betalas, men inte tull. Är din gåva värd över 1 600 kronor ska även tull betalas. Den schablon som används för beräkning av tullavgiften är 2,5 procent.

Exempel

Moster Berit som är bosatt i USA skickar ett paket till sin syster Barbro i Sverige. Paketet innehåller gåvor till systern och systerbarnen Linnéa och Leo. Gåvorna är adresserade till var och en i familjen men har av praktiska skäl skickats i samma paket. Moster Berit har dock specificerat värdet på gåvorna. Linnéa får ett par jeans värda 400 kronor och en kamera värd 600 kronor. Leo får en kikare värd 400 kronor och en skjorta värd 550 kronor. Barbro får en glasvas värd 700 kronor. Både jeansen och kikaren blir avgiftsfria eftersom de ligger inom värdegränsen. Kameran, skjortan och glasvasen har ett sammanlagt värde av 1 850 kronor. På värdet 1 850 kronor tas schablontull på 2,5 procent ut, vilket motsvarar 46 kronor. Moms med 25 procent beräknas på 1 850 kronor plus 46 kronor vilket blir 474 kronor. Totalt belopp att betala blir 520 kronor (46 plus 474 kronor).

SWEA RUMSFÖRMEDLING Efterlysning! Sweor som bor i San Francisco och har en eller två sängar som skulle kunna användas av besökande Sweor! Hör av dig till Ann Faut och bli en av våra rumsvärdinnor. Det är ett trevligt sätt träffa nya Sweor! Du bestämmer priset och besökets längd – förslag $40-$80/ pers/natt. I priset ingår också en enkel frukost samt tillfälle att göra liten tvätt. Du behöver inte hämta på flygplatsen och förväntas inte stå för sightseeing. Men du får gärna ge förslag och goda råd samt ha kartor tillgängliga (kan hämtas gratis på Visitor’s Center och finns med buss- och spårvagnsförbindelser). På vår hemsida (sweasanfrancisco.org) under länken “Aktiviteter” (längst ner) kan du se varifrån dina gäster kan komma och vilka platser alla Sweor välkomnas med en säng hos en Swea. TIPS! Kanske vi har SF Sweor, som bor längre bort, som skulle vilja ha besök?

För mer information och anmälan: kontakta Ann Faut via mail annfaut@gmail.com. Se även http://swea.org/medlem/ rumsformedling-2/

När något går fel

Om någon anser att mottagen har betalat för hög eller för låg tullavgift eller moms har hen tre år på sig att ansöka hos Tullverket om att få beslutet ändrat.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 209

19


svenska nyheter

Det här

SNACKAS det om här och i Sverige Fuskade sig in på högskolan Genom att betala stora summor har ungdomar i såväl Sverige som Kalifornien lyckats bli antagna till sina drömutbildningar. Högskoleprovsligan, som den kallats i svenska tidningar, har under flera år sålt fuskpaket till personer runt om i Sverige. I tingsrättens dom går det att läsa att de tre huvudåtalade männens verksamhet omsatt mångmiljonbelopp årligen. Även flera av dem som använt tjänsterna för att fuska sig till ett bättre resultat på högskoleprovet dömdes till villkorliga fängelsestraff och böter. I hovrätten dömdes nyligen en av fuskarna till fängelse. Utredningar om studenterna som kommit in genom fusk ska få fortsätta sina utbildningar pågår, men några har redan avstängts. I amerikanska tidningar blev det stora rubriker när polisen slog till mot ett 30-tal föräldrar som mutat in sina barn på prestigeskolor som Stanford University och UCLA. Genom att betala ett företag upp till $500 000 höjde de resultaten på SAT- och ACT-test, samt öppnade sidodörren idrott. Flera av de åtalade föräldrarna är bosatta och verksamma i Bay Area. De rättsliga processerna pågår, sannolikt väntar fängelsestraff för flera av de inblandade. Vad som händer med studenterna som togs in på skolorna genom fusk är i skrivande stund oklart.

20

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

Text: Margaretha Levander

Fortsatt brist på bostäder

I såväl Sverige som Kalifornien fortsätter debatten om vad som krävs för en fungerande bostadsmarknad. I Bay Area pratas det om att takten på bostadsbyggande måste dubblas enbart för att hålla jämna steg, och ännu mer för att öka tillgången på bostäder. Ett problem är bristen på byggarbetare. I Silicon Valley är det alltför få ungdomar som satsar på en karriär inom denna bransch, och om de gör det har de förmodligen inte råd att bo kvar. Just nu har dessutom ett antal jättebyggen, som till exempel Googles nya huvudkontor i San Jose och Stanfords nya sjukhus i Palo Alto ökat efterfrågan på arbetskraft. Även i Sverige är det på många håll i landet en fortsatt svår brist på bostäder, åtminstone sådana som unga och personer med låga inkomster har råd att bo i. Bristen på arbetskraft är även här en av förklaringarna till varför det inte byggs mer. För trots att många människor står långt ifrån arbetsmarknaden har den glödheta byggbranschen svårt att rekrytera rätt kompetens. I såväl Sverige som Kalifornien talas om ett behov av att locka fler till byggbranschen, vilket kräver olika sorters satsningar.

Efter att IS besegrats

I såväl Sverige som USA debatteras nu vad som ska hända med medborgare som varit del av den Islamistiska Staten (IS). En del av dem utförde dessutom sina uppgifter på distans från hemlandet USA respektive Sverige. En man i Kalifornien som erkänt att han skapat sociala media-konton med syfte att ge IS stöd, samt berättat för en FBI-agent som arbetade undercover att han ville attackera barer och nattklubbar i Bay Area dömdes nyligen till 15 års fängelse. En svensk KTH-ingenjör dömdes i början av året till tre års fängelse i en holländsk domstol efter att från Sverige översatt och spridit IS-propaganda. Tillfångatagna IS-fruar med svenskt respektive amerikanskt medborgskap vill få hjälp att återvända till sina hemländer, och i lägren finns även amerikanska och svenska barn. I debatten anser de flesta, men inte alla, att åtminstone de minderåriga barnen måste få hjälp att ta sig hem.


Bli medlem i Svenska kyrkan San Francisco idag! Genom ditt stöd bidrar du till verksamheten och gemenskapen i församlingen, och du gör det möjligt att fortsätta ha en svensk kyrka i norra Kalifornien. Vi firar svensk gudstjänst minst en gång i månanden och i kyrkan kan du även döpa ditt barn, samtala med präst/diakon, gifta dig, sjunga i kör och samlas till minnestund. Vi gör hembesök, sjukbesök och fängelsebesök. Vi firar alla våra fina svenska traditioner och erbjuder en plats att tala om de stora frågorna i livet. Församlingen måste finansiera sin verksamhet lokalt och därför är vi beroende av ert stöd. Medlemskap kostar $25 per individ och $50 för familj. Detta kan betalas genom att skicka en check till Church of Sweden San Francisco, 2454 Hyde Street, San Francisco, CA 94109. Du kan även betala via Paypal genom att följa länk på vår hemsida:  https://www.svenskakyrkan.se/sanfrancisco/medlemskap Tack för ditt stöd!

TÄ N K E R D U PÅ AT T KÖ PA , VÄ R D E R A E LLE R SÄLJA D I N B O S TA D ?

EMAIL

WEBSITE

Mariana@MarianaPappalardo.com

MarianaPappalardo.com

PHONE

LICENSE ID

(1) 650.670.7888

DRE# 01970137

12 5 0 S A N CA R LO S AV E N U E , S U I T E 101, S A N CA R LO S , CA 9 4 070 Each office is independently owned and operated.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

21


Äntligen är det dags

GLAD MIDSOMMAR! Snart är det dags att trotsa värmen och snöra på folkdräkten, grina som Olle, hoppa som små grodor och skölja ner rå fisk med alldeles för stark sprit. Vad gör man inte för

Alameda

Fira i förskott med SWEA i I år firar SWEA midsommar redan den 15 juni, perfekt för den som vill fira flera gånger! I år håller vi till i Washington Park i Alameda. Ta med familj och vänner och klä midsommarstången, bind kransar, dansa och ha picknick. Ta också gärna med löv och blommor till stång och kransar. Och mycket vatten! Det klassiskt svenska midsommarvädret med regn och kyla är en tradition vi inte har anammat här.

att värna om sina

När? Lördagen den 15 juni, kockan 10.30-14.00.

traditioner?

Hur mycket? Biljetterna kostar $7 för vuxna. Gratis för barn och alla som kommer i folkdräkt.

Var? Washington Park i Alameda.

Lär mer på SWEA:s hemsida.

22

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

Text: Katarina Warnström


Sveadal

Fira dubbelt - midsommar och jubileum - i

Lördagen den 22 juni firar The Swedish American Patriotic League svensk midsommar för 125:e året i rad. Hundratjugofemte! Det innebär alltså att svenskättlingar firade midsommar i Bay Area medan Oscar II var kung i Sverige - och Norge. Snacka om tradition! Känn historiens vingslag medan du dansar kring stången, fikar och handlar svenska produkter. Till skillnad från förra året blir det återigen midsommarmiddag och kvällsunderhållning. När? Lördagen den 22 juni med start kl 10.00. Middagen börjar kl 18.00. Var? Sveadal, 8220 Croy Rd, Morgan Hill. Hur mycket? Entrébiljetter kostar $25 för vuxna, $20 för pensionärer och $15 för barn mellan 4 och 12 år. Middagsbiljetter kostar $25 för vuxna och $15 för barn t o m 12 år.

Clear Lake

Fira hela helgen med YSC vid

The Young Scandinavians Club slår på stort och firar i dagarna tre på deras anläggning vid Clear Lake. Det blir traditionellt midsommarfirande med tillverkning av blomsterkransar, smörgåsbord med sill, lax och köttbullar och dans kring stången till folkmusik. Lite senare övergår festen till mer modern midsommar med dans till Eurodisco under stjärnorna. Ta med sovsäck, badkläder och ett glatt humör! Och någon som är medlem om du själv inte är det. Varje medlem får ta med upp till fyra gäster. När? Fredag 21 juni – söndag 23 juni. Var? Clear Lake, cirka 2,5 timmar norr om San Francisco. Hur mycket? Biljetterna kostar $70 för medlemmar och $85 för gäster. I priset ingår frukost, lunch och middag på lördagen samt frukost och lunch på söndagen. Läs mer och boka på www.ysc.org

Läs mer och boka på www.sveadal.org SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

23


swea grupper

Gott om gott sällskap i SWEA-GRUPPERNA

Från fika, film och friluftsliv till kultur, karriär och krogkvällar. SWEA San Francisco har grupper för en mängd olika intressen. Men en sak har de gemensamt; de består alla av trevliga, roliga, kloka och helt fantastiska kvinnor! Så ta chansen och häng med på en ny aktivitet i höst. Det kommer garanterat att förgylla din dag - och berika ditt liv.

Tjejkvällar

Varje månad arrangeras tjejträffar runt om i Bay Area. Här kan du äta något gott och umgås med andra Sweor, ibland hemma hos någon och ibland ute på lokal. För närvarande har vi tjejträffar i Alameda, East Bay, Marin, Peninsula, San Francisco, Sonoma och South Bay. Om du är intresserad av att anordna tjejträffar eller har frågor, kontakta tjejkvall@sweasanfrancisco.org eller håll utkik på gruppen SWEA San Francisco med vänner på Facebook.

Biodags

Mammagrupper

SWEA-medlemmar med små barn och Sweor som väntar barn kan gå med i en mammagrupp. Mammagruppernas målsättning är att främja vänskap och vara ett stöd för varandra, och att hjälpas åt att bevara våra svenska traditioner med olika aktiviteter för mammor och barn under året. Varannan tisdag kl 10.00 träffas en grupp på peninsulan, sammankallande är Camilla Arfvidsson. Men det finns ett stort intresse och behov av mammagrupper på fler platser i Bay Area. Hör av dig till mammagrupp@ sweasanfrancisco.org om du vill dra ihop en mammagrupp nära dig.

Svenska filmer visas i Bay Area. Mer info om vad och när kommer via mail och i SWEA:s Facebookgrupp.

24

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

SWEA Professional

I nätverket SWEA Professional kan medlemmar träffas och knyta professionella kontakter, dela med sig av erfarenheter och ge tips och stöd till varandra. Vår målsättning är att träffas en gång i månaden för mingel och nätverkande på olika platser i Bay Area. Vi håller i utbildningar, har workshops och lyssnar på inspirerande föreläsares personliga framgångar och erfarenheter i arbetslivet i Silicon Valley. Vi gör också företagsbesök på såväl stora framgångsrika företag som på små startups och lär oss om deras verksamheter. Framför allt så firar vi våra SWEA-medlemmars framgångar och arbetar för att styrka våra kunskaper om hur man navigerar på arbetsmarknaden här i Bay Area. Är du intresserad av att veta mer, kontakta gänget på professional@ sweasanfrancisco.org. Från vänster till höger Lisa Smas, Yvonne Ericsson, Kajsa Zackrisson, Tilda Loftin, Helena McComibe och Denise Laxén di Zazzo.


Bokklubbar

East Bay Vi träffas en gång i månaden hemma hos en av medlemmarna, tipsar om böcker vi läst och lånar ur våra boklådor. Om du är intresserad hör av dig till Barbro Johannesson, annabarbro42@gmail.com.

BOST - Balett, Opera, Symfoni och Teater

BOST är gruppen för alla som är intresserade av balett-, opera-, symfoni- och teaterföreställningar. Gruppen är för närvarande i behov av nya kontaktpersoner. Hör av dig till program@sweasanfrancisco.org om du är intresserad av att vara sammankallande för denna kulturella kommitté.

SWEA-hjälpen

SWEA-hjälpen är ett nätverk av Sweor som ställer upp som volontärer för att hjälpa andra Sweor vid sjukdom eller liknade. Behöver du eller någon du känner hjälp med något? Någon som inte kan ta sig ut och handla och behöver hjälp med det? Kanske vill någon ha sällskap till en SWEA-aktivitet, skjuts till ett sjukhusbesök, hjälp med barnvakt eller bara trevligt fikasällskap? Våga fråga! Kontaktpersoner för olika områden finns på SWEA:s hemsida.

San Francisco Bokklubben i San Francisco träffas kl. 11.30 första torsdagen i månaden på biblioteket. Hör av dig till Barbro Haves, bhaves@sbcglobal.net, om du vill vara med. South Bay Det finns en bokklubb i South Bay som träffas på kvällstid cirka var sjätte vecka. Kontakta Annette Eldredge, eldredgeannette@gmail.com för anmälan och mer information.

Fikaträffar

Fikaträffarna arrangeras en gång i månaden (ej dec). Vi träffas på något museum och fikar innan vi ser en utställning. Flera av oss är medlemmar på olika museer och kan ha tillgång till gästbiljetter som vi kan ge till någon som inte är medlem. Välkommen att följa med oss nästa gång! Fikaträffarna annonseras via e-post, SWEA:s digitala kalenderutskick och i kalendern på SWEA:s hemsida. Kontaktpersoner är Gillan MacDonald, gillanmacd@aol.com och Karin de Brer, karindebrer@gmail.com.

Onsdagsvandringar på Peninsula

Vi möts kl. 9.15 varje onsdag för en ca 6 miles lång vandring i bra tempo någonstans på Mid-Peninsula. Mötesplats för veckans vandring publiceras på SWEA:s Facebookgrupp, där du också anmäler dig. Du kan kontakta Lena Axelsson, lena.axelsson@comcast.net om du inte använder Facebook eller har frågor. 

Biblioteket

SWEA har ett alldeles eget bibliotek! Det ligger på översta våningen i Swedish American Hall på 2174 Market Street i San Francisco (hiss finns). Biblioteket drivs av volontärer och har öppet kl 14.00-15.30 andra söndagen i månaden med undantag för juni-aug. På SWEA:s hemsida finns en uppdaterad lista över vilka svenska barn- och vuxenböcker som finns till utlåning. Saknar du någon författare? Eller har du kanske svenska böcker du vill skänka till biblioteket? Hör av dig till våra bibliotekarier Gun Bolin, gebolin@aol.com och Barbro Johannesson, annabarbro42@gmail.com.

SWEA på IKEA

East Palo Alto Passa på att kombinera nytta med nöje och luncha med härliga Sweor samtidigt som du inhandlar kaviar och knäckebröd. Vi träffas i restaurangen kl. 12.00 första onsdagen i månaden. Kontaktperson är Birgitta Leh, anbileh@comcast.net. Emeryville Första onsdagen varje månad träffas vi för elvakaffe på IKEA-restaurangen i Emeryville. Kontaktperson är Anita Benson, bensonan@earthlink.net.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

25


nya ordföranden har ordet

Hurra för SWEA 40 år!

J

ag bestämde mig för att möta våren i Paris i år, så nu sitter jag här på ett litet och väldigt franskt café och skriver till er. Känns härligt att sitta här och tänka på er alla på andra sidan jorden. Jag har ju bara varit ordförande i knappt tre månader och det har varit en underbar virvelvind. Jag tänker bland annat på min tur till Orinda en måndag eftermiddag då jag mötte tio av våra medlemmar. Jag ville veta vad ni vill att vi gör mer av och vad som gör SWEA till den förening ni så brinner för. Vad som hela tiden slår mig är den otroliga bredden på vår förening här i San Francisco. Vi är cirka 400 medlemmar utspridda på en stor yta. Om jag skulle köra hemifrån mig i Santa Cruz upp till er som bor längst norrut, skulle det vara samma sträcka som att åka från Stockholm till Mjölby! Vi skiljer oss åt i ålder, om vi är här kortare tid eller har gjort det här till vårt fasta hem, om vi jobbar eller inte, och på många andra sätt. Alla dessa variabler och våra personliga intressen bidrar till den bredd på aktiviteter som vi anordnar, antingen lite mer lokalt eller för hela föreningen. Den gemenskap som vi har runt SWEA:s uppdrag, att sprida svensk kultur och språk samt skapa kontakter, kan vi också dra nytta på annat sätt. Att känna tillhörighet vet vi ju nuförtiden bidrar, inte bara till vårt känslomässiga välmående utan också till vår fysiska hälsa. Detta är ett område som det också kommer att vara

26

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

lite fokus på i höst tillsammans med andra intressanta program som bland annat författarbesök och vingårdstur. Sedan har vi ju våra vanliga aktiviteter som tjejträffar, bokklubbar, SWEA Professional, fikaträffar, vandringar, biokvällar och annat härligt.

Att känna tillhörighet vet vi ju nuförtiden bidrar, inte bara till vårt känslomässiga välmående utan också till vår fysiska hälsa.“

Vi kommer också att börja med föreläsningar på söndagarna på Swedish-American Hall de eftermiddagar som biblioteket är öppet. Och i år är det ju också SWEA:s 40‑årsjubileum som kommer att firas av alla föreningar. Vi här i San Francisco valde en fest uppe i Napa, ett tillfälle då jag hoppas att många av oss får en chans att träffas och ha trevligt. Jag är mycket tacksam för det förtroende som ni givit mig och ska göra mitt allra bästa för att inom ramarna för SWEA:s syften jobba för att vi fortsätter att ha en stark förening. Jag vill fortsätta med att anordna olika aktiviteter för att stödja gemenskap, både i de olika intresse- och geografiska områdena, samt för hela SWEA i San Francisco.

Lena Axelsson ordförande SWEA San Francisco


Världens största 40-ÅRSFEST! SWEA Internationals 40-årsjubileum firades stort runt om i hela världen helgen den 11-12 maj. Temat var vitt och under SWEA San Franciscos firande i Napa strålande solen ikapp med gästerna. Den 11 maj vankades festligheter för Sweorna i San Francisco Bay Area då Charlotte och Gil Ferrey så generöst bjudit in till sitt hem i Napa. Festen blev mycket lyckad med god mat och dryck samt härligt sällskap. Firandet av SWEA International fortsätter under hela året med flera resor, sverigemiddag i Stockholm och världsmötet i Dubai i november.

HOME BOLD, PLAYFUL DESIGNS FOR THE MODERN HOME

Silverskeden

I samband med 40-årsfesten delades utmärkelsen Silverskeden ut till Gun Bolin som varit medlem i SWEA San Francisco i tolv år. Silverskeden tilldelas en Swea som under många år varit aktiv medlem i SWEA, gärna erbjuder sina tjänster, har bidragit med nya idéer och initiativ, åtar sig och fullföljer en uppgift och för närvarande inte är styrelsemedlem i SWEA. Text: Kajsa Zackrisson, Foto: Josefin Jansson

SWEDISH HANDCRAFTED BIRCHWOOD TRAYS, TRIVETS & MORE Now av ai l abl e at Nordi c N e s t 7 8 1 L a ure l S t re e t S a n C a rl os , C A

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

27


44:orna firar 75! Elisabeth Coats rapporterar från en trevlig 75-årslunch som SWEA:s tjejer födda 1944 hade hemma hos Marita Leth. ”Vi tittade på bilder från förr och delade många roliga minnen. Skojigt när vi upptäckte att Mona och Marita gått i samma förskoleklass på Stora Essingen och att Louise och Gunnel växte upp i samma kvarter. Tack kära Marita för en fantastisk eftermiddag med skratt och härlig samvaro!” Från vänster: Gunnel Ström, Mona Clemens, Elisabeth Coats, Cathrin Bernt, Louise Chalkley, Tessie Forsberg, Britt Marie Morris och Marita Leth.

Sweornas fotoalbum Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Och det säger sig självt att Sweorna som varit med på de här aktiviteterna har haft roligt till tusen!

På årets sista onsdagsvandring passade tjejerna på att köra julbordspicknick i Wunderlicht County Park.

28

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

För SWEA-barnen blev det en riktigt glad påsk med picknick, lekar och äggjakt i i Emerald Glen Park i Dublin. Påskkärringen Pax Bodin Lindell och Hugo Bertilson Hägglund letar ägg.


BOST

– The End of an Era! Sedan 2003 har en hängiven grupp Sweor omsorgsfullt skräddarsytt ett kulturellt program i och runt San Francisco, men nu sjunger de på sista refrängen. Har du gått med dina SWEA-vänner på balett, opera, teater eller lyssnat på en symfoniorkester? I så fall har du varit på ett BOST-event. Teamet av Sweor i BOST-gruppen har valt ut och ordnat biljetter till olika föreställningar i hela 16 år. BOST startades 2003 på initiativ av dåvarande SWEA-ordföranden Margareta Tönnisson. Den här säsongen är dock den sista för denna kulturinstitution inom SWEA San Francisco. En gång per år, runt sensommaren, har teamet samlats och gått igenom San Franciscos kulturutbud för kommande säsong. Man har tittat på vad som kan tänkas uppskattas av både SWEA:s medlemmar och kuratorerna själva. Särskilt har man letat efter svenska eller skandinaviska namn eller teman i utbudet. Sedan har ansvaret över de utvalda tillställningarna fördelats ut på gruppen som köpt biljetter och skrivit inbjudningar. – BOST har gett mig en chans att se så många föreställningar som jag annars aldrig hade sett. Det är något speciellt att gå tillsammans i en grupp och dela upplevelsen, säger Anita Benson som har varit aktiv i BOST sedan 2005. Samtliga BOST-medlemmar vi har pratat med säger unisont att det bästa med arbetet är de fantastiska föreställningar de har haft äran att uppleva genom åren. Sådant som de själva inte

hade tagit sig för att gå på för egen maskin. – 2007 började vi gå på Opera in the Park, det är nog mitt favoritarrangemang, säger Karin Seeman. Då uppträder San Franciscooperans kommande säsongs stjärnor al fresco i Golden Gate Park. Inträdet är fritt men man har kunnat förbeställa Karins och Anitas smarriga laxbagel som har åtnjutits på en picknickfilt i gröngräset till till ackompanjemang av operaorkesterns toner. – Jag minns när vi fick höra dåvarande SWEA:n Tamara Bolin spela cello i Britt-Marie Ljungs vardagsrum. Hon ackompanjerades av ingen mindre än sin make, tillika San Franciscos symfoniorkesters kördirigent, Ragnar Bolin, på piano. Det var speciellt, säger Anita Benson. – Det har varit väldigt givande att göra dessa arrangemang för det har varit så uppskattat av de som har kommit, säger Ulla Reilly. Känner du att det skulle vara roligt att fortsätta att bygga vidare på BOST, hör av dig till program@sweasanfrancisco.org. Än har inte ridån gått ner… Vi vill rikta ett varmt tack till våra BOST-Sweor Margareta Tönnisson, Kerstin Edgerton, Anita Benson, Karin Seeman, Ulla Reilly, Birgit Chase och Annette Eldredge!

Text: Josefin Jansson

Ulla Forsler, Annsofi Sabahi, Margit Forsberg, Karin Seeman, Peggy Smith och Karin Flynn var några av de Sweor som var på Mountain View Performing Arts Center och hörde Hershey Felder prata om Claude Debussy i april.

I slutet av mars hölls en trevlig välkomstlunch för nya SWEA-medlemmar hemma hos Britt-Marie Ljung i San Francisco. Josefin Jansson, Anna Axelsson, Caroline Thorn Eriksson, Kristin Hofso, Maria Eriksson-Patel, Michaela Taylor, Helena McCombie, Johanna Svedberg,

Lotti Hermansson, Madeleine Ektorp och Britt-Marie Ljung njöt av lax och prinsesstårta. Det gjorde även Susan Sall, Lena Axelsson och Kristin Klingvall fast utanför bild.

När Swea Professional gjorde företagsbesök på Couldera fick det här glada gänget lära sig allt om data från Eva Nahari.

När Swea Professional gjorde företagsbesök på Cloudera fick det här glada gänget lära sig allt om data från Eva Nahari. SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

29


nya medlemmar

30

Madeleine Eketorp

Hanne Törnvall

Johanna Svedberg

Hemort i Sverige? Kommer från en liten by i Jämtland som heter Mörsil men har bott i Stockholm de senaste 13 åren och innan det i Uppsala i fem år. Bor nu? Saratoga Familj? Min man Staffan och vår son, Vilgot, snart fyra år.  Sysselsättning? Får dessvärre inte arbeta på vårt O-visum. Innan vi kom hit jobbade jag på Systembolaget och innan det med HR-frågor.  Har bott i USA/Bay Area sedan? Kom till Bay Area i december 2018. Bodde i San Francisco 2013 till 2015. Däremellan har vi varit hemma i Sverige.  Hur hamnade du här? Min man arbetar för Apple.  Bäst med Kalifornien? Vädret och naturen med alla fantastiska vandringsleder vid havet, i redwoodskogarna och på gröna kullar fyllda med California poppy. Våren här är underbar! Saknar? Familj och vänner såklart. Listan hade varit längre om inte IKEA funnits i närheten. Intressen? Vandra och vara ute i naturen med Vilgot. Om du har barn i åldrarna tre till fem och bor i närheten av Saratoga och också gillar det, hör gärna av dig!  

Hemort i Sverige? Göteborg Bor nu? Sunnyvale Familj? Min man Mikael och bebis i magen. Sysselsättning? Hemmafru Har bott i USA/Bay Area sedan? April 2018. Hur hamnade du här? Min man fick ett jobberbjudande på Lyft och vi valde att ge oss ut på det här äventyret tillsammans. Var har du bott tidigare? Uppvuxen på Orust men flyttade till Göteborg 2003. Bäst med Kalifornien? Vädret och alla trevliga människor. Saknar? Familj och vänner samt Haribos godisnappar. Intressen? Utflykter och umgås med vänner. Har du något du vill berätta för de övriga SWEA-medlemmarna? Tack vare SWEA:s facebooksida har jag lärt känna en annan gravid tjej vilket känns fantastiskt.

Hemort i Sverige? Göteborg Bor nu? San Francisco Familj? Jag är gift och har två vuxna barn. Sysselsättning? Jag är en legitimerad psykoterapeut med privat praktik vid Union Square. Har bott i USA/Bay Area sedan? Jag flyttade till NYC 1988 och har bott i Kalifornien sedan 1993. Hur hamnade du här? Jag träffade mina barns pappa och gifte mig med honom 1988. Var har du bott tidigare? Jag har endast bott i Sverige och USA. Bäst med Kalifornien? Vädret, naturen och havet! Saknar? Mer och lättare tillgång till svensk mat och godis. Intressen? Jag älskar att cykla, vandra, yoga och resa. Har du något du vill berätta för de övriga SWEA-medlemmarna? Som egenföretagare är jag jätteintresserad av att vara med i SWEA Professional SF för nätverkande och för att träffa svenskar.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

Kajsa Agnevik Hemort i Sverige? Jag är född och uppvuxen i Gävle men har bott de senaste tio åren i Stockholm. Bor nu? Just nu bor jag tillsammans med min pojkvän i Mountain View. Familj? Pojkvän Sysselsättning? Jag är en heltidsstudent och pluggar en master i Business Administration (MBA) med Human Resource Management-inrikting på Golden Gate University i San Francisco. Jag arbetar även halvtid på campus som Office Assistant. Är också en del av executive teamet på svensk-amerikanska handelskammaren i San Francisco/Silicon Valley (SACC SF/SV) där jag arbetar som Project Manager. Har bott i USA/Bay Area sedan? Jag kom till Bay Area i augusti 2017 för att påbörja min MBA. Hur hamnade du här? En kombination av karriär och kärlek. Jag hade länge funderat på att göra något nytt i min karriär, plugga eller byta jobb, men hade svårt att komma till skott. Efter en semesterresa till Kalifornien 2016 där jag träffade min nuvarande pojkvän, föll det sig naturligt att flytta till San Francisco och börja plugga.   Var har du bott tidigare? Mountain View, Hayes Valley i San Francisco city, och sen tillbaka till Mountain View.  Bäst med Kalifornien? Den oslagbara havskusten och det "svenska" sommarklimatet året runt. Saknar? Min familj och vänner, mitt sommarställe på Torö och Ahlgrens bilar. Intressen? Träning i alla dess former, men framförallt gym, löpning och vandring.  Har du något du vill berätta för de övriga SWEA-medlemmarna? I september är jag redo att komma ut i arbetslivet här i Bay Area och jag efterlyser spännande och utmanande roller inom HR som jag kan ta mig an. Om någon av SWEA:s medlemmar har tips, tveka inte att höra av er!


Välkommen Kai Kai är på bilden cirka sex månader gammal och är ett av de senaste tillskotten i SWEA San Francisco-familjen. Kai bor i East Bay tillsammans med sin pappa, mamma och storebror Dewain. “Våra barn är en härlig blandning av svenskar, japaner och African American”, säger den stolta mamman, Swean Sandra Lee.

Funderar du på att byta boende? Vi kan hjälpa dig köpa, sälja och flytta oavsett i vilket sked i livet du befinner dig. Vår ambition är att du som kund ska vara hundra procent nöjd när du gör ditt livs kanske största affär! Oavsett vad du lämnar och vart det bär av kommer vi tryggt och säkert ta dig ända fram.

Gunilla Lehmkuhl Fastighetsmäklare 925.285.3349 gunilla.lehmkuhl@compass.com DRE 01385401 All material presented herein is intended for informational purposes only. Information is compiled from sources deemed reliable but is subject to errors, omissions, changes in price, condition, sale, or withdrawal without notice. All measurements and square footages are approximate. Exact dimensions can be obtained by retaining the services of an architect or engineer. This is not intended to solicit property already listed. Nothing herein shall be construed as legal, accounting or other professional advice outside the realm of real estate brokerage. Compass is a licensed real estate broker. Equal Housing Opportunity.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

31


sweor vi minns

Barbro Metz

KÄRA SWEOR

Vi minns

SOM HAR LÄMNAT OSS

Margareta Gottreich Vi minns

Barbro Metz, född Kullgren 1937, lämnade oss i stor saknad den 19 mars 2019 i Rossmoor, Walnut Creek. Barbros minne kommer att firas i Walnut Creek och i Onsala vid ett senare tillfälle. Birgitta Kullgren och Anita Benson

Margareta Gottreich gick bort för några månader sedan. Hon var en av mina bästa och närmaste vänner och det blev ett stort hål i hjärtat. Jag visste att hennes livslust tagit slut, särskilt sedan hennes man dött några månader tidigare, men det gjorde ont. Margaretas och min vänskap började med SWEA. När Barbro Osher drog ihop en liten skara, som kanske skulle kunna tänka sig ställa upp som styrelsemedlemmar, fanns redan en liten grupp som kände varandra väl. Jag var rätt ny i den gruppen men tänkte att det här nog skulle bli en intressant erfarenhet. Men Margareta kände egentligen ingen, och vi var nog rätt förvånade när Margareta stillsamt föreslog att hon kunde tänka sig en post. Margareta blev snabbt början till den intellektuella sidan av vårt nya äventyr. Hon startade vår första bokklubb och hennes namn kommer alltid att stå för vårt bibliotek uppe i Swedish American Hall. Margareta var också generös, fantasifull och full av idéer på hur man kunde ha roligt tjejer emellan. De som drogs in i hennes krets har många glada minnen kvar av övernattningsfester i deras hus i Bolinas, där man fick order om vad man skulle klä ut sig till, och där temperaturen gick högt i tak med vin, många cigaretter, god mat, och nattliga diskussioner om livet innan vi somnade lite här och var. Vi blev äldre – och klokare? Familjerna växte upp. Barnen fick barn och karriärer. Det blev en vingård i Healdsburg istället för hus i Marin för Margareta. Inte så långt bort kanske, men under regniga vintrar åkte man inte upp varje månad. Och efter Margareta drabbats av stroke kunde hon inte själv ta sig ut.

32

Iris Forsberg Vi minns

Iris M. Forsberg, född Broberg, i Huskvarna den 11 oktober 1924, och hennes make Rune gifte sig i Sverige 1948. 1954/-55 bar det iväg till Rochester, New York i USA där Rune tagit anställning som butler och Iris som kokerska. Men det jobbet var inte vad de tänkt sig. Efter ett tag tog de anställning i en läkarfamilj. Där stannade de tills de drog iväg till Bay Area, Kalifornien i sin rosa-grå och svarta Dodge. Iris fick arbete hos svenska firman Dux på 9th Street i San Francisco där hon arbetade ihop med mig. Nu hade Iris också träffat Lisa Wiborg. Iris och Rune var gifta i 60 år och gjorde många underbara resor över hela världen. Rune gick bort 2008 efter att ha varit sin egen i många år. Iris avled den 25 oktober 2018. Hon gick bort i sitt hem, omringad av släkt och vänner. Mailis Sundell

Vänskap av det slag vi delade glömmer man aldrig. Margareta kommer alltid att finnas i mitt hjärta.

Iris blev min vän 1969 när jag och min man flyttade från Sverige till San Francisco. Den värme och vänskap som hon alltid har utstrålat har haft stor betydelse för mig. Jag vet med säkerhet att så känner också många andra som har ingått i hennes stora vänskapskrets. Iris minne är väl bevarat hos mig för evigt, så också hos många andra.

Bridget Strömberg-Brink

Marianne Larsson

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019


Från tanke till tidning

SÅ BLIR SWEAMAGASINET TILL

Nu har du snart läst klart det här numret och vi hoppas att du tänker: ”Bra tidning!” Men ännu mer hoppas vi att du tänker: ”Vad roligt det vore att vara med att skapa nästa nummer!” För det är roligt, och vi behöver bli fler. Så här går det till när tidningen blir till. Ett par månader innan tidningen ska komma ut träffas vi i redaktionen och gör upp en grov plan. Vi har en tom siddisposition där vi blockar sidor som är vikta till annonser eller fasta inslag, till exempel sådant som berör SWEA:s verksamhet. Efter det vet vi på ett ungefär hur många sidor vi behöver fylla med egna idéer och spånandet kan börja. Ganska snart fylls sidplanen på med reportageidéer och ansvaret för de olika inslagen delas upp mellan redaktörerna. När vi väljer ämnen försöker vi hitta en balans mellan nytta och nöje. Eftersom vi i den nuvarande redaktionen alla var ganska nya i Bay Area när vi tog över tidningen föll det sig naturligt försöka reda ut sådant som vi själva undrade över. Hur funkar det amerikanska skolsystemet? Vad behöver man tänka på om man ska köpa hus? Hur kommer man in på arbetsmarknaden? Och vad är det egentligen för skillnad på Svenska konsulatet, Svenska handelskammaren, Business Sweden och Vinnova? Vi inspireras av vår egen strävan efter insikt, kan man säga.

Childcare you can trust like family Culture Au pairerna kommer från många olika länder över hela världen (inklusive Sverige) och kan dela med sig av deras språk och kultur med din familj. Flexibility Du får 45 timmars barnpassning per vecka och du bestämmer schemat, inklusive tidiga morgnar, kvällar och helger. Trust Våra au pairer är noggrant utvalda och tränade av vår egen personal. Alla är certifierade för CPR och Första hjälpen på barn. FOR MORE INFORMATION: Kontakta din lokala Childcare Consultant, Lisa Carlsson: (650) 799-9931 lisa.carlsson@lcc.culturalcare.com lcarlsson.aupairnews.com culturalcare.com/lcarlsson

En annan källa till inspiration är alla fantastiskt kompetenta, kreativa och intressanta kvinnor i SWEA. Ni bidrar med spännande berättelser om era liv, jobb och intressen, ni skriver resereportage, skickar in mingelbilder och delar med er av utflyktstips och idéer. Vi är väldigt tacksamma över att få ta del av era historier!

När texter, foton och annonser är klara kan vår formgivare börja med layouten. Då sätts alla separata filer samman till en färgglad och harmonisk helhet. Efter korrekturläsning och sista-minuten-fix skickas originalet till tryckeriet och ut kommer den färdiga tidningen som du nu håller i din hand. Men för att du ska få hem tidningen till dig krävs det att andra Sweor tar hand om adressregister, etikettering, porto och packning. Med undantag för tryckeriet så är det vi Sweor som har hand om alla led i tidningsproduktionen. Det är ett lärorikt, givande och väldigt kul arbete. Förutom att vi har roligt tillsammans så lär vi dessutom känna så många andra Sweor i processen. Nu hoppas vi att fler skulle vilja engagera sig i tidningen. Är du intresserad av att skriva, fota, göra layout, sälja annonser, läsa korrektur eller på annat sätt hjälpa till, hör av dig till Lena Axelsson, president@sweasanfrancisco.org! SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

33


swea stipendiat

A E W S h c o a e Bay Ar

A T E R G N GJORDE E

“Vad vill vi ha?” “Klimaträttvisa.” Ungdomar runt om i Bay Area gick under våren ut i klimatstrejk, inspirerade av svenska Greta Thunberg. Och, vid SWEA Internationals årsmöte utsågs 16-åringen till Årets Svenska Kvinna 2019. Fredagen den 15 mars tågade ovanligt många ungdomar i Bay Area ut från skolorna för att rädda klimatet. I såväl San Francisco som Los Altos samlade demonstrationerna ett stort antal människor, även lärare och föräldrar. Budskapet till de världens mäktiga var tydligt: det räcker nu, rädda klimatet, det är vår framtid ni förstör. Strax efter, vid SWEA Internationals årsmöte i Bangkok utsågs 16-åriga Greta Thunberg till Årets Svenska Kvinna 2019, en utmärkelse som föräras kvinnor som varit “ambassadörer” för Sverige i utlandet. Historien bakom Greta är det nog få som missat. Genom att skolstrejka för klimatet, och brandtalen som hon håller med allvarlig blick, har hon blivit en symbol för den yngre generationens miljöengagemang över hela världen. I mitten av mars hade Greta Thunbergs initiativ spridit sig till fler än 700 platser i 71 länder. Hon är också den yngsta någonsin att utses till Årets Svenska Kvinna. – Jag är stolt och glad över att SWEA inspireras av Gretas tydliga budskap och viktiga engagemang, som fått hela världen att stanna upp och lyssna, säger Christina Hallmert, SWEA Internationals ordförande. Utdelningen av utmärkelsen sker vid den årliga Sverigemiddagen i Stockholm den 9 augusti.

SWEA-JURYNS MOTIVERING:

Elever från Los Altos High tågade på eftermiddagen den 15 mars ut från skolan och längs El Camino Real, påhejade av tutande bilar.

Det som började som en skolstrejk utanför Riksdagshuset 2018 ledde bland annat till FN:s klimattoppmöte i Katowice och World Economic Forum i Davos. Greta representerar den yngre generationen som inte längre accepterar status quo, utan handlar i stället för att titta på. Genom sin fasta ståndpunkt har hon inspirerat människor i hela världen att agera för en förändring här och nu. SWEA International som global organisation vill genom utmärkelsen uppmärksamma Greta för hennes modiga insatser som opinionsbildare i miljöfrågan internationellt.

34

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

Text: Margaretha Levander


swea styrelse SWEA SAN FRANCISCOS

styrelse 2019 Lena Axelsson, ORDFÖRANDE president@sweasanfrancisco.org

PROGRAM

Helena McCombie, VICE ORDFÖRANDE vicepresident@sweasanfrancisco.org

Sussi Wisén

Kristin Klingvall, KASSÖR treasurer@sweasanfrancisco.org

Louise Kobin

Miriam Olsson Jeffery, SEKRETERARE secretary@sweasanfrancisco.org

Anna Axelsson

Josefin Jansson Gunilla Lehmkuhl Pia Jacobsson

Cecilia Hägglund

REDAKTÖR HEMSIDAN Josefin Jansson webmaster@sweasanfrancisco.org MEDLEMSKAP, E-POST & UTSKICK Anita Benson/Siv Richards Tfn: (925) 945-6582 office@sweasanfrancisco.org membership@sweasanfrancisco.org

Michaela Taylor

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2019

35


FIRST CLASS

SAN FR ANCISCO

RETURN ADDRESS: SWEA SF Medlemskap 2060 Strand Road Walnut Creek, CA 94596

Profile for SWEA San Francisco Magasinet

SWEA-Magasinet San Francisco Nr 1, 2019  

SWEA-Magasinet San Francisco Nr 1, 2019  

Advertisement