SWEA-Magasinet San Francisco Nr 2, 2019

Page 12

swea professional

En svensk klassiker gör succé i Kalifornien Slumpen och kärleken förde Birgitta Durell till Kalifornien för 25 år sedan. Det var också slumpen och kärleken till god mat som fick henne att satsa på sin stora passion. Men det var entreprenörskap och hårt arbete som fick henne att lyckas. På en lummig gata, i en vacker tegelbyggnad med spröjsade fönster och enorm takhöjd ligger Berkeley Kitchens. Sedan sex år tillbaka är denna gamla fabrikslokal matproducenternas motsvarighet till shared office space. Ett femtontal industrikök av olika storlek hyrs ut till startups och småföretagare för småskalig produktion av bland annat surdegsbröd, kaffe och mochi– muffins.

började med att Birgitta Durell egentligen försökte sälja något helt annat.

I ett av de få glutenfria köken har Cult Crackers sin verksamhet. Rummet är stort och ljust och doftar ljuvligt av nybakt bröd. Här hittar vi grundarna Birgitta Durell och Dianna Dar bland mjölsäckar, kontorspapper, förpackningsprover och enorma tråg med Cult Crackers, deras hemlagade fröknäcke som gett bolaget sitt namn.

Historien berättades på en middag med familjen Dar och strax därpå var Cult Crackers ett faktum. Med Dianna Dars livsmedelsutbildning och Birgitta Durells erfarenheter som egenföretagare kompletterar de varandra väl samtidigt som de delar sin passion för bakning och mat som är bra både för människa och miljö.

– Det är lite rörigt just nu, vi håller på att växa ur lokalerna. Snart får vi nog flytta kontoret ut ur själva köket, säger Birgitta Durell med antydan till skånska r som rundats av efter ett kvarts sekel i USA.

– För oss är det självklart att våra produkter ska vara ekologiska. Vi köper i så stor utsträckning som möjligt in inhemska råvaror, vi använder förpackningar som är återvinningsbara eller biologiskt nedbrytbara och vi betalar våra anställda skäliga löner, berättar Birgitta Durell.

Att verksamheten växer är ingen underdrift. Cult Crackers har på bara några år gått från en försynt idé vid en middagsbjudning till att nu säljas till restauranger och cateringfirmor, på nätet och i butikshyllorna hos hundratalet återförsäljare. Men det hela

12

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

– Tidigare arbetade jag som återförsäljare av svenska ugnsplåtar. På mässor brukade jag bjuda på fröknäcke som jag bakat på plåtarna. Mina potentiella kunder blev då mer intresserade av fröknäcket än av ugnsplåtarna.

Att fröknäcket dessutom är veganskt och fritt från gluten, ägg, laktos, nötter och andra vanliga allergener är mer som en bonus. Cult Crackers marknadsförs inte heller som ett veganskt eller ett glutenfritt alternativ till vanliga kex.

Text: Katarina Warnström