Page 1

WELKOM

Hospitality in de Schoonmaak

‘Plezieriger werken, prettiger en meer waardering voor de

klantcontact schoonmaker’

Gedag zeggen, een deur open houden, een glimlach, een bedankje. Kleine moeite, groot plezier. Voor de gast én de schoonmaker. Daarom ontwikkelden adviesbureaus ATIR en HTC Advies en brancheopleider SVS de opleiding Hospitality in de Schoonmaak.

Z

oals in vele omgevingen staat in de schoonmaakbranche de gast centraal. Recente brancheontwikkelingen als Het Nieuwe Werken en dagschoonmaak eisen nieuwe vaardigheden en een andere attitude van schoonmaakmedewerkers en hun leidinggevenden. Daarom speelt gastvrijheid in dienstverlening een steeds grotere rol in de schoonmaakbranche. Adviesbureaus ATIR en HTC Advies en brancheopleider SVS spelen hier samen op in met de nieuwe opleiding Hospitality in de Schoonmaak. Hayk Simons, algemeen directeur van ATIR/HTC Advies: “Wij willen de schoonmaakbranche verder professionaliseren en ‘gezonder’ maken. Meer hospitality toevoegen zien wij als een waardevolle bijdrage hierin.” Voorbeelden van gastvrijheid Maar wat houdt hospitality in de schoonmaak precies in? Puck Wilbers, senior adviseur bij HTC Advies, legt uit: “Gastvrijheid is voor iedereen anders en gastvrijheid binnen schoonmaak is voor velen een vaag begrip. Het gaat onder meer om een welkom gevoel, de ander willen helpen en een goede sfeer maken. Dat kan bijvoorbeeld door te glimlachen, een deur voor iemand open te houden en

door initiatief te nemen.” Een schoonmaker kan volgens Wilbers daarnaast letten op het gebruik van de materialen. Wilbers: “We geven cursisten concrete voorbeelden. Staat de materiaalwagen niet in de weg? Heeft de gast geen last van het geluid van de stofzuiger? Is de vloer niet te nat?” Waardering en trots Het doel van de nieuwe opleiding Hospitality in de Schoonmaak is deelnemers de toegevoegde waarde van gastvrijheid in de schoonmaak bij te brengen. “Niet alleen de eindgebruiker heeft er profijt van, óók de schoonmaker zelf. Door gastvrij te zijn wordt het werken plezieriger, het contact met de pandgebruiker prettiger en de waardering voor de schoonmaker groter’, vertelt Wilbers. In de opleiding gaat het ook over trots. Gert de Graaf, Manager Marketing & Sales bij SVS: “Schoonmakers mogen trots zijn op hun werk en laten zien dat ze de beste willen zijn. Met een positieve houding en een verzorgd uiterlijk, want dat bepaalt mede de klantbeleving. Iemand die zichzelf niet verzorgt, geeft immers niet de indruk dat hij of zij de schoonmaak van een pand kan verzorgen.”

Hospitality-waaier De hospitality-opleiding is een praktijkgerichte doe-dag die gevolgd kan worden in combinatie met de Basisopleiding Schoonmaken. “Bij hospitality-kennis draait het net zoals bij schoonmaken om learning by doing. De vele voorbeelden en rollenspellen in de opleiding maken van gastvrijheid een tastbaar begrip”, verklaart De Graaf. Een belangrijke ondersteuning van de nieuwe opleiding is de hospitality-waaier. “Deze waaier op handformaat is een hulpmiddel en naslagwerk en bevat praktische informatie, instructiefoto’s, opdrachten en geheugensteuntjes voor schoonmaakmedewerkers. De waaier kan aan de schoonmaakkar gehangen worden en geeft de nodige handvatten om het geleerde in de hospitality-opleiding op de werkvloer toe te passen”, aldus De Graaf. De nieuwe waaier is gebaseerd op de soortgelijke Instructie bij Introductie-waaier die deelnemers zowel vooraf, tijdens als na de Basisopleiding Schoonmaken kunnen gebruiken. Na het volgen van de opleiding Hospitality voor de Schoonmaak ontvangen de deelnemers, bij actieve deelname en voldoende resultaat, een Verklaring van Deelname.

IN DE WERELD VAN

GASTVRIJHEID

www.svs-opleidingen.nl info@svs-opleidingen.nl t: 010 - 29 31 000 www.atir.nl info@atir.nl t: 036 - 30 30 550

Nieuwe opleiding Hospitality in de Schoonmaak  

Adviesbureaus ATIR en HTC Advies en brancheopleider SVS hebben de opleiding Hospitality in de Schoonmaak ontwikkeld.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you