Page 1

Program maj & juni

SWEA North Carolinas nyhetsbrev nummer 4

Tack till våra annonsörer

Teknikens under.

Sillmiddag i Cary hos Sofie Läck, den 12 maj

Nationaldagsfirande vid Lake Wheeler i Raleigh, den 3 juni

Påskledigheten ar avklarad. Vår familj hade en underbar vecka i Mexico. Utan datorer, måsten, matlagning, tvättning etc. Ja, jag kan erkänna att jag inte talar sanning fullt ut. Kom åt internet någon minut då och då. När vi var tillbaka hade jag hela 540 inkommande meddelande att läsa igenom. Jag har upptäckt hur otroligt många företag och organisationer som skickar sina nyhetsbrev, erbjudanden osv. Detta fortsätter trots att jag vid upprepade tillfällen avsagt mig prenumeration. Jag är väldigt nyfiken av naturen, så det är klart att jag kastar inte bara bort mitt meddelande. Jag kan ju missa något då. Informationssamhället skrämmer mig ibland. Visst är den fantastisk?! Man matas med all möjlig information oavsett man vill ha den eller inte. Jag är gift med ”Mr Excel himself”. Jag kallar min make det som arbetar med ekonomi. Hur skulle han klara sig utan Excel? Hur skall jag lära honom att inte vara sa tillgänglig hela tiden. Hur skulle han klara sig att leva utan Iphone, Ipad och hans Volvo laptop, hihi? Ja, det är en undran jag har just nu. Någon som har något tips på hur man blir av med ett databeroende (eller vad man nu skall kalla det)? Jag vet hur man slutar att röka och slutar att äta choklad. MEN hur skall man bli kvitt alla informationskanaler? Vad lugnt och skönt man hade förr med gula sidorna i telefonkatalogen och en hederlig telefonlur i handen. Då pratade vi mer med varandra. Idag skriver vi till varandra och det personliga samtalet har minskat avsevärt. Nej, kära SWEA medlemmar. Jag uppskattar verkligen våra programpunkter där vi kan träffas och umgås. Vi har haft ett gediget program under våren och jag har tyvärr inte kunnat delta i alla. Det är några få aktiviteter kvar innan SWEA tar semester. Till hösten är vi givetvis tillbaka. Har ni önskemål om vad vi skall anordna, sa hör av Er.

Ha en skön maj månad. På återseende! Swea kids, klicka på bilden

Kram från Madelene Trolle Om du vill delta I nyhetsbrevet, maila sofie.lack@hotmail.com

Nina Parker Realty/Keller Williams (919) 740 8725


Trädgårdsvandring hos Kerstin Doherty

Den 26 mars träffades SWEA-damerna till den årliga trädgårdsvandringen hos vår kära medlem Kerstin Doherty för att vandra runt i hennes vackra trädgård och titta på de fina tulpanerna som växte där. Tulpaner av många olika färger var i full blom och doften frånblommor fanns i luften. Vi njöt av en underbar dag i solen som avslutades med en trevlig potluck lunch tillsammans. Tack Kerstin Doherty för att du välkomnade oss till ditt hem!


Cary Art Center 13 april Dagen började med en trevlig rundvandring på Cary Art Museum. Vår medlem Susanne Portanova guidade oss genom byggnaden och visade oss pågående konstutställningar samt berättade om alla kulturella aktiviteter som pågår. Därefter vandrade vi nedför Academy Street. Susanne gav oss en inblick i historien och visade oss de konstverk som finns längs med gatan. Dagen avslutades med en lunch på Ashworth Soda Fountain, som också är en del av historien om Down Town Cary.

Tack Susanne!


Sofies köksord Ostkaka och jordgubbsylt det ar sommarkänsla för mig. Eftersom jag spenderade mänga somrar i Småland, när jag växte upp, och fortfarande gör så blev ostkaka ett frekvent inslag. Med sommarhus bara några mil från Frödinge så köpte vi direkt ifrån fabriken. Säkerligen ingen skillnad i smak men det var en viss känsla... Nu får man vara så god att laga sin egen ostkaka. Jag är schyst nog att ge er två recept, det ena lite enklare än det andra. Det är faktiskt inte svårt att hitta ostlöpe, finns på Whole Foods och på Walmart faktiskt. Passa på att ut och plocka jordgubbar och prova recepten och sylta och safta. Fast man måste ju inte krångla till det med ostkaka, man kan ju bara plocka jordgubbar och köpa glass. Gott det också. Lycka Till!

Småländsk ostkaka

Egen hemmagjord äkta ostkaka - även kallad Småländsk ostkaka, är riktigt gott och lyxigt. Det tar lite tid att göra ostkaka men det är faktiskt inte särskilt svårt, och själva arbetsinsatsen är inte så mycket längre än många andra bakverk. Följ bara receptet. Med denna ostkaka imponerar du garanterat på dina gäster! Ingredienser: 3 liter röd mjölk (3%) 0.75 dl vetemjöl 1 msk ostlöpe 0.5 dl sötmandel 2 st bittermandlar 3 st ägg 0.5 dl strösocker 3 dl grädde Gör så här: 1. Gör först en mjölredning: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken. 2. Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så att värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen. 3. Vispa ner redningen. 4. Rör därefter försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.) 5. Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter. Du får inte röra i den under tiden. (Om mjölken varit mindre än 30°C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite längre tid än 45 minuter.) 6. Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.

Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk. Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig. Det klassiska misstaget är att man bara känner värmen överst i kastrullen medan värmen kommer underifrån och när du då känner av 37 grader där så kan det vara 50°C i botten och då "dör" ostlöpen. Tänk även på att temperaturen fortsätter höjas en stund efter du tagit bort kastrullen från plattan särskilt om du värmer på högsta effekt. Så värm försiktigt under omrörning. Men om du misslyckas, d.v.s. ingenting händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter sedan från steg 5.) 7. Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal gärna mandel och bittermandel under tiden. 8. Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När du silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex. använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den. 9. Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter. Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det går bra att fylla formarna fulla. 10. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket färg som jag har på mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grädda alla dina formar samtidigt. Jag hade två stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn är det också 175 grader som gäller. 1-3 ostkakor - ca 8-10 portioner


Magisk kväll med Sofia Talvik i Holly Springs! Torsdagen den 19 april bjöd den svenska ”singer/song-writern” Sofia Talvik ett femtiotal besökare på dryga två timmars högklassig underhållning i kulturhuset i Holly Springs! Sofia, som är ute på turné, visade att hon håller hög internationell klass med sin personliga musik och tänkvärda texter. En stor portion självdistans och humoristiska anekdoter mellan låtarna bidrog till att förhöja stämningen, och de finstämda aukustiska tonerna från gitarren med de suggestiva och surrealistiska bakgrundsbilderna som dekor trollband publiken på ett magiskt sätt! Konserten var ett samarrangemang mellan det svenska konsultatet i Raleigh, SACC och SWEA. Förutom konserten med Sofia gavs det möjlighet att mingla med såväl svenskar som amerikaner från olika delar av North Carolina. /Tarja Anttila och Eva Forsberg


Ostkaka med keso (utan ostlöpe) Ostkaka utan löpe men med cottage cheese som skapar rätt struktur på kakan. Det är naturligtvis lite enklare än att fixa ostlöpe, nästan lika god som riktig. Jättegod ostkaka med smak av mandel som passar bra tillsammans med jordgubbsyltä Ingredienser 4-6 port 4 ägg 2 msk strösocker ½ dl vetemjöl 500 g cottage cheese 3 dl vispgrädde 1 dl hackad sötmandel 2-3 hackade bittermandlar 2 dl jordgubbsylt 2 dl vispgrädde Gör så här Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop ägg och socker. Rör i resten av ingredienserna. Häll i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 35-45 min. Servera ostkakan ljummen med hjortronsylt och vispad grädde.

Jag gör alltid sylt och saft eftersom jag gillar att ha det i i kylen. Saft är speciellt bra att ha hemma när barnens otroligt långa sommarlov är i antågande.

Jordgubbssylt Så här enkelt kokar du din egen jordgubbssylt. Slå upp i fin glasburk med handskriven etikett.ca 2 liter 2 liter jordgubbar, ca 1 kg 8 dl strösocker, ca 700 g 1 krm natriumbensoat (engelska sodium benzoate)

Gör så här

Jordgubbssaft Liten sats ca 5 dl 10 dl jordgubbar (10 dl motsvarar ca 500 g) 2 dl vatten 3 dl socker 1/2 krm natriumbensoat (eventuellt) Stor sats ca 2 liter 4 l jordgubbar (4 l motsvarar ca 2 kg) 8 dl vatten 12 dl socker 2 krm natriumbensoat Gör så här Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och låt koka upp. Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären. Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig. Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna. Förvara saften kallt. Tips Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.

Snoppa jordgubbarna och dela eller skiva dem. Varva bär och socker i en kastrull. Låt stå ca 1 tim. Låt bären sjuda på svag värme ca 10 min. Ta bort ev skum. Rör ut natriumbensoat i lite sylt och rör ner i grytan. Häll upp sylten i rena, varma burkar och sätt på

Glad Sommar önskar SWEA North Carolina!


Ostkaka med keso (utan ostlöpe) Ostkaka utan löpe men med cottage cheese som skapar rätt struktur på kakan. Det är naturligtvis lite enklare än att fixa ostlöpe, och nästan lika god som riktig. Jättegod ostkaka med smak av mandel som passar bra tillsammans med jordgubbsylt Ingredienser 4-6 port 4 ägg 2 msk strösocker ½ dl vetemjöl 500 g cottage cheese 3 dl vispgrädde 1 dl hackad sötmandel 2-3 hackade bittermandlar 2 dl jordgubbsylt 2 dl vispgrädde Gör så här Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop ägg och socker. Rör i resten av ingredienserna. Häll smeten i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 35-45 min. Servera ostkakan ljummen med jordgubbssylt och vispad grädde.

Jag gör alltid sylt och saft eftersom jag gillar att ha det i kylen. Saft är speciellt bra att ha hemma när barnens otroligt långa sommarlov är i antågande.

Jordgubbssylt Så här enkelt kokar du din egen jordgubbssylt. Slå upp i fin glasburk med handskriven etikett.ca 2 liter 2 liter jordgubbar, ca 1 kg 8 dl strösocker, ca 700 g 1 krm natriumbensoat (engelska sodium benzoate)

Gör så här

Jordgubbssaft Liten sats ca 5 dl 10 dl jordgubbar (10 dl motsvarar ca 500 g) 2 dl vatten 3 dl socker 1/2 krm natriumbensoat (eventuellt) Stor sats ca 2 liter 4 l jordgubbar (4 l motsvarar ca 2 kg) 8 dl vatten 12 dl socker 2 krm natriumbensoat Gör så här Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och låt koka upp. Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären. Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig. Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna. Förvara saften kallt. Tips Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.

Snoppa jordgubbarna och dela eller skiva dem. Varva bär och socker i en kastrull. Låt stå ca 1 tim. Låt bären sjuda på svag värme ca 10 min. Ta bort ev skum. Rör ut natriumbensoat i lite sylt och rör ner i grytan. Häll upp sylten i rena, varma burkar och sätt på lock.

Glad Sommar önskar SWEA North Carolina!


Bokfika i Greensboro

Vårens sista bokfika den 26 april var hos Katarina Jakobsson i Cary. Med några nya trevliga ”tanttidningar” och spännande nya böcker var diskussionerna livliga och intressanta. Nu blir det sommaruppehåll och vi ser fram emot hösten då vi hoppas på att få tillgång till fler tidningar och böcker från Sverige.

nyhetsbrev april  
nyhetsbrev april  

nyhetsbrev april

Advertisement