St. Svithun 100 års jubileum

Page 1

Jubileumsavis​♢♢

♢♢ ​

St. Svithun ​ ​100 år!!

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦​♢​♢​♢​♢​♢​♢​♢​♢​♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ Laget av elevene i valgfaget medier og informasjon på 10. trinn.


Innhold -

Fakta og historie om skolen s.2 St.Svithun Flerkulturell historie s.3 Intervju med gammel elev s. 4 Intervju med miljøarbeider Ragnhild s.7 Intervju med lærer Morten s.9 Svithun før og nå s.10 Oppussing s. 12 St.Svithuns gamle stjerner s.13 Rustne menn s.16 Urettferdige lærere s.18 Norges første innendørs basseng s.20 Intervju med Bent Inge s.21 QUIZ! s.23

Turnoppvisning på st svithun i gamle dager:

Klassebilder fra St.Svithun skole mai 1937

1


Litt fakta om St.Svithun ungdomsskole Skrevet av Lotte Hodne

Skolen ligger midt på Storhaug og er nær begge barneskolene på Storhaug. Skolen har litt over 300 elever per dags dato og har hele 40 ansatte. Det er 5 klasser på hvert trinn. Klassene har elever med 25-30 elever i hver klasse, med andre ord en stor skole. Rektor ved skolen i dag er Vibeke Vikse.

Tilbake i årene: I 1918-19 ble denne sentrale skolen bygget. Ble tegnet av byantikvaren Johs th Westbye. Skolen er oppkalt etter biskopen som het st. svithun. Denne biskopen var en særdeles god mann som etter sin død ble helgen i den katolske kirke. Siden skolen ble bygget i 1918-19 så har det vært elever her. Skolen ble bygget med en hovedinngang og to sidefløyer. Dette danner en u-form som beskytter skolegården. Når skolen ble bygget kom det også et innendørs skolebasseng Dette varNorges første innendørs svømmebasseng som om den dag blir flittig brukt av bydelens skoler og av skolen sine egne elever.

I 2005 ble det satt i gang et stort utbyggingsprosjekt. Dette prosjektet ble ferdig sommeren 2007 da hva det undervisning i bygget, men den offisielle åpningen var 29.november 2007. Dette prosjektet hadde en prislapp på 110 millioner kr.

2


En flerkulturell skole Skrevet av Jenny Raugstad Frafjord og Camilla Anda Schanche

St.Svithun ble først tatt i bruk i 1918 da skolen ble ferdigstilt. Skolen ble først kalt Stavanger kommunale middelskole. St.Svithun var en av de første skolene som tok inn innvandrerelever.

I 2001 var 25% av elevmassen på Svithun elever med flerkulturell bakgrunn. Skolen mente det var viktig å holde rasismen i sjakk, og arbeidet mye med dette i fag. I 2001 var det mye mindre rasisme på skolen enn det det har vært de andre årene, og skolen hadde fått en tydelig fremgang. Lærerne mente at å ha språkundervisning, var viktig i forhold til rasisme. I 2001 hadde de en klasse på hvert trinn som var flerspråklig, og når de behersket norsk godt nok, fikk de delta i de andre klassene. De hadde emner som inngikk i de fleste fagene som omhandlet problemstillinger knyttet til rasisme og antirasisme.

Skolen har lenge hatt stort fokus på antirasisme og at alle skal trives. I de fleste klassene av er det minst en eller to med flerkulturell bakgrunn. Vi synes det er bra med en flerkulturell skole, for da får vi forskjellige inntrykk og meninger.

3


Ferden mot gamle Svithun Skrevet av Marie Himle

Alle hadde sitt oppdrag de skulle gjøre til jubileumsavisen. Planene var lagt, og nå var det bare og gjennomføre det. Oppdraget mitt var ganske simpelt. Det var å intervjue en eldre person som har gått på St. Svithun. Lite visste jeg at “simpelt oppdrag” var langt i fra virkeligheten.

Jeg hadde en nokså god ide til hvem jeg skulle intervjue. For et par måneder siden hadde jeg gått fra hus til hus med bøsse, og da møtte jeg en hyggelig gammel mann som fortalte at han hadde gått på Svithun i sine unge tider. Perfekt, ikke sant? Vel når jeg går og banker på døren hans igjen åpner en ung kvinne og forteller meg at den gamle mannen som bodde der før har flyttet. Hva skulle jeg gjøre nå da?

Når valgfagdagen kom fikk jeg et godt tips av et par lærere. Det tipset het Fred. Han var en tidligere elev og lærer på skolen. Så jeg dro med meg Lotte Hodne og ferden mot en gammel Svithun elev var i gang.

Vi vandret avgårde og når vi kom fram, viste det seg selvfølgelig at han ikke var hjemme, men nå som vi først var ute måtte vi jo finne noen. Det nærmeste sykehjemmet var St. Johannes sykehjem. Vi prøvde oss fram flere ganger, men vi fikk ikke opp døren en gang. Vel vel, da var neste stopp Ramsvigtunet sykehjem.

Rask braste vi inn på sykehjemmet og stod litt forfjamset å så etter en resepsjon, men det så ikke ut til å være en. Alle ansatte og alle de gamle gikk egentlig bare rett forbi oss, akkurat som om vi ikke eksisterte. Endelig var det en dame som la merke til oss. Hun sendte oss inn på sjefens kontor, og sjefen sa at det bare var å spørre

4


rundt blant de eldre. Så det var akkurat det vi gjorde. Etter å ha spurt en god del gretne gamle folk, og et par smilene eldre kom vi endelig fram til en dame som kunne fortelle oss at hun hadde gått på St. Svithun under krigen. Vi var i ekstase! Men siden universet ikke var helt på vår side idag så nektet hun å stille for intervju. Da var det neste stopp.

Et lys gikk opp for meg da vi gikk opp fra sykehjemmet. Stallen var jo der. Kristian Tjomsland som driver stallen har vel bodd her hele livet. Han kunne vi spør. Vi vandret opp til stallen med små protester fra Lotte, og når vi spør i stallen blir vi fortalt at Kristian akkurat hadde dratt, men de hadde et annet forslag til oss. For mor til Kristian hadde også bodd her i alle tider, så hun kan det jo hende har gått på Svithun. Men hvor var mor til Kristian da? Jo hun var på noe som kalles 50+ nede i Varden kirke. 50+ er en gruppe med personer over 50 som samles for å be og synge salmer sammen. Så ned til Varden kirke dro vi.

Når vi kom inn til Varden kirke satt alle i 50+ og hørte på en prest snakke. For å ikke avbryte snek vi oss fram og satt å hørte på denne talen i et kvarter. Når han var ferdig måtte vi ble med å synge et par samler, og til sist be en bønn. Alt dette for et intervju. Endelig ble maten servert og vi fikk frihet til å gå rundt å snakke. Mor til Kristian som vist het Gunnvor sa ja til et intervju, og her er resultatet:

Opp gjennom tidene har samfunnet forandret seg veldig. Vi er helt annerledes i forhold til hva de var for 70 år siden. Så hvor annerledes var St. Svithun for 70 år siden. For å finne ut dette intervjuet vi Gunnvor Tjomsland. En elev på St. Svithun i år 1946 til år 1951.

Hvordan var det på Svithun på den tiden? ”Svithun var en realskole, så det var ikke like prestisje som Kongsgård, men det var mye mer ordentlig enn det er nå.”

Hva var ryktet til St. Svithun på den tiden? “Vi var bare de som ikke kom inn på Kongsgård sånn egentlig.”

5


På hvilken måte var det mer ordentlig? “Vel, for eksempel, vi måtte stille opp foran skolen før hver eneste time. Lærerne var nok strengere da, og vi oppførte oss generelt bedre. Bortsett fra de få som skulle være rebeller såklart, men alle har jo noen av de.”

Er det noe mer du har lyst til å tilføye? “Nei, egentlig ikke.”

Det ble ikke det beste intervjuet, men jeg håper du i alle fall har fått en ide om hvordan det var før i tiden.

6


Intervju med Ragnhild Skrevet av Helle Simone Torstensen og Isabell Monsrud

Dette er Ragnhild Ravn Waldeland. Hun er 50 år og jobber på St.Svithun som miljøarbeider. Ragnhild elsker jobben sin og har en viktig jobb.

Hvor lenge har du jobbet på skolen? Jeg har jobbet like lenge som 10 klasse har gått på skolen, som vil si 2,5 år! Vet du når skolen begynte med Miljøarbeidere? Harkje peiling…. Hvorfor er det så viktig med miljøarbeidere? For at elever skal ha noen å snakke med utenom lærerne sine. Jeg syns det burde være en miljøarbeider i hver klasse. Folk er forskjellige så derfor burde man å ha flere miljøarbeidere sånn at elever kan bestemme hvem de vil snakke med. Det burde også være noen menn som guttene kunne ha snakket med. Har det skjedd noe drama/ eller alvorlig mens du har jobbet her? Ja, det har skjedd nesten hver eneste uke. Det er derfor jeg syns det er spennende. Alle dager er forskjellige og man vet ikke hva neste dag bringer. Er du fornøyd med jobben din? VELDIG, elsker jobben min!!

7


Hvis du kunne forandret noe på skolen, hva hadde det vært? Hm, jeg vil ha mye mer om livsmestring i skolen, mer undervisning om å takle hverdagen og problemer. Skulle også ønske det var varm mat og gratis lunsj. Det viktigste er nok flere miljøarbeidere. Hva er det kjekkeste du gjør på skolen i løpet av dagen? Det å snakke med elever og å møte hyggelige elever. Er dere lærere masse uenige om ting på skolen? Nei, det er vi ikke. Litt småting, men ikke så mye. Hva vil du oppfordre elever som leser avisen og har det vanskelig, å gjøre​? Gå å snakk med oss miljøarbeidere, helsesøster eller helsestasjonen.

Her er ett av flere miljø rom der Ragnhild og de andre miljøarbeiderne snakker med elever.

8


Intervjuer med Morten Stang Skrevet av Reeba Javed, Misgana Yonas Feshahya og Shagana Puththisihamani

Vi skal intervjue en gammel elev som er i dag kontaktlærer i 10 c, Morten Stang. Han er i dag en KRLE, mat og helse og samfunnsfaglærer. Når gikk du på skolen? Jeg gikk her fra 1985-88. Hvem var favorittlærer din da, Hvorfor ? Arvid Helgøy, han var streng og stilte krav og hadde alltid kjekke timer. Hvordan var det å gå på den skolen da? Litt annerledes enn hvordan det er nå, mindre presentasjoner og mer fokus på å pugge. Hvordan var klasserommene? Deler av skolen var veldig slitt og utdatert. Hvor mye har St.Svithun forandret seg siden din tid? Skolen har etter renoveringen fått lysere rom med gode tekniske kvaliteter, godt utstyrte fagrom/ auditorium/ kantine og bibliotek. Tror du skolen var strengere da du gikk på Svithun, eller tror du skolen er strengere nå? Skolen var strengere før. Det var større avstand mellom lærere og elever. Hvordan var miljøet på skolen da? Litt som nå. Med mange ungdommer samlet blir det mange forskjellige miljøer og subkulturer. Hva husker du best fra din tid på ungdomsskolen? Husker godt da jeg prøvde å gjemme meg bak ribbeveggen i gymsalen for å slippe å være med på et danseprosjekt.

9


Svithun før og nå Skrevet av Jenny Raugstad Frafjord og Camilla Anda Schanche

Skolen var veldig annerledes før i tiden enn hva den er nå. I denne artikkelen kan du lese litt om hvordan det var før, og hva som har endret seg.

På skolen i gamledager: Før i tiden var det rene jente og gutteklasser, det var mer normalt med blandingsklasser på bygda, der det ikke var så mange barn. Men faktisk helt i begynnelsen var det kun en gutteskole. En typisk klasse på Svithun i 60-årene var på mellom 20-30 elever. Elevene og lærerne omtalte hverandre ved etternavn, å omtale en lærer ved fornavn ble sett på som svært uhøflig.

Timeplanen var annerledes før enn det den er nå. Ikke bare var det jente- og gutteklasser, men det fantes også kjønnsdelte fag. Guttene hadde ofte sløyd, mens jentene sydde. Pensum har også endret seg og vi lærer ikke om det samme som de gjorde for 100 år siden.

Mediafaget har eksistert ganske lenge, men før var det annerledes. Elevene på Svithun skole hadde i forbindelse med mediafag faktisk en radiostasjon som nådde helt til Spania. Før var St.svithun var også en språkstasjon, altså det St. Johannes læringssenter er nå. Før St.Svithun kom var det allerede en middelskole i Stavanger, det var en privatskole og het Storms skole, den ble nedlagt da St.Svithun ble åpnet.

Under krigen: Skolen ble rekvirert av tyskerne under krigen. Skolen var slitt, og ble brukt som fengsel under 2.verdenskrig. Mange av elevenes foreldre slåss mot tyskerne og døde, dette førte til at mange av elevene ikke likte tyskerne eller de tyske elevene, etter en stund ble tyskerne utestengt fra skolen. Lenger inn i krigen ble det vanskelig å fortsette undervisning. Elever saboterte undervisningen og det var problemer med

10


å skaffe nazist-godkjente lærere og ble undervisningen flyttet i skjul til hjem rundt om på skolen.

Skolen har vært gjennom masse, og har mye historie.

Her er en arkitekttegning av skolen som er datert i 1965.

https://stavangerbyarkiv.no/2018/01/25/st-svithun-skole/ https://skoleaviser.no/svithunposten/article/intervju-om-svithun-gjennom-tidene arkitekttegninger fra før skolen ble bygd http://www.stavangerbilder.no/fotoweb/archives/5012-Byarkitekten/?q=st%20svithun

11


Oppussingen av skolen Før oppussingen av Svithun, var skolen omtrent falleferdig. Murpuss skallet av på veggene, og store murblokker kunne falle når som helst. Rektoren på denne tiden, Finn Christiansen var til tider redd for at det skulle skje ulykker på skolen. Hygienen var heller ikke særlig god når det var nesten 1500 elever som brukte badeanlegget men dusjene kun ble vasket 1 gang i uken. I 2001, året før ble noen av elevene på skolen intervjuet fordi flere var sure for skitne skoledoer. Dette var det all grunn til når toalettene manglet såpe og toalettpapir. “Halvparten av doene manglet lås og flere av doene ble slått i vranglås på grunn av fukt- og råteskader”. De siste årene hadde det også vært flere lekkasjer på doene. Dette gjorde at mange av doene ikke kunne bli tatt i bruk. Gymnastikk garderoben ble også stengt av verneombudet på grunn av helsemessige årsaker som skyldtes sopp og råteskader. Noen år senere startet oppussingen av skolen og i 2006 var alle vegger, tak og alt elektrisk revet ut. Ikke en eneste pult igjen i bygget fordi Svithun skulle nemlig oppgraderes 100%. Denne gangen skulle det bli pusset opp skikkelig og ikke bare stykkevis. Til skolestart, høsten 2007 var skolen ferdigstilt. Elever og lærere var alle enige om at Svithun var et av landets flotteste bygg. Førsteinntrykket av den “nye” skolen var at det var mye lys, rolige farger og at det var stort. Rektor Stig Wathne mente at de nye klasserommene også gav anledning til nye undervisningsmetoder. Skolegården hadde også fått en del oppgraderinger, som for eksempel sandvolleyballbane, håndballbane, basketballbane og 60-meters bane. Oppussingen av St. Svithun skole hadde til sammen tatt to år og hadde kostet 105 millioner kroner. Kilder:Stavanger aftenblad

12


St.Svithuns gamle stjerner Skrevet av Enya Sæbø-Hodneland

St.Svithun har flere tidligere elever som nå har blitt kjente. Jeg har skrevet om Kristian Valen som nå er komiker, Isah som har blitt artist og Alexander Kristoff som er syklist.

Kristian Valen Kristian Valen er en kjent komiker og artist. Han har gitt ut sanger som “Still here” og har flere komiker show. Vi har fått kontakt med han og han forteller litt om hans år på St.Svithun. Hva synes du om de årene du gikk på St.Svithun? Jeg har aldri vært en fan av å gå på skole og bodde akkurat 100 meter innenfor det som da var kravet for å kunne sykle til skolen, så jeg måtte gå med den tunge ranselen hver dag. Svithun var mye kjekkere enn barneskolen og jeg fikk mange nye venner og bekjente, men likte vel friminuttene best... he he.

Hvilke fag du likte best når du gikk her? Jeg er sånn av person at for å få "gode karakterer" i noe så må jeg være personlig interessert. Dvs at jeg fikk toppkarakter i kun gym og samfunnsfag/historie, og stryk i fag som matlaging og musikk :)

13


Hvordan oppførte du deg da du gikk på St.Svithun? Jeg var faktisk rolig og stille og sjenert, så ordens karakterene mine var på topp og var aldri i noe bråk o.l. Ble tilsnakket av noen lærere pga jeg tøyset litt og evt parodierte lærerne før selve timen startet... he he. Kristian Valen var ikke en fan av karakterer da han gikk på St.svithun og hentet ikke vitnemålet sitt før 12 år senere. Dette var når han skulle komme på besøk til skolen og skolen hadde tatt vare på karakterene hans. Når han snakker om oppveksten hans sier han “Ikke hør på hva de andre sier, tro på deg selv.” Han forteller også at ingen hadde troen på han.

Isah Isah heter egentlig Kaleb og har nå blitt en kjent artist. Han har gitt ut sangen “HALLO” som har fått over 15 millioner avspillinger på spotify. Han har hatt samarbeid med flere kjente artister som Karpe. Isah er 20 år og har allerede oppnådd mye!

14


Alexander Kristoff Alexander Kristoff er en proffsyklist og har blant annet tre etappeseire i tour de france. Han gikk på mange forskjellig sporter før han bestemte seg for å satse på sykling da han var 15 år, altså på ungdomsskolen. Nå har han kone og to sønner i Stavanger.

https://www.langrenn.com/?id=5778272&cat=1743​ 4.jul.2015 https://no.wikipedia.org/wiki/Kristian_Valen​ 1.apr.2019 https://parkteatret.no/concert/isah-2/​ 8.nov.2019 Artikkel fra aftenbladet 14.sep.2002

15


Rustne menn Skrevet av Karen Rege Ellingsen og Ella Cathrine Naley

I Stavanger finnes der 22 rustne menn som står spredt rundt. 22 av 23 menn står ute, men en av de rustne mennene står på et lager. Dette synes gallerist Arve Opdahl er dårlig av Nonchalant. Den britiske kunstneren Antony Gormley har laget skulpturprosjektet som heter Broken Column.​ Broken Column består av 23 statuer som står rundt i Stavanger. Statuene er laget av sandblåst jern. Skulpturene er en kopi av kunstneren Antony Gormley, men med utjevnet kurver. Statuene er 195 cm høye og er plassert slik at de danner en imaginær søyle. Det vil si at statuene er plassert etter hverandre i høyde over havet. Så alle de 22 statuene står i en stigende rekkefølge over havet. Alle statuene er vendt mot nord. Prosjektet ble ferdigstilt 15. februar 2003, men den første skulpturen ble plassert ut i desember 1999. Den ble plassert i Stavanger kunstmuseum og er den høyeste av statuene og ligger 41,41 moh. Den neste skulpturen er plassert i Mosvannsparken på 39,46 moh. Her på skolen har vi også en skulptur. Den ligger som nr. 17 i rekka og ligger 31,66 moh. Du finner skulpturen på biblioteket i 2. etasje. Før var det klasserom der biblioteket er nå så da stod statuen i et klasserom med utsikt over skolegården. Frank Gjerde som jobber her nå var klassestyrer for 9c som fikk dette klasserommet i 2003. Han synes ikke noe særlig om dette, og sier at kommunen kunne brukt de 1,5 millionene til å gjenoppbygge skolen som lå for forfall i den tid. Vi har snakket med Frank Gjerde og spurt han om hva han føler om statuen i dag. Han synes fortsatt ikke noe særlig om statuen, men han synes den ligger bedre til nå enn før. Fordi før da den stod i et klasserom og det kom folk for å se ble klassen forstyrret i timene. Og han mener fortsatt at de kunne brukt pengene på noe annet.

16


Her kan du se et kart over hvor alle statuene står og hvor de langt de ligger over havet.

Her kan du se hvordan statuen ser i dag på biblioteket

Dette er statuen og hvordan det så ut i 2003 i klasserom 204. -

https://www.nrk.no/rogaland/15-arsjubileum-for-rustne-menn-i-stavanger-_-men-en-mangler-1.13914916 https://norge.sandalsand.net/rustne-menn-i-stavanger/ https://no.wikipedia.org/wiki/Broken_Column stavanger aftenblad torsdag 30.januar 2003 http://​http://www.stavanger-guide.no/brokencolumn/english/ rustnemenn.blogspot.com/2005/12/p-rustjakt-i-eigen-by.html https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Broken_Column_17.jpg

17


Urettferdige lærere før og nå Skrevet av Emma Bø Hoff

Mange har forskjellige meninger om karakterer og hele karaktersystemet og kan bli misfornøyde med karakterene lærerne gir dem. Men sånn er det ikke bare nå, elever har tenkt dette i mange år. Vi fant en avisartikkel fra 1973 der to elever fra tiende klasse snakket om hva de tenkte om lærernes karaktersetting og karaktersystemet. Jeg har tenkt å spørre noen elever på Svithun om de samme spørsmålene som denne jenta og gutten gjorde i 1973. For å finne ut om ungdom i dag tenker det samme som på 70-tallet.

Dette er intervjuet fra 1973.

Hva tenker du om lærerne og karakterer på skolen? - Mange av lærerne er urettferdige. De tar hensyn til om eleven sitter rolig i timen eller om de liker eleven når de setter karakterer på det vi har prestert i faget. Det er og mange spesielle lærere som plukker ut enkelte elever som de liker. Ville det bli mer rettferdig om en fjernet hele karaktersystemet? - Jeg synes det karaktersystemet vi har er rettferdig, hvis alle lærerne bruker det på rette måten. Men hos oss er det dessverre ikke alle som gjør dette. Noen dømmer for innsats mens andre tenker på oss som person i bedømmelsen. Kunne du tenkt deg en skole uten karakterer? - Nei, jeg synes vi må ha karakterer. Men jeg mener at man godt kan fjerne oppførsels og ordenskarakteren. Er det noen lærere som er helt rettferdige? - Ja det er lærere som er rettferdige. Hvis du strever og gjør ditt beste gir de bedre karakterer enn hvis du ikke gjør noe.

18


Jeg intervjuet to elever på skolen med de samme spørsmålene. De to jeg intervjuet var Malin og Karen fra 10B.

​ Hva tenker du om lærerne og karakterer på skolen? - Det er rettferdig noen ganger. Jeg synes lærerne er helt greie. Noen favoriserer og velger ut noen de liker best. Karakterene kan være veldig strenge. ​ Ville det bli mer rettferdig om en fjernet hele karaktersystemet? - Jaaaa!! Det hadde blitt så mye mindre press om vi ikke hadde det. Har mistet så mye motivasjon. ​ Kunne du tenkt deg en skole uten karakterer? - Ja karakterer skaper mye stress og press. Så kunne alle kommet inn hvor de ville på videregående. Alle har rett til å gå hvor de vil. ​Er det noen lærere som er helt rettferdige? - Ja det er en lærer vi synes gir veldig rettferdige karakterer, Anette er god på det. Konklusjonen her er at vi mener mye av det samme, men det er fortsatt litt forskjell på svarene. I det eldre intervjuet ville de fortsatt ha karaktersystem og karakterer men nå hadde mange foretrukket å slippe alt presset.

19


Norges første innendørs basseng Skrevet av Narapat Kaewsrijun

Visste du at i 1918 var det en sensasjon at St.svithun skole var den første skolen som fikk svømmebasseng. Som dere vet, i ca 2008-2009 ble St.Svithun opppusset, murpussenn skallet av i både vegger og tak i de fleste rom, også i svømmehallen. I tillegg til St.svithuns 302 elever, har også elever fra Storhaug, Nylund, Våland og VO-senteret svømmeundervisning.

20


Intervju med Bent Inge Skrevet av Karen Aanesen og Malin Isabell Vestly Maier

Hvor gammel er du? Eg e 51 år. Hva jobber du med på skolen? Eg jobbe som avdelingsleder, som vil sei at eg har ansvar for 9. trinn. Eg jobbe også som lærer, men tittelen min e avdelingsleder. Hvor lenge har du jobbet på skolen? Eg begynte i 1991, så 28 år. Jobbet du på skolen under oppusningen? Ja lenge før det. Det var stor forskjell fra kossen det e idag. Nå e skolen lys og fin, men før var skolen fargerik med mange tunge farger. Feks. heile gangen var mørk rød. Det var foreldrene og elevene som pussa opp klasserommene sjøl. Sånn at et klasserom var gult og et klasserom var spy grønt. Mye rare farger! Nå e skolen nesten lik overalt. Det e forskjellig størrelser på klasserommene mens før var de heilt like. Er det noen forskjeller mellom da du startet på skolen til nå? Ja, elevene e jo like kjekke, men eg tror kanskje at det var enda større press og enda flere prøver før. Det var også mye mer fagli. Nå tror eg at dokker elever e mye mer selvstendige. Før hadde de mer å gjøre på skolen og derfor mer press og stress. Største forskjellen må nokk være internett. Den kom jo som me kjenne det i dag i 1991. Før det var det ikkje datamaskiner på skolen. Når eg begynte her var det bare et datarom for lærerne, med ein data. Hva foretrekker du? Nå har dokker mye flere muligheter. Det vil sei at dokker har mye flere valg, som kan også gjøre at det blir mye vanskeligere for dokker i dag. Dokker blir heile tiå distrahert av mobilen, som kan føre te at dokker miste konsentrasjonen fra skole. Før oppusingen var det veldig få som hadde telefon, så det var et veldig lite problem. Det med internett er både på godt og vondt, men eg tror det er mest på godt. Eg foretrekke å jobbe nå. Kan du fortelle litt om svithun i gamle dager? Me feire jo at svithun e hundre år i år. Skolen sto ferdig i 1918, men så er det litt uenigheter om når skolen ble tatt te bruk. Det har vært litt forskjellige skoleslag. 21


Skolen blei ikkje ein ungdomsskole før slutten av 60 tallet. Skolen bytta te ein ungdomsskole når Svithun videregående ble bygget. På det meste har det vært 12-13 hundre elever på skolen. Det var ein periode der elevene måtte komme på ettermiddagen for å bli undervist. Under krigen okkuperte tyskere skolen og soldater bodde der. De brukte skolen te det me kalle kaserne. Skolen har alltid blitt fremstått som en veldig flott skole. Skolen var også ein monumental skole. Den var et veldig viktig bygg i byhistorien. Har det skjedd en stor forskjell fra gamle dager? Ja, det har jo det. Når eg begynte å jobbe her hadde lærerne eget røykerom på skolen. De fikk ikkje lov te å røyke i personalrommet lengre. Røykerommet var før i rom 165. Før det igjen var det eget personalrom for de kvinnelige ansatte og de mannlige ansatte. Det var også to store toaletter te elevene der kantinen e nå. Ein te jentene og ein te guttene. Det var masse båser inne på toalettene og det var veldig lite trivelig. Var det strengere regler før på skolen? Ja, det var det. Det var en heilt annen disiplin enn det e i dag. Dokker har det mye friere enn det det var før. Skrur me tiden 28 år tebake te då eg begynte å jobbe her var reglene og forventningene ganske like som nå. Kan du noe om hva som skjedde med Svithun under krigen? Som eg sa tidligere brukte de svithun som kaserne. Klasserommene ble gjort om til sovesaler. Under krigen lagde de en tunnel som gikk under skolen og ned til kirkegården, som de kunne bruke dersom de trengte å flykte. Den e ikkje åpen idag, så me kan ikkje bruke den. Vet du noe om når rene gutte og jenteklasser ble blandet? Nei det veit eg ikkje noe om, har bare sett på gamle bilder. Har ikkje årstall. Dette var før det blei te ein ungdomsskole. Hvor mange rektorer har det vært på skolen? Ungdomsskole tiden har det vært 6 rektorer. Dette var fra 1960.

22


Hva vet du egentlig om St.Svithun? Laget av Pia Reiestad

1. Når ble skolen bygget?

2. Når ble skolen ferdigstilt? 3. Hvor mange rektorer har Svithun hatt siden det ble en ungdomsskole? 4. Hvem er statuen over inngangen? 5. Mange barn svømte for første gang i bassenget på svithun, hvorfor det og når kom bassenget?

6. Hva er inni de blå kulene i skolegården?

23


7. Hvilk​et​ svaralternativ er riktig? a. Badebassenget kan kun brukes av elever og lærere b. Svithun fikk innført valgfag i 2012 c. Skoleavisen ble opprettet i 2016 8. Hva heter rektoren på svithun?

9. Hvilke tre kjendiser har gått på svithun? 10. Hva het skolen ​før​ den het St. Svithun skole? 11. Hvor mange elever er det på skolen? a. 278 b. 370 c. 432

(fasit neste side) 24


Svar på Quiz: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

1918-1919 2007 6 En helgen som levde på 800 tallet kalt St.Svithun Skolen fikk det første innendørsbassenget i stavanger i 1918 vann b.​ Svithun fikk innført valgfag i 2012 Vibeke Vikse Isah Kristian Valen Alexander Kristoff 10. St. Svithuns skole 11. ​b. ​370

25


Redaksjon Forside: - Narapat Kaewsrijun - Sara Rose Sandvik Layout: - Camilla Anda Schanche - Jenny Raugstad Frafjord Journalister: - Enya Sæbø-Hodneland - Helle Simone Torstensen - Karen Haug Aanesen - Ella Cathrine Naley - Isabell Lovise Monsrud - Sara Rose Sandvik - Shagana Puththisihamani - Emma Bø Hoff - Karen Rege Ellingsen - Misgana Yonas Feshahya - Reeba Javed - Marie Bergesen Himle - Pia Reiestad Larsen - Malin Isabell Vestly Maier - Lotte Hodne - Camilla Anda Schanche - Jenny Raugstad Frafjord - Narapat Kaewsrijun Bakside: - Emma Bø Hoff - Karen Rege Ellingsen

26