{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

SAN FRANCISCO SANFRANCISCO.SWEA.ORG NR 2 VINTER 2019

Förverkliga dina författardrömmar

Medvetna

MILJÖVAL Guide till att söka universitet

D Ö R B E K C Ä N K SVENSKT ll

itta Dure g ir B r fö g n å g m a fr å – receptet p


SWEA-MAGASINET

redaktionen

ANSVARIG UTGIVARE Lena Axelsson Tfn: (831) 420-7212 president@sweasanfrancisco.org REDAKTÖR Felicia Shermis Tfn: (650) 387-5868 ART DIRECTOR Emma Lundin Tfn: (415) 900-8182 REDAKTÖR Katarina Warnström Tfn: (408) 608-7850 REDAKTÖR/FOTOGRAF Kajsa Zackrisson Tfn: (650) 390-3095 TRYCK Metro DISC 2 utgåvor per år ANNONSANSVARIG Michaela Taylor Tfn: (408) 203-1178 advertising@sweasanfrancisco.org

Nu är det jul igen!

INNEHÅLL

vinter 2019

SID 4: FLYTTFUNDERINGAR Att flytta utomlands är också en mental resa. SID 6: BOKDRÖMMAR Älskar du att drömma dig bort i bokens värld? Eller drömmer du om att ge ut en egen bok? SID 10: PLUGGA VIDARE Vi guidar dig genom begrepp och processer. SID 12: KNÄCKE-KNÄCK Birgitta Durell driver eget knäckebrödsbageri. SID 14: BLI KLIMATSMART Enkla knep för en miljömedveten vardag. SID 17: FRÅGA JURISTERNA USLawForNordics reder ut skillnaden mellan anställning och konsultuppdrag. SID 18: RESEREPORTAGET Therese Smedman tar med oss på tältcamping i vildmarken. SID 21: HÖG TID FÖR HÖGTID Julmarknaden står för dörren och vi tar oss en titt bakom kulisserna på årets största SWEA-event. SID 26: VI I SWEA Det är full fart i väldens största SWEA-organisation.

I SWEA-Magasinets värld finns bara två säsonger, sommar och jul. I det här numret firar vi jul med en titt bakom kulisserna på SWEA:s julmarknad, vi tipsar om julevenemang och bjussar på SWEA:s eget glöggrecept. Knäckebröd är ett måste på julbordet. Vi har träffat Swean Birgitta Durell som har skapat ett framgångsrikt företag av den svenska klassikern. Tyvärr medför julen överdriven konsumtion med negativa konsekvenser för vår miljö. Läs om hur du med enkla knep kan minska din klimatpåverkan. En avskalad tältsemester kan vara en klimatsmart julklapp. Bli inspirerad av Swean Therese Smedmans campingtur i Yosemite. Under den mörka (nåja) årstiden är det härligt att krypa upp i soffan med en god bok. Eller varför inte skriva en egen? Vi tipsar om bra böcker, men också om hur du kan skriva och ge ut en egen bok. Som vanligt reflekterar vi över livet i USA och hur saker fungerar här. I detta nummer benar vi ut i college-djungeln och belyser den mentala resan med att flytta utomlands. En julklapp till oss i redaktionen är att vi fått två nya medlemmar, skribenten Felicia Shermis och formgivaren Emma Lundin. Stort tack till alla ni andra som också bidrar till innehållet.

Om du är intresserad av att annonsera i vår tidning, kontakta oss för pris.

God jul och god läsning önskar Felicia, Katarina, Emma och Kajsa

Stort tack till tidigare redaktionsmedlemmarna Margaretha Levander och Catarina Danielsson för allt ert arbete med SWEA-Magasinet. Lycka till med era nya uppdrag! Ett stort tack ska även riktas till Michaela Taylor som under de senaste åren ansvarat för annonsförsäljning till SWEA-Magasinet. Nu tar Helena McCombie över uppdraget. Vill du annonsera eller känner du någon som vill annonsera i SWEAMagasinet? Kontakta Helena på advertising@sweasanfrancisco.org. Vill du på annat sätt hjälpa till med att skapa innehåll till tidningen? Kontakta redaktionen på editor@sweasanfrancisco.org.

Bästa jultipsen! En daglig dos svensk jul

Det finns ingen bättre nedräkning till julafton än att följa julkalendern på SVT Play. (Är den dålig kan man alltid se om 2015 års julkalender Tusen år till julafton - lika bra varje år!)

Julöverdåd på Christmas Tree Lane i Palo Alto

Sparka igång julen med ett besök på Christmas Tree Lane i Palo Alto. Det är ett bra sätt att att kittla sinnena och få julinspiration.

Koka din egen glögg

Använd SWEA:s fenomenala recept som du hittar på sidan 23 i den här tidningen. Med en flaska hemgjord glögg gör du succé på nästa middagsbjudning eller julmingel med vännerna.


swea flyttar utomlands ATT HANTERA RELATIONER OCH KÄNSLOR NÄR MAN BOR UTOMLANDS Det finns två viktiga frågor som ofta glöms bort i kaoset när man flyttar utomlands: hur relationer till nära och kära kommer att påverkas, samt hur man själv kommer reagera på att vara borta från sin hemmiljö, med allt vad det innebär av förlust av praktiskt och emotionellt stöd från familj och vänner, till kulturchock och hemlängtan. Det är inte så konstigt att de här frågorna hamnar i skymundan, ofta finns det inte tid och kraft till mycket mer än de praktiska bestyren den första tiden. Ändå väger just de frågorna tungt när det gäller hur livet blir när man väl är på plats. Flyttbestyren är övergående, ens relationer och välmående mer grundläggande i det längre perspektivet. Det är också välkänt bland de som jobbar med utlandsboende att de här frågorna är viktiga när man ska acklimatisera sig i sin nya miljö. Som individ kan det dock vara svårt att ana vikten av att ha en plan för hur man upprätthåller relationer, av att man har strategier för att finna sin plats i det nya samhället, eller hur man hanterar insikten att man kommer få göra avkall på sånt man tidigare tagit för givet.

Det finns självklart inga standardlösningar här – allas förutsättningar är olika. Det är dock inget tvivel om att det är bra att aktivt fundera på svaren.

Relationer till de där hemma

Att hantera och förmedla sina egna känslor

Rent praktiskt är det ju lätt att hålla kontakten, oavsett var på jordklotet man befinner sig, det har appar som Skype, FaceTime och WhatsApp sett till. Men att känna sig förstådd, nära och tillräcklig är en helt annan historia. Förr eller senare brukar frågor som dessa göra sig påminda: • Hur bibehåller jag en öppen relation till mina nära och kära och hur lever jag upp till de åtaganden jag har? • Hur hanterar jag att missa högtider, födelsedagar och andra händelser som jag nu måste tacka nej till för att jag bor för långt bort? Hur kommer mina val påverka relationer därhemma? • Vad gör jag om någon hemma blir plötsligt sjuk – kan jag åka hem med kort varsel, kan jag få ledigt från jobbet? Har jag ett nätverk här i Kalifornien som kan hjälpa till om jag måste vara borta ett tag? • Vad är planen för föräldrar som börjar bli gamla och som behöver hjälp att klara vardagen? Hur påverkas mina relationer av mina val?

4

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

Många som bor utomlands kan relatera till att inte vara riktigt förstådd av de som är kvar hemma. Det kan vara svårt att förmedla känslan av att vara i kulturchock, eller att man känner sig ensam och isolerad. Att vardagen är tung. Att flytta utomlands ses ju allt som oftast som ett äventyr (kanske särskilt om man flyttat till soliga Kalifornien), därtill är det ett självvalt äventyr.

Men vardagen gör sig påmind även här och att hantera den utan sitt vanliga nätverk av vänner och familj kan vara tufft – att förklara det för sina nära och kära kan vara ännu tuffare. Därtill ska man komma in i en ny kultur och bygga upp ett socialt nätverk. Det tar tid. Det är inte så konstigt om man känner sig överväldigad ibland.

Bra att känna till: kulturchockens fyra stadier

1. Smekmånad – den första tiden känns det mesta spännande och annorlunda. Den här perioden varar 2-3 månader. 2. Frustration – skillnader mellan den svenska kulturen och den nya börjar bli uppenbara och det kan leda till frustration när man ska navigera det nya samtidigt som man har kvar sitt

Text: Felicia Shermis


swea flyttar utomlands

svenska sätt att se på saker. 3. Justering – (6 månader – 1 år) man börjar få mer rutin och insikt i hur det nya landet fungerar. Man har en egen förståelse och börjar bygga upp referensramar för hur man lever i det nya landet. 4. Anpassning – man börjar känna sig bekväm och man accepterar att den nya kulturen och det nya livet är annorlunda. Man kan kombinera förståelse för det nya med den egna hemmakulturen.

Boktips: fyra böcker om livet som expat Expat Women: Confessions – av Andrea Martins och Victoria Hepworth som båda har lång erfarenhet av att bo utomlands. I den här boken delar de med sig av sina insikter och har tips för hur man kan göra det bästa av varje skede i livet som expat. Raising Global Nomads – av Robin Pascoe som har skrivit ett antal böcker om att leva utomlands. I den här berättar hon om sin egen erfarenhet av att flytta med barn, hur det är att fostra barn i en kultur som har andra normer än ens egna och hur det är att vara en så kallad third culture kid. The Emotionally Resilient Expat – av Linda A. Janssen. En fullspäckad bok som inte bara tar upp hur man hanterar vardagen som expat, utan går på djupet vad gäller känslor av skuld, rädslan för att missa det som händer hemma och behovet av emotionellt stöd. A Portable Identity – av Charise Hoge and Debra Bryson. Författarna delar med sig av sina insikter om vad som händer med ens identitet när man flyttar utomlands och hur förlusten av de givna roller man har i sin hemmiljö kan påverka hur man ser på sig själv. Boken tar upp hur man kan bygga upp sin identitet och författarna använder egna erfarenheter som exempel.

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

5


swea böcker

? r a m m ö r d r a t t a f För Tillhör du dem som när en dröm om att en gång skriva ”den stora romanen”? Eller har du kanske börjat men kört fast? Har inspirationen, idéerna eller självförtroendet tagit slut? Vi frågade författaren Jorun Modén, aktuell med romanen "Embla – Om du ändå levde nu", om råd. Parallellt med sitt eget författarskap arbetar hon som lektör och håller skrivkurser för aspirerande författare på alla nivåer. Hur gör man för att komma igång?

Sluta drömma och börja skriva. Vänta inte på den dag då du sitter i en vackert belägen stuga vid havet, utan se till att skapa skrivrutiner där du befinner dig just nu. Låt dina idéer mogna ordentligt. Om du har funderat på en bokidé i månader eller år, kanske du är redo att börja skriva omgående. Är idén nyare behöver du satsa tid på att utveckla den samtidigt som du tränar skrivandets hantverk. Från idé till färdig roman kan processen se väldigt olika ut, men till större skrivprojekt brukar det underlätta att dela upp manuset i kapitel eller scener. Se också till att läsa mycket, både inom din genre och utanför din vanliga trygghetszon. Läsning är en av dina bästa lärare.

Vilka är de vanligaste nybörjarmissarna?

• Att inleda manuset med en stillastående scen där karaktären dricker te, tittar ut över en sjö eller ser sig själv i spegeln och blickar tillbaka. • Bristande scenteknik där handlingen hoppar fram och tillbaka i onödan. Det blir tröttsamt för läsaren.  • Att gestalta transportsträckor eller

6

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

Jorun Modén lär ut författarkonsten med hunden Shiva i knät. berätta det viktigaste. Gestaltning innebär att man visar vad som händer snarare än beskriver det. Det gör viktiga scener mer levande. • Att skicka sitt första utkast till ett bokförlag i tron att det är en färdig bok. Oftast krävs flera vändor redigering innan manuset håller för utgivning. • Att underskatta vikten av en god stil. Det räcker inte med god grammatik och rättstavning. Popfiktion, som feelgood och deckare, bör ha en lättsam, driven och rak stil, medan litterära romaner istället ställer krav på konstnärlig känsla. Som Margaret Atwood har sagt: ”Vem som helst kan snöra på sig ett par balettskor och leka fram några steg men det är långt ifrån samma sak som att bli så skicklig att någon vill betala för att se dig dansa.” Med det sagt; var inte rädd för att göra nybörjarmissar. Det är så du lär dig och utvecklas.

Vad gör man när man kört fast?

Fråga dig själv varför du har fastnat. Det

Text: Katarina Warnström

vi lite slarvigt kallar skrivkramp kan bero på att du är stressad, inte har tänkt ut nästa scen fullt ut, att du saknar tekniska kunskaper eller att du helt enkelt lämnat skrivandet till sist och blivit för trött. När du vet varför det tagit stopp kan du göra något åt det. Den inre kritikern – rösten i ditt huvud som säger att du inte är bra nog – är fruktad. Jag brukar föreslå att du skriver ett avskedsbrev till din inre kritiker. Skriv också ett välkomstbrev till den inre kritiker du vill ha sällskap av i fortsättningen. Din inre kritiker brukar vara smart och detaljinriktad, men för att kunna hamna i flöde behöver du vara tillåtande mot dig själv. Något som kan vara till nytta både när du kör fast och upplever att din inre kritiker är för hård, är att skriva på utan att bry dig om hur bra det blir. All text kan ju redigeras. På www.forfattarkurs.se delar Jorun Modén med sig av tips och inspiration till alla som gillar att skriva. Här kan man också läsa på om olika kurser som lär ut hantverket och processen att skriva en bok.


swea böcker Sweor boktipsar Britt Marie Morris

SWEA RUMSFÖRMEDLING

Carin Coleridge

Efterlysning! Sweor som bor i San Francisco och har en eller två sängar som skulle kunna användas av besökande Sweor! Hör av dig till Ann Faut och bli en av våra rumsvärdinnor. Det är ett trevligt sätt träffa nya Sweor!

Jens Liljestrand: Mannen i skogen, en biografi över Vilhelm Moberg. Detta är en mycket fascinerande bok om en intressant och komplicerad man som är en av Sveriges mest kända författare.

Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945 ger en ovanligt intressant inblick i en ”vanlig” människas liv under krigsåren i Sverige. Den visar också att Astrid inte bara är mamma till Karlsson och Pippi, utan att hon var en lika stark, observant och modig person som många av hennes skapelser. Fast det visste vi ju.

Barbro Johannesson

Lena Einhorn: Geniet från Breslau Lena Einhorn skriver en gripande sann historia om två kemister, gifta med varandra, som båda hoppas på framgång. Och där han blir nobelpristagare medan hon inte får utvecklas på samma sätt på grund av att hon är kvinna, hustru och mor.

Catrin Anckarman

Where the Crawdads Sing av Delia Owens. Under flera decennier, med start på 1950-talet, får man följa den excentriska huvudpersonen Kyas uppväxt och liv i North Carolina. Det är en vacker och välskriven kärlekshistoria med fantastiska skildringar av djur och natur.

Kajsa Agnevik

Unfu*k yourself - Get out of your head and into your life av Gary John Bishop. Detta är en peppbok som med fakta, humor, piska och morot hjälper dig att ta tag i det där du alltid velat jobba med men aldrig riktigt lyckats. Författaren har själv läst in ljudboken och hans skotska dialekt ger den ett extra underhållningsvärde.

Du bestämmer priset och besökets längd – förslag $40-$80/ pers/natt. I priset ingår också en enkel frukost samt tillfälle att göra liten tvätt. Du behöver inte hämta på flygplatsen och förväntas inte stå för sightseeing. Men du får gärna ge förslag och goda råd samt ha kartor tillgängliga (kan hämtas gratis på Visitor’s Center och finns med buss- och spårvagnsförbindelser). På vår hemsida (sweasanfrancisco.org) under länken “Aktiviteter” (längst ner) kan du se varifrån dina gäster kan komma och vilka platser alla Sweor välkomnas med en säng hos en Swea. TIPS! Kanske vi har SF Sweor, som bor längre bort, som skulle vilja ha besök?

För mer information och anmälan: kontakta Ann Faut via mail annfaut@gmail.com. Se även https://swea.org/medlem/rumsformedling-2/

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

7


swea böcker

Om Tina Back

Få din bok utgiven

Tina Back har gett ut böcker i olika format, både i USA och Sverige, egna och andras. Hon gav ut den första svenska handboken om e-bokstillverkning 2013. Hon skriver om egenutgivning på egenutgivning.nordlitt.com

Många drömmer om att ge ut en bok. Chansen att bli utgiven av ett traditionellt förlag är liten, men idag finns det andra möjligheter att göra boken verklighet. I både USA och Sverige finns bra alternativ som gör det lättare att förverkliga bokdrömmen. Tryckt bok - upplaga

Man trycker ett bestämt antal exemplar, ju högre antal desto lägre styckpris. Det här är anledningen till att branschen länge dominerades av ett fåtal storförlag. Sen kom digitaliseringen med e-böcker, strömmade ljudböcker och bokprenumerationstjänster som till exempel Storytel och Nextory. Risken med att trycka en upplaga är förstås att man inte får den såld. Under tiden måste böckerna förvaras någonstans. Tryckta böcker kräver också distributionstjänster och frakt. Bäst format för: Inbundet och svensk standardpocket, illustrerade barnböcker samt foto- och kokböcker med mycket bilder.

Tryckt bok - Print on Demand (PoD)

Idag är ett vanligt och inte alls lika dyrt alternativ att publicera boken med hjälp av en Print on Demand-tjänst. Man har alltså inget lager. Beställning, vinstutbetalning samt frakt tar förlaget hand om. Detta är ett bra alternativ för förstagångsutgivaren. Man laddar upp sina tryckfiler hos PoD-företaget, anger bokens ISBN (International Standard Book Number), bestämmer pris och beställer ett provexemplar som man granskar så att man vet att köparen får en kvalitetsbok. Sedan trycker man på publiceringsknappen och nästa dag finns boken att köpa hos näthandlarna. Amazon har en inbyggd PoD-tjänst i sitt egenutgivningsprogram, Kindle Direct Publishing. Det finns stöd för svenska för den som vill publicera en svenskspråkig bok där. Det finns ett stort antal andra utgivningstjänster varav några är ökända för överpriser och lurendrejeri. Om du funderar på att använda en amerikansk tjänst, googla alltid företagsnamnet + scam innan du gör en beställning för att undvika besvikelser. I Sverige är Publit en välkänd PoD-tjänst.

8

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

Text: Tina Back

Bäst format för: Storpocket, även kallat mjukpärm eller häftat. Extra bra för fackböcker eftersom man kan ta ut ett högre pris som kompenserar det högre produktionspriset per ex i PoD.

E-bok

E-boken är billig att tillverka. De flesta klarar att göra en själv med lite hjälp. Man kan också anlita en tjänst. En framsidesbild och text är allt som behövs. Filen sparas som .epub överallt utom hos Amazon som har ett eget filformat kallat .mobi. I Sverige krävs ett ISBN-nummer för varje format som boken ges ut i, men Amazon använder inte ISBN för just e-böcker. Man laddar upp e-boksfilen hos en eller flera distributörer och sedan går den att köpa hos näthandlarna. En växande marknad är bibliotekslån av e-böcker, så se till att använda det alternativet. Eftersom det är så billigt att tillverka en e-bok finns ingen anledning att avstå det här formatet. Folk provar gärna nya författare och böcker i e-boksform, både på biblioteken och som impulsköp – när priset är rätt. Det betyder förstås inte att man ska hålla vrakpriser för det signalerar ofta att kvaliteten är dålig. Men lägg priset lite under storförlagens e-böcker så ser din bok ut som ett fynd.

Hybridförlag

Författare som använder hybridförlag bekostar i olika hög grad utgivningen mot att förlaget tar hand om allt det praktiska. Om du väljer hybridvägen, försäkra dig om att förlaget får en del av sina inkomster från bokförsäljningen. En bokutgivningstjänst vars affärsidé är att enbart sälja produktionstjänster till författare har lågt intresse av att marknadsföra boken när den väl är producerad. Välj istället ett förlag som är lika motiverat som du att sälja boken.


swea böcker Ge ut en bok

En del ger ut en bok i få exemplar som mest är tänkt för familj och vänner, andra har större ambitioner. Det svåra idag är inte längre att producera en bok och få ut den i handeln, utan att få läsare att hitta den. Samtidigt finns det fler sätt att nå ut än tidigare. För den som alltid drömt om att hålla sin egen bok i handen är möjligheterna flera än någonsin. Boktips om utgivning och författarskap: Författarboken av Kristina Svensson ISBN: 9789198031539.

Vad behövs för att publicera en bok? • Ett granskat och korrekturläst manus • ISBN • Tryckfil (pdf ) för inlagan • Tryckfil (pdf ) för omslaget

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

9


bay area college

ATT SÖKA IN PÅ UNIVERSITET I USA Att söka in på universitet i USA kan kännas som en oöverstiglig uppgift. Pappersexercisen är tidskrävande, även om den nuförtiden mest görs online, och valen är många. Det finns till exempel över 4 000 universitet i USA – en del är stora som mindre städer medan andra bara har några hundra studenter. En del ligger mitt ute på landet och andra i stora städer. Alla har de olika profil och inriktning.

Som svensk har man ofta en ny vokabulär att lära sig och stora finansiella beslut att fatta – att gå på college i USA kostar pengar och skillnaden mellan de dyraste och billigaste skolorna är stor. Så hur vet man vad som är rätt skola för ens barn? Hur går det till att söka? Hur mycket ska man som förälder hjälpa till? Behöver man en college counselor? Går det att få hjälp med kostnader? Frågorna är många. Hösten det sista året på high school är den tid man traditionellt ansöker för att påbörja universitetsstudier följande höst. Planering och förarbete börjar dock tidigare för många. Det är till exempel vanligt att ta standardiserade prov såsom SAT och ACT våren innan (en del börjar ännu tidigare). Kanske gör man då också besök på skolor man är intresserad av, så kallade college tours. En del börjar fila på sina uppsatser redan under sommaren. När höstterminen sparkar igång ska ansökningsprocessen kombineras med det vanliga skolarbetet och andra aktiviteter och det kan bli svårt att få tiden att räcka till. Då är det bra om man har gjort förarbetet med att identifiera skolor man

10

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

är intresserad av och tänkt på vad man vill skriva om i sina ansökningar. När ansökningarna ska vara färdiga beror på skola och typ av ansökning, en del ska vara inlämnade redan i slutet av oktober och andra i november eller december. Vad ingår då i en ansökan? Dels fyller man i själva ansökningsdokumenten som ofta består av personuppgifter, en del kortare frågor samt uppsats(er). Därtill kommer rekommendationsbrev, officiella skolbetyg och andra intyg om sådana krävs. Många skolor vill också ha SATeller ACT-poäng. Då SAT och ACT är lite olika till utformningen kan det vara bra att undersöka vilket prov som passar ditt barn bäst. När ansökan är färdig och inskickad är det “bara” att vänta på besked. Har man gjort en vanlig ansökan (Regular decision) brukar svaren komma någon gång i mars-april.

Välja utbildning

Academic Major är det studieområde man väljer att fokusera på. Ens major består av en grupp kärnklasser som sedan kompletteras med andra kurser/ ytterligare krav för att få en examen. Det

Text: Felicia Shermis

varierar från skola till skola när man måste bestämma sin major. På många universitet sker det efter två års studier. Många high schools har en eller flera college counselors anställda. Deras jobb är att informera och guida studenter. Det finns även privata college counselors som kan hjälpa till med hela, eller delar av, ansökningsprocessen. Skillnaden mellan college och university är ungefär som mellan högskola och universitet. College är en mindre institution som endast erbjuder grundutbildningar. University är en större skola som erbjuder både grundutbildning och fortsatt högre utbildning, som forskarstudier. I dagligt tal är college och university dock ofta utbytbara med varandra. De flesta universitet erbjuder guidade besök, så kallade college tours. Man anmäler sig online. Besök brukar vara indelade i en informationssession, en rundvandring ledd av nuvarande studenter samt möjligtvis individuella möten beroende på intresse.


swea högre utbildning Greek life är en term som används för att beskriva de sociala organisationer som utgörs av fraternities och sororities.

Finansiera studierna

Många skolor erbjuder finansiell hjälp. Kolla på universitetets webbplats eller tala med någon i deras financial aid department. Det finns även många olika sorters stipendier att söka. De kan vara baserade på allt från akademiska meriter och ekonomiska behov, till specialintressen och härkomst. Tänk också på att det är skillnader på instate och out-of-state tuition. In-state tuition är de avgifter man betalar som student i den delstat man är skriven i. Väljer man ett universitet i en annan delstat betalar man out-of state tuition. In-state är billigare än out-of-state tuition. Vissa delstater samarbetar över gränserna och erbjuder reducerad out-of-state tuition till vissa studenter.

Litet eller stort universitet Att välja mellan ett stort eller litet universiter är såklart en personlig

preferens. Mindre skolor har ofta specialiserade inriktningar och erbjuder en mer personlig och hands-on upplevelse. De större universiteten har fler program att välja mellan, där är det också vanligt med ett stort antal elever i varje klass. Om man är sugen på school-spirit och aktiviteter utanför skolan så har de större universiteten generellt mer att erbjuda.

Kaliforniens system: CSU, UC och Community College

Kaliforniens universitetssystem består av University of California (UC) som har 10 campus, California State University (Cal State eller CSU) med 23 campus, samt The California Community Colleges System. Community Colleges, eller junior colleges som de ibland också kallas, är lokala skolor som erbjuder utbildningar som tar två år att avsluta. UC och CSU erbjuder fyraåriga utbildningar. Kostnaderna för de tre olika typerna varierar rejält, med UC som det traditionellt mest kostsamma alternativet och Community College som det billigaste. Det finns dessutom över 100 privata universitet i Kalifornien.

Så här säger high school-eleven Bella Var organiserad från början. Jag har ett Google doc där jag samlat allt jag behöver göra: skolor jag ska söka till, deadlines, hur långt jag kommit i varje ansökan och så vidare. Det är ett bra sätt att hålla koll på allt som ska göras och det är också tillfredsställande när man kan checka av och se de framsteg man gjort. Det hjälper mig hålla stressen i schack. Det är viktigt att ha någon som kan läsa och redigera dina uppsatser. Det måste vara någon som kan college-världen och som vet vad universiteten är ute efter. Fundera på vad för sorts skola skulle passa dig, vad du vill kunna göra och ha tillgång till. Besök några olika typer av campus om du kan.

Ord att känna till

EA – Early Action är en ickebindande tidig ansökan. Man skickar in tidigt, ofta i oktober, och får svar tidigt, ofta i december. ED – Early Decision är en bindande tidig ansökan. Man skickar in tidigt och får tidigt svar. Om man blir antagen måste man tacka ja. REA – Restrictive Early Action. Icke-bindande tidig ansökan. Denna typ av ansökan utesluter att man ansöker tidigt till andra skolor. Regular decision – ickebindande, deadlines varierar. Svar kommer under våren. Rolling enrollment – ickebindande, man får besked inom några veckor. Ansökningstider utspridda under året. SAT – Scholastic Aptitude Test. Standardiserat antagningsprov. ACT – Standardiserat antagningsprov. GPA – Grade Point Average. Medelbetyg, baserat på antal kurser och betyg i dessa. Skalan går från 0 till 4,0. Om man till exempel har läst en AP-kurs (se nedan) kan GPA överstiga 4,0. Weighted GPA – Medelbetyget då man räknat in svårighetsgraden på kurser en elev tagit. Om man till exempel har läst en AP-kurs (se nedan). AP – Advanced Placement. En high school-kurs som är på collegenivå. Dessa kurser väger tyngre när man sätter betyg, de bidrar till en weighted GPA. I vissa fall kan man tillgodoräkna sig dessa kurser på universitet. FASFA – Free Application for Federal Student Aid. Nationellt finansiellt stödprogram. Det finns tre typer av hjälp: Grants som ej behöver betalas tillbaka, work-study program samt lån. Common App – En ansökningsportal som har runt 900 universitet, både privata och offentliga, som medlemmar. Coalition App och Universal App är två andra ansökningsportaler.

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

11


swea professional

En svensk klassiker gör succé i Kalifornien Slumpen och kärleken förde Birgitta Durell till Kalifornien för 25 år sedan. Det var också slumpen och kärleken till god mat som fick henne att satsa på sin stora passion. Men det var entreprenörskap och hårt arbete som fick henne att lyckas. På en lummig gata, i en vacker tegelbyggnad med spröjsade fönster och enorm takhöjd ligger Berkeley Kitchens. Sedan sex år tillbaka är denna gamla fabrikslokal matproducenternas motsvarighet till shared office space. Ett femtontal industrikök av olika storlek hyrs ut till startups och småföretagare för småskalig produktion av bland annat surdegsbröd, kaffe och mochi– muffins.

började med att Birgitta Durell egentligen försökte sälja något helt annat.

I ett av de få glutenfria köken har Cult Crackers sin verksamhet. Rummet är stort och ljust och doftar ljuvligt av nybakt bröd. Här hittar vi grundarna Birgitta Durell och Dianna Dar bland mjölsäckar, kontorspapper, förpackningsprover och enorma tråg med Cult Crackers, deras hemlagade fröknäcke som gett bolaget sitt namn.

Historien berättades på en middag med familjen Dar och strax därpå var Cult Crackers ett faktum. Med Dianna Dars livsmedelsutbildning och Birgitta Durells erfarenheter som egenföretagare kompletterar de varandra väl samtidigt som de delar sin passion för bakning och mat som är bra både för människa och miljö.

– Det är lite rörigt just nu, vi håller på att växa ur lokalerna. Snart får vi nog flytta kontoret ut ur själva köket, säger Birgitta Durell med antydan till skånska r som rundats av efter ett kvarts sekel i USA.

– För oss är det självklart att våra produkter ska vara ekologiska. Vi köper i så stor utsträckning som möjligt in inhemska råvaror, vi använder förpackningar som är återvinningsbara eller biologiskt nedbrytbara och vi betalar våra anställda skäliga löner, berättar Birgitta Durell.

Att verksamheten växer är ingen underdrift. Cult Crackers har på bara några år gått från en försynt idé vid en middagsbjudning till att nu säljas till restauranger och cateringfirmor, på nätet och i butikshyllorna hos hundratalet återförsäljare. Men det hela

12

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

– Tidigare arbetade jag som återförsäljare av svenska ugnsplåtar. På mässor brukade jag bjuda på fröknäcke som jag bakat på plåtarna. Mina potentiella kunder blev då mer intresserade av fröknäcket än av ugnsplåtarna.

Att fröknäcket dessutom är veganskt och fritt från gluten, ägg, laktos, nötter och andra vanliga allergener är mer som en bonus. Cult Crackers marknadsförs inte heller som ett veganskt eller ett glutenfritt alternativ till vanliga kex.

Text: Katarina Warnström


swea porträttet

Fint och gott på ostbrickan.

Som müsli på frukostyoghurten.

– Vi vill inte nischa oss och därigenom väljas bort av dem som har fördomar mot allergikost, Cult Crackers är för alla. De två sorters fröknäcke som för närvarande finns i sortimentet är gjorda på majs- respektive kassavamjöl och 60–70 procent fröer. Som vätska används vatten och kokosolja. Eftersom smeten stelnar fort måste ny smet blandas till varje enskild plåt. I dagsläget producerar de 60 plåtar, vilket motsvarar cirka 9 000 kex, om dagen men i framtiden siktar de på det tredubbla. – I början gjorde vi allt själva; bakning, disk, packning, distribution, marknadsföring och försäljning. Nu har vi vuxit och kan ha några anställda så Dianna och jag ägnar oss mest åt kontorsarbete, berättar Birgitta Durell. Det är värdefullt att vi har gjort alla moment själva, men nu måste vi fokusera på att få företaget att växa. Samtidigt känns det bra att kunna erbjuda arbetstillfällen för andra. Att vara en del av ett ”matkollektiv” har varit en stor fördel. De har kunnat få hjälp med allt från faktureringssystem till samordning av inköp och leveranser. Dessutom har alla i byggnaden samma kärlek till mat och småskalig produktion så det blir många intressanta samtal i korridorerna. Att de lyckades knipa ett av de åtråvärda hyrköken i Berkeley Kitchens var också det en lycksalig slump.

Lyxigt drinktilltugg.

Tillsammans med Mitch bosatte hon sig i Bay Area och sysselsatte sig med allt från att undervisa i yoga till att köpa, rusta upp och sälja fastigheter. – En klassisk anställning är inget för mig, säger hon. Jag vill inte låsa mig utan vill kunna resa mycket och styra över mina egna dagar. Styrandet av de egna dagarna har de senaste åren inneburit tidiga mornar och sena kvällar med hårt arbete utan lön. Men Birgitta Durell ångrar ingenting. – Nej, jag har ju valt det själv. Företaget har gått med plus nästan från start men Dianna och jag har valt att återinvestera vinsten i verksamheten. Det är en häftig känsla att se ens företag växa. Och att veta att det är en god tillväxt, både för miljön och människors hälsa.

– Det var många som var intresserade. Vi hade inte väntat i någon kö och hade därför inga höga förhoppningar, säger Birgitta Durell. Men när fastighetsägaren fick smaka vårt fröknäcke trodde han så mycket på vår förmåga att lyckas att han valde oss som hyresgäster. De gick länge och funderade på vad de skulle kalla sitt nya företag. De ville ha ett unikt namn och var inne på Birdi (Birgitta + Dianna) men valde till slut Cult Crackers. Birgitta Durell blev fascinerad av kulter när hon läste kulturvetarlinjen med inriktning på socialantropologi vid Lunds universitet och skrev sin C–uppsats i ämnet. På sätt och vis var det den som förde henne till Kalifornien. – Ja, så skulle man kunna säga även om jag knappast kom hit som gästprofessor, skrattar hon. Jag jobbade som flygvärdinna och hade tagit några månaders tjänstledigt för att avsluta min uppsats och den kult jag skrev om hade ett stort antal anhängare i San Francisco. Under en veckas ledighet från skrivandet åkte jag till ett yoga– retreat i Grass Valley och där träffade jag min make, Mitch.

Birgitta Durell och Dianna Dar bakar 9 000 Cult Crackers om dagen. Bakgrund: uppväxt på Falsterbonäset, kulturvetarlinjen i Lund, flygvärdinna på SAS, egenföretagare Bor: Albany (Alameda) Familj: man och 15-årig dotter 3 tips för att lyckas: Arbeta med något du tror på, jobba med en partner som kompletterar dig och ge inte upp trots motgångar.

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

13


swea miljö

n e g a d r a v i n e t e v d Bli miljöme Den globala uppvärmningen resulterar i allt extremare väderfenomen. Orkaner, översvämningar, torka och bränder har blivit vardagsmat. Rapporter om plaster i världshaven, hälsovådliga luftföroreningar och smältande polarisar duggar tätt. Världen över demonstrerar unga för att makthavare ska vidta åtgärder innan det är för sent. Men vi behöver inte vänta på politiska beslut och lagändringar för att agera.

Undvik engångsprodukter

• Använd riktiga bestick på utflykten och i lunchlådor. • Använd tygservetter och tvättbara kökstrasor. • Drick te och kaffe i lösvikt istället för i påsar och kaffekapslar. • Förvara mat i burkar eller bivaxdukar istället för i plastfolie och ziplock-påsar. • Ta med din egen termosmugg till kaféet. På till exempel Starbucks får man då dessutom rabatt. • Välj bort onödiga servetter och plastbestick när du köper hämtmat. • Tänk efter innan du slänger något. Kanske kan du återanvända presentsnöret, eller aluminiumfolien du täckt formen med?

Om alla varje dag gör aktiva val för en bättre miljö kan vi göra stor skillnad, hur små steg vi än tar. Här följer några enkla vardagstips som inte kräver mer av oss än en medveten reflektion.

Transporter

• Cykla eller gå. Det är bra för både plånbok, hälsa och miljö. • Åk kollektivt när du kan. • Samåk med andra. Sällskap är trevligt och man kan åka i carpool lane. • Planera och samordna ärenden så att du inte behöver köra mer än nödvändigt. • Cirkulera inte på parkeringen i jakt på bästa p-platsen. • Handla online. Trots hemkörning minskas de totala transporterna. Men tänk på att snabba leveranser ofta ger större klimatpåverkan.

Bevarar temperaturen på mat, dryck och jordklot.

Spara energi

• Sänk värmen eller kylan när du inte är hemma. • Släck lamporna i rum du inte befinner dig i. • Ta korta duschar och stäng av när du schamponerar/tvålar in dig. • Kör disk- och tvättmaskinen när belastningen på elnätet är som lägst. • Undvik torktumlare. Att hänga tvätten är bättre både för energiåtgången och klädernas livslängd. • Tänk på att mobilladdare som är inkopplade i uttaget drar ström även när telefonen inte laddas, liksom all elektronik på stand by-läge.

Bästa transportmedlet.

14

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

Text: Katarina Warnström

Chili och basilika är lättodlat och användbart.

I affären

• Ta med egna återanvändningsbara kassar, inklusive småpåsar för grönsaker. • Minska matsvinnet genom att planera dina måltider och anpassa inköpen. • Handla närproducerat och efter säsong. För extra närproducerat, odla egna grönsaker. • Köp mat med kort hållbarhetsdatum om du ändå ska äta den snart. Och kom ihåg att bäst-före-datum inte är absoluta sanningar. • Köp mindre kött, framför allt lammoch nötkött. • Tänk på förpackningarna. Köp lösvikt, välj bort dubbelemballage (plast och papp), välj biologiskt nedbrytbara eller återvinningsbara förpackningar. • Leta efter miljömärkning på matvarorna. På www.ecolabelindex.com finns en lista över alla olika varianter. • Köp begagnat och sälj eller ge bort möbler och kläder du inte längre använder. • Köp kläder i naturliga material. Material som akryl och polyester innehåller mikroplaster som genom tvättvattnet sprids till sjöar och hav. • Ge bort upplevelser istället för prylar och plastleksaker i present.

Låt kläderna självtorka.


swea miljö Har du tänkt på hur miljövänliga de produkter vi använder dagligen egentligen är? Varje år slängs en miljard plasttandborstar och 400 miljoner tandkrämstuber bara i USA, produkter som det tar hundratals år för naturen att bryta ner. Plastförpackningar från vardagsprodukter som schampo, deodorant, tvål, tvättmedel och hudkrämer fyller soptippar och hav. Som tur är finns det många företag som tillverkar smarta och hållbara alternativ. Bite tillverkar tandkräm i tablettform. Alla material är plastfria, återvunna, biologiskt nedbrytbara eller återvinningsbara. Köps online på www.bitetoothpastebits.com. Silver Falls Sustainability Co. tillverkar plast- och kemikaliefria hudvårdsprodukter där material och ingredienser är växtbaserade, komposterbara, ekologiska och veganska. Besök www.sfsustainable.com eller titta in hos återförsäljaren Byrd's Filling Station i San Mateo. Zero Waste Cartel säljer en mängd olika produkter för kök och badrum, bland annat tandborstar i bambu, diskmedel i tvålform och ”hushållspapper” i tyg. Allt är fritt från plast och förpackningarna är 100 procent komposterbara. För varje order planterar Zero Waste Cartel dessutom ett träd. Läs mer på www.zerowastecartel.com. Hello säljer munhygienprodukter med naturliga, veganska ingredienser. Även om innehållet är bra för både hälsa och miljö varierar förpackningarna ur hållbarhetssynpunkt. Vissa är tillverkade av återvunnet papper med tryck i sojabläck, andra är gjorda av plast (om än till stor del kemikaliefri sådan). Köp på www.hello-products.com eller i butiker som Target, WholeFoods och CVS. Vill du köpa hållbart producerade bambutandborstar till dig själv, dina barn och dina husdjur är Woobamboo märket för dig. Bambuskaften är biologiskt nedbrytbara och förpackningarna är gjorda av återvunnet material men själva borst-stråna är i plast. Finns att köpa i butik, till exempel Safeway och Sprouts Farmers Market, och på www.woobamboo.com. Fler än två miljarder människor saknar tillgång till rena toaletter. Reel producerar kemikaliefritt toalettpapper av bambu och för varje rulle de säljer skänker de en hygienisk engångstoalett som är biologiskt nedbrytbar och kan användas som gödsel. Säljs online på www.reelpaper.com. Det finns många fler miljövänliga företag och produkter. Googla det du behöver så får du se. Skulle du inte hitta det du söker kanske du istället hittat en ny affärsidé..?

Text: Katarina Warnström

SWEA testar Reel toalettpapper Pappret är vitt och ganska mjukt med yta som inte går sönder eller luddar, dock är det förhållandevis tunt för att vara tre skikt. Stort plus för att det både är bra för miljön och ger hjälp till behövande.

Silver Falls schampo och deo Schampot i konsistens av hårdtvål räcker länge, löddrar fint och luktar gott. Deodoranten funkar bra mot svett och lukt men måste förvaras svalt annars blir den krämig och svår att applicera. Det känns bra att undvika såväl kemikalier på kroppen som plast på soptipparna.

Hello tandkräm och Woobamboo tandborste Det var ingen vacker syn att borsta tänderna med svart tandkräm (innehållande aktivt kol och kokosolja) men smaken av naturliga myntablad var det inget fel på. Bambutandborsten borstade lika bra som vilken tandborste som helst.

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

15


swea miljö

Hur står sig Kalifornien mot svensk återvinning? Kalifornienborna slänger över fem miljoner ton mat varje år. Det är ungefär 18 procent av allt material som hamnar på deponi - eller landfill som det heter på engelska. Vissa städer har infört särskilda återvinningsprogram för matavfall. Där tas matrester om hand separat och blir till bland annat djurfoder. Det är ett system som säkert känns igen av många som flyttat hit från Sverige under de senaste åren. I Sverige har många kommuner ett system där matavfallet blir till biogas, ett drivmedel som bussar, bilar och lastbilar kan köras på. Vanliga sopor bränns och blir till fjärrvärme och el. Elin Karlsson är marknadskommunikatör på kommunala energibolaget Tekniska verken i Linköping och kan mycket om återvinning. När hon nyligen besökte Kalifornien noterade hon flera saker, både positiva och negativa. – Det är lätt att sortera olika sorters avfall i publika tunnor i Kalifornien. I Linköping och Norrköping finns ofta bara brännbart på stan, säger hon och påpekar samtidigt att hon inte kunde återvinna samma material här som hemma i Sverige.

– Jag reagerade även på att det var mycket onödiga förpackningar i affärerna. Fler förpackningar men färre kan återvinnas. Endast vissa typer av plast och papper är lätta att återvinna, och det är marknaden som styr. Efter att Kina sagt nej till import av plast och papper för återvinning har kraven blivit allt högre på det material som tas emot hos de återstående aktörerna. Endast högkvalitativt återvinningsmaterial utan föroreningar accepteras. Därför kan du exempelvis inte återvinna vadderade kuvert som består av flera olika material.

Sverigenytt på plastfronten

Med ny teknik kan det dock bli möjligt att återvinna mer. Det är i alla fall målet med Svensk Plaståtervinnings nya anläggning i Motala. Anläggningen är Europas största och ska göra Sverige självförsörjande på sorteringskapacitet och öka materialåtervinningen. Den invigdes i maj och tar löpande emot material för sortering. Processen har utformats för att så mycket som möjligt av de material som finns idag ska kunna återvinnas, och kan styras om för att på sikt kunna hantera nya material. – Samtidigt har vi konsumenter ett ansvar för att se till att plasten hamnar i återvinningen. Om vi skulle slänga i vanliga tunnan så minskar ju andelen av plasten som skulle kunna återvinnas. Utvecklingen går framåt, men alla aktörer måste hjälpas åt, säger Elin Karlsson.

Undvik the Dirty Dozen Att veta vad som kan och får återvinnas är svårt. Det som känns självklart för oss svenskar är bannlyst i Kalifornien. Har du koll på vad du får lämna till återvinning? Här är en lista med “the Dirty Dozen” - skräpet som inte ska återvinnas. 1. Clamshells (plastförpackningar till t ex bär) 2. Plastomslag och plastpåsar 3. Svart plast 4. Keramik och dricksglas 5. Takeaway-muggar (både i plast och papp) 6. Äggkartonger oavsett material 7. Frysmatsförpackningar 8. Vadderade kuvert 9. Hämtmatslådor (papp, plast och frigolit) 10. Mat och dryck 11. Plastskum och förpackningschips 12. Gasolflaskor Fakta: City of Sunnyvale. Kontakta din stad för att ta reda på vad som gäller där du bor.

Det är lätt att sortera olika sorters avfall i publika tunnor i Kalifornien. I Linköping och Norrköping finns ofta bara brännbart på stan.

16

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

Text: Kajsa Zackrisson


fråga juristerna

Maria Ingelsson

Sara Maxence

Olivia Gorajewski

Fråga:

Jag har en tillfällig projektanställning som ”Independent Contractor”, vad innebär det egentligen?

Svar: I Kalifornien, och särskilt i Silicon Valley, anställs många under tillfälliga kontrakt och projektanställningar. Jämfört med Sverige är det enklare att starta sin egen verksamhet som konsult i Kalifornien vilket också innebär att det är mycket enklare för företag att anställa under tillfälliga former. Enkelheten i att anställa en person på konsultbasis har i en het arbetsmarknad över tid lett till att företag har missbrukat detta, varför en rad viktiga domslut och lagändringar antagna det senaste året kommer att förändra arbetsmarknaden för konsulter och företag. Tanken är att reglerna också ska tillämpas retroaktivt. Enligt de nya reglerna ska man tillämpa ett s.k. ”ABC-test” för att bestämma om en person ska anses vara anställd eller konsult för företaget. Under testet har arbetsgivaren bevisbördan för att visa att personen i fråga är konsult och inte anställd och alla tre av följande förutsättningar måste vara uppfyllda: A) Personen är inte under arbetsgivarens kontroll eller anvisning när hen utför arbetet, varken enligt avtal eller i verkligheten. B) Personen utför arbete som är utanför arbetsgivarens normala affärsområde. C) Personen utför på regelbunden basis samma eller liknande arbete, som det som utförs för arbetsgivaren, åt även andra uppdragsgivare. Som utgångsläge ska dessa faktorer tolkas ganska strikt. För faktor ”B” kan nämnas att det kommer vara svårt för ett mjukvarubolag att hävda att en utvecklare på företaget kan klassas som konsult medan en rörmokare sannolikt klarar testet. Vad ditt uppdragskontrakt säger gällande din anställning spelar alltså ingen roll då det är faktorerna ovan som främst kommer avgöra om du är anställd eller konsult.

och en anställd. En av de viktigaste skillnaderna är att det är arbetsgivarens ansvar att betala skatt, social security och Medicare från lönen för en anställd medan man som independent contractor måste betala dessa kostnader själv. När man kalkylerar sin lön som konsult måste man därför ta höjd för en rad kostnader som arbetsgivaren normalt tar hand om och själv estimera sin inkomst och skatt och betala skatten kvartalsvis. Tjänar du mer än $600 av ett företag som konsult måste du få en så kallad 1099 av företaget som sedan ska skickas in till IRS när du deklarerar. En bra tax advisor kan hjälpa till med pensionsavsättning så att man eventuellt hamnar i en annan skattetabell och ”sparar” skatt på att avsätta mer i pension som konsult. Vidare är man normalt inte omfattad av företagets förmånsprogram, pensionsavsättningar eller rätt till semester om man klassificeras som konsult istället för anställd. En del av företagen i Silicon Valley låter sina konsulter få ta del av vissa förmåner som till exempel gratis lunch men ju fler faktorer som pekar på att man ser ut som ”anställd” istället för konsult desto mer risk tar företag att konsulten omklassificeras till anställd. En annan viktig skillnad mellan konsult och anställd att känna till är att de arbetsrättsliga reglerna mellan arbetsgivare-arbetstagare, som till exempel regler om övertid och lägstalön, inte gäller om man arbetar som konsult. Vi kommer under hösten skriva ett inlägg med temat ”ABC-test” på vår blogg där ni kan läsa mer om testet. Hör gärna av er om ni har frågor på temat. USLawForNordics svarar på juridiska frågor i varje nummer av SWEA-Magasinet. Välkommen att maila dina frågor till uslawfornordics@gmail.com. Vi förbehåller oss rätten att skriva om frågorna så att de blir mer generella och på så vis relevanta för en större läsargrupp.

Anledningen till att man måste titta på klassificeringen ovan är att det finns viktiga legala skillnader mellan en konsult

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

17


swea in Yosemite

Tältsemester i Yosemite Enastående utsikt över omgivningarna runt Ten Lakes. bra med en påminnelse. Efter det tog vi bilen och körde bort till startplatsen för vår utvalda vandringsled, Ten Lakes. Vi åt lite matsäck, krängde på oss ryggsäckarna och begav oss uppåt stigen.

Therese Smedman tog med maken Tore och barnen Hilda och Albin på campingsemester i vildmarken.

För två år sedan, när barnen var 10 och 13 år, backpackade vi för första gången i Yosemite. Vi tog tältet, ryggsäckarna, björnburkarna och barnen och begav oss ut i vildmarken. Det var ett fantastiskt äventyr och vi lärde oss massor om vad som funkade och vad vi ville göra annorlunda nästa gång – för vi fick mersmak! Man måste skaffa tillstånd i väldigt god tid för att ha möjlighet att tälta “fritt” i naturen i Yosemite. De har ett begränsat antal Wilderness permits för varje vandringsled och dag under säsongen. När man ansöker måste man ange var man vill starta, vilka datum man ska vara ute och hur många man är i sällskapet. Vi bokade för nästkommande sommar för vi var ivriga att komma tillbaka ut, men det blev inget av då på grund av de stora bränderna som härjade. I år hade vi större tur och kunde komma iväg som planerat. Vi startade hemifrån strax efter fem en lördag morgon eftersom man behöver hämta upp sitt tillstånd i parken före klockan 10. Först fick vi lyssna på obligatorisk information om regler när man är ute; hur man skall bete sig om man möter björn, vikten av att ta med sig allt ut som man tar med in i parken och så vidare. Vi hade ju hört det förut, men det är alltid

18

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

Vi har försökt hålla oss aktiva och ta med barnen ut i naturen regelbundet genom åren, men allteftersom de blivit äldre har deras intresse minskat. Dessutom kände vi ganska snabbt att vi inte var riktigt så vältränade som vi hade hoppats. Det tar på krafterna att bära fyra dagars packning i uppförsbacke! Målet var att ta oss hela vägen upp till Ten Lakes och hinna få upp tältet innan solen gick ner. Det är inte en jättelång vandring, från startpunkten upp till Ten Lakes är det ungefär sex miles, men stigningen är ganska brant på sina ställen och det känns när man har extra vikt att släpa på. Vandringen startar på cirka 7 500 fot och som högst kommer man upp till 9 600 fot innan det går nerför igen till runt 9 000 fot där sjöarna ligger. Det krävdes en hel del glada tillrop, tålamod och kakor för att få alla i sällskapet motiverade nog att pressa på uppför. När vi kom upp till platån på höjden och såg utsikten tillstod även den mest motvilliga, sonen Albin, att det kanske var lite värt det ändå. Det var helt fantastiskt! Vi stannade en stund för att ta in allt det vackra och äta ett snabbt mellanmål innan vi började nedstigningen mot sjöarna. Solen hade börjat sjunka och vi började känna en viss stress, det är inte roligt att försöka slå upp ett tält i mörkret. Vi sicksackade oss trötta men målinriktade nerför bergssidan längs stigen och kom till slut ner till sjöarna (som är sju till antalet, namnet till trots). På vägen ner hade vi siktat in oss på en av dem som vi tänkte att vi kunde campa vid, och vi begav oss i riktning mot denna medan solen sakta sjönk bakom bergen.


Vi hade tur och hittade en perfekt plats ganska snabbt och hade fortfarande ett par timmar dagsljus kvar. De användes till tältresning för föräldrarna och utforskning av omgivningarna för barnen innan en frystorkad middag stod på menyn. Alla var trötta efter den tidiga starten på dagen och den långa hajken, och vi sov nog redan vid klockan 21.30. Förra gången vi var ute packade vi ihop tältet varje dag och vandrade till en ny plats för att övernatta. Det tog mycket tid och energi så den här gången hade vi bestämt oss för att ha kvar tältet på en och samma plats för hela vistelsen, som ett basläger. Så efter en frukost på havregrynsgröt med kanel, socker och torkade blåbär, packade vi en ryggsäck med matsäck för dagen, stängde till tältet och ställde björnburkarna en bit ifrån, och sedan gick vi ut för att upptäcka omgivningen och besöka en av de andra sjöarna. I stort sett var detta vår rytm för de kommande dagarna. Vi hajkade och klättrade oss fram i skogen mellan de olika sjöarna. Andra dagen gick vi inte så långt för vi var trötta efter den långa vandringen upp och sonen fick huvudvärk av den höga höjden. Vi nöjde oss med en kortare hajk och hängde sedan vid “vår“ sjö resten av dagen. Dag tre gick vi lite längre och sedan badade alla utom jag, badkrukan, i en isande kall sjö. Vi roade oss med att hajka, spana på fiskar i det klara vattnet, tälja pinnar och utforska skogen.

Vår tältplats. Rena strumpor gör livet trevligare för alla!

Det är sådan total avkoppling att komma ut i naturen på det här sättet, och det är nästan omöjligt att stressa över vardagen. Man sover, äter, diskar för hand och vandrar omkring i naturen utan stress i ett par dagar. Det gör underverk för själen! Text: Therese Smedman Naturen som diskställ.

Allt som luktar måste packas i björnsäkra burkar.

Exotiska snacks.

Alla får hjälpa till att bära.

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

19


swea julmarknad

SWEA:s

Julmarknad

Du missar väl inte vår fantastiska marknad som går av stapeln om några dagar? All praktisk information hittar du på sidan 2 i detta nummer!

Varmt välkomna

20

SWEA-MAGASINET VINTER 2019


Svensk

julkänsla i Bay Area

Med några veckor kvar till dopparedan finns goda chanser att få uppleva äkta svensk och skandinavisk julstämning här i Bay Area. Här är några tips på aktiviteter att gå på i december. Svenska kyrkan

4 december: Julmiddag för studenter och aupairer kl. 19.00 i Norska sjömanskyrkan. 8 december: Adventsgudstjänst med julmusik av Zaida singers kl. 11.00 i Norska sjömanskyrkan. 15 december: Luciahögtid med traditionsenligt luciatåg kl. 15.00 i Norska sjömanskyrkan.  13 december: Julavslutning i barngruppen med julsånger och julpyssel kl. 10.30 i Norska sjömanskyrkan. 20 december: Adventsgudstjänst med efterföljande kyrkkaffe kl. 15.00 i Los Altos Lutheran Church. 24 december: Julbön kring krubban kl. 11.00 i Norska sjömanskyrkan. Se mer på:  www.svenskakyrkan.se/sanfrancisco

Jullunch på Filoli Gardens

I år bjuder Swedish-American Chamber of Commerce in till Christmas Luncheon fredagen den 6 december på vackra Filoli Gardens i Woodside. Under detta traditionsenliga event serveras svensk julmat och dryck i julmiljö. Ett bra tillfälle att bjuda med vänner, kollegor och familj för att uppleva de svenska jultraditionerna och samtidigt nätverka. Läs mer på www.sacc-sf.org.

Julbord på restaurang

Pläj i San Francisco den 1, 15 och 22 december. Stockhome i Petaluma den 14 december.

Julpyssel med Scandinavian School

Den 8 december pysslar vi klockan 10.00-12.30 och det serveras glögg och pepparkakor. För mer information och biljettbokning se www.scandinavianschool.org.

Swedish club of San Francisco Luciafest i Burlingame den 13 december.

Young Scandinavians Club

Kom och fira lucia i Swedish American Hall den 15 december. Den 21 december anordnas dessutom julmiddag på Norwegian Club of San Francisco.


swea julmarknad

Jul

Snart är det igen med SWEA SAN FRANCISCO Den 7 december är det återigen dags för SWEA:s årliga julmarknad. För 36:e gången i ordningen anordnar medlemmarna en folkfest som lockar nära 3 000 besökare varje år. Kön ringlar sig lång utanför lokalen som ligger i botten av Saint Mary-katedralen i hjärtat av San Francisco. Dörrarna till julmarknaden ska snart öppna – en stor julfest med allt från vörtbröd och lussebullar till luciatåg och pyssel. Ungefär så har det sett ut den första lördagen i december, sedan ett gäng drivna Sweor i Bay Area startade traditionen med julmarknad 1984. Förra året besökte hela 2 800 personer marknaden och kommersen innebär att SWEA San Francisco kan dela ut stipendier och donationer under resten av året, för att sprida svensk kultur i Bay Area. Förberedelserna inför julmarknaden börjar tidigt, redan under våren och sommaren. En julmarknadskommitté, i år återigen under ledning av generalerna Lisa Carlsson och Heléne Karlsson, håller i arbetet. Årets grupp består, förutom generalerna, av Tinna Prather Persson, Siv Hood, Gun Bolin, Pia Jakobsson och Sussi Wisén. Under kommittén finns ett team med över 30 gruppledare som organiserar de olika delarna – som barnpyssel, bokbordet, hemslöjdsbordet, bakbordet, matbordet, korvboden, våffelstugan, pepparkaks- och glöggstånden samt kafeterian där man serverade 575 räkmackor i fjol och mycket annat. - Vi har även Sweors föräldrar som hjälper till med vad de kan från hemmafronten i Sverige, som att sticka och slöjda. Släkt, vänner och före detta San FranciscoSweor kommer hit för att hjälpa till med att baka bland annat kardemummalängder och toscatårtor, och hjälper oss med att sätta upp marknaden, säger julmarknadsgeneralen Heléne Karlsson.

I fjol deltog 300 volontärer i förberedelserna inför julmarknaden och alla drog sitt strå till stacken för att det skulle bli en lyckad dag. - Vi har till exempel Sussi Wisén, som inte bara håller i korvboden för att vi ska kunna sätta i oss 900 korvar och är med i årets julmarknadskommitté, utan också gör hela vår layout och ser till att julmarknadsborden hamnar där de ska. Hon är också den som gör våra fina skyltar, säger Heléne Karlsson. En höjdpunkt under dagen är luciatåget som numera hålls i katedralens kyrksal som rymmer 1 000 besökare. Förra året deltog 84 barn och ungdomar i luciakören som leds av fantastiska Karin Gaensler. Årets två föreställningar kommer att gå av stapeln klockan 9.30 och 11.30. - Julmarknaden är ett stort uppdrag och utan dessa fantastiska kvinnor i kommittén och våra gruppledare hade det inte varit möjligt. Vi står just nu i ett vägskäl där några av de mer erfarna och trogna Sweorna trappar ner, och vi ser med spänning och förhoppning fram emot att nästa generation tar över. Tycker du om julmarknaden och vill att den ska leva vidare så hör av dig. Vi behöver dig!, säger Heléne Karlsson.

Roliga fakta om julmarknaden: Inför dagen beställs: 2 500 lussekatter 2 300 kanelbullar 900 korvar och bröd 600 räkmackor 350 vörtbröd 200 limpor 528 burkar pepparkakor

Text: Miriam Olsson Jeffery


swea julmarknad

Det här går pengarna från julmarknaden till: Intäkterna från SWEA:s julmarknad går framför allt till att sprida svensk kultur. SWEA San Francisco donerar pengar till flera svenska organisationer i Bay Area, bland annat till de svenska skolorna och vårt fina bibliotek som finns i Swedish American Hall i San Francisco. Vi har också ett stipendium som går till en person eller grupp på USA:s västkust som bedriver akademisk eller professionell forskning, eller ägnar sig åt konstnärsskap med särskild relevans för Sverige (läs mer om vår senaste stipendiat på sidan 34).

Glöggrecept på SWEAglöggen 4 liter Burgundy vin (till exempel Carlo Rossi) 3 dl (1 och 1/4 cup) socker 4-5 kanelstänger, inte malen 25-30 hela nejlikor 25-30 hel kardemumma, skalad ej malen (1 dryg tesked svarta korn) Färsk ingefära, 1 oz bit skalad och skuren i bitar Skal från 2-3 apelsiner, skala tunt och ta bort det vita. Mängderna är ungefärliga, då kryddorna kommer i olika storlekar. TIPS: Om du vill kan du göra din egen ”tepåse” för kryddorna. Skaffa/sy en stor påse tillverkad av ostduk. Om du värmer glöggen med kryddorna inuti påsen, kan du hoppa över steget med att sila efteråt! Koka på följande vis så behövs inte så stora kastruller med het vätska. Häll cirka 75 cl (3 cups) i en kastrull, ej av aluminium.

Luciatåget i kyrksalen.

Tillsätt alla kryddorna och värm sakta. Låt sjuda några minuter. Lägg sedan på ett lock, dra kastrullen från plattan och låt det hela stå och dra till nästa dag eller längre. Sila bort kryddorna, en fin tesil kan användas. Häll tillbaka vinet i den rena kastrullen, tillsätt sockret och rör. Värm lite för att lättare lösa upp sockret. När det svalnat igen, häll tillbaka glöggkoncentratet och blanda det med vinet i den stora flaskan. Det är viktigt att det är noga silat annars täpper kryddsmulorna till ventilen på serveringskärlet. God jul!

Förra årets julmarknadskommité.

Glöggreceptet är sammanställt av SWEAgeneralen Heléne Karlsson. — Vill du förköpa din biljett till SWEA:s julmarknad och skippa kön? Gå in på sanfrancisco.swea.org/julmarknad för mer information och biljetter.

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

23


swea julmarknad ”När vi prissätter går det åt mycket kaffebröd”

Rapport från pysselbordet

För tionde året i rad prissätter Birgitta Bengtsson donerade saker till ”Vita renbordet” på julmarknaden.

Vi är många Sweor som har deltagit i gruppen under årens lopp. Det började med att Christina Einstein och Marita Leth tog initiativ till en symaskinsafton då flera Peninsula-Sweor var med och klippte till och fållade dukar till alla bord på julmarknaden. De tyckte att det var en onödig utgift att hyra alla dukar varje år. Sykvällen var så trevlig att de året efter träffades igen och hittade på nya saker, som sedan såldes på pysselbordet. Så kom Peninsulas Pyssel till och det fanns redan en pysselgrupp i East Bay.

– Är du försenad, säger Birgitta Bengtsson när hon svarar i telefonen. Hon tror att det är en av SWEA-damerna som ringer, och som ska komma till henne om en stund för att prissätta donationer till det Vita renbordet på julmarknaden. – Jag ska bara sätta på kaffet och när man ska göra prissättning går det åt mycket kaffebröd, säger hon och slamrar i bakgrunden. Hon är en rutinerad SWEA som har varit med i styrelsen i två omgångar och organiserat det Vita renbordet i tio år. Innan det höll hon i tombolan i fem år. – Vi har stulit namnet Vita renbordet från ”White elephant sale” som står för att sälja använda saker, men i Sverige har vi ju inga elefanter, säger Birgitta Bengtsson. Hon samlar alla saker som doneras hemma hos sig, och skriver ner vad hon får in och vad det ska kosta för att kunna jämföra med likvärdiga donationer. Förr om åren behöll hon allt hemma hos sig tills det var dags för julmarknad, men numera är det så mycket att det inte får plats och körs istället till ett lager i Concord. Det gäller att börja med prissättningen i god tid för att hinna med allt. – Vi får vara försiktiga med priserna för tar vi för mycket betalt så köper ingen, men tar vi för lite betalt så klagar folk. Folk har alltid åsikter om Vita renbordet, för det är deras bord i och med att det är medlemmarna som donerar, säger Birgitta Bengtsson. Den här förmiddagen har hon bland annat barnkläder, spel, vuxenkläder, melittafilter-hållare, vägghängare med Sverigedockor på, ljusstakar och skärbrädor att bestämma priser på.

Sassa Oznowicz (i mitten) håller i Vita renbordet tillsammans med bland andra Birgitta Bengtsson (ej på bild).

24

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

Peninsula Pysselgrupp har varit aktiv i 25 år. Detta tack vare Marita Leths stora insats att leda gruppen.

Ett par år senare behövdes en ny gruppledare för pysselbordet och Marita Leth blev övertalad. Redan tidigt på våren kommer hon med förslag på nya roliga projekt som vi sedan arbetar med under året. Det mest populära är förstås våra söta lucior och glada tomtegubbar i olika former. Våra pysseldagar och vår trevliga samvaro är något som vi alla ser fram emot varje månad. Vi turas om att vara värdinnor och har blivit mycket goda vänner. Till vår stora glädje samlar vi in fina pengar till SWEA. Förra året bidrog vi med 4 000 dollar netto! Varje liten ängel och tomte knåpas ihop med stor omsorg, och såväl som adventsljusstakar och stickade sjalar kan vid årets slut ge imponerande resultat. Det är helt fantastiskt och tänker man på att gruppen arbetat i så många år har den bidragit med närmare 100 000 dollar till SWEA San Francisco. Tack Marita för ditt stora engagemang och entusiasm. Det är vi alla mycket tacksamma för. Rapport från Elisabeth Fredricsson, som är medlem i Peninsula Pysselgrupp.


SWEA-MAGASINET VINTER 2019

25


swea grupper

Förena nytta med nöje i SWEA:S GRUPPER

Det tveklöst bästa med SWEA är alla fantastiska kvinnor som utgör föreningen. Genom att delta i någon av de aktiviteter som ordnas av SWEA:s olika grupper varje månad får du inte bara en trevlig stund, det är också ett fantastiskt tillfälle att lära känna nya personer. Varför inte utmana dig själv och hänga med på en gruppaktivitet du aldrig gjort tidigare?

Tjejkvällar

Varje månad arrangeras tjejträffar runt om i Bay Area. Här kan du äta något gott och umgås med andra Sweor, ibland hemma hos någon och ibland ute på lokal. För närvarande har vi tjejträffar i Alameda, East Bay, Marin, Peninsula, San Francisco, Sonoma och South Bay. Om du är intresserad av att anordna tjejträffar eller har frågor, kontakta tjejkvall@sweasanfrancisco.org eller håll utkik på gruppen SWEA San Francisco med vänner på Facebook.

Biodags

Mammagrupper

SWEA-medlemmar med små barn och Sweor som väntar barn kan gå med i en mammagrupp. Mammagruppernas målsättning är att främja vänskap och vara ett stöd för varandra, och att hjälpas åt att bevara våra svenska traditioner med olika aktiviteter för mammor och barn under året. Varannan tisdag kl. 10.00 träffas en grupp på peninsulan, sammankallande är Camilla Arfvidsson. Men det finns ett stort intresse och behov av mammagrupper på fler platser i Bay Area. Hör av dig till mammagrupp@ sweasanfrancisco.org om du vill dra ihop en mammagrupp nära dig.

Svenska filmer visas i Bay Area. Mer info om vad och när kommer via mail och i SWEA:s Facebookgrupp.

26

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

SWEA Professional

I nätverket SWEA Professional kan medlemmar träffas och knyta professionella kontakter, dela med sig av erfarenheter och ge tips och stöd till varandra. Vår målsättning är att träffas en gång i månaden för mingel och nätverkande på olika platser i Bay Area. Vi håller i utbildningar, har workshops och lyssnar på inspirerande föreläsares personliga framgångar och erfarenheter i arbetslivet i Silicon Valley. Vi gör också företagsbesök på såväl stora framgångsrika företag som på små startups och lär oss om deras verksamheter. Framför allt så firar vi våra SWEA-medlemmars framgångar och arbetar för att styrka våra kunskaper om hur man navigerar på arbetsmarknaden här i Bay Area. Är du intresserad av att veta mer, kontakta gänget på professional@ sweasanfrancisco.org. Från vänster till höger: Tilda Loftin, Kajsa Zackrisson, Yvonne Ericsson, Lisa Smas, Helena McCombie och Denise Laxén di Zazzo.


swea grupper SWEA-hjälpen

SWEA-hjälpen är ett nätverk av Sweor som ställer upp som volontärer för att hjälpa andra Sweor vid sjukdom eller liknande. Behöver du eller någon du känner hjälp med något? Någon som inte kan ta sig ut och handla och behöver hjälp med det? Kanske vill någon ha sällskap till en SWEA-aktivitet, skjuts till ett sjukhusbesök, hjälp med barnvakt eller bara trevligt fikasällskap? Våga fråga! Kontaktpersoner för olika områden finns på SWEA:s hemsida.

Bokklubbar

East Bay Vi träffas en gång i månaden hemma hos en av medlemmarna, tipsar om böcker vi läst och lånar ur våra boklådor. Om du är intresserad hör av dig till Barbro Johannesson, annabarbro42@gmail.com. San Francisco Bokklubben i San Francisco träffas kl. 11.30 första torsdagen i månaden på biblioteket. Hör av dig till Barbro Haves, bhaves@sbcglobal.net, om du vill vara med. South Bay Bokklubben i South Bay träffas på kvällstid var sjätte vecka.  Kontakta Annette Eldredge, eldredgeannette@gmail.com, för anmälan och mer information.

Fikaträffar SWEA på IKEA

East Palo Alto Passa på att kombinera nytta med nöje och luncha med härliga Sweor samtidigt som du inhandlar kaviar och knäckebröd. Vi träffas i restaurangen kl. 12.00 första onsdagen i månaden. Kontaktperson är Birgitta Leh, anbileh@comcast.net. Emeryville Första onsdagen varje månad träffas vi för elvakaffe på IKEA-restaurangen i Emeryville. Kontaktperson är Anita Benson, bensonan@earthlink.net.

Fikaträffarna arrangeras varannan månad. Vi träffas på något museum och fikar innan vi ser en utställning. Flera av oss är medlemmar på olika museer och kan ha tillgång till gästbiljetter som vi kan ge till någon som inte är medlem. Välkommen att följa med oss nästa gång! Fikaträffarna annonseras via e-post, SWEA:s digitala kalenderutskick och i kalendern på SWEA:s hemsida. Kontaktpersoner är Gillan MacDonald, gillanmacd@aol.com och Karin DeBrer, karindebrer@gmail.com.

Biblioteket

SWEA har ett alldeles eget bibliotek! Det ligger på översta våningen i Swedish American Hall på 2174 Market Street i San Francisco (hiss finns). Biblioteket drivs av volontärer och har öppet kl. 14.00-15.30 andra söndagen i månaden med undantag för juniaug. På SWEA:s hemsida finns en uppdaterad lista över vilka svenska barn- och vuxenböcker som finns till utlåning. Saknar du någon författare? Eller har du kanske svenska böcker du vill skänka till biblioteket? Hör av dig till våra bibliotekarier Gun Bolin, gebolin@ aol.com och Barbro Johannesson, annabarbro42@gmail.com.

Onsdagsvandringar på Peninsulan

Vi möts kl. 9.15 varje onsdag för en 6-6,5 miles lång vandring i bra tempo någonstans på Mid-Peninsula. Mötesplats för veckans vandring publiceras i SWEA:s Facebookgrupp, där du också anmäler dig. Du kan kontakta Lena Axelsson, lena. axelsson@comcast.net om du inte använder Facebook eller har frågor. 

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

27


swea grupper h höst märks tydligt

tensiv sommar oc Att det har varit en in

TOALBUM

ORNAS FO när man kikar in i SWE elser! era bilder och upplev av er ed m r la de ni t Tack för at

28

I oktober hade 35 Sweor och några partners den stora glädjen att lyssna på AM Alströmers lärorika och intressanta presentation om Margareta Leijonhufvud, Gustav Vasas andra hustru, på Swedish American Hall. Alla fick dessutom varsin kopia av den bok som hon skrivit om Margareta Leijonhufvud.

I september anordnade SWEA Professional ett fantastiskt event hemma hos Katarina Bonde på vingården West Wines i Healdsburg. Först höll swean Andrea Tegstam ett yogapass med utsikt över vinrankorna. Sedan blev det lunch och vinprovning samtidigt som Katarina Bonde berättade sin inspirerande livshistoria som Venture Capitalist, entreprenör och vinmakare.

En välförtjänt picknick på bryggan i Boronda Lake i Foothills Park efter en 10 km lång onsdagsvandring. Härlig samvaro efter en ordentligt svettig runda i backarna.

I september tog Ann Faut och ett tjugotal andra Sweor, några makar och barn chansen att få uppleva vinproduktion hands on genom druvplockning på Linde Vineyards. Efteråt blev det lunch och - i allra högsta grad - lokalproducerat vin.

SWEA-MAGASINET VINTER 2019


På Nordic Women in Tech som samarrangerades av SWEA Professional gav Denise Persson, Jenny Elfsberg, Lene Sjorslev Schulze, Minna Holopainen, Krista Glantschnig, Gro Eirin Dyrnes och May Roen en bild av hur det är att vara framgångsrik, kvinnlig, nordisk entreprenör i techbranschen.

Första onsdagen varje månad samlas ett stort härligt gäng på IKEA i Emeryville. Sweorna i East Bays bokklubb vet att en god bok bäst diskuteras över en god lunch. Eller kaffe med dopp. Eller båda.

Barnen Douglas, Vilgot, Max, Linnea och Leo njöt av fika och lek på mammagruppens sommaravslutning i Shoup Park i Los Altos. Sommaren inleddes med vinprovning och trevligt sällskap på Vino Locale i Palo Alto.

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

29


nya medlemmar Swea har drygt 7 000 medlemmar och finns i 33 länder. SWEA San Francisco är SWEA:s största lokalavdelning med över 400 medlemmar. Här välkomnar vi fyra nya Sweor.

Julia Selander

30

Birgitta Durell

Carina Oskarsson

Emma Lundin

Hemort: Höllviken (Falsterbonäset). Bor nu: Albany. Familj: Min man Mitch och dotter Johanna, 14 år. Sysselsättning: Co-founder av Cult Crackers. Har bott i USA/Bay Area sedan: 1994. Hur hamnade du här: Träffade min man på ett yogaretreat i Grass Valley. Var har du bott tidigare: Sverige och Thailand. Bäst med Kalifornien: Rikt kulturliv, att man kan åka skidor och bada i havet på en och samma dag, rik matkultur och vädret. Saknar: Familj, vänner… och filmjölk. Intressen: Böcker, natur, konst, teater, musik, yoga och skidåkning. Har du något du vill berätta för de övriga SWEAmedlemmarna: Det har varit kul att den här hösten att träffa SWEA-medlemmar genom SWEA Professional. Jag ser fram emot att nätverka med fler SWEA-medlemmar.

Hemort i Sverige: Åkers Styckebruk, Strängnäs kommun. Bor nu: Cupertino. Familj: Man och en gemensam dotter, 7 år. Sysselsättning: Designkonsult, grafisk design och Design Management med fokus på varumärkesidentiteter. Har bott i USA/Bay Area sedan: Till och från i elva år. Hur hamnade du här: Min man är anställd på ett amerikanskt företag. Var har du bott tidigare: London och Österrike.  Bäst med Kalifornien: Bergen och den storslagna naturen samt trevliga människor. Saknar: Ljuset och känslan av Sverige.  Intressen: Naturliv och yoga, vandra, paddla, klättra, åka skidor etc.

Hemort: Stockholm. Bor nu: NoPa, San Francisco Familj: Mamma, pappa, och bror hemma i Sverige. Sysselsättning: Produktdesigner på Breaker, en podcast-app. Har bott i USA/Bay Area sedan: Hösten 2017. Hur hamnade du här: Jag ansökte om ett internship via Startuplifers, som då var en del av KTH Innovation. Var har du bott tidigare: Västerås, Stockholm och Los Angeles. Bäst med Kalifornien: Havet, bergen, naturen! Allt som finns att göra och se här och de trevliga människorna. Saknar: Vänner, traditioner och årstider. Intressen: Träna, hajka, resa, mat och vin. Gillar att träffa nya människor och lära mig nya saker. Har du något du vill berätta för de övriga SWEAmedlemmarna: Ha kul och ta vara på tiden här! Ser fram emot att träffa er alla.

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

Hemort i Sverige: Stockholm. Bor nu: Nob Hill, San Francisco. Familj: Fästman. Sysselsättning: Vice President på designbyrån Essen International. Har bott i USA/Bay Area sedan: Augusti 2019. Hur hamnade du här: Fick ett jobberbjudande som jag inte kunde tacka nej till och flyttade hit på vinst och förlust utan att ens ha varit på USA:s västkust innan. Är tokig i Kalifornien och väldigt glad att jag tog chansen. Har redan träffat vänner för livet och hittar nya äventyr hela tiden! Var har du bott tidigare: Född i Göteborg, bott kort i London och Marseille och senaste åtta åren i Malmö och Stockholm.  Bäst med Kalifornien: Klimatet, människorna och att precis allt är möjligt här! Saknar: Min fästman som är kvar i Stockholm, men vill man jaga sitt drömjobb får man göra lite uppoffringar ibland. Tacksam för direktflyg samt att digitaliseringen möjliggör långdistansförhållanden.  Intressen: Upptäcka Kalifornien på alla tänkbara vis. Lära mig nya saker, träffa nya människor.  Har du något du vill berätta för de övriga SWEAmedlemmarna: Om någon av er har erfarenhet av att jobba med branding/design i USA så letar jag efter en mentor.


Billigaste Priset Till Sverige. 1204 Fifth Avenue San Rafael, CA 94901 415-454-4932 Fax: 415-454-5783

www.skytours.com GARANTERAT!

God Jul & Gott Nytt ร…r รถnskar Lisa Wiborg SWEA-MAGASINET VINTER 2019

31


nya medlemmar swea familj

Sara Porseland har fått en son som heter Jamie. På bilden är han sex månader gammal.

Emily Stoval har fått en dotter. Det här är Livia och hon är en glad liten tjej på tre månader. 

Camilla Arfvidssons dotter Maja, nio månader, tycker det är roligt att leka i parker och smaka på all god bark.

KÄR SWEA SOM HAR LÄMNAT OSS

Vi minns May Häggblom May Häggblom, 92 år, San Francisco, avled den 22 juli 2019 i sviterna efter ett fall. Hon föddes i Gamla Karleby, Finland. Efter några år i Sverige kom hon i början av 1960-talet till San Francisco via Seattle. Hon hade en framgångsrik karriär som förmögenhetsförvaltare vid Bank of America. 1993 gick May med i SWEA San Francisco och var aktiv fram till för några år sedan. Ofta kom hon tidigt till SWEA-sammankomsterna och hjälpte till med dukning. Hon bakade även kakor till julmarknaden. Andra intressen var broderier, yoga och resor. Hon var en skicklig investerare. May bodde i samma område hela tiden i San Francisco. Fram till för några år sedan var hon aktiv med dagliga promenader då hon tittade in i affärerna och pratade med grannarna. Varje onsdag besökte hon Castro Farmer’s Market och avslutade med ett glas vin med vänner på Cafe Flore. Förutom sina vänner lämnar May efter sig sina kära syskondöttrar i Finland och Schweiz. Hon vilar nu bredvid sin familj i Gamla Karleby, Finland. Barbro Haves

32

SWEA-MAGASINET VINTER 2019


ordföranden har ordet

F

örra gången jag skrev Ordföranden har ordet var jag i Paris för att möta våren. Den här gången sitter jag på Abbott Square i Santa Cruz och njuter av en havremjölkslatte en underbar hösteftermiddag. När du läser detta är det snart dags för vår julmarknad, ett evenemang som jag tror att vi alla är stolta över, och med ett rykte som når långt utanför vår lokala förening, både bland svenskar i Bay Area och SWEA internationellt. Det är en dag då Sweor i alla åldrar samlas för att uppleva och sprida svenska traditioner.

När väl Jantelagens grepp över mig lagt sig kunde jag verkligen ta in vilken otrolig gemenskap och omtanke för varandra som vi har, inte bara i vår ungefär 20 kvinnor starka vandringsgrupp, utan i hela SWEA San Francisco.

När jag nu sitter här och tänker tillbaka på året som gått, mitt första år som er ordförande, så är det några saker som framträder. Vår fest för att fira SWEA Internationals 40-årsjubileum och midsommarfirandet i Alameda som kändes som en äkta svensk midsommarfest med lätt duggregn och 15 grader. Och, på ett mer personligt plan, när jag en av de sista vandringarna innan sommaruppehållet blev “kidnappad” av några av stammisarna. Det blev en kort vandring som avslutades med vinprovning och otrolig picknick-lunch för att fira min 50-årsdag! När väl Jantelagens grepp över mig lagt sig kunde jag verkligen ta in vilken otrolig gemenskap och omtanke för varandra som vi har, inte bara i vår ungefär 20 kvinnor starka vandringsgrupp, utan i hela SWEA San Francisco. Om jag blickar framåt så är vi nu på väg in i ett nytt decennium. Varje nyår blir lite av en nystart och vid ett decennium blir det lätt lite extra. Det finns mycket oro runt oss, både i vår närmiljö och ute i världen, men jag ser också en mer positiv energi till exempel i vår lilla värld här i SWEA San Francisco. Vi i styrelsen, och framför allt vår åtta kvinnor starka programkommitté, jobbar alltid med en del större programpunkter som vårt årsmöte, påskoch midsommarfirande och föreläsningar i biblioteket som i vår med största sannolikhet kommer att inkludera ämnet krisberedskap inför naturkatastrofer. Fast mycket är fortfarande oskrivet. Det mesta som händer gör det för att individuella medlemmar tar på sig att samordna tjejträffar, biokvällar, parkträffar, IKEA-träffar och museibesök, men det finns alltid utrymme för fler programpunkter.

När Lena Axelsson fyllde 50 år i somras överraskade tjejerna i onsdagsvandringsgruppen henne med picknick och vinprovning.

Och några slutord: Många av oss har våra familjer i Sverige och i tider då vi behöver lite extra stöd, både praktiskt och emotionellt, hoppas jag att ni vet att det finns Sweor som kan erbjuda ett öra eller en hjälpande hand. Med varma hälsningar,

Lena Axelsson ordförande SWEA San Francisco

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

33


swea stipendiat

SWEA

T A I D N E P I T S

Till exempel har han deltagit i teateruppsättningar vid Yales teaterprogram och gjort ljud för Peter Shaffers pjäs Amadeus. Emil Ernström har fått lysande rekommendationer från sina professorer vid Yale. De berömmer särskilt mognaden och komplexiteten i verken och förmågan att smälta samman akustiska och elektroniska ljud. Han hade med två verk i sin ansökan till SWEA-stipendiet. Ett av dem är ett stycke han skrev 2016, Hatchling, som var hans första försök att skriva för en orkester. – Det är ett stycke som är fullt av tvekanden, och är ömtåligt och skyggt som när en liten kyckling kommer ur sitt skal. Det är ett stycke som vill bryta sig fritt, och hitta styrkan att flyga och sväva över världen, skriver Emil Ernström i beskrivningen av Hatchling. Det andra stycket är Courante, som han skrev 2016 för två cellister och utgår från material i Bachs cellosvit nummer 4. – Resultatet låter som Bach filtrerat genom mitt eget samtida perspektiv, eller kanske bara i en mixer, skriver Emil Ernström.

Ung kompositör blev årets SWEA-stipendiat Den svensk-ungersk-amerikanska kompositören Emil Ernström har hunnit med flera verk trots att han bara är 23 år. Tidigare i år fick han motta SWEA:s stipendium för att studera vid Musikhögskolan i Malmö. Emil Ernström är just nu i full gång med att skapa orkesterverk under sina studier för att ta en magisterexamen i musikkomposition vid Musikhögskolan i Malmö.

Pengarna från SWEAs stipendium, som uppgick till 7 500 dollar, har gett honom möjlighet att på heltid ägna sig åt sina studier på Musikhögskolan i Malmö. I sitt kommande verk vill han gärna utforska frågor kring sin identitet och kulturtillhörighet, genom att bland annat använda svenska folkmelodier och ljudimpulser från sin barndom. – Det finns en lång historia om klassisk musik och nationalism, och jag vill att min musik ska ifrågasätta denna historia men också utforska nya sätt som konst kan uttrycka en nationell identitet, säger Emil Ernström.

– Jag studerar tillsammans med den svenska operatonsättaren Hans Gefors och jobbar med två verk, ett för Helsingborgs symfoniorkester och ett för stråkorkestern Musica Vitae, säger Emil Ernström till SWEA-magasinet. Han är född i Sverige, men växte upp i Ungern och i USA, i Palo Alto. I våras avslutade han sin kandidatexamen i musik och komposition vid Yale University. – Att flytta tillbaka till Sverige efter så många år utomlands har väckt många känslor om identitet och tillhörighet som håller på att hitta sin väg till den musik jag skriver, säger Emil Ernström. Trots sina 23 år har Emil Ernström komponerat flera verk – både för full orkester, kammarorkester och sång och piano. Han jobbar framförallt med klassisk musik, men också interdiscinplinärt med kompositioner för teater, film och dans.

34

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

Text: Miriam Olsson Jeffery

Senaste årens vinnare av stipendiet 2018 Elizabeth Howard (litteratur) och Stephen Ujlaki (Ingmar Bergman-utställning) 2017 Mimi Nielsen (litteratur) 2016 Ida Moen Johnson (barnlitteratur) och Zachary Harrison Blinkinsop (litteratur) 2015 Clare Benson (konst) och  Elise Carlson-Rainer (sociologi/ mänskliga rättigheter)


swea styrelse SWEA SAN FRANCISCOS

styrelse 2019 Lena Axelsson, ORDFÖRANDE president@sweasanfrancisco.org

PROGRAM

Helena McCombie, VICE ORDFÖRANDE vicepresident@sweasanfrancisco.org

Sussi Wisén

Kristin Klingvall, KASSÖR treasurer@sweasanfrancisco.org

Louise Kobin

Miriam Olsson Jeffery, SEKRETERARE secretary@sweasanfrancisco.org

Anna Axelsson

Josefin Jansson Gunilla Lehmkuhl Pia Jacobsson

Cecilia Hägglund

REDAKTÖR HEMSIDAN Josefin Jansson webmaster@sweasanfrancisco.org MEDLEMSKAP, E-POST & UTSKICK Anita Benson/Siv Richards Tfn: (925) 945-6582 office@sweasanfrancisco.org membership@sweasanfrancisco.org

Michaela Taylor

SWEA-MAGASINET VINTER 2019

35


FIRST CLASS

SAN FR ANCISCO

RETURN ADDRESS: SWEA SF Medlemskap 2060 Strand Road Walnut Creek, CA 94596

Profile for SWEA San Francisco Magasinet

SWEA-Magasinet San Francisco Nr 2, 2019  

SWEA-Magasinet San Francisco Nr 2, 2019  

Advertisement