Page 1

25 maj · #3 · 2012

Timanders dröm – att ta Leksands IF till Elitserien Se sidan 32

Travet en sport för alla Se sidan 3

Solleröklassiker: Lance Armstrong hoppade groda

Mora-Nisse har sparat champagnen sedan OS 1948

Se sidan 27

Fler upptäcker vandrings­lederna i Leksand Se sidan 24

Allt utom bollKalle

Jennie laddar för OS i London

Kalle Göransson, 85 är ett levande bevis på att eldsjälar inom idrotten fortfarande finns. Kalle har varit materialförvaltare i 55 år åt Falu BS, fortfarande sköter han tvätten åt damlaget.

Jennie Johansson är Hedemoras OS-representant. Även om hon numera tävlar för Upsala Simsällskap, så är det Hedemora som är hemma. Tyvärr finns inte favoritdistansen 50 m bröst på OSprogrammet, men Jennie är sexa på världsrankingen på 100 m bröst och har trots allt stora medaljchanser.

Se sidan 5

Se sidan 19

Sportfältet i Borlänge firar 40-årsjubileum Sportfältet i Borlänge kan fira 40-årsjubileum i år. Det var 1972 som ett tiotal fotbollsklubbar kunde jubla när deras planproblem för ungdomslagen blev lösta. Det behövdes en mängd fotbollsplaner när ungdomsfotbollen ökat lavinartat under 1960-talet.

SVENSKA STORGOLV www.svenskastorgolv.se

Se sidan 10–11


2

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Leksands IF står starkt inför framtiden Hockeysäsongen är över. Jag känner både stolthet och glädje över vad Leksands IF åstad­ kommit i vinter. Laget gjorde en bra grundserie och höll så när på att vinna Allsvenskan. I Kvalserien visade vi hur nära vi är de stora. Vi skakade både Timrå och Djurgården. Speci­ ellt Djurgården fick smaka på det nya unga Leksand. Nu får de göra oss sällskap i Allsvens­ kan nästa säsong. Vilken serie det blir. Vilka folkfester vi kan räkna med. Idrotten och hockeyn är värd en större plats i Dalarna. Dess betydelse för närsamhället och vårt landskap är större än många vill erkänna. Många ser över axeln och fnyser åt de stora evenemangs-

sporterna. En lek. Bara på skoj, säger en del. Tvärtom. På fullaste allvar, menar jag. Idrotten är en viktig och omistlig del av Dalarnas kulturliv. Det är en evenemangsoch upplevelseindustri i mångmiljonklassen. Vi har haft ett snitt på 5 000 åskådare på hemmamatcherna i grundserien. Över 7 000 i kvalserien. Det är mer än vad många elitserielag kan skryta med. Vilken annan arrangör i Dalarna lockar så mycket folk en gång i veckan under vinterhalvåret? Ingen kan eller törs sätta ett värde på Leksands IF:s klubbmärke. I en ny ranking från Demoskop kommer LIF:s varumärke på 11:e plats i Sveriges , alla idrotter inräknade. Ibland är det svårt att begripa sig på LIF:s storhet bland folk runt om i Sverige. I kvalserien upplevde jag känslan tydligt. Det var i bortamatchen mot Örebro. Läktarna var fulla med blåvita tröjor. LIF:s hejaramsor rullade över läktarna och tog över hallen helt och hållet. Jag rös och fick gåshud på armarna. I bland känns det som hela Sverige håller på Leksand. Klubbens PR-värde för Leksand och Dalarna runt om i landet är värt hur mycket som helst. Jag har varit ordförande i Leksands IF

i tre år. Det var hjärtat som sa »ja» när jag fick frågan. Ordförandejobbet som ett hedersuppdrag. Ett beslut som jag aldrig ångrat. Min roll är att hålla ihop föreningen och skapa lugn när det blåser och medverka i en trygg tro på framtiden. Jag känner att vi är på rätt väg. Vi har ett ungt och utvecklingsbart lag. Jag känner mig trygg inför framtiden. Både ekonomiskt och sportsligt.

Jag gillar att Leksands IF har en underdog-roll numera. Att vi smyger omkring bland de stora och vinner. Det passar oss bättre än det psykiskt tunga favoritskapet. 2019 firar Leksands IF 100 år. Då, om inte förr, spelar Leksand i Elitserien. Tro mig.

Bertil Daniels Ordförande i Leksands IF

Välkommen

www.lugnet.se

till ett nytt nummer av Sportmagasinet Dalarna. Vi hoppas att ni ska få en trevlig lässtund med vår tidning. Tidningen distribueras med Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning och Mora Tidning i en upplaga av 53.000 ex. Vi tackar våra annonsörer som gör utgivningen av tidningen möjlig och som möjliggör att vi kan dela ut bidrag till välgörande ändamål. Tidningens redaktion består av rutinerade journalister och fotografer. Nu har vi dessutom utökat staben med Lars »Nubben« Andersson och Mats Rönnblad i Leksand. Nästa nummer utkommer i november 2012.

Ansvarig utgivare/ Annonsansvarig Ove Fahlström 070-346 98 03

Evenemang

på Lugnet sommaren 2012 MAJ 10-13/5 Dalahoppet 15-16/5 Cirkus Brazil Jack 17-20/5 AXA Floorball Cup innebandy 19-20/5 EM Orientering 23/5 Tjejruset JUNI 15-21/6 AXA Summer Camp 24-29/6 Rookie Camp JULI 1-6/7 2/7 6-15/7 28/7

Rookie Camp Cirkus Maximum SM Schack Bilmetrospelen friidrott

Telefon växel 023-835 00 E-post lugnet-anl@falun.se

AUGUSTI 16-18/8 Rockstad Falun 24/8 KAF Boule 25-26/8 SPF Boule SEPTEMBER 1/9 DAK Veteranbilsmarknad 8-9/9 Svealandsmästerskapen friidrott 14-16/9 Sportnik Cup innebandy

Redaktör Lillis Åkerblom 073-646 21 69

Journalist Sven-Erik Karlsson, Borlänge 070-620 44 49

Journalist Stellan Kvärre (Mora) 070-574 04 40

Journalist Mats Rönnblad, Leksand 072-20 611 20

Journalist Peo Karlström, Falun 070-676 33 85

Annonser, Borlänge Curt Peleback 0243-225107

Annonser, Borlänge Håkan Rystedt

Annonser, Leksand Lars »Nubben« Andersson, Leksand 070-591 50 81

Samarbetspartner, Mora: Rolf Hammar 070-204 67 01

Samarbetspartner, Leksand: Bertil Daniels 070-692 87 32

Fotograf: Staffan Björklund

Layout: Åsa Svensson Svenssonform AB 070-354 76 76

Välkommen till Lugnet i sommar!


3

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Travet vill bli en sport för alla Travsporten i Sverige står inför en stor utmaning om man ska lyckas bryta den onda cirkel som hotar en näring som syssel­ sätter tiotusentals människor i Sverige. Men på DalaTravet har man inte gett upp kampen mot elitiseringen, vikande publik­ siffror och det faktum är att det blir allt svårare för travtränarna att få in nya hästägare i stallen. Travbanechefen Bo Rydgren är ansvarig för verksamheten på Dalarnas två travbanor, Romme och Rättvik. Han räknar upp ett antal problemområden och hans planer för att komma tillrätta med dessa. – Kostnaderna för att äga travhäst har successivt ökat vilket gör det svårare för proffstränarna att hitta nya hästägare. Samtidigt minskar antalet amatörer som har allt svårare att klara sig i det hårdnande tävlingsklimatet. Det är av yttersta vikt för hela hästnäringen i Dalarna att vi kan skapa ett klimat som motiverar dem att komma tillbaka till sporten säger travbanechefen Bo Rydgren.

»Många unga, framförallt tjejer är intresserade av hästar« Flera av DalaTravets etablerade proffs­ tränare närmar sig pensionsåldern och även om Dalatravet fått ett nyttigt vitamintillskott i form av flera unga tränare det senaste året så är det viktigt att se långsiktigt på återväxten.

– Förr om åren räckte det att du var duktig på att träna häst för att du skulle bli framgångsrik. Numer måste färska proffstränarna sköta både ekonomi, försäljning och vara goda kundvårdare för att locka nya hästägare och framförallt ta väl hand om dessa så att de trivs inom sporten, säger Bo Rydgren och fortsätter: – Vi satsar stora pengar på travskolan och vår ungdomsverksamhet. På så sätt hoppas vi att ungdomarna från Dalarna tidigt i livet ska få en naturlig koppling till travet. Att många unga, särskilt tjejer är intresserade av hästar, det vet vi, säger travbanechefen.

»Vi måste lära oss att kommunicera glädjen« Även om Dalarna har duktiga tränare så är hästmaterialet grunden till framgång. Och för att få nya hästägare trots ökande priser så gäller det att kommunicera de mjuka värdena. – Känslorna av passion, glädje och gemenskap har gjort att jag vigt mitt liv åt travsporten. Att få vara med och följa din häst fram till start. Första besöket i vinnarcirkeln och all sorg och glädje där­emellan. Att dela dessa upplevelser med vänner och kanske nya bekanta är en travsportens storhet. Travet är ju även en sport där du själv inte måste vara på elitnivå för att nå framgångar, på så vis kan ju ung som gammal uppskatta travet, säger Bo Rydgren. – Som hästägare måste man även få känna sig VIP:ad och utvald. Att vinna lopp är en underbar känsla och den kvällen ska du känna dig hyllad som en målgörare. Det här är något som vi måste jobba med löpande och vår strävan måste hela tiden vara att bli bättre.

»Räcker inte längre att locka med korvgrillning«

För dem som varit med länge inom travet så har man sett hur det tunnats ut på publikplats. Spelarna har flyttat in till totomaterna i stan och på senare år in framför datorerna i hemmet. Läktarna på travbanorna runt om i Sverige gapar tomma under många kvällar. – Där har vi i Dalarna ett försteg, inte minst på Rättvik som är en säsongsbana som lockar sommarturister från hela Sverige. Där måste vi behålla de röda stugorna och vår tidlösa charm, säger Bosse Rydgren. – På Romme märker vi däremot av det ökade konkurrensutbudet. Det är inte längre som på Bernth Martinssons tid när det räcker med att locka med korvgrillning för att det ska komma 8.000 människor, skrattar Bosse Rydgren och fortsätter mer allvarlig.

– Däremot så måste vi vara självkritiska. Restaurangen fyller 30 år i sommar och vårt koncept har inte utvecklats särskilt mycket under denna tid. Tittar man på Tegera arena i Leksand så har travet blivit frånsprunget. Ambitionsnivån är hög och på Rommetravet så vill man vara med och spela i högsta divisionen om några år. – Vi vill återta en framskjuten position bland nöjesutbudet i Dalarna. På Sommaren ska Dalfolket trivas i solen på Rättvikstravet. På Romme ska vi bli ett naturligt val som trivselaktivitet även om du inte är travintresserad. Istället för att gå på teater eller bio ska vem som helst kunna säga, »Du vi åker till travet ikväll«. Men då måste vi erbjuda god mat och en trivsam miljö samtidigt som vi paketerar vårt sportutbud så att det tilltalar såväl proffs som nybörjare, avslutar Bo Rydgren. Text: Erik Ersson Foto: Mimmi Friedrich

På Scen Sven-Ingvars & Rocket Overdrive Topptrav, tivoli, dansbana - Entré 200 kr DalaTravet i samarbete med Dalaartist presenterar

MidnattsTravet 27 juli Romme

Sven Ingvars firar 55-års jubileum med stor Sverigeturné “Enda spelningen i Dalarna”

Travloppen startar klockan 18.20 Sven Ingvars kliver upp på scen 21.30


4

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

En utbildningssatsning kring värderingsfrågor FALUN För ett år sedan startade SISU Idrottsutbildarna en utbildningssatsning kring värderingsfrågor under rubriken Värdefullt. Värdefullt är idrottens utbildningssatsning kring värderingsfrågor.

Värdefullt. Catharina Jonsson, utbildningsansvarig hos SISU Idrottutbildarna.

Syftet är att få idrottsföreningar att samtala om och fundera över vad som är viktigt och värdefullt inom barn- och ungdomsidrotten. Vad vill vår förening stå för och förknippas med för värden? Ibland kan det handla om att ta ställning kring verksamhetsnära händelser t ex fusk, regler, språkbruk, jakt på resultat och ibland kan det röra sig om trovärdighetsfrågor t ex alkohol, droger doping, diskriminering. Catharina Jonsson, ansvarig för satsningen och utvecklingskonsulent hos SISU Idrottsutbildarna, är nöjd så här långt med resultatet. – Vi har fått bra respons från föreningar som tycker att den här satsningen är värdefull. SISU Idrottsutbildarna ska vara en resurs för föreningarna i dessa frågor. Under våren kommer vi bl.a. att erbjuda föreläsningar som riktar sig till ledare, aktiva och föräldrar säger Catharina. IDROTTENS VISION Svensk Idrott vill vara bäst i världen för alla på alla nivåer. Målsättningen är en självstyrande och samlad idrottsrörelse med starka förbund och föreningar med en utbildningsverksamhet i världsklass. Idrottens värdegrund består av fyra punkter. Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta man ska ha roligt, må bra och prestera mera. Demokrati och delaktighet är en viktig del, alla medlemmars röst har lika värde. Det är viktigt att demokrati och delaktighet ska utövas jämnställt oavsett bakgrund. Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder med mera ska få vara med i förenings­ driven idrottsverksamhet.

Rent spel, är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det handlar om god etik och moral, att verka mot fusk, doping, mobbing på och utanför planen. – Vi erbjuder bra verktyg så att föreningarna själva kan jobba med dessa frågor. SISU har t ex tagit fram kortlekar med diskussionsfrågor för aktiva, ledare och föräldrar. En kortlek för lagidrott och en för individuell idrott, det finns även böcker och en DVD-film att använda, berättar Catharina Jonsson. – SISU har även tagit fram en dialogduk som är till hjälp för att föra en bra dialog om värderingar i föreningen, säger Catharina Jonsson. SOMMARSKOLA Och till sommaren erbjuder SISU Idrottsutbildarna en kostnadsfri aktivitet till föreningar som bedriver sommarskola eller läger för barn och ungdomar 7–14 år. Årets inriktning är Värdefullt. Syftet är att få barn och ungdomar att samtala och fundera över vad som är viktigt och värdefullt inom idrotten. Tema som erbjuds är: Rent spel och Schysst kompis. Aktiviteterna hålls av unga ledare som är utbildade av SISU Idrotts­ utbildarna. Avslutningsvis kommer ett citat från en utskrift av Jens Bergenström, ishockey­ spelare i Leksands IF som berättar sin hist­ oria som ungdomsidrottare. Så här avslutar han sin berättelse: »Ungdomsidrottare, ge inte upp, det stora lyftet kan komma senare och då kan ni skratta åt de tränare som ratade er när ni var yngre, så ge för guds skull inte upp när motgångarna kommer«! Text och foto: LILLIS ÅKERBLOM

En lyckad värvning

– gav Monica drömjobbet FALUN Ett samtal betyder så mycket. I alla fall för Monica Hagberg Andersson. Monica arbetade som postkassörska i 20 år, de sista åren på posten i Norslund Falun. En kväll strax före stängningsdags så ringde telefonen, det var en av postens kunder Lars Åkerström, grunda­ ren av Grönyte-Konsult AB som undrade om hon var intresserad av att börja arbeta hos honom… På den vägen är det. Monica hoppade på tåget 2001 som anställd fram till 2010 då hon själv tog över företaget. – Det var det bästa jag har gjort, det är ett roligt och stimulerande arbete, säger Monica som inte har ångrat sitt val en enda sekund. Företaget har gamla anor, redan 1979 startade Lars Åkerström verksamheten och 1991 började försäljningen av japanska sågar som är speciellt slipade i tre steg vilket ger fina snittytor. – Yrkesfolk vill verkligen ha de japanska

Silky-sågarna, jag har många kunder, framför allt kommuner, kyrkogård- och park­ förvaltningar samt arborister säger Monica. – De professionella användarna uppskattar verkligen skärpan och precisionen i de japanska beskärningsverktygen. Även de japanska blomsaxarna och japanska sekatörerna är av bästa klass. En storsäljare är den lilla starka sekatören Golden Star Mini. Den är verkligen en liten pärla, och mångas stora favorit. – Ny produkt för i år är en lätt och stabil Grensax, den tror jag kommer att bli nästa storsäljare, säger Monica. Sedan 1992 har Grönyte-Konsult agenturen i Skandinavien för de japanska Silky­ sågarna, de har återförsäljare av sortimentet runt om i landet dessutom i Norge och Finland. Här i Dalarna finns det några åter­försäljare dels Dalviks Kvarns butiker, Bond-Gården i Siljansnäs och nystartade Mora Trädgård AB i Mora. – Framför oss ligger ett nytt spännande år. Vi kommer att ställa ut på flera mäs�sor och delta under ett antal branschdagar runt om i Sverige, berättar Monica. Besök gärna vår hemsida www.gronytekonsult.se och kika på vårt fina sortiment av verktyg, säger Monica. Text: Lillis Åkerblom

2010 lämnade, grundaren av Grönyte-Konsult, Lars Åkerström över stafettpinnen till Monica Hagberg Andersson.

Handla i webbshopen

Trädgårdens favoriter! Njut av japanska verktyg av högsta kvalitet. Vi har sekatörer, sågar, blomsaxar, yxor mm. Välkomna!

GOLDEN STAR GRENSAX

t Nyhe

!

GOLDEN STAR MINI

POCKET BOY

Telefon 023-296 55 · info@gronytekonsult.se · www.gronytekonsult.se


5

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Dagliga sysslor. Tvätta tröjor, pumpa bollar och sköta om materialet det är Kalles dagliga sysslor som materialförvaltare i Falu BS.

Kalle 85 har tvättat tröjor i 55 år

– Han är Mister BS på alla sätt När Falu FB:s verklige Grand Old Man Karl-Erik Göransson lutar sig tillbaka och summerar sina sensationellt många år – inalles 55 stycken – inom klub­ ben men med Falu BS som ständig bas, avslöjar han: – Fast det var ju egent­ ligen pingisspelare jag ville bli! Jo, för så var det nog. Men?! Kalle fyller 85 år om ett par dagar – men det hjälper liksom inte. Han är nere på Koppis i stort sett varje dag och stökar i de hemtama utrymmena bakom kulisserna. För Kalle Göransson har alltid verkat i det tysta och fördolda – aldrig gjort något väsen av sig eller karriär på plan. Har nöjt sig med att tvätta lagets skitiga och genomsvettiga dräkter. Nöjt sig med att pumpa bollarna och varit materialförvaltare. Nöjt sig med att alltid vara – men aldrig synas på barrikaderna. Nöjt sig med att vara oumbärlig. Det har fått räcka så. Fast numera servar han enbart damlaget fullt ut med tvätt en gång i veckan. Lag­ ledarna i de andra lagen slänger själva i

tvätten i maskinerna direkt efter matcherna – och så hänger Kalle tvätten dagen efter. Det funkar bra det också. Det har ju gjort så i hela 55 år nu – funkat bra. Fast något tack från föreningen har det väl liksom aldrig blivit. – Nej, sånt förekommer inte på den här nivån, menar Kalle. Jo förresten – jag fick ju ett diplom för 15 års ledarskap inom föreningen Falu Bollsällskap. Men, okej, det var ju 40 år sedan, förstås. Men iallafall ... VILLE BLI PINGISSPELARE Och ändå var det pingisspelare Kalle Göransson innerst inne ville bli. För det började bra, Kalle var en talang. Inget snack om saken. Han smashade hem en andra placering i KM-dubbel till-

sammans med självaste Bempa Ericsson en gång i tiden. I finalen fick paret spö av Börje Åkerblom och Pumpas Jansson. Sånt glömmer man inte i första taget. Och det var här, för många år sedan, den där allsvenske bandydomaren Kalle Eriksson trädde in på arenan och dribblade in Kalle Göransson på isbanan. – Under mycket gemytliga former träffades Börje Åkerblom, Tore Svahn och jag hemma hos Kalle Eriksson, avslöjar Kalle Göransson förtroligt. Vad som gick snett -– eller hur det skall tolkas – den där natten och vad som egentligen hände är något för framtida idrottsforskare att analysera och bita i. Men Kalle Göransson kuppades på något sätt över – och har sedan dess blivit Falu BS trogen. – Sen var jag fast i Falu BS och bandyn for ever. Fast aldrig som aktiv spelare. Vi tog istället hand om ungdomsbandyn. Arrangerade tävlingar och serier för pojkbandyn. De fyras gäng dömde och stod i.

Det hela utvecklades spikrakt uppåt och det dukade bordet togs så småningom över av Dalarnas Bandyförbund. FAVORITLAG? – IFK Göteborg! Förstås. Jag har till och med en blåvit matchtröja med Torbjörn Nilssons originalautograf på. Den fick jag av Peter Larsson en gång i tiden. Fast jag har inte sett en enda seriematch i hela mitt liv med IFK Göteborg, bara på TV. Kalle Göransson bor ett stenkast från sitt kära Koppis. Från köksfönstret njuter han av utsikten ner mot gräsplan. Här kan han enkelt speja av målen – om det händelse­ vis skulle vara för iskallt eller störtregnigt därnere någon gång. Därmed är intervjun slut. Plikten kallar. Tvätten skall hängas och maskinerna rengöras. Som så många gånger förr. – Men skriv att någon Boll-Kalle – det blev jag aldrig! Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Trotjänarna i garderoben drar in pengar till fotbollen När karriärerna som aktiva fotbolls­spelare, tränare och ledare var över inom Falu BS fotboll (idag Falu FK) och dörrarna till omklädningsrummen oåterkalleligen slagit igen för alltid blev det plötsligt tyst – och saknaden efter kompisarna abstinensartad svår. Men för att träffas – fast under andra former – och ha kul och känna gemenskap igen formade Lars Augustsson, Bo Guth, Lennart Olsson, Christer Malmberg, JohnUno Carlsson, Leif Dohrén och Björn Paulsen en tanke som var genial. Idéns kärna var en stor portion social samvaro, en knippe arbete och ett penganetto som skulle återföras till klubben och fotbollen igen: Man arrenderar garderoben vid Falu Folkets Hus sedan 20 år tillbaka

och servar gästerna vid teaterbesök, konferenser, danskvällar, filmvisningar och i samband med övriga evenemang i huset. – Vi vill ge något tillbaka till idrotten och sporten, säger Lars Augustsson och en av eldsjälarna. Det vi saknade efter matcherna var inte träningarna däremellan precis. Det var snacket och samvaron i omklädningsrummet som försvann och lämnade ett stort tomrum. Men när vi står härnere i garderoben så upplever vi något av den gamla andan på nytt. Vi har roligt – och det här är en förlängning av allt det gamla. 20 år är en lång tid och idag är hela gänget pensionärer. Faktum är att under perioden har man »avverkat« inte mindre

Måleri med förnuft och känsla! Utsedd till Årets Varumärke av Företagarna i Borlänge.

Trotjänare. Lennart Olsson, Lasse Augustsson och Bosse Guth Andersson offrar mycket tid i garderoben på Falu Folkets Hus för att dra in pengar till Falu FK.

än sex Folkets Hus föreståndare. Vissa månader är arbetsinsatsen hela 20 kvällar och det skulle behövas fler frivilliga för att dela upp passen. Och i nuläget svävar en del svarta orosmoln över hela den ideella verksamheten.

– Skriv att vi får svårare och svårare att rekrytera nya garderobiärer, för vi behövs! menar Bo Guth. Det är nog så att vi är klubbens största sponsor idag. Text & foto: STAFFAN BJÖRKLUND

www.miljonaren.se

Nu även med golv!


6

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

11-11-11 blev starten för Carins nya liv Datumet 2011-11-11 bestämde sig Carin Cluer, Falun, för att starta ett helt nytt liv. Överviktig – efter en lång cortisonbehandling – kände hon sig obekväm i sin nya ballongkropp. Carin kontaktade Xtravaganza i Falun. Tillsammans utformades ett viktminsknings­ program med motivationsterapi, mat och logiupplägg, tränings­ program och information. Idag, ett halvår senare, har hon tappat 20 kilo och livet har fått en ny mening. – Tidigare hade jag oftast ont i knäna eller höften, jag orkade helt enkelt inte. Och tänk – jag som sprungit Tjejruset tidigare.... Nu har jag cyklat mig igenom den här vintersäsongen och känner mig pånyttfödd – som en alert 25-åring! Och kanske klarar jag en ny vända med Tjejruset – man vet ju aldrig. Iallafall är det långsiktighet som gäller nu. Därför har jag förbundit mig på ett-årsavtal med Xtravaganza. Sen beror det helt och hållet på mig. Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

På gymmet. Här har Carins nya liv fått en ny innebörd.

Vill du gå ner i vikt före sommaren? Du hinner! Nu söker vi 10 deltagare till sista intensiv gruppstarten innan sommaren, för dig som snabbt vill gå ner i vikt.

Ring och boka plats!

023-133 45

Helen

-33kg

Inspirationskväll med ”gör om mig” tema 31 maj kl 18.30, läs mer på www.xtravaganza.se/Falun

Parkgatan 1 A Falun

Mats Carlén, specialist i idrottsmedicin och allmänmedicin. Mats har sin praktik på Lugnets Fysiocenter, han har haft många uppdrag inom idrottsvärlden genom åren bland annat, alpina damlandslaget, norska längdlandslaget VM-93, Davis Cup och svenska längdlandslaget.

TRÄNING Komplett gym på två plan Prisex: Årskort (13 mån)

2300:-

POWER PLATE 30 min

Prisex:

3-månaderskort

60:800:-

(instruktion ingår vid köp av 3-månaderskort)

KETLLEBELLS

Vi ordnar utbildningstillfällen www.fysiocenter.se • 023-635 70

Träna aldrig med infektion i kroppen Träning med infektion? Svaret på denna fråga är ett entydigt; NEJ! Varför det undrar någon kanske? Man har ju hört att det går att träna bort en förkylning!!!!! Det går alltså inte. När man tränar pressas immunförsvaret tillfälligt ner, och man ger viruset möjligheten att föröka sig och sprida sig i kroppen. Där det kan påverka kroppens celler på olika sätt. När du är förkyld eller ändå värre, feber­ sjuk, har kroppen fullt upp med att försöka reparera de cellskador viruset förorsakar. Då krävs vila för att detta skall kunna ske på ett adekvat sätt. Eftersom träning också ger cellskador, krävs det vila för att få den träningseffekt du eftersträvar. Det blir ett samlat slitage, om du tränar vid infektion. Risken är att det tar längre tid att återhämta sig och att infektionen får ny fart, och det tar längre tid att bli frisk. Du förstör mer än du bygger upp. Observera, att detta är det som händer i bästa fall, om du tränar med en infektion i kroppen!!!?

Många av de virus, som ger halsont eller djupare luftvägsinfektioner, med hosta har också en benägenhet att påverka muskelceller. Däribland hjärtmuskeln. Om man tränar ökar risken för att utveckla en hjärtmuskelinflammation. Vid långvarig hosta kan det vara lämpligt att söka vård, för att kontrollera eventuell förekomst av Mycoplasma eller TWAR. Dessa två tillstånd kan botas med antibiotika. Träna aldrig med halsont eller hosta! Hur undviker man virusinfektioner? Det sprids med så kallad droppsmitta, det vill säga i saliv och utandningsluft, vattenburna viruspartiklar, som fastnar på händer, därefter handtag, salladbestick etc. Tvätta händerna innan du äter. Låt bli att peta i ögon, näsa och mun. Håll prat­ avstånd 1,5 meter. Sov och vila mycket, då höjs immun­ läget. Ät mycket frukt och grönsaker. Lycka till med träningen, när du är frisk. Vid infektionssjukdom läs en bra bok i favoritsoffan istället.


7

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Tre glada bandy­ spelare.Från vänster Elias Engholm, Ivar Axelsson, SportEwas Håkan Hedman och William Sundberg.

Tre glada unga bandystipendiater Tre lovande bandyspelare blev 2012-års SportEwa stipendiater: Elias Engholm, Ivar Axelsson och William Sundberg. Elias Eng­ holm, 14 år och Grycksbograbb – spelar för

Borlänge/Tuna BK och fruktad mittfältare. Ivar Axelsson, 14 år och William Sundberg, 13 år – är båda Falu BS:are. Ivar mittfältare och William målvakt.

Vid en ceremoni vid sportbutiken Sport­ Ewa i Sundborn delades de åtråvärda penning­ kuverten (totalt 6000 kronor) ut av sportbutikens Håkan Hedman. Text och Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Semester rea Vi stänger för semester den 21 juni

Joggingskor 30% Inomhusskor 30% Textil 50% Telefon

Öppettider:

023-604 80

Vardagar 14-18

• • • •

LOKALVÅRD FÖNSTERPUTS HEMSTÄD FLYTTSTÄD

• • • •

GOLVVÅRD BYGGSTÄD MATTOR FRUKTKORG


8

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Veteraner. På vårträffen samlades ett gäng av Leksands–veteraner i Tegera Arena och pratade gamla minnen.

Leksands trotjänare har bildat en exklusiv klubb För bara ett år sedan bildades veteranklubben inom Leksands IF:s hockey: Leksands tro­tjänare. Det är ett brödraskap – om man så vill – med idag närmare 80 medlemmar som nostalgiträffas ett par gånger om året. Men för att bli accepte­ rad medlem i det exklusiva gänget krävs sju års aktivt spel i A-truppen – eller som tränare. Tillhör man kretsen kring de rik­ tigt stora grabbarna så »räcker« blott fyra eller helst fem års spel i landskamper, VM eller OS. Att bli upptagen i kretsen kring Leksands trotjänare innebär alltså en hel del status.

des idéer och riktlinjer drogs upp för en kamratförening inom Leksands hockeyn. Skisserna presenterades för styrelsen som direkt var positiva till förslagen och satte upp kriterierna. Två gånger om året samlas trotjänarna – höst och vår. Och den här gången var det naturligtvis ingen tillfällighet att årets vårträff – den andra i ordningen – blev förlagd till självaste skottårsdagen den 29 februari. Detta med tanke på alla mål (skott!) det här gänget avlossat i klubbens blåvita dress genom åren.

»Namnkunniga leksingar«

Fast egentligen började det hela med ett antal årligen återkommande fisketurer – närmare fem år bestämt – med polarna Nubben Andersson och Abris-Christer. Vid Nubbens fritidsställe i Norge samla-

I veteranklubben återfinns bland andra Kjell Samuelsson, Johan Hedberg, Thomas Steen och Ulf Samuelsson. På plats i Tegera Arena den här magis-

Backhjälte. Vilgot Larsson en av de största trotjänare i klubbens historia.

Legendarisk målvakt. Christer Abrahamsson en färgklick i Leksands hockey.

ka kvällen 2012 minglade Vilgot Larsson, Jonas Bergqvist, Nubben Andersson, Christer Abrahamsson, Rune Mases och många andra. Vilgot Larsson, 79 år, fruktad back: Började karriären redan som 18-åring för drygt 60 år sedan i A-laget och tillhörde Leksands IF under hela karriären som avslutades 1964. Återkommande traumatiska minne: hemmamatchen mot Djurgården 1959. – Vi ledde matchen igenom – men Rolle, Tumba och Lasse Björn och dom andra lyckades vända tillställningen inför 13000 åskådare – på hemmaplan, dessutom! Vilgot Larsson är idag pensionär och arbetade i skogen i alla år. Åkte en hel del skidor för nöjes skull. Testkörde Vasaloppet 1961. Det fick räcka med en gång - den gången.

Mest meriterad. Jonas Bergqvist är den mest meriterade spelaren i klubbens historia.

Christer Abrahamsson, 65 år, legendarisk målvakt: Spelade för Leksand från 1965–1974, 1977–1982. Spelade professionell hockey i WHA och New England Whalers 1974 –1977. Christer deltog i fem VM med två silver och två brons och i vinter OS i Sapporo 1972 och har även verkat som tränare i bland annat Leksand på 1980-talet. Bästa hockeyminne: – När vi vann klubbens historiska första SM 1969 – oslagbart! Jonas Bergqvist, 49 år, forward: Spelade sammanlagt 15 år i Leksand med startår 1981. Med otroliga 575 matcher i A-laget och 272 landskamper, tre VM-guld, ett OS-guld, tre VM-silver, ett VM-brons och ett OS-brons gör Jonas till Leksands mest meriterade spelare genom tiderna. Men likfullt svider det att det under de här åren aldrig blev något SM-guld till Leksand. – Hjärtat klappar fortfarande för Leksand. Jag hade anbud och kunnat tjäna stora pengar – men pengar är ändå inte allt, menar Jonas Bergqvist. Under karriären spelade Jonas för Rögle, Leksand, Calgary Flames, Salt Lake Golden Eagles, Mannheim och Feldkirch. Han arbetade även som VD under sju år för Leksand. Idag bor Jonas Bergqvist i Halmstad är egen företagare och arbetar som konsult. Men det egna huset i Leksand finns kvar – ifall ... Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND


9

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Masmästaren Fastigheter AB

- Ett ungt företag med stora framtidsvisioner I december 2001 bildades Masmästaren Fastigheter AB. Bolaget förvärvade fastigheter i Falun och Borlänge från det börsnoterade Fastighets AB Tornet. I förvärvet ingick 24 fastigheter i centrala Falun och Borlänge som idag utökats till ett 60-tal fastigheter. Basen för verksamheten är Falun Borlängeregionen men Masmästaren äger även fastigheter i Västerås, Uppsala och Stockholm.

Senaste tillskottet. Gamla Tele- och Posthuset på Åsgatan i Falun numera huvudkontor.

På drygt 10 år har företaget blivit Dalarnas största privata hyresvärd med närmare 1800 bostadslägenheter och cirka 500 lokaler i sina ägor. Masmästaren har en hög vision att vara det självklara alternativet som hyresvärd både för privatpersoner och företag. Företagets ambition har varit att erbjuda säkra bostäder i centrala lägen med en god service. Till företagen erbjuder man välutrustade och flexibla affärslokaler. Det breda utbudet av lägenheter och lokaler innebär att företaget kan möte de krav och önskemål som dagens hyresgäster kräver. Masmästarens kännetecken är att tillhandahålla den service som hyresgästerna behöver. Omtänksamhet, miljöhänsyn och trygghet är kännetecken som företaget lever upp till. Omtänksamheten innebär att man skapar relationer genom ett gott värdskap som leder till att hyresgästen trivs med

gera på marknadens krav. Masmästarens signum är att lyssna på kunderna och leva upp till deras önskemål. Det är viktigt att kunderna känner att vi bryr oss om dem och visar omtänksamhet. Strävar efter att vara det självklara valet av hyresvärd, både för privatpersoner och företag på marknaden där dom finns. Kopplingen till idrotten, främst i Dalarna är tydlig, dels genom att ständigt sporra personalen till deltagande i olika typer av motionslopp, dels genom ett aktivt stöd till individuella idrottare såväl som till olika lagidrotter. En viktig del i personalens välbefinnande är att stödja aktiviteter. Masmästaren avsätter en del av varje anställds arbetstid för friskvård. När det kommer till elitidrott så stöttar Masmästaren aktivt, främst genom ekonomiska bidrag flera idrottare eller lag.

sitt boende. Enkäter bland hyresgästerna bekräftar att Masmästaren når högt uppsatta mål när det kommer till hyresgästers trivsel, men detta sporrar bara Masmästaren att bli ännu bättre! Masmästaren har flera olika typer av fastigheter med olika kategorier av hyresgäster. Med hyresgästerna varierar också behoven och önskemålen. Familjer med barn prioriterar ofta trygga och säkra utemiljöer medan en kontorshyresgäst i första hand ställer krav på flexibiliteten i lokalerna. I båda fallen handlar det om en god relation till hyresvärden. Masmästaren bygger långsiktiga relationer till sina kunder för att skapa en »Vi-känsla« både för hyresgäster som för företagare. En viktig framgångsfaktor är att ligga steget före konkurrenterna och snabbt rea-

Som exempel så är Masmästaren en del av satsningar som de individuella idrottarna Jenny Rissveds inom cykelsporten och bröderna Rickard och Daniel Tynell inom längdskidåkning gör. Inom lagidrotten stöttar Masmästaren till exempel Falu BS Bandy, Falu FK fotboll, IBF Faluns innebandylag, Slätta SK:s ungdomsfotboll, Brage IK fotboll, Ornäs BK med Ornäsrännet, Falu IF hockey och Borlänge Hockey. Masmästaren vill genom dessa satsningar lyfta fram duktiga idrottsmän- och kvinnor som verkar i områden där Masmästaren också verkar. I flera fall bor också flera av dessa idrottare hos Masmästaren. Bra boende är ju en viktig del i ett framgångsrikt och gott leverne, något som Masmästaren är duktiga på! Text: LILLIS ÅKERBLOM

Masmästaren fastigheter • Dalarnas största privata hyresvärd • Äger 1708 bostadslägenheter och 436 lokaler, totalt ca 248000 kvm. • Årlig omsättning i fastighets­ förvaltningen ca 260 Mkr. • 22 anställda, varav 9 fastighetsskötare och 13 administratörer. • Är kvalitets- och miljöcertifierade enligt FR2000

Kvarteret Frithiof i Borlänge som ägs av Masmästaren Fastigheter AB.


10

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Sportfältet en utmärkt arena för handikappfotboll BORLÄNGE När handikapp­ idrottsförbunden i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Uppland, Stockholm, Väst­ manland och Närke vid ett möte på våren 2007 plane­ rade ett seriespel i fotboll för dessa distrikt höll det på att inte bli av. Vem kan arrangera ett serie­ spel med 28 lag under en dag? I Stockholm var det omöjligt, likadant i Uppsala, Västerås och Örebro. Då höjde Ulf Jonasson från Borlänge United sin röst: – Vi kan arrangera det i Borlänge. Det beskedet mottogs med tvivel från många som deltog vid mötet. – Hur skall ni klara av det i Borlänge? var frågan från många av mötesdeltagarna. – Inga problem, vi klarar det sa Ulf. Ulf Jonasson visste att det inte var några problem att klara av att spela ett 80-tal matcher under en dag. Han visste att i Borlänge fanns Sportfältet. Så Borlänge United tog åt sig att arrangera det där seriespelet med 28 lag. Fem planer på Sportfältet hyrdes av Borlänge kommun. Det räckte för att klara av seriespelet under en dag. Så när lag från AIK, Hammarby, Djurgården, Örebro SK med flera kom till Borlänge blev förvåningen stor. – Inte visste vi att ni har ett så stort sportfält i Borlänge. Med spel från klockan 9 på morgonen till 18 på kvällen spelades ett 80-tal matcher och betyget blev med utmärkt beröm godkänt. Det bästa med allt var att samtliga lag var samlade på samma plats. – Fantastiskt bra gjort, sa en ledare i Hammarby, trots att hans lag slutade på sista plats i sin serie. Arrangörsklubben Borlänge United ville gärna ta det här arrangemanget fler gånger, men så blev det inte. Stockholmsklubbarna tyckte att det räckte att göra en resa till Sundbyberg. Tjugo mil till Borlänge ansågs vara för långt. Så numera avgörs seriespelet för funktionshindrade i mera lokala serier. Borlänge United spelar i en serie med lag från Sandviken, Gävle, Bollnäs och Korsnäs. SVEN-ERIK KARLSSON

Dalecarlia Cup har varit det största arrangemanget på Sportfältet under 32 år. Så här kan det se ut när flera tusen ungdomar från 13–14 länder samlas för avmarsch till invigningen.

Sportfältet blev en lyckad för Borlänges ungdomsfotboll

BORLÄNGE Sportfältet i Borlänge kan fira 40-årsjubileum i år. Det var 1972 som ett tiotal fotbollsklubbar kunde jubla när deras planproblem för ungdomslagen blev lösta. Det behövdes en mängd fotbollsplaner när ungdomsfotbollen ökat lavinartat under 1960-talet.

Full fart framåt för unga fotbollsknattar från Forssa och Torsång.

Maservallens grusplan har inte använts så mycket de senaste åren. Nu skall det bli annat när den snart får konstgräs.

Jan-Erik ”Ludde” Berggren och Bo Blomfeldt gör i ordning ett mål för en ny säsong på Sportfältet.

Visst fanns det ungdomsfotboll tidigare, men inte med så många åldersklasser som det finns i dag. Tag IK Brage som ett exempel. Fram till slutet av 1950-talet fanns det bara tre ålders­klasser, seniorlag, juniorlag och pojklag. Brage hade då fyra pojklag. I lag 1 spelade de bästa och mest killar som var 16 år. I lag 2 fanns 16-åringar som inte platsade i lag 1 samt några 15- och 14-åringar. Lag 3 dominerades av 14-åringar och i lag 4 killar som var nybörjare i klubben. Visst fanns det yngre pojkar som också spelade fotboll, men det var i kvarterslag som Hagbackens IF, Mjälga IF, Limany, Örjan med flera. Så långt klarade fotbollsklubbarna av ungdomsverksamheten även om Brage sällan släppte in sina pojklag på Domnarvs­ vallen, som då också var Forssa BK:s hemma­plan. På 1960-talet ökade antalet pojklag – då hade inte damfotbollen startat än. Brage var störst, men Forssa BK och Islingby IK fick också igång en bred ungdomsverksamhet. Därför behövdes verkligen Sportfältet. De många planerna på fältet var också främsta anledningen till att Brage fick idén att arrangera Dalecarlia Cup. Detta efter att Brages dåvarande kanslichef Keith

Karlsson gjort ett besök i Göteborg där Gothia Cup startat i slutet av 1970-talet. CAMPINGPLATS Under de här 40 åren är det inte bara fotboll som arrangerats på Sportfältet. När O-ringens 5-dagars i orientering avgjordes i Dalarna 1999 blev Sportfältet en campingplats för tiotusentals orienterare. Under de senaste tre åren har även Blodomloppet avgjorts vid fältet. SM i Lydnad & Agility för hundar arrangeras den 15–17 juni i år. En rockkonsert med Kent var ett annat arrangemang. Till Sportfältet hör också Maserhallen, som invigdes 1965 och utökades med simhallen tre år senare. Då fanns också planer på att även ett stort fotbollstadion och en ishall skulle byggas på det här området. De planerna skrinlades, Domnarvs­vallen var helig för många och fick duga. Dessutom byggdes en ishall i Gylle när först IF Tunabro och sedan IK Rommehed hade sin storhetstid. ALLAKTIVITETSYTA Nu kommer också mycket att förändras vid Sportfältet. – Sportfältet hade ända tills för några år


SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

11

BORLÄNGE – Det fanns förslag om att det skulle byggas bostadshus på det område som Sportfältet lig­ ger i dag, men jag är glad för att det inte blev så. Allan Börestam, 99, var stadsträdgårdsmästare i Bor­ länge under många år, bland annat när det på 1960-talet planerades för att göra i ordning ett sportfält.

Allan, 99 en viktig kugge i Sportfältets uppkomst – Men från början fanns många idéer. Majoriteten tyckte dock att Borlänge behövde ett sportfält, säger Allan Börestam. Som trädgårdsmästare tyckte han bättre om att det blev grönytor, bättre än att bygga hus i alla fall. – Börje Andersson var en drivande kraft och det han föreslog brukade han driva igenom. Börje var ju en stor Brage-anhängare och ett sportfält med många fotbollsplaner var helt i hans smak. – Ändå föreslogs det fram och tillbaka innan det stod klart att det här området skulle disponeras enbart för sport, fortsätter Allan Börestam.

d lösning

MASERHALLEN ETT LYFT Det första som blev klart var Maserhallen som markerar den sydöstra gränsen av detta sportområde. – Maserhallen blev ett lyft för många sporter, handboll, simning och mycket annat. Under de första åren fanns också förslag om att bland annat bygga en stor fotbollsarena, en ishall, bandybana, med mera. – Ja, det var mycket fram och tillbaka under de här åren, men Borlänge hade ju redan en fotbollsarena i Domnarvsvallen och i Gylle byggdes ishallen.

»En del av fältet kommer att bli en allaktivitetsyta« sedan mest varit ett fotbollsfält, säger Mats Carlson vid fritidskontoret. – Men numera är det inte så stor fotbollsaktivitet på fältet. Anledningen är att i stort sett alla klubbar har fått en egen anläggning. Bullermyren har Skvalet, Forssa har Maservallen, Tunabro har Gyllevallen för att nämna några. Därför kommer en del av fältet att bli en allaktivitetsyta. – Det är den södra delen från cykel­vägen som korsar fältet fram till Maserhallen, förklarar Mats Carlson. Tennishallen och Maservallen drabbas förstås inte av detta. Den del som kommer att förändra och bli en allaktivitetsyta kommer under en vecka på sommaren att användas som camping för Peace & Love. – Vilka som kommer att få använda den här allaktivitetsytan är inte klart än. Vi vill

ha förslag från skolorna med flera, berättar Mats Carlson. En ny fritidsaktivitet som fått plats de senaste åren är skridskoåkning på en 1400 meter lång bana runt fältet. – Den banan var flitigt använd i vintras, påpekar Mats Carlson. Redan i år kommer dock Maservallens grusplan, som finns inom den här allaktivitetsytan, att få konstgräs. En upphandling av konstgräs kommer snart att ske. När det är klart kommer Borlänge att ha konstgräsplaner på tre ställen. Kvarn­ svedens IP (Ljungbergsplanen) var först. Sedan kom Domnarvsvallen och nu Maservallen. Skulle det visa sig att det i framtiden behövs fler planer så finns en outnyttjad yta norr om det nuvarande fältet. Den ytan ägs av Borlänge kommun. Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

Nu blev det inga fler stora idrottsarenor än Maserhallen på sportfältet. – Vi fick massor av fotbollsplaner och tack vare det startades Dalecarlia Cup, påpekar Allan Börestam. Allan Börestam är värmlänning från början. – Jag jobbade vid Hushållningssällskapet i Karlstad fram till 1944. Då gick flytten till Borlänge som blev stad vid årsskiftet när Borlänge köping och Domnarvets landskommun gick samman. MED FRÅN BÖRJAN – Fantastiskt intressant att få vara med från början när Borlänge blev stad. Det blev mycket detaljplaneringar och än mera 1971 då även Stora Tuna införlivades i Borlänge, säger Börestam. Och som stadsträdgårdsmästare har han stor del i förändringarna. För en månad sedan fyllde Allan Börestam 99 år. Han följer förstås vad som händer i staden där han bott i mer än två tredjedelar av sina levnadsår. – Jag hörde att det skall bli konstgräs vid Maserhallen. Det behövs, säger han. Hur är det annars med idrottsintresset? – Jag brukade ofta vara på Domnarvsvallen för att heja på Brage.

Nästa år fyller Borlänges förre stadsträdgårdsmästare Allan Börestam 100 år. Han var för 50 år sedan med och beslutade om att Borlänge skulle få ett sportfält. Foto: SVEN-ERIK KARLSSON

– När jag i ungdomen bodde i Karlstad var det mycket bandy med tomtederbyna mellan Karlstads-Göta och Slottsbron. Nu är det hockeyn som dominerar där, men på min tid var bandyn större. – Då handlade det inte så mycket om pengar som i dag. Min fru som gick bort för 10-11 år sedan hade en kusin som spelade i Slottsbron. När han spelade en SMfinal på Stadion blev belöningen en läsk och en bakelse, säger Allan Börestam och skrattar. Text: SVEN-ERIK KARLSSON

Det händer i Borlänge!

Spanska Flugan – sommarteater med Gazbazz

Folkets park

2 juni–26 aug

Peace & Lovestrings – kammarmusikfestival

Missionskyrkan

8–9 jun

SM i Lydnad & Agility

Sportfältet

15–17 jun

Peace & Love festival

Borlänge Centrum

26–30 jun

Peace & Love Meeting Point

Teknikdalen

25–27 jun

Peace & Love Film Festival

Borlänge Centrum

23–27 jun

Borlänge Street Open

Dala Airport

30 jun–1 jul

Dalecarlia Cup

Sportfältet

8–14 jul

SM Islandshästar

Rommetravet

10–15 jul

Nostalgidagarna

Borlänge Centrum

12–14 jul

Midnattstrav

Rommetravet

27 jul

Mellstadraget – dragsspelsstämma

Tyllsnäs Udde

3–4 aug

Runndagarna

Runt sjön Runn

11–12 aug

Mellstaträffen – mopedträff

Mellstaparken

16–18 aug

Med reservation för eventuella ändringar. Det här är ett axplock av större evenemang i Borlänge. Mer information och fler evenemang finns hos Visit Södra Dalarna, tel 0243-25 74 90, www.visitsodradalarna.se

Det är mycket internationellt under Dalecarlia Cup. Här är det spelare från Uganda och Djurmo Sifferbo som ställer upp för en gemensam lagbild.


12

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Champagneflaska: Mora-Nisse med den omtalade champagneflaskan från 1948. Dottern Marianne är idag ett stort stöd för den gamle skidmästaren. Foto: Sven-Erik Nilsson

Champagnen från OS 1948 står oöppnad hos Mora-Nisse När Mora-Nisse Karlsson kämpat sig i mål som olympisk mästare på femmilen 1948 i S:t Moritz klev en åskådare fram med en champagneflaska. – Den här skall du öppna vid ett högtidligt tillfälle, sade han. Högtidliga tillfällen har inte fattas i en enastående karriär. Men flaskan är fortfarande oöppnad och lär så bli. På midsommardagen fyller Mora-Nisse 95 år. Har han inte nyttjat alkohol tidigare i livet så lär det knappast bli nu heller. Flaskan har legat oöppnad i säkert förvar. Men för Sportmagasinets läsare har Marianne plockat fram dyrgripen. Mora-Nisse tittar nyfiket på den speciella souvenir som en okänd beundrare tilldelade honom 1948. Champagnen har det ståtliga namnet Veuve Cliquot Ponradin och är från 1947. Även den jubilerar alltså i år, 75 år. Men utan något firande. – Det är en Gula Änkan förtydligar Marianne. Det har runnit många champagnedroppar i många strupar runt om i världen sedan vintern 1948, men inte hos Mora-Nisse. PRISSAMLINGEN FLYTTAD Det finns inte så många priser kvar i MoraNisses hem på Mora-Nisses väg i Östnor. De flesta finns bevarade på Vasaloppets Hus. Men när vi tittar in i ett skåp i vardagsrummet hemma hos Nisse hittar vi ett alldeles speciellt minne. Det är inte ett pris men en souvenir. Det är en tändsticksask. Den är märkt skid-SM i Östersund 1943. Ett speciellt minne, för det var där i Öst-

Mora-Nisse i sin glans dagar.

ersund som Nisse vann sitt första av sina sjutton individuella SM-guld.

»Första trofén som 16-åring« Men det var också där och då i Östersund som Nisse erövrade sin största trofé. På SM-dansen mötte han en tjej vid namn Ulla-Britta. Hon blev sedermera fru Karlsson i Östnor. Det var också där vid SM i Östersund som en blyg 16-åring stod vid spåret och tittade storögt på den väldige Mora-Nisse som vann både tremilen och femmilen. FÖRSTA VASALOPPSSEGERN 1943 ja. Det hände mycket det året. Inte bara att jag själv föddes, tillika samma år, samma månad som Mora-Nisse vann sitt första av nio Vasalopp. Ett rekord som är ouppnåligt, vågar vi påstå. Det kunde ha funnits ett bra läge att öppna champagneflaskan i mars 2009. Då var nämligen Mora-Nisses barnbarn Erik Eriksson med i Vasaloppets toppstrid. Gissa om vi var många i Mora med omnejd som höll tummarna extra att Erik skulle lyckas vinna. Inte minst vi i media, ni kan ju tänka er rubrikerna. Erik blev fyra, två tiondelar från en pallplats och bara 38 sekunder efter segraren Daniel Tynell. Erik har avslutat sin karriär, satsar på familjen och utbildat sig till ekonom.

Men brorsan Anders som jobbar som brandman i Solna fanns med i vintras vid starten i Berga By. Och vid familjens fäbod i Hökberg stod morfar Mora-Nisse och hejade på. Anders som för övrigt har en 37:e plats som bäst under sina Vasalopp.

»Idrottsintresset lever kvar« Mora-Nisse drabbades av en stroke för tjugo år sedan och har sedan dess stora svårigheter med talförmågan. Men han hänger med i det mesta som händer och det stora intresset finns kvar. Han följer noga genom teve och tidningar vad som händer. Nisse och Ulla-Britta var i många år trogna åskådare när IFK Moras fotbollslag spelade sina matcher. Numera får han vara litet mera försiktig. Inte bara med tanke på åldern utan därför att han bröt ena benet i höstas. Men han har repat sig. Mora-Nisse har alltid varit ett fysiskt praktexemplar. Ända fram till 90-årsåldern kunde han komma cyklande med redskapen på pakethållaren på väg att röja för träningsspår i skogen. Det finns för övrigt uppsatt en anslagstavla i Östnor som visar Mora-Nisses olika spårsystem. Det skulle krävas en extra-tidning för att redogöra för allt som Mora-Nisse hunnit med som aktiv och som ledare. Men låt oss erinra om att de nio Vasaloppssegrarna kom på tio försök. Enda gången han inte vann, då kom han tvåa. En sekund efter Gösta Andersson från

IFK Umeå. Vi kan också nämna att segermarginalen ett år var 21 minuter och 17 sekunder. Ja vi kan också nämna de sjutton SM-gulden, men också att han på trettio SM-starter var bland de tre främsta i tjugofem av loppen. Mora-Nisse deltog i 275 lopp under sin karriär och endast i undantagsfall var han sämre än sjätte man. Han bröt ett enda lopp, då som 17-åring i en ungdomstävling. VILKEN SVIT 1944 hade han den fantastiska sviten på nitton tävlingar: 1-2-1-3-1-1-2-1-1-2-1-11-1-2-1-1-1-1. Det året fick han bragdguldet, mera högtidligt benämnt Svenska Dagbladets Guldmedalj. Men det blev inget OS som var kända skäl inte kunde genomföras 1944. När Nils Karlsson var nio år, ja han hette förstås inte Mora-Nisse då, vann Lilla Vasaloppet, ett lopp över två kilometer ropade en åskådare strax innan mål: – Heja Karlsson. Du har rätta tagen. Då kände Karlsson sig som en riktig skidåkare. Men han glömde aldrig de förmanande orden från pappa Viktor efter segern. – Det var bra gjort. Men lova mig att det här inte stiger dig åt huvudet. Det har inte varit svårt för Nils Emanuel Karlsson från Östnor att hålla det löftet. Vi lyfter på den röda luvan och hyllar en månad i förväg denne fantastiske 95-åring. Kanske vi gör det med ett glas champagne. Text: STELLAN KVÄRRE


13

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

SISU – utvecklar idrotten i Dalarna Sisu är ett ord som nog alla känner igen från finskan? Det betyder för finländarna kampvilja, envis uthållighet, ilska, att aldrig ge upp. Men här i Sverige står SISU för Svensk Idrotts Studie och Utbildningsorganisation, och nog kan man låna den finska betydelsen. SISU Idrottsutbildarna vill vara en kraftfull utbildningsorganisation inom Svensk Idrott. SISU Idrottsutbildarna bildades 23 september 1985 och finns i hela Sverige fördelade på 21 olika distrikt. På riksnivå arbetar man med att utveckla och stötta specialidrottsförbunden. Distrikten jobbar med specialdistriktsförbunden och idrottsföreningarna. Verksamhetsledare i Dalarna är Eva Lignell och uppdraget för SISU Dalarna är att utveckla idrotten i Dalarna. Till sin hjälp har hon sju utvecklingskonsulenter. De är en viktig resurs och fungerar som problemlösare, rådgivare och inspiratörer i de flesta frågor ett förbund eller en förening ställs inför. I Dalarna samverkar SISU med ca 350 idrottsföreningar. Vissa behöver mer hjälp

än andra, behovet av stöd kan vara stort! Man erbjuder hjälp med det mesta och för att få en liten inblick i hur mycket tid föreningarna med stöd av SISU lägger ned på utbildnings- och utvecklingsarbete så låg man 2011 på ca 1 800 000 timmar i landet.

»Idrotten leder till utveckling av samhället – hur skulle världen se ut om inte idrotten fanns?« EN RESURS SISU Idrottsutbildarna ska vara en resurs som idrotten eftertraktar och vill ha hjälp av. Utvecklingskonsulenterna hjälper föreningarna att genom föreningsutveckling och utbildning öka kunskapen kring frågor som berör idrotten. Målgrupperna är organisationsledare, aktivitetsledare, aktiva och föräldrar. Till sin hjälp för att möta olika utbildnings- och utvecklingsbehov har SISU Idrottsutbildarna en mängd utbildningsmaterial, ofta producerade av idrottens eget förlag, SISU Idrottsböcker. Material som kan handla om allt från doping, idrottskador, ledarskap och kost till organisationsutveckling och värdegrundsfrågor. Att skapa nätverk och erbjuda mötes­ platser för idrotten är en annan viktig funktion för Dalaidrotten. Det bjuds in till föreläsningar, Öppet Hus och inte minst de populära idrottfrukostarna som erbjuds

varje månad i flera av Dalarnas kommuner. En förening som haft tät kontakt med SISU är Leksands Gymnastikförening. Tidigare ordföranden Annica Matsson kan berätta om ett mycket givande och utvecklande samarbete. Annica, som numera bara jobbar som tränare i föreningen, tog kontakt redan 1996 och SISU har varit till stor hjälp. Med kunskap, hjälp till lärgrupper, tränarutbildning där man drivit ett projekt med unga ledare, m.m. Föreningen har också fått ekonomiskt hjälp via Idrotts­ lyftet och Annica kan inte nog poängtera vikten av den stöttning föreningen fått genom åren av SISU. HJÄLPMEDEL Förutom hjälp med det interna föreningsarbetet erbjuder SISU Idrottsutbildarna kurser och föreläsningar inom olika områden såsom; • Tränar- och ledarutbildning från grund till elitnivå (Plattformen och GTU) • Föreningslära (IFL) • Idrottsskador • IdrottOnline Just nu är det speciellt fokus på;

”Odiskutabel vinnare.”

auto motor & sport 09/2012

• VÄRDEFULLT – en satsning som handlar om värdegrundsfrågor. Vad är viktigt och värdefullt inom barn- och ungdomsidrotten? Hur hanterar man toppning, föräldrars uppträdande m.m. • IdrottOnline – idrottens verksamhetssystem för kommunikation och administration. Idrottslyftet Idrottslyftet är en satsning på svensk barnoch ungdomsidrott. Årligen avsätts 500 miljoner av regeringen och syftet är att rekrytera och behålla medlemmar i idrottsföreningarna. Det är RF (Riksidrottsförbundet) som har det övergripande ansvaret men fördelningen av pengar till föreningarna sker bl.a. via SISU. Här i Dalarna fördelade SISU Idrotts­ utbildarna och Dalarnas Idrottsförbund ca 3 miljoner 2011. Det är pengar som föreningarna kan söka för att rekrytera, utbilda och behålla ledare samt samverka kring aktiviteter tillsammans med skolan. Dessutom finns stöd att söka för till anläggningar och idrottsmiljöer. Behoven av stöd och hjälp är förstås väldigt olika. Text: MASERIC

Som ägare av Hyundai i30 får du verkligen mycket för pengarna. Den är nämligen klassens rymligaste bil med sina upp till 1 316 liter lastutrymme. Tack vare super­ snåla och toppmoderna motorer är den dessutom miljöbilsklassad, både som diesel­ och bensindriven. Som alltid när du köper en ny Hyundai får du förstås 5 års nybilsgaranti med fri körsträcka. Dessutom erbjuds nya i30 med bland annat farthållare, klimatanläggning, ljudsystem för mp3 med rattknappar, Bluetooth, par­ keringssensorer, backkamera, sju krock­ kuddar och aktiva nackskydd. Välkommen på en provkörning!

Nya Hyundai i30 Från 169 900 kr eller 1 699 kr/mån

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka ● 5 års Vägassistans ● 5 års Serviceassistans 5 års Lackgaranti ● 3 års Vagnskadegaranti ● 12 års Rostskyddsgaranti Bränsleförbr. vid bl. körning: (1.6 CRDi/1.6 aut) 4,1-6,7 l/100 km, CO2 108-157 g/km. Miljöbil enl. definition i förordning 2007:380. Bilen på bild är extrautr. Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslag via Hyundai Finans: 6,50% ränta (per 2011-07-19), 36 mån, 30% kontant eller inbytesbil, 45% restvärde, eff. ränta 7,66%.

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka

AVESTA Bilcenter Bergsnäsgatan 7 Tel: 0226-530 90

FALUN Mats Bilar Centralvägen 42 Tel: 023-70 99 60

BJÖRBO Eljas Motor Björbovägen 138 Tel: 0241-235 20

LEKSAND Åkessons Bilcenter Järnavägen 7 Tel: 0247-125 50

BORLÄNGE Eljas Motor Projektgatan 7 Tel: 0243-175 50

MORA Mora Bil & Traktor Tallvägen 3 Tel: 0250-130 20


14

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Det händer i MORA

Cykelvasan. Ett av många starka arrangemang i Mora. Foto: SvenErik Nilsson

Evenemang i sommar i Mora kommun JUNI 2 juni; Siljan Runt, cykel. 2 juni: Distriktsmästerskap singel och skytte (boule) Vinäs. 8–10 juni: Dalahästen Cup (boule, Vinäs) 22 juni: Solleröloppet på cykel. 2-24 juni. Midsommar­ firande. 23 juni: Soldvarvi på cykel, Sollerön 23–24 juni: Antik & Samlarmässa, Tennishallen. 25-28 juni: Solleröveckan, golf 26 juni: Siljansrodden, Sollrön. 28 juni: Siljansrodden, Nusnäs.

Mora har gott om starka varumärken Mora rankades förra hösten som femma bland Sveriges främsta idrottskommuner. Ett betyg att vara stolt över. Och det är man förstås i Mora.

– Det känns stimulerande med den nivå vi har. Inom kommunen arbetar vi för att stödja föreningslivet på bästa tänkbara sätt. JULI Bland annat stimulerar vi med förenings­ 1 juli: Siljansrodden, Mora bidrag, gärna riktat mot ungdomen, säger kommunalrådet Bengt-Åke Rehn. 1–7 juli: Pjäs »En satans Mora rankades på femte plats av tidspektakel« Vattnäs konsertningen Sport & Affärer i samband med lada ett stort idrottsseminarium i Uppsala. Före på listan låg i tur och ordning Stockholm, 1–8 juli: Musik vid Siljan. Göteborg, Malmö och Solna. 6-8 juli: Mora Marknad. Givetvis spelar Vasaloppet en stor roll Prästholmen. för topplaceringen, ett evenemang som genererar en turistekonomisk omsättning på 23–28 juli: Moraveckan, golf. 200 miljoner kronor. 13–29 juli: Sångfest 2012. Men Mora är så mycket mer än VasalopVattnäs konsertlada pet både när det gäller individuell och lag­ idrott. Mora är starka i skidor på längden och tvären genom internationella storheter AUGUSTI som Anna Haag och Hans Olsson, starka i 10–11 augusti: CykelVasan , orientering och inte minst skid­orientering Vasaloppsarenan genom världsmästarinnan Helene Söderlund. Bara för att ta några exempel. Nej, vi 10–11 augusti: Mora Stadshar inte glömt Jonas Buud med sina stora fest. framgångar i ultradistanslöpning, europamästare och VM-tvåa i 100 kilometers löp11–12 augusti: Seriespel ning. (boule) Vattnäs. I lagidrotterna har Moras innebandy­ 18 augusti: VasaStafetten tjejer, KAIS flyttat fram positionerna och spelade SM-final i april. Mora IK håller (löpning) Vasaloppsarenan ställningen i hockeyallsvenskan och IFK 19 augusti: StavgångsVasan. Mora SK tillhör landets tre bästa föreningVasaloppsarenan. ar, med bland annat dubbla SM-silver i stafett och en rad ungdomar på uppåtgående. 25 augusti: Vasatrampel När det görs bedömning av idrottskom(cykel) Mora-Venjanmuners styrka granskas förstås evenemang Evertsberg som genomförs. Där står naturligtvis Vasaloppet i särar minst sagt ett rikt idrottsliv. Med ett brinnande intresse för klass med evenemang inte bara under veckSEPTEMBER erbjuder föreningarna i Mora ett brett utbud avanaktiviteter i mars, utan för även sommartid med cykel1–9 september Hälsoveckan, ttsintresserade. Deras engagemang bidrar också Vasan till Moras och stora löparstafetten, Vasastafetten. Mora Vasaloppet är IFK motorn och landets starkaste gar inom både individuell- och lagsport. Visste du t.ex. att varumärke inte bara när det gäller idrott. september: Runt ar tagit fler än8–9 70 SM-guld för Mat juniorer? Men i Mora finns också andra skid­ Siljan. Mora med omnejd. evenemang i längd, alpint, på Gesundaveta mer om Mora som idrottskommun, besök www.mora.se. berget har mountainbike växt sig stark, innebandyn hade nyligen sin stora ungdomsturnering Buster Cup, för några år sedan anordnades i FM Mattsson Arena JVM i Ishockey, ett arrangemang man delade med Leksands IF. Mora IK har också sin årliga ungdomsturnering FM Mattsson Cup.

Hjärtat klappar för idrotten

Under maj månad har Mora funnits med på kartan med Skattungbyn som centralort i det orienterings-EM som genomförts. Elitidrotten ger Mora stor uppmärksamhet men motionen är minst lika viktig. Ja, viktigare vågar vi påstå. Tre saker är viktiga att peka på när det gäller Moras ställning. • Nivån på ohälsotalen (är folk i Mora friskare än på andra orter?). • Företagsklimatet. • Tillgång till fritidsaktiviteter. Och vi kan lägga till en fjärde punkt: • Tillgång till ledare, tillgång till funktionärer. Om vi börjar med den sista punkten så är Mora lyckligt lottad när det gäller funktionärer. Det finns en stolthet för bygden, att saker och ting skall fungera. Då ställer man upp. Och för att få stjärnor i klubbarna krävs bra ledare. Det har Mora alltid haft. Och inte minst tack vare idrottsgymnasiet. – Jag är imponerad vilken kompetens det finns i arrangemangen på en sån här förhållandevis liten ort, påpekar Rehn. Det bor knappa 21.000 invånare här, jag brukar säga att vi är en liten kommun med rika möjligheter. Jag jobbade innan jag kom hem till Dalarna igen, i 35 år i Västerås. Likheten med Mora är det stora idrottsintresset men vad Mora har i jämförelse är de anläggningar som finns gratis genom naturen. När vi pratar om hälsan, om det är så att Moraborna är friskare än i övriga landet visar statistiken från 2011 att Mora Kommun i lägst sjukfrånvaro ligger på 10:e plats i Sverige bland 264 redovisande kommuner. När det gäller företagsklimatet släppte nyligen Svenskt Näringsliv sin årliga lista. Precis som förra året är det Mora Kom-

Nöjd. Kommunalrådet Bengt-Åke Rehn kan vara nöjd med Moras många och framgångsrika aktiviteter. Foto: Sven-Erik Nilsson

mun som hamnar högst på listan av dalakommunerna, på plats 85. Bara Mora och Vansbro finns med bland topp 100 av dalakommunerna. Vad det gäller tillgången av frilufts­ aktiviteter så är det bara att titta ut genom fönstret. – Vi kan locka företag till oss genom närheten till naturen. Det finns goda möjligheter att leva ett aktivt liv i Mora. Det är ju så att folk som mår bra är aktiva i mångt och mycket, det kan gälla motion, det kan gälla entreprenörskap. Mora har gott om starka varumärken, Zorn, Vasaloppet, Mora of Sweden, Östnor, Wibe med flera. Ett bra varumärke är också naturen. Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. – För att ge möjligheter för långsiktiga diskussioner med föreningslivet så gäller det förstås att vi håller ordning på ekonomin. Och det har vi lyckats med, påpekar Bengt-Åke Rehn. Fotbollen har känt sig missgynnad länge med dåliga träningsförhållanden. Men i sommar blir konstgräsplanen klar vid Prästholmen, det finns också ett planförslag för att utveckla hela området, där även tennis och simhallen finns. Och det är säkert som idrottsgymnasiets driftige rektor Lars Lisspers påpekat: – Jag tror knappast att Mora IK skulle nått så bra placeringar i hockeyallsvenskan eller KAIS Moras damer i innebandyn utan vår organisation. Jag hoppas att Prästholmen byggs ut till en bas för idrottsgymnasiet med gym, träningslokaler och annat som hör träningen till. Drömmen är att få börja varje arbetsdag med aktiviteter på en och samma plats innan eleverna går vidare till sina specialträningar. Ambitionen hos klubbarna i Mora är att få förbättrade förutsättningar och konstigt vore det väl annars. Vi får väl se vad kommunen känner att den kan ta på sig, vad den orkar med ekonomiskt. Skidstadion vid Hemus behöver ett lyft, ja ett riktigt fungerande Stadion helt enkelt. Och i FM Mattson Arena sitter klubb­ direktören Peter Hermodsson och skissar på sitt förslag om en framtida multiarena för 175 miljoner. Blir allt det här verklighet, och det får vi hoppas, då kanske mora seglar upp i topp när det gäller rankinglistan över Sveriges främsta idrottskommuner. Drömma går ju alltid. Och det är garanterat gratis! Text: STELLAN KVÄRRE


15

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012 Sedan ett år tillbaka har Sportmagasinet ett samarbete med Dalarnas Idrottsförbund och fyra av länets ledande idrottsklubbar, IK Brage, Falu BS Bandy, Leksands IF och IFK Mora Skidklubb. Förhoppningar finns nu att förbundet och de fyra elitklubbarna skall få alla idrottsföreningar i länet med sig. – Det bör få extra kraft när fyra starka varumärken tar initiativet, säger Magnus Björklund, ordförande i Falu BS Bandy.

Dalmål

– en ny organisation som ska stärka dalaidrotten I samband med Brages match mot Hammarby träffades representanterna för de fyra klubbarna och förbundet på Domnarvsvallen. Det var den tredje träffen och det kommer att bli fler. Frågan vid träffen i Borlänge var: Hur går vi vidare? Dalarnas Idrottsförbunds idrottschef David Bergström föreslog »Hur jobbar vi med ungdomsfrågan?« – Mitt förslag är att vi startar med en ungdomsledarkonferens och då ser jag den båtresa som Leksand arrangerar varje år är ett passande tillfälle.

Sex ledare som tagit initiativet för att starta något som Moras Rolf Hammar föreslår skall kallas DALMÅL. Från vänster Tommy Andersson, Brage, Bertil Daniels, Leksand, Lars Nordström, SISU, Magnus Björklund, Falu BS Bandy, Rolf Hammar, IFK Mora, Håkan Rystedt, Sportmagasinet och David Bergström, Dalarnas Idrottsförbund. Foto: SVEN-ERIK KARLSSON

– Någonstans måste vi börja och då är ungdomsledarfrågan en bra start, säger David Bergström. – Och det är ni i de stora föreningarna som måste driva det här. EKONOMIN EN VIKTIG FRÅGA Brages ordförande Tommy Andersson gick in på ekonomin i föreningarna. – Idrottsföreningarna i dag kan inte jämföras med hur det var när enbart ideella krafter satt i föreningarnas styrelser. Där måste vi tänka om för att klara den ekonomiska biten.

– Men för att klara det här måste föreningarna sätta upp realistiska mål. När de här frågorna avhandlades ett par timmar före Brages match mot Hammarby och tusentals Hammarby-supporters strömmade in på Domnarvsvallen kom man också in på läktarvåldet. – Vad är det som händer i samhället och då inom idrotten som ligger oss närmast? Nu blev den här matchen befriad från läktarvåld. Besökarna från Stockholm skapade bara en skön stämning på Domnarvsvallen.

NÄSTA STEG LEKSANDSBÅTEN Innan mötesdeltagarna skingrades beslutades om ett nytt möte inom kort. – Nästa steg blir Leksandsbåten, föreslog David Bergström och SISU idrottsutbildarnas ordförande Lars Nordström. IFK Mora Skidors ordförande Rolf Hammar kom sedan med ett förslag: – Jag föreslår att det som vi startat skall kallas DALMÅL. Text: SVEN-ERIK KARLSSON

Sjukvården gav Sofia en ny syn på idrotten Vi har ett fantas­ tiskt damlandslag i längdskidor. Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemars­dotter, Hanna Brodin bara för att nämna några. De har brakat in som unga yrväder i vårt landslag.  Och så har vi Sofia Bleckur från IFK Mora. Hon gör debut i A-lands­ laget som 28-åring. Hon är ett bevis för att det aldrig är försent. Och hon har en fin förklaring till sin ut­ veckling de senaste åren. – För några år sedan tvivlade jag på att jag skulle komma så mycket längre i min idrott. Jag stod still, resultaten uteblev. Det var som om jag inte var riktigt motiverad. Men något hände när jag för tre år sedan bestämde mig för att ha något vid sidan av idrotten. Jag började mina studier till sjuksköterska. – Då fick jag en ny syn på idrotten, ja hela mitt liv. Jag kände att skidåkningen inte var det viktigaste i livet, nu kunde jag vara mera avslappnad när jag tränade och tävlade. Jag fick helt enkelt nya värderingar sedan jag börjat studera. Som på vad? –Till exempel på hur lyckligt lottad jag var som fick vara ute och röra på mig, träna och tävla. Att inte ha några krämpor,

att få sova i sin egen säng och inte behöva ligga i en sjukhussäng. Då skall väl inte jag börja deppa om det går litet motigt i en tävling. Det finns andra saker som är viktigare. Och så började det lossna. I år har du klivit in i A-landslaget. Ett härligt besked inte bara för dig utan för hela IFK Mora. MOTIGT IBLAND – Det kändes som »plötsligt händer det«. Och det känns härligt att veta att jag aldrig tappade sugen trots att det kändes motigt ibland med sjukdomar och skador. Och det är förstås oerhört inspirerande att finnas med i ett A-landslag tillsammans med tjejer som Charlotte Kalla och Anna Haag. Sofias studier till sjuksköterska började i Karlstad medan hon bodde i Torsby. De två senaste åren har hon studerat i Östersund och hon kan vara klar med studierna till hösten. Om hon nu inte väljer att skjuta upp studierna med tanke på vilka spännande vintrar som väntar. För nu brakar det loss med tre stora evenemang tre vintrar i rad. VM i Val di Fiemme 2013, OS i Sotji (Ryssland) 2014 och VM i Falun 2015. Drömmen för Sofia att komma in i Alandslaget är nådd. Nu är väl nästa dröm att få göra VM och OS-debut? Men Sofia nöjer sig med en mindre och i nuläget mera realistisk dröm. – Mitt mål är att komma bland de tio främsta i ett världscuplopp.

I Östersund har Sofia hjälp av en sjukgymnast med andningsövningar. Det finns hela tider saker att utveckla. Vad betyder det för henne att komma med i A-landslaget förutom känslan? – Det kan bli fler läger och ännu bättre stöttning på exempelvis fys och materialsidan. Sofia kommer från Rättvik och IK Jarl och från en fin idrottsfamilj med stöttande föräldrar. Brorsan Lars är framgångsrik i mountainbike, ja det är ju Sofia också. Hon kom alltså till IFK Mora där hon är en del i ett framgångsrikt damlag. Anna Haag förstås, Eva Svensson som i flera år kombinerat skidor, orientering och skidorientering och samtidigt utbildar sig till läkare. Helene Söderlund, världsmästarinnan i skidorientering som nu finns med i landslagets Team 2015, med sikte på FaluVM, och Hanna Seppas, ett framtidsnamn som tillhör världseliten på rullskidor. Inget dåligt gäng. TRIVS I MORA – Jag trivs otroligt bra i IFK Mora. Det är en så bra organisation och det var roligt vid vårt informationsmöte med vår nye ordförande Rolf Hammar att höra om alla hans visioner. Hammar kan glädjas åt en fin säsong för IFK Mora SK. Inte minst att fem åkare

fanns med i världscuplopp: Anna Haag, Sofia Bleckur, Helene Söderlund, Eva Svensson och Johan Edin som finns med i Team 2015. En härlig sprinter. Sistaårsjunioren Daniel Svensson går från klarhet till klarhet och knackar på dörren till Team 2015-laget. Det visade han inte minst då han var slutman i SMstafetten där IFK Mora kom tvåa. Damlaget kom också tvåa, spurtslagna av Åsarna. Innan hade IFK Mora fyra raka SM-guld i damstafetter. Det har alltså varit en bra säsong för IFK Mora SK som håller sin ställning bland de tre bästa i Sverige. En förklaring till framgångarna är förstås också skidgymnasiet i Mora på S:t Mikaelsskolan. Skidlinjen har fostrat fem elver som idag åker i A-landslaget: Anna Haag, Sofia Bleckur, Ida Ingemarsdotter, Maria Rydqvist och Calle Halfvarsson. Vi kan också påminna att Vasaloppssegarren Daniel Tynell gått på skolan liksom Emil Jönsson. Det finns givetvis bra lärare på skolan. Och en av dem kommer Sofia Bleckur att träffa närmare igen. Nämligen Robin Johansson som numera är assisterande landslagstränare. Text: STELLAN KVÄRRE


16

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

En MTB-tur på Lugnet är så mycket mer än bara cykling – fika och underbar utsikt finns även med på menyn. Foto: Per Hagdahl

Att ha rätt teknik vid löpning gör motionsrundan än mer givande. Foto: Per Hagdahl

Traditionellt är friluftsliv att ströva omkring i skogen, fjällvandra eller plocka svamp. Idag är friluftsliv så mycket mer och det talas om outdoors aktiviteter. På Lugnet i Falun har man hop­ pat på tåget och fokuserat på fart, spänning och fysisk träning. Helt enkelt mer idrott i friluftslivet.

• Sport Support Center som genomför tränings­läger, tester och personlig instruktion och ansvarig är Rikard Tynell. • Lugnets Outdoor med Ulf Backeus som ägare hyr ut cyklar, skidor och är dessutom något av en värd inom området. • Jofre Sport med förre elitcyklisten Fredrik Eriksson genomför cykelläger. • Tynell Activity med bl a Daniel Tynell driver instruktionskurser. Lika viktigt är utvecklingen av motionsspår och MTB-leder. Det sistnämnda har blivit en succé. Lugnet har fått ytterligare en attraktion. Lugnets Naturreservat är idag inte bara motions- och skidspår. Lugnet har ett härligt smörgåsbord av MTB-leder. 7 km, 15 km, Carl Larsson-

Lugnet sommaren 2012 – Idrott och friluftsliv har ingått ett äktenskap och vi kompletterar det traditionella friluftslivet, säger Per Hagdahl på Lugnet. Vad kan det då handla om? – Vi ordnar helt enkelt kurser där man utvecklas inom sitt gebit. En golfare tar en lektion för att bli bättre, på gym får man instruktion med mera. Vi gör samma sak men mer i anknytning till de förutsättning-

ar som vårt naturreservat och skidstadion erbjuder, säger Per. På Lugnets meny finns teknikträngs­ kurser mm i: • Rullskidåkning • MTB-åkning • Löpning • Skidåkning I vintras var det teknikkurs varje vecka i skidåkning. – Alla vill bli bättre på det de håller på med. Med rätt teknik blir favoritsysselsättningen än roligare. Lugnet är ett unikt område med närheten till boende, aktivitet och mat, säger Lugnetchefen Tomas Jons. Satsningen hade inte varit möjlig om inte privata företag etablerat sig på Lugnet. Samarbetspartners och en viktig kugge är.

Vi är med. Hela vägen. Välkommen till Eldabutiken! Vi erbjuder ett komplett sortiment av ledande produkter inom värme och eldning och utför montering och installation av spisar och kaminer samt skorstensrenovering. Det är också möjligt att få räntefri finansiering upp till 24 månader. Kontakta oss för mer information och för ett kostnadsfritt prisförslag.

Eldabutiken Borlänge Mellstavägen 40, Telefon: 0243-23 25 29. www.eldabutiken.se Vi arbetar endast med ledande leverantörer och varumärken:

leden till Sundborn samt downhill- och freeridespår. Och i dagarna har man presenterat en nyhet. – Vi har lanserat Biking Dalarna. Fyra destinationer Säfsen, Falun, Sälen och Idre har gått samman och erbjuder samma märkning av leder. Blå led är ungefär lika på alla fyra platserna. Allt för att våra besökare i Dalarna skall ha ett stort och intressant utbud, säger Per. Dalarna blir Sveriges största cykel­ område. Mer info hittar du på www.bikingdalarna.se. På Lugnet är friluftsliv så mycket mer än bara vandring och svampplockning. – Men viktigast av allt. Det finns plats för alla, avslutar Per. Text: PeO Karlström


17

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Hallå, Sven von Holst! VM-General som håller i trådarna inför skid-VM 2015 på Lugnet i Falun. Tid­ ningen kommer att följa arbetet och Svens tankar fram till VM-starten 2015.

Vilka är de tyngsta posterna i organisationen? Jag anser att alla funktioner är lika viktiga. Det är en stor laginsats som skall åstadkommas. Alla måste jobba hårt för ett lyckat VM. Vi kommer att besätta ytterligare viktiga poster längre fram. Så småningom skall vi bli 2000 personer som skall se till att alla tävlande, media, gäster och publik får en upplevelse utöver det vanliga. När det gäller banorna, blir det några förändringar efter vinterns tävlingar? Det kommer att bli en del ändringar gällande längdbanorna. Spårsystemet koncen-

treras än mer, bl.a en slinga som går kring hoppbackarna. Såväl några nya uppförsbackar som nya utförskörningar. Stadion tightas ihop för att ge mer plats till publiken och målet blir på andra sidan mot där det är idag.  Den ständiga frågan ‑ hur går det med hoppbackarna? Detta är nog enda området vi ligger efter dessvärre. Vi är kraftigt försenade dessvärre. Det blir dessvärre inga backtävlingar vintern 2013, varför vi missar det tillfället till att testa såväl organisationen som funktionaliteten av backarenan.  Vi kommer att genomföra tävlingar i nordisk kombination på annan ort för att få igång vår tävlingsorganisation. Hur går arbetet med att engagera näringslivet i länet?  Det går mycket bra. Vi är drygt 250 företag i Beyond Skiing och vi växer hela tiden. Vi åker runt på en toad show till samtliga 15 kommuner i Dalarna, där vi möt kommunledningen och det lokala näringslivet. Allt fler kommuner upptäcker att de kan göra något riktigt bra av VM 2015, vilket är mycket glädjande. Intresset stegras successivt.

Tre år kvar – låter långt men känns det som om ni har läget under kontroll? Vi har läget under kontroll förutom hoppbackarna där vi väntar på de avgörande besluten för att komma igång med moderniseringen av anläggningen. Nu finns ingen reservmarginal kvar, utan allt måst funka perfekt framöver. Det känns som tiden rusar snabbt, så det går fort, snart är det 2015!

9 da 99 g kva ar r

Nu går vi mot sommaren, vad är de närmaste planerna för det fortsatta arbetet inför VM? Vi har en hel del internationellt arbete framför oss nu den närmaste månaden. Internationella Skidförbundet (FIS) vill ha täta rapporter hur förberedelsearbetet går. Vi genomför en del marknadsaktiviteter på hemmaplan. Den 24 maj är det 1000 dagar kvar och det skall vi uppmärksamma speciellt. Vi skall bl.a lansera vår vision och värdegrund samt vår kommande logotype för VM. Är det något som du inte är nöjd med så här långt? Det är i så fall hanteringen av hoppbackarna. Text: LILLIS ÅKERBLOM

Foto: Per Hagdahl

Ni har nyligen tagit ut en stab medarbetare för VM-­ organisationen. Är du nöjd med sammansättningen? Organisationen växer successivt. Nu har vi klarat ut ledningsfunktionerna på sport­ sidan och några andra viktiga områden. Jag är mycket nöjd med besättningen så här långt. Med dessa personer har vi en bred kompetens med stor erfarenhet nationellt och internationellt av liknande arrangemang.

www.lugnet.se

Mountainbike, trail running, nordic walking... Något har hänt med svenskt friluftsliv. Idag blandas traditionella friluftsaktiviteter med nya där fart, upplevelser och fysisk träning mixas med sköna naturupplevelser. På Lugnet har vi leder och spår anpassade modernt friluftsliv. Här finns specialbyggda mtb-leder, korta och lättillgängliga vandringsleder och fina spår för löpning och stavgång. Allt väl uppmärkt och med start och mål vid Lugnet, mitt bland restaruranger, utebad, cykeluthyrning och minigolf. Trevlig sommar!

Lugnet är en del av Biking Dalarna – Sveriges största cykelområde! www.bikingdalarna.se

Lugnet i Falun • Växel 023 835 00 • lugnet-anl@falun.se


18

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Med Vasahallen (i bakgrunden) och nya Vasaliden Arena har Hedemora fått Södra Dalarnas Idrottscentrum.

Drömmen har blivit sann

Södra Dalarnas Idrottscentrum i Hedemora har blivit verklighet HEDEMORA – Drömmen om en komplett anläggning för friidrott, fotboll, handikapp- och skolidrott är nu uppfylld. Kjell Rosén, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Hedemora, konstaterade det för två år sedan. Då stod Södra Dalarnas Idrottscentrum klart i centrala Hedemora.

Det händer i Hedemora 26/5 Växtmarknad, Vikmanshyttans Bruksmuseum 26/5 Lådbilsrally, Hedemora centrum 2/6 Brukets Dag, Långshyttan 6/6 Nationaldalgsfirande 1–17/6 Blues Guitar Summer Camp. Smedjan, Stjärnsund. 16/6 Övernorarallyt. Övernora, Dala-Husby 16/6 Veteranfordonsträff, Sveaparken, Hedemora 16/6 Herrgårdens Dag. Stora Herrgården, Stjärnsund 16/6 Blues Juke Joint/Jam. Smedjan, Stjärnsund 21/6 Midsommarjazz, Meta Roos. Smedjan, Stjärnsund 21–23/6 Midsommarfirande 29/6–8/7 Husbyveckan med Folklustspelet Gröna Grannar, Dala-Husby 30/6 Final i Sommarcupen. Enduro. Hedemora Motorstadion 30/6 Slussens Dag, Silfhytteå 30/6 Real Group. Smedjan, Stjärnsund 2–8/7 Golfvecka 15/7 Södrandagen, Vikmanshyttans Bruksmuseum 19/7 Midnattssolsrallyt, Hamrebanan, Hedemora 19/7 Sweden Offroad Tour, Hedemora Motorstadion 20–21/7 SAAB/SAABO träff, Hedemora 21–22/7 Myckelby Sommarmarknad 22/7 Uno Svenningsson. Smedjan, Stjärnsund 28/7 NordicAudi Swapmeet, Myckelby marknadsplats, Dala-Husby 28/7 Babben Larsson. Smedjan, Stjärnsund 29/7 Lisa Miskovsky. Smedjan, Stjärnsund 2–4/8 Folkmusikfesten i Stjärnsund 4–5/8 Familjedagar i Sveaparken, Hedemora 7–12/8 Pilgrimsvandring, Hedemorabygden 11/8 Jakt & Fritidsmässa, Långshyttans Älgpark 11/8 Veteranfordonsträff, Sveaparken, Hedemora 18/8 Kändisfotboll. Klosterliden, Långshyttan 25/8 Kulturnatt Hedemora 25/8 Höstmarknad, Vikmanshyttans Bruksmuseum 25/8 Familjerally för veteranbilar, Hedemora 26/8 Internationell dansföreställning Liquid Copper, Stigsbo, Stjärnsund 7–9/9 Skördefest i Södra Dalarna 7–9/9 Södra Dalarnas Cup Besök vår hemsida: www.sodradalarna.se Reservation för ev ändringar och fel.

Vasahallen har funnits i nästan 40 år. Där har Hedemoras idrottsliv haft en komplett anläggning för inomhusidrott som bowling, simning, handboll, basket, kraftsporter och mycket annat. På hösten 2009 stod också Vasaliden Arena klar att tas i bruk för kommunens friidrott och fotboll. Genom den uppvärmda konstgräsplanen finns möjligheter att spela fotboll året runt. – För närvarande är inte friidrotten och fotbollen i Hedemora på topp, men det här är en anläggning för framtiden, säger Kjell Rosén. – Det vi nu kan erbjuda är en anläggning där allt finns inom gångavstånd och med det har vi skapat Södra Dalarnas idrottscentrum. Med en komplett anläggning försöker Hedemora nu locka till träningsläger för föreningar runt om i landet och där har man fått svar direkt. För fjärde året i rad har Täby Basket haft ett träningsläger med inte mindre än 275 deltagare. Två år i rad har Hedemora haft ett samarrangemang med Brage som spelat tidiga träningsmatcher på konstgräsplanen, i mars förra året mot Forward och i år mot allsvenska Gefle IF. Nyligen hade friidrottarna i Högbo GIF

från Sandviken ett läger för sina friidrottare. I juli har Hammarby bokat för 35 personer och något senare kommer IF Vesta (fotboll) från Uppsala. Dessutom kommer Dalarnas Fotbollförbund att ha ett läger med 106 deltagare. – Alla lockas av närheten till allt. Det är helt unikt att en så här komplett anläggning finns centralt i ett samhälle, konstaterar Kjell Rosén. Och med det som skapats har förutsättningarna för att även Hedemoras egna idrottare skall få ett lyft. Från början fanns det också planer på att ishallen skulle ha placerats där Vasaliden Arena nu finns. Markförhållandena gjorde dock att så inte blev fallet. Den första konstfrysta banan placerades vid Parken och när ishallen byggdes blev det intill rondellen där vägarna mot Falun och Säter/ Borlänge sammanstrålar. 2004 började man sedan planera för det som fem år senare skulle bli Vasaliden Arena. När den stod klar kunde Hedemora konstatera att man utan falsk blygsamhet kunde kalla sig för Södra Dalarnas Idrottscentrum. – Men jag vill också påpeka att vi även i Långshyttan har ett idrottsområde där nästan ännu mer finns placerat på samma ställe, säger Kjell Rosén. Med allt det här har Hedemora kommun verkligen byggt för framtiden för kommunens idrottsföreningar. Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

I ett samarbete med IK Brage har Hedemora fått se elitfotboll på Vasalidens konstgräs. Här en situation i matchen Brage–Forward när snödrivorna låg höga runt arenan.


SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Jennie en ambassadör för Hedemora i OS HEDEMORA Även om Jennie Johansson numera tävlar för Upsala Simsällskap så är hon ändå något av en ambassadör för Hedemora när OS avgörs i London. – Hedemora är alltid hemma för mig, säger Jennie. För en månad sedan fick hon klartecken för en plats i den svenska OS-truppen. – Det gör att det är bara för tävlingen i London som jag kommer att toppa mig ordentligt, säger Jennie.

Nyligen deltog hon även i EM. – Även om jag inte hade någon ordentlig toppning då så ställde jag upp i alla fall, säger Jennie. I OS finns inte 50 meter bröst med på programmet, så för Jennie blir det bara start på 100 meter bröstsim. Följ Jennie i TV när försöken avgörs den 29 juli och finalen dagen efter. På världsrankingen är hon sexa så en medalj borde finnas inom räckhåll. – Mitt mål är att nå A-finalen, säger Jennie. Hon har redan känt på OS-bassängen i London vid en tävling i början av mars. – Den är snabb. Det visar väl att jag slog svenskt rekord med 1.07,10 där, säger Jennie. Jennie är 23 år. Simkarriären startade

hon i Hedemora som 10-åring under ledning av Evert Sandberg. För sex år sedan bestämde hon sig för att satsa på simning efter att hon tagit sitt första junior-SM. Så långt hade hon tränat fyra gånger i veckan. – Då bestämde jag mig för att flytta till Uppsala för mitt sista gymnasieår. Då ökade träningsdosen från fyra till tolv pass i veckan. Det gav resultat. I dag kan Jennie visa upp åtta individuella SM-guld, flera världscupsegrar och svenska rekorden på 50 och 100 meter bröstsim. Visst är Jennie Johansson en fin ambassadör för Hedemora. Hon bor i Uppsala, men Hedemora är fortfatande HEMMA, Text: SVEN-ERIK KARLSSON

OS-hopp. Jennie Johansson med rötter i Hedemora, gör en spännande OS-start.

Armbrytning – en ny spännande sport i Hedemora

d varit viktigt idrottsnslutning till h utgör ett HEDEMORA Hedemora Armsport är kommunens yngsta idrottsför­ n.

I Dalarna finns bara tre klubbar. De två andra finns i Smedjebacken och Enening. Det var i september 2011 som klubben bildades med sjuk­ viken. gymnasten Claes Mårtensson som initiativtagare. Avesta hade en klubb tidigare, men inte nu längre. I dag har föreningen 30 medlemmar och har redan börjat tänka på Det finns gott om tävlingar, men att försöka få SM till Hedemora inom de närmaste åren. Hedemora nöjer sig med att arrangera mindre tävlingar. – Men vi har tankar på att försöka få Armbrytning är en relativt ny sport trots Faktaruta Långshyttan hit SM inom kort. Lycksele har fått SM att armbrytning varit en vanlig företeelse i tack vare kommunalt Ett 53 SM63är hundratals år. www. hedemoravandrarhem.com • Info: stöd. 070-270 bra för bygden, säger Claes Mårtensson. Heide Andersson från Ensamheten har Ett SM i Hedemora skulle väl också blivit något av en ambassadör för armbrytvara lämpligt? ningen och där finns faktiskt Hedemora Förra veckan avgjordes EM i Polen. Armsport med på ett hörn. sium… Södra Dalarnas Hockeygymnasium… Där var Claes Mårtensson en av många – Jag är en av Heidis två ledare, påpekar … är ett samarbete mellan Hedemora SK och Martin mora och Martin Kochsvenska deltagare. Claes KochMårtensson. ineras med samtliga gymnasiet och ger den hockeyintresserade tre roliga år i en Själv började han med armbrytning i Text: SVEN-ERIK KARLSSON spännande idrottsstad. Hockeyträningen sker på skoltid med på skoltid. Kurs A och Smedjebacken för tre år sedan. Sedan blev t praktisk träning och erfarna tränare som erbjuder en professionell kartläggning av han av initiativtagarna till Hedemora elevens egenskaper för att utveckla dem på bästa sätt. en Is- och vidanpassad för att ge fysikträning omfattar cirka 80 procent a hockeykurserna. Armsport. Teori, träningslära, kost, psykologi med mera, omfattar cirkaspelade volleyboll tidigare, men – Jag der, med individan20 procent. Utvecklingsplanen är individanpassad. ville inte lägga av helt. Då blev det armndivid- och positionsTillämpning, med Som elev har man möjlighet att spela kvar i sinbrytning, ursprungs- förklarar Claes. En bra sport för alla åldrar, även de klubb men är naturligtvis välkommen till någon av–Hedemoras hockeykubbar. som passerat 50-årsgränsen.

SPONSORER VASALIDEN ARENA:

www.hedemoraenergi.se 0225-263 00

hedemorabostader.hedemora.se 0225-343 00

Öppet året om

drotta i Hedemora

mnasiet

19

www.rf.se 08-699 60 00

www.boliden.se 0225-360 10

www.sodradalarnassparbank.se 0225-358 40

www.trelco.se 0225-308 30

Generalentreprenör

0225-59 55 90

www.grytnasbolagen.se 0225-362 60 Utför alla markarbeten vid Vasaliden, Hedemora kommun.

Vi utför alla typer av mark- och anläggningsarbeten: Va - Väg - Husmark - Fjärrvärme - Bullerplank - Betongarbeten.

Birgitta Grahn, studie- och yrkesvägledare Tfn: 0225-342 74 birgitta.grahn@fc.hedemora.se

Claes Mårtensson, initiativtagare till Hedemora Armsport. Foto: SVEN-ERIK KARLSSON

AB Grytnäs Bolagen, Box 174, 774 24 Avesta. Tel 0226-362 60, Fax 0226-522 12. www.grytnasbolagen.se

Stora Torget 5 • 0225-122 60 www.hedemorastadshotell.se Föreningens logotyp.

www.hiak.se 0225-59 56 00

www.dt.se 0225-59 54 00


20

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Ingen hockeyträning?

Köp säsongskort och kom hit!

SÄSONGEN

Bred och omfattande ung LEKSAND Det trycker på un­ derifrån i Leksands IF. Ung­ domsverksamheten i föreningen är både bred och omfattande. Bertil Johansson är ansvarig. – Verksamheten bygger på att vi ska ha respekt för individen och ha roligt tillsammans, säger Bertil Johansson. Vi vill att alla skall minnas tiden hos oss som lärorik och trivsam. – Målet är att fostra spelare som kan

och vill fortsätta inom Leksands IF:s junior­verksamhet. Bertil Johansson är utbildad idrotts­ lärare. Efter examen hade han massor med jobb att välja på. – Jag valde att flytta till Leksand, trots att jag är värmlänning. Mycket för den rika idrottskulturens skull. Sedan dess har Leksand alltid funnits i mitt hjärta, säger Bertil. Sedan två år är Bertil Johansson ungdomsansvarig i Leksands IF. Innan var han idrottslärare på Leksands gymnasium, med ansvar för bland annat hockeygymnasiet. Nu jobbar han tillsammans med Anders Persson och Sanna Tägt på LIF:s kansli. Tillsammans håller de reda på över 300 aktiva hockeyspelare från 5 till 16 år. Plus 70 ledare. – En stor apparat att hålla igång, säger Bertil Johansson. – Pusslandet med ledare och tränare tar mycket tid. Hockeyskolan och alla cuper likaså. Få känner till den enorma bredd som finns under LIF:s A-lag. Engagemanget runt pojk- och flicklagen är ibland lika intensivt som runt seniorerna. Mamma, pappa, morfar och kusiner. Alla håller reda på de sina och vill veta hur det går. Det blir hetare och hetare ju närmare 16 år och gymnasiet spelarna kommer.

– Det är klart att målet är att få in så många duktiga leksingar som möjligt på hockeygymnasiet, säger Bertil Johansson. – Det är viktigt att utbildning och idrott följs åt.

»Vi ska fostra ödmjuka och lojala spelare« Utan en bra ungdomsverksamhet skulle Leksands elitsatsning ramla ihop. Alla lag med ambitioner måste hänga med och få ordning på hockeyn bland ungdomarna tidigt. – Leksand är den perfekta orten att förena skola och hockey på, säger Bertil Johansson. – Det är 100 meter mellan grundskolan, gymnasiet och Tegera Arena. För många går det att cykla eller gå till träningen. Leksand har två ishallar. Men det räcker inte. En tredje isyta är på gång. Den ska ligga under tak mot LRF-hallens norra gavel. – Tanken med den nya isen är den ska öppna upp för spontan skridskoåkning. En nödvändighet för garantera framtiden för ungdomshockeyn och Leksands IF, säger Bertil Johansson. Text: MATS RÖNNBLAD

Ungdomsansvarig. Bertil Johansson utbildad idrottslärare är ansvarig för Leksands breda ungdomsverksamhet. Foto: Mats Rönnblad

Bred ungdomsverksamhet. Leksand har en omfattande ungdomsverksamhet som ska leda till många duktiga hockeyspelare i framtiden. Foto: Mats Rönnblad

VIKTIG VERKSAMHET Ungdoms- och juniorlag (300 spelare) Utbildning (70 ledare och tränare) Hockeygymnasiet Hockeyskolan (6 veckor på sommaren) Konfirmationshockey Domarveckor Målvaktsvecka Fyra ungdomscuper


SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

21

Tel: 070- 547 23 24 • 0247- 600 03 2012-2013

Tel: 070- 547 23 24 • 0247- 600 03

gdomshockey i Leksand

www.siljansbomassa.se

Ny klubbdirektör. Anders Doverskog Leksands ny klubbdirektör. Foto: Mats Rönnblad

Skräddarsydda IT lösningar till Företag

FAKTA Namn Titel Ålder Familj Bor Intressen

Anders Doverskog Ny klubbdirektör för Leksands IF från den 1 juli 41 år Fru och två barn I Siljansnäs Jakt och friluftsliv

Nye klubbdirektören har en stark framtidstro LEKSAND Anders Doverskog, 41, är ny klubbdirektör för Leksands IF från den 1 juli. Han efterträder Mats Aspemo. – Det finns en ny framtidstro i Leksands IF. Därför tackade jag ja till jobbet som klubbdirektör, säger Anders Doverskog. Anders Doverskog är redan inne i Leksands IF:s organisation. Sedan april jobbar han parallellt med Mats Aspemo. Just nu är marknadsföring och försäljning som gäller för Anders. – Det är inte sommarlov precis, fastän hockeysäsongen är över. För LIF gäller det att sälja reklam och knyta kontakter med sponsorer året runt. Anders Doverskog pratar av erfarenhet. Faktum är att han jobbat i LIF-organisationen tidigare. Mellan åren 1997 och 2000 var han marknadsansvarig i föreningen. – Mitt hjärta har alltid klappat för Leksands IF. Det känns skönt att komma tillbaka, säger Anders Doverskog. – Det är ett tacksamt läge att gå in i LIF

nu. Det är en ny framtidstro och ett annat lugn i föreningen. Anders Doverskog kommer närmast från ett jobb som vd på NECO XL-bygg i Leksand. En tuff bransch, säger Anders. Men lärorik på många sätt. De första åren var svåra men de sista tre åren vände det. Sen dess har byggmaterialfirman redovisat en god vinst. – Jag lärde mig mycket på NECO. Det tänker jag ta med mig till Leksands IF. – Det handlar om att bygga och skapa trygga relationer med både medarbetare och kunder.

»Inte dåligt att vara elva bland Sveriges idrottsklubbar« Anders Doverskog har en lagom distans till hockeyn som sport. Han grottar inte ner sig i värsta ångesten om laget skulle förlora en match. – Nej, jag deppar inte ihop. Det gäller att se framåt hela tiden. Jag känner folk som inte kan sova före en match. Sån är inte jag. – Gör laget en dålig match på söndan kan vi inte gräva ner oss på måndagen. Det är

bara att jobba på, säger Anders. Hockey kostar. Det är inte gratis att hålla ett lag på elitnivå. Visst. LIF är ett företag, men det är så mycket mer som spelar in om man ska lyckas i en lagsport, menar Anders Doverskog. – Stolpe ut, stolpe in, skador och psykologi. Det är inte bara pengar som avgör om det blir framgång, säger Anders. Anders Doverskog är nöjd när han summerar årets säsong. – Vi gjorde en bra kvalserie. Hemmavinsten mot Djurgården blev en riktig höjdare. – Jag har inte hört någon som är besviken på årets säsong, säger Anders Doverskog. När vi sitter och pratar får Anders en färsk Demoskop-undersökning i sin hand. Den handlar om Sveriges starkaste varumärken inom idrotten. Djurgården ligger etta, AIK tvåa och IFK Göteborg är trea. – Leksands IF är på 11:e plats. Strax bakom Brynäs men före Modo, Skellefteå och Luleå. Inte dåligt, säger Anders Doverskog. – Det märks att vi är populära. Ingen slänger luren i örat när vi ringer och säger att vi är från LIF. MATS RÖNNBLAD


22

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

En cykeltur runt Runn på juldagen 2005 var början på det som i dag är Team Jonellie. Det var då som Bo Jonsson från Vika inbjöd grannen Anna-Karin Axellie till den mycket annor­ lunda utflykten. Numera är både Anna-Karin och Bo elitmotionärer som brinner av positiv energi som de gärna delar med sig till andra människor.

Cykelturen Runn Runt blev upptakten till Anna-Karin Axellie och Bo Jonsson tar en paus under förra sommarens långtur från Vika utanför Falun till Särna. De hade en följebil med under färden och en kanot på biltaket. Foto: PRIVAT

– För sju år sedan var jag ingen elitmotionär. Tillfälligheter gjorde att jag blev det, berättar Bo. Han är marknadschef vid Dalviks Kvarns huvudkontor i Dalvik. När Statoil anordnade en säljtävling blev Dalviks Kvarn vinnare. Det fick till följd att Bo Jonsson vann en mountainbike. – Då undrade min familj om jag kunde cykla. Enda gången jag cyklat var ju om jag skulle till grannen för att ta en öl, berättar Bo. – Men det blev bara bättre och bättre och gjorde att jag träffade Anna-Karin vid Världsarvsloppet i Falun. Eftersom båda bor i Vika kände de varandra och hade barnen i samma skola. På julaftonen 2005 träffades familjerna Jonsson och Axellie varandra och då kom Bo med ett förslag till Anna-Karin: – Vill du följa med på en tur runt Runn i morgon? Anna-Karin sa direkt nej till det förslaget. I morgon var ju juldagen. – Men när jag kom hem ringde telefonen. Det var Anna-Karin som hade ändrat sig. Så började det. När folk i Vika var på väg hem från julottan mötte de två figurer som kom cyklande med pannlampor. – Sedan dess har vi tränat tillsammans. Båda känner vi att med den här träningen funkar allt mycket bättre, som på jobbet till exempel. Och Anna-Karin har förmått Bo att använda en racercykel i stället för den mountainbike som han vann. Det skulle dock dröja fyra år innan de bildade Team Jonellie, ett namn som kommer från JONsson och axELLIE. Då kom andra med, men främst är det Anna-Karin och Bo som tränar tillsammans och de har kört Vätternrundan på sommaren och Öppet spår på vintern. – Vätternrundan (30 mil) klarade vi på 9,23 och man kallas för elitmotionär om man klarar den under tio timmar. Dessutom kör de Siljan-Orsasjön Runt varje år med en vackrare natur än runt Vättern. – Det hinner man inte tänka på. Den 23 juli förra året klarade duon också av en annan utmaning, en cykeltur från Vika till Lemsjön två mil norr om Särna. – Det blev som att köra Vättern runt en gång till, men nu var vi bara två som turades om att dra i motvinden, påpekar Anna-Karin och Bo. Vintersäsongen avslutades för ett par månader sedan. Där klarade de Öppet Spår mellan Sälen och Mora på 6.16. Det kan väl också kallas för elitmotionär. Sammanlagt avverkade de tillsammans 200 mil på skidor under vintern.

»Siktar på Klassikern« Nu har sommarsäsongen dragit igång. – Då blir det Siljan-Orsasjön Runt i början av juni, säger Anna-Karin. – Men vi sysslar med mer, paddling och vandring till exempel. Kanske Vansbrosimningen också för att klara en klassiker.

– Det måste jag nog klara av i sommar, säger Anna-Karin. Och skam vore väl om inte Bo också kastar sig i vattnet i Vansbro. Sedan fattas bara Lidingöloppet. – Det blir kanske det också, säger AnnaKarin.

Nu hoppas de att de också inspirerar fler av de 30 medlemmar som Team Jonellie har, den ideella föreningen bildades tidigare i år. – Innan jag började med det här för sju år sedan tyckte jag att jag mådde bra när jag snusade och åt chips. Men sedan

jag kastade snusdosan mår jag ännu bättre, säger Bo Jonsson. – Och vårt främsta mål är att inspirera andra och det gäller alla som vi möter i olika sammanhang, säger Anna-Karin. De är på god väg att lyckas med det. Text: SVEN-ERIK KARLSSON

LUFTVÄRMEPUMPAR

SOM SPAR MER – LÄNGRE! Installerade med 6 års helgaranti även kyla varma dagar

testad av SP

HUR MYCKET KAN DU SPARA? NÄR VI SETT DITT HUS FÅR DU VETA! RING OSS IDAG FÖR EN KOSTNADSFRI HUSANALYS:

Boka tid för ett kostnadsfritt hembesök!* 0243-22 61 20

17.950:-

* Gäller inom 5 mils radie från Borlänge

från

(vid godkänt rotavdag)

Filargatan 1, Borlänge Öppet vardagar 8-17


23

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Utan sponsring har idrotten svårt att klara sig För idrotten är sponsring en viktig ekonomisk hjälp antingen för den enskilde idrottarens satsning mot uppsatta mål eller en fören­ ings arbete med unga idrottare. För Billmetro är det viktigt att synas med idrotten, sponsringen ser man som ett sätt att synas utåt och dessutom stärka relationen med kunder och medarbetare. Förhoppningsvis bidrar Bilmetro genom sponsringen också till förbättringar och framgångar inom de områden man sponsrar. När det gäller sponsringen står man på tre »ben« enligt Stefan Hellgren, chef för Bilmetro personbilar i Dalarna. 1. Man följer den policy som bil­märken har och sponsrar, t.ex. Skoda i hockey, Volkswagen med längdskidor och Audi med alpint. 2. Man vill samarbeta med dom stora föreningarna i området, Dalarna och Gävle­ borg, hockey med Brynäs, Leksand och Mora, bandy med Sandviken, Edsbyn, Bollnäs och Falu BS, Brage i fotboll för att nämna något. 3. Föreningar med ungdomsidrott, men föreningar där de anställda på Bilmetro är med och hjälper till aktivt. SYNS MEST I LÄNET – För oss är det viktigt att vara med i samhället där folk verkar. Idrotten är ju en av de stora sakerna som samlar folk och som det finns ett väldigt stort engagemang kring och där vill vi vara med på ett hörn. Både att synas och hjälpa till lite grand – min bedömning är att vi är ett av de företag som syns mest i länet, säger Stefan Hellgren. Men man tittar noga på vad och vilka som man vill samarbeta med. Främst är det föreningar man stöttar, stöd till enskilda idrottare säger man för det mesta nej till. Men det finns undantag, trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell och häck­ stjärnan Sanna Kallur är sådana. Och när det gäller föreningar ser man inte bara till elitklubbarna, utan också till föreningar som framgångsrikt tar hand om de unga

idrottarna stöttar man gärna. Falu IK:s fri­idrott ett föredöme och deras inomhus­ tävling Bilmetrospelen är en stor och välkänd ungdomstävling. Frågorna till företaget om ekonomisk hjälp är många och mycket varierande, men enligt försäljningschefen Mats Björklund är det inte svårt att säga ja eller nej. – Att Bilmetros produkter används av dem vi hjälper är viktigt när vi ta beslut och enskilda reklamskyltar säger vi nej till. Vasaloppet ska vi inte glömma, där finns vi med och stöttar med bilar, den som kör på rekordtid i Vasaloppet eller Tjejmilen får ju också en bil. Nytt i år är att vi stöttar med bilar till Solleröloppet. Men det är många som vill vara med och dela på kakan och det är viktigt att sponsringen når många området, det är inte bara idrotten som är viktig. Kulturlivet är också en viktig marknad att synas tillsammans med. ENSKILDA IDROTTARE Trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell är en av två enskilde idrottare som Bilmetro sponsrar. Han köper bil av företaget till ett förmånligt pris och på det viset kan bilen, välhängd med reklam för Bilmetro synas på vägarna. Samma upplägg har Susanna Kallur. Det Daniel ger tillbaka förutom reklamen på bilen är att Bilmetro ingår i den grupp som hela tiden hålls välinformerad om vad han gör på vinterns olika tävlingar, får deltaga i sponsorträffar med mera. Text: MASERIC

BILMETROfakta Bilmetro AB är ett av Sveriges äldsta bilföretag, det är också ett av de största privatägda i branschen. Redan 1922 startade företaget i Hudiksvall under namnet Bil Lönnberg, senare Bil & Buss och numera , det namnet fick företaget 1986. Under de första 20 åren såldes flertalet bilmärken, men redan 1944 blev Bilmetro representanter för Scania. Några år senare kom Volkswagen följt av Audi. Dagens sortiment omfattar Volkswagen person- och transportbilar, Skoda, Audi, Seat, Kia, Honda och Scania. Bilmetro har ca 530 anställda på 12 orter i Gävleborg, Dalarna och Uppland och omsätter drygt 2,7 miljarder kronor och levererar ut ca 9000 nyaoch begagnade bilar samt 400 nyaoch begagnade tunga fordon per år.

Försäljningschef. Mats Björklund på Bilmetro tycker att sponsringen är viktig för företaget.

LUNCH- FIKA & BUFFÉ MACKOR husmanskost med En kött- och en fiskrätt varje dag. stort salladsbord, smör, bröd, dryck, kaffe och kaka.

handgjorda godbitar från hembageri. smörgåsar, panini, pajer, kakOR och cheese-cakes, samt varma kaffedrinkar.

À LA KVÄLLsCARTE KROG ”Back to Basic” – meny med klassiska kött- och fiskrätter av bästa råvaror. Stort utbud av goda drycker.

Slink in och njut av den hemtrevliga miljön eller ta med sällskapet på en helkväll med goda drycker.

”Smör, grädde och kärlek är vår paroll. Vi erbjuder en rustik och husmannamässig meny, precis som vi alltid har gjort på restaurang Hyttstugan i Sundborn.” Anders Söderlund, restauratör

Öppettider:

Sponsrad skidåkare. Daniel Tynell är en av elitidrottarna som sponsras av Bilmetro.

Måndag-tisdag 10.00-18.00. Onsdag-torsdag 10.00-22.00 Fredag-lördag 10.00-23.00. Söndag 12.00-17.00

www.kopparhatten.se

boka bord 023-191 69


24

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Allt fler hakar på trenden att vandra Det märks inte minst på suget efter den vandringskarta som Leksands kommun lanserat. – Det är tydligt att vandringskartan hjälper oss att locka ut människor i naturen, säger naturvårdare Åsa Rydell. De populära vandringslederna i skidorten Bad Gastein i Österrike och den uppmärksammade pilgrimsleden till katedralen i spanska Santiago de Compostela har fått konkurrens. Numera väljer allt fler svenskar att vandra på hemmaplan. De gamla pilgrimsfärderna har fått nya anhängare och exempelvis Dalkarlsvägen trampas varje vår. En av landets första vandringsfestivaler håller dessutom på att växa sig stark i just Leksand och Rättvik. Leksands kommun bidrar till utvecklingen. 2010 lanserades en karta över vandringsleder i kommunen. Inför sommaren 2011 reviderades kartan med fler nya vandringsleder och en rad tips på sevärdheter. Inför årets vandringssäsong har kartan uppdaterats ännu en gång. –  Vi har lagt till flera kilometer nya vandringsleder, särskilt i västra Leksand. Allt är gamla fäbodstigar som har märkts upp, säger naturvårdare Åsa Rydell. Totalt är ett 40-tal leder markerade, allt från naturstigar i obanad terräng till handi­ kappvänliga vandringsleder. Kartan visar också cykelleder, motionsspår, skidspår, fiskevårdsområden och naturreservat. Åsa Rydell är en hängiven vandrare och naturmänniska. Själv är hon svag för området kring Kägelberget mellan Skinnar­ åsen och Sångberget i den sydvästra kommundelen. –  Det är ett av våra förnämsta natur­ reservat och min personliga favorit. Där får man gå på fina gamla fäbodstigar som ibland bildat riktiga hålvägar. Dessutom går man i gammal skog och det är ovanligt numera, säger hon. Kartan innehåller också andra, betydligt mer tätortsnära leder, exempelvis den nya Tibble-Ullvileden som från och med i år är utmärkt med start på Kulturhusparkeringen i centrala Leksand. Leden har iordningställts av Siljan Turism. Sommaren 2010 och 2011 hade kartor-

na strykande åtgång. Mycket talar för att det blir samma sak när den nya upplagan släpps i början av juni. – Vi trycker små upplagor för att kunna hålla kartan så uppdaterad som möjligt. Upptäcker man fel eller brister så får man gärna kontakta mig, säger Åsa Rydell. Kartorna säljs på Siljan turisms turistbyrå, Kyrkallén 8 i Leksand. Text: MAGNUS ROLANDS Foto: ÅSA RYDELL

Fotnot. En hålväg är en fåra i marken där en forntida väg gått fram. Fåran har bildats av slitage från hovar, klövar och fötter genom århundraden.

Åsas vandringstips till... Nybörjaren: Strandpromenaden mellan Leksands Noret och Sommar­land. Det är en flack, grusad led som funkar året om. En liten avstickare så hamnar man i Lugnets naturreservat med riktig skog. Barnfamiljen (med barnvagn): Hela eller delar av Limsjön runt. Klättra upp i ett fågeltorn och spana. Barnfamiljen (utan barnvagn): Niss-Martins tallar är ett biotopskyddat område på Yxbergets sydsluttning. Här finns en naturstig (1 kilometer) i obanad och kuperad terräng. Man går i gammelskog med döda träd huller om buller och massor att upptäcka. Den orkeslöse: Naturreservatet Djupbäcka. P-plats längs vägen mellan Västannor och Rälta, sedan lätt promenad på 300 meter till en slogbod. Vårfågelsången är fantastisk.

Allt fler upptäcker de fina vandrings­ lederna i Leksands kommun. På sistone har även antalet vandrande tyskar och holländare ökat i Leksands skogar.

Äventyraren: De gamla fäbod­ stigarna från Långsåsen via Skäppsjöbodarna till Jorberg och tillbaka. Långt, cirka 12 kilometer. Kulturnörden: Fäbodrundan (7 kilometer) med start i Skallskog. Den meditative: Alla leder funkar lika bra.

Vill man inte gå den långa vägen finns det alltid en genväg.

Välkommen till leksand i sommar! Ett urval av sommarEns stora EvEnEmang 28/6–9/8 Soliga Torsdan´ i Leksands centrum 1–8/7 Musik vid Siljan

Biljetter och boende bokar du hos Siljan Turism.

13–21/7 Himlaspelet i Tällberg 17/7 Status Que i Samilsdalsgropen 4/8 Tällberg Halvmaraton Läs mer om sommarens alla evenemang på siljan.se eller leksand.se

siljan.se • Telefon 0248-79 72 00

SILJAN.SE

TEL 0248-79 72 00


25

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

– Vi gillar möbler och data IT-komponenter@home är data­ service och möbelhandel i samma affär. Ett annorlunda koncept som tuffat på i Leksand sedan 2008. – Försäljningen ökar hela tiden, säger Martin Larshans på IT-komponenter@home. Gamla Ottosons möbler gick omkull i Leksand 2008. Lokalerna och verksamheten lockade Martin Larshans och Roland Larsson. – Vi kände att vi kunde göra nåt av verksamheten. Jag jobbade med markiser och Roland med data, berättar Martin Larshans.

Vi tog våra specialitéer med oss och bakade ihop allt med möbelvaruhuset. Idag är IT-komponenter@home ett begrepp i hela Siljansbygden. Butiken ligger i öppna och generösa lokaler inte långt från riksväg 70. Inne i de ljusa utrymmena exponeras möbler och utemöbler i två plan. – Markiser och parasoller är en stor produkt så här års, säger Roland Larsson. Datorförsäljning och datorservice är en del av butikens verksamhet. Men möblerna tar allt större plats. – Det viktigt att vi kan erbjuda service på båda områdena, säger Roland Larsson. MATS RÖNNBLAD

Vi har utemöblerna från Dacore Välkommen!

Limavägen 24, Leksand,Tel 0247-79 76 00, www.itkomponenter.com Öppettider: Mån–fre 10 –18, lör 10 –14

UZUKISUZUKI SWIFT.SWIFT. EN AVEN SVERIGES AV SVERIGES EST MEST BERÖMDA BERÖMDA SMÅBILAR SMÅBILAR

ortsätter att haglaLovorden över Suzuki fortsätter Swift. att Nu hagla senastöver överSuzuki SuzukiSwift. Nu senast över Suzuki naturligtvis ödmjukt Sport. tacksamma Vi är naturligtvis över allt ödmjukt beröm tacksamma och oavsettöver allt beröm och oavsett r miljöbilsversionen om du av väljer Swift som miljöbilsversionen även finns medavdiesel, Swift som Swiftäven finns med diesel, Swift sdrift eller Swift med Sportfyrhjulsdrift får du en bileller somSwift är både Sport välutrustad får du en bil som är både välutrustad ppad med körglädje. och Välkommen fullproppad med på enkörglädje. provtur. Välkommen på en provtur.

ELBART AKSÄTE

119.900:-119.900:-

MILJÖBILEN SUZUKI SWIFT MILJÖBILEN 1,2 VVTSUZUKI 94 HKSWIFT 3D FRÅN 1,2 VVT 94 HK 3D FRÅN

5 &

SKATTEFRI

ÅR

UTRUSTAD Miljöbil KLAR!

CD

5

SKATTEFRI

DELBART RADIO farddator ÅR BAKSÄTE

Miljöbil Elbackspeglar

CD RADIO

AC° E P farddator

6

HÖGTALARE

Elbackspeglar

1.199:-/MÅN*

7° EUSB P AC

K ROCKKUDDAR

6

HÖGTALARE

elhissar

UASB BS

7mp3

elhissar

K ROCKKUDDAR

A BS

i Swift 1,2 Comfort, 3-d. Bränsleförbr. Priset gäller bl. Suzuki körning Swift 5,01,2 l/100 Comfort, km. CO 3-d. Bränsleförbr. g/km. 3 års bl. nybilsgaranti, körning 5,0 3l/100 års vagnskadegaranti, km. CO2 116 g/km. 3 års nybilsgaranti, assistans & 123års årsrostskyddsgaranti. vagnskadegaranti, Bilen 3 års på assistans bilden är & extrautrustad. 12 års rostskyddsgaranti. Bilen på bilden är extrautrustad. 2 116 m Suzuki Finans: Ränta 6,36%. *Finansiering Kontant genom 26%. Restvärde Suzuki Finans: 50% avRänta nybilspriset 6,36%. Kontant efter 36 månader. 26%. Restvärde Effektiv 50% ränta av nybilspriset 7,79% (inkl. efter uppläggnings36 månader. ochEff aviavgift). ektiv ränta 7,79% (inkl. uppläggnings- och aviavgift).

Bilaffären i Borlänge BilaffärenABi Borlänge AB bilvaruhus AB Skogs Nygårdsvägen 19, 781 70 Borlänge, Nygårdsvägen Tel. 0243-19040, 19, 781 70 Borlänge, Tel. 0243-19040, Brudtallsvägen 8, Mora, Tel. 0250-124 95

1.199:-/MÅN*

mp3 suzuki.se

suzuki.se


26

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Ridsport engagerar många. Det är viktigt för Leksands Sparbank. Foto: PRIVAT

Sparbanken stödjer Classic Car Week. Foto: PRIVAT

Leksands Sparbank satsar i hela bygden Sponsring inom idrotten och ekonomiska insatser för kultur och föreningsliv är viktigt för Leksands Sparbank. – Det är ett sätt att göra vår profil som lokal bank tydlig i både Leksand och Rättvik, säger vd Annika Nygårds. Leksands Sparbank har starka traditioner i Leksand och Rättvik. Banken är marknadsledande bland privatkunder och i det lokala affärslivet i området. Som sponsor inom idrotten är banken en känd och stor aktör. – Vi tillhör guldlaget i Leksands IF, en speciellt sponsorgrupp i föreningen. Det har vi gjort i många år, berättar Tomas Jansson, marknadsansvarig på Leksands Sparbank. Tomas Jansson vill inte precisera bankens ekonomiska insatser i hockeyn. Men att det rör sig om en del pengar genom åren är klart. – Vi var med tidigt i hockeyn. Innan spelarna blev heltidsproffs fick en del jobb hos oss på hel- eller deltid. Hans Lodin, Jonas Bergqvist, Mats Åhlberg och P O Carlsson är några exempel. Tomas Jansson understryker att banken jobbar brett inom idrotten. Det är inte bara Leksands IF:s A-lag som bär bankens reklam på tröjorna. Så gör LIF:s alla junior och tjejlag också. Leksands Sparbank är huvudsponsor för både ungdoms-, junioroch damhockeyn i Leksands IF.

– Visst är Leksands IF viktigt för oss. Men det är inte bara hockey för hela slanten när Leksands Sparbank sponsrar. Framgångsrika Leksands Orienteringsklubb, Leksands gymnastikförening, Leksands rid­klubb, IK Jarl i Rättvik, IFK Rättvik och Insjöns IF är andra idrottsföreningar som vi också sponsrar, berättar Tomas Jansson. – Leksands Sparbank jobbar inte bara med idrottssponsring. Insatser för bygden heter ett särskilt avsnitt i bankens verksamhet. Det är en viktig del. Den visar bankens unika förankring i Siljansbygden, berättar vd Annika Nygårds. – Vår bank har inga privata ägare. Insatser för bygden är en bonus som ska gynna ideell och kulturell verksamhet i Rättvik och Leksand, berättar Nygårds. – Vikarbyns lilla spelmanslag, Himlaspelet, Classic Car Week och Dalhalla är några exempel. Liksom insatser för ett rikare båtliv i Siljan. Vi har gett bidrag till på både bryggor och hamnar i Siljan och till Gustaf Wasa.

FAKTA LEKSANDS SPARBANK Vd Annika Nygårds Huvudkontor Leksand Filialkontor Rättvik och Insjön Antalet anställda 50 (29 kvinnor, 21 män)

»Banken gjorde ett bra resultat 2011« Bidraget till »insatser för bygden« varierar över åren, beroende på bankens resultat. I sämre tider sjunker beloppet, när det går bättre delas med pengar ut. – Det stämmer. 2010 delade vi ut dryga 250 000 kronor. 2011 gör Leksands Sparbank ett bättre resultat. Styrelsen har föreslagit att en miljon kronor ska delas ut i år, berättar Annika Nygårds. Text: MATS RÖNNBLAD

– Vi satsar brett inom både sport och föreningsliv, berättar Tomas Jansson och Annika Nygårds i Leksands Sparbank. Foto: MATS RÖNNBLAD


SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Vinnare 1973. Roine Grönlund, Faluns stora stjärncyklist tog sin första seger i Solleröloppet 1973.

Stark insats. Claes Svensson från Falu CK gjorde också ett starkt lopp samma år och blev på kuppen uttagen till JEM som han dessutom vann.

Minnen från Solleröklassiker:

27

Första damsegrarinna. 1969 vann Elisabeth Höglund första damloppet hon blev sedemera känd söm duktig ekonomireporter i TV.

Lance Armstrong hoppade groda – och polisen tog tävlingsledaren Det här är idrottsklassikern som överlever alla kriser. Kriser kommer och går men Solleröloppet består. Lika troget som sillen med tillbehör på midsommarbordet. Och vad vore en midsommar i Dalarna utan Sol­ leröloppet på cykel. Under många år Nordens största endagarstävling på cykel och under 2000-talet dessutom SM-arrangör fem gånger! Inte illa av en ort med 1600 invånare. På midsommarafton körs loppet för 78:e gången. Bara ett enda år, 1940, har loppet blivit inställt sedan starten 1934. – Det råder en kontinental stämning över Solleröloppet i de branta stigningarna, säger loppets meste mästare Michel Lafis som vunnit fyra gånger. Och märkligt nog i fyra olika klubbar. Det här är en tävling som verkligen sållar agnarna från vetet och splittrar startfältet. Det är långt och det är hårt. Det är en otrolig känsla att ha lyckats i Solleröloppet. Det finns dessutom en härlig familjekänsla kring arrangemanget. HÄRLIG KÄNSLA Ett fint betyg av en mästare med mångårig erfarenhet också som proffs ute i Europa. Eurosports kultstämplade cykelexpert Roberto Vacchi från Borlänge har också god erfarenhet av tävlingen. – Jag minns känslan att stiga upp klockan fyra på midsommaraftonens morgon för att göra mig klart till start. Spänningen och funderingar vilka gäng som försöker sticka från start. Jag tänker på klassikern, kranskullan vid målet och cyklister från hela Sverige (ja även internationellt). Och på hur tufft det blir i landets hårdaste en­ dagarslopp. Och målgången tidigt på dagen som möjliggör goda förberedelser för kvällens midsommarfirande… Har du något extra starkt minne? – Ja från 1991 då jag vann bergspriset i Skeer­backarna. Det är ett pris jag värde­ sätter högt. Solleröloppet är en tävling med många minnesvärda ögonblick. ARMSTRONG PÅ PLATS – Som när sjufaldige vinnaren av Tour de France, Lance Armstrong gästade Sollerön. Han var 19 år och USA var ett exklusivt lag. Han lyckades inte så bra i själva Sollerö­ loppet men kom igen dagen efter i Soldvarvi (varvloppet på ön) där han kom tvåa.

Blev besegrad i spurten av Stefan Halle­röd från Svanesund som fick ett minne för livet. – Jag minns att Armstrong var urstark. Det var som att ha en motorcykel framför sig, har Halleröd berättat. – Amerikanerna firade midsommar hemma i vår trädgård, berättar dåvarande tävlingsledaren Erik Eriksson. Jag minns att han blev oerhört förtjust i våra kött­ bullar och han deltog livligt med att hoppa omkring i små grodorna runt midsommarstången. Det är inte alla som haft världens näst bäste cyklist genom tiderna (vi rankar belgaren Eddy Merckx som den bäste) hoppande omkring i sin trädgård i små grodorna. Det finns andra minnen. – Som när olympiske mästaren på skridsko Åke Seyffart fick solsting mitt under Solleröloppet. Rusade in i en trädgård i Våmhus där en kvinna stod och tvättade. Inför den förskräckta kvinnan hivade Seyffart baljan med vatten över sitt huvud och satte sig på cykeln igen, berättar Erik Eriksson. Det kanske rentav var något av de år som Seyffart vann. Han var inte bara mästare på skridskor utan också på cykel och vann Solleröloppet två år i rad. FRÅNTAGET KÖRKORTET Nuvarande tävlingschefen Leif Resar har ett annat minne som han kan ha blandade känslor för. – Ett år blev jag fråntagen körkortet mitt under loppet. Jag körde följebilen där skylten tävlingsledare syntes tydligt. Jag befann mig inne i Mora för att ha koll på klungan. Sedan satte jag fart i bilen ut mot täten för att se att allt fungerade. Då klev en polis ut i vägbanan, stoppade mig för att jag skulle ha kört för fort. Jag förklarade för den övernitiske polisen att det kommer att gå ännu fortare för cyklisterna utför Skeerbackarna, hur gör vi då när de kör i dryga 80 kilometer i timmen.

»Så fort får inte cyklisterna köra, svarade polisen« Vi kan berätta att Resar fick tillbaka körkortet i högre polisinstans där bättre sunt förnuft rådde. FEL VÄG Det var också i Solleröloppet som täten ett år åkte fel uppe i Skeer. En vänlig bonde

visade en alternativ väg ned till Mora. Cyklisterna i klungan bakom täten kanske visste att det var fel, men vågade inte göra annat än att följa efter utbrytarna. Damerna kom inte in i bilden förrän 1969. Som tävlande alltså. Flera Soldkullor hade annars träffat sin blivande man bland cyklisterna. Åke Seyffarth var den förste som gjorde erövring på ön. Men inte den siste. Men 1969 kunde alltså den första damsegrarinnan koras. Och det var ingen mindre än Elisabeth Höglund, sedermera känd som duktig ekonomireporter på TV och föralldel också som tävlande i Let’s dance. Flest segrar, fem stycken, har Madeleine Lindberg. Förste herrsegraren var förresten också Sollerö IF:s ende segrare, Herman Öhman 1934. Då kördes 12 mil runt Siljan och starten gick i Gesunda. Då kördes loppet som tempolopp, alltså mot klockan, och cyklisterna startade med två minuters mellan­rum. – Jag tycker det är tråkigt att loppet upphörde att gå runt Siljan, Säger Erik Eriksson. Jag minns speciellt vilka folkmassor det var när vi passerade Leksand. Målet för Solleröloppet är i uppförsbacken upp mot kyrkan. Ett sista kraftprov efter tjugo hårda mil. Ni kan ju tänka er vilken befrielse om loppet dessutom körts i regn och rusk. – Målgången för Solleröloppet är Sveriges vackraste tävlingsplats, säger cykeloraklet Thure Petersson som följt loppet i många år som skribent och speaker. MÅNGA STORHETER Det har funnits flera storhetstider i loppet. Givetvis på 40-talet med den omåttligt populäre bohemen Sven Svängis Johansson från Söders höjder i Stockholm. Man visste aldrig vad som kunde hända då »Svängis« var i farten. Både i och utanför loppet. Legendariske tävlingsledaren Arvid Knutz hade säkert mycket att hantera. »Svängis« väg genom livet var tyvärr ingen dans på rosor. Men han vann Solleröloppet tre gånger. Under 60-talet strömmade journalisterna in på allvar då de fyra bröderna Fåglum dominerade svensk cykel. Erik Pettersson vann loppet tre gånger, Tomas en och giganten Gösta en gång. Gösta hade som man säger på utrikiska »Star quality«. Han vann 199 amatörlopp under karriären och tog hem tretton proffssegrar med slutsegern i Giro d’Italia i spetsen. Under inget

av alla dessa lopp gjorde han den annars obligatoriska segergesten. Inget spel för galleriet här inte… Många stora mästare har vunnit på Sollerön. En av dem är 1976 års olympiske mästare, Bernt Johansson. Efter Öhmans seger fick Dalarna vänta på näste segrare till 1971 då Christer Lönnerby Harnäs (Ludvika) triumferade. Två år senare vann Roine Grönlund Falu CK. I samma lopp körde unge Claes Svensson så bra att han kom med som sjätte och siste man till det första JEM som någonsin körts. Han valdes framför Alf Segersäll. Och vad händer. Claes vinner och blir den bäste junioren i Europa. Claes vann för övrigt Solleröloppet 1980, 1983 vann Stefan Brykt från Bonäs utanför Mora. 1999 och 2001 vann Marcus Ljungkvist Falu CK och 2008 Nicklas Axelsson från Mora. Året efter var speciellt då två bröder delade på segern, Michael och Christopher Stevenson. Kända damsegrare i loppets historia är världsmästarinnorna Marianne Berglund och Susanne Ljungskog samt OS-tvåan Emma Johansson. – Det är bra att Sollerön kan upprätthålla traditionerna, säger Michel Lafis. Det är inte lätt att hitta alla entusiaster som vill arbeta ideellt, de kan vara ett utdöende släkte. Och Sverige är trots allt i periferin i stora cykelvärlden. KNUTZ EN LEGENDAR Det är en ständig jakt på pengar, sponsorer, ja allt. Och då krävs det starka tävlings­ ledare: Arvid Knutz är nämnd, han är legenden i tävlingen. Han följdes av Erik Eriksson, även han med samma förmåga att ta folk på rätt sätt. Men också med bestämda nypor. Erik Eriksson berättar: – Det har funnits år då cyklister som ansåg sig extra värdefulla kom och ville ha betalt för att ställa upp. Då gör vi så här sade jag. Vid målet berättar jag i högtalarna att ni uteblir för att ni vill ha betalt. Gissa om de snabbt tänkte om… Bertil Pellas och Leif Resar har fullföljt traditionen förtjänstfullt med att leda tävlingen. Resar gör sin 18:e säsong och tänker hålla på till 20 jämnt säger han. Frågan är vad som händer sedan. – Jag har i alla fall föryngrat styrelsen, säger Jan Adolfsson. Jag har med mina 68 år ersatt en 70-åring… Text: STELLAN KVÄRRE


28

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

SEB Kapitalrådgivning Falun-Borlänge Vi har utvecklat vårt framgångsrika koncept genom att anställa två nya kapitalrådgivare. Ring och boka tid för ett förutsättningslöst möte! Ida Ryentorp 023-38 830 75

Arne Persson 023-388 30 76

vi har mycket gemensamt Snygga trycksaker kräver riktigt bra papper. Hos oss på Arctic Paper Grycksbo tillverkar vi några av Europas bästa bestrukna finpapper. Vi är en modern processindustri där ena foten står stadigt i de lokala traditionerna och den andra tar sjumilakliv ut i världen. Papperstillverkning på vår nivå kräver fokus och framåtanda. Det är egenskaper som vi delar med längdåkarna/cyklisterna Daniel och Rikard i Team Tynell. Men vi har mer gemensamt. Bröderna Tynell är från Grycksbo och slår sig fram i världseliten, precis som vi. Därför är vi glada över att kunna hjälpa dem på vägen. Följ brödernas satsning på teamtynell.se Flexibilitet är vår styrka och därför siktar vi på att ha en service i toppklass och på att bli ett av Europas miljövänligaste pappersbruk. ARCTIC PAPER GRYCKSBO, BOX 1, 790 20 GRYCKSBO, TFN: 023- 680 00, info.gr ycksbo@arc ticpaper.com Läs mer på www.arcticpaper.com

Anders Berntsson, chef 060-607 90 14

Fredrik Lundgren 0243-282 405


29

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Hälso- och idrottsprofil tar över hotellet på Vår Herres Gattu På 1930-talet grundade systrarna Elsa och Vilma Långbers sin ska­ pelse Långbersgården, idag Villa Långbers. Systrarna hade kommit hem från USA och ville satsa på ett diethem. De tyckte att de hade alla förutsättningar att lyckas. De kände att det var »den vackraste platsen i Sverige«. Det kanske man får lov att säga när hotellet är beläget högst på toppen av Tällberg. Så högt att adressen är Vår Herres Gattu. Det där med dieten och systrarna Långbers på 30-talet går delvis igen idag. I varje fall en spännande uppföljning. Som VD för hotelldriften har nämligen Staffan Malmqvist kommit in. Och han vill ge det vackra konferenshotellet ytterligare en dimension: en hälsooch idrottsprofil. Inte så konstigt med tanke på hans mångåriga verksamhet som VD på hälsohemmet Masesgården (mellan Leksand och Siljansnäs). Men det handlar förstås inte om någon diet eller strikt hållna matregler när han satsar på Villa Långbers. När vi träffar Staffan på Villa Långbers har han bara haft jobbet i tre dagar. Men han är redan klar över hur han vill utveckla verksamheten. MENTAL HÄLSA – Jag vill att vi sneglar mot en hälso- och idrottsprofil. Självklart skall jag inte göra om Långbers till ett hälsohem. Här kan

gästerna fortfarande sitta och äta en god trerätters med ett glas vin eller två. Men jag vill också ge alternativ och kunskap hur du kan förbättra dina kostvanor. Vi får bland annat lära oss att vi kan äta allt men inte jämnt. Staffan vill se en inriktning på mat, motion och mental hälsa. Det är som han riktigt påpekar inte bara elitidrottare som ligger på gränsen att bli övertränade, det kan även gälla vi vanliga motionärer på vår nivå. Det gäller att veta vad och hur mycket bränsle kroppen behöver. Tanken är att hotellets verksamhet skall nå bland annat grupper som tränar inför kraftprov, som Vasalopp, Tjejmil, Öppet Spår, Vätternrundan eller Tällberg Marathon etc och med sakkunnig hjälp ge goda råd. Under de elva åren på Masesgården har Staffan naturligtvis fått god insikt i hälsans och motionens betydelse. Inte minst under kursgårdens alla hälsoveckor där en av flera föreläsare är medicine doktorn och näringsforskaren Magnus Nylander. – Vi hade också ett nära samarbete med brottaren Martin Lidberg. Det finns faktiskt bara två registrerade hälsohem i Sverige. Det är Masesgården och ett hem i Sollefteåtrakten. Då kan det finnas utrymme för hotell med inriktning på en hälso- och idrottsprofil. HOCKEYFÖRFLUTET Med Staffan Malmqvist inträde på Villa Långbers innebär det inte någon föränd-

ring på satsningen på elitidrott. Inte minst satsningen på Leksands IF. – Jag om någon vet ju vilket starkt varumärke Leksands IF är. Dessutom har Staffan Malmqvist ett ishockeyförflutet. Han har till och med varit draftad för NHL-laget Boston Bruins. – Jag har gått på ishockeygymnasiet i Leksand, med Bengt Fisken Ohlson som rektor och Lars »Nubben« Andersson som gymnastiklärare. Jag har ett SM-guld för A-juniorerna i Leksand och jag har också spelat för Rommehed, Borlänge, Orsa, Ore och fyra år i Almtuna. PH Stefastsson har som chef för fastig­ hetsbolaget på Villa Långbers i flera år skött kontakterna med Leksands IF. MED I GULDLAGET – Det är inte bara Leksand. Vi sponsrar bröderna Daniel och Rikard Tynell och vi kommer att satsa på även några andra spännande individuella idrottare. Men det är förstås satsningen på Leksands IF som synts mest. Vi är en av de elva i det så kallade guldlaget. Vi har reklam på isen i Tegera Arena, finns med på spelarnas utrustning och vi var som ni minns huvudsponsor i utomhusmatcher förrförra säsongen mot Mora IK. Men ni har också varit inblandade i sponsring av enskilda spelare i Leksands IF? – Ja, och det gör vi fortfarande. Vi har fått kritik när vi haft reklam på några utländska spelare som inte lyckats så bra alla

Ny VD. Staffan Malmqvist kommer att ge Villa Långbers en hälso- och idrottsprofil. Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

gånger. Hur kan ni satsa på de där, har det hetat. Men det har aldrig varit vi på Villa Långbers som bestämt vilka spelare bär vår reklam. Vi lägger oss inte i Leksands IF arbete. Och numera gör vi så att pengarna går direkt till klubben, inte till spelarna, säger Stefastsson. – Jag har märkt att det blir alltid mera goodwill när du sponsrar individuella idrottare, men mera ifrågasättande när det gäller lag. Skulle Leksands IF gå upp i elitserien och det gör de förr eller senare så sitter förstås Villa Långbers i en extra bra sits. Men det viktigaste för verksamheten är att få gästerna att må bra och med rätt kost och motion må ännu bättre. Eller som det står i Masesgårdens informationshäfte: Det handlar om att äta rätt, röra på sig och leva sitt liv så att inte stress och oro tar överhand. Att komma igång med nya och bättre vanor när det gäller mat och motion. Ett lätt koncept att överföra också till »vanlig« hotellverksamhet. Det är tuff konkurrens bland Tällbergs alla hotell. Det gäller att hitta sin egen nisch. Och som en betraktare sa: »Allting kan ju inte vara kurbits och knätofs…«

BO 3 NÄTTER BETALA FÖR 2! FRÅN 1.290:PER RUM OCH DYGN.

Lillsemester på Villa Långbers! Naturen kring Siljan är vykortsvacker och utflyktsmålen många. Passa på att ta några dagars semester hos oss på Villa Långbers i sommar. Hotellet ligger på toppen i Tällberg med strålande utsikt över Siljan. Vackra nyrenoverade rum. Goda middagar i matsalen eller på uteverandan mot Siljan. Under juli – augusti har vi à la carte meny med mycket gott att välja på. Vi har också bastu och massagepool utomhus. Välkommen!

SOMMARERBJUDANDE! Från 1.290:- per rum och dygn. Stor frukostbuffé ingår.

Bo 3 nätter betala för 2!

Totalpriset för två personer i dubbelrum, tre dygn, är bara 2.580:- i standardrum. Erbjudandet gäller juli – augusti 2012.

Välkommen! Ring och boka nu! • Tel 0247-502 90 • www.villalangbers.se

Text: STELLAN KVÄRRE


30

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Leksands IF:s A-lag gillar närodlad mat. Här grabbarna på kurs på Leksands Folkhögskola. Från vänster: Jens Holmström, Erik Hanses, Joonas Rönnberg, Mads Bödker, Kenny Källström, Alexander Deilert, Pelle Prestberg och Tommy Enström. På knä: Patrik Norén Foto: ALF VIGREN

Leksands IF har haft matlagningskurs på Leksands Folkhögskola. Här ses Kenny Källström, Patrik Norén och Alexander Deilert. Foto: ALF VIGREN

Folkhögskolan med Leksands bredaste utbildning LEKSAND Över 400 elever går

Viktiga adresser

på Leksands Folkhögskola och på Entreprenörskolan i Leksand. I elevantalet ingår också alla

www.hantverkslarling.se www.leksands.fhsk.se www.entreprenorskolan.com

som går hantverkslärlingsutbild­ ning i Stiftelsen Hantverk och Utbildnings regi som också är huvudman för Folkhögskolan och Entreprenörskolan. – Det finns inga gränser för den eftergymnasiala utbildningen i Leksand, säger stiftelsens vd Carina Isenberg. – Vi utfärdar också Sveriges alla Gesälloch Mästarbrev. Över 1000 per år.

»Våra utbildningar är flexibla« Utbildningsmöjligheterna i Leksand efter gymnasiet är praktiskt taget obegränsade. Värt att veta för dom som vill bygga på sin kompetens eller utveckla sig och sitt företag. –  Vi är en viktig resurs och möjlighet, bland annat för Leksands IF, säger Carina Isenberg. – Flera A-lagsspelare har utnyttjat våra flexibla utbildningsmöjligheter. Detsamma gäller spelarnas fruar och flickvänner. Carina Isenberg pekar  speciellt på distansutbildningarna och ett entreprenörs­ centrum kallat »e-centrum« på Entreprenörsskolan för personer som har affärsidéer, vill utveckla sitt eget företag och nätverka. –  Vi har på e-distans möjlighet ett erbjuda utbildningar och stöd för dom som vill studera mot nära nog världens samtliga universitet som har distansutbildningar. –  Det finns elever i Leksand som läser vid högskolor i både Europa och Australien, säger Carina Isenberg. Stiftelsen Hantverk och  Utbildning  i Leksand har en rikstäckande utbildning, »Hantverkslärling« för idag cirka120 lärlingsplatser i över 70 olika hantverksyrken. Principen är en elev en lärare och kan gälla jobb som exempelvis silversmed, båtbygga-

Allmän kurs - Bokbinderi - Dekoratör Design - Keramik - Metall Kreativt Entreprenörskap www.leksand.fhsk.se – Vi har ett nära samarbete med Leksands IF både på Folkhögskolan och Entreprenörskolan.

re, hovslagare, kakelugnsmakare, slaktare eller perukmakare. – Det stämmer. Utbildningen löper under 100 veckor och motsvarar 500 yrkeshögskolepoäng, säger Carina Isenberg. En helt unik utbildning. På Entreprenörskolan, inte långt från Tegera Arena, sker utbildning inom handeloch besöksnäring. Skolan tränar för yrkesrollen och utbildar, upplevelsentreprenörer, butikschefer och butikskommunikatörer. –  Nio av tio studenter på Entreprenörskolan får jobb efter examen, berättar Carina Isenberg. Leksands Folkhögskola  ligger naturskönt på gångavstånd från centrala Leksand. Studiemiljön är den bästa tänkbara. Boendet och maten är vida berömd. Utbildningen är erkänd av alla högskolor dit många elever söker sig efter avslutad utbildning. –  Bokbinderi, design, keramik, metall, dekoratör och Allmän linje är våra »kärnämnen«, säger Carina Isenberg. – Dessutom har vi en populär distansutbildning, »Kreativt entreprenörskap«. Text och foto: MATS RÖNNBLAD

9 av 10 får jobb! www.entreprenorskolan.se

En lärare - En elev 70 olika yrken Rikstäckande www.hantverkslarling.se


31

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Dragracingjubileum i Borlänge – Med ett starkt startfält BORLÄNGE Borlänge Street Open, dragracingtävlingen vid Dala Airport, är tidigarelagt i år. När Borlänge Dragracing Klubb har något av ett jubileum med den tionde tävlingen är det vecka 26, veckoslutet 30 juni –1 juli som gäller. – Ett måste för att arrangera dragracing är att det inte reg­ nar och där har vi haft otur när tävlingen avgjorts en bit in i juli, säger arrangemangsansvarige Christer Gustafsson. Vecka 26 är ju den vecka som Peace&Love arrangeras och då är det alltid kanonväder. – Vi har lagt märke till det, säger Christer Gustafsson. Borlänge Dragracing Klubb har många aktiva. Antalet aktiva är närmare 50, allt från EM-förare till juniorer (10–18 år). Klubbens stjärna är Mats Eriksson, som för tre år sedan blev europamästare och slog samtidigt nytt europarekord i Pro Modified. Han var förste europé att klara en kvarts engelsk mil under sex sekunder. – Mats Erikssons klass kan vi tyvärr inte ha med i vår tävling, påpekar Christer Gustafsson. Då måste banan beläggas med ett slags klister. – Det är ett gummibelägg som gör att däcken fäster bättre. Det hinner man inte med att lägga ut på landningsbanan vid Dala Airport. – Sista planet landar klockan 17 på fredagen. Vi har kort om tid på oss för att vara

Borlänges Mats Eriksson slog europarekord för klassen Pro Modified för tre år sedan. Vid hemmatävlingen på Dala Airport får han nöja sig med att visa upp sin bil. Foto: LENA PERÉS

klara när tävlingen drar igång på lördagen, säger Christer Gustafsson. Och direkt efter att tävlingen är klar på söndagen måste allt bort igen för på tisdag morgon landar nya plan. Men Borlänge Street Open är ändå en av landets största dragracingtävlingar.

»Vi är tvåa eller trea i landet« Närmaste större arena för dragracing är Tierp Arena. Där avgjordes bland annat

EM förra året. Där avgjordes också den första tävlingen i Svealandscupen. Andra banor som arrangerar Svealands Dragracing Cup är Vansbro, Orsa, Lindesberg, Karlstad och så Borlänge. Innan tävlingspremiären i Tierp var det också en testhelg i Lindesberg i slutet av april. – Det är bara vid tävlingarna som vi får möjlighet att träna, påpekar Christer Gustafsson. Inga av de nämnda anläggningarna är nämligen öppna för träning. Så mellan tävlingarna får de aktiva nöja sig med att meka med sina fordon.

För en månad sedan samlades alla tävlingsledare och säkerhetsansvariga vid Borlänge Dragracing Klubbs och Yankee Car Clubs gård i Ornäs efter vägen upp till Fågelmyra. – Vi samlas för att bli så lika som möjligt med besiktning och säkerhet, förklarar Christer Gustafsson. Så här ser programmet för Svealands Dragracing Cup 2012 ut: Drag Nationals, Lindesberg 2–3 juni, Midsommarfestival Orsa 22–24 juni, Borlänge Street Open 30 juni–1 juli, Hagfors Airport i Karlstad 7–8 juni samt Marie Memorial, Vansbro 25–26 augusti. Text: SVEN-ERIK KARLSSON

Juniorer som går i pappas fotspår BORLÄNGE När Borlänge Street Open avgörs brukar juniorklassen vara en av de största. Så blir det troligen även i år trots att arrangörsklubben inte har så många egna ungdomar för närvarande.

Fartfylld tjej. Elin Peleback gillar det här med snabba farter.

– Vi har haft fler ungdomar tidigare, men nu har de växt upp och tävlar i andra klasser, förklarar klubbledaren Christer Gustafsson. Junior är man från 10 och upp till 18 år. De juniorer som nu finns i Borlänge Dragracing Klubb är syskonen Elin och Erik Peleback, Ludvig Perés, Pontus Dantanus och Patrik Lind. Att den kvintetten fastnat för dragracing förstår man. Elin och Eriks pappa heter Jan Peleback, som också är aktiv i den här sporten. – Elin och Erik har nästan växt upp med dragracing, förklarar mamma Karin. Så den frågan behöver man inte ställa till Elin och Erik.

Måleri med förnuft och känsla! Utsedd till Årets Varumärke av Företagarna i Borlänge.

– Men vi sysslar med en del lagsporter också, påpekar Elin. Det är förklarligt för möjligheten till att träna i dragracing är inte så stor. – Nej, det blir bara vid tävlingar, säger Erik. Trots att de har sysslat med bilsporten i bara tre år har det blivit en hel del framgångar. När vi frågar Erik om han är bättre än storasyster kommer svaret från Elin. – Inte än i alla fall.

Och ett annat önskemål är att få en bana för träning. Det skulle underlätta och locka fler utövare. Text: SVEN-ERIK KARLSSON

»Pappa europamästare« Ludvig Perés har också att brås på. Hans pappa heter Mats Eriksson och är europamästare i den här sporten. Namnen Dantanus och Lind hittar man också bland de äldre i listan över klubbens aktiva förare. – Nu hoppas vi att fler ungdomar skall hitta till oss, säger Christer Gustafsson.

Fartfylld kille. Erik Peleback gillar också dragracing.

www.miljonaren.se

Nu även med golv!


32

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

LEKSAND Den 6 april var kvalspelet över för Leksands IF. En bra säsong men med den djupa sucken: Vi nådde inte Elitserien nu heller. Så kom i alla fall ett glädjebesked: Mattias Timander fortsätter. Han är idag en av Leksands mest värdefulla spelare och väger tungt. Och då tänker vi inte bara på hans 107 kilo. Han har rutinen. Han är svensk mästare med Modo. Han har VM-guld med Tre Kronor och han har spelat med fyra NHL-klubbar.

Mattias Timander har en dröm

– Tänk att få avsluta karriären med Leksand till Elitserien Förra sommaren bestämde han sig för att lägga av. Modo bestämde sig för att sänka hans lön, och det rejält. – Men redan efter en vecka kände jag. Nej, jag kan inte lägga av. Jag kan inte sluta spela ishockey. Så det blev Leksand och det är min sista klubb. Nu stannar jag här tills vi tagit oss till Elitserien. Det skulle vara ett fantastiskt avslut att få spela upp ett så klassiskt lag som Leksand till elitserien. Jag vet vad det skulle betyda för bygden, säger Mattias.

sköldsvik för tre-fyra veckors semester. Hur ser sommaren ut i Ö-vik? – Vi har en del att ordna vid vårt hem som ligger nära kusten. Inte minst röja upp sedan en storm som dragit fram. Jag brukar fiska vid bryggan. Givetvis träffar jag gamla hockeykompisar.

STANNA I TIO ÅR Leksand till elitserien? Ett långtidsprojekt säger pessimisten. Kanske redan nästa år säger optimisten. – Men vår äldste son Eliot har sagt att vi skall stanna i tio år, säger mamma Angelica. – Han har börjat spela ishockey, men också intresserat sig för baseboll, berättar Mattias. Vi träffar paret Timander under en aprildag i Leksand. Spelarna har ledigt men Mattias har varit i styrkehallen och tränat. Han kan inte vila, då börjar det klia i kroppen. Angelica hittar vi i kulturhuset. Hon går på designlinjen på Åkerö Folkhögskola och är fast besluten att design är hennes grej i framtiden, hon drömmer att öppna en butik. Mattias har fullt upp med sin ishockey och de tre sönerna Vincent 2, Oliver och Eliot 10 år. Har inte hunnit se sig omkring så mycket i vackra Dalarna.

Funderade du under åren i NHL hur framtiden kommer att se ut efter karriären? – Absolut. Jag diskuterade med bland annat Marcus Näslund och Niklas Sundström och 2007 ledde det fram till att jag var med och tog över Ö-viks Marina tillsammans med Per Svartvadet, Peter Forsberg och Niklas Sundström. Vi säljer vattenskotrar, båtar, fyrhjulingar. Starten blev inte så lyckad eftersom det var mitt i bankkrisen. – Under NHL-åren jobbade jag under somrarna med att köra ut bröd eftersom Angelica är delägare i ett bageri.

BOR I HEDBERGS VILLA – Jag har det otroligt bekvämt. Vi bor i Johan Hedbergs villa bara 400 meter från ishallen. Jag kan cykla till nästan allt, behöver inte använda bilen. Allting finns så nära. När jag spelade i Modo bodde jag en bit utanför Örnsköldsvik. Hur ser sommaren ut för familjen Timander? – Efter säsongens slut var vi lediga till 2 maj. Vi stannar i Leksand till skolavslutningen 8 juni. Sedan åker vi hem till Örn-

»Vi är flera gamla NHL-spelare som bor nära varandra.«

FLYTTAR NORRUT Ja, ni förstår att familjen Timander flyttar norrut igen när karriären är över i Leksand. Om nu inte Eliot får bestämma förstås. 38-årige Mattias Timander har spelat i Boston Bruins, Columbus Blue Jackets, New York Islanders och Philadelphia Flyers. Sammanlagt 442 NHL-matcher under åtta innehållsrika säsonger. Han har spelat med många bra lagkamrater och har haft spännande tränare. Vilka har gjort största intrycket? – Bland spelarna är det förstås Peter Forsberg och Ray Bourque i Boston Bruins. Jag fick aldrig uppleva någon final om Stanley Cup, men var ytterst nära i Philadelphia där vi slogs ut i sjunde och sista avgörande semifinalen mot Tampa By som sedan blev mästare. Tränarna då?

– I NHL var det Dave King som jag hade i Columbus. (Känd som tränare också för Kanadas VM-lag). Han var dessutom väldigt imponerad av ishockeyn i Europa som han tog starka intryck av. Den tränare i Sverige som jag har högst tankar om är Harald Lückner. Jag föreslog honom som tränare i Leksand i vintras sedan han fått gå från Mora. Jag var rädd för att Leksand skulle välja Challe Berglund… – Men jag vill betona att jag är mycket nöjd med Anders Appelgren, och jag gillade också Christer Olsson och Niklas Eriksson. Jag tycker det är bra att klubbar vågar satsa på mera oprövade tränare. Det har varit för mycket att gamla etablerade tränare åker runt från klubb till klubb. Mattias hade Lückner som tränare när det blev SM-guld, Challe Berglund som tränare när klubben var ytterst nära att åka ur förra säsongen. Det kanske kan förklara en del av Mattias omdömen om de båda tränarna. STARK KÄNSLA Förrförra säsongen var alltså en gastkramning för Mattias och hela Modo. – Vi vågade inte tänka på vad som skulle hända om vi ramlat ur elitserien. Det sades att vi skulle få gå ifrån arenan, alltså att vi inte skulle ha råd att ha den kvar. Vi stod vid stupet kändes det som, jag sov dåligt i en månad. Det var knäpptyst i hallen när vi spelade de avgörande matcherna, det var så mycket som stod på spel. Men när vi äntligen redde upp situationen , ja då var det en starkare känsla än när vi vann SM-guld. – Jag kan förstå hur spelarna i Djur­ gården känner det nu, speciellt de som är urdjurgårdare. Jag lider med dem.

Du var alltså nära att sluta efter förra säsongen. Hur gick resonemanget när du ändrade dig? – Min agent ville att jag skulle spela i Ryssland och kunde inte förstå hur jag kunde sedan lämna elitserien för hockeyallsvenskan. Men du var på väg till Skellefteå också? – Det är riktigt att jag besökte Skellefteå. Anledningen var att jag hade blivit imponerad av deras tränare Anders Forsberg. Han gav ett förtroendegivande intryck. Men jag ville ju inte spela i samma serie som Modo, det kändes konstigt. Så det blev Leksand. Jag kände Tommy Salo, och det gjorde det lätt att ta beslutet. Det har jag inte ångrat. Du hade oturen att skada ena knät före kvalet i vintras. Hur surt var det? – Jag kom ju igen till kvalet. Problemet var att jag inte kunde träna på flera veckor efter skadan. Så jag hoppas att jag kan komma igen nästa år i ett kval då jag inte haft en skada som hämmat. Hur bittert var det att inte nå Elitserien? BRA PLANTSKOLA – Det är bara att konstatera att Rögle var bättre. De vann båda matcherna mot oss i kvalet. Det var imponerande hur mycket bättre de blev till kvalet, de var helt enkelt bäst när det gäller. Men det var trist att vi inte besegrade Timrå hemma. Det är många bra ungdomar som kommer fram i Leksand? Känner du igen dig från dina första år? – Ja, jag var 19 år när jag debuterade i Modo:s A-lag. Det var stort och det är otroligt hur våra ungdomar är, inte bara bröderna de la Rose och Filip Forsberg. Och de har fått värdefull erfarenhet av vinterns kvalserie. Känner du dig gammal bland ungtupparna? – Nej. Det skall i så fall vara när det gäller musiksmaken. Jag föredrar gammal hederlig rock´n roll. Vad det än blir för musik som gäller så kommer det säkert att svänga om Leksand nästa säsong. Och det blir säkert Mattias som håller i taktpinnen. Designad av Angelica… Text: STELLAN KVÄRRE

Trivs i Leksand. Mattias har aldrig ångrat att han avslutar en lång hockeykarriär i Leksand. Familjeidyll. Mattias och hustrun Angelica på promenad i hockeytokiga Leksand. Foto: STAFFAN BJÖRKLUND


ringsurfamejla_122x178:Layout 1

34

12-04-10

16.17

Sida 1

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Barnkonventionen

Rädda Barnen finns där barn finns!

RINGSURFAMEJLA Hör av dig så berättar vi var, när och hur bussarna och tågen går!

0 7 71- 9 5 9 5 9 5 • D A L AT R A F I K . S E K U N D S E R V I C E @ D A L AT R A F I K . S E

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse. Med FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Barnkonventionen säger också att alla barn har rätt att mötas med respekt och få sitt människovärde bekräftat. De har rätt till lek, fritid, rekreation och hälsa i samma utsträckning, oavsett fysisk eller psykisk kapacitet, etnisk bakgrund, ålder, sexuell läggning, socioekonomiska bakgrund eller andra möjliga diskriminationsgrunder. En av grundartiklarna i Barnkonventionen är artikel 2 om rätten att inte utsättas för diskriminering och kränkande behandling Väldigt många barn finns inom föreningsidrotten och de allra flesta barnen upplever sitt idrottande som något positivt och roligt. Men det finns också de som inte får vara med när ledare »toppar« grupper och lag eller när pressen från föräldrar blir för stor. Det finns också barn och ungdomar som blir kränkta av sina lag klubbkamrater. Sedan 2011 finns också ett samarbete mellan Rädda Barnen och Riksidrottsförbundet kring Föräldratelefonen och För-

äldramejlen. På lokalnivå har även ett samarbete initierats mellan Dalaidrotten och Rädda Barnen Dalarna som syftar till att ge idrottsföreningar verktyg och bättre möjlighet att arbeta med frågor som rör just kränkande behandling och diskriminering.

Är ni nyfikna och vill veta mer? Kontakta: Catharina Jonsson Cecilia Malm, Dalaidrotten Rädda Barnen Dalarna cecilia.malm@rb.se 08-698 91 86


35

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Så här kan det se ut i orienteringsskogen. Jimmy Birklin och Kalle Dalin analyserar och följer varje steg löparen tar mellan kontrollerna – tack vare GPS.

Nytt mätsystem ska göra orienteringen mer publik­vänlig Tack vare ny – för orienteringen – modern teknik kunde förra veckans EM-tävlingar i Dalarna bli den omtumlande publikfest arrangörerna hoppades på. Att på storskärm direkt på tävlingsområdet eller hemma i vardagsrumssoffan framför TV:n i detalj kunna följa tävlingarna därute i skogen blev ett genombrott rent publikt. Och vad var det som möjliggjorde allt det här? Jo, det nya var helt enkelt GPS. Orienterarna bar varsin GPS på ryggen och som hela tiden visade den exakta positionen. Tävlingarna kunde sedan avnjutas antingen på storbild inom själva tävlingsområdet eller följas över hela världen i realtid – allt serverat inför öppen ridå. Inga hemligheter alltså. Inget trissande, inga bortförklaringar om felstämplingar och andra bommar och missöden ute terrängen. – Det skall vara spännande att gå på en

Sälja eller köpa bostad? Välkommen att kontakta oss för fri rådgivning och värdering.

Gabriella

orienteringstävling, säger Jimmy Birklin, världsmästaren från Malungs OK och numera verksamhetsledare för Dala Sportcenter i Falun och dessutom ansvarig för elitutvecklingen inom Dalarnas Idrottsförbund. Det här med att kunna följa varje nyans och steg i skogen ger delaktighet, menar han. Vi har alltid haft svårigheter att nå ut till den stora publiken. – Annars var den största sensationen rent tekniskt när vi övergav halogenlamporna för LED-belysning inom nattorienteringen, menar EM- guldmedaljören från 2004 Kalle Dalin, Leksands OK. Idag är även Kalle knuten till Dala Sportcenter som tränare för 26 aktiva och dessutom resursperson ihop med aktiva inom landslaget. Så det som hänt är alltså att orienteringen krupit fram ur buskarna – äntligen. Och detta tack vare GPS:n. Men fortfarande finns förstås karta och kompass, chipet för tidtagning och den elektroniska kontrollstämplingen som oumbärliga tillbehör i grundutrustningen. Text & foto: Staffan Björklund

Attraktiv tomt i Sandlandet Falun! 250 m till Runn med klockren kvällssol i sydvästläge. Bygg ett nytt ANEBYHUS på en av de få tomterna som finns i närheten av Runn i Falun. Viss sjöutsikt och 2 min till en av Runns bättre stränder får ni på köpet. Kontakta mig direkt på tfn 023-33 555 eller gå in på anebyhus.se för mer info, där kan ni också beställa vår nya heta huskatalog.

Johanna

Hasse säljer hus

Roland

023-33 555 • 070-389 89 50 hans.ostfjord@anebyhus.se www.anebyhus.se

Skandiamäklarna Svärdsjögatan 7, Falun 023-70 96 70 www.skandiamaklarna.se

Vi bygger Lugnetkyrkan för Falun! 4 september 2011 togs första spadtaget till vår nya kyrka som vi bygger; Lugnetkyrkan. Elsborgskyrkan var för liten för vårt ändamål och när SVT lokalen blev till salu köpte vi den. I från första stund ville vi bygga något som ska vara en naturlig plats för alla i Falun och på Lugnet. Vi vill som församling sänka trösklarna till vår verksamhet och låta vår kyrka bli en

Måleri med förnuft och känsla! Utsedd till Årets Varumärke av Företagarna i Borlänge.

öppen och naturlig samlingsplats. Vi vet att det är ont om stora lokaler i Falun som kan ta emot konferenser, föreläsningar, Konserter mm så därför startade vi Lugnetkyrkan konferens AB som kommer att hyra ut vår stora samlings sal som rymmer upp till max ca 800 sittande personer. Läs mer på www.elsborgskyrkan.se eller Lugnetkyrkan på Facebook

www.miljonaren.se

Nu även med golv!

Logga


Upptäck Tallinns pärlor i sommar Dra ihop ett skönt gäng eller ta med familjen på ett härligt äventyr till andra sidan Östersjön. Bo centralt på högklassiga Tallink City eller 4-stjärniga Tallink Spa Hotel, nära till stadens lyxiga restauranger och spännande nattliv. Gå på upptäcktsfärd i Gamla Stan bland mysiga caféer och uteserveringar, besök toppmoderna Kumu konstmuseum och njut av panoramautsikten från Estlands högsta byggnad, TV-tornet.

Tallinnkryssning fr 314:– Hotellpaket, Tallink City Ingår: båtresa, del i B4-hytt. Hotel fr 878:–

Hotellpaket, Tallink Spa Hotel fr 905:–

Ingår: båtresa, del i B2-hytt, 1 hotellnatt, del i dubbelrum inkl frukost. Gäller tom 30.6 2012.

Ingår: båtresa, del i B2-hytt, 1 hotellnatt, del i dubbelrum inkl frukost. Gäller tom 30.6 2012.

Gäller tom 24.6 2012.

08-22 21 40* www.tallinksilja.se Tallink Silja Butiken, Borlänge, 0243-818 20 *Serviceavgift tillkommer, boka online så bjuder vi på den. Pris per person. Begränsat antal platser utvalda avgångar.


37

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Det finns starka varumärken i Mora både inom industrin och inom idrotten Mora of Sweden är ett bra exempel Ett företag med en omsättning på 124 miljoner och med 110 årsanställ­ da är den största knivtillverkaren i norra Europa. – Vi är stolta och tacksamma över vårt ursprung i Mora. Vi har ett historiskt värde att förvalta, förädla och utveckla, säger före­tagets VD Fredrik Skarp. Mora of Sweden bildades 2005 då KJ Eriksson förvärvade Frosts Knivfabrik. Förra året firade företaget 120 år sedan starten med Erik Frost 1891. Morakniven är ett begrepp vare sig den är tillverkad i Mora eller ej. Därför var det viktigt att få rättigheten till varumärket Morakniv. Att få myndigheterna att godkänna begreppet Morakniv som ett i lagens mening registrerat varumärke. I september 2009 gav myndig­ heterna sitt medgivande till ansökan. Därav är Morakniv ett registrerat varumärke som ägs av Mora of Sweden sedan 2009. Det är ett varumärke med tradition och en tillverkning som inte låtit sig out­ sourcats till något annat land. Produkten har blivit lilla Östnor och Mora troget och alldeles självklart ska väl en Morakniv vara tillverkad i Mora. Men varför den internationella beteckningen Mora of Sweden? – 65 procent av våra produkter går på export. Till Nordamerika, Ryssland, Australien, Sydamerika, ja givetvis våra grann-

länder. Men också till Asien. Vi slåss i en tuff marknad, främst från Asien. Och då är det viktigt att markera ursprunget från Mora som står för kvalitet och äkthet, påpekar Skarp. Morakniv är en produkt med internationell bredd och finns i olika skepnader för exempelvis jakt, fiske och i köket. Det finns också en stark koppling med Mora of Sweden och ett annat starkt varumärke i Mora, nämligen Vasaloppet. Den störste, den förste och den senaste Vasaloppsvinnaren har nämligen koppling till knivtillverkningen. En ung Mora-Nisse Karlsson gjorde som sin pappa Viktor och började arbeta på Frosts Knivfabrik. MoraNisse som vann nio Vasalopp. Moras förste Vasaloppsegrare, Anders Ström (vann 1931) konstruerade 1927 en skidbindning som K.J Eriksson knivfabrik köpte patent på. Och IFK Moras senaste Vasaloppsegrare (2001) Henrik Eriksson är idag utvecklingschef på Mora of Sweden och har huvudansvaret för morgondagens storsäljare. Mora of Sweden arbetar aktivt med att utveckla varumärket Morakniv och utveckla marknadsnärvaron. Därför har företaget nyligen investerat i tre butikssäljare med uppgift att flytta fram sina positioner i byggbutiker i Sverige. Företaget har i flera år stöttat idrotts­ föreningar och arrangemang i Mora och

förra året instiftades ett stipendium till någon inom Mora Kommun som nått framgång inom idrott, kultur och utbildning. I »Moraknivens anda« en person som är vass och skarp. Först ut bland stipendiaterna blev världsmästarinnan i skidorientering och även längdåkaren Helene Söderlund, bland annat med motiveringen att »hennes målmedvetna och knivskarpa focusering lett fram till resultat i toppklass i skidvärlden«. Helene berättade när hon fick priset att hon några år tidigare jobbat hos Mora of Sweden (bara folk inte uppfattar det som att det var därför hon fick priset). Det är en lång resa Morakniven gjort genom åren. Från begrepp till varumärke. Med anor från 1600-talet har knivar tillverkats i Östnor, Mora. Kniven har blivit en av våra mest kända Sverigesymboler. några historiska nedslag: • Den förste som började tillverka knivar i välkänd Morastil för försäljning var Sol-Nils Olsson från Sollerön. Hans smeknamn var Black, alltså pank. Han var ingen lysande affärsman… han blev istället dräng hos Finn-Anders och hjälpte till med sina kunskaper. Finn Anders som alltid promenerade de åtta kilometrarna från Östnor till Säs med sina smidda knivblad i en spånkont på ryggen för att kunna slipa med hjälp av vattenkraften från ån. Han blev en

VD Fredrik Skarp tillsammans med säljarna Lars Forsell, Magnus Trolander och Roger Jansson.

gång tillfrågad varför han inte skaffade en cykel. Svaret blev: »Inte orkar jag bära på den också«. • När Anders Zorn arbetade med Gustav Vasa-statyn som invigdes 1903 ägnade han en speciell omsorg om kniven som Gustav Vasa bar i sitt bälte. Den försågs med vacker dekor på både skaft och slida. Zorn gjorde skisser för att ta fram fler exemplar. Två av knivarna behöll Zorn själv, andra gav han bort. • Mora Tidning skrev år 1938 en artikel med rubriken » Hela världen skär med Moraknivar«. Av artikeln framgår att Östnors by tillverkade en miljon (!) knivar per år, en by som hade 450 invånare och 350 som arbetade med knivtillverkningen. Vi kan förmoda att inte alla 350 bodde i Östnor. Men en belysning vilken betydelse knivtillverkningen hade för en liten by. Och i Östnor har knivtillverkningen stannat. Inte långt ifrån det hus i samma Östnor som Mora-Nisse aldrig övergivitDetta apropå starka varumärken. STELLAN KVÄRRE


38

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

I huvudet på en gammal sportjournalist:

Jag blir inte klok på ishockeyns seriesystem Jag tänker förstås på allsvenka ishockeyn där seriesegraren och tvåan efter 50 omgångar inte är direktkvalificerade till elitserien. Allsvenskan bjuder en hel vinter på matcher som i princip inte gäller någonting, även om man vinner allsvenskan blir det ett rent lotteri att nå elitserien. Självklart borde seriesegraren och tvåan ta steget direkt upp i elitserien, lika självklart som att de två sämsta lagen i elitserien åker ur direkt. Titta bara hur fotbollens seriesystem är upplagt, här åker de två sista lagen ur allsvenskan och de två bästa lagen från Superettan går direkt upp i allsvenskan. Rättvist, klokt och sportsligt! För att göra allasvenskan mer intressant så måste hockeyförbundet tänka om och flytta upp ettan och tvåan i allsvenskan direkt till elitserien, jag har svårt som det är nu att se någon dramatik i allsvenskan där det i princip inte gäller någonting att vinna serien.

Ishockeyn har tappat den sportsliga tanken, här är det bara ekonomi som gäller vilket drabbar tredje part. Tänk om ishockeyförbundet! Och det snabbt, för att hockeyn ska leva och bli en sport som engagerar och berör alla i vårt avlånga land och ger lagen under ifrån en ärlig chans att nå ishockeyns finrum. Som det är nu så blir elitserien en stängd liga med endast små förändringar. Ett förslag direkt till ishockeyförbundet från en gammal sportjournalist med hjärtat för idrottslig rättvisa. Öka ut elitserien med två lag, eftersom Djurgården och Leksand kom trea och fyra i kvalserien i år skulle lagen ta plats i ishockeyns finrum redan till hösten. Då skulle elitserien bli mera attraktiv och den allsvenska ishockeyn skulle få ett lyft om man visste att ettan och tvåan i allsvenskan skulle ta steget direkt upp i elitserien. LILLIS ÅKERBLOM Redaktör för Sportmagasinset Dalarna

IBF Faluns lag som tog sig till final i Sverigeserien. Från vänster Thomas Sandstedt, Johan Wallberg, Mirjami Löppönen, Daniel Åsbrink, Hassan Alvandi (stående), Fredrik Lindström, Oscar Sjökvist, Jörgen Jansson, Krister Hummer, Stefan Olsson, Christian Hedberg, Saleh Alvandi och Lars Andersson.

IBF Falun på topp även i rullstolsinnebandy FALUN IBF Faluns dam- och herrlag tillhör svenska eliten, men fören­ ingen har ytterligare ett lag som tillhör de bästa i landet. När finalspelet i Sverige­serien i rullstolsinnebandy avgjordes i Falu Kuriren Arena för ett par veckor sedan tog IBF Faluns lag sig till final. Där blev det förlust, men laget kan ändå räkna sig som tvåa i Sverige. Åtminstone fram till veckoslutet 18–20 maj då SM i rullstolsinnebandy avgörs i Vänersborg. Rullstolsinnebandy är en relativt ny sport, men den har redan blivit internationell. Förutom Sverige finns sporten i Finland, Holland och Tjeckien. I oktober förra året avgjordes en turnering för landslag i holländska Breda. Där vann Sverige och i laget återfanns tre spelare från Falun, målvakten Johan Wallberg, backen Christian Hedberg och anfallaren Stefan Olsson.

Dalarnas nutidsförmedlare.

Fem tidningar, webb, mobil och radio.

FALUN TVÅA I Sverige arrangeras en serie, Sverigeserien, där IBF Falun deltagit fyra år. De tre första åren blev det en tredjeplats och två fjärdeplatser. Årets slutspel blev alltså det bästa hittills när Falun slutade tvåa. – Ser man på vilka spelare vi har i vårt lag så är det egentligen ett dalalag, påpekar Daniel Åsbrink. I laget återfinns nämligen bara två spelare från Falun. Några kommer från Borlänge, en från Mockfjärd och Daniel Åsbrink själv bor i Säter. När rullstolsbundna herrar och damer i Dalarna ville bilda ett lag i innebandy för några år sedan blev IBF Falun deras klubbadress. – Där tog de emot oss med öppna armar och det är vi glada för, säger Daniel Åsbrink. De övriga fem lagen i Sverigeserien kommer från föreningar med handikappidrott. De andra fem lagen är GRIF Invalidos från Göteborg, Eskilstuna HIF, Nacka HI, Calmif Knight från Kalmar samt Umeå Knights. Sverigeserien börjar med en grundserie med tre sammandrag. Den serien vann

GRIF Invalidos före Eskilstuna. Nacka slutade trea, Falun fyra, Calmif femma och Umeå sexa. Vid finalspelet i Falun vann IBF Falun kvartsfinalen mot Calmif och ställdes mot seriesegraren GRIF Invalidos i semifinalen. Falun vann den också och mötte Nacka i finalen. I finalen var Nacka det bättre laget och vann med 4–0. Matchen om tredje pris vann Eskilstuna mot GRIF. SAMMA REGLER Reglerna i rullstolsinnebandy är till största del de samma som i innebandy för friska. – Det är tillåtet att ha två friska spelare i laget, men de måste också sitta i en rullstol, påpekar Daniel Åsbrink. Då är det faktiskt de friska spelarna som är mest handikappade eftersom de inte har samma rullstolsvana som de övriga. Den här sporten startades på 1980-talet, men seriespelet inleddes första 1997. Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

Faluns Stefan Olsson försöker ta sig fram mellan Nackas Arkan Palani och Viktor Johansson.

Behöver du hjälp med kreativ grafisk formgivning för tryckta eller digitala medier? Kontakta mig: asa@svenssonform.se · 070-354 76 76 · www.svenssonform.se

• • • •

LOKALVÅRD FÖNSTERPUTS HEMSTÄD FLYTTSTÄD

• • • •

GOLVVÅRD BYGGSTÄD MATTOR FRUKTKORG


39

SPORTMAGASINET DALARNA · #3 · 2012

Ingman – Falu BS nya klubbchef Sedan 1975 har han varit ledare inom bandyn. Klubbarna har varit Stora Tuna IK, Borlänge Bandy och nu Falu BS Bandy. Men denna gång är han inte ledare på sin fritid utan har tagit steget in på kontoret och blivit klubbchef i Falu BS. 53-årige Lars Ingman är den som skall styra upp verksamheten i Falu BS Bandy. En spännande uppgift och samtidigt en riktigt stor utmaning, säger Lars. Han blir spindeln i nätet och skall lyfta klubben organisatoriskt. Det räcker inte med bra spelare på plan utan allt runt omkring skall även hålla hög klass om framgången skall komma. Mycket kommer att handla om ekonomi men det är lika viktigt att få ordning på de administrativa rutinerna, säger Lars. Och i nästa andetag fyller han på med följande. Viktigast av allt är ändå den ideella kraften. Varje lag får sköta sitt. Jag skall inte bli den som gör allt utan tillsammans skall vi vara fler om arbetar i klubben. Han vet vad han talar om. Tillsammans med sin mentor Göte Berglund har han gjort otaliga frivilliga timmar för bandyn. Falu BS Bandy är en stor klubb idag med närmare 15 lag i seriespel. Helt enkelt ett mindre företag.

Hur ser då förutsättningarna ut för herrlaget inför vintern? Viktigt att få kvar Ola Grönberg som tränare och det har vi lyckats med. Dessutom har vi förstärkt ledarsidan med Johan Kruse. Inga erfarenheter som ledar men desto mer som spelare. En klok kille som kommer att tillföra mycket, säger Lars. Rekryterarna Anders Persson och Kenneth Spångberg har fått ihop en slagkraftig trupp. 17 spelare ingår i truppen och det är den ungdomliga delen som dominerar. En ung och mycket lovande trupp med 29-årige Stefan Tranblom som »ålderman«. Och vi har inte mindre än åtta egna produkter i träningstruppen. Något vi är oerhört stolta över, säger Lars. Även damlaget är ungt. Vi har ett lag tillsammans med Sandviken och i år gör vi en rejäl satsning, säger Lars. Tränare är Jenny Sjöholm, Elin Ivarsson och Bibbi Gising. Till detta kommer cirka 300 ungdomsspelare. Mycket att hålla reda på och framförallt en härlig utmaning att strukturera upp verksamheten. Jag skall bidra till att vi får ekonomin i balans och har bra rutiner i verksamheten. Helt enkelt plattformen för en bra fungerande förening, avslutade Ingman innan satte sig i möte med Lugnets vaktmästare Tapio Dersten och klubbens allt i allo Lennart Eklund. Text och foto: PeO Karlström

Falu BS Bandys nye klubbchef Lars Ingman – en kille med lång erfarenhet som ledare.

Carl Larsson på besök i årets designhuvudstad Sportmagasinet anordnade i en exklusiv tredagarsresa till konst­ museet Ateneum i Helsingfors, den 25 till 27 april. Drygt trettio personer åkte i Sportmagasinets regi till Helsingfors och fick bland annat uppleva den magnifika Carl Larssonutställningen – På jakt efter det goda livet. Reseledare för gruppen var Carl Larssongårdens chef Chia Jonsson och Sportmagasinets Åsa Svensson. På båten bjöds deltagarna, förutom god mat och dryck, även på en intressant konst­ föreläsning av länskonsulent Jordi Arkö. Utställningen på Ateneum fokuserade på familjelivet och hemmet, men där fanns också flera ungdomsverk av Larsson, bland annat stora akvareller målade i Grez-sur-

Loing i Frankrike med vilka han gjorde sitt konstnärliga genombrott. Utställningen omfattade över 100 målningar. samt en stor del av Carl och Karin Larsson arbeten som formgivare av bland annat möbler och konsthandarbeten. Sportmagasinets resenärer fick även en egen föreläsning på museet om Carl Larsson, tankarna kring utställningen och synen på Carl Larsson ur ett finskt perspektiv. Utställningen har varit en stor succé med över 100 000 besökare. Bland annat har barnen satts i fokus, med ett eget rum där man fått gå in i konstverken, klä ut sig tidsenliga kläder och ta del av leksaker från sekelskiftet. Det fanns även gott om tid för egna aktiviteter och shopping i årets designhuvudstad Helsingfors. En lyckad resa med andra ord! Med på resan fanns flera av Carl Larssons släktingar. Här syns bland annat barnbarnet Lochi samtala med länskonsulent Jordi Arkö och museiintendenten. I bakgrunden Carl Larsson-gårdens chef Chia Jonsson.


Sportmagasinet_nr3  
Sportmagasinet_nr3  

Sportmagasinet är en tidning som ges ut i samarbete med Dalarnas idrottsförbund.

Advertisement