Page 1

SVH-examens Laat zien wat u waard bent.


Inhoudsopgave SVH: herkenbare kwaliteit!

4

Verklaring Sociale hygiĂŤne Examen SVH Horecaportier Examen SVH Leermeester Examen SVH Restaurantbedrijf Examen SVH CafĂŠbedrijf Examens SVH Ondernemersvaardigheden

6 8 10 12 14 16

Meer informatie en aanmelden Contact

18 19


SVH: herkenbare kwaliteit! SVH-examens zijn voor iedereen die in de horeca wil werken of ondernemen. Met een SVH-diploma, -certificaat of -verklaring laat u zien wat u waard bent. U doet daarmee een waardevolle investering in uw loopbaan of ondernemerschap. SVH-examens zijn van en voor de horeca. Ervaren ondernemers en medewerkers denken en werken mee aan de inhoud en de kwaliteit van deze examens. En wie kan beter weten wat er nodig is voor een succesvolle carrière dan de mensen uit de horeca zelf? U heeft de garantie dat uw diploma, certificaat of verklaring straks een heel herkenbaar waardepapier is, ongeacht waar u aan de slag gaat. U zet dus een verantwoorde stap als medewerker of als ondernemer.

Voor alle SVH-examens in deze brochure geldt dat er geen toelatingseisen aan zijn verbonden, met uitzondering van het examen SVH Leermeester. U kunt zich eenvoudig online aanmelden via www.horeca.nl, onder: > SVH leermiddel/examen

4

5


Inhoud examen Het examen stelt vragen over onder meer segmentatie van de horecamarkt, inrichtingseisen, gastvrijheid, veiligheid, sociale vaardigheden, arbeidsomstandigheden, drugs en alcohol, wapens en weten regelgeving over de genoemde onderwerpen. Ook bent u in staat een weloverwogen sociaalhygiënisch beleid op te stellen.

Sociale hygiëne Als horecaondernemer, slijter of leidinggevende van een vereniging of buurthuis wilt u verantwoord omgaan met het schenken van alcoholhoudende dranken. De SVH-verklaring Sociale hygiëne is wettelijk verplicht als u een drank- en horecavergunning aanvraagt bij de gemeente.

6

Soort examen 40 meerkeuzevragen Teletoetsexamen Examen per computer op een locatie bij u in de buurt. Standaardexamen Schriftelijk examen, vier keer per jaar. Maandelijks examen Schriftelijk examen, iedere eerste maandag van de maand, met uitzondering van januari en augustus

Locaties Teletoetsexamen: verschillende locaties verspreid over Nederland. Kijk voor actuele locaties bij u in de buurt op www.horeca.nl, onder: > SVH leermiddel/examen > Examens > Snel examen doen. Standaardexamen: Utrecht. Maandelijks examen: Zoetermeer.

SVH-leermiddelen - Sociale hygiëne - Dvd Gastvrijheid binnen grenzen - Combipakket - Examentraining Sociale hygiëne - Totaalpakket Sociale hygiëne

Voor wie? Iedereen die op verantwoorde wijze alcohol wil schenken en verkopen, moet voldoen aan de eisen uit de Drank- en Horecawet. 7


Inhoud examen Een horecaportier beveiligt personen en goederen in een horecaonderneming. Om deze functie goed te kunnen vervullen, heeft u kennis nodig over het omgaan met agressie, brand- en ongevallenpreventie, wet- en regelgeving en alcohol & drugs.

SVH Horecaportier De horecaportier heeft een belangrijke functie. Hij of zij garandeert dat bezoekers en personeel kunnen rekenen op een veilig verblijf in de horeca. Wie horecaportier wil worden, dient in het bezit te zijn van het diploma SVH Horecaportier om het vak uit te mogen oefenen.

8

Soort examen Theorie-examen 40 minuten voor 40 meerkeuzevragen. Praktijkexamen Maximaal 15 minuten rollenspel (plus 10 minuten voorbereiding). Locaties Op verschillende locaties door heel Nederland.

SVH-leermiddelen - Boek Horecaportier - Dvd Gastvrijheid binnen grenzen - Examentraining Horecaportier - Totaalpakket Horecaportier

Voor wie? Als horecaportier dient u in het bezit te zijn van een diploma om dit vak te mogen uitoefenen.

9


SVH Leermeester Erkende leerbedrijven in de horeca moeten een gediplomeerde leermeester in huis hebben. Deze vakman/-vrouw is in staat om leerlingen een goede praktijkopleiding te geven en ze zo voor te bereiden op de arbeidsmarkt. De horeca kent één waardepapier voor leermeesters: het diploma SVH Leermeester.

10

Inhoud examen Het examen toetst de kwaliteit van de aankomende leermeester. De kandidaat wordt beoordeeld op vaardigheden en kennis, waaronder werven; selecteren en inwerken; begeleiden en coachen; beoordelen van lerende medewerkers. Het diploma is een van de erkennings­eisen die Kenwerk stelt aan leerbedrijven in de horeca.

SVH-leermiddel - Syllabus SVH Leermeester

Soort examen Het examen bestaat uit twee delen: Theorie Dertig meerkeuzevragen over de kennis die u als leermeester in de praktijk nodig hebt. Praktijk Het aanleren van een manuele of communicatieve vaardigheid aan een ongeoefende leerling.

Kijk voor het overzicht op www.horeca.nl, onder: > Leren > Voor werkenden > Opleidingswijzer Vaak vindt het examen plaats op de laatste dag van de training.

Locaties U kunt zich voor dit examen uitsluitend aanmelden via het opleidingsinstituut waar u de leermeestertraining heeft gevolgd. Deze bevinden zich door het hele land.

Voor wie? Iedereen die leerlingen – of andere medewerkers – in de praktijk op een goede manier wil begeleiden.

11


Als u in het bezit bent van het certificaat SVH Vakbekwaamheid restaurantbedrijf heeft u voldoende vaktechnische kennis en inzicht om met succes een restaurantbedrijf te starten en te leiden. Dit examen is daarnaast een aanrader voor wie een goede theoretische basiskennis wil hebben van het horecavak.

SVH Restaurantbedrijf

12

Inhoud examen Het examen toetst u op zes onderdelen: marketing, inrichting en inventaris, warenkennis, wijn- en spijskaart samenstellen, wijze van presentatie van dranken en gerechten en de dage足lijkse leiding.

Locaties Utrecht Voor wie? Iedereen die goed voorbereid een (eigen) restaurant wil beginnen of exploiteren.

Soort examen 80 meerkeuzevragen (100 minuten).

SVH-leermiddelen - Boek Cursus Restaurantbedrijf - Examentraining Restaurantbedrijf - Totaalpakket Restaurantbedrijf

13


SVH Cafébedrijf Als u met succes een cafébedrijf wilt starten en leiden, moet u over vaktechnische kennis en inzicht beschikken. Dit geeft u houvast voor de toekomst. Daarnaast moet u voldoen aan de wettelijke eis van Sociale hygiëne, zodat u verantwoord omgaat met het schenken van alcoholhoudende dranken. 14

Inhoud examens Voor het diploma SVH Cafébedrijf legt u twee examens af: SVH Basisvakbekwaamheid horeca en Sociale hygiëne.

1. Het examen SVH Basisvakbekwaamheid horeca toetst u op drie onderdelen: Algemeen: kennis over commerciële beslissingen, gastgericht werken en verkooptechnieken. Producten: kennis over alcoholische dranken zoals wijn, bier, gedestilleerd, cocktails en longdrinks en alcoholvrije dranken zoals frisdrank, koffie, thee en chocolade. U weet hoe het product gemaakt wordt, welke soorten er zijn, hoe het geserveerd dient te worden en waarop u moet letten bij inkoop, opslag en verkoop van het product. Hygiëne: kennis over hygiënisch werken, brandveiligheid, gezondheid en milieu. 2. Het examen Sociale hygiëne staat beschreven op pagina 6 en 7 van deze brochure. Soort examen Als u in aanmerking wilt komen voor het diploma SVH Cafébedrijf dient u twee examens af te leggen: Examen SVH Basisvakbekwaamheid horeca (50 vragen, 40 minuten) Examen SVH Sociale hygiëne (40 vragen, 40 minuten) – zie ook pagina 6 en 7.

SVH-leermiddelen - Boek Sociale hygiëne - Boek Basisvakbekwaamheid horeca - Examentraing Basisvakbekwaamheid - Examentraining Sociale hygiëne - Totaalpakket Cafébedrijf

Locaties Voor het examen SVH Basisvakbekwaamheid horeca kunt u meerdere malen per jaar in Utrecht terecht. Het examen SVH Sociale hygiëne kunt u op verschillende manieren afleggen, kijk hiervoor op pagina 6 en 7 van deze brochure. Voor wie? Iedereen die goed voorbereid een café wil beginnen of exploiteren.

15


SVH Ondernemersvaardigheden Wie zich grondig wil voorbereiden op het starten van een eigen onderneming, zorgt dat hij of zij van alle markten thuis is. Een ondernemer moet immers van veel zaken kennis in huis hebben om succesvol te kunnen zijn. Van marketing tot management en van personeelszaken tot financieel beleid.

16

Inhoud examen SVH Ondernemersvaardigheden bestaat uit zes onderdelen: marketing, personeel & organisatie, financiĂŤle administratie, financieel management, operationeel management en opstellen ondernemingsplan. Hoewel de inhoud is gebaseerd op het runnen van een horecaonderneming, zijn deze examens en de bijbehorende leermiddelen geschikt voor elk type (aankomend) ondernemer.

Soort examen Ondernemersvaardigheden bestaat uit zes afzonderlijke, schriftelijke examens met meerkeuzevragen: SVH Marketing 40 vragen (50 minuten) SVH Personeel en organisatie 40 vragen (50 minuten) SVH FinanciĂŤle administratie 40 vragen (70 minuten) SVH Financieel management 40 vragen (70 minuten) SVH Operationeel management 40 vragen (50 minuten) SVH Opstellen ondernemingsplan 30 vragen (100 minuten)

Locatie Utrecht Voor wie? Iedereen die zich grondig wil voorbereiden op het starten van een eigen onderneming.

SVH-leermiddelen - Ondernemersvaardigheden module 1 t/m 7 - Totaalpakket Ondernemersvaardigheden

U ontvangt een SVH-certificaat als u voor een examen slaagt. De zes certificaten kunt u inruilen voor het diploma SVH Ondernemersvaardigheden.

17


Meer informatie en aanmelden Meer en actuele informatie over SVH-examens vindt u op www.horeca.nl onder Examens: - prijzen van examens - online aanmelden (inschrijven en betalen) - alle examendata - beschikbaarheid examens - locaties en routebeschrijvingen - vrijstellingsmogelijkheden - procedure oproep en legitimatie - antwoorden op examens - informatie over SVH-diploma’s en -certificaten - examenreglement

Daarnaast vindt u op www.horeca.nl informatie over: - erkende opleidingsinstituten in de horeca in de Opleidingswijzer - bestellen van leermiddelen Kijk voor het aanvragen van uw vrijstelling op www.horeca.nl, via: > SVH Leermiddel/examen > Downloads > SVH examens

Contact Uiteraard kunt u voor deze en andere informatie altijd telefonisch contact opnemen met de afdeling Klantenservice via 0900-1402 (g 0,15 p/m).

SVH Louis Braillelaan 16 2719 EJ Zoetermeer Postbus 303 2700 AH Zoetermeer Telefoon: 0900-1402 (g 0,15 p/m) E-mail: info@horeca.nl www.horeca.nl

18

SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) voert namens sociale partners (werkgeversen werknemersorganisaties) in de horeca taken uit op het gebied van leren, werken en ondernemen. SVH levert producten en diensten – zoals examens – aan (toekomstige) ondernemers en werknemers in de horeca.

19


SVH-examens  

Met een SVH-diploma, certificaat of -verklaring laat u zien wat u waard bent.

Advertisement