Vårflirt broschyr

Page 1

NR 1 • 2023 • VÅRFLIRT NU ÄR CITRUSTRÄDEN PÅ PLATS Se sidan 10-11 NIKLAS ROSÉN Se sidan 4-5 MÖT EN AV SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE ERBJUDANDE FRÅN 4 Kryddväxter Vi bjuder på den billigaste 3 för
SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE

Välkommen till oss

Vi vill att du lyckas!

Sveriges trädgårdsmästare finns från Vellinge i söder till Skellefteå i norr. Vi finns även på Åland. Bland oss hittar du både stora och små trädgårdsbutiker där alla är unika på sitt sätt. Tradition blandas med förnyelse och trender. En sak har vi gemensamt – vi kan trädgård. Hos oss kan du få råd som hjälper dig att lyckas i din trädgård.

Övervintring och Växtzoner

För buskar och träd används oftast geografisk indelning i olika zoner (1-8) som vägledning. Gynnsamma planteringsförhållanden kan göra att en växt utvecklas bra även i andra zoner.

Övervintring av perenna växter påverkas i ännu högre grad av andra faktorer än geografi. Vi inför därför under året, på rekommendation från våra odlare, märkning med nya övervintringsbokstäver som utgår ifrån sannolikheten att lyckas om växten planteras i lämpligt läge:

A: Övervintrar pålitligt.

A*: Övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

B: Övervintrar vanligtvis.

B*: Övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

C: Övervintrar ibland

C*: Övervintrar ibland i väldränerat läge

D: Övervintrar inte.

– : Erfarenhet saknas.

Under året kan det förekomma att växter och skyltar är märkta med den tidigare koden för härdighet. Om du är osäker, fråga personalen.

Kornettblomma

Streptocarpus x hybridus Den här ljuvliga blomman ger vårkänslor inomhus. Får små söta blommor på höga stänglar. Placera ljust, gärna i direkt sol.

Jordviva i olika ofärger

Primula vulgaris Skapa vårstämning inomhus och pynta med färgglada, väldoftande Primula.

Primula vill stå ljust med inte i full sol.

Ranunkel i olika färger

Ranunculus asiaticus En riktig färgklick att ha inomhus. När temperaturen håller sig över nollan kan de planteras ut i krukor och balkonglådor.

Hängvide på 60 cm stam

Salix ’Pendula’ Litet träd med fina videkissar på rödbruna grenar. De silverfärgade bladen ger en fin kontrast. Fin i kruka och i den lilla trädgården.

7990 Från 3990 Från 5990 Från 198:Från

VACKERT VÅRPYSSEL

Allt du behöver är mossa, ståltråd eller koppartråd och några videgrenar. Klä plastkrukan med mossa och lägg några varv med ståltråd runt mossan. Videkvistarna fäster du under tråden. Vips, så har du en kruka från naturen!

750 ml

7990

Blomstra flytande växtnäring är till för gröna och blommande plantor, både inomhus och utomhus. Växter mår bäst av regelbunden gödning.

3
Blomstra

FÄRGSTARKT I VÅR

Frossa i färgsprakande blommor och skapa planteringar med härlig vårkänsla. Blanda gärna med murgröna eller någon annan grön växt som tål lite lägre temperaturer.

12 90

7990

Pensé

Viola × wittrockiana Hälsa våren med ett av våra mest älskade vårtecken. Penséer finns i olika färger och storlekar och bjuder på lång blomningstid.

Gyllenlack

Erysimum cheiri Fantastisk vårblomma som doftar ljuvligt. Trivs bäst på skyddad, solig plats. Passar i rabatt och i samplanteringar från vår till höst.

Julros

SPARA

40:-

99:Julros

Ord. pris 139:-

Helleborus har vackra blommor i vitt, svart, rosa, rött och lila. Förutom att den är först med att titta fram under snön är den också underbar i kruka. Läge: halvskugga-skugga. H: 20-35 cm.

4
Från Från

HÄR FINNS VI

SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE TIPSAR

EN AV SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE

Sveriges trädgårdsmästare har butiker i hela Sverige samt på Åland. Vi är en frivillig fackhandelskedja där alla butiker är unika med ett gemensamt mål: att tillföra kunskap, kvalitet och trädgårdsglädje till kunderna. Har du som kund speciella önskemål finns det alltid någon att fråga. Vi är en del av ett nätverk med unik erfarenhet. Det viktigaste av allt – Vi vill att våra kunder skall lyckas!

Ett av Niklas bästa trädgårdstips

Rätt växt på rätt plats ger bästa förutsättningar!

När du ska plantera dina trädgårdsväxter ute, var noga med att förbereda växtplatsen efter växtens behov med rätt jord i planteringsgropen. Det är minst lika viktigt som att välja växt i plantskolan.

Niklas är tredje generationens ägare på Roséns Blommor i Vara Han har hjälpt till så länge han minns och började jobba där efter skolan. Niklas har renoverat växthusen och byggt ut trädgårdsavdelningen i etapper och idag är det en stor anläggning på ca 4000 m2. Niklas gillar att odla och börjar säsongen med att sälja egenodlade tulpaner i januari, det är uppskattat bland kunderna att kunna få dagsfärska tulpaner med eller utan lök. Han odlar också egna penséer och pelargoner m.m. I slutet av januari planteras det penséer i ett av växthusen som sedan säljs efter ca 8 till 10 veckor när de är färdiga till försäljning. Då är det som en stor färgad matta av blommor i alla möjliga färger. ”Det finns inget bättre än att gå ut i växthusen när den första vårsolen värmt upp jorden i krukorna och känna lukten av vår” säger Niklas.

5
HAR
Niklas Rosén
VI
BESÖKT
Niklas vårplantering

FÖLJ DIN SALLAT FRÅN START …

Vill du odla hemma är sallat en perfekt grönsak om du vill skörda

något enkelt och gott. Det finns många olika sorters sallat att välja mellan och de flesta gror snabbt, ofta inom några veckor. Botanisera bland fröer och prova flera olika grönsaker. Egenodlat smakar bäst.

5 Fröpåsar

4 för

Sticketiketter

Sticketiketter i bambu. Kraftiga och hållbara sticketiketter. Försedda med hål så att de även kan hängas.

Minipluggbrätten

Odlingstråg med lock och minipluggbrätten för jord eller odlingspluggar. Förenklar sådd, förodling och omplantering. 14 odlingspluggar av komposterbar kokosfiber, torv och näring ingår. 24 x 38 cm.

Fiberpot

Fiberkruka till förodling. Utmärkt i minidrivhus eller odlingstråg. Kan planteras ut direkt i jord eftersom krukan då förmultnar. 12 styck/förpackning.

Naturgödslad såjord

Jord för att frön, sticklingar och känsliga växter enkelt ska spira och rota sig. 10 L.

Odlingsplugg

14 styck/förpackning. Pluggar för förodling av små och medelstora fröer. Tillsätt vatten och egna fröer. Kan även användas i hydroponisk odling.

6
2990 Från 149:Minipluggbrätten 24
Fiberpot 4990 Såjord 5990 Odlingsplugg
90
Vi bjuder på den billigaste
Gäller ätbara sorter

… FÅ ETT GOTT RESULTAT!

7

ODLA DIN EGEN POTATIS I ÅR

Du kan odla potatis i kökslandet, i hinkar eller i djupa lådor som t.ex. pallkrage. Det är bra att förgro dina sättpotatisar, särskilt om du vill ha tidig skörd.

Cherie

ÅRETS POTATIS 2023!

En tidig och lagringsduglig ljust rödskalig gourmetsort. Något gul i köttet och fast. Kallas även ”Kärlekens potatis”.

Amandine

Något gul köttfärg, fastkokande med en torrare, nötig smak som verkligen ger en smakupplevelse när det gäller potatis.

Octa

Mycket tidig och lagringsduglig potatissort. Ljusgul köttfärg.

NYHET 2023!

Early Puritan

En mycket tidig, gammal omtyckt sort som äntligen är tillbaka. Den har vit köttfärg och är något mjölig.

Odlingskrage

Vi har många olika odlingskragar. Kom in till oss och välj den som passar dig bäst! Från 199:-

Fiberduk

Extra kraftig och hållbar fiberduk som passar utmärkt till den tidiga odlingen, samt skyddar mot höstens, senvinterns och vårens frost. 99:-

Fiberduk för pallkrage

Fiberduk med insydd resår, måttanpassad för pallkrage. Lätt att sätta på och ta av. Skyddar plantor mot vind, stark sol och ovälkomna gäster. 7990

Marktäckväv

Den kraftiga och hållbara marktäckväven bekämpar ogräs effektivt och den passar utmärkt till jordgubbsoch köksväxtland samt perenn- och buskplanteringar. 199:-

8
7990 Sättpotatis 3 kg
Från

Så här odlar du din egen potatis

Det finns mängder med olika sorters potatis. Välj potatis efter tycke och smak samt när du önskar skörda. Alla sorter bör förgros för tidig skörd. Förvaras ca. 1 månad före sättning i rumstemperatur och fullt dagsljus dygnet runt, vilket ger korta, gröna groddar. När du väl har satt ner sättpotatisen i jorden gäller det att vattna ofta, speciellt viktigt vid torka.

God vattentillgång ger fler och större potatisar samt minskar risken för skorv. Luckra jorden efter hand och rensa bort allt ogräs. Kupa upp jorden kring potatisplantan när den är 10 - 15 cm hög. Täck knölarna, inte bladen. Knölar som utsätts för ljus blir gröna och oätliga. Innan du tar upp din potatis, skrapa bort lite jord så du ser om potatisen har uppnått den storlek du önskar.

Om du vill lagra din potatis för senare konsumtion, klipp av blasten och låt potatisen ligga kvar i jorden 2-3 veckor. Då bildar potatisen tjockare skal och klarar lagringen bättre.

9

ÄNTLIGEN ÄR DE HÄR – CITRUSTRÄDEN!

Inred en solig och skyddad plats med citrus- och kryddväxter. Det är otroligt dekorativt och skapar en skön medelhavskänsla.

Citrusträd

Citrussläktet innehåller runt 100 olika citrussorter. Plantera ditt citrusträd i kruka så du lätt kan flytta det. Citrusväxterna trivs allra bäst med extra växtbelysning under vår mörkaste period. Ställ ut trädet när det är frostfria nätter. Tillsätt näring för medelhavsväxter varannan vecka från april till september.

Vi har ett stort urval av olika citrusträd. Kom in till oss och hitta din favorit!

Citrusjord För balanserad tillväxt. 15 liter.

8990

Citrusnäring 250 ml.

5990

4 Kryddväxter

3 för

Vi bjuder på den billigaste

10
Välj mellan: oregano, citronmeliss, mynta, persilja, rosmarin, salvia, timjan, citrontimjan. Calamondin Kumquat Citron Apelsin
11
Fina citrusträd på stam från
598:-
Terracottakrukor Cilindro Klassiska italienska terracottakrukor i olika storlekar. KLASSIKER VACKRA KRUKOR MED DET LILLA EXTRA 3990 Från Kolla gärna vår hemsida och Facebook! ÖPPET: Vardagar 10-18 • Lördagar 10-14 Osby • Tel 0479-14 328 • www.vaxtmastaren-osby.se Välkommen till Växtmästaren! Här hittar du alla säsongens aktuella växter och produkter för både hem och trädgård. Priserna gäller 18/3 - 1/4 2023 eller så långt lagret räcker. Reservation för ev. tryckfel. Lokalt kan lägre priser och variationer i sortimentet förekomma.