Page 1


inbjudan


till dig som fyller 14 i år Svenska kyrkan inbjuder dig till att bli konfirmand. Det är ditt val! Tycker du om pannkakor? De flesta gör det. Men hur vet man att man tycker om pannkakor? Kanske för att man har provat: Då visste man att de är goda. Så är det också med konfirmationen. Konfirmation är gemenskap. Några av Hässelbys konfirmander berättar i den här broschyren om sina erfarenheter. Bilderna som du ser har konfirmanderna tagit själva. Konfirmation är att tillsammans med kompisar och ledare fundera kring viktiga frågor om tro, relationer och traditioner. Välkommen som konfirmand!


vad är konfirmation? konfirmationsdagen

Själva konfirmationsdagen är en fest för dig, dina närmaste och hela församlingen. Det är höjdpunkten av konfirmationstiden, en spännande tid där du tillsammans med andra upplever, diskuterar, lyssnar och skapar.

konfirmationstiden

Vi har några olika upplägg för hur konfirmationstiden kan se ut. Men den innehåller alltid en massa olika upplevelser, nya erfarenheter och samtal om kristen tro och livets utmaningar. Du blir också förtrogen med kyrkans rum och allt som händer i gudstjänsten. En stor del av konfirmandtiden går ut på att tillsammans göra nya erfarenheter. Därför åker man på läger i alla våra grupper – ibland kortare läger, ibland längre resor. För många är konfirmandlägret årets bästa upplevelse!

vad betyder „konfirmation“?

Bibeln berättar att dopet är Guds gåva till oss. Det är ett synligt tecken på Guds kärlek, och visar att den döpta är med i kyrkan. Ordet konfirmera betyder bekräfta eller styrka. Konfirmationen förutsätter ingen bekräftelse från konfirmanden, utan det är Gud som bekräftar sina löften, som han gav i dopet. Konfirmandtiden ger dig en möjlighet att lära dig mer om tron.


om d är dö u inte pt ka vara med p n du å matio nen i a konfirlära lla fa kän ll väl ja na tron o , ch senar e om d vill d u öpas under året.


6 115 likes  erikmurray  Det var roligt att träffa nytt folk på lägret och höra vad de varit med om. Jag fick verkligen vara mig själv.  andrelindell  Ledarna är verkligen jättebra. Särskilt de som också är ungdomar. Nu har jag också blivit ledare!


min konfirmationstid Jag lärde mig så mycket nytt om mig själv och träffade många nya människor. Det roligaste var nog kärleksdagen som vi hade på vårt läger. louise lundst

edt

Konfirmationen är det bästa jag har gjort i mitt liv. Den har förändrat min inställning på så många sätt. Jag har lärt mig mycket, och konfirmationen förändrade mig som person. g albin kjellber

Det var som en dörr som öppnades för mig. Jag hittade mig själv och fann frid i själen, det var en alldeles speciell känsla. Här fick jag verkligen vara mig själv. ellen bagge

Augustilägret var bara bäst! Jag lärde mig att ta initiativ och att ta tag i saker. Det bästa var den otroligt starka gemenskapen oss emellan.

simon eklund


båtkonfirmation Veckan innan midsommar börjar vårt äventyr till havs. Under en vecka är skutan T/S Constantia vårt hem. På dagarna seglar vi, upptäcker Stockholms skärgård och lär oss mer om kyrkan och kristen tro. Det är nämlingen ingen slump att många av berättelserna i Bibeln utspelar sig på sjön eller på havet! Denna alternativ passar alla, oavsett om du har förkun­ skaper eller till och med redan kan segla. Vårt läger är ingen formell seglarkurs, men självklart lär du dig massor om sku­ tan, segling och regler och vett till havs. Vi lagar vår egen mat ombord. Läs gärna mer om båten på www.constantia.se. Lägret leds av präst och församlingspedagog, några för­ träffar ingår. Då lär vi känna varandra och tittar kanske också på båten. Vi är hemma igen innan midsommar, och konfirma­ tionen är en vecka senare. Första träff: Läger: Konfirmation: Deltagare: Kostnad:

23 januari 2014, kl.18, Hässelby Villastads k:a 12–19 juni 2014, skutan Constantia 29 juni 2014 minst 10, max 18 3000 kronor


anm채l dig ng: med en g책 lby.se a ih nd sse konfirma


upplev europa Det här för dig som gillar att resa: Vi ska åka till de mest spännande europeiska storstäderna just nu. Under höstlo­ vet flyger vi till Berlin och veckan innan påsk bär det av till London! På resorna lär vi oss mer om människor och kyrkor i andra länder. På båda ställen kommer vi att besöka den svenska församlingen som finns i staden, men det ingår också egen tid att upptäcka städerna (givetvis med vissa regler). Dagarna i London och Berlin varvar konfirmationspass med sevärdheter och utflykter och naturligtvis god mat: Cur­ rywurst i Berlin är lika självklar som Fish and chips i London. Vid sidan om resorna träffas vi några gånger för att förbe­ reda resorna och för att prata om det som vi upplevt gemen­ samt. Som i alla våra konfirmationsalternativ ingår också här andakter, samtal om de viktiga frågorna, gruppövningar och lekar. Första träff: Läger:

9 oktober, kl. 18.30, Hässelby Strands kyrka 26–31 oktober 2013: fem dagar i Berlin 12–17 april 2014: fem dagar i London Konfirmation: 4 maj 2013 Deltagare: minst 8, max 16 Kostnad: 5000 kronor


augustiläger Det bästa med sommaren är att åka på läger. Det är en san­ ning som vi i Hässelby tror stenhårt på. Därför finns vårt populära sommarläger också 2014. Konfirmationstiden börjar i november. Vi träffas några gånger innan vi åker för att lära känna varandra. Några ung­ domar, som konfirmerats under de senaste åren, är också med och ser till att det blir så roliga dagar som möjligt. Det går inte att beskriva i ord de upplevelser och minnen man bär med sig från ett läger, alla människor man lär känna (gamla som nya), all god mat, alla skratt och tårar, gemen­ skapen, sångerna… Så det är bäst om du upplever det själv! Du som vill veta mer om sommarlägret kan läsa vad förra årets konfirmander skrev på sin lägerblogg: augustikonfirmand.wordpress.com Första träff: Läger: Konfirmation: Deltagare: Kostnad:

23 november, kl. 10.00, Hässelby Strands kyrka 2–13 augusti 2014 17 augusti 2014 minst 12, max 40 1800 kronor


tisdagskonfirmationen Tisdagsgruppen träffas en gång varje vecka, på just tisdagar, mellan halv sju och nio. Vi börjar alltid med att fika tillsam­ mans. Träffarna kan se lite olika ut, men oftast har vi ett tema och utifrån det lekar, pysslar och pratar vi. Ibland tittar vi på film eller lagar mat tillsammans. Eller så upptäcker och närmar vi oss våra egna gränser i gympasalen… Det är alltid något spännande på gång! Tisdagskonfirmationen är till för dig som gillar att träffas regelbundet och som inte vill åka på något större läger. Vill du träffa nya kompisar och göra något regelbundet, så är det här din grupp! Det går bra att ”hoppa på” under konfirmations­ året. Första träff: Läger:

8 oktober, kl. 18.30, Hässelby Strands kyrka en övernattning (23–24 november) och ett kortare helgläger (fre–sön) på våren 2014 Konfirmation: 4 maj 2014 Deltagare: minst 4, max 20 Denna grupp är kostnadsfri.


kompiskonfa Är ni fem eller sex stycken som tränar ihop? Eller ett kompisgäng som träffas regelbundet? En liga som går och shoppar varannan lördag? Och ni funderar kring det här med konfirmation men har egentligen inte lust att komma till kyrkan – eller ni kanske inte har tid? Då är det en himla tur att kompiskonfa finns. Så då blir det kanske så att vi träffas en timme varje onsdag efter träningen. Eller innan. Eller så tar vi en kopp kaffe och en kakbit efter shoppingrun­ dan. Eller vi sitter en stund på biblioteket efter plugget. Eller vi träffas hemma hos er och tittar på en film tillsammans… Tänk vad häftigt det vore om vi hade konfirmationsgudstjäns­ ten på isen eller på fotbollsplanet eller hemma i trädgården eller vid ingången till shoppingcentret… Inget är för galet för att det inte skulle kunna bli en konfirmationsgrupp av det. Välkommen som kompiskonfirmander! Regler Deltagare Kontakt

Kompiskonfa har inga i förväg givna regler. minst 5 i varje kompisgäng Steffen Riesenberg, präst 08 50599240, sms: 076 5358240 steffen.riesenberg@svenskakyrkan.se facebook.com/steffenriesenberg


Så här kan du anmäla dig: – På vår hemsida konfirmandihasselby.se. – Ring eller mejla, adress och nummer finns nedan. – Sms:a ditt personnummer och ditt val till 076 5358240. Det kan lätt bli fullt på våra läger, då gäller först till kvarn. I så fall hör vi av oss med en gång. För våra alternativ med läger gäller allmänna villkor, som finns att ladda ner på www.konfirmandihasselby.se under fliken ”Dokument”. Hoppas vi snart får in din anmälan! Sista anmälningsdag är den 20 september 2013.

anmä ld enke ig på nä lt tet!

Vid frågor, synpunkter eller idéer, hör gärna av dig till oss: Steffen Riesenberg, konfirmandpräst Tfn: 08 505 99 240 steffen.riesenberg@svenskakyrkan.se Patric Rydén, församlingspedagog Tfn: 08 505 99 209 patric.ryden@svenskakyrkan.se eller gå in på www.konfirmandihasselby.se.


bra att veta vem kan bli konfirmand? Konfirmand kan vem som helst bli. Först och främst riktar sig våra grupper till 99:or, det vill säga alla som fyller 15 år under 2014. För yngre och äldre ungdomar pratar vi om hur vi kan lägga upp det så att det blir bra för alla inblandade. Ta gärna kontakt! särskilda behov I Hässelby kan alla konfirmeras. Om du har särskilda behov som ska tillgodoses under konfirmationstiden, till exempel en funktionsnedsättning, så löser vi det!

Hör gärna av er till oss i alla fall, så kan vi se om vi kan stötta er…

!

om lägeravgiften Pengar ska inte spela någon roll när du väljer ditt konfirmationsalternativ. Ingen ska behöva oroa sig för lägeravgiften. Om du och din familj har det ekonomiskt knepigt, ta kontakt med oss, kanske kan vår diakoni står för lägeravgiften. Alla sådana ärenden handhas konfidentiellt.

att bestämma sig Konfirmationsgudstjänsten går ut på att man under året har lärt känna kyrkan och församlingen och också i fortsättningen vill vara del av den. Upptäcker du att du ändå inte vill konfirmeras går det bra att hoppa av. Ingen i kyrkan blir besviken för det. Observera dock våra allmänna villkor (finns på hemsidan).

du som förälder är viktig Ungdomar gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör. Därför är du som är förälder oändligt viktig under konfirmationstiden. Det är viktigt att du stöttar ditt barns beslut. Med det vill vi gärna hjälpa dig. Dessutom ska du få så mycket information som möjligt om vad som pågår hos oss. Det löser vi med föräldramöten. Dessutom kan du följa vårt arbete på bloggar och facebook.

andra församlingar I Svenska kyrkan kan man välja fritt var man vill konfirmeras. Du som bor i en annan församling än Hässelby är välkommen till oss! Detsamma gäller för ungdomar från Hässelby som väljer att konfirmera sig på annan ort.

ska man vara döpt? Konfirmander ska vara döpta på konfirmationsdagen. Om man inte redan är döpt kan dopet ske under konfirmandåret.


an tiden av tem and a r r g nå r konfi m ner unde p och relatio vard

Denna folder är tryckt på Billes tryckeri på svanenmärkt papper.

ka tt – Väns jänst och na t och ont t s ot – Gud ch glädje, g heliga Ande o n – Sorg esus och de h samlevnad ,J oc d t u e t G – xuali e s , k syn – Kärle ch bön nnisko ä m o h l – Bibe kovärde oc nis – Män ch rättvisa o jö – Mil

läs mer!

Konfirmand i Hässelby 2013/14  

Konfirmandfolder för Hässelby församling, Stockholms stift, Svenska kyrkan.

Konfirmand i Hässelby 2013/14  

Konfirmandfolder för Hässelby församling, Stockholms stift, Svenska kyrkan.

Advertisement