SWEA-Magasinet San Francisco Nr 1, 2018

Page 1

-MAGASINET SAN FRANCISCO

WWW.SWEA.ORG/SANFRANCISCO

NR 1 SOMMAR 2018

AMERIKANSK

SKOLA Från glasblåsning till ämnesval

SVENSKA

framtiden

är viktig redan i dag! Susanne Forchheimer berättar om sitt spännande jobb på Institute For The Future

VALET Vad står de olika partierna för?INNEHÅLL

vår/sommar 2018

SWEA-MAGASINET

redaktionen ANSVARIG UTGIVARE Birgitta Hilleberg-Durrett Tfn: (415) 203-1456 president@sweasanfrancisco.org

SID 4: Skola Amerikansk skola i teori och praktiken - två svenska lärare berättar.

REDAKTÖR Margaretha Levander Tfn: (650) 804-3980 editor@sweasanfrancisco.org

SID 8: Forskning Svenska Susanne Forchheimer förutspår framtiden. SID 10: Sommartips Sweor delar med sig av sina smultronställen.

ART DIRECTOR Catarina Danielsson Tfn: (310) 570-0260 REDAKTÖR Katarina Warnström Tfn: (408) 608-7850 REDAKTÖR/FOTOGRAF Kajsa Zackrisson Tfn: (650) 390-3095 TRYCK Metro DISC 2 utgåvor per år KORREKTUR Ulla Wikander Reilly contributor@sweasanfrancisco.org

Hej allesammans! Entreprenörer, programmerare, forskare, mammor, hästtränare, läkare, konstnärer, fixare och vinodlare. Jag skulle kunna fortsätta länge. Sweor kommer i alla former och färger. Som nybliven Palo Alto-bo imponeras jag över alla de svenska tjejer, damer och kvinnor som jag träffar. Ni är så bra!

ANNONSANSVARIG Michaela Taylor Tfn: (415) 691-7191 advertising@sweasanfrancisco.org

Vi – det nya redaktionsgänget – lyfter i det här numret fram såväl spännande svenskar som viktiga frågor. Susanne Forchheimer berättar varför en drönartaxi i Dubai kan vara en signal om framtiden. För Martin Ehrensvärd blev glasblåsningen en väg in i läraryrket, nu hjälper han Paly-elever att utveckla sin konstnärliga sida. I höst är det riksdagsval i Sverige; och vi har ställt frågor till partierna. För visst har ni väl tänkt rösta?

Om du är intresserad av att annonsera i vår tidning, kontakta Michalea för pris.

Vi bjuder även på vandringstips och smultronställen. Och, en massa annat. Vi tackar alla som bidragit till SWEA-Magasinet.

SID 14: Svenska valet Frågor till partierna och information om utlandsröstning. SID 18: Resor Swean Wilda Wahlstedt tar med oss på road trip. SID 21: Fråga juristerna USLAwForNordics benar ut skattereglerna. SID 22: Vinskola Lena Magneby lär oss om livets goda. SID 24: Vi i SWEA Vi har ett fullspäckat program och flera nya Sweor. SID 32: Styrelsen har ordet Rapport från det internationella årsmötet.

Trevlig läsning!

redaktionens smultronställen

Shoreline i Mountain View En oas att besöka när man behöver komma bort från stressen i Silicon Valley. - Catarina Danielsson, Art Director

- Margaretha Levander Redakör

Alviso Salt Pond Det är häftigt när vattnet sjunkit undan och man kan promenera på det packade saltet. Ser ut som ett vinterlandskap. - Kajsa Zackrisson, Redakör

Tait Avenue I kvarteren runt Tait Avenue i Los Gatos går man "all in" på Halloween. Mer amerikanskt än så här blir det inte. More is more! - Katarina Warnström Redakör

Its Beach En populär hundstrand i Santa Cruz där vänligt inställda jyckar kan springa omkring utan koppel (men glöm inte påsarna). - Margaretha Levander Redakör


amerikansk skola

Blåsningen blir en paus

FÖR ELEVERNA Som lärare i glasblåsning ser svensken Martin Ehrensvärd hur stressade elever på Paly släpper allt när de greppar spiken och för in den i ugnens eld. -Det blir en paus från omvärlden, många här pluggar väldigt hårt, säger han.

4

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018


I Martin Ehrensvärds klassrum, nr 105, är det lugnt och stilla. Eleverna sitter i grupper och pratar lågmält. Några arbetar med lera. Längst bak finns en dörr ut till glasverkstaden – eller hyttan – och även om ingen student är där och arbetar just nu så brinner elden i ugnen. - Att jobba med Det är glas är intensivt, många saker massan är varm och det är som går ganska tungt sönder innan fysiskt. De kan inte under de får med någon del av sig något processen sätta åt sidan snyggt hem." den och göra något annat, som att kolla telefonen eller fundera på morgondagens prov, säger Martin Ehrensvärd.

Palo Alto High School, eller Paly som skolan kallas, är en av Kaliforniens högst rankade skolor. Många av elevernas föräldrar är forskare på närliggande Stanford University eller techies. Teoretiska ämnen som matematik, fysik och teknik hamnar ofta i fokus. -Jag får ofta höra de här historierna om hur de inte mådde bra av all press att prestera, men hur glada de är för den här kursen, berättar Martin Ehrensvärd. Glasblåsning är en del av kursen keramik, som eleverna kan välja, och den är populär. -Vi har tre klasser, men det är fler som söker än som kommer in. Det är en del som fastnar ordentligt, och även om de inte ser glasblåsning som en framtida karriär så kanske de väljer ett college där det är möjligt att ta en kurs i glasblåsning som tillval, bara därför att de är så roligt, säger Martin Ehrensvärd.

Hur lätt är det att komma igång och blåsa glas? -Det är som att lära sig dreja, vissa grejer måste man ta reda på först, som vad som är varmt och hur man snurrar spiken med en jämn rytm så att inte glasmassan faller ner på golvet och går sönder. Martin Ehrensvärd skrattar lite. -Det är många saker som går sönder innan de får med sig något snyggt hem.

Är det tungt?

-Det beror på vad du gör – vinglas är inte så tufft men en stor vas kan ju bli mycket större. Även om den bara väger fem kilo så gör pipan att det blir en hävstångseffekt som gör det tyngre. Materian väger en del att lyfta, och eftersom man snurrar – den är ganska rinnande – behövs mycket drivkraft. Att gå glaskursen blir socialt viktigt för många. Det är en lite speciell grej som binder dem som arbetar i den heta verkstaden samman. -Det är kul att vara tillsammans i glasområdet, säger Martin Ehrensvärd. Han har själv ganska färska erfarenheter av att vara elev på Paly. Martin Ehrensvärd började på skolan 2011, som sophomore, efter att flyttat till Palo Alto tillsammans med sina föräldrar. Planen var att familjen skulle stanna en kortare period, men så blev det inte. -Jag trodde inte jag skulle ta examen, eller söka till college. Mina föräldrar sa åt mig att ha kul och ta tillvara tiden på Paly. Första terminen hade han hemkunskap som fritt val, men gick ofta förbi glasverkstaden. Han visste inget om glasblåsning, annat än vad han sett vid något besök på Skansen. Men det var något som lockade. Fascinerade honom. -Nästa termin började jag på keramikkursen, och varannan vecka fick vi gå ut och blåsa glas. Jag blev väldigt intresserad, och fick så småningom mer tid i verkstaden.

Vad var det som tilltalade dig?

- Glasblåsning passade mig väldigt väl. Jag har alltid varit lite konstnärlig och så är jag rastlös, glas är ett väldigt fysiskt material. När man jobbar med det är man alltid igång, står eller lyfter något. Han fortsätter. Keramiken och glasblåsningen gav mig dessutom en paus från omvärlden. Jag kunde lägga bort min oro för allt det nya i USA. Första terminen landade Martin Ehrensvärd på en nivå där han kämpade med att göra brevpressar, blommor och dricksglas. Men han valde att fortsätta. När de andra eleverna i hans kurs tröttnade på att blåsa glas fick han mer tid och började blåsa två gånger i veckan.

Efter examen fick han erbjudanden från flera college med glasblåsning, men valde att gå sin egen väg. -Jag har åkt runt och praktiserat hos skickliga glasblåsare runt om i världen, som Davide Salvadore i Italien och svenska Kosta Boda. Numera är det lite knepigare att planera in praktikperioderna, då det måste kombineras med lärartjänsten på Paly. -Men jag tycker om att undervisa, och håller även workshops på helgerna för folk som inte går på skolan. När vi träffas arbetar Martin Ehrensvärd med en kommande utställning i Los Angeles.

Vilken är din stil?

- Jag drar ut stavar av glas, böjer dem på olika sätt och klipper. Det kan bero på att jag lärde mig i USA, av glasblåsare som lärt sig i Italien. Till skillnad från den skandinaviska stilen tycker jag om när det är mycket färg och saker sticker ut. Han pekar på en bunt glasstavar som står lutade mot en vägg i verkstaden.

Glasblåsning känns som ett svenskt hantverk, hur stort är det i USA? -USA ligger väldigt långt framme, och är ledande inom framförallt modern glasblåsning. I Sverige har de ett speciellt sätt att jobba med glas. Det ska vara tjockt och skandinaviska färger, inte så mycket duttande. Orrefors och Kosta Boda är jätteduktiga på bruksglas.

Hur upplever du din roll som lärare?

-Jag tycker det är kul att lära ut och vara mentor. Men det kan vara utmanande ibland.

Hur är villkoren för lärare?

-Jag bor fortfarande hemma, så då fungerar det. Men jag skulle inte ha råd med en egen bostad i Palo Alto med enbart min lärarlön. En fördel är att Martin Ehrensvärd har tillgång till glasverkstaden, även när han inte undervisar. www.martinehrensvard.com SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

5


amerikansk skola

"Public schools är bra för barnen" Svenska läraren Lena Tabron uppskattar flera saker med det amerikanska skolsystemet – som att eleverna tidigt lär sig tala inför publik – men är kritisk mot att de i äldre årskurser läser så få ämnen. Sedan sex år arbetar Lena Tabron som lärarvikarie i Santa Clara County, i ”alla ämnen som finns”. -Jag tycker amerikanska skolan är riktigt bra från kindergarten till femte klass. Sedan börjar det på något sätt gå utför i middle school och det fortsätter på high school. Det är synd att de äldre eleverna bara läser sex ämnen, och dessutom samma varje dag. Ett annat problem, enligt henne, är att föräldrar gör för mycket för sina barn. -De väcker dem, gör frukost, packar deras luncher, hjälper dem med eller gör deras läxor och skolprojekt.

Skolfakta Elementary School (kindergarten till femte/

6

sjätte årskursen) Eleverna väljer inte ämnen, och har de flesta lektionerna i samma klassrum och för samma lärare. Middle School (sjätte/sjunde till åttonde årskursen) Nu börjar eleverna med olika lärare i olika ämnen. De läser ämnen som naturvetenskap, matematik, engelska, samhällsvetenskap samt läsning och teknik. Ett eller två tillvalsämnen. High school (nionde till tolfte året) I high school kan eleverna välja många fler ämnen än tidigare men basämnena är obligatoriska. De har inga fasta klasser eller klassrum. Efter godkänd utbildning får eleven ett high school diploma. Idrott är obligatorisk i alla årskurser (men många skolor saknar duschar). Elever (och föräldrar) kan välja en skola som är privat eller public, placeringen i de senare styrs ofta strikt efter vilket skoldistrikt familjen är bosatt i (vilket i sin tur styr huspriserna).

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

Men det finns också det som Lena Tabron upplever som bättre, jämfört med Sverige. -Det är bra att barnen från tidig ålder lär sig att stå framför sina klasskamrater och prata. Det börjar i kindergarten då barnen berättar om något föremål eller en händelse, sen fortsätter det upp genom årskurserna. Lena Tabron uppskattar även att det, speciellt i high school, finns gott om aktiviteter att engagera sig i, som sporter och klubbar. -Och ASB, Associated Student Body (en form av elevorganisationer red. anm), tycker jag verkligen är något annorlunda och viktigt.

Har man mycket läxor och prov?

-Jag tycker inte det, men jag tror det kan variera i olika skoldistrikt.

Upplever du att olika ämnen har olika prioritet?

-Ja, och som jag redan sagt är det synd att de har så få ämnen; det är mest basämnen som engelska, matematik, historia och naturvetenskap. De ämnena anses definitivt vara viktigare än ämnen som drama, keramik och film.

I Sverige pratas det om bristen på resurser – som nya läromedel - är det samma hos dig?

-Som vikarie är det inte direkt ett problem, men jag hör andra lärare som pratar om det. Jag tycker ofta att böckerna som används är dåliga. Och klasserna kan vara riktigt stora, i idrott/PE har jag haft så många som 45 elever.

Har du några tips till svenskar med barn som ska börja i amerikansk skola?

-Det beror så väldigt mycket på var de bor. Jag tror att public schools är lika bra för barn, om inte bättre, än privatskolorna bara föräldrarna finns till hands och vägleder dem. Barnen är ofta för skyddade på privatskolor; det är bättre att lära känna sin omgivning och lära sig att hantera den, säger Lena Tabron.


SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

7


sweaprofessional

Jagar signaler I SILICON VALLEY Drönartaxi i Dubai, en tragisk olycka i en självkörande Volvo och Google Glass. Det är, enligt Susanne Forchheimer, exempel på signaler som Institute For The Future kan använda för att bygga framtidsscenarier som ger kunderna såväl ökad kunskap som aha-upplevelser. 8

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

På Hamilton Avenue i down town Palo Alto har tankesmedjan Institute For The Future (IFTF) sitt kontor, och här jobbar svenska Susanne Forchheimer. Numera med titeln Emerging Media Lab Research Manager. -Vår vision är att hjälpa människor, företag och organisationer att tänka mer strategiskt och fantasifullt om framtiden, och vi har tagit fram olika metoder för det, berättar hon för medlemmarna i SWEA Professional som är på företagsbesök denna onsdagskväll i slutet av mars. Insikter om vad som väntar kan, enligt Susanne Forchheimer, hjälpa oss att ställa bättre frågor i dag. -Men vi jobbar inte med att spå framtiden, det handlar om att bygga olika möjliga scenarier förankrade i nuet som när de presenteras för kunderna, ofta leder till en djupare förståelse för olika frågor, och ibland även till en insikt, en aha-upplevelse. De inser att vad de gör i dag, eller inte gör, kommer att få konsekvenser längre fram.

Institute For The Future grundades redan 1968, och har runt 50 medarbetare. Det är en ideell organisation, och verksamheten finansieras genom medlemskap, event och uppdrag från företag och organisationer. Verksamheten är uppdelad efter olika forskningsteman. Och en trappa ner, i källaren, finns Emerging Media Lab, som institutet startade för 1,5 år sedan, där Susanne Forchheimer jobbar. -Vi står lite utanför resten av verksamheten. Vi jobbar med simuleringar och tar även fram enkla prototyper. Du kan jämföra det med att förklara för någon vad vatten är, ibland är de bättre att få testa, berättar hon. En viktig del av tankesmedjans metod för att kunna bygga framtidsscenarier är att hitta signaler, konkreta händelser här och nu som kan berätta om vad som väntar oss. - En signal kan vara en person, företag eller företeelser som vi tror säger något om vart vi är på väg.


swea professional Hur hittar du en bra signal?

-Det ska vara något som verkligen är konkret, aktuellt och som går emot dagens norm. En ny teknisk domän är inte en signal, men häromdagen kunde vi läsa om att ett kinesiskt företag introducerar drönar-taxi i Dubai, det kan absolut vara en signal. Susanne Forchheimer nämner en annan möjlig signal, nyheten i början av året om att en kvinna i Arizona omkommit i en olycka med en självkörande Uberbil, en Volvo XC90. Hur Insikter kommer den om framtiden olyckan att påverka marknakan hjälpa den? Kommer oss att fatta det nya regoch lagar? bättre beslut ler Ändrar den människors inidag” ställning och tilltro till självkörande bilar? Uber, som beställt självkörande bilar av Volvo Cars, meddelade efter olyckan att de avslutar projektet. -Vi ställer, lite förenklat, frågorna: Vad? Än sen då?

Många signaler misslyckas, enligt Susanne Forchheimer, men ”de misslyckas ofta på ett rätt intressant sätt”. -Google glass var en sådan signal, satsningen lyckades inte men det betyder inte att företaget inte kommer att lyckas längre fram eller att det inte kommer andra företag med samma teknik som lyckas. Google Glass var en sorts smarta glasögon som kunde styras med rösten, och som visade information om det som bäraren såg. Tillverkningen avslutades 2015.

Är den smarta databastekniken blockchain – som alla pratar om just nu - en signal? -Nej, inte tekniken i sig, men en ny hälsoapp som använder blockchain s kulle absolut kunna vara det.

Men för att ta fram framtidsscenarier behövs mer än signaler. -Vi använder kartor, intervjuar exper-

ter och arbetar med paneler. Det handlar om såväl kvantitativ som kvalitativ forskning, och numera mer av det senare. Att de räknar mindre i dag än tidigare kan förvåna, med tanke på de möjligheter som ny teknik ger. -Från början var institutet väldigt mycket inne på att det skulle vara möjligt att beräkna framtiden, men det fungerar inte. Det är bättre att ta fram olika scenarier och sedan arbeta utifrån dessa. Vad talar emot? Vad talar för? Hon utesluter dock inte att det ibland är möjligt att använda beräkningar och så kallad big data. Susanne Forchheimers första riktiga projekt gjorde institutet i samarbete med ett stort livsmedelsföretag. -Vad kommer barnen att äta i framtiden? Det var jättespännande, även om det inte hade så mycket med teknik att göra. På uppdrag av Cisco var hon med och visualiserade organisationsscheman. Ett annat uppdrag, som de arbetat med i medielabbet, är en Augmented Realityupplevelse för Tech Museum of Innovations besökare. Ett av institutets stora teman de senaste fyra åren har varit städer, hur de kommer att påverkas av olika utmaningar och händelser.

Kan du nämna en trend som institutet lyckats pricka in?

-När jag ser tillbaka på vad IFTF gjort under 50 år så är det några saker som sticker ut. Vi var väldigt tidigt ute med att förutspå att internet skulle leda till en revolution inom informationssamhället. Redan för drygt tio år sedan var institutet inne på att sociala medier skulle påverka allt från hur vi sprider nyheter till hur vi framställer oss själva.

matindustrin, för visualisering av data och för att samarbeta på distans. Susanne Forchheimer nämner Lark och doc.ai, två företag som båda använder AI inom hälsoindustrin. -Även social VR håller på att blomma upp, applikationer som Anyland och VRChat. En trend som fortsätter starkt är, enligt henne, blockchain, tekniken som är grunden för bland annat bitcoins. -Många känner misstro till våra system som de fungerar i dag, och med blockchain kan du bygga upp digitala system där all information, transaktioner och kontrakt kan spåras. Susanne Forchheimer har arbetat i tre år på IFTF. Innan dess tog hon en master i medieteknik i New York. Att hon hamnade på institutet och i Palo Alto beror på hennes faster hemma i Sverige. -Jag bodde hos henne när jag pluggade på KTH i Stockholm, så vi lärde känna varandra väldigt väl, och hon var själv praktikant på IFTF på åttiotalet, och hon tyckte jag kunde skriva till hennes handledare, berättar hon. Sagt och gjort. De visade sig att handledaren –Bob Johansen– fortfarande fanns kvar på Institute For The Future. Han skrev på en bok, och Susanne Forchheimer flyttade till Kalifornien för att hjälpa till med researchen. Boken ”The New Leadership Literacies: Thriving in a Future of Extreme Disruption and Distributed Everything” gavs nyligen ut, men då hade hon redan flyttat en trappa ner, till sitt labb.

Kan du nämna tre starka trender, eller signaler, här i Silicon Valley just nu? -Det har dykt upp en hel del projekt och startups som använder Virtual Reality (VR) och Artificial Intelligence (AI) -teknik utanför den klassiska spelindustrin och underhållning. VR testas nu flitigt inom hälsoindustrin,

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

9


Sommar

sommar i Bay Area

i Bay Area

Sommar och sol och lediga dagar som ska fyllas med upplevelser. Men vad ska man egentligen uppleva när man checkat av Golden Gate-bron, Pier 39 och alla de andra självklara turistattraktionerna? Hur hittar man de där smultronställena off the beaten track? Vi Johnny's frågade några Sweor Harborside i Santa Cruz har den bästa färska fissom bott här länge om ken i Santa Cruz Harbor. insidertips.

Glide Memorial Church De färgstarka, musikaliska

gudstjänsterna i Glide Memorial Church i Tenderloin är en upplevelse, liksom kyrkans fantastiska arbete med att hjälpa hemlösa.

Filoli Gardens

i Woodside är en underbar upplevelse alla årstider, men framför allt på våren då tulpaner och påskliljor blommar som bäst. Foto: Jim Allen

Top of the Mark är en bar

högst upp i Mark Hopkins Hotel i San Francisco. Härifrån har du utsikt över hela San Francisco.

10

ett mysigt café med virkade dukar, blommiga gardiner och vintage-porslin. Teet serveras i udda tekoppar och det finns sköna soffor att sitta i. Mittemot har de en liten butik, Lovejoy’s Attic.

Caffe Trieste i North Beach,

ett måste på lördagsmorgnarna med italiensk opera och den bästa cappuccinon. Gammalt hak för beatniks och dem som vill kalla sig författare och konstnärer.

$1

Grace Marchand Gardens är en oas mitt i San Francisco. Rosenträdgårdarna vid The Filbert Steps är helt underbara.

I Traintown i Sonoma kan man ta en resa med minitåg genom det vackra vindistriktet. För barn finns det dessutom en liten karusellpark.

Café Borrone i Menlo Park, speciellt på

sommaren. Man kan sitta utomhus tillsammans med sin barnvagn, hund eller ett gäng kompisar. Jättegod frukost, brunch, lunch och middag.

MHZ Choice har filmer och

serier från Sverige, Norden och övriga europeiska länder. Allt är på originalspråk med engelsk text. Testa en månad gratis, sedan kostar det $7.99/månad.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

Lovejoy's Tea Room i San Francisco är

Bijan Bakery i San Jose har bästa prinsesstårtan.

!

Sam's Chowderhouse

i Half Moon Bay har jättefin vy och bra Happy Hour-priser. $1 för färska ostron på tisdagar i baren.

Winchester Mystery house är ett annorlunda utflyktsmål som inte kan upplevas någon annanstans i världen. Mrs. Winchester byggde på sitt hus dygnet runt i nästan 40 år!

Sonoma Square

Ta en picknick i historiska Sonoma Square, eller besök någon av de många restauranger och tasting rooms som ligger intill.


Det finns mängder av vackra vandringsleder runtom i Bay Area. Vi bad SWEA:s egen hikeexpert, Lena Axelsson, välja ut några favoriter.

Mt. Diablo State Park Denna park ligger ovanför Danville/ Walnut Creek i East Bay. Det finns många olika vandringsleder och startpunkter. Vandringslederna i den nedre delen av parken är bra för kortare utflykter men om man har längre tid på sig föreslår jag att man åker upp till den övre delen av parken. Det kostar $10 per bil och dag och tar ungefär 30 minuter upp till toppen. Vägen är smal och krokig med stup på hundratals meter ned på vissa avsnitt. Utsikten från den övre delen av parken är magnifik. En bra runda upp till toppen startar från Juniper Diablo Valley Overlook Parking. Den heter Juniper to Summit Lo och är 6,6 miles, delvis på grusväg med ordentliga backar. Men det finns också andra leder, både kortare och längre. https://www.parks.ca.gov/pages/517/ files/mtDiabloBrochure.pdf

Windy Hill Preserve Windy Hill Preserve ligger i Portola Valley och har olika långa vandringsleder. Vill ni gå en lite längre tur börjar ni nere i dalen och går upp till Skyline Blvd. Utsikten från den övre delen av parken är underbar och man ser hela Bay Area på en klar dag. Det finns en stor parkeringsplats längs Portola Rd som har toaletter (men man får ofta parkera längs Portola Rd eftersom parkeringen är full) och en parkeringsplats längs Alpine Rd (parkera längs Willowbrook Dr om den är full). Om ni ska gå hela rundan är det bäst att gå upp Hamm Gulch Trail som går genom Redwoods, och ned Spring Ridge Trail som går genom öppet ängslandskap. Då får ni bäst nytta av utsikten och en varm dag kan det bli väldigt hett att behöva gå uppför, utan någon skugga från träden. https://www.openspace.org/sites/ default/files/map_WH.pdf

Henry Cowell State Park Henry Cowell State Park ligger i Felton som är ett litet bergssamhälle 15 minuters körväg från Santa Cruz och runt 30 minuter från Los Gatos. Detta är en park med camping, badhål i ån, mountain bike-leder och Roaring Camp, en liten Vilda Västern-gata som är utgångspunkt för ett ånglokståg ut i Redwoodskogen och för ett vanligt tåg som tar er ner till Santa Cruz Beach Boardwalk - väldigt populärt bland de yngre! I parken finns vandringsleder från 1 mile med själv-guidad tur som ger bra information om Redwoodträden och parkens historia, till längre vandringsleder som ger en härlig upplevelse i Redwoodskogen och fin utsikt över Monterey Bay. https://www.parks.ca.gov/?page_id=546

Wunderlich County Park Mitt på Peninsulan ligger Wunderlich County Park. Här finns olika vandringsleder som kan anpassas till alla behov. Den runda som jag rekommenderar är Alambique Trail till Skyline Trail som tar er till Alice restaurant där ni kan äta en härlig lunch och sedan gå tillbaka samma väg. Det är 4 miles i vardera riktningen. Parkeringen har toaletter och picknickbord. https://parks.smcgov.org/wunderlich-park SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

11


Midsommar!

midsommar i San Fransisco

Glad

Midsommar är kanske vår mest patriotiska högtid, just för att vi svenskar är helt unika i vårt sätt att fira årets längsta dag. Ingen annan har kransar i håret, dansar kring lövad stång, sköljer ner inlagd sill med hemkryddad snaps och somnar med sju sorters blommor under kudden. Vår midsommar är bara vår – och därför måste vi så klart fira extra mycket!

Här kan du fira svensk midsommar

Eftersom vår svenska midsommarafton är en helt vanlig arbetsdag här i USA så får man vänta till midsommardagen med att dansa runt stången. Men den som väntar på något gott, kan gott vänta…

Traditionellt firande i Sveadal

SWEA firar i Lafayette

I Sveadal firar The Swedish American Patriotic League midsommar för 124:e året i rad. Klä stången, handla svenska produkter, fika i cafeét, bada i poolen och dansa kring midsommarstången. Till skillnad från tidigare år blir blir det dock ingen middag eller kvällsunderhållning.

Ta med familj och vänner och fira svensk midsommar tillsammans med andra Sweor. Vi träffas i Lafayette Reservoir där vi klär midsommarstången, binder kransar, äter picknick, leker lekar och dansar kring stången. Ta gärna med löv och blommor till stången och även blommor att binda kransar med, vi har en station på plats där man får hjälp med hur man gör. Öl och vin får packas ner i picknickkorgen och glöm inte att ta med mycket vatten; det blir svettigt att hoppa som små grodor. Det finns en grillplats som vi kan använda, ta med egen kol om du vill grilla.

När? Klockan 10.00-18.00 på midsommardagen, lördagen den 23 juni. Var? 8228 Croy Rd, Morgan Hill Hur mycket? Biljetter kostar $20 för vuxna och $10 för barn till och med tolv år och pensionärer. Läs mer på www.sveadal.org.

När? Midsommardagen, lördagen den 23 juni, kl 10.30-14.00. Var? Lafayette Reservoir, 3849 Mt Diablo Blvd. Följ skyltarna från parkeringsplatsen. Hur mycket? $7 för vuxna, gratis för barn och alla som kommer i folkdräkt. Läs mer på SWEA:s hemsida.

12

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018


Ingen midsommar utan sill! Här bjuder Pim Overgaard på ett recept på inlagd sill som hennes morfar (som är från Narvik) presenterade för Tore Wretman som sedan serverade sillen på Riche, i Stockholm på 1960-talet.

5 frågor ... till Swean Catrin Anckarman, nytillträdd vd för Swedish American Chamber of Commerce i San Francisco och Silicon Valley.

Narvikssill 4 - 6 salta sillfiléer (det går också bra att använda avsköljd löksill, ca 2 st 12 oz burkar) 1/2 C ättikssprit, 12 % 1 C socker (eller honung) 1/4 C matolja ½ C ketchup 1 liten finhackad gul lök 1/2 C grovhackade pickles 1 tsk kryddpepparkorn ½ tsk hela nejlikor 2 - 3 lagerblad Vattna ur sillen. Blanda ättika, socker och olja och rör till sockret lösts, blanda i ketchupen. Skär sillfiléerna i två cm breda bitar, varva med lök, pickles och kryddor i en burk med lock. Häll över lagen och låt stå i kylen ett par dygn.

Grattis! Hur känns det att vara ny på jobbet?

-Väldigt roligt att jobba för en organisation som funnits så länge och som jobbar med aktuella frågor. Roligt att jobba med ett team!

Vem är du, vad har du för bakgrund?

-Jag är uppvuxen i Stockholm men jag har bott stora delar av mitt liv utomlands, i England, Frankrike, Australien och Nya Zeeland. För åtta år sedan flyttade jag hit från London tillsammans med min man och våra tre barn. På universitetet läste jag ekonomi och har sedan arbetat inom rekrytering och projektledning, och har sedan vi landade här jobbat i en startup och drivit eget inom innovationsresor.

Vad är Svenska handelskammarens uppgift?

-Vi ska på olika sätt främja våra medlemmar, företag och individer som är intresserade av SF/ Bay Area och svensk-amerikanska affärsrelationer, samt vara en naturlig bro mellan företag i Sverige och i Bay Area. Mycket handlar om att skapa kvalitativa event, seminarier och möten i syfte att gynna informationsutbyte, utveckling och tillväxt. Foto: Philip Blankenship

Foto: Magnus Wallin

Är det en statlig, svensk organisation?

-Nej, Swedish-American Chambers of Commerce får inga statliga bidrag. Vi är en nonprofit-organisation som finns till för våra medlemmar där vi erbjuder olika medlemspaket för individer och typ av organisation. Vi ingår i ett nätverk av 19 handelskamrar.

Vilka frågor kommer du att ta tag i först?

-Det finns ett stort intresse för att besöka San Francisco/Silicon Valley för att förstå varför regionen är så framgångsrik. Vi kommer att skapa så kallade Executive Weeks där vi bjuder in företag att besöka dalen och ta till sig, och dela med sig av, kunskap med våra medlemmar. Samtidigt är jag ute och pratar med våra medlemmar för att säkerställa att vi tillgodoser deras intressen. Hur kan vi bättre gynna våra medlemmars affärer? Sedan handlar det om att styra vårt produktutbud och våra arbetssätt utifrån det. Jag vill också fokusera på att våra duktiga trainees får ut så mycket som möjligt av sin vistelse hos oss.

Tack och lycka till!

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

13


svenska valet

Svenska VALET En kamp om verkligheten Inför höstens val är bilden av den svenska verkligheten viktigare än någonsin. Vinnare blir det parti som bäst lyckats förmedla förtroende och igenkänning, utan att på något sätt vare sig förminska det som är bra eller förstora problemen. Frågor till riksdagspartierna: 1. Som utlandssvenskar läser vi i tidningarna om ökat våld, kris i vården och sjunkande skolresultat. Vilken är er bild av Sverige idag? 2. Vilka är era viktigaste frågor inför valet 2018? 3. Varför ska jag som utlandssvensk rösta på er?

14

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

Moderaterna Christian Holm Barenfeld, riksdagsledamot

Socialdemokraterna Kenneth G Forslund, ordförande för riksdagens utrikesutskott

”Vi måste kraftsamla kring problemen”

1:

Vi har en stark ekonomi, den lägsta arbetslösheten på decennier och vi har skapat ordning och reda i migrationspolitiken. Underskott har vänts till överskott och möjliggjort förbättringar som sänkt pensionärsskatt, höjda barnbidrag och bättre studiestöd. Fler har anställts i skolan och den negativa utvecklingen av kunskapsresultaten har vänt. Vi har fokuserat på att stärka service och välfärd. Men vi har fortfarande stora utmaningar – med integrationen, brottsligheten, skolan och sjukvården.

2:

Sverige ska vara tryggt i en ny tid. Vi vill fortsätta med stora satsningar på mer personal i välfärden, barnfamiljer, pensionärer och på en kompromisslös kamp mot brotten. Nu måste nyanlända in i arbete. Alla som kan ska jobba och man ska kunna leva på sin lön.

3: Alla som värnar om Sveriges

bästa förstår vikten av att kraftsamla kring dagens stora samhällsproblem, med en välfärd som inte levererar och en växande otrygghet. Vägen dit går inte genom skattesänkningar för de rikaste, som Moderaterna vill genomföra i regeringsställning med stöd av Sverigedemokraterna. Trygghet skapar framtidstro och sammanhållning.

”Arbetslinjen behöver stärkas”

1:

Sverige är ett fantastiskt land, men här finns också stora problem. Vi moderater tar ansvar för att presentera konstruktiva lösningar. Våra ingångsvärden är att man ska vara saklig, konsekvent och medveten om de stora utmaningar som finns.

2:

Våra prioriterade områden är ekonomi och jobb, lag och ordning, invandring och integration, samt sjukvård och skola. Det handlar om att stärka arbetslinjen, korta vårdköerna och ta krafttag mot gängkriminaliteten. För att få fler i arbete vill vi sänka skatten och införa ett bidragstak. Dessutom vill vi sänka skatten för pensionärer. Vi prioriterar ett livskraftigt företagsklimat och starka offentliga finanser med ett sparande som rustar Sverige inför sämre tider.

3:

Vi vill skapa trygga och rättvisa villkor även för dig som bor utomlands. En fråga som vi driver är sänkt SINK-skatt. Vi säger också nej till exitskatten och andra åtgärder som hämmar företagandet. Det ska vara lätt att studera, arbeta och leva i en alltmer globaliserad värld. Därför vill vi bland annat förbättra möjligheterna till ansökan om nytt pass i utlandet och införa elektronisk röstning för utlandssvenskar. Vi har även kritiserarat den devalvering som under denna mandatperiod har skett gällande hur vi i Sverige värderar en examen från IB-programmet.


Sverigedemokraterna

Centerpartiet

Miljöpartiet

Liberalerna

Emma Hult, riksdagsledamot

Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson

Fredrick Federley, tvåa på rikslista till riksdagsvalet

”Vi delar alla en gemenskap”

”Sverige är ett tudelat land”

”Vi är ett hot mot mörkerkrafterna”

Björn Lundberg, utredare arbetsmarknadsutskottet, utrikesutskottet och försvarsutskottet

1:

Vi ser en omfattande kris inom såväl vården som skolan med bland annat sjunkande skolresultat och platsbrist inom vården. Antalet anmälda sexualbrott har fördubblats sedan regeringen tillträdde och de grövsta våldsbrotten har ökat; samtidigt lämnar allt fler poliser sina arbeten och inom rättsväsendet saknas det resurser.

2:

Vi ser allvarliga problem med en ökad otrygghet. SD föreslår straffskärpningar, förbättrad samordning, ökade befogenheter och ett ordentligt ekonomiskt tillskott till rättsväsendet. Vården, även här ser vi allvarliga problem. Utöver att vi vill stoppa asylinvandringen önskar vi skärpa kraven för anhöriginvandring samt möjliggöra för personer att återvända hem. Vi vill se tuffare regler för dem som ljuger vid ankomsten till Sverige, och de som begår grova brott ska utvisas. De som väljer att flytta hit ska anpassa sig.

3:

Vi delar en gemenskap, vilken enbart SD verkar för att stärka. Vi tillhör samma nation och med en stark sammanhållning stärks våra framtida förutsättningar. Vi är det parti som står för den mest offensiva politiken avseende ett generöst pensionssystem, vilket även gynnar många utlandssvenskar.

1:

Vi ser en ökning av grov kriminalitet och skjutningar i Sverige, som blivit upptrissat i media. Samtidigt har Sverige fantastiska förutsättningar, ekonomin går bra och välståndet växer. Men alla får inte samma chans. Sverige är ett tudelat land. Det finns en klyvning mellan dem som nyss kommit till vårt land och dem som bott här hela sitt liv. Mellan dem som har utbildning och dem som saknar fullständig skolbakgrund. Mellan städer och landsbygd. Mellan dem med framtidstro – och dem som saknar det.

2: Vi vill stoppa den sociala

och regionala klyvning vi ser av Sverige. Vi vill öppna dörren till första jobbet för fler så att vi förbättrar integrationen och vi vill skapa möjligheter till företagande och tillväxt runtom i landet. Det handlar också om tillgång till trygghet i hela landet i form av närvarande polis och en närmare vård. En annan viktig fråga för oss är att tackla klimathotet med grön tillväxt och teknikutveckling.

3:

Vi är positiva till rörligheten som finns i världen och att människor ska kunna flytta från och till Sverige utan onödigt regelkrångel. Vi vill också sänka SINK-skatten till 20 procent.

1:

Det finns de som vill svartmåla för att de ogillar allt det som Sverige står för: öppenhet, demokrati, humanism, feminism och klimatledarskap. Vi är ett hot mot mörkerkrafterna. Det är enkelt att se. Vi ser problemen med våldsbrott och brister i välfärden – dessa måste tas på allvar. Men Sverige har också en stark ekonomi, rekordhög sysselsättningsgrad och topplacering på de flesta av de internationella index som mäter klimatarbete, jämställdhet, hälsa, lycka och innovationskraft.

2: Självklart klimat och mil-

jö – vår tids stora ödesfrågor. Att lösa klimat- och miljöutmaningarna är grunden för allt annat. Vi måste agera nu för att säkerställa en trygg framtid.

3:

. Vi tror på internationellt samarbete och fri rörlighet. Möjligheten att bosätta sig och verka i andra länder är fantastisk, den vill vi värna. Utlandssvenskar ska kunna känna stolthet över Sverige som ett föredöme i världen. Den som vill att Sverige ska vara en stark och progressiv röst för klimatledarskap, öppenhet, demokrati och mänskliga rättigheter ska rösta på oss.

”Vi fokuserar på skola och integration”

1:

Vi har mycket att vara stolta över. Frihet och hög livskvalité präglar samhället, och där friheten gror kan människor växa och drömma. Men vi vet att alla inte får samma chans. Alldeles för många går ut skolan utan att vara behöriga till gymnasiet, vårdköerna växer och otryggheten ökar på flera håll i landet. Vi väjer inte för de problem och utmaningar som finns, men vi vet att det finns lösningar.

2:

Vi kommer att fokusera på två områden: skola och integration. Detta eftersom vi anser det vara Sveriges viktigaste framtidsfrågor. Med en fungerande integration och utbildning kan vi lyckas hjälpa utsatta grupper in på arbetsmarknaden så att samtliga svenskar, såväl nyinflyttade som inrikes födda, får samma livschanser.

3:

Liberalerna avvisar förslaget om att höja den särskilda inkomstskatten för människor bosatta utomlands. Regeringen vill höja inkomstskatten från 20 till 25 procent och det har vi avvisat i vår budget. Liberalerna kämpar även för att öka samarbetet med andra liberala demokratier. Detta genom att fördjupa EU-samarbetet och införa euro.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

15


svenska valet Vi vill även gå med i Nato. Det behövs särskilda insatser för att höja dagens mycket låga valdeltagande bland utlandssvenskar. Liberalerna satsar ytterligare 5 miljoner kronor år 2018 och 2019 för att komma till bukt med detta.

över 85 år. Vi vill också att skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer tas bort omedelbart samt att garantipension och bostadstillägget höjs. Vi föreslår 10 000 fler poliser och att arbetsvillkor och lön förbättras, i synnerhet för poliser i yttre tjänst. Tullverket måste också få mer resurser och ökade befogenheter.

3:

KD vill sänka SINK-skatten från 25 till 20 procent.

Kristdemokraterna, Andreas Carlson, riksdagsledamot och gruppledare.

Tack vare att Kristdemokraterna säger nej till höjda bidrag, dyra byggsubventioner och skatterabatterade el-cyklar och naturguider, kan vi föreslå skattesänkningar som uppmuntrar till jobb och skattesänkningar som riktar sig till barnfamiljer och pensionärer. En väl fungerande välfärd ökar drivkrafterna för utlandssvenskar att återvända.

”Just nu utmanas det goda samhället”

1:

Sverige är ett bra land som har kommit långt på många områden. Men det finns också mycket som går i fel riktning. Vårdköerna växer, och många äldre nekas plats på äldreboenden. Många känner otrygghet. Just nu utmanas samhället och de goda värderingarna på ett sätt som inte skett tidigare. Men utvecklingen går att förändra. Det kräver tuffa prioriteringar. KD lovar inte allt till alla men vi kommer att hålla det vi lovar.

2:

Vi vill vända utvecklingen inom vården. Vårdköerna har fördubblats sedan 2014 och antalet patienter som får en operation i tid har sjunkit kraftigt. Vårdköerna innebär ett stort lidande och sjukdomar förvärras, som i sin tur leder till minskad överlevnadschans. Vi vill återinföra kömiljarden och att staten får huvudansvar för sjukvården. Äldre ska kunna känna trygghet i att det finns ett äldreboende om man behöver det och i sin ekonomi. Därför föreslår vi morötter och piskor för att kommuner ska bygga fler äldreboenden och en lagstadgad äldreboendegaranti för alla

16

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

Vi har en plan för hur Sverige återigen ska bli världens mest jämlika land.

2:

Vi går till val på att öka jämlikheten och rättvisan, minska bostadsbristen och skapa en välfärd att lita på. Kort sagt, vill vi bygga ett samhälle för alla.

3:

Hela vår politiska gärning handlar om att skapa ett samhälle som gör livet bättre för alla. För oss hänger ideologi och praktik ihop. Vi är bättre på att bygga ett jämlikt samhälle för att vi är socialister. Vi är bättre på att skapa rättvisa mellan kvinnor och män för att vi är feminister. Vi är antirasisterna som alltid finns på plats för att säga emot, protestera och visa på andra förklaringar när rasistiska åsikter ventileras. Vi var det första partiet i riksdagen som lyfte homosexuellas rättigheter. I nära nog varje rättvisereform som Sverige har genomfört är det Vänsterpartiet som krävt förändringen först – och det är ofta våra röster som blivit avgörande.

32% Vänsterpartiet Mia Sydow Mölleby ledamot Konstitutionsutskottet

”Vi är antirasisterna som säger emot”

1:

Sverige var världens mest jämlika land; så är det inte längre. Idag ser vi att delar av välfärden är i ett skick som inte håller måttet. Sjukvården lider av långa köer och brist på vårdplatser. Skolan klarar ofta elever som inte har problem – men beredskapen är dålig för att hjälpa dem som har svårigheter. Socialtjänst och psykiatri är överbelastade. Många omfattas inte längre av socialförsäkringssystemen, arbetslösa och sjuka tvingas söka socialtjänstens försörjningsstöd. Så ska det inte vara.

32 procent* av utlandssvenskarna röstade i riksdagsvalet 2014. Inför det svenska valet 2018 Det politiska spelet (podcast) https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1053495?programid=4743 Besluten som format Sverige (podcast) https://poddtoppen.se/ podcast/1255858112/ besluten-som-format-sverige Ekots lördagsintervju (podcast) https://poddtoppen.se/ podcast/302534427/ekotslordagsintervju Dagens Samhälle (debattsajt) www.dagenssamhalle.se

* Källa: Valmyndigheten


Så röstar du som

utlandssvensk Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen, är bosatt i utlandet (inte folkbokförd i Sverige) men har någon gång varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet. Som utlandssvensk måste du dock anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att stå kvar och för att få röstkort samt material för brevröstning skickat till dig. Röstlängden som upprättas inför varje val grundas på de uppgifter som finns i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Blankett för att anmäla sig till vallängden finns på Skatteverkets hemsida. Konsulatet i San Francisco kommer att ha öppet följande dagar i augusti för dem som vill komma in och rösta personligen. 16 augusti 17 augusti 20 augusti 21 augusti 22 augusti 23 augusti 24 augusti

9.00-15.00 9.00-12.00 9.00-15.00 9.00-18.00 9.00-15.00 9.00-18.00 9.00-12.00


På ROAD TRIP till en annan värld

Sedan vi flyttade till USA

för fyra år sedan har vi varje år gett oss av på en längre road trip. I år valde vi att ta oss genom fyra delstater på sju dagar; Kalifornien, Nevada, Utah och Arizona. Vi möttes av glittrande flärd, magiska naturupplevelser och charmig småstadsidyll.

Wilda Wahlstedt med maken Linus och dottern Freja.

18

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018


swea on the road Vi startade i San Francisco och körde mot oljestaden Bakersfield som fick bli vårt första stopp för övernattning innan vi tog oss vidare till Las Vegas.

Las Vegas Vilken stad! Det var en blandad förtjusning att komma dit. Vi bodde på Cosmopolitan Hotel som ligger mitt i smeten och valde hotellets pool framför kasinot. 24 timmar fick räcka och vi lämnade Vegas med pengarna kvar. Att resa hit med barn går, men det blir nog en vildare upplevelse att komma hit utan. Fick med Las Vegas-skylten på bild, men lyckades inte hitta Elvis. Bättre lycka nästa gång.

Zion Med en dag i Zion valde vi att göra Riverside Walk, en hike som tog oss fram genom Virgin River. Det klara vattnet isade om fötter och vader, men det hör till och gör bara upplevelsen ännu bättre. Riverside Walk är en av Zions enklaste hiker och det tog oss ca 1,5 timme att gå fram och tillbaka – med 2-åriga Freja i ryggsäck. Vi hann även med att titta på Weeping Rocks, bergen som “gråter”. Genom berget pressas vatten från andra vattenkällor ut och vatten droppar likt regn, varje dag, året om. Vi fick även en vacker vy ut över Zions landmärke The Great White Throne. Naturen i Zion är något av det vackraste vi sett. Rödklädda berg med granar och träd som sticker iväg längs med bergsryggarna och Virgin River som rinner igenom parken. Det finns olika vandringsleder att välja på, något för alla. Den kändaste och kanske tuffaste av alla heter Angel’s Landing och tar dig upp på en höjd om 450 meter. Den sista biten får du ta hjälp av en kedja som kilats fast i berget för att hålla balansen. Alltså inget för mig och er andra höjdrädda.

Page Via den berömda Zion-Mount Carmel Tunnel tog vi oss till Page för att få se Antelope Canyon och Horseshoe Bend. Naturen här liknar ingen annan plats vi varit på tidigare, det är som att vara på en annan planet. Vi bokade en guidad tur till Upper Antelope Canyon. Den 90 minuter långa turen gick genom sandstensgrottor som med tiden med hjälp av vind och vatten bildat ett slags virvlande, sockervaddsliknande yta. Varannan

vecka under sommaren fylls grottorna med vatten och blir en farlig plats att vistas på, så håll koll på väderrapporten innan ni bokar en resa hit. Man kan även göra Lower Antelope Canyon där man med stege tar sig ner långt under jorden. Den är inte lämplig om man har barn med sig. Vi tog oss sedan till nästa turistmål, Horseshoe Bend. Jag vågade mig inte fram till kanten, det knöt sig rejält i magen på mig bara av att se min man och alla andra våghalsiga ta sig fram för att titta ner för det 304 meter höga stupet.

Vi klarade oss från Las Vegas galenskap med pengarna och förståndet i behåll.

Grand Canyon Det tog oss cirka 2,5 timme att köra från Page till Grand Canyon Village via den östra och södra ingången. Väldigt turistigt men helt klart en plats som måste besökas. Jag gick jag en enklare, platt promenad med vagn i byn medan maken Linus tog sig vidare med shuttle för lite äventyrligare vyer. Från Grand Canyon gick turen vidare mot Carmel och havet. En längre tur som krävde en övernattning längs med vägen. Vi stannade i Kingman, ett bra alternativ till Bakersfield som blev för långt att nå fram till. Vill man dryga ut sin resa med ytterligare ett par stopp så kan man fortsätta vidare ner till Palm Springs och Joshua Tree.

Weeping Rocks, bergen som “gråter”.

Carmel Vackra, underbara Carmel-by-the-Sea. Här vill man stanna för alltid. Vi valde Cypress Inn för lunch. Doris Day har visst gillat att hänga här och har till och med fått en sallad uppkallad efter sig. Clint Eastwood var en gång i tiden borgmästare över staden och såg till att avskaffa förbud om att inte få äta glass fritt på gatorna. Tur det, för på gatorna äts det glass i stora lass idag. Hans krog Hog’s Breath Inn går idag under annan regi men det går fortfarande att få sig en Dirty Harry Burger till en samling Clintan-posters på väggarna.

I Horseshoe Bend gör Coloradofloden en rejäl U-sväng. Vit sand och glittrande hav välkomnade oss till Carmel.

Kom hit för att kändisspana, shoppa dyrt och dricka gott kaffe. Fast bäst med Carmel är ändå stranden. Att få borra ner tårna i den lena sanden och andas in den uppfriskande havsluften gör det värt resan hit. Det blev ett perfekt sista stopp innan vi drog hem igen.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

19


SWEA firar 35 ÅR MED FEST! Ja må hon leva! Lördagen den 28 hade SWEA San Francisco födelsedagsfest i Lafayette. 35 år firades, och på plats fanns många Sweor som varit med sedan de första åren. Förutom god mat bjöds det på vinprovning och underhållning. En höjdpunkt var Hanna Evensons stand up.

Tack till våra sponsorer! Julie Dudum Del Santos Dudum Real Estate Group

Rick Olson

Bank of Commerce Mortgage

Gunilla Lehmkuhl Dudum Real Estate Group

Lena Axelsson

Licensed Marriage Family Therapist Tack till dem som donerat priser till lotteriet

Charlotte och Gill Ferrey | B&B Ferrey, Napa Birgitta Hilleberg-Durrett | Smycken Erika Badal, Massage Therapist | Massage Pläj Restaurant | $100 Presentkort Swedish Sweets & More | $30 Presentkort Louise Kobin, MSPT | Massage Helen Nilsson | FIKA produkter Gunilla Andersson | Prinsesstårta Siv Hood | $50 Amazon Gift Card SWEA SF | Tavla

20

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018


fråga juristerna

Maria Ingelsson

Sara Maxence

Fråga juristerna! USLawForNordics.com är en sajt som startades 2017 av tre svenskor. Målet med verksamheten, som drivs ideellt, är att samla juridisk information för nordiska entreprenörer som är nyfikna på att etablera sig i USA. Fokus ligger på affärsjuridik. USLawForNordics kommer i varje nummer av SWEA-magasinet att svara på juridiska frågor från tidningens läsare. Vi förbehåller oss rätten att skriva om frågorna, så att de blir mer generella och på så vis relevanta för en större läsargrupp. Informationen som publiceras ska inte ses som juridisk rådgivning utan en guide. Vi hjälper er gärna komma i kontakt med rätt jurist för personlig rådgivning gällande er specifika fråga. Välkommen att maila dina frågor till editor@sweasanfrancisco.org.

Fråga:

Var ska jag betala skatt om jag är svensk medborgare, men bosatt i USA?

Svar:

Förvånansvärt ofta träffar vi entreprenörer som inte har en aning om hur skattereglerna i USA och Sverige kommer att slå om de flyttar till USA – vare sig för företaget eller dem själva. Det tycker vi är synd. Med skatt är det viktigt att man planerar och gör rätt redan från början – har man väl gjort fel kan det bli dyrt att ändra i efterhand, om det ens går vill säga. Vi råder därför alla som planerar att flytta till Kalifornien att ta kontakt med både svensk och kalifornisk skatteexpertis, helst innan flyttlasset går. Det är ett komplext område som är svårt att läsa sig till på egen hand, och det blir särskilt svårt eftersom flera länders lagar är inblandade. Skattereglerna i USA är komplexa, inte minst därför att det finns båda federala och delstatliga skatteregler. De delstatliga reglerna skiljer sig åt från delstat till delstat. De federala skattereglerna är ganska enkla att förstå, medan de delstatliga reglerna ofta är betydligt krångligare. Det finns ett dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och USA, som syftar till att du ska slippa betala skatt för samma inkomst i båda länderna, och där hu-

Olivia Gorajewski vudprincipen är att du ska betala skatt i det land som du utförde jobbet i eller, vid fastighetsförsäljning, betala skatt i det land där fastigheten var belägen. Det som många missar är att delstaten Kalifornien står utanför dubbelbeskattningsavtalet. I vissa fall kan du få avräkning i Sverige för den delstatliga skatt som du betalat i Kalifornien, men i andra fall kan du behöva betala skatt för samma inkomst i både Kalifornien (uppemot 10 procent) och i Sverige. I gengäld är den federala skatten låg, så många gånger blir din totala skattebörda ändå mindre i USA än vad den var i Sverige. Du måste deklarera svenska tillgångar och inkomster i USA, även om du inte tror de ska beskattas här. Enligt FATCA reglerna måste din svenska bank rapportera om dina tillgodohavanden till IRS, via Skatteverket. Många som flyttar till USA känner till att det finns en ”183-dagarsregel”. Många tror att om du är mindre än 183 dagar i USA per år, så behöver du inte betala skatt här. Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Det finns flera olika slags 183-dagarsregler och ingen av dem är avgörande för om du ska betala amerikansk skatt eller inte. I vissa fall ska dessutom dagarna räknas enligt en viss formel under tre år tillbaka i tiden. I Kalifornien blir du skattskyldig så snart du bor i staten “for other than temporary or transitory purpose”. I praktiken kommer du antas vara bosatt i Kalifornien om du har bott här i minst 9 månader – men detta är ett antagande som du kan motbevisa. Läs gärna mer på detta tema på vår hemsida http://www.uslawfornordics. com/where-do-i-pay-tax-after-movingto-the-us/, i en blogg skriven av vår gästförfattare Linus Östberg.

- Maria Ingelsson Bolagsjurist

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

21


mat och vin Vi passade på att ställa våra vinfrågor till Lena Magneby som importerar och säljer vin i Sverige, när hon var på besök i Bay Area.

Är vitt vin gjort på gröna druvor och rött vin på blå?

101

Vinskola

Kalifornien är en av världens ledande vinregioner med över 200 000 vinodlingar. Bor man i San Francisco Bay Area produceras förstklassiga viner alldeles runt knuten och det finns vinprovning i snart sagt varje hörn. Men vad är egentligen ett “bra vin”? Vad ska man tänka på när man provsmakar vin? Och vilka viner funkar till vilken mat?

Generellt sett ja, men det finns undantag. Både gröna och blå druvor ger vit juice, det är i skalet som färgen sitter. Vid framställning av rött vin får de blå skalen ligga kvar i jäsningsprocessen. Vill man ha rosévin tar man bort skalen lite tidigare så att de bara avger viss färg. Men man kan också göra rosé genom att tillsätta rött vin till vit druvjuice. Det finns alla upptänkliga varianter på det mesta i vinindustrin.

Hur många olika druvsorter finns det egentligen?

Oj, det finns hundratals druvsorter totalt sett men det är inte nödvändigtvis så många varianter inom en och samma region. Låt oss ta Frankrike som exempel: Vita viner från Alsace produceras ofta av druvor som Gewurztraminer, Riesling och Muscat medan Sauvignon Blanc och Chenin Blanc är typiska druvor för Loire. Rött vin från Bordeaux tillverkas på druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot eller Cabernet Franc medan det i Bourgogne bara är Pinot Noir som gäller för röda viner och Chardonnay för vita. Här i Kalifornien är den blå druvan Zinfandel vanlig och av den produceras både vitt, rött och rosé.

Vissa viner utmärks av regionen där de produceras och inte av själva druvan, varför är det så..? Det är lätt att blanda ihop

22

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

druvsort och region när man pratar om ett vin. Chardonnay, Merlot och Cabernet Sauvignon är exempel på druvsorter medan Champagne, Chablis, Rioja och Chianti är geografiska platser. Det finns en uppsjö av lagar och regleringar för hur man får benämna sitt vin och vissa regioner är helt enkelt varumärkesskyddade.

Vad är utmärkande för de kaliforniska vinerna? Vad skiljer dem från europeiska viner?

Det varmare klimatet i Kalifornien ger oftast högre sockerhalt i druvan. Den jäser man ut, så vinerna smakar inte sötare men de får generellt sett en högre alkoholhalt. Därför är det många vinmakare som gärna odlar sina druvor på höga höjder där det är svalare vilket ger mer eleganta viner med lägre alkoholhalt. Det är också typiskt att man lagrar vinerna här på amerikanska vinfat som är mer ”rostade” och ger ifrån sig en sötare nyans i doften. Detta håller emellertid på att ändras nu och alltfler vinmakare använder sig av både franska och amerikanska fat för att få en mer ”europeisk stil”, det vill säga något stramare och elegantare. Det faktum att producenterna här inte tyngs av samma regelverk och traditioner som i den “gamla världen” innebär att man kan experimentera mer.

Vad ska man tänka på när man provar vin?


För att kunna jämföra olika viner är det bra om man följer en och samma metodik, lite som en checklista. Titta på färgen, ta in doften, känn smaken på olika ställen i munnen, beskriv den i huvudet, notera eftersmakens djup eller flyktighet och så vidare. Genom att lära sig att sätta ord på dofter och smaker blir det lättare att både känna och minnas dem. Jag brukar tänka i färger. När jag provar vita viner innebär grön färg att vinet är syrligt, krispigt, fräscht,

elegant, astringent. Det påminner om gröna frukter som lime, Granny Smith-äpple, grön paprika, gröna druvor och kiwi. Detta är oftast vita viner gjorda på druvorna Riesling, Sauvignon Blanc och Chardonnay (t ex Chablis). Gul färg innebär en mjukare, fylligare, sötare och nötigare smak som ananas, mango, gul paprika, Golden Delicious-äpple och aprikos. Detta är ofta viner gjorda på Pinot Gris, fatlagrad Chardonnay, Muscat och Gewurztraminer. Ju mer precis du kan vara i din doftbeskrivning desto lättare kan du finna ut vilket vin eller vilken druva du

beskriver. Som äpple. Vilket äpple? Är det Granny Smith eller Golden Delicious? Eller jordgubbe. Är det den omogna jordgubben med en liten vit kant längst upp på toppen eller den riktigt solmogna jordgubben som har en tydlig och generös sötma? Skillnaderna är stora.

Om jag dricker ett gott vin kommer jag på min höjd ihåg etiketten. Hur ska jag bli bättre på att minnas själva smaken? Som sagt, ha för vana att aktivt notera och beskriva

smaken på vinet. För att jag ska komma ihåg alla viner jag provar för jag alltid korta anteckningar. Dessutom sväljer jag aldrig vinet utan rullar bara runt det i munnen och spottar ut det igen. Det underlättar såklart förmågan att minnas, haha. Om du dricker ett gott vin kan ett tips vara att koppla ihop etiketten med vilken typ av mat du åt till. Använd någon enkel minnesmetod som t ex “Etiketten har en bild på ett träd, du åt grillat i trädgården”. Då är sannolikheten större att vinet smakar gott även nästa gång. För ett vin som är gott till grillat kött kan vara helt fel till ost.

FACKSNACK Lär dig använda rätt terminologi vid beskrivning av smak och doft så blir du snabbt bättre på att minnas och känna igen olika slags viner. Här är några vanliga doft- och smaktermer.

Hur ska man tänka när man väljer vin till mat då?

Grovt generaliserat kan man säga att man bör matcha vinet med maten. Lättare vin till lättare mat, mer smakrika viner till tyngre mat och sött till efterrätten. Till mat med hög syra dricks med fördel ett syrligare, krispigare vin medan det till fetare maträtter smakar bäst med lite fylligare, rundare stil på vinet.

Slutligen, finns det något särskilt du skulle vilja tipsa om?

Ett tips är att prova två o lika viner till middagen. Ta gärna två olika stilar och se vilket du tyckte passade bäst till maten, eller kanske ett billigare och ett lite dyrare vin av samma druva. Prova dig fram. Det finns inget rätt eller fel. Ett “bra vin” är ett vin du tycker om.

Dofter: Citrus, Bärig, Stenfrukt, Tropisk frukt, torkad frukt, fräsch, kokt, torkad, nötig, karamell, fat, flyktig, bränd, jordig, möglig, petroleum, kemisk, varm, kall, stram, elegant, generös, fyllig, jästig, mjölkig, blommig, kryddig. Smaker: Ren, oren, torr, söt. Och så mer eller mindre samma uttryck som för doften. TIPS! Googla Ann Nobles Wine Aroma Wheel. Där kan du hitta alla indelningar och undergrupper på beskrivningar.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

23


swea grupper

SWEA har en grupp för dig Eller två eller tre...

Gillar du att gå på museum, opera, teater - eller hike? Vill du umgås med småbarnsmammor eller karriärkvinnor? Är du sugen på att läsa svenska böcker eller bara ta en hederlig, svensk fika? Härligt sällskap finns det gott om. Häng med du också!

Tjejkvällar

Varje månad arrangeras tjejträffar runt om i Bay Area. Här kan du äta något gott och umgås med andra Sweor, ibland hemma hos någon och ibland ute på lokal. För närvarande har vi tjejträffar i Alameda, East Bay, Marin, Peninsula, San Francisco, Sonoma och South Bay. Om du är intresserad av att anordna tjejträffar eller har frågor, kontakta tjejkvall@sweasanfrancisco.org eller håll utkik på SWEA:s Facebooksida.

Biodags

Mammagrupper

Över 60 mammor är med i SWEA:s olika mammagrupper som finns utspridda över hela Bay Area. Grupperna är öppna för SWEAmedlemmar med små barn och Sweor som väntar barn. Målsättningen är att främja vänskap och att vara ett stöd för varandra samt att hjälpas åt att bevara våra svenska traditioner med olika aktiviteter under året för mammor och barn. På SWEA:s hemsida kan du läsa mer om var och när de olika grupperna träffas. Du kan också kontakta Camilla Arfvidsson på mammagrupp@sweasanfrancisco.org.

Svenska filmer visas i Bay Area. Mer info om vad och när kommer via mail och i SWEA:s Facebookgrupp.

24

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

SWEA Professional

I nätverket SWEA Professional kan medlemmar träffas och knyta professionella kontakter, dela med sig av erfarenheter och ge tips och stöd till varandra. Vår målsättning är att träffas en gång i månaden för mingel och nätverkande. Vi håller i utbildningar, har workshops och lyssnar på inspirerande föreläsares personliga framgångar och erfarenheter i arbetslivet i Silicon Valley. Vi gör också företagsbesök på såväl stora framgångsrika företag som på små startups och lär oss om deras verksamheter. Framför allt så firar vi våra SWEA-medlemmars framgångar och arbetar för att styrka våra kunskaper om hur man navigerar på arbetsmarknaden här i Bay Area. Är du intresserad av att veta mer, kontakta Helena McCombie och Yvonne Ericsson på professional@ sweasanfrancisco.org.


Bokklubbar

East Bay Vi träffas en gång i månaden hemma hos en av medlemmarna, tipsar om böcker vi läst och lånar ur våra boklådor. Om du är intresserad hör av dig till Barbro Johannesson, annabarbro42@gmail.com.

BOST - Balett, Opera, Symfoni och Teater

San Francisco Bokklubben i San Francisco träffas åter kl 12.00 första torsdagen i månaden på biblioteket. Hör av dig till Barbro Haves, bhaves@sbcglobal.net, om du vill vara med.

SWEA San Franciscos kommitté BOST arrangerar balett-, opera-, symfoni- och teaterträffar dit alla Sweor med gäster är välkomna. Ju fler som anmäler sig desto större chans att få gruppbiljetter till reducerat pris! Vi är öppna för förslag på program och eventuellt restaurangbesök i samband med en aktivitet. Kontakta Ulla Wikander Reilly, ullawreilly@gmail.com, eller Karin Seeman, kseeman36@gmail.com.

South Bay En grupp träffas kl 10.30-13.00 ungefär var sjätte vecka. Kontaktperson för förmiddagsgruppen är Monica Evensen, monica@evensens.com. Den andra South Bay-gruppen träffas på kvällstid, kl 19.00-22.00, även den cirka var sjätte vecka. Kontakta Annette Eldredge, annetteeldredge@yahoo.com, för anmälan och mer information om kvällsgruppen.

SWEA-hjälpen

Fikaträffar

SWEA-hjälpen är ett nätverk av Sweor som ställer upp som volontärer för att hjälpa andra Sweor vid sjukdom eller liknade. Behöver du eller någon du känner hjälp med något? Någon som inte kan ta sig ut och handla och behöver hjälp med det? Kanske vill någon ha sällskap till en SWEA-aktivitet, skjuts till ett sjukhusbesök, hjälp med barnvakt eller bara trevligt fikasällskap? Våga fråga! Kontaktpersoner för olika områden finns på SWEA:s hemsida.

Fikaträffarna arrangeras en gång i månaden (ej dec). Vi träffas på något museum och fikar innan vi ser en utställning. Flera av oss är medlemmar på olika museer och kan ha tillgång till gästbiljetter som vi kan ge till någon som inte är medlem. Välkommen att följa med oss nästa gång! Fikaträffarna annonseras via e-mail, SWEA:s digitala kalenderutskick och i kalendern på vår hemsida. Just nu behöver vi en ny ansvarig kontaktperson. Har du lust att hålla ihop fikaträffarna framöver, kontakta Anita Benson på bensonan@earthlink.net.

Onsdagsvandringar på Peninsula

Vi möts kl 9.15 varje onsdag för en 6-6,5 miles lång vandring i bra tempo någonstans på Mid-Peninsula. Mötesplats för veckans vandring publiceras på SWEA:s Facebookgrupp, där du också anmäler dig. Du kan kontakta Lena Axelsson, lena.axelsson@ comcast.net om du inte använder Facebook eller har frågor.

Biblioteket

SWEA har ett alldeles eget bibliotek! Det ligger på översta våningen i Swedish American Hall på 2174 Market Street i San Francisco (hiss finns). Biblioteket drivs av volontärer och har öppet kl 14.00-15.30 andra söndagen i månaden med undantag för juni-aug. På SWEA:s hemsida finns en uppdaterad lista över vilka svenska barn- och vuxenböcker som finns till utlåning. Saknar du någon författare? Eller har du kanske svenska böcker du vill skänka till biblioteket? Hör av dig till våra bibliotekarier Gun Bolin, gebolin@aol.com och Barbro Johannesson, annabarbro42@gmail.com.

SWEA på IKEA

East Palo Alto Passa på att kombinera nytta med nöje och luncha med härliga Sweor samtidigt som du inhandlar kaviar och knäckebröd. Vi träffas i restaurangen kl 12.00 första onsdagen i månaden. Kontaktpersoner är Hélene Karlsson, khkarlsson@gmail.com, eller Birgitta Leh, anbileh@comcast.net. Emeryville Första måndagen varje månad träffas vi för 11-kaffe på IKEA-restaurangen i Emeryville. Den som kommer strax innan kl 11.00 kan få en hel frukost för $2. Kontaktperson är Anita Benson, bensonan@earthlink.net.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

25


Gunnel Nyberg, Siv Richards, Karin Seeman, Lindha Axelsson, Anna Swartz och Josefin Jansson hade en mysig tjejträff hemma hos Josefin i Alameda i november. Katten Kungen och hunden Laila fick också vara med.

Delad glädje Det händer så mycket i SWEA:s alla

grupper att man omöjligtvis kan vara med på allt. Skicka gärna in bilder från era träffar, vandringar och andra aktiviteter till editor@ sweasanfrancisco.org. På så sätt kan vi alla vara med på ett litet hörn, om än retroaktivt. I april testade South Baygänget sina färdigheter i Bocce Ball.

Lena Gustavsson, Louise Kobin, Louise LingVannerus, Agnetha Mirto, Carina Barreto, Annette Eldredge, Ingeborg Andersson , Pia Jacobson , Pia Andersson och Pernilla Hedberg i South Bay-gänget på glad tjejträff på The Cats Restaurant & Bar.

Så här härlig utsikt fick tio Sweor och en hund på en av onsdagsvandringarna tidigare i år. Från vänster till höger: Kalina Lindahl, Monica Evensen, Sara Janmyr, Cecilia Fyring, Lena Axelsson, Pi Sernbo Wallin, Yvonne Holmgren Hjelm, Helene Nilsson, Lisa Carlsson-Karlström. Bakom kameran: Isabelle Mörk

Billigaste Priset Till Sverige. 1204 Fifth Avenue San Rafael, CA 94901 415-454-4932 Fax: 415-454-5783

www.skytours.com GARANTERAT! 26

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018


HOME BOLD, PLAYFUL DESIGNS FOR THE MODERN HOME

SWEDISH HANDCRAFTED BIRCHWOOD TRAYS, TRIVETS & MORE

W W W.FIA LI NA. C O M

Hjälp en SWEA med husrum & TJÄNA EN SLANT! Efterlysning! Sweor som bor i San Francisco och har en eller två sängar som skulle kunna användas av besökande Sweor! Hör av dig till Ann Faut och bli en av våra rumsvärdinnor. Det är ett trevligt sätt träffa nya Sweor! Du bestämmer priset och besökets längd – förslag $40-$80/ pers/natt. I priset ingår också en enkel frukost samt tillfälle att göra liten tvätt. Du behöver inte hämta på flygplatsen och förväntas inte stå för sightseeing. Men du får gärna ge förslag och goda råd

samt ha kartor tillgängliga (kan hämtas gratis på Visitor’s Center och finns med buss- och spårvagnsförbindelser). På vår hemsida (sweasanfrancisco.org) under länken “Aktiviteter” (längst ner) kan du se varifrån dina gäster kan komma och vilka platser alla Sweor välkomnas med en säng hos en Swea. TIPS! San Francisco Sweor som vill åka bort över några dagar kan finna rum i Monterey. Kanske vi har fler SF Sweor som bor längre bort som skulle vilja ha besök? För mer information och anmälan: kontakta Ann Faut via email annfaut@gmail.com. Se även http://swea.org/medlem/ rumsformedling-2/

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

27


nya medlemmar

Välkommen NYA SWEOR Kul att få lära känna er!

Swea har drygt 7 000 medlemmar och finns i 33 länder. Swea San Francisco är SWEA:s största lokalavdelning med drygt 400 medlemmar. Här välkomnar vi tio nya Sweor.

Britt Steele Hemort i Sverige? Sollentuna. Bor nu? Belmont. Familj? Änka. Sysselsättning? Pensionär. Har bott i USA/Bay Area sedan? 1963 Hur hamnade du här? Äventyr. Var har du bott tidigare? I San Francisco och Peninsula.

Bäst med Kalifornien? Kulturen och vädret. Saknar? Familj, vänner och landet. Intressen? Friluftsliv, vänner, film och teater.

Lovisa Gaasvik Hemort i Sverige? Uppvuxen i Norrland (Umeå) men bott hela mitt vuxna liv i Stockholm varav 16 år i Enskede. Bor nu? San Ramon, Bay Area. Familj? Make, 3 barn (16, 14 och 9 år). Sysselsättning? Arbetsterapeut/ ergonom. Arbetar inte just nu. Har bott i USA/Bay Area sedan? December -17 Hur hamnade du här? Makens arbete. När tillfället kom tog vi chansen att prova något nytt och ser det som en utmaning och äventyr för hela familjen. Att få göra detta tillsammans. Var har du bott tidigare? Första gången som jag och vi som familj bosatt oss utanför Sverige. Endast haft längre praktikperioder utomlands.

Bäst med Kalifornien? Vädret (hoppas jag, det har varit en kall period hittills) naturen och gästfriheten. Saknar? Inte bott här så länge än men familj och vänner förstås och jag misstänker att jag kommer sakna arbete. Första året med tre barn så är det mycket praktiskt men blir vi kvar vill jag allt jobba. Intressen? Träning och hälsa, natur, ”barn- och ungdomsledare”, familj, att skriva. Har du något du vill berätta för de övriga SWEA-medlemmarna? Alltid trevligt med nya kontakter så det är bara att höra av sig. Har en nioårig dotter som också gärna träffar jämnåriga i samma situation. Inte lätt att byta land.

Karolina Eklund Hemort i Sverige? Stockholm. Bor nu? Santa Rosa. Familj? Tvillingsyster i Bankeryd, bror i Dubai och föräldrar i Järfälla. Sysselsättning? 5G Outbound Marketing Manager på Keysight Technologies. Har bott i USA/Bay Area sedan? Juni 2017 Hur hamnade du här? Jag blev erbjuden att flytta hit i samband med att Keysight (som har sitt huvudkontor i Santa Rosa) köpte upp det brittiska bolaget jag jobbade på i England. Jag tyckte det var en jättespännande möjlighet både professionellt och personligt! Var har du bott tidigare? Sverige, Frankrike, Singapore, England. Bäst med Kalifornien? Den vackra naturen, havet och närheten till så mycket spännande teknologi och innovation i Silicon Valley. Saknar? Syskonbarnen Intressen? Yoga, hiking, god mat med roligt sällskap


Sonja Snavely

Lotta Anderssson Hemort i Sverige? Född och uppvuxen i Ljungby, Småland. Bor nu? Corte Madera. Familj? Maken Fredrik och sonen Nils 11 år. Sysselsättning? Jobbar på svenska konsulatet som konsulär handläggare. Har bott i USA/Bay Area sedan? Juli 2017 Hur hamnade du här? Min man fick jobb här. Var har du bott tidigare? Falls Church i Virginia, 2002-2017. Bäst med Kalifornien? Vädret och den vackra naturen. Saknar? Familjen och vännerna i Sverige och Virginia. Intressen? Resor, matlagning, träning, hiking.

Hemort i Sverige? Malmö. Bor nu? Martinez. Familj? En make, två döttrar, ett barnbarn, katt och hund på halvtid. Sysselsättning? Jobbar med textildesign har ett textilföretag, fialina.com. Säljer också modulhus, altamonthomes.com. Har bott i USA/Bay Area sedan? Jag har bott här i 35 år. Hur hamnade du här? En resa för att söka mer mening. Lärde mig om buddhism och healing-massage. Var har du bott tidigare? Jag reste mycket som reseledare och har bott i Italien, Madeira, London och Jerusalem. Bäst med Kalifornien? Vädret, öppenheten, livsstilen och kusten. Saknar? Svenska sommaren, men är nu ägare till ett litet ställe på Österlen. Intressen? Tennis, arkitektur, resor, stickning, yoga och design. Har du något du vill berätta för de övriga SWEA-medlemmarna? Vi tillverkar nu svenska brickor, underlägg och skärbrädor på Öland. Gå gärna in på vår hemsida, fialina.com. Gratis frakt till Swea-medlemmar!

Annie Falkung Hemort i Sverige? Lund. Bor nu? Foster City. Familj? Bor här med min man. Sysselsättning? Väntar på arbetstillståndet. Har bott i USA/Bay Area sedan? December 2017 Hur hamnade du här? Min man fick jobb på Facebook. Var har du bott tidigare? Jag är från Göteborg, bodde i Saudiarabien som liten, pluggade min kandidat i Växjö, utlandsstudier i Tyskland och Japan och sen masterstudier i Lund. Bäst med Kalifornien? Solen Saknar? Allemansrätten och utbudet av mineralvatten med smak. Intressen? Latinsk dans, historia, träna. Har du något du vill berätta för de övriga SWEA-medlemmarna? Att det alltid är roligt att träffa er andra!

Tilda Loftin Hemort i Sverige? Motala. Bor nu? Mill Valley. Familj? Maken Jerry och döttrarna Anna 5 år, och Elin 2 år Sysselsättning? Personlig tränare, certifierad massageterapeut, cofounder STRONGMom. Har bott i USA/Bay Area sedan? 1999 Hur hamnade du här? Var au-pair i Palo Alto. Var har du bott tidigare? Palo Alto, Santa Clara, La Jolla. Bäst med Kalifornien? Vädret och färska grönsaker och frukter. Saknar? Familj och vänner, svenskt smågodis. Intressen? Familjeaktiviteter, träning, hiking, triathlon. Har du något du vill berätta för de övriga SWEA-medlemmarna? Jag är cofounder och Head Coach för fitnessappen STRONGMom, en träningsapp för mammor före, under och efter graviditet som finns både på svenska och engelska.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

29


nya medlemmar

Sandra Winberg

Emma Lundberg Hemort i Sverige: Stockholm. Bor nu? Palo Alto. Familj? Min man Max och våra två barn, Ingrid 6 år och Edith 4 år. Sysselsättning? Visiting Associate Professor på Stanford School of Medicine, och Chan-Zuckerberg Biohub. Har också ett startup i Sverige inom digital hälsa. Har bott i USA/Bay Area sedan? Oktober 2017 Hur hamnade du här? Fick ett erbjudande om att komma hit, som bara var för spännande för att inte nappa på! Var har du bott tidigare? Skellefteå, Stockholm och Park City i Utah en kort sväng. Bäst med Kalifornien? Vädret, havet, bergen och avokador! Jag är också positivt överraskad av den välkomnande och inkluderande kulturen. Saknar? Familj, Riksgränsen och ibland lakrits. Intressen? Träning, snowboard, skidor, resor, mat, vin.

30

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

Ulrika Bjurström Hemort i Sverige: Stockholm. Bor nu? Menlo Park. Familj? Min man Karl och mina tvillingar, Rebecca och Hugo som är 8 år. Sysselsättning? Var senast marknadskommunikationsansvarig för ICA:s egna märkesvaror. Har bott i USA/Bay Area sedan? Augusti 2017 Hur hamnade du här? Min man blev erbjuden att flytta med sitt jobb. Var har du bott tidigare? London, Paris och Frankfurt. Bäst med Kalifornien? Vädret, råvarorna och möjligheterna att uppleva nya saker. Saknar? Familj, vänner och skärgården. Intressen? Resor, design, träning, mat & vin och träffa nya människor. Har du något du vill berätta för de övriga SWEA-medlemmarna? Jag tycker att det har varit väldigt roligt och stimulerande att få vara med i SWEA Professionals nätverk och event. För er som ännu inte har tagit del av detta - gör det!

Hemort i Sverige? Lund. Bor nu? Mill Valley. Familj? Maken Zachary och min ljuvliga familj hemma i Sverige. Sysselsättning? Barnmorska och doula. Har bott i USA/Bay Area sedan? Sedan oktober 2017, så nästan alldeles ny i stan. Hur hamnade du här? Vi beslöt oss för att flytta hit efter många år i Sverige då vi trivdes väldigt bra i detta fina område. Min man är till hälften amerikan och har sin familj i Marin County. Var har du bott tidigare? Vi bodde i Stockholm innan vi flyttade hit och i Frankrike delar av uppväxten. Bäst med Kalifornien? Alla underbara människor som bor här, vädret så klart, maten och det stora utbudet av kultur och aktiviteter. Fantastiska stränder och närheten till skidåkning. Saknar? Familj, vänner och tidigare kollegor förstås. Men också mumsiga kanelbullar och lussebullar. Intressen? Min passion är att få jobba med alla fantastiska kvinnor som jag möter i mitt yrke. Jag vill i framtiden forska och därigenom bidra till bästa möjliga reproduktiva hälsa för världens kvinnor. Jag älskar mat och att umgås i alla dess former. Träna, åka skidor och simma är också fantastiskt roligt. Har du något du vill berätta för de övriga SWEA-medlemmarna? De ska bli så roligt att träffa er, hör jättegärna av er om ni har lust med en fika!


familje nytt KÄRA SWEOR SOM HAR LÄMNAT OSS

Britt Evans

I november gick Britt Evans bort efter en tids sjukdom. Många Sweor var närvarande vid hennes minnesstund och ännu fler minns och saknar henne. Så här skriver Gun Bolin om sin vän:

år för the Cancer Society i Mill Valley. Men mest av allt - förutom sin familj älskade Britt opera, som hon lyssnade på väldigt ofta, och hon efterlämnade en stor samling inspelningar.

Jag lärde känna Britt genom bokklubben i Marin där jag tror hon var en av de allra första medlemmarna, och likaledes blev hon väldigt tidigt medlem i SWEA. Själv kände jag henne "bara" de senaste 17-18 åren, och jag uppskattade hennes torra humor och go'a göteborska dialekt som lät så mysig. Britt engagerade sig också flitigt i syjunta, och volontärarbetade under många

Britt avled efter en tids sjukdom i Alzheimers den 12 november 2017 och vi saknar hennes varma leende. Det var svårt att fånga Britt på bild för hon var helt enkelt inte förtjust i att bli fotograferad, men den här bilden på Britt under pepparkaksbaket är kär för hennes familj och receptet på hennes kakor har delats med dem alla!

Birgitta Scott Davis

man, Raymond Davis på Buena Vista Cafe. Under flera år jobbade Birgitta som hjärtoch lungtekniker på Children’s Hospital i San Francisco, men på grund av en arbetsskada omskolade hon sig i trädgårdsodling och började göra bukettarrangemang till bröllop på Burlingame Country Club.

En av våra SWEAsystrar, Birgitta Scott Davis, gick bort den 25 november 2017. Hon blev 76 år gammal. Birgittas arbete med cancerforskning på Karolinska Institutet tog henne till Seattle och San Francisco där hon träffade sin blivande

Birgitta var mycket aktiv i SWEA San Francisco under 1990-talet men flyttade till Idaho 2004. Birgittas make Raymond underrättade oss om Birgittas bortgång och betonade hur mycket SWEA betydde för henne. Tack Raymond Davis för den uppskattning som du och Birgitta har visat till SWEA San Francisco. Våra tankar är med er.

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

31


De sista månaderna brann nästan telefonlinjen mellan SWEA San Francisco och SWEA:s administrativa chef, Katri Olander i Florida för att planera detta möte med allt vad det innebar. Hotell, mötesplats, teknisk utrustning och trevliga utflykter däremellan koordinerades i detalj innan ett 20-tal Sweor landade i San Francisco. Liksom regionala och världsmöten, äger dessa möten rum på en av de olika 70 avdelningarna i de 30 länder där SWEA är representerade. Förra gången hölls det internationella mötet i Rom där vår internationella ordförande Christina Hallmert bor så denna gång var det dags för USA. Som ordförande av SWEA San Francisco hade jag förmånen att följa den internationella styrelsen under helgen och blev både imponerad och inspirerad av deras energi och professionalism. Förutom SWEA:s mission att främja svensk kultur blev jag påmind (igen) om hur gemenskap och vänlighet är lika viktigt för SWEA och det märktes.

SWEA San Francisco hade i år den stora äran att välkomna SWEA Internationals styrelse som bestämde sig för att hålla årsmötet i vår stad. Under en helg i april, från torsdag till söndag, fick några av oss lokala San Francisco-Sweor andas internationell SWEA-luft.

32

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

Swedish American Hall var den perfekta mötesplatsen för årsmötet, Kvällen som vi San Francisco-Sweor vet från blev magisk våra lokala årsmöten. Nina Webber med ljuset och fyra styrelse-Sweor förvandlade Odinrummet till en funktionell och utsikten mötesplats med panel. Tack vare över stan och teknologi filmades hela mötet på Go To Meeting så alla Sweor runt kullarna från världen kunde följa mötet från sina Barbros vackra datorer och plattor. En tre sidor hem.” lång agenda följdes noggrant och alla deltagare visste precis vad som förväntades, imponerande drillade i styrelsemötesetikett. Introduktioner av flera nya regionsordförande, allmänna uppdateringar om världsmötet i Dubai, räkenskaper, stadgar, kommande möten och uppdateringar om de olika kommittéerna inom SWEA International.


sweaårsmöte

SWEA:s

internationella

ÅRSMÖTE

Gita Paterson, vår juridiska expert, förklarade SWEA:s non profit status och hur organisationen de närmaste månaderna måste anpassa sig till de nya europeiska privatlagarna, GDPR, som förväntas bli en lång process. Förutom styrelsen var också SWEA-grundaren Agneta Nilsson och två tidigare internationella ordföranden, Åsa-Lena Lööv och Christina Moliteus på plats.

mingel

Efter vår lunch, en fröjd för öga och gom, lagad av vår egen Swea Maria Ibsen, berättade Nina Webber om Swedish American Hall, en historisk byggnad med många anekdoter och historier. Flera internationella Sweor gick på husesyn runt denna fantastiska byggnad som vi är mycket tacksamma att få använda till program och bibliotek. San Francisco visades också från sin mest magnifika sida hemma hos Barbro Osher på torsdagskvällen, när hon välkomnade den internationella styrelsen på middag. Kvällen blev magisk med ljuset och utsikten över stan och kullarna från Barbros vackra hem. Mäktigt.

Vi som har hjälpt till på julmarknaden, och även har varit styrelsemedlemmar vet ju hur vi bär, springer, stressar och fixar med olika program och hur det liksom är inkludeat i SWEA:s medlemskap, (speciellt om man är av den andan att ju mer man gör, desto roligare blir det). För mig var det intressant att notera att Agneta Nilsson, som jag hade äran att träffa för första gången, är just en sådan SWEA. Jag skrattade när jag såg henne börja bära ut tallrikar efter lunchen.”Wow, sa jag…du är verkligen en Swea” till vilket hon svarade ”Du kan inte ana vad jag har kånkat i mitt liv”! En sann Swea.

- Birgitta Hilleberg-Durrett Ordförande Agneta Nilsson, grundare av SWEA


ordförandenharordet

Glad sommar alla härliga Sweor!

V

ad mycket roligt vi hunnit med sedan senaste numret av SWEA-magasinet. Med över 3 000 besökare till marknaden och luciatåg i själva katedralen blev SWEA:s julmarknad ännu en gång en succé! Årsmötet gick också av stapeln i våras och vi har redan klarat av två styrelsemöten. Årsmötet är vår ”bolagsstämma” och från min sida på scenen kändes det som ni följde punkterna noga, vilket gör vår förening levande och stimulerande. Flera Sweor hade frågor och kommentarer om budget och agendor och stämningen var på topp. Att maten dessutom var utsökt med semlor som efterrätt gör ju att gemytligheten ökar exponentiellt, det vet vi som har varit med i SWEA ett tag. Styrelsen har fyra helt nya medlemmar som redan tagit initiativ som gör att våra program flyter smidigt. Var och en bidrar med sina speciella förmågor som färgar av sig i programmen och varje styrelse sätter ju sin speciella prägel. Vår energiska och kreativa vice ordförande ansvarar också för SWEA Professional som är en mycket viktig del av SWEA. Full fart inför det nya året. Känns fräscht! Med över 400 medlemmar är SWEA San Francisco nu den största av alla 70 avdelningar i världen! Storleken och avstånden med konstant växande trafik gör att vissa aktiviteter sker lokalt. Bio, bokklubbar, tjejträffar och IKEA-träffar är exempel på lokala program som så gott som alla medlemmar kan delta i oberoende av var de bor runt bukten. Sedan har vi de ”stora” programmen, exempelvis vårt jubileum. SWEA

34

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

San Francisco fyllde ju 35 år förra året och det firade vi stort lördagen den 28 april. Tack till alla Sweor som gjorde kvällen fantastisk! Att hitta ett värdigt ställe som är centralt beläget som inte kostar alltför mycket är en utmaning här i San Francisco Bay Area. Vi lyckades och kunde tillsammans njuta av god mat och dryck i härligt sällskap i Lafayette. Silverskeden gick till Carin Bergman Hayashida, en Swea som på eget initiativ gjort mycket för SWEA men som för närvarande inte är styrelsemedlem. SWEA San Francisco är lyckligt lottade med många energiska och smarta tjejer, en stor anledning till att vår förening är ansedd som välorganiserad med stort utbud. SWEA Internationals styrelse kom till San Francisco i april för att hålla sitt internationella årsmöte. Själva mötet ägde rum den 21 april på Swedish American Hall där alla Sweor var välkomna. Ett utmärkt sätt att lära sig förstå och känna den globala andan inom SWEA. Nyligen fick vi också nyheten var världsmötet ska hållas nästa år, nämligen i Dubai. Hoppas att några Sweor från vår förening vill åka dit. Som vi skämtade om i Perth, där det senaste världsmötet hölls: Om någon vill uppleva en intressant resa så är ”SWEA:s resebyrå” bäst! Låter frestande, eller hur? SWEA San Francisco är lyckligt lottade i att vi kan ge donationer och stipendier till organisationer som främjar svensk kultur. Vi ger till de svenska skolorna runt bukten, till lokala musik- och teatergrupper och vi har en erfaren och kvalificerad stipendiekommitté som går igenom ansökningar från akademiska institutioner och högskolor för att hitta en eller flera kan-

didater som arbetar med projekt som främjar svensk kultur. Tiden känns ju tyvärr alltid knapp men avsikten är att vi vill se och höra från dessa entusiastiska stipendiater. Biblioteket i Swedish American Hall skulle ju passa bra för denna typ av presentationer. Vi är rörliga inom vår förening och flera av oss kommer och går. Ibland gör vi mycket och ibland mindre. De sista åren har vi njutit av att läsa SWEA-Magasinet under ledning av Louise Ling-Vannerus, som tyvärr inte kan sköta om tidningen längre. . Vi tackar dig Louise, för det fantastiska jobb du har gjort med vår tidning. Samtidigt är vi också mycket tacksamma att vi har en nytt gäng ombord, tack Margaretha Levander, Katarina Warnström, Catarina Danielsson och Kajsa Zachrisson. Välkomna!

Styrelsen har fyra helt nya medlemmar som redan tagit initiativ som gör att våra program flyter smidigt. Var och en bidrar med sina speciella förmågor som färgar av sig i programmen och varje styrelse sätter ju sin speciella prägel." Vill återigen understryka ett av målen med SWEA enligt stadgarna är att bygga gemenskap. Glöm inte det. När ni läser detta börjar våren gå mot sommar. Njut!

- Birgitta Hilleberg-Durrett Ordförande


sweastyrelse

Kära Sweor

Efter fem nummer som redaktör och formgivare för SWEA-magasinet San Francisco har jag, och även min suveräna medarbetare Helen Piper, nu lämnat över staffettpinnen, eller ska jag säga tangentbordet, till två nya redaktörer och två nya formgivare. Jag vill därför passa på att tacka för den här tiden. Det har varit väldigt roligt att få bidra till SWEA-andan och synliggöra den gemenskap och den drivkraft som präglar vårt omfångsrika program. Inte minst har det varit roligt att få ta del av, och inspirera, läsarna till nya spännande utflyktsmål, till viktig information för utlandssvenskar och att få presentera intressanta och duktiga kvinnor i vår närhet. Jag har under en tid kämpat med svåra ryggproblem och arbetet med tidningen blev därför för krävande för att jag skulle kunna tillfriskna. Nu känns det dock väldigt skönt och tryggt att vi fått en fyrklöver som med entusiasm, energi och skaparglädje tar sig an vår ”baby”.

Årets Silversked

Utmärkelsen gick välförtjänt till Carin Bergman Hayashida

SWEA SAN FRANCISCOS styrelse 2018

Jag ser därför fram emot att få sätta mig till ro med en kopp kaffe, och nyfiket ta del av allt matnyttigt och underhållande som döljs bakom kommande omslag. Trevlig sommar och jag hoppas vi ses i SWEA-vimlet framöver! ORDFÖRANDE Birgitta HillebergDurett sanfrancisco@swea.org

Louise Ling-Vannerus

VICE ORDFÖRANDE Helena McCombie vicepresident@ sweasanfrancisco.org

PROGRAM program@ sweasanfrancisco.org

KASSÖR Siv Hood treasurer@ sweasanfrancisco.org

SEKRETERARE Gun Bolin secretary@ sweasanfrancisco.org

Pia Jacobsson

Lena Axelsson

Louise Kopin

Miriam Olsson Jeffrey

Gunilla Lehmkuhl

Susanne Wisén

REDAKTÖR HEMSIDAN Josefin Jansson webmaster@sweasanfrancisco.org MEDLEMSKAP, E-POST & UTSKICK Anita Benson/Siv Richards Tfn: (925) 945-6582 office@sweasanfrancisco.org membership@sweasanfrancisco.org

Gunilla Andersson Josefin Jansson

SWEA-MAGASINET SOMMAR 2018

35


FIRST CLASS

SAN FR ANCISCO

RETURN ADDRESS: SWEA SF Medlemskap 2060 Strand Road Walnut Creek, CA 94596

Glögg

ÄKTA SVENSK

med glöggingredienser till fullo importerade från Sverige, och producerat av ett kvalitetsvin i Napa Valley. Vårt team har gjort glögg i över 80 år och står bakom de stora varumärkena i Sverige. Låt oss Skandinaver hålla ihop och njuta av vår älskade tradition med en riktig svensk glögg, gjord av en svensk vinmakare. Telefon: (707) 363-6035 Email: member@gloggclub.com

www.gloggclub.com Fraktfritt och lägre priser vid tidig registrering Läs mer på vår hemsida Vi planerar vår glöggproduktion redan i sommar, så var ute i god tid. Din leverans kommer direkt till dörren vecka 48 (i slutet av November)

“Tack för din support av svensk business i Amerika” Med vänlig hälsning, Mike Sjöblom, Sjoeblom Winery